2018. március 29., csütörtök

SETÉT JENŐ: NINCS JOGUK ÍTÉLKEZNI FELETTÜNK!

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2018.03.29.


A politika nevelte ilyenné a romákat, mert folyamatosan kihasználta, felhasználta és becsapta őket. Most meg siránkozunk, hogy a romák miért adják el a szavazataikat. De amikor utat ígértek nekik, abból nem lett semmi! Amikor munkahelyet ígértek, abból sem – állítja Setét Jenő roma polgárjogi aktivista. Úgy véli, biztosan lesznek visszaélések a választáson, de emiatt leginkább annak kéne szégyellnie magát, aki a legkiszolgáltatottabbak szavazatát felvásárolja. Hozzáteszi: a többségi társadalom sem áll jobban becsület dolgában.

Orbán Viktor miniszterelnök Miskolcon arról beszélt, hogy a romák nem részei a magyar nemzetnek. A Brüsszel- és bevándorlásellenes retorikához képest ezzel immár nem egy virtuális ellenségképpel, hanem köztünk élő polgártársainkkal szemben szított hangulatot.

– Ez nem új jelenség. Orbán Viktor 2010-ben, még kormányra kerülése előtt, épp akkoriban, amikor egyébként is rendkívül éles volt a cigányellenes hangulat, azt mondta, mintegy válaszul a Jobbik hecckampányára, hogy nincs ugyan cigánybűnözés, de növekedett a cigány elkövetők száma. Azóta sem tudjuk, honnan vette az erről szóló statisztikát, hiszen alkotmányellenes a bűnelkövetők etnikai hovatartozását regisztrálni vagy nyilvántartani. Márpedig ha nincs objektíven hivatkozható adatsor, akkor ez egyszerű indulatkeltés. Arról se feledkezzünk meg, hogy már kormányfőként Orbán azt mondta, Európa legyen hálás, amiért nem osztja szét köztük a magyarországi cigányokat. Mintha a cigányság bélyeggyűjtemény lenne. Hogy jön Orbán Viktor ahhoz, hogy ilyen tárgyiasult formában beszéljen rólunk, roma emberekről? Súlyosbította a helyzetet, hogy ezt egy nemzetközi vitában próbálta érvként felhasználni. Mostani miskolci nyilatkozata csak megerősíti, hogy a romákat nem tartja a magyar nemzet integráns részének. Ha nem így lenne, eszébe sem jutna így beszélni a magyarok egy részéről, akik történetesen cigányok. Szerintem ez a legveszélyesebb folyamat. Az egyértelmű helyzet, amikor a szélsőjobb azt mondja, „pfuj, cigányok”. De alávalóbb, amikor magukat konszolidáltnak hirdető politikai szereplők kirekesztenek bennünket a nemzet, a „mi” fogalmából. Orbán Viktor Miskolcon ezt tette. Ráadásul korábbi helyi konfliktusokra játszott rá, és megfordította a szerepeket: a romákat elüldöző többségről beszélt áldozatként.

– Balog Zoltán humánminiszter is hasonlóan beszélt a romákról, amikor tavaly azt mondta: nem tudja eldönteni, hogy erőforrásként vagy tehertételként tekintsen-e rájuk.
– Balog a határon túli magyar anyanyelvű cigányokról beszélt, de ez nem fölmentő érv. Ezek ugyanis mind-mind olyan politikai nyilatkozatok, amelyekért a civilizált világban azonnal le kellene mondani. Vajon melyik amerikai elnök mert volna az elmúlt évtizedekben olyat mondani, hogy a feketékről nem döntötték el, hogy Amerikának erőforrást vagy tehertételt jelentenek? Eszébe jutott volna bármelyiküknek elvitatni azt, hogy a feketék a nemzethez tartoznak? De számos fideszes politikus beszél így. Trócsányi László igazságügyi miniszter például, aki azt mondja, hogy a romák vannak a leginkább kitéve annak a veszélynek, hogy terroristává váljanak. Szerinte ugyanis a muszlim szélsőségesek majd a körünkből toboroznak. Járóka Lívia, a Fidesz roma származású EP-képviselője pedig arról beszélt, hogy a romák lesznek a legnagyobb vesztesei annak, ha Magyarországnak bevándorlókat kellene befogadnia, mert akkor kevesebb pénz jut az ő integrációjukra. Mintha a menekülthullám megjelenése előtt olyan elképesztő forrásokat juttattak volna roma integrációra! A legszegényebbeket fenyegetni, felhasználni őket, a körükben bevándorlóellenes indulatokat szítani a legkönnyebb.

ISTEN HOZOTT, TESTVÉR

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ
Szerző: Swan Edgar
2018.03.29.


Nem szépen és nem csöndesen, de szinte ellenállás nélkül megtörtént az integráció.

Cigány lettem én és szinte mindenki 40 éves kor fölött.

Sokan alatta is.

Aki felkapja a fejét az előbbi mondatra, ne háborodjon fel.

Vagy tőlem háborodhat is, csak gondolkodjon előtte egy keveset.

A cigányság a magyar társadalomnak az a része, akiket soha nem tudtunk integrálni. Talán nem is lehet, nem is kell. Talán nem integrálni, hanem együtt, egymás mellett élni, a másikat elfogadni kellene.

Ez közös kudarc. A politika, a többségi társadalom, a cigányság és a cigány értelmiség kudarca. Felülről/kívülről nem lehet megoldani a szegénységet, a tanulatlanságot és a nyomorral járó bűnözést.

A cigányság aktív közreműködése, akarata és erőfeszítése nélkül nem ment, nem is fog menni. Ahogyan valódi segítség nélkül a cigányság önmagától sem tud kitörni a nyomorból.

A segély önmagában nem megoldás. Annak megvonása sem az.

Az erőszakos integráció nem működik. A kirekesztés sem.

Közösen kell megtalálni a mindenki számára optimális utat. Vannak erre jó és látványos törekvések. Iskola, amely a cigány fiatalok számára a művészetek minden területén nyújt lehetőséget.

Csodás alkotásokat hoznak létre azok a gyerekek, akik otthon, a családdal együtt éheznek.

Mégis alkotnak, álmodnak, megnyílnak és elénk teszik a kincseiket.

Aztán kijárják az iskolát és…

És nincs tovább. Ahogy egy ismerősöm mondta: “Szülőgépek lesznek a segélyért, prostituáltak, vagy bűnözők.” Hogy legyen mit enni ma. Csak ma. A holnap messze van. Nincs más útjuk, nincs lehetőségük.

A politikai seprű takarít az országban.

A kiválasztottak felépítették a palotáikat, melyekben gondtalanul élhetnek családjukkal. Falakat húznak maguk köré, hogy ne kelljen nézniük a szegénységet, amit ők maguk idéztek elő.

Aki kívül rekedt a falakon, az úgy járt.

Az ország döntő része kívül rekedt. Magunk hordtuk a köveket a falakhoz, adtuk a pénzünket a csillogó paloták aranykupoláihoz.

Most meg lesünk, hogy mi a franc van, hiszen nekünk abból semmi nem jut, ellenben kifosztottak minket.

A hatalom sikeresen integrálta a cigányságot. A gond csak az, hogy nem őket emelte ki a nyomorból, hanem a többieket taszította a nincstelenségbe.

Aki ma elmúlt 40 éves ebben az országban, az nem nagyon talál munkát.

Más sem, de ez a generáció főként nem.

Aki az előző rendszerben nem biztosította a jövőjét, annak nem maradt még csak esélye sem.

Elég megnézni az álláshirdetéseket.

Putri kisváros lepusztult éttermébe konyhai kisegítőt keresnek.

Városszéli kisbolt eladót keres.

Névtelen cégecske adminisztrátort alkalmazna.

Amit mindenki követel: önéletrajz, fotó, nyelvtudás.

Miért kell nyelvtudás egy mosogatónak? Egy melósnegyedben működő kisbolt eladójának? Egy véletlenül sem nemzetközi kétfős iroda adminisztrátorának?

Elárulom. Azért kell nyelvtudás (mégpedig angol, persze), mert a 40 fölötti korosztály még oroszul volt kénytelen tanulni. Azt nem írhatják a hirdetésben, hogy csak fiatalok jelentkezhetnek, mert az ugye diszkrimináció. Azt írhatják, hogy csak angolul lehet elmosogatni a redvás tányért, pakolni a tejes rekeszeket, hívogatni a kuncsaftokat, hogy vegyenek víztisztítót.

Miért kell fénykép? Ha valaki ronda, nem mosogathat? Nem mérheti le a krumplit? Nem írhat?

Fenéket! Azt nem lehet írni a hirdetésben, hogy cigányok ne jelentkezzenek, mert ugye a diszkrimináció…

Na de a fotó alapján ki lehet szűrni többnyire, kit nem akarnak felvenni.

Hát így valahogy.

Ha ez így megy tovább, sikerül kiirtani a 40-70 közötti korosztályt.

A magasan kvalifikált szakemberek el fognak menni, a fiatalok után. Külföldre.

Oda, ahol becsülik a tudást, de a tapasztalatot is.

Van ugyanis olyan ország (nem kevés), ahol örömmel fogadják akár a 60-70 éves orvost, mérnököt, geológust, fizikust, egyetemi tanárt is.

Máshol nem gondolják a 40 feletti emberről, hogy ne lehetne jó villanyszerelő, ács, eladó, fodrász, tanár, fotós, hentes, agykutató.

Csak nálunk lehet nyugdíjba kényszeríteni a nagy tapasztalattal rendelkező bírókat, orvosokat, egyetemi oktatókat.

Nálunk természetes az, hogy nincs értéke a tudásnak, a gyakorlatnak és értékesebb a rámenős, nagy önbizalommal, ám kevés tudással és semmi élettapasztalattal rendelkező munkavállaló.

Igaz is, miért kellenének olyan emberek, akik ismerik a múltat, akiket nem közneveltek, netalán van véleményük és tapasztalatuk?

Aki teheti, az menni fog. Hiszen élni akar, dolgozni akar. Aktív és hasznos akar lenni.

Aki nem teheti, mert nincs olyan szakmája, mert nincs nyelvtudása és lehetősége sem a tanuláshoz, aki nem képes az újrakezdés anyagi fedezetét megteremteni, aki fél az ismeretlentől, az marad.

Marad és csúszik egyre lejjebb, egyébként az ország felével együtt.

Mert ma már az ország fele él létminimum alatt.

Ez az arány csak növekedni fog.

Munka nélkül nemhogy hiteltörlesztést, de rezsit sem tud az ember fizetni.

Örül, ha enni tud adni a gyerekének, de taníttatni nem fogja tudni.

Újratermeli a nyomort.

Ócska albérletben, hajléktalanszállón, vagy valami faluszéli viskóban fog kikötni. Vagy az utcán, a híd alatt, egy bokor tövében felvert ócska sátorban.

Így növekszik, terebélyesedik az egykor szégyellt cigánysor.

Meg fog történni az integráció és csak remélni lehet, a cigány emberek nem azt fogják mondani: Takarodj innen!

Talán majd azt mondják: Isten hozott, testvér! Megjöttél végre?

Aztán majd négyévente fontosak lesznek ők is. Jönnek szép autókkal az öltönyös emberek a szegénysorra és elmondják, miért jó az, ha rájuk szavaznak.

Rájuk fognak szavazni, persze. Hiszen kell az az élelmiszer csomag, kell a kevéske fa a kályhába, kell a pár forint.

Meg kell az esetenkénti közmunka, mert csak akkor jár a segély.

De azt csak az kap, aki lojális a Párthoz.

Lojális lesz mindenki, miért is ne?

Hiszen honnan tudhatnák, hogy lehet máshogyan élni? Hogy nem a puszta létfenntartásról szól, amiért megszületik az ember?

Természetes lesz a tanulatlanság, a kilátástalanság, a közmunkához kötött segély és a választási időszakban osztogatott alamizsna. Kár, hogy csak akkor.

Mert sajnos csak négyévente van választás, de addig is élni kell valamiből…

Ez az írás az előző választáskor született. Aktuálisabb, mint valaha.

AZ OLAF RÁUGROTT A MAGYAROK ELKUTATOTT MILLIÁRDJAIRA

INDEX
Szerző: ELŐD FRUZSINA
2018.03.29.


Az OLAF szerint kamuprojektekbe ömlöttek az innovációra szánt milliárdok Magyarországon, és már a hazai nyomozóhatóságok is rajta vannak egy rakás ügyön, amelyek az uniós szerv ajánlására indultak. Az egyik legnagyobb koncot az a vállalkozói kör haraphatta le, amiről korábban megírtuk, hogy gyanúsan sok innovációs pénz vándorolt hozzájuk fura projektekre, most már a nyomozók kopogtatnak az ajtajukon. A folyamatban lévő ügyekben több tízmilliárd forint forog kockán, amit akár vissza is kérhet az Európai Bizottság.

Az OLAF, vagyis Európai Csalás Elleni Hivatal a közelmúltban az Elios-ügy kapcsán vált igazán ismertté Magyarországon.

A HIVATAL AZONBAN SOKKAL TÖBB, MOSTANÁIG KEVÉS NYILVÁNOSSÁGOT KAPOTT MAGYAR ÜGYBEN NYOMOZ.

Egy a birtokunkba jutott közérdekű adatkérésből most kiderült: ezekből jelentős szeletet tesznek ki a 2015-ben kifutott Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretéből finanszírozott zavaros innovációs, kutatás-fejlesztési projektek.

Az innovációs pénzek megfelelő hasznosulásának ellenőrzési nehézségeiről, és az ilyen projektek hatalmas korrupciós kockázatáról már az Indexen is írtunk. A kis- és középvállalatokra célzott K+F+I-támogatásának felszívására és "elkutatására" az uniós programok indulása óta százával jöttek létre kisebb-nagyobb cégek, céghálók, amelyek néhány lépésben olykor valamelyik kormányközeli üzletemberhez köthetők.

Mellettük a tényleges tevékenységet végző, alapvetően piacról megélő cégek közül is sok elcsábult a könnyen leakasztható ingyenpénz miatt, és bevállalt olyan projekteket, amelyekből végül nem sült ki semmi értelmes. Ezeket még nehezebb kiszűrni, hiszen ha egy cégnek eleve van organikus bevétele, és nem sír le róla messziről, hogy kamuprojektek learatására hozták létre, akkor egy tartalmatlan projekt is kevésbé lesz gyanús.

Elios-nagyságrendű pénzekről van szó

Polt Pétertől Hadházy Ákos kérte ki és juttatta el az Indexnek azoknak az ügyeknek a listáját, amelyeket az OLAF problémásnak talált, és ennek nyomán a hazai hatóságok is lépéseket ettek. Ez a lista azt igazolja, hogy a sokak által gyanított gigamutyi nem volt alaptalan sejtetés:

CSAK A GOP-KERETBŐL 10 MILLIÁRD FORINTOT MEGHALADÓ ÖSSZEGBEN ADTAK PÉNZT OLYAN PROJEKTEKRE, AMELYEKBEN AZ OLAF SZERINT CSALÁS TÖRTÉNHETETT.

Ez egyben azt is jelenti, hogy csak ebből a pályázati keretből akár az Elios-ügyből ismerős nagyságrendű pénzt fizettethet vissza az EU a magyar állammal a zavarosban halászó kisebb-nagyobb cégek miatt. Hogy a kormány kapott-e már ezzel kapcsolatos jelzést az Európai Bizottságtól, azt megkérdeztük a Miniszterelnökségtől, de egyelőre nem kaptunk választ.

Most a 2012-2013-ban zajlott, GOP-1.1.1-11 pályázati kör gyanús projektjeit járjuk körül, amelyek nagy része hogy hogynem kapcsolódik a korábbi témába vágó cikkünkben bemutatott üzleti körhöz. A módszer itt is ugyanaz: kamufejlesztéseket próbálnak innovációnak eladni, vagy valódi fejlesztéseket dolgoznak ki túl drágán, a pénzosztásért felelős állami szervek pedig asszisztálnak hozzá...

AZ EMBERRABLÓ, A FEGYVERKERESKEDŐ, A ZSIRÁFLÖVŐ, ÉS A HIMALÁJAI KÉK KOS - VADÁSZKALANDOK MAGYARORSZÁGON

ÁTLÁTSZÓ - ORSZÁGSZERTE BLOG
Szerző: BARADLAI DÁVID
2018.03.29.


Aki még nem lőtt hajtásban varacskos disznót Afrikában, az nem vadász, pörögtek a sztorik a hosszú asztalnál vacsora közben. Az asztal sarkánál húztam meg magam, három órája nem szólt hozzám senki, tájidegen jelenségként méregettek. Láthatóan összeszokott társaság szervezett hajtást egy észak-magyarországi megyéhez tartozó vadászterületen. Baradlai doktor vadászkalandjai Magyarországon.

Eredetileg hajnalra akartam leérni, a vadászat kezdetére, de előző nap nagyon leszállt a köd, rátelefonáltam a szervezőre, esetleg akad-e szállás úgy is, hogy nem foglaltam – bíztatott, hogy biztos akad majd.

A vadászházat amolyan Jancsi és Juliska útvonalon, egysávos szerpentinen találtam meg a hegyekben, hosszas kóválygás után, mindenesetre jól döntöttem, hogy délután elindultam. A vadászlak házinénije kicsit méregetett, majd megkérdezte, zavar-e, ha egy szerbbel alszom egy szobában. A szobatársam, mint később kiderült, egy vajdasági magyar srác volt.

A semjén-lázári értelemben vett vadászkörökbe hosszas dörgölőzés után lehet csak bekerülni, az általam látogatott hajtások viszont a magyarországi vadászkalandok alsó széle közepét jelentik. Nagyjából 30 és150 ezer forint között mozog egy hajtás ára.

A 30 ezret nagyon idézőjelesként írom. Korábban az unokatesómat megtalálta egy nógrádi vadásztársaság egy harmincas ajánlattal. Az egyik első vadászélményként nem tudtuk, mire számítsunk. Reggel hatra odaszáguldottunk a megbeszélt helyre. Kaptunk egy térképet, beszámozva, nyilakkal, majd sorshúzás következett, kit hová állítanak fel. A nyilak a hajtás irányát jelölik ilyenkor. Utána számokként szólongatják a vadászokat, ki melyik kocsihoz kerül...

ÉLHETŐ NYUGDÍJAKAT AKAR AZ ELLENZÉK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Népszava
2018.03.29.Szinte valamennyi egy százaléknál nagyobb támogatottságú párt szükségesnek tartja a nyugdíjkorrekciót. Összeállításunkból az is kiderül, mihez kezdenének a szociális ellátórendszerrel, a lakhatási válság leküzdésével:...

HOGYAN LEHETNE ITT JOBBKÖZÉP PÁRTOT CSINÁLNI?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.03.28.


Nevethetjük Nevezhetjük ezt polgárinak, konzervatívnak, demokratikus jobboldalinak (brrr..), jobboldali liberálisnak, nemzeti kapitalistának, nyugatos jobboldalinak, nemzeti modernizációsnak, a továbbiakban: jobbközép -- szemben a mai etnicista, nemzeti szocialista radikális és szélsőjobbal (Jobbik, Fidesz). Hát először is, van egy ilyen párt, a Polgári Konzervatív Párt (PKP), amelynek részt vettem az alapításában és ismerem az eddigi nehézségeit. Érdekes megnézni, miért nem sikerül eddig neki semmi.

A jobbközép párt a Fidesz első stratégiai vetélytársa és egyetlen olyan ellenfele volna, amely valóban szavazók tömegeit csábíthatná el tőle -- nem pedig a maradékot szeletelné tovább. Ez részint azért van, mert a magyar politikai kultúra alapvetően jobbos (ez alatt értve elsősorban, hogy "nemzeti", másodsorban, hogy premodern: autoriter, érzelmi-irracionális, egoista-család irányultságú, antikapitalista), és nincs ma olyan politikai stratégia, amely ezt a jobbos alapvetést átvinné a versenyképesség folyamában megmerítve a túlsó partra, ahol a sikeres nemzetek állnak. Erre csak a nemzeti érdekű, modernizáló jobboldal képes, amely érzékeny a magyar traumákra, elfojtottságokra, nem progresszív, hanem meritokratikus, közben pedig tradicionalista. A nyelve jobboldali. Vetélytársa volna ez a Fidesznek azért is, mert nyilvánvalóan nem volna baloldali (ennek az elosztás- és egyenlőségközpontú irányzatnak amúgy sincs értelme, amikor éppen az értékteremtési struktúrák és a hazai "kapitalizmus" alapos reformjára szorulunk rá), már a szövetségi politikája miatt sem lehetne bekényszeríteni a baloldalra, márpedig a bal- és a jobboldal között ma akkor szakadék van, hogy középről vagy posztideologikusan (ahogy a Momentum próbálja és érzésem szerint már visszavonhatatlanul elrontotta) nem lehet a jobboldalt átalakítani.

A PKP ilyen párttá akar(t) válni, de a 2014-es bejegyzése óta nyilvánvaló volt, hogy se a mai baloldal, se a jobboldal nem érdekelt a megerősödésében. Először is, hogy elkerüljem a kötelező vádakat, a PKP valóban híján van/volt a megfelelő erőforrásoknak, tetterőnek, elkötelezettségnek, leginkább meg politikai lényeknek. (Röviden? Nem akarjuk eléggé a hatalmat. Messze nem.) Ezeket a hiányosságokat már az első évünkben elmagyaráztam 10-15 (összesen mérhetetlenül nagy anyagi forrásokkal rendelkező) magyar kapitalistának, akik egyike sem döntött úgy, támogatna minket annak érdekében, hogy több pénz birtokában elkezdjük befoltozni a lyukakat. A bizalmatlanságukat vegyesen az érdektelenségük, a saját helyzetükkel való elégedettségük, a retorziótól való félelem és az a tény motiválta, hogy - joggal - nem látták bele a PKP-be a győztest, akiért érdemes kockáztatni. Röviden, ez a politikai kockázati tőke nem került bele a pártba azóta se...

A SZÜLŐK SZERINT A GYEREK IS MELEG LESZ, HA A MELEGEKRŐL HALL

ABCÚG BLOG
Szerző: FŐDI KITTI
2018.03.29.


Az iskolában a gyerekek sokszor semmit nem hallanak a védőnőktől vagy a pedagógusoktól a homoszexualitásról, pedig ez segítené a minél korábbi előbújást, a többieket pedig az elfogadásban. Néhány szülő inkább be sem engedi a gyerekeit az iskolába, ha tudja, hogy az egészségnevelésen szó lesz a melegekről. Volt olyan tanár, aki titokban szeretett volna előadót hívni a homoszexualitással kapcsolatban, mert az igazgató nem engedélyezte volna az órát.

Egyes szülők számára ez a sötét oldal, ez bűn, ez egy betegség és nem szeretnék, hogyha megfertőznénk a gyerekeiket. Szerintük azzal, hogy mi ezt normálisnak állítjuk be, megzavarhatjuk a pszichoszexuális fejlődésüket” – mondja a Melegség és megismerés program egyik koordinátora, akivel ellátogattunk a Kürt Alapítványi Gimnáziumban tartott órájukra.

Védőnőket kérdeztünk arról, mennyire gyakori, hogy az iskolákban az egészségnevelési órákon felmerül a melegség. A gyerekek gyakran szóba hozzák, de inkább csak nevetés tárgya a téma, ritka, amikor tényleg érdekli is őket. A védőnők többsége csak akkor beszél nemi identitásról, hogy ha valaki szóba hozza, tudatosan nagyon kevesen építik bele az óra anyagába, mert úgy érzik, hogy nincs igény rá. Pedig a Labrisz Leszbikus Egyesület a Melegség és megismerés nevű programja éppen azért jött létre, hogy a középiskolákban legyen egy olyan óra, ahol a diákok konkrétumokat hallanak, hogy ne csak azokból a sztereotípiákból álljon a véleményük, amiket az interneten vagy a filmekben látnak. Fontos lenne, ha erről minden iskolában akár a védőnőktől, vagy a pedagógusoktól is hallanának a gyerekek, hogy ne egy homofób társadalom nőjön fel.

Tóth Tímea, egy vidéki általános iskola védőnője tudatosan építi bele az óráiba a homoszexualitást, mert a saját környezetében tapasztalta, hogy milyen nehézséget okoz, ha tabu a téma A lányának volt egy általános iskolás barátja, akivel később gimnáziumban is együtt tanultak tovább. Nagyon jó barátok voltak, de a fiú csak a gimnáziumban merte elmondani neki, hogy meleg.

Én ebből jöttem rá, hogy foglalkoznunk kell ezzel a témával, mert ha beszélnének róla minden iskolában, akkor nem lenne tabutéma” – magyarázza a védőnő...

A BANKOK NEM AKARNAK FIZETNI A PÉNZÜNKRE - CSAK A DOLLÁRUNKRA KAPUNK MAGASABB KAMATOT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.03.29.Fürdenek a bankok a likviditásban, a lakosság hatalmas összegeket tart a folyószámlákon lekötetlenül, ezekre pedig semmi kamatot nem kap. A bankok szerint amíg ingyen is odaadjuk a pénzünket, addig ne is várjuk, hogy fizetnek érte. Csak a dollárkamatoknál láthatunk némi emelkedést. 

Változatlanul alacsonyan tartják a bankok a betéti kamatokat, és nincs is semmilyen kényszerítő erő megemelésükre. Tele vannak ugyanis pénzzel, ráadásul a lakosság a pénze nagy részét a történelmi mélypontra, gyakorlatilag plusz nullára zuhant betéti kamatok miatt lekötetlenül, folyószámlán tartja. (Az MNB statisztikák szerint 6599 milliárd forintot tartottunk tavaly év végén bankokban - ez csak a forintbetét -, amiből 4900 milliárd forint folyószámlán hevert.) Erre pedig sok helyen tényleg 0 százalék a kamat, és a lekötött betétekre is csak azért fizetnek a bankok 0,01 százalékot, mert – mint már korábban felhívtuk a figyelmet – jogszabály kötelezi őket arra, hogy pozitív kamatot adjanak a magánszemélyek lekötött betéteire.

Egyelőre marad a zéró

A várakozásoknak megfelelőn a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa ezen a héten sem változtatott a kamatszinten, az alapkamatot 0,9 százalékon hagyta. Elemzők szerint idén nem is várható, hogy az MNB emeljen az alapkamaton, van aki szerint ez legkorábban 2019 második felében, van aki szerint csak 2020-ban jöhet el. A hazai jegybank döntései során inkább az Európai Központi Bank monetáris politikáját követi. Az európai jegybank várhatóan szeptember végén befejezi az eszközvásárlási programját, a várakozások szerint az első kamatemelés azonban csak jövőre következhet be.

Ugyanakkor az amerikai jegybank szerepét betöltő FED már rég elindította kamatemelési ciklusát. A 2016 december elején még 0,5 százalékos alapkamatot több lépcsőben emelte, legutóbb egy hete 25 bázisponttal 1,75 százalékra. (A határidős jegyzések a következő két emelést júniusra és decemberre árazzák.) Az amerikai 10 éves államkötvényhozam jelenleg 2,8 százalék körül mozog, miközben a magyar 10 éves államkötvényhozam tegnap 2,41 százalékon állt, és már hónapok óta az amerikai alatt van. Ez – lássuk be! – aligha tűnik reálisnak.

Az MNB tehát eltökélt, hogy alacsonyan tartja a kamatszintet. Az EKB lassan szigorodó monetáris politikája és nemzetközi környezet gyors változásai, a globális piacokon mutatkozó nagyobb volatilitás azonban akár erősebb forintgyengülést is hozhat. Akkor pedig lépéskényszer is jöhet...


PROPAGANDISTÁK - A HAZUDOZÁS MOZARTJAI

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2018.03.29.


Nem kókler, amatőr hazudozók dolgoznak a kormány propaganda lapjainál – nem ám! Igazi, felkészített csúsztatók, akik mesteri szinten űzik a hazudozást. Joggal nevezhetjük őket a hazudozás Mozartjainak, hisz annyi kreativitást, szabad asszociációt kevesen visznek a munkájukba, mint a kormány zsoldján tartott újságírók propaganda firkászok.

A kormány zsoldjában álló – pontosabban a zsebében lapuló – propagandasajtó általában megelégszik annyival, hogy a Kovács Zoltán kormányszóvivő által a vezetőiknek tartott eligazításon elhangzottaknak megfelelő témákat okádnak gyanútlan olvasóik elé. Ezt viszont koordináltan, időben és szövegben egymással egyeztetve teszik. Ez alól általában csak a szebb napokat is látott Origo a kivétel. A propaganda e bugyra ugyanis olyan önszorgalomról tesz tanúbizonyságot, ami már a fekete öves hazudozók mezőnyéből is kiemeli. Nem volt ez másként most sem.

Míg a legtöbb propagandista megelégedett a kormány – súlyosan jogsértő – hazugságának visszaöklendezésével (így és így), addig az Origo, természetesen névtelen szerzője, olyan eszmefuttatásba kezdett, amit talán maga sem értett a végére...

AZ ÁTLAGOS CSALÁD BUKOTT A CSOKON, A GAZDAGOK JÓL JÁRTAK

HVG ONLINE
Szerző: HVG
2018.03.29.


Álságos módon változtatott a családi otthonteremtési kedvezmény feltételein a kormány, megint a szavazótábora derekát adó vagyonosodó rétegeket segítve.

Március 15-e óta könnyebb feltételekkel juthatnak családi otthonteremtési kedvezményhez az igénylők. Az amúgy is felfelé induló ingatlanáraknak viszont olyan durva lökést adott a csok, hogy az gyakorlatilag teljes egészében elvitte a kedvezményt – olvasható az e heti HVG-ben.

A GKI Gazdaságkutató elemzése szerint a csok bő két éve alatt egy átlagos, 60 négyzetméteres, használt budapesti ingatlan ára 7,5 millió forinttal emelkedett, miközben a harmadik gyerek után felvehető csok összege 2,2 millió forint. Vagyis egy átlagos használt lakást vevő család összességében inkább veszített az új konstrukció bevezetésén.

Ráadásul a HVG-nek nyilatkozó ingatlanosok arról számoltak be: a nagyobb összegű támogatást előszeretettel veszik igénybe százmilliós építkezéseikhez a tehetősebbek, az Orbán-kormány sajátos lakáspolitikájának igazi haszonélvezői. A leginkább rászorultak lakáshoz jutását azonban nem könnyítik meg a változások. Azoknak a piaci vásárlásait, akik a pénzintézetek szemében nem hitelképesek, aligha támogathatják kedvezményekkel; nekik gyakorlatilag nincs lehetőségük arra, hogy lakáskörülményeiken javítsanak.

Részletek az e heti HVG Gazdaság rovatában.

KIK A FIDESZ SZAVAZÓI ÉS MI AZ, AMI MÁR NEKIK IS SOK?

HVG ONLINE
Szerző: HVG
2018.03.29.


Miközben szinte valamennyi választókerületben esélyes a Fidesz a győzelemre, keveset tudni arról, kikből is tevődik össze ez a hatalmas szavazótábor. A Medián felméréseinek segítségével és a HVG saját kutatásával próbáljuk megrajzolni a Fidesz-szavazók profilját.

Vallásos falusi asszonyságok pártja – gyakran írják le így a Fideszt, némi dehonesztáló szándékkal. Az ellenzéki pártok azonban könnyen pórul járhatnak, ha el is hiszik ezt a jellemzést. A Fidesz szavazóbázisáról szóló komolyabb elemzésekből ugyanis kiderül, hogy a párt háttérbázisáról sok mindent el lehet mondani, de egész biztosan nem lehet egyetlen társadalmi csoporttal azonosítani. A Fidesz ugyanis néppárt, valamennyi szociodemográfiai csoportban nagyobb a támogatottsága, mint bármely másik pártnak, a munkásnőktől a diplomásokig, a vallásosaktól az ateistákig, a fiataloktól az idősekig.

Persze, mint minden túlzásban, némi igazság azért van az idézett jellemzésben. Akadnak ugyanis olyan társadalmi csoportok, amelyekben a Fidesz támogatottsága extrém magas, az időseké és a vallásos embereké pedig pont ilyen.

A Fiatal Demokraták Szövetsége az indulásakor a lehető legtávolabb állt azoktól a csoportoktól, amelyek ma a legfőbb támogatói. Az első szabad választás idején, 1990-ben a párt szimpatizánsainak átlagéletkora alig valamivel volt több, mint 30 év. A liberális eszme feladása, a jobboldali térfél elfoglalása után a szavazók életkori átlaga az első Orbán-kormány idejére, 1998-ra elérte a 41 évet. Azóta pedig a tábor a Fidesz-vezetőkkel együtt öregszik, s tavaly meghaladta az átlagéletkor a 49 évet. Persze korántsem e párt támogatói a legidősebbek, ám a Fidesz szavazóinak egyharmadát ma már a 60 éven felüliek teszik ki...

A TIBORCZHOZ KÖTHETŐ CÉG BŰNSZERVEZETBEN KÖVETTE EL AZ EU PÉNZÉNEK MEGCSAPOLÁSÁT

VÁROSI KURÍR - KERÍTÉSEN INNEN
Szerző: bl
2018.03.29.Jávor Benedek, az LMP korábbi frakcióvezetője, az Együtt–PM listájáról került ki Brüsszelbe, ahol számtalan problematikus ügyet továbbított az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF felé. Ezekről az ügyekről és Paksról is nyilatkozott a Magyar Nemz
etnek.

Botrány botrány hátán

A magyarországi közbeszédet és a sajtót az Orbán-kormány propagandaszócsővé silányította:

Ez tragédia. Ezzel elveszi az emberek lehetőségét a tájékozódástól, a kulturált, civilizált, értelmes közbeszédtől. A Fidesz belehergeli az országot ebbe az őrült Soros-kampányba, miközben az ország előtt álló valóban sorsdöntő kérdésekről nem tudunk értelmes vitát folytatni.”

A nemzeti MTI cenzúrázta a Tiborcz-Lázár hírfolyamot

Az EP képviselő rengeteg kisebb-nagyobb ügyet vitt az OLAF- hoz, közülük a legfontosabb az Elios- botrány:

“Ez esetben az OLAF egyértelműen bebizonyította, hogy a miniszterelnök vejéhez köthető cég bűnszervezetben követte el az EU pénzének megcsapolását. Ráadásul ezzel még nagyobb kárt is okozott, ugyanis az EU-s forrásoknak nemcsak az a része veszett el, amit elloptak, hanem gyakran a megvalósult projekt is teljesen felesleges volt. Például olyan települési önkormányzatok is kötöttek szerződéseket az Eliosszal a közvilágítás fejlesztését szolgáló beruházásokra, amelyek nem sokkal korábban cserélték le a közvilágítást. Polt Péter azonban már 2015-ben bűncselekmény hiányára való hivatkozással lezárta a nyomozást. Neki egyértelműen az a feladata, hogy a fideszes érdekeket védje.”
Polt pávatánca

Polt azt természetesen nem engedheti meg magának, hogy teljesen elutasítsa az OLAF- jelentéseket, de csak olyan ügyekben jár el, amelyeknek nincsen politikai vonzata:

“Ezért lenne fontos, hogy Magyarország is csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, amelynek már konkrét saját nyomozati és bűnvádi jogköre lenne, nem kellene a tagállami hatóságok által biztosított anyagokra és az ő további eljárásaikra hagyatkozni.”

Az ügyészség titkolódzik az OLAF vizsgálati megállapításait illetően

Jávor négy éve kezdeményezte, hogy az Európai Unió támogassa az oknyomozó újságírók munkáját. Sajnos nem sokkal a megvalósulás előtt történtek olyan tragédiák, mint a máltai Daphne Caruana Galizia és a szlovák Ján Kuciak meggyilkolása

A Kuciak által nyomozott ügy is rávilágít azonban arra, hogy az EU-s pénzek megcsapolását gyakran több tagállamban tevékenykedő bűnözői körök végzik, így az oknyomozó újságíróknak is együtt kell dolgozniuk a különböző tagállamokból, a sikeres munka érdekében. Ezt kívánja elősegíteni a program. “...

ORBÁN RÁHEL ARRÓL BESZÉLT, HOGY VALAKIK SZERETNÉNEK PÉNZT KERESNI A MAGYAR ÁLLAMON, A BESZÉLGETŐPARTNERE SZERINT EZ NEM BAJ, HA VAN ELLENTÉTELEZÉS

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÁGOSTON ZOLTÁN
2018.03.29.


Orbán Viktor miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel személyesen jár el állami cégek ügyében, két szálloda vezetése felett is diszponál – tanúsítja az a hangfelvétel, amely csütörtök reggel jelent meg Juhász Péternek, az Együtt elnökének a Facebook-oldalán. A rajta hallatszó beszélgetés körülbelül egy évvel ezelőtt zajlott le egy kávézóban Orbán Ráhel – az Elios-ügy főszereplőjeként ismert Tiborcz István felesége – és két idegenforgalmi szakember között.

A hangfelvételen Orbán Ráhel azt mondja: – És ő nagyon akarja, ilyen turizmus promotion... Nagyon szeretnének pénzt keresni a magyar államból. Erre valaki felnevet, és azt válaszolja: – az nem baj, ha van ellentételezése.

A hangfelvételről Juhász Péter először a 168 Órának beszélt a csütörtök reggel megjelent interjújában. „Azt tudtuk, hogy az Orbán család gazdagodik, most bizonyítékunk van arra, hogy a kormányfő lánya állami feladatokról egyeztet, és azon nevetgélnek, hogy ha lesz ellentételezés, akkor jöhetnek a külföldi befektetők Magyarországra” – világított rá a hangfelvétel jelentőségére a politikus. Szerinte magyarázatra szorul, hogyan egyeztethet a miniszterelnök lánya állami tisztségviselőkkel arról, hogy valaki, egy harmadik fél a magyar államon szeretne pénzt keresni. Juhász Péter közlése szerint a hosszú hangfelvételen Orbán Ráhel elmondja még, hogy két szálloda vezetését vagy üzemeltetését még átvették, hogy pályáznak a Magyar Nemzeti Kereskedőháznál, és megemlítik egy bizonyos ország nagykövetségét is, ahol segítséget kaphatnak az üzleti ügyeik intézéséhez.

NEMZETI VÁLOGATOTT

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.03.28.


Csak azért mondom, mert valahogyan meg kell magyaráznom, hogyan jutottam ehhez a képhez, azaz mi köze van hozzá a családomnak. A fiaim mamája kapta, hogy milyen úton, az hosszú és bonyolult, talán nem is érdekes, az a lényeg, hogy ezekhez a gyerekekhez jutott el az a pénz (meg amit venni lehetett belőle, ceruzát, asztalt, széket, papírt), ami innen, a mi falunkból, a mi házunkból indult el. A fiaim mamája részt vesz olyan akciókban, ahol kisgyerekeken lehet segíteni, de nem pénz kell hozzá, hanem munka, esetünkben babák, amiket a feleségem (hogy utálom ezt a szót, mondtam már?) készített, először csak az unokáinknak, aztán ezeknek a kis kenyaiaknak. Ehhez csak szakértelem kell (az van), meg némi pénz (azt kosztból-patikaszerből lecsípi a fiaim mamája, abban gyakorlata van), aztán a babákat elárverezik a neten, így lesz a néhányszáz forintból sokezer - a többit már tudják.

Namármost. Ami itt következik, az részint demagógia, részint a legkezdetlegesebb bulvárfacsarása a szíveknek, valamint közhelyek sorozata. Pontosabban nem következik, mert nem írom le, a lényeg itt van néhány sorral feljebb, szerintem a képpel együtt érthető.

Legföljebb az én indulataimról mondhatnék valamit, de azt meg azért nem lehet, mert ilyenkor előjön belőlem a nyolcadik kerületi ifjúságom, és azt mégsem lehet taglalni, mit tettem azokkal, akik csak az ezrelékben kifejezhető töredékét követték el annak, amit a csúti gazember és seggnyalói tesznek például és elsősorban a gyerekekkel. Az itthoniakkal közvetlenül, az afrikaiakkal meg közvetve. Pontosabban nem is közvetve, mert a gyűlöletkeltés egyenesen rájuk irányul, ők azok, akiknek kívül tágasabb, akik ide soha be nem tehetik a lábukat, amíg ez a torz lelkű tróger, ez a romlott, poshadt anyagokból felépült élő szervezet, ami néhány év alatt megrohasztotta és sorvadtra fertőzte ezt a népet, még szabadlábon van.

Szóljanak annak a baromarcú sejthalmaznak, aki ilyenkor azt böfögi, hogy fogadjam be én a házamba ezeket a kicsiket, ha olyan nagyon sajnálom őket: nem nekem kell befogadnom őket, neki meg még sokkal kevésbé. Olyan légkört és olyan gazdasági, társadalmi körülményeket kell teremtenünk, ahol megvannak az erre való intézmények, amiket az erre alkalmas emberek működtetnek, amiben ezek a kicsik otthon érezhetik magukat. Amilyen körülményeket például a németek teremtenek. Ahol állampolgár lehet egy Ghánából származó ember gyereke, ahol ez a fekete bőrű gyerek tagja lehet a nemzeti válogatottnak, mely válogatottban nem a vele pontosan egyidős Mats Hummels, a vele nagyjából egyidős Thomas Müller vagy Toni Kroos a csapatkapitány, hanem ez a fekete bőrű, afrikai gyökereit a bőrén és a hatalmas termetén viselő gyerek, akit különben nem Angela Merkel nevezett ki csapatkapitánynak, hanem a német nemzeti válogatott tagjai választottak meg. Jérôme Boatengnek hívják. Nyugat-Berlinben született 1988-ban.

A BŰN CSODÁLATOS VÁROSA


HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.03.29.


A mai posztban Franciaországba látogatunk, azon belül is a második legnagyobb városba. Itt játszódtak a Taxi című filmek és ugyan nem a legjobb a híre, de Zoli írását olvasva erős kedvem támadt ellátogatni ide.

„A mostani posztban - amely egy dél-franciaországi régióról szóló posztsorozat kezdő nyitánya - egy olyan városról fogok írni, ahol volt szerencsénk két évet lakni. Szeretnék a városban és közvetlen környékén látható szépségekről - hasznosnak vélt információkkal megspékelve - kicsit bővebben szólni a teljesség igénye nélkül.

Hja, hogy még nem említettem melyik városról lesz szó. Oh, pardon! Franciaországban járunk, s annak is a második legnagyobb városában, melyet nagyjából Krisztus előtt 600 évvel alapítottak az ókori görögök, de később a rómaiak is jól ismerték.

Híres futballklubjukat csak kékeknek nevezik és nem is olyan régen a magyar szurkolóktól volt hangos a belváros, amint a híres és immár felújított stadion (Stade Vélodrome) felé vonultak.

Nyáron gyakran hűsít, de télen már nem szívesen látott vendég: ez nem más, mint a híres Misztrál (Le Mistral), amely sokszor oly könnyedén szalad le a Rhône-völgyén egészen a Földközi-tengerig és sűvít keresztül a városon, mintha az nem lenne más, csak egy rozoga lécekből összetákolt, foghíjas öreg pajta.

Még egy kis segítség. 2013-ban az Európa Kulturális Fővárosa címmel büszkélkedhetett, továbbá itt forgatták és játszódtak a Taxi című francia filmek, s itt van If vára. Neves festők (pl. Renoir, Cézanne vagy Signac) rendszeresen látogatták, valamint a francia nemzeti himnusz szülőhelye.

A város említése sokaknál egybeforrhat a bűnözéssel és a Rejtő-regények rosszarcú figuráival - hozzáteszem, hogy nem is annyira alaptalanul -, azonban ez ne szegje kedvünket abban, hogy ellátogassunk ebbe a színes, egzotikus nemzetek szülötteinek olvasztótégelyeként szolgáló és rengeteg szépséget rejtő dél-francia nagyvárosba, Európa déli kapujába, Marseille-be!
Mesdames et Messieurs! Bon voyage!.."...

A FIDESZ MINDEN ELLENZÉKI PÁRTBA BEFÉRKŐZÖTT?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.03.29.


Jóreggelt mindenkinek! Félkómásan hirtelen felbuzdulásomban nem sikerült felfogni, hogy ma csütörtök vagy péntek vagy még csak szerda van, de ez most még nem olyan nagy baj. Az egészen biztos, hogy a márciusnak lassan annyi, itt a tavasz és az április a nyakunkon. Ez pedig tudjuk, mit jelent.

Röviden szeretnék megemlékezni az emberarcú, tárcátlan, láthatatlan milliárdokba szerelmes Kósa Lajosról, aki ugyan retteg az emberektől, de legalábbis az újságírónak kinéző emberektől, viszont nyílt leveleket íratni a miniszterelnökséggel, azt bátran tud. Kalandos pécsi látogatása alkalmával, amikor a sajtó előli menekülés nem nagyon jött össze (a sofőrjének nem sikerült maradéktalanul bevenni a kanyart az egérúton és meghúzta a szolgálati limuzint a városháza kapujában) a pazar multú és jelenű Páva Zsolt polgármester megtalálta az incidens felelősét a 73 éves biztonsági őr személyében, akinek az lett volna a dolga, hogy biztosítsa a pécsi városháza előtti utat, hogy elférjen az érkező Kósa Lajos autója. Kósa késett, az úrnak azonban vécére kellett mennie, ám időközben egy furgon beállt a városházával szembe, tehát Kósa menekülő autója nem tudott maradéktalanul ráfordulni a kapura, így történt a kisebb baleset. Megejtő, megindító, ahogyan a nyilvánosság elől menekülő Kósa nyílt levélben kéri Pávát, hogy gyakoroljon méltányosságot, és vegye vissza állásába az idős urat, mert Lajos szerint nem ő a felelős az incidensért. Nem felhívja, hogy te fasz, nem kellett volna túltolni a biciklit, hanem nyílt levelet ír, hogy lássuk, mekkora jó ember ő. Hányingerek ezek. Pávától Kósáig.

Választási hangulatkeltés, kampánykamu a bűnőzök letelepedési kötvényéről szóló cikk – közölte Pintér minisztériuma, miután tegnap a Direkt36 és a 444 közös írásából kiderült, hogy egy nemzetközi bűnügy gyanúsítottja és a háborús bűnös szíriai diktátor strómanja is magyar letelepedési kötvényt vásárolt. Ahogy ezek tagadnak, nem tagad úgy senki. Valóságtól elrugaszkodott koholmány – vonyítja a BM: a magyar hatóságok egyedi ügyben nem adhatnak tájékoztatást a médiatartalom-szolgáltatók munkatársainak. “Sajnálatos ugyanakkor, hogy az ‘oknyomozók’ azokat az ellenőrzési lehetőségeket sem használják ki ‘hírük’ közzététele előtt, amelyek bárki számára nyitva állnak, és egyértelműen cáfolják a megjelenteket” – írták, hozzátéve: a cikkben megnevezettek egyike sem szerepel az Európai Unió egyetlen tiltó listáján sem, egyikük pedig már a Gyurcsány-Bajnai kormányok idején Magyarországon élt. A Kormányzati Tájékoztatási Központ (szevasz, Rogán!) az MTI-nek küldött álláspontjában ugyanerre az indokra hivatkozva kampánykamunak nevezte a cikket, kampánykamuval pedig a kormány nem kíván foglalkozni.” Jó lesz ez, elvtársak, csak így tovább! Közeleg az idő, amikor már senkit nem fog érdekelni, hogy ti mivel kívántok, és mivel nem kívántok foglalkozni...

SZORUL A HUROK - ORBÁNIG ÉR A MICROSOFT-BITRÁNY

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HARGITAI MIKLÓS
2018.03.29.


Gigabírság elé nézhet a Microsoft, mert magyar viszonteladói sokszor fölösleges kormányzati szoftverbeszerzéseken segítették Orbán vejének gazdagodását.

Az amerikai tulajdonú Politico brüsszeli kiadása szerint megnőtt a választások tétje Orbánék számára: olyan korrupciós esetek kerültek napvilágra, amelyek nyomán egy vereség esetén akár több évre is rács mögé kerülhetnek. A tekintélyes online lap ritkán fogalmaz ennyire sarkosan, és ezúttal sem ok nélkül tette: úgy tudjuk, legalább egy ügy, a túlárazott és irányított kormányzati Microsoft-szoftverbeszerzés szálai Orbán Viktor közvetlen környezetéig érnek, és valóban az elképzelhető legsúlyosabb következményekkel járhatnak.

A történetről idehaza a 24.hu számolt be először, amikor tavaly decemberben megírta, hogy az amerikai cég magyar leányvállalatánál belső vizsgálat indult, amelynek nyomán a Microsoft szerződést bontott a legnagyobb hazai viszonteladóival, két vezetője pedig távozott a cégtől. Ugyancsak a magyar hírportál idézte föl, hogy hasonló okokból Romániában is nyomozás folyik, amelyben kilenc egykori miniszter érintett, valamint sokéves börtönbüntetéseket és összesen 17 millió eurós vagyonelkobzást szabtak ki. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy bár a román botrányt az ország történetének legsúlyosabb korrupciójaként említik, és úgy tudjuk, a vállalat belső vizsgálata más térségbeli országokra is kiterjed, a Microsoft auditorai messze a magyar ügyet tartják a legsúlyosabbnak, és itt számolnak a legtöbb kockázattal.

A magyar eset feltárásába két hete a napi.hu is bekapcsolódott. Ők azt írták, hogy a vizsgálatban az amerikai Igazságügyi Minisztérium, az FBI és az Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) is részt vesz. A napi.hu a NAV-ot és az ORFK-t nevezte meg a szoftverügyletek érintettjeként.

Lázár János minisztériuma a Népszava kérdésére írásban azt válaszolta: „A Miniszterelnökségnek nincsen tudomása arról, hogy a Microsoft vizsgálatot folytatna a kormányzati intézmények szoftverbeszerzésével kapcsolatban, és nem foglalkozik a vállalat belső ügyeivel.” Lapunk ugyanakkor úgy tudja, hogy az eljárás folytatódik, és a korábban becsültnél sokkal kiterjedtebb: tíznél több magyar kormányzati intézménynél és állami cég körül vizsgálódnak már, így az adóhatóság és a rendőrség mellett például a honvédelmi tárcához tartozó HMEI Zrt., illetve az egészségügy beszerzéseiben érdekelt egykori GYEMSZI is célkeresztbe került. Az amerikai Microsoft-központ a tisztázáshoz annak a nemzetközi ügyvédi irodának a közreműködését is igénybe veszi, amely tíz éve a volt Magyar Telekom montenegrói korrupcióját is vizsgálta.

A kifogásolt beszerzések mindenütt ugyanazt a forgatókönyvet követték. Ahogyan a vizsgálat alá vont intézményeknél, illetve állami vállalatoknál dolgozó forrásaink elmondták, a 2014-es választások után az uniós támogatásból bonyolított állami informatikai fejlesztéseknél (informális) kulcsszereplővé vált Tiborcz István (Orbán Viktor kormányfő veje), illetve testvére, Tiborcz Péter, akiknek „ráhatásuk” lehetett arra, hogy melyik cég felé lejtsen a pálya. A vizsgált kormányzati megrendelők irracionális árakon vásároltak üzleti Microsoft-szoftverlicenceket – az alapesetben 100 ezer forint körüli Office-licenceket a beszerzési árnál drasztikusan, olykor akár 200 százalékkal drágábban adták tovább a viszonteladók az állami ügyfeleknek. Az így elért extraprofitból a kormányfő közelébe is jutott: Tiborcz István 2015-ben jelent meg tulajdonosként a HCS Experts nevű cégben, és abban az esztendőben az egyik Microsoft-viszonteladónak rendszeresen beszámlázó HCS megtáltosodott - az árbevétele megduplázódott, közel egymilliárd forintra nőtt, 2016-ban pedig Tiborcz István 389 millió forintot tudott osztalékként kivenni belőle. Ami még különösebb: míg a korábbi években a cég üzemi eredménye 10-20 százalékos volt az árbevételhez képest addig a 2015-ös rekordévben az árbevétel közel fele lett üzemi eredmény.

A kormányzati vevők ráadásul nemcsak érthetetlenül drágán vásároltak, hanem számos esetben fölöslegesen is: tudunk olyan vizsgálat alá vont intézményről, ahol máig semmire sem használták a két éve beszerzett szoftverlicenceket (vagyis az állam extrém felárral vásárolt olyasmit, amire nem is volt szüksége, egyetlen látható céllal: hogy a kormányfő vejét is magában foglaló kör gazdagodását segítse). Azt nem tudni, hogy a Tiborcz-cég számláit milyen címen fogadta be a Microsoft-viszonteladó, az viszont bizonyos, hogy a jelzett időszakban a HCS Experts minimális létszámmal, jellemzően titkárnőket foglalkoztatva működött...

TGM: VÁLASZ A 888.HU SZERKESZTŐINEK

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2018.03.28.


...Az a rasszista és xenofób gyűlöletpropaganda, amellyel önök megtöltik Magyarország légkörét, megbocsáthatatlan. És itt érek a lényeghez: hogyan lehetséges az, hogy önök közül senki nem emelte föl a szavát ellene?

Hogyan lehetséges az, hogy a kormányzati lapokban, portálokon és műsorokban az önbírálatnak, a kételynek, a vitának egyetlen hangja se szólal meg? Mint az én írásomból – amelyet méltatnak – is láthatták, az ellenzéki „térfélen” van vita, eszmecsere, kritika. Önöknél az ilyesminek nyoma sincs.

Hogyan lehetséges, hogy Kövér László, az Országgyűlés elnöke minden baloldali gondolatot „aberrációnak” nevez önöknél, anélkül, hogy a riporter megkérdezné tőle, hogy két-hárommillió magyar honpolgár csakugyan aberrált-e, együtt Adyval, Szabó Ervinnel, József Attilával, Polányi Károllyal, Kassákkal? A bal- és jobboldal megoszlás előzményei a németalföldi és az angol forradalmak, tehát már a XVII. század óta ismertek. Az emberi jogok vagy a demokrácia vagy „a kizsákmányolásmentes társadalom” (hogy Kövér László egykori hősének, Bibó Istvánnak a szocializmus-meghatározását idézzem) gondolata pusztán aberráció? Bizonyos ez? Nem kellene, hogy kiváltson legalább halk ellenvetést vagy tisztelettudó kérdést?

Én azt követeltem és követelem az ellenzéktől – politikusaitól, írástudóitól, zsurnalisztáitól –, hogy tartsa, tartsák tiszteletben az önök emberi méltóságát. Önök megdicsérnek, amikor az ellenzék egyik csoportját, egyik vezetőjét kritizálom; remélem, nem csupán azért, mert azt gondolják, hogy önöknek ez választási szempontból előnyös lehet. Önöknél nincsen semmi bírálni való? Csak a hatalom megőrzésével és kiterjesztésével kapcsolatos ügyesség és energia az, amit önök számon kérnek saját vezetőikön? Önök szerint nincsen semmi baj? Minden pompás, csak a kozmopolita-internacionalista tudjukkik fizetett ügynökei zavarnak bele a felhőtlen közboldogságba?

Én nem viszonzom az önök elfogultságát és szidalmait.

Nagyon is tisztában vagyok a fölvilágosító racionalizmus problematikusságával, amelyre már Kant életében rámutatott Johann Georg Hamann és Friedrich Heinrich Jacobi, sőt: erről Kant és Lichtenberg is tudott; nem nagy újdonság. Ennek a megértéséhez sok nagy konzervatív segített hozzá, pl. Michael Oakeshott. Úgyhogy én nem gondolom, hogy a konzervatizmus deviancia vagy csupán „az imperialista burzsoázia érdekeinek leple” (ahogyan a sztálinisták vélték). Az a baloldali, aki nem képes vagy nem hajlandó a konzervatívok civilizációkritikáját és észkritikáját (amelynek igen gyakran a nyelv a kiindulópontja) komolyan tanulmányozni, könnyen eltévedhet.

S ha már önök (föltehetőleg) konzervatívok, akkor talán meg kellene próbálniuk lovagiasan és „úriasan” küzdeni: ehhez nem pászol a rágalmazás, a hamisítás, a szüntelen trükközés, az önző népszenvedélyek fölébresztése és a saját hibáik belátására való képtelenség, illetve az ellenfél tiszteletének totális hiánya.

Az ellenzék – beleértve a hozzám közelebb álló töredékeit – távolról sem tökéletes, és kötelességemnek érzem, hogy bíráljam, ha indokolt. (Ezt mások is megteszik: a Gyurcsány-videót a 444.hu meg az index.hu is pocskondiázta, nem szólva a Magyar Nemzetről. Pedig Gyurcsány álláspontját a magyarországi közvélemény többsége támogatja.) Amiben nyilván nincs is mindig igazam.

Vannak konzervatívok is, akik kétségbeejtőnek találják Orbán miniszterelnök úr politikai irányzatát. Ezek önöknél már nem szólalhatnak meg, csak ellenzéki orgánumokban és gyűldékben. Ez nem érinti önöket fájdalmasan? Nem hiányzik önöknek a vita? Beérik a puszta, elvont szembeállással, amelynek az intellektuális értéke oly csekély? Erre sajnos sok ellenzékiben is van hajlandóság, a csoportkohézió, az elvtelen összetartás csábítása „harci helyzetben” elég jelentős. De vagyunk elegen, akik ezt nem hagyjuk elharapózni, bár lennének sokan, akik a konformizmust és a vak lojalitást részesítenék előnyben – ez esetben azonban az önök rendszerének való ellenállás értelmetlen volna. Vitatkozunk egymással, és vitatkoznánk önökkel is, ha lehetne.

Nehéz önökkel eszmecserét folytatni, ha eszméiket nem fejtik ki. Az nem gondolat, hogy a vitapartnerek személyét természettől alkalmatlannak tekintik a vitára, mert állítólag aberráltak, deviánsok, ügynökök, zsidóbérencek.

Kérem, munkálkodjanak a haza üdvére, ha tehetik. Ehhez kívánok jó egészséget és jó kedélyt.

KÖDÖS ORSZÁG

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2018.03.29.


Zsoldosokat lát Orbán Viktor, kétezret, akik Soros hadseregeként kormányt buktatnának, hogy aztán különös mániájukból fakadóan bevándorlóországot csináljanak a magyar hazából. A nemzetközi helyzet olyannyira fokozódik, hogy migrációval foglalkozó hazai civil szervezetek kerülhettek provokatív titkosszolgálati akció célkeresztjébe. E gyanúra válaszul a kormány nemhogy meghátrált volna, hanem a „Soros-szervezetek” betiltását emlegeti. Orbán egy lapra tett fel mindent, a menekültellenes hisztéria fokozása nem pusztán retorikai keménykedésre sarkallja, hanem a putyinizálás felgyorsítására ösztönzi.

Csakhogy közben a hódmezővásárhelyi időközi választás megmutatta, kijöhet a matek, adódhat olyan politikai helyzet, amikor a Fidesz-ellenes társadalmi többség tényleg legyűri a kormánypártot.

Az összefogást felváltotta az esélyes ellenzéki jelölt hívószava, a pártok megegyezése, illetve a választópolgárok átszavazási hajlandósága, és főként tömeges aktivitása radikálisan növelheti az ellenzéki egyéni győzelmek számát a választáson. Ez nemhogy a kétharmadtól, de akár a kormányalakítási többségtől is megfoszthatná a Fideszt.

Az önmagában sem egységes baloldal több egyéni sikert arathatna, mint korábban, a választókerületi ellenzéki áttörés legnagyobb nyertese azonban a Jobbik lenne. Ennek oka, hogy minden belső vita ellenére egységes politikai tömbként lép fel a választáson, míg a baloldali-liberális pártok osztódása megbosszulja magát, s számos kerületben nem tudnak élni az egyszerű többségi szisztéma előnyével, azzal, hogy akár harmincegynéhány százalékkal győzelmet lehet aratni, mert ha vannak is ennyien, több darabban vannak.

A Jobbik évek óta néppártosítja magát, hogy csökkentse a rá adott szavazat „költségét”. Vagyis tudatosan igyekszik elérni, hogy a szavazópolgár minél kevésbé érezzen lelkifurdalást a Jobbikra adott voks miatt, és

tényszerűen igaz, hogy a Fidesz sok kérdésben ma már szélsőségesebb a Jobbiknál.

A legnagyobb támogatottságú ellenzéki pártként a Jobbik többtucatnyi körzetben szolgáltathatja azt a bizonyos esélyes ellenzéki jelöltet. Az így begyűjthető egyéni mandátumok révén a Jobbik a tényleges támogatottságánál nagyobb országos térnyerést valósíthat meg április 8-án.

A baloldali, liberális és ökopártok politikai oldalnak semmiképpen sem nevezhető világában az MSZP–P és a DK megegyezése, valamint konkrét jelöltállítási döntései sok helyütt nem elegendők a győzelmi esély beváltásához. Az LMP kétszer egy órát fordított nyilvános egyeztetésekre, s mintha elsősorban azt kívánta volna demonstrálni, hogy továbbra sem beszél egy nyelvet a szocialistákkal és a DK-sokkal. Így viszont az LMP egyéni kerületi sanszai legfeljebb egy számjegyűek. Az Együtt és a Momentum néhány körzetben tényező lehet, de a bejutásukkal kapcsolatos kételyek végzetesen lerontják alkupozíciójukat, hiába tesznek kétségbeesett visszaléptetési gesztusokat a többi pártnak. A Jobbik esélyeit viszont az is növeli, hogy távol marad ettől a közegtől. Egy benzinkúti LMP-s kávézást leszámítva Vona Gábor nem tárgyal, a március elején tartott oktatási fórumot leszámítva még csak nem is vitázik az úgynevezett demokratikus ellenzékkel a kampányban, hagyja, hogy a saját mocsaruk húzza le őket...

HÚGYSZAG

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.03.29.


„..Kirúgták a pécsi városháza hetvenhárom éves biztonsági őrét, mert őt tartják felelősnek azért, hogy Kósa Lajos sofőrje meghúzta a szolgálati autó oldalát, miközben az újságírókat próbálta kikerülni múlt kedden. Molnár József elmondta: megkérték, hogy biztosítsa az épület előtti utat, hogy a városházára érkező Kósa autója elférjen. Negyed 12-ig várakozott kint, de szólította a szükség, így be kellett mennie. Mire visszaért, velük szemben egy furgonból rakodtak, közben pedig megérkezett a miniszter, akinek az autója a furgon miatt nem tudott ráfordulni a kapura, így történt, hogy a sofőr meghúzta a kocsi oldalát. Végül elhajtott, és másodjára tudott befordulni az átjáróba. A biztonsági őrt másnap felettese vonta kérdőre, hogyan történhetett meg mindez, két nap szabadság után pedig elbocsátották…”

Ebben a bájos történetben benne van édes hazánk amúgy is dicstelen történelme jelenlegi meglehetősen zaklatott és nagyon sötét szakaszának minden mocska, amit az sem enyhít, hogy Kósa a nagy nyilvánosság előtt kérte a polgármestert, ne rúgja ki a szerencsétlen alakot. Sőt, még súlyosbít is az ügyön, és még inkább belengi az ammónia szúrós illata az egészet, ami amúgy a légutakat különben meg tiszticcsa.

Milyen ország már az, amelyben a hetvenhárom éves polgárnak dolgoznia kell, hogy megéljen, ugye. Jobb helyeken a hetvenhárom évesek, ha bírják még magukat, társas repülőúton iramodnak Ibizára a lábukat lógatni, minálunk a Párt esze jár csupán oda szippantós kocsinak álcázva magát.

Más helyeken, amelyek nagy vezérünk fenyvesektől ölelt tudatában élnek, a hetvenhárom évesek bölcsen ülnek a hintaszékben, lábukon pléd, és körülzsongják őket az unokák meg a dédunokák, akik kacarászva hallgatják a szájából soha nem is volt régi idők történeteit.

De hagyjuk a cifra nyomort. Milyen ország az, ahol a miniszter behúzott farokkal menekül a népek és újságírók elől, mert a rendszer nem engedi meg neki, hogy lemondjon, holott azt kéne tennie, és akkor mindenki lenyugodna, nem kéne függönyök mögött bujkálni, egyebek...

A LETELEPEDÉSI KÖTVÉNNYEL HAZÁNKBAN ÉLŐ SZÍR BŰNÖZŐK OTTHONÁNÁL JÁRTUNK

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: MOLNÁR RICHÁRD, SASVÁRI PÉTER
2018.03.29.


Éjszakánként orosz és ukrán rendszámú luxusautók tűnnek fel a háznál, ahol egy csadoros nő nyitott ajtót

Akinek pénze van, mindene van, itt is élhet – mondta munkatársunknak egy pesterzsébeti férfi, akinek a lakásához közeli kertes házból vitték el a Terrorelhárítási Központ (TEK) kommandósai a szír állampolgárságú Salmo Bazkkát és két fiát tavaly novemberben. Az arab férfi a 444.hu információi szerint egy nemzetközi bűnbanda magyarországi feje, aki letelepedési kötvény vásárlásával szerzett magának és családjának letelepedési engedélyt Magyarországon, és ezáltal szabad mozgást nyertek az Európai Unión belül. Ez az első bizonyítéka annak, hogy a 2013 és 2017 között zajló – egykor Rogán Antal kabinetminiszter által kitalált, és az Országgyűlés elé terjesztett, offshore cégek által működtetett – kötvényprogram révén bűnözőket is beengedtek Magyarországra, ha kifizették a kötvény 300 ezer eurós árát.

Utóbbi bagatell összeg ahhoz képest, hogy a pesterzsébeti házban a tulajdoni lap alapján csaknem 1,9 millió euró, azaz 587 millió forint értékben jegyzett be vagyonzárolást Bazkka elfogása után a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). Az NNI azt közölte, összesen 143 millió forint értékű készpénzt és 3 kilogramm arany ékszert foglaltak le. Bazkkához az olasz rendőrség 2015 óta tartó nyomozása vezette a TEK-et. A gyanú szerint a szír férfi egy Olaszországban, Magyarországon, Marokkóban, Líbiában és Egyiptomban működő hálózat tagja volt, amely illegális forrásból – kábítószer-, fegyver-, és emberkereskedelemből – származó pénzek tisztára mosásával és kölcsönzésével foglalkozott. A bűnszervezet 13 feltételezett tagját, köztük Bazkkát tavaly novemberben szinte egy időben vették őrizetbe Olaszországban és Magyarországon. A szír férfit azóta már ki is adták az olaszoknak. A magyar hatóságok nem nyomoztak az ügyben, az ügyészség szerint jogsegélyt teljesítettek az olaszok felé, például bankszámlaadatokat és híváslistákat adtak ki. Az is biztos, hogy Bazkka valószínűleg nem bevándorlási szándékkal vásárolt letelepedési kötvényt, ugyanis már 1998-tól Magyarországon működtetett vállalkozásokat, bár szíriai lakcímét megtartotta.

Bazkka 2012-ben vásárolta meg a pesterzsébeti Valéria utcában lévő kétszintes házat, amely egyben egyik cégének székhelye is. Ottjártunkkor egy magyarul alig beszélő, csadorba öltözött arab nő nyitott kaput, aki azt állította, semmit nem tudott Bazkkáról és az ügyről...

KELJ FEL A FOTELBŐL, ÉS CSINÁLJ VALAMIT!

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: PRINZ DÁNIEL
2018.03.28.


Fanyalgunk, posztolgatunk, esetleg elmegyünk tüntetni, márpedig amíg így teszünk, addig Magyarország miniszterelnöke Orbán Viktor marad. Vélemény.

Amikor a Facebookon ismert értelmiségiek vitáit olvasom arról, hogy össze kell-e fogni a Jobbikkal vagy elég az LMP-vel, amikor arról megy a lájkgyűjtő posztok végeláthatatlan megosztása, hogy lesz-e 2022-ben választás, vagy beköszönt az új Rákosi-korszak, amikor családi találkozókon kinevetnek, ha arra kérem tehetősebb rokonaimat, hogy támogassák anyagilag is a kedvenc pártjukat – bármelyik is legyen az –, amikor az ismerőseim arról posztolnak, hogy a kireszavazzunk.hu, a taktikaiszavazas.hu vagy melyik weboldal képes legbiztosabban megmondani, hogy melyik jelöltre kell szavaznunk, hogy leváltódjon az Orbán-kormány, de legalábbis megakadályozzuk a kétharmadot, akkor szomorú és dühös leszek.

Azért leszek dühös és szomorú, mert a baloldali-liberális értelmiség, a felső néhányszázezer, a kormányváltást óhajtók népes tábora úgy áll a politikához, hogy az valami olyan, amelyet majd a pártok igyekeznek csinálni, nekünk pedig legfeljebb az a feladatunk, hogy négyévente elmenjünk eltartott kisujjal szavazni. Majd fanyalgunk tovább, posztolgatunk, esetleg elmegyünk tüntetni (de azt is csak akkor, ha nem pont akkorra kaptunk végre jegyet Pintér Bélához). Márpedig amíg így teszünk, addig Magyarország miniszterelnöke Orbán Viktor marad.

Az a helyzet ugyanis, hogy ha nem vagyunk hajlandóak időnket és pénzünket áldozni a politikára, a Fidesz egyszerűen megint megszerzi a választók legnagyobb kisebbségét magának. A Fidesz nagyságrendekkel több pénzből és emberi erőforrásból kampányolhat, övé a média és a csak papíron független intézmények. Mindezeken felül a fotelkritikus ellenzéki táborhoz képest lelkes, tevékeny és hangos szimpatizánsközössége van. Igen, a Fidesz rengeteg embert fizet, hogy ajánlásokat gyűjtsenek, plakátoljanak, ellenzéki plakátokat tépkedjenek, telefonáljanak, mozgósítsanak. De még ezen felül is valószínűleg több ember dolgozik a Fidesznek és álciviljeinek ingyen, lelkesedésből, mint az ellenzéknek. Ilyen körülmények között pedig kevéssé meglepő, hogy az ellenzéknek kevés esélye van eljutni a fideszesekhez, a bizonytalanokhoz és az inaktívakhoz...

UNIÓS NYOMOZÓK LEPLEZTÉK LE SESZTÁK MINISZTER PITI ÜGYESKEDÉSÉT

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2018.03.29.


Nem csupán Orbán Viktor veje és Rogán Antal feltalálótársai érintettek az OLAF magyarországi vizsgálódásaiban, hanem Seszták Miklós és baráti köre is. A fejlesztési miniszter egy átlátszó ügyeskedéssel bukott le, de az ügyészség néhány hónap után fátylat borított a költségvetési csalás gyanújával indított ügyre

Az uniós nyomozók 2016 tavaszán jelezték a magyar hatóságoknak, hogy súlyos pénzügyi szabálytalanságokra bukkantak három kisvárdai mikrovállalkozás „infrastrukturális beruházása” körül. Az EU csalás elleni hivatala, az OLAF kezdeményezésére ezután a magyar ügyészség is nyomozásba kezdett.

Az eljárás elrendeléséről szóló információ szerepel abban a listában, amelyet Polt Péter legfőbb ügyész a napokban küldött Ingeborg Gräßlének, az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsági elnökének, hogy az Elios-botrány után megnyugtassa, Magyarországon komolyan veszik az uniós pénzek elköltésének ellenőrzését.

A listából persze sem Gräßle, sem a hazai nyilvánosság számára nem derült ki, hogy az egyik kódszám mögött egy magyar minisztert érintő ügy rejtőzik. Az viszont igen, hogy a költségvetési csalás gyanújával megkezdett vizsgálatot 2017 januárjában már le is fújták.

Pedig a 24.hu birtokába került információ szerint az OLAF keményen és egyértelműen fogalmazta meg álláspontját a magyar hatóságok előtt:
a projektek célkitűzése nem valósult meg,
a haszonélvező a kedvezményezett vállalkozások helyett Seszták Miklós cége volt,
az ügyben az EU pénzügyi céljait sértő csalás történt,
az uniós költségvetést az összesen 30 millió forintot kitevő támogatás alapján 25,5 millió forint kár érte, tehát ennyi pénzt vissza kell fizetni.

Seszták Miklós és barátai ügyeskedéséről az Index írt csaknem négy éve. Már ekkor kiderült, hogy a pénzügyi manőver hátterében az állt, hogy a 2014-ben kinevezett fejlesztési miniszternek volt egy autószalonja Kisvárdán, ami meglehetősen rosszul ment. A Ramiris Autó Kft. 2011-ben a hivatalos mérlege szerint 30 milliós veszteséget termelt. 2012-ben viszont megjelent az Új Széchenyi Terv keretében egy GOP-pályázat, amelyre úgynevezett mikrovállalkozások pályázhattak, hogy abból fedezzék saját ingatlan vásárlását.

Seszták Miklós társasházzá minősíttette át az Opel-szalon épületét...