2016. október 18., kedd

ÍGY NEVELD A MÉDIATANÁCSODAT!

SZABÓ SZABOLCS BLOGJA
Szerző: Szabó Szabolcs
2016.10.18.


A Kulturális bizottság hozta a szokásos formáját, melynek mai ülésén az egyik legérdekesebb napirendi pont a Médiatanács 2015.évi tevékenységéről szóló beszámoló megvitatása volt. Karas Mónika bevezetőjében megragadta az egész szervezet működésének a „lényeget”, mondhatnám azt is, hogy a szarva között a tőgyit: értő elemzése szerint a médiaszolgáltatókra jellemző a jogkövető magatartás, hiszen a Médiatanács 2015-ben mindössze 9 esetben indított eljárást a gyűlöletbeszéddel vagy az emberi méltóság megsértésével kapcsolatban, és csupán egyszer talált jogsértőnek egy műsorszámot. Valamilyen Éden Hotel című műsort említve név szerint. Tehát kedves érdeklődő állampolgár, egyből meg is van a magyar média rákfenéje, a sajtószabadság korlátozója, a kiegyensúlyozatlan tájékoztatás csimborasszója, az arcátlanul hazudó és hamisító állami média mételye: az Éden Hotel, hogy pusztuljon el a nyavalyás! Csak azt az egy apró, ámbár jelentéktelen dolgot nem említette Karas Mónika, hogy a kiegyensúlyozott tájékoztatást, a sajtószabadság érvényesülését az általa vezetett Médiatanácsnak kellene ellenőrizni és biztosítani, és sajnos ezt nem teszi. Mondjuk, ezek hiánya őt különösebben nem érdekli.
 
Persze nem csupán a mai szóbeli beszámoló volt érdekes, hanem maga a szöveges előterjesztés is, amit a Médiatanács benyújtott az Országgyűlésnek. Eme kitűnő szöveg egy elnöki köszöntővel kezdődik, mégpedig a következő idézettel: „A környezet megváltoztatásával a média egyedi arányokat létesít érzékeink között. Bármely érzékünk kiterjesztése megváltoztatja gondolkodásunk és cselekedeteink módját.  Karas Mónika nem kertel, hiszen az állami média pont ezt a célt szolgálja. Láthattuk például az állami televíziós és rádiós csatornák elmúlt hónapokban nyújtott teljesítményét, mely nagyjából az idegengyűlölet kimaxolásában, valamint a menekültek démonizálásában merült ki, évi 91 milliárd forintból. Kínomban nevettem azon is, amikor azt írják, hogy „a Médiatanács függetlenségének a záloga, hogy széles körű parlamenti konszenzust igényel a tagok megválasztása, mert kétharmados többség kell hozzá”. Azt mondjuk elfelejtették beleírni, hogy ugyebár a megválasztott tagokat mind a Fidesz jelölte, az ellenzéki jelöltek már fel se kerülhettek a szavazólapra. Normális ember egy ilyen húzás után legalább annyira szégyellné magát, hogy nem hozza szóba a dolgot, de ők nem ilyenek. Ha ők egyszer belepisilek a medencébe, akkor azt nem sunnyogva teszik, hanem kiállnak a trambulinra, oszt had’ menjen!
 
És akkor térjünk rá az általam firtatott és egyértelműen legnagyobb problémára, a sajtószabadság érvényesülésére. A médiatörvény szerint a médiatanács feladata és hatásköre (132. §, „a)), hogy ellenőrzi és biztosítja a sajtószabadság érvényesülését e törvény és az Smtv. keretei között valamint évente beszámolót készít, melyben értékeli (133.§, 1)) „a szólás-, vélemény- és sajtószabadság, a tájékoztatás kiegyensúlyozottságának helyzetét”. A kérdés az, hogy ezt a feladatát miként végzi el a hatóság?  Ezt a kérdést fel is tettem az elnök asszonynak, bár költői volt a kérdés, hiszen köztudomásúlag sehogy sem látja el. A Médiatanács vezetője nem is lepett meg, hiszen az ő válasza minderre az, hogy a szerkesztői szabadságba nincs joga beleszólni a hatóságnak.  Ennyike.  Mondjuk, van egy nagy csavar az ügyben, hiszen a Médiatanács írásos beszámolója is kénytelen szó szerinte ezt megállapítani: „a programok majd mindegyikében – a Magyarország Ma kivételével – az ellenzék térvesztése volt megfigyelhető. A kormányoldal előretörése a Ma reggelben volt a legszembetűnőbb (54,5% vs. 81,4%), amihez az M1 új műsorstruktúrája is hozzájárult.”  A politikai magazinműsorok esetében is konkrétan leírják, hogy „a pártkötődéssel rendelkező politikusok körében a kormányzati oldal aránya elérte a kétharmadot (66,4%)”.  Ráadásul nem csak arról van szó, hogy a kormányzati oldal „médiahasználata” terén figyelhető meg egy egyértelmű túlsúly, hanem az egész állami média egy szimpla propagandagépezet, ami leplezetlenül Fideszes pártpropagandát folytat. Amikor felolvastam, a kormányzati túlsúlyról szóló részeket, a szemben ülő kormánypárti képviselők arckifejezésén látni lehetett „a tetszettek volna győzni” típusú kaján mosolyt. Karas Mónika válasza pedig a szerkesztői szabadságra hivatkozva…….na, itt gondoljon mindenki arra, amire akar.  Éljen a szerkesztői szabadság, meg a Fidesz! A szerkesztői szabadság ugyanis elveszíti valódi jelentését, ha átalakul politikai és gazdasági érdekké, hogy így hallgattassa el a kritikát, hogy így szüntessen meg napilapokat...
 
 

VONA GÁBOR LESZ AZ ÚJ ORBÁN - EMLÉKEZNEK MÉG A 2014-ES VONA-ORBÁN MINISZTERELNÖK-JELÖLTI VITÁRA?

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Kinyo Norbert
2016.10.18.


A következő gondolatkísérlet néhány évvel ezelőtt még riogatásnak számított volna a magyar közbeszédben, ám ma már “bármi előfordulhat” Magyarországon. Ezt a megfogalmazást Orbán Viktor néhány évvel ezelőtt használta először, közvetlenül azután, hogy kinyilvánította: Magyarországra egy “kísérleti laboratóriumként” tekint. A Vezér és a sleppje számára csak fehér egerek közössége a tízmillió magyar állampolgár.

A “hosszú menetelés” elején, 2010-ben talán csak a legrosszabb szcenáriók tartalmazták azt a forgatókönyvet, amelyet a Fidesz mára már agyonfejlesztett. A Vezér és bandája “jó producerként” igyekszik a stábot egyben tartani és minél hatékonyabban leforgatni ezt a megvalósult rémálmot.

Minden a nagy terv szerint történt: az első sajtó- és adótörvényektől az Alaptörvény meghozásáig és hatszori meghágásáig, a jobboldali médiabirodalom szisztematikus kiépítésétől a dohány- és szerencsejáték-koncesszión át az állami földbérletekig. Ezt a tevékenységet nem más, mint Brüsszel finanszírozta, míg a “demokratikus ellenzék” pártjai asszisztáltak a szabadrabláshoz.

Igen, Brüsszel finanszírozta a Vezér virtcsafját, hiszen ahogyan Hadházy Ákos, a Lehet Más a Politika társelnöke a vasárnapi “szabadsajtós” tüntetésen fogalmazott, átlagosan az uniós pénzek felét térítette el a Fidesz a közeli oligarcha-csoport. Hadházy 9 ezer milliárd forint eltüntetéséről beszélt, ez a tömérdek pénz adja a muníciót a kormányzópártnak többek között ahhoz, hogy “szőnyegbombázást” hajtson végre a baloldali és liberális média ellen.

Az ország népessége kétharmadának szegénységbe taszítása, az alulfinanszírozott egészségügy és a szociális kiadások megnyirbálása volt az ára a lépten-nyomon megvalósuló stadionoknak.

A szemfényvesztés tovább folytatódott a foglalkoztatás statisztikájának megbuherálásával, a közmunkásokból nincstelen zselléreket csináltak. A fideszes vezetésű önkormányzatokkal és polgármesterekkel szinte valamennyi magyar településen Battonyától Nemesmedvesig kézben tartják a helyi nyilvánosságot és hatalmat is.

Kedvenc terepükön, a jogalkotásban egyéni képviselői indítvánnyal sikerült kvázi “rendeleti kormányzást” bevezetni. A kormányfő már két kabinetbe terelte a kormány munkáját, Lázár mindenminiszter hétről-hétre hülyíti a sajtót, miközben a kormányzó kivonja magát a forgalomból, de lassan még a parlamenti munkából is.

A kvótanépszavazást megelőző sok milliárdba kerülő kampány, az eredménytelenség és az ennek ellenére benyújtott Alaptörvény-módosítás ennek a folyamatnak a betetőzése.

Közhely, hogy mindig mondtuk, nincs már lejjebb. De lett és sokak szerint még mindig nem vagyunk a kút mélyén
...

ITT OLVASHATÓ

EZ A MAGYAR TRAGÉDIA, NEM A MIGRÁNSVÁLSÁG

HVG.HU
Szerző: Windisch Judit
2016.10.18.


A szegénység csökken ugyan Magyarországon, de a társadalmunk továbbra is az EU szegényházához tartozik, a magyarok kétharmada lényegében nem európai életet él, a fogyasztásban pedig a visegrádi országok már bőven lehagytak bennünket. A kormány itt is csak a jót látja.
„A makrogazdasági mutatók 2015-ben már biztatóak voltak, az eladósodottság csökkent, a foglalkoztatás nőtt, az infláció gyakorlatilag nullára csökkent. Azt lehetett várni, hogy elindul egy csendesebb építkezés, és megteremtődnek a feltételei az intézményi reformoknak, az oktatási és egészségügyi rendszer hatékony átalakításának. Eddig azonban nem ez történt” – írták a Tárki kutatói a Társadalmi Riport 2016 című, két évente megjelenő kiadványban, amelynek friss kiadását kedden mutatták be.
 
Ami történt, az sem volt jó:
„az oktatási rendszerben az elhibázott centralizációs törekvések csak felerősítik a gyerekek származás szerinti egyenlőtlenségeit.”
A kutatók szerint a kormány ezen a területen éveken keresztül elhibázott döntéseket hozott – mikor az érettségit és a nem műszaki szakokat leértékelte, a tankötelezettség korhatárát leszállította, a tankönyvpiacot kiiktatta, a tanszabadságot korlátozta -, amit nem ellensúlyoztak a pozitív döntések, mint a duális képzés bevezetése, az ingyenes tankönyv kiterjesztése.
 
Az egészségügyben pedig a mostani kormányzat sem képes ellenállni „a feudális hierarchiákban, az adómentes korrupciós pénzekben érdekelt lobbi érdekérvényesítésének.” (Az oktatásról és az egészségügyről szóló elemzést hamarosan külön cikkben részletesen is ismertetjük.)
 
Lemaradásban
 
A Tárki kutatóinak elemzése szerint kimondható, hogy a magyar társadalom en bloc Európa szegényebbik feléhez tartozik, a gazdagok sincsenek annyira gazdagok, mint akár a környező országokéi, a középosztály gyenge és erőtlen, a polgárság a társadalom nagyon szűk rétegét teszi ki. A társadalom legszegényebb 60 százaléka nem képes a középosztályi életmintát követni. Az, hogy nincs erős középosztály, nem csak ennek a kormánynak a hibája, az előzőek sem tudták ezt a feladatot megoldani...
 
ITT OLVASHATÓ

RÓZA NÉNI KISZÁMOLTA

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG - VENDÉGÍRÁS
Szerző: Tamás Róbert
2016.10.18.


Kasztokat építünk. Ezt tanuljuk Indiától, ezért kellett aláírni a „Gangeszügyi” Minisztériummal azt a valamit. („indiai víz-, folyógazdálkodási és Gangesz helyreállítási minisztériuma” – az Origo szerint, így… Nem kellett volna több nagybetűs szó esetleg?)
Már csak ezzel a Boldogságügyi Minisztériummal kellene valami együttműködési szándéknyilatkozatot aláírni és akkor már tényleg mindenki boldog lesz nálunk is…Ha kell, akár parancsszóra is…lassan. De ilyen is van (kérdés, hogy igaz-e a mondás, mi szerint „a pénz nem boldogít”):

Egyre többet keresnek a jól kereső magyarok, írja a Világgazdaság. Ez nagyon jó hír. Nekik, mármint a jól kereső magyaroknak, sőt egyes bérből/fizetésből élő magyaroknak is, mert hogy:
„A múlt évre vallott (tehát 2015-re) legmagasabb munkaviszonyból származó bérjövedelem 1 milliárd 757,4 millió forint volt”, ez havi 146.450.000 forintot jelent (jól számoltam???!!!).
Ezzel szemben a 347/2014. (XII. 29.) Korm. rendelet szerint 2015-ben:
Minimálbér (kötelező legkisebb munkabér): 105.000 Ft/hó
Garantált bérminimum (a  legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló) garantált bérminimuma: 122.000 Ft/hó

Továbbá a közfoglalkoztatási bérek „kasztok” szerint:

kf

Tehát a legalacsonyabb közfoglalkoztatási, azaz munkáért járó havi bér 79.155 Ft volt tavaly.
A 2015. évi átlagbér Magyarországon
247.800 Ft volt.
Így tehát a havi 146.450.000 Ft, 2015-ben körülbelül:
– 591 havi átlagbérnek, vagy
– 1200 havi bérminimumnak, vagy
– 1394 havi minimálbérnek, vagy pedig
– 1850 havi közfoglalkoztatási bérnek felelt meg 2015-ben
(fentiek mind bruttóban értve).


Vagy másképp: ezt az összeget a sok-sok keményen dolgozó magyar(?!) kisemberből „a legkisebb” több, mint 154 év alatt, aztán érettségizettként 100 év alatt, átlagbéresként pedig közel 50 év alatt keresheti meg.

Divatban van még a társadalmi igazságosság? Vagy mindig csak utópia volt? Tényleg ekkora lehet a különbség ember és ember, képességek és képességek között? Vagy csak tudni kell jó helyre születni?

ITT OLVASHATÓ

CSŐSTÜL JÖNNEK A LETELEPEDŐK

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző:Wiedemann Tamás
2016.10.18.


Továbbra is a kínaiak veszik a kötvények nagy részét, második helyen az oroszok

Mondvacsinált okokra hivatkozva nem árulja el a bevándorlási hivatal, hogy milyen erkölcsi bizonyítványokat adtak le a letelepedési kötvényt vásárló külföl­diek. Korábban lapunk tárta fel, hogy volt olyan elítélt orosz állampolgár, aki egy karib-tengeri adóparadicsomból származó dokumentumot nyújtott be.

A legfrissebb adatok szerint 7559 külföldi bevándorló kapott a kormány által biztosított programon keresztül letelepedési engedélyt Magyarországon. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) adatai alapján a program 2013-as indulásától idén augusztus 31-éig kötvényvásárlás útján 2727 külföldi szerzett letelepedési jogosultságot hazánkban, míg család­egyesítés címszóval további 4832-en kaptak végleges letelepedési engedélyt. További 417 kérelem elbírálás alatt volt a vizsgált időszakban. Érdekesség, hogy 650 külföldi, aki a program nyomán tartózkodási engedélyt kapott, nem kérvényezte a magasabb szintű letelepedési engedély kiváltását. (Az eltérés azért van, mert idén július 1-jétől a kötvényvásárló egyből megkapja a letelepedési engedélyt, a korábbi szabályok szerint azonban fél évig tartózkodási engedélyt kaptak csak a külföl­diek, és csak ezt követően kérhették a letelepedési engedélyt.)

Továbbra is töretlen a kí­naiak érdeklődése a program iránt: a letelepedési engedélyhez jutott több mint hétezer külföldi közül 6405 kínai állampolgár volt. A második helyen az oroszok állnak 497 fővel, őket követi 74 pa­kisztáni és 64 iráni állampolgár. Az ötödik helyen az irakiak állnak 51 fővel, még a hatodik helyet holtversenyben az ukránok és a szírek „kapták meg” 50-50 állampolgárukkal...

ITT OLVASHATÓ

NAGYURUNK ÚJ SEREGE

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.10.18.


...Poci generalisszimusz nem viccel.
Kinyilvánította, hogy sorozott hadseregre nincs szükség, mert arról rossz emlékei vannak, nevezetesen amikor kilógott a laktanyából, akkor laktanyafogságot kapott, és az elhárítótiszt se értékelte sokra a buzgalmát, mellyel feltárta előtte a sorozott állomány belső életének titkait, különös tekintettel Simicska harcos rendszerellenes tevékenységére.
Marad tehát az önkéntesség.
A közmunkásokat egysoros vonalban felsorakoztatják a folyosón, hátra arcot vezényelnek nekik, majd a következő vezényszó: Aki nem akar önkéntes lenni, egy lépést előre lépj!
Így aztán a létszámhiányt felszámolván további akadálya nem lesz annak, hogy a Legfőbb Hadúr szemlét tudjon tartani csapatai felett.
Persze ellenségkép is kell egy rendes hadseregnek, ez jelenleg hiánycikk, hiszen mi békeszerető népek vagyunk, de jól gondolja meg Jordánia, ha nekünk támad.
Tudjuk mi, hogy a legfőbb veszélyt Brüsszel képezi, de jelenleg még nincs közös európai hadsereg, de már javasoltuk, hogy legyen, és akkor végre lesz ki ellen harcolni, ha megtámad bennünket, vagy mi támadjuk meg őket.

Szánalmas ez az egész, viszont vinni fogja a milliárdokat számolatlanul, az egyenruhákat majd a belügyminiszter rokonsága szabja, így a katonáink is olyan gyönyörűek lesznek, mint rendőreink...
Lehet remek fegyvereket beszerezni, természetesen a fegyverkereskedelemben is Mészáros polihisztor lesz az illetékes, ő szerzi majd be a modern hadsereg számára nélkülözhetetlen olívzöld tábori fapin@t, a sereg élelmezéséről majd gondoskodik a Bonafarm, a harcosok a legújabb technológiával készült, vízkultúrás libapárizsit ehetik két bokor és két hajrá között.
No, persze a hizlalda nem az önkéntesek étkezdéjében lesz továbbra sem, marad Felcsút mellett, Bányavölgyben, ahol Mészáros Lőrinc a mangalicabányász...
Én nem ezen a disznón csodálkozom, hanem a hívein, akik azt kapják tőle jutalmul,. amit mi büntetésből. és mégis, úgy szagolgatják ezt a szart, amit itt kormányzásnak neveznek, mintha ámbrát raktak volna az orruk elé.
Beszállnak katonásdit játszani, miközben fogalmuk sincs, hogy a tűzzel játszanak, hiszen ők fogják kiképezni a szélsőjobboldal szabadcsapatait.
Bocsáss meg nekik Urunk, nem tudják, mit csinálnak...


ITT OLVASHATÓ

BETEGFORGATÁS, AZ OEP-NEK ELSZÁMOLT MAGÁNRENDELÉS, UNIÓS PROJEKTEK - ÍGY LEHET EXTRAPROFITHOZ JUTNI AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerzők: Becker András - D. Kovács Ildikó
2016.10.17.


Ki ne unná már az állandó siránkozást az alulfinanszírozott egészségügyről – pedig van itt pénz bőven, a megfelelő szervezeti megoldásokkal, helyi, esetleg magasabb kapcsolatrendszerrel a hivatalos OEP-forrásokból is nagyon szép jövedelmekhez lehet jutni. Az uniós források pedig valóságos kincsesbányát jelentenek a rátermetteknek a teljes egészségügyi szolgáltatói vertikumban. Az üzlet működtetéséhez szükség van egy önkormányzatra és néhány cégre, meg persze a megfelelő együttműködésre a vezetők között. A történetünk ugyan egy konkrét dél-alföldi kisvárosból való, de korántsem nevezhető egyedinek. Éppen ezért, mivel a teljes modellt szerettük volna bemutatni, viszont a sztori néhány elemére nem tudtunk perképes bizonyítékot találni, inkább lemondtunk a szereplők és a helyszínek nevéről – feltesszük, sokan így is a maguk településére fognak ismerni.

Magyarországon nem egy településen működik úgynevezett egészségház. Egy olyan intézmény, ahol a település lakói az összes szakrendelést, a fül-orr-gégészettől az urológiáig egy helyen megtalálják. Ilyen egészségház nyílt meg 2002-ben D-ben is. Az indulásakor a szakrendelést végző orvosok az OEP-pel kötnek szerződést, így az ellátott betegek után járó pénzt is közvetlenül az egészségpénztártól kapják.

Ebből a bevételből fizetik aztán minden költségüket, az asszisztencia bérétől a rendelő után fizetett bérleti díjig. A dolog mindenki megelégedésére működik, mígnem az önkormányzat egyszer csak létrehoz egy egészségügyi szolgáltató céget, amely bekerül az OEP és az orvosok közé. Először úgy tűnik, ezzel a modellel is jól jár mindenki, aztán lassan kiderül, hogy az új szervezeti megoldás már kevésbé egyenletesen teríti az előnyöket és a terheket...

ITT OLVASHATÓ

A KÖVETKEZŐ KÉT ÉV TÉTJE: A DEMOKRÁCIA MARADÉKA, EURÓPA ÉS BÉKE

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2016.10.18.


...A népszavazás utóélete azonban még érdekesebb a folyamatánál. A cinikus tömegmanipuláció -- ha addig nem -- biztosan nyilvánvalóvá vált azzal, ahogy a magyar állam órási közpénzen, az ellenkező véleményeknek nemhogy egyenlő teret nem adva, de szabályosan nemzetietlennek nyilvánítva azokat beleállt a kampányba. Tudjuk, a népszavazás, amely Orbán agyszüleménye volt, a manipulatív kérdésfeltevés ellenére érvénytelen lett. Normálisan egy népszavazást ilyenkor ad acta szoktak tenni, kész, ennyi volt. Népszavazásoknak nem lehet más olvasatuk, mint az érvényességük, az eredményességük vagy éppen az érvénytelenségük. De nem, nálunk már a szavazás éjszakáján kiderült, amire már napokkal előtte megkezdődött a közvélemény felkészítése, hogy aki nem megy el, "az átadja a döntést azoknak, akik elmennek", amiből -- fideszes logikával -- egyenesen következett, hogy a népszavazást 98%-kal a NEM-ek nyerték, illetve következett belőle az, hogy valamit tenni kell, amit a szavazók eredménynek tudhatnak be: innen a semmire sem kötelező, értelmetlen alaptörvény-módosítás. Ez azonban csak egy kényszerűen debil kifutása volt a történetnek a szavazók kielégítésére, de nem a tényleges eredménye.

A tényleges eredmény Orbán számára a teljesen abszurd "Új Egység", amelynek bedobása nyomán a hadvezér nem kevesebbet kezdett el pedzegetni, minthogy -- a birodalmi Brüsszellel szemben -- nemzeti egység jött létre a pártok (értsd: a képviseleti rendszer) felett (3,3 millió emberrel, ami viccesnek hangozhat, de hát tudjuk, a többiek átadták a döntés jogát, magyarán a 98% az egész nemzetet reprezentálja), az udvarhű Fricz Tamás pedig már el is kezdte ezt aprópénzre váltani azzal, hogy a túl rugalmatlan négyévenkénti választási rendszert kicsit meg kellene buherálni, alkalmasint a négyévenkénti választásoknak az "Új Egység" szelleméhez méltó felülírásával. Elvégre, minek választással pepecselni, amikor immár mindenki egyetért a legfontosabb -- azaz a nemzeti létünk esszenciáját jelentő -- sorskérdésben, a migránsok kívül tartásában, amelyhez képest nemcsak minden más eltörpül, de nincs is. Még pontosabban, aki szerint van, az nemzetellenes, amely felfogást az is indokolja, hogy a nemzeti egységünknek konkrét ellensége is van: Brüsszel. Azaz -- ha a szavak szintjén is egyelőre --, de háborúban állunk, és a háborúban széthúzni hazaárulás.

Ismét egy Orbánra jellemzően militáns narratívával állunk szemben, csakhogy ez momentán a hazug issue körüli hazug kampányból és érvénytelen népszavazásból eredeztetett hamis nemzeti egység érvével nem egyebet támad, mint egy, a képviseleti demokrácia maradékát, kettő, az európai státusunkat, három, a nemzetközi konfliktusok kooperatív rendezésének igényét. És az egészben az a legcsodálatosabb, hogy az állampolgárok többsége le fogja nyelni az egészet, mert lehet, hogy a többségük nem ment el a népszavasára, de nem fog kiállni a demokrácia, Európa és a béke mellett sem. Nem tudják, már nem emlékeznek rá, mit veszítenek...


ITT OLVASHATÓ

ORBÁN ÚR! VIGYE AZ ÉN ÜZENETEMET IS!

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: Kovács Miklós
2016.10.18.


Üzentünk Brüsszelnek. Ezt állítja nap mint nap az ingyenes kormánylap. De mit üzentünk? Egy nagy semmit! De ha Brüsszel visszaüzen, akkor mi történik?

Én üzenem a miniszterelnöknek, hogy mielőtt elindulna Brüsszelbe felvértezve hamubasült pogácsával, hátán az üzenetekkel teli zsákkal, tarisznyával az oldalán, fakarddal az övében, vegyen mély levegőt és gondolkozzon el egy kicsit! De ha már elindult, akkor aztán

legyen óvatos! Ha odaért a hídhoz, mielőtt átmegy rajta, fogyassza el a pogácsát. Aztán, ha átért, fakardjával küzdjön meg a kétfarkú kutyával! A három fejű sárkány neki túl nagy falat volna. De mielőtt Brüsszelbe érne, vizsgálja át jól a zsákja tartalmát is. Szerintem inkább dobja el útközben fakardjával együtt, és forduljon vissza. Mert így felvértezve még egy kóchuszárnak nézik, és megmosolyogják...

ITT OLVASHATÓ

GIGAMEGA SEREGÁLOM

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.10.18.


Orbán Viktor úgy döntött: elég a tespedésből. Másoknak. Főleg az iskolásoknak. Akiknek ez ellen kötelező harci tornák bevezetését szorgalmazza. Annak a monstre elképzeléshalomnak az alján, amelynek a tetején egy hatalmas seregben gondolkodik a miniszterelnök.

Sajnálom. A kormányfőt.

Tényleg sajnálom. Mert elképzelem, hogy volt előfelvételisen sorozott baka. Márpedig állítólag volt. Akárhol volt, és akármilyen pártszél védte a fenekét, szinte biztosan nem volt jobb sora, mint bárki másnak hasonló állapotban. Ha nem védte a pártszél, akkor a rendszer szívatta szét. Ha védte, akkor a bajtársak. Mert az apró tréfáktól és vaskos betartásoktól nem igazán védett senkit az otthonról húzott passzátszél. S az egyetem előtt bevonultatott homokzsákoknak még viszonylag szerencséjük volt. Javarészt rövidebb ideig évezhették a magyar néphadsereg kötelezően rájuk kiszabott vendégszeretetét. Ennek ellenére elég elmenni egy baráti társaságba, amelynek tagjai együtt szívtak. Hamarosan kiderül, hogy az alig egy év is egy életre szólóan beleégett a memóriába. Akkor is, ha jobbára igyekeznek pozitív felhanggal hangoskodni róla. Különösen némi pálesz idegek közé csorgatása után. Aztán, az anekdoták fogytával megint rohadt gyorsan igyekeznek elfelejteni. Mielőtt a nyolcvan százaléknyi negatív élmény is utat törne magának.

Igazán élvezni azt a korszakot általában nem is az előfelvételisek élvezték, hanem a sorállomány azon része, amelyik valamiért velük egy kupacba került. Mert ők megtapasztalhatták: a frissen bevonult, általában tapasztalatlanabb fiatalok, azaz kopaszok, még nekik is ki vannak szolgáltatva. Legalább is az elején. Aztán persze azok is élvezhették, akiket ezért azért mégis kijjebb emeltek a trutymóból. Húszadik senkik helyett ők már a tizenkilencedik senkik lettek. Egy portás világrengető hatalmával a többiek felett. Ha ezzel nem éltek nagyon vissza, akkor egyfajta új kompromisszumrendszer született. Ha nagyon visszaéltek vele, akkor előbb utóbb irgalmatlan betartás-hegyek, vagy pofonhalmok temették el kiskirálykodó senkiket. Akik alapvetően mégis kimaradtak minden jobb buliból. A látszólagos hatalom dacára ők alkothatták a kiközösített második vonalat még a kényszer hatására formált közösségből is...


ITT OLVASHATÓ

RENDSZEREK ÉS LEÍRÁSOK - AVAGY ÉRDEMES-E AZ ELLENZÉKNEK DIKTATÚRÁT KIÁLTANI?

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Madlovics Bálint
2016.10.17.


Mi is az Orbán-rendszer? És miért fontos ez az ellenzék számára? 

Az Orbán-kormány újra és újra átlépi a Rubicont – legalábbis ez lehet az érzése annak, aki sokat fogyasztja a kormánykritikus sajtót és a vele szimpatizáló véleményeket. Átlépte a Rubicont, amikor a baloldal rovására írta át a választási rendszert; átlépte, amikor kopaszokat küldött az NVI elé, megakadályozandó egy ellenzéki népszavazási kezdeményezés átadását. És a napokban újra átlépte, amikor puccsszerűen fölfüggesztette a Népszabadság, a baloldali nyilvánosság egyik zászlóshajójának a kiadását. Ezeken a pontokon a rendszer –
mondják – megszűnt demokrácia lenni, valódi diktatúraként viselkedett.

Ha összerakjuk ezeket a kormánykritikákat, elsőre meglehetősen inkoherensnek látszanak – elvégre a Rubicont csak egyszer lehet átlépni. Valójában azonban van bennük rendszer, illetve egyfajta következetesség: az ilyen diktatúrázás azt próbálja kifejezi, hogy elítéli az ellenzékkel, avagy az ellenzéki nyilvánossággal szembeni agresszív, demokráciához méltatlan lépéseket. Ebben a kontextusban a „diktatúra” sokkal inkább indulatszó, mint rendszerleírás, illetve sokkal inkább az adott pillanatnak szól, mint hogy általános ítéletet fogalmazna meg.

Épp ebből fakadnak viszont a korlátai is. Egyfelől a közönség, amelyik megérti az ilyen megnyilvánulásoknak az üzenetét, meglehetősen szűk – illetve rendszerint olyanokból áll, akik maguk is így gondolkodnak, maguk is diktatúrát kiáltanak. Akiket a botránykő nem érint meg ilyen mélyen – tehát voltaképpen azokat, akiket meg kéne győznie a diktatúrázóknak –, azok nem az adott pillanat, hanem egy hosszabb időtáv választásokkal és szabad véleménynyilvánítással tarkított tapasztalatai tükrében értelmezik –
erős túlzásként – a diktatúrázást. Másfelől viszont, és egy politikai szereplő hatékonysága szempontjából ez az érdekesebb probléma: mivel az ilyen diktatúrázás alig több egyszerű szitkozódásnál, nem ad kimerítő választ arra a kérdésre, hogy mi is az az Orbán-rendszer...

ITT OLVASHATÓ

MIKOR KÖLTÖZNÉK VISSZA MAGYARORSZÁGRA?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Paul
2016.10.18.


Bő egy hónappal ezelőtt volt egy poszt, melyben egy hír kapcsán azt a kérdést tettem fel nektek, hogy ha az utolsó (vagy jelenlegi) magyarországi fizetéseteket megtoldanák 100 ezer forinttal, visszaköltöznétek-e (vagy maradnátok-e). A poszt kapcsán írta meg véleményét Paul, ez következik most.

„Nemrég olvastam a „százezer forintos kérdés” című cikket. Arra gondoltam reagálnék, megosztanám a véleményem.

Korábban már kétszer is írtam helyzetjelentést ide, így a történetemet csak nagyon dióhéjban említem, hogy legalább a „honnan is ír ez” kérdésre gyorsan választ adjak. 
2012 óta élek Berlinben, feleségem egy évvel később jött ki utánam Magyarországról. Mindketten dolgozunk szerencsére, nem élünk rosszul. 

A kérdésre, hogy „ha megtoldanák az utolsó magyarországi fizetésem 100.000 forinttal, akkor hazamennék-e”, a válaszom nagyon egyszerű és rövid: nem. Mondjuk, ha 200.000 forinttal toldanák meg, akkor sem. Most már, teszem hozzá, hiszen majdnem jött egy lehetőség, de ugye majdnemekre nem lehet életet építeni. 

Ahol a politika miatt veszekszik a család 

Én anno, 2012-ben, két dolog miatt jöttem el Magyarországról. 1. Senki nem akart olyan munkát, adni, ami szabályszerűen eleget fizetett volna (olyan területen dolgoztam, ahol egy minimál alapbér mellé, a jutalék adta a fizetés legnagyobb részét, de azt is szűkösen mérték), 2. A magyar mentalitás és az irány, amerre az ország elindult. 

Sajnos nem tudok politikamentes lenni, bármennyire is szeretném, hiszen a politika játszotta a legnagyobb szerepet a döntésemben. Egy olyan országban éltem, ahol apa és fia összeverekedtek, mert az egyik a narancssárga pártra szavazott, míg a másik a pirosra (nem az én családomból, hanem ismeretségi körből a történet). 

Egy olyan országban éltem, ahol csak azért, mert másképp gondolkodtam, az egyik párt (épp egy ideje kormányon vannak), megkérdőjelezte a magyarságom. Ahol bevett retorika volt, hogy aki nem velünk van, az nem magyar. 

Olyan országban éltem, ahol nagyon ritkán láttam a munkahelyen összefogást, de sz@rkeverést és egymásnak aláásást annál többet. Olyan országban éltem, ahol nincs egymás elfogadása, hanem minden apró eltérés miatt utálni kell valakit. És akkor menekültkérdésről még szó sem volt. 

Fáj, mert Magyarország gyönyörű 

Én ezekkel nem tudtam mit kezdeni. Vagyis dehogy nem, elmenekültem (na, nem olyan értelemben, mint azok, akik ellen sokan szavaztak). Az azóta eltelt 4,5 évben azok a folyamatok, amiket akkor megéltem, nem hogy csökkenni látszanának, hanem egyre csak súlyosabbak. 

Az emberek egyre elkeseredettebbek, az oktatás, egészségügy még trágyább, mint volt és a politika egy olyan torz népet nevel, amivel én azonosulni nem tudok. 

Fáj az egész egy picit, mert Magyarország gyönyörű ország, a családom még mindig ott él és a legtöbb barátom is. De ha belegondolok, hogy vissza kéne térnem abba az élettérbe, összerándul a gyomrom. 

Pont az olimpia alatt voltunk otthon nyaralni. Az az agymosás, ami ment a menekültes szavazáshoz kapcsolódóan, az hányinger..."

ITT OLVASHATÓ

KÉPZELD, VIKTOR! AZT OLVASTAM, HOGY NÁLUNK IS BEVEZETIK A GANGESZT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.10.18.


Kedves Viktor!
 
Szar idő van, úgyhogy ráérek írni neked. Amúgy is tervezem egy ideje, de most meg időm is van, mert úgy felidegesítetted az asszonyt, hogy leégette a bablevest, pedig az a kedvencem. Nem a leégés, hanem a bab.
 
Az volt, hogy jött nekünk egy levél Mikrocenzus úrtól. A feleségem rögtön gyanakodni kezdett, hogy ez csak te lehetsz álnéven (Mari szerint impertinenciába vonultál, de én nem tudok róla, hogy vonultál volna, az impertinenciát meg nem értem, de Mari szerint azt jelenti, hogy álnéven írogatsz, bár szerintem nem azt jelenti, de valami hasonló szó van erre, mindegy), mert elég alacsonyra nőttél – innen jön a mikro – a cenzust meg nem tudja ő se, hogy micsoda, de olyan pöffeszkedően hangzik, szóval szerinte te voltál a borítékban. Na.
 
Én ugyan nem olvastam a levelet, de az asszony szerint csupa kérdés van benne és minden második kérdésben azt akarod megtudni, hogy van-e családban valaki, aki külföldön dolgozik. Kurvasokszor megkérdezed, mindenféle agyafúrt módon. Mari azért idegelte fel magát ezen, mert a gyerek is külföldön van, meg a szomszédból is két fiú, a keresztlánya is, meg a fél falu gyerekei. Szerinte – mármint a feleségem szerint – elmehetsz te a picsába (ő mondta így, nem én, mert ha felbosszantják, lehámlik róla az úri modor), mintha nem tudnád, hogy elmentek miattad. Hisz ameddig a falu ki nem lépett belőled, addig nem volt itt se munka, se megélhetés, se iskola, de még normális út, meg közvilágítás se.
 
Mióta önállósodtunk tőled, van minden, mert csináltunk magunknak, de az meg nem a te dicsőséged. Igaz az is, hogy egy ideje már elkezdtek hazaköltözni a fiatalok, mert jó itt élni, de azt is magunknak köszönhetjük, nem neked. Ezt se én mondom, hanem mindenki más. Tudod, milyen hálátlanok a vidéki népek. Nem tudják ezek a tiszteletet.
 
Naszóval az asszony bepöccent, hogy semmi közöd hozzá, ki hol van, mennyit keres, meg ilyenek. Szerinte azért faggatózol, mert megint valami adót akarsz kivetni, hogy a kint dolgozó gyerekeink pénzéből te is kapjál. Lófaszt a seggedbe. Ezt se én mondom, hanem a Mari...

ITT OLVASHATÓ

EGYMILLIÓ FORINTOS KÉRDÉS: MIÉRT VAN ORBÁN MÉG SZABADLÁBON?

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2016.10.18.


A politika csicskásává aljasúlt bűnüldözés - Polt Péter legfőbb ügyésszel az élén - nem lép fel Orbán Viktor, az ország első számú uszítója ellen.

A németországi Würtzburg bírósága másfél év börtönt szabott ki egy német állampolgárra, aki a közösségi portálokon a menekültek – illetve a hivatalos magyarországi nómenklatúra szerint a migránsok – ellen uszító kijelentéseket tett, halállal és erőszakkal fenyegetve őket. A meglepően szigorú ítéletet indokolva a bíróság a vádlott korábbi, hasonló megnyilatkozásaira, mint súlyosbító körülményre hivatkozott.

A német sajtó a börtönre ítéltet „jobboldali radikális uszítónak” nevezi, ami Németországban elítélő besorolásnak számít, nem úgy, mint például Magyarországon, ahol a német szélsőjobb jelszavait felvállaló Jobbik képes magát egyszerűen „nemzeti radikális” pártnak minősíteni és sokan annak, és „partiképesnek” tartják. Az ítélet és az alapjául szolgáló jelenség, az interneten elharapózott uszító megnyilvánulások elszaporodása, széles társadalmi vitát váltottak ki Németországban, ahol a politikai pártok jelentős része a jelenleginél határozottabb fellépést sürget az ilyen és az ehhez hasonló esetekben. Már 2015-ben az internetes tartalomszolgáltatók egy nagyobb csoportja megállapodott abban, hogy a törvénysértőnek minősíthető megnyilvánulásokat 24 órán belül eltávolítják az internetről.

Volker Kauder, a kormányzó német Kereszténydemokrata Párt (CDU), a Fidesz testvérpártja parlamenti frakciójának a vezetője elképzelhetőnek tartja olyan törvény elfogadását, amely akár 50 ezer euróval is büntetné azokat a tartalomszolgáltatókat, amelyek egy héten belül nem távolítják el a portáljaikról az említett tartalmakat. Arról is szó van, hogy az internetes hecckampányok, uszító internetes megnyilvánulások áldozatainak kártérítés járjon. A német rendőrség is háborút üzent az uszítók ellen és országos razziát szervezett az ilyen tartalmak felderítésére, és szerzőik előállítására. A vezető német politikusok szerint a német állam erkölcsi kötelessége, hogy az ilyen megnyilvánulások sem offline, sem online formában ne maradhassanak a jogrendszer hatókörén kívül.

Az egymillió forintos kérdés: hogyan fordulhat elő, hogy az olyan kaliberű uszító, mint Orbán Viktor – aki Magyarország kormányfőjeként, az általa irányított hatalmas propaganda és sajtó arzenálra, valamint az állam majdnem korlátlan anyagi lehetőségére építve országos uszító kampányt rendelhet el az Európába érkezett és Magyarországon csak átgyalogolt menekültek ellen, sőt egy hazug népszavazást is képes kierőszakolni, csak azért, hogy learathassa antihumánus jelszavai, a menekültek és az Európai Unió menekültpolitikája ellen indított hecckampánya gyümölcseit – még szabadlábon van...


ITT OLVASHATÓ

ÚJABB KDNP-ÉS KUDARC - A VASÁRNAPI BOLTZÁR UTÁN MEGBUKOTT A CSALÁDI CSŐDVÉDELEM IS

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.10.18.


Habár a KDNP a parlamentben önálló frakcióval rendelkezik és magának tudhat jelentős politikai pozíciókat is, a párt az elmúlt években nem nagyon ért el átütő, nagy politikai sikereket, amelyekkel esetleg növelhették volna valamelyest a népszerűségi mutatóikat.

A vasárnapi boltzár mellett teljesen megbukott a családi csődvédelem szóló programjuk is: eredetileg 20-25 ezer jelentkezőre számítottak, de Harrach Péter végül
beismerte, hogy 13 hónap alatt alig több mint ötszáz szerződés született, ráadásul csak az ötlet kidolgozására legalább 626 millió forintot költöttek el. A sikertelenség nem meglepő annak fényében, hogy a szakértők szerint túlságosan szigorúra sikerült a jogszabály, és hiába módosítgatják, nem lesz népszerűbb, inkább a bankokkal érdemes egyezkedni.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője arról
beszélt nemrégiben, hogy szerinte a pártja egyedül is bejutna a parlamentbe. Ez a kijelentés már csak azért is hangozhat meglepően, hiszen a pártot, mint önálló tényezőt a Fidesszel való szövetségbe lépésük óta nem mérik önálló tényezőként, vagy ha ez mégis előfordul, rendre 1 százalék körüli a támogatottságuk – márpedig a parlamentbe kerüléshez még mindig 5 százalékot kell elérni.

A kereszténydemokrata honatya azt is megjegyezte, jelen állás szerint semmilyen ok vagy szándék nem mutat olyan irányba, hogy a szövetség felrúgásán kelljen gondolkodniuk. Ez érthető, hiszen a párt parlamentben önálló frakcióval rendelkezik, illetve magának tudhat jelentős politikai pozíciókat is, mindezek ellenére a KDNP az elmúlt években nem nagyon ért el átütő, nagy politikai sikereket, amelyek esetleg népszerűségnövekedéssel járhattak volna...


ITT OLVASHATÓ

SHARING ECONOMY, AVAGY A GAZDAGSÁG ÚJRAELOSZTÁSA

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.10.18.


2016 szeptemberében tartották meg Milánóban az első Sharing Economy fesztivált, amelyen több mint száz olasz és nemzetközi szakértő tartott előadást, többek között Arun Sundararajan professzor, akinek legújabb könyve éppen ezt a témát tárgyalja.
 
„Kétségtelen, hogy a szállítás lesz az szektor, amelyre a leginkább hat a sharing economy – magyarázta a La Stampának a tamil származású, Londonban született professzor, aki a New York-i egyetem Stern School of Business-én tanít. Ő inkább a „crowd-based capitalism”-ről (tömegalapú kapitalizmus) beszél – Sokszor elfeledkezünk arról, hogy a szolgáltatások, amelyeket a közösség nyújt, és nem a vállalatok, fizetősek, nem ingyenesek.” Ez tehát, szorosan véve nem a megosztás gazdasága, hanem a kapitalizmus új formája, amelyben az egyén kompetenciáit nem annak a vállalatnak a rendelkezésére bocsájtják, amelynek dolgozik, hanem a felhasznált on-line portálokéra.
 
„Az ok, ami miatt a következő években a szállításnak a legnagyobb kihívással kell szembenéznie, az, hogy a Snapchat-korszak fiataljai az autót már nem tekintik státuszszimbólumnak: az számít nekik, hogy megbízhatnak-e a digitális platformokban. És itt dől el a csata az Uber és a hagyományos szállító cégek között.”
 
-Igazából mi a sharing economy?
 

HEISENBER FECSKÉJE ÉS A KÁDÁRHUSZÁROK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.10.18.


...A Korkedvezményes Nyugdíjasok Országos Érdekvédelmi Egyesülete konferenciát rendezett annak emlékére, hogy az Országgyűlés öt éve fogadta el a törvényt nyugdíjaik megvonásáról. Akkor az igazságügyért felelős államtitkár, Répássy Róbert “ingyenélő, lábát lóbáló kádárhuszárnak” nevezte a korkedvezményes nyugdíjasokat, a szolgálati nyugdíjban részesülő volt rendvédelmi dolgozókat és rendőröket.

Az egyesület vezetése úgy gondolta, hogy öt év elteltével a nagyhatalmú szájhuszár esetleg megismerkedne velük. De a magasságos a meghívás ellenére nem ment el a konferenciára. Mit is gondoltak ezek az ingyenélők. Egyébiránt Orbán sem vett részt az alapszar módosításának vitáján, amit pedig ő nyújtott be. Mint a kisgyerek, aki becsöngetett, és elszaladt.

Egészen a bajorokig futott, hogy ott mesélje a hülyeségeit biztonságról és megvédésről annak ellenére, hogy az ottani parlament egészen élénken tiltakozott ellene, de azért találtak neki helyet, ahol ötven ember előtt pofázhatott. Az il Ducét is fogadták annak idején...

ITT OLVASHATÓ

DEMAGÓGISZTÁNI NAPLÓ: AZ ÁRULÁS FOKA

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Endre István Simai
2016.10.17.


A legutóbbi népszavazás nemzetközileg ugyan egyre kevesebb embert érdekel, de Magyarországon a Fidesz még mindig üti a vasat. Megértem. Ritka nagy politikai bukást jelenthetett a csalhatatlan vezér önképében. Van azonban a menekültkérdésnek egy olyan árnyéka, amit mintha csak az ellenzék megbélyegzése céljából emlegetne a hatalom. Ez pedig a (haza)árulás, mint olyan.

A hatalom képviselői a történelemből megtanulták: ha sokat ismételgetnek egy hazugságot, akkor valóságnak kezd látszani. Ilyen az, amikor a népszavazás részeredményét, mint abszolút győzelmet kommunikálják. Holott a valós kisebbségre hivatkozó parciális többség hatalmával való, a valós többséggel szemben alkalmazott visszaélést hívhatnánk a vegytiszta bolsevizmusnak. Szintén a fogalom eredetének környékén turkálva a történelemben. De ez persze még messze van a hazaárulástól. Ha tetszik, csak a társadalom elárulása. Ami azért már egy igen alapos mozaik-kő a korábban már említett állapothoz vezető úton. Ahogy az is, hogy van az a pénz, amiért bármilyen migránst beengednek. Mostanában akár jutányosan is. Talán azért, mert a hatalom képviselői tudják: ha egyszer elszakad a cérna, akkor a kötelek kora jöhet. Addigra pedig be kell biztosítani a menekülés anyagi fedezetét.

A migráció fősodorvonala azonban nem ez, hanem továbbra is a háborús övezetekből érkezők sokasága. Velük kapcsolatban most éppen a bukott népszavazást szokta a kormány sikerként emlegetni. Ugyanakkor volt már ebben a kérdésben egy nemzeti konzultációnak hazudott statisztikagyártási akció. Amely egy olyan eseménysorozatba illeszkedett, amelynek nyomán már egy éve is látszott Orbán morálisan mindenképpen árulóvá vált. Akkor még nem is annyira a haza tekintetében, mint annak a szövetségi rendszernek a tekintetében, amelyhez az ország szintén egy népszavazás eredményeként csatlakozott. S amelynek abban az értelemben is haszonélvezője, hogy a magyar gazdasági menekülteknek kenyeret, fedelet, és egzisztenciát kínált. Nyilván nem csak karitatív szempontok miatt. De még mindig nagyobb kenyeret, és biztosabb fedelet, mint az, amit egy zárt oligarchia által irányított neofeudális korrupto-kleptokrácia tud nyújtani...


ITT OLVASHATÓ

MATOLCSYÉK FELTALÁLTÁK A TÖKÉLETES KÖZPÉNZ-SZIVATTYÚT

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDO BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.10.17.


Ezekről ne maradj le!
 
Igenis lehet extraprofithoz jutni az egészségügyben (Átlátszó)

Matolcsyék feltalálták a tökéletes közpénz-szivattyút (
MNO)
„Túl sok előfizető”: a Népszabadság-ügy váratlan gondjai (24)
 
Ha van 3 perced:
 
Igenis lehet extraprofithoz jutni az egészségügyben
A magyar egészségügyben is lehet jó pénzt keresni – csak a megfelelő emberekkel kell jóban lenni és ügyeskedni kell egy kicsit. Egyik szakorvostól a másikig lehet küldözgetni a betegeket, a magánrendelésen a beteggel kifizettetett kezeléseket az OEP felé is el lehet számolni, ráadásként pedig uniós pályázatot kell benyújtani, lehetőleg minél nagyobb értékben. (
Átlátszó)
 
Matolcsyék feltalálták a tökéletes közpénz-szivattyútIlletve visszahozták a múltból és tökélyre fejlesztették. 2006-ban még a szocik alatt a Pénzügyminisztérium azért szüntette be a közalapítvány intézményét, mert az „sok esetben a közpénzek elfolyatásának egyik alapvető csatornájává vált”. Tíz évvel később, a jegybanki alapítványok botránysorozata után, az Orbán-kormány visszahozza az állami alapítványokat. (MNO)

„Túl sok előfizető”: a Népszabadság-ügy legfrissebb fejleményei„Túl sok előfizetője volt a Népszabadságnak” a kiadó szerint, ezért tart sokáig a hűséges olvasók panaszos ügyeinek rendezése. A magyar cégvezetést és a kapzsi újságírókat tette felelőssé a lap megszűntetésében Heinrich Pecina, az újság tulajdonosa. A szerkesztőség közleményben reagált, cáfolva a tulajdonos nyilatkozatát. Azt is hozzátették, hogy a fizetésükről is hajlandóak lettek volna lemondani a lap megmentésének érdekében. (24, 444, 444)
 
Welsz Tamásig érnek a józsefvárosi rendelőfelújítás szálaiKamu uruguayi referenciát adott meg az EU-Line Kft. által vezetett konzorcium, hogy elnyerje a józsefvárosi rendelő felújítási munkáját. A refernciában szereplő Medicor nevű uruguayi cégről most az derült ki, hogy Welsz Tamás ottani kapcsolata volt. (Átlátszó)
 
A kvótanépszavazás furcsa utóéleteIgazi hungarikum: az „aktuális kormányzati intézkedések bemutatása” címén igyekeznek fantasztikus sikerként eladni az érvénytelen népszavazás eredményét. A nemek győzelméből levezetett hetedik és egyben rendkívüli alaptörvény-módosítást Orbán Viktor néhány mondattal beharangozta, majd a vita kezdete előtt lelépett az Országgyűlésből. (Index, 444)
 
Ha van még két perced:
 
Új, 50 milliárd forintos pénzcsapot nyit meg a kormány – bár azt itt is érdemes megjegyezni, hogy az összeg 60 százaléka az uniótól jön. (Napi)
 
A Népszabadság megszüntetése utáni magyar médiahelyzet: Tom Hanks nyilatkozatát durván félrefordították, míg az Origo és a Magyar Idők duettet adott elő. (444, 444)
 
Hárítanak, illetve egymásra mutogatnak az illetékesek a pedofíliával meggyanúsított bicskei igazgató kitüntetésének ügyében. (ATV)
 
Helikopterezés és helikopterezés között is van bizony különbség a volt gazdasági miniszter szerint. (444)

Zsebpénzük levonásával „nevelték” az állami gondozott gyerekeket – a büntetéseket egy kézzel írott füzetben vezették a nevelők. (HVG)
 
A Kúria ítélete világosan kimondja: a kizárólag szépészeti céllal végzett plasztikai beavatkozásokat nem illeti meg adómentesség, tessék vigyázni. (444)
 
Lázár János elegánsan odaszúrt egyet a turbulenciába került Rogán Antalnak (Index)
 
Egy szabolcsi jegyző 500 euróért kínálta az egyszerűsített honosítást több ukrán állampolgárnak. (444)
 
Az EU vezetői közt hivatalosan is beszédtéma lesz a putyini Oroszországhoz való viszony. Közben befagyasztották az orosz propaganda tévé bankszámláit Nagy-Britanniában. (444, 444, BBC)
 
A kormánypárthoz is köthető több százmilliós korrupciós ügy tárgyalása kezdődött hétfőn… Ja, Spanyolországban. (Politico)
 

ENNYI ENERGIÁVAL MIÉRT NEM SZÓNOKOL OTTHON A TÜKÖR ELŐTT, AHOL AKKOR HAGYJA FAKÉPNÉL MAGÁT, AMIKOR AKARJA?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.10.17.Marhára tudnám élvezni, ha legalább egyetlen napom úgy telhetne el, hogy ne röfögne bele az aurámba ez a szemtelen, pofátlan, gusztustalan egyén. Akinek a környezete bemagyarázta, hogy kurvára bármit megtehet, és mindent aszerint is alakítanak, ahogyan a nagybeteg kénye-kedve azt megkívánja.

Miután tegnap a Gangesznek, Dunának egy a hangja című népszórakoztatási pótcselekvést letudta, ma 10 óra körül megadta a rekedt hangot a gránitot – szilárdsági értelemben – jobbról előző alaptörvény sorban hetedik módosításának teljesen komolyanvehetetlen, de komoly pofával ránk erőltetett vitájához. Egyesek ezt valamiért érdemi vitának nevezik, bár a süketek párbeszéde sokkal találóbb kifejezés arra, ami hetedik éve történik. A parlamentben is.

Tehát az volt, hogy reggel 9 órára összeterelték a nyájat, a magyar demokrácia egyik dicsőséges ünnepnapján, amikor is az lett volna a terv, hogy a délelőtt a kormány kérdezéséről szól, utána pedig hosszú vita következik a hetedik alkotmányfércmunkáról. Csakhogy. Illiberáliában a napirendet simán átírták. Oly módon, hogy az Orbán nevűt ne lehessen kérdezni: interpellációk helyett a szétfoltozott alaptörvény módosításának általános vitáját hozták előre, így a félelmetes új egységről szóló, 15 percesre nyúlt hörgés után (lakájmédiában Új egység) megúszta a kínos kérdéseket. Merthogy – be is nyögte amúgy szánalmas kis monológja elején -, hogy a felszólalására adott válaszoknál sem lesz már a teremben, mert Bajorországba utazik egy 1956-os megemlékezésre.

Ennek a nem létező, de
széles és erős új egységnek a boncolgatására nem pazarolnék időt, mert olyan durván szánalmas az ember, hogy napról napra nehezebb a megfelelő jelzőket megtalálni a jellemzésére. Egy érvénytelen népszavazás után, a szavazóképes magyarok 42%-ának 98%-át (azaz a teljes lakosság egyharmadát) 100%-nak kikiáltani, majd a saját magunk által hozott törvény leszarása mellett alkotmányt módosítani, alighanem botrányos. Következésképpen a magyar néplélekből fakadó felhatalmazást, amiről szerencsétlen kényszeresen sivalkodik, nem tudom komolyan venni és senki másnak sem javasolnám, hogy vegye komolyan. Hiába találta ki Habony, mindenki számára ismeretlen munkanélküli, hogy milyen jól hangzik majd az új egység csataböfögés október 3-án, az eredmény tükrében ez már inkább kínos. Sebaj, őViktoruk tolja, tolja a biciklit és rekedten mormogja az elhasznált, avas harci jelszavait.

Mondhatnám persze, hogy az alaptörvény n-edik módosítása, a sokadik belefirkantás egyáltalán nem akkora esemény, hogy annak vitáján jelen kellene lennie a miniszterek elnökének – akit az újegységes baromsága óta, azaz mióta kizárt az újegységből, nincs gyomrom annak nevezni. Mindazonáltal nehezen felfogható, hogy van olyan hely a világon, ahol egy kormányfő tetszőleges indokra hivatkozva egyszerűen nem vesz részt annak az alkotmánymódosításnak a vitáján, amit ő maga erőszakol rá az országra. Amiért égeti a közpénzt, szítja a gyűlöletet. Mai napig. Hogy ráadásul ehhez a szükséges népi felhatalmazást sem kapta meg, külön durva. Egyébről sem szól már ennek az embernek a ténykedése, mint rendre odaszarni az összes asztalra, amihez leül, aztán egy kazah/indiai/azerbajdzsáni/orosz/kínai papuccsal szétcsapni a gőzölgő fekáliát minden jelenlévő gyönyörűségére...


ITT OLVASHATÓ

"NEM SZAKMAI SZEMPONTOK ALAPJÁN DŐLT EL" - L. RITÓK NÓRA A TANODÁK SZÉTVERÉSÉRŐL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KMÉRCE
2016.10.17.


A tanodák felbecsülhetetlenül fontos szerepet töltenek be a jelenlegi magyar oktatásban, hiszen a leginkább szegénységből fakadó hátrányokat elszenvedő gyerekeknek lassan már csak ezek az intézmények tudnak hatékony támogatást nyújtani tanulmányi előmenetelükben. 2015 végén az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egy kifejezetten a tanodák fejlesztésére szánt pályázatot hirdetett meg. A pályázat eredményhirdetésének határideje után nagyjából fél évvel az EMMI tájékoztatta is a pályázókat arról, hogy ki kap támogatást. Meglepő módon azonban a legnagyobb múlttal és tapasztalattal rendelkező tanodák nem nyertek a pályázaton, többek közt az L. Ritók Nóra által alapított, és az Igazgyöngy Alapítvány által üzemeltetett Toldi Tanoda sem. A döntésről és annak következményeiről kérdeztük.

Mit veszít el a magyar közoktatás, ha ellehetetlenítik a tanodákat?

A magyar közoktatás mára szinte teljesen elveszítette esélykiegyenlítő funkcióját. Ebből a tanodák próbálnak visszaadni valamit. Ha nincs tanoda, a társadalom perifériáján élő gyerekek esélyei tovább romlanak. És lassan már nincs hova romlani… Az iskolából ezek a tanulók úgy kerülnek ki, hogy tudásuk és képességeik nem teszik őket alkalmassá a 21. századi munkavégzésre. Ez pedig az egész társadalom jövőjét meghatározza. Óriási és egyre növekvő tömegekről van ugyanis szó.

A tanodák munkáját  látva gyakran megfogalmazódik bennem a kérdés: miért nem ilyen a
köznevelés? Egészen biztos vagyok benne, ha az iskolákban ezzel a szemlélettel, viszonyulással foglalkoznának a HHH (halmozottan hátrányos helyzetű) gyerekekkel, már nem itt tartanánk.

A Tanodánk elsősorban a készségfejlesztésre fókuszál. Számtalan innovatív módszerrel, fejlesztő játékokkal, online tanulástámogatással, egyénre szabott tervezéssel és értékeléssel dolgoznak, igen eredményesen. Sok területet kiemelhetnék, a társasjáték-foglalkozásoktól a disputáig, a nyelvoktatástól a szenzációs projektekig, mint például a mostani Told Tv. Hétfőtől péntekig foglalkoznak a szakemberek Toldon a gyerekekkel, és Skype-on keresztül is működik a tanulástámogatás, önkéntesekkel. Minden iskolaszünetben van táborunk, amikor egész napos fejlesztéseket végeznek. Munkájukról hetente blogot is írnak, a tanoda honlapján módszertani újításaik, eszközeik is fellelhetők: http://ped2.hu/
A toldi közösség is értékeli az itt folyó munkát, a szülők követik a történéseket, többen, látva az eredményeket maguk jönnek a gyerekeiket beíratni. Látják, hogy a gyerekek szeretnek itt lenni, fejlődnek, és sikeresebbek az iskolában is.” (L. Ritók Nóra)

Mire használta volna fel a Toldi Tanoda a pályázati pénzt, ha megnyerte volna?

Természetesen a működésre. 26 hónapra láttuk volna előre a működési forrásunkat. Ráadásul épp most léptünk át az önkéntesi munkával működtetett tanodából a részben munkaviszonyban történő létre, hiszen négy szakember felvétele történt meg augusztusban. Ők korábban önkénteseink voltak, ha nem vesszük fel őket, elmennek másfele, és mi szakember nélkül maradunk.

Miből tartottátok fent magatokat eddig, tudtok működni pályázati pénz nélkül is?

Nekünk még nem volt az államnál nyertes tanodapályázatunk, az előzőt is elutasították. Az ötéves működés alatt az első években tisztán önkéntesekkel dolgoztunk, aztán Lencse Máté tanodavezetőnkkel sikerrel pályáztunk a Vodafone-angyal programra, ami nagyot lendített a tudatos építkezésen, mind a csapat, mind a módszertan tekintetében, hiszen Máté erre a munkára fókuszálhatott. Később projektpályázatokban tudtunk támogatást szerezni a munkánkra, és más, nemzetközi alapítványok és céges támogatások is segítettek. Most léptünk egy szintet, a négy szakember alkalmazásával, reménykedve a tanodapályázatunk sikerében...

ITT OLVASHATÓ