2018. május 4., péntek

AZ ÁLLAM HATÁROZZA MEG A HÁZASSÁGOD, AZ ÁLLAM HATÁROZZA MEG A MÉHED

MÉRCE
Szerző: ZSURZSÁN ANITA
2018.05.03.Házasodj meg, meg fogod bánni; ne házasodj meg, azt is meg fogod bánni; házasodj vagy ne házasodj, mindkettőt meg fogod bánni; vagy megházasodsz, vagy nem, mindkettőt megbánod.” (Søren Kierkegaard)

Mi vagy ki határozza meg a házasság intézményét valójában? Az elkötelezettség, tartósság, a gyerek vagy a szerelem a nem házastársi viszonyokat is ugyanúgy leírhatják. Akkor mi a különbség? A házasság az emberi kapcsolat olyan formája, amit az állam határoz meg, ennélfogva az állam szabályoz. Ha az állam hivatalosan is elismeri egy intézmény legitimitását, akkor három dolgot tesz vele: definiálja, jóváhagyja és szabályozza.Az állam által elismert házasság azt jelenti, hogy az állam ad neki tartalmat, tehát hozzáférést is az biztosít hozzá.

Egy házassági rendszerben, az állam meghatározza, hogy ki házasodhat kivel, vagyis azt is, hogy ez egy férfi és egy nő, vagy hogy azonos neműek között is történhet. Azt is szabályozza, hogy a válás vagy az újabb házasságkötés megtörténhet-e, valamint azt is, hogy egy házasság hány félből állhat. Sőt, a házasság rendszerében lehetnek osztályhoz és rasszhoz kötött feltételek is, ugyanis a megelőző évszázadokban számos erre vonatkozó jogszabály volt érvényben, és a világ bizonyos részein érvényes most is. Az USA-ban például egészen 1967-ig tilos volt a különböző rasszok között történő házasságkötés.

Az állam azt is meghatározza, hogy mit jelent a házasság: vallási, kulturális vagy érzelmi rokonságot? Az, hogy az állam ilyen erélyesen avatkozik bele a házasság intézményének definiálásába azt is jelenti, hogy folyamatosan értékmeghatározásokra törekszik, vagyis megosztó állításokat és cselekedeteket hajt végre. Ebben elköteleződik bizonyos életstílusok, bizonyos világnézetek mellett, amit társadalmi normává is tehet. Az állam által elismert házasság alapja a szabályozás: a párok számos joggal és kötelességgel lesznek felruházva az élet különböző területein, mint például a pénzügyi támogatás, adózás, bevándorlás, örökösödés és szülői kötelezettségek. Ezeket a privilégiumokat csak abban az esetben kapod meg, amennyiben házas vagy, és csak amiatt, tehát nem feltétele semmilyen szerelmen vagy bármi máson alapuló őszinte viszony.

A házassághoz való jog pedig Magyarországon alapból diszkriminatív, hiszen az LMBTQ-közösség alkotmányosan ki van zárva a házasság rendszeréből, amivel számos jogtól és társadalmi előnytől is megfosztják őket. Így azok a homofóbok, akik megpróbálnak azzal érvelni az azonos neműek házasodása ellen, hogy hát amúgy is csak a szerelem számít, valójában csak végtelen cinizmussal viszonyulnak ahhoz, hogy az LMBTQ-közösség tagjai ne részesülhessenek ugyanazokban az előnyökben az élet állam által meghatározott területein.

A házasság rendszerének diszkriminatív természete azonban cseppet sem újkeletű: a történelem során a házasság mindig mélységesen egyenlőtlen intézményként funkcionált. Az állami beavatkozás mindhárom aspektusa a szigorú hierarchia ösztönzésére én fenntartására szolgált, amik a genderen, rasszon, valláson, osztályon és szexualitáson alapultak.

Értelemszerűen az a tény, hogy csak bizonyos polgárok részesülhetnek a házassági engedélyből, egyenlőtlen társadalmi viszonyokat teremt.

Az ilyen helyzetek gyakran vezetnek stigmához és diszkriminációhoz, különösen a nem házasságban élő személyeket (elsősorban egyedülálló nőket és gyermekeiket) illetően. Természetesen gender szempontjából leginkább egyenlőtlen a helyzet, ugyanis a történelem folyamán a házas nőknek nem voltak törvényes jogaik: sem a gyerekeikhez, sem férjtől vagy apától független magántulajdonhoz, sem a váláshoz, sem pedig a családon belüli erőszak elleni védekezéshez...

AZ ILLIBERÁLIS DEMOKRÁCIA OLYAN, MINT MIKOR "TÖKE VAN A MENYASSZONYNAK"

KOLOZSVÁRI SZALONNA
Szerző: Mirtill
2018.05.04.


kelemen.mikes@netkavezoabujdosokhoz.tekirdag.tr

Tárgy: Végrehajtó

Mikes Mirtill: E-mail Rodostóba

Nagy örömmel vettük a híradását, hogy használt a kend reumájára az a büdös víz. Azt tanácsolnánk kendnek mindannyian az itteniek, mert mi szeretjük kendet, hogy maradjon, mert az a büdösség vélhetően szokható, de mifelénk annyi minden bűzlik már, hogy a rendőrség/ügyészség nyomkereső kutyái képtelenek betyárszagot fogni.

Már megint kezdi kend! Ezekre a – mindjárt mondom – dezinformációkra (sikerült, miután a nagyi próbálta többször lediktálni) mi nem vagyunk felkészülve. Főleg én, ami némiképpen érthető, mert én a szüleim rimánkodására a családi megélhetés érdekében önszántamból kötelező hittant tanulok, mert itt vallásszabadság van és az állam a mi falunkat a zsebéhez közeli két egyháznak adományozta „tokkal, vonóval” és ők szabadon döntöttek arról, hogy én melyik biblia feldolgozást magoljam. Ebből is láthatja, hogy mi itten az illiberális demokrácia wellneszében pancsikálunk, és amiket kend irkál újfent az uszítás.

Ha jól értjük. No, nem én, hanem, akik nem kértek írásban szakértői véleményt és mégis sajátos nevelésben részesülnek. Legelőször nem is a szüleimet, meg a többi felmenőt említeném, hanem ezt a hülye gépet. Mert a padtársam, a Böbe szerint ne erőlködjünk a helyesírás tanulással, mert elég, ha a gép tud. És akkor itt van ez az „illiberális” és a gép meg állandóan aláhúzza pirossal és azt mondja, hogy ilyen nincs is. Kend is azt pötyögi feszt, hogy az illiberális demokrácia olyan, mint mikor „töke van a menyasszonynak”. (Mondjuk, az ilyen beszólásokért kend rendre megkapja a magáét, most dettó.)

Kend azt állítja, hogy az állam pénzt, paripát, fegyvert nem sajnálva tehetetlenségre képezte az ország népességét 29 év alatt. Kend azt állítja, hogy ez hatalommániás görcs, nem ravasz és tehetséges politikus, hanem egy aljas kis végrehajtó a multinacionális tőke szolgálatában. Jön itt kend nekünk az egyszeri igazságos szicíliai király meséjével, aki az udvar legnagyobb megdöbbenésére kivégeztette a népből legtöbb adót kipréselő helytartóját, mondván, hogy ő szereti a népét, a helytartó viszont gazdagabb akart lenni a királynál és azért sanyargatta olyan kegyetlenül a népet. Kend azt állítja, ennek a mostani királynak nem érdeke félretenni a magyarhoni szorgos kis helytartóját bármennyire is elszemtelenedett.

Ehhez én nem tudok szólni semmit, az ősök meg hümmögnek, ami nem tudható most, hogy igen-e, vagy nem, esetleg is. A lenyakazásra biztos nem gondolnak, de azt se hisszük, hogy mondjuk Európa királya ültette a nyakunkra ezt a pöffeszkedő helytartót, mint annak idején az antant a Horthyt (a művelt Nyugat köldökzsinórjánál maradva). De az elgondolkoztató, hogy jó nekik sok szempontból. Engedelmes, olcsó munkaerőt szállít igény szerint, szállítja a bólogató fejeket a néppárti többséghez az uniós parlamentbe, és ha sokat cincognak odahaza a szakszervezetek, akkor elhozza hozzánk az egész gyárat és a falvédőre tehetik a sztrájkjogukat az öntudatos uniós polgárok, mert itt a sok kiszolgáltatott proli már a Parragh alatt hever kinyuvasztott tudattal, mint az ősmagyarok nyerge alatt puhított bölényhús.

Remélem, megérti kend, ez a savazása most egyáltalán nem hiányzott! Rossz passzban vagyunk. Akik elvették tőlünk a munkát, azok ímmel-ámmal megünnepelték a hatalom árnyékban, a végrehajtó ment a gazdáinak élménybeszámolót tartani a klímás palotába, csak mi rohadunk itt a dög melegben és akkor kend még megjátssza nekünk itt a Lucifert. Na, ne má’!

Én jól bírom a cikizést, de az öregeim érzékenyek. Jó szívvel gondolnak kendre. Most is a lelkemre kötötték szóljak (majd elfelejtettem), hogy óvatosan a vadászattal, mert pestisesek a vaddisznók!

Kezitcsókolom és ne tessék rám, meg pláne ránk haragudni. Legközelebb majd olyat írok, amiben maximálisan egyetértünk. Amit most írt azt nem merjük érteni.

Bütyökfalva, 2018.május 4.

AZ EURÓPAI ÜGYEK BIZOTTSÁGÁNAK FIDESZES ELNÖKE IS SAJÁTKÉNT HASZNÁL EGY EU-S PÉNZBŐL ÉPÜLT VENDÉGHÁZAT

ÁTLÁTSZÓ - VASTAGBŐR BLOG
Szerző: Eric
2018.05.04.


Az izsáki, edelényi és hollókői esetek után ezúttal Hörcsik Richárd fideszes képviselőre, lelkészre, az országgyűlés európai ügyek bizottságának elnökére vetült rá a gyanú, hogy bizony kizárólag ő és családja használ egy EU-s pénzből épült vendégházat. Egy éven belül ő a negyedik kiskirály, aki lebukott ezzel. Egyébként Hörcsik korábban kijelentette, hogy nagyon elégedett az EU-s pénzek felhasználásával. 

Egy nagyszülői kis, poros ingatlanból 18 millióért vendégház átalakítására pályázott a Nitor Abaúj Szociális Szövetkezet a borsodi Göncruszkán, még három évvel ezelőtt. A szervezet tagjai között van a térség fideszes országgyűlési képviselőjének, Hörcsik Richárdnak a testvére, valamint annak fia is. Az elnöke pedig Sivák Zsolt, a szomszédos Gönc polgármesterének, Sivák Jánosnak a fia.

Az ügyet a HVG írta meg szerdán, és akkor még az égvilágon semmi nem jelezte az ingatlanon, hogy kereskedelmi szálláshelyről lenne szó. Másnapra azonban egy A4-es bugyiba bújtatott papírlapon kikerült a Ruszkay Pál Vendégház kapujára egy emailcím a szállásfoglaláshoz, és a projekttáblát is kitolták az ablakba. Írtam is nekik, kíváncsian várom, hogy mikor reagálnak.

A HírTv is lement forgatni, nekik a szomszéd néni elmondta, hogy főleg a Hörcsik-család használja a vendégházat. „Ide járnak a Lajosék, a Zsuzsi, az öregek, a gyerekek is járnak ide, családostul is látni őket, meg van, amikor szoktak hozni magukkal valakiket”

A HírTv próbált informálódni magától Hörcsiktől is, de mikor megtalálták, a képviselő megkukult a kamerától, és olyan zavarba jött, hogy egy hosszú percig nem tudott bejutni a munkahelye beléptető kapuján, majd feladta a próbálkozást, és inkább gyorsan olajra lépett. Érdemes megnézni a ritka kínos felvételt:...

REKORDÖSSZEGBŐL, KÖZEL 45 MILLIÁRD FORINTBÓL GAZDÁLKODOTT TAVALY AZ MLSZ

QUBIT
Szerző: MONEYFIELD
2018.05.04.


Ha a 2017-ben a futballpályán elért eredmények miatt nem is lehet boldog a Magyar Labdarúgó Szövetség, legalább a saját anyagi helyzetükkel elégedettek lehettek. Tavaly ugyanis 2010-hez képest több mint tízszeres pénzből gazdálkodhatott a szövetség, az összeg nagy része támogatásokból származott. Az elmúlt hét év összesített bevételei meghaladják a 175 milliárd forintot. 

Ha arányaiban nem is nőtt akkorát a bevétel, mint ahogyan az 2015-ről 2016-ra történt (akkor 43,5 százalékos volt az ugrás), a 23,6 százalékos emelkedés így is jelentős, és nem mellékesen 8,5 milliárd forintos pozitív eltérést takar. Ezzel tavaly az MLSZ eddigi legnagyobb bevételét érte el, közel 45 milliárd forintot. Hasonlóan alakultak a kiadások is, de a bevételeket nem haladták meg, így közel fél milliárdos pozitív eredménnyel zárta a tavalyi esztendőt az MLSZ.

Ráadásul a 2018-ra vonatkozó szakmai és pénzügyi tervből azt is megtudhatjuk, hogy az idei évre sem tűzött ki szerényebb terveket a szövetség, hiszen még magasabb, 50 millárd forintnál nagyobb bevétellel kalkulál, és nagyjából ezzel megegyező kiadást is prognosztizál. A korábban említett 2010-2017-es időszakban elért 175 milliárdos bevétel mellett a kiadások is átlépték a 170 milliárd forintot...

834 NAPJA NEM ISZOM

ABCÚG BLOG
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2018.05.04.


Egykori páciensek és segítőik minden évben találkoznak, hogy megünnepeljék a Nyírő Gyula Kórház addiktológiáján működő Minnesota Részleg fennállását. Az idei volt az ötödik alkalom.

Egykori páciensek és segítőik minden évben találkoznak, hogy megünnepeljék a Nyírő Gyula Kórház addiktológiáján működő Minnesota Részleg fennállását. Az idei volt az ötödik alkalom, a születésnapi gyűlésen mindenki elmondhatta, hogyan birkózott meg a sóvárgással, hogyan kerülte el a visszaesést. Volt olyan beteg, aki hetvenévesen vágott bele a terápiába, mert az unokája miatt változtatni akart.

“Istenem, adj lelki békét annak elfogadására, amin változtatni nem tudok, bátorságot, hogy változtassak, amin tudok, és bölcsességet, hogy felismerjem a különbséget”

– mormolja egyszerre harminc ember a zsúfolt teremben, miközben egymás kezét fogják. A falhoz tolt asztalokra üdítőt és süteményeket készítettek ki, egy tálban pedig gyűrűket találni. Ezek az alkoholizmussal és játékszenvedéllyel küzdő betegek kezelésére specializálódott Minnesota Részleg szokásos éves születésnapi “bulijának” zárópillanatai. Immár ötödik éve gyűlnek össze korábbi páciensek és stábtagok a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) addiktológiáján, hogy közösen megünnepeljék a program létezését, és megosszák egymással (józan) tapasztalataikat, bátorítsák a kezdő gyógyulókat.

Az OPAI-ban 2013-ban indult újra a Minnesota Részleg, a szigetvári tapasztalatok alapján. (A szigetvári programról ebben a cikkben írtunk részletesen.) Itt arra készíltik fel a pácienseket, hogy professzionális segítség nélkül, csupán az önsegítő csoportokban tanultak alkalmazásával meg tudják tartani józanságukat. A bentlakásos program nyolc hete során a résztvevők az alkoholizmusról tanulnak, pszichológiai ismerteket sajátítanak el. De ami a legfontosabb és az egész Minnesota-modell lényegét adja, hogy az önismeret fejlesztése révén megtanulják kezelni érzelmeiket. Az ivás ugyanis csak egy tünete annak, hogy lelki problémáik vannak, amivel nem tudnak mit kezdeni a páciensek. ..

EGY MINISZTERELNÖKRŐL

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.05.04.


Most nem leszek népszerű. Nagyon nem. De nem baj.

Egy ország népének a mentalitására jellemző, kit kedvel. Még jellemzőbb, kiért rajong. De a legjellemzőbb, hogy ezek a rajongók kit utálnak. Egyáltalán, hogy utálnak valakit. Egyáltalán, hogy rajonganak. Ezek büdös érzemények, mert a belekből jönnek.

Elmondtam már sokszor, most még egyszer elmondom, ennek az országnak egyetlen olyan miniszterelnöke volt, aki be merte ismerni, hogy hibázott. Nem főbenjáró bűnben volt elmarasztalható, de valamit rosszul csinált. Nem ő egyedül, hanem a pártjával együtt, de vállalta ezért az egyszemélyi felelősséget. Sokféleképpen vállalta, végül még úgy is, hogy lemondott, pedig erre senki és semmi nem kényszerítette.

Ezt az embert olyanok is gyűlölik, akik nem rajongói a csúti futballistának. De én még egyetlen egytől sem hallottam, hogy miért. Mi baja van vele, mit tett miniszterelnökként, amivel kiváltotta az elutasítást, az utálatot, a gyűlöletet? Nincs válasz, vagy hülye közhelyek érkeznek, mindenekelőtt az, hogy hazudott. Ezt most nem minősítem, nem mondom el újra, amit elmondtam már sokszor.

Ezért az emberért nem lehet rajongani. Ennél nagyobb dicséretet emberről mondani aligha tudnék. Nem kell őt még szeretni sem. Elég elismerni.Ennek az országnak a jövőjében akkor kezdek reménykedni, amikor a Magyar Rádió 2006-ban hivatalban volt elnökét perbe fogják, amiért leadta Gyurcsány Ferenc meghamisított beszédét.

P.S.: Ezt itt tegnap tettem föl. Azért, mert újabban érdekes tüneteket észlelek magamon, például olykor leülök a televízió elé meg kommenteket olvasok. Tegnap megnéztem-meghallgattam Gyurcsány kampányzáró beszédét. Aztán ma elolvastam a hvg.hun az erről szóló “tudósítást”. Régóta kesergek az újságírás színvonalának a mély süllyedéséről, olyan mélységekről, ahová már nem lehet lelátni.

Ez az izé, amit elolvastam nemcsak azért förtelmes, mert egy rosszul megírt kommentár, holott az eseményről szóló tudósítást várok tényekkel, adatokkal. Nemcsak azért öntött el a méreg, mert ha én történetesen főszerkesztőként kértem egy tudósítást egy politikai eseményről, bizonyosan nem kellett hozzátennem, hogy a kiküldött tudósítónak a véleményére nem vagyok kíváncsi, mert azok az újságírók, akikkel én dolgoztam, ezt tudták. Hanem mert történetesen hallottam Kuncze Gábort is, Gyurcsányt is, ilyenformán képes vagyok megállapítani, hogy az “újságíró” vagy hazudik vagy képtelen bármilyen módon megjelenő szövegek értelmezésére.

Vagy – és itt következik az, amiről tegnap beszéltem – utál valakit anélkül, hogy képes volna megindokolni, miért. Ami, még egyszer mondom, természetes joga, azt utál, akit akar, még az sem fontos, mire lehet következtetni különféle emberi érzeményekből, de egy tudósításban ne fröcsögjön, és főképp ne hazudjon. Jó, ha valaki, én aztán tényleg értem azokat, akik nem szeretik a politikusokat, számtalanszor elmondtam, leírtam, én ezt a “foglalkozást” tartom a legförtelmesebbnek valamennyi emberi ténykedés között, nem is tudok mit kezdeni vele, nekem mindegy, milyen színű az illető, ha politikus, nekem már nem lehet dolgom vele.

De ez nem mentség egy gyakorló újságíró esetében, aki nincs tisztában műfaji meghatározásokkal és aki hazudik. Egy különben mértékadónak számító felületen. Legfőképpen akkor nem lehet mentség, amikor egy bizonyos politikai eseménysorozat mindannyiunk életét befolyásoló epizódjait vagyunk kénytelenek szemlélni, kénytelenül tudomásul véve, hogy személyes ellenszenvünkkel mit sem törődve ezek a politikusok fogják meghatározni ennek a mi életünknek a minőségét. Amikor azt kell eldönteni, közülük melyik okozza a legkisebb kárt. Ez nem olyan nehéz, és ez ráadásul tények, számok és egyéb adatok segítségével eldönthető.

ORBÁN 11 ÉVE MÉG MAGA BONTOTTA A KORDONT, DE MOST CSAPDÁT ÁLLÍTOTT AZ ELLENZÉKNEK

B1 BLOGCSALÁD 
Szerző: Mr Flynn Rider
2018.05.04.


Ismerős a recept? Széthúzó, tétova ellenzéki erők és a megfelelő időben odalépő Orbán.

A Mi vagyunk a többség! elnevezésű demonstrációsorozat szervezőinek ötletére azonnal lecsapott a Jobbik, de lehet, hogy az ellenzék hoppon marad és nem jön össze a kordonbontás.

Az egész ügy a kordonnal hamar eszkalálódott: a Mi vagyunk a többség! csoport által meghirdetett második ellenzéki tüntetésen bejelentették az ellenzéki civilek, hogy május 8-án, kedden, az új parlament alakuló ülésének napján újabb tömegdemonstrációt tartanak a Kossuth téren. A rendőrség válaszul megüzente, hogy részlegesen kordonokkal zárja le a területet. Majd a 444.hu birtokába jutott az Országgyűlési Parancsnokság határozata, amelyből az derül ki, hogy a hivatalos közléssel szemben nemcsak május 8-án reggeltől délelőttig részlegesen, hanem már hétfő estétől teljesen lezárják a Kossuth teret, megakadályozva az ellenzéki tüntetést. Erre a Jobbik kordonbontást hirdetett meg május 8-ára. Kiderült azonban, hogy semmi sem az, aminek látszik: az ötlet nem a Jobbiké és lehet, hogy a kordonbontás se fog sikerülni.

A Mi vagyunk a többség! elnevezésű demonstrációsorozat egyik szervezője ugyanis azt állítja: az ő ötletük volt a kordonbontás, de nem bánja, ha nem őket viszik érte a börtönbe. Hommonay Gergely Facebookon írta meg, hogy végigtelefonálta az ellenzéket a kordonbontás ötletével, de senki nem mondott határozott igent. A jobbikosok viszont vissza se hívták, csak egyoldalúan meghirdették a bontást. Ugyanezt az információt erősítette meg a B1 blognak az ellenzéki tüntetések egyik szervezője is.

Nincs para, én ennek csak örülök, mert nem nekem kell megszervezni, nem engem visznek el a böribe 3 napra

– vonta le Homonnay Gergely a következtetést a Facebookon, de azért neheztel a Jobbikra, továbbá a „minden közös megmozdulásnak keresztbe tevő” LMP-re. Szabó Gábor pártigazgató válaszul a Népszavának azt nyilatkozta, hogy „szimpla félreértés az egész, amit telefonom tisztáztam a szervezőkkel”.

Korábban a párt kiadott egy közleményt, miszerint az új parlamenti frakciójuk első „érdemi döntése” volt, hogy a párt képviselői az Országgyűlés alakuló ülésének napján lebontják a Kossuth teret körülvevő kordonokat.

„Meggyőződésünk, hogy a nemzet főteréről nem lehet kirekeszteni a magyar embereket, a kormányellenes tüntetőket sem”

– hangsúlyozta a párt. A Zoom.hu szintén végigtelefonálta az ellenzéket, akik a cikk megírásának pillanatáig nem tudták eldönteni, hogy részt vesznek-e a kordonbontásban, bár mindenki leszögezte, hogy elítélik a Parlament körbevételét...

RADNÓTI RABBI: KÁVÉFŐZŐT LUCÁNAK

24.HU - POSZT ITT
Szerző: RADNÓTI ZOLTÁN
2018.05.04.


Beláthatatlan veszteség volna, ha azok, akik most menni készülnek, tényleg elmennének. Nekik is és nekünk is. Vélemény.

Nincs mese, tudomásul kell vennünk, hogy a másik is itthon van. Egymás mellett ülünk a villamoson, a kórház folyosóján, az önkormányzat ügyfélszolgálatán. Éppen ezért ki kell adnunk az új és valós nemzetegyesítő jelszót:

kávéfőzőt Lucának!

A Fidesz-KDNP elsöprő fölénnyel nyerte a 2018-as parlamenti választásokat, bő két és félmillió magyar állt mögé. Az ellenzék gyenge, széteső pártjaira együttesen szintén körülbelül ennyien szavaztak.

Az emberek jelenlétükkel demonstráltak egy élhető ország mellett.

A választás előtti március 15-én irtózatos tömeg előtt szónokolt Orbán Viktor.

A választás utáni hétvégén az ellenzéki civilek hívására százezres tömeg vonult a Kossuth térre.

A saját idejüket adták politikusok kérésére, a közös ország boldoggá és jobbá tételéért.

Hatalmas, ám mégis elszigetelt tömegek itt is és ott is.

És mindőjüknek egyformán a hazája ez a foltokban narancssárga, piros és zöld ország.
Két, egymással farkasszemet néző ország, telve félelemmel – nem valamely külső ellenségtől, hanem egymástól.

A vesztesek közül sokan úgy érzik, hogy 2018 után, még négy vagy nyolc évet nem élhetnek itt és így tovább. Állítólag sokszor annyian keresik a kivándorlás lehetőségeit, mint a választások előtt.

És a győztes tömeg ugyanígy érezne, ha ők veszítették volna el a választásokat. Ők is úgy érzik, hogy veszélyben lennének, esetleg menekülniük is kéne, ha nem a választottaik irányítanák az országot. Számukra evidencia, hogy kormány megvédi őket, vigyáz rájuk, és öntudatot ad nekik.

Márpedig egy olyan országban, ahol az emberek ennyire nem tudunk megbízni egymásban és még az államban sem, amelynek egyik fele nem érzi magát biztonságban a másik felétől, ott bizony nincs jövő.

Beláthatatlan veszteség volna, ha azok, akik most menni készülnek, tényleg elmennének. Nekik is és nekünk is.


Ők a szülőhazájukat veszítenék el, mi a honfitársainkat, Magyarország pedig építő elméket és dolgos kezeket. És ugyanilyen súlyos veszteség lenne, ha azok készülődnének útra kelni, akik ma éppen örülnek, mert az ő pártjuk győzött és ők ezért teljes biztonságban érzik magukat...

ÚJ REMÉNYT KAPNAK A DEVIZAHITELESEK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.05.04.


Teljesen új irányt szabhat a devizahiteles pereknek az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka, aki szerint vizsgálható, hogy az árfolyamkockázatról megfelelően tájékoztattak-e, és ha nem, tisztességtelen lehet teljes áthárítása az ügyfelekre, így az nem kötelezi őket. Ez egyelőre csak egy vélemény, de nagy hatása lehet.

Korai lenne a devizahiteleseknek ünnepelniük, egyelőre ugyanis túl sok a bizonytalanság azzal az indítvánnyal kapcsolatban, amit az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka tett. Az azonban egyértelműen kimondható, hogy az erősen fogyasztóbarát megközelítés kifejezetten nekik kedvez.

Jevgenyíj Tancsev szerint vizsgálhatja nemzeti bíróság a devizahitelek árfolyamkockázatát a kölcsönt felvevőre terhelő, jogszabályban rögzített feltétel tisztességtelenségét, ha a szerződésben nem fogalmaztak világosan és érthetően. Ha emiatt a feltétel tisztességtelen, akkor nem kötelezi a fogyasztót.

Márpedig ez merőben új megközelítés a magyar bírósági gyakorlathoz képest. A 2014-es devizahiteles törvények (ezek rendelkeztek az elszámoltatásról és a forintosításról is) ugyanis a kölcsönt felvevőre hárították az árfolyamkockázatot, és ettől kezdve törvényen alapultak a szerződések, tehát a tisztességtelenség kérdése nem vizsgálható. Ez volt a Kúria álláspontja is, amiről egy 2014-es cikkünkben itt írtunk.

Saját farkába harapó kígyó a magyar gyakorlat

Pedig a Kúria még 2014-es jogegységi határozatában - amelyre hivatkozva a kormány megalkotta a devizahiteles törvényeket - kimondta, hogy az árfolyamkockázat egyoldalúan az adósokra terhelése önmagában nem tisztességtelen (ezt honlapunkon teljes terjedelmében itt találja), a tisztességtelenség kérdése azonban vizsgálható, ha az általánosan tájékozott, ésszerűen figyelmes és körültekintő átlagos fogyasztó számára a szerződés és a tájékoztatás nem volt világos és érthető. Csakhogy aztán megszülettek a devizahiteles törvények, ettől kezdve már fel sem merült a tisztességtelenség vizsgálata. Olyannyira nem, hogy információink szerint még abban a perben sem vizsgálta a bíróság, amelyben a devizaadós mellett tanúskodott a kölcsönt nyújtó pénzintézet volt alkalmazottja. Ő hajlandó volt a bíróság előtt elmondani, hogyan tájékoztatták félre az ügyfeleket, a bíróság azonban – mivel már törvényen alapult az árfolyamkockázat áthárítása – ezt figyelmen kívül hagyta, mert véleménye szerint nem vizsgálhatta...

SZOLGÁLATBAN LEVŐ TŰZOLTÓKNAK TOLTÁK A KORMÁNYPROPAGANDÁT ÁPRILIS 8-A ELŐTT

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: GERGELY ZSÓFIA
2018.05.04.


Színes-szagos, „Magyarország jobban teljesít” jelmondatos kiadványt osztogattak közvetlenül az április 8-i választás előtt a tűzoltólaktanyákban és a rendőrségeken, az éppen szolgálatban lévő hivatásosok nem kis megrökönyödésére. A hvg.hu birtokába került a propagandaízű kiadvány egy példánya, amelyben arról győzködik a tűzoltókat, mennyire elkényezteti őket a kormány. Kérdésünkre elismerték, hogy csaknem 60 ezer példányban, országosan terjesztették az anyagot, de Orbán megbízottja szerint ez nem kampány, hanem kormányzati tájékoztatás.

345 ezres bírságot kapott Orbán Viktor miniszterelnök/Fidesz-elnök, amiért a kampányfinisben beállított egy óvodába és a szülők tudta nélkül biodíszletnek használta a gyerekeket. Bár a helyi választási bizottság teljesen rendben lévőnek találta az ízléstelen jelenetsort, ahogy az érkező kormányfőhöz terelték a megilletődött gyerekeket, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) végül csak kimondta, hogy törvénysértő kampánytevékenységről van szó.

Vannak ugyanis olyan helyek, de foglalkozások is, ahol fokozott jelentősége van a totális politikamentességnek, illetve a pártatlanságnak, még ha szubjektív véleménye, világnézeti meggyőződése természetesen mindenkinek van. Ezért szabályozzák pontosan nemcsak azt, hol (nem) lehet kampánytevékenységet folytatni, de melyik szervezetek nem politizálhatnak.

Ebbe a körbe tartoznak a rendvédelmi szervek, köztük a rendőrség, a katasztrófavédelem és ezen belül a tűzoltóság, ahol – nagyon szűk kivételeket engedve – generálisan tilos a politizálás. A hivatásos állomány szolgálati jogviszonyára vonatkozó törvény összeférhetetlenségről szóló részben szabályozzák például, hogy egy rendőr vagy tűzoltó nem lehet párttag, nem vehet részt semmilyen politikai szervezet munkájában, „politikai tartalmú közszereplést” még szolgálaton kívül sem vállalhat...

BRÜSSZELI HARCOK

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2018.05.03.


Itt és ott. Akkor és most, aztán meg majd. Téli Palota. Ez a harc lesz tutira a végső!

A fényes győzelem után vajon mi lesz a mi kis rezedaszagú országunkkal?

Nem lehet könnyű Orbán szakinak és baráti körének kétfrontos hazugságot vívniuk. Iszonyatos energiákat emészthet fel annak koordinálása, ki, mikor, mit hazudjon, majd később miként tagadja le azt oly módon, hogy végül a totális káosz összeálljon valami harmonikus egésszé. Ez már-már művészet. Polifónkus mű a NER szimfonikus zenekar előadásában, Orbán Viktor vezényletével.

Valami olyasmi lehet ez mint Poblicska úr esete, aki kizárólag praktikus okokból tartott magának szeretőt. Az illető ifjúként meggondolatlan és tapasztalatlan volt, ami egészen természetes. Ennek következtében azonban elkövette azt a hibát, hogy vagyontalan lányt vett feleségül. Mivel munkára nem szívesen pazarolta volna el értékes életét, úgy gondolta kinéz magának egy gazdag özvegyasszonyt, akiből kellő kitartással és pompás potenciával rengeteg pénzt csalhatna ki. Tervei pompásan sikerültek. A baj csupán az volt, hogy keservesen megszerzett jövedelmét minden esetben elkártyázta, nőkre, ruhákra, mulatozásra költötte, így felesége még szegényebb lett, neki pedig valahogy el kellett számolnia az idejével. Hitvesének ezért azt hazudta, van egy ronda, undok, öreg nagynénje, akit nem szívesen mutogatna nyilvános helyen, de a remélt busás örökség fejében kénytelen a banya néhány szeszélyét elnézni, valamint rengeteg drága időt rá pazarolnia, ami hatalmas lelki erőfeszítéseket kíván tőle, mármint a talpig becsületes Poblicska úrtól. Feleségét azzal hitegette, bár a tánti jelenleg még rendkívül egészséges, Poblicska minden tőle telhetőt megtesz családja boldogulása érdekében, még pedig oly módon, hogy arzén segítségével apránként megpróbál változtatni ezen a tarthatatlan helyzeten, ami azonban időbe telik. Felesége kellőképpen megértő és naiv volt, úgy is mondhatni túlságosan együgyű. Számára Poblicska jelentette az egyetlen támaszt, a szegénységet pedig szép lassan megszokta.

A tánti/szerető azonban, ismerve annak kétes jellemét, nem szándékozott semmit sem a férfire hagyni, bár Poblicska mindent elkövetett annak érdekében, hogy ezt az üzletet összehozza. Rendszeres jövedelemforrását a férfi emiatt kénytelen volt életben tartani.

A rendíthetetlen hazudozás Poblicskát gyakorlottá tette, elméjét megélesítette, fantáziája nem ismert határokat. Egyre bonyolultabb történeteket eszelt ki, amit néha kártyapartnereivel is szívesen megosztott. Ők emiatt felnéztek rá, bár egy kicsit irigyek is voltak független életvitelére, gátlástalanságára. Minden a legnagyobb rendben ment, végül Poblicska hűséges felesége egy idő után megunta a hosszú várakozást és inkább meghalt. Minden jó, ha a vége jó.

Orbán számára a hazugság egyfajta létformává vált. Erős függőség alakult ki nála, amitől külső segítség, rehabilitáció nélkül képtelen megszabadulni. Mára valószínűleg már ő is hisz magának. Miért is ne? Rendkívül sikeres és nagy tekintélyű politikussá vált, akit barátai tisztelnek, ellenségei félnek. Orbán egyre inkább olyan emberekkel veszi körül magát, akik azt mondják számára, amit ő szeretne. Az új kormány összetétele pompásan igazolja ezt a sejtést.

A Nagyúr csodálatos, virágzó, fejlődő országot képzel maga köré, csupa-csupa derűs, mosolygós, egészséges, boldog emberrel megtöltve. Mivel a környezetében mindenki ezt hajtogatja, valószínűleg egyre kevésbé képes elszakadni eme idilli álomvilágtól. Magyarország számra az Édenkertet jelenti, amelyet azonban a Sátán örökös ármánykodása veszélyezteti. A valóság a szemében lassan szemenszedett hazugsággá, sőt aljas árulássá vált. Más erős vezetők is beleszerettek már ebbe a csábító fata morganába, miért pont a mi Gazdánk lenne ez alól kivétel. Ezek az életpályák általában tragédiával szoktak végződni...

A PRIVATIZÁCIÓ MINT ÁRVERÉS : HOGYAN ADJON EL AZ ÁLLAM?

QUBIT
Szerző: KABOS ESZTER
2018.05.04.


Az állam gyakran árverésen értékesíti a köztulajdont: olajfúrási jogokat, államkötvényeket vagy mobiltelefon-frekvencia licenszeket. Az árverés mechanizmusának tervezése határozza meg, hogy nagy bevételt hozó, sikeres aukciót folytatunk-e le, vagy túl olcsón kótyavetéljük el a tulajdont. Mégpedig a gyakorlatban az, hogy milyen árverési mechanizmust használnak, nagy mértékben befolyásolja a bevételt. A legnagyobb veszteségek akkor fordulnak elő, amikor csak egy licitáló van, vagy a licitálók összejátszással felosztják egymás közt a piacot. A megfelelő módszer azonban garantálja, hogy az eladás a lehető legmagasabb bevételt hozza az államnak és így az állampolgároknak, tehát a legnagyobb hatékonyságot érjék el a privatizációval.

Az árveréstervezés gyakorlatában két tényező emeli drasztikusan a várható bevételt. Az egyik, ha minél több licitáló száll be a versenybe, a másik pedig, ha a licitálók nem tudnak egymással összejátszani. A legfontosabb tehát a privatizáció vagy közbeszerzés esetén a bevétel szempontjából, hogy elkerüljük azt, hogy csak egy ajánlattevő legyen.

A licitálók alacsony száma nagy probléma, ahogyan a klasszikus piacokon is rossz helyzetet teremt a monopólium. Egy szélsőséges esetben, a brit Wellcome gyógyszergyár 1995-ös elárverezésekor például tudni lehetett, hogy a reményteli vásárló, a szintén brit Glaxo számára a Wellcome bizonyos termékei és piaci helyzete miatt kicsit többet ér, mint más gyógyszercégeknek. A Glaxo erre rá is játszott, amikor a sajtónak kijelentette, hogy „majdnem biztosan felüllicitálna egy konkurens licitet”. Így a többi cégnek oka volt azt hinni, hogy felesleges versenybe szállni, hiszen úgyis a Glaxo fog nyerni. Sőt, ha valamelyik cég nyer, azaz túllicitálja a Glaxo-t, az túl magas árat fizet és veszteséget fog termelni, hiszen ha ilyen magas áron a Glaxonak sem érte meg a Wellcome, akkor másnak sem fogja. A Glaxo közgazdászokat is felbérelt, hogy ezeket az érveket elmagyarázza potenciális versenytársainak, mielőtt azok beszálltak volna az árversenybe. Végül mindenki más távol maradt, a Glaxo első licitével, valószínűsíthetően az elérhető ár alatt 2-3 milliárd dollárral vette meg a Wellcome-ot, nagy károkat okozva ezzel a Wellcome részvényeseinek...

FIDESZES TROLL-MOZGÓSÍTÁS

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.05.03.


Parraghról szólva emlegettem, hogy a Fidesz háza táján a vastag bőr az orcán: alapfelszerelés. Ha valakinek bármi csekély kétsége lett volna, akkor annak elég lehet Hidvéghi Balázs nyilatkozata. A nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatója szerint a Fideszt érte ugyanis a legnagyobb sérelem a választáson. Fekete Péter sehol nincs kérem szépen.

Az utóbbi ugyanis, mint illuzionista és cirkuszigató talán kompetensebb lett volna az ügyben. A Fidesz nevében jelentkező megmondóember különben azzal indokolta a hatalmas hátrányukat, hogy a nem szabványos borítékban küldött, mintegy négyezer levélszavazatot nem vették szabályosnak. Ennek következtében aztán tényleg hatalmas hátrány érhette a Fideszt. Nyilván sokkal nagyobb, mint azokat, akikével odakintről verik a csalánt. A választások manipulálására az alig ellenőrizhető valós feladóval bíró, nagyságrenddel több levélszavazat alighanem alkalmasabb. De ez nyilván nem zavarja Hidvéghi urat. Ahogy Hidvéghi urát és vezérét sem.

Az azonban nyilvánvaló, hogy az említett kijelentés nem is szól másnak, mint azoknak, akiket szintén nem zavar a manipulatív hatásokkal terhelt választási rendszer. Mindaddig, amíg hű orbanisták, és annak is könyvelik el őket. Mert az tudható, hogy a diktatórikus vezetés nem egy esetben a saját sorok megritkítására is felhasználja az ellenségképzés eszköztárát. Így esetleg a most lelkesen tapsolók egy része is találhatja egyszer magát a névsor rossz oldalán. Kivéve a feltétlen parancsteljesítőket, akik talán a saját anyjukat is feláldoznák, ha a vezér úgy kívánja. Hidvéghi szólama egyébként valószínűleg elsősorban nekik szól. Mert ők azok akik kritikátlanul bevesznek bármit. Ha a vezérét kell, akkor a vezérét...

ERŐS LOBBI KELHET MAGYARORSZÁGNAK, HOGY NE ZÁRJÁK EL ELŐLE AZ EU-S PÉNZCSAPOT

24.HU
Szerző: D. KOVÁCS ILDIKÓ
2018.05.04.


Súlyos fenyegetést lengetett be az Európai Bizottság az uniós költségvetés megvédését célzó javaslat bemutatásával. E szerint ugyanis felfüggeszthetik, korlátozhatják, de akár teljesen le is állíthatják az azoknak a tagállamoknak küldött támogatások folyósítását, amelyek nem tartják be a jogállami normákat, így az igazságszolgáltatás függetlenségét, és nem büntetik az uniós pénzek elcsalását. Amennyiben a javaslatot elfogadják, a renitens viselkedése miatt veszélyeztetett helyzetben lévő Magyarország és Lengyelország 2021 után nem fogja tudni megakadályozni a szankciók alkalmazását. Összeszedtük, mit kell tudni a javaslatról:...

ELTITKOLT GRECO-JELENTÉS

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HALMAI KATALIN
2018.05.04.


A magyar kormány nem engedi nyilvánosságra hozni azt a jelentést, amelyet az Európa Tanács korrupcióellenes testülete készített az országról.

Magyarország azon nagyon kevés tagállam közé tartozik, amely nem járult hozzá, hogy a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) korrupcióellenes testülete közzétegye az útmutatásainak végrehajtásáról készült országértékelést.

Gianluca Esposito főtitkár a Népszavának nyilatkozva "nagyon sajnálatosnak" nevezte, hogy a magyar szervek nem engedélyezték a beszámoló nyilvánosságra hozatalát. A Korrupció Ellenes Államok Csoportja (angol rövidítése: GRECO) azt vizsgálta, hogy az ET tagállamai milyen intézkedésekkel igyekeznek megelőzni a korrupciót az országgyűlési képviselők, a bírák és az ügyészek körében.

Magyarországon kívül például Fehéroroszország tiltotta meg a róla készült értékelés publikálását, igaz a minszki vezetés mindig is ezt teszi – mondta a főtitkár, aki a GRECO 2017-es jelentésének csütörtöki brüsszeli bemutatóján válaszolt a kérdéseinkre.

A tavaly lezárult vizsgálat során a szakértők megállapították, hogy Magyarország – másik nyolc európai állammal egyetemben – nem hajtotta végre az érintett csoport esetében a visszaélések, megvesztegetések megelőzésére vonatkozó GRECO ajánlásokat. Hogy az illetékes magyar szervek pontosan mit és hogyan nem teljesítettek, az egyelőre rejtve marad a nyilvánosság elől, bár mint hallottuk, bármikor meggondolhatják magukat, és közzétehetik a jelentést...

AZ ORSZÁGGYŰLÉS ELÉ TERJESZTIK A STOP SOROST

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2018.05.03.


...A törvényjavaslat három alappillére:

1. “A javaslat értelmében az illegális migrációt támogató, külföldi forrásokból működő szervezeteknek regisztrálniuk kell magukat. Tevékenységi beszámolót is kell készíteniük. Ha nem teszik, majd a hatóságok megteszik helyettük. Szigorodnának a közhasznúságra vonatkozó követelmények is. Ha nincs meg a kellő hazai támogatottság, elveszhet a nonprofit státusz.”

2. “Az illegális migrációt támogató szervezeteknek külföldi juttatásaik után bevándorlási finanszírozási illetéket kellene fizetniük. Az ebből származó bevételeket a kormány a határvédelemre fordítaná.

3. “És végül, a törvényjavaslat alapján a bevándorlást szervező személyeket ki lehetne tiltani. Az idegenrendészeti távoltartás alapesetben a schengeni határ 8 kilométeres körzetére, különösen indokolt esetben, harmadik ország állampolgára esetén Magyarország teljes területére vonatkozik. Akik egyébként pénzelik a bevándorlást, ugyanannyira veszélyesek, mint akik szervezik.”

A törvénycsomag több szempontból is jogsértőnek bizonyul. Az Amnesty International szerint

a törvény diszkriminatív, és hazug módon fel akarja osztani a magyar civil társadalmat „jó” és a „rossz” civil szervezetekre. A valóságban a javaslatcsomagnak semmi köze a nemzetbiztonsághoz vagy a schengeni határok védelméhez, a valódi célja, hogy szájkosarat tegyen azokra, akik a kiszolgáltatott emberek érdekében dolgoznak, és még fel merik emelni a szavukat.

A Társaság a Szabadságjogokért szerint pedig

“[a] benyújtott javaslat alapvető jogok gyakorlását és az emberi jogok védelmét tiltaná meg, egyelőre bizonyos témákban. Olyan tevékenységeket tenne engedélykötelessé, amit az alapvető jogok alapján szabadon lehet végezni, például véleményt nyilvánítani, másokat informálni, önkéntesekkel együtt dolgozni, mások érdekeit képviselni.”...

DIREKT HAGYTÁK "KIFUTNI" ROGÁN TALÁLMÁNYÁT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MARNITZ ISTVÁN
2018.05.04.


Sokáig úgy tűnt elszáll a semmibe Rogán Antal és társainak találmánya (amiért a miniszter 25 milliót már zsákolt), mivel úgy tűnt: lekési a határidőket. Aztán kiderült, az érintettek tudatosan hagyták kifutni a szabadalmi ügyet - ugyanis inkább "uniós pályán" játszanak.

Cikkünk publikálását követően a szerkesztőség más forrásból azt az információt kapta, hogy az érintettek tudatosan hagyták kifutni a szabadalmi ügy hazai fellebbezési határidejét, mivel inkább az európai szabadalmaztatási eljárást választották. A sikeres európai szabadalombejegyzést Magyarországon is érvényesíteni tervezik. Az érintettektől ezúton elnézést kérünk.

Április közepén megszűnt Rogán Antal és két társa, Csík Balázs és Lengyel Csaba találmányának ideiglenes szabadalmi védettsége – derül ki a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) adatbázisából. A hatóság kénytelen volt lemondottnak tekinteni a védelmi kérvényt, mivel a találmány jelenlegi gazdája, a Csík Balázs és Lengyel Csaba jegyezte MobilSign - pontosabban az általuk megbízott szabadalmi ügyvivő – a lehető leginkább meghosszabbított határidő ellenére se adta be a találmány érdemi vizsgálatához szükséges papírokat.


Kiszállt a titokzatos tulajdonos

Tavaly májusban Csík Balázs visszavásárolta a máltai Javelintől a Hunguardot. Miután két éve eladták a fideszközeli-gyanúba keveredett tanúsítócég többségét az offshore-jellegű társaságnak, az mintegy kétszázmilliós osztalékot vett fel. A Népszabadság korábbi kutatásai szerint a Javelin mögött a kamu-cégtulajdonlást vállaló, a Panama-botrányban is szereplő ciprusi Kinanis-csoport áll. Szakértők szerint, ha itt a végső haszonhúzó magyar, a pénz hosszú évek alatt, csendben csordogálhat vissza az országba.

Rogán Antal Orbán Viktor régi-új kabinetfőnöke két társával együtt 2015 nyarán kérte egy elektronikus aláírási, illetve azonosítási eljárás levédését a hazai hatóságtól. Kedvüket nem szegte, hogy a sajtó már az idő tájt arról cikkezett: az akkor épp Rogán Antal vezette Fidesz-frakció törvénymódosításokkal milliárdos bevételeket terel a Csík Balázs többségi, illetve Lengyel Csaba kisebbségi tulajdonában álló, tanúsítással foglalkozó Hunguard Kft.-
hez...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN VIKTOR BIZONYÁRA ELALÉL A GYÖNYÖRŰSÉGTŐL, MERT ERŐS EMBERKÉNT A TIME CÍMLAPJÁRA KERÜLT, DE KIKKEL? - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.05.04.


- Az EP konzervatív elnöke nem tekinti Orbánt populistának viszont nagyon is egyetért abban, hogy a keleti tagoknak be kell fogadniuk menedékkérőket. Az igazságügyi biztos reméli, hogy már az uniós pénzek megvonásának eshetősége is észhez téríti a kötözködő kormányokat

- A nagy lapok ellentétesen ítélik meg, hogy mennyire lehet hatékony fegyver a szubvenciók és a bíróságok függetlenségének összekapcsolása

- Magyarországon már rég nincs sajtószabadság, és a helyzet menetközben csak tovább romlott, bár még egyetlen sajtómunkást sem börtönöztek be vagy lőttek le

Time

Putyin, Hszi Csin-ping és Erdogan társaságában címlapkép lett Orbán Viktor az amerikai lapban, amely arról ír, hogy eljött az erős emberek kora. A szerző, Ian Bremmer, az Eurasia Csoport nevű elemző intézet vezetője szerint napjainkban a nagy átalakulások és félelmek hatására megnőtt az igény, hogy megleckéztessék a puhakezű liberálisokat a rend kemény hívei, akik soha nem engedik meg, hogy a törvény meggyengítse a biztonságot. Ezek a populisták azt ígérik, hogy megvédenek „minket azoktól”. Utóbbi sok mindent és mindenkit jelenthet, így külföldieket vagy valamely kisebbség tagjait. Vagy hazug újságírókat.

A legnevesebb erős ember: az orosz elnök, de ez a típus immár az egész világon megtalálható. Visszatér Európa szívébe is, Orbán Viktor személyében. A magyar kormányfő az illiberális demokrácia híveként győzött, miközben a választások szabadok voltak, csak éppen a politikus nemigen tiszteli a polgári szabadságjogokat. Számára a veszélyt a muzulmán migránsok, valamint a liberális nyugati demokrácia támogatói jelentik, mint Soros, aki a nemzeti értékeket fenyegeti. Orbán és társai azért kerekedtek felül, mert tudnak valamit azokról az emberekről, akikhez szólnak. Értik a fenyegetettség érzetét és hajlandók kiaknázni azt. Ellenben bajban vannak az olyanok, mint Merkel, akik még mindig a régi értékeket hirdetik.

Az erős emberek általában nyomást fejtenek ki és rendszerük megengedi, hogy szükség esetén kedvük szerint a maguk javára módosítsák a játékszabályokat. Helyzetüket megkönnyíti a közösségi média, hiszen azon keresztül is nyomathatják a propagandát és szigoríthatják a politikai ellenőrzést. Mindebből sok minden érvényes Trumpra is, de az amerikai politikai rendszer bizonyította erejét. Ezzel együtt az elnök hatása megmutatta, hogy vannak lyukak a szerkezetben, noha az Egyesült Államok egykor a demokrácia világító tornyának számított.

Ám a legaggasztóbb az egész jelenségben az, amit ezeknek az embereknek a felemelkedése üzen: hogy ti. a hideg háború utáni rendszer jócskán vesztett vonzerejéből, de minek is kellene azt utánozni a körülményes fékekkel és ellensúlyokkal, amikor egyetlen elszánt vezető is rövidebb utat kínál a nagyobb biztonsághoz és nemzeti büszkeséghez? És ameddig ez igaznak hangzik, addig a legnagyobb veszélyt azok az erős emberek jelenthetik, akik még csak ezután bukkannak fel.

Spiegel

Az Európai Parlament elnöke nagyon is helyénvalónak tartja, hogy az unió feltétekhez kívánja kötni az alapok folyósítását. Merthogy – mondja Tajani – a szolidaritás nem nyilvánulhat meg csupán a Nyugat részéről, ellenkező irányban is működnie kell. A keleti tagok sok pénzt kapnak az EU-tól, cserében ki kell venniük részüket a menekültek befogadásából. Meg kell győzni ezeket a kormányokat, hogy a migránsok semmiféle fenyegetést nem jelentenek. A politikus, aki Berlusconi tanítványának számít, és akinek pártja, a Forza Italia az EPP tagja, hozzátette: az azért túlzás, hogy egyes országok még 2 ezer embert sem hajlandóak átvenni. Arra a kérdésre, hogy nem volna-e időszerű a Fideszt kizárni az európai konzervatívok soraiból, Tajani úgy válaszolt, hogy erről házon belül kell dönteni, de fontos, hogy megvitassák az ügyeket.

Úgy véli, Orbán szemszögéből az a baj, hogy igazi riválisai a szélsőjobbot képviselik, ő pedig kemény álláspontot vett fel ellenük, de azért tudja, hol vannak a vörös vonalak. Egészen pontosan ott, ahol véget ér számára a megértés a Néppárt részéről. De rá kell venni a miniszterelnököt, hogy Európabarát politikát folytasson. Egyben segíteni kell neki, hogy legyőzze saját országában a populizmust, a szélsőséget. Az EP első embere megjegyezte, hogy a populizmus nem népközeliséget jelent. A populisták voksvadászatra használják az emberek félelmeit, de egyébként nem csinálnak semmit. A populizmus propaganda a megoldásokkal szemben...

CSENDBŐL VEDERBE, AVAGY ÉLETKÉPEK KÉT SVÁJCI SZÁLLODÁBÓL

HATÁRÁTKELŐ 
Szerző: Határátkelő / Ütvefúró
2018.05.04.


A mai poszt címe lehetne akár az is, hogy housekeeping felsőfokon, és kiderül belőle, milyen hatalmas különbség lehet egy nagyüzemi, hatalmas nagyvárosi hotel és egy kisebb, családi szálloda között. A szerző ebben az esetben is Ütvefúró, aki most korábbi, két évvel ezelőtti tapasztalatait foglalta össze.

„Ezt a helyet messziről, nagy ívben kerüljétek el, a név valamivel lentebb. Aki szeret takarítani, annak főnyeremény ez a hely, de annak, aki otthon a fenekét is segítséggel törli ki, annak vége lesz, mint a Twin Píksznek.

A szálloda, amiről szó van, kis túlzással akkora, mint a Parlament, egy utcát majdnem elfoglal. Kétszázötven szobás, amikor csurig van, akkor 600 ember horkol a szobákban.

Budapesten van egy olyan metrómegálló, amelynek a neve az, hogy Astoria. Pont ugyanúgy hívják a szállodát is, csak azzal a különbséggel, hogy ez Luzernben található.

Amikor én odakerültem, bemelegítésként 9 autóbusznyi ember óhajtott volna egyszerre távozni. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a 3.-4.-5.-6. emeletről azt a pár száz bőröndöcskét lepakolni úgy kellett, hogy közelharcot vívtunk a vendégekkel, hogy ki használja a lifteket.

Régen az volt a divat, hogy davaj-davaj, most meg cakk-cakk, vagy ezt cifrázva bumm-cakk. Mármint a hajcsárok ezt ordítozzák öblös torokhangon...

Az én emberem 160 cm magas, akarom mondani alacsony volt, ráadásul olyan választékosan káromkodott, mintha Karády őrmester az Angyalbőrben sorozat tiszthelyettese lett volna egy az egyben.

Arca gránit, tekintete réveteg, messziről látszik, hogy régóta idegbeteg.

Nagyüzem ez a javából...

Amikor nem elég gyorsan pakoltam a bőröndöket ez a kiképző őrmester kedélyesen megjegyezte, hogy talán nem aludtam az éjjel? Mindenhová futva kellett menni, hogy látszódjon az igyekezet. Erre a hotelra nappali műszakban 3 (!) portás jutott, plusz az idegbeteg főportás.

Amikor levittük az emeletekről a csomagokat, katonás rendben a hotel fala mellé kellett rakni, majd amikor lehetett, megpakoltuk a buszt. Természetesen az idegenvezető, aki a csoportért felelt, a főportásnak csúsztatta oda a borravalót.

Ha azonban véletlenül nekünk adták, akkor Karády őrmester rögtön mögöttünk termett, majd idegesen toppantott a lábával. Esetleg ha erre nem reagáltunk elég gyorsan, akkor még a torkát is köszörülte, még a szeme is villogott. A többi portás eskü alatt váltotta, hogy ilyenkor még füstöt is ereget, tisztára, mint Süsü a sárkány...

A portásoknak kell az éppen elhagyott szobákat is rendbe tenni, azaz az összes ágynemű huzatot leszedni szintidőre, 1,5-2 perc egy szoba, az összes fürdőszobai törülköző összegereblyézésével együtt. Ezt a folyosón letámasztott szennyeshordozó konténerbe kellett ízlésesen belehelyezni.

A folyosó olyan szűk volt, hogy a konténer mellett alig fért el egy ember. Ilyenkor ha volt szembeforgalom, vagyis a vendégek is éppen arra jártak, akkor elegánsan arrébb kellett sasszézni a kulinak, mert ugye a vendégek részére elsőbbségadás kötelező. ..

ORBÁN RETTEG, MINT MINDEN DIKTÁTOR

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SÁNDOR ZSUZSANNA
2018.05.03.


Varga Zoltán pszichológus ötven éve foglalkozik pszichoterápiával, valamint a versenyszférában dolgozó felsővezetőknek ad tanácsokat. Írásaiban gyakran foglalkozott a hatalom személyiségre, illetve közösségekre gyakorolt hatásaival. Politikai vezetők, köztük Orbán Viktor pszichológiai karakterét is elemezte már. A terapeuta arról is beszélt, hogy a miniszterelnök fél, mint minden diktátor, mert érzi, hogy túlméretezett hatalma előbb-utóbb rá fog omlani.

Április 8. után sokan zuhantak mély apátiába. Új népbetegség lett a választási depresszió?

– Azokban a körökben, amelyekben én mozgok, inkább sokkot és nagy lehangoltságot tapasztaltam. Én inkább csak meglepődtem. A magas választási részvételt látva egy pillanatra magam is elhittem: itt még történhet valami. De ez csak egy ködös pszichés állapot következménye lehetett. Naivan azt hittem, a csapból is folyó sorosozás már nem folytatható tovább, és az emberek nem dőlnek be annak az eszement propagandának, hogy a történelem menetét egy Amerikában élő öreg magyar tőzsdés irányítja. Tévedtem.

Elhittük, hogy ilyen választási törvénnyel, ilyen ellenzékkel is lehet győzni. Hiú remények csapdájába estünk?

– Talán kevésbé lepődtünk volna meg, ha szembenézünk a realitással. Ebben az országban hosszú ideje a tébolyda légköre uralkodik. Egészen abszurd dolgok váltak mindennapossá. Én még emlékszem arra, amikor a rendszerváltás után egy fiatalember azt kiabálta a parlamentben: „A kormány hazudik!” Ő volt Orbán Viktor, aki most a kormányzását hazudozásra, gyűlölet szítására és félelemkeltésre alapozza. A gyűlölködés az egész társadalomban ragályosan terjed. Mégis a legabszurdabbnak azt tartom, hogy Orbán, amikor 2010-ben először nyert kétharmaddal, történelmi lehetőséget kapott, de ezzel semmit sem tudott kezdeni.

Dehogynem! A saját hatalmát építi nyolc éve sikeresen. Harmadjára is kétharmaddal győzött.

– Ha a politika a közügyek normális, racionális intézését jelenti, akkor miniszterelnökünk nem tekinthető politikusnak. Európában a politikusoknak az a dolguk, hogy egészségüggyel, oktatással, gazdasággal, külpolitikával foglalkozzanak. Ezeken a területeken Orbán semmit nem ért el. Az ország pénzügyileg csak azért nem roppant össze, mert az unió fenntartja. A hazai egészségügy, az oktatás romokban, a külpolitikai megítélésünk katasztrofális. Az Európai Parlamentben a legsúlyosabb szankció, a 7-es cikkely Magyarország elleni bevezetését kezdeményezték. A napokban száz nemzetközi hírű akadémikus és író nyílt levélben követelte Merkeltől, hogy lépjen fel Orbán ellen, és indítsa el a Fidesz Európai Néppártból való kizárását.

Ha ön szerint Orbán nem politikus, akkor micsoda?

– Elszabadult neveletlen fiatalemberként került a hatalomba, és a feladathoz nem tudott felnőni. Amihez csak nyúlt, mindent tönkretett, a keze nyomát legfeljebb az országot elárasztó Stop, Soros!-plakátokon hagyta ott. Ha megszólal, rettenetes lappáliák ömlenek a szájából. És közben egyre inkább elszakadt a valóságtól. Az egykori szegény vidéki srác ma száz- és ezermilliárdok fölött rendelkezik, és hatalmi tobzódásában nem ismer gátakat. Mivel szereti a focit, szülőfalujában megépítette a Puskás Akadémiát. Mellé kisvasutat. Gyerekkoromban én is nagyon vágytam Märklin kisvasútra, mindennap megcsodáltam a játékbolt kirakatában, de nem volt pénzünk rá. Orbán kárpótolta magát igazi vonattal. Amikor kritizálták ezért, kijelentette: „Ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig.” És tényleg milliárdokból tervezik a továbbépítést. Én azonban nem irigylem Orbánt, inkább sajnálom. Roppant hatalmának súlya egyszer rá fog zuhanni, és maga alá temeti. Ezt ő is érzi, és nagyon fél, mint lelke mélyén minden diktátor...

TÖBB SZÁZ ÉVE VÁRTUNK ERRE - ÉS ELRONTOTTUK - INTERJÚ JUHÁSZ (STEPHERD) ZOLTÁNNAL A SZEGÉNYEK VÁLLALKOZÁSFEJLESZTŐJÉVEL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: NAGY N. PÉTER
2018.05.04.


Az általa indított mezőgazdasági vállalkozások Borsodban és Hevesben nem kevés mélyszegénységben élő embernek teszik lehetővé az értelmes munkát, és már most is kenyérhez segítik őket. Többé-kevésbé mindenét erre költi Juhász Zoltán. Úgy gondolja, akár egymillió embert is elérhetne a módszerével, amelyet átfogó képzéssel indít, és amely önfenntartó szövetkezetekig jutna el, de ehhez ő és a segítői nem elegendőek. Egyébként a forradalom híve, de azt egészen új, XXI. századi, mondhatni, adminisztratív úton képzeli el.

A választás előtt azt írta a Facebookon, hogy ha a Fidesz nyer, kicsinálják, ha az ellenzék, akkor csak nem számíthat segítségre. A mélyszegénységből kisegítő programjának egyre jobb eredményeivel a háta mögött, egy új csepeli asztalosüzem berendezése közben és rengeteg sikeres karitatív akció után miért lenne ellenséges önnel szemben a politika?

– A Fideszben semmiféle karitatív hajlandóság nincs, számukra elsősorban ezért vagyok idegen. Nyilván azokat sem szeretik, amiket írok az oldalamon. De a legfontosabb az a fal, amit nem is ők építenek körém, hanem a közeg, amely ezt a politikát élteti. Számukra emészthetetlen, amit teszek. Az a bajuk velem, hogy tükröt tartok eléjük, amelyben azt láthatják, hogy nem kellene a próféta előtt leborulniuk, rá várakozniuk, állami adományokért kuncsorogniuk, hanem maguk elvégezhetnék az egyébként is ránk váró munka nagy részét. Sokkal tovább jutnánk, mint ezzel a gyerekes tempóval. Iszonyatosan szeretik hallgatni, hogy dübörög a gazdaság, meg hogy leverték a rezsit, kiverték a migránsokat és a többi blablát. Miközben az a helyzet, hogy itt állunk egy hatalmas európai konjunktúra közepén, nyakon öntve rengeteg uniós pénzzel. Ha mindez nem lenne, pörögnénk bele a recesszióba. Ahogy sajnos előbb-utóbb szembe is kell nézni azzal, hogy a külső segítség elfogy. Érzik egyébként az ebből adódó bizonytalanságot az emberek is. Koránt sem utolsósorban ezért mennek el ilyen sokan. A biztonságot keresik. Ha – amint immár szinte biztos – ez az erős jobboldali tömegnyomás marad, végképp elnyomnak majd minden ellenkező hangot. Akkor már végképp csak azok tudnak érvényesülni, akik az Orbán Viktor lelki struktúrája által meghatározott egyengondolkodásra képesek.

Miért nem várt volna sokat egy esetleges ellenzéki győzelemtől sem?

– Ismerek közülük sok embert, ők is tudják, mit hoztam létre, azt is, hogy miért. Nem kerestek, nem érdekli őket, ami körülöttem születik, ezért nem számítok rájuk sem. Bántani valószínűleg nem akarnak. De amit csinálok, szembesíti őket azzal, amit ők elmulasztottak, és újra elmulasztanának. Tárgyaltam jobbikosokkal is. Tudtunk beszélni, de egy ponton elakadtunk. Ők ugyanis valami Assisi Szent Ferenc, Teréz anya, Gandhi és Attenborough ihlette programot akarnak megvalósítani Horthy, Mussolini, olykor Hitler eszközeivel. Képtelenség.

El tudja képzelni, hogy a most megerősödött Fidesz-kormányzat bedönti vállalkozásait, önt pedig elnémítja?

– Nem némítanak el, de nem is ez a fontos. Ma már a diktatúra is XXI. századi. Összetett eszközökkel dolgozik. Információs falakat hoz létre az egyik oldalon, tömegtájékoztatási blöffökkel árasztja el a társadalmat a másik oldalon. A magad kis zárványai­ban beszélhetsz ugyan, de annak nincs hatása. Legfeljebb azt hiheted, hogy fontos vagy, de nem, mert hatástalan maradsz. Van, hogy sok százezer lájkot kapok. Nincs jelentősége. Egy-egy mondatnak szól, nem a munkámnak. Arra sokkal-sokkal kisebb figyelmet kapok. Azok az emberek, akik körülöttem vannak, többet jelentenek, mint a hozzájuk képest sokezerszeres Facebook-közönség. Vállalkozások sorát hoztam létre azért, hogy segítsek kitörni az embereknek a mélyszegénységből. Nem kapok ehhez állami támogatást. Pályáztunk sokszor, mindig eredménytelenül. Van, hogy eltelik egy év válasz nélkül. Ennyi idő alatt elszállnak a lehetőségek. Nem véletlen, hogy Mészáros Lőrinc két héten belül megkapja a pályázati pénzt. Úgy lehet vele valamit kezdeni. De persze ha eltelik az egy év, akkor sem nyerünk...

MI ÖRÜLÜNK, HOGY FIZETHETTÜK EZT, KEDVES MATOLCSY GYÖRGY!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.05.03.


...kiderült, hogy a választások után hirtelen megszüntetett Magyar Nemzet mégsem jut a Népszabadság sorsára. Noha az újság többé nem ezen a néven fog megjelenni, mégis elérhető lesz a közeljövőben Magyar Hang néven. Többé már nem egy naponta megjelenő hírújság, hanem egy heti szinten publikált lap lesz, melynek nulladik száma még szamizdatként fog megjelenni május 8-án, kedden. A lap első hivatalos száma május 18-án jelenik majd meg, melyet a későbbiekben előfizetésekből szeretnének fenntartani az újság szerkesztői. A hetilap 24 oldalas lesz, melyben több ismert szerző is publikálni fog.

Tegnap komoly hír volt, hogy az Országos Bírói Tanács szerint Handó Tünde sorozatos törvénysértést hajtott végre – mely noha eddig is tudott volt- hivatalos szerv mégsem erősítette ezt meg. Egészen a tegnapi napig. Handónak ez természetesen nem tetszett, ezért ma azt üzente, az őt bíráló OBT működése nem törvényes. Mondja ezt, arra alapozva, hogy az OBT taglétszáma megcsappant, így szerinte nem törvényes a testület működése. Ez nem törvényes, de az igen, hogy Handó kénye-kedve szerint nevezett ki bírókat, valamint utasította vissza a számára nem szimpatikus bírók pályázatait? Egy jogállamban ezért már rég elvesztette volna munkáját, idehaza meg még neki áll feljebb a sorozatos törvénysértések után. Ez a mai Magyarország.

Azután, hogy szinte nyilvánvaló választási csalás történt április 8-án, és az azt megelőző kampányidőszakban a Fidesz által, a mai napon pont ők voltak azok, akik törvénysértéseket véltek felfedezni a határon túli szavazatok összesítésekor. Szerintük ugyanis a Fidesz volt az a párt, melyet a legnagyobb sérelem érte a szavazatok összesítése alapján. Erre a következtetésre Hidvégi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója jutott. Ezen lehetne egy jót nevetni, ha viccnek szánták volna, de ez nem így történt. Tehát az a párt, amely közpénz milliárdokból uszított a közmédiában az ellenzéki pártok ellen, az amely szintén közpénz milliárdokból lehetetlenítette el a kisebb pártok képviselőit az, amely törvénysértést vél felfedezni. Ha van szánalmas, hát ez az...

ORBÁN VIKTOR A LEGNAGYOBB HATALMÚ DIKTÁTOROK OLDALÁN MÁSZOTT FEL A TIME EGYIK CÍMOLDALÁRA

444
Szerző: RÉNYI PÁL DÁNIEL
2018.05.03.


Az amerikai politikai elemző Ian Bremmer a Time legújabb számában azt próbálja megfejteni, vajon miért élik reneszánszukat az erőskezű, karizmatikus és nem ritkán kegyetlen vezetők a nagyvilágban, Putyin Oroszországától kezdve Duterte rendőrállamán keresztül Erdogan Törökországáig, akiket elsősorban az köt össze, hogy „biztonságot” kínálnak népüknek egy rájuk leselkedő külső vagy belső veszéllyel szemben. A három nagyember mellett még egy valakinek sikerült felmásznia a Time aktuális példányának egyik belső címlapjára, méghozzá stílszerűen Putyin alá. Orbán Viktor a cikk szerint elsősorban az általa újra divatba hozott „illberális demokráciának”, a civilek megfélemlítésének és a bevándorlók elleni hergelésnek köszönheti stabil helyét az újkori despoták között, ahova Bremmer szerint Donald Trump is vágyik, de még messze nem ért oda:


KÖZEL 40 MILLIÓ FORINTÉRT SZŐNYEG, 60 MILLIÓÉRT PALLAS ATHÉNÉ SZOBOR - ITT VANNAK A MATOLCSY-ALAPÍTVÁNYOK LEGÚJABB KÖLTÉSEI

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: OROSZI BABETT
2018.05.03.


Kikértük és megkaptuk a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak friss listáit az 5 millió forint feletti költéseikről. A dokumentumokban több érdekes tétel is akad, kiderül belőlük például, hogy az egyik alapítvány összesen 40 millió forintért vásárolt szőnyegeket, de megrendelt egy szobrot is, 63 millió forintért. Két alapítványnál Mészáros Lőrinc emberének is jutott pénz. 

Feltűnően nagy volt a csend a sokak által csak Matolcsy-alapítványoknak hívott MNB-alapítványok körül, így egy héttel ezelőtt felmentünk a honlapjukra, hogy megnézzük, milyen szerződéseket kötöttek 2018-ban. Friss beszámolókat nem találtunk, így elkértük az adatokat.

Az alapítványok listáit szerdán kaptunk meg, és azokban több furcsa tételre bukkantunk. Az például már nyilvános volt, hogy a Pallas Athéné Domus Animae – az alapítvány, amelynek kuratóriumát személyesen Matolcsy György MNB-elnök vezeti – több mint 20 millió forintért vásárolt kézi csomózású szőnyegeket az alapítványok Úri utcai ingatlanába, ahol egy doktori iskola üzemel majd.

Azt viszont eddig nem lehetett tudni, hogy ez valójában nem a végösszeg volt: 2018 februárjában ismét majdnem ugyanennyi pénzt, tehát majdnem 20 millió forintot költöttek szőnyegvásárlásra. Az első, már korábban is ismert szőnyegrendelés 21,5 millió forintról szólt, az új, eddig nem nyilvános rendelés 16,7 millió forintról, a két vásárlás végösszege így már 38 millió forint. (Az MNB alapítványok megerősítették, hogy két külön tételről van szó.)

De nemcsak szőnyegeket vásároltak, 2018 januárjában egy Pallas Athéné szobrot is rendeltek 63,5 millió forintért egy másik ingatlanukba, a Lónyay villába, ahová bútorokat, vagyis “bútor szobrokat” is terveztetnek 34,5 millió forintért.

Sok pénz vándorol az alapítványoktól a Provital Zrt.-hez is. A cég tulajdonosa Antal Kadosa Adorján, akit Mészáros Lőrinc embereként tartanak számon...