2017. augusztus 3., csütörtök

HŐSÉG, BŐSÉG

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.08.03.


Meleg van.
Persze, hogy meleg van, hiszen nyár van,
Hogy ez a klimaváltozás tünete-e, azt a fene se tudja, hiszen régen is volt meleg, az én gyermekkoromban is volt harminc. harminckét, sőt harmincöt fok is, de túléltük.
Lehet, nem csak a klíma, de az emberek is megváltoztak, és úgy képzelik, hogy az ő megpróbáltatásaik a világtörténelem legütősebb megpróbáltatásai, jóllehet elődeik akkor, amikor ugyanilyen megpróbáltatásokon mentek keresztül, csendben tűrték a sors csapásait, és iparkodtak egyéni stratégiákkal túlélni a helyzetet.
Pedig akkor annyi minden nem volt még, ami ma már természetes!
Például nem volt hűtőszekrény.
Pontosabban a tehetősebbeknek létezett jégszekrény, melybe egy héten kétszer lehetett jeget vásárolni a lovaskocsiról, melynek hajtója egy jégcsákánnyal kihúzta a hasábot a többi közül, ha kellett, méretre vágta, mint kőműves a téglát, a vállára terített zsákra emelte és felkocogott vele a vevőhöz a harmadik emeletre, ha honorálták a buzgalmát.
Aki nem honorálta, az vizesvödörrel ment a jégért, amit aztán a jégszekrény kettős fala közé helyezett, és ott hűtötte a kaját, míg csak a jég ki nem lehelte jéglelkét - ettől lett később Lehel a Lehel.
Klíma sem volt, a bérházak lakásainak nyitott ajtajára vizes lepedőt akasztottak a háziasszonyok, ez legalább az illúziót biztosította: tettek valamit a hőség ellen.
Proletár környékeken ilyenkor a női divat is átalakult, hódított a bugyi-melltartó kombó, de senki se gondolja, hogy ettől egy bérház maga lett a paradicsom, merthogy az itteni hurik leginkább hurkák voltak...

Az ablakokon lehúzták a vászonredőnyöket, az utcákon egy nap egyszer vagy kétszer végigment a locsolóautó - akkor még futotta rá - , a villamos váltóit és a sineket is hűtötték, de az élet ment, ha nem is zavartalanul. de siránkozás nélkül.
A fizikai munkahelyeken nagy szódásballonok álltak, vizes rongyokkal takarták le őket, az irodákban a nők vizes zsebkendőket tettek a nyakukra, tarkójukra, de munka után azért még elrohantak vásárolni, és cipelték a cekkereket a buszokhoz, villamosokhoz, hévhez-vonathoz, melyekben a klimatizálást a nyitható ablakocskák jelentették.
A régebbi tipusú villamosokon egész ablaktáblákat lehetett leereszteni, az újabbakon erre már nem adtak lehetőséget, megspórolva ezzel a "Kihajolni tilos és veszélyes !" táblácskákat.
Az aszfalt is megolvadt néha.
Mi, gyerekek ennek nagyon örültünk, mert egy bot végére pörgetős technikával remek gombócokat lehetett gyártani, némi utánaigazítás és vízbemártás után mint buzogányt lehetett alkalmazni, ez volt az úgynevezett koki, melyet szeretett Miniszterelnök Urunk is emlegetett a saller társaságában, ez utóbbi egyébként eredetileg a kerékpárbelső javításának kelléke volt.
A bárdolatlanabb tettestársak egymás zsebébe kis aszfaltgolyócskákat helyeztek, ezek aztán szépen beleapplikálódtak a nadrág vagy az ing rostjai közé, eltávolításukhoz olló kellett...

GYURCSÁNY-SIMICSKA SZÖVETSÉG ORBÁN ELLEN

ZÁRÓJEL BLOG
Szerző: Harmath Péter
2017.08.03.


Egy ellenzéki Facebook-oldal információira hivatkozva ma délben adta hírül a Kiskunhir.hu, hogy kibontakozóban van egy minden korábbinál veszélyesebb szövetség Orbán Viktor ellen. Ha az egykori miniszterelnök Gyurcsány Ferenc valóban összefog a Fidesz korábbi pénztárosával, Simicska Lajossal, ketten együtt komoly földindulást idézhetnek elő.

Simicska és Gyurcsány együtt csap le

A beharangozás szerint „hatalmasat durrant” rövidesen Gyurcsány Ferenc ex-miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke, és Simicska Lajos nagyvállalkozó, a Fidesz egykori pénztárnoka. Legalábbis ha hinni lehet a Facebook közösségi portál egyik legnagyobb ellenzéki lapjának, az Orbán Lapjáról Kitiltottak Társasága oldalnak. A hírt közreadók tudni vélik azt is, mi hozza majd el Orbán Viktor és rendszere végét. Gyurcsány Ferenc már hónapok óta lázban tartja a közvéleményt azzal, hogy olyan titkos adatok és iratok birtokába került, mely Orbán velejéig korrupt mivoltát támasztja alá. Mondjuk ebben csak a dokumentumok megléte és bemutatása lenne új hír.

Orbán titkos bankszámlái


Gyurcsányból szinte minden sajtómunkás megpróbálta már kiszedni, hogy mik ezek a dokumentumok, és mennyire hitelesek. Az újságírók próbálkozásai azonban eddig zátonyra futottak, a dörzsölt politikus csak információmorzsákat szivárogtatott ki. Annyit azért megtudhattunk, hogy többek között Orbán titkos, külföldi bankszámláinak kivonatához is hozzájutott. Ezek igazolják szerinte, hogy a jelenlegi miniszterelnök „kamion konvojokkal” hordja ki a magyarok pénzét a saját számláira...

GIGABERUHÁZÁSSAL VÉGZIK KI A FENEKETLEN-TÓ KÖRNYÉKI KERTVÁROST

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AN
2017.08.03.


Próbáljuk elképzelni, hogy történik: X, Y és Z leülnek egy asztalra kiterített Budapest térkép köré, kibogarásszák a legparányibb zöld területeket is, majd bekarikázzák, és elosztogatják a haveroknak szigorúan beépítési projektekre?IMost a XI. kerületen a sor, derül ki a Heti Válasz cikkéből: a Feneketlen-tó kertvárosias környezetébe három óriástömböt terveznek 350 lakással és 500 parkolóhelyes mélygarázzsal. A “fejlesztő” elképzelése azonban merőben eltér a helyi közösségétől.

A Horizon Development Kft. nevű fejlesztőcég 2-3 éven belül 350 lakásnyi családot költöztetne a tó közvetlen közelébe, a Diószegi út 37. szám alá, a Hotel Flamenco mellé.

A múlt heti, riadóztatott lakógyűlésen megjelent a Horizon társtulajdonos-ügyvezetője, Kovács Attila is, aki – noha még az engedélyezési tervet sem küldték el az önkormányzathoz – eldöntött tényként kezelte, hogy a Buda Gardens 36 ezer négyzetméternyi lakással megépül. Kovács voltaképpen némi hálát várna a helyiektől, amiért nem 50 ezer négyzetméter irodát tesz az 1,2 hektárra, pedig azt is megtehetné.

Voltaképpen igaz: akár ki is lehetne lakoltatni az embereket, mondjuk nemzetbiztonsági okokra hivatkozva, jó hogy maradhatnak.

A környék „őslakosai” közül valaki szóvá tette, hogy a beruházás megszünteti a Feneketlen-tó környékének kertváros jellegét, ám az ügyvezető elmagyarázta a jelenlévőknek, amit ő nálunk jobban tudni vélt: a fejlesztési területen leharcolt, többnyire egyszintes üzemegységek, raktárak találhatók (ez azért humoros, mert a Buda Gardens honlapján e szókkal csábítanak ide költözésre: “a Feneketlen-tó és a park közelsége, illetve a környék jellemzően lakóövezeti jellege garancia a nyugodt környezetre”)...

PEDIG DÚRÓ DÓRA IS PONTOSAN TUDJA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2017.08.03.


Könnyű helyzetben vagyok, amikor a mai nap abszolút hírének kommentálására vállalkozom. Ami úgy hangzik konyhanyelven, hogy a Jobbik elvenné a szavazati jogot az írni, olvasni nem tudó emberektől. Nem konyhanyelven pedig úgy szól – Duró Novákelődné Dóra MTI-hez eljutott közlemény szerint -, hogy a cukisodó, néppártosodó szélsőségek pártja alapfokú iskolai végzettséghez kötné a választójogosultságot.

A demokratikus alapjogokat korlátozni kívánó javaslat indoklása sokak első ránézésére módfelett jól hangzik: ezzel az intézkedéssel visszaszoríthatnák a szavazatvásárlást, ha legalább az írni-olvasni tudás alapkövetelmény lehetne a választáson való részvételhez. Különös tekintettel arra, hogy az elmúlt években igencsak bevett gyakorlat lett az alacsony iskolázottságú emberek szavazatainak megvásárlása.

Duró érvelésében arra is kitért, hogy a magyar jogrendszertől egyáltalán nem lenne idegen ez a lépés, hiszen a választójog most sem korlátlan: a kiskorúak, a 18 éves korukat be nem töltöttek sem szavazhatnak. Egyébiránt pedig autót sem lehet vezetni általános iskolai végzettség nélkül.

A könnyű, de ugyanakkor semmilyen jóérzéssel nem társuló helyzetem annak tudható be, hogy eddig is más platformról szemléltem a demokráciát, mint a Jobbik, ezért a legjobb indulattal sem tudnám megvádolni őket azzal (se eddig, se most), hogy valaha is demokraták lettek volna. Fogcsikorgatva ugyan, de meg kell dicsérnem őket azért, hogy a magukat demokratikusnak nevező pártokkal szemben nem kis sikerrel munkálkodnak a közélet napirendjének alakításáért, hogy azt lehetőleg ne kizárólag a Fidesz propagandagépezete uralja. Az én olvasatomban nem lehetett kérdés, hogy mikor húzzák elő ezt a kétségtelenül ügyes, kellően populista és alattomos lapot a mellényzsebből.

A szavazati jog lehetséges korlátozásának időről időre felmerülő, ám szerencsére megoldatlanul maradt kérdésének Jobbik általi felmelegítése arra persze kiváló alkalmat teremt, hogy a Fideszt jobbról támadó pártnak az uborkafa árnyékában sikerüljön tematizálni a közbeszédet. Mielőtt az álságos javaslatról egyáltalán bármit is szólnék, azt előrebocsátom: tisztában vagyok azzal, és talán ez a legnagyobb aggodalomra okot adó vonatkozás, hogy magukat demokratának valló polgárok számára is szimpatikusnak hat ez a lopakodó, veszélyes ötlet. Függetlenül attól, hogy mekkora esélye van annak, hogy törvényerőre emelkedjen.

Az a kisebbik baj, hogy Dúró Dóra szerint a lakosság mintegy 20%-a nem tud írni, olvasni. Ez elég érdekes adat, tekintve, hogy 2005-ös állás szerint az analfabéták aránya csupán 0,6%volt Magyarországon, de mindegy is. Önmagában az, hogy egy, a küszöbön álló választás állítólagos megnyerésére, azaz kormányzásra készülő párt a társadalom perifériájára szorult, legkiszolgáltatottabb társadalmi csoport(ok) felzárkóztatása helyett (további) jogfosztásukkal kampányol, szerintem pontosan jelzi a javaslat súlyosságát. És azt, hogy a Jobbikkal legalább olyan jól járna ez az ország, mint a jelenleg regnáló Fidesszel jár éppen. Akik most a leghangosabban óbégatnak azok helyett is, akiket nyolcadik éve ugyanúgy kirekesztenek, zárójelbe tesznek és magasról leszarnak, mint elvtársaik a szélsőségekben tervezik...

OSZTER SÁNDOR MESTERSÉGES TÓ ÉPÍTÉSÉVEL VESZÉLYEZTETI A BÖRZSÖNY LEGNAGYOBB TAVÁT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Becker András
2017.08.03.


Néhány hét alatt a semmiből több ezer köbméteres tórendszer épült Oszter Sándor diósjenői kastélya mellé – az engedélyek szerint vizes élőhely rekonstrukciója zajlik. A beruházás körül számos homályos mozzanat van, de az elég biztos, hogy a projekt súlyosan veszélyeztet egy másik vizes élőhelyet, az évszázadok óta itt lévő Jenői-tavat.

Egyetlen, nem túl bővizű patak táplálja a Börzsöny legszebb, 27 hektáros tavát. Vagyis táplálta eddig, néhány napja ugyanis az Oszter Sándor birtokán épülő „vizes élőhely” fogja föl a Jenői-patak vizét. A szárazság és a hőség miatt a tó vízszintje már így is kritikusan alacsony, ha Oszterék akárcsak néhány hétre elzárják a patakot, a sekély és túlmelegedő tóban visszafordíthatatlan folyamatok indulhatnak el, amelyek eredménye ökológiai katasztrófa lehet – állítják helyi forrásaink.

Egy bizonyos határon túl az algásodást nem lehet visszafordítani, és ez a tóban élő 6-700 millió forint értékű halállomány pusztulásához vezethet. A több száz tonnányi bomló haltetem pedig megadhatja a kegyelemdöfést a tó ökoszisztémájának. A furcsa történet legfurcsább mozzanata, hogy mindez teljesen legálisan történik – Oszterék legalábbis rendelkeznek az összes szükséges engedéllyel..
.

ITT OLVASHATÓ

SÖTÉTNEK LÁTJUK A JÖVŐT, DE NEM TUDJUK, MITŐL LEHETNE JOBB

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KÁLMÁNATTILA
2017.08.03.


Magyarország büszke és erős európai ország? Sajnos nem, sokkal inkább borúlátó, őrlődő és helyét kereső ország. Legalábbis ez derült ki egy frissen publikált kutatásból, amit egy amerikai intézet és az Ipsos csinált idén márciusban. Kelet vagy Nyugat? Stabilitás vagy változás? Ilyen és ehhez hasonló alapkérdésekben is végletesen megosztott a magyar társadalom.

A magyarok fele szerint rossz irányba mennek jelenleg a dolgok az országban, miközben 38 százalékuk azt mondja, hogy jó irányba. Ez két szempontból is meglepő adat: egyrészt ez a 38 százalék körülbelül 10 százalékkal magasabb részarány, mint a kormánypártok támogatottsága ebben az időszakban, másrészt nem igazán következik belőle a lenti ábra: ezen ugyanis az látszik, hogy az ország háromnegyede szerint a mostani fiataloknak nem lesz jó jövőjük Magyarországon. Ez elég brutális adat, ami fokozódó kivándorlást és rossz, demoralizált közhangulatot vetít előre...

NEM HIBÁZTATHATÓ MINDENÉRT A KORMÁNYZAT HAZUG PROPAGANDÁJA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.08.03.


...Amikor az ellenzék saját kudarcaiért kizárólag a mindent eluraló kormánypropagandát tartja felelősnek, épp a szükséges munka elvégzése alól menti fel magát. Ja kérem, széllel szembe nem lehet...

Sokkal inkább az a kérdés: miért akar legalább 2 millió ember inkább Orbán Viktornak hinni - és mindent elhinni -, mint a saját szemének? Miért nem képes az ellenzék egyetlen ereje sem még csak megközelíteni se egy látványosan és velejéig korrupt, a kommunizmus legsötétebb időszakát idéző ellenségképekkel operáló, az EU-ban egyre jobban elszigetelődő kormányt.

A társadalom nem változott meg gyökeresen - sajnos - '94 vagy 2006 óta. És Orbán sem lett harciasabb - mindig is ellenzékben politizált, nem zavartatva magát attól az apró ténytől, hogy kormányon van. (2010-es ciklusában első sorban az "elmúltnyolcév" ellenzéke volt, e mellé építette fel lassan az újabb ellenségeket, elsősorban Brüsszelt. A menekült-ellenesség sem más valójában, mint egy pontra-pozíció elfoglalása Brüsszelben. Persze igaza van: ellenzéknek lenni sokkal könnyebb, hisz nincs valódi befolyásod az eseményekre, így teljes a felelőtlenség. Ezt kormányon folytatni: a felelőtlenség négyzetre emelése.)

Magyarországon 8 millió választópolgár él, ebből 6 millió mobilizálható is. 2 millióan szavaznak szinte biztosan a Fideszre, vagyis marad 4 millió elégedetlen, nem kormánypárti szavazó. A jelek szerint az ellenzék mégis képtelen ezeknek az embereknek Mészárosok és Habonyok ellenére vállalható alternatívát kínálni. Ezért pedig nem lehet a propagandát hibáztatni. A munka nem spórolható meg és már alig van rá idő. Ideje lenne elkezdeni végre.

BANKKÁRTYÁVAL A CSŐD IS MEGÚSZHATÓ?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.08.03.


A Green Holidays károsultjai közül többen már az első pillanattól azt emlegették, hogy mivel a Malév csődjénél jól működött a kártyás visszatérítés, ennek be kell lépnie most is. A helyzet azonban – derítette ki az Azénpénzem.hu – közel sem ennyire egyszerű. Sőt, nagyon valószínű, hogy ez az út most nem igazán járható.

A Green Holidays mostani esete számos kérdést vethet fel (erről részletesen itt írtunk). A kezdeti bíztatások után végül még az utat ettől az utazási irodától csomagban vásárlók is legfeljebb befizetett pénzük feléhez juthatnak hozzá. Több olvasónk így most már elég türelmetlenül kérte, nézzünk utána, hogy mi a helyzet a kártyával fizetők pénzvisszatérítésével (chargeback) kapcsolatban. Meglehetősen hosszú és keserves próbálkozás után írhatunk most végre erről.

Elsősorban jó tisztázni, pontosan mi a chargeback. A kártyakibocsátó bankja akkor kezdeményezi ezt a tranzakciót, ha a kártyabirtokos ügyfele vitatja a tranzakciót, és az érvényes szabályok alapján megállapítható, hogy a követelés visszaterhelhető az elfogadóra, vagyis a vállalkozásra. Amennyiben tehát a vásárló bankkártyával rendezte a számlát, és úgy érzi, nem azt az összeget vonták le tőle, vagy nem kapta meg a terméket, vagy szerinte nem is vásárolt ilyen összegért, a saját bankjában eljárást indíthat, és visszakövetelheti a pénzét.

Jól látszik tehát, hogy az ilyen eljárás alapvetően nem csődök esetén tekinthető járható útnak. Logikus azonban, hogy ez mégis szóba kerül a Green Holidays károsultjai között, és terjed már az egyéb utakra befizetők körében is. Mindazok ugyanis, akik bankkártyájukkal vásároltak Malév jegyet, a légitársaság csődje után a repülőjegy teljes árának visszatérítését kezdeményezhették a bankkártyájukat kibocsátó banknál. Erről 2012 februárjában a Magyar Bankszövetség tett közzé tájékoztatót...

MIBE ÉRDEMES BEFEKTETNI 5 M FORINTOT?

IFL GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2017.08.03.


Nagyon nehéz egy ilyen cikket megírni, ugyanis lesz akinek az 5M forint játékpénz, míg másoknak eddigi életük összes megtakarítása. Van, aki nem szeretne kockáztatni és van, aki kifejezetten veszélyes instrumentumokba szeretné elhelyezni a pénzét. Akkor most kinek írjam a cikket? Megpróbálom a lehetőségeket minél általánosabb szemüvegen keresztül végigvinni. Ez azonban nem azt jelenti, hogy csak ezek a lehetőségek léteznek...

ITT OLVASHATÓ

VALÓSZÍNŰLEG TÚL HÍZELGŐ, HA ILLIBERÁLISNAK NEVEZZÜK ŐKET, HISZEN EGYSZERŰEN CSAK LOPNI SZERETNÉNEK

444.HU
Szerző: kasnyikm
2017.08.03.Orbán Viktor a 2014-es tusnádfürdői beszéde óta kitüntetésként viseli az illiberális demokrata jelzőt, de külső megfigyelők már korábban gyakran nevezték így az övéhez hasonlító rezsimeket, Erdoganétól Putyinéig. De lehet, hogy ez az elnevezés túl hízelgő ezekkel a politikai hatalmat megszerző alakulatokkal szemben, és nem is túl pontos – állapítja meg Branko Milanovic egyenlőtlenségkutató blogján. A szerb közgazdász nagyon érdekes gondolkodó, többször idéztük már tanulmányait eddig is, most közös régiónkkal kapcsolatban osztotta meg meglátásait.

Milanovic szerint jobb lenne a 
többpárti kleptokrácia kifejezést használni, ez sokkal jobban kifejezi a rendszeresen illiberális demokráciának nevezett rezsimek lényegét...

Az "illiberális" jelzővel ellátott demokrácia itt arra utalna, hogy a rezsim által képviselt értékek nem liberális értékek. De közben a rezsim nem veszi el teljesen a szabad választásokat, a sajtó is szabad többé-kevésbé, és megtartják az alkotmányos demokrácia kereteit, legalábbis látszólag.

Ezek a rezsimek megkérdőjelezik a felvilágosodás után létrejött klasszikus liberális, az angolszász világban John Locke és John Stuart Mill között megalapozott polgári szabadelvű gondolatvilágot. Recep Tayyip Erdogan politikai mozgalma a felvilágosodás előtti Iszlámhoz, Vlagyimir Putyin az orosz spiritualitáshoz, Nicolas Maduro a bolivari forradalom eszméjéhez nyúl vissza, ha kell valami, ami felülírja a liberális játékszabályokat. Ezek az értékek aztán egy olyan többségelvű felfogáshoz vezetnek, aminek alapján akár elidegeníthetetlen jogokat is el lehet venni egy-egy kisebbségtől – de azért végig megmaradnak az alkotmányos keretek. Vagy ha nem, mint a Törökországban egy éve bevezetett rendkívüli állapot miatt, akkor is csak "átmenetileg" vezetnek be statáriális törvénykezést...


ZSEBESI ZSOLT: ÖT OK, AMIÉRT BAROMSÁG AZ ELLENZÉK NÉPSZAVAZÁSI KEZDEMÉNYEZÉSE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.08.03.


...1. A köztársasági elnök tiszteletdíját bármikor fel lehet emelni a többszörösére, és akkor népszavazással szentesítve lehet fenntartani a jelenleg kifogásolt nagyságú béreket.

2. A népszavazás önmagában azt indukálja, hogy legalább másfél millió legyen az érintettek bére.

3. A népszavazást kezdeményezők szerint Magyarország fő problémája az állami kéményseprő cég vezérének fizetése és nem az, hogy megszűnt a demokrácia, Orbán kivezet minket az EU-ból, az országot szélvész tempóban Mészáros Lőrinc, Garancsi István, Tiborc István, Andy Vajna és társaik, illetve rajtuk keresztül az Orbán-család nevére írják.

4. Csak eltereli a figyelmet arról, hogy az ellenzéknek se programja, se ötlete, se pénze, de szándéka sincs, hogy jövőre választás nyerjen, leváltsa a Fidesz-kormányt, még kevésbé, hogy a NER rendszere helyett visszaállítsa a polgári demokráciát Magyarországon.

5. Miközben naponta forint milliárdok közpénz jellege szűnik meg és százmilliárdok vándorolnak magánzsebekbe, az uniós támogatások legalább felét ellopják, az ellenzék az uniós támogatások azonnali befagyasztásának követelése helyett, (ami tényleg számot tevő közpénzmentés lenne) kamu állami vállalatok, kamu vezetői, kamu bérének nagyságát akarja maximalizálni, amivel csak legitimálja ezt a pitiáner lenyúlást.

ITT OLVASHATÓ

A FIATALOK NEM SOK JÓRA SZÁMÍTHATNAK MAGYARORSZÁGON

INDEX.HU
Szerző: FÁBIÁN TAMÁS
2017.08.03.


Néhány napja jelent meg egy alapos és több témára kiterjedő közvélemény-kutatás, amelyet az amerikai International Republican Institute (IRI) márciusban készített Magyarországon. 

Bár a kutatás nem a hazai pártpolitikáról szól, érdemes megjegyezni, hogy McCainnek elég határozott véleménye van Orbán Viktorról: 2014-ben neofasiszta diktátornak nevezte. Amikor a szenátor 2008-ban Barack Obamával mérkőzött az amerikai elnökségért, azt mondta a magyar kormányfő, hogy szerinte nagyobb esélye van nyerni a republikánusnak, mert ő "a szó legősibb értelmében vett nemzeti hős".

Lesújtó jövőkép

A március elején rögzített, de most megjelent kutatásban arra voltak kíváncsiak, hogy mit gondolnak a magyarok az ország belpolitikai és nemzetközi helyzetéről. Az IRI partnere az Ipszos volt, a felmérés ezer fő személyes megkérdezésével készült.

A kutatás legelső diagramja szerint a magyarok fele úgy látja, hogy általánosságban rossz irányba megy az ország, ezzel szemben 38 százalék véli úgy, hogy jó fele tartunk...

Még lesújtóbb a közvélekedés, ha arról kérdezik az embereket, hogy szerintük jó kilátásai vannak-e a mostani fiatal generációknak Magyarországon:
  • 26 százalék szerint igen,
  • 74 százalék szerint nem.
Nagyjából egyenlő arányban gondolkodnak arról az emberek, hogy jelenleg mire lenne szüksége Magyarországnak. 45 százalék szerint stabilitásra és kontinuitásra, azaz arra, hogy a jelenlegi kormány maradjon hatalmon, 50 százalék viszont változást akar. Utóbbiak közül 39 százalék leváltaná a kormányt, 23 százalék csak a Fideszen belül cserélné le a vezetést, és új arcokat hozna be. Viszonylag sokan (38 százalék) pedig alkotmányos, rendszerszintű változást szeretnének.

Ebben a kérdésben nagyon jelentős az eltérés a korosztályok között. A 18-29 évesek 27 százaléka megelégedne azzal, hogy egy jelenlegi ellenzéki párt kormányozzon, 45 százalék viszont komolyabb, rendszerszintű változást tart szükségesnek. A 60 évnél idősebbek között fordított az arány: 55 százalék csak a kormányt váltaná le, míg 28 százalék az egész rendszert...

HACSEK ÉS A PUZDRA

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2017.08.03.


– Jó napot, Hacsek, boldog karácsonyt!
– Mit akar a karácsonnyal, Sajókám, augusztus eleje van!
– Akkor vidám farsangot!
– Farsangot?
– Úgy néz ki, mint egy karácsonyfa, arra tippeltem, hogy vagy ünnepel, vagy jelmezbálba készül.
– Jelmezbálba, délelőtt?
– Akár. De tényleg, minek öltözött?
– Én sem tudom, minek felöltözni ebben a dögmelegben.
– Mondja már meg, miért néz ki úgy, mint Botond vezér Bizánc kapujában, és miért van magánál ez a tűzoltókészülék?
– Ja, megyek a tesiórára.
– Maga visszaült az iskolapadba?
– Nem, a kisfiamnak viszem a tesiórára a holmikat, otthon felejtette.
– Ne marháskodjon, tesiórára maximum tréningruhát, sportcipőt meg medicinlabdát kéne vinnie.
– Ahogy maga téved, kérem, ahogy maga téved! Világosan megnéztem az órarendben, „hazafias testnevelés” a tantárgy neve. Nü, az én Izidorkám ne maradjon le ebben a tárgyban sem, bevásároltam a teljes honfoglaló szettet, most viszem neki.
– Látom: kacagány, buzogány, kelevéz, puzdra…
– Az nem is puzdra, az tegez.
– Én, kérem, megválogatom, kivel tegeződöm, és igenis puzdra.
– Felőlem akár szép selymes lóding vagy csontos kalabér is lehet. Mondja, ez mind kell?
– Kéne még pejparipa is, vagy táltos… de az senkinek nincs az osztályból.
– Legalább lószerszámot vigyen még, ha máshová nem, a tornatanár alfelébe jusson!
– Azt kéne – ha már hazafiasan testnevelünk, legyen magyaros, a kutyaúristenit neki…
– Jó, azt értem, hogy azért öltözött hét vezérnek, mert ez kell az Izidorkának a tesiórára, de miért van magánál az a tűzoltókészülék?
– Tudja, maga, hol van az az iskola? Hármas metróval megyek.
– Le van maradva egy brosúrával, kérem. A hármas metró már nem gyullad, hanem meg-megáll.
– És közben a Mamára gondol, mint József Attila?
...
ITT OLVASHATÓ

"AZ A VÉLEMÉNY JÁRJA, HOGY ORBÁN PUTYIN TRÓJAI FALOVA"

FÜHÜ BLOG
Szerző: FüHü
2017.08.03.


S. Balogh Éva, az Egyesült Államokban élő történész, a Yale Egyetem volt professzora, a Hungarian Spectrum angol nyelvű blog szerzője interjút adott a FüHünek. Elmondta: ne gondolja senki, hogy az amerikaiak nem tudják, mi folyik Magyarországon, az Orbán-kormányról az a vélemény járja, hogy Putyin trójai falova. Ezért szerinte a magyar közeledésnek kevesebb az esélye, mint valaha.

Az itthoni politikai helyzetet elemezve úgy látja, hogy, Botka László személyisége és stratégiája nem alkalmas baloldali erők összefogására. Ha tovább halad a szocialista párt ezen az úton, szerinte elkerülhetetlenül szét fog szakadni..
.


HA ORBÁN BOCSÁNATOT KÉRNE, LEESNE A KORONA A FEJÉRŐL, SEBŐ FERENC, KÉTFARKÚ KUTYAPÁRT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2017.08.03.A Kétfarkú Kutyapárt radikális szárnyának vezetője, a színházi rendező Sebő Ferenc interjúnkban beszél a felcsúti művészeti központról, az űrállomásról, és a csillebérci kiképzőtáborról. Elmondja, hogy mit lehet tanulni Orbán Viktortól, és miért kellene bocsánatot kérnie a miniszterelnöknek.

A Budapesti Anarchista Színház rendezőjeként megalapította a Felcsúti Anarchista Színházat is. 

Miért pont Felcsút?

Mert Felcsút az új központ. A művészetnek mindig is voltak központjai, száz éve még Párizs, majd New York, később Berlin. Most úgy érezzük, Felcsút vette át ezt a szerepet. A világ eszmei csakrája is egyben.

Milyen grandiózus művészeti teljesítmények kapcsolódnak Felcsúthoz, ami miatt megérdemli ezt a jelzőt?

Világszínvonalú esztétikájú a stadion például. Még rám is nagy hatással van az az épület, aki kifejezetten gyűlölöm a focit, annyira gyönyörű.

Miért, mit üzen az épület?

Reményt közvetít, egyfajta fenntartható jövőképet üzen. A legkisebb faluban is van rá lehetőségünk, hogy egy ilyen látszatberuházást megtegyünk. Ez arra utal, hogy van hátterünk, van jövőnk.

A Felcsúti Anarchista Színház (F.A.SZ.) milyen művészi teljesítményt tud felmutatni?


Egy éve próbál együtt a társulat. Talán a nevünk miatt kötötték sokan a titokzatos felcsúti gabonafaszt is a F.A.SZ.-hoz. Az augusztus 3-án kezdődő MKKP táborban már részt lehet venni az improvizációs technikákon alapuló LARP előadásokban. Az igazi attrakció az természetesen Felcsúton lesz. Augusztus 19-én egy űrállomást fogunk átadni, másnap pedig az űrbe kilövünk nyolc embert, és két kutyát...


GÜLLEN ÉS SOROS, A KÉT NEMZETMENTŐ

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.08.03.


Kezdő és haladó diktátorok örök receptje: végy egy ellenséget, okold minden bajért, legitimáld minden lépésed az ellene való, gigászi harccal, minden ellenfeled az ő ügynöke. Így menti meg nemzetét Soros György és Fetullah Güllen a demokráciától.

Több tízezer ember vesztette el az állását, ezrek kerültek börtönbe - mindehhez csak annyi kellett, hogy a hatalom azt mondja rájuk: Güllen emberei. Természetesen Budapest nem Ankara. Még. A magyar miniszterelnök elvetette a prezidenciális berendezkedést - szemben török kollégájával, aki épp most csinál magából egyszemélyi vezetőt - értsd: diktátort. A mi kedves vezetőnk látszólag letett a halálbüntetés visszaállításáról, szemben Erdogannal, aki kitartóan harcol érte. Utóbbit persze nem kényszeríti semmire Brüsszel. Már. Törökország a jelek szerint le is tett az EU-joz történő csatlakozásról, helyette új barátokat keres Moszkvában. Ankara egyre megbízhatatlanabb NATO-szövetséges. Szorosan követi e szégyenlistán Budapest.

Nagyon nehéz nem észre venni a két vezető - Erdogan és Orbán - párhuzamos mozgását. És ha ennyi a közös a két autokratában, az általuk használt recept is azonos kell, hogy legyen. Az is. A központi ellenség: az idegen földön - a sátáni Amerikában - élő hazánk fia, aki nemzete ellen tör, minden követ megmozgat, hogy a választott, demokratikus hatalmat megdöntse, világösszeesküvést sző népe ellen, direkt sátáni gonoszságból. Az ellene kényszerítő erejű összefogás kovácsolja egybe a nemzetet - már persze azt a részét, amelyik támogatja a hatalmat, így kiérdemli a nemzethez tartozás jogát. Mindenki más ellenséges ügynök, aláírt a gonosznak, aki… A lózungpolitizálás helyi sablonjait mindenki szabadon beillesztheti.

Soros György és Fetullah Gülen egy és ugyan az. Kreált, perszonalizált ellenség, akivel a hatalom bármilyen lépését igyekszik legitimálni...

NÉGY NAPRA JAZZFŐVÁROS LESZ KECSKEMÉT

CIVILHETES BLOG
Szerző: Civilhetes.net
2017.08.02.


Tizenkét ország százhuszonöt zenésze lép színpadra Európa legnagyobb szabadtéri dzsesszfesztiválján, az augusztus 3. és 6. között zajló kecskeméti Jazzfőváros öt színpadán - mondta el Ittzés Tamás fesztiváligazgató az MTI-nek.

Az ötletgazda, egyben a fesztivál házigazdája, a Bohém Ragtime Jazz Band zenekarvezetője elmondta: a második Jazzfőváros fesztiválon itt lesz többek között Japánból Ken Aoki, a világ legjobb bendzsósa, a ragtime királynőjének is becézett kanadai Mimi Blais vagy éppen a New York-i zongoramágus, Rossano Sportiello. Koncertet ad a Svájcból érkező Marco Marchi & the Mojo Workers, a nemzetközi sztárcsapat, a Three Wise Men, az olaszországi Chicago Stompers, de üde színfolt lesz a hollandiai rezesbanda, a N'awlins Brass Band is. Mellettük fellép a klasszikus jazz magyar élvonala is a Bolyki Brotherstől a Hot Jazz Bandig, a házigazda Bohém Ragtime Jazz Band pedig Szekeres Adriennel várja a közönséget. Az esték jam sessionnal zárulnak - tette hozzá. Ittzés Tamás kiemelte: a Benkó Zoltán Szabadidőparkban megrendezett Jazzfővárosban Joplin-maratonnal emlékeznek meg a száz éve elhunyt ragtime királyára, melynek során kanadai és magyar fellépők játsszák el Scott Joplin műveit. Újdonsága a fesztiválnak az esti jeggyel látogatható színpad, ahol este nyolc órától éjfélig fergeteges blues, boogie és rock'n'roll szól azoknak, akik csak néhány órára akarnak "beleszagolni" a Jazzfőváros levegőjébe - fogalmazott. A főszervező szerint a fesztivál kísérőrendezvényei is igen változatosak: a játékszigeten a legkisebbek akár egy egész napot is eltölthetnek, de lesznek vízparti gyermekprogramok és "hangszersimogató" is. A mozogni vágyóknak buborékfocival és a Jazzfőváros futóversennyel készülnek, de a fesztiválkarszalaggal a strand és a csúszda is ingyenesen használható. A fesztivál ideje alatt zajlik majd a II. Országos Jazz Műveltségi Vetélkedő döntője és idén is szerveznek swingtánc tanfolyamokat is.

A SZEGÉNY ITT A LEGSZEGÉNYEBB

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Batka Zoltán
2017.08.03.


Az élelmiszerárak Európa-szintű összehasonlítása azt mutatja, hogy Magyarországon gyenge az áruházak közötti verseny. Amúgy a hazai árak az Unió alsó harmadában tanyáznak.

Bár az uniós átlagnál jóval olcsóbb a magyar élelmiszer, ám előfordul, hogy az alsó áras (legolcsóbb) termékekért többet kell fizetni Budapesten, mint Nyugat-Európában.

Itt van például Krefeld, egy csendes, 220 ezer fős német város a Rajna bal partján. A település a német átlaghoz képest a jobb módúak közé tartozik, ami kitűnik abból is, hogy a numbeo.com ár-összehasonlító oldal szerint az ország átlagánál valamivel drágább ott az élelmiszer. A budapesti élelmiszerárakhoz képest pedig bő harmaddal többet kell otthagyni a kasszánál.

Azonban igencsak más a kép, ha egy ottani szegényebb vásárló a magyar sorstársaihoz hasonlóan az áruházak akciós újságjait böngészve, és némi utazás árán mindenhonnan a legolcsóbb, saját márkás vagy akciós termékekből vadássza össze a konyhába valót.

Kilenc élelmiszer kategóriát – tej, kenyér, rizs, tojás, sajt, csirke, marhahús, alma, krumpli – nézve ugyanis kiderül, hogy amíg Budapesten a legügyesebb vevők 5300 forintból tudták kihozni a vásárlásukat, addig a krefeldi szegényebbek - vagy spórolósabbak - ugyanezen a héten egy ezressel és majdnem 20 százalékkal olcsóbban, 4300 forintnyi euróért pakolhatták teli a kosarat.

Igaz, ez speciális eset, mivel a hét során az egyik helyi áruház kőkemény akciót hirdetett a krumplira, a városban 91 forintnyi euróért is lehetett burgonyát venni - ami persze jelentősen lejjebb húzta az árszintet. Ugyanakkor nemcsak Krefeldben lett volna érdemes vékony pénztárcájú magyarként megtölteni a kamrát és a hűtőt...

HAZAFIAS TESIÓRA: A TANTERV RÉSZÉVÉ VÁLIK AZ ALATTVALÓKÉPZÉS?

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Windisch Judit
2017.08.03.


Meglóduló fantáziával akár a sorkatonaság visszaállításának előkészítését is bele lehet látni abba a kormányzati tervbe, amely hazafias és honvédelmi elemekkel dúsítaná a testnevelés órákat. Arra egyelőre nincs válasz, hogy miként történik mindez, a tanárokban mindenesetre rossz emlékeket idéz a felvetés.

A Nemzeti Alaptanterv szerint már most is részesülnek - vagy legalábbis részesülniük kellene - hazafias nevelésben a diákok, ami többek között azt fedi, hogy meg kell ismerniük a nemzeti, népi kultúra értékeit, hagyományait, tanulmányozzák a jeles magyar történelmi személyiségek, tudósok, feltalálók, művészek, írók, költők, sportolók munkásságát.

Hogy pontosan miért is?

"Alakuljon ki bennük a közösséghez tartozás, a hazaszeretet érzése, és az a felismerés, hogy szükség esetén Magyarország védelme minden állampolgár kötelessége."

Az általános iskola felső tagozatosait például úgy kell tanítani az 1945-56 közötti időszakról - a forradalom leveréséig bezárólag -, hogy értékeljék az idegen elnyomás és zsarnokság ellen fellázadt emberek bátorságát, hősiességét, "a hazafiságra nevelés és a nemzeti öntudat megerősítése érdekében. Együtt érez a szabadságharc hőseinek és áldozatainak sorsával, szolidáris velük."...

,ILYEN EGY MUNKAHELYEN MINDENKIVEL EGYENLŐNEK LENNI - TE DOLGOZNÁL EGY SZÖVETKEZETBEN?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KMÉRCE
2017.08.02.


Fiatalkorunkban sokan ábrándozunk arról, hogy saját helyet csinálunk, amit be lehet lakni, és ahol közösségi vágyakat lehet megvalósítani. Józsefvárosban néhány éve létezik egy ilyen hely, a Gólya, és ami egyedivé teszi a vállalkozást, az a szövetkezetiség, amiről a legtöbbünknek leginkább valami rendszerváltás előtti, meghaladott dolog jut eszünkbe. A Gólya azonban köszöni jól van, és épp új tagokat toboroz, ebből az alkalomból kérdeztünk két szövetkezeti tagot – Jagodits Esztert és Karas Dávidot – a működés részleteiről, nehézségeiről és persze előnyeiről.

Mikor kezdtétek, és miért ezt a formát választottátok?
E: Én egy éve vagyok szövetkezeti tag, a kezdeteket a legendákból ismerem... A történet 2011-ben, a Frisco kocsmával kezdődik, aminek elindításában benne volt Szépe, aki jelenleg is tagja a szövetkezetnek. Ezután, nagyobb helyet keresve, talált rá a csapat a Gólya épületére, ami a felújítást követően, 2014 szeptemberében indult.

D: Esztivel szinte együtt kezdtünk a Gólyában dolgozni két és fél évvel ezelőtt, én fél évvel hamarabb szövetkezeti tag lettem. Engem az motivált, hogy egyenlőek vagyunk, mindannyian tudjuk formálni a működést, és a szervezet érzékenyen reagál az igényeinkre. Kevés munkahelyről tudok, ahol két év után elmehetsz három hónap fizetett szabadságra...

A SOROS-BIRODALOM OTT VÁG VISSZA, AHOL A LEGJOBBAN FÁJHAT ORBÁNNAK

INDEX HU
Szerző: MG
2017.08.03.


Elindult az évek óta szerveződő európai szabadságjogi unió (Civil Liberties Union for Europe, rövid nevén Liberties), és ha megerősödik, majdnem annyit árthat Orbánnak, mint egy népszerű, mérsékelt ellenzéki párt. Dénes Balázzsal, a szervezet vezetőjével, a TASZ korábbi elnökével arról beszélgettünk, hogy miért van szükség a Liberties-re, mi köze Magyarországhoz és a populizmus térnyeréséhez, és miként szorítható rá az EU, hogy hatékonyabban védje az emberi jogokat.


Kinek az ötlete volt a szervezet létrehozása?


Az ötlet szerintem már régóta esedékes volt de négy évvel ezelőtt találtuk ki az OSF első elnökével, Aryeh Neierrel, aki a Human Rights Watch alapítója, és az ACLU igazgatója volt tíz évig. Ő mindig is szeretett volna egy ilyen európai jogvédő szervezetet, én akkor jöttem el a TASZ-tól, és azt gondoltuk, talán itt a történelmi pillanat, hogy létrehozzunk egy európai szabadságjogi szervezetet.

Miért van rá szükség?

A felvetés az volt, hogy egy csomó jogvédő szervezet van Európában. Nemzeti szinten jellemzően egyébként a volt szocialista blokk sokkal jobban le van fedve, Nyugat-Európában részben kulturális, részben történelmi okoknál fogva nem alakultak ki ilyen, nagyon erős jogvédő szervezetek – ez most kezdődik, az igény most merült fel. Ha mondjuk, az Európai Bizottság emberi jogokért felelős vezetői valakit fel szeretnének hívni a civil szférából európai emberi jogi ügyekben, akkor nincs egy olyan szervezet, amire azt lehet mondani, hogy ez az európai watchdog-szervezet.

A másik, hogy Brüsszelben is van egy egyfajta civilellenesség ami nem feltétlenül zsigeri utálat, és nem is arról szól, hogy nyírjuk ki őket mert veszélyesek a hatalmunkra. Inkább inkompetensnek tartják őket, olyannak, akik nincsenek képben, akiknek irreálisak a követeléseik, akik nincsenek tisztában a reálpolitikai szituációval. Ezen is igyekszünk változtatni...

ENGEDELMES ALATTVALÓKAT A REZSIMNEK!

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY, VIBRÁTOR BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.08.03.


Sziasztok, jó reggelt! A csütörtökre való tekintet nélkül, úgy döntöttem, hogy a pocoknyúlfélék családjával üdvözlöm ezt a már most is érezhetően forrósodó napot, meg természetesen a kedves olvasókat. A fenti képen a világ legfotogénebb nyula látható (ili pika), Kínában él és a kihalás fenyegeti szegényt. Ezt azért tartottam fontosnak mind ide leírni, mert nyilván semmi köze ahhoz a sok finomsághoz, ami a határokon átívelő közéleti történésekkel kapcsolatos. Sőt, nemrég kaptunk egy kedves olvasói levelet is arról, hogy mennyire szar ügy ez, hogy állatos fotókkal szemléltetjük a politikai szörnyűségeket, remélhetőleg leszokunk róla. Hát pedig nem fogunk, merthogy ez hagyományosan így alakult ki, csak időközben a reggeli és esti posztok átkerültek a Facebookról a weboldalra. Úgyhogy aki emiatt nem olvas ezután, azt nagyon sajnálom.

A reggel sajnálatos vezető híre az, hogy két idős ember meghalt egy budakalászi szociális otthonban szerdán – az a Bors nevű tudományos-fantasztikus lap számolt be erről, amelyik a két napja 73. évét betölött Vajna G. András tulajdonába került. További hét embert kórházban ápolnak, a lap ételmérgezéssel magyarázta a haláleseteket. Ehhez képest az intézmény cáfolt: a nagy meleget az otthon idős, gyakran 90 év feletti, súlyos beteg lakói nagyon nehezen bírják, ezért valóban gyakran járnak hozzájuk a mentők, de nem történt náluk semmi rendkívüli esemény. Hát akkor jól van akkor. A szerencsétlen véletlenek, gondolom. Mert azokért senki nem felelős.

Hogy legyen valami a jó is: az Index cikke szerint Mészáros Lölövics és Tiborcz Pityu köre viszi a Balaton környéki telkeket. Mert ebben a kurva országban rajtuk kívül senki nem ért semmihez, és ameddig az egész haza nem kerül a klán kezére, nincs megállás. Az Orbán-família és a haveri kör újdonsült kempingtulajdonos csatolt részei nem azért harácsolnak, mert csak. Hanem azért, mert a jövőben állami támogatásokat húzhatnak be ezzel a manőverrel: egy tavalyi kormányhatározat szerint kempingfejlesztésre 5 milliárd, minőségi szálláshelyek építésére 6 milliárd, foglalkoztatásra és energetikai korszerűsítésre pedig összesen 11 milliárd forintot akar a kormány szétszórni a Balaton körül. A hülyének is megéri, nem? Ahogy a kastélyok, paloták és egyéb ingatlanok esetében is történt. Azokat sem névtelenek szokták megkaparintani...

LEGYEN A METRÓ MINDENKIÉ!

ÁTLÁTSZÓ 
- KÖRNYEZETVÉDELEM BLOG
Szerző: Dományi Bálint és V. Naszályi Márta
2017.08.02.


Erőss Gábor józsefvárosi önkormányzati képviselő (Párbeszéd) adatigénylése kapcsán derült ki, hogy a felújítás során az M3 metróvonal VIII. kerületi állomásai közül mindössze a Nagyvárad térire építenek felvonót. A hír hallatán a szakemberekből és elkötelezett laikusokból álló Közlekedési Munkacsoport alaposan megvitatta a metró akadálymentesítésének ügyét. Két kiemelt szempontot ütköztettünk: a mozgásukban korlátozott emberek jogainak (a mobilitáshoz való joguk) érvényesülését és a közlekedésfejlesztési szakmai érveket.

Előzetesen le kell szögeznünk, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak nincsen lehetősége mérlegelni: a 2003. évi CXXV. törvény szerint biztosítania kell a közösségi közlekedési szolgáltatások akadálymentességét. Ez rá nézve ugyanúgy kötelező, mint például a tűzvédelmi előírások betartása. Legfeljebb azon lehet elgondolkodni, hogy a metróvonalon a metró teljes akadálymentesítése a legésszerűbb és leginkább költséghatékonyabb módja a törvényi előírások teljesítésének, vagy van más megoldás is.

Úgy is föltehető a kérdés, hogy – ha eltekintünk a szimbolikus üzenettől – a metrók utólagos akadálymentesítése bármi áron támogatandó-e. Budapesten a metróval lefedett terület nagy része elérhető – nagy részben már ma is akadálymentes – felszíni közlekedéssel is. Milliárdokról van szó, ezért kérdés, hogy az szolgálja-e legjobban a mozgássérültek érdekeit, ha ezt a pénzt pont a metrók akadálymentesítésére költjük? Az utólagos felvonóépítés az állomások többségénél komoly műszaki kihívás, és ennek megfelelően komoly költséggel jár...

MOGYORÓK ÉS MOGYORÓBBAK

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.08.02.

Azok, akik a határon túl születtek, vagyis nem Orbán Viktor rendszere elől menekültek külföldre mosogatni, takarítani, étteremben felszolgálni, hanem a szülőföldjükön élnek, szavazhatnak levélben. Megcímezhetnek egy borítékot, bélyeget nyalhatnak rá, beletehetik a szavazatukat, majd elballaghatnak a postára. Esetleg megkérhetnek egy hozzájuk hasonlóan erdélyi, csíkszeredai, vajdasági, vagy felvidéki magyar embert, hogy adja fel helyettük a levelet.

Ebben az esetben nem lesz semmi hamisság, csalás még annyira sem. A fent említett tájakon ugyanis kizárólag becsületes magyar emberek élnek, ellentétben azokkal, akik Magyarországon maradtak, vagy akiket tőlünk nyugatra vetett a sors, és akikről azt feltételezi a regnáló jog, hogy ha módjukban áll, ott cselezik ki a törvényt, ahol csak tehetik.

Azt sugallja, hogy a nyugat-európai országokban élő, szavazni kívánó magyaroknak azért muszáj gyakran száz kilométernél is többet utazniuk valamelyik magyar külképviseletre, mert csak így zárható ki, hogy ne csaljanak, és ne éljenek vissza a szavazati joggal...

KAMUKIRÁLYOK, KAMUKÖZTÁRSASÁG

CIVILHETES BLOG
Szerző: Prof. Dr. Lakatos Gyula
2017.08.03.


Aki kamuzik, az hazudik, vagy csak kamuzik? De mit csinál, amikor nem kamuzik? Akkor hazudik?

Tegnap utalt rá a kormánypárt alelnöke és a birkózásban érdemeket szerzett elnök, hogy ő csak kamuzott, amikor valamilyen Soros Györgyféle, ellenséges „kémhálózat” átvilágítását kezdeményezte.

Rendben van, nézzük. miről van szó!
A kamu rokon értelmű szavai: valótlanság, füllentés, koholmány, blöff, megtévesztés, lódítás, megvezetés, ferdítés, csúsztatás! Szép anyanyelvünk!

A kamu az ilyen tisztviselőknél, az ötödik szubsztancia, a Föld, Levegő, Víz és Tűz mellett, ahogyan, az ókori görögök gondolták. Minden az univerzumban, a társadalomban, a kormányban is, ezekből az ős-elemekből rakódott össze, vagy rakta össze a Mindenható.

Az ötödik őselem, ami a hazai államunk építőeleme, Kamu! Régi fogalom ugyan, de társadalomtudományi, politológiai adaptálása, korszerű alkalmazása a közösségi ügyek vitelében, újszerű találmánya a Mesternek, az igazi, tősgyökeresen magyar államférfinak!

Mégsem mondhatja egy felelős állami Titán, hogy hazudik, csúsztat, lódít meg hasonló! Hazugság, hogy hazudik! Csak kamu! A köznép soraiból felemelkedett őstehetségek csak kamuznak, mindenki más hazudhat!

Aki ennek ellenkezőjét állítja, nemzetellenes, hazaáruló! A legjobb esetben! Van ennél csúnyább jelzőjük is, de most nem mondom!

Mintha „birkózna” a kifejezésekkel és a konzisztens magyarázatokkal, szinte sajnálom a vergődését. Megoldják ma kormány emberei a dilemmát: nem hazudunk, kamuzunk.
Nem értem, mit „eszik” ezeken a munkatársakon” a miniszterelnök? Olyan sokan vannak, talán nem is ismeri meg mindegyiket a lépcsőházban, ezért nem tűnt fel neki?
A kocsmában, a falumban erre a fentről, magas helyről jövő nyilatkozatra, a törzsvendégek rögtön felhajtanak még egy hosszúlépést!

Annyira muris a sok kamuzás, hogy a következő havi szociális segélyre hitelt sem kérnek a tulajtól. Tudom, ez is valamilyen ármánykodó kamu duma: mert mindenki jól él ebben az országban, hála, mondja a terrorizmus házának főmadámja, a Nagy Mester áldozatos munkájának köszönhető! Hát igen, ez a baj, gondoltam!

A kamuzó, ha liberális, hazafiatlanul hazudik! A másik, a konzervatív és keresztény kormánypárti tisztességesen, elkötelezett, istenfélő hazafiként kamuzni szeret! Micsoda világnézeti különbség! Tele vagyok kisebbségi érzéssel ebben a magyaros államigazgatási hierarchiában!
Ha nem kell tudni focizni, elég a stadion hozzá, akkor nem kell tudni állami ügyeket sem irányítani, elég hozzá egy nagy ház, az országház?...

CSALÁD ÉS TÖRTÉNELEM

ÉLET ÉS IRODALOM / KÖNYVKRITIKA
- SZABADPOLC
Szerző: Kálmán C. György
2017.08.03.


Kácsor Zsolt: A harminckét bolond. Kalligram Kiadó, Budapest, 2017, 272 oldal, 3325 Ft

Egyszerre sodró történetmondás és apró jelekkel oda-visszautalgató, finom szerkesztés, kamaszregény meg történelmi regény, az érett férfi lelki-mentális válságának képe, meg családregény, s mindez letehetetlenül olvasmányosan, olykor rejtői humorral, máskor szívszorító tragikummal. (...) Ha végigrohantunk a történeten – ahogyan az olvasó is egészen biztosan gyorsan és élvezettel végigolvassa majd –, hol is kezdjük a szétszálazást? Érdemes talán a címnél. Ki az a „harminckét bolond”? Nem számoltam össze, de lehet, hogy a könyv szereplői: a maga módján, többé vagy kevésbé feltűnő módon – mindenki bolond. Ki így, ki úgy
.

Hát, ez káprázatos.

Ez volt az első benyomásom, amikor letettem Kácsor Zsolt regényét (amely immár a harmadik hosszabb szépprózai műve). Azután persze többször ellenőriztem magam – nem tévesztett-e meg valami, nem vagyok-e felületes, vagy lelkesedem túl gyorsan; de nem, ez valóban remekül megírt és élvezetes mű, nagy műgonddal, mégis az erőlködés nyoma nélkül megalkotott szöveg. Egyszerre sodró történetmondás és apró jelekkel oda-vissza utalgató, finom szerkesztés, kamaszregény meg történelmi regény, az érett férfi lelki-mentális válságának képe meg családregény, s mindez letehetetlenül olvasmányosan, olykor rejtői humorral, máskor szívszorító tragikummal.

Ha röviden össze kellene foglalni a történetet, a három részt nagyjából négy nagyobb foltként írhatnám le: az első a 16 éves Mazurka Flórián látogatása (majd disszidálása) nagybátyjához, Pierre bácsihoz Marseille-be; a második (ugyanebben a fejezetben) vagy húsz évvel később, már ismét Magyarországon játszódik, a már felnőtt festőművész-tanár Flóri zaklatott lelkiállapotára, végül „bekattanására”, majd Marseille-be való rövid visszatérésére összpontosít; a harmadik rész (vagyis a második fejezet) a Don-kanyarban játszódik, ahol a nagyapa (ugyancsak Mazurka Flórián) a halálra ítélt 2. magyar hadsereg katonájaként fagyoskodik – talán éppen ez az a regény, aminek megírására a kamasz Flórián Marseille-ben készülődik. Végül a zárófejezet 1944–45-ben játszódik, a kisfiú Mazurka Sándor (Flóri fia, Flóri apja) szemszögéből meséli el a Don-kanyarból hazaszökött, lassan megőrülő apa (és a család) történetét...


AUSZTRIAI ÁLLÁSKERESÉS KÉRDŐJELEKKEL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Atesz
2017.08.03.


A mai posztnak története van, ugyanis Atesz magánlevélnek írta, és én győztem meg arról, hogy több segítséget kaphat, ha kiteszem a blogra. Ennek megfelelően előre arra kérnék mindenkit, hogy ennek szellemében is olvassa és kommenteljen, azaz ha lehet, inkább segítsünk neki, még akkor is, ha esetleg nektek evidensnek tűnő dologról van szó. És hogy miért gondoltam úgy, érdemes megosztani a levelet? Mert úgy látom, sokan szembesülnek a megfogalmazott problémákkal, és mert mindig az első lépést a legnehezebb megtenni.

„Én is, mint oly sokan, el akarom hagyni kis hazámat, és külföldön szeretném folytatni az életem. Sajnos itt Miskolcon kilátástalan a helyzet, úgy érzem, nem tartozhatok a társadalom hasznos tagjai közé, és elidegenedem a nemzettől.

Nem utolsósorban az ország rohamléptekben keseríti meg az állampolgárai jövőjét. Ha valaki azt mondja, nem a te hibád, hogy rosszul élsz, nem jól érzed magad, az lehet, hogy részben igaz, de az esetek legnagyobb részében csúsztatás.

Látom azt, hogyan húz el mellettem a világ, látom, hogy mások – külföldön – sokkal kevesebb erőfeszítéssel érik el céljaikat, sokkal több támogatást (de legalább kevesebb gáncsot) kapnak.

Nincs már erőm, hogy megváltoztassam a közeget magam körül, és félek, hogy lemaradok, kevesebb leszek, mint ami lehetnék, kevesebbet érek el Magyarországon, mint amit elérhetnék, ha külföldre megyek.

Mi legyen előbb: szállás vagy munka?

Merre mennék? Nos, gondolkodtam már Ausztrián, Németországon, Hollandián, de felmerült bennem Málta, és még Anglia déli része is. Első körben végül Ausztriát néztem ki magamnak, de rögtön szembesültem az első akadállyal, azaz melyik legyen előbb: a szállás vagy a munkahely?

Ha biztos szállással megyek, akkor nagy kérdés, mikor sikerül állást találnom. Ha úgy számolok, hogy a szállás havi 400-500 euróba kerül, amihez még a rezsit és az étkezést is hozzáveszem, akkor máris elköltöttem egy hónap alatt közel 300 ezer forintnyi eurót úgy, hogy esetleg egy napot sem dolgoztam.

Miközben németül tanulok, pihenésképp a neten szörfözve nézegetem az állásokat és a lehetséges szálláshelyeket is. A különböző fórumokat és blogokat olvasva kissé elbizonytalanodtam.

Mindenféle írás megjelenik, pozitív és negatív egyaránt. Van aki kimegy, megtalálja a szállást is, és nekifog munkát keresni, kb. 500 álláspályázatot ír és nem válaszolnak. Mások kimennek és hipp-hopp egyből találnak is munkát.

Abból indultam ki, hogy mivel nem sok kedvem van több százezer forintot „kidobni az ablakon”, elsőként a munkahely megtalálását tűztem ki célul és ha az meglesz, utána elkezdhetek keresni szállást is.

Remélem legalábbis, hogy az osztrák sógorok megértőek lesznek, és 4-5 napot csak hagyni fognak arra, hogy szállást találjak magamnak.

Meg kell, hogy mondjam, hogy így elsőre nagyon nehéz esetnek tűnik ez a szálláskeresés, mert mindig felmerülnek problémák. Ha találok valami jót, ott van az Ablöse, amit fizetni kell és bizony néha az elég komoly összeg.

Talán még ha olcsó is a szállás, akkor meg a kaució túlságosan magas – volt, hogy 350 euro volt a szállás és 2700 euro a kaució, ami nonszensz, ennyit nem fogok fizetni.

Azon gondolkodom, hogy az a közel 200 ezer magyar, aki kint él Ausztriában, hogyan oldotta meg ezt a szállást kérdést? Az egy dolog, hogy voltak olyan haverok vag
y ismerősök, akik segítettek, de akinek nem volt semmilyen segítsége, az hogyan oldotta meg?..."

ITT OLVASHATÓ

URIZÁLÓ FIDESZ-KORMÁNY

GÉPNARANCS
-BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.08.02.


Orbán Viktor takarékos államot ígért még 2010-ben. Napjainkra a központi apparátust 1990 óta még nem látott méretűvé duzzasztották. Soha ennyi vezető nem volt még a kormányban, a fenekük alá tett szolgálati kocsival és egyéb juttatásokkal. A Fidesz közpénzből finanszírozza a haveri kört. Nem spórol, ha a csókosokról van szó. Amennyivel többet fordít a Fidesz-kormány saját magára, annyival kevesebbet költ az egészségügyre, az oktatásra, a szegénység mérséklésére.

A Fidesz kormány tagjai szeretnek közpénzből utazni. Talán még vannak, akik emlékeznek Lázár János titokzatos utazásaira, amelynek minden részletét ma sem ismerjük. A három utazásról annyit lehetett tudni, hogy piszok sokba kerültek. A két millió forintot a miniszter később visszafizette a költségvetésbe.

Mindhárom városban a legdrágább szállodákban szolgálta és védte az országot Lázár. Londonban a több mint 200 éve működő, ötcsillagos Connaught hotelben töltött két éjszakát egy munkatársával Lázár János 2012 novemberében. Milánóban a Four Seasons-ban, Zürichben az Eden Au Lac hotelben folytatott fontos tárgyalásokat. A Kúria hosszú pereskedés után, tavaly kimondta, hogy nem közérdekű az információ, kikkel tárgyalt Lázár a két utóbbi városban, ahol állítólag az országot képviselte.

Mesterházy Attila és Legény Zsolt, szocialista képviselők írásbeli kérdéseikben a tárcák vezetőinek, munkatársainak külföldi útjairól kértek tájékoztatást. A válaszokból kiderült, nem spóroltak a minisztériumok a költségvetési pénzekkel. A Népszava összeállításából csemegézve, néhány érdekesség: