2020. november 22., vasárnap

RÁADÁS: OMEGA 50 LIVE BUDAPEST 2012.OKT.6./ I.RÉSZ

YOUTUBE
Szerző: Omega Együttes
2012.10.06OMEGA 50. Születésnapi Koncert - Budapest - Hihetetlen kor egy zenekar történetében... 50 év. A mai tablettaslágerek, és sokszor pár évre szavatolt zenekarok korában szinte össze sem mérhető, ha egy banda nem csak, hogy fél évszázadon át aktív de sikeres is. Pedig a 'Kelet-Európa Rolling Stones'-a ként emlegetett csapat nem csak, hogy mindkét kitételnek eleget tesz, de 2012-ben, egy hatalmas turné keretében be is bizonyítja, hogy a mai napig ők a legjobbak ha hazai rockzenéről van szó. 

A fél évszázad persze hozott hideget-meleget az Omegának, de a mai napig lendületes színpadi teljesítmény és az ígéret, hogy bizony nem hagyják el előbb a színpadok világát, mint a gyakorlatilag elpusztíthatatlan Rolling Stones, még sokáig garantálja, hogy párszor elénekeljük a Lénát a közönség soraiban. 

Na igen, a slágerek... Nem könnyű, azaz szinte lehetetlen kiemelni egyet-egyet, hiszen a Petróleum Lámpától a Gammapolisig, a Gyöngyhajú Lánytól a Babylonig tucatszám találunk örökre a fejünkbe és fülünkbe vésődött strófákat a zenekartól, legyen szó a zenekart pár éve a szülei bakelit lemezén felfedező 18 évesről, vagy sok évtizeddel ezelőtt még az Omegát gyakorlatilag titokban hallgató, ma már 50-60-as korosztályról.

RÁADÁS: OMEGA 50 LIVE BUDAPEST 2012.OKT.6./ iI.RÉSZ

YOUTUBE
Szerző: Omega Együttes
2012.10.06.OMEGA 50. Születésnapi Koncert - Budapest - Nem sok ilyen korú zenekar mozog az országban, akiket a mai napig olyan elismerés és rajongás övezné, mint az Omegát. A még a beat korszakban, egy szinte másik világban, nekiindult zenekar mára a hazai rock élet itthon és külföldön egyaránt elismert ikonjai lettek. Az Omega 2012-ben 50 éves és egy nagyszabású ország- és Kárpát-medencejárása után október 6-án a Budapest Sportarénában hatalmas és piszok jó koncerttel teszi emlékezetessé a fél évszázados jubileumot. Ott voltunk és most már ti is láthatjátok ezt a nagyszerű élményt!

VÍRUSÖLŐ SZENT ORBÁN LEGENDÁJA

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.11.22.


Bármennyire is a látszat az ellenkezőjét mutatja: nagyon nagy bajban van a kormány.


Úgy tűnik, most üt vissza, Kuncze Gábor megfogalmazása szerint, hogy tíz évig nem kormányzott, kizárólag a kommunikációval törődött. És meglehet: túlzottan sommás ez a megállapítás, ám ha visszagondolunk, valóban nehezen találunk olyan elemét az elmúlt tíz évnek, amely a rendszer egészének jobbítását szolgálta volna. Rátekintve erre az időszakra, úgy is láthatjuk, szépen építkezett a Fidesz, ez az építkezés azonban közelebbről nézve nem más, mint vakolás. Olyan vakolás, amely arra szolgál, hogy el lehessen takarni, mi is van a szép külső mögött. És a szép külső mögött nincs más, mint egy hatalmas bunker, amely a bennlévőknek maximális védelmet nyújt, a kinn rekedteket viszont védtelenné teszi. Nyitott ajtót mutat, miközben nagyon is zárt; felfegyverzett őrök ellenőrzik a bebocsátást. Mi, a többség, a közelébe sem juthatunk, esélyünk sincs rá; erre szolgált nekik ez a tíz év.

Tényleg vegyük csak számba, honnan hová jutottunk. Elindultunk az Orbán által megálmodott Alkotmánytól – Alaptörvény, copyright by Orbán –, hogy eljussunk az ügyészségen, a számvevőszéken, a médiahatóságon és az Alkotmánybíróságon át a bíróság bekebelezéséig. Ez épült fel az elmúlt tíz évben, nagyon is szisztematikusan, és igen szilárd lábakon állónak. Kellett persze ehhez a választási törvény folyamatos buzerálása, az ellenzék egyes politikusainak megvásárlása, és – nem kevésbé – a szerencsés nemzetközi környezet. Vagyis a piacok pénzbősége, vele párhuzamosan a populisták térnyerése, a nacionalista hangok felerősödése és vele az egyre megosztottabbá vált világ. Kezükre játszott a szélsőséges mozgalmak szaporodása, a migráció tombolása, az autoriter hatalmak ellenségkép-gyártása (migráció, Soros). Ezeken keresztül mutathatta magát igazán keménynek egy kormány; miközben az emberek egy részének folyamatosan nőtt a jövedelme, a jóságos kabinet megvédte őket a külső erőktől. No meg persze a belsőktől is. Azoktól, akik egymással és a hatalommal sem tudtak mit kezdeni...

RÁADÁS: BEST OF OMEGA (1976-1980)

YOUTUBE
Szerző: Omega Együttes
2020.11.22.


0
0:00 - Gammapolisz (Gammapolis) 06:27 - House Of Cards (Napot Hoztam, Csillagot) 12:14 - Timerobber (Időrabló) 15:13 - House Of Cards II (Ablakok) 18:57 - Invitation (Névtelen Utazó) 24:40 - Égi Vándor (Skyrover) 28:38 - The Lost Prophet (Légy Erős) 34:29 - Ezüst Eső (Silver Rain) 39:42 - Late Night Show (Éjféli Koncert) 46:18 - Don't Keep On Me Waiting (Nélküled) 53:41 - High On The Starways (Csillagok Útján) 58:41 - Lady Of The Summer Night (Nyári Éjek Asszonya) 1:03:05 - Gammapolis II (Gammapolisz II)

TITKOLJÁK, HOGY MEKKORÁT KASZÁLTAK EDDIG A RAKTÁRKONCERTEKEN A NER KEDVENC VÁLLALKOZÓI

24.HU
Szerző: KOVÁCS-ANGEL MARIANNA
2020.11.22.


A koncertek nemcsak a nehéz helyzetbe került művészeket segítik, hanem a legfelsőbb körökbe bekötött alvállalkozókat is. Bár közpénzről van szó, a köznek csak a finanszírozásig van köze hozzá.

KORÁBBAN A TÉMÁBAN:

Hétfőtől elérhetők az 5 milliárdból szervezett raktárkoncertek

Hiába szólította fel adatközlésre az állami Antenna Hungária Zrt.-t a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) egy korábbi, hasonló ügyben, a cég a raktárkoncertekkel kapcsolatban nem hajlandó elárulni, pontosan mennyit fizettek, fizetnek az alvállalkozóiknak. Márpedig ez lényeges kérdés egyebek mellett azért is, mert ezek a vállalkozások olyan emberek kezében vannak, akik sok szállal kötődnek a legmagasabb kormányzati körökhöz.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a kabinet augusztusban jelentette be, hogy a koronavírus miatt nehéz helyzetben lévő zenekarok, előadóművészek megsegítésére 5,3 milliárd forint állami pénzből raktárkoncerteket szerveznek. Hogy ebből mennyi ment a zenekarokhoz, előadóművészekhez, illetve mennyit vitt el a szervezés, az előadások rögzítése, a helyszín, az utómunka, illetve egyéb járulékos költségek, az még most sem világos.

Az 5,3 milliárd forintból egy nettó 3,56 milliárd (bruttó 4,5 milliárd) forintos keretszerződés (.pdf-ben itt találja) jutott az Antenna Hungáriának, a Magyar Turisztikai Ügynökséggel (MTÜ) augusztus közepén írták alá a kontraktust a raktárkoncertek kommunikációs és rendezvényszervezési feladataira. Mivel keretmegállapodásról van szó, egyelőre biztosan annyit lehet tudni, hogy az MTÜ nettó 2,49 millárd forint elköltését biztosan vállalta az Antenna Hungáriánál, illetve az állami cégen keresztül a NER befolyásos szereplőinél.

A történetben ugyanis van egy csavar: elsőre úgy tűnhet, hogy az állam egy állami céget bízott meg a méregdrága munkával, ez azonban csak részigazság...

ORBÁN MÉDIAHÁBORÚJÁNAK SOSINCS VÉGE

TELEXPONTHU
Szerző: TELEXPONTHU
2020.11.20.A hatalom 2020-ban tovább darálta a kormánytól független nyilvánosságot, pedig Orbán Viktor egy éve még azt állította, hogy kiegyenlítettek lettek a médiaviszonyok. A NER most megint kiegyensúlyozott sajtóhelyzetről beszél, de ha a Fidesz veszélybe érzi magát, bármikor rálép a gázpedálra.

MIÉRT NINCS KÖZÉPOSZTÁLY MAGYARORSZÁGON?

PARTIZÁN
Szerző: Partizán / GULYÁS MÁRTON
2020.11.21.Hogyan képzeljük el a magyar társadalom szerkezetét? Éber Márk Áron szociológus idén megjelent könyve egy olyan csepphez hasonlítja, amely az elmúlt négy évtizedben mindinkább széthúzódott. Egyaránt nőtt a távolság a felül és az alul levők, az uralkodó és az alávetett helyzetűek, a tőkejövedelmekből élők és a dolgozók között. Ebben az adásban azt nézzük meg, miért nincs középosztály Magyarországon, miért beszélünk mégis annyit a középosztályról, és ez milyen politikai következményekkel jár.

MARIKA NÉNI TELEFONJA

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2020.11.22.


Istenem, de szép is ez! A Fidesz-KDNP képviselői és önkéntes segítői a jövő hét elejétől felhívják telefonon azokat az idős támogatóikat, akik hozzájárultak a kapcsolattartáshoz és életkoruk alapján szükségük lehet segítségre, vagy csak néhány jó szóra a koronavírus-járvány alatt. Mindezt Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója mondta el videonyilatkozatban egy fotel szélén szorongva, már-már könnyes szemmel, kiskockás ingében, háta mögött szürke falakkal, egy igencsak kicsiny ablakkal. Ha jól láttam. De lehet, hogy ajtó volt.


Ahogy néztem, lassan már az én szemem is majdnem könnybe lábadt. Az én rossz szemeimmel már bizony, nehéz felismerni a hátteret.

Nem mintha lényeges lenne, de, ha már ilyen nyomasztó dolgokról esik szó, mint a járvány, és, ha már egy szívességi ajánlatot tesz a kommunikációs igazgató, bizony isten, nem bántam volna valami kis vidám színt, vagy legalább egy apró piros szívecskét a videó sarkában, ebben az úgyis szürke és zaklatott világban. Csakhogy érezzem a törődést. Igaz, engem tutira nem fognak hívni, mert bevallom őszintén, én – hála az égnek - nem járultam hozzá a kapcsolattartáshoz. De, hát ilyen időkben ne csak magára gondoljon az ember!
...

SZABAD SZEMMEL: AZ EU SZAVAHIHETŐSÉGE FOROG KOCKÁN A MAGYAR ÉS A LENGYEL KORMÁNNYAL KIALAKULT VITÁBAN - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.11.22.Wiener Zeitung


Az Európai Újságírók Szövetségének elnöke arra figyelmeztet, hogy az EU szavahihetősége forog kockán a magyar és a lengyel kormánnyal kialakult jogvitában, ám az unió nem adhatja be a derekát. Az osztrák Otmar Lahodynsky szerint ugyan az állam- és kormányfők nyári találkozóján a jogállami klauzula ügyében olyan döntés született, amely után Budapest és Varsó diadalmasan bejelentette, hogy elhárította a jogállami mechanizmus veszélyét, de a többiek pár napja simán megszavazták az új rendszert.

Erre válaszul a lengyel miniszterelnök közölte, hogy ezzel támadás érte az ország szuverenitását, továbbá, hogy a gazdaság egyáltalán nem szorul rá a brüsszeli támogatásokra. Arra az évi nettó 12 milliárd euróra. Sőt, szóba került még a kilépés is. Még arcátlanabbul érvelt Orbán Viktor, aki szerint az EU úgy jár el, mint egykor a Szovjetunió, mert rá akarja kényszeríteni Magyarországot, hogy az fogadjon be menekülteket. Azon kívül sehol nem határozták meg pontosan a jogállamiság fogalmát.

Pedig dehogynem, benne van alapszerződésekben. Beletartozik az intézményi stabilitás, a demokratikus és jogállami rend, az emberi és kisebbségi jogok védelme. Ám a Bizottság túl sokáig félrenézett, miközben a magyar, lengyel és más jobboldali populisták űzték a maguk játékát. Így most az európai alapelvek vizsgáznak, mindenekelőtt a jogállamiság. De mindenképpen el kell érni, hogy a közösségi pénzeket tisztességesen használják fel.

A lap azt írja, Orbán bizalmasai és családtagjai rengeteget kasszíroztak az évi 5 milliárd eurós támogatásból, főleg az agrárszubvenciókon keresztül. Az ellenzéki sajtóorgánumok javarészét vagy megzabolázták, vagy bezárták. A gazdaság és a kultúra jelentős része is kormányfennhatóság alá került. De a jogállamiság és az európai értékek mellett amiatt is határozottabban ki kell állni, mert ha azokat minden további nélkül meg lehet szegni, akkor miként lehet azok tiszteletben tartását megkövetelni a felvételre váró országoktól?

Az EU hitele a tét a világpolitika szereplőjeként.

Deutschlandfunk

A nemzeti-konzervatív lengyel vezetés retteg, hogy a leendő jogállami mechanizmus veszélybe sodorja hatalmát, ezért helyezte kilátásba, hogy megakadályozza az uniós költségvetés, valamint a járvány gazdasági következményeinek enyhítését szolgáló 750 milliárdos csomag jóváhagyását. És még az sem érdekli, ha ezzel hatalmas károkat okoz saját országának. Erre hívja fel a figyelmet a varsói liberális Gazeta Wyborcza egyik szerkesztője. Az elemzésben Bartosz Wielinski hangsúlyozza: az EU-nak nem szabad meginognia.

A PiS azt bizonygatja, hogy a nemzet szuverenitása van veszélyben a brüsszeli oligarchiával szemben, ami persze messze nem igaz. A cél valójában az, hogy a kormány változatlanul átléphessen a jogállamon és folytathassa az autoriter politikát. Ezért hajlandó feláldozni a számára előirányzott milliárdokat is, ám az unió semmilyen formában nem engedhet a zsarolásnak. Annál is inkább, mert megtalálta, hogy a pénz jelenti a rezsim Achilles-sarkát.

A lengyel kormánypárt már ott tart, hogy szinte az egész igazságszolgáltatást betagolta. Aki ellenkezik, azt kizárás fenyegeti a bírói karból. Az államügyészség és a karhatalom megfélemlíti az ellenfeleket. A minap a rendőrök gumibottal ütötték Varsóban a békés felvonulókat. És most már a hatalom, az államfővel az oldalán, boszorkányüldözésbe kezdett a melegek ellen. De célba vette az oktatást is. Megnézik, hogy a tankönyvek mennyire vannak összhangban a nacionalista pártirányvonallal.

Az EU azonban az új szabályozással végre megtörheti ezeket a törekvéseket, pont ettől van beijedve Varsó. Miközben a legújabb közvélemény kutatás azt tanúsítja, hogy a lengyeleknek csaknem kétharmada egyetért a jogállami normák és a támogatások összekapcsolásával. De a Jog és Igazságosság csak arra ügyel, nehogy veszélybe kerüljön az ő és Kacynski befolyása. Az erős ember posztjáért amúgy már hosszabb ideje megy a harc. Az egyik önkéntes utódjelölt Ziobro, az igazságügyi miniszter, akit nagy felelősség terhel a bíróságok függetlenségének felszámolásáért.

Az EU nem hagyhatja, hogy sarokba szorítsák. Nem lehet kétség afelől, hogy ki tudja kerülni a lengyel és magyar vétót, és hogy az anyagi következmények igen súlyosak lesznek a két ország számára, ha azok kitartanak szándékuk mellett. Nem szabad feladni az európai alapértékeket, itt az ideje, hogy ez végre megértsék a lengyel és a magyar populisták.

Die Zeit

Szomorú magyarországi tapasztalatai alapján a Nyílt Társadalom Alapítványok berlini irodavezetője azt ajánlja a németeknek, hogy vegyék komolyan a demokráciát fenyegető veszélyt, ugyanakkor ne becsüljék alá a tüntetéseket a vírus miatt elrendelt korlátozások ellen. Goran Buldioski felidézi, hogy a végén neki és munkatársainak el kellett menekülniük Budapestről, mert olyan szintet ért el az ellenük kezdett kampány. A hatalmat ugyanis zavarta, hogy az alapító, Soros György egy igazságosabb világot akar. Ezért sorra láttak napvilágot az összeesküvés elméletek, amelyek azután megágyaztak a politikai üldözésnek. Így a végén a csapatnak nem marad más választása, minthogy biztonsági megfontolásokból a német fővárosba költözzön.

Ám a szerző szerint most félő, hogy hasonló irányba halad Németország is, mert a részben jogos követelésekért meghirdetett demonstrációk jelszavai embergyűlölő összeesküvés elméletekkel keverednek. És utóbbiak nagyon is hatékonyak tudnak lenni. Megülnek az agyakban, elbizonytalanítják az embereket és így azok eszközül szolgálnak a szélsőjobb számára. Amely azzal riogat, hogy a Merkel-kormány ugyanolyan felhatalmazás kap a járvány miatt, mint egykor Hitler.

Németország persze nem Magyarország, de ott is fokozódik a gyűlölet az ún. politikai elittel szemben. Viszont a magyaroknál pontosan lehet követni, hogy mi lesz akkor, ha a társadalom jelentős része beugrik a sötét mítoszoknak és azok nagy mértékben felbukkannak a sajtóban is: tisztességtelen politikusok könnyűszerrel kihasználhatják a léprecsalt embereket, úgy állítva be, mintha megváltást hoznának a felháborodott tömegek számára. Ugyanezt csinálja az AfD is.

Magyarországon a Soros elleni plakáthadjárattal kezdődött. A többség ugyan felismerte, hogy nincs mögötte más, mint hazugság és uszítás, mégis hallgatott. Nem szólalt meg, mert úgy vélte, hogy ezt senki sem gondolhatja komolyan. Amíg azután már késő volt, a hecckampányt már nem lehetett elállítani.

Ebből okulva, a németeknek törvénnyel kellene megtiltaniuk az emberellenes anyagok terjesztését a világhálón, annál is inkább, mivel a szélsőjobb számára a menekültpolitika miatt Merkel pont olyan ellenségkép, mint Orbán szemében Soros. Tervet kell kidolgozni az összeesküvési teóriák megfékezésére. Emellett erősíteni kell a német civil társadalmat. A mindennapi életben is fel kell lépni a hazugságok és az uszítás ellen. Az USA és Magyarország megmutatta, mi az eredménye annak, ha fejcsóválással intézzük el a demokrácia ellenségeinek sorozatos húzásait. Németországnak még van esélye arra, hogy jobban csinálja, mint a magyarok.


KAMPEC DOLORES CV. – ERESZKEDJ LE KUTYÁBA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.11.22.


Utazott Béla a kocsma székén ülve, még a haja is lobogott, már amennyire lobognia lehetett. Suhant körülötte az idő, csak úgy zúgott, de annyira, hogy belegörbült a tér is, és a fröccsök ura arca, akárha opálos és homorú tükörben látszott volna, körülölelve őt a falu, a templom tornya és a három közmunkás, ezt el ne feledjük. A telefon még mindig csörgött a túlfelén a magasztossal, s ilyen alkalom csak egyszer adatik. És aki azt nem veszi fel, hogy meghallgassa az életvezetési tanácsot és az útjelző karókat a Nirvana felé, az elveszett, és ítélete az, hogy üljön a kocsmában örök időkig, hallgassa a templom kongatását, az olajos hajúak, a bánatos szeműek és a duplagyűrűsök kínjait napestig, vagy míg el nem fehérül a száj is.

Bár ezt mostanában látni nem lehetett, mert takarta az összes arcokat a rendelet meg a maszk, hogy az egész falu betörő módján közlekedett. Csupa martalócok voltak az összes lakosok, még a karonülők is körözött vadnyugatiként surrogtak a dömpereiken, a protkósoknak készségük szájukból kiesvén a maszkban pihent a fogazata, ilyképp a testükön kívül volt a szájuk. És a bádogbános is bajban volt az ostyáival, miseborával, miképp juttassa az azokért áhítozó hívők szájába bele a szent kellékeket, a falut emiatt belengte a kárhozat szele. Az lengetőzött, amikor a harang kongása ingott és csapongott háztól házig a reszkető légben, egyszóval közelített, ahogyan a tél, úgy a vég is, tehát ki kellett találni valamit. Egy morfondír volt az élet, hogy mi legyen.

De semmi nem lett természetesen, mi is lett volna, amikor soha nem volt semmi se. Amikor úgy látszott, hogy lenne valami, azt is agyonnyomta az egy helyben tespedő idő, ami csak Béla körül futkorászott, lobogtatva a haját, meg simogatva arcának gödreit. Szóval ez így nem mehetett tovább, lépni kellett valamit, de épp lépni nem lehetett, amikor besötétedett, mert kidobolták a teleképben, hogy aki utcára merészkedik, mikor ereszkednek alá a ködök, halálfia lesz vagy lánya gusztus szerint. Felnégyelik, kerékbe törik, sós kútba teszik, onnan is kiveszik, meg ilyenek. Csupa rendelet volt az élet és tilalom, hogy a falu apraja meg a nagyja érezze a törődést, amivel a messzi városból mentik meg a nyomorult életüket azzal, hogy ülniük kell a stokin mindig ezután es...