2018. március 19., hétfő

ÖSSZENÖVŐBEN AZ LMP?

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.03.18.Az LMP elment tárgyalni, majd valójában nem tárgyalt. Vagy tárgyalt, de nem jutottak sokra a Karácsony vezette, kormányváltást sürgető, szövetséghez. Szinte biztos, hogy mindkét fél majd jól elmutogat a másikra, de azért a részletek is elárulnak pár dolgot. Valószínűleg ezt is mindenki úgy értelmezheti, ahogy neki jól esik.

Az azonban egy érdekes eredményfelfogás, hogy Vágó Gábor szerint olyan gondjai voltak, miszerint a DK elnöke részeg volt, és a pogácsa meg közepesen száraz. Nem voltam ott, és elképzelem, hogy a pogácsa esetleg tényleg száraz volt. Azt sem vonom kétségbe, hogy Vágó Gábor a kilélegzett alkoholt kimutatni képes eszközzel felszerelkezve ment tárgyalni. Ebből azonban igen kevéssé derül ki, hogy mi volt az a kompromisszumos javaslat-csomag, amit lettek az asztalra. Kivéve egy pontot, amit a híradás is kiemelt. Azt, hogy Gyurcsány Ferenc nem akar a Jobbikkal, a választások előtt megállapodva, választási szövetséget kötni. Ami nem jelenti egyértelműen azt, hogy egy későbbi egyeztetésre sor kerüljön, de kétségtelenül kisebb értékű gesztus, mint az LMP egyértelmű összefogási szándéka a mostanság cukisodó, de eredeti önmeghatározása szerint a radikális jobboldalt összefogni akaró párttal.

Ezt az LMP-s gesztust ugyanúgy mindenki maga ítélheti meg, mint mindazokat a korábbiakat, amelyek közül nem egyről vol az az érzésem, hogy Orbán támogatására sem szervezhették volna jobban. Ahogy az a fajta hozzáállás is, hogy bár elmentek a megbeszélésre, de Vágó Gábortól leginkább a sértett mártíromságra tellett. Annak ecsetelésével, hogy micsoda áldozatot hozott, amiért elment a megbeszélésre, ez mennyire kimozdította a komfort zónájából. Ezt sem vitatom el tőle. Bár tekintettel arra, hogy Vágó volt már csak szimpla „magyar állampolgár” is, és hol kilépett az LMP-ből, hol visszalépett az LMP-be, azért nem aggódok komolyan a komfort-zónája miatt. Még akkor sem, ha a komfortzónás szöveget aztán Szél Bernadett is visszhangozta. Aki, miközben érzésem szerint kicsit nagyvonalúan kezeli az igazságot, alkalmasint közölte, hogy értékközösséget senkivel nem vállalnak, de egyedül ők akarnak kormányváltást...


"KÉNYTELENEK VAGYUNK NYOMOKBÓL OLVASNI" - MIT VÁRHATUNK A KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÓKTÓL HÓDMEZŐVÁSÁRHELY UTÁN?

QUBIT
Szerző: RÁCZ JOHANNA - VAJNA TAMÁS
2018.03.19.Egyetlen magyarországi közvélemény-kutató intézetnek sikerült előzetesen megközelítenie a február végén tartott hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás eredményét, ahol óriási meglepetésre a független Márki-Zay Péter legyőzte a fideszes Hegedűs Zoltánt. Igaz, a legpontosabban becslő Iránytű Intézet számítása is alámérte a részvétel (52 vs. 62,45 százalék) és az ellenzéki pártok által támogatott jelöltre leadott szavazatok (50 vs. 57,49 százalék) arányát, miközben Hegedűs Zoltán fideszes jelöltnek több szavazatot (47 vs. 41,63 százalék) jeleztek előre.

Miért rejtőzködnek a választók, és mire számíthatunk a közvélemény-kutatóktól ennek fényében az április 8-i országgyűlési választások előtt? Milyen módszerekkel pontosítható az előrejelzés, amikor kultusza van a titkolózásnak?


Túl sok a rejtőzködő

„Nem lehet pontosan kiszűrni a rejtőzködőket, és amikor ennyire feszült a légkör, a nyers eredmények helyett kénytelenek vagyunk nyomokból olvasni” – mondta a hódmezővásárhelyi esetről Ember Zoltán Levente, az Iránytű Intézet kutatásvezetője. A jelöltekre vonatkozó konkrét kérdéseknél olyan nagy volt a rejtőzködők aránya, hogy az Iránytű korábbi választási, illetve felmérésekből származó adatokkal korrigálta a számokat, így kapott közelebbi eredményt.

Hódmezővásárhelyen az intézet már januárban vizsgálódott egy, a helyi problémákat, a jelöltek megítélését szondázó kérdéssorral. Ebből az év eleji tapogatózásból sejtették, hogy a rejtőzködők torzíthatják a konkrét választási preferenciákra vonatkozó felmérés eredményeit.

Az Iránytű kétféle korrekciós mechanizmust alkalmazott Hódmezővásárhelyen. Súlyoztak egyrészt az előző választási eredménnyel, és mivel az időközit hibrid választásként kezelték (a nagy tét és a közeli országgyűlési választás miatt), a 2014-es eredmények közül az országgyűlési, és nem a helyhatósági választás számait vették figyelembe. A másik korrekciós technika az volt, hogy olyan kérdéseket tettek fel, amelyekre a résztvevők nagy többsége még szívesen válaszol, például: ismeri-e Márki-Zay Pétert, hogyan változott róla a véleménye. A beérkezett adatokat az R nevű statisztikai programmal dolgozták fel, amelynek egyik kiegészítése képes rá, hogy a változók alapján a hiányzó válaszokat is megsaccolja...

A JÖVŐ TÜKRE - K+F A FELSŐOKTATÁSBAN

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VARGA GYÖRGY
2018.03.14.


A kormány a gazdasági növekedés bűvöletében él. Való igaz, a magyarországi bruttó hazai termék – a GDP – növekedési üteme az utóbbi években meghaladja Európa számos fejlett országa gazdaságának növekedési ütemét. Statisztikai szempontból rendben van a dolog. Vajon a gazdasági növekedés mögött lévő tartalom, a növekedés minősége szempontjából is rendben van? Ezzel kapcsolatos fenntartásaim forrása az a tapasztalat, hogy a második világháborút követő újjáépítési periódus óta nem mozdítottak meg ennyi követ, nem építettek be ennyi betont, mint az elmúlt nyolc évben; a közbeszerzés keretében megvalósult beruházások silány minőségben történő kivitelezése a GDP-t növelő pótmunkákat követel (a Várkert Bazárt háromszor „adták át”, vagy a vidéki városok milliárdokba került, elfuserált közvilágítása is javításra vár stb.); nem beszélve a céltévesztett és kifejezetten haszontalannak bizonyuló és/vagy a jövőben jövedelmet emésztő „fejlesztésekről” és létesítményekről. Az igazán aggasztó azonban az, hogy a növekedés csak gyengén kapcsolódik össze a XXI. század 4. ipari forradalmára jellemző és a nemzetközi versenyképességet javító fejlődési irányzatokkal. Ezért a gazdaságnövekedés adatai mögött más minőség és tartalom van Magyarországon és – mondjuk – Ausztriában vagy Hollandiában.

Irányváltás

A magyar gazdaságban irányváltásra van szükség – olvasható a Magyar Nemzeti Bank megkésett tanulmányaiban, és ezt visszhangozták a Stádium 28 Kör (a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagjaiból alakult társadalmi fórum) közelmúltban rendezett vitájának résztvevői is. Az OECD már 2008-ban felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország válaszúthoz érkezett, és iránytűt is mellékelt a tájékozódáshoz. (OECD Reviews of Innovation Policy: Hungary. OECD, 2008.) Az ország felzárkóztatása és az európai centrumhoz való közelítése érdekében az eddigi tőke- és munkaintenzív fejlesztés útjáról mielőbb át kellene térni az érték-/jövedelemteremtésben egyre meghatározóbb szerepet játszó tudásra és innovációra alapozott fejlődési és növekedési pályára. Az „áttéréshez” a szakpolitikák összehangolt és tényekre alapozott kritikus felülvizsgálata és átalakítása, a jó kormányzás (hiteles/etikus, átlátható és kiszámítható) feltételeinek a kialakítása szükséges. S talán ami a legnehezebb: a tudatosan kockázatvállaló, a piaci versenyben megedződött, életmódszerűen innovatív, az aktuális tudás megújítására képes autonóm vállalkozói társadalom megteremtése. Folyamatról van szó, melynek egyes elemei előbb, mások csak később teremthetők meg. Hogy ennek az áttérésnek mik az esélyei, arra jó példával szolgál a kutatás, fejlesztés (K+F) helyzete.

A K+F korábban sem, most sem közérdeklődés tárgya, jóllehet a Központi Statisztikai Hivatalnak (KSH) a K+F 2016. évi helyzetéről szóló beszámolója érdekes és izgalmas „olvasmány”, mert a dokumentum sokat elárul az ország jövőképéről. A világban végbemenő változásokban: országok és régiók felzárkózásában vagy lemaradásában fontos szerepük van a szellemi tőke felhalmozásában és az innovációs teljesítményben elért eredményeknek vagy kudarcoknak. A tudás piacán kialakult verseny nem kevésbé éles, mint az áruk piacán folyó versengés. Tény, hogy a magyarországi K+F-ben közreműködő kutatók, fejlesztők számában és a pénzráfordításban 2010 óta közelítettünk az EU 28-ak átlagához, de mindez következetlenül és túlságosan lassú ütemben történt...

AZÉRT SZÍVATJA A FIDESZ A LEGSZEGÉNYEBBEKET, MERT NYERHET A DOLGON

24.HU
Szerző: KÁLMÁN ATTILA - BÁRDI BÁLINT - SZÁSZ ZSÓFIA
2018.03.18.


Orbán Viktor bevándorlóknak a nevezte miskolci cigányok egy részét, de ettől még nem bukja a Fidesz a romák szavazatait.

"Miskolcnak már van tapasztalata a bevándorlókkal, pedig azok Magyarországról, pontosabban Magyarország területéről érkeztek a városba"

– mondta Orbán Viktor, amikor március elsején Miskolcon járt kampányolni a fideszes jelölteknek, Csöbör Katalinnak és Hubay Györgynek. Gulyás Gergely frakcióvezető megerősítette a gyanút, hogy a miniszterelnök az avasi cigányokra gondolt, akik a 2005-ben indult Fészekrakó-program indulása után kezdtek a lakótelepre költözni.

A megszólalás miatt cigányvezetők és ellenzéki politikusok is elővették Orbánt, és bocsánatkérésre szólították fel, ami nem történt meg. És nem is fog, mivel ez nem elszólás, hanem kiszámított politikai lépés volt: Miskolcon kampánytéma a cigányság, és a hozzájuk kötött közbiztonsági problémák.

Nem véletlen, hogy a 2014-ben alig elbukott Borsod 2-ben azt a Hubay Györgyöt indítja a Fidesz, aki a miskolci önkormányzat rendészeti bizottságának elnöke, előszeretettel fotózkodik rendőrök társaságában, és nyilatkozik rendszeresen telepfelszámolásról, miközben markológépek dolgoznak a háttérben.

De vajon az ilyen cigányságot elítélő nyilatkozatok, vagy az őket keményen érintő telepfelszámolások oda vezetnek, hogy a cigányok nem szavaznak a Fideszre, miközben az a közmegegyezés az országban, hogy a cigányok általában fideszesek? Valakik szerint meggyőződésből, vagy a cigány önkormányzati vezetők ráhatása miatt, mások szerint azért, mert a közmunkával zsarolják őket a fideszes polgármesterek, megint mások a direkt és indirekt (például ételosztás) szavazatvásárlást látják a háttérben...

HA AZ ORBÁNOZÁS NEM ÜZENET, AKKOR A GYURCSÁNYOZÁS MIÉRT AZ?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: H.A.
2018.03.19.


...Az a fura helyzet állt elő szerintem, hogy miközben Szél Bernadett kijelentéseinek egy részével egyetértek (mi is számtalanszor magunkra rántottuk már a népharagot, amikor azt állítottuk, hogy Gyurcsány valószínűleg többet visz, mint hoz, és a vele kapcsolatos bizalmi deficit a Fidesz malmára hajtja a vizet), azt látom, hogy az LMP homlokegyenest az ellenkezőjét teszi annak, amit mond.

Változatlanul nem világos számomra, hogy most éppen melyik variáns igaz, és ami ma érvényes volt az vajon holnapra nem veszíti el a szavatosságát? Kell az a kurva összefogás, vagy nem kell? És ha kell az összefogás – ami persze semmire nem kötelezi Szél Bernadettet a választások után – mi értelme van állandóan ennek a potenciális összefogásnak a szereplőit szapulni a nyilvánosság előtt?

Hogy lehet úgy mindenkivel összefogni, hogy közben valójában (bár ez sem volt mindig így, de egyre világosabb) csak a Jobbik jelent valós alternatívát az LMP számára?

Nem lehet, hogy abba kéne hagyni ezt a fideszes tempóban fogant gyurcsányozást? Vagy ha nem lehet abbahagyni, mert az LMP számára fontosabb Gyurcsány leváltása, mint az Orbáné, akkor miért nem lehet ezt felvállalni?

Lehet, hogy az a jó megoldás, ha az LMP nem fog össze senkivel, miközben persze mindenkivel össze akar fogni úgy, hogy végül csak a Jobbikkal borul össze (még úgy is, hogy Gyurcsányék visszaléptették a jelöltjüket Szél egyéni körzetében), de akkor ezt kell csinálni. Akkor bele kell állni és nem újabb kifogásokat találni, vagy teljesíthetetlen feltételek elé állítani a szereplőket. (Nem mellesleg vannak arra vonatkozó számítások, hogy az ellenzéki pártok egymás javára történő visszalépései nélkül is kisebbségbe szorítható a Fidesz.)

Nem lehet, hogy a szűk három hétben, ami még április 8-ig hátra van, nem azt kellene üzenni a bizonytalan szavazóknak, hogy mekkora szarházi ez a Gyurcsány, hanem eldönteni a miheztartást, felvilágosítani, mozgósítani, reményt adni az embereknek, hogy igenis érdemes elmenni szavazni, van kire és van miért szavazni?

Ha az ellenzék vezető ereje a Jobbik, ahogy Szél Bernadett megállapította, mekkora a reális esélye egy LMP-kormányzásnak? Hogyan fog az LMP 6-7-8%-kal kormányzoni? Miért kell hülyének nézni az embereket?

Én is egyetértek azzal, hogy a puszta orbánozás nem választási program, de még csak nem is üzenet, akkor viszont a gyurcsányozás miért az? Szél pontosan tudta, hogy Vona és a Jobbik kezdettől fogva elzárkózott Gyurcsány meghívásától, sem a DK székházában, sem a Seychelle-szigeteken nem lettek volna hajlandóak egy asztalhoz ülni a DK vezetőivel. Akkor miért kell mi lett volna ha? típusú irreleváns feltételezések kíséretében szapulni a DK vezetőjét? Szerintem már kezd nagyon unalmas lenni Gyurcsány elmúlt nyolc év előtti bűneinek mantrázása, ami ráadásul kizárólag a Fidesznek kedvez.

Azt már tudjuk, hogy az LMP gyűlöli Gyurcsányt, ami szíve joga (én se fogom soha megszeretni). De attól kezdve, hogy a pártjának és neki támogatói vannak (és lássuk be, az LMP-nek nincs sokkal több szavazója pillanatnyilag, mint a DK-nak), akik hajlandóak rá szavazni, addig Szél Bernadettnek nem abban kellene élen járnia, hogy naponta a tudomásunkra hozza, mennyire undorodik tőle, hanem eldönteni: merre van a hogyan tovább, mi lesz a választások után, és főleg addig mi lesz.

És még valami, ha már a felelősségről és a súlycsoportokról esett szó. (Nem, nem fogom idecitálni az LMP felelősségét a 2014-es választás kimenetelét illetően, pedig az is megérne egy misét.) Készséggel elfogadom, hogy a 2010-es fülkeforradalomért elsősorban Gyurcsányt terheli a felelősség. De azért vajon kit terhel a felelősség, hogy a megfélemlítést, a parttalan idegengyűlöletet, a rasszizmust, a homofóbiát és úgy általában véve a pusztító intoleranciát szalonképessé tehette a Fidesz? Kinek a kottájából vált a Fidesz a legszélsőségesebb politikai párttá ma Magyarországon?

Van itt bőven megbeszélnivaló, de ahhoz nagyon tisztán kellene látni végre, hogy valójában kinek mik a szándékai, ha úgy tetszik, ki kivel játszik egy csapatban, és mi a végső cél. Minden mást látunk, ezt egyelőre a legkevésbé. Az idő pedig vészesen fogy.

Utóirat: Azzal meg végképp nehéz mit kezdeni, hogy a jobbikos Farkas Gergely pénzt ígért a válaszókerületében induló Midi Melánia LMP-s jelöltnek, ha visszalép. Ha vicc volt, ha nem. Jó, erről nem Szél Bernadett tehet, csak úgy ide raktam.

A MAGYAR EGYETEMEK TÉNYLEG MAGASRÓL TESZNEK A SZEMÉLYES ADATAINK VÉDELMÉRE?

ÁTLÁTSZÓ - OKTATÁS BLOG
Szerző: TÓTH MÓNIKA
2018.03.19.


A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) vagy nem tudja, hogy személyes adatot kezel és ezt nem adhatja ki másnak, vagy nem foglalkozik vele. Ezzel sajnos nincs egyedül, már sokadjára találkozunk a magyar felsőoktatásban azzal, hogy az intézmények köremailben személyes adatok százait adják ki. Pedig személyes adatot – hozzájárulás vagy egyéb törvényi feltétel megléte hiányában – egyik adatgazda sem adhat ki személyes adatot harmadik személynek.

Sajnos nem egyedi eset, hogy az egyetemek olyan köremailt küldenek, ahol az összes címzett hallgató személyes adata látszik. Legutóbb a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről tudtuk meg, hogy olyan emailt küldött ki a hallgatóknak, ami tele van személyes adatokkal. A végzős hallgatóknak szóló emailben többek közt feltüntették az összes hallgató teljes nevét, azt, hogy milyen szakra jár, hány kreditet teljesített, mennyit kell még teljesítenie, hányadik félévnél tart a képzésben, és biztos, ami biztos, az EHA kódot, és még az email címet is, hogy tutira beazonosítható legyen a hallgató.

Ezek az adatok nemcsak az egyetemen kívül, de az egyetem saját hallgatói körében sem terjeszthetők, az érintett kifejezett hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy kiküldhessék más hallgatóknak is.

Ezeket az adatokat csak az egyetem mint adatgazda jogosult kezelni, és harmadik személy részére nem adhatja át,


márpedig egy-egy hallgató vonatkozásában az összes többi hallgató vagy bármely más személy egyértelműen harmadik személynek minősül...

RADNÓTI RABBI: ÉS MIT TEHETNÉNEK ÉRTETEK A ZSIDÓK?

24.HU - POSZT ITT
Szerző: RADNÓTI ZOLTÁN
2018.03.19.


Hetvennégy éve szállták meg a nácik Magyarországot. Voltak, akik a saját életüket kockáztatták azért, hogy a mi nagyszüleink megmeneküljenek, és hogy mi megszülessünk. Vélemény.

Élnek még ebben az országban zsidómentők.Kilencen.Ennyiükről tudunk 2018 márciusában.

Őket talmudi kifejezéssel „a világ jámborainak” nevezzük. Az ő életük figyelmeztet minket arra, hogy a zsidó hit elsődleges célja a világ megjavítása.

Dél-Budán, a zsinagógai közösségemben nemrég Purim (a farsanggal időben nagyjából egybeeső, ahhoz külsőségeiben hasonló) ünnepén pénzgyűjtő akciót szerveztünk azon idős magyar embereknek, akik 1944-45-ben zsidókat bújtattak.Ők a saját életüket kockáztatták azért, hogy a mi nagyszüleink megmeneküljenek, és hogy mi megszülessünk.

Amit tettek, épp annyira volt felfoghatatlan, mint amennyire természetes. Nem kérdés, hogy nem hagyhatjuk meggyilkolni ártatlan embertársainkat, de a legtöbbünknek, teljesen érthetően, a saját életünk mégis fontosabb, mint másoké, ismeretleneké. Ők nem így voltak vele.

Abban az évben sokak számára tűnhetett úgy, hogy nincs Isten – bármelyikben hittek is korábban. Persze nem ez volt az egyetlen ilyen pillanat a világtörténelemben. Ám ezek a hősök akkor és ott arról tettek tanúbizonyságot, hogy igenis van Isten.

Nem kérdezték, hol találják meg, vagy hogy hová rejtőzött, csak azt tudták, hogy ismerik Őt.

Tudták, mit kérne, ha valahol mégis találkoznának vele.

Az erkölcsi határhelyzetekben a kivételes jóság lehetőségei mutatkoznak meg: az emberben élő isteni fény (nevezzük akár lelkiismeretnek vagy bárminek) elő akar törni ilyenkor. Az emberek többsége elfojtja, mert fél. Mérlegel.

Ez a néhány ember fényt hozott a háború éjszakájába. Sok ezrüket elfogták, deportálták vagy kivégezték, ám hál Istennek, sokan túlélték.

Mindez 74 esztendeje történt.

Ezek az embermentők idősek már. Akkor ők voltak cselekvőképesek, most talán ők szorulnak miránk,

akik lehet, nekik köszönhetjük, hogy egyáltalán megszülethettünk...

MÁJUSIG HÚZZÁK AZ ELIOS-BOTRÁNY NYOMOZÁSÁT

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2018.03.19.


A Készenléti Rendőrség és a Nemzeti Nyomozó Iroda január óta nyomoz az Elios-botrány ügyében, most pedig a Pest Megyei Főügyészség bejelentette, májusig meghosszabítják a nyomozás határidejét, jelenleg az okirati bozonyítékokat gyűjtik össze.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 2015-től vizsgálta az Orbán Viktor vejének, Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Elios Zrt. által elnyert tendereket.

Az OLAF jelentése szerint a vidéki települések közvilágítási pályázatain üzemszerűen csalhatott a vállalat: mind a 35 önkormányzati közvilágítási projektnél találtak szabálytalanságot, 17 esetben pedig egyértelműen szervezett csalási mechanizmusról van szó.

Szekszárd esetében például másfél évvel azelőtt egyeztett Tiborcz cége a fideszes polgármesterrel a város közvilágításának korszerűsítéséről, hogy az arról szóló pályázatot egyáltalán kiírták volna.

A 2012-es pályázatokat pedig már eleve úgy írták ki, hogy kizárólag az Elios feleljen meg a feltételeknek. Az OLAF azt javasolta az Európai Bizottságnak, hogy a teljes 13 milliárdos uniós támogatást vonják vissza...

EGY VIDEÓ, AMIN KÓSA LAJOS 5 PERCEN ÁT MENEKÜL AZ 1300 MILLIÁRD FORINTOS KÉRDÉSEINK ELŐL


444
Szerző: HERCZEG MÁRK
2018.03.19.


A kormányból soha senki sem hozta még olyan jól a modern magyar demokrácia egész alakos márványszobrát, a kérdések elől menekülő politikust, mint ma Kósa Lajos Debrecenben.

A megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli minisztert – aki legutóbb Bayer Zsolt alákérdezős műsorában sem volt képes kerek, egész mondatokban elmagyarázni, milyen szerepe van az 1300 milliárd forintos, mesés örökségről szóló csalásban – a helyi Metropólia nevű görög-katolikus egyházszervezet ünnepsége után próbáltuk megszólaltatni, deKósa Lajos védekezés helyett azt választotta, hogy a kocsijáig 5 percen át némán gyalogolt a 444 és az N1 Tv riporterei mellett, és egy árva kérdésre sem reagált.

Arról is kérdeztük, hogy lehet az, hogy közjegyzői okirat készült arról, hogy a csengeri nő megajándékozza Kósa anyját 800 millió forinttal, és arról, hogy az ügyvédje és a korcsolyaszövetségi helyettese is közös céget vitt a nővel, de ezekre sem válaszolt, csak annyit mondott, hogy a városházára megy. Még akkor sem mukkant, amikor azt kérdeztük, van-e esetleg olyan, akár pozitív kérdés, amire hajlandó lenne válaszolni...

PETÍCIÓVAL KOCSIS MÁTÉ ELLEN - EGYRE NŐ A TÁMOGATÓK SZÁMA

VÁROSI KURÍR - VOK2018
Szerző: KINYÓ RÓBERT
2018.03.19.


A Budapest 6-os számú, egyéni országgyűlési választókerületében (OEVK) a józsefvárosi és ferencvárosi állampolgárok nyílt levelet intéztek az ellenzéki képviselőjelöltekhez, mert nem szeretnék, hogy Kocsis Máté Józsefváros polgármestere „képviselje” őket.

Az egyik megszólított ellenzéki jelölt Jakabfy Tamás (LMP) úgy fogalmazott, hogy bár a DK-s jelölt vezet előtte, ha mindenki indul, viszont ha esetleges visszalépések után az egy egy elleni küzdelmeket nézzük, akkor ő már jobban teljesít.

A nyílt levelet Nádori Lídia műfordító tette közzé vasárnap reggel, az első 27 csatlakozó aláírásával. Azóta folyamatosan nő a petíciót támogatók száma:...

MUTATJUK AZ ÁPRILIS 8-I VÁLASZTÁS VÉGEREDMÉNYEIT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2018.03.19.Alapvetően négy lehetséges fogatókönyv létezik – bár az ellenzék bőszen hirdet egy negyediket is. Sorra vesszük, milyen végkimenetele – és annak milyen következménye – lehet a közelgő választásoknak.

1, Újra kétharmaddal nyer a Fidesz

A napi folyamatokat látva erre lényegében alig van esély. Az ellenzéki összefogás, ha csak korlátozottan is valósul meg – praktikusan a koordinált visszalépésekkel –, akkor is képes megakadályozni a Fidesz újabb, mindent elsöprő győzelmét. A közvélemény-kutatások adatai szerint a kormánypárt érdemben nem volt képes növelni szavazói számát, a biztos Fidesz-szavazók ma is 2,2-2,5 millió között vannak. Ez a szám akkor lenne elegendő a kétharmad visszaszerzéséhez, ha nagyon alacsony részvétel mellett folyna a választás. Erre azonban lényegében semmi esély sincs már.

A következmény azonban ismert: a Fidesz, Orbán Viktor valóban leszámolni mindenkivel, aki egy kicsit is kritikus a hatalommal szemben. A tervek készen vannak, részben nyilvánosságra is hozták azokat. Kétharmad esetén kormánykritikus civil szervezetek, médiumok egy éven belül lehúzhatnák a rolót.

2, Egyszerű többséget szerez a Fidesz

Ez a legvalószínűbb forgatókönyv, azonban ez is csak (!) 50 százalékos valószínűséget kap. Az előbb említett, koordinált jelöltállítás miatt az ellenzék könnyen elhozhat 30-35 egyéni mandátumot a Fidesz elől.

Az eredmény alig különbözne a kétharmados többség megszerzésétől. Az állampárt már ebben a ciklusban is egyértelművé tette: ha számára fontos ügyről van szó, nem ragaszkodik ahhoz, hogy a joglakotás törvényes legyen. Gond nélkül tol át kétharmados többséget igénylő szabályozást feles többséggel. A NER működik, a finomításához – vagyis a kritikus hangok totális elfojtásához – elég lesz a feles többség is.

3, Bár nyer a Fidesz, nem tud egyedül kormányt alakítani


Ennek a forgatókönyvnek nagy, 40 százalékos esélyt adnánk. Az már most látszik, hogy igen nagy a részvételi hajlandóság a polgárokban. Orbán Viktor március 15. beszéde ugyancsak a mozgósítást célozta – ám ez könnyen kontraproduktiv lehet. Ha a Fidesz, a rettegés 50 árnyalatát bedobva igyekszik aktivizálni saját táborát, az ugyan így hat az ellenzék támogatóira is – akik pedig sokkal többen vannak. A szétaprózódást minimalizálandó koordinált visszalépésekkel maximalizálhatják az Orbánnal szemben álló pártok mandátumaik számát. Az eredmény pedig egy győztes, de kormányzásra képtelen Fidesz frakció, miközben az ellenzéki oldal legalább négy, kisebb frakcióból áll majd.

Ennek a forgatókönyvnek több, lehetséges kifutása is létezik, azonban mindegyik vége az előrehozott választás. (Ettől azonban nem érdemes megijedni. Csak a Fidesz tartja akkora erénynek, hogy a rendszerváltás óta minden kormány kitöltötte a mandátumát. Olaszországban ilyesmire a háború vége óta nem volt példa – mégis, nagyon szeretnénk olasz életszínvonalon hanyatlani.)

Jelen pillanatban biztosnak látszik, hogy nem jut be olyan párt a parlamenbe, amely hajlandó lenne, akár csak kívülről is támogatni egy újabb, Orbán vezette kormányt. Kisebbségből pedig Magyarországon sem kormányt alakítani, sem kormányozni nem lehet.

Ha az összellenzék képes legyőzni Orbánt, a legvalószínűbb, hogy a Jobbik rendelkezik majd a legnagyobb frakcióval, őket követné a közel azonos MSZP-Párbeszéd, az LMP és egy kisebb DK képviselőcsoport. Másnak túl sok esélye nincs a parlamentbe kerülésre.

Alapvetően mindegy is, melyik párt – vagy időleges pártszövetség – próbálkozna a kormányzással, mindenképp szüksége lenne a teljes ellenzéki támogatásra. A Jobbikkal azonban a baloldali pártok nem fognak közös kormányt alakítani – és ez visszafelé is igaz. A megoldás: olyan kisebbségi kormány, amelyet – ez a legvalószínűbb – a Jobbik támogatna kívülről.

Az ellenzéki pártok rendelkeznek közös nevezővel: Orbán rendszerének leépítése. A NER-t feles többség birtokában nem tudnák alapjaiban megbontani, de képesek lennének arra, hogy az Orbán számára legkínosabb ügyekben vizsgálatot kezdjenek, az eredményeket pedig a nyilvánosság elé tárják. A folyamat egyetlen lehetséges végkimenetele: miután kellő mértékben feltárták az orbáni oligarcha-rendszert, és az Orbánhoz kötődő korrupciós hálózatot – előrehozott választást írnak ki. Erre nagyjából egy év múlva kerülne sor.

4, Az ellenzék szerez kétharmados többséget

Minthogy leírtuk az első, teljesen valószínűtlen forgatókönyvet, így ezt is megemlítjük – noha százalékban alig mérhető erre az esély.

Ez az eredmény is kényszerkoalíciót szülne, még akkor is, ha valamelyik homogénebb ellenzéki csoportosulás kormányt tudna alakítani. A kétharmados többség ugyanis lehetőséget teremtene a NER teljes lebontására, ám ehhez az oldalak közötti folyamatos párbeszédre és kompromisszumokra lenne szükség. Jelen pillanatban a szavak szintjén erre minden oldal nyitott – ám a hatalom közelsége könnyen elfelejteti a tegnapi szándékokat.

Orbán ünnepi (???) beszéde azt mindenképp jól mutatja: a három hónapja még lefutottnak gondolt választásnak ma már valódi tétje van.


DEMAGÓG DESPOTÁK KONTRA MIGRÁCIÓ-ELLENES VISSZHANG - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2018.03.19. 

Orbán az utóbbi években a nyugati világ szélső jobbjának hőse lett – kezdi budapesti videós beszámolóját a Washington Post tudósítója, aki a választások előtti hangulatról ad képet. Közben jeruzsálemi, kanadai és osztrák médiumok támogató hangon a magyar kormány migráció-ellenes nézeteiről és intézkedéseiről.

A Washington Post tudósítójának beszámolójában dominál egyrészt Orbán migránsellenes gyűlöletbeszéde, másrészt viszont a hódmezővásárhelyi ellenzéki győzelem azzal a reménnyel kecsegtet: lehet még meglepetés április 8-án. Erről a videó végén Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely új polgármestere beszélt, miszerint ha az emberek elmennek szavazni, és mindenhol csak egy ellenzéki jelölt lesz, van remény.

A videó mellett egy igencsak terjedelmes cikkben elemzi a Washington Post szerzője az elmúlt évek Orbán-politikáját, annak is fősodrát, a Soros-ellenes és migráns-ellenes kampányát, illetve a mostani választási kilátásokat. Említve a civileket megbélyegző és működésüket korlátozó törvényt, Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke úgy véli, ez nem csupán választási trükk, hanem komolyan el akarja hallgattatni a civil szervezeteket.

Csontos Csaba, a Nyílt Társadalom Alapítvány budapesti vezetője szerint a kormánynak a Soros-gyűlöleten kívül semmilyen választási üzenete nincs. Az írás természetesen kitér Orbán minapi ünnepi beszédére is, amelyben elégtétellel riogatta az ellenzéket.

Szélsőjobbosok, demagóg despoták, antiszemiták mumusa lett az utóbbi két évben Soros György szerte a világon, de mindez semmi ahhoz képest, amit Soros épp a szülőhazájában, Magyarországon kapott – foglalkozik ugyanezzel a témával a South China Mornig Post a Washington Post beszámolója alapján...

KONZÍLIUM AZ EGÉSZSÉGÜGY MEGMENTÉSÉRŐL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DANÓ ANNA
2018.03.19.


A választáson induló egy százaléknál nagyobb támogatottságú pártok, a Fidesz kivételével még tavaly aláírtak egy úgynevezett egészségügyi minimumot az ágazat számára legfontosabb lépésekről, most azt tekintjük át, mit kínálnak külön-külön a választóknak.

Fidesz-KDNP: Bár mindkét párt honlapját alaposan átnéztük, 2010 óta a párszövetség egyik tagja sem írt új programot. Nincs is semmi meglepő abban, hogy a Fidesz a megindult választási kampányban sem kíván beszélni az egészségügy problémáiról, ez lassan nyolc esztendős hagyomány a pártnál. Akkor még "az egészségügy nem üzlet" jelszóval jutottak hatalomra, nyolc év kormányzás után az elemzők, és a befektetők most arra fogadnak, hogy a párt újabb ciklusa a magánegészségügy még lendületesebb felvirágzását hozná Magyarországon. De program híján ez csak spekuláció. Nyolc éve volt mondanivalójuk a finanszírozás, az alapellátás, a sürgősségi ellátás átalakításáról, a várólista, valamint a gyógyszerköltségek lefaragásáról, az orvosok és az ápolók itthon tartásáról. Ezek viszont többé-kevésbé mind a mai napig megoldandó feladatok maradtak.

MSZP-Párbeszéd: Társadalombiztosítás keretében működő egészségügyi rendszert, a betegeknek egyenlő és gyors hozzáférést az orvosi szolgáltatásokhoz, azonnal elérhető rákterápiákat, az egészségügyben dolgozóknak uniós béreket ígér egyebek mellett az új baloldali választási szövetség. Többlet forrásokkal javítanák a kórházak felszereltségét és küzdenének a kórházi fertőzések ellen. Szakminiszter-jelöltjük: Komáromi Zoltán szerint már az első napon visszaállítanák az egészségügyi minisztérium, az egészségbiztosító, valamint a szakmai ellenőrző hatóság, az ÁNTSZ önállóságát. A betegjogok védelme érdekében független hatóságot hoznának létre. Az első hónapban megkezdenék az egyeztetéseket a szakmai szervezetekkel az alapellátás és a sürgősségi ellátás átalakításáról. A kormányzás első évében megtörténne a béremelés első, 50 százalékos lépése, a béregyenlőtlenségek kiigazítása.

Jobbik Magyarországért Mozgalom
: Többletforrásként 300-400 milliárdot juttatnának az egészségügynek. Céljuk az orvosi ellátás egyenlőtlenségeinek fölszámolása. „Zéró toleranciát” hirdetnek a daganatos betegek ellátásában, azaz megkönnyítenék mind a diagnózishoz, mind a terápiához való hozzáférést. Átalakítanák a gyógyszertámogatást, az új rendszerben több támogatásra számíthatnának a krónikus betegek, illetve a kisgyermekes családok. Új gyógyszerreklám-szabályozással mérsékelnék az indokolatlan tablettafogyasztást. Több ponton - a mentésben, az alapellátásban – igazítanának az ellátórendszer struktúráján. Az egészségügyben dolgozók számára életpályamodellt, s annak részeként átlátható béremelési-rendszert ígérnek. A külföldön dolgozó orvosok, nővérek hazacsábítására ösztöndíjat alapítanának. Az első napon létrehoznák az Egészségügyi Minisztériumot. Az első hónapban már elindulna az alapellátás megerősítését célzó program, amelynek keretében feltöltenék az üres körzeteket, és megdupláznák a háziorvosi finanszírozást.

Demokratikus Koalíció (DK): Háromszintű ellátási csomagot ajánlanak a választóknak, melyben a mindenkinek járó alapcsomagba sorolják a sürgősségi ellátásokat (beleértve a mentést), a járványüggyel összefüggő feladatokat, a csecsemő- és gyermekgyógyászati ellátásokat, a vérellátást. A járulékfizetők számára (ideértve azokat is, akik után a központi költségvetés fizet) a biztosítási csomag részeként kínálnák az egészségügy mindenkori általános színvonalának megfelelő szolgáltatásokat. A rendszer harmadik eleme lenne a kiegészítő biztosítás. A párt a betegeknek szánt új szlogenje: „Az állam gyógyítson, vagy fizessen!” Ha az állami szolgáltatók nem tudják elfogadható időn belül biztosítani az ellátást, a beteg magánszolgálatótól is kérhetné azt. A számlát ebben az esetben a társadalombiztosítás fizetné. A kizárólag magánorvosi ellátás költségeinek mérséklését adókedvezmény is segítené. Az ágazat dolgozóinak egyszeri másfélszeres, majd öt éven keresztül további évi 15 százalékos béremelést ígérnek. A céljuk, hogy a szektorban a keresetek érjék el az uniós országok átlagát. Többlettámogatással ösztönöznék, hogy valamennyi körzetben legyen háziorvos. Átvállalják a kórházak adósságait, és a gyógyítás valós költségeit fedező finanszírozási rendszert vezetnének be. Kétszeresére növelnék a CT és MRI berendezések számát, és egy hétre csökkentenék a vizsgálatra való várakozás idejét.

Lehet Más a Politika (LMP): Átfogó finanszírozási és ellátási reformra készülnek annak érdekében, hogy javítsanak a hozzáférés egyenlőtlenségein. Azonnali 50 százalékos béremelést, önálló tárcát és egészségbiztosítót, valamint új intézményként Egészségügyi Érdekegyeztető Tanácsot ígérnek. Célul tűzték az ellátórendszer, a betegirányítás átalakítását, a várakozási idők csökkentését, a párhuzamos ellátások megszüntetését. A kórházakat 24 órás szolgálattal működtetnék. Országgyűlési biztos védené a betegek jogait. A gyógyszerekkel kapcsolatos információk elérhetőségét javítanák a betegek számára. A tartós és gyógyíthatatlan betegek ápolását munkaviszonyként ismernék el, és a minimálbérnek megfelelő díjat fizetnének érte. Ez a díj kifizethető lenne az ápoltnak is, aki ezért az összegért maga is megvásárolhatná a piacról ezt a szolgáltatást.

Momentum Mozgalom:
Az uniós országok átlagának szintjére növelnék az egészségügyi közkiadásokat. Az ellátásokat régiónként szerveznék újra, a háziorvosi ellátás problémáit pedig csoportpraxisokkal kezelnék. A párt a betegellátás minőségével kapcsolatos adatokat nyilvánossá tenné. Az egészségügyi problémákkal kapcsolatos tájékozódást 24 órában üzemelő online információs oldalakkal és telefonos tanácsadókkal segítenék. Az orvos receptre írhatná föl a mozgást, a vénnyel kedvezményesen lehetne sportolási lehetőséghez, edzőtermi szolgáltatásokhoz jutni. Támogatott orvosság lenne a fogamzásgátló tabletta, valamint igazodva az uniós szabályozáshoz a sürgősségi tablettákat pedig vény nélkül is kiadhatnák a patikák. Emelnék az egészségügyben dolgozók bérét, a ciklus végéig 60 százalékkal. Hozzálátnának a szakmai eljárásrendek elkészítéséhez. Meghatároznák a társadalombiztosítási alapcsomag tartalmát. A kórházak menedzsmentjében pedig a betegbiztonságért felelős igazgatót alkalmaznának. Az iskolákban önálló tárgyként bevezetnék az egészségnevelést.

Együtt: A ciklus első felében a GDP egy százalékával, legalább 330 milliárd forinttal növelnék az egészségügyi büdzsét, rövidítenék a várólistákat, javítanák a kórházi étkezést, valamint országossá bővítenék a 24 órás orvosi ügyeleti rendszert. Az egészségügyi rendszert állami, társadalombiztosítási modellben üzemeltetnék és megerősítenék a kiegészítő magánbiztosítókat. A háziorvosi praxis bevételét azonnal megemelnék 25 százalékkal, és ezt minden évben legalább az inflációval korrigálnák. Vizsgálnák a szakorvosi praxisok privatizálásának lehetőségét. Az előjegyzési listákat 1 hétre rövidítenék, a kórházi várólistákat pedig célzott akciókkal felszámolnák. A megelőzésre, az oltási-programokra és a népegészségügyre több forrást biztosítanának. Széles körben, a patikán kívül is hozzáférhetővé tennék a vény nélküli gyógyszereket, megteremtenék a házhoz-szállítás feltételeit. Ismét létrehoznák a betegbiztosítási felügyeletet. Négy éves megállapodás keretében, a ciklus végéig legalább nettó 50 százalékkal emelnék az egészségügyben dolgozók bérét. Az első hónapban a költségvetési törvény módosításával létrehoznák a praxisalapot, hogy megkönnyítsék a fiatal háziorvosok körzetvásárlását.A ciklus végéig régiós szomszédaink egészségügyi költéseinek átlaga fölé emelnék az egészségügyi közkiadásokat. Az egynapos ellátások növelésével csökkentenék a kórházi ágyak számát.

Magyar Liberális Párt: Átlátható finanszírozást, és működést ígérnek az egészségügyben. A párt a szocialisták egykori választási szlogenjét – a senki se legyen azért beteg, mert szegény, és senki ne legyen szegény azért, mert beteg – „tűzte zászlajára”, miközben a többszintű biztosítási rendszer mellett érvelnek. Megfogalmazásuk szerint - meghatároznák az alapellátás „elégséges” körét, és az ezen kívül eső szolgáltatásokra kiegészítő biztosítást kellene kötniük a betegeknek. A finanszírozást ők is növelnék - az OECD országok átlagának megfelelően - a nemzeti össztermék 9 százalékára. Ez számításaik szerint azt jelenti, hogy 700 milliárd forinttal kellene a mostani kasszát kiegészíteniük. Ők is fontosnak tartják a dolgozók béremelését, de annak mértékéről konkrét számot nem árultak el. Az ellátórendszert átszerveznék, mint írják: kevesebb, de jobb műszerezettségű, szakember-ellátottságú kórházra van szűkség.

Magyar Kétfarkú Kutyapárt: A teljes lakosságnak és a határon kívül élő magyaroknak is örök életet garantálnak. Mint azt a weblapjukon írják: megszüntetik az egészségügy legnagyobb problémáját, a betegségeket. Ezt követően az orvosok életkortól függetlenül nyugdíjba mehetnek, s ha másért nem, hát ezért, érdemes lesz hazatérni külföldről is, azaz megszűnik az orvoshiány. Betegségeket ezután kizárólag iskolai és munkahelyi hiányzás érdekében lehet majd igényelni és venni. Az így eladott, nem létező betegségek árából emelik majd az egészségügyből elbocsátott dolgozók munkanélküli járadékát. A betegségek eltűnésével véget érhet az ellenségeskedés a vírusokkal, akiknek választójogot adnának. Így újabb intelligens lényeket tudnak bevonni a magyar adórendszerbe. Az örök élet bevezetésének előkészítését már megkezdték. Mint írják: sikerült a Földre szállítani a Halált, így alapos tudományos vizsgálata, és a félig altatott állapotban tartása lehet az egyik végső megoldás a problémára. Prevenciós és mentálhigiénés programjuk lényeges eleme, hogyan lehet visszafiatalodva élni örökké, és mi az egyetlen megoldás az unalmas örök élet problémájára. Azt ígérik: a válaszokat a 2018-as választásokig mindenképpen kitalálják.

A GAZDAG MIGRÁNSOKNAK NEM ÁLLTA ÚTJÁT A KERÍTÉS: ÍGY MŰKÖDTEK A LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYEK MAGYARORSZÁGON

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: KŐMŰVES ANITA
2018.03.19.


Orbán Viktor miniszterelnök nem kertel, ha a bevándorlásról van szó. Februárban sem volt ez másképp, amikor a megyei jogú városok közgyűlésén azt mondta: a sokszínűség nem érték. A hallgatósága pontosan tudta, hogy mire gondol, hiszen már két éve folyamatosan azt halljuk a kormánytól: nem látja szívesen sem a bevándorlókat, sem a menedékkérőket. Az Orbán-kormány minden fronton beleállt ebbe a harcba. Szembeszállt az Európai Unió döntésével, amely közel 1300 menekült befogadására kötelezte volna. Mint az Átlátszó kiderítette, a kormány tavaly 12 milliárd forintot költött a Soros- és bevándorlás-ellenes propagandára.

Ám a magyar kormánynak semmi baj a bevándorlókkal, legyenek ők bármilyen vallásúak vagy legyen bármilyen a bőrszínük, ha van elég pénzük. A 2013-ban indult letelepedésikötvény-program ugyanis lehetőséget adott unión kívüli polgároknak, hogy magyar letelepedési engedélyt szerezzenek.

A belügyminisztérium közlése szerint a program 2017 márciusi felfüggesztéséig 24 ezer fő érkezett hazánkba ezzel a programmal, többségük Kínából. Ez majdnem hússzor annyi, mint az Orbán-kormány által oly hevesen ellenzett, az uniós kvóta alapján hazánkra jutó 1300 menekült.

A magyar letelepedési engedélyre pályázóknak először 250 ezer euró értékben kellett ötéves magyar államkötvényt venniük. Az összeget később 300 ezer euróra emelték. A botrányos programot tavaly márciusban függesztették fel.

Az OCCRP riporterei és partnerszervezetei, illetve a Transparency International egy tucat országban vizsgálták meg, hogyan működnek ezek a programok, amelyek azoknak kedveznek, akik egyébként is a legjobb kapcsolatokat ápolják a hatalmasokkal. Az Átlátszó foglalta össze a magyar letelepedési kötvények rendszerének visszásságait.

Ám a magyar letelepedésikötvény-program nem azért váltott ki felháborodást, mert a magyarok attól féltek volna, hogy a betelepülő külföldiek veszélyt jelentenek rájuk. Nem az – egyébként hevesen szított – idegenellenesség miatt kellett felhagynia vele a magyar kormánynak.

A programot azért kellett felfüggeszteni, mert sokan úgy vélték: a rendszer a korrupció melegágya, hiszen a letelepedni vágyók nem közvetlenül a magyar kormánynak fizettek, hanem öt közvetítő cég egyikének – amelyek zsíros profitra tettek szert az üzleten.

A legtöbb ország, amely pénzért állampolgárságot vagy letelepedési engedélyt kínál, közvetlenül lép kapcsolatba a jelentkezőkkel.

Kapcsolódó cikkeink


Aranyvízumok és letelepedési kötvények: a gazdagok számára nyitva vannak a határok

Cannes másképp: luxus, aranyvízumok és orosz kuncsaftok

Az öt közvetítő cég közül négyet ráadásul offshore adóparadicsomokban jegyeztek be, így nem lehet megállapítani, kik a valódi tulajdonosaik. A magyar sajtónak és civil szférának közvetett módon sikerült egyes cégeket Habony Árpád, illetve Rogán Antal köreihez kötnie.

A közvetítőcégek pedig hatalmas profitra tettek szert: a kormány is adott nekik jutalékot a kötvények árából, és még 40-60 ezer eurónyi közvetítői díjat is felszámolhattak.

Az Átlátszó összesítése szerint a közvetítők a program három éve alatt közel 100 milliárd forintot kaszáltak, ám az offshore háttér miatt nem tudjuk, ez a pénz végül kié lett.

Magyarország veszített az üzleten:...

FENYEGETŐZÜNK, JÁNOS, FENYEGETŐZÜNK?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.03.19.


...Fenyegetőzünk, János, fenyegetőzünk? Ráadásul úgy, hogy megint hazudsz és mellébeszélsz. Pedig a valóság szelektív tudomásul vételének nem szokott jó vége lenni, ezt pont tőletek tudom.

Márki-Zay Péter megválasztása utáni első dolga az volt, hogy világossá tegye: tisztában van azzal, hogy egy narancssárga testülettel kell együtt dolgoznia, de rajta semmi nem fog múlni, hiszen a polgárok az építkezésre hatalmazták föl, nem a rombolásra.

A hódmezővásárhelyi polgárok, akiknek megint az önjelölt, de kéretlen-fogadatlan prókátorát játszod, nem kért belőletek és az elmúlt nyolc év fideszes sikertörténetéből. Ti ezt mai napig nem bírjátok feldolgozni. Mit nem lehet azon megérteni, hogy ami 24 évig működött, az már nem működik? Elég volt. Ti voltatok azok, akik az összes rendelkezésetekre álló csatornán azt pofáztátok, hogy a hódmezővásárhelyieket megvezették, azt sem tudták kire szavaztak.

És most te jössz azzal, hogy ti nem sértődtök meg? Ugyan miért kellene, János? Minden a kezetekben volt, és még annál is több. Eltaknyoltatok. Egy jobboldali konzervatív keresztény emberrel szemben. Akire most megpróbálod rákenni, hogy miniszterelnöki ambíciói lennének. Nem, nincsenek neki ilyen ambíciói, ne hazudj. Fuss neki még egyszer, János, mielőtt újra szénné égeted magad.

Ebben az országban egyedül a Fidesz és Orbán Viktor üzent hadat az ország egy részének. Éppen 4 nappal ezelőtt, amikor politikai, jogi és erkölcsi elégtételről hörgött a nemzeti ünnepen. Most akkor ez a folytatás? Értem, hogy ebben a gépezetben te is csak egy közönséges kifutófiú vagy, akinek az a feladata, hogy megüzenje: aki veletek ujjat húz, aki nem borul le a maffiátok elé, az magára vessen. A fenyegetőzésekből elég volt, János! A háború a ti terepetek, a gyűlöletből, a demagóg, önfényező uszításból éltek fennállásotok óta.

Szerintem hagyjátok békén Márki-Zayt, a hódmezővásárhelyieket és ne fenyegetőzzetek, mert semmi értelme. Nem Márki-Zay az egyedüli ebben az országban, aki pontosan tudja, mennyi mindent elloptatok ettől az országtól az elmúlt nyolc évben. Ez nem hadüzenet ez tény.

Engedd el, János! Nem akarunk Orbán kihívói lenni, csak egyszerűen elég volt a kamu háborúitokból! Nagyon elég volt. Itt nem ti vagytok az áldozatok, hanem az egész ország.

EZT HOZTA A BANKI BÉKÉLTETÉS - NAGY ESÉLLYEL MEGMENEKÜLHETTEK AZ ÁRUBEMUTATÓN BEPALIZOTTAK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem Blog
2018.03.19.


A kérelmezők szempontjából kedvező végkimenetelű ügyek aránya 2017-ben 40,7 százalékra nőtt – büszkélkedik a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) éves jelentésében. A legsikeresebben – derül ki az Azénpénzem.hu számításaiból – a lakástakarékok ügyfelei, illetve az áruhitelesek (ez sokszor árubemutatós ügyet takar) képviselhették igazukat.

Szinte pontosan négy évvel ezelőtt – mintha a választásokra időzítették volna – változott meg az a gyakorlat, hogy a PBT közzéteszi elutasító és egyezségi határozatait. Azóta az esetleges politikai haszonnal nem járó, de a fogyasztók számára szerintünk igenis jó eligazítást nyújtó ügyeket nem ismerhetjük meg. Csupán nevesített ajánlásokat, illetve kötelezéseket hoznak nyilvánosságra. Utoljára ilyent is tavaly októberben tettek közzé.

A 2016. évi adatokhoz képest tavaly közel másfélszeresére nőtt azoknak a kérelmeknek a száma és aránya, amelyek elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül érkeztek. A kormányablakok a korábbinál 80 százalékkal több kérelmet továbbítottak a PBT-hez...

REPUBLIKON: ÁTSZAVAZÁSSAL IS MEGVERHETŐ A FIDESZ!

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.03.19.


A Republikon intézet elemzése szerint visszalépések nélkül, a választók tudatos átszavazásával is megverhető a Fidesz. “Ha a választók akár csak kis része is átszavaz az esélyes jelöltre, a Fidesz az abszolút többséget jelentő 100 mandátum alá eshet.”- írja az intézet.

A Republikon Intézet 51 választókerületet rendezett sorba aszerint, a baloldal vagy a Jobbik jelöltje kerülhet-e közelebb a Fideszhez – vagy előzheti meg a kormányoldalt. E körzetek megnyerése már bőségesen elég az abszolút többség megakadályozásához. Az Intézet a támogatottsági adatokból és az egyes választókerületek 2014-es eredmények alapján képzett területi súlyaiból indult ki.

Az intézet szerint a közvéleménykutatási adatokból az látszik a Fidesz a 2014-es támogatottsági szintjén van, illetve az is látszik, hogy az ellenzéki választók nagyobb arányban lehetnek hajlandóak egymás jelöltjeire átszavazni, mint négy évvel ezelőtt.

Az intézet szerint, ha a választók maguk felismerik az adott választókerületben esélyes jelöltet, és akár pártszimpátiájukat félretéve egyéniben átszavaznak erre a jelöltre, a Fidesz a 2014-esnél lényegesen több körzetben veszíthet.

A Republikon szerint erre 51 körzetben van esély. Az 51 körzetből 34 helyen a baloldal, 7 helyen a Jobbik az esélyesebb a Fidesz legyőzésére; 10 körzet esetén megítélésünk szerint nem meghatározható, hogy a baloldal vagy a Jobbik indul-e jobb helyzetből.

Pont ezért a Republikon közzé is tett egy táblázatot erről az 51 körzetről.

A baloldal által megnyerhető 34 körzetből a pártok közötti megállapodások értelmében 17-ben az MSZP-Párbeszéd szövetség állított jelöltet, 14-ben a Demokratikus Koalíció, 1 körzetben az LMP, két körzetben pedig a baloldali pártok által támogatott független jelölt indul...

KONOK PÉTER: A NÉP ELLENSÉGÉNEK LENNI NAGYON FONTOS DOLOG, ANNYIRA, HOGY NEM IS BÍZHATJUK A NÉP ELLENSÉGÉRE

VÁROSI KURÍR
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: KONOK PÉTER

2018.03.19.


A szatíra olykor öldöklőbb fegyver lehet minden másnál, hiszen ahogy egy nagyon okos ember mondta egyszer, akit kinevetünk, attól tovább nem félünk. Konok Péter történész, közíró alábbi szösszenete, amelynek a félelmetes Berija az egyik főszereplője, ilyen.

Ketten beszélgettek

– Teát, Ivanov elvtárs?
– Köszönöm, Berija elvtárs! Mmmm! Remek tea!
– Kínai import, különleges, válogatott tealevelekből. Egyenesen a proletariátus élcsapatának… nos, hadd kérdezzem meg: szereti ön Sztálin elvtársat, Ivanov elvtárs?
– Teljes szívemből.
– Készen áll, hogy nagy szolgálatot tegyen szocialista hazánknak?
– Természetesen.
– Akkor ön a pártkongresszuson Sztálin elvtárs ellen fog szavazni.
– Dehogy!
– Nézze, Ivanov elvtárs! Szükségünk van valakire, aki a nép ellensége. Ez fontos dolog, nem bízhatjuk a nép ellenségeire!
– Értem. És mi fog történni velem?
– Kivégezzük. Megértheti, hogy nem finomkodhatunk a nép ellenségeivel. Vagy netán úgy gondolja, igen…?
– Jaj, nem! De mi történik a nép valódi ellenségeivel?
– Mi történne? Ha látják, hogy miként bánunk el önnel, inukba száll a bátorságuk! Gyáva alakok ám ezek… egytől-egyig Sztálin elvtársra fognak szavazni.
– Nagyszerű terv! Örömmel teszem a kötelességem, Berija elvtárs! Kezet rá!
– Hogy én veled kezet fogjak, te mocskos, rühes, áruló kutya?! A francos, burzsuj teádat hörpölöd, és azt tervezed, Sztálin elvtárs ellen fordulsz?! Takarodj a szemem elől!
– Értettem, Berija elvtárs! Értettem, és megértettem. Én is undorodom magamtól, és erre büszke vagyok.
– Helyes… ja, és Ivanov… khmmm… polgártárs! Ha majd vallatjuk… mi ketten nem találkoztunk… ön sosem találkozott velem!
...

MINÉL TÖBBEN UTÁLNAK A SZAKMÁBAN, ANNÁL SIKERESEBB VAGY

24.HU
Szerző: INKEI BENCE
2018.03.18.A Halott Pénz évek óta ott a legsikeresebb mai előadók között itthon, a zenekar alapítója és arca, Marsalkó Dávid szerint azonban a neheze csak most jön, amikor meg kell tartaniuk a hosszú évek alatt verbuvált közönségüket. Interjúnkban szóba került még, hogy miért egyedülálló a Halott Pénz tavaszi arénaturnéja, és hogy jobb volt-e régen, amikor még az emberek képesek voltak összekapni zenei ízléskülönbségek miatt.

Nem egyik pillanatról a másikra lettetek országosan ismert zenekar, viszont így volt pár év, amíg folyamatosan lépdelt előre a Halott Pénz. Te hogy élted meg azt az időszakot?

Az biztos, hogy az a 2013 és mondjuk 2015 közötti időszak volt a legizgalmasabb a Halott Pénz történetében. Ez három olyan év volt, amikor nagyon forrongott körülöttünk a levegő, akkor váltunk nagy zenekarrá, amely már húzónév lett a fesztiválokon, igazi fordulópont volt. 2004-ben kezdtem el ezen a néven zenélni, és 2012-ig számítanám a sikertelenebb időszakot, utána viszont jöttek sorban azok a számok, amik slágerek tudtak lenni, kezdve A feneked a gyengémmel. Ebben az időszakban nagyon sokan kezdtek ránk figyelni: amikor az ember hirtelen sikeres lesz egy szakmán belül, rengetegen akarják megismerni vagy barátkozni vele, és amennyire izgalmas időszak volt, annyira volt bezárkózás is a részemről. Nagyon közvetlen voltam előtte, de ez megváltozott, mert oda kellett figyelni, hogy kinek mit mond az ember. Akkor azt éreztem, hogy az emberek állandóan azt várják, hogy mikor bukik el ez a sztori, és ez azért elég nyomasztó helyzet. Ezért is érzem azt, hogy hamar elmentek ezek az évek, mert folyton arra figyeltem, nehogy elcsesszük – a menedzserünk azóta is azzal ugrat, hogy én nem tudom soha élvezni a dolgokat. De ettől még ez a pár év egy nagyon szuper időszak volt, életem eddigi legjobb évei: előtte soha nem voltak ilyen feladataim, soha nem dolgoztam ennyit, soha nem is voltam ennyit beteg és ennyire kimerült, de soha nem is élveztem ennyire semmit.

Ti is úgy éreztétek, hogy a Darabokra törted a szívem-feldolgozás volt az a lökés, ami ahhoz kellett, hogy a Halott Pénz a legelső vonalba kerüljön?


Abszolút van ebben valami, ha nagyon kell gócpontokat mondani, akkor A feneked a gyengém után a Valami van a levegőben volt a következő szintlépés, de a Darabokra törted a szívem tényleg még egy szintet tudott ugrani 2015-16 fordulóján, és nem sokkal utána jött ki a negyedik lemezünk is. Én is úgy emlékszem, hogy akkorra fogadta el a közvélemény rólunk, hogy oké, most már akkor ezek itt maradnak. Onnantól kezdve már nem kellett a fesztiválszervezőket sem győzködni arról, hogy nagyszínpadon van a helyünk, addigra érett be a gyümölcse annak a pár évnek...


ORBÁN VIKTOR, EURÓPA SZELLEMI VEZETŐJE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.03.18.


Ma, így március közepén újra visszatért a tél. Sokak örömére, talán még többek bánatára, de itt van. A Belügyminisztérium felkészült, ezúttal talán nem kell sem tankokat bevetni, sem átülni mások autóiba. Talán túléljük még valahogy ezt a pár napot és végre beköszönt a tavasz. A mai nap is igen erősre sikeredett, még akkor is, ha Simicska ezúttal nem szivárogtatott. Viszont ami késik…

Szijjártó Péterről kiderült, hogy bár nagyon ügyesen titkolta, valójában sorosista kerítésbontó ő. Történt ugyanis, hogy még 1996-ban, harmadikos gimnazista korában Amerikába utazhatott a Soros-alapítvány jóvoltából. Repülőújtát és szállását is Soros György alapítványa fizette, heti 75 dollár zsebpénz mellett. A kis Petike nagyon élvezte az utat, örüljünk hát együtt! A külügy pedig így reagált az esetre:

EZ 23 ÉVVEL EZELŐTT TÖRTÉNT, SZIJJÁRTÓ PÉTER 17 ÉVES VOLT, SOROS GYÖRGY PEDIG AKKOR MÉG NEM AKARTA ILLEGÁLIS BEVÁNDORLÓKKAL ELÁRASZTANI EURÓPÁT.


Ennyike, ahogy Deutsch Tamás mondaná. Jut is eszembe: Deutsch. Aki Lázár János után szabadon ismét megmutatta a magyar népnek, kitől és mitől kell rettegnie. Brüsszel egyik negyedébe, Molenbeekbe látogatott el, hogy ott remegő hangon előadja micsoda változáson ment keresztül a városrész, aminek egyedüli felelőse a szocialista polgármester volt, aki terroristákat telepített be oda. Célja minden vitán felül állt: a következő polgármester választás megnyerése. Kíváncsian várom, ki lesz a következő fideszes rettegő és mely világvárost fogja felhasználni arra, hogy megtámasszák gyűlöletkampányukat. London, Párizs, esetleg Berlin?
...

ATOMCSAPDA - DOKUMENTUMFILM AZ ATOMENERGIA VESZÉLYEIRŐL


ÁTLÁTSZÓ 
- 230: AZ ENERGIAKLUB BLOGJA
Szerző: Energiaklub
2018.03.18.


Sugárbiológusok, biztonsági szakértők, újságírók, környezetvédők és politikusok beszélnek az atomerőművek működéséről és veszélyeiről.

Ha érdekel a téma, most egy videóból megtudhatsz sok mindent. Nem olyan bonyolult, mint ahogy azt a nukleáris mérnökök igyekeznek beállítani!

FAKE NEWS

168 ÓRA ONLINE
Szerző: MÁTYÁS GYŐZŐ
2018.03.18.


Most aztán mindennél fényesebben lepleződött le az ellenzéki fake news média, amelyik a Soros tenyeréből cseresznyézik. Azt a szemenszedett csúsztatást voltak képesek állítani, hogy a haza bölcse a nemzeti ünnepen megfenyegette a magyarokat. Mert azt mondta volna, hogy „a választás után elégtételt fogunk venni”. Hát mi ez, ha nem a szándékos ferdítés orgiájának csimborasszója? Mert a nemzet megmentője, Európa vezérlő csillaga, az univerzum védőszentje azt mondta, hogy „a választás után elég ételt fogunk enni”. Hát ebből a mondatból csak úgy süt az ország iránt érzett felelősség gondja, és a nélkülözők felkarolásának programja. Ez egy szociálisan szuperérzékenységtől hajtott jövőkép, amelyik a magyar gazdaság beláthatatlan felívelésére alapozva rajzolja meg a magyar gazdaság beláthatatlan felívelésének perspektíváját. A magyarság távlatának eme pozitív üzenetét torzította el a valótlanság mocsarában szügyig dagonyázó ellenzéki fake news média.

Hát mit is várhatunk ettől a Soros emlőin tobzódó médiától? Talán a magánélet szentségének tiszteletét?

Tessék megnézni, hogyan törölték bele a sáros lábuk bakancsát a feddhetetlen miniszterelnök-helyettes úr privátszférájába. Aki csak úgy magánéletileg akart élni a hobbijának, de a gátlástalan fake news média nem szégyellte meglovagolni a vele kapcsolatos rénszarvast (jávorszarvast?). Csak azért, mert a potom 5 milliós vadászatot állítólag(!) az a vállalkozó fizette a miniszterelnök-helyettes úrnak, akinek bőven jutott állami pénz a szállodáira, no meg pótolhatatlan bölcsességekben bővelkedő megnyitóbeszéd is, amit a miniszterelnök-helyettes úr tartott. Ha nem számítjuk is, hogy egy ilyen beszéd értéke (hasonlóan a miniszterelnök-helyettes úr politikai tevékenységéhez) úgyszólván felbecsülhetetlen, hát akkor is micsoda dolog, hogy itten páros lábbal vájkálva a magánéletben, a fake news média mindjárt korrupciót emleget? Amelyiknek a szűklátókörű kicsinyességére jellemző, hogy nem a nagy összefüggéseket, mondhatni a szálloda csillogó homlokzatát nézik, hanem az apró-cseprő részleteket. A fake news média leragad a mibűl szűkkeblű kérdésénél, miközben mindannyian büszkék lehetünk arra, hogy épül-szépül az ország: sorra épülnek a futballpályák, a stadionok, a futball… izé stadionok: és akkor az ellenzéki rosszindulat irigysége elkezd itt szarakodni a részletekkel. Hogy be kellene vallani adózásilag az ajándékot! Pedig valójában a miniszterelnök-helyettes úr ajándékozta meg a vállalkozót az ő magnetikus jelenlétével! És akkor még nem is került az említés sorsára, hogy a miniszterelnök-helyettes úr itten a hazafias cselekedet legfelső fokát hajtotta végre szinte önszorgalomból. Tudjuk a közszolgálati híradó pártatlan tudósításából, hogy Svédország ma úgyszólván a pokol legmélyebb bugyra, ahonnan menekülnek az emberek a migránsok elől. A miniszterelnök-helyettes úr a hiteles szemtanú erejével akart beszámolni eme borzalomról, ugyanakkor segített a svéd kollégáknak szakszerűen ritkítani a rénszarvasokat, mielőtt a migránsok hordái iszlamizálják őket Soros György parancsára...

A RETTEGÉSI HÁROMSZÖG: MAGYAROK, ROMÁK, MENEKÜLTEK

MÉRCE
Szerző: MÁRTON JOCI
2018.03.18.


Járóka Lívia fideszes politikusként 2004 és 2014 között töltött be európai parlamenti képviselői posztot, igaz, magát inkább vallotta a romák és a legszegényebbek szószólójának, mintsem politikusnak. Ezt a szakpolitikai szerepet megfelelően el tudta látni: európai szintű felzárkóztatási programokkal foglalkozott, a hazai belpolitikai vitákban még akkor sem foglalt állást, ha azoknak romákat érintő aspektusai is voltak. Járóka 2017 szeptemberében visszatérőként az Európai Néppárt alelnöki posztját foglalta el. A Fidesz 28. kongresszusi nagygyűlésén tartott beszédében azonban már érezhető volt, hogy ezért a kimagasló posztért cserébe – amit mindezidáig soha nem töltött be magát romának valló személy – ezúttal már nagyobb pártpolitikai szerepvállalást is várnak cserébe.

Járóka Lívia nemrég azzal fenyeget bennünket romákat, hogy amennyiben a menekültek megvetik a lábukat a kontinensen, az Európai Uniónak nem marad forrása a romákat felzárkóztató programok folytatására és a leginkább rászorulók életminőségének javítására. Nem újkeletű gondolat a romák és migránsok szembeállítása a Fidesz részéről, a téma újbóli felemlegetéséből egyértelmű, hogy a közelgő választásokon a mi szavazatainknak is nagy a súlya; még a mérleg nyelve is lehetünk. Ezen túlmenően van még egy nagyon fontos kérdés, amit a szembeállítás után fel kell tennünk magunknak: hagyjuk-e magunkat manipulálni, hagyjuk-e azt, hogy más kisebbségi csoportokkal félemlítsenek meg bennünket, vagy saját kisebbségi létünkből eredő tapasztalatainkra támaszkodva elutasítjuk mindezeket, és ellenállunk az alaptalan megfélemlítésnek.

Járóka Lívia határozottan állítja, hogy Európa saját roma szegényeinek felzárkóztatása meg kell hogy előzze a menekült emberek befogadását, illetve integrálását. Erről Donald Trump amerikai elnök „America First” szlogenje jut eszembe, de tőlünk romáktól ez a felsőbbrendűséget hirdető nacionalista megközelítés teljesen idegen, nem engedhetjük, hogy ez a beszédmód az egyenlőségünkért folytatott politikai mozgalmaink része legyen.

Mindeközben,

amíg Járóka a menekültekről, mint a romák boldogulásának legfőbb akadályaként beszél, addig a miniszterelnök Miskolcon a magyar romák belső migrációját, a romák városba költözését említi intő példaként a helyi lakosoknak, mint az együttélés teljes csődjét.

Elvárható lenne, hogy az alelnök asszony egyeztessen a miniszterelnökkel arról, hogy kik legyenek a rettegés céltáblái, és kik az eszközei. Ennek hiányában durva rettegési háromszöget sikerült kialakítaniuk a közelgő választások hevében.

Nem tehetjük Európa legkiszolgáltatottabb csoportjának támogatását attól a humanitárius kötelességünktől függővé, melyet a menekültek felé kell tanúsítanunk. Mit szólnánk hozzá, ha az Európai Unió környezetvédelmi bizottsága azzal állna elő, hogy élővizeink tisztaságára most nem tudunk fókuszálni, mert a levegő szennyezettségét kell kezelnünk? Egyik ügy sem lehet előrevalóbb a másiknál.

Ez egy abszurd érvelés, amit nem fogadhatunk el, mert amíg látszólag a romák és a szegények érdekeit védi, valójában csak a Fidesz rövidtávú politikai érdekeit szolgálja a hangulat keltésével és a kiszolgáltatott csoportok és velük szolidáris emberek megosztásával. Nem véletlen, hogy angol nyelvű interjúiban Járóka említést sem tesz arról, hogy a roma- és menekült-kérdés bármilyen módon összefüggne vagy hatással lenne egymásra. Ez csak a hazai romák és szegények bizonytalanság-érzését és félelmeit próbálja fokozni Járóka személyében egy autentikus megszólalóval, akivel a párt hitelesíteni tudja magát.

Járóka a riportban méltatta a magyar kormány erőfeszítéseit, melyek véleménye szerint eredményesek is voltak: csökkent a szegénység, amit a nyugat-európaiak nem mondhatnak el magukról, hiszen ott szerinte megduplázódott a nélkülözők száma a korábbi évekhez képest. Az interjú alatt végig sikerül a kormány által elvárt „józan kelet” illetve „meggondolatlan nyugat” végletekig leegyszerűsített kommunikációs paneljét prezentálnia. A pipogya nyugatiak azt hiszik, hogy ők jobban tudják, pedig inkább kellene hallgatni ránk, mivel nekünk nagyobb tapasztalatunk van az integráció területén...