2023. augusztus 12., szombat

GÁBOR GYÖRGY: A PARVENÜ RONGY JELLEME

SZABADSÁG KLUB
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2023.08.11.

Ennél ezerszer jobb volt az összes ótvaros diktátor, köztük Ceaușescu az arany WC csészéjével és WC keféjével, mert ezekben a szörnyetegekben – úgy tűnik – akadt még valami atavisztikus emberi maradvány, minimális szemérem, jóérzés, gátlás vagy nem is tudom, micsoda, szemben Szalay-Bobrovniczky Kristóffal, aki mindezektől a humán nyomoktól garantáltan mentes, maga a pőre fideszség, hiszen amazok nem múzeumokat csesztek szét, csak a maguk képére és hasonlatosságára rendezték be otthonaikat. A jelenlegi magyar hadügyminiszter viszont ugyanezt az ország egyik fontos, frekventált és kedvelt múzeumával tette meg.

Facebookon írt posztomban elmondtam, mit is gondolok arról, hogy az új honvédelmi miniszter, bizonyos Szalay-Bobrovniczky Kristóf hamisítatlan parvenüként és utolsó bunkóként kisöpörte a helyéről a Hadtörténeti Múzeumot, csak azért, hogy berakhassa oda a fenekét, s elegáns fekvésű szobához jusson, pompás panorámával.

Tudom, hogy ennél súlyosabb disznóságokat is elkövettek és várhatóan el is fognak követni, de ezt a történetet én a legszimptomatikusabbnak, a legárulkodóbbnak és a legvérlázítóbbnak gondolom az elmúlt évek során elkövetett valamennyi gazemberségük sorából.

Adott egy önmagát folyamatosan nemzetiként és keresztényként magamutogató kormány, amely akár magáénak is vallhatná a konzervatív hagyományban jól ismert szállóigét, amely szerint még ha valami csillogóan új létrehozására nem is vagyunk képesek, de legalább a régi értékeket teljes épségükben törekszünk megőrizni. Meg hát a nemzeti hagyományok, az értékek továbbadása, a család és egyéb szófoszlányok, a nap 24 órájában.

Apropos, család, értékek továbbadása, miegymás. Én kisgyerekkoromban a Hadtörténeti Múzeum előtt álló ágyúkon lovagoltam rendszeresen, a múzeum megtekintése után szinte menetrendszerűen, ugyanis sokszor jártam emitt, minthogy apám és anyám volt az első "történész" az életemben. Apám itt mesélte el a magyar történelmet, anyám a Nemzeti Galéria nagy történelmi festményei előtt állva. De valamennyi iskolámmal úgyszintén jöttünk ide, aztán később már én hoztam a saját gyermekeimet, s minden kísértetiesen ugyanúgy zajlott: múzeumi sétával, aztán ágyúkon való lovaglással, magyarázatokkal, mesével, s innentől kezdve mindegyiknél állandósult történelemből a jeles, a töri lett a kedvenc tárgy, emelt színtű érettségi, sikeres felvételi, szóval hagyomány, ismeret, örökség, megőrzés, továbbadás, család, a jövő generációja, vagyis a Fidesz-KDNP összes jelszava, csak a CSOK és a fóliázás hiányzott közülük, meg az, hogy az anya nő, az apa férfi.

De aztán egyszeriben (korántsem váratlanul, az efféle már várható volt) megérkezett a hamisítatlan dzsentroid parvenü, a régről ismert magyar regények legundokabb, legvisszataszítóbb szereplője, a "kivagyokén", aki jelentős energiával törekszik magamutogatni, ki is ő és milyen is ő (jelentem, hiánytalanul sikerült megmutatnia), s aki egy mozdulattal kivágta az utcára a múzeumot, mint macskát nagydolgozni, hadd jöjjenek ezután teljesen feleslegesen a szülők a gyerekeikkel, elvégre nincs múzeum, nincs mese és magyarázat, következésképp azt követően nincs ágyún való lovaglás, a gyerekeket kitúrta a sajáttá nyilvánított homokozójából a miniszter bácsi, nem a Czinege Lajos, neki eszébe sem jutott ilyet tenni, pedig ő is megérte a pénzét, hanem ez a mostani háromnevű, és most ő lovagol a szobájában a vélt hírnevén és dicsőségén. Még tán szavalna is fennhangon, ha ismerné Balassi Egy katonaének c. költeményét: "Az jó hírért, névért s az szép tisztességért / ők mindent hátra hadnak, / Emberségről példát, vitézségről formát / mindeneknek ők adnak."

Vagyis a Hadtörténeti Múzeum, ami a honvédség legjelentősebb tudományos közgyűjteménye és kulturális intézménye, s ami a kifejezetten e célra átalakított klasszicista Nádor-kaszárnyába 1926-ban költözött be, majd 1937-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt (úgy bizony, a Horthy-korszakban, kedves Fidesz-KDNP!), majd a II. világháború után újra építette részben megsemmisült, részben megsérült gyűjteményét, s ahová nemzedékek sora járt és cipelte magával a gyermekeit, ahogy egykor őt cipelték a szülők és a nagyszülők, most a honvédelmi miniszter otthona lett, mert őkegyelmessége ezt nézte ki magának, oszt jónapot! Mindenesetre ennél ezerszer jobb volt az összes ótvaros diktátor, köztük Ceaușescu az arany WC csészéjével és WC keféjével, mert ezekben a szörnyetegekben – úgy tűnik – akadt még valami atavisztikus emberi maradvány, minimális szemérem, jóérzés, gátlás vagy nem is tudom, micsoda, szemben Szalay-Bobrovniczky Kristóffal, aki mindezektől a humán nyomoktól garantáltan mentes, maga a pőre fideszség, hiszen amazok nem múzeumokat csesztek szét, csak a maguk képére és hasonlatosságára rendezték be otthonaikat. A jelenlegi magyar hadügyminiszter viszont ugyanezt az ország egyik fontos, frekventált és kedvelt múzeumával tette meg.

Nem az ő védelmére hozom fel, inkább csak emlékeztetek arra, hogy nyilvánvalóan ugyanez a nemzeti-konzervatív hevület volt az, amely megszüntette a műemlékvédelmet, ha másért nem, hát azért, hogy szabad garázdálkodási tereppé váljon az épített nemzeti örökség a rendszer többi parvenüje számára.

Amúgy pedig kifejezetten érdekelne, mit mond majd a Fideszre szavazó apuka, ha felhág gyermekével az egykor volt Hadtörténeti Múzeumhoz, ahová többé már nem léphet be a gyermekével? A múzsák otthonába (a múzeumokba) közönséges halandó még bejárhatott, elvégre kik azok a múzsák, de a hadügyminiszter irodáját Cerberusok vigyázzák. S vajon mit szól mindehhez a fideszes sikerek hagyományos propagandagépezete?

Annál is inkább, mert ez már nem "lölőizmus" (special thanks to Pesty László), hanem annak
 a legocsmányabb sokszorosa.

ITT OLVASHATÓ

„ORDÍTANI ÉS SÍRNI TUDNÉK” – INTERJÚ HADHÁZY ÁKOSSAL

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2023.08.12.


...Már a 2018-as választás sem volt valódi választás, és azóta csak romlott a helyzet. Ezt már sokszor hallhatták tőlem, bizonyára unják is, de nem tudok mást mondani. Amíg propagandagépezet van, amíg egyéb tekintetben is a Fidesz diktálja a feltételeket, amíg komoly csalások előfordulhatnak, addig egyetlen legitim célja lehet annak, hogy ellenzéki képviselők felveszik a mandátumukat: küzdeniük kell azért, hogy a következő választást már más körülmények között rendezzék meg.

A mostani rendszer úgy van összerakva, hogy szinte lehetetlen a Fideszt legyőzni. Az, hogy ott legyen a „szinte” szó, a hatalomnak fontos érdeke. Ha még ez a „szinte” se lenne ott, és a tömegek arra a felismerésre jutnának, hogy ezeket nem lehet választáson leváltani, akkor megnőne annak az esélye, hogy más módon zavarják el a Fideszt a hatalomból.

Ordítani és sírni tudnék, amikor ellenzéki pártok azzal jönnek, hogy majd az ő miniszterelnök-jelöltjük és kommunikációjuk jobb lesz, amivel valahogy megnyerik a választást. Be kellene látni, hogy ez nem fog menni. A Fidesz propagandagépezete szó szerint minden emberhez eljut, és láttuk, hogy mire képes. Miben reménykednek a kollégák?

Csakhogy az ellenzéki választó számára aligha létezik annál rombolóbb és demoralizálóbb politikai kijelentés, hogy a Fideszt nem lehet választáson legyőzni.


Ahhoz, hogy változás legyen, két dolgot rendbe kell tenni a saját fejünkben. Elismerem: az egyik, hogy ilyen körülmények között nem váltható le a Fidesz, demoralizáló és lehangoló. De van egy másik is: ha nagyon sokan, szervezetten és elszántan lépnek fel annak érdekében, hogy megváltozzanak a körülmények, akkor ezzel a hatalommal szemben is lehet eredményt elérni. Ugyanez érvényes például az oktatásra is. Akkor lesz változás, ha nagyon sokan rájönnek arra – ahogyan Romániában rájöttek –, hogy nyolc tanárt ki lehet rúgni, de tízezer tanárt már nem lehet kirúgni.

Az elégedetlenség becsatornázásához jól működő ellenzéki pártokra is szükség lenne.

A jelenlegi pártok nem alkalmasak erre. Ezek többnyire álpártok. Azért álpártok, mert nincs tagságuk.

Mennyi lehet igaz abból a gyakran előkerülő vádból, hogy a Fidesznek beépített emberei vannak az ellenzéki pártokban?

Egyértelműnek tartom, hogy vannak. A hitelességük ezért is problémás. Alapvetően mindegy, hogy van-e erről megdönthetetlen bizonyíték. Az, amit időnként csinálnak és ahogyan viselkednek, azt mutatja, hogy nagyon buták, vagy együttműködnek a kormánnyal.

A fák nélküli lombkoronasétánytól kezdve a milliárdos nagyságrendű visszaélésekig régóta rendszeresen szállítja a korrupciós botrányokat. Mi az oka annak, hogy a baloldali kormányok idején ennek a töredéke is megrengette a közvéleményt, most pedig – összehasonlíthatatlanul súlyosabb esetekben – mintha szellő se fújdogálna?

Valóban naponta jönnek olyan ügyek, amelyek mindegyikébe külön-külön is belebuknának nyugati kormányok. Külföldi újságírók és politikusok is rendre megkérdezik, hogy a magyarok ezt miért engedik. Megint kénytelen vagyok a propagandára kilyukadni. A hibrid rezsimekben a kormány határozza meg, hogy a valódi hírek hány emberhez juthatnak el. A legtöbben nem is értesülnek róluk. Ha mégis értesülnek, akkor megkapják mellé a kormányzati „zajt”. Hiszen a propagandának nemcsak az eltitkolás a lényege, hanem a „zajkeltés” is, vagyis az, hogy beszéljünk más, a figyelmet elterelő témákról, ne tudjunk koncentrálni a fontos információkra. A kormányzati propaganda ezen kívül folyamatosan küldi azokat a nagyon leegyszerűsítő üzeneteket, hogy „jó, mi is lopunk, de egyrészt a másik is lopott, másrészt mi megvédünk titeket a migránsoktól, a háborútól és még ki tudja, mi mindentől”. Ahol ki van építve a gépezet, ott ez működik. A világon mindenütt működik. Az oroszoknál most már semmilyen hír nincs. Készüljünk fel arra, ha nem lépünk időben, akkor Magyarország is könnyen eljuthat oda, hogy nem lesz független sajtó. Népszava se lesz, Telex se lesz...

KÖTELEZŐ OLVASMÁNYOK RÖVIDEN: TÓTHÉK

TELEX
Szerző: PRESINSZKY JUDIT
2023.08.12.


...ELSŐ FELVONÁS

Orbán Viktor jobbján,
Tóth Gabi Kossuth-nótát énekel

Tóth Gabi az elmúlt években kettő dolog miatt kerül be a hírekbe: a bulvár és a NER. Ugyanis látványosan dörgölőzik a NER felé – és/vagy fordítva, a NER-nek jött kapóra Tóth Gabi nagy keresztény pálfordulása. Hit, család, vallás, az utóbbi időkben ezeken a témákon pörög, el is ment erdőben ölelkezésről énekelni egyet Ferenc pápa előtt a Nemzeti Eucharisztikus Kongresszusra.

Közben a területfejlesztésért és uniós forrásokért felelős miniszter, Navracsics Tibor jelenti be a saját Facebookján, hogy Tóth kórházba került, a miniszterelnök lányának, Orbán Ráhelnek a bababoltját ünnepeli, és visszatérő szereplője a Fidesz kampányrendezvényeinek. A tavalyi székesfehérvári kampányzárón például szorosan Orbán Viktor oldalához simulva énekelte a Kossuth-nótát, de a miniszterelnök idei februári évértékelőjén is felbukkant. Szerinte viszont mindezekért őt nem kellett megvenniük, mert mindig ez volt az ő hite szerinti valódi közössége.

MÁSODIK FELVONÁS

Bulvárlapokban,
Tóth Gabi az otthonát mutogatja

Egy celeb sincs meg a bulvár nélkül, Tóth Gabi sem kivétel. Vagy azzal reklámozta magát, hogy találkozott először Krausz Gáborral, a kormányközeli TV2-n ismertté vált séffel, „álmai pasijával”, akinél rajzolni sem tudna szebbet, vagy azzal, hogy épp akkora a szerelem, hogy talán újabb gyerek is jöhet az első mellé, új otthonukat pedig az interneten mutogatta. Amikor aztán a napokban a közösségi médiában bejelentették, hogy szétmennek, akkor már hirtelen a magánéletük tiszteletben tartását kérték.

HARMADIK FELVONÁS


Interneten,
Tóth Gabi és a kellemetlen fricska

Az élet viszont időnként furcsa meglepetéseket, kellemetlen fricskákat is tartogat, legalábbis Krausz szerint. Tóth Gabival együtt ugyanazt a szakítós szöveget posztolták a netre, csak Krausz még megtoldotta ezzel a fricskázós mondattal az övét. Az internet pedig nem alszik. Tóth ugyanis legalább 2022 óta a Fricska nevű táncegyüttessel tolja le a haknijait, a kommentelők pedig azt vették észre, hogy az énekes szeret szív hangulatjeleket posztolni a táncos férfiak képei alá.

A néptáncot űző Fricskát 2010-ben alapította két testvér, Papp Gergely Bálint és Papp Máté Bence, aztán többen lettek, 2015-ben a Britain’s Got Talentben is jártak, 2018-ban pedig II. Erzsébet előtt is felléptek.

NEGYEDIK FELVONÁS


Quadon,
Tóth Gabi egy Fricska és egy fideszes országgyűlési képviselő társaságában

Pócs János valószínűleg nem is gondolta, hogy amikor csütörtökön képeket tölt fel a a dinnyészetéről, akkor az embereket a legkevésbé a dinnyéi fogják érdekelni.

A fideszes országgyűlési képviselő visszatérő szereplője a híreknek: egyrészt ő kezdeményezte a jászberényi Fidesz-csoport feloszlatását, arról viszont híresebb, hogy pár évvel ezelőtt előkerült róla egy videó, amin kazánba zárta egy roma alkalmazottját, majd azzal fenyegette meg, hogy „betüzeli”, amiért rosszat tett. Végül még egy papírt is meggyújtott, a kazán ajtaját pedig rácsukta a kiabáló férfira. Minderről akkor Pócs azt mondta, a kazánban lévő férfi a barátja volt, és az ő kérésére készült a videó, de a férfi azóta már meghalt.

Szóval Tóth a válása bejelentésének másnapján már ennél a fideszes országgyűlési képviselőnél időzött, nem egyedül: vele volt a Fricska egyik táncosa, Papp Máté Bence, együtt ültek meg vidáman egy quadot, amire Pócs már nem fért fel, de a képviselő egy fotóra azért melléjük szegődött. Pedig Tóth szerint nagyon alacsony szint NER-énekesnőzni őt...


MOST JÖNNEK A TEMPLOMBÓL

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.08.12.


Elválik tehát a Tóth Gabi. Nem nagy ügy, akárkivel megeshet, elég bizonytalan intézmény ez a házasság, azaz, hogy hősünk fölbontja, az engemet bulvárilag egyáltalán nem érdekel. Maga az organizmus sem izgatott, míg meg nem találta magában az Istent, vagy annak hűlt helyét, hogy mit óbégat, érdektelen. Amit előad, olyan messze van tőlem zeneileg, hogy csak üveggolyós távolságban lehet mérni, egy egészen más univerzumban élünk, viszont, hogy most válik, az átjött a féreglyukon, szüremkedett a szingularitáson túl, és idepottyant elibém.

Mégis föl kell hívjam a figyelmet arra, ennek ellenére sem Tóth Gabiról írok, hanem az egyesben fölfedezve az általánost egyszersmind Szájer ereszéről, Varga Juditról és név nélkül mind a többiekről, akik végül lebuktak. Így megy ez, a végén minden kiderül, még csak az utolsó ítéletet sem kell megvárni, ha már ez a mezsgye is játékban van, illetve máma ez lesz igazán. Arról lesz szó többek között, hogy mit adott nekünk a Fidesz kereszténysége, ami nincs, és hogyan nyomorította meg azokat, akik ezt az egész cirkuszt nekünk hazudják.

Nem tudom, érezni-e, milyen higgadtnak tűnik a hangom, pedig olyan gyomorideg munkál bennem, amilyentől régebben egyszer már kilukadt a pejslim, s hogy ez ne történjék meg újra, meg kell írnom ezeket a nyavalyásokat, akik azt hitték és hiszik még most is, hogy megmondhatják, hogyan éljünk. Holott ők egészen más elvek szerint pergetik a napjaikat, mint amit velünk szemben követendő mintaként előadnak, de tudjuk, hogy mindig a legszentebb családok mélyin rejtőznek a legmocskosabb titkok és bűnök. Így megy ez.

Fura egy dolog ez a hit, ami vagy nincs, vagy van. De egy bizonyos szint fölött nehéz nem agnosztikusnak lenni, ám ez általában magánügy, mint az is, ha valaki önszántából leborul. Még furább a vallás, ami már tanításokon alapul, s általában valamikor a holocénban azért jött létre, hogy az emberek ne falják föl egymást elevenen. És még kiábrándítóbb az egyház intézménye, amely emberi felépítményként azért született, hogy a hit és a vallás segítségével uralkodjon az embereken. Ilyen foglárok a papok, akik a lelkeket tartják rabságban.

És még legangolóbb egyház és állam összekapcsolódása, amely út a totalitárius rendszerek felé, ahol a népség testét és lelkét is magáénak tudja a hatalom, ezért prüszköl az ész ez ellen, és erről szólt századokkal ezelőtt az úgynevezett felvilágosodás. De nem akarnánk itt sem történeti, sem vallástörténeti esszét írni, bár Jézus, mint a mágikus kultúra szülötte megérne egy vasárnapi nagymisét. Hogy bemutassuk, mennyire nincs köze hozzá annak a képnek, amit a keresztény egyházak mára kialakítottak csakis a saját hasznukra...