2021. január 21., csütörtök

RÁADÁS: KLUBRÁDIÓ / DOBSZERDA

KLUBRÁDIÓ / DOBSZERDA
Szerző: VÁRADI JÚLIA
2021.01.20.


A műsor vendége: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS

BIDENT NEM HATJÁK MEG ORBÁN ÉS SZIJJÁRTÓ KÉPMUTATÓ SZAVAI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.01.20.


"Nincs B-terv” – mondta a zseni magyar miniszterelnök, a nagy stratéga, diplomata és államférfi, a karizmatikis tehetségű politikus, az amerikai elnökválasztás előtt. Orbán ezzel azt mondta, hogy nem is számít arra a lehetőségre, hogy Trump elveszítheti a választást és Joe Biden nyerhet. Ezzel letette a garast “ikertestvére” mellett, aki egy alkotmányelles lázadásra is felbujtotta szélsőjobboldali híveit, hogy elcsalja a Joe Biden által megnyert választást. A “nincs B-terv” azt jelenti, hogy Orbán mindent egy lapra tett fel, elkötelezte magát az illiberalizmus és Trump mellett, amit Biden Amerika és a világ fő ellenségének tekint.

Orbánnak valóban nincs B-terve, de nemcsak az amerikai elnökválasztásra, hanem egész tevékenységére nézve sem. Fasizmus vagy halál, ez az ő A-terve, és semmi nincs, ami ettől eltántorítaná. Csak egy lehetséges változata létezik az ő rendszerének, ez pedig az ő totális egyeduralma, a jogállamiság (értsd: a liberalizmus) felszámolása. Ezt mindenen keresztülviszi, és ha nem megy, akkor inkább belepusztul, és pusztuljon bele Magyarország is. A liberális demokratikus európai környezet elvtelen és túlzott toleranciájának köszönhető, hogy Orbán a NER fasiszta rendszerébe még nem bukott bele.

Joe Biden ezzel tisztában van, és nem is rejtette véka alá. Megválasztása előtt a világ romlásának példájaként említette Magyarországot és Lengyelországot. Ezt mondta: “látjuk mi minden történt Belarusztól kezdve, Lengyelországon át Magyarországig, hogy az önkényuralmi rendszerek tündökölnek újra a világban, a mi elnökünk pedig keblére öleli ezeket a gazembereket”. Biden gazembernek nevezte Orbánt, és ez csak megerősítheti azt a véleményünket, hogy egy felelős, tisztánlátó, korrekt, pontosan fogalmazó államférfiről van szó, aki nem fogja a keblére ölelni ezt a gazembert, Orbán Viktort.

Trumpra is utalt, amikor ezt mondta, és Biden tisztában van azzal, hogy Trump és Orbán között semmi különbség nincs a gazemberséget tekintve. Orbán legfeljebb kifinomultabban adja elő azt az embertelen, és jogtipró, fasiszta bunkóságot, amit ezek a hazug gazemberek “hazafiságnak”, “nemzetnek”, “kereszténységnek”, illiberalizmusnak neveznek. Trump nem véletlen nevezte Orbánt “ikertestvérének”, pontosan látta meg benne ugyanazt a gonosz, aljas és erőszakos szellemiséget, ami benne van. Ezért Biden tudja, hogy Orbántól sem várhat többet, mint Trumptól. Orbán már megvalósította, amit Trump szeretett volna.

Biden jól ismeri Magyarországot, Tom Lantos a barátja volt, ezért jól ismeri Orbán útját, s azt is, hogy Tom Lantos milyen mértékben utálta Orbánt azért, amit Magyarországgal tett. Találkozni sem volt hajlandó vele. Biden ugyanezzel a szemmel tekint Orbánra, és tisztában van azzal, hogy Orbán milyen veszélyt jelent Európára, a világra, még Amerikára is, nem beszélve a NATO-ról. Ugyanebben a beszédében Biden említette Putyint, közvetlenül az Orbánra való utalás előtt, és elítélte Trump elvtelen, “megmagyarázhatatlan” barátásgát és vonzalmát Putyin iránt. Orbán Putyin ötödik hadoszlopa az Európai Unión belül.

E tekintetben Orbán önmagában egy biztonsági kockázat a NATO-ban. Biden tisztában van azzal, kik a demokratikus szabad világ képviselői, kik az igazi Amerika barátai és kik az ellenségei. Biden nem fogja összetéveszteni őket, és tistzában van a veszélyességükkel. Vége annak, hogy David Cornstein bácsi Amerika képviseletében hódol egy gazember előtt, mint amerikai nagykövet. Orbán az amerikai külügytől csak a legrosszabbakra számíthat. Biden mindent megtesz majd azért, hogy Amerika vezető szerepét helyreállítsa a világban, és képviselje a nyugati demokráciák értékeit, a szabadságjogokat.

Orbán elbutulásának egyértelmű jele az a távirat, amit Joe Bidennek a beiktatása alkalmából küldött. Orbán azt írta, hogy “az elmúlt négy év bebizonyította, hogy az Egyesült Államok és Magyarország közötti barátságos és kölcsönösen előnyös együttműködés számos területen nagy lehetőségeket rejt magában”. Az elmúlt négy évre hivatkozik ez a szerencsétlen annak a Bidennek, aki az amerkai polgárháború és a II. világháború óta Amerika és a világ legszörnyűbb négy évének tartja a Trump nevéhez köthető ámokfutást. Trump Amerikájával ápolt jó viszony nem az alapja, hanem a kizáró oka a “jó együttműködésnek”...

AZ EGYETEMI „MODELLVÁLTÁS" ALJAS HAZUGSÁGA

HÍRKLIKK
Szerző: GUSZTOS ISTVÁN
2021.01.21.


Hogy a kormány hazudik, abban semmi új nincs: hazudozás az anyanyelve, 2010 óta folyamatosan azt csinálja. Ám minden hazudozás közt a legalávalóbb, a legtöbb nehezen vagy egyáltalán nem helyrehozható kárt okozó az, ami a köz- és felsőoktatásban történik.


Egyszerűen arról van szó, hogy akik ma elszenvedői a köz- és felsőoktatásnak, súlyos hátrányokkal kénytelenek megkezdeni önálló életüket. Természetesen a legnagyobb hátrányokat a legelesettebbek szenvedik el: azok, akik gyakorlatilag nem részesülnek oktatásban, vagy nagyon korán kihullanak a rendszerből. De ki merné azt állítani, hogy az SZFE mai hallgatóinak nem kell szembenézniük mindannak következményeivel, amit a hatalom művel velük? És sorra kerülnek a legnagyobb vidéki egyetemek és a budapesti orvosegyetem is.

A magyar oktatás korábban több modernizációs kísérletet is átélt – részleges sikerekkel. De a nagy szándékok mindig elbuktak...


VIDNYÁNSZKY ÉS A KETTŐS LÁTÁS: SAJÁT SZÍNHÁZIGAZGATÁSA ALÁ RENDELI AZ SZFE OKTATÁSÁT

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2021.01.21.


Vidnyányszky Attila – mint minden valamire való reneszánsz ember mindenhez ért, s minden hozzátartozik – most éppen kreatívan feltalálta a közpénzen történő önfoglalkoztatást: ál-magánalapítványából saját közfunkciója alá rendeli önmagát.


Miközben a diákok féléves eredményét törlik és hallgatói biztonságukat annullálják, miközben még arról sincs információ, hogy az új garnitúra által szeptember elsejétől módosított alapító okirat szerint van-e mindehhez felhatalmazásuk, a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila, úgynevezett „gyakorlóhelyszíneket” alakít ki az SZFE fölé rendelt alapítvány által kijelölt oktatói garnitúra működésére, amiről az alapítvány kuratóriuma által kinevezett kuratóriumi elnök, Vidnyánszky Attila döntött.

Az már csak hab a tortán, hogy ebbéli funkciói mellett még színházi képzéssel osztályt is indít az SZFE-n, amint teszi ezt a kaposvári egyetemen is, feltehetően mindkettőt magas színvonalon...

TRUMP MEGBUKOTT, MOST MÁR A REPUBLIKÁNUS PÁRT LELKE A TÉT

AZONNALI
Szerző: KARÓCZKAI BALÁZS
2021.01.20.


Trump választási vereségével és a Kapitólium január 6-i ostromával világossá vált, hogy politikai karrierjének vége. De hiába kerül a történelem sötét lapjaira, a hívei még maradnak. Mi lesz a párttal, amiben a trumpisták megkerülhetetlenné váltak?

Azt, hogy mi Donald Trump öröksége, a Kapitólium ostroma után röviden úgy foglaltam össze, hogy anarchia és káosz. Ennek legvégső tere a Kongresszus épülete volt, amikor többezer feldühített – vagy más szemszögből nézve eltökélt és motivált – ember Trump hívószavára megrohamozta a törvényhozás épületét, hogy az általuk elcsaltnak tartott elnökválasztás eredményének szentesítését megakadályozzák.

A történtekből sokan levonták a tanulságot: az ostrom előtt 14 republikánus szenátor jelezte, hogy nem fogják elfogadni az elektori kollégium Joe Bident elnökké megválasztó szavazásának eredményét, azonban az ostrom után végül csak heten maradtak. A racionális, józan észt követő hat tékozlót pedig Mitch McConnell szenátusi republikánus frakcióvezető szépen egyesével felzavarta a pódiumra, hogy ott gyónják meg bűneiket.

Itt érdemes legalább két szálra bontani a történetet: egyrészt magára a Republikánus Pártra, másrészről a párt szavazóira.

Ki használt ki kit? Trump a pártot vagy a párt Trumpot?

SZÉGYEN ÉS BÜSZKESÉG

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: BEREND T. IVÁN
2021.01.15.


Amerika szégyene.
 Az amerikaiak rekord számú részvételével, nyolcmillió többletszavazattal Joe Biden megnyerte a választásokat. A vereséget szenvedett elnök és mögötte álló pártja azonban a modern amerikai történelemben páratlan módon széles körű csalással, sok millió hamis szavazat leadásával vádaskodva mindvégig azt állítja, hogy ő nyerte meg a választásokat. Politikai válság bontakozott ki, s a választásokat követő hosszú végjáték vígjátek is lehetett volna, ha nem végződik drámával. Az amerikai történelemben összesen nyolc vitatott választást ismerünk, de ezek nagyon szoros eredménnyel végződtek, s hét esetben gyorsan rendeződtek. Csupán az 1860-as választás vezetett tragédiához: tizenegy déli állam kivált a győztes elnök, Abrahám Lincoln vezette Egyesült Államokból, és Jefferson Davis elnökletével megalakította az Amerikai Konföderációs Államok. E válságot a 655 000 életet követelő polgárháború zárta le.

Ennek megismétlése fenyegetett? A vesztes Trump két hónapon át jogi úton próbálkozott: jogászcsapata vagy 60 pert indított a különböző államokban választási csalás vádjával. Ezeket bizonyítás híján sorra el is veszítette. Biztatására az 50 amerikai államból Texas kezdeményezésére 18 állam és a Republikánus Párt kongresszusi képviselőinek kétharmada pert indított, hogy a Legfelsőbb Bíróság semmisítse meg négy állam választási eredményét, és ezzel adja át a győzelmet Trumpnak. Az egomániás őrülthöz a republikánus szavazók mintegy 70 százaléka csatlakozott, akik a republikánus képviselők zömével nem ismerték el a választások eredményét.

Ezzel a szégyen már az egész Republikánus Párté és a lakosság közel feléé, vagyis az Egyesült Államok szégyene. Ezt tetézte azután, hogy Trump valóban fontolgatta a békés puccs „megoldását”, és december 18-án meghívta a Fehér Házba azokat a tanácsadóit, akik nyíltan hirdették, hogy rendkívüli állapot bevezetésével kell visszaszereznie a hatalmát. Ezt azonban egyes munkatársai nyilvánosságra hozták, a hadsereg vezérkari főnöke azonnal nyilatkozott, hogy a hadsereg nem avatkozik be. Később az összes még élő, 10 volt hadügyminiszter közös nyilatkozatban utasította el a hadsereg felhasználását. Már ezen a ponton is felmerült, hogyan is juthattak idáig a dolgok a demokráciájára büszke Amerikában.

Trump személyisége fontos tényező e folyamatban, hiszen a pszichésen súlyosan beteg, egoista-nárcisztikus ember, aki mindig a középpontban akar állni, és zseninek nevezi magát, veszedelmes a politikában, de a hatalom vonzza (és hasonlókkal tele van a világ Braziliától Afrikán, Anglián és Európa keleti felén át Indiáig és Kínáig). Trump az a hazug, aki azt, amit éppen mond, valóságnak is hiszi. A Washington Post összeszámlálta az elmúlt négy évben tett valótlan állításait, s ezeknek száma 25 000-re rúg. Életformájának része az ügyeskedés és csalás: hatszor jelentett csődöt mint üzletember, hogy ne kelljen fizetnie hitelezőinek és szállítóinak. Amerikai bank már nem áll szóba Trumppal, és csak a Deutsche Bank hajlandó vele üzletelni. Az előző 15 évből 10-ben nem fizetett jövedelmi adót. Unokahúga megírta, hogy pénzen szerzett egyetemi diplomát, ami szegényes szókincsében és helyesírási hibáiban, valamint abban is tetten érhető, hogy közismerten nem tud két oldalnál hosszabb szöveget elolvasni. Brutális, erőszakos ember, aki csak talpnyalókat tűr meg maga körül. Úgy hiszi, hogy neki mindent lehet. Tizenkét nő jelentette fel őt szexuális zaklatásért vagy erőszakért. Tudta nélkül hangszalagra vették, amikor társaságban maga is ezzel büszkélkedett. Ha valakiről rosszat akar mondani, arra két szava van, „gyenge” vagy „vesztes balek”. Képes volt ezt mondani a franciaországi partraszállás amerikai áldozatainak temetőjében nyugvókra is, ezzel indokolva, hogy esőben miért nem látogatja meg sírjukat. Donald Trump képtelen elfogadni, hogy vesztes. A választások óta folytatott hazugsághadjárata, a megdöbbentő magatartás, hogy a tények ellenére két hónap óta változatlanul győztesnek mondja magát, nem egyszerű politikai manőver, hanem, mint Bandy Lee, a Yale Egyetem pszichológiaprofesszora megfogalmazta, pszichés deformáltság, ami olyanná teszi, mint „egy fékrendszer nélküli autót”, mivel számára „vesztesnek lenni egyenlő a pszichés halállal”.

Trump elnöksége éveiben már erősen sérült a jogállamiság, az USA alapköve is. Uszításaival szélsőségesen polarizálta a társadalmat. Beleszólt az alkotmányosan független Igazságügyi Minisztérium eljárásaiba, s védetté tétette velük magát az ellene indítandó bűnügyi vizsgálatokkal szemben. Elnöki kegyelmet adott elítélt barátainak, és már kijelentette, hogy előre (!) kegyelmet szándékszik adni magának és családtagjainak is arra a feltételezett esetre, ha elnöksége után elítélnék. Érzékelve a veszélyt, már a választások előtt ismételgette, hogy a 2020-as a legcsalóbb választás lesz a történelemben. A tényekkel ellentétben és bizonyítékok nélkül ezt ismétli ma is. Georgia államban kétszer számláltatta újra a szavazatokat, de csak Biden fölényét növelte. Demokrácia elleni támadásának egyik – Közép-Európában bevált – elemét tömeges személycserék jelentették. Intézmények vezetőit lecserélte, az új igazságügyi miniszter a „Trump védőügyvédje” gúnynevet kapta, a szenátusi többséggel mintegy 500 konzervatív bírót neveztek ki megüresedett posztokra, és a kilenctagú Legfelsőbb Bíróságba csalárd módon ugyancsak három új bíróval 9:3 arányú konzervatív többséget hozott létre, amire szilárdan épített. Ezért is próbálkozott a jogi úttal, mivel biztosra vette, hogy a választási győzelmet az elkötelezett Legfelsőbb Bíróság végül majd neki ítéli. Igazságügyi minisztere, William Barr valóban elrendelte a „választási csalások” kivizsgálását. A szenátusi többséggel rendelkező Republikánus Párt támogatva Trump hazugságait kivizsgálta a Biden ellen emelt korrupciós vádakat. Trump azonban mégsem lehet a mai politikai válság legfőbb magyarázata...

ITT OLVASHATÓ 

ÉLET ÉS IRODALOM 2021/2. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM 2021/2. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

AKÁR HÓNAPOKAT IS VÁRNIUK KELL A FRISS NYUGDÍJASOKNAK A PÉNZÜKRE

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2021.01.20.


Tavaly szeptemberben és októberben több mint 18 ezer embernek bírálták el kedvezően az öregségi nyugdíjra vonatkozó kérelmét, azaz gyakorlatilag a korhatár vagy a negyvenéves munkaviszony elérése miatt ennyien mentek nyugdíjba. A statisztikai hivatal adatai szerint ez közel egyéves csúcsnak számít, 2020-ban volt olyan hónap, amikor a négyezret sem érte el ez a szám.

Az elég jelentős ingadozás nem egyedi, évek óta megfigyelhető folyamat, a magyarázata pedig a nyugdíjkorhatár fokozatos emelése. A korhatárt 2014 és 2022 között hat lépésben növelik 62-ről 65 évre. Az 1952 előtt születettek még 62 évesen kérvényezhették a nyugdíjazásukat, ettől kezdve azonban a születési évszám emelkedése évente további fél évvel tolja ki a korhatárt...

NEONÁCIK EURÓPAI TÖRVÉNYJAVASLATOKKAL TAKARGATNÁK ORBÁN BŰNTETTEIT

FÜHÜ
Szerző: ARA KOVÁCS ATTILA
2021.01.20.


Az a megalázó igyekezet, amellyel decemberben a Fidesz mindent elkövetett, hogy benn maradjon a Néppárti frakcióban, két okból is meglepő volt. Ennyire látványos vesztes állapotban Orbán életében korábban egyszer került: a 2006-os választások elbuktakor, az úgynevezett miniszterelnöki vitában. A másik ok, hogy már mintegy egy éve számtalan jel mutatott arra, hogy a Fidesz az Európai Parlament radikálisan konzervatív pártcsaládjában vizionálja a jövőt, vagyis az úgynevezett Európai Konzervatívok és Reformereknél (ECR).


Történt, ami történt a lengyel-magyar kapcsolatokban a decemberi vétó kapcsán, és az is nyilvánvaló lett, hogy az ECR egyik meghatározó pártja, a lengyel PiS – ennek vezetője Jarosław Kaczyński – nem látná a Fideszt szívesen a maga közelében. Hogy miért, arra könnyű válaszolni, ezer ok választja el ugyanis a két pártot (az Oroszországhoz való viszony, a PiS európai és transzatlanti elkötelezettsége stb.). Ráadásul a lengyel pártot közel sem lehet olyan elvetemült korruptsággal vádolni, mint a magyart. Viszont legfeljebb csak abban értenek egyet, hogy hogyan is építsék le a demokráciát saját államukban, s hogyan betonozzák be hatalmukat ezáltal...

BIDEN BEIKTATVA, OROSZ VAKCINA ENGEDÉLYEZVE - 4 LEGFONTOSABB CIKK A 444-EN

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2021.01.21.


- Biden első beszédében a nemzet egységét hangsúlyozta

Biden munkába állt: az USA visszalép a Párizsi Egyezménybe


ORBÁNNAL ÉRKEZETT, DE MOST VÁRATLANUL TÁVOZOTT A MAGYAR FUTBALLBÓL

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
202.01.21.


A focifanatikus Leisztinger Tamás kiszállt a magyar labdarúgásból, elzárta a pénzcsapokat. Közeli munkatársa szerint 2010 és 2020 között 5 milliárd forintot égetett el a magyar fociban. Igaz, eközben ipari cégei ennél érdemben több egyedi állami támogatást nyertek el. Van-e összefüggés? Vagyis a focis szerepvállalás nélkül lehetett volna Leisztinger a jobboldal által is elfogadott, sőt támogatott vállalkozó? Megérte-e a focikaland?


Tíz év után Leisztinger Tamás milliárdos üzletember kiszállt a miskolci futballcsapat, a DVTK finanszírozásából, ezzel együtt elhagyta vagy hamarosan elhagyhatja más sportbefektetéseit is (a foci mellett további diósgyőri sportágak, valamint az egri, a salgótarjáni, illetve a kassai futball, elsősorban az utánpótlás-nevelés finanszírozását).

Miért tette? Mivel maga Leisztinger Tamás elzárkózott attól, hogy kommentálja a Telex.hu-nak a döntését, így inkább csak a nyilvános információkat és környezete véleményét tudtuk felhasználni, amikor igyekeztünk áttekinteni Leisztinger és a futball kapcsolatát...


FORDULAT: LÁZÁR „ATOMBOMBÁJA” UTÁN ÚJRAINDUL A FENEKETLEN-TAVI NYOMOZÁS

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2021.01.20.


A rendőrség egyszer már bűncselekmény hiányában lezárta a lapunk által feltárt Feneketlen-tavi ingatlanmutyi ügyében indított eljárást, ám a tavaly októberi Lázár János-interjúnk után – úgy tűnik – tarthatatlannak bizonyult a hatóság álláspontja. Most a BRFK és az ügyészség is megerősítette a Válasz Online-nak: folytatják a hűtlen kezelés gyanújával indult nyomozást. Ettől függetlenül az érintett telken szinte biztosan megépül a mára emberléptékűbbé „szelídített” irodaház – de nem Buda Gardens, hanem ParkSide Offices néven. Mutatjuk is a látványtervet...

BELEBETEGSZENEK, BELEFÁRADNAK A TANÁROK A COVID ALATTI OKTATÁSBA

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2021.01.21.


Súlyos mentális, és bürokratikus munkaügyi terheltség, romló kapcsolat a diákokkal és szüleikkel, kevés érdemi intézményes segítség. Ezek voltak azok a leggyakrabban leírt körülmények, amelyek a Pedagógusok Szakszervezete ifjúsági tagozatának online felméréséből.


Az általuk kiküldött kérdőívet végül 1496 fő, a közoktatásban dolgozó 1281 nő és 215 férfi töltötte ki, többségük Budapestről, Győr-Sopron megyéből és Csongrád-Csanád megyéből válaszolt és általános iskolában vagy szakiskolában dolgozik, néhány hónaptól eltekintve tehát mindannyian az elrendelt iskolai távoktatást kell, hogy működtessék a járványkorlátozások alatt.

Az adatok szerint az iskolai munkahelyi légkört a kitöltők 70%-a jónak minősítette: egy 5-ös skálán 3-asra, vagy 4-esre, az oktatott diákok szüleivel való kapcsolatot 50% 4-esre (nagyon jó) (összesen 70%). A legjobbra a diákokkal (90% 4 és 5) és saját kollégáikkal való kapcsolatot értékelték, de az intézmények vezetőségével való kapcsolattartás is 4-es, 5-ös értékeket kapott a skálán (65%).

Az oktatási intézmények belső kohéziója és a gyerekek tehát azok a tényezők, akik a tanítók, tanárok szerint megkönnyítik munkájukat.

Ezek mellett azonban súlyos problémákra is fényt derített a kérdőív. A dolgozók 35%-a rossznak (2), további 35%-a pedig közepesnek (3) ítélték meg például a közoktatás jelenlegi állapotát. Nem nagyon jutott idő feltöltődésre, pihenésre sem 2020-ban, 38%-uk válaszolt úgy, hogy még a nyári szünidőben sem jutott idejük aktív feltöltődésre a saját családjuk körében.

További súlyos probléma a távoktatás és a járvány okozta mentális megterheltség, ebben a felmérés rámutatott a központi segítség gyenge, vagy elenyésző voltára. A tanítók és tanárok többsége ugyanis az ezzel kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt, főként a családtól, barátoktól, és a testületen belüli kollégáktól kérnek mentális segítséget, pszichológus, pszichiáter segítségével csak elenyésző kisebbségük találkozott az év során..

Egy további, súlyos és sokszor alulértékelt problémát is feltártak a felmérés készítői, ez pedig az, hogy a munkahelyi megterhelést, negatív többletfeladatokat a tanárok számára nem is az oktatás maga, hanem az emellett elvégzendő tengernyi, bürokratikus kötelesség, és a munkahelyi elismerés, megbecsülés hiánya jelentik...

VAKCINACIRKUSZ

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2021.01.16.


Először az egekbe korbácsolták a hisztériát a koronavírus ügyében.

Nem tisztem megítélni, hogy mennyivel veszélyesebb, mint a százhalombattai kémények által egyenletesen terített, enyhén radioaktív pernye, a dízelek által kibocsátott korom, az arzénnal dúsított ivóvíz és társaik, melyek ezerszámra szedik áldozataikat, mindenesetre a létét nem vonom kétségbe.
Azt is el tudom képzelni, hogy a lakosság által szedett millió tonna gyógyszer, vitamin és szir-szar csupa-csupa mellékhatás nélküli, ellenőrzött készítmény, mert az én fantáziám határtalan.
Mindenesetre a Sabin-cseppeket sem ellenőrizte az Európai Gyógyszerügynökség, mégis mindenki rohant farokfelcsapva, hogy gyermekének beadassa az orosz gyártmányú vakcinát, mert a fenekébe gőzkalapáccsal se lehetett volna beleverni egy zabszemet sem, olyan ijedt volt.
Most a tízmillió virológus egymást hülyíti, miközben semmivel sem tud többet a Pfizer vakcinájáról, mint a többi oltóanyagról, mégis mindenki hisztériázik, meg okosságokat mond.
Még nem ijedtek meg eléggé...

Rettenetes ez az egész, és elég sötét jövőképet fest az emberiség elé.
Horrorfilmek színvonalán folyik az emberek manipulálása, középkori gondolatmenetek törnek utat maguknak, a pénz diktál - a nép meg birka, ami egyébként remekül segíti a nyájimmunitás kialakítását.
Reggelente valaki beeeemond egy számot, mint Rejtő könyvében, és a nép erre vagy örvendezik, vagy sápítozni kezd, és hogy beeeeveszed-e a dumát, az csak a saját korlátaidon múlik.
Olyan ez az egész, mint egy ultiparti, bemondásra mennek a dolgok, az egyik bead húszezer embernek a gyármányából és ráüt egy pecsétet a hasukra, hogy teszt, ez ennek utána megbízható, a másik milliókat olt, tesztel megállítja a járványt, de nem mi pecsételtük, ennek utána megbízhatatlan.
És mindezek mögött ott a PÉNZ, A PÉNZ, A PÉNZ!
Ha valaki azt hiszi, hogy a nyugati világ gyógyszergyártói nem képesek befolyást gyakorolni a saját gyógyszerügynökségeikre, akkor az mélységes tévedés, de hát a hit nagy úr, sokaknak a mai napig lapos a Föld...

A FIDESZES POLGÁRMESTEREK TÁMOGATJÁK, AZ ELLENZÉKIEK CSAK SZERETNÉK TÚLÉLNI AZ ELVONÁSOKAT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2021.01.19.


Vidéki tudósítóink segítségével összesen 104 önkormányzatot kérdeztük meg szerte az országban arról, milyen hatással volt a pandémia és az azzal kapcsolatban meghozott kormányzati intézkedések a települések költségvetésére. Cikkünk megjelenéséig 27 válasz érkezett, kormánypárti és ellenzéki városvezetők is megszólaltak. Az elvonásokat láthatóan minden település megérezte, több száz milliós, esetenként milliárdos bevételkiesésük keletkezett. Munkahelyek szűnnek meg, fejlesztések, programok maradnak el, spórolás kezdődik minden fronton. Van, aki szerint az önkormányzatok forráselvonása nem most kezdődött, már évek óta tart, ez csak a jéghegy csúcsa. A kormánypárti településvezetők ennek ellenére nem látják rossznak a helyzetet, támogatják a kormány döntéseit, és bíznak az állami kompenzációban...

TANÍTÁSHIÁNYOS FELKÉSZÜLÉSSEL ÉS JÁRVÁNYÜGYI KÉRDŐJELEKKEL INDULNAK SZOMBATON A KÖZÉPISKOLAI FELVÉTELIK

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2021.01.21.


Vírus ide, járvány oda, Magyarországon idén is a szokásos módon rendezik meg a központi középiskolai felvételiket, minden intézményben ugyanabban az időpontban, január 23-án, szombaton délelőtt 10 órától. A különbség annyi, hogy Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének decemberi határozata szerint minden vizsgahelyszínen biztosítani kell kézfertőtlenítőt, egy-egy teremben pedig legfeljebb 10 fő tartózkodhat a minimum 1,5 méteres előírt távolság betartásával. A maszk viselése az írásbeli vizsga alatt a felügyelő tanároknak kötelező, a vizsgázóknak pedig ajánlott, de nem kötelező. Az érvényes protokoll szerint szülő vagy kísérő pedig nem léphet be az iskola területére, csak az igazgatók előzetes engedélyével.

A minisztérium annyit könnyített, hogy az eredetileg kiírt január 28-i pótnap mellett egy második, február 5-i pótnapot is meghirdetett azoknak, akiknek az első időpont betegség vagy karanténkötelezettség miatt nem volt megfelelő. A központi írásbeli vizsga második pótnapján viszont csak azok vehetnek részt, akik igazoltan COVID-19 fertőzöttek voltak, vagy igazolhatóan hatósági házi karanténba kerültek, illetve „egyéb rendkívüli, önhibájukon kívül eső elháríthatatlan ok folytán sem a tanév rendje szerinti központi írásbeli vizsgán, sem annak pótnapján nem tudtak megjelenni”. (Az egyéb rendkívüli, a vizsgázó önhibáján kívül eső elháríthatatlan ok megítélése és mérlegelése a vizsgaszervező intézmény vezetőjének feladata.)

A második pótnapon való részvételt annál a középiskolánál lehet kérvényezni, ahová a jelentkezést eredetileg beadták a diákok. A kérelem benyújtásának határideje 2021. január 29. 16:00 óra...

PALOTÁJÁNAK LELEPLEZÉSE HATALMAS ÜTÉS LEHET PUTYINNAK

24.HU
Szerző: VASKOR MÁTÉ
2021.01.20.Vlagyimir Putyin hatalmát nem sok minden fenyegeti, ám ezek egyike biztosan Alekszej Navalnij. Az orosz ellenzéki vezető által kiszivárogtatott felvételek szerint az elnöké a világ legdrágább palotája. Ezek a képek rettenetes politikai károkat okozhatnak az orosz elnöknek
.

Alaposan felpörögtek az események az egyébként sem unalmas életet élő Alekszej Navalnij körül az elmúlt hónapokban. A legjelentősebb orosz ellenzéki politikus alig néhány hónapja még élet-halál közt volt, miután egy Tomszkból Moszkvába tartó járaton megmérgezték. Pár nappal később Németországba szállították, ahol mesterséges kómában kezelték, de az orvosoknak köszönhetően sikeres volt a rehabilitációja, és magához tért.

Navalnij és csapata az orosz kormányt vádolja a merényletkísérlettel, de a Kreml szerint semmi közük az egészhez. Mint Vlagyimir Putyin fogalmazott:

"Ha Oroszország meg akarta volna ölni az ellenzék vezetőjét, akkor be is fejezte volna a munkát."

Az aktivista-politikust még az átélt borzalmak sem akadályozták meg abban, hogy folytassa, amit elkezdett. A Kremlnek már régóta szúrja a szemét, ezt bizonyítja, hogy hazaérkezése után azonnal őrizetbe vették és 30 napra letartóztatták.

Amikor már úgy tűnt, hogy Moszkva így vagy úgy, de végleg elhallgattatja az ellenzéki vezetőt, Navalnij egy váratlan fordulattal a börtönben ülve tört borsot Putyin orra alá.

A 44 éves Navalnij egy YouTube-ra feltöltött kétórás videóban rántotta le a leplet az elnök állítólagos palotájáról a Fekete-tenger partjánál. A Kreml ugyan azonnal tagadta a felvételek valóságtartalmát, és nehezen is lehet rábizonyítani Putyinra a birtokot és berendezését, ám az ügy következményei valójában attól függnek, hogy kinek hisznek az emberek...

VÉGET ÉRT A TRUMP-ÉRA, EMLÉKEZZÜNK RÁ A HVG CÍMLAPJAIVAL

HVG
Szerző: hvg.hu
2021.01.21.


Szerdán, helyi idő szerint délelőtt távozott a Fehér Házból Donald Trump. Az üzletemberből lett politikus ellentmondásos örökséget hagy maga után négyéves elnöki periódusa után, vezetésének legfontosabb momentumaira lapunk címlapjaival emlékezhetünk:...

LANTOS GABRIELLA: AZ ILYEN OLTÁST NEM SZABAD FÖLVENNI!

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.01.21.


Még egy hete sincs, hogy Orbán Viktor a Kossuth Rádióban arról beszélt, Magyarország tömegesen tud szerezni kínai vakcinát, és azt remélte, hogy a magyar egészségügyi hatóság néhány napon belül egyértelmű választ ad az engedélyezésére. Lantos Gabriella, az Új Világ Néppárt egészségügyi szakértője szerint azonban az engedély kiadásához még vészhelyzeti engedélyezés esetén is minimum három hónap szükséges. Orbánt egyáltalán nem érdeklik a tudományos tények, őt egy dolog érdekel, hogy ő látszólag csinálhasson valamit. Lantos Gabriella ezt lázas semmittevésnek nevezi. Azt mondja, ha az OGYÉI pár héten belül egy olyan engedélyt ad ki, hogy a 60 éven felülieket be lehet oltani vele, akkor abban mindenki biztos lehet, hogy az nem megalapozott szakértői engedély, hanem politikai engedély, amelyet Orbán Viktor adott ki. Az ilyen oltást azonban nem szabad fölvenni!


Miért erőlteti a magyar állam olyan nagyon a kínai vakcinát?

– Ez nagyon jó kérdés, hiszen ők pontosan tudták, hogy a szerződött vakcinamennyiség milyen ütemezésben fog megérkezni Magyarországra. Az egyes gyártókkal a szállítási szerződéseket a magyar kormány írta alá. Tehát számukra nem meglepetés, hogy milyen ütemezésben érkeznek a vakcinák, és, hogy március végén, áprilisban fog egy nagyobb dömping érkezni. Azt hiszem, inkább az lephette meg őket, hogy néhány ország – különösen Izrael és az Egyesült Arab Emírségek – olyan gyorsan nagy átoltottságot tudtak elérni. Ezért azt hiszem, lázas semmitevési kampányba kezdtek, mert amit valójában csinálnak, az csak lázas semmittevés. Nem akarnak lemaradni, és azt a látszatot akarják kelteni, hogy képesek cselekedni. De ez nincs így.

Orbán azt mondta, kínai vakcinát tömegesen tud szerezni Magyarország, ehhez már csak az kell, hogy a magyar egészségügyi hatóság is engedélyezze azt, és reméli, a hatóság néhány napon belül egyértelmű választ ad. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért felelős államtitkára azt állította, hogy Európa sorban áll a koronavírus vakcináért Kínában, és több mint egy tucat ország jelentkezett már a kínai gyártónál. Ezt azonban az Európai Bizottság és Stella Kyriakides egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos is cáfolta. De tulajdonképpen mennyi idő kell a jó vizsgálathoz?

– Az OGYÉI, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a honlapján elérhető a nemzeti eljárási rend a gyógyszerek törzskönyvezéséről. Itt 210 napot, azaz közel hét hónapot írnak a törvényes gyógyszertörzskönyvezési eljárásnak. Tehát 210 nap a szokásos, akkor, ha minden adat a megfelelő időben rendelkezésre áll. Sajnos, sem a kínai, sem az orosz vakcinának a harmadik fázisú adatai nem jutottak el még senkihez, mert azokat sem a kínaiak, sem az oroszok nem adják ki. Ezért eléggé valószínű, hogy ezt a magyarok sem kapták meg, vagy, ha igen, akkor az óriási szerencse. Na, akkor lehet 210 nap alatt végezni ezzel az engedélyezési folyamattal, amit a vészhelyzetre való tekintettel talán valamelyest fel lehet gyorsítani. Azok a valamikor az OGYÉI-ben dolgozó szakértők, akikkel beszéltem azt mondták, hogy persze, az EMA, vagyis az Európai Gyógyszerügynökség is le tudta rövidíteni a saját engedélyezési eljárását, tehát az OGYÉI is le tudja rövidíteni az övét, de a 210 napot legfeljebb megfelezni lehet. Pár nap alatt nem lehet engedélyezni. Ezért az én számításaim szerint április a legkorábbi időpont, amikor az OGYÉI egy szabályos vizsgálat után engedélyt adhat a kínai vakcina használatára. De ez a legeslegkorábbi időpont akkor, ha megkapták a kínaiaktól a harmadik fázisú adatokat. Ha nem kapták meg, akkor semmi másra nem adhatnak engedélyt, mint gyógyszerkísérletre, ahogy azt az orosz vakcinával kapcsolatban is tették, hiszen nem voltak meg a harmadik fázisú adatok...

SZABAD SZEMMEL - TRUMP TÁVOZTÁVAL MÉG MARAD AZ ÁLTALA KÉPVISELT IRÁNYZAT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.01.21.


Spiegel


A kommentár arra figyelmeztet, hogy Trump távoztával még marad az általa képviselt irányzat, ami Európában Magyarország és Lengyelország képében jelenti a fő gondot. Merthogy nem sikerült megálljt parancsolni a jogállami ottani ellenségeinek. A decemberi EU-csúcson kialkudott kompromisszum Orbán és Kaczynski számára jelent jelentős győzelmet, mert még éveken át bocsáthatnak el bírákat, háttérbe szoríthatnak nekik nem tetsző tudósokat, ellenzéki lapokat adhatnak rendszerhű oligarchák kezébe. A magyar miniszterelnök, aki az EU-t szívesen hasonlítja a Szovjetunióhoz, mégis az Európai Néppárt tagja maradhat.

A napjainkban a fő politikai választóvonal már a demokraták és a populisták között húzódik. Sok országban azonban a jobbközép pártok továbbra is együttműködnek a demokrácia ellenségeivel, hogy érvényesítsék a gazdaság érdekeit. A baloldal eközben nem azokkal a munkásrétegekkel foglalkozik, amelyeket a tengerentúlon Trump kinézett magának. Az elnök az egyszerű nép hősének kiáltotta ki magát, gyűlöli a demokráciát és a jogállamot, ugyanakkor erősen szívén viseli a családi klán tagjainak sorsát.

A Kongresszus lerohanása óta egyértelmű, hogy a populista hullám az elnök leköszöntével nem veszít lendületéből, bár vezető figurája leköszönt. Nem vírus azonban, ami ellen a demokraták beoltathatják magukat, folyamatosan kell küzdeni ellene. Annál is inkább, mert Európában a járvány árnyékában sok helyen csak megerősítette pozícióit. A földrész keleti részén igen erősek a gyökerei. Biden viszont bebizonyította, hogy meg lehet nyerni az elégedetlen középrétegeket.

A siker titka, hogy meg kell oldani a kiváltó okokat, a menekültkérdéstől kezdve a biztonságig. Azon kívül a demokratikus pártoknak határozottan el kell határolódniuk a populistáktól, amikor a demokrácia és a jogállam alapkérdései forognak kockán. Az illiberális demokráciát hangoztató Fidesszel nem szabad szövetségre lépni. A gyakorlat ugyanakkor azt mutatja, hogy a politikai közép képviselői szívesen állnak össze kétes ügyletek mentén a másik oldallal. Miközben fontos kérdésekben egyáltalán nem jutnak egyről a kettőre. De sokatmondó hogy Peron működése évtizedekre hazavágta az argentin gazdaságot.

Die Welt

Trump szűklátókörű nacionalizmusa után Amerikának végre megint olyan elnöke van, aki hisz abban, hogy az Egyesült Államok missziót teljesít a világban, amikor a demokráciát és a szabadságot terjeszti, és nem nézheti csupán a puszta nemzeti önérdeket. Ez pedig nagy-nagy megkönnyebbülést jelent. Így értékeli a konzervatív lap Biden beiktatási beszédét, hozzátéve, hogy a politikus leszámolt elődje éveivel és javíthatatlan derűlátóként úgy gondolja, hogy az USÁ-nak küldetése van a nemzetközi porondon.

Sokak számára egy licércnyomás ért véget, ám az ország felkavarodott és mélyen megosztott. Biden azonban jelezte, hogy vége a kirohanásoknak, a rendszeres törvénysértéseknek. Mondandóját erősen áthatotta a megrázkódtatás a törvényhozás lerohanása, illetve a járvány miatt. Utóbbi kapcsán néhány mondatban több részvétet tanúsított az áldozatok iránt, mint elődje egy éven át. Egyben azt üzente mindazoknak, akik már temetik az amerikai demokráciát, hogy tévednek: a demokrácia kiállta a próbát és felülkerekedett.

Pedig minden oka meglett volna, hogy sötéten lássa a világot, hiszen az Egyesült Államok rettenetes állapotban van, ám sokkal jobban megértette Amerika lelkét, mint riválisa. Azt hangsúlyozta, hogy ha egységes az ország, akkor nagy dolgokat tud véghez vinni. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehetnek véleménykülönbséget, de nem kell a politikai ellenfelet ellenségnek tekinteni, a politikát pedig a dühkitörések színterévé tenni.

Szinte ódivatú, ahogy kitart amellett: az USA különleges, és nagy, nemes célok érdekében képes meghaladni az erős hiányosságokat mutató jelent. Illetve, hogy Amerikából ismét a jó vezető hatalma lehet a világban. 

Frankfurter Rundschau

A hivatalos lengyel propagandában egyre inkább előtérbe kerül az a nézet, hogy az EU alapvetően a német érdekeket szolgálja, sőt, már Kaczynski is megpendítette, hogy Varsó kiléphet az unióból, mert nem fogadja el az integráció mélyítését. E pillanatban azonban még azzal próbálkozik, hogy több jogot csikarjon ki magának. Az ország erős embere ezt úgy fogalmazta meg, hogy ismét nagyobb szabadságjogot kell adni a nemzetállamoknak. Márpedig ez pont az, amit Boris Johnson fejtegetett a Brexit-népszavazás előtt. Mellesleg Kaczynski szerint a tagság sorsáról a népnek kell döntenie.

Mindennek hátterében az áll, hogy életbe lépett az új jogállami mechanizmus, azt Budapest és Varsó is elfogadta, mert fontosabb volt számára, hogy zavartalanul érkezzenek a pénzek Brüsszelből. Cserében kikötötték, hogy maximum két évre megkímélik őket a kellemetlenségektől. A lengyeleknél csak majdnem 3 év múlva lesz választás, a PiS addig végre akarja hajtani a bírósági rendszer átalakítását és kormányellenőrzés alá kívánja vonni a sajtó jó részét. Amúgy az ország hat év alatt a 18-ikról a 62. helyre esett vissza a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság ranglistáján. 

Guardian

A Bizottság elnöke érezhető megkönnyebbüléssel fogadta, hogy véget ért a Trump-korszak, amikor annak egyik tanulságaként arról beszélt az Európai Parlamentben, hogy a közösségi médiában demokratikus korlátokat kell felállítani a gyűlölet beszéd és az összeesküvés elméletek számára. Von der Leyen sürgette, hogy fékezzék meg azokat a technológiai óriáscégeket, mint a Facebook és a Twitter, amelyek a szólásszabadság parttalan értelmezésével segítettek terjeszteni az elnöknek az álhíreket.

Egyben rámutatott, hogy Trump mozgalma tovább él, ezért megoldást kell találni azoknak a digitális platformoknak a problémájára, amelyek fórumot adnak a gyűlöletnek. Miközben a Capitolium elleni támadás öt halottja mutatja, hová vezethetnek a szavak, ha elégedetlen és zavart emberek lépre mennek a fantazmagóriákkal keveredő összeesküvés elméleteknek. Így ezek terjedését kell megakadályozni, mégpedig oly módon, hogy korlátozni kell az említett nagy cégek korlátlan politikai hatalmát.

Hiszen a washingtoni támadás igazolja, hogy a gyűlöletbeszéd pillanatok alatt végigfut a digitális médián, és a demokráciát veszélyezteti. De hogy ez ne így legyen, azt nem szabad cégekre bízni, mert ne a Silicon Valley vezérigazgatói, hanem politikusok és parlamentek döntsenek a szólásszabadság kereteiről.

Euractiv

Az amerikai törvényhozás megszállása igen sötét pillanat volt, de nem jelentette a demokrácia végóráját – írja vendégkommentárjában Donáth Anna. A Momentum EP-képviselője azonban megállapítja, hogy a neheze még hátravan a demokratikus tábor számára: az európai populisták kaptak a trumpi recepten, miközben már évek óta egyre csak erősödnek. Az elnök folyamatosan ásta alá a jogállamot, terjesztette a gyűlöletet és a valótlan híreket, támadta az alapvető demokratikus intézményeket.

Elmosta a határvonalat a tény és a vélemény között, amihez társult az identitás politika, így megosztottság bekerült a politikai közösség falain belülre. A végén még a választások tisztaságát is kétségbe vonta, amivel bizalmatlanságot keltett a társadalom utolsó olyan intézménye iránt, amellyel le lehet mérni a valóságot. Ráadásul nem elszigetelt jelenségről van szó.

Egyes politikusok háttérbe szorítják a pártokat és ezzel a fékek és ellensúlyok fontos elemeit kapcsolják ki. Ez már jó ideje megy Magyarországon és Lengyelországban. És vannak félelmek, hogy ebben a két országban is megismétlődhet, ami Amerikában történt, vagyis, hogy megpróbálják megfúrni a választások eredményét, illetve elutasítják a hatalom békés átadását. Hiszen a demokratikus intézmények már nagyrészt a hatalmon lévő pártok kezében vannak.