2022. május 21., szombat

EGY LEVÉL A MINISZTER FELADATÁRÓL...

FACEBOOK
Szerző: DOLGOS ÉVA ESZTER
2022.05.19.


Nyílt levél Pintér Sándor miniszter Úrhoz!

Tisztelt Uram!
Nem tudom mikor járt utoljára iskolába, de néhány tanácsot fogadjon el, egy több mint 40 éve tanító tanártól.
Azt mondja, hogy tanítani akkor lehet, ha rend van a tanteremben. Alapvetően ez igaz. A kérdés az, Ön mit ért rend alatt? Kérem fogadja el, hogy a rend nem az, hogy bekamerázzuk a tantermeket, a rend nem az, hogy iskola rendőrséget hozunk létre, a rend nem az, hogy nincs választási lehetőségünk, a rend nem az, hogy egyen tankönyvekből tanítunk. Nézzen körül a világban. Javaslom, hogy először Finnországba menjen. A rend az oktatásban az, hogy minden osztályt, minden csoportot a saját képességei szerint oktatunk. Mert bár egyszerűbb lenne, de nincs két egyforma tanuló, osztály, tanulócsoport. Nem lehet uniformizálni.
Azt mondja, hogy a tanárokat egy-két pofonnal megregulázza! Ezt különösen sértőnek és felháborítónak tartom. Kikérem magamnak, hogy fenyegessen, hogy megpróbáljon megfélemlíteni minket! Jogunk van kifejezni az elégedetlenségünket, jogunk van a szabad oktatáshoz, jogunk van az emberi méltósághoz, jogunk van a sztrájkhoz! Magának nincs joga minket megfélemlíteni! Magának az a feladata, hogy a feltételeket biztosítsa! Megfelelően felszerelt iskolák, megfelelő tantervek és piacképes fizetés. Megfelelő tanárképzés. A tanárok lejáratásának megszüntetése. Maguk államilag elfogadottan lejáratnak minket. És ez felháborító!
Gondolkozzon el azon, hogy hogyan segíthet és ne fenyegetőzzön! Mert úgy tűnik már elfelejtette, de tanulni jó!
Tisztelettel: Dolgos Eszter okleveles közgazdász tanár, adótanácsadó, IFRS szerinti mérlegképes könyvelő és több mint 40 éve elhivatott tanár


+

"TIBI ATYA AKÁR MÉG POLITIKAI MOZGALOMMÁ IS VÁLHAT" | PÉNTEK ESTI PARTIZÁN TÓTH MÁTÉVAL

PARTIZÁN
Szerző: PARTIZÁN
2022.05.20.A Tibi atya Facebook-oldalé a magyar közösségi média egyik legnagyobb sikertörténete: a 2012 végén indult oldalnak jelenleg több mint 1,2 millió követője van, és ezt a népes tábort nem szponzorált tartalommal vagy nyereményjátékokkal sikerült összegyűjteniük, hanem elsősorban részegséget kifigurázó mémekkel. Tibi atya köré Humbákfölde néven külön univerzumot is megálmodtak az alkotói, saját kocsmákkal, könyvekkel és fesztivállal. 

Az évad utolsó Péntek Esti Partizán adásában Tóth Mátéval, az oldal egyik alapítójával beszélgetünk a közösségi média kihívásairól, a szexista mémekről és az oldalon megtalálható politikai állásfoglalásokról is. Az interjú után a Partizán Sessionsben pedig fellép a fiatal magyar rapper, 666GHOST, aki elhozta a stúdióba az egész bandáját.

KAMPÁNY, PROPAGANDA ÉS MINDEN TITKOS INFORMÁCIÓ EGYETLEN KÉZBEN, IGEN, AZ ÖVÉBEN

MAGYAR JETI
Szerző: 444.HU
2022.05.21.A kormányzati médiavilág élén már bizonyított Rogán Antal mostantól a titkosszolgálatot is irányítja, és a korrupció üldözéséért is felel. Mindennél többet mond ez arról, hogy milyen rendszerben élünk...

MILYEN MEREDEK LEJTŐRE KERÜL A MAGYAR GAZDASÁG? ATTÓL FÜGG, HOGY ELON MUSK VAGY BILL GATES JÓSLATA JÖN BE

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2022.05.20.


Az elemzői várakozásokat is felülmúló mértékben, 8,2 százalékkal hasított a magyar gazdaság az év első három hónapjában a Központi Statisztikai Hivatal keddi adatközlése alapján. Az uniós mezőnyben is erősnek számító adat zárhatja le most egy időre a hasonlóan magas negyedéves növekedési adatok időszakát, ugyanis a világgazdaság elhúzódó és újabb problémái miatt globális gazdasági lassulás várható az év további részében, ami a magyar gazdaságban is érezhető lesz.

A KSH keddi adatközlését megelőzően a Portfolio.hu-nak nyilatkozó elemzők növekedési előrejelzései között az idei és a jövő év egészére vonatkozóan a szokásosnál jóval nagyobb volt a szórás. 2022-re 2,5 és 5,9; 2023-ra pedig 2 és 4,7 százalék között mozogtak a GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzések. A megkérdezett hat elemző egy része azt sem tartotta kizárhatónak, hogy ebben a két évben egymást követő két negyedévben legyen gazdasági visszaesés, ami technikai értelemben recessziónak nevezhető.

A magyar gazdaság kilátásai jelenleg leginkább az orosz-ukrán háború és ennek világgazdasági következményei miatt bizonytalanok: ez magyarázza leginkább, hogy miért van ekkora eltérés az előrejelzések között. A hazai elemzők mellett a nemzetközi sajtóban is egyre gyakrabban számolnak a gazdasági visszaesés lehetőségével az év további részében akár globális szinten is. Ebben a cikkben ezért annak néztünk utána, hogy milyen tényezők határozzák meg ezeket a félelmeket, és hogy a nemzetközi gazdaság lassulása vagy akár egy esetleges globális recesszió milyen kockázatokat jelenthet a magyar gazdaságnak.

A lassulás biztos, a visszaesés nem

Múlt héten a washingtoni Nemzetközi Pénzügyek Intézete (Institute of International Finance) 2,2 százalékos növekedést jelzett előre idénre. Ez gyakorlatilag stagnálást jelent, hiszen ha a világgazdaság teljesítménye a 2021 végén mért szinten maradna, idén 2,3 százalékos lenne az előző év egészéhez képest mért növekedés az intézet szerint. Az intézet vezető közgazdásza, Robin Brooks szerint ebben a növekedési pályában „szűk hely marad” a recesszió elkerülésére, ami azt jelenti, hogy a világgazdasági konjunktúrában is benne van két egymás követő negyedév, amikor a GDP negatív irányba változik. A recessziót jóslók táborát erősíti a világ leggazdagabb embere, Elon Musk is, aki szerint az Egyesült Államokban akár másfél évig is elhúzódhat a visszaesés...

NÁDAS PÉTER: EGÉSZ ÉLETEMBEN KERÜLTEM A KÖZHELYEKET, MOST LUBICKOLHATTAM BENNÜK

TELEX
Szerző: KAISER ORSOLYA
2022.05.21.


Veiszer Alinda műsorának új részében a Kossuth- és József Attila-díjas íróval, Nádas Péterrel beszélgetett. Az interjú apropóját az író legújabb, Rémtörténetek című regénye adta, a történeté, amelynek kulcskérdése az izoláció, az emberi egyenlőtlenség, a kirekesztés és az a rettenetes agresszió, ami Nádas szerint szétzúzza az ember karakterét. Egyebek mellett azokról az időkről is mesél, mikor a „fekete seggűek” közé tartozott, és arról a kilencévnyi csöndről is, mikor nem publikálhatott.


,,Ez volt mindig a legnagyobb problémám, valahogy a kezeim között mindig terebélyesednek a munkák” – mondja az egyik, talán leghíresebb kortárs magyar író Veiszer Alinda műsorában május 19-én megjelent, Rémtörténetek című regényével kapcsolatban, amely a kiadó weboldala szerint a legújabb Nádas-kötet 464 oldalas. A kötet alapötlete már az 1970-es években megfogalmazódott Nádas Péterben, első feljegyzéseit és iratait pedig mindmáig egy berlini levéltárban őrzik. "Visszakértem a jegyzeteket, de csak másolatokat küldtek” – meséli Nádas a műsorban, amelyet egy jelképes összegért itt lehet megtekinteni.

Új regényének egyik központi témája az izoláció, a története is egy a külvilágtól elzárkózó faluban játszódik. Az író azt mondja, többek között arra is kíváncsi volt, hogy a „különböző nyelvek, nyelvi regiszterek hogyan élnek egymás mellett egy olyan önálló környezetben, ami hátat fordít a külvilágnak.” Az izoláció mellett a kötet rémtörténeteiben szerepet kap az agresszió, egymás kihasználása és semmibevétele, a kiszolgáltatottság és a megalázás is. A műsorvezető itt visszautal Nádas egy korábbi esszéjére, amiben azt írja, hogy ,,minden ember szörnyeteg”. És ez igaz is, helyesel az író, „az emberi lény egy animális lény, magában hordozza a saját állatiasságát.” Ebből az állatiasságból ered az a durvaság, a bántás és az agresszió, ami kíméletlenül kiszorítja a jóságot az emberből, ami szintén egy kulcsfontosságú gondolata a Rémtörténeteknek...


A RÉTOR ÉS A PRÓFÉTA

SZOMBAT ONLINE
Szerző: FRÖLICH RÓBERT, GÁBOR GYÖRGY
2022.05.20.


Nem egész egy héten belül a köztársasági elnök és a miniszterelnök szájából ugyanaz a roppant mód bántó tévedés, vagy inkább szándékos csúsztatás hangzott el.


Novák Katalin a Parlament előtti beiktatásakor, mintegy illusztrálva, hogy mennyire különbözőek vagyunk, hozta szóba, hogy vannak hívők és hitetlenek, mintha csak a „hívő” ellentéte a „hitetlen” lenne, s nem a „nem hívő”. Egy XXI. századi európai ország köztársasági (?) elnökének illene annyit tudnia, hogy egy középkori inkvizítor számára valóban így merült fel a fenti dichotómia, hiszen számára a hitetlenség (infidelitas) az erényesség ellentéte, amely azonos a bűnösség állapotával, a bűnök legfőbb forrásával. Ám a XX. századi katolikus gondolkodás előbb az ún. „nouvelle théologie” kezdeményezésére, majd a II. vatikáni zsinat szellemiségével összhangban végrehajtotta a fogalmi újragondolást, s ennek kifejezéseként jött létre VI. Pál pápa kezdeményezésére a Segreteria per i non credenti (Nem Hívők Titkársága), amely aztán II. János Pál alatt, 1988-ban a Pontificio Consiglio per il dialogo con i non credenti (Nem Hívőkkel való Párbeszéd Pápai Tanácsa) elnevezést kapta, s ami 1993-tól – immár fogalmi evidenciává válva – beolvadt a Pontificio Consiglio della Culturába (A Kultúra Pápai Tanácsa).

A judaizmus számára a „hitetlenség” fenti konnotációjú fogalma nem ismert. A posztbiblikus judaizmus nem konfesszióhoz kötött, azaz nem hitvalláshoz, hanem alapvetően a matrilineáris leszármazás halachikus elvéhez. Továbbá a vallási összetevők mellett kulturális-civilizatorikus és etnikai összetevők is meghatározzák a judaizmust. Mélyen szimptomatikus, hogy például a Pew Research Center 2013-as felmérése szerint az amerikai zsidók 62%-a a zsidóságot elsősorban származásnak és kultúrának tekinti, s mindössze 15%-a mondja vallásnak. De még a vallásos zsidók 55%-a szerint is a zsidóság vallási és kulturális összetevőkből épül fel, s kétharmaduk egyenesen azt vallja, hogy nem szükséges hinni Istenben. Ugyanakkor azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a zsidóság nem rendelkezik Tanítóhivatallal, amely officiálisan szabályozná hívők és nem hívők viszonyát.

Következésképp a zsidóságon belül a hívők és nem hívők szembenállása nem szignifikáns: a „hitetlen” jelző teológiai értelemben nem rendelkezett semmilyen megragadható fogalmi tartalommal, s szociológiai értelemben teljesen irreleváns. Az ismert chéremet (kiközösítés, kiátkozás) soha nem alkalmazták a kereszténység vagy az iszlám által „hitetleneknek” nevezettekre, kizárólag azokra, akik valamilyen blaszfemikusnak ítélt cselekedetet hajtottak végre, avagy a vallási szabályokat és előírásokat látványosan és súlyosan megszegték.

Mindenesetre nem véletlen, hogy a valóságos teológiai jelentést hordozó „hitetlen” (káfir) kifejezést manapság leginkább az iszlám fundamentalizmus használja minden nem muszlimmal, de kiváltképp a zsidókkal és a keresztényekkel szemben. Épp ezért hangzik el egyre gyakrabban – komoly vitákat generálva – az integráció szándékával fellépő nyugat-európai muszlimok részéről annak igénye, hogy a káfir szót ne használják a továbbiakban, s a kifejezést tartalmazó textusokat vegyék revízió alá...

A VALÓDI BESÚGÁS TELJESEN MÁS VOLT – ÁLLAMBIZTONSÁGOT KUTATÓ TÖRTÉNÉSZ AZ HBO-SOROZATRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: TAKÁCS TIBOR
2022.05.19.


Sem a beszervezés, sem a tartótisztnek adott jelentések, sem az erőszak nem úgy működött a valódi ’80-as években, ahogy azt A besúgó című HBO-sorozatban látjuk – írja a lapunknak készített elemzésében történész vendégszerzőnk. Takács Tibor, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának kutatója szerint a retró hangulat megidézése sikerült, ám eközben a sorozat alternatív 1985-öt épít, amelyben „az 1980-as mellett ott van az 1950-es évek is”. Miért tűnik inkább CIA-ügynöknek A besúgó főszereplője? Hogyan működött valójában a magyar állambiztonsági gépezet pár évvel a rendszerváltozás előtt? Mit jelent a B-dosszié, verték-e az „ügynököket” 1985-ben? Minden kiderül. Spoiler-figyelmeztetés: az írás a bevezető és a konklúzió között részletesen tárgyalja mind a nyolc epizódot. Aki nem szeretne értesülni a cselekményről, vagy csupán a nagykép érdekli, tekerjen a cikk végére!

MIT LÁTSZ, KÖVÉR LACA?

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.05.21.


A kutyát sem érdekli Hadházy eskütétele Kövér szerint. Hadházy akár föl is kötheti magát, mint a többi kommunista. Az előbbit mondta, az utóbbit gondolta csupán a házmester, azt megfogalmaznia nem kellett ezúttal, mert megtette azt sok évvel ezelőtt. Akkoriban úgy tartották, a „köteles beszéd” hozzájárult a Fidesz bukásához, most azonban ez a nívó és ez a stílus mindennél nagyobb győzelmet eredményezett. Így változik a világ és benne mi magunk, míg viszont Kövér öröknek tűnik, és ezért tartunk ott, ahol. Ezt a helyet ezúttal nem részleteznénk, de körbenézve olybá tűnik, a nagy többségnek éppen megfelel, halszerűen lehet élni a vizében.

Interjút adott a házelnök egy saját lapnak, ebben tárta elibénk lelkének éjfekete tartalmát, amit már ismerünk, most azonban új zugok tárultak ki belőle. Kövér már nem csak házmester, hanem osztályfőnök is, aki szigorú, ámde jóságos, megdicsérte ugyanis azokat a képviselőket, akik nem vonultak ki Orbán eskütételekor. Velük még lehet mit kezdeni, alkalmas massza, vélelmezte utalásszerűen osztályfőnök úrelvtárs, míg azonban a Gyurcsány vezette csürhe menthetetlen. Ők vonultak ki, nem vettek részt az azóta is hömpölygő pátoszokban, azok már nem is igazán vehetők emberszámba, míg azonban Hadházy, ez a „jelentéktelen figura” még rajtuk is túltesz.

Ő már alattuk van, tán a moszatok és algák közé sorolható, aki senkit sem érdekel egyáltalán. A pedellus-osztályfőnök életének egyetlen vezérmotívuma van, hogy a házban rend legyen, mégpedig olyan, amilyet ő elképzelt magának fröcsögő gyűlöletében. Ez is örök, mint ahogyan a házelnöki beosztás is, de onnan a magas pulpitusról mit lehet látni a kajla világból, ez volna érdeklődésünk tárgya, s hogy dilemmánkat feloldjuk, segítségül hívjuk az AE Bizottság tánczenekart boldogult úrfikorunkból. Tőlük származik az örök kérdés: „Mit látsz, Laca?”, és a rá adott végtelenbe nyúló válasz is: „Egy nagy segget látok”.

S míg a zenekar megengedte, hogy tán hallucinál a Laca, Kövér Laca esetében ez a könnyítés nem él, ő ugyanis egy egészen jól körülírható, megfogható és szagolható segget lát maga előtt, mégpedig az Orbánét. A kérdés mindezek után a viszonyra vonatkozik, hogy a pedellus milyen nexusban van ezzel a méretes üleppel, és ezen már érdemes elgondolkozni. Kilátszik belőle vagy egészen benne van, vagy netán csak ihletet merít belőle az egyéni gyűlöletekhez, és nagy valószínűséggel ez lehet a megfejtés. Kövér annyiban önjáró, hogy benne más egyéb nincsen is, csak a vegytiszta utálat nagy valószínűséggel minden és mindenki iránt, aki nem volt szobatárs.

Hogy élni így lehet és érdemes-e, azt önmagának kellene eldönteni, de nem teszi meg. Hogy vele, illetve az általa prezentált és dirigált világban lehet-e, ez a dilemma, és a válasz rá habitustól függően eltérő. Hadházy azt mondja erre a kérdésre, nem, és bár a maga módján igaza van, el fog bukni. El fog bukni, mert olyan magányos, búsképű lovag ő, akinek még csak Sancho Panzája sincsen, a szélmalmok pedig hatalmasak, még az óriásoknál is nagyobbak. Amit itt leföstöttem, az kilátástalannak tűnik, de tartok tőle, hogy a valóság tényleg ilyen, így számomra is felmerül a kérdés, érdemes-e még négy évig rázni a ketrecem, amikor kilátás sincs a rácsok eltűnésére...

BÖDŐCS TIBOR: A DÜHÖMET KELL HASZNÁLNOM

NÉPSZAVA
Szerző: TÖLGYESI GÁBOR
2022.05.21.


Szatírája, a Mulat a Manézs kapta az idei Libri irodalmi közönségdíjat. A Karinthy-gyűrűs humorista, író nem pártalapításon töri a fejét.


Április elején a választás eredménye és az ukrajnai háború mellett nagyot szólt a hír, hogy bejelentette, alkotói szabadságra vonul. Van az időzítésnek jelentősége?

Hozzátenném, ebből az alkotói jelző a hangsúlyos. Más is tudja igazolni, hogy ezt már fél évvel ezelőtt jeleztem, és ennek semmi köze nincs a rendszerváltás elmaradásához, vagy nem elmaradásához. Mindig van egy aktuális standup-estem – ez volt most a Kolera a Vackor csoportban –, amivel körbejárom a Kárpát-medencét és a nyugatra szakadt diaszpórát, ez most ért körbe. A Covid miatt egy kicsit, egy évvel hosszabb is volt a turné, 191 fellépés volt. Nem tudtam volna tovább folytatni: ha már voltam egy műsorral egy városban, oda azzal már nem térek vissza. Ezért ezt eleve így terveztem, hogy alkotói szabadságra megyek. Meg volt egy kis lockdown-nosztalgia is bennem, többet tudok olvasni, alkotni így, mint amikor turnézok, mert akkor délután kettőkor beszállok az autóba és hajnali kettőkor kiszállok. És nem biztos hogy a másnap reggelt Krasznahorkaival kezdem. Plusz van három kis gyermekem, meg írói álmokat dédelgetek, van új ötletem is – ez mind lassítja az alkotói folyamatot, de nem is baj, mert így érnek meg az ötletek. Nem kapkodok, nem iparilag termelem az újabb és újabb esteket és könyveket, hanem hagyok időt az ötleteknek szárba szökkeni. Jegyzetek persze mindig készülnek, de rájöttem – és ebben a Ruszkik, haza, család volt a nagy tanulság, ami a legmegosztóbb és legsikeresebb standup-etüdöm, miniatűröm eddig –, hogy kell is készülni, de nem biztos, hogy annyira. A dühömet kell használnom, az indulatomat, azt utána fel kell építeni és díszíteni. Kell a standupban eltöltött évtizedeim tapasztalata, alkalmazni kell a mesterségbeli tudást, de azért nagyon fontos a lendület, és hogy arról beszéljek, ami érdekel, ami fáj, ami érint, mert jó esetben az a nézőket is érinti. Most az új estemre úgy készülök, hogy nem készülök annyira pontosan előre. Ami addig történik velem, a világban, majd arról beszélek. Nagy kérdés, hogy miként lehet a háborúról, vagy másról beszélni? Lehet, hogy azért kell másról is, mert háború van, és ne csak erről legyen szó, mert az élet nem csak ebből áll. De a háborúról hallgatni sem lehet. Nem tudom még, mi lesz..
.