2019. október 28., hétfő

KÁRTÉRÍTÉS NÉLKÜL FELMONDHATÓK A LIGET-PROJEKT GIGAFEJLESZTÉSEI, DE ÍGY SEM ÉRI MEG

G7
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2019.10.28.


Az önkormányzati választások után az egyik legfontosabb – részben politikai, részben üzleti – kérdés a fővárosban egész biztosan az lett, hogy mi lesz a sorsa a budapesti, többnyire kormányközeli vállalkozók által elnyert gigaprojekteknek. Karácsony Gergely, a főváros új vezetője már zuglói polgármesterként is többször kritizálta például a Liget-projektet, a kampányban pedig kifejezetten nagy hangsúlyt kaptak az erősen túlárazottnak tűnő látványberuházások.

A Budapesten egyértelműen elbukott választás után Orbán Viktor kissé meglepő módon egyből átpasszolta a labdát az ellenzéknek, hogy döntsenek ők (egészen pontosan az ellenzéki többségű fővárosi közgyűlés) az olyan fejlesztésekről, mint a Liget-projekt, az atlétikai vb-re készülő stadion vagy a kézilabda Eb-re beígért csarnok. Az esetek jelentős részében már élő szerződésekről és megkezdett beruházásokról van szó, ezért átnéztük, hogy milyen feltételekkel lehet ezeket felmondani. Mivel a legnagyobb falat egész biztosan a Városliget fejlesztése, amit – főleg az előzetes társadalmi vita hiánya miatt – eddig is sokat kritizáltak, első körben az ehhez köthető beruházásokat vesszük sorra.
Százharminc közbeszerzés

Bár a Liget-projekt eddig is elég nagy publicitást kapott, a fejlesztés sokkal komplexebb, mint amit az emberek többsége valószínűleg lát belőle. A feladattal megbízott állami cég, a Városliget Zrt. mostanáig több mint 130 közbeszerzést zárt le, és bár ezek között szép számmal akadnak olyanok, amelyek nem egy konkrét fejlesztéshez kötődnek, hanem a cég működéséhez volt rájuk szükség, elég sok építkezés is lezárult, zajlik vagy éppen tervben van...

MUTATJUK, MILYEN FŐVÁROST ÖRÖKÖLT KARÁCSONY GERGELY TARLÓS ISTVÁNTÓL

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2019.10.28.


Budapest gazdasága az elmúlt évtizedben is nagyban hozzájárult Magyarország fejlődéséhez, miután több mint kétszer olyan fejlett, mint az országos átlag, azonban a gazdasági válságot követően csökkeni kezdett a gazdasági súlya. Megnéztük, miként alakult az elmúlt időszakban Budapest gazdasága, népessége, és munkaerő-piaci helyzete. Lássuk, milyen gazdasági és társadalmi helyzetet örökölt a fővárosban Karácsony Gergely új főpolgármester!

EZ TÖRTÉNIK AZ ÖNKORMÁNYZATI ÁTADÁS-ÁTVÉTEL SORÁN

K-MONITOR
Szerző: MERÉNYI M.
2019.10.28.


Az önkormányzati választásokat követően számos helyen új polgármester kezdi meg a napokban munkáját. Az hogy mennyire gördülékeny a váltás és mennyire hatékonyan indul egy új polgármester első 100 napja, sokban múlik azon, hogy az önkormányzat új vezetése az adott önkormányzat működésével, fejlesztéseivel, problémáival mennyire tud képbe kerülni. Ebben a blogposztban sorra vettük a főbb területeket, amire az új polgármestereknek oda kell figyelniük, amikor átveszik a stafétát.

A BM idén egy hosszabb útmutatót is készített a választások utáni önkormányzati teendőkről, de a formális átadás-átvétel legfontosabb sarokpontjait egy 2000-es rendelet határozza meg, amely elég tág teret enged a résztvevő feleknek, hogy mennyire részletesen rögzítik az átadást-átvételt. Politikai szempontból fontos lehet, történik-e kézfogás a felek között, vagy átadja-e a település Facebook-oldalának kódját az új stábnak a régi városvezetés, a szabályok azonban az alábbiak jegyzőkönyvi rögzítését tartják a legfontosabbnak:

- az átadó polgármesternél lévő ügyek iratainak, valamint a polgármesternél lévő minősített iratok felsorolása,

- a polgármester munkáltatói jogkörébe tartozó, folyamatban lévő ügyek iratainak felsorolása,

- tájékoztató az önkormányzat aktuális pénzügyi helyzetéről, a tartozásokról és követelésekről, illetve a hitelállományáról,

- a polgármester hivatali bélyegzőinek felsorolása, lenyomata és a szigorú számadású nyomtatványok felsorolása.

Tájékoztatás a folyamatban lévő tárgyalásokról, tájékoztatás a folyamatban lévő peres ügyekről.

Az átadás-átvétel másik kulcsfontosságú része természetesen a leltár:
- A jegyzőkönyv része kell, hogy legyen a polgármester személyes használatára szolgáló eszközeinek és azok iratainak (mobiltelefon, számítógép, számológép, személygépkocsi stb.) felsorolása, az irodai berendezések listázása, a személyesen használt és másnál nem leltározott jogszabály-gyűjtemények, szakkönyvek és más kiadványok felsorolása.

A BM rendelet arra is kitér, hogy a jegyzőkönyv elkészítésével egyidejűleg át kell tekinteni
- az önkormányzat gazdasági programját, valamint az adott választási ciklust érintő költségvetési koncepciókat, költségvetési és zárszámadási rendeleteket, valamint az éves és féléves beszámolókat;

- az önkormányzat aktuális (éves) vagyonmérlegét és a vagyonkataszterét, az önkormányzati társulásokra vonatkozó megállapodásokat;

- és a polgármester által aláírt szerződéseket, kötelezettségvállalásokat.

Mivel a BM rendelet lehetővé teszi a felsoroltakon túl, “a jelenlévők által az átadáshoz feltétlenül szükségesnek tartott egyéb tényeket és megállapítások” jegyzőkönyvbe vételét is, nézzük meg, hogy milyen további információra lehet közvetlenül az átvételt követően szükség. A folyamatban lévő ügyeknél fontos olyanokra is rákérdezni és a választ jegyzőkönyvben rögzíteni, amelyeket valamilyen oknál fogva még nem iktattak, illetve azokra, amelyekért nem közvetlenül a polgármester, hanem a kabinet valamelyik tagja felel.

A polgármester és stábja által folytatott tárgyalások felsorolásánál fontos, hogy ahol azokhoz ügyek, feljegyzések tartoznak, legyen megjelölve ezek iktatószáma is, hogy összeérjenek a szálak. Apróságnak tűnik, de amit csak lehet, nyilvántartást, listát géppel feldolgozható táblázatos formátumban kell elkérni, különben még nagyobb tortúra lesz az adatok áttekintése, feldolgozása az elkövetkező hónapokban.

Az önkormányzat aktuális pénzügyi helyzetével kapcsolatosan ki kell térni a tartozásállomány, a követelésállomány és a hitelállomány alakulására, a bankszámlák és a házipénztár egyenlegére, a mérleg eszköz és forrás oldalainak az áttekintésére, továbbá az önkormányzat által tulajdonolt értékpapírokra. A tartozások számbavételénél sokat segít, ha a vonatkozó adatokat megfelelő bontásban kapja kézhez az új vezetés, így esetleges problémákra közvetlenül fény derül, nem csak az adatok rendezése, elemzése után. A tartozásállományt például korosítva érdemes elkérni, és az sem árt, ha szállítókra bontva látszódnak az adatok. A pénzügyi helyzetet jelentős mértékben befolyásolhatják a jövőre vonatkozó kötelezettségvállalások, ezért itt érdemes kitérni a folyamatban lévő beruházásokra, fejlesztésekre, esetlegesen kifizetett előlegekre, a költségek várható alakulására. Mivel számtalan fontos beruházás, fejlesztés nem közvetlenül az önkormányzat irányítása, hanem valamelyik cégének irányítása alatt áll, ezért az ezekre vonatkozó gazdálkodási adatok is fontosak. Ki kell derülnie, hogy az önkormányzat költségvetésének valójában mekkora hányadát teszi ki a szűken vett hivatal és önkormányzat, illetve azok intézményeinek és cégeinek költségvetése...

AKKOR VÉGRE TISZTA VIZET LEHET ÖNTENI A FÉLÁZSIÁHOZ DÖRGÖLŐZÉS RETKES POHARÁBA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.10.28.


Jó reggelt kívánok mindenkinek! A változatosság kedvéért megint hétfő van, és a műsorváltozás jegyében – ó, de sajnálom, ha csalódást okoztam – velem folytatódunk onnan, ahol tegnap abbahagytuk. Jó hír: szerdán majd érkezik a felmentő sereg. Az óraátállítással és az új héttel állítólag jelentős lehűlés is érkezik. Ami azt jelenti, hogy többfelé napközben is 10 fok alatt marad a hőmérséklet, a leghidegebb órákban pedig helyenként már mínuszok is lehetnek. Ez nem függ össze a világon semmivel, legfeljebb Róbert kolléga menetrend szerint érkező nyígásával, miszerint mikor lesz már tavasz? Az viszont biztos, hogy az évszakok váltakozása aligha fog megakadályozni abban, hogy a NER ütőerén tartsuk az összes kezünket.

Mivel minden más megoldódott és rendben van, senki nem éhezik, nem fázik, mindenki meg tud élni a béréből, a részvételi demokrácia és jogállam is hasít, a kormány hangszercsereprogramot indít keresztény könnyűzenei együtteseknek. Ezt onnan lehet tudni, hogy Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár vasárnap az Újlipótvárosi Szent Margit plébániatemplomban járt, ahol a Dicsőség az Úrnak, avagy Dalolj az Úrnak elnevezésű katolikus gitáros énekeskönyvet bemutató gitáros ifjúsági szentmise liturgiája után szónokolt. Hagyok egy kis időt… A nagytudású politikus azt mondta, a kölcsönkért, lehangolódott gitárok kora lejárt: a fiatalok az idén az egyházi vezetőkön keresztül, jövőre pedig nyilvános pályázatokon igényelhetnek támogatást hangszereik cseréihez. Nem arról van szó, hogy mindenbe bele akarnék kötni, amire rávésik, hogy keresztény és köze van a Fideszhez, de amennyire ez a banda a társadalmi prioritásokkal képben van, az beszarás. Ahogy együtt lélegeznek a kereszténységgel és az egyházakkal, az is valami lenyűgöző. Hogy már a hangszercsereprogramot is keresztényi alapokra kell helyezni, miután évek óta orrba-szájba tömik pénzzel az egyházakat, miközben az ellehetetlenülés szélére sodorják azokat, akik életeket mentenek, gyógyítanak, enni adnak, egészen undorító.

Nehogy elfelejtsem, pedig a Ripost és az egyéb cselédesajtó orgánumok is megírták: egyéb bokros teendői és ócska, lájkvadász szenteskedései közepette az Orbán nevű főkeresztény pénteken váratlanul körülnézett az átadás előtt álló vadonatúj Puskás Ferenc Stadionban. Ilyen undorítóan seggnyaló, okádék szöveget még a KESMA bugyraiban is ritkán olvasok, pedig a baloldali médiatúlsúly már régóta nem képes eltakarni a bűzlő pöcegödröt:

Orbán Viktor – úgy tűnik – nem akarta kivárni az ünnepélyes megnyitóig hátralévő 3 hetet, és a lehető legnagyobb csendben, minden hivatalos felhajtás nélkül tegnap délután váratlanul megjelent a már teljesen kész lelátón. A kíváncsiságon túl annyi plusz apropója volt a látogatásnak, hogy a pályát, ugyancsak nem hivatalosan, kipróbálhatták a stadion építése, kivitelezése, tervezése körül dolgozók: meccset játszhattak egyfajta prémiumként az eddig elvégzett, minden jel szerint világszínvonalú munkáért. A miniszterelnök a látogatás során szakított időt a fiatalokkal való fotózkodásra is. (via Origo)

Hála legyen a keresztény szabadság úristenének! Mindent el tudok képzelni erről a futballmániás küldetéstudatról, de a váratlanságot és a spontaneitást és a hivatalos felhajtás teljes hiányát feltétlenül.

De nézzük a valóban fontos dolgokat:...

HADHÁZY ÁKOS: FIDESZES POLGÁRMESTER NEM MARADHAT TISZTESSÉGES

168 ÓRA ONLINE
Szerző: CSERI PÉTER 
2019.10.28.

Azokon a településeken, ahol most az ellenzék átveszi a hatalmat a kormánypártoktól, és az elszámoltatás során nem tár fel semmilyen korrupciós ügyet, az nem jól végzi a feladatát – mondja a 168 Órának Hadházy Ákos független parlamenti képviselő. Megkérdeztük az ellenzéki politikustól, szerinte milyen stratégia alapján dönthet a Polt Péter vezette ügyészség arról, hogy a bűncselekmény gyanújába keveredett kormánypárti politikusok közül kikkel szemben jár el érdemben, kiket ültet le a vádlottak padjára, és kiket hagy futni.

Szex nélkül nem megy?

– Úgy látszik, nem. Nyilván a Borkai-ügyre gondol. Tény, hogy egy korrupciós ügy megvilágításában, a nyilvánosság felrázásában sokat segíthet egy szexvideó.

Csak segíthet? A győri ügy korrupciós hátterét a független sajtó évekkel ezelőtt feltárta. Senkit nem érdekelt.

– Ez van. Bármilyen súlyos önmagában egy történet, ha nem vizualizálható, az emberek elengedhetik maguk mellett...

MESTERSÉGESEN TORNÁSZTÁK FEL A SZŐLŐÁRAKAT - A LEGOLCSÓBB GYÜMÖLCS 45 SZÁZALÉKKAL KERÜL TÖBBE A TAVALYINÁL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.10.28.


Az idén tavasszal a nagy várható termés reményében támogatást kaptak a gazdák, ha egyszerűen levágják a földre a szőlőfürtöket. Végül a termés csekélyebb lett, de már sok gyümölcs ment így pocsékba.

Az agrártárca az idén május végén hozott egy rendeletet arról (ez itt található), hogy pénzt adnak azoknak a gazdáknak, akik megsemmisítik várható szőlőtermésüket. Az úgynevezett zöldszüreti (így hívják azt, amikor a fürtöket éretlenül egyszerűen levágják a földre) támogatás iránti kérelmet június 11-ig lehetett a Magyar Államkincstárhoz benyújtani, a kifizetések 2019. november 15-ig történnek meg. Az összeg hektáronként 300 ezer forinttól 1,1 millió forintig terjed.

A zöldszüretet 2019. június 24. és július 10. között kellett elvégezni. Mint a Világgazdaság akkoriban megírta, az utóbbi évek szőlőtelepítéseinek legnépszerűbb fajtáját, a biancát, valamint a néhány éve még a magyar borok világpiaci áttörését elősegítő furmintot szüretelték le a legnagyobb területen a gazdák.

A biztos bevételt hozó zöldszüretre – a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) adatai szerint országosan 5623 hektárra – sok szőlőtermelő jelentkezett. Ennél végül kisebb területre adtak engedélyt, ugyanis sokan úgy értelmezték a zöldszüretet, hogy csupán gyérítik a fürtöket, holott a szabály szerint a bejelentett területen az összes fürtöt le kellett szedni. Végül körülbelül 5200 hektár lett a korábban leszüretelt terület nagysága, ami még így is az ország hivatalos borszőlőtermő területének majdnem a 8 százaléka...

A MEGVALÓSULT AMERIKAI ÁLOM

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Éva
2019.10.28.


Az amerikai álmot sokan kergetik, sokan hiába, ám Éva története azt mutatja meg, hogy kemény munkával, kitartással (és persze segítséggel) még a lehetetlennek tűnő helyzetben is akad megoldás. Az egész hat éve egy kirándulással indult.

„Történetem 2013-ban kezdődött, amikor elhatároztam, hogy szeretnék kimenni Amerikába kirándulni.

Mivel az európai ember szemében AMERIKA az csak AMERIKA, vagyis annyira messze van, annyira elérhetetlennek tűnik, mind távolságban, mind anyagilag, mindemellett valamiféle misztikum övezi a létét, a csomó hátborzongató vagy épp romantikus hollywoodi filmek világa, hatalmas felhőkarcolókkal amik gyakran a ködbe vesznek, vagy éppen felhők között lebegnek... látni az amerikai embereket, akik sietve szelik az utcákat sportcipőben, de elegáns öltözékben, ami kissé viccesnek is hat az európai szemében.

Nézegettem videókat, fényképeket, utazási irodákat miként is vágjak bele egyedülálló nőként ennek az utazásnak... A célállomásom New York volt, mert mindig is szerettem volna látni, amit a filmekben ámulattal néztem.

Egy sorsfordító utazás

Első utazásom ideje 2015 nyara lett (30 évesen), 2 hét önállóan tervezett út volt, amit 1 évig magam terveztem meg mindenféle külső segítség nélkül, célként, ahogy említettem New York, Washington, Philly és a Niagara vízesés.

Minden napom beterveztem, előre megvett jegyekkel, (nagyon hasznos, azóta is mindenkinek ezt ajánlom), mert úgy siklottam be a jegypénztáraknál álló 2 órás sorok mellett, mintha örök VIP tagja lennék az adott Intézményeknek.

A napjaim összefoglalva, összevissza és körbebicikliztem a Central Parkot, ebédeltem a Rockefeller Center tetején, fotóztam a Top of the Rockból, látogatást tettem a Statue of Liberty-hez (az öreg hölgyhöz) az első reggeli hajóval.

Egy napos fakultatív programot szerveztem magamnak, elvittek repülővel idegenvezetővel a Niagara vízeséshez, amit mind a 2 oldalról a kanadai és az amerikai oldalról is megnézhettem. Egy napot töltöttem szintén amerikai idegenvezetéssel Washingtonban és Philly-ben is.

Számos helyen voltam még Manhattanben, a MET-ben, ahol nem tudtam, hogy akár az ember ingyen is bemehetne, én $20 fizettem, de nem bántam, mivel hatalmas művészetkedvelő vagyok, lévén, hogy magam is festek...

AZ ÖNKORMÁNYZATI GYŐZELEM TERHEI

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: MAJTÉNYI LÁSZLÓ
2019.10.25.


...Óvatosan és bátran

Az egyik legfőbb veszély a mostani siker túlértékelése és félreértése. A siker a demokratikus oldalon sokszereplős. Budapesten például Karácsony, Pikó, Baranyi Krisztina, a városokban például Veres Pál Miskolcon, Péterffy Pécsett, vagy akár a bajai Nyirati Klára és segítőik. A sor folytatható.

Jó volt a botladozó, nehézkesen és sután induló ellenzéki kampány íve. ennek eredménye, hogy a megbízható közvélemény-kutatók már az adriai hepaj nyilvánosságra jutása előtt jelezték a korábban a kormánypártoknál mért előny olvadozását, a verseny szorosságát, kétesélyességét. Ám ennél többet nem mutattak.

Az eredményhez ugyanis még egy fontos, véletlennek látszó, ám a rendszer minőségére mutató tényező sokat hozzátett: transzparenssé vált a rendszer lényegét adó harács, a koholt szeszekkel, bírvággyal megtelt élethabzsolás, mely elhozta az öntelt Orbán centrális erőterének megrendülését. A valóság egyes tárgyait eséllyel, de egészét lehetetlen elrejteni, ennek csapdájába pedig bele kellett valamikor lépni. Lehetett volna ennek láttatója akár a kastélygyűjtési bolondéria, akár valamelyik kedves mama szép új disznóhizlaldája, a lelőtt és helikopteren utaztatott háziállat, vagy akár a gazdagok látogatta ibizai lebujban készült videó a betépett főtanácsadó bambulásáról vagy a magánrepülőzések is. Ám ezek helyett eljött a Zrínyi által megjövendölt rém, a tengeri utazók elcsábítója, a mitológia baljós szörnye, aki vagy amely énekével pusztulásba csalja a hajósokat: az adriai tengernek Syrenája. Másik nézőpontból ugyanezt a jelenséget, a csapdába lépés utáni pillanatot prózában magyarázzák Bornemisza Péter halhatatlan szavai „Az ganéjt és undok szart, míg nem mozgatod, nem annyira büdös; mihelyt megmozdítod, ottan az benne való büdösség felindul...”

Most kinyílt a sipoly, látszik és bűzlik mélyén a gennyes tályog, látjuk, hogy milyen világot hoztak el az őkelmék által lefolytatott értékviták.

Erdélyi barátom (foglalkozására nézve költő és hadvezér) már évekkel ezelőtt mondta, hogy ne keseregjek oly nagyon a magyar ellenzék erkölcsi és intellektuális állapotán, ez náluk is megvolt Kolozsvárott is, az országban is, szerinte az autoriter kísérletek maguktól is legyőzik önmagukat. Ez nem igazolódik minden esetben, de tény, hogy az Európa perifériáján működő, a hatalommegosztás béklyóit magukról levedlő hegemón és autoriter rendszerek törvényszerűen fellépő önpusztító reflexei könnyen elvezethetnek bukásukig.

A bajtársiasságról beszélő – amely persze a bandaszellem szinonimája – kormányfőnek tehát csak negatív hőse volt, név szerint Borkai Zsolt, aki megrendezhette (a Római Birodalom összes nagy buliját is ideértve) a világtörténelem valószínűleg legdrágább mulatságát (és aki legfeljebb azzal a több mint kétes dicsőséggel vigasztalódhat így utólag, hogy az ezeréves hon történetét tekintve Wesselényi Miklósé mellett most már övé a leghíresebb). E mulatság költségeihez sorolhatjuk a részben emiatt is elvesztett önkormányzati pozíciók mellett azt, hogy a Mészáros-papírok értéke – mutatva e konglomerátum rémes sebezhetőségét – rögvest 1,7 milliárdot zuhant. Emlékeztetőül: a Mészáros–Garancsi–Jászai–stb. & Co. cégcsoport valójában Orbán Viktor folytatása más és más neveken.

Aki sakkozott már, tudja, hogy vannak állások, amelyekben az egyik játékosnak csak nagyon rossz és még rosszabb lépései vannak. Annak következményei, hogy Borkait nem vették le a tábláról, különösen, ha a szabad sajtó kicsinyt is megerősödik, biztosan katasztrofálisak lesznek.

Polgármestert annyira sem lehet eldugni, mint egy propagandaminisztert. De ez még nem a végjáték.

Pártpolitika, egymás fájó bütykeinek taposása, korrupció


A győztes ellenzék törékeny kohéziója az egyik legfontosabb veszélyforrás. Olyan koalíciót kellene, méghozzá egészen a rendszerváltásig, egyben tartani, amelynek részesei között jelentékeny kulturális és politikai árkok húzódnak. Nem rajonganak egymásért, sőt gyanakvóak, és mivel pártok, ezért amúgy is természetes versenytársak. És nemcsak egymással kell majd hétről hétre dűlőre jutniuk, hanem a megosztásukra irányuló külső, elsősorban a nyomasztó gazdasági és hatalmi erőfölénnyel rendelkező uralkodó állampárt részéről érkező kísérletekkel is meg kell birkózniuk. Személyek és szervezetek is kapnak majd olyan visszautasíthatatlan ajánlatokat, amelyeket majd kötelező lesz elutasítani. Erre a magatartásra alig vannak pozitív hazai közösségi tapasztalatok. A kibontakozás leginkább járható ösvénye pedig az, hogy együtt kell maradniuk a NER bukásáig, politikai versenyüket pedig a rendszer bukását követően az alkotmányozó nemzetgyűlés berekesztésekor, a közösen elvégzett munka élményével hátuk mögött indokolt elindítani.

Itt kell szólni arról, hogy a koalíciót feszítő tényezők egyike az önkormányzati szférát is évtizedek óta rohasztó korrupció, melyben kormánypárt és ellenzék néhány helyen szép egyetértésben máig osztja a lapokat. Alapigazság pedig, hogy amint nem lehet az undok szarból várat, olyanképpen nem lehet korrupt politikusokkal demokráciát sem építeni. Miközben a korrupciómentes világ illúzió, a korrupcióval szembeni zéró toleranciának nemzeti minimumnak kell tehát lennie. A korrupciós hajlandóság maga is szétszakíthatja az ellenzéki együttműködést. Az MSZP saját választói előtt soha nem számolt el korrupciós múltjával, és kínosan hallgat némely jó emberének mai üzleteiről is. A szűk politikai logika szerint a testületi és közgyűlési pozíciókat a piszkos üzletek fedezése árán is biztosítani kell. Ez pedig a halál csókja még a demokrácia puszta esélyén is. Mégis, az önkormányzatokba érkező új emberek nagy többségéről ma még nem tudom elképzelni, hogy bármely megfontolás alapján megbékéljenek a korrupcióval.

Kettős igény

Van olyan veszély, mely baráti indíttatásúnak mondható. Vas István önéletrajzában a számára egyszerre inspiráló és egyúttal béklyózó pesti értelmiségi belvilágot rendszerint távolságtartással a közegnek nevezte. A közeg ma is aktív. A budapesti értelmiségtől jó okkal várható el, hogy ne gyámkodjon sem Karácsony, sem pedig a többiek felett. Őket meg arra biztatnám, hogy hallgassanak meg persze minden jótanácsot, de döntésük előtt mindig önállóan mérlegeljenek.

E kettőt ne mossuk össze! Van egy másik kör, ORTT-elnökként magam is láttam díszpéldányaikat, hát itt vannak, megint jönnek a frusztráltak és hepciásak, az innovátorok és beruházók, a jó oligarchák, valamint megnyerő modorú, drága ingekben feszítő strómanjaik, akik megint befolyást akarnak, és egy kis hatalmat is, továbbá a hét szűk esztendő után, mivel adriai jachtjaik amúgy is cserére szorulnak, újra egy kevés pénzmagot is. Jelszavuk: ami jár, az jár! A vasárnaptól demokratikus és baloldali nagyvállalkozók már tíz éve értünk ontják vérüket, most, mind emberileg, mind egyébként is érthetően, arányos jutalmat várnak. Őket az ajtóig sem szabad engedni...


NÉGY REPREZENTATÍV TEREM LESZ AZ ÚJ PÉNZÜGYMINISZTÉRIUMBAN 2 MILLIÁRD FORINTÉRT

ÁTLÁTSZÓ / KÖZBESZERZÉS
Szerző: CSIKÁSZ BRIGITTA
2019.10.28. 


A tárca új, Szentháromság tér 6. szám alatt található ingatlanának felújítására eddig összesen 18 milliárd forintot fordítottak. Az EU-s közbeszerzési értesítőben most megjelent nettó 2,1 milliárdos kiadás az épület-rekonstrukció II. ütemének részét képezi, az összegből többek között 4 reprezentatív terem készül el. A kivitelező a West Hungária Bau Kft. (WHB) és a Garage Ingatlanfejlesztő Kft., a projekt pedig a kormány Várba költözésének része.

Több cikkben foglalkoztunk már azzal, hogy a Pénzügyminisztérium egykori épületének műemléki rekonstrukcióját a beruházásra létrehozott állami tulajdonú projektcég, a PM-TÉR6 Beruházás-szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. részletekben végzi el.

Az első ütemre vonatkozó közbeszerzés keretösszege nettó 9,8 milliárd forint volt, a kivitelezés második ütemében további 7 milliárd forintot költenek az egykori királyi pénzügyminisztérium újjépítésére. Mindkét tendert a West Hungária Bau Kft. (WHB) és a Garage Ingatlanfejlesztő Kft. kettőse nyerte.

A legújabb eredményhirdetésről szóló tájékoztatóban részletezett feladatok az ingatlan műemléki épület-rekonstrukciójának II. ütemének részei. A munkálatok elvégzéséért a WHB és a Garage Ingatlanfejlesztő Kft. nettó 2,1 milliárd forintot kap, az erről szóló szerződést a PM-TÉR6 idén júliusban írta alá a cégekkel.

A homlokzati kőfaragó munkák mellett ebben a szakaszban négy műemléki, reprezentatív terem teljeskörű rekonstrukcióját hajtják végre: elkészül a Tanácsterem, a Tanácsterem előtere, az Audienciás terem és a Miniszteri Váróterem. A termekbe 334 m2 díszes gipszmennyezetet, 84 fm díszes fa falburkolatot, 337 m2 műemléki táblás parkettát és 8 db ólmozott üvegablakot gyártanak újra, valamint 9 db műemléki ajtót rekonstruálnak/újítanak fel...

ORBÁN AZ EURÓPAI ELIT ISTENCSAPÁSA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.10.28.


Felcsút a világ közepe, ott is a stadion VIP-páholya. A New York Times onnan indulva fejti föl, hogyan szipkázzák ki az egészségügyből az uniós pénzeket Magyarországon.

A New York Times egyenesen Felcsútról küldte tudósítását, amelyben először is összehasonlítja az Orbán háza mellett emelt luxus stadiont a lerobbant megyei kórházzal, és arra a következtetésre jut: a két intézmény közti kontraszt hűen tükrözi Orbán Viktor prioritását. Azét az Orbánét, akit Európa nagyhatalmú szélsőséges jobboldali politikusaként mutat be, s aki ugyan a nemzet bajnokának láttatja magát a hazájában, de ezzel egyidőben az európai elit istencsapása. A szerzőpáros szerint az összeférhetetlenség és a korrupció gyanúját erősíti, hogy a gazdag üzletembereket Orbán a Pancho Aréna VIP-páholyában fogadja, ahol még a legfőbb ügyész, Polt Péter is meg szokott fordulni. S akiről meg is jegyzik, hogy maga dönti el, melyik politikus ellen indít, pontosabban nem indít eljárást. Mészároson és Csányin kívül Stumpf Istvánt is fogadta itt Orbán egy-egy mérkőzés alkalmával, aki alkotmánybíróként annak idején felügyelte az alkotmánymódosítást. Mindenesetre elemzők szerint a stadionépítésekhez szükséges pénzt az adótörvények módosításával teremtették elő, ami felveti, hogy lopott pénzekről van szó.

Fociba megy a tao, még a magánegészségügyből is

Ami pedig az egészségügyi mutatókat illeti: a rákbetegségek halálozási statisztikája szerint az utolsó helyen áll hazánk az Európai Unióban. A kórházi fertőzések adatait pedig nem is merik nyilvánosságra hozni, nehogy pánik törjön ki. Zacher Gábor szerint sok orvos havi 300 órát kénytelen dolgozni, mert sok kolléga (kb. 5000) a külföldet választotta. S van olyan beteg, akinek 10 órát kell várnia, míg a sürgősségin sorra kerül. Szócska Miklós volt egészségügyi miniszter viszont védelmébe vette az Orbán-kormány egészségpolitikáját, mert a forrásmegvonás kizárólag a globális válság miatt megroggyant GDP-növekedés arányában csökkent. Nem mellesleg egy példát is említ a cikk, az egyik magánegészségügyi intézmény, amelyik állami szerződést nyert, Orbán futballcsapatának adózott taóban. A Transparency International adatai szerint a vállalati adók csaknem 14%-át a taon-n keresztül a sportra fordították 2011-17-es periódusban. Orbán stadionja Felcsúton 83 milliót tehetett ebből zsebre. A Cholnoky kórház pedig titkos levelezőrendszeren keresztül futtatja a szerződéseket és a pályázati nyerteseket, - a New York Times újságírói hozzájutottak egy-két ilyen levélhez - , s a zárt körből levezethető, miként szipkázzák ki a rendszerből az uniós pénzeket...

PUBLICUS: AZ ELLENZÉK EGYÜTT MÁR ERŐSEBB, MINT A FIDESZ

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2019.10.28.


A Publicus Intézet felmérése szerint a teljes népesség körében teljes összefogás esetén már jobb eredményt tudna elérni az ellenzék.

A Momentum erősödését hozta az önkormányzati választási kampány a Publicus Intézetnek a Népszava felkérésére négy nappal a voksolás után kezdett telefonos közvélemény-kutatása szerint.

A felmérés szerint a pártok népszerűségi listáját az összes megkérdezett között változatlanul a Fidesz-KDNP vezeti 29 százalékkal, de teljes összefogás esetén az ellenzékkel már többen szimpatizálnak, összesen 32 százalék.

Az augusztusi adatokkal összehasonlítva a kormánypártok 1 százalékot vesztettek, az ellenzéki pártok közt az MSZP-Párbeszéd szövetség változatlanul 7 százalékon áll, a DK augusztushoz hasonlóan 8 százalékon, a Jobbik egy százalékkal visszalépett és jelenleg 6 százalékos a támogatottsága, míg az LMP tábora a nyár végi adathoz hasonlóan 1 százalékos, csakúgy mint a Kétfarkú Kutyapárté és a Mi Hazánk Mozgalomé. A Momentumot a felmérés szerint az augusztusi 7 százalék után már 8 százalék támogatja a választókörű népesség körében.

A biztos pártválasztók körében teljesen kiegyenlített lett a Fidesz-KDNP és az ellenzék küzdelme, a Publicus mérése szerint 50-50 százalék jut a két oldalnak.

A Fidesz ebben a körben októberben 52 százalékon állt, míg a DK-t és a Momentumot 12-12 százalék, az MSZP-Párbeszédet és a Jobbikot pedig 10-10 százalék támogatta. Az LMP, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom 2-2 százalékot szerezne egy most vasárnapi voksoláson...

ÓRIÁSIRA DUZZADT A KORMÁNYZATI VÍZFEJ

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: PAPP ZSOLT
2019.10.28.


Nyolc év alatt a duplájára, 13 ezer főre hizlalta a minisztériumok létszámát az Orbán-kormány. Az elmúlt hónapok leépítései után még mindig 5300-zal dolgoznak többen a tárcáknál, mint 2010-ben.

Tavaly decemberben még több mint tizenháromezer köz- és kormánytisztviselő dolgozott a legszűkebb értelembe vett kormányzatban, vagyis a ma létező 10 minisztériumban, valamint a két tárca nélküli miniszter alatt. A létszám a NER hatalomra kerülése után megduplázódott, 2010 decemberében a tárcák elődjeinél még csak 6358-an dolgoztak, vagyis a növekedés 93 százalékos. Az második és a harmadik Orbán-kormány is folyamatosan az olcsó, ám erős állam melletti elköteleződését hangoztatta, maga a kormányfő jelentette ki 2010-ben, hogy a nemzeti együttműködési rendszerre „sem rangkórság, sem kormányzati dáridó nem lesz jellemző, nem fér bele”. Ennek ellenére duplázódott a létszám. 2010 óta mindössze egyetlen olyan minisztérium akad amely - legalábbis első ránézésre – hatékonyabban, kisebb létszámmal dolgozik – ez az igazságügyi tárca, ahol a most nyilvánosságra hozott zárszámadási adatok szerint 517-en dolgoztak, ami 458 fővel alacsonyabb mint 2010-ben. Igen ám, de 2010-ban a tárca neve Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) volt, az önkormányzati-közigazgatási terület is itt működött, vagyis valójában másfél minisztérium volt még 2010-ban, amelynek közigazgatási feladatait a hatalmasra hízott Miniszterelnökség szívta fel. 

Minden más minisztérium csak dagadt az évek folyamán, ráadásul két új, a miniszterelnök személye körüli tárca is létrejött az utóbbi években, ez a miniszterelnöki kabinetiroda és a -kormányiroda, amelyek tavaly már 364 köztisztviselőnek adtak munkát, ám a jövő évi költségvetés szerint már 734-en sürgölődnek majd a kormányfő személye körül...

RED HOT CHILI PEPPERS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.10.28.


Szijjártó külügyes mindent is tud, benne azt is, hogy mik a férfiság kritériumai, főleg az igazié. Hogy a legcsípősebb kolbászt is meg tudja zabálni az ember, ennyi az egész. Jó ismerhetni a feltételeket, mert nagyanyám akkor igazi férfi volt ezek szerint, Jóska bácsi, a bérma keresztapám nemkülönben, ahogy visszagondolok a kölök Kázmér kalandjaira rövid gatyában, fölnyírt tarkóval és tátott szájjal, midőn nézte a felnőttek csodálatos világát, és egy életre elment tőle a kedve.

Nézzük akkor az igaz férfiakat, ahogyan Szijjártó külügyes azt elképzeli, hogy mit mutat nekünk ez a kajla kép. Nagyanyám, másoknak csak Erzsi néni, erős és tudatlan asszony volt, Pék Mária, vagy még rosszabb. Bigottan vallásos hit nélkül, tanító nagyapámat úgy irányította, mint egy pincsit, esténként más szórakozást nem ismert, mint a snapszlit, amiben állandó partnere volt a már említett Jóska bácsi és felesége, Margit néni. Velük verték a blattot konokon és permanensen.

Nagyanyám hordta a nadrágot, ami abban is megmutatkozott, hogy férfisági kihívásokat rendeztek a kártyázás melléktermékeként Jóska bácsival, aminek visszatérő eleme volt, hogy natúrban, két pofára tömték a cseresznyepaprikát, hogy ki bír többet és ki bírja jobban. Hogy ki az igazi férfi, arról szóltak ezek a nemes vetélkedések, hogy a gatyát hordó nagyanyám-e, vagy a nemesen egyszerű Jóska bácsi, aki, ha megszólalt, olyan volt, mintha egy tehén bőgne bánatosan és elnyújtottan. Annyi hozadékkal.

Kicsi Kázmér és az ő szelíd szívű nagyapja, valamint Margit néni, ezt se feledjük, közös erővel nézték a küzdő feleket, akiknek guvadt a szeme, csorgott a nyála és a taknya, hörögve kapkodtak levegőért, ömlött róluk a víz, és elfojtott káromkodások hagyták el tüzelő ajkaikat meg szétdurranáshoz közelítő vörös lufifejüket. De győztes soha nem volt és nem is lehetett ezeken a középkori viadalokon. Miután fölmosdattuk őket, verték tovább a blattot üres tekintettel és üres fejjel, a falon lógó feszülettel és kurvaanyázással...

MÉSZÁROSÉK NYERTÉK A LEGTÖBBET ABBÓL, AMI MIATT MAGYARORSZÁG SOK EU-S PÉNZT BUKIK

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2019.10.28.Mészáros Lőrincék mintegy 70 milliárd forint értékben vittek el építkezéseket a víziközműprojekt keretében már megítélt 240 milliárd forintból – derült ki a lapunk közérdekű adatigénylésére küldött válaszból. Az összesen 420 milliárd keretösszegű programot Brüsszel súlyosan szabálytalannak ítélte, ezért az ország akár 60 milliárd forint támogatás-megvonással is fizethet érte. Az uniós revizorok arra jutottak: a 24 nyertes között csak 4 olyan akadt, amelyik érvényes ajánlat alapján nyert.

Brüsszel az uniós támogatás 25 százalékát vette vissza a valaha volt legnagyobb állami közbeszerzésből, amit az összesen 420 milliárd forintos víziközmű-beruházásokra írtak ki. A Portfolio vette észre, hogy az Európai Bizottság megnyitotta a pénzcsapokat, így hirtelen 500 milliárd forintnyi támogatás zúdult be, miután a magyar kormány hatalmas büntetést vállalt be.

A víziközmű-beruházások kapcsán kért pénzügyi korrekció a legvaskosabb része a több éve lebegtetett büntetéscsomagnak, amelyben a magyar kormány beadta a derekát, azaz elfogadta az Európai Bizottság által javasolt szankciót. Mint korábban megírtuk,

a revizorok annyi szabálytalanságot találtak egy bő ezermilliárdos mintában, hogy indokoltnak látták: Magyarország fizessen vissza minden tizedik eurót az uniós támogatásokból. A 24.hu informátora most összesen több mint 300 milliárd forint bukásról tud, hivatalos választ azonban nem kaptunk a Miniszterelnökségnek küldött kérdéseinkre.

Ami a víziközmű-beruházásokat illeti, a megbukott közbeszerzéseket kiíró Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. (NFP) sem válaszolt arra, pontosan mennyi támogatást kell visszafizetni a 420 milliárd forintos keretre eddig kötött szerződések miatt. Ugyanakkor adatigénylésünkre megadta a közbeszerzési eredményhirdetések listáját: a 70 linket kibogarászva kiderül, mely cégek nyerték el a sokmilliárdos beruházásokat, és köthettek szerződést az NFP-vel a kivitelezésre. Eddig csak azt tudtuk, hogy 2016 végén mely vállalkozásokat választották ki azon a különleges keretközbeszerzésen, amely során az ország 6 régiójában, egyenként 70 milliárd forintos tömböket írtak ki, majd régiónként 4 győztest hirdettek...


EGY HÉTTEL AZ ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK UTÁN AZ ÁSZ SÚLYOS SZABÁLYTALANSÁGOKAT TALÁLT FERENCVÁROSBAN

444.HU
Szerző: ÁCS DÁNIEL
2019.10.24.


...Ferencváros korrupciógyanús ügyeinek szálai szinte kivétel nélkül a vagyonkezelőhöz, a FEV IX. Zrt-hez vezetnek. Itt intézték a kerületre rászabadult vállalkozó, Rudits Tibor sok száz milliót felemésztő, gyanús kéményfelújításait, de a kincstárhoz tartozott a már közismerten alvilági módszerekkel üzemeltetett parkolási rendszer, itt vezették a csókosok számára parkolási VIP listát. Emlékezetes, hogy nevetséges áron adtak el nagy értékű telkeket totálisan átláthatatlan hátterű üzleti köröknek, és hozzájuk tartozott a József Attila Terv elnevezésű szociális városrehabilitációs projekt, ami kapcsán az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) súlyos szabálytalanságokat állapított meg, és 322 millió + kamatok megfizetésére kötelezte az önkormányzatot. Nem sorolom tovább. A lényeg, hogy nem az ÁSZ az első szerv, ami szabálytalanságokat talál a IX. kerületi kincstárnál. 

Új seprű

Az új polgármester, Baranyi Krisztina azt mondja, hogy döbbenten olvasta az ÁSZ súlyos megállapításait. A Számvevőszék javaslata szerint kivizsgálják a szabálytalanságokat, és ha azok megalapozottak, akkor felelősségre vonják az érintetteket. Hozzátette, hogy mivel az ÁSZ vizsgálódása számos kerületi ügyere nem terjedt ki, további vizsgálatokat fog kérni. Azt viszont meglepőnek tartja, hogy az ÁSZ a honlapján már az év elején jelezte, hogy a fenti vizsgálat elkészült, de csak a választásokat követően hozták nyilvánosságra.

ŐRÜLT KÍSÉRLET: A RENDŐRSÉG ÚTMUTATÁSA ALAPJÁN ROLLEREZTÜNK BUDAPESTEN

INDEX / INDAVIDEÓ
Szerzők: FÖLDES ANDRÁS, SIMOR DÁNIEL, SZILÁGYI MÁTÉ, NAGY ROLAND
2019.10.27.


Megbüntették újságíróinkat egy ártatlan videóért, amiben kerékpárúton próbáltuk ki az elektromos rollert, a rendőrség szerint az ugyanis segédmotornak számít, és az autók közt kell vele menni. Rajtunk nem múlik, jogkövető állampolgárként követtük a hatóság útmutatását. Ezt ne próbálják utánunk!

POLLENKÉNT SZÁLL A NAGYVILÁGBAN ORBÁN VIKTOR ROSSZ HÍRE. DE KÜLÖNÖSKÉPP A MAGYAR EMBEREK ALLERGIÁSAK TŐLE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.10.27.


...Nem jön a mumus, de Soros György, köszöni szépen, jól van. Nagyon érdekes dolgokat mondott a The New York Times-ban. Ajánlanám a hidegrázós Fidesz vezérkarnak, hátha ettől elönti őket a forróság. Mégis csak jön a tél a jövő héten, nehogy ráfázzanak már erre télben tél időjárásra szegény Orbán Viktorék. Soros nagyvonalú demokrata világpolgár, így aztán a NER napi gyűlölködő reklámja úgy ment el mellette, mint a minden magyarok Vezére szokott a Parlamentben az ellenzéki képviselők mellett. Nem is bír rájuk nézni, a köszönésről pedig már régen leszokott. Milyen jót röhöghet Soros Orbánon meg a többi nyalonc huncutkája erőlködésén, akik egyenesen a sátánhoz hasonlítják.

Kifejezetten büszke arra, hogy bizonyos körökben mumusnak számít. Olyan ez neki, mint egyfajta becsületrend. A lap pénteken közölt interjújában a Sorosból ellenséget kreálók listája Trumptól a kínai kormányig terjed, de rajta vannak az összeesküvés-elméletek hívei is. Többek között azért állnak szembe vele, mert liberális ügyeket támogat, és mert az általa alapított Nyílt Társadalom Alapítványok a demokráciát és az emberi jogokat segíti elő mintegy 120 országban – gyakorta tekintélyuralmi rendszerek ellenében – mondta egyebek mellett az interjúban Soros György.

Pontosan ez az, nem elvbarátok Orbánnal meg a sok Soros-ösztöndíjassal sem, ezek az emberek gyorsan felejtenek. Főleg, ha manit és szaros hatalmat szimatolnak a közelükben, simán rámondják a tyúkra is oroszlán. A mi dicsőséges fideszes demokratáink értenek ahhoz, hogy sorozatos öklendezésre adjanak okot. Egyetlen szót ismernek: nem. Minden józan és demokratikus döntés ellen: nem. Nem tudom, meddig lehet szórakoznia ennek a korrupt magyar orbáni társaságnak, kilógva az unió közösségéből. Előbb-utóbb megunják Orbán folyamatos csakazértis ellenszelét, amelyet már ázsiai diktátorokkal is fújatna ez a fékeveszett fenevad. Odáig merészkedett, hogy Erdogan népirtó politikájához a magyar nép nevében igent mondott. A magadéban, fajankó! Azért sem mernek az Európai Ügyészséghez csatlakozni, mert akkor nem játszhatják csiki-csuki, undorító jog- és törvényen kívüli politikájukat. Polt urasággal az élen.

De hála az ötlevelű lóherének, sajátjai csapták nyakon Orbánt, amikor megszavazták azt az állásfoglalást, amely elítéli új és mocskos haverjának Erdogan török elnöknek szíriai agresszióját. Egyébként pedig az Orbán-kormánynak soha sehol senki nem adott felhatalmazást arra, hogy újfasiszták, gyilkosok ölébe lökje bele az országot. Erre sem, meg semmiféle háborús politizálásra sem. Orbán őrült hisztijei nem egyenlőek a magyar emberek véleményével...

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN AZ EU PÉNZÉN ROMBOLTA LE A DEMOKRÁCIÁT ÉS HARCOL AZ EURÓPAI ÉRTÉKEK ELLEN - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.10.28.


New York Review of Books 

Timothy Garton Ash azt kérdezi magától, hogy mi ment félre Közép-Európában. Mert ha 30 évvel a rendszerváltás után körbenéz Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon, akkor a magyaroknál azt látja, hogy módszeresen bontja le a liberális demokráciát az EU egyik tagállamában Orbán Viktor, akit pedig egykor az új, liberális nemzedék emelkedő csillagának tartottak. A kitűnő oxfordi elemző a gondok közt elsőként a riasztó mértékű kivándorlást említi, merthogy ez a térség fő baja, nem a migráció. Litvániából például távozott az emberek 27, Bulgáriából 21 százaléka. Populista politikusok, Orbánnal az élen azonban a 4 évvel ezelőtti válság idején profi módon kiaknázták az olyan társadalmak félelmét, amelyek 40 évet töltöttek a vasfüggöny mögött, nem sok tapasztalatok szerezve a multikulturalizmusról. A magyar kormányfő groteszk propaganda-hadjárattal fokozta népszerűségét, azzal vádolva Sorost és Brüsszelt, hogy azok összeesküsznek és muzulmánokkal akarják elárasztani a keresztény Magyarországot. Ehhez a Fidesz rutinszerűen veszi igénybe az államapparátust. Mindezt csupán azért, mert az EU arra kérte ezeket az országokat, hogy vegyenek át néhány ezer menedékkérőt az olaszoktól és a görögöktől. A régiót ma ugyanaz a nacionalista populizmus gyötri, mint ami sok más európai országot, de még Trump USA-ját is utolérte. Ideértve a retorikát, amely szembeállítja a tiszta népet a korrupt, liberális elittel, amely egyszerű, a tények ellenében az érzelmekre ható válaszokra épít – ebben különösen a Fidesz jeleskedik -, és amely nem győzi elítélni a szabadelvűséget. Közben Nyugaton ismét felbukkannak az előítéletek a Kelettel szemben. Az tény, hogy az új tagoknál a populizmus posztszocialista jellemzőket mutat. Az is közös vonásuk, hogy úgy érzik: történelmi igazságtalanság érte őket. De a probléma inkább ott van, hogy 1989 után a liberalizmus, egészen pontosan annak szélsőséges változata a gazdaságra korlátozódott és ezek az országok nem voltak hozzászokva a látható egyenlőtlenségek magas szintjéhez. Beleértve az érzést, hogy sok ember nem kap elegendő figyelmet és tiszteletet a városi liberális elit részéről. Magyarországon például éles választóvonal húzódik Budapest és a „puszták népe” között. A populisták meglovagolják ezeket a hiányosságokat és komplexusokat. Főleg a magyar és a lengyel kormánypárt rájátszik a történelmi igazságtalanság érzetére is, azt állítva, hogy a rendszerváltás nem hozott igazi forradalmat. Az szerintük csak akkor kezdődött, amikor ők hatalomra kerültek. Ezek az erők vegyítik a baloldali gazdaság- és társadalompolitikát a jobboldali, sőt, reakciós, nacionalista és idegengyűlölő retorikával. Újra a család, az egyház és a nemzet zászlaja alá hívják a kiábrándult szavazókat. Azt állítják, hogy ők képviselik a hagyományos keresztény Európát. Orbán a rá jellemző szemtelenséggel ezt úgy fogalmazta meg, hogy ma már ezek az országok jelenti a földrész jövőjét. Közben kiderült, hogy ha egyszer bekerülsz az unióba, akkor jóformán azt csinálsz, amit csak akarsz. Magyarországon a demokrácia lerombolása 2010-ben indult. Uniós pénzek segítségével szilárdították meg az egypárti uralmat. A többi közt úgy, hogy az EU-finanszírozta programokból bőven juttattak a vazallusoknak és a baráti sajtót kézben tartó oligarcháknak. Vagyis brüsszeli forrásokból ásták alá a közös értékeket. De ettől még a lakosság nagy arányban hisz az integrációban, bár azért annak népszerűsége már nem olyan, mint korábban, elsősorban a pénzügy válság következtében. Orbán 5 éve meg is hirdette az illiberalizmust, de az sajnos ül, amit az unió versenyképességéről mondott. Ezzel együtt kevesen akarnak Közép-Európában az orosz vagy a kínai útra lépni. Inkább normális országra vágynak, amely mondjuk, Németországra vagy Kanadára hasonlít. Viszont Moszkvából és Pekingből jönnek a befektetések. A nyugat 89-ben ott követte el a nagy hibát, hogy azt hitte: a kommunizmus bukása nyílegyenesen vezet el a liberalizmus győzelméhez. A mostani helyzetben azonban nem új forradalomra, hanem alapvető reformokra van szükség, ám ez vonatkozik az egész demokratikus nyugati világra. Alapvetően meg kell újítani a liberális intézményeket és gyakorlatot. Legfőképpen persze Közép-Európában, amely még mindig küszködik a rendszerváltásból fakadó gondokkal. Úgy lehetne megragadni a lényeget, hogy újból fel kell szabadítani a régiót. Jó hír, hogy vannak, akik dolgoznak ezen, sokan a legifjabb nemzedékből. Lásd a szlovák társadalmi mozgalmat a Kuciak-gyilkosság után. Szóval, meg lehet csinálni, habár a reformerek nagyfokú tehetetlenséggel, korrupcióval és reakcióval néznek szembe. A nemzetköz helyzet sem olyan jó, mint 30 éve. De csak Magyarországon károsodott annyira a demokrácia, hogy nehéz elképzelni akár még a legjobban szervezett ellenzéki párt közeli győzelmét is. Másutt még szabadok és viszonylag tisztességesek a választások. De a nagy feladat, hogy pártot, programot és vezetőket kell találni, hogy legközelebb nyerni lehessen az urnáknál. Ez pont az a feladat, amivel a Nyugat is szembesül.

NZZ 

Reménysugárnak nevezi a lap a józsefvárosi Auróra elleni szélsőséges támadást, mivel ezúttal a rendőrség és a politika határozottan reagált, ami a budapesti hatalomváltás következménye. Mint emlékezetes, a nemzeti ünnepen több mint 200, feketébe öltözött, kopasz neonáci vonult át Budapesten, majd aznap este a kemény mag a 8. kerületi a baloldali-alternatív kulturális központhoz ment. Ott letépett és felgyújtott egy szivárványszínű zászlót. A járdára pedig a Légió Hungária logóját festették, amely horogkeresztet formáz. Be azonban nem jutottak, mert az intézmény szerencsére zárva volt. Schönberger Ádám, az Auróra vezetője ilyesmit már átélt, a Marom zsidó szervezet élén már volt része fenyegetésekben és ellenséges megnyilvánulásokban. Alig egy hónapja egy csoport Budaházy vezetésével, benyomult az épületbe és ott sarokba szorította a tanárokat, akik éppen a nemi kisebbségekről tartottak előadást. Akkor 3 és fél órát kellett várni, amíg kijöttek a rendőrök. Schönberger szerint a passzivitás alighanem összefüggött a Fidesz melegellenes kampányával. A központ az egyik utolsó hely, ahol LMBT-aktivisták még szabadon dolgozhatnak, részben az első számú közellenségnek számító Soros alapítványának segítségével. A hivatalos propaganda lapok épp ezért Soros főhadiszállásának nevezik a helyet. Ennek megfelelően kemény volt idáig a hatósági fellépés az intézmény ellen. A hadjáratot az eddigi kerületi polgármester irányította. Ám ő kikapott és azóta új szelek fújnak. Erről tanúskodik, hogy Pikó már egy órával a Légió Hungária rajtaütése után arról tájékoztatott mindenkit, hogy kérte az illetékes rendőrparancsnokot: gondoskodjon a biztonságról. Együtt keresték fel a helyszínt és a hatóságok azt közölték, hogy vandalizmus miatt nyomozást indítottak. A nyilvánosság megtette a hatását diplomáciai körökben is: tiltakozott az amerikai nagykövetség, amely hasonló esetekben az utóbbi években igencsak visszafogottnak mutatkozott. Az ügyvivő találkozott több érintett civil szervezet megbízottaival, köztük Schönbergerrel. Utóbbi azonban aggályosnak tartja, hogy semmi sem szavatolja a további biztonságukat, ráadásul a rendőrség nem hajlandó politikai jellegűnek tekinteni a történteket. Ezzel együtt megköszönte a közbeavatkozást, mert az egy hónappal ezelőtt még jóformán elképzelhetetlen lett volna.

A francia közéleti portál, illetve nyomtatott változata azt emeli ki a magyar helyhatósági választások kapcsán, hogy az eredmény rávilágított, mekkora politikai és területi megosztottság jellemzi az országot. A Fidesz megszerezte a megyék többségét, a baloldali ellenzék viszont Budapesten és 10 nagyvárosban diadalmaskodott. Azaz a magyaroknál is jelentkezik, ami Nyugaton már hosszú ideje látható, hogy az emberek a nagy településeken a baloldalra voksolnak, mert nem akarnak elszakadni a világtól. A falvak és a kisvárosok ezzel szemben a helyi sajátosságok fontosságát hangsúlyozó konzervatív jobboldal mögé állnak be. Vagyis az egyik oldalon vannak a városlakók, akik többnyire diplomások és osztják az egyetemes értékeket, a másik oldalon viszont azok vannak, akik elutasítják a radikális változásokat és ragaszkodnak saját szűkebb pátriájukhoz, illetve kultúrájukhoz. Viszont félő, hogy a megosztottság Magyarországon nagyobb lesz, mint Nyugaton. Még nagyobb gond, hogy mi legyen a Jobbikkal az ellenzéki táboron belül. A párt a jelek szerint sikeresen szabadult meg a szélsőségesség bélyegétől, ám mégsem lehet tudni, mennyire lehet őszintének tekinteni a fordulatot, amit főleg az vezérelt, hogy véget vessen Orbán politikai uralmának. Azon felül a kormányfő arra használhatja fel a szélsőjobb és az ellenzék együttműködését, hogy lejárassa az egész összefogást. Ráadásul tanácsos óvatosnak lenni a külső megfigyelők részéről, mielőtt áldásukat adnák a Jobbikra és annak stratégiájára, mivel utóbbi könnyen Európa ellen fordulhat, amint a párt hatalomra kerül...

A VIDÉK (ÖN)KORMÁNYZATA

MÉRCE
Szerző: RÉZMŰVES BENJÁMIN DÁNIEL
2019.10.27.


...Az elmúlt két hónapban tudatosan figyeltem az urbánus-népi törésvonal kikristályosodását több 5000 fő alatti vidéki településen. Elég meredek kijelentés, de azokon a borsodi és szabolcsi kistelepüléseken, ahol a szélsőségesen egyenlőtlen társadalmi és gazdasági mutatók „Európa harmadik világát” teremtik meg, nem beszélhetünk demokráciáról.

A nyomorba züllesztett vidéki mindennapokban a politikai szabadság nem tud autonóm módon érvényesülni, mert az egzisztenciális félelem és az önkormányzattól való gazdasági függés a közmunkán keresztül gátat szab a szabad választásnak.

A jelen vidéki közösségek állapotát nem érthetjük meg a közmunka hatásainak ismerete nélkül. Hiába csökkent 2014-2017 között közel tíz százalékkal a gyermekszegénységi arányszám, bármennyire is növekszenek a bruttó átlagfizetések, a gazdaság javaiból, előnyeiből több nagy társadalmi csoport kimarad. Ők azok, akik a rossz oktatásuk eredményeképpen és a lakhatási válság miatt még a munkaerőhiányt sem tudják kihasználni. Így a 22.600 forintos álláskeresési járandóság helyett a relatíve magasabb közmunkabér jelenti számukra az egyetlen munkalehetőséget.

Pár mondat erejéig nézzünk vissza néhány kormányzati szociálpolitikai intézkedésre a közelmúltból, amikről az ellenzéki pártok szakpolitikusainak határozottabban kellett volna a közvéleményt informálniuk. Az utóbbi időkben a kormány, hogy a piaci munkák felé terelje az embereket, szándékosan igyekezett növelni a jövedelmi különbségeket a közmunkások és a társadalom többi tagja között. 2011 óta 63%-kal emelkedett a bruttó minimálbér, míg a közmunkásoké csak 15%-kal. Az még szomorúbbá és elfogadhatatlanabbá teszi a helyzetet, hogy ha a jövedelmek vásárlóerejét nézzük, 2011-2018 között 17,7%-kal növekedtek az árak, így hiába emelték 15%-al a közmunkások fizetését, az jelenleg kevesebbet ér...

AZ ÖRDÖG JOGI KÉPVISELŐJE BEKAPCSOLTA A VENTILÁTORT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Mikes Mirtill
2019.10.27.Tárgy: Koppintósok

Mikes Mirtill: E-mail Rodostóba

Aranyos Kelemen bácsi! Keresztényszabadságos üdvözletünket küldjük a Macaristan nevű átnevelő táborból. Mióta a szenteltvíz is – tudja kinek- a birtokába került, gyakran átkeresztel minket. Vagy valami ilyesféle. Biztosat senki se tud, mi volt, van, és hogy lesz, ha lesz.

Amúgy, itten mostanság olyan idő járta eddig, hogy nocsak, sőt ihaj! Persze ha már részletezni kell, akkor: aligha, is + netán. Nézőpont kérdése. Az őszi árpának, de kendnek se okés. Mert kevés vizet vesznek magukhoz. Ez az időjárás keményen cincogtatja a (mindjárt írom, csak ki kell keresni az idevaló szót) a dehidratált szervezetet. Mert az élő szervezetet alkotó sejtek vízigényesek. Kend és az árpa nem tudnak róla. Sorvadnak. Viszont a dédi ízületei már rég szóltak (én is hallottam, a térdei, a dereka és különösen a bal válla ropog cefetül), de a falujukban arzénes a víz, apu szok neki vinni tőlünk ártézit inni, de a nagyi szerint ez se olyan már, mióta már a szennyvíziszapból is importra szorulunk. A palackos bubis ára meg nem a nyugdíjhoz van igazítva. Bár, ez is attól függ, honnan, kinek a nyugdíjától nézzük, de ezt a témát már tényleg nem cincálom a kend kedvéért tovább, mert sose jutok a mondandómhoz! Majd rám ír, ha baj van, és úgy véli, tudok kendnek valami okosságot küldeni.

Most tessék szíves lecsücsülni. Kitámasztani magát oldalt is, ne csak megvetni a hátát. Mert ami most következik, attól kend garantáltan még így is beindul, mint a Nagy Imre szobor suttyomban a pesti éjszakában tavaly. Csak vele ellentétben kend maradjon, ahol van, és ne kószáljon. Főleg ne színésznő után. Mert az anyadédi szerint a Nagy Imrétől se volt szép, hogy a pitiáner kerítők noszogatására a Vértanúktól a Jászai Mari nénihez hurcolkodott. (Igazság szerint a dédi kurvapecért mondott és nem kerítőt, és ha én most az igazság hű tolmácsolásáért megint mobilelvonási tünetes leszek, akkor ez a kend sara lesz!)

Persze a kommunista Nagy Imre elspájzolása már nem hír, csak majd ha reformátusként előveszi a naftalinból az a kertbelesős szemű néni. Az meg várható volt, hogy az 56 éves, a diktátor cimbik kedvéért pillanatnyilag éppen kipcsak szólista koncertet ad a fanjainak a Zeneakadémián, az ’56-al való találkozása alkalmából. Mert neki az 56 a szerencse száma. Mióta felszállt a koporsóra és lebeg felettünk. Csak hát a szerencse forgandó. Most speciel koppant, mint a mezei poloska a budapesti városháza kapufélfáján. Ezidáig is bűzlőn koppintott, mint a haverjai, de most valahogy szagot fogtak a népek, mert az ördög jogi képviselője bekapcsolta a ventilátort. Le is fújták a szabadtéri szárnyalást mondván hátha menni kell. Esetleg szaladni?

Az elődeinek, a Szálasinak, meg a Rákosinak is volt már itt műsora a nagyközönség kizárásával, de ez nem plágium, mert a plágium nem türk eredetű szó és „mimagyarok aztat nem szeressük”, mióta a magyar nyelv Érdemkeresztes pajzsa és lándzsája, a háborús bűnös, magát nyíltan antiszemitának valló gróf adagolja a zsidómentes irodalmi élményt Finkelstein pénzes tarisznyájának és az okosba seftelő Netanjáhú macaristáni kipcsak komájának...