2019. november 20., szerda

RÁADÁS: A "GYÖNYÖRŰ BRITISH COLUMBIA" EZ ÀLL A RENDSZÀMOKON,ÉS MILYEN IGAZ!

YOUTUBE
Szerző: USA-KANADA KAMIONNAL
2019.11.18.  A "Gyönyörű British Columbia" ez àll a 
  rendszàmokon, és milyen igaz!


EGYRE SZOROSABB A KAPOCS ORBÁN TESTVÉRE ÉS AZ ÁLLAMI PÁLYÁZATOKON TAROLÓ VÁLLALKOZÓ KÖZÖTT

444.HU
Szerző: PETHŐ ANDRÁS, ZÖLDI BLANKA
2019.11.20.


Már eddig is voltak egyértelmű jelei annak, hogy Orbán Viktor egyik testvére, ifjabb Orbán Győző szoros kapcsolatban áll egy vállalkozóval, akinek informatikai cégcsoportja sorban nyeri az állami megbízásokat. Ahogy azt a Direkt36 korábban feltárta, a miniszterelnök öccsét és a Szentgyörgyi Gábor nevű vállalkozót összekötötte a birkózás, és arra is volt példa, hogy közösen néztek focimeccset Felcsúton, néhány lépésre Orbán Viktortól.

Ez a kapcsolat azóta még szorosabbá vált. Szentgyörgyi egyik céges érdekeltsége tavasszal úgynevezett fióktelepet nyitott az Orbán család egyik ingatlanján. Szentgyörgyi egyik üzlettársa ebben a vállalkozásban ifj. Orbán Győző veje, Kovács Viktor. Kovács ráadásul közben feltűnt Szentgyörgyi informatikai cégcsoportjánál alkalmazottként.

Szentgyörgyi cégcsoportja az elmúlt néhány évben látványosan fellendült. Cégei közül kiemelkedik az IMG Solution Kft., amelynek bevétele 2012-ben még csak 46 millió forint volt, de tavaly már 9,5 milliárdos forgalmat ért el, miközben egészen a közelmúltig még működő honlapja sem volt. A cégnek ezt az után sikerült elérnie, hogy elkezdett sikerrel szerepelni nagyértékű állami közbeszerzéseken. A Direkt36-nak sikerült megszereznie olyan, eddig nem nyilvános közbeszerzési adatokat, amelyekből kiderül, hogy az IMG Solution kimagaslott a résztvevő cégek mezőnyéből az elmúlt évek több nagy informatikai és irodatechnikai beszerzésében...

A LÁTHATATLAN GYEREKEKÉRT...

SOS GYERMEKFALVAK MAGYARORSZÁG
Szerző: SOS GYERMEKFALVAK MAGYARORSZÁG
2019.11.17.  23 ezer gyerek nem élhet a szüleivel. 
  Többségüket elhanyagolás, bántalmazás, a 
  szülők szenvedélybetegsége miatt emelték    
  ki a családból.

  Az SOS Gyermekfalvaknál nevelőszülők 

  gondoskodnak a szülők nélkül maradt 
  gyerekekről.

  Az SOS 136 országban van jelen,   

  világszerte 84 000 gyereknek, 
  Magyarországon közel 400 gyereknek ad 
  szerető, biztonságos otthont. A 
  szeptemberben indított #iseeyou kampánnyal az SOS az állami gondoskodásban élő gyerekek helyzetére hívja fel a figyelmet.

ITT NÉZHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ

HARCOLHAT-E AZ ISKOLAPSZICHOLÓGIA A GYERMEKJOGOKÉRT?

MÉRCE
Szerző: FEHÉR TIBOR DÁNIEL
2019.11.20.


„A bíró, akivel szemben állok […] Nincs még tízéves.”
Sinkó Ervin: Szemben a bíróval [1]


1989. november 20-án fogadta el az ENSZ Közgyűlése „A gyermekek jogairól szóló egyezményt”, mely a magyar jogrendben mint az 1991. évi LXIV. törvény ismert. A gyermekek mentális egészsége miatt ez azért is fontos dátum, mert Hart és Prasse megfogalmazásában a gyermekekkel foglalkozó pszichológiai „hivatás elsődleges célja, hogy hozzájáruljon a gyermekek fejlődéséhez és életminőségéhez. Ennek a célnak […] a gyermekjogok adnak irányt„. [2]

Az egyezmény 30. évfordulóján érdemes elgondolkodni, hogy önmagában mit jelent a jogi megközelítés a gyermekek lelki egészségére nézve – főleg itt nálunk, a félperiférián.

Mit hozott az egyezmény a mindennapokban?

Az Egyesült Királyságban már az Egyezmény 25. évfordulóján megfogalmazták, hogy az iskolapszichológia és az egyezmény kapcsolata sokkal inkább alulról építkező, mintsem, hogy az Egyezmény fentről lefelé áthassa az egész rendszert. Egyes szakemberek ugyan persze igyekeztek minél inkább érvényesíteni a szellemiségét, azonban már akkor felvetették, hogy a céljai „elveszhetnek a fordításban”, mire azok megyei, járási vagy helyi szintre érnek. [3] Hasonlót fogalmaztak meg észak-amerikai kontextusban is: nem elég a törvény kényszerítő ereje; ahhoz, hogy ezek a jogok a gyerekek mindennapi világának részévé váljanak, az iskolapszichológiának túl kell lépnie azon, ahogy korábban megpróbálta a gyakorlatba ültetni. [4]...


ITT OLVASHATÓ

DE UGYE NEM NYÚLT A TESTEDHEZ ÚGY A TANÁROD? - KRITIKA A SZÉP CSENDBEN CÍMŰ FILMRŐL

INDEX / CINEMATRIX BLOG
Szerző: KOVÁCS BÁLINT
2019.11.19.


"De nem nyúlt hozzád úgy. Ugye? Mondd, hogy nem!"

Ha nem csak élő személyt lehetne annak nevezni, akkor ez a pár mondat lenne a Szép csendben című magyar film főszereplője. Ez az a mondat, amit mindig azért mondanak annak, akihez valaki igenis úgy nyúlt hozzá, hogy hátha mégis úgy dönt, nem akar beszélni az egészről, vagy ami még jobb, meggyőzi magát arról, hogy tényleg ő értett félre valamit, nem volt az egészben semmi szexualitás, csak megcsúszott az a kéz véletlenül, vagy egyébként is teljesen normális néha egy kis bizalmasság, kár túlreagálni. És akkor nem kell szembenézni azzal, amivel senki sem akar. Mondjuk – ebben a filmben – azzal, hogy egy zeneiskolai tanár szexuálisan közeledett egy tizennégy éves, kiszolgáltatott tanítványához.

Erről szól az elsőfilmes Nagy Zoltán kis költségvetésből, a Filmalap pályakezdőket támogató Inkubátor programjában készült filmje: a Szép csendben azt próbálja meg bemutatni, hogyan bizonytalanítja és némítja el a környezete gyakorlatilag törvényszerűen azt, aki hasonló helyzetbe kerül. És a filmben épp az a legjobb, hogy Nagy Zoltán és forgatókönyvíró-társa, Horváth János Antal mennyire precízen látják, és mennyire aprólékosan bontják ki ennek a folyamatnak minden részletét. És eközben – nagyon okosan – egyik tekintetben sem egyszerűsítik le túlzottan a témát: egyrészt a zaklatás esetében nem valami teljesen nyilvánvaló, ruhaletépős dúvadságról van szó, másrészt a film egyáltalán nem azt akarja körüljárni, hogy a sok rosszindulatú, gonosz ember hogyan fenekedik az áldozat ellen. Hanem azt, hogy a bennünket is körülvevő társadalomba milyen mélyen be van épülve ez a tagadás vagy zsigeri elutasítás akkor is, ha amúgy rendes emberekről van szó. Ami sokkal érdekesebbé és univerzálisabbá teszi a Szép csendben-t: nem azt mutatja meg, hogy ha szemét alakok vesznek körül, akkor pechünk van, hanem azt, hogy miért marad ennyire árnyékban majdnem minden ilyen ügy.

HOGY HOGYAN MEGY EL MELLETTÜNK SZÉP CSENDBEN MINDAZ, AMI SZÉP CSENDBEN ÖRÖKRE TÖNKRETESZI VALAKI MÁS ÉLETÉT.

A film azt mutatja meg, mennyire nehéz kívülről mindenki más számára megítélni, tényleg történt-e valami olyan, aminek nem lett volna szabad megtörténnie, már csak azért is, mert a zaklatás sokszor nem precíz meghatározással leírható cselekvés, és egész mást jelenthet ugyanaz a mozdulat akár attól is, hogy a másik zihál-e közben. Hogy az első reakció mindig szinte ugyanolyan reflex, mint az egészségedre a tüsszentés után: „á, biztos nem úgy gondolta!”, ami sokszor kapásból el is fojtja a további segítségkérési kísérleteket. És hogy az áldozat környezete a legtöbbször egyszerűen nem tudja, hogyan lehet szembenézni egy ilyen kérdéssel, mert eleve hihetetlennek tűnik, hogy „pont az én lányommal, aki nem is olyan” történjen meg ilyesmi, vagy szégyenteljesnek tartják, esetleg gyanúsnak, hogy akkor miért nem beszélt róla...


LERÁNTOTTÁK A LEPLET A KÍNAI ÁTNEVELŐTÁBOROKRÓL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: LÁSZLÓ DÁVID
2019.11.20.


...Arról már eddig is lehetett tudni, hogy Hszincsiang tartományban a 25 milliós lakosság nagyjából felét kitevő, muszlim vallású és türk származású ujgurokat és kazakokat súlyos atrocitások érik. Az Egyesült Államok külügyminisztériumának becslése szerint már legalább kétmillió embert zártak néhány hónapra, de olykor akár évekre is „átnevelő táborokba”. Hogy ezekben pontosan mi történik, arról már kevesebb az információ. Beszámolók szerint egyfajta „agymosás”, mellyel próbálják kitörölni a nyelvi és kulturális gyökereket, elmélyíteni a párthűséget. Kína azonban hivatalosan el sem ismeri az intézmények létezését, csupán a radikális iszlám elleni szakmai továbbképzésekről beszél. 

Ehhez képest a New York-i laphoz eljuttatott dokumentumok alapján Peking precíz, aprólékos módszert dolgozott ki arra, hogyan kell lefegyverezni az akadékoskodókat, például azokat a fiatalokat, akik az iskolából csak az üres házakba térnek haza, mert szüleiket elhurcolták. A hatóságok számára részletes útmutatót írtak arról, hogy először kedvesen, majd alig leplezett fenyegetéssel hogy válaszoljanak a kérdésekre. 

A több száz oldalas iratanyag Hszi Csin-ping kínai elnök és más vezető politikusok zárt körben intézett beszédeinek jegyzőkönyveit is idézi. Ezekből kiderül, hogy az államfő még hatalomra lépésének kezdetén, már 2014-ben, hszincsiangi látogatásának idején lefektette az „átnevelő táborok” ideológiai alapjait. Ekkoriban több terrortámadás is megrázta a tartományt: Kunungban egy vasúti állomáson kezdtek késsel kaszabolni szélsőségesek, Ürümcsiben ugyancsak egy állomáson követtek el merényletet, később egy piacon hajtottak a tömegbe és robbantottak bombákat. Hszi Csin-ping ezek után azt sürgette, hogy a „vírusként terjedő radikalizmusra” „kegyelem nélkül” kell lesújtani. Érdekes ugyanakkor, hogy az is kiderült, a kínai elnök nemet mondott azokra a követelésekre, hogy irtsák ki, tiltsák be az iszlám vallást.

MÉSZÁROSÉK ELFOGLALNÁK A BALATONI SZABADPART EGY RÉSZÉT

INDEX
Szerző: PINTÉR LUCA
2019.11.20.


Lépésről lépésre, módszeresen szorítanák ki teljesen a Club Aliga területéről az embereket – ez látszik azokból az új partvonaltervekből is, amit 43 balatoni település mellett, október 28-án Balatonvilágos Önkormányzata is megkapott.
A TERVEK ÁTADÁSÁT VALAMIÉRT PONT AZ OKTÓBERI ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK UTÁNRA IDŐZÍTETTÉK,

és alig két hetet adtak arra, hogy a sokszor teljesen laikus képviselő testületek döntsenek a Balaton-partvonal rendezési tervéről. „Nyilvánvalóan arra játszottak, hogy az épp hogy megalakuló testületeknek ne legyen idejük átvizsgálni az új tervezetet, hanem igent mondjanak rá” – mondta az Indexnek Bukovszki András, az Aligai Fürdőegyesület elnökhelyettese.

A minisztérium először november 8-ig várta a véleményeket, Balatonvilágoson ezért november 4-én rendkívüli ülést tartottak, amelyen arra jutottak, hogy

"a tervezet a település érdekeivel totálisan ellentétes, ebben a formájában pedig tárgyalásra is alkalmatlan"

– mondta Bukovszki.

És nem csak azért, mert a tervek nem minden esetben tükrözik a valóságos állapotokat, hanem mert az is világosan látszik, mely területeket akarják a jövőben teljesen kisajátítani...

ORBÁNÉK MÉG EGYET SZORÍTANAK A PRÉSEN

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2019.11.20.A Fidesz még szorosabbra vonja az ország fölötti ellenőrzést, ha átmegy a parlamenti képviselőket korlátozó javaslat – állapítja meg a Reuters, és emlékeztet arra, hogy a kontroll kiterjesztése immár csaknem egy évtizede tart. Széll Bernadett képviselő szerint bár az ellenzék elleni brutális támadásról van szó, a szigorítás a gyengeség jele. A külföldi sajtóban az is téma, és nagyobb terjedelemben, mint a magyarországi fejlemények, hogy mi lesz abból, ha Trump támogatja a zsidó telepek terjedését a palesztin területeken.

Szerdán kezdi tárgyalni az Országgyűlés azt a kormánypárti törvényjavaslatot, amely korlátozza a képviselők cselekvési szabadságát – írja a Reuters. A tudósítás a New York Times internetes oldalán is olvasható.

Az indítvány értelmében a törvényhozás tagjainak a jövőben nem lesz joguk arra, hogy előre be nem jelentett módon – vagyis a meglepetés erejét is kihasználva - jelenjenek meg közintézményekben, illetve állami vállalatoknál, és ott dokumentumokat igényeljenek. A házszabály megsértése a parlamenti épületekből való, akár 60 napig terjedő kizárással, valamint 12 havi illetménymegvonással is járhat.

A törvényjavaslattal a Fidesz még szorosabbra vonja az ország fölötti ellenőrzést – állapítja meg a Reuters, és emlékeztet arra, hogy ez a folyamat immár csaknem egy évtizede tart. A beszámoló kitér arra is, hogy Magyarország ellen jogállamisági aggályok miatt vizsgálat indult az Európai Unióban, ami azzal járhat, hogy felfüggesztik az ország szavazati jogát. A mostani törvényjavaslatot bíráló képviselők szerint az tovább erodálja a demokratikus fékeket és ellensúlyokat.


A gyengeség jele

Megszólaltatja a Reuters Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt, aki szerint a képviselői jogok egyértelmű megsértéséről van szó, és ezzel nem csupán a törvényhozás tagjainak a jogai csorbulnak, hanem azon több millió polgáré is, akiket ők képviselnek.

Idézi a hírügynökség a szintén független képviselő Szél Bernadettet is, aki az ellenzéki politizálás elleni brutális támadásnak tartja a tervezetet, hozzátéve, hogy a hatalommal való visszaélés soha nem az erő, hanem a gyengeség jele...

KESZONNEMZEDÉK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: P. BODZSÁR ERZSÉBET
2019.11.15.


Ha jól emlékszem (régen volt), Zalán Tibor egyik írásában arctalannak nevezte nemzedékét. Közéjük tartozik Menyéth Eszter is, aki nem érezte ezt a megállapítást igaztalannak, sőt, tökéletesen egyetértett vele. Ez a generáció ma már díjazott, hajszál híján nyugdíjazott. Szerencsés, avagy sem, nem ez a kérdés. Menyéth magyartanára még az emléktáblájáról is azt üzeni, bocsássanak meg neki, hogy nem a mostani életre nevelt, hanem egy európai kultúréletre. Nincs mit megbocsátani, bár kétségtelen, e korosztály többsége nem vitte semmire. Kevés, ha jó, becsületes, tehetséges asztalos, fodrász, tanár, kőműves, könyvelő, sajtómunkás vagy (egyéb munkás már aligha létezik), de igen, például közmunkás. Tükörbe, életpályára nézvést szükségeltetne még valami. Valami, ami csak sejthető, időnként azonban ordítóan felhívja magára a figyelmet. Menyéthék nemzedékének ilyesmiről még talán történelemórán sem szólt senki, legfeljebb Petőfi emlegeti a dicsőséges nagyurakat, a mozgalmi dalokban találkozni hercegekkel, grófokkal, naplopókkal. Ősz fejjel búsongnak, becsapottnak, szedáltnak érzik magukat. Arctalanból keszonnemzedék lettek, életterüket elárasztotta a dagonyaiszap, a kőzúzalék, a légzár is bekrepált. Vergődnek, kapálóznak, talán a kisebb és a nagyobb nyomású történelmi terek ütközéséről van szó, egyben (egy életben) a kettő, mint a samponreklámokban.

...ejhajszállazének...

Elemistaként megkapták az 1961. évi törvényt, mely szerint az oktatás és a nevelés célja az általános és szakmai ismeretek színvonalának emelése. Hatalmas, ragacsos massza, ki mit hoz ki belőle. Ahová Menyéth járt általánosba, ott talán Szent István szelleme kísértett, körülötte a teret lazán Szent Istvánként aposztrofálták, az iskola neve pedig Farkas Imre, a csapatvezetőn kívül talán senki nem tudta, ki volt ő.

Eszternek fogalma sem volt, hogy alma materük korábban római katolikus fiúiskolaként működött. Azt viszont tudták, hogy az igazgató Győrből érkezett „büntetésből”, de feltehetően olvashatta Szent István intelmeit, mert kiváló pedagógusokat választott maga köré, nem is szólt bele a dolgukba. Nem akart azon változtatni, hogy szép a nap, kék az ég, és izgalmasan nagyszerű tanítani. Ica tanárnőről csak felnőtt fejjel tudták meg, hogy Szent Domonkos-rendi nővér, aki éppúgy tanított matekot, mint háztartástant; főzést, kötést, horgolást. Kispapokat küldött néhány családhoz, akik titokban hittanra toboroztak. A templom gyomrába rejtőzve olvasták az Ó- és Újszövetséget, megtanulták, az ember élete szent, és csak munkával szerezhet tulajdont, sehogyan másképp, különben halálos bűnt követ el.

A platinaszőke, sudár osztályfőnökük az úttörőfoglalkozásokon Párizsról, a Champs Élysées-ről,a francia parfümökről, divatról beszélt, majd ízléses tűsarkúban, Chanel kosztümben elvezényelte az „Ej,haj, száll az ének, szép az élet” indulót, a kóristákon fehér blúz, nyakkendő, sötét alj és fehér térdzokni, boka nem lehetett, és kötelező fekete, fűzős cipő. Ha a próbáról késtél, repült a pofon. Bordóra festett körmei harmonizáltak a rúzsával. Otthon egészen más volt a stílus. A tanárnő személyisége idollá vált. A Hat + Tizenkét pontból négyet vésett kőbe: mindig mondj igazat, szeresd tanáraid, barátaid, tiszteld szüleid.

Menyéth Eszter édesapja, édesanyja nagyra becsülte a pedagógusokat, a körmösökön, pofonokon sem háborodtak fel, bár a mentős papa többet foglalkozott a ki nem fizetett maradék békekölcsöneivel, mint az iskolával, mert igen fájdalmasan érintette, hogy a havi 900 forintos fizetéséből minden hónapban leemelnek egy százast. Az ápolónő anyja keresményecskéjével ugyanez történt. Így küzdöttek a békéért, mondotta ironikusan Menyéth József, miközben a rádiót szurtyongatva a Szabad Európát hallgatta. A papa a hatvanas évek közepén még mindig izgatottan kártyázott az értékpapírokkal, lázban égett a család, amikor közzé teszik a nyereményjegyzékeket. Menyéth Józsefnek holtában is tartozik az állam. A következmény cseppet sem bagatellizálható. Eszternek nem volt télikabátja, cipője, apja szolgálatit kapott, mint ahogy lakást is. Az árva Menyéthnét néhány ismerős szánta meg. Krumplit ettek krumplival, volt azért még szalonna, hitlerszalonna, a kertből dió, eper. Maga a Kánaán...


ORBÁN VIKTOR VÉGZETES TÉVEDÉSE

1000 LEÜTÉS BLOG
Szerző: HaFr
2019.11.17.


Az ország rossz, az utóbbi évszázadban egyre rosszabb állapotba került. De messze nincs olyan rossz állapotban, hogy Orbán stabilizálni tudhassa benne az uralmát. Korosodó honfitársunk folyamatos radikalizálódása a politikai rendszer alakításában (az egyre koncentráltabb propaganda, az önkormányzatiság kivégzése, a parlamentarizmusban még rendelkezésre álló ellenzéki és sajtó-jelenlét diktatúrákra jellemző szűkítése, az iskolarendszer további gleichschaltolása), a politikai szabadság nem szűnő szűkítése, rokoni és szövetségesi körének leplezetlen, nyakló nélküli, minden szégyent mellőző anyagi gyarapítása, illetve eközben az EU folyamatos rombolása arra utal, hogy se kedve, se lehetősége a rezsim konszolidációjára.

Mégis, a szakértők várakozásait rendre felülmúló (well, részben az aktuális forintgyengítésnek köszönhető) GDP-adatok és az ország lecsúszása közötti ellentmondás láthatóan nem érdekli a választóit; az ellentmondás feloldása -- hogy ti. a különbözetet nagyobb részt ellopják -- szintén nem. Az, hogy azért a büntetést -- legújabban 700 milliárd forintot -- az adóinkból finanszírozzuk, még annyira sem (de láthatóan az ellenzéket sem). Annak meg, hogy milyen hatékonysággal üzemeltetik az ellopott javakat (pl. egy Mátrai Erőművet), értelemszerűen túl bonyolult problémának kell lennie a választók többsége számára, amikor az egészségügy vagy az oktatás állapota sem mozgat meg sokakat, hiszen nincsenek sztenderdjeik, elvárásaik, nincs képzelőerejük. Aki teheti, elviszi a gyerekét nyugati oktatási rendszerekbe, aki meg nem, az úgyis képtelen lenne a kiállásra. Olyan egyszerű kérdések, minthogy miért kell az oktatásba és az alapkutatásba beruházni -- mert a folyamatosan változó világban a kreatív, művelt elme lenne ennek az országnak az egyetlen, messze legfontosabb, rugalmas és megújuló erőforrása -- a legtöbb ember szemében túl komplex átgondolást igényelne, meg egyébként is csak a pesti értelmiség vircsaftja ("nemzetellenes").

Nincs ebben semmi szokatlan. Megint nem sikerült átvinni kompországot a túlsó oldalra...

BUJKÁLNAK ÉS ELKERÜLIK AZ ADÓFIZETÉST MAGYARORSZÁG ÚJDONSÜLT BARÁTAI

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2019.11.20.


Az utóbbi években gyorsan nőttek az ázsiai tőkebefektetések mind a világgazdaságban, mind Európában és azon belül Magyarországon is. Ugyanakkor az ázsiai befektetők jelentős része nem közvetlenül a küldő országból, hanem valamilyen közvetítő országon keresztül jelenik meg Magyarországon. A Statisztikai Szemle novemberi számában megjelent tanulmány szerzői vállalati interjúk alapján arra jutottak, hogy egyes feltörekvő országok esetében a befektetés valódi anyaországát szeretnék elrejteni, adót akarnak elkerülni, illetve optimalizálni, vagy a szabályozási terhet szeretnék csökkenteni.

Az Ázsiából származó befektetésekre és üzletekre nagy hangsúlyt fektetett a magyar kormány az elmúlt években, amelynek eredményeképpen egyre szorosabb az együttműködés a világ második legnagyobb gazdaságával, Kínával is. Nem csak a keleti nyitás politikája vált egyre hangsúlyosabbá, hanem Magyarország lett az egyik legnagyobb támogatója a kontinensen Kína leghatalmasabb projektjének, az "Egy övezet, egy útnak", éppen ezért kifejezetten érdekes, hogy milyen ázsiai multik működnek Magyarországon...

A SZAKMAI VÉLEMÉNY IS VÉDETT, AKÁR A MUNKÁLTATÓ ÉRDEKÉVEL SZEMBEN IS

ÁTLÁTSZÓ / STRASBOURGI FIGYELŐ
Szerző: GÖNCZI GERGELY
2019.11.19.


A Kúria és az Alkotmánybíróság többségi álláspontjával szemben a Bíróság kimondta, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága nem csak a szigorú értelemben vett közéleti kérdésekre vonatkozik. Az ügyben egy banki alkalmazott a munkakörével összefüggő témában blogot indított, amelyre tekintettel a bank – bizalomvesztésre és a munkáltató jogos érdekére hivatkozással – felmondott neki. A magyar bíróságok elmulasztották az alkalmazott és a bank érdekeinek pontos mérlegelését, ami egyezménysértéshez vezetett...

MIKÖZBEN SPORTTÁ VÁLTAK A VÁLASZTÁSI VISSZAÉLÉSEK, FELDERÍTÉSÜK ERŐSEN LEHANGOLÓ KÉPET MUTAT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KONCZ TAMÁS
2019.11.19.


Durván megugrott a kamupártok és választási csalások miatt indított nyomozások száma, de ítélet csak az esetek töredékében született eddig – derült ki a Polt Pétertől kért adatokból.

Lehangoló képet mutat a választási visszaélések felderítéséről a Szél Bernadett és Polt Péter közötti levélváltás. A független képviselő arra volt kíváncsi, hogy állnak azok eljárások, amiket a 2014-es és 2018-as országgyűlési választások kapcsán, szabálytalan kampánytámogatás vagy ajánlóívekkel történő visszaélés miatt indítottak a hatóságok.

 A legfőbb ügyész részletes válaszleveléből kiderül, hogy 

háromszorosára nőtt az eljárások száma mindkét visszaélési típus miatt, a felelősségre vonás azonban eddig csak az esetek töredékében történt meg eddig...

AMERIKAI MÉZESHETEK VÁRATLAN IZGALOMMAL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.11.20.


Az első hetek és hónapok (néha kissé ijesztő) izgalma után lassan külföldön is beindul a mókuskerék. Így történt ez Viktorék esetében is (története első és második részét itt pótolhatja az, aki elmulasztotta), hogy aztán egyszer csak beüssön egy váratlanul (és nem túl kellemesen) izgalmas helyzet.

„Végre eljött a nap, amikor a család újra együtt lehetett. Ekkorra nekem már megvolt a mindennapi rutinom, ami elég volt egy egyszerű életvitelhez. Ehhez természetesen még rengeteget kellett az évek alatt hozzátenni, hogy nagyjából teljes életet tudjunk élni. Igen, évek kellettek, és még most, több mint 5 év múlva sem mondanám, hogy „készen vagyunk”. De kezdjük az elején...

HALADÉKOT KAPTAK AZ ESZKÖZKEZELŐSÖK - MOST MÁR TÉNYLEG MEGSZŰNIK A TÖRVÉNYSZÉKI VÉGREHAJTÁS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.11.20.


A parlamentben elfogadták azt a törvénymódosítást, amelynek alapján az otthonukat részletre visszavásárló eszközkezelősök 3 év haladékot kapnak a végrehajtótól. Egyéb fontos változás is keresztülment. A T. Ház elfogadta a végrehajtásról szóló jogszabály módosítását is.

Mindössze néhány jogtechnikai és nyelvhelyességi pontosítással elfogadta az Országgyűlés azokat a könnyítéseket, amelyekre régóta vártak az eszközkezelősök. Az Azénpénzem.hu több olvasója is jelezte, hogy a változtatás azért is volt nagyon fontos, mert sokan futottak ki a határidőkből (állítólag esetenként éppen a Nemzeti Eszközkezelő leterheltsége miatt).

Mint ismert, kedvező feltételekkel visszavásárolhatják otthonukat a Nemzeti Eszközkezelőtől a korábbi tulajdonosok, jelenlegi bérlők. Erről még tavasszal értesítette őket a NET Zrt. A bérlők előtt több lehetőség is állt. Dönthettek a nagyon kedvezményes árú, egyösszegű vételről, amiből további kedvezményt kaphatnak, ha 5 évig meg is tartják a lakást. Lehetőség volt kamatmentes részletre is megvásárolni az ingatlant (ezt viszont csak a bérlő teheti meg, közeli hozzátartozó nem), de maradhatott bérlőként is a volt tulajdonos. Aki pedig nem válaszolt, úgy maradhat bérlő, hogy háromszoros bérleti díjat kell fizetnie. (A részletekről korábban itt írtunk.)...

SZABAD SZEMMEL: A KORRUPCIÓVAL, A POPULIZMUSSAL, A ROSSZ KORMÁNYZÁSSAL ÉPPEN A JÖVŐNKET JÁTSSZÁK EL ORBÁNÉK - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.11.20.


Financial Times 

Az EBRD legújabb tanulmánya arra a következtetésre jut, hogy a nagyarányú kivándorlást meg lehetne akadályozni a közepes jövedelmű államokban, mint Magyarország és Lengyelország, ha a kormányok visszaszorítanák a korrupciót és megvédenék a jogállamot. A hazai viszonyok ugyanis épp annyira befolyásolják az emberek döntését a menni vagy maradni kérdésében, mint az, hogy nyugaton magasabbak a fizetések. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank figyelmeztetésnek szánja felmérését az illiberális rendszerek számára, különösen a kontinens középső és keleti részén, ahonnan az utóbbi 10-15 évben igen sokan települtek át a régi tagországokba. A kivándorlás mellett alacsony a születések száma, nincsenek munkaerő-tartalékok, ennélfogva mennek fel a bérköltségek. Így ezek a gazdaságok már nem annyira olcsóak a termelés szempontjából, ez pedig egyre inkább távol tartja a befektetőket, amit csak tetéz az automatizálás. Vagyis a növekedés szempontjából fokozottan kellene támaszkodni az innovációra és a vállalkozásokra, ehhez azonban jó kormányzásra volna szükség. Az EBRD fő közgazdásza szerint ez viszont csak akkor lehetséges, vagyis ezek az országok csak akkor több hozzáadott értéket produkálni, ha érvényesül a demokrácia, a jogállam, a szabad sajtó és bizalom nyilvánul meg a rendszer iránt. A dokumentum külön meg is említi Magyarországot, illetve kisebb mértékben Lengyelországot, mint ahol ellenkezőjére váltott át a kormányzati munka színvonalának javulása. Ez azért nem mindegy, mert ha jó irányban mennének a dolgok, az nagyot lendítene a termelékenységen, az emberek elégedettebbek lennének, és nem akarnák annyian venni a kalapjukat. Mindazonáltal a fékek és ellensúlyok lebontása, a jogállam felfejtése egyelőre nemigen nyomta el a magyar és a lengyel növekedési ütemet, ám az EBRD szakértője rámutat, hogy igenis visszaüthet a gazdaságban a nacionalista retorika. A populista politika nyomán ugyanis erős a csábítás, hogy ezek a rendszerek kimondják: nem akarják, hogy külföldiek birtokolják a gazdasági kulcspozíciókat. Ennek azonban igen rossz az üzenete.

ARD 

Változatlanul aggasztónak tartja a demokrácia helyzetét Magyarországon és Lengyelországban Frans Timmermans, aki az ügyvivőként működő brüsszeli Bizottságban a jogállamiság betartatásának felelőse. Mert ugyan a két gazdaság jól alakul, ám mindkét kormány eltávolodott az EU-tól. Hogy a két állam ellen szerződésszegési eljárás van folyamatban a közös értékek megszegése miatt, azt a biztos jónak tartja. Így ugyanis mind Budapestet, mind Varsót párbeszédre lehet kényszeríteni az országukban uralkodó állapotok miatt. A gond ott van, hogy az érintett hatalmak ezek után úgy érzik: támadják őket. A kormánypártok változatlanul úgy gondolják, hogy ha megnyerik a választásokat, akkor onnantól kezdve minden úgy lesz, ahogy ők akarják. Hozzáfűzte azonban, hogy Magyarországon sokkal nagyobbak a bajok, ideértve a sajtó- és tanszabadságot. De mint megjegyezte, szerencsére az Orbán-kabinet a végén mindig igazodott a bírálatokhoz. A miniszterelnök veri a tamtamot, ám ha az Európai Bíróság az orrára koppint, akkor elfogadja a verdiktet. Az viszont nagyon kedvező a holland politikus szerint, hogy mindkét lakosság erősen Európa-párti. Így azonban paradox helyzet áll elő: a hatalom ugyan tengelyt akaszt Brüsszellel, ám az emberek azt mondják, hogy ők Európa részei, és hallani sem akarnak a kilépésről. Ez pedig reményt ad, ám Timmermans arra is emlékeztet, hogy ha valaki a család tagja, akkor abból szabályok is adódnak a részére.

Süddeutsche Zeitung 

Nem lehet az EU minden bajáért a nacionalizmust okolni. A nacionalisták sokfélék lehetnek, sőt, vannak köztük, akik csak megjátsszák, hogy azok, lásd Orbán Viktort vagy az Osztrák Szabadságpártot. Ők ugyanis bizonyíthatóan készek elkótyavetyélni a szent nemzetet annak, akik a legtöbbet ígéri érte. Így látja a helyzetet Karl-Markus Gauss osztrák írók, aki a vendégkommentárban rámutat: a magyar miniszterelnök a keresztény Európáról áradozik, de összeáll mindenkivel, akit csak tekintélyelvű útitársnak tart. A túlfűtött nacionalista hangulat csupán arra jó neki, hogy Magyarország az általa vezérelt korrupció zsákmánya legyen. A Nyílt Társadalom Alapítvány felmérése a minap azt állapította meg, hogy a magyarok 58 százaléka aggódik, mert úgy véli, hogy az országban könnyen önkényuralom alakulhat ki. De nagyon is lehetséges, hogy keleten hamarosan leáldozik egyes nacionalista vezérek csillaga. Ebben osztozik a földrész két fele, hiszen például a francia elnök egészen a közelmúltig az európai gondolat zászlóvivőjének számított. Ám úgy néz ki, hogy éppen megszűnik ez a nimbusza. Az elemzés kitér arra: a keleti tagállamok nacionalizmusa azt mutatja, hogy ezek az országok még nagyon messzire vannak Európától. Azonban a történelem tanúsága szerint a földrész két fele közt több a hasonlóság, mint ahogyan azt sokan gondolják, még akkor is, ha a Nyugat felvilágosultként és posztnemzetiként hirdeti magát. A vendégkommentár szerint téves úgy beállítani, mintha egyik oldalon volnának az ostoba nacionalisták, akik le akarnák engedni a sorompókat a más kultúrát képviselő idegenek előtt, ugyanakkor azt ígérik saját lakosságuknak, hogy megvédik a szuverenitást, a saját államot, a gazdaságot és visszaszerzik a soha nem létezett nemzeti méltóságot. De az sem állja meg a helyét, hogy a másik oldalon csak azok lennének, akik lángolnak Európáért, már rég túl vannak az előbb említett provinciális törekvéseken és nemzetek feletti uniót akarnának. Csakhogy a kettő sosem jelenik meg vegytisztán, és nem igaz az sem, hogy az már nacionalizmus, ha egy nemzet saját maga akarja meghatározni a sorsát. A Nyugat sokszor még ma is elmaradottnak tartja a Keletet, noha ott több ország is éppen túljutni igyekszik azon, amit a nyugatiak már rég maguk mögött tudnak. Viszont nem kérdőjelezi meg ezeknek az országoknak a demokratikus törekvéseit, ha azt is megállapítjuk, hogy a rendszerváltásba nemzeti tényezők is belejátszottak. Ugyanakkor elfogadhatatlanok a nacionalisták völkisch kényszerképzetei, ideértve, hogy „a még mindig elnyomott népet csakis bizonyos emberek alkothatják”...

ÉLJEN EDUÁRD

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.11.19.


Előre, Budapestért! – Így buzdította nemzeti fiainkat a Nemzeti Sport, amivel a kézben nemzetünk vezetője az erkélyről a nemzeti Puskás Arénába csűrte a labdát a nemzeti videóban, Nélküled meg székelyhimnusz. Valamint falvédő a sparhelt fölött. Az volt, hogy a távoli cardiffi vidéken győzni kellett volna nemzeti fiainknak, hogy a láblabdás Európa-bajnokságon játszhassanak a kétszáz milliárdos nemzeti Puskás Arénában. Momentán úgy tűnik, nem fognak. Véget érni látszik az éjszaka megint, ami akkor kezdődött el, amikor legutóbb a pótselejtezőn legyőztük a halszagú norvégokat. Akkor mondta a nagyvilágnak nemzetünk vezetője, hogy na, ugye.

Ezzel igazolta, hogy verejtékes munkája eredményes volt, nemhiába vette el a pénzt az emberektől, tette zsebre, a maradékból meg kirakatot csinált a nyomorúságának. Mint kitetszik, nem a futballról írok, csak úgy tűnik. Ha Tihamérről, az egérről mesélek, Béláról, a magányos hősről a falujában, Pityuról az óvodában, vagy csak úgy a sarki boltról, akkor sem róluk szól a történet, hanem rólad, nyájas olvasó. Hogy hol is élsz, arról. Ezek a walesiek, akik Cardiffban laknak, nem is igazi nemzet, ezek csak egy tartomány, ahogyan a költő mondja, egy korona gyémántja, nem ám bokréta az Isten kalapján. Ezek még karikás ustorozni se tudnak.

Nincsen egy nemzeti stadionjuk, ezek nincsenek is. Viszont kikaptak a nemzeti fiaink, tehát Mátészalka gyászba’ van, Gacsaj Pesta meg halott. Jó lenne, ha a mai Nemzeti Sporttal is fotózkodna a kedves vezető, de nem fog. Ahogyan, amikor a kisvasutat bántották, akkor meghosszabbítjuk Bicskéig, most a labdázás kapott pofont, tolunk még pár százmilliárdot bele. De kilátástalan a dolog, a világ ugyanis nem így működik. A magyar futball, mint ahogyan a magyar ország Orbán miatt haldoklik. Ahol nem a teljesítmény számít, hanem a hit és a lojalitás, az az ügy halálra van ítélve. Ezt már sokan elmesélték, én is többször, unalmas ez is.

A maga módján pokol lehet egyébként a kedves vezető élete, mert minden diktátoré az. Ez nem a sajnálat vagy kegyelem hangja, hanem a realitásé. Mégis azért, gondoljunk bele, egy dolgot akart igazán, futballista lenni, de nem sikerült. Aztán a magyar futballt felemelni, ez se megy. Más nem érdekes egyébként, a többi csak körítés. Itt van nekünk egy öregedő organizmus, aki egyre kövérebb, belső információk szerint iszik is, erre utal egyre véreresebb szeme. Képzeljük el, amint álmatlanul forgolódik, izzad és reszket, ami reménytelenséget csak Proust tudott érzékeltetni az ajtó alatt beszűrődő fényekkel, és Tolsztoj az Iljicsben...

MÉLYSZEGÉNYSÉGBEN ÉLŐ ÓVODÁSOKNAK MÁR EGY TUBUS FOGKRÉM IS HATALMAS SEGÍTSÉG

ABCÚG BLOG
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2019.11.19.


A mélyszegénységben élő gyerekek olyan halmozott hátrányokkal indulnak, amelyek legyőzéséhez a szülőknek és az óvónőknek is kell a támogatás. Tíz hónap alatt országos mozgalommá nőtte ki magát az Örökbe fogadok egy ovit! kezdeményezés, amely során már 219 hátrányos helyzetű óvoda talált örökbefogadóra. Ez az adományozás nem csak az önzetlenségről szól, hiszen az írószerek és tisztítószerek mellett az örökbefogadó szülők a saját gyerekeik feleslegessé vált ruháit és játékait küldik tovább. 

Az Örökbe fogadok egy ovit! mozgalomban az örökbefogadók az írószerek és tisztítószerek mellett a gyermekük kiselejtezett, de még jó minőségű ruháit, játékait, könyveit juttatják el azokba az óvodákba, ahova főleg mélyszegénységben élő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek járnak. A projekt olyannyira jó ötletnek bizonyult, hogy tíz hónap alatt ezer ember 219 hátrányos helyzetű óvodát fogadott örökbe. A projekt az óvónőkre épít, hiszen ők egy olyan szociális figyelőrendszert alkotnak, ami még az úgynevezett három hás, vagyis halmozottan hátrányos helyzetű családok életébe is belelát.

Óvoda egy gyönyörű, de eléggé hátrányos helyzetű volt bányásztelepülésen:...

AZ ALJASSÁG ÚJ MÉRTÉKEGYSÉGE: EGY KÓSA

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.11.19.


„Az a tízmillió turista, aki belép Magyarországra, sem kap enni a magyar államtól, ők sincsenek éheztetve.” Ezt a frappáns gondolatot forrta ki magából Kósa Lajos, az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke. Amúgy ez a felemelő és mélyen emberi megnyilvánulás érvként hangzott el abban a vitában, amely Szél Bernadett és Szabó Szabolcs képviselők a tranzitózónában tapasztalt embertelen gyakorlat megszüntetésére irányuló törvénytervezete kapcsán bontakozott ki a bizottságban.

Ha még volna hozzá kedvünk, megkérdeznénk Kósa Lajost, hogy debreceni polgármester korában, miért nevezte őt a népnyelv Mr 20 százaléknak. De nem kérdezünk ilyet, mert fölösleges, ugyanis tudja a választ mindenki. Mint ahogyan azt sem firtatjuk, hogy Kósa Lajos aktív korában védőnőként dolgozó édesanyja 82 éves korában miből és milyen meggondolásból vásárolt sertéstelepet. Meg hogy miért épp Kósát találta meg a csengeri örökösnőként elhíresült csaló az 1300 milliárd forintjával? Akik idáig azt gondolták, hogy Kósát azért tartja a Fidesz, hogy ne Dajcstomi legyen a leghülyébb, tévedtek. Kósát az aljasságáért alkalmazzák Orbán Viktor pártjában.

Aki olyat mond a kiszolgáltatott, védelemért hozzánk forduló emberekről, mint Kósa Lajos, az ugyanolyan aljas gazember, mint Irénke néni, a menekültvadász. Talán azzal a nem csekély különbséggel, hogy míg Irénke néni egy szerencsétlen, megvezetett önkéntes hülye, addig Kósa Lajosnak hivatala és hatalma van...

NEMZŐKÉPTELEN FÉRFIAKNAK SZÓLÓ NEMZETI PROGRAMON DOLGOZNAK KÁSLERÉK

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: GERGELY ZSÓFIA
2019.11.20.


Az Orbán-kormány családvédelmi intézkedései ellenére sem születik elég gyerek, ezért már zajlik a Nemzeti Humán Reprodukciós Program előkészítése, ami a férfiak meddőségét szorítaná vissza - tudta meg a hvg.hu. Az intézkedéscsomag a férfiakat buzdítaná nagyobb tudatosságra és egészséges életmódra, de kérdés, hogy a kormány ezt letudja pár kampánnyal, vagy megteremti-e a feltételeket ahhoz, hogy valóban javuljon a magyar férfiak egészsége. Szakmai forrásaink szerint rég szükség lenne központilag támogatott ösztönzőkre, mert nálunk a probléma állami kezelése sehol nem tart, míg más országokban például a meddőségen segítő spermadonoroknak adókedvezmény jár...

UTOLSÓKÉNT LAKHATÁS: 2018-BAN IS FOKOZÓDOTT A LAKÁSSZEGÉNYSÉG

MÉRCE
Szerző: VARGA ZSÓFIA
2019.11.19.


...A lakhatási szegénység kérdésében az egyik legfontosabb tényező a megfizethetőség: a háztartások számára a lakásköltségek (bérleti díjak, közös költség, törlesztőrészletek, a rezsi, karbantartás) díjai ideális esetben nem jelentenek akkora terhet, ami kockáztatja a mindennapi megélhetésüket. A lakhatást általában akkor tekintik megfizethetőnek, ha a lakásköltségek nem haladják meg a háztartás bevételeinek 30-40%-át. A Központi Statisztikai Hivatal 2015-ös adatfelvétele szerint a magyar háztartások majdnem egyharmadának, 1,3 millió háztartásnak okoz nehézséget a lakhatás megfizethetősége, illetve az Eurostat adatai szerint minden tizedik háztartás súlyos megfizethetőségi problémákkal küzd – ez a legmagasabb érték a visegrádi országok között.

A növekvő lakhatási szegénység jelentős részéért az árnövekedés és az eladósodás felel. A jofogas.hu adatai szerint Budapesten egy albérlet négyzetméterenkénti átlagára jelenleg 3165 Ft, ami majdnem 130%-os növekedés az elmúlt nyolc évben, illetve vidéken is mintegy 90%-os árnövekedés figyelhető meg 2011-hez képest, 2391 Ft-os átlagárral. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt nyolc évben átlagosan majdnem megduplázódtak az albérletárak Magyarországon.

És ha az egyre magasabb albérletárakat még kifizetik valahogy az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők, közműhátralékok jöhetnek létre. Ez az Eurostat adatai szerint a magyar háztartások 12,8 százalékára érvényes, míg az uniós átlag 8,8%. A szegénységi küszöb alatt élők körében ez az arány 28,4%, vagyis 2018-ban Magyarországon minden harmadik szegénységi küszöb alatt élő háztartás közműhátralékkal rendelkezett. 534 ezer háztartásnak volt 60 napon túli tartozása, 16000 háztartásban ki is kapcsolták az áramot a tavalyi évben. Ez azt jelenti, hogy több, mint egymillió embert, a teljes lakosság tizedét fenyegeti az áramszolgáltatás elvesztése fizetési képtelenség miatt.

A piacon felfelé és az országból kifelé áramlik a pénz

A legalsó jövedelmi tized leszakadása szembetűnő lakástulajdon tekintetében is – közülük csupán a háztartások 28 százaléka rendelkezett saját lakással vagy házzal, míg ugyanez az arány a felső öt jövedelmi tizedben 90 százalék feletti.

Az elmúlt évek árnövekedéséből azok profitálnak, akik eleve lakástulajdonnal rendelkeznek, ezzel pedig tovább fokozódik a vagyoneloszlásból fakadó társadalmi egyenlőtlenség.

A legfelső tized 34,5%-a több ingatlannal is rendelkezik, míg a legalsó négy tizednél együttvéve is csak a többszörös ingatlantulajdon 10%-a van.

A budapesti ingatlanpiacon kétféle típusú kereslet figyelhető meg. Egyfelől a népszerű kerületek, zöldövezetek drága ingatlanjaiért, másfelől a leromlott állapotú, alacsony áron megvehető külterületi lakásokért és házakért. Miközben a társadalom legvagyonosabb rétegei számára lehetővé válik több ingatlan tulajdonlása is, egyre nagyobb a verseny az albérletekért és az alacsony árú, rosszabb állapotú – és ezáltal megfizethetőbb – lakásokért. Nőtt a külföldiek többnyire befektetési célú lakásvásárlása is, ez immáron a lakáspiaci forgalom 4,8%-át teszi ki.

Budapesten az eladott lakások 8,8%-át vették külföldi állampolgárok, jellemzően a VI., VII és VIII. kerületben, kerületenként több mint 400 külföldi tulajdonba került lakással. Az I., II. és IX. kerületekben a lakásforgalom több, mint tíz százalékáért feleltek külföldiek, azonban az arány az V. kerületben a legmagasabb, ott a lakásforgalom egyharmadát külföldi vásárlók tették ki. A befektetési célú lakásvásárlás és az Airbnb következményeként az alacsonyabb jövedelmű rétegek kiszorulnak Budapest belső kerületeiből – legyenek akár lakásvásárlók, akár albérlők.

A lakhatási szegénység alapvető vonatkozásain, a költségvetési kiadások és a megfizethetőségi problémák elemzésén túl a dokumentum három választott fókusztémát is körbejár. A Habitat és a Periféria kutatói külön fejezetekben dolgozták fel a lakáspiacra kilépő fiatalok lakhatási helyzetét, összevetették a magyar lakhatási helyzetre ható folyamatokat V4 és EU-tagországok lakhatási folyamataival, valamint megvizsgálták a települési önkormányzatok lehetséges mozgásterét is a probléma enyhítésében, a továbbiakban ezeket járjuk körül...

VÉTÓZOTT MAGYARORSZÁG AZ EU-BAN: NE LEGYENEK A JOGÁLLAMISÁGHOZ KÖTVE AZ UNIÓS PÉNZEK

INDEX / EUROLÓGUS BLOG
Szerző: ARATÓ LÁSZLÓ, HROMADA ATTILA
2019.11.19.A tagállamok szerettek volna közös álláspontot arról, hogy az Európai Bizottság készítsen éves jelentést valamennyi ország jogállami helyzetéről, a magyar és a lengyel küldöttség azonban vétózott.

A jogállamiság kérdése a finn elnökség prioritása volt. A keddi Általános Ügyek Tanácsának ülésén a miniszterek között nem volt egyetértés az éves jogállami párbeszédről, melyet a finn elnökség egy ambiciózus éves jelentésnek szánt volna a jogállamisági problémák ellen. A konszenzust nem sikerült elérni, a 28 tagállamból 26 ország támogatta vagy nem ellenezte a megállapodás szövegét. A két vétó Magyarországtól és Lengyelországtól érkezett. Ezért ebben a kérdésben elmaradt a közös uniós álláspont, helyette csak az elnökség adott ki egy közleményt. A tanácsülésen az európai miniszterek az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének elnökét is meghallgatták, akinek mondandójához már nem érkezett reakció egyetlen keleti tagállamtól sem.

Varga Judit igazságügyi miniszter a találkozó után magyar újságíróknak elmondta, hogy alapvetően nem értenek egyet azzal, hogy az Európai Bizottság jogállamisági értékeléseket készítsen. A magyar kormány szerint a tagállamoknak egymással kell megbeszélni a nézetkülönbségeket és erre már létezik uniós keret, ezt kormányközi párbeszédnek hívják. Varga Judit szerint

SENKI NE TEKINTSE BLOKKOLÁSNAK AZT, HOGY A MAGYAR ÉS A LENGYEL KÜLDÖTTSÉG MEGAKADÁLYOZTA A KÖZÖS EU-S ÁLLÁSPONTOT,

mert ez a két ország is elküldte a saját tervezetét, ez azonban nem jelent meg az előzetes anyagban. A miniszter azt is elmondta, hogy minden ilyen vizsgálatnak az alapja a diszkriminációmentesség és a párhuzamosságok elkerülése kell legyen, márpedig ezek jelenleg nincsenek biztosítva. Elég jogállamisági eszköz van már most is, minden egyéb kezdeményezés felesleges, és azt sem akarja a magyar kormány, hogy a Tanács „a Bizottság szoknyája mögül” kezdjen egy új mechanizmus működtetésébe. A miniszter ezzel kapcsolatos véleményét egy véleménycikkben is összefoglalta, amely az Euronews-on jelent meg és itt írtunk róla részletesen...


HORTHY-KOSZORÚZÁS ÉS KÖVÉR LÁSZLÓÉK TÖRTÉNELMI TUDATLANSÁGA

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS / REGGELI SZEMÉLY
Szerző: DÉSI JÁNOS
2019.11.19.


  Karsai László történésszel, holokauszt-
  kutatóval, beszélgettünk. Onnan 
  indultunk, hogy Lázár János volt   
  miniszter virágot vitt Horthy Miklós sírjára 
  Kenderesen, és a kormányzó szerepének 
  történelmi elemzésén át a Kossuth tér 
  melletti horthysta emlékműig jutottunk.

  Karsai László azt mondta: azért dicsérte 
  éppen most Lázár János volt 
  kancelláriaminiszter a kormányzót – hős 
  katonának, igaz hazafinak nevezte, aki 
  megmentette Magyarországot –, mert most 
  volt száz éve annak, hogy Horthy különítményesei élén bevonult Budapestre. Akik ünnepelték, Lázár mellett a Mi hazánk párt, arról nem tettek említést, hogy a bevonulás előtt és után ezek a különítményesek pogromokat rendeztek, több mint ezer zsidó embert, kommunistát, zsidó kommunistát gyilkoltak meg.

1945/46-ban a még élő Horthy az egyik legnépszerűtlenebb politikus volt, csak Szálasi előzte meg ebben a tekintetben. Az elmúlt három évtizedben viszont az első szabadon választott kormány miniszterelnökétől, Antall Józseftől kezdődően Horthy nevét újra és újra pozitív szövegkörnyezetben említik. 1993-ban volt emlékezetes újratemetése, amelyen magánemberként megjelent mások mellett Boross Péter vagy Lezsák Sándor...


WALES-MAGYARORSZÁG: NÉLKÜLÜNK

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.11.19.


Kikaptunk a walesiektől. Mutatta a kamera közelről a helyszínen szurkoló magyarok arcát, akik láthatólag nem értették, hogy mi történt. Hogyan is érthették volna, amikor nekik azt mondták, hogy mi vagyunk a legjobbak. Hogy Magyarország nem rés, hanem erős Bástya elvtárs, a nyugat hanyatlik, és mi vagyunk Európa jövője. Irigyelnek, és ezért támadnak bennünket. Nem értették, hogy a tisztességes versenyben nem a szájkarate számít. És vannak helyek, ahol a három T azt jelenti: Tehetség, Tudás, Teljesítmény.

Talán, ha a Puskás Aréna hamarabb elkészül. Nagyobbra építik, és 190 milliárd forintnál is többe kerül. Ha Borkai Zsolt több nőt visz magával a luxusjachtra, s Kósa Lajos megkapja az ezerháromszáz milliárd forintot a csengeri örökösnőként ismert csalótól.

Ha a walesiek nem csapnak be bennünket, és már a meccs előtt megmondják, hogy mire készülnek. Jelesül arra, hogy gyorsabbak lesznek, mint a mi játékosaink, és pontosabbak. Hatékonyabban támadnak, jobban védekeznek. Ha szólnak előre, tudtunk volna rákészülni. Most már az sem segít, ha Szijjártó Péter holnap bekéreti a walesi nagykövetet a Külügyminisztériumba. Szépségtapasznak jó lesz, eredménynek, pláne vigasznak, sovány.

És akkor mondjuk el megint sokadszor, de nem utoljára: láttunk biztató jeleket. Nem is egyet, nagyon sok biztató jelet láttunk. Biztató jelek látásában világelsők vagyunk, a népesség számához képest Magyarországon látni a legtöbb biztató jelet.

Már csak azt kell kiharcolnunk, hogy a biztató jelek látása olimpiai szám legyen. Akkor végre nem magyarázkodni fogunk, hanem győzni.

TÉNYLEG JÓT TESZ A KORMÁNY A TANÁROKKAL, HA KIHÚZZA ALÓLUK A VÉDŐHÁLÓT?

24.HU
Szerző: KOVÁCS-ANGEL MARIANNA
2019.11.20.


Az Innovációs és Technológiai Minisztérium törvénymódosítási javaslata nyomán kikerülnek a szakképzésben dolgozó tanárok a közalkalmazotti törvény hatálya alól. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint bizonytalanságba taszítják a pedagógusokat, a minisztérium viszont arra céloz: csak így tudták megoldani a fizetésemeléseket.

Vagy elképesztő tájékozatlanságon alapul, vagy rendkívül cinikus és erkölcstelen. Olyasmi, ami modern, jóléti államban nem történhet meg, mert ellentétes a közszférában dolgozó állampolgárok érdekeivel — így értékelte Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a szakképzésben dolgozó pedagógusok jogi státuszára vonatkozó módosítását. Úgy véli, ami ma a szakképzésben történik, holnap akár a 450 ezer közalkalmazott sorsa lehet.

A tárca kedden megszavazott módosítása nyomán:

- a szakképzésben dolgozó pedagógusok kikerülnek a közalkalmazotti törvény hatálya alól,
kifutó rendszerben megszüntetik a jubileumi jutalmakat, tehát aki jelenleg kapja, annak nem kell aggódnia, de az új belépőnek már nem jár,
- megszűnik a kötelező felmentés a 40 év szolgálati időt elérő nők számára.

Ráadásul úgy tűnik, a mostani intézkedés egy nagyobb kép darabja, átfogóbb stratégia része lehet, ami az összes közalkalmazottat érintheti...

TGM: VIRÁG A KORMÁNYZÓ ÚR SÍRJÁN

HVG ONLINE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2019.11.19.


Az uralkodó jobboldali rend részleges vereséget szenvedett el az október 13-ai helyhatósági választásokon. Múló zavar után az ellentámadás megkezdődött.

Az ellentámadás politikai lényege „a bosszúálló jogalkotás”, amely tovább korlátozza a helyi választott testületek amúgy is folyamatosan szűkített lehetőségeit, s amelynek meglepő következménye lehet az ellenzéki többségű „önkormányzatok” egységes politikai frontba kovácsolása. Mindenképpen a konfliktusok éleződése várható.

Ennek egyik jele az ideológiai provokációk sokasodása. Rájuk szerintem nyugodtan, hűvösen és szűkszavúan kell válaszolni, lehetőleg anélkül, hogy jobboldali, konzervatív honfitársaink érzékenységét megbántanánk.

Ugyanakkor nem titkolhatjuk, hogy a legtágabban értett baloldal érzékenységét szüntelenül bántalmak érik. Ady (aki az illetékes és mérvadó kormánylap szerint „nyálas”), az egész Nyugat, Jászi, Szabó Ervin, Károlyi, Kassák, Nagy Imre, Lukács, Bibó, az 1980-as évek demokratikus ellenzéke stb. vulgáris rágalmak, durva mocskolódások tárgya. Ezt nem szabad viszonozni, és lehetőség szerint meg kellene őrizni méltóságunkat.

Természetesen senkinek nem áll módjában, hogy megakadályozza modortalan ellenzéki politikusok és szószólók, posztolók és kommentelők gusztustalan gorombáskodásait a Facebookon és hasonló helyeken (akár az Országházban), amelyeknek a kritikán aluli színvonalát jelzi a miniszterelnök úr külsején gyakorolt ostoba élcelődés. Az ilyesmit én mindig élesen bíráltam és bírálni fogom.

De nem, mi nem fogjuk tagadni, hogy Tisza István gróf nagy formátumú, mélyen gondolkodó, meggyőződéses, tragikus alakja volt a magyar politikatörténetnek, akkor se, ha a nagy vitában ma is Ady oldalán állunk, és nem az övén.

Nem, nem fogjuk azt állítani – szerintünk jórészt rettenetes és kártékony nézeteik ellenére –, hogy a modern magyarországi jobboldal két legnagyobb és legműveltebb töprengője, Szekfű Gyula és Németh László jelentéktelen volt vagy korlátolt (bizonyos jellemproblémák persze fölmerültek), és mindenkit arra biztatunk, hogy gondolja át műveiket, azokat is, amelyeket baloldali vagy liberális embernek (a kettő távolról se azonos!) nehéz arcpirulás vagy fölháborodás nélkül olvasnia. Egyébként tudni illik, hogy Szekfű az 1920-as évek végétől (Németh László meg soha) nem volt a Horthy-rendszer híve.

Mindazonáltal rendkívül helytelennek tartjuk, hogy Lázár János, volt miniszter, fideszes országgyűlési képviselő – és persze nem véletlenül ő, aki most ideiglenes belső száműzetésben él a NER jelképes Szibériájában – virágkoszorút vitt Horthy Miklós sírjára abból az alkalomból, hogy éppen száz esztendeje nevezte a kormányzó „bűnös város”-nak Budapestet. (Miközben az újfasiszták ugyancsak ennek örömére masíroznak a veres metropolis judeobolsevista utcáin.)

Értjük.

De ez nem tréfa. A fele se...