2016. március 25., péntek

HAMAROSAN INDUL AZ ISKOLAI VÉCÉPAPÍR-VÁSÁRLÁS REFORMJA

JEHU BLOGJA
Szerző: Jehu
2016.03.25.


Már a nyáron feláll az új fenntartói rendszer, vélhetően a megyei-járási-városi KLIK-ek hálózata. Minden vágyakozásukat meghaladó jogokat kaphatnak az iskolák és az igazgatók!Hülye vagy komplett ellenség, aki ezek után nem akar igazgató lenni.
Íme, mit is
 olvastam:
Egy alulról és egy felülről jövő tervezést biztosítunk a jövőben - mondta Pölöskeiné, kifejtve, hogy egy vegyes rendszert képzeltek el, ahol az igazgatóknak is vannak jogosultságaik. Ennek köszönhetően az iskola is bele tud szólni a költségvetés tervezésébe, így az igazgatók az iskolák „gazdáinak érezhetik" majd magukat.

ITT OLVASHATÓ

NYÚLÜNNEP

FURDANCS BLOG
Szerző: Thoreau
2016.03.25.

Az ünnepek lassan abszolút mumusokká válnak itt a blogon. Amikor még nagyjából egy hónap távolságban vannak, ez persze nem látszik, olyankor kifejezetten örülünk nekik, hiszen módot adnak mindenféle mókás ünnepi poszt elkészítésére...
De aztán ez a hónap elrepül, mókás ünnepi poszt meg persze sehol. Ezt mostanában sikerül odáig fokozni, hogy a poszt megjelenésére szánt nap előtti este sincs még egy betű sem a dologból. Az idei húsvét előtt sikerült maximumra fokozni, még orákkal a tervezett élesítés előtt sem volt poszt. Persze a húsvét és a hozzá kapcsolódó ünnepek a mozgó ünnepek közé tartoznak, azaz nem esnek a Julián-naptár szerinti év ugyanazon napjára minden évben. A Nap mozgása mellett a Hold mozgásától is függ a dátum, némileg a héber naptárhoz hasonló módon. A húsvét helyes időpontja épp ezért gyakran vita tárgya volt. De ezzel azért most igazából nem takarózhatunk. (A húsvét különben egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel, melynek elemei a feltámadás, az újjászületés. Húsvét napja az 1582-ből származó egyházi szabályzat szerint a tavaszi holdtölte utáni első vasárnapra esik: március 22 és április 25-e közé.)
Aztán ilyenkor jön persze a pánik.
Például elkezdjük Google barátunkat a „rabbit” és a barkácsolás kapcsán eszünkbe jutó összes angol kifejezés párosításával nyaggatni.

ITT OLVASHATÓ

MIT VÉDÜNK, KITŐL FÉLÜNK?

CEGLÉDI ZOLTÁN - SZTÁRKLIKK
Szerző: Ceglédi Zoltán
2016.03.25.


Nem kérdés: a terrorizmus elleni védekezés első vonalát katonai, biztonságpolitikai, hírszerző és rendészeti szakemberek alkotják. Fegyverek, műszaki-technikai eszközök és differenciált stratégiák alkalmazásával érhető el siker. E tekintetben is erős a lemaradás és a rossz munkavégzés gyanúja, Brüsszel tragédiája mögött a fentiek csődje is felsejlik. Jogos elvárása az európai polgároknak, hogy az erre hivatott szervek alapos és összehangolt munkával azonosítsák és hatástalanítsák mindazokat, akik ilyen infernális tettekre készülnek. 

Gondoskodjanak a hétköznapok biztonságáról. Minimum nyugtalanító aztán az is, hogy itthon azt követően, hogy Orbán Viktor már a Facebookon is a fene nagy terrorelhárító megbeszélésről posztolt, a főváros megtelt a TEK embereivel, katonai járművekkel és fegyverekkel, egy fickó mégis lazán ki tudta rabolni Budapest közepén, a Blaha Lujza téren az egyik bankfiókot. Ne gondoljunk bele, mi lett volna, ha nem néhány százezer forintot, hanem tucatnyi emberéletet akar magával ragadni.ITT OLVASHATÓ

TORNYOK, BÁSTYÁK, KUPOLÁK

HAMPLO BLOG
Szerző: Hamster
206.03.25.

2014 késő őszét/kora telét a Duna környékén, illetve a Vár- és Gellért-hegyen töltöttem, már ami az estéket illeti - néha társaságban, néha egyedül, de mindig állvánnyal és kamerával. Sajnos time-lapse készítéséhez nincs elég türelmem, úgyhogy igazából én se tudtam ott helyben, minek csinálok egy rakás 10-12 másodperces felvételt a városról. Illetve dehogy nem: azért, mert a kamera zoomjával olyan látványt örökíthettem meg, amit nem hogy szabad szemmel, de fényképezőgéppel se tudtam volna. Most összevágtam három percnyit az akkor keletkezett több száz fájlból, remélem, másnak is tetszik:


ITT NÉZHETŐ, OLVASHATÓ

EGY SVÁJCI MAGYAR NANNY NAPJA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Mirjam2.
2016.03.25.


„Elég sokat gondolkodtam, írjak-e én is posztot, mivel a munkám eléggé privát környezetben folyik. Meg kellett találnom az egyensúlyt, amivel le is írom a napomat, meg nem is árulok el túl konkrét dolgokat.
Ott kezdődik a dolog, hogy nanny vagyok egy svájci családnál. A nanny szakképzett gyermekfelügyelő, tehát más, mint a babysitter. Munkámat nem a családnál lakva végzem.
Három gyerek van, leegyszerűsítve A, B és C névvel fogom őket említeni, ahol A 8 éves, B 5, C pedig 3. Egy keddi napomat fogom elmesélni. Mivel minden napom más, ezért van ennek jelentősége.
Az órám 5:45-kor csörög. Szeretek kényelmesen elkészülni, kényelmesen kávézni és reggelizni, és mivel koránkelő vagyok, ez nem gond. 7:20-kor lépek ki az ajtón, ahol ilyen szép látvány fogad.

JOGÁSSZEMMEL

HUNVALD-ÜGY BLOG
Szerző: Hunvaldugy
2016.03.25.


Jóestét, jó estét! Addig is, míg is – a teljesség igénye nélkül: miközben összevissza bóklászik a jog meg igazságszolgáltatás olvasom, hogy a korrupció elleni harc jegyében Mészáros Lőrinc újítja fel a Nemzeti Lovardát a Kerepesi úton 2,5 milliárdért. Tökéletes. Pintér meg bejelentette, terrorizmuselleni intézkedéscsomag alkotásáról döntött a kormány, az operatív-törzs meg törzsi gyűlést tartott. Közben a Népszabi azt írja, hogy a kormány puhatolózik, miként lehetne jelentős arcvesztés nélkül mégiscsak visszacsinálni ezt a faszságot a vasárnapi boltbezárást. Ja, és hogy le ne maradjon: nem indul vagyonnyilatkozati eljárás Orbánnal szemben. Az elutasítás indoka szerint az erre irányuló kezdeményezés nyilvánvalóan alaptalan. Aha, nyilvánvalóan. Ez is tökéletes.

És akkor most a rövid kis előzetes után következzék megint dr. Sándor Zsuzsa* meg az ő (és a mi) két nagy kedvence, Handó Tünde és Polt Péter!

ITT OLVASHATÓ

MA ARRÓL LEHET PÁRBESZÉD, AMI A KORMÁNYPÁRT ÉRDEKÉBEN ÁLL, ÉS ÚGY, AHOGY

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.03.25.


Nyolcvan értelmiségi, művész és közéleti szereplő írta alá a Városligetbe tervezett múzeumi negyedet támogató petíciót. Nem akarom megkérdőjelezni a véleményüket, vagy kormánybérencnek beállítani ezeket az embereket, hiszen, bár olyan is van köztük, számos kiváló ember, például Vitézy Dávid és György Péter is állítólag aláírta a petíciót. (Azért állítólag, mert ketten a névsorból, Gőz László és Plaugyai István már jelezték, ők bizony ezt nem írták alá). Csupán egyetlen egy mondatra és az abból következő hiteltelenségre szeretném felhívni a figyelmet.

„Egy dologban azonban mindannyian egyetértünk: szeretjük a városunkat, szorgalmazzuk a róla és érte való párbeszédet, a fejlődés igenlését és az időtálló hagyományok tiszteletét" - áll a a petícióban.

Lenne itt egy kis gond. Ugyanis teljesen hiteltelen a Városliget beépítése kapcsán bármilyen párbeszédről beszélni, amikor a Városliget Zrt. 20 ezer aláírást át sem volt hajlandó venni, amikor a Kúria egy nem létező törvényi passzusra hivatkozva semmisítette meg a Városliget tervéről szóló népszavazási kezdeményezést, amikor 100 milliókat költenek el olyan propaganda-kiadványokra, amelyek hamisan mutatják be az építendő múzeumokat. Tehát nehéz párbeszédről beszélni akkor, amikor a valódi párbeszédet elutasítja a döntéshozó fél (persze Baán néha leül vitatkozni valakivel, hogy úgy nézzen ki mintha, de a valódi politikai döntéseket eredményező vitát a kormánypárt elfojtja)...

ITT OLVASHATÓ

A SAJTÓSZABADSÁG JÓ ÜZLET, CSAK NEM LÁTSZIK

LUMENS BLOG
Szerző: lumens
2016.03.25.


Milton Friedman szerint a szabad gazdaság elősegíti a GDP növekedését – a jelek szerint ez az újságírásra is igaz. Kutatások szerint nem csak a demokratikus értékeknek, de a gazdaságnak is jót tesz a független és színvonalas sajtó – emellett a politikai stabilitást is növeli. Bár egy szakértő szerint „magas színvonalú újságírás nélkül lehetetlen az erősebb gazdaságok létrehozása”. a 2015-ös World Press Freedom Index szerint mindennek ellenére világszerte csökken a sajtó függetlensége.

2013-ban Abdullah Alam és Syed Zulfiqar Ali Shah kutatók 115 ország adatainak megvizsgálásával kétirányú összefüggést találtak egy ország gazdasági növekedése és annak sajtószabadsági szintje közt. Ez ugyanúgy igaz Afrikában – ahol az elnyomó rezsimek ellehetetlenítik a lakosság információszerzését –, mint Törökországban, ahol Erdogan autoriter tendenciái csak részben tudják ellensúlyozni a letartóztatások közvetlen és közvetett hatását. A Világbank 2014-es kutatása arra mutatott rá, hogy a fekete-afrikai országok esetében a szabadabb sajtó stabilabb politikai környezetet jelent, Britt Christensen louisanai médiakutató szerint pedig a Freedom House sajtószabadsági statisztikái az adott országok szociopolitikai stabilitásának erős statisztikai prediktorául szolgáltak...

ITT OLVASHATÓ

QUAESTOR-BOTRÁNY: EGY ÉVE MEGY A SUNNYOGÁS, PEDIG TÍZMILLIÁRDOK TŰNTEK EL

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.03.25.


Egy kicsit több mint egy évvel ezelőtt robbant ki a magyar történelem legnagyobb brókerbotránya, a Quaestor-botrány. 2015. március 9-én éjszaka a Quaestor cégbirodalom kötvénykibocsátója, a Quaestor Financial Hrurira bejelentette, hogy átmenetileg fizetésképtelenné vált és csődvédelmet kért. A kötvénykibocsátó a Buda-Cash-botrány utáni pénzpiaci pánikkal magyarázta a fizetésképtelenséget, bár még aznap kiderült, hogy ez hazugság, és az MNB súlyos szabálytalanságokat tárt fel a cégnél. A csalás mértéke még a Buda-Cash-ügyön is túltett, az egy évtizeden át tartó piramisjátékkal körülbelül 200 milliárd forint összegben károsították meg a befektetőket. 

Mégsem emiatt, hanem a politikai szálak miatt kapta fel a sajtó a brókerbotrányt. Mint kiderült, a Külügyminisztérium pont a csődvédelem előtt menekített ki 3,8 milliárd forintot a cégcsoportból, az ezt követő napokban pedig sorra jelentek meg a cikkek arról, hogy Tarsoly Csaba, a Quaestor-csoport azóta már letartóztatott vezetője, milyen jó kapcsolatot ápolt fideszes vezetőkkel. 

Ennek ellenére az elmúlt egy év nyomozása nem tért ki arra, hogy milyen politikai szálai voltak az ügynek (például hogyan lehetséges, hogy a külügy pont a csődvédelem előtt menekítette ki a pénzét), a felügyeletnek miért nem tűnt fel korábban a csalássorozat, és mi lett azzal a közel 200 milliárd forinttal, amellyel az ügyfeleket megkárosították...

ITT OLVASHATÓ

A NOK EGY TÖRVÉNYILEG LÉTREHOZOTT PIRAMISJÁTÉK

A MUNKA HELYZETE BLOG
Szerző: fpj
2016.03.25.


Nagyon pörög a média és a politika a NOK-on. A nemzeti otthonteremtési közösségek egy 100%-ig biztos nukleáris pénzügyi bomba ahol rengeteg ember fog nagyon pórul járni...

...Az egész NOK egy törvényileg létrehozott PIRAMISJÁTÉK ahol jelen esetben a szegényebbek és későn csatlakozók fogják megint elvinni a balhét és fognak nagyon pórul járni.

Akiben csak egy aprócska szikra szorult a józan észből az a lehető legjobban elkerüli a NOK-ot. Ha tényleg lakásra akar valaki gyűjteni akkor ott vannak a lakástakarékok, ami szabályozott, biztosított, működő, intézmények amelyek külföldön is fellelhetőek...


ITT OLVASHATÓ

IRGALMATLANUL ELBÁNT AZ IRGALASRENDI KÓRHÁZ A KERTJÉBEN ÁLLÓ PLATÁNFÁKKAL

!!444!!! BLOG
Szerző: anarki
2016.03.25.


Évszázados platánok helyett tönkök, kivágott fatörzsek és gallyak borítják a Hild-udvart, a Frankel Leó úti Irgalmasrendi Kórház belső udvarát. Olvasónk, György szerint "állítólag volt a kivágásra engedély. Azért vágták ki a csodás fákat, mert állítólag az épületben működő fürdő csöveit, rendszerét zavarták." A nol.hu egy 2010-es cikke szerint a platánok már akkor is az épület tetejét veszélyeztették...ITT OLVASHATÓ

ORBÁNT NEM TISZTÁZZA A VAGYONNYILATKOZATA

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: nickgrabowszki
2016.03.25.


Ezt mi se mondhattuk volna szebben. Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke szerint
  1. közpénz nem veszíti el közvagyon jellegét.
  2. az állam nem kegyet gyakorol, amikor adatot szolgáltat, hanem az a természetes.
  3. a vagyonnyilatkozatok alkalmatlanok a politikusok vagyoni viszonyának az ellenőrzésére: a rendszer semmire sem jó, csak egy politikai fegyver, és csemegézésre alkalmas.
Ha elfogadjuk Péterfalvi állításait (és mi okunk volna nem tenni), abból viszont az következik, hogy nemcsak Kósa nem mond igazat, Orbán is hazudik, amikor azt állítja, vagyonnyilatkozata tisztázza őt a vagyonelrejtés, Mészáros Lőrinc strómanként, vagyonkezelőként való használatának gyanúja alól.

Hát nem.

ITT OLVASHATÓ

IGAZOLJA-E BÁRMI A HATÁLYOS EGYHÁZTÖRVÉNYT?

A TASZ JELENTI
Szerző: TASZ
2016.03.25.


A Társaság a Szabadságjogokért kampányt indított annak érdekében, hogy a magyar egyházügyi szabályozást visszatérítse a jogegyenlőség irányába, ahonnan a 2012-es törvény letérítette. A kampány a Negyedik pont címen fut, mert nem akarunk kevesebbet, mint amit 1848-ben akartunk: „Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben”. Kétrészes blogunkban arra keressük a választ, hogy szükség volt-e egyáltalán új törvényre, és mi indokolhatta a visszalépést a jogegyenlőség rendszerváltáskor elért szintjéhez képest.

A hatályos egyháztörvény eddig csak gondot okozott: megalázó ítéleteket, milliárdos kártérítési kötelezettséget, állandó célpontot a politikai kritika számára. Teljes joggal merül fel a kérdés az olvasóban: mi szükség volt minderre? Miért kellett a „fülkeforradalom és szabadságharc” során ezt a frontot is megnyitnia kormánynak, és az istennek se hátrálni egy tapodtat sem? Hivatalos és félhivatalos indoklásból van bőven, az alábbiakban az ún. „bizniszegyházak” visszaszorítására és az ún. „történelmi” egyházak megfelelő védelmére és a szekták, kisegyházak visszaszorítására vonatkozó indokokat tesszük mérlegre...
 

LEGYÜNK SZOLIDÁRISAK A TANÁROKKAL - VÁLTOZTASSUK KOCKÁSSÁ MAGYARORSZÁGOT MÁRCIUS 30-ÁN!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.03.25.


Nem a Tanítanék petíciója óta tudja az ország, hogy gond van a közoktatásban. Aki tanár, tudja, akinek gyereke van tudja, aki járt iskolába, tudja. Az én életemben ez a probléma egy éve erősödött fel, amikor Gitta lányomat vártuk, már akkor arról beszélgettünk a barátnőmmel, a még meg nem született gyerek fölött, hogy mi lesz majd, ha iskolába kerül, hogy kap megfelelő oktatást? Ha a közoktatásba visszük, az borzasztó lesz, ha alapítványi iskolába, az sok pénzbe kerül, és elszeparálódik a gyerek. Azt is tudjuk, hogy nem a Fidesz alatt lett szar a közoktatás. Csupán még szarabb lett, és most ott állunk, egy ország számára világos, ez így nem mehet tovább.

Azt látjuk, hogy a kormány csak tessék-lássék foglalkozik a témával, és inkább saját hatalmi érdekeit biztosítja be, mint hogy valóban széles konszenzusnak megfelelő új közoktatás alapjait rakná le...

ITT OLVASHATÓ

AZ IRGALMAS SZAMARITÁNUS 02

OFOE BLOG
Szerző: Kamarás Tstván
2016.03.24.


Amikor Jézust fiatal jogvélő aktivisták arról faggatták, hogy ki is az ő felebarátjuk, Jézus a következő történetet mesélte nekik:

– Egy bőrfejű gárdista egy tavaszi késő estén hazafelé menet Angyalföld felé sorra belekötött a járókelőkbe, mindazokba, akiket zsidóknak, araboknak, cigányoknak, románoknak vagy feketéknek nézett, ha pedig ilyenek nem akadtak, a szemüvegeseket, az öregeket és a szerelmespárokat provokálta. Egyre magabiztosabbnak érezte magát, és amikor nagy peckesen befordult saját utcájukba, a Petneházy utcába, nem gondolta, hogy éppen az a három cingár külsejű szemüveges jogvédő látja el a baját, méghozzá alaposan, ráadásul életében először. Ott feküdt a csúnyán összevert bőrfejű egy üres telek előtt megfosztva ékességeitől (viperájától, láncától és félelmet kiváltó jelvényeitől), vérbefagyva, eszméletlenül. Történetesen egy lelki ember tartott arrafelé, s bár alig volt valami közvilágítás, észrevette, de mivel a bőrfejű még így tehetetlenül is félelmetes volt, annyira megijedt, hogy eliszkolt onnan. Ugyanígy tett egy neves humanista is. Végül egy cigányembernek is arrafelé vitt az útja. Bár ő még jobban megrettent, mégis megesett a szíve a bőrfejűn. Odament hozzá, megitatta pálinkájából, s a maradékot a sebeire öntötte. Ezután belekotort a bőrfejű zsebébe, kivette személyijét, melyből megtudta, hogy néhány házzal odébb lakik. Nagyokat nyögve felnyalábolta a pórul járt nagydarab embert, s hazacipelte. Aztán mobilján felhívta a mentőket, és amíg azokat megérkeztek, alig győzte vigasztalni a bőrfejű gárdista kétségbeesett édesmamáját, aki csak azt hajtogatta, hogy „Ugye megmondtam, ugye megmondtam!”. Másnap a cigányember elment az angyalföldi önkormányzathoz, kiverte a huppot, hogy a rendesen adót fizetőpolgárok jobb közvilágítást érdemelnének a Petneházy utca felső végén is. Mivel csak immel-ámmal nyugtatgatták, összeeszkábált egy táblát ezzel a felirattal: „Vigyázat, errefelé estefelé bőrfejűek és jogvédők garázdálkodnak!!!”, és kitette oda, ahol a szegény szerencsétlen bőrfejűt megtalálta. Mit gondoltok, e három közül ki volt igazi embertársa annak a szerencsétlennek, akit a túlbuzgó jogvédők alaposan elintéztek?

ITT OLVASHATÓ

FŐÚR! FIZETEK!

HUPPA BLOG
Szerző: Fábián András
2016.03.25.


Tegnap azon meditált egy barátom, hogy mi lehet a személyi kultusz oka. Mi emelheti fel és tarthatja életben a diktátorokat, amikor a környezetük is látja, és minden porcikájában megéli a rettegést és fenyegetettséget, amit egy ilyen körhöz való tartozás – ha lehet így fogalmazni – élménye jelent?

Sokan próbálták már, több-kevesebb sikerrel megmagyarázni ezt a lélektani kérdést, persze van kultusznak is, de vélhetőleg mindegyikből hiányzik maga az ember, az emberi tényező, és ezért vetődik fel újra és újra. Vagy – persze – valami másért, de mégis.

Töprengéseim során hirtelen eszembe jutott a Rommel című nagy ívű filmdráma, a II. világháború afrikai hőséről, a nyugati front parancsnokáról. Rommel az Abwehr régi vágású tisztje volt, Hitler odaadó híve ugyan, de konzervatív katona is. Kora legnagyobb tekintélyű, legnépszerűbb német tábornoka.

Tiszttársai megpróbálták rávenni, hogy csatlakozzon a Von Stauffenberg gróf vezette Walkür fedőnevű művelethez, melynek célja Hitler kiiktatása és a béketárgyalások megkezdése. Rommel ragaszkodik ahhoz, hogy Hitlert a német nép elleni bűneiért állítsák bíróság elé, de határozottan elutasítja azt, hogy végezzenek vele.gy mi lehet a személyi kultusz oka. Mi emelheti fel és tarthatja életben a diktátorokat, amikor a környezetük is látja, és minden porcikájában megéli a rettegést és fenyegetettséget, amit egy ilyen körhöz való tartozás – ha lehet így fogalmazni – élménye jelent?

ITT OLVASHATÓ

HOSSZÚHÉTVÉGÉZZ MOSZKVÁBAN!

HELLO MAGYAROK!
Szerző: Takácsy Dorka
2016.03.24.
Régóta kacérkodsz Oroszországgal?
Most, hogy már jobb az idő, érdemes kijönni Moszkvába (van fapados!) akár egy hosszú hétvégére is, így elég kevés szabadnapból is meg lehet úszni. Érdemes!

1. MEGVÁLTÓ KRISZTUS SZÉKESEGYHÁZ

A Kropotkinszkaja metróállomásnál (a metróról még többet itt) található a világ legmagasabb ortodox temploma. A templom története viszontagságos, az eredeti, 1883-ban felhúzott épületet ugyanis Sztálin felrobbantatta (1931), majd a helyén hosszú ideig uszoda állt, és a nulláról felépített épületet csak 2000-ben avatták fel újra. Ám mindez ne szegje kedvünket, mert bent elképesztő belmagasság, káprázatos díszítések, gyertyaillat és magasztos hangulat fogad. A templom mögötti bódéban pompás medovuha, apátsági mézsör kapható. Édes, kicsit szénsavas, és mennyei!
Innen csak egy rövid séta a Kreml (ha átsétálunk a hídon, és a túlpartról támadunk, páratlan panorámához lehet szerencsénk, szóval hacsak nincs hóvihar, nem érdemes metróval menni. )
ITT OLVASHATÓ

IDŐ ÉS UTAZÁS - UTRECHT VASÚTI MÚZEUMA

HOVA MEGY EZ A VONAT?
Szerző: Ellátott utas
2016.03.24.

Ez a motorkocsi nem véletlenül kapta a "teve" nevet, ráadásul kétpúpú is, még ha ezt pont el is takarja az oszlop. A "púpokban" a vezetőállás kapott helyet, így lent az utasoknak szabad kilátásuk van a pályára.


Hollandiát bejárva már voltunk a három legnagyobb városban, AmszterdambanHágában ésRotterdamban is. A különféle kulturális dolgok mellett mindegyikben lehetett elég dolgunk új és régi villamosokkal - utóbbiakkal különösen a középső helyen - de ha vonatozásra vágytunk, akkor már kellett némi kirándulást tennünk a tengerpart irányában északnak vagy délnek. Mit tehetünk viszont akkor, ha ez utóbbira nincs egy külön napunk, de mégis vonatokat szeretnénk látni, ráadásul olyanok számára is "fogyasztható" formában, akik nem ezért jöttek el az országba?! A megoldást a negyedik legnagyobb holland településen, Utrechtben kell keresni...A dobogóról lemaradva senki sem kap érmet, de ez a város nem is annyira akarja felvenni a versenyt a nagyokkal - mégis van sok minden, amiben előttük jár. Múzeumai nincsenek tele híres festményekkel, művészeti élete azonban a mai napig igen erős. Nem találni itt kikötőt, és csatornát se olyan sokat, ami viszont van, annak ki lehet ülni a partjára. S itt ugyan csak nagyon mellékesen járnak villamosok, de a másik két városhoz képest sokkal nagyobb az itteni pályaudvar, és egyben a holland vasút székhelyét is itt találjuk... nem véletlen, hogy az állami vasúti múzeum is itt nyitotta meg kapuit.


ITT OLVASHATÓ

SPIONVILÁG MAGYARORSZÁGON

HUPPA.HU
Szerző: Szele Tamás
2016.03.24.


Kérem, eljött. Kinek végre, kinek valahára, mindenkinek bánatára: oda hát a kommunikációnk. Csengőfrász lesz, tudni fogjuk, mi telefontéma és mi nem, megindulnak majd az egészen komoly névtelen feljelentések. Jelezném, hogy a legújabb kutatások szerint Recsken még egész számottevő mennyiségű rézérc található, melynek kitermelése a mai hírek ismeretében többé nem jelent gondot.
Nem huhogok, kérem, és nem is rémlátomások gyötörnek. Ha van valaki ebben a történetben, aki paranoiás, az a mi mélyen tisztelt belügyminiszterünk, bizonyos Pintér Sándor. Lássuk, mit jelentett be ma Budapesten, a brüsszeli eseménykre való tekintettel (http://24.hu/belfold/2016/03/24/pinter-sandor-valasza-brusszelre-az-allam-mostantol-minden-magyart-le-tudjon-hallgatni/):
„A kormány döntést hozott egy terrorizmus elleni döntéscsomagról. Ebbe az alábbiak tartoznak:
  • Létrehozzák a terrorelhárítási információs és bűnügyi központot. Ez elemzi a beérkezett információkat, majd továbbítja és figyelmeztet, ha kell.
  • Törvényt hoznak a telefonok és más kódolt kommunikációs eszközök, mint az internetes kommunikáció lehallgatására. Egészen pontosan a “magánszektor által kódolt adatszolgáltató eszközöket”
  • Megteremtik a lehetőséget a bankszámlákra való betekintésre.
  • Kibővítik a rendőrség rádiórendszerét a kommunikációs krízishelyzetekre. Egységes digitális kommunikációs rendszert akarnak, vagy majd az sms-ekre korlátozzák a kommunikációs forgalmat.”

ITT OLVASHATÓ

TUTI BIZNISZ. GYAKORLATI TANÁCSOK, HOGY VÉDEKEZZ AZ ÁTVERÉS ELLEN!

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.03.24.


Egy vállalkozói szakmai csoportba bekerült egy újabb csuda lehetőség. Sajnos három szakmai kérdésem után törölte a hírdető a bejegyzését, mert nem tudott választ adni. Mivel még mindig folyamatosan dőlnek be emberek az átveréseknek, így át kell beszélnünk, hogy mire figyelj, ha szembe jön veled a legújabb szuper pénzügyi r lehetőség, amibe csak be kell szállnod. Nem tagadom, hogy vannak remek lehetőségek, viszont a legtöbb átverés. Átverés, mert nem azon a kockázati szinten mutatják be a történetet, mint amit te gondolsz erről az egészről. Ez olyan, mintha azt mondanák, hogy biztonsági öv nélkül utazz autóban sík terepen, miközben a valóságban hegyi szakaszon száguldoztok. Nagyon más...
Mi a garancia a pénzedre?
Nem tudom bemásolni a szöveget, mert törölte magát a harmadik kérdésem után. Így emlékezetből mondom, de a szokásos kompetencia bullshitet (pl kommunikatív, jó kiállás, magas kereset) kihagyom. A lényeg, hogy egy nemzetközi cég keresi igazgatóságát nemesfém és egyéb nagy értékű ingóság értékesítésére.

Sokadik kérdezésemre sem kaptam meg a választ a garanciáról. A magyar emberek pénzügyileg nagyon buták. Be kell látnunk, hogy hozott anyagból dolgozunk. Így el kell fogadnunk, hogy az átlagos magyar ember számára a garancia azt jelenti, hogy az adott cég "európai igazgatója" a képedbe mondja: "tuti üzlet. nincsen esély a bukásra". És ezzel így rendben van minden.

A garancia nem ezt jelenti.
ITT OLVASHATÓ

KORRUPCIÓ: HÁROMSZOROS ÁRON RENDELIK A KÖZBESZERZÉSEKET?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Caius Scaevola
2016.03.24.


Nemrégiben látott napvilágot egy kutatás a magyarországi korrupció-percepcióról, amelyből kiderült, mennyire látják korruptnak az országban uralkodó viszonyokat a magyarok. Az eredmény elkeserítő, de egyáltalán nem váratlan: minden harmadik ember szerint nőtt a korrupció 2010 óta, mióta a Fidesz van hatalmon. 

A kutatások szerint  az emberek nem tévednek. Egy másik kutatás 120 ezer közbeszerzés anyagát nézte át 2009-2015 időszakából, amelyből kiderült, hogy akár 140-320 százalék közötti túlárazás is előfordulhat, és 2009 óta meredeken nőtt az ártorzítás a magyar közbeszerzéseknél. 

Nincs min csodálkozni, mindennek tanúi voltunk. Az elmúlt 6 évben szinte nem telt el úgy hét, hogy ne borult volna ki egy újabb bili a Fidesz-közeli korrupciós ügyek körül: trafikmutyi, földmutyi, ormótlan ingatlannövekedések, elcsalt EU-s pályázati pénzek, kaszinómutyi, letelepedési államkötvények, gázmutyi és sorolhatnánk tovább az ügyeket, amelyeknek közös nevezője, hogy az egyik oldalon a közvagyon általában el, a másikon pedig a magánvagyon feltűnik.

ITT OLVASHATÓ

A KVÓTAÜGYI NÉPSZAVAZÁSRÓL

ÍGY IRNÁNK MI
Szerző: ALKOTMÁNYJOGÁSZOK
2016.03.24.


Az eddigi alkotmánybírósági és kúriai gyakorlat alapján a Kormány által benyújtott kérdésben több okból nem tartható népszavazás. Ettől függetlenül nem az Alaptörvény vagy a népszavazási törvény rendelkezésein, nem a Nemzeti Választási Bizottságon, de még csak nem is a Kúrián fog múlni végső soron, hogy meg lehet-e tartani ezt a referendumot, hanem azon, hogy a nap végén az Alkotmánybíróság tagjainak többsége mit gondol erről a kérdésről. Innentől pedig mindenkinek a fantáziájára bízzuk, hogy a testület egy nagypolitikai jelentőséggel bíró ügyben szembe fog-e menni a kormányzati akarattal.
A Kormány ma népszavazási kérdést nyújtott be hitelesítésre a Nemzeti Választási Bizottsághoz, amelynek a szövege a következő:
„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

ITT OLVASHATÓ

JUHÁSZ ELLEN INDUL VAGYONOSODÁSI VIZSGÁLAT, DE ORBÁN ELLEN NEM INDULHAT?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.03.24.


A Fidesz undorító lejáratókampányának csúcsán jelentette be, vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez Juhász Péterrel szemben, mert a párt szerint több pénzből bérel lakást, mint amennyit keres. Az nem zavarta a fideszeseket, hogy Juhász szerződéssel tudja bizonyítani, hogy az állításuk nem igaz, kezdeményezték a vagyonosodási vizsgálatot, Juhász pedig kijelentette, áll elébe.

A Juhász elleni hadjárat előzménye az, hogy az Együtt önkormányzati képviselője kezdeményezte a vagyonosodási vizsgálatot Orbán ellen, a hatvanpusztai birtok kapcsán. Csakhogy a parlament mentelmi bizottságának elnöke bejelentette, nem indít vizsgálatot, mert a „kezdeményezés nyilvánvalóan alaptalan, mert a birtok Orbán apja tulajdonában van.”

Csakhogy pont ezt kéne kivizsgálni, hiszen Orbán apjától a birtokot Mészáros Lőrinc bérli, de Orbánék használják, erről árulkodik a titkos dácsánál parkoló, Lévai Anikó, a miniszterelnök feleségének autója; Nárcisz kutya, akit Orbán fia mint tulajdonos a hatvanpusztai kastélyhoz jelentett be lakónak; illetve számos pletyka is.

Viszont ez azt jelenti, Mészáros vagy így játszik át pénzt az Orbán családnak, vagy ő bérli Orbánnak a kastélyt. Nézőpont kérdése, hogy mi történik, ellenben mindkettő valamilyen illegális ügyletet jelent. De az sem lehet véletlen, hogy a birtok körüli összes földet az Orbán család barátai, legtöbbet Mészáros Lőrinc szerezte meg az államtól. Lehet ez jófejség is, de annál több is, ezt kéne kivizsgálni...

ITT OLVASHATÓ

ÖTEZER ÉVES TERV

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Para-Kovács Imre
2016.03.24.


Nincs más dolga a magyar ellenzéknek, mint kiválasztani a megfelelő helyet, hogy amikor a Fidesz-KDNP összeomlik saját hülyeségének súlya alatt, ne temesse maga alá őket is. Ez nem annyira könnyű, mint gondolnánk. Képzeljünk csak el egy negyven méter magas, kétszáz tonnás részeg mennyasszonyt, aki hamarosan dobja a csokrot, de nincs semmi biztosíték arra, hogy ne zuhanna be a várakozók közé, tehát egyszerre kell figyelni a csokor pályaívére, és az ara becsapódásának helyére is. Ha a kettő nagyjából egybe esik, akkor nem volt szerencsénk.

Emellett ott van még a számos, ugyancsak férjre éhes hajadon is, akik megpróbálnak minket megakadályozni az elkapásban. Végtelenül demokratikus és látványos folyamat, még szerencse, hogy tízezer éves civilizációnknak volt ideje kifinomulni és letisztulni. Kifolyt szemek és törött bokák maradnak majd a demokratikus aktus után a helyszínen, mindenki győztesnek hirdeti magát és mindenki gyűlöli a másikat.

A lényeg azonban -, és itt vessünk véget a metaforikus maszatolásnak -, hogy Magyarország kormánya minden erejével saját megbuktatásán dolgozik, hamarosan eléri a töréspontot és a népszerűségi mutató grafikonjai lefittyednek, majd bármiféle jelentős eredmény, eredeti gondolat felmutatása nélkül az eddigi ellenzék kormányra kerül és…

…és mi lesz?

ITT OLVASHATÓ

HALÁLTUSA

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.03.25.


A Diktatúrák nem tartanak örökké. Sehol és semikor. Végük akkor lesz, mikor a gyakorlatban kell bemutatni erejüket, mert a társadalom megosztásán, az egyén kiszolgáltatottságán alapuló lelki terror többé nem hatásos. És épp itt tartunk.

Ha több napon át nem írok, annak oka van. Március 20-tól a Kossuth téren vagyunk nonstop, sátras tüntetéssel, és minden éjszakámat ott töltöttem. Volt esélye, hogy Orbán a korábbi akcióikhoz hasonlóan a saját maga által elrendelt terrorellenes intézkedések részeként eltakaríttat minket a Parlament elől, ilyenkor meg aztán ott a helyem, természetesen. Egyelőre nem nyúltak hozzánk, úgyhogy ma éjjel van időm írni, pótolom is az elmaradt írnivalót. Először is: az elrendelt intézkedések sok mindenre alkalmasak, csak épp terrorelhárításra nem. Az öngyilkos merénylőn nem látni, hogy az, egészen addig, míg egy nagy robbanásban nyilvánvalóvá nem válik. Ha meg nem tudod, hol a célpont, lehet bármennyi fegyvered, nem tudsz velük mire lőni. Ott szoktak ilyen látványos erődemonstrációt tartani, ahol épp megtörtént a merénylet, és a célja a Nép megnyugtatása: odafigyelünk, itt vagyunk, nekünk is vannak fegyvereseink, nyugi. Ám ahol nem történt semmi, mint kishazánkban, ott a TEK-legények látványos megsétáltatásának teljesen más célja van: megfélemlítés.

A legkiemeltebben "őrzött" hely természetesen a Rezsim székháza: a Parlament, a fél TEK ott nyüzsgött a Kossuth téren, egyenruhában és anélkül. Dögivel láttunk érdekesnél érdekesebb dolgokat, de most ezekről nem mondok inkább részleteket: a végén még az itt megírtak lennének az ürügy tüntetési sátrunk lebontására, azt meg nem szeretném. Elég annyi: ez egy operett, semmi több, díszlet, handabanda, melldöngetés, erőfitogtatás, nem a terroristák felé, mert akik halálra készülnek, azok nem félnek géppisztolyosoktól sem, ez gondolom világos. A Népnek kéne megijedni, hogy micsoda erő van Orbán kezében, de a Nép épp azzal van elfoglalva, hogy lázadjon, úgyhogy az ilyenféle erődemonstráció épp nem érdekel már senkit. Valódi célja inkább csak annyi: megnyugtatni a Diktátort, hogy ha gáz lesz, vannak hozzá hű fegyveresek, akik kimentik, ha szaladnia kell. Mert egyébként nagyjából az egész TEK-et kivezényelték, nem is bírták sokáig fönntartani az állandó, sokcélpontos járőrözést, tán ha vannak ezren, nincs kivel leváltani az elfáradt járőröket...

ITT OLVASHATÓ

UGOCSA NON CORONAT

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.03.24.


A latin kifejezés azt jelenti, hogy Ugocsa nem koronáz.
1527-ben írta ezt Ugocsa vármegye, mikor I. Ferdinánd koronázására invitálták a vármegyéket.
Hát, nem cifrázták, ami azt illeti - ha jobban utánakutatnának, valószínűleg megtalálnák Orbán valamelyik ősét Ugocsában...
Magyarország legkisebb vármegyéjének önérzete fordítottan volt arányos jelentőségével - Orbán tekintetében ma sincs ez másként.
A szöveg viszont megmaradt a mai napig, mint a bolha köhögésének szinonímája.
A politika iránt érdeklődő ember csak néz, mint Rozi a moziban, hogy mekkora hisztériát csap viktátorunk a menekültek körül, és ehhez talál magának partnereket is, akik egymásra és rá is rálicitálnak emeletes baromságaikkal.

Legutóbb Don Pintér volt olyan kedves kifejteni, hogy a brüsszeli merényletben olyan személyek érintettek, akik a zöldhatáron jöttek át, - aztán, maga is érezve tán, hogy ezt azért túltolta, korrigált: a támadásban migránscsaládban születettek vettek részt.
Már csak az hiányzott, hogy kijelentse, ki kell őket irtani, hetediziglen.

Nomármost egy ilyen megállapítás jogszabályba ütközik, konkrétan a közösség elleni uszítás (BTK 332.§) bűncselekménye valósul meg, büntetési tétele alapesetben három év, kár, hogy ez a jogszabály kormányzati politikusokra láthatólag nem vonatkozik.
Ha vonatkozna, a komplett kormány a fenekére szorított kézzel sétálna a sitten, miután a zuhanyozóban egyszer véletlenül lehajoltak a szappanért...


ITT OLVASHATÓ