2020. február 25., kedd

NEM IGAZ, HOGY CSAK NÉHÁNY OKTATÓ ÉS 7 KÖZÉPISKOLA TILTAKOZOTT A NAT ELLEN

MÉRCE
Szerző: KOVÁCS BLANKA
2020.02.25.Kásler Miklós a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában reagált a Nemzeti Alaptantervvel kapcsolatos véleményekre kedd reggel. Emellett pedig bejelentette azt is, hogy „szeptemberre minden elkészül”, így a következő tanévben már bevezetik a NAT-ot és a kerettanterveket is – írja az MTI.

Az emberi erőforrások minisztere továbbá arról is beszélt, hogy mintegy 3 ezer középiskola van az országban, és összesen csak 7 iskolából tiltakoztak a NAT bevezetése ellen, illetve mindössze néhány egyetemi oktató csatlakozott hozzájuk, szerinte pedig ez „csekély, 1 százalék alatti”.

„Soha nem tudjuk elérni, hogy mindenki elégedett legyen, de ez a tanterv a jelenlegi adottságok alapján készült, és lényeges továbblépést jelent az előző tantervhez képest
” – jelentette ki a miniszter.

Hozzátette, szerinte a tiltakozók nem érdemi észrevételeket tettek, hanem politikai megonfotolásokat közvetítettek, és nem volt szerencsés a középiskolás diákokat is belevonni ebbe.

Csakhogy amit Kásler mondott arról, hogy hányan is tiltakoztak a NAT ellen, az súlyos csúsztatás.

Az alaptanterv elleni tiltakozáshoz a 444 januári cikke szerint közel 30 tantestület csatalkozott, azóta pedig már a VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium, az Újbudai József Attila Gimnázium, a Kőbányai Szent László Gimnázium, a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium tanárai, a Veres Pálné Gimnázium tanárai és a Budapesti Teleki Blanka Gimnázium tantestülete is a listát gyarapítja.

És ehhez jött még éppen ma, február 25-én a veszprémi Lovassy László Gimnázium is, akik közleményükben azt írták,

a közoktatás nagyon is rászorul egy mély, stratégiai korszerűsítésre, de ez az alaptanterv ezt nem orvosolja, sőt néhány szempontból még súlyosbítja is a problémákat.

Ennek oka az új Nemzeti Alaptanterv erőltetett ütemű létrehozása, és éppen emiatt a mély, érdemi szakmai konzultáció elmaradása” – írják.

A Lovassy pedagógusai ezért azt javasolják, hogy a NAT bevezetését legalább egy évvel halasszák el, és az így nyert időt olyan szakmai egyeztetésre használják fel, ami nyitott a NAT új változatától különböző szemléletmódok és tartalmak befogadására is.

Viszont fontos hozzátenni azt is, hogy a tiltakozások szászlóvivőjét nem csak az intézményi kiállás jelentette, ugyanis eközben a NAT-ot rengeteg szervezet és oktató is nyilvánosan ellenezte. Íme a lista (a teljesség igénye nélkül):

Számos pedagógus – köztük lengyelországi tanárok is – pedig a #NoNat Facebook kampányban, egyénileg tiltakozott...

MÁR EURÓPÁBAN A KORONAVÍRUS: MIRE SZÁMÍTHATUNK?

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2020.02.25.  A koronavírus 2-3%-os halálozási rátája 
  lényegesen magasabb,mint a szezonális 
  influenza 0,1%-os mutatója, ezért  
  drasztikusabb intézkedésekkel lépnek fel 
  ellene az országok. Úgy tűnik, ebben csak 
  részsikereket értek el, hiszen a koronavírus 
  elszabadult, és egyre több országban üti fel 
  a fejét. A korlátozó intézkedések és az 
  emberek magatartásának változása jelentős 
  kínálati és keresleti sokkhatást váltanak ki, 
  ami a világgazdaság lassulását okozza. A fő 
  csatornák a keresleti oldalon a turizmus és 
  vendéglátás, rendezvényszervezés lehetnek, 
  a kínálati oldalon pedig a gyári leállások, 
  illetve a glboális termelési láncok szétszakadása okoz veszteségeket a feldolgozóiparnak és a szállítmányozásnak - mondja vezető elemzőnk, Madár István...

ESŐBEN CSAPATOM A MUNKÁT, AVAGY DIGITÁLIS NOMÁDKÉNT DÉLKELET-ÁZSIÁBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2020.02.25.


Egyre népszerűbb a digitális nomád életforma, ugyanakkor az is igaz, hogy sokaknak csak nagyon halvány képük van arról, mit is jelent mindez a hétköznapokban. Mert hogy messze nem laza nyaralásról szól ez az élet, miként az Elvira írásából is kiderül, aki Délkelet-Ázsia több országában utazgatva élt így pár hónapot.

„Este 11 körül járt Phuket egyik chill hosteljének társalgójában. Én éppen nagy erőkkel igyekeztem befejezni egy munkát, közeledett a kitűzött határidő. Mellettem egy brazil és egy ománi srác sörözött, és röviden bekapcsolódtam a beszélgetésükbe (elvégre bármilyen sürgős is egy munka, kétpercnyi beszélgetésre csak tudok időt szakítani két kedves utazóval).

Megemlítettem, hogy néhány hónapos utat teszek Délkelet-Ázsiában, és ezt úgy tudom fenntartani, hogy közben távmunkában dolgozom. Erre a brazil srác felkiáltott:

– Wow, én is ezt akarom csinálni!

Mire én:

– Micsoda? Te is dolgozni akarsz este 11-kor is, ahelyett hogy söröznél?

Viccet félretéve, digitális nomádnak lenni bizonyos szempontból tényleg ilyen. Pontosabban, ilyen is...

ORBÁN SZERENCSÉJE AZ, HOGY A MAGYAR ROMÁK BÉKÉSEK - IVÁNYI GÁBOR AZ EGYETLEN KERESZTÉNYHEZ MÉLTÓ IMÁT MONDTA EL, HOGY ISTEN SZABADÍTSA MEG AZ ORSZÁGOT A GONOSZ MINISZTERELNÖKTŐL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.02.25.


Nem lehet tudni, meddig akarja feszíteni Orbán a húrt, de ha a romákkal szembeni fajgyűlölet, szegregáció ügyében is “nemzeti konzultációt” tart, akkor nyílt háborút indít az egyébként példásan béketűrő magyar cigánysággal szemben. A “nemzeti konzultációnak” nevezett hazugsághalmaz ugyanis minden esetben uszítás: kérdésnek álcázott propaganda, amely az előítéleteket fogalmazza meg és veri bele az emberek fejébe, gerjeszti a gyűlöletet valamilyen védtelen kisebbséggel vagy csoportosulással szemben. Ha ezt a romákkal szemben is megteszi propaganda céljából, az rendkívül alantas lesz a magyar romákkal szemben, akik nem szolgáltak rá erre.

Ennek bizonyítéka az, hogy a magyar cigányság nem szerveződött a “keresztény magyar” nemzetvédőkhöz hasonló szervezetekbe, önvédelmi vagy paramilitáris csoportokba, mint a Magyar Gárda és társai, a romák ellen elkövetett gyilkosságsorozat után sem, pedig megtehette volna. Szó szerint célpontokká váltak, a gyűlöletpropaganda puskagolyó elé állította őket, és nem sietett a védelmükre sem a kormány, sem a magyar közvélemény. A gyöngyöspatai romák elleni faji diszkrimináció után Orbán Viktor cigányellenes uszítást folytatott, és a szegregációt nem megszüntetni, hanem kiterjeszteni akarja. Ezzel bízta meg a Fidesz rasszista helyi képviselőjét, hogy koordinálja a fajgyűlöletből fakadó kormányzati hátrányos megkülönböztetést.

Orbán a romákkal szembeni gyűlöletpropaganda jegyében először tette meg azt, hogy nyíltan az igazságszolgáltatás fölé helyezze magát, és megtagadja egy jogerős bírósági ítélet végrehajtását. Igaz, hogy az európai bíróság ítéleteivel rendre megteszik ezt: nem hajtják végre a kirekesztett egyházakkal kapcsolatos ítéleteket, és nem fizetik ki például Iványi Gábor egyházának a több milliárdos állami tartozásokat. De magyar bíróság jogerős ítéletét nyíltan most tagadta meg Orbán először, az indoka pedig olyan fajgyűlölő és rasszista magyarázat, amely után civilizált országban soha többé semmiféle közfunkciót nem tölthetne be. Azt állította, hogy a cigányoknak munka nélkül akarnak pénzt adni, ami sérti a “magyarok” igazságérzetét. Miközben egy kártérítés esetében nem kell a kártérítés összegéért megdolgozni, mert az nem munkabér, hanem egy sérelem orvoslása.

Hogy Orbán ezt meg merte tenni, annak bizonyítéka, hogy visszaél a magyarországi romák békés természetével. Egy alkalommal Horváth Aladár a feketék polgárjogi küzdelmeinek titkát kutatta Amerikában, és emlékeztettük arra, hogy ha ezt keresi, nagy bajban lesz, mert Amerikában a feketék fegyverrel és véres lázadással vívták ki az emberi jogaikat. Lángoltak egyes amerikai nagyvárosok. Ha egy feketét lelőttek, ők lelőttek tíz fehéret, és a rasszisták megértették: ha nem akarnak polgárháborút, és biztonságban akarják tudni saját családtagjaikat, akkor tiszteletben kell tartaniuk az afroamerikaiak jogait, mert ellenkező esetben ők sem tartják tiszteletben a fehérek jogait. Nem fogadják el, hogy a fehérek felsőbbrendűek lennének, nekik pedig el kellene tűrniük a rasszista megkülönböztetést...

ITT AZ ÚJABB BIZONYÍTÉK ORBÁN VIKTOR TORZ DEMOKRÁCIAKÉPÉRE

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2020.02.25.


Lényegében csak a legmacerásabb területek maradtak meg Kásler Miklós vezetése alatt az emberminisztériumban, a haszonnal kecsegtető területeket lassan, de annál biztosabban lecsipkedték róla a vetélytárs tárcák. A nemzet főorvosa láthatóan nem tud megbirkózni azokkal a kihívásokkal, melyek az oktatás és egészségügy területén jelentkeznek, de egyelőre tovább görgeti azokat az ügyeket, melyekbe csak bele lehet bukni. Az új Nemzeti alaptanterv viharos fogadtatása talán arra jó lesz, hogy Orbán Viktor meg tudja indokolni a saját választói számára, miért járnak jól azzal, ha leváltja Káslert a tárca éléről.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumát lassan zombi minisztériumként emlegetik, ami nem ok nélküli jelző. Olyan területek tartoznak ugyanis ide, melyeket az Orbán-kormány az utóbbi 10 évben nem vett igazán komolyan. Főként az oktatás és az egészségügy kérdéseiben folytatták azt a halogató taktikát Orbán Viktor kormányai, mely most kezdi meghozni az „eredményét”. E két területen ugyanis elmaradtak az átfogó reformok, nem készültek érdemi elemzések, nem volt sem szakmai, sem társadalmi egyeztetés a fontosabb kérdésekről. Lényegében permanens válságkezelés jellemzi a kormányt, amit csak cinikus kommunikációval és kioktató stílussal tud leplezni.

A Nemzeti alaptanterv suttyomban való kihirdetése is szerves része ennek a magatartásnak. Miután szűk körben megszületik egy szinte minden magyar családot érintő tervezet, a minisztérium a „nagy sikerre való tekintettel” úgy dönt, hogy országos roadshow-n fogja népszerűsíteni az irományt. Az Orbán-kormányok fordított demokrácia felfogásának egyik leglátványosabb megnyilvánulását láthatjuk ebben. Előbb meghozzuk a döntést, és miután kiakadnak mindazok, akiket korábban kihagytunk az egyeztetésekből, és nem mellékesen nekik kell a NAT-ból valamiféle értelmezhető tudásanyagot előállítaniuk, utólag elmegyünk hozzájuk átbeszélni a dolgokat...

TÖRTÉNELEM A PRÓFÉTÁK KEZÉBEN – KOMORÓCZY GÉZA: A NEMZETEK JÖVŐJE A SZÜNTELEN VÁLTOZÁS

168 ÓRA
Szerző: BUJÁK ATTILA
2020.02.25.


„A történetírás a múltra irányul, de a jelenben végzett szellemi tevékenység.” Nem véletlenül kezdjük a fülszövegből lopott idézettel Komoróczy Géza új kötetének bemutatását. A Biblia, a kötet tárgya egy páratlanul gazdag történetírói pálya kezdőpontja. A Biblia ösztönözte a szerzőt hébertanulásra, ez vezetett az ókori Kelet, az ékírás, az asszír szövegek tanulmányozásához, a hebraisztikához, később a judaisztikához. Hogy mindez miképpen illeszkedik a magyar történelmi önszemlélet keretébe, arra magyarázat, hogy a Könyvek Könyve a magyar nyelvet, világlátást a reformáció korától napjainkig megtermékenyítette. A most megjelent válogatás (Történelem a próféták kezében – A Bibliáról. Ab Ovo, 2019) a professzor bibliai tárgyú tanulmányainak, cikkeinek, interjúinak átfogó gyűjteménye.

Ahogy több alkalommal mondta, az ókortudományhoz, az ékírásos szövegekhez a Biblia nyitott önnek utat.

Egy lépéssel ennél is hátrébb kezdeném. Iskoláskoromban Ady versei, történelmi–bibliás páthosza („Keresvén zsidókkal atyafiságunk”) keltették fel bennem a Könyv iránti érdeklődést. Károlyi Gáspár fordításában – mert bár a Bibliát szinte az összes hazai felekezet többször lefordította, magyar nyelven mégiscsak ez „a” Biblia – voltak dőlt betűvel szedett szavak, és egyik nagynéném megkérdezte tőlem, miért vannak ezek így írva. Nem tudtam a választ, de a kérdés (és maga a Könyv) ettől kezdve izgatott. A középiskolában a szünidőket a Debreceni Református Kollégium könyvtárában töltöttem, kezdtem összehasonlítani a különböző kiadásokat, idegen nyelvű fordításokat. A páratlanul gazdag gyűjteményben lehetőségem nyílt arra, hogy ismeretlen nyelveket, titokzatos szövegeket tanulmányozzak. Amikor egyetemre kerültem, már tudtam, hogy az ókori Kelettel akarok foglalkozni. Felvettem Czeglédy Károly héberóráit, majd nem sokkal később átmentem Hahn Istvánhoz, s ő éveken át privatissimumként (csak ketten voltunk az órán) olvasott külön velem Bibliát, rabbinikus irodalmat, az akkortájt fakszimile kiadásban megjelent holt-tengeri tekercseket. Ékírást Dávid Antalnál tanultam, minden hétköznap este, Rákóczi úti lakásán.

Szakrális értelemben a Könyvek Könyve nem érdekelte?

A szöveg volt izgalmas, a szavak, a nyelvtan, az elbeszélés, a költészet, a történelem. A Biblia az ókori Kelet gazdag irodalmának része. Jelentősége abban áll, hogy míg Egyiptom vagy Mezopotámia eredeti írásos emlékeit a 19. században kezdtük megismerni, a Bibliát évezredeken át olvasták, értelmezték. Az európai – és nem mellesleg az arab – kultúra az antik irodalomra és a Bibliára épül. Ami a szakralitást illeti, tudom, hogy vannak, akik a Bibliát, mint mások a Koránt vagy a Védákat, szent iratnak vagy éppen isteni kinyilatkoztatásnak tartják, s tiszteletben tartom meggyőződésüket, de számomra a Biblia irodalom. Ugyanúgy, mint Homérosz Íliásza vagy a Gilgames-eposz. És akármit hiszünk vagy tartunk róla, minden értelmezés előfeltétele, hogy mindenekelőtt mint szöveggel foglalkozzunk vele...

KINEK KELL FÉLNIE, MITŐL ÁLLHAT LE A KORONAVÍRUS TERJEDÉSE?

INDEX
Szerző: MOLNÁR CSABA
2020.02.25.


A koronavírus-járvány megérkezett Európába, Olaszországban számos település köré vontak karantént. Mikor lesz magyarországi fertőzött? Le kell-e zárni az országhatárokat? Veszélyben vannak-e az Olaszországban tartózkodók? Fertőzhetnek-e az északolasz tartományokból érkező termékek? Ez már a világjárvány? Minden fontos tudnivalót összeszedtünk...

MIGRÁCIÓ NÉLKÜL TÍZSZER GYORSABBAN FOGYOTT VOLNA A MAGYAR LAKOSSÁG TAVALY

G7.HU
Szerző: VÁCZI ISTVÁN
2020.02.25.


Felemás népesedési adatokat tett közzé ma a KSH. A statisztikai hivatal előzetes számai szerint tavaly 89 200 gyermek született Magyarországon, 0,7 százalékkal kevesebb, mint 2018-ban. Az elhunytak száma 129 600, ami 1,1 százalékos csökkenés, vagyis lassult a népesség természetes fogyása.

Ez 2018-ban 41 238 fő volt, tavaly 40 400. Az ország lakosságának becsült száma* azonban ennek csak körülbelül a tizedével csökkent. A KSH szerint tavaly január 1-jén 9 772 756 lakója volt az országnak, év végén pedig 9 millió 769 ezer.

A tízszeres különbség a nemzetközi vándorlás pozitív egyenlegének köszönhető, amely ezek szerint nagyjából 36 ezer fős pluszt mutatott.

Más szavakkal ez nem más, mint a kormány részéről oly sokat kárhoztatott migráció,

igaz, tágabb értelemben, mint ahogyan a kormányzati retorika 2015 óta használja a migráns kifejezést. Ebben ugyanis nemcsak a hazánkba költöző külföldiek vannak benne, hanem azok a magyar állampolgárok is, akik huzamosabb külföldi tartózkodást követően visszajöttek az országba. (A kiköltözők pedig értelemszerűen rontják az egyenleget.) A migráció összetételéről azonban majd csak később lehet valamit megtudni.

Érdemes megnézni a termékenységi arányszámot is, amely azt mutatja meg, hogy hány gyermek jut egy szülőképes korú (15 és 49 év közötti) nőre. Ennek emelését szolgálja a kormány tavaly év elején meghirdetett demográfiai programja, illetve a korábban bevezetett családtámogatási intézkedések is.

Ebben a tekintetben egyelőre elmaradt a javulás, az 1,49-es arányszám megegyezik a 2016 és 2018 közötti értékkel. Mivel közben csökken a szülőképes korban lévő nők száma, törvényszerű az újszülöttek számának visszaesése...

HIÁBA SZÁLLT EL AZ INFLÁCIÓ, A JEGYBANK NEM LÉPETT

HVG ONLINE
Szerző: HVG.HU
2020.02.25.


A várakozásoknak megfelelően a jegybank Monetáris Tanácsa nem emelt alapkamatot.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa február 25-i ülésén változatlanul hagyta a jegybanki kamatkondíciókat, vagyis az alacsony, 0,9 százalékos alapkamaton se változtatott. A forint árfolyama nem reagált a bejelentésre, maradt a 337-es szinten.

Indoklásában a Monetáris Tanács megismételte a régóta hangoztatott érveit. Dióhéjban:
- Árfolyamcélja nincs, csak inflációs célja,
- Inflációs célja is csak középtávon van,
- Középtávon az infláció a 3 százalékos célra várható,
- Vagyis nincs szükség jelentős beavatkozásra.

Bővebben kifejtve, az indoklásban azt írják, hogy az infláció továbbra is változékonyan alakul, ezért a Monetáris Tanács a kilátások megítélésében nagyobb figyelmet fordít a tartós tendenciákat megragadó alapfolyamat-mutatókra. Az infláció várható alakulását meghatározó tényezőkben továbbra is kettősség figyelhető meg. Az élénk belső kereslet emeli, míg a tartósan visszafogott külső konjunktúra fékezi az áremelkedés ütemét. A fogyasztóiár-index 2020 első negyedévének végére visszatér a toleranciasávba, és az előrejelzési horizont második felében a 3 százalékos inflációs célon stabilizálódik. A Monetáris Tanács a tényezők árstabilitás fenntartására gyakorolt hatását a monetáris politika 5-8 negyedéves horizontján értékeli.

A Monetáris Tanács legközelebb a márciusi Inflációs jelentés keretében fogja átfogóan értékelni a makrogazdasági folyamatokat, amelyre alapozva meghatározza, hogy milyen mértékű lépésre van szükség az inflációs cél elérése érdekében. Amennyiben az inflációs kilátások tartós megváltozása indokolttá teszi, a Monetáris Tanács kész minden rendelkezésére álló eszközt alkalmazni - ígérik a közleményben...

AZ VAN, AMIT ORBÁN AKAR

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.02.25.

Nem túl nagy meglepetésre a Fidesz áttolta akaratát a Parlamenten, ezért június 15-ig nem fizetik ki a börtönzsúfoltság miatt megítélt kártalanításokat. Ma Magyarországon az van, amit Orbán Viktor parancsba ad. A kérdés már csak az, hogy hol ér véget hivatalosan is a demokráca?

A SZAKSZERVEZETEK SZERINT A BEJELENTETT 10%-OS PEDAGÓGUS BÉREMELÉS IGAZÁBÓL „KEVESEBB, MINT 0%”

MÉRCE
Szerző: BLASKÓ ZSÓFIA
2020.02.24.


A pedagógusok számára tíz százalékos béremelést jelentett be a mai napon Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, ám ez a szakszervezetek szerint mindenféle egyeztetés nélkül történt, ráadásul az is elég esetleges, ki és mikor kapja meg.

A PDSZ szerint a kormány az új Nemzeti Alaptanterv bevezetése óta felháborodott pedagógusok szemét a „béremelésnek látszó pótlékkal akarja kiszúrni”.

Ez a 10 százalékos pótlék nem béremelés. Hogy mihez képest kapsz 10 százalékot, egyelőre még nem is világos. Mivel pótlékként érkezik hozzád, bármikor elvehetik. A PDSZ-t ráadásul ugyanezen egyeztetésen úgy tájékoztatták, hogy ha ez a terv valóra válik, akkor az intézményvezetőknek és a helyetteseiknek viszont közel 100%-os pótlékemelést kívánnak juttatni. Így kívánja megosztani a kormányzat az elégedetlenkedőket.
-írja az érdekvédelmi szervezet Ne dolgozz ingyen! oldalán megjelent közleményben a mai hírre reagálva.

A PDSZ szerint az így „megvásárolt” intézményi dolgozók feladata lesz, hogy kezeljék a feszültséget, amely a nemzeti alaptanterv miatt megváltozott tantárgyi óraszámokból keletkezik.

A szakszervezet továbbra is kitart követelései mellett: a béreiket a mindenkori, és nem a 2014-es minimálbérhez szeretnék igazíttatni, illetve kérik, hogy egységesen, minden oktatási dolgozó kapjon egyszeri, 60 százalékos illetményfejlesztést, az elmúlt évek az elmaradt béremelései miatt. A PDSZ arra szólítja fel a partnerszakszervezetet (a PSZ-t), hogy ők is támogassák ezt a törekvést.

A PDSZ közelménye szerint ez a tíz százalék a gyakorlatban ráadásul majdnem hogy a nullával egyenlő, ugyanis:

- Az életpályamodell bevezetésekor több pótlékot és juttatást is beolvasztottak az alapbérbe, így fedezték a béremelés 30 százalékát, akkor arra hivatkoztak: nem pótlékot akarnak adni, hanem tisztes alapilletményt. „Mi történik most? Pótlék formájában jön az emelés, amely az életpályamodell kudarcának újabb közvetett elismerése”.
- Kásler kijelentésével ellentétben ma nincsen Magyarországon diplomás bérminimum: a pályakezdő, gyakornok tanárok bére azért emelkedett január 1-től 8%-kal, mert nem érte el a garantált bérminimumot, az ún. szakmunkás minimálbért. Erre épül rá a tíz százalékos emelés – de az összesen 18 százaléknyi emelés „messze nem elegendő a pedagógushiány elhárítására, a súlyozott emelésre, vagyis arra, hogy különösen a pályakezdők béremelése kapjon nagyobb hangsúlyt”.
- Az idei évre jósolt 4-5 százalékos infláció miatt a pótlék „kb. 0% reálbér-növekedést jelent”. ...LEHET, HOGY TÖRVÉNYES, DE BIZTOSAN ERKÖLCSTELEN

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.02.25.


A magyar politikusok – egyébként a világ egyéb tájaira is jellemző ez – valami egészen gusztustalan módon képesek visszaélni pozíciójukkal és hatalmukkal. Sokszor a törvényeket is áthágva jutnak extra jövedelmhez, ami már csak azért is undorító, mert egyébként is jóval többet keresnek, mint azok az átlagemberek, akik valóban keményen meg is dolgoznak a fizetésükért. A hazai politikusok egy jó része soha nem dolgozott egyetlen percet sem a piacon, hiszen már az iskola elvégzését követően bekerültek a pártok szárnyai alá – ez különösen igaz a Fideszre, amelynek ernyőszervezete, a Fidelitas már szinte gyermekkortól csábítja a magyar fiatalokat politikai szektájukba –, hogy aztán politikusokként éljék le egész életüket. Persze a politikában is lehet nagyot alkotni, hiszen az ő szerepük és felelősségük óriási tud lenni, amennyiben valóban ezzel a céllal kerülnek oda.

Legtöbbjük azonban a juttatásokért, magas fizetésekért és hasznos kapcsolatokért választja ezt a pályát, amelynek végén lényegében semmit sem kell csinálniuk, a pénz már mindenképpen érkezni fog. Magyarországon a politikai pályafutás szinte biztos anyagi sikert jelent, elég csak megnézni a polgári, nemzeti oldalt, amely az elmúlt tíz évben megszedte magát. Ezek az emberek Orbán parancsára nyomkodják a gombokat a Parlamentben, majd szabadidejükben azt csinálnak, amit akarnak. A képviselői, miniszteri, államtitkári fizetésük mellé még elintéznek okosba egy kis ezt-azt, amiből szépen eltartják családtagjaikat és nem túl távoli rokonaikat is.

Fenyvesi Zoltán, Tapolca fideszes képviselője is pontosan így tett, amikor saját menye lakását bérelte ki Budapesten, a számlát pedig közpénzből állta. A havi 200 000 forintos bérleti díjat több mint egy évig fizette ki saját fia barátnőjének, majd feleségének, ami összességében – a rezsivel együtt – 2,8 millió forintot jelentett a családnak. A Blikk által felderített történetre – már önmagában ez is meglepő egyébként – reagált maga Fenyvesi is, aki elmondta:...

„AKIK ILYEN OSZTÁLYBAN KEZDENEK, NEM IGAZÁN TUDNAK KILÉPNI BELŐLE”

444.HU
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2020.02.25.- Az iskolai szegregáció agresszív gyerekeket és kiégett tanárokat eredményez, mondja L. Ritók Nóra, a Berettyóújfaluban és környékén működő Igazgyöngy Alapítvány vezetője. 


- Tanárként és egy szociális modellprogram irányítójaként nap mint nap igazolva látja ezt az összefüggést, különösen azóta, hogy az új egyházi iskolák elkezdték lefölözni a jobb helyzetű családok gyerekeit.

- Azon viszont nem lepődött meg, hogy a kormány egyre nyíltabban kiáll az iskolai integráció ellen, szerinte mindig is az elkülönítés mellett voltak.

- Akkor miért vesz részt mégis a Belügyminisztérium által vezetett felzárkóztatási programban?

- L. Ritók Nórával vasárnap beszélgettünk, nem sokkal azután, hogy felszólalt a szabad bíróságokért és szabad Gyöngyöspatáért szervezett tüntetésen.

444: – Az utóbbi hetekben egyre határozottabban beszélnek arról a kormányban, hogy talán nem is olyan jó együtt tanítani a különböző hátterű gyerekeket. Hogy látja, ez most új dolog, egy konszenzus felrúgása, vagy eddig sem volt ebben megegyezés?

L. Ritók Nóra: – Mióta a minisztérium által létrehozott Antiszegregációs Kerekasztal tagjaként megismerhettem a döntéshozók gondolkodását, nincs kétségem afelől, hogy ők a különoktatás elkötelezettjei. Ezek a találkozók, amíg részt vettem rajtuk, megoldáskeresés helyett a szegregáció fogalmának értelmezésében merültek ki. Próbálták abba az irányba terelni a dolgot, hogy a szegregáció bizonyos esetekben elfogadható.

444: – Tehát semmi új nincs abban, hogy a 2003-ban megszüntetett felzárkóztató osztályok visszaállítását emlegetik?

L. Ritók Nóra: – Nincs. Többször előkerült, hogy az óvoda és az iskola közt legyen egy átmeneti fejlesztőosztály. Az a baj ezzel, hogy akik ilyen osztályban kezdenek, nem igazán tudnak kilépni belőle, később is ugyanazok a mechanizmusok működnek, mint amikor besorolják őket. Korábban sok olyan iskolában megfigyelhettük ezt, ahol volt iskolán belüli szegregáció: egy vagy két nagyobb osztály a jobb a társadalmi státuszúaknak, és egy kisebb azoknak a gyerekeknek, akik plusz pedagógiai munkát igényelnek. Nagyon ritkán fordult elő, hogy valakinek azt mondták, annyira feljavult, hogy átmehet a nagyobb, jobb osztályba.

Az inklúzió nem úgy működik, hogy egy darabig fejlesztelek külön, aztán eldöntöm, elég jó vagy-e ahhoz, hogy a többiek közé kerülj. Biztos vagyok benne, hogy ez nem visz jó irányba,mert nemcsak tudásbővítésre, hanem például a szociális készségek fejlesztésére is szükség van.
 

Persze kezdeni kell valamit az olyan szegregált iskolákkal, mint például a gyöngyöspatai, ezek nem lesznek integráltak. Sokszor hallani azt is, hogy mágnesiskolát kell csinálni belőlük, vagyis olyan színvonalassá kell tenni őket, hogy a jobb helyzetű szülők se vigyék el onnan a gyerekeiket. De az iskolák helyzetét elnézve ezt a nagyon távoli jövőben tartom csak elképzelhetőnek. Rengeteg pénz és idő kellene ahhoz, hogy megforduljanak az iskolával kapcsolatos, több generáción keresztül kialakult vélemények.

444: – Akkor mit lehet csinálni?
...

A KÓRHÁZI HITELEZŐK ZSAROLÁSNAK TEKINTIK VARGA MIHÁLY SZAVAIT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: D.A.
2020.02.24.


A pénzügyminiszter egy interjúban azt mondta: "mindenki számára van egy ajánlatunk, mindenki mérlegelheti, hogy elfogadja-e.”

Gyakorlatilag megerősítette Varga Mihály pénzügyminiszter egy hétfői interjúban, hogy tőkekövetelésük 20 százalékos elengedését várják a nagy kórházi beszállítóktól, és akkor cserébe megkapják a pénzüket, illetve szeretettel gondol rájuk” a kormány az elkövetkezendő közbeszerzéseknél. A kórházak hitelezői viszont zsarolásnak tekintik a miniszter szavait. 

Varga Mihály pénzügyminiszter az mfor-nak adott interjújában arról beszél, hogy február 29-én lezárulnak azok a tárgyalások, amelyen a 100 millió forint feletti követeléssel rendelkező cégekkel egyeztetnek a kórházi adósságok rendezéséről. Mint mondta: „mindenki számára van egy ajánlatunk, mindenki mérlegelheti, hogy elfogadja-e. ” Hozzátette: van, akivel már sikerült megállapodni, van, akivel folyamatban van, és van, aki még nem került sorra. „A tárgyalások sikeressége pedig nyilván befolyásolja majd a kormányt, hogy a beszerzések központosítása során mely cégekkel tud majd hosszú távon együttműködni.” 

Arra az újságírói kérdésre, hogy milyen kifutása lehet a történetnek, Varga Mihály azt mondta: korábban is volt arra példa, hogy cégek egységesen elengedték a késedelmi kamatot. „Most egy kicsit többet szeretnénk kérni a beszállítóktól. Azt viszont látni kell, hogy ezek olyan vállalatok, amelyek az évek alatt jól tudtak alkalmazkodni ahhoz a helyzethez, hogy a kórházak adóssága rendre újratermelődik. Hogy mi miatt, az a legfontosabb kérdés: az ÁSZ, illetve a KEHI által végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy sajnos nem minden az üzleti szabályok betartása szerint zajlik ezen a piacon. A hozzám eljutott vizsgálatok NAV-jelentések alapján mondhatom, hogy az esetek egy része ilyen típusú, költségvetési csalás. Ehhez alkalmazkodott egy vállalkozói kör.”...

NEM LEHET MEGAKADÁLYOZNI, HOGY MAGYARORSZÁGRA ÉRJEN A KORONAVÍRUS

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: WINDISCH JUDIT, DOBOS EMESE
2020.02.25.


A Japán mellett karanténba helyezett óceánjáró, a Diamond Princess egyik magyar alkalmazottjánál kimutatták a koronavírust, amivel ő az első magyar fertőzött. Itthon még nem tudni fertőzöttről, azonban a volt tiszti főorvos szerint lehetetlen meggátolni, hogy ideérjen. A szakemberek figyelmeztetnek, nem mindenki gyanús, aki Olaszországból jött, még annak sem kell otthon maradnia két hétig, aki hétvégén a karanténhoz viszonylag közeli Milánóban járt. A jelekre azonban oda kell figyelni, hiszen elsőre nem lehet megmondani, hogy valaki náthás vagy koronavírusa van.

"Lehetetlen meggátolni, hogy Magyarországot is elérje a koronavírus, ez bármikor ideérhet, feltéve egyáltalán, hogy még nincs itt"

- mondta a hvg.hu-nak Falus Ferenc, volt országos tiszti főorvos. "Lehetnek már itthon is betegek, vírushordozók, csak még nem került kórházba olyan súlyos beteg, akinél azonosították volna a betegséget." Azt mondja, semmi baj nincs abból, ha regisztrálnak egy beteget Magyarországon, főleg, ha behurcolt esetről van szó.

"Baj akkor van, ha már nem lehet követni, hogy ki a fertőzés forrása, és ő másokat is megbetegít, illetve ha egyszerre van beteg Kelet- és Nyugat-Magyarországon"

- mondja Falus...

PINTÉR SÁNDOR SZERINT NYUGODTAN SZOLGÁLTATHAT ÉS ELLENŐRIZHET EGYSZERRE A KATASZTRÓFAVÉDELEM

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2020.02.25.


Tavaly májusban a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (JNSZ MKI) szabálytalanságokra hivatkozva felfüggesztette a Bige Holding működési engedélyét. Közben viszont a szolnok megyei katasztrófavédelemnek érvényes szerződése volt a gyárral, aminek tűzátjelző-szolgáltatást végzett térítés ellenében. Júniusban megírtuk, hogy emiatt a JNSZ MKI-nak összeférhetetlenséget kellett volna jelentenie maga ellen, később pedig beszámoltunk arról, hogy a katasztrófavédelem több más megyében is jogszabálysértő módon szolgáltat és ellenőriz egyszerre. Cikkeink nyomán Csányi Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, aki azonban – ahogy korábban is – azt válaszolta, hogy nem merül fel összeférhetetlenség ezekben az esetekben...

„ABLAK, AMELYEN ÁRAD A FÉNY A HÁZUNKBA” – CSUKÁS ISTVÁN EMLÉKÉRE

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2020.02.24.


Úgy nőttünk fel, hogy Csukás István mindig itt volt. Szavakban, történetekben, hősökben, generációs határt nem ismerő mesékben. Itt volt valóságosan is, mint a Mesélő életre kelt szobra. Az ősök tekintete, szelíd és mindig szeretetteljes mosoly, bölcs és ízes beszéd. Ha kérték, újra és újra szólt gyereklétről és felnőttségről, beszélt – de nem tanított – az irodalomról, belső kincsekről, lelki dolgokról. Mindig itt volt.

Mindenkinek lehet kedvenc meséje tőle, az enyém a Süsü, a sárkány. Kicsi gyerek voltam, elvarázsolt. A történet, a bábok, a játékosság, a magukat rögtön énekeltető énekek, a humor, ami tényleg humor volt, nem bugyuta gügyögés. Csukás úgy mesélt, hogy pontosan tudta, a gyerekek nem hülyék, csak gyerekek. A Süsüben találkoztam először a misztikummal, elképzeltem a sárkány őseit, hozzáköltöttem egy másik mesét, mert vitte a fantáziám, jobban akartam érteni, mi miért történik. Féltem a mű-Süsütől, felháborodtam a Sárkányfűáruson, drukkoltam a Királyfinak. És a Süsüből hallottam először azt a titulust, hogy „kancellár”, bár eleinte nem igazán értettem, hogy annak mi a dolga.

Szerettem filmen és képeskönyvben is a Süsüt. Egyetemista lehetettem, amikor egyszer valahol megláttam DVD-n, és rögtön megvettem, hogy meglegyen. Most is páratlan mesének tartom. Tudjon bármit a technika, gyártsanak élethűbb bábokat, szebb grafikákat, akármilyen 3D-s csodákat, a jó mesék nem avulnak el...

ÍGY TERÍTHETI LE OLASZORSZÁGOT A KORONAVÍRUS: EGÉSZ EURÓPA BELEREMEGHET

PORTFOLIO
Szerző: ZSOLDOS ÁKOS
2020.02.25.


Észak-Olaszországban elszabadult a koronavírus, emiatt pedig több települést is teljes karantén alá vontak. Rosszabb helyen fel sem üthette volna a fejét a járvány: az olasz gazdasági növekedés évek óta nem indul be, miközben a GDP-arányos államadósság 134%-os szinten áll. A minimális növekedésük egyedüli motorja az északi országrész, azon belül is az ország ipari és pénzügyi központja, Milánó, amely az olaszországi járvány epicentrumának tekinthető. Ha a koronavírus megveti a lábát az országrészben, akkor nem látszik, hogy miként nem lesz ebből recesszió, hiszen az ipari termelés már eddig is csökkent. De ha ki is lábalnak a vírus okozta krízishelyzetből, egyelőre semmi jele nincs annak, hogy az olasz gazdaság a belátható időn belül talpra áll. A probléma felett nem hunyhatunk szemet: Olaszország ugyanis elég nagy ahhoz, hogy összeomlása akár az eurózónát is megrázza.

Az európai országok közül Olaszország vált a koronavírus első áldozatává. Pár nap alatt 200 feletti megbetegedésszámot regisztráltak, a halálos áldozatok száma pedig elérte már a hetet. A hatóságok viszonylag gyorsan léptek: Milánó környékén több települést is lezártak, a karantént katonákkal őrzik. A lezárás a gyakorlatban annyit jelent, hogy a ki- és beutazási tilalom mellett zárva tartanak a gyárak, boltok, sportlétesítmények, és a középületek is (mint a hivatalok és az iskolák). A fertőzés miatt a nagy múltú Velencei karnevált is megszakították.

A két érintett tartomány Lombardia és Veneto. Ez azért különösen rossz hír az olaszoknak, mert a 21 régió közül a két érintett a legfejlettebbek közé tartozik. A Milánó központú Lombardia Olaszország ipari és pénzügyi központja, és egyben az Európai Unió egyik legfejlettebb régiója. Milánó a székhelye az olasz tőzsdének, és több nagy banknak is. Nem meglepő, hogy a milánói tőzsde 5,8%-ot esett tegnap...

FÉL A VÍRUSTÓL? EZEKET ÉRDEMES TARTANI OTTHON - ELSZOKTAK A HÁZTARTÁSOK A VÉSZHELYZETEKTŐL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.02.25.


A koronavírusra már a közvetlen szomszédban, Észak-Olaszországban is karanténnal reagáltak. Ilyen körülmények között talán érthetőbb (bár minket elég váratlanul ért), hogy egyre többen gondolkodnak el azon, mit kellene vészhelyzetre készülve a háztartásban felhalmozni

Nagymamáink, sőt inkább már dédmamáink idején (járvány kilátása nélkül is) természetes volt, hogy a háztartások állandóan tartottak néhány kilónyi lisztet, zsírt, cukrot és egyebeket, hogy gond esetén legyen mihez nyúlni, legalább valamennyi időt kihúzhasson a család úgy, hogy ki se kelljen lépni a lakásból. Ma viszont már legfeljebb csak a legidősebbek emlékeznek utcai harcokra, kijárási tilalomra, vészes áruhiányra, kiürült boltokra. Ahogy csökkent az ilyesmit viszonylag közeli (annak tartható a szülők meséi is) élményként megélők száma, úgy szorult vissza ez a vésztartalékolás...

TÉREY-ÖSZTÖNDÍJ

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: SZIJJ FERENC
2020.02.21.


Válaszlevél Babarczy Eszternek

Kedves Eszter,

azt írod a Térey‑ösztöndíj kapcsán hozzám intézett nyílt leveledben, hogy én valami végzetes ifjúkori illúzió foglyaként, egy emberek nélküli, tiszta demokrácia ködképe nevében két országra osztom az országot, lényegében ugye jókra és rosszakra, és mélyítem az árkot a kettő között. Pedig, mondod, el kell fogadnunk, hogy a politikában nincsenek tiszta kategóriák, együtt kell élnünk azokkal, „akikkel nem mindenben vagy tán semmiben sem értünk egyet”.

Nekem, ahogy eredeti kis cikkemben jeleztem is, az irodalommal kapcsolatban voltak a rendszerváltást követően illúzióim, de – most akkor ezt is bevallom – politikai illúzióim nem voltak. Én akkor már láttam innen‑onnan, hogyan is néz ki a politika. Egyetlen elvárásom volt, hogy le lehessen váltani a kormányokat. Azt hiszem, ez elég józan, minimalista és pragmatikus elvárás politikaelméleti szempontból, ezzel talán még egy üzbég egyetemen is átengednének politológiából. És akkor 2010‑ben a józan szemlélő számára szerintem teljesen egyértelmű volt, hogy a Fidesz az ölébe pottyant kétharmados parlamenti többségével mindent el fog követni, hogy őt aztán soha többé ne lehessen leváltani. És így is történt, mindent elkövetett, és eddig sikerült is neki, és ahogy a dolgok most állnak, a jövőben is csak valami egészen kivételes együttállás válthatja le őket, és tovább dolgoznak azon, hogy egyre kivételesebb legyen ez az együttállás.

Ha nekem ez nem tetszik, az mennyiben végzetes illúzió? Miért kell nekem elfogadnom azt a politikát, amely a politika megszüntetésén fáradozik? Ha nekem van egy ilyen minimális elvárásom, ők meg rá akarják erőltetni az egész társadalomra az állam teljes súlyával, leválthatatlanul a teljes világnézetüket meg mellé a különböző hobbijukat (futball, szarvasvadászat, egyebek), akkor árkot ások?

Azt írod, amíg nem különböztet meg a PIM igazgatója NER‑kompatibilis és nem NER‑kompatibilis szerzőt, addig nincsen baj, működjünk együtt. Én meg úgy látom, hogy például a Térey‑ösztöndíjból olyan csapda lett, amelynek az a feladata, hogy a NER‑kompatibilitás karámjába terelgesse az irodalmat (vagy ez képzavar? de ilyen zavaros ez a dolog). Ezzel az ösztöndíjjal együttműködésre vettek rá tizenvalahány irodalmi vagy írói szervezetet, amelyek ugye – teljesen abszurd módon – saját tagjaik közül jelöltek jelölteket, hogy aztán – megint csak teljesen abszurd módon – saját küldötteik szavazzanak a jelöltjeikről. Innentől ez már hivatkozási alap lehet a múzeumigazgató számára a szervezetek felé, hogy bezzeg az ösztöndíj, az kellett. Továbbá az ösztöndíjjal együttműködésre vettek rá 45 szerzőt. Esetükben is hivatkozhat arra az igazgató, hogy bezzeg stb. Lehet, hogy ez a hivatkozás teljesen légből kapott, és az ösztöndíjasok, ha kell, bátran megmondják a magukét (és biztos vagyok benne, hogy az én ösztöndíjas barátaim mind ilyenek), de a saját tábora előtt, azon az oldalon mégis érv lesz, demagóg maszatolás*. És hát mindenki nem fogja visszaadni az ösztöndíjat, mindenki nem fog meggondolatlanul nyilatkozgatni, aláírni. És az újak, akik majd ezután lesznek középgeneráció, ők is alaposan meggondolják, hogy büszkén kívül maradjanak‑e az írószervezeteken, hiszen akkor esélyük se lehet egy ilyen havi fixre. Mindenkinek be kell lépnie valahová.

Nekem az a gyanúm, hogy lényegében egy korporatív társadalomszervezési modellt akarnak alkalmazni az irodalomra is, és neked talán nem kell magyaráznom, mely időszakok mely országaira volt ez jellemző. Mondhatod, hogy nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, nem kell rögtön fasisztázni, kommunistázni. De hát mit csináljak, ha teljesen józanul és pragmatistán úgy látom, hogy egy ilyen lépés az bizony a hivatásrendi állam felé tett lépés. Nem tartunk ott, hanem egy lépés arrafelé, ahol az állami felügyelettel működő kényszerszervezetekkel és az azokban való kényszertagsággal van konszolidálva (=kiiktatva) mindenféle érdekellentét és véleménykülönbség.

Ha ilyen esetben megírom a véleményemet, akkor én nem tisztaságra vágyom a politikában. Én nagyon jól elvagyok továbbra is azzal a tudattal, hogy a politikusok esendő emberek, néha nem a legokosabbak, néha kapzsik, néha csak nem akarnak hülyének látszani, ha nem nyúlják le az előttük heverő zsák pénzt, néha rossz vagy egyenesen végzetes döntéseket hoznak, néha csak a hatalom érdekli őket, ezt én mind tudom. Hogy együtt kell élnünk a honfitársainkkal, azt is. Kompromisszumokat kell kötni, világos. Nem lehet kivonulni az államból, oké. De talán némi felelősséget magamra kell vállalnom legalább a szakmám (szakma, ez bonyolult, de most hagyjuk) sorsa ügyében, és ha úgy gondolom, hogy a szakmám rossz irányba halad, akkor talán szólhatok, illetve cselekedhetek úgy, ahogy a véleményem megköveteli.

Amúgy tisztelem azt a törekvésedet, hogy valamiféle egységet akarsz megőrizni. Valamilyen egységet látni, egységben gondolkodni, ez az irodalomban is fontos, hogyne tisztelném. De, ami az országot illeti, én úgy gondolom, hogy ez az ország nagyon sokféleképpen egy ország, és nagyon sokféleképpen sok ország, és mindezt egyszerre csinálja. Az utóbbit én magam sem tartom jónak: a leszakadt térségek, a szegények, a mészárosok, a futballisták stb. mind külön ország itt helyben, és van egy ország, gondolom, az offshore‑paradicsomokban is. Az lenne jó, ha ez az ország úgy is egy ország lenne, ahogy én szeretném, meg úgy is, ahogy te szeretnéd.

Szeretettel: Feri

* Ahogy ez történt Karafiáth Orsolya esetében, aki nem jelöltette magát a Térey‑ösztöndíjra, de mivel megírta a véleményét, a fent említett igazgató szükségét érezte, hogy szóba hozzon egy korábbi, V4‑es rezidensprogram‑ösztöndíjat. Nem idézném, elég alpári hang, a lényeg a „bezzeg”.

Szijj Ferenc
...

HA NÉHÁNY SZÁZ KILOMÉTERREL ARRÉBB SZÜLETSZ, TÍZ ÉVVEL TOVÁBB ÉLSZ

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2020.02.24.


Egy Miskolcon születő fiúgyermek jelenleg nagyjából 12 évvel rövidebb életre számíthat, mint egy olyan fiú, aki Madridban látja meg a napvilágot. A nőknél ennél egy hajszállal kisebb a különbség, de a helyzet így is elég kiábrándító: Magyarországon európai viszonylatban nemtől és lényegében lakhelytől függetlenül rendkívül alacsony a születéskor várható élettartam.

Az Eurostat nemrégiben frissített adatai szerint 2018-ban egy átlag magyar 76,2 évnyi életre számíthatott, úgy, hogy a nőknél ez a szám a 80-at közelítette, a férfiaknál viszont a 73 sem érte el. Ezzel az akkor még 28 uniós tagállam közül mindegyik rangsorban a legrosszabb ötben voltunk, sőt a nők – hiába a magas várható élettartam – csak Bulgáriában és Romániában élnek kevesebb ideig...

NAGYOT HARAP A REGGELINKBŐL ÉS AZ EBÉDÜNKBŐL A GYENGE FORINT

24.HU
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA
2020.02.25.


Euróban számolnak a vágóhidak, a húsárakat is hazavágja a gyenge forint, ahogy az import tejtermékek árában is vastagon érezhető a forintgyengülés hatása.

A forint újabb és újabb történelmi mélypontokra zuhan, február 12-én már 340 forintot ért egy euró, de elemzők nem tartják elképzelhetetlennek, hogy előbb-utóbb a 350-es gát is átszakad. Még tavaly, 325 forintos árfolyamnál a forintgyengülést feszegető kérdést azzal ütötte el Varga Mihály pénzügyminiszter, hogy ha gyenge a forint, nem kell külföldön nyaralni. Ennél azonban bonyolultabb a képlet, a forint gyengülését megérezzük más területeken is, az utóbbi időkben az infláció meglódulásában főszerepet játszó élelmiszereket is drágítja. A hús- és a tejtermékek példáján mutatjuk, hogyan...

A KAMASZOK NEM NYELIK LE A NAT-OT

KLUBRÁDIÓ / MEGBESZÉLJÜK...
Szerző: SZÉNÁSI SÁNDOR
2020.02.24.


Teljesíthetetlen követelményrendszer, poros, elavult, 15—20 év múlva nevetni fognak rajta. Addig is kontraproduktív, a középiskolásoknak ezt a tantervet nem lehet beadni.

Most, hogy elfogadták a Nemzeti alaptantervet, sőt a kerettantervek is megjelentek, a kormány hirtelen konzultálna a pedagógusokkal. Csakhogy már nincs miről. Előbb kellett volna, ahogy azt a szakma többször is kérte, ez az utólagos érdeklődés még leeresztő szelepnek, feszültségoldónak is kevés lesz – mondja Szűcs Tamás a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Két szemben álló vélemény kering, az egyik szerint rossz a NAT, a másik szerint pedig jó. Az a baj, hogy a vélemények nem szakmai érvek, hanem ideológiák mentén alakulnak ki. Szűcs Tamás szerint az egész alaptanterv, az egész szemlélet elavult, poros. Pár évtized múlva csak mosolyogni fognak rajta a történészek. Az oktatásban a rendszerváltás óta működik egy inga, amely egyre jobban kileng, már ott tart, hogy helyrehozhatatlan károkat okoz. Kurzusváltásra lenne szükség.

A NAT teljesíthetetlen követelményrendszert támaszt, teljesen korszerűtlen, nem gondolkodni tanít. Valakikben él egy múlt század eleji iskolakép, azt akarják visszahozni, csakhogy nem lehet. A kamaszok nem esznek maszlagot! Az ideológiai túlfűtöttség, a nacionalizmus kontraproduktív, visszaüt. A középiskolások mindig is utálták, amit rájuk erőltettek. Most sincs ez másképp.

A PDSZ beemelte a követelései közé a NAT elutasítását, március 2-án konkrét tervvel állnak elő arról, hogy mit akarnak tenni az alaptanterv ellen, az oktatás érdekében.

SZABAD SZEMMEL: ŐSZRE KIDOLGOZHATJÁK AZ ÚJ RENDSZERT A JOGÁLLAMI NORMÁK ELLENŐRZÉSÉRE - A NÉPSZAVA NEMEZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.02.25.Die Presse 

Az unió illetékes biztosa úgy gondolja, hogy őszre már kidolgozhatják az új rendszert a jogállami normák ellenőrzésére. Reynders Bécsben fejtette ki véleményét, hozzátéve, hogy ehhez felmérik mind a 27 tagállamot és valamennyinek megfelelő ajánlásokat tesznek le az asztalra. A cél az, hogy egyetlen kormány se érezhesse úgy: tisztességtelenül járnak el vele szemben. De azt csak nehezen tudja elképzelni, hogy érdemi párbeszéd alakulhat ki azokkal az országokkal, ahol módszeresen megsértik a demokratikus szabályokat. Itt név szerint meg is említette Magyarországot és Lengyelországot, noha mindkettő vezetése arra hivatkozik, hogy a rendszer elemeit más tagállamoktól vették át. Ezzel együtt bízik abban, hogy az új módszer segítségével erősödik a nyomás azokra a kormányokra, amelyek esetében gond van a jogállamiság betartásával. Pl. sokat segíthet, hogy ha a külföldi cégek felszámolják befektetéseiket a jogi hiányosságok miatt. De annak is nagy hatása lehet, ha a polgárok megvonják támogatásukat az érintett pártoktól, már ha nem számíthatnak többé független és hozzáértő bírákra. Rámutatott ugyanakkor, hogy itt nem az EU és egyes országok viszályáról van szó. Mindenkit érint, mert a veszélybe kerülő bíróságok elvileg az európai jogot alkalmazzák. A politikus különösen nagy reményeket fűz ahhoz, hogy a következő hosszú távú költségvetésben a jogállam tiszteletben tartásától tegyék függővé a közösségi támogatásokat. Ám ennek jóváhagyása roppant nehéz, hiszen egyhangú döntés kell hozzá. Mégis alighanem a pénz a legjobb eszköz, ha valakit meg kell győzni arról, hogy ne szegje meg a játékszabályokat.

„Válságban van a jogállamiság”. Ezt a lapnak adott interjúban fejtette ki Didier Reynders. Az igazságügyért és a demokráciáért felelős biztos ezt azzal magyarázta, hogy egynémely tagországban pár év alatt háttérbe szorult a bíróságok függetlensége, a korrupció elleni harc, illetve a média sokszínűsége. Igen aggasztónak nevezte ezzel kapcsolatban a lengyel állapotokat, ám mint megjegyezte, egyértelművé kell tenni, hogy itt nem nemzeti, hanem összeurópai gondról van szó. Mert az egész EU-ra kihat, ha valahol veszélybe kerül a bírák autonómiája. A támogatások esetleges leállításánál nagy dilemmának nevezte, hogy milyen többséggel lehet majd ezt az intézkedést elrendelni. Itt azonban vita van a Bizottság és az Európai Tanács elnöke között. Emellett fontosnak nevezte, hogy létrejöjjön az új jogállami mechanizmus, amelynek alapján évről évre értékelik a jogállamiság helyzetét az egyes tagoknál, mégpedig egységes szempontok alapján. Így nem mondhatja senki sem, hogy nem egyenlő mércével mérik. Tehát pl. hogy folyton csak a magyarokat és a lengyeleket pécézik ki. Emellett új vitakultúrára is szükség van, mivel meg kell magyarázni a polgároknak, mekkora jelentősége van a független bíróságoknak és a korrupció elleni küzdelemnek. Fontos tényező lesz az Európai Ügyészség, amikor igyekeznek meggátolni, hogy egyes kormányok uniós pénzeket sikkasszanak el. Mellesleg éppen az indította be a vitát a jogállamiság és az uniós pénzek összekapcsolásáról, hogy Magyarország és Lengyelország nem hajlandó csatlakozni a testülethez.

Lengyelországban közelít ahhoz a ponthoz az igazságügy reformja, ahonnan már nem lehet visszacsinálni a dolgokat, miközben a PiS a magyar módszert koppintja. Erre figyelmeztet az Emberi Jogok Nemzetközi Szövetségének két munkatársa. Duda elnök ugyanis már aláírta a jogszabályt, amely megakadályozná, hogy a lengyel bírák az európai jogot alkalmazzák, és amely korlátozná az Európai Bíróság joghatályát az országban. A fékeket és ellensúlyokat elsőként Orbán Viktor építette le. Magyarországon egy évtized alatt a földrészen szokásos alkotmányos rend helyét az illiberális demokrácia vette át, noha ez a fogalom önmagában ellentmondás. De a lengyel kormány is igyekszik egybeolvasztani a kormánypártot és az államot. llyesmi korábban csak a szovjet típusú egypártrendszerekben fordult elő. A végrehajtó hatalom ott vetette alá saját szeszélyeinek az igazságszolgáltatást, de a jelenség azóta idáig ismeretlen volt a kontinensen. Ám a lengyeleknél a Legfelsőbb Bíróság, a kormány és az Alkotmánybíróság nyíltan nekiment a bíróságoknak. Így most megkérdőjeleződik, hogy az ország mennyire illeszkedik még bele az EU jogrendjébe. Ennélfogva alighanem az eddigi legnagyobb kihívás éri az unió normatív alapjait. Nem csupán a jogállam került veszélybe, hanem az emberi jogok tiszteletben tartása is, hiszen az emberek és civil szervezetek a jövőben hiába fordulnak az igazságszolgáltatáshoz, ha megsértik jogaikat. Itt már nincs helye a puhaságnak, határozottan és sürgősen közbe kell lépni. Részben pl. a 7-es paragrafus alapján, részben pedig új eszközöket igénybe véve. Az eddigi próbálkozások kudarcot vallottak, tehát hogy a magyarokat és a lengyeleket visszatereljék a nyájba, mert nem volt meg hozzá a kellő politikai akarat, noha a válság egyre mélyül. A határozatlanság láttán Budapest és Varsó folytatja a demokratikus intézmények lebontását és a folyamat már veszedelmes szintet ért el. Ezért a Tanácsnak szembe kell néznie a baj tényleges fokával és el kell érnie az azonnali irányváltást. Tovább nem lehet várni, mert a tekintélyelvűség rákos szövetei egyre jobban terjednek és már az egész európai tervet fenyegetik...

ÉG ÉS FÖLD KÖZÖTT (KEDVES REZEDA! MIELŐBBI GYÓGYULÁST KÍVÁNOK NEKED VALEMENNYIÜNK NEVÉBEN. AGGÓDUNK ÉRTED!- REPETI)

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.02.25.


Alább egy betegség krónikája következik, s nem azért, mert a szerző dicsekedni akarna vele, tündökölni úgymond, mint olyan dologgal, amely érdemessé tenné őt a figyelemre, hanem inkább a megértés okán és szándékával, azzal a buzgalommal, amellyel megismerni akarjuk a világot, amely, mint most eléggé abszurd módon mi magunk vagyunk. A vizsgáló és vizsgálat alanya s tárgya egybeesik, amely a lélek és test erős kettős természetére utal, és arra továbbá, hogy megfelelő körülmények közt szét is válik e kettő, idegenné lesz egymás számára a két entitás, amivel nem azt állítjuk, van Isten, csupán annyit, hogy nem kizárt a létezése a kutatás következtetései szerint.

Továbbá annak az ismeretnek is a birtokába kerülünk, hogy megdögleni nem is oly egyszerű – vagy tán egészen az –, továbbá igazat adunk majd dr. House-nak, aki, amikor a méltóságos halál lehetőségét kérték rajta számon, a maga kéretlen módján elmagyarázta, hogy méltósága maximum az életnek lehet, a halálnak nem. Ez utóbbi többnyire fájdalmas, büdös, szenvedésekkel teli és általában magányos aktus, s hogy ez így van, bízvást igazolhatom. Igaz, át még teljesen nem hajóztam, de benne ültem a csónakban, és így kívül léve ezen meg belül is, úgy térhetek vissza, mint valami nagy felfedező, aki ugyan el nem jutott az ismeretlenbe, de ismeri az oda vezető utat.

Ilyen ismeretért azonban nem osztanak hangszórót, esetleg megveregetik az utazó vállát, vagy elküldik az anyukájába, hogy miért ilyeneket irkál, mért nem olyat mondjuk, hogy miként kell meggazdagodni vagy választást nyerni. Olyat akárki tud, de még senki nem nézte saját magát a szoba sarkából éhes pókként, akkor tehát nyertem. Továbbá, de ez tényleg csak a finomság kedvéért, helyre kell tennünk olyan outsidereket mint Thomas Mann vagy Proust, akik nem átallottak a betegségről és lázról mint valami kivételes és felemelő állapotról értekezni, ami lehet ilyen szalon-hőemelkedés és köhögetés esetén, de egy brutális negyvenes az nem ilyen habostorta és kifestőkönyv vagy babazsúr.

A múlt kedden sokat dolgoztam, illetve sokáig, és ez inkább, ami lényeges. Ugyanis ilyenkor ezzel párhuzamosan sokat és sokáig dohányzom, amitől az a téves képzet alakul ki az emberben, hogy hajnalban felkelvén nem volt elég ideje a tüdejének kitisztulni, ezért szúr és éget, ezért köhög az ember furán, de majd elmúlik, és szép lesz a világ vagy legalábbis elviselhető. Viszont nem múlik, sőt, délutánra még fokozódik is, plánesőt, azon veszi észre magát az ember, hogy rá sem gyújtott, a kávé is ott árválkodik az íróasztalon, hogy nem evett semmit, és most hirtelen nem tudja, hogy ettől érzi furán magát, szédölög és káprázik a szeme, vagy baj van...