2017. szeptember 17., vasárnap

KORMÁNYVÁLTÓ SZÖVETSÉG

HUPPA BLOG
Szerző: Fábián László
2017.09.17.


...Az elmúlt időszak megrázó tapasztalata, hogy sem Botka, sem párttársai nem képesek felülemelkedni Gyurcsány-fóbiájukon. Nem tudnak napirendre térni afelett az immáron több mint öt éve befejezett tény felett, hogy Gyurcsány kettészakította a pártot. A hajdan 30 ezer taggal büszkélkedő MSZP mára körülbelül ennek a felére zsugorodott. Ugyanakkor a DK taglétszáma meghaladja a 10 ezret. Azt a kérdést azonban máig nem tette fel magának az azóta is változatlan személyi összetételű pártvezetés, hogy vajon az emlékezetes pártszakadást megelőző, ugyancsak Gyurcsány nevéhez kötődő megtisztulási kezdeményezés után miért ment vele a tagság közel fele abba az ő új pártjába.

Mint ahogyan az sem központi kérdése a MSZP-nek, hogy valóban más párt-e ez a mai, mint ami 8-10 évvel ezelőtt volt, s amelyet azóta a Fidesz oly sikeresen amortizált. Ehelyett felsorakoznak Botka mögé, amikor a miniszterelnök jelölt egy másik pártnak szabott, a felek közötti egyenlőségnek fittyet hányó követeléseket fogalmaz meg. Jelesül, hogy Gyurcsány nem – DK igen. Vannak dolgok, amikhez magára valamit is adó pártnak ragaszkodnia kell, és ebbe a körbe a pártelnök személye. Aki egy párt választott elnökének nem adja meg a neki kijáró kötelező megbecsülést, az a magát a párt tagságát és választóit becsüli le. Egyszerű, de fontos igazságok ezek, amelyek azonban, úgy tűnik, nem részei az MSZP és Botka politikai illemkódexének. Ehelyett sértődötten mutogatnak a DK-ra, Gyurcsányra, máskor más pártokra, más pártvezetőkre. „Úgy tűnik, nem minden ellenzéki párt és politikus akarja eltakarítani az Orbán-kormányt, úgy tűnik, néhányan csak a politikai túlélésükért küzdenek” – mondta Botka, és bár ő bizonyosan Gyurcsány Ferenc személyére gondolt, szavai mégis inkább rá és pártjára ütnek vissza. Nem mellesleg más pártokat is stigmatizál.

Orbán és a maffia eközben örömmel és egyre nagyobb nyugalommal figyeli, hogy mi is történik a nem őket támogatók háza táján (remélem, észreveszi az olvasó, hogy szándékosan nem az „ellenzék” szót használtam).

Winston Churchill a háború folyamán egy beszélgetésen azt mondta: „Ha Hitler megtámadná a poklot, szerét ejteném, hogy kedvezően szóljak az ördögről.”

SZUPERHŐS, BÁRÁNYBŐRBE BÚJT FARKAS VAGY A NÉMET EXPORTŐRÖK ÜGYNÖKE? ANGELA MERKEL ÚJRÁZNA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Vendégszerző: B. Simon Krisztián, Langowski Judith
2017.09.17.


Humanitárius szuperhős? Konzervatív bőrbe bújt liberális? A felvilágosult értékek őrzője? Vagy csak egy hatalmas blöff? Mégis mit gondoljunk a hamarosan – nagy eséllyel – negyedik ciklusát kezdő német kancellárról?

Nincs még egy politikus Európában, akivel annyira szívesen szelfiznének az állampolgárok vagy a menekültek, mint Angela Merkellel, aki tavaly előtt egy nagyívű gesztussal meggyőzte a német választókat arról, hogy most már nem csak a foci és a sör miatt lehetnek büszkék hazájukra. A Szíriából és Afganisztánból útra kelt emberekkel meg éreztette (még ha ez nem is volt teljesen őszinte), hogy van olyan hely Európában, ahol szívesen látják őket.

A menekültválság alatt kialakult “humanitárius Merkel”-kép, az értékek őre imázs annyira meggyőző volt, hogy tavaly még az ENSZ-ben is teljesen komolyan elgondolkodtak azon, hogy őt kellene a meglehetősen gyenge Ban Ki Mun főtitkár után a nemzetközi szervezet élére állítani (persze Merkelnek esze ágában se volt lemondani a kancellárságról).

Sőt, manapság divatos egyes európai országok (köztük Magyarország) baloldali és liberális köreiben (de akár még az Egyesült Államokban is) úgy tekinteni a Németországot 12 éve vezető kereszténydemokrata Angela Merkelre, mint arra a politikusra, aki megvédi a liberális demokráciák értékeit a retrográd erőktől, emellett féltve őrzi szabadságjogainkat, kiáll a melegekért és menekültekért, egy ponton pedig majd jól seggbe rúgja Orbán Viktort is.

De vajon tényleg Angela Merkel az „egyetlen felnőtt” abban a teremben, amit Erdogan, Putyin és Trump pöcsméregetése dominál? És tényleg ő lesz az az erő, aki majd negyedik kancellári nekifutásával elhozza a világnak a progresszív kánaánt? Ez utóbbi nyilván túlzás, de valami mégis van a hamarosan megint újrázó német kancellárban, aminek köszönhetően akkora rajongótábora van, hogy már a híres, rombuszban tartott kezei is megkapták saját emotikonjukat, ami mellesleg így néz ki: -<>- .

ÚJ TANÉV

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2017.09.17.Milyen lesz ez a tanév? Biztosan nem lesz egyszerűbb, mint a korábbiak. A szegregált oktatás nem szűnik, sőt, egyre határozottabb jellemzője lesz a leszakadó térségeknek. Oktatási deszegregációs törekvéseket nem látni, félrefordulás, elhallgatás van, mintha nem létezne a dolog. A kaposvári program, ami pilotja lett volna a megyei jogú városok esetében ennek, nem járt sikerrel. A nálunk elindult egyeztetés is leginkább a megállapodás aláírását kommunikálhatja sikerként, a szándékot, hogy a problémában érintett szereplők szándékoznak együtt dolgozni a társadalmi kohézióért. Az időhúzás a legfőbb jellemző, mindenhol, minden szinten, a kérelmekre adott válaszokra hónapok óta nem jön semmi, „folyamatban van”, „még nem sikerült”, „még tart az adatgyűjtés”, „minket nem kötelez a hivatali eljárásrend időkorlátja”, stb.

Nem is értem, mit remélnek ettől, hogy elfelejtődik majd a dolog, és hagyja mindenki, hogy a települések gyerekeinek két iskolába történő elkülönítését megszokjuk majd, hogy megbékélünk ezzel a helyzettel? Hogy elfogadja majd mindenki a kirekesztést? Lehet, ezt települési szinten sokakkal el lehet fogadtatni, akik nem akarnak integrált oktatást, ők képesek taktikázni, időt húzni, tisztességtelen eszközöket használni, háttér-alkukat kötni, és építeni arra, hogy akik a szegregációba szorulnak, nekik úgy sincs érdekérvényesítési képességük, ők úgyis kussolnak majd. Elszomorító, hogy ebben a kormányzatra is bizton támaszkodhatnak. De nem fogadja el ezt szerencsére mindenki, mi sem, no meg ott vannak az uniós szabályok, sőt az egyetemes emberi jogok, amelyeknek betartatását nemzetközi szervezetek vigyázzák, és előbb-utóbb muszáj lesz visszafordulni ezen az úton. Mert ez nem vezet sehova, még akkor sem, ha ezt a szabad iskolaválasztás demokratikus vívmányával, és a keresztyénnek álcázott beiskolázási szabályokkal próbálják megmagyarázni.

Mert pontosan tudja mindenki, hogy ez így nem is demokratikus és nem is keresztyén. Hogy alapjogokat sért. És az is világos, hogy tenni kell a megszüntetéséért.

Félelmetes, ahogy ide jutott az oktatásunk, pár év alatt, ennyire eszköze lett a társadalmi szakadék növelésének, hosszú időre meghatározva a sorsokat, melyek időben ide kötődnek. Az pedig külön bántó, hogy ezt az egyház teszi. Akinek egyébként a szegények felé fordulás alapelve lenne. Sokszor elgondolkodom, hiszen sok nagyszerű papot, egyházi iskolafenntartót is ismerek, vajon, azok akik itt és máshol is harcolnak azért, hogy ne kelljen felvenniük halmozottan hátrányos helyzetű, roma gyereket, vajon ők ezt belül hogyan magyarázzák meg maguknak? Hogyan hozzák összhangba ezt a krisztusi küldetésükkel? Az a bajom, hogy én így nem érzem hitelesnek az egyházat, amivel egyébként semmi bajom nem lenne, de így nem tiszta, nem egységes az az üzenet, amit naponta hangoztatnak, a tisztesség, az emberiesség jegyében. Mert ez így nem lehet példa… nem lehet út, mert nem lehet valami egyszerre befogadó és kirekesztő is. És tudom, látom, közöttük is vannak ilyen emberek is, meg olyanok is. De a vezetőiknek csak valami egységes és a bibliai által meghatározott út mentén kellene gondolkodnia, és tennie is.

Azt hiszem, engem ez feszít leginkább az oktatásban, meg persze más is, a gyerekek túlterhelésétől a tankönyvek hibáiig, a pedagógushiánytól a Nemzeti Alaptanterv újratervezéséig, amiből megint kizárták a szakmát, azokat, akik kritikusak, és a legjobban értenek hozzá. Mert ez a kettő összefügg, és ezt el kellene fogadni, még akkor is, ha sokkal kényelmesebb olyanokkal dolgozni, akik nem kérdőjeleznek meg semmit, csak megcsinálják amit előírnak nekik. Megint sok ad-hoc dolgot érzek, bedobnak új témákat, amelyekre felhördül a szakma, aztán, ha túl nagy hullámokat ver, akkor elhallgatnak róla, de többnyire akkor is bevezetik, csendben, apránként, minden tiltakozás ellenére.

Legjobban azonban az zavar, hogy a központi kommunikáció és a valóság teljesen eltávolodott egymástól. A szegregált iskolák környezetéből nézve lassan már tényleg érthetetlen minden elhangzott mondat...


KÜLÖNDÍJAT NYERT A BOGYÓ ÉS BABÓCA EGY KÍNAI ANIMÁCIÓS FILMFESZTIVÁLON


GÉPNARANCS - FILM BLOG
Szerző: Gépnarancs / MTI
2017.09.17.


Elnyerte a zsűri különdíját a Bogyó és Babóca című animációs filmsorozat egy epizódja a kínai Hszianban megrendezett 6. nemzetközi animációs filmfesztiválon - közölte vasárnap az MTI-vel a produkciót gyártó Kedd Animációs Stúdió.

A különdíjat az Oscar-díjra jelölt rendező M. Tóth Géza, a KEDD kreatív műhely alapítója és vezetője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora személyesen vette át a Pekingtől Délnyugatra, Senhszi tartományban fekvő város fesztiválján, amelynek díszvendége volt. A közlemény szerint a stúdió vezetője abban bízik, hogy a Bogyó és Babóc – amely korábban már egy kínai gyerekfilmfesztiválon is díjazott lett – a siker révén a külföldi filmek forgalmazásának szigorú kínai szabályozása ellenére is eljuthat majd a kínai tévékbe és közösségi portálokra...

KI JÁR JÓL, HA AZ EU ELZÁRJA A PÉNZCSAPOKAT MAGYARORSZÁG ELŐL?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.09.17.


Orbán Viktor kormánya és az Európai Unió két egymás felé száguldó gyorsvonatként teszteli saját lehetőségeit. Van-e még lehetőség az ütközés elkerülésére? Valaki mellékvágányra terelheti az egyiket, és ezzel megmentheti-e a nagy ütközéstől a két szerelvényt? És persze, ki szenvedi el leginkább a lehetséges károkat? Ezek a kérdések izgatják leginkább a közvéleményt az EU-n belül és kívül. A legfontosabb dilemma mégis az, hogy Orbán Viktor milyen hasznot remél ebből az öngyilkos küldetéstől. Bármilyen meglepő, de ő és szűk környezete akár nyerhet is ezen a veszélyes mutatványon, ám az általuk vezetett ország mindenképpen veszíteni fog. Nem kicsit, nagyot!

Kétségtelenül kampányfinis van Németországba, és ilyenkor élesebben szoktak fogalmazni a politikusok a szokásosnál. Az azonban mégis szokatlan, hogy szinte minden nap odaszúrnak a meghatározó politikai erők Orbán Viktornak. Angela Merkel német kancellár például már az EU-s pénzügyi csapok elzárásával fenyegette meg a magyar miniszterelnököt, mert figyelmen kívül hagyva a kvótaperben meghozott ítéletet, továbbra sem hajlandó egyetlen menekültet befogadni. Merkel elsősorban a szolidaritás hiányát veti Orbán szemére, ami láthatóan egyáltalán nem zavarja a magyar kormányfőt. Ő ugyanis a szolidaritást hírből sem ismeri, hiszen olyannyira pragmatikus politikus (de ezt hívhatjuk pávatáncnak is), hogy akár a szövetséges Lengyelországot is cserbenhagyta, ha az érdekei azt kívánták.

Orbán ezúttal is próbált a dolgok elé menni, hiszen nemrégiben azt bizonygatta, hogy az uniós pénzek nélkül is hasított volna a magyar gazdaság a kormányzása alatt. Ennek tények mondanak ellent, ám ezek érdeklik a legkevésbé a miniszterelnököt, ha a választói meggyőzéséről van szó. Mindenesetre Orbán tisztában lehet azzal a ténnyel, hogy ezúttal nem csak üres fenyegetőzés a pénzmegvonás az uniós vezetők részéről, ám ettől nem esett kétségbe. Ő úgy fordítja le ugyanis ezt saját szavazói számára, hogy egyrészt jogos jussunkat akarja elvenni tőlünk az EU, másrészt a pénzzel próbálnak zsarolni bennünket, és rákényszeríteni az országot arra, hogy menekülteket fogadjon be. A kormány kommunikációjából rendszeresen kimarad az a nem elhanyagolható részlet, hogy a menekültek kvótánkénti elosztása két országnak, Olaszországnak és Görögországnak segítene, melyek frontországok, és képtelenek annyi menekültet befogadni, mint amennyi a szigeteikre érkezik...

AZ ORBÁNIZMUS EGY BLÖFF

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.09.17.


"Semmi kétség, hogy a nacionalista retorika alapján a szavazók egy része elhiszi, hogy vezetőik függetlenek, ám ennek semmi köze a valósághoz. A régió politikusai két dolgot tehetnek: beérik egy látszat rebellióval nagyon hülye hazai támogatóik megvezetése céljából vagy komolyan szembe fordulnak a kézzel, amelytől enni kapnak, ami az országaik gazdaságát tápláló befektetések elpárolgásával járna." Így érvel világosan, és a várható globális technológiai változásokat és a fokozódó tőkekoncentrációt még nem is érintő tanulmányában a Bloomberg szerzője.

Gondoljuk el egy pillanatra, hogy nagyon eldurvulnak a dolgok az EU és Magyarország között, mire a német parlament (tanulva az unortodoxiából) telephelyei felszámolására kötelezi, vagy a Magyarországon megtermelt jövedelmük erejéig 30%-os büntető adóval sújtja a német cégeket, aminek eredményeként azok egy év alatt kivonulnak Magyarországról. A magyar gazdaság a bejelentés pillanatában összeomlik, egy euróért 500 forintot kell adni stb, miközben a német (gyártó) cégeknek ez legfeljebb átmeneti problémát jelent, főleg, hogy a veszteségeiket a német állam várhatóan megtérítené. A helyettesítő tőke reménye idehaza a nullához konvergál -- se a politikai befolyásunk, se a hozzánk fűződő gazdasági érdek nem elég erős ehhez (pl. Kínában). Ahogy a fentebb idézett szerző megjegyzi, szembe kell néznünk -- elsősorban nekünk -- azzal, hogy Magyarország külföldi kézen lévő ország -- ami az országra gyakorolt valós befolyást nézve legalábbis találó kifejezés. Egy ilyen országnak egyetlen módon van esélye növelni a sokat emlegetett szuverenitását: ha növeli a versenyképességét és növeli a belföldi tőkefelhalmozást...

TI TÉNYLEG OLYAN ROMLOTTAK ÉS ÖNTUDATLANOK VAGYTOK, AMILYENNEK BÁLVÁNYAITOK NÉZNEK BENNETEKET?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2017.09.17....Tény és való, hogy aki egy autót el tud vezetni – Farkas Flóriánnal a fedélzeten, vagy Fellegi Tamással, vagy nélkülük -, arról nem illik feltételezni sem, hogy egy ingatlanbefektetési céget két hét alatt nem képes lábra állítani és azzal százmilliós állami árveréseken hasítani. A sofőr lett az új gázszerelő, ameddig nem figyeltünk oda, pedig szokásunk lehetőleg mindenre odafigyelni.

Ha viszont komolyra fordítjuk a szavakat, akkor lenne itt néhány nyugtalanító kérdés, amit nem nekem kellene feltennem, hanem azoknak a világszínvonalon teljesítő magyar hatóságoknak, amelyeket demokratikus országokban nem a lánctalpas kormánypárt irányít.

Hogy ugyanbiza hogy jött össze a sofőr úrnak ez a 300 millió forintos önerő? Különös tekintettel arra, hogy miközben a cigány közösség integrációja elsőszámú kerrékötőjének egykori alkalmazottja összekapirgálta ezt a szimbolikus összeget (nem tudjuk, hogyan), az állami szektor árnyékosabb felén 2008 óta nem volt béremelés.

Márpedig nagyon jó lenne tudni, hogy ma Magyarországon egy sofőr hány évet dolgozik azért (félek tőle, hogy nem lesz kétjegyű az a szám soha), hogy 300 millióval beállítson egy állami árverésre a két hetes cégével kastélyvásárlás céljából.

Az sem lenne haszontalan információ, hogy piaci viszonyok között, nem maffiállamban egy mindössze két hetes vállalkozásnak melyik kretén pénzintézet ad 200 millió forintnyi jelzáloghitelt? Hogy lehet két hét alatt olyan istentelenül meggyőző forgalmat generálni egy cégnek, hogy egyből hitelképessé válik, és viheti a nettó 200 ezret kereső kéményen dolgozó 1000 évnyi bérét?

Mindezek után mennyi ideig és hol kell robotolnia e derék sofőrnek azért, hogy törlessze e mesébe illő hitelt?

Ha Magyarországon egy sofőr félmilliárdos ingatlanokat engedhet meg magának (a jóisten tartsa meg egyúttal Pintér Sándor olajozott ex-MSZMP-s pártkádert is, aki belügyminisztériumi gépkocsivezetőből lett azzá, amivé), egy félanalfabétának látszó gázszerelő pedig pár év alatt az ország leggazdagabb nemstrómanjává hízik, akkor ebből biztosan az következik, hogy irigykednek a libsik, Farkas Flóriánt azért báncsák, mert cigány és Soros György a nemzet ellensége?

Mert nekem inkább úgy tűnik, hogy nincs még egy olyan ország, ahol bármilyen hitelintézet fizetőképesnek talál egy két hete bejegyzett vállalkozást, és ahol egy huszadrangú közalkalmazott 300 milliót kitesz az asztalra, hogy megvenné ezt a kastélyszerű izét. Hány Nokiás doboz kellett ehhez, drága hősök és hazafiak, akik zsigerből elmúltnyolcéveztek? Azt én értem, hogy legalább nem idegenszívű gazemberek viszik ki az országból az ilyen csecse ingatlanokat, de ti tényleg olyan romlottak és öntudatlanok vagytok, amilyennek a bálványaitok néznek benneteket?

Nagyon úgy néz ki, hogy itt már nem egyszerűen a fényestekintetű hullócsillagnak vannak Mészároslölö, Frarkasflórián nevű strómanjai, itt a félhülye strómannak is strómanja van. Simán lehet, hogy a sofőr úrnak halvány fingja nincs arról, hogy ő mit vásárolt mennyiért és ahhoz honnan, miért, mennyi hitelt kapott Matolcsy pereputtyától. A végkifejlet tekintetében, mondjuk teljesen mindegy is.

A magyar adófizetők pénze jó helyen van. Mert ahol a munka világába havi félmillióért bérelt gépkocsik viszik a köztörvényes Farkasflóriánokat, akiknek 1 milliárdot bőven meghaladó adósságait nagyvonalúan kifizeti a kormány birkának nézett nép, ott egy szerencsésebb sofőr nehogy már ne tudjon szaros félmilliárdért ingatlant vásárolni. Aki meg szóváteszi, az Soros-ügynök, liberális, irigy féreg. Jó, de még meddig nyújt felmentést az ország széthordására, hogy amazok is loptak és megkárosították a közöst?


KORRUPCIÓELLENES NÉPSZAVAZÁSI KAMPÁNY INDUL, AZ ELLENZÉK NAGY RÉSZE BELEÁLL

444.HU
Szerző: plankog
2017.09.17.


"Egyetért-e Ön azzal, hogy a korrupciós bűncselekmények büntethetősége legalább tizenkét év elteltével évüljön el?”

Erre a kérdésre lehet majd népszavazáson válaszolni, ha sikerül összegyűjteni országosan 200 ezer aláírást. A kérdést Vágó Gábor volt LMP-s képviselő, a Korrupcióellenes Szövetség titkára nyújtotta be, vasárnap pedig öt ellenzéki párt állt ki közösen azzal, hogy támogatják a kampányt. Ezt Vágó mellet Molnár Gyula, az MSZP elnöke, Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője, Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke, Hajnal Miklós, a Momentum Mozgalom szóvivője és Karácsony Gergely, Párbeszéd társelnöke jelentette be.

Vágó Gábor elmondta, a pártok között annyiban lesz koordináció, hogy beosztják az aláírásgyűjtő helyszíneket és időpontokat, de magukat az aláírásokat minden párt és szervezet saját pultjai mögött gyűjti. Vágó pénteken 27000 aláírási ívet vett át a Nemzeti Választási Irodától, ez 405 ezer aláíráshoz, vagyis a kötelezően szükséges mennyiség kétszereséhez elég.

A Momentum 200 ezer aláírást ígért, vagyis azt mondták, ők maguk összeszednek annyit, amennyi a népszavazáshoz kell. A párt „teljes szervezeti erejével” támogatja a kampányt. Az MSZP 50 ezer aláírást ígért, ők azt mondták, 2-3 nap alatt össze akarják ezt gyűjteni, ami már egy teszt a 2018-as kampányra. Az Együtt, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutya Párt 22500-at ígértek, és a Közös Ország Mozgalom is azt mondta, beszállnak a gyűjtésbe. A kampányba a Jobbikot is meghívták, de Vágó szerint egyelőre hezitálnak, és inkább saját, béruniós kampányukra koncentrálnak.

Az aláírásokat január 13-ig kell összegyűjteni, de Vágó szerint a cél az, hogy már az őszi parlamenti ülésszak ideje alatt összejöjjön a szükséges mennyiség. Hogy ha ez sikerül, mikorra lehet ebből népszavazás? Vágó szerint ha minden intézmény végzi a dolgát, időben megszámolják, és időben kiírják a népszavazást, akkor megtörténhet a 2018-as választás előtt, és ez is lenne a cél, mert ekkor lenne jóval nagyobb politikai súlya. Az viszont, hogy az intézmények így működnek-e, már nem tőlük függ, mondta...

SZAVAZZ, NYUGDÍJAS!

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
- SZABADPOLC
Szerző: Szüdi János
2017.09.15.


Egyes politikusi nyilatkozatokkal szemben nem valószínű, hogy a nyugdíjasok fogják hatalomban tartani a Fideszt. Miért nem a pedagógusok, az oktatók, az orvosok a gyanúsak? A nyugdíjasok pártszimpátiája nem változik attól, hogy kikerülnek a munkahelyükről. Az említett foglalkozásbeliek közül viszont sokan erre a hatalomra szavaztak. Ki tudja, megrengeti-e hitüket az államosítás okozta káosz, a forráshiány, a beígértnél jóval alacsonyabb béremelés? Az bizonyos, hogy közülük sokan, akik úgy érezték, ez az ország nem igazán élhető, máshol keresnek boldogulást. Aki pedig kitette innen a lábát, az ritkán áldoz arra, hogy szavazni menjen, akarva-akaratlanul segítve távolmaradásával a hatalomban lévőket.

Visszatérve a nyugdíjasokhoz, ők valóban sokan vannak. Nem alkotnak azonban eszmei közösséget. Sorsuk annyiban közös, hogy a választásokig a kutyának sem hiányoznak, s túlnyomó többségük nem érdeklődik a tőzsdei árfolyamok iránt. Vannak nagyon szegény nyugdíjasok. Az ő helyzetükön segíteni kell. 2008. január elseje óta az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege 28 500 forint. Miután az 1997-ben kiadott, e kérdést szabályozó kormányrendeletben ez az összeg 13 700 forint volt, ki lehet jelenteni, minden érintett miniszterelnök és minden érintett miniszter sáros ebben az ügyben, így egyetemleges a felelősségük azért, hogy több mint hetvenezren „élnek” hazánkban 50 000 forintnál kevesebb nyugdíjból, s ezek között több ezren vannak, akik a minimumot kapják. A nyugdíjas szegénységet (is) fel kell számolni! A nyugdíjak értékét meg kell őrizni. Aki ennél többet ígér, az felelőtlen. Arra nem érdemes szavazni! A nyugdíjak értékállóságát az euró bevezetése garantálja. Nem mindegy azonban, hogy az átszámítás milyen árfolyamon történik. Érdemes arra szavazni, aki vállalja a közös valuta minél gyorsabb bevezetését a lehető legkedvezőbb árfolyamon.

A friss nyugdíjasok többsége biztosan nem támogatja a Fideszt. Sokuknak ugyanis esze ágában sem volt nyugdíjba menni. Nemcsak a politikai okokból leszállított foglalkoztatási korhatár alapján elküldött bírákra kell gondolni. Ez a hatalom elrendelte, hogy a közszférában nem dolgozhat tovább, aki megszerezte a nyugdíjjogosultságot. Egészen pontosan: az dolgozhat tovább, aki erre engedélyt kér a miniszterelnöktől, és az kegyet gyakorolva megadja azt. Kell az engedély akkor is, ha az érintett tesz szívességet a munkáltatójának, mivel nincs, aki a helyébe lépjen. Ez a helyzet a köznevelésben is, ahol – cáfolva, hogy vonzó az előmeneteli rendszer – szinte minden kieső pedagógus helye üres marad. Egy jogszabálynak nem minősülő kormányhatározat alapján az állami munkáltató engedély nélkül akkor sem foglalkoztathatja a nyugdíjast, ha pedagógus hiányában órák maradnak el. Más kérdés, megéri-e tovább húzni az igát. A közszférában bevezették a kettős javadalmazás tilalmát. A közalkalmazott, a köztisztviselő az illetménye mellett nem jogosult nyugdíjra. (Nem vonatkozik ez a tilalom az országgyűlési képviselőkre és a polgármesterekre. Ők felvehetik a fizetésüket és a nyugdíjukat is.) Akinek e rendelkezések bevezetése előtt megállapították és folyósították a nyugdíját, le kellett mondania róla, ha maradni akart. Amikor újra nyugdíjas lesz, nem kérheti nyugdíja ismételt megállapítását. A ledolgozott idő nem számít szolgálati időnek, bár a nyugdíjjárulékot levonják, a nyugdíj folyósítását szüneteltetik. Ennek a helyzetnek az orvoslása jogos igény. Érdemes arra szavazni, aki vállalja, hogy a munkáltatóra bízza, foglalkoztat-e nyugdíjast, arra, aki vállalja, hogy – visszamenőleges hatállyal – megszünteti a kettős javadalmazás tilalmát...

50 ÉVE TILTOTTÁK KI A DOORST AZ AKKOR LEGNAGYOBB AMERIKAI TELEVÍZIÓS SHOW-BÓL


HVG ONLINE - ÉLET+STÍLUS
Szerző: hvg.hu
2017.09.17.A műsor producerei azt mondták, hogy egy bizonyos szöveget nem énekelhet el, Jim Morrison viszont tett a megállapodásra.

A Doors a sztárcsináló, híres-neves Ed Sullivan Show-ban lépett fel - ez az a televíziós műsor, ahol Elvist csak csípőtől felfelé mutatták első fellépésén,1956-ban, és ahol a Beatles bemutatkozott az amerikai közönségnek.

A műsor producerei azt mondtak, hogy a Light My Fire című dal szexuális töltetű sorát, "Girl, we couldn't get much higher", Morrison nem énekelheti el a show-ban. Morrison azonban az adásban felrúgta a megállapodást, és elénekelte az inkriminált részt.

A zenekart kitiltották a műsorból...+ 'The Doors at The Whisky A Go Go'

+ The Doors - Roadhouse Blues


+ Dead Famous - Paranormal Series S01E05 - Jim Morrison

+ Jim Morrison The Last 24 Hours documentary

A HARMADIK HELYEZETTEN MÚLIK, MERRE MEGY TOVÁBB EURÓPA A NÉMET VÁLASZTÁS UTÁN

444.HU
Szerző: Czinkóczi Sándor
2017.09.16.


- Egy héttel a német választások előtt Angela Merkel pártja közvélemény-kutatások szerint bőven vezet a többi induló előtt, és a több párt is bejelentkezett, hogy folytassa vele a kormányzást.

- A közepesen izgalmas választási kampány helyett a közvélemény sokkal inkább arra figyel, hogy a szeptember 24-i szavazás után a német kancellár és a francia elnök milyen tervekkel látnak hozzá az EU átalakításához.
- Ezeken a terveken még sokat alakíthat, hogy Merkel kikkel alakít kormányt, ezért a legnagyobb verseny a harmadik helyért folyik.

A szociáldemokraták elbuktak a rajtnál

Az év elején még nagyon úgy tűnt, hogy a Német Szociáldemokrata Pártnak (SPD) sikerült találnia egy olyan jelöltet, akinek végre lehet esélye a szeptemberi választáson Angela Merkel ellen.

Nem sokkal azután, hogy az Európai Parlament korábbi elnöke, Martin Schulz állt a párt élére, a szociáldemokraták támogatottsága hét évnyi mélyrepülés után újra 30 százalék fölött mozgott, február végére pedig már úgy tűnt, hogy sikerült beérniük Merkel pártját, a CDU-t.

De ha a német választók 12 év Merkel-kormányzás után úgy is érezték, hogy kipróbálnának valami újat, a baloldali szavazóknak nagy reményeket adó feltámadás csak másfél hónapig tartott.

Aztán jött az első pofon, amikor márciusban Merkel pártja simán nyerte a Saar-vidéki választásokat, majd május elején a CDU győzött Schleswig-Holstein tartományban is, majd végül Merkelék megszerezték Észak-Rajna-Vesztfáliát is, ahol a második világháború óta majdnem mindig a szociáldemokraták voltak hatalmon.

Az SPD népszerűsége pedig vereségről vereségre csökkent. Szűk három héttel a választások előtt a szociáldemokraták 25 százalék alatti támogatottsággal haladnak az újabb történelmi vereség felé, a CDU pedig legalább 10 százalékkal vezet előttük...

ÍGY VÉDHETIK MEG SAJÁT ÉRDEKEIKET A DOLGOZÓK A NAGY MULTIKKAL SZEMBEN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Mikołaj Iwański
2017.09.17.


A multicégek által teremtett munkahelyek Magyarország és a régió gazdaságának meghatározó részét képezik. Azonban világos, hogy az olcsó munkaerő és a kormány által biztosított ösztönzők rendszere árán versenyképességüket növelő multik céljai és a munkavállalók érdekei számos ponton eltérnek. Az alacsony béreken foglalkoztatott és túlterhelt munkások itthon is egyre gyakrabban állnak ki a helyzetük javításáért, ahogy arról a Tesco dolgozóinak, a közszféra alkalmazottainak vagy épp a vasutasoknak a tiltakozásai is tanúskodnak. A hazai példák mellett a lengyelországi Amazon-dolgozók szakszervezetének működése is mutatja: az erősebb önszerveződés, a határokon átívelő együttműködés, az egymástól való tanulás még hatékonyabbá teheti a munkások érdekérvényesítését. Egy lengyelországi Amazon-dolgozó mesél tapasztalatairól.

Lassan három éve működik a Poznań környéki Sadyban az Amazon raktárközpontja. Kezdetektől fogva jelen van az Inicjatywa Pracownicza (Munkás Kezdeményezés) országos szakszervezetének Üzemi Tanácsa. Legutóbb az úgynevezett Bezpeiczna Paczka (Biztonságos Csomag) elnevezésű akciótól volt hangos a média, amelyet a nyári leárazások és értékesítési csúcs kapcsán szerveztetek. Mi volt ennek a lényege?

Magda, Inicjatywa Pracownicza: Júliusban tartja az Amazon a Prime Day nevű leárazási időszakát -- a Karácsonyt leszámítva ez a második legintenzívebb periódus. Információs kampányt szervezetünk a munkások számára, felhívva a figyelmüket, hogy ebben a nehéz időszakban nem kell a munkáltató nyomásának engedni, hanem mindenekelőtt a saját egészségüket, a munkabiztonsági és egészségvédelmi előírásokat kell szem előtt tartani. Emellett részt vettünk egy sajtókonferencián, amelynek az volta célja, hogy információt nyújtson az Amazonnál tapasztalt munkakörülményekről. Úgy éreztük, hogy a nagyon intenzív reklámkampánnyal szemben, amely során a cég tömegesen toboroz embereket, szükséges nyíltan beszélni arról, hogy is néznek ki a munkakörülmények a munkavállalók szemszögéből.

A munkabiztonsági és egészségvédelmi előírások megszegése nem az egyetlen probléma, mivel szembesülnek még az új munkavállalók?
A fő probléma, hogy munkaerő-kölcsönző cég által foglalkoztatják őket. Ha nem tesznek eleget az Amazon által megszabott normáknak, nagyon könnyen megválnak tőlük. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például a betegszabadság kivétele kizárja, hogy a jövőben meghosszabbítsák a szerződésüket. Nincs biztos adatunk a munkahelyi fluktuációval kapcsolatban, azonban én két éve dolgozom az Amazonnál és a több száz emberből, akik velem együtt kezdtek, talán három embert látok még itt. Megváltoztak az alkalmazás feltételei is: a munkavállalók három hónapos próbaidős szerződés után éves szerződést kapnak határozott időre és csak ezután kötnek velük határozatlan idejű szerződést.

Ez körülbelül két évre tornázza fel a biztos, állandó munkaszerződés megszerzéséhez szükséges időt -- miközben a kollégáink, német szakszervezeti aktivisták által felhozott statisztikákból az derül ki, hogy összességében átlagosan 3 évet maradnak a munkavállalók a cégnél...

EZÉRT NAGYON ROSSZ ÖTLET, HOGY HANDÓ SZABJA MEG, KI MIT MONDHAT A BÍRÓSÁGOKRÓL

B1 BLOG
Szerző: Spectra
2017.09.17.


...Az új szabálytervezet szerint a nagy sajtóérdeklődést kiváltó ügyekben kommunikációs tervet kell készíteni, amit az OBH-nak is meg kell küldeni, és az OBH válna a bírósági tájékoztatás elsődleges fórumává.
Ezzel 5 alapvető probléma is van:

  • Ha valaki lemarad egy bírósági ítélet nyilvános kihirdetéséről (például mert egy másik ítélethirdetésen ült) akkor nem juthat hozzá egyhamar a döntéshez és annak indokláshoz.
  • Ráadásul nincs olyan szóvivő sem, aki az átlagemberek számára is érhetően megmagyarázna egy-egy politikailag kényes ügyben született döntést.
  • A legkézenfekvőbb az lenne, ha az ítéletet hozó bíró indokolná meg a döntést. Ám a hatályos jogszabályok alapján a bíró nem beszélhet az általa tárgyalt ügyről még akkor sem, ha az már jogerősen lezárult.
  • A bíróságok is tisztában vannak azzal, hogy ha az emberek értik, mi miért történik a tárgyalótermekben, az jelentősen hozzájárulhat a bíróságok iránti közbizalom erősödéséhez. A tiltás és központosítás azonban csak ront a helyzeten.
  • A számonkérhetőség pont hogy nem csorbítja a bírói függetlenséget. Pont ellenkezőleg: bizalmat kelt, ha az esetleges jogellenesen, önkényesen működő bíró/bíróság is kontrollálható és ellenőrizhető.
Az új tervezet szerint ráadásul minden lényeges információ attól származna, aki egy személyben felelős a bírósági igazgatásáért. Ráadásul ez a személy, az OBH elnöke, Orbán Viktor jó barátja.

KÉSZ ÁTVERÉS-SHOW - MAGYAR CSODA: A REZSICSÖKKENTÉSBŐL VAN PÉNZE A KORMÁNYNAK A REZSICSÖKKENTÉSRE

168 ÓRA ONLINE - ITTHON
Szerző: SZABÓ BRIGITTA
2017.09.17.


Törvényjavaslatot nyújt be az MSZP azért, hogy a kormány az átlagfogyasztás mértékéig 32 százalékkal csökkentse a földgáz, 10-10 százalékkal pedig az áram- és a távhőfogyasztás költségeit. Időszerű volna az árváltozás, hiszen miközben az energia egyre olcsóbb, a magyar fogyasztók terhei évek óta nem csökkentek. A Fidesz eddig kilencszer mondott nemet az árak mérséklésére az Országgyűlésben, most azonban a választások közeledtével nem kizárt, hogy még a téli fűtési szezon beindulása előtt előáll egy szociális alapú költséglefaragással. Fedezet van rá: a rezsicsökkentés miatt az államkasszában landoló milliárdok.

A kormánynak tavaly volt egy olyan döntése, amely kivételesen az átláthatóságot szolgálta. Arra viszont nem gondoltak, hogy lesz olyan ellenzéki képviselő, aki ezt kihasználva veszi a fáradságot, és beleássa magát a számokba. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője ezt tette, majd sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az állami tulajdonban lévő Magyar Földgázkereskedő Zrt. (MFGK) csaknem 51 milliárd forint hasznot húzott csak azon, hogy a lakossági gázszolgáltatóknak drágábban adta el a földgázt, mint amennyiért megvette, vagyis ennyivel drágábban kapták a családok a háztartási energiát annál, mint ami a piaci viszonyokból következett volna. Az MFGK-t tavaly óta ugyanis törvény kötelezi arra, hogy külön soron szerepeltesse a lakossági célú földgáz értékesítési és beszerzési árának különbözetét.

– Nem azzal van baj, hogy az állami földgáz-nagykereskedő cég nyereséget termel. Hanem azzal, hogy eközben a kormány a „rezsicsökkentés megvédése” címszóval évek óta mesterségesen magasan tartja a hatósági árakat, és a keletkezett nyereséget nem érvényesíti a háztartások energiaköltségében – magyarázza a 168 Órának Tóth Bertalan. – Ezt egyébként jogszabályi kötelezés nélkül, tulajdonosi döntéssel is megtehette volna, hiszen a Fidesz-kormány mintegy ezermilliárd forintot költött energetikai cégvásárlásokra. Jelenleg a lakossági földgázszolgáltatás és a nagykereskedő is állami kézben van, sőt a villamosenergia-szektorban is döntő az állami tulajdonhányad...

A ZÜLLÉS SZOLGÁLATÁBA ÁLLÍTOTTÁK, PEDIG VALAMIKOR SOKAT VÁRTAK TŐLE

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: N. Kósa Judit
2017.09.16.


Azóta tudjuk, Orbán Viktor és a Fidesz népszavazási kezdeményezése csúfosan megbukott, de a bizalmatlanság szítását, a társadalom megosztását csúcsra járatják

Hol van ma már az az anarchokommunista idea, hogy a köz kisebb-nagyobb dolgaiban az érintett polgárok összejönnek, elmélyült vitában feszítik egymásnak az álláspontjukat, aztán egy egyszerű szavazással eldöntik, mi legyen... A referendum ma már a nettó trükközés szinonimája: a hatalom hol a saját civiljeit veti be a valós népi kezdeményezések ellen, hol uszító álkérdésekkel aljasítja le a közvetlen politikát, ha pedig végképp vesztésre áll egy aktuális ügye, még mindig kéznél lehetnek a kopaszok.

A magyarországi népszavazások története a mind méltatlanabb kérdések és a mind nagyobb állampolgári közömbösség szomorú históriája. A nevezetes négyigenes referendum esetében tán még bocsánatos bűn volt, hogy három már eldöntött, de a kommunisták farbarúgásával kecsegtető kérdésben vitték a demokratikus erők az urnákhoz az embereket csak azért, hogy így akadályozzák meg Pozsgay Imre államfővé válását. De az állampolgársági vagy a szociális népszavazás már leplezetlen hatalomtechnikai manipuláció volt, és mint ilyen, el is érte a várt hatást. A magyarok szépen leszoktak a felelős döntés rendszerváltással kivívott jogáról, és már nem kérték ki maguknak az olyan lealjasító gesztusokat sem, mint a legutóbbi, migránsügyi provokáció...

FIGYELEM! ELLENSÉG KERESTETIK

LENDVAI ILDIKÓ BLOGJA
Szerző: Lendvai Ildikó
2017.09.17.


A kormány átment Jégtörő Mátyásba. Mátyás napján, február végén Jégtörő Mátyás a szólás szerint a jeget vagy megtöri, vagy "ha nem talál, csinál". Ezt teszi a kormány is, csak nem a jéggel, hanem az Ellenséggel.

Ellenség nélkül hogyan szervezné hadrendbe híveit, akik azért engednek neki állandó portyázást és szabad rablást, hogy cserébe védje meg őket. Valakitől biztosan kell. "Legyen az enyém, Mancika, majd utána megmondom, miért!"-szólt a régi vicc."Legyél az enyém, Választó, hogy megvédhesselek, majd később megmondom, kitől"-szól a kormány.

A menekültek mindig jók erre, de amióta nincs az a szerencsétlen, aki nálunk akarna maradni, hacsak nem vonultatjuk végig az országon az Aida statisztáit burnuszban, a veszély nehezen megszemélyesíthető.

Nagy kár, mert eddig költöttek 26 mllliárdot plakátokra, hirdetésekre, sikertelen népszavazásra. Már a Soros-utálatot is csak újabb milliárdos nemzeti konzultációval lehet felpumpálni...

ORBÁN SOROS-TERVÉNEK KULISSZÁI

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2017.09.15.

Orbán Soros-tervének kulisszái felvonultak a baranyai megyeszékhelyen, de mi a francot keres egy harckocsi békeidőben a reggeli csúcsforgalomban Pécsett?!

Orbán és a Fidesz újra bedörrenetette a sorosozós verklit, napok óta ez az unalmas propaganda folyik nehéz szagú hígtrágyaként az összes állami és lopott pénzen vett fideszes kommunikációs csatornán.

A mi közös pénzünkből tervezett újabb göbbelsi néphergelős aljasság hamarosan megjelenik multiplakátokon, habonyi hazudós nyolcasokon, telekomék barátságának jeleként lealjasított origón, Timi férjének ótvaros tévéjén, és az évek óta vállalhatatlanul pocsék közmédiában, illetve megannyi színvonaltalan, ócska megyei mészáros-lapban. Viszont ez nem elég Orbánék hazug és lopós cirkuszának, a hangosbemondós, végtelenül egyszerű és hihetetlenül hamis talmi produkciót el is bábozzák, jobb híján kerítéssel, katonásdival, szerencsétlen menekültek pályaudvarokra terelésével, és olyan kamuhírekkel, mint a körmendi betört ablak esete a "migránsokkal"...

EGYRE CSAK DURVUL A FEHÉRGALLÉROS KORRUPCIÓ

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: Markotay Csaba
2017.09.16.


Ma már rendszerszintű a korrupció, olyan közpénzszivattyúkat hoztak létre, amelyeknek szinte kizárólagos céljuk, hogy a közpénzt a bennfentesek magánpénzévé alakítsák át – mondta a lapunknak adott interjúban a Transparency International Magyarország (TI) ügyvezető igazgatója, aki tanít a Corvinus Egyetemen is. Martin József Péter szerint óriási összegek: tízmilliárdok cserélnek gazdát korrupt módon a fehérgallérosok között.


Készülnek az újabb harcra?


– Milyen harcra?

A Fidesz velencei frakcióülésén bejelentették, hogy nemzeti konzultáció kezdődik a „Soros-tervről”. Márpedig, legalábbis a kormánypárti kommunikációban, a Transparency International Magyarország a Soros-terv része.

– Nem tudok semmiféle Soros-tervről. Azt pedig egészen biztosan mondhatom, hogy a TI semmilyen Soros-tervnek nem része. A kormány és a kormánypárt rengeteg kommunikációs lufit ereszt el, de nagy részüknek semmi köze a valósághoz.

– Támogatást viszont mégiscsak kapnak az amerikai milliárdostól…

– A Transparency International a Soros György alapította Nyílt Társadalom Intézettől tavaly a teljes költségvetésének 7 százalékát kapta. Büszkék vagyunk rá és örülünk annak, hogy a Nyílt Társadalom Intézet finanszíroz néhány projektet nálunk, de messze nem ők a legnagyobb támogatóink. Tavaly a költségvetésünk több mint felét, persze konkrét projektekre, az Európai Uniótól kaptuk, amelynek Magyarország is tagja. Idén még nagyobb lesz ez az arány.

Milyennek látja a korrupciós helyzetet annak a civil szervezetnek a vezetője, amelyik épp a korrupció elleni küzdelmet tartja a fő céljának?

– Súlyos a korrupciós helyzet Magyarországon, az utóbbi időszakban rendszerszintűvé vált, és gyakorlatilag átszövi az államhatalmat.

Ez 2010 előtt nem így volt?

– 2010 előtt is nagyon kritikusak voltunk az akkori körülményekkel kapcsolatban. Már 2008-ban kimondtuk, hogy a korrupciónak léteztek intézményesült csatornái. Viszont van egy alapvető különbség a 2010 előtti korrupciós helyzethez képest. Ez pedig annak a kérdése, hogy az intézményrendszert mennyire rendelik alá a korrupciós indítékoknak. Akkor még jól-rosszul, de működtek az államhatalom ellenőrző mechanizmusai. Most viszont azt látjuk, hogy olyan közpénzszivattyúkat hoztak létre, ráadásul sok esetben törvényesített formában, amelyeknek gyakorlatilag kizárólagos céljuk, hogy a közpénzt a bennfentesek magánpénzévé alakítsák át...

ITT OLVASHATÓ

AZ UNIÓ VEZETŐI NAIVAK, HA AZT HISZIK, ORBÁNNAL LEHET TÁRGYALNI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.09.16.


...Ha Orbán a pénzügyi szankciókat úgy kerülheti el, hogy ígéretet tesz az euró-övezetbe való belépésre, akkor elkezd játszadozni, hogy “megvizsgáljuk, előkészítjük”, mert azzal is időt nyer. Orbán így hülyíti és bolondítja őket hét éve minden ügyben. Neki csak az a fontos, hogy az uniós pénzt megkapja, mert Magyarország fasiszta diktatúrája az EU kohéziós és fejlesztési alapjaiból él. Orbán a 2020-ig terjedő periódusban 25 milliárd eurót kap. Ennek érdekében Orbán hazudik bármit, hazudik boldog szeretőt, ha kell, miközben semmit nem tart be, semmit nem teljesít, és egy diktatúrát működtet az EU-n belül.

Ez az Európai Unió hibája, az egység, a határozottság hiánya. Ha végre van egy jövőképes elképzelés, akkor mindig jön valami naiv ember, aki vagy nem elég okos, vagy csak hagyja magát megtéveszteni, és nem lesz belőle semmi. Lengyelországnak és Magyarországnak nincs helye az Európai Unióban, a demokratikus országok értékközösségében, mert annak minden írott és íratlan szabályát tagadják és megsértik. Csak a nyugati polgárok pénzét nyúlják le, miközben sértegetik és gyalázzák őket. Ilyen primitív társaságoknak nem lehet több esélyt adni arra, hogy rombolják a szabad világot.

Csak abban reménykedhetünk, hogy Macron elég erős és határozott lesz, Merkel pedig támogatja, és nem engedik, hogy a Juncker-féle naiv emberek ebben a döntésképtelen és ostoba helyzetben tartsák az Európai Uniót. Orbánt tettenérték, a menekültkvótáról szóló határozat és bírósági ítélet elutasításával megszegte a közös normákat. Ha neki ez nem tetszik, akkor nem kaphat az EU pénzéből és helye sincs Eurpában. Távozzon. A lengyel fasiszta testvéreivel együtt. Nem kötelező semmi sem, akinek nem tetszik a demokratikus Európa, a szolidaritás, a szabadság, a sokszínűség, a jogállamiság, az távozzon.

Amíg azt hiszik, hogy Orbán bűnszervezetével bármiről lehet tárgyalni, egyetlen szavukat komolyan lehet venni, vagy bármiben hajlandóak lennének engedni, ami alapvetően az ő rendszerük identitását érinti, addig nincs esély arra, hogy Orbánt jobb belátásra bírják, és Európát a fenyegető radikális populista nacionalizmusok (fasizmus) veszélyétől megóvják. Csak a szankciók érhetnek valamit, mert ezek a nagypofájú populisták csak az európaiak pénzéből nagyszájúskodnak, anélkül már rég csődbe mentek volna, és elkergették volna őket saját polgáraik, akik az EU miatt bírják ki ezeket a szörnyállamokat.

Sajnálatos, hogy a magyar ellenzék ezekben a kérdésekben hallgat, nem merészel elvi álláspontot képviselni, hogy a szankciókat követelje, az Orbánnal szembeni határozott és kemény fellépést szorgalmazzák, mert elhiszik és nem merik vállalni a következményét, hogy Magyarország ellenségeinek mondják őket. Holott Orbán nem Magyarország. Pedig az “Orbán vagy Európa” nagyon helyénvaló kampánykérdéshez ez is hozzátartozik. De amíg e jelszó hirdetői nem állítják Európát is e döntés elé, addig valójában az “Orbán és Európa” elvét vallják. Azt ugyanis felejtsék el, hogy ők választáson valaha leválthatjuk az orbáni bűnszervezetet. Nem rajtuk múlik, fizikailag képtelenség, úgy van a NER megcsinálva.

KÉSZÜLŐDIK A BÁRCÁS KERESZTÉNYEK KURZUSA

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.09.17.


Örömrivalgás és vastaps fogadta tegnap a miniszterelnök bejelentését az ún. Keresztény Értelmiségiek Szövetségének -- fényes külsőségek között a parlamentben -- megtartott gyűlésén, miszerint keresztény és szuverenista (értsd Soros-, liberalizmus-, EU- és migráció-ellenes álkeresztény) kurzus készülődik Magyarországon, amire a pecsétet a 2018-as választási "felhatalmazással" kell ráütni. Mármost a "még nagyobb felhatalmazás", amit a miniszterelnök kért (minél nagyobb, a kétharmadnál?) akkor is gyanús volna -- a történelemből ismert "felhatalmazási törvény" rossz emléke miatt --, ha nem párosulna a felsorolt jelzőkkel, de így egy az egyben egy etno-fasiszta államot előlegez, aminek a realitását mindössze az korlátozhatja, ha a miniszterelnök nem érzi szükségességét a hatalma stabilitásához. Ha érzi, akkor lesz.

Annál is inkább lehet, mert az ún. keresztény értelmiségieknek a lehető legkevesebb indíttatásuk van a kereszténység (utolsó morzsáinak) megvédésére. Hallgatnak, ahogy csak hallgatni lehet az ilyen politikai ábrándok hallatán, nem jelzi senki a diskurzus visszásságát -- az egyetlen Fabiny püspök kivételével, akinek felszólalását azonban jó taktikai érzékkel a kávészünet utánra időzítették a szervezők, hogy a miniszterelnöknek lehetősége legyen nagyobb perturbáció nélkül távozni és nem meghallgatni azt. A keresztény értelmiségiek közül, akik már régen kiérdemelték a bárcás jelzőt, egynek sem tűnik fel, hogy Magyarország már rég nem keresztény ország (és ezt a kereszténység egyedül magának köszönheti, kvázi alulmaradt a modernizációval szembeni harcban, de csak azért, mert rossz frontokon harcolta azt). Magyarországot vastaps közben egy politikus kezdeményezésére kereszténynek nyilvánítani a kurzuskereszténység beharangozásának biztos jele, amelyik ugyan jól áll Erdő bíborosnak, de nagyon rosszul állna Jézus Krisztusnak...

NAGY BANDÓ: IGAZA VAN SZIJJÁRTÓNAK

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Nagy Bandó András
2017.09.16.


Durva kampányra számít a Fidesz, és hogy igaza legyen, durván kampányol. Programról még semmit se hallottam, de tudom, hogy Soros György emberei már a brüsszeli spájzban vannak, onnan irányítják a spekuláns terveit, a kvótakérdést rendezni kell, a kerítést meg kell magasítani, a Heineken sör dobozairól és palackjairól pedig törölni kell a vörös csillagot. Ez bőven elég a választási győzelemhez, ha még valami hiányozna, majd jön Habony az eszével, Németh Szilárd a bájával és aranyjánosi mondatfűzéseivel, és megkapjuk a napi betevőt.

Nézem ezt a szerencsétlen csillagot a sörös dobozokon, és nem is értem ezeket az ugyancsak szerencsétlen politikusokat, és az jut eszembe, 

ők, ezekkel a dumákkal és a tetteikkel inkább idézik számomra az utált átkos rendszert, mint a vörös csillag.

Ráadásul látom, hogy ezt a csillagot kis fehér szegéllyel keretezték, köze nincs a mi múltbéli kínjainkhoz, mindahhoz, amit a vörös csillag díszelgése közben és alatt cselekedtek a hajdan regnáló főelvtársak.

Számomra visszataszítóbb az, amit, akár egykor, a szocializmusnak nevezett rémkép építése idején, most is megcsináltak: maguk alá söpörve a sajtót, bebetonozva mindent, amihez ők rendelték a cementet, megszüntetve a fékek és egyensúlyok rendszerét, szócsővé silányítva a köztévét, a közrádiót, és maguk alá teperve a sajtótermékeket, hogy épp olyan undorítóvá és utálatossá tegyék őket, mint az egykori főelvtársak az akkori napi- és hetilapokat...

TÖBBET SZÁMLÁZHATNAK MÉSZÁROSÉK A NEMZETI LOVARDÁÉRT

CIVILHETES BLOG
Szerző: mfor.hu
2017.09.17.


Egyszer már módosították a Nemzeti Lovarda átalakítására és bővítésére vonatkozó szerződést, most ismét szükség volt rá, és ez újfent több pénzt jelent Mészároséknak. - írja az mfor.hu

A Keleti pályaudvar mellett, a Kerepesi úton található Nemzeti Lovarda meglévő épületeinek átalakítására és bővítésére kiírt közbeszerzésen a West Hungária Bau (WHB) és a Mészáros Lőrinc gyermekeinek cége, a Fejér B.Á.L Zrt. győzedelmeskedett. Eredetileg 2,5 milliárd forintos ajánlattal vitték el a projektet.

Az uniós közbeszerzési értesítőben szombaton megjelent hirdetmény szerint azután, hogy április közepén már egyszer módosítani kellett a megkötött szerződést (emiatt 300 millióval drágult a projekt), most újabb költségnövelő változtatást hajtottak végre...

MINDIG IS BRÜSSZELLEL CSATÁZTUNK

HVG ONLINE - VÉLEMÉNY
Szerző: Ceglédi Zoltán
2017.09.17.


Időnk, mint a Balaton vize – oligarchák böhöm stégjei miatt iszaposodó.

Kezdetek: a kalandozó magyarok hősies honvédő háború keretében jutottak el a Kárpát-medencébe, hogy itt otthont lelve aztán ezer éven át védelmezzék Brüsszelt a keletről érkező pogányoktól, miután az egész Nyugatot megvédve meghódították. A magyar eredendően keresztény nép, amit bőséges rovásírásos forrás is bizonyít. És szilaj: az államalapítástól egészen a közelmúltig kizárólag a magyarok döntöttek sorsukról, míg más nemzetek Anjou meg Luxemburgi meg Jagelló uralkodókat importáltak, kormányzásra képtelenségük okán.

Magyarország tehát mindig megvédte a hálátlan Brüsszelt, pedig amikor Juncker rátette a kezét az egyik turulra, annak kék lett a szeme. 1242-ben a mongol migránsok támadását vertük vissza, a tatárjárás totális kudarcot szenvedett. Sértetlen országunk újjáépítését ekkor a nemzeti nagytőkések (például Csák Lőrinc, Aba Lőrinc vagy Frangepán Lőrinc) összefogása segítette. A XV. századra uralmunk alá hajtottuk Brüsszelt, az első bemagyarodó Habsburg uralkodó a bizonyíték. Az újabb, immár török támadást Mátyás király plebejus hadvezérével, Dózsa Györggyel közösen kerítést (majd kisebb ülőbútorokat) építve állította meg. A végső győzelmet Mohácsnál arattuk, ahonnan a török gyáván elszelelt, míg II. Lajos bátran a helyszínen maradt. Cseles! A muszlim migránsok maradékát Dobó István kergette szét, ahogy az az Egri csillagok című dokumentumfilmben látható. A vár ezért soha nem került török kézre.


Ezután 150 év békés, szerves fejlődés következett, a leigázott törököktől konyhai fortélyokat, kertészetet és fürdőépítést tanultunk, Erdély pedig mindvégig Nagy-Magyarország elidegeníthetetlen és osztatlan részeként működött. A XVII. század végére Brüsszel is elismerte, hogy a magyar reformok működnek, a karlócai békéből kiviláglott, hogy csak fordítási hibák és Soros György okozta a galibát, önerőből hazaküldtük az iszlámosokat. Kis idő múlva II. Rákóczi Ferenc politikai értelemben érvényes és eredményes szabadságharcának köszönhetően csatlakoztak a legyőzött nyugatiak Magyarországhoz. A női princípiumot Mária Terézia teljesítette ki, míg férje, Tommen Baratheon uralkodott, utóda, II. József pedig olyannyira tisztelte a Szent Koronát, hogy azt a saját sváb, korpás fejével érinteni se merte...

A - TESTI ÉS LELKI - SZÉPSÉG TITKAI

LELKIZÓNA  BLOG
Szerző: Éva28
2017.09.17.


Te mikor érezted magad szépnek igazán? Emlékszel még azokra a kamaszkori érzésekre, amikor szinte elviselhetetlenül rondának láttad magad vagy valamelyik testrészedet?

Ugye mennyire idegesített, amikor a felnőttek azt mondogatták: ’szép, hiszen minden fiatal szép’?! Nekik tényleg minden fiatal szép volt! Most – ha netán kicsit idősebb korú lennél - nem érzel te is valami hasonlót, ha egészséges fiatalokat látsz?

És mit gondolsz arról, hogy mások mikor láthattak téged a legszebbnek? Ugye akkor, amikor úgy lelkileg is egyben voltál, pláne amikor szerelmes voltál, rendben volt az önbecsülésed és a világgal sem voltak különösebb problémáid?!

És ugye megtapasztaltad már akár többször is, hogy először valakiről azt gondolod, nem szép, sőt... aztán megismerted jobban és egyszer csak csodálkoztál magadon, miért nem tetszett korábban, hiszen kifejezetten szép, érdekes, vonzó ember.

Na és most? Mennyire tartod egyáltalán fontosnak ezt a kérdést, mennyire foglalkoztat? Ki számára szeretnél szép lenni, kinek az elismerésére, csodálatára vágysz? – folytathatnánk a kérdéseket a témában…

AZ EGYENLŐTLENSÉG PSZICHOLÓGIÁJA - MI IS AZ A SZOCIALIZÁCIÓ?

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: Csányi Gergely
2017.09.16.


Csak rajtad áll! Ha igazán akarod, ha mindent megteszel érte, akkor meg tudod csinálni!” – hallani sokszor. Igaz ez? Tényleg minden csak az egyénen múlik? Ha mégsem sikerül valakinek, azért csak ő a hibás? Csak magát okolhatja? És ha így van, hogy jön létre az, akit okolhat, vagyis, akit úgy hív, „én”?

Az egyén

Általánosan elterjedt nézet, hogy az egyén olyan, amilyennek született. „Kutyából nem lesz szalonna” – mondják. Emellett szintén elterjedt nézet, hogy a kapitalista berendezkedésben az egyén saját szerencséjének kovácsa. Mivel mindenkinek lehetősége van megcsinálni a szerencséjét, beteljesíteni a vágyait, aki mégsem képes rá, az csak magára vethet: minden bizonnyal lustának vagy butának született. A neoliberális ideológia – mely magába olvasztotta a ’68-as diákmozgalmak társadalomkritikáját és szabadságvágyát – a szabadság ideológiája. A neoliberális berendezkedés azzal legitimálja magát, hogy mindenkinek van lehetősége, szabadsága arra, hogy megvalósítsa a vágyait, a terveit, az álmait. Ideális emberképe a szabad, mondhatni felszabadult vállalkozó és fogyasztó. Mindig kész új kalandba, új projektbe, új vállalkozásba belefogni: nem ijed meg a kihívásoktól. Az ilyen ember jellemét tekintve kreatív, autonóm, bátor, tettre kész és szorgalmas. Ebből következik, hogy a neoliberális berendezkedés az egyre növekvő társadalmi egyenlőtlenségeket egyéni rossz képességek vagy jellemhibák következményének tekinti. Ostobaságnak vagy lustaságnak. Ahogy Lázár János mondta pár évvel ezelőtti nyilatkozatában: "(…) akinek nincs semmije, az annyit is ér. Aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér (…)".

Ezekkel a meggyőződésekkel szemben én – szociológusként – azt állítom, hogy az a valaki, akinek magunkat mondjuk, az énünk, eleve egy társadalmi lehetőség-struktúrában jön létre. E lehetőségeket egészen gyermekkorunktól a magunkévá tesszük és ezek alapján jönnek létre vágyaink, céljaink, motivációink és bizonyos szintig képességeink is, tehát „amit otthonról hozunk”, az meghatározza az életpályánkat. Ahogy Pierre Bourdieu francia szociológus nevezi: ez a habitus. Habitusnak hívjuk azt, amivé a körülményeink formálnak minket, és ahogy mi vagyunk képesek formálni a körülményeinket. Azokat a külső körülményeket, amelyek közé megszületünk, magunkévá, a személyiségünk részévé tesszük egészen születésünktől. Amikor cselekszünk, tehát megpróbáljuk elérni a céljainkat, és ennek érdekében használjuk képességeinket, újratermeljük ezeket a struktúrákat. Hogyan is működik ez?