2019. szeptember 25., szerda

RÁADÁS: EGY KIS VONATOZÁS - TRANS-SIBERIAN

YOUTUBE
Szerző: Lernidee Erlebnisreisen GmbH
2013.
  Trans-Siberian by Private Train

MÉG EGY LAPÁTTAL RÁTETT AZ MNB A FORINTGYENGÜLÉSRE - AGGÓDIK A JEGYBANK, HOGY NEM ELÉGGÉ EMELKEDNEK MAJD AZ ÁRAK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.09.25. 


Közel 140 milliárd forinttal lehettek volna mostanra gazdagabbak a lakossági devizabetétesek, ha időközben ebből semmit nem vettek volna fel – számolta ki az Azénpénzem.hu. Egyre nyilvánvalóbb, érdemes felkészülni arra, hogy tartósan gyenge marad a forint. A jegybankot ez érzékelhetően cseppet sem zavarja.

A tegnapi kamatdöntő üléstől többen is azt várták, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legalább némi muníciót ad erősen gyengélkedő nemzeti devizánknak, hogy kicsit magához térhessen. Általános meglepetésre azonban a jegybank inkább lazított, ami a forint árfolyamát újabb történelmi mélypontra lökte. Közel 336 forintot is elkértek egy euróért a piacon. Később épp azért jöhetett javulás, mert a spekulánsok rádöbbenhettek: az MNB-t egy pillanatig nem izgatja a dolog. (Nem lehet tehát kikényszeríteni a kamatváltozást.)

A Monetáris Tanács (MT) a várakozásokkal összhangban tegnap sem az alapkamatot, sem az egynapos betéti kamatot nem módosította. Az átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát viszont a korábbi 200-400 milliárd forintos sávról legalább 300-500 milliárd forintra emelte. Ez a lépés pedig az elemzők szerint monetáris lazításnak felel meg.

A CIB elemzői szerint a döntések arra is utalnak, hogy a forint árfolyamának jelenlegi szintje nem zavarja a döntéshozókat. Ez megerősíti a bank korábbi várakozását, amely szerint rövid távon tartós erősödő trend kibontakozására minimális az esély. Az Equilor elemezői is úgy látják, hogy fordulatra utaló jelzés egyelőre nem látható. A technikai kép alapján folytatódhat a forint lassú gyengülése a következő hetekben is, a mozgást negatív korrekciók tarkíthatják. Ők úgy látják, a forint hamarosan a 336,8-as szintet tesztelheti (vagyis akár ennyibe is kerülhet rövidesen az euró)...

HATÁRÁTKELÉS ÉS BARÁTSÁG: „MÁR NEM VAGY ÉRDEKES”

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2019.09.25.


Mennyire tűnnek el a barátságok külföldre költözve? A kérdés alighanem minden határátkelő életében előbb vagy utóbb megjelenik, a válasz pedig néha egészen fájdalmas is lehet. A távolság, az időeltolódás, az eltérő hétköznapok, a más benyomások mind rajta hagyják nyomukat a kapcsolatainkon.

A kérdést a Los Angeles-London-Budapest-tengely legutóbbi beszélgetése kapcsán még Tamás vetette fel, ami tulajdonképpen nem is csoda, hiszen Magyarország és az Egyesült Államok nyugati partja (konkrétan Los Angeles) között 9 óra az időeltolódás, ami nem kevés – nem csoda, hogy tapasztalata szerint elég gyorsan el tudnak tűnni az emberek az életünkből.


„Az időzóna is nehezíti a helyzetet, 9 óra időeltolódás sokat számít. Azt vettem észre, hogy az ismerősök, barátok gyakran nem tudják, mikor jelentkezzenek. Amikor ők rád írnak, te már alszol, amikor te rájuk írsz ők éppen fektetik a gyereket – így egy idő megritkul a kommunikáció.

Annak idején, amikor kijöttem, voltak emberek, akik azért tartották velem a kapcsolatot, mert információkat akartak gyűjteni. Aztán amikor egy idő után látják, hogy minden rendben, eltűnnek az életedből, hiszen nincs semmi különleges abban, amit csinálsz, egyszerűen éled az életed.

Egy ideig érdekes, hogy megnézted a Hollywood-feliratot vagy lementél az óceánpartra, de egy idő után unalmassá válik, távolinak tűnik, nem tudnak kötődni hozzá. Sokuk talán azért tűnik el, mert egy idő után túl messzire kerülsz az életüktől” – vélte Tamás.

„Mintha elvágták volna, eltűnnek az emberek”

„Nem azok a problémáid, mint nekik és ez egy idő után nem érdekli őket – legalábbis az én itteni tapasztalataim szerint. Amikor külföldre keveredsz, számolnod kell azzal, hogy eltűnnek az emberek az életedből – úgy érzed, hogy egyedül vagy. Itt még, otthon már nincsenek barátaid. Ezt fél évvel-egy évvel azután éreztem, hogy kijöttem.”

Tamás szerint a közösségi oldalak egyik nagy átverése, hogy úgy érzed, fontos vagy. Ezért elkezdesz egyre többet posztolni, keresed mások társaságát, csakhogy amikor elfogynak a kezdeti élmények, beütnek a hétköznapok, attól kezdve már nem vagy érdekes.

Amikor külföldre költözik az ember, érdemes felkészülni arra, hogy lesz egy ilyen pont a kezdeti felfutást követően, amikor mintha elvágták volna, eltűnnek az emberek. Na, az egy kicsit nehéz, különösen ha egyedül vagy. Csak ülsz és arra gondolsz, hogy OK, és akkor most mi van?” – mondta, hozzátéve, hogy mindennek van egy pozitív oldala is, amennyiben arra kényszerítheti az embert, hogy jobban összpontosítson a helyi kapcsolataidra, erőteljesebben építse azokat...

ITT OLVASHATÓ

DE LIBERTATE CHRISTIANA

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2019.09.20. 


Utcafórumot szervezett múlt hét péntekre a Kontúr Közhasznú Egyesü­let (KKE) azoknak a Hős utcai lakosoknak, akik rövidesen nemcsak fó­rumozni fognak a közterületen, hanem ott fognak lakni is. A KKE fiatal szociális munkásokból, szociológusokból, pszichológusokból, jogászok­ból álló civil szervezet (NGO), s mint ilyen, legkeresztényibb kormány­zatunk halálos ellensége, viszont korábban ártalmatlannak mutatko­zott. Tagjai eleinte a Hős utcai gyerekek számára szerveztek szabad­idős programokat, sportfoglalkozásokat, sőt többnapos nyári alkotótá­borokat is, efölött az önkormányzat még hajlandó volt szemet hunyni. Amikor azonban olyasmibe ütötték az orrukat, amihez semmi közük, vagyis lakhatási problémák tárgyában fontoskodtak, akkor a cérna el­szakadt. A KKE egyszer csak az utcán találta magát, hivatali helyiségét ugyanis az önkormányzattól bérelte, szerződését pedig felmondták. Nyilván nem gonoszságból, hanem azért, hogy ha már evvel foglalko­zik, tapasztalja is meg, milyen az élet a híd alatt.

Maguk a Hős utcai lakástulajdonosok ezt még nem tudják, ám ami késik, nem múlik. Mindenesetre már most is avval a tudattal kel­nek reggelenként, hogy nyugovóra térni talán egészen máshol fognak. Pezsdítően izgalmas lehet így élni, kivált hetven-nyolcvan között, ami­kor az ember hajlik arra, hogy szellemileg és fizikailag egyaránt eltu­nyuljon. Az érintetteknek igazából hálásnak kéne lenniük, ám ők mégse. Arról beszélnek, hogy Kőbánya ennek a helyzetnek a megoldá­sára az államtól több mint kétmilliárdot kapott, az pedig könnyen ki­mutatható, hogy ennyi pénz­ből egy-egy tulajdonosra több esik. Másfe­lől pedig a drogosokat és a bűnözőket, akik miatt a két blokkot szanál­ni kell, az önkormányzat köl­töztette ide, talán nem véletlenül, hanem pont azért, hogy a terüle­tet mélyen a reális ár alatt játszhassa át vala­kinek. Az ember olykor képzelődik, pláne, amikor benne van a pakliban, hogy másnap reggel már nem a saját mellékhelyiségében, hanem egy kapu alatt fog kön­nyíteni önmagán, az aluljárók védelmé­ben történő hajléktalankodás fényűzéséről pedig jobb, ha nem is áb­rándozik. Ré­szint, mert az eleve tilos, részint és mindenekelőtt pedig, mert az alul­járók elektromos rá­csokkal lesznek lezárva éjszakánként, hogy a haj­léktalan le ne mehes­sen, hanem fagyjon meg inkább oda­fent, ha úgy látja jónak. Egyéb­iránt az elektromos rácsnak nem az a lényege, hogy belevezetnek pár száz voltot, noha éppenséggel azt is megtehetnék, hanem hogy vil­lanym­oto­rokkal működtetik. Este zár, reggel kinyit, vagy ahogy épp sikerül.

Szellemdús ötlet, persze a megoldást országonként máshol és máshol keresik. Vegyük például Helsinkit, persze csak óvatosan, hiszen Finnország köztudottan szörnyű hely, ahol sérül az igazságszolgáltatás függetlenségének az elve, ahol nincs független alkotmányos jogrend­szer, és ahol súlyos veszélyben a médiapluralizmus. Mindezt gazdánk tanítja, tehát így igaz. Viszont Helsinkiben ötven éve még százak vagy ezrek aludtak az utcán, most viszont senki. Ezt az egy dolgot megol­dották, mégpedig oly rafinált módon, hogy magunktól sohase volnánk képesek rájönni. Minden hajléktalan kapott egy stabil, állandó helyet, ahol aludhat. Nem ágyat a hajléktalanszállón, hanem egy lyukat, ahol nem fagy meg, ahol tisztálkodhat, és ami csak az övé.

Bécs, ahogy azt Lázár Jánostól tudjuk, Helsinkinél is borzalma­sabb város, viszont ott szociális lakásokat építenek évi hatszázmillió euróból. Két kézilabdacsarnok ára. Nincsenek hajléktalanok...


IDŐHÚZÁSSAL SZÍVATJA A VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG A SZEKSZÁRDI ELLENZÉKET

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE BLOG
Szerző: CSIKÁSZ BRIGITTA
2019.09.24.


Feljelentést tett a rendőrségen rongálás miatt az Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ), miután a helyi választási bizottság még nem jogerős döntése alapján a város önkormányzata elkezdte eltávolíttatni a plakátjaikat. Nemrég a Bomba! energiaitallal kapcsolatos Bomba név és logó használatát kifogásolták meg, és akkor a választási bizottság az ÉSZ vezetőjének adott igazat. Az ÉSZ gyakorlatilag a teljes ellenzéket lefedő választási civil szervezet.

„Sem az önkormányzatot, sem a választási bizottságot nem zavarják az önkormányzati választáson induló többi szervezet plakátjai, csak a miénkkel támadt problémájuk” – mondta Bomba Gábor, az Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) összellenzéki polgármester-jelöltje szerkesztőségünknek. „Csak ellenünk hozott döntést a bizottság a plakátok leszedéséről. Amit el is kezdtek, holott nincs joguk hozzá, hiszen a döntés még nem jogerős, mert fellebbeztünk. Az önkormányzat önhatalmú plakát-eltulajdonítása miatt az érintett jelölt rendőrségi feljelentést tett.”

Egy héttel ezelőtt jelent meg a sajtóban, hogy Bomba Gábort azzal nyomták fel a helyi választási bizottságnál, hogy a polgármesterjelölt visszaél a saját családnevével, és a „széleskörben ismert és népszerű energiaital” márkajelzésével azonos módon tünteti fel magát. A bejelentőnek azonban nem volt szerencséje, mert a választási bizottság kimondta, hogy Bomba Gábor használhatja a nevét és a logót is.

Ezt követően azonban újabb, az ÉSZ kampányára vonatkozó bejelentést kellett megvizsgálnia a választási bizottságnak. Egy állampolgár ugyanis megosztotta azt a gyanúját a fideszes vezetésű önkormányzattal, hogy az egyesületnek nincs engedélye a plakátjai kihelyezésére. Ez egyébként a kampány kezdetétől korlátozás nélkül tehető meg, mégpedig ingyenesen, de előzetes hozzájárulás (nem engedély) kell hozzá a tulajdonostól...

VAN VALAKI, AKI ANYAGILAG IS NAGYON JÓL JÁR A MAGYAR KLÍMAVÉDELMI VÁLLALÁSSAL

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2019.09.24.


...Adnan Polat már tíz éve ismerte Orbán Viktort, amikor 2015 nyarán elkezdett Magyarországon üzletelni Tiborcz István ingatlanos cégével. Azóta annyi magyar projektje lett a külföldi kereskedőházaktól a budapesti villákig és a Közvágóhídra tervezett új lakónegyedig, hogy még ezt a terjedelmes összefoglaló cikket is ki kellett egészítenünk utólag, mert egy Pozsonyi úti luxusszálló kimaradt.

Az Erdogannal is jó kapcsolatot ápoló oligarcha legambiciózusabb tervei azonban a napenergiára vonatkoznak. Két éve egy emberként emelkedtek magasba a megújuló energiával foglalkozó szakértők és piaci szereplők szemöldökei, amikor Polat a török Forbesnak bemondta: 5 éven belül 700 millió dollár (akkor 185 milliárd forint) értékben szállna be a magyar napenergiába, amiből 1000 MW-os kapacitást akar elérni. Ez négyszer akkora teljesítmény, mint amennyi akkor az országban volt.

Polat a karzatról hallgatta, ahogy Orbán Viktor nem sokkal később, 2018-as beiktatásán kijelenti: „Az új napelemparkok, valamint Paks II. a tiszta és fenntartható energiatermelés élvonalába emelik majd Magyarországot.” Másfél héttel a választások után, egyetlen nap alatt hét naperőműcéget vásárolt fel Polat az addig meglévő kettő mellé, és év végére ő és török befektetőtársai már 14 frissen felvásárolt vagy alapított projekttársasággal rendelkeztek, bennük egy-egy vidéki óriás naperőműpark-fejlesztéssel.
„Minden támogatást megad”

A naperőművek általában jelentős uniós és kormányzati támogatással épülnek, a Polat-cégek pedig - korábban jogosultságot szerző társaikhoz hasonlóan - a kötelező átvételi rendszer (kát) keretében 25 évig a piacinál magasabb áron értékesíthetik a villamos energiát a MAVIR-nak.

De a kormány felől célzottan is sugárzik a jóindulat Polat napelemeire. 2018 novemberében a magyar küldöttséggel utazott Kínába a török üzletember, és bár ezt a miniszterelnök sajtósai elhallgatták, a Magyar Narancs kiszúrta, hogy egy nem akármilyen üzletet is tető alá hoztak. A Powerchina nevű, állami tulajdonú konglomerátum honlapja szerint a vezérigazgató-helyettesük Orbán Viktorral tárgyalt, majd a cég aláírt egy megállapodást a török Polat Grouppal egy 750 MW-os fotovoltaikus erőmű létesítéséről...

MENNYIT ÉR EGY NYUGDÍJAS HÁLÁJA? - KIS MAGYAR VÁLASZTÁSI AJÁNDÉKTÖRTÉNELEM

HVG ONLINE
Szerző: SZTOJCSEV IVÁN
2019.09.25.


Évekkel ezelőtt a kormányoknak valahogy mindig pont a választások előtt ugrott be a nyugdíjemelés, illetve a13. havi juttatás ötlete. Az idők azonban változnak, és így az erősen kampánymintázatú húzások is, így ma már ott tartunk, hogy a hosszú távú elköteleződés helyett elég egy 9 ezer forintos rezsiutalvány is.


Micsoda meglepetés: épp az önkormányzati választás előtt jött rá a kormány, mennyire jók a magyar gazdaság számai, és ha már így alakult, hát miért ne lehetne adni minden nyugdíjasnak 9 ezer forintnyi rezsiutalványt - nyilván Orbán Viktor levelével együtt. Ami ugyebár fejenként egy ezressel kevesebb, mint amekkora értékben Erzsébet-utalványt kaptak a nyugdíjasok tavaly. A hivatalos indoklás szerint akkor sem a választás miatt érkezett a küldemény, hanem a húsvét miatt járt az ajándék, arról pedig már igazán nem a kormány tehetett, hogy a kettő között mindössze egy hét volt a különbség.

Ez a fajta osztogatás annyiban mindenképp új találmány, hogy korábban nem próbáltak úgy tenni a politikusok, mintha az extra juttatásoknak nem volna közük a választáshoz. Abból a szempontból is más ez, hogy ezúttal már csak egyszeri ajándékokat adnak, míg régebben nyugdíjemelést vagy 13. havi nyugdíjat kínáltak, azaz rendszeres pluszt. Igaz, a mostani utalványosztás nem is rengeti meg az államkasszát.

Összegyűjtöttük, a korábbi választások előtt milyen meglepetésekkel küzdöttek az épp kormányon lévő pártok a nyugdíjasok szavazataiért, és kiszámoltuk, mennyit ért mindez az akkori nyugdíjakhoz képest, valamint mai árakon:...

GYANÚSAN DRÁGA LAKÁSFELÚJÍTÁSOK ÉS JÁTSZÓTEREK KÖLTSÉGVETÉSÉT TITKOLJÁK TERÉZVÁROSBAN

24.HU
Szerző: KÁLMÁN ATTILA
2019.09.25.


Játszóudvar felújítása egy nagyobb családi ház áráért. Két szolgálati lakás felújítása darabonként 30 milliónál drágábban. Védőnői helyiségek kialakítása 135 millióért. És egy másik játszótér-felújítás 188 millió forintért.

Ez csak néhány példa az elmúlt évek terézvárosi beruházásai közül, amik szemet szúrtak a Momentumnak. Soproni Tamás polgármesterjelölt és csapata ezért igyekezett megszerezni a helyi vagyonkezelőtől a beruházásokra vonatkozó részletes pénzügyi beszámolókat és az építési vállalkozókkal kötött szerződések teljesítését bemutató dokumentációt – azonban az önkormányzati cég törvényi kötelezettségét megszegve nem adta ki ezeket, így a momentumosok pert indítottak az adatokért.

Pár hónap alatt elment két évre szánt pénz

Terézvárosban 2017 szeptembere és 2019 júniusa között hat cég (a Bástya Millenium Zrt., a HUFER-BAU Kft., a Fauna-Duó Kft., a Gesztelyi Fivérek Kft., a Vala-Bau Kft és az R.S.Z. Építőipari Kft.) nyerte el a közbeszerzések meghatározó részét.

A hat cég ez idő alatt összesen 3,2 milliárd forint plusz áfáért végzett különböző értékű munkákat a VI. kerületben.

Ebben benne vannak a keretszerződések terhére és azon kívül végzett munkák is, viszont nincs benne a legzsírosabb falat: a Hunayadi téri Vásárcsarnok felújítása, amit a NER-be jól beágyazott Épkar Zrt. végezhetett el 1,1 milliárd forintért. Ezt csak azért nem számoltuk bele a fenti összegbe, mert az Épkar nem kerületi szintű játékos, hanem jóval nagyobb pályán mozog.

A vagyonkezelő a 2017 és 2019 közötti kétéves időszakra 1,3 milliárd forint értékben kötött keretszerződést a Bástya Milleniummal, az Épkar Zrt.-vel és a HUFER-BAU-val; a különböző építési, felújítási, javítási, helyreállítási munkákat a meghatározott keret terhére végezhették el a közbeszerzési eljárás során kiválasztott cégek. 2019 januárjában pedig 1,15 milliárd értékben kötöttek újabb keretmegállapodást egészen 2021-ig: a három befutó a HUFER-BAU, a Fauna-Duó, és az R.S.Z. Építőipari Kft. lett. Ezt az összeget januártól, azaz a szerződés megkötésétől az önkormányzati választásig eltelt néhány hónapban teljesen kimerítették...

TITOKZATOS LEVÉL BORÍTOTTA A BILIT A VÍZILABDÁZÓKNÁL

INDEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2019.09.25.


Kifizetetlen számlák, eltűnt tao-pénzek, szabálytalan szerződések, megsemmisített iratok gyanúja miatt indult belső vizsgálat az Egri Vízilabda Klubban. Egy hozzánk érkező levél alapján kezdtünk el nyomozni, amit a klubvezető, Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó Eger polgármesterének címzett, és elődjével kapcsolatban fogalmaz meg vádakat. Ahogy elkezdtük felfejteni a történetet, kiderült, nem küldte el a levelet, aztán, hogy valakit le akart leplezni a levéllel. Majd kiderült, hogy mégiscsak volt vizsgálat a levélben említett témákban.

Kedves Polgármester Úr! Elnézésedet kell kérnem azért, mert a pihenésed közben zavartalak! Megértem, hogy úgy érzed, hogy sarokba szorított az Egri Vízilabda. Hidd el, hogy én sem szívesen rohangálok Hozzád és a Városhoz

- így kezdődik az a levél, amelyet Szécsi Zoltán, az Egri Vízilabda Klub elnöke Habis Lászlónak, Eger fideszes polgármesterének címzett. Pár hete a mi postaládánkban landolt az email, azóta próbáljuk kideríteni a részleteket, ugyanis mindenki tagadja a benne megfogalmazott állításokat...

SOSE HALUNK MEG

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.09.25.


Rétvári B., minden krumplik ura s egyben ministránsfiú már megint boldog. Ahogyan kitűnik már az idők végtelenjében, ez az igazi hivatása, a permanens örömök és mosoly, amitől kivillannak a mimagyarok odvas fogai. Ahogy a celebek azért élnek, hogy visszaverjék a napfényt, Rétvári elvtárs viszont azért van ezen a kajla világon, hogy örüljön. Mintha a főnöke mondta volna neki, örüjjé cseszmeg, s ő örül gátak nélkül.

Most attól verte a seggét a földhöz, hogy sose halunk meg, ez itt a mennyek országa már, és ülünk Orbán atya jobbján. Csak az a baj, hogy Rétvári elvtárs igéje közelít a Kétfarkúak szlogenné vált választási ígéretéhez “örökélet, ingyensör”, ám, míg arról tudjuk, hogy szatíra, Rétvári elvtárs hótt komolyan mondja, amit mond. És ez teszi azt, hogy legszívesebben szétmázolná az ember a bamba vigyort a képén.

Annak örült most ez a bohóc, hogy valami mágikus számítás szerint, amióta NER van, a magyar paraszt várható élettartama – mint mondta – 74,7 évről 76 évre emelkedett. Miközben úgy hullunk, mint a legyek. Ez valami átlagolás lehet egyébként, mint a lakossági megtakarításoknál is. Ott is, kinek százmilliárdja van, sokaknak meg semmi, és kijön, hogy mindenki közepesen gazdag.

Ez esetben a Mészárosok, Orbánok, Rétvárik meg a többi örökké élnek, vagy százötven évig, a napszámos meg hamar fölfordul, és máris kijön a mágikus hetvenhatos. De más módokon is ki lehet számolni, ahogyan Svejk is demonstrálta a mozdony sorszámával, amit el kellett vinni az Ústi nad Labem-i depóba. A diadalt azzal indokolta ez a pancser, hogy a magyar egészségügy több területen is eredményeket ért el...

ITT SZABÁLYOK MÁR RÉGEN NINCSENEK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.09.24.


A Fidesz az adófizetők pénzén tökéletesen megtolja a saját önkormányzati kampányát, ráadásul nagyon úgy tűnik, ezért felelősségre vonás semmiképpen nem várható. Olyan ez, mint hogy minden magyar adófizető pénzéből húznak fel templomokat országszerte, hoznak létre egyre több egyházi iskolát a világiak kárára, valamint építenek megszámlálhatatlan stadiont, és tömik ki a sikertelenebbnél sikertelenebb futball klubokat országszerte és határon túl egyaránt. Úgy költik mindannyiunk pénzét a saját propagandájukra, hogy az annak ellenőrzését szolgáló ÁSZ az ő oldalukon áll, tehát érdemi vizsgálat nem várható. A visszaélések ezzel normálissá, megszokottá váltak, amely visszaélések szóbahozása már semmiféle reakciót nem vált ki az adófizetőkből. Megszokták, beletörődtek.

Az egyik, éppen aktuális történet ezúttal Csepelről érkezett, ahol is a Városgazda az adófizetők pénzén üzemeltetett emelőkosaras autóból plakátolja ki a Fidesz jelöltjének arcképével a kerület utcáit, ráadásul az éjszaka közepén. A kérdés már csak az, hogy mégis miért az éjszaka közepén, amikor nappal is megtehetné azt minden gond nélkül? A közpénzek saját célokra történő folyamatos felhasználása eddig sem okozott problémát a Fidesznek, és vélhetően ezután sem fog. A pálya egyértelműen az ő irányukba lejt, immár közel 10 éve. A törvények tiszteletbentartása nélkül – vagy azok átírásával – nézik hülyének a saját szavazóikat. Ameddig a Momentum, a DK, vagy épp az MKKP saját rokonaival, barátaival, támogatóival plakátolja ki a városok még felhasználható hirdetőfelületeit, addig a Fidesz közpénzen megoldja a dolgot.

Mint ahogy az önkormányzati lapokat is – amelyek szintén közpénzből kerülnek kinyomtatásra – gond nélkül használják fel arra, hogy a saját jelöltjeiket támogassák, akár 40 oldalon keresztül is, mint ahogy azt a II. kerületben is megtették. Persze akinek nem tetszik, az forduljon a hatóságokhoz, azokhoz a hatóságokhoz, amelyek szinte mindegyike a Fidesz zsebében van. Sok szerencsét kívánok nekik...

A PIACI SZOCIALIZMUS MAGYAR MODELLJE SIKERESEBB LETT VOLNA HOSSZÚ TÁVON IS - INTERJÚ CHRIS HANN-NAL, A MAX PLANCK INTÉZET IGAZGATÓJÁVAL

MÉRCE
Szerző: MELEGH ATTILA
2019.09.24.


Melegh Attila kérdezi Chris Hannt, A Max Planck Szociálantropológiai Intézet igazgatóját új könyvéről: Polányi visszahonosítása. Piaci társadalom a visegrádi államokban (Repatriating Polányi. Market Society in the Visegrád States).

AZ ÖNKÉNTESEK BESZÉLGETÉSSEL ŰZIK EL AZ IDŐSEK MAGÁNYÁT

ABCÚG BLOG
Szerző: ZSILÁK SZILVIA, PIVARNYIK BALÁZS
2019.09.24.


Magyarországon több mint félmillió 65 évnél idősebb ember él egyedül, miközben egyre leterheltebbek az ápolók. Van egy szervezet, akik bár helyettesíteni nem tudják a szakemberek munkáját, negyvenöt önkéntesükkel heti egy-egy órában az idősek magányán igyekeznek enyhíteni. Az Idősek Barátai Program egy franciaországi szervezet mintájára jött létre, az önkéntesek 2016 óta rendszeresen látogatnak az intézményekben, vagy saját otthonaikban elszigetelten élő idős embereket. Az önkéntesek mindenkivel személyre szabottan foglalkoznak, legyen szó sétáról, beszélgetésről, felolvasásról, vagy kisebb bevásárlásról, ők önzetlenül segítenek nekik. A mozgáskorlátozott Kanyó Józsefné (“Ági néni”) és segítője Parol Marianna három éve találkoztak, ma már szoros barátság köti őket össze, a videóban az ő történetüket mutatjuk be....

A TELJES ÁLLAMI KÖLTSÉGVETÉS 2,5 SZÁZALÉKÁT KÖLTÖTTE SPORTRA A MAGYAR KORMÁNY 2017-BEN

ÁTLÁTSZÓ / VASTAGBŐR
Szerző: ERIC
2019.09.25.


A magyar kormány költi az állami büdzsé legnagyobb százalékát sportra és rekreációra az egész Európai Unióban – derült ki a legfrissebb, 2017-es Eurostat-adatok feldolgozásából.

1,47 milliárd euró!! Ennyit költött a magyar állam sportra 2017-ben. Ez a teljes büdzsé 2,5%-a, amivel utcahosszal előzzük meg a többi uniós tagállamot. A dobogó második és harmadik helyén Észtország és Luxemburg áll, de ők még a 1,5%-ot sem érik el. A legutolsókban, Horvátországban, az Egyesült Királyságban és Szlovákiában az állami költségvetés sportra és rekreációra fordított része 0,5% alatt marad...


ITT OLVASHATÓ

NYUGDÍJASOK ELDORÁDÓJA

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2019.09.24.


...- amit a fideszes polgármestereknek szabad szeptemberben, azt egy szocialista városvezetőnek már májusban tilos. Ezt jó lenne megjegyezni elvtikéim! Az meg pláne felháborító, hogy a szavazati joggal nem rendelkező gyerekek is kapnak suskát. Tök’ fölösleges! Egyébként meg: a „balosok” ne jótékonykodjanak, arra vannak a tiszta szívű és tiszta kezű kereszténydemokraták!

- Még csak öt hónapja vagyok nyugdíjas, de hála Istennek azóta egyfolytában dől a lóvé hozzám. Megkaptam már az „Utalványos Rezsi”-t, mindjárt jön a nyugdíjkorrekció és a nyugdíjprémium, 2020. január 1. napjától meg beköszönt a horror nyugdíjemelés. Ha pedig a hatodik kerületben tízezret osztottak fejenként, akkor a tizennegyedikben sem lehet kevesebb. Itt épül az új Népstadion, és itt szántják fel és rombolják szét a Városligetet. Kárpótlásul - alsó hangon - ide a 10 „rongyot”, de inkább tizenkettőt!

- Szeptember 24-én írom soraimat. Remélem, hogy az árverés folytatódik (nem vagyok irigy) és október 10. körül a zalai, a borsodi és a békési kis falvakban már 20 ezer forint körül lesz a „törődünk az idősekkel” nevezetű nyugdíjas kortes-pénz. Ásotthalmon és Felcsúton pedig ennek is a duplája, de persze tőlük sem sajnálom.

Óriási és emelkedő a tét, látszik, hogy csak nagypénzzel lehet a játékba beszállni. Nyerni csak vakmerő és vad licittel lehet. A politikai zsugások „cinkelt lappal” játszanak, és nekünk nem volt és most sincs beleszólásunk a partiba. A kártyaasztalról leeső maradék jut a 2,7 millió nyugdíjasnak. Mint mindig. Megérdemeljük, illetve ezt érdemeljük…

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN KINYITJA A HÁTSÓ AJTÓT A KÜLFÖLDIEK ELŐTT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.09.25.Bloomberg 

Magyarország, Lengyelország és Szerbia azok közé az illiberális államok közé tartozik Európában, amelyek szép csendben vendégmunkásokat hoznak be, hogy enyhítsék a munkaerőhiányt. De a fogadtatás nem mindig szívélyes. Sarudra például indiaiak jöttek a dolgozók híján csődközelbe került tejüzembe, ám az egyik idegent a helyiek tojással dobálták meg, terroristának nevezték és még a polgármesternél is bepanaszolták, hogy a jövevények megmérgezik a tejet, sőt az egész országot. Azután amikor látták, hogy nincs velük semmi baj, megnyugodtak a kedélyek. Orbán persze valószínűleg azt szeretné, ha nem tűnnének fel a vendégmunkások, hiszen a miniszterelnök vezeti a migránsellenes élcsapatot az EU-ban, amelyet hivatalosan meg akar védeni a „betolakodóktól”. Csakhogy ezek a kormányok titokban kinyitják a hátsó ajtót a külföldiek előtt, mert a gazdaság gyorsan nő, viszont a születések alacsony száma, illetve a nagyarányú kivándorlás miatt nincs elég munkáskéz. Az utóbbi időben a fő utánpótlási forrás Ukrajna és Fehéroroszország volt, ám már ott sincs elég ember. Így most már a világ egészen távoli részeiből toboroznak jelentkezőket, ami cáfolja azt az állítást, hogy a régió mentes maradhat a multikulturalizmustól. Magyarországon tavaly csaknem 50 ezer munkavállalási engedélyt állítottak ki Európán kívüli polgároknak, két évvel korábban ez a szám még csupán alig 7 ezer volt. Újabban leginkább Vietnámból, Indiából és Mongóliából jönnek sokan. A Hankook gumigyár ebben a hónapban elhalasztott egy csaknem 300 milliós beruházást Magyarországon, mert nem tudott elég munkaerőt verbuválni. Közben Orbán, valamint szerb és cseh kollégája elismerte a budapesti népesedési konferencián, hogy nincs varázsszerük, aminek segítségével ugrásszerűen több gyerek jönne a világra. Csak nem szeretnek beszélni szorult helyzetükről. De tovább verik a migránsellenes tamtamot. Ebből a hatalom közeli média nap mint nap kiveszi a részét, a miniszterelnök pedig az etnikai homogenitást hirdeti.

A magyar Külügyi és Külgazdasági Intézet illetékes szakértője sem érti, mi szüksége van Magyarországnak arra, hogy rengeteg kínai pénzből korszerűsítsék a Budapest-Belgrád vasútvonalat. Goreczky Péter szerint az biztos, hogy Közép-Európában bőven van mit javítani az észak-déli összeköttetés minőségén, ám a magyar és a szerb főváros között magyar földön a vonatok csupán egyetlen városban állnak meg. Viszont még csak nem is tervezik a pályát Belgrád és a pireuszi kikötő között, vagyis a jelek szerint Peking nem tartja fontosnak a magyar-szerb vonal korszerűsítését. Ezzel szemben Budapest kínai kapcsolat zászlóshajójának tekinti a beruházást. Orbán Viktor azért erőlteti az együttműködés Kínával, mert Ázsia sokkal gyorsabban fejlődik, mint a világ több része, és kár volna ide nem becsatlakozni. De hogy igazából mi lesz belőle, az csak 10-20 év múlva lehet igazán látni. A kínai viszony forszírozásának másik oka, hogy a magyar kormány igen sokat vitázik Brüsszellel és úgy véli, hogy keleten is kell találni partnereket. A szakember úgy gondolja, hogy a vasút modernizálásának tervét a magyar fél vetette fel, mert a kínaiak általában nem kezdeményeznek a térségben, hanem várnak az innen beérkező ajánlatokra. Azután döntenek a finanszírozásról. De azt így sem lehet mondani, hogy az ázsiai kormány zsákkal hozná a pénzt Magyarországra. Az viszont egyértelmű, hogy a szoros politikai viszony nem automatikusan hat kedvezően a kereskedelemre. A kétoldalú áruforgalom mérlege továbbra negatív – magyar szemszögből.

Lehet, hogy Európában már eléri korlátait a gusztustalan nacionalizmus, sőt az inga megindul visszafelé, az Egyesült Államokban azonban nem csillapodik – írja a Georgetown Egyetem egyik professzora, a Külkapcsolati Tanács nevű agytröszt vezető elemzője, aki három éven át Obama nemzetbiztonsági tanácsadója volt. Charles Kupchan azt írja, a Johnson ellen indult konzervatív támadás és Salvini bukása reményt nyújt, hogy a demokratikus társadalmak visszafoglalják a teret a populista szélsőségesektől. De a liberális demokrácia és a pluralizmus továbbra is nagy veszélyben van az olyanok miatt, mint Trump, Orbán és a többiek, mert ők rájöttek, mennyire meg lehet mozgatni bizonyos ösztönöket a fejlett világban. Hiszen pl. a brit miniszterelnök azt hirdeti, hogy meg kell tisztítani az országot a bevándorlóktól a keresztény Európa védelmében. Mindazonáltal úgy tűnik, hogy van határa még az ilyen, immár teljesen normálisnak számító demagógiának és rasszista beütésnek is. Lásd, hogy a brit parlament szembeszállt a megállapodás nélküli kilépéssel, a toryk pedig lázadnak, ideértve Johnson bátyját is, miközben fivére az alkotmányos normákat feszegeti, az országot pedig a szakadék felé viszi. Olaszországban is lehet bízni abban, hogy visszanyeri erejét a politikai közép és újra divatba jönnek a kompromisszumok. Azt természetesen nem lehet tudni, mennyire lesz állóképes a koalíció, de fontos előfeltétel volt, hogy félreállítsák Salvinit. Mindkét fordulat igen fontos, tekintve, hogy másutt továbbra is erősek a populista vezérek. Magyarországon Orbán még jobban kiterjesztette hatalmát. A lengyeleknél a PiS jó szereplésre számíthat a jövő havi választáson. A legaggasztóbb azonban az, hogy Trump részéről előreláthatólag csak fokozódik a nacionalista tombolás. Ugyan megindult ellene a vizsgálat alkotmányszegés vádjával, ám az elnök továbbra is nagy károkat okoz, odahaza és külföldön egyaránt. Lábbal tiporja a demokratikus eszméket és gyakorlatot. És még mindig kb. 40 %-os a szavazótábora. De ugyanilyen lehangoló, hogy a Republikánus Párt gyáván behódolt a szeszélyeinek. A hallgatás bűnrészességet jelent, mert itt egy kiszámíthatatlan és megjósolhatatlan demagógról van szó. Ezzel együtt a brit és olasz változások folytán lehet bízni abban, hogy fel lehet tartóztatni a jobboldali populistákat, bár azt még nem világos, hogy mennyire lesz tartós a fordulat. Sok függ attól, hogy a két ország milyen mértékben képes kezelni az általános elégedetlenség kiváltó okait, ideértve a gazdasági bizonytalanságot és a bevándorlást. De a jövőre esedékes, történelmi jelentőségű amerikai választás szintén hatalmas befolyást gyakorol ebben az összefüggésben.

A lap szerint nem valószínű, hogy bármi is lesz a francia elnök javaslatából, hogy büntessék meg azokat a tagokat, amelyek nem hajlandóak együttműködni a menedékkérők elosztásában, mert egyhangú döntés kellene hozzá. De ezzel együtt a Máltán született elvi megállapodás olyan fejlemény, ami szakít az eddigi elvvel, mármint hogy. a menedékkérelmeket ott kell feldolgozni, ahol azok benyújtói először léptek az unió területére. A Dublini rendszer nagyban hozzájárult a déli államokban az euroszkepticizmus és a populista jobboldal megerősödéséhez. Amúgy az egyezséghez a jelek szerint nagy lökést adott a félelem, nehogy a keményen jobbos Salvini alakítson kormányt, a korábbi újfasisztákkal az oldalán, és a végén megkapja az általa követelt teljhatalmat. Hogy azután a máltai megállapodás mennyire segít feltartóztatni a populista hullámot, az leginkább azon múlik, milyen hatást vált ki az egyezmény azokban az államokban, amelyekből elindulnak a menekültek. A legkétségbeesettebbeknek persze teljesen mindegy, ők így is, úgy is útra kelnek. Viszont azt nem tudni, hogy mennyire lesz vonzó ezek után Európa azoknak, akik jobb életet keresnek, és ezért megkockáztatják az átkelést a Földközi-tengeren. De sok függ attól is, mennyire válik be a gyakorlatban a szerződés, amelyet négy állam hozott tető alá a bajba jutott menekültek átvételére. A szöveget még az EU bel- és igazságügyi minisztereit tömörítő tanácsnak is jóvá kell hagynia. A részvétel önkéntes, de úgy hírlik, hogy legalább további 10 kormány kíván csatlakozni...