2019. november 29., péntek

PALÓCZ ÉVA: MINÉL KONOKABBAN TÁMADJA A KORMÁNY BRÜSSZELT, ANNÁL KEVÉSBÉ SZÁMÍT A SZAVUNK

24.HU
Szerző: KOVÁCS-ANGEL MARIANNA
2019.11.29.A kormány háborús retorikája a gazdasági fejlődést is hátráltatja – többek között erről és a közelgő recesszióról beszélgettünk dr. Palócz Évával, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Zrt. vezérigazgatójával a CEU határtalan tudás előadássorozatának a gazdasági válságról szóló eseménye után. Palócz Éva közgazdász, a Magyar Közgazdasági Társaság egyik alelnöke. Fő kutatási területe a makroökonómiai elemzés, a fiskális és monetáris, illetve a bérpolitika, valamint Közép- és Kelet-Európa fejlődési útjának vizsgálata.

Schanda Tamás miniszterhelyettes szerint az EU félperifériának szánja Magyarországot, a nyugati tagállamok már nem akarnak fejleszteni minket. Éppen úgy, ahogyan a Római Birodalom tette a megszállt területekkel. Mit szól ehhez?

Ez egy alapvetően téves és kártékony beállítás. Nem az Európai Unió szán minket valaminek, mi azok vagyunk, amit elértünk, amit el tudtunk érni. Az unió rengeteg pénzt küldött és küld Magyarországra, de a fejlesztés nem az ő dolguk, hanem a miénk lenne. Ha van, akitől rengeteg segítséget kapunk, az éppen az EU. Kétségtelen, hogy nem vagyunk benne a mainstreamben, pedig néhány, adottságok tekintetében hasonló ország sokkal jobb pozíciót tudott megszerezni. Szlovákia kedvezőbb helyzetben van, jobban hallgatnak rájuk és Románia is egyre befolyásosabb. Jól mutatja ezt, hogy az Európai Ügyészség vezetője Laura Codruta Kövesi lesz, ez egy nagyon fontos pozíció, a bizalom jele. A régiónk országainak a többsége lényegesen gyorsabban közeledik az EU fejlettségi szintjéhez, mint Magyarország, de erről nem az EU tehet.

Mit csinálnak jobban, mint mi?

Nehéz erre néhány szóban válaszolni, mert máshogyan viszonyulnak önmagukhoz és az EU-hoz is. Magyarország úgy viselkedik az Európai Unióval, mintha ellenség lenne.

Az a dacos, harcos nyelvezet, amit a kormány használ, nemcsak az EU-t idegeníti el tőlünk, de az országot is bezárja önmagába. Bár néhányan azt gondolják, hogy a makrancos viselkedésünk miatt jobban odafigyelnek ránk, éppen az ellenkezője igaz: minél konokabban támadja a kormány Brüsszelt, annál kevésbé számít a szavunk a tárgyalóasztalnál. Ott csak kiegyensúlyozott és együttműködő viselkedéssel lehet bármit is elérni.

Ebben az említett országok sokkal jobbak, ahogy az uniós források felhasználásában is. Mindenhol vannak visszaélések, az EU-s támogatást a kedvezményezettek gyakran talált pénzként kezelik, amellyel nem kell olyan gondosan bánni, mint a saját pénzzel. Ezt egyébként Brüsszelben is tudják, nem kell azt gondolni, hogy a naiv uniós vezetők nincsenek tisztában a visszaélésekkel. Gyakran fogalmaznak meg kritikát a támogatások felhasználásáról a kedvezményezett országokban. A nálunk tapasztalható gyakorlat, azaz az EU-s támogatásoknak a politikai hatalomépítési szempontú felhasználása, az alig leplezett korrupció azonban sem Szlovákiában, sem Csehországban, de még Lengyelországban sem jellemző...


„EZ A LEGNAGYOBB GLOBÁLIS HARC A TÖRTÉNELEMBEN. ÉS TUDJÁTOK MIT? NYERNI FOGUNK!”

444.HU
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2019.11.29.


- Gyerekektől az öregekig mindenféle korú embert érdekelt a negyedik globális klímasztrájk, de azért főleg diákok mentek ki tüntetni. 

- Azt mondták, elegük van a klímaügyben hazudozó politikusokból és a mértéktelen fogyasztásból, például a Black Fridayből, ami éppen a sztrájk napjára esett.
- Felszólították a kormányt, hogy zárja be a Mátrai Erőművet, és alkosson számonkérhető klímastratégiát. Közben a kormány közleményt adott ki arról, hogy 2030-ra 90 százalékban szénmentes lesz az energiatermelésünk.

Klímaváltozáshoz méltó időben tartották a negyedik globális klímasztrájkot Budapesten, ahol egy futó, tavaszi záport leszámítva semmi sem zavarta meg a márciusi novemberi 15 fokot.

Pont ma írtam próbaérettségit, gondolkoztam, hogy talán nem jövök. De mindig magyarázom a barátaimnak, hogy ne nejlonzacskóba csomagolják a kaját. Rájöttem, hogy ha nem jönnék, ez az egész üres beszéd lenne” – magyarázta egy lány az óbudai Waldorfból, tócsákat kerülgetve a képviselői irodaház tövében...

ÚJABB MILLIÁRDOKAT KAP SEMJÉN ZSOLT VADÁSZATI KIÁLLÍTÁSA ÉS A KORMÁNYPROPAGANDA IS

MFOR
Szerző: mfor.hu
2019.11.29.


A csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg a rendelet, amiben összesen 55 milliárd forintot csoportosít át a kormány.

Ismét jelentős mértékben hozzányúlt az idei költségvetéshez a kormány, hiszen a csütörtökön megjelent rendeletével összesen 55,2 milliárd forintot csoportosított át:...

MOST FOG CSAK ELDŐLNI, HOGY KI KERES MILLIÁRDOKAT A VIDEÓJÁTÉKOZÓKON

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2019.11.29.
Bár az idén már dollármilliárdos ágazat lesz, globális szinten pedig százmilliókat foglalkoztat, egyelőre nem látni, ki és hogyan fog a valóságban pénzt csinálni az esportból. A versenyszerű videójátékozást profi szintre emelő iparág egyes szereplői között megy a birkózás, és bár a szektor nagy része sok szempontból a hagyományos sportot követné, ehhez rengeteg dolog hiányzik. Az esport egyelőre kevesebb helyről tud pénzt szerezni, ebből pedig többen akarnak maguknak részesedést.


Ami azonban ennél is nagyobb gond, hogy az esport működése egyedi, nincs meg az a monopólium, ami a sportban biztosítja az üzleti modell működését. Éppen ezért az ágazatnak vagy át kell alakulnia egy olyan rendszerré, ami lehetővé teszi a sportok üzleti modelljének átvételét, vagy pedig egy új, saját, működő modellt kell kitalálnia.

Csak egy foci vb van

Ha az esport a létező sportüzlethez szeretne hasonlítani, akkor először is egy monopólium kialakítására lenne szükség, a sport üzleti alapja ugyanis pont az, hogy monopóliumként működik. Persze a különböző szinteken akár a sportágak, akár adott az csapatok között megjelenik a verseny (már csak azért is, mert ez a sport lényege), de egy sportágon belül makroszinten ezt teljesen kizárták. Csak egy foci vb, olimpia, NFL, Bajnokok Ligája vagy éppen Forma-1 van. Illetve természetesen lehetnek más hasonló sorozatok, de azt is ugyanaz a szereplő (jellemzően a sportági szövetség) felügyeli.

Azok a sportágak, ahol ezt nem sikerült megvalósítani, üzletileg szenvednek, vagy sokáig szenvedtek. Az ökölvívás fejlődését például jó ideig visszavetették az egymással versengő világbajnokságok. Nem csoda, hogy az Forma-1-ben is sokáig azzal fenyegetőztek a versenyszervezőtől nagyobb bevételt váró csapatok, hogy konkurens világbajnokságot indítanak, a dartsban pedig ez konkrétan meg is történt, és az új sorozat haza is vágta a hagyományos vb-t.

A monopólium arra kell, hogy az adott sportba áramló pénzt maximalizálják, majd a sportág különböző szereplői között szétosszák. Ennél a fázisnál persze ismét hangsúlyos szerepet kap a verseny...


ITT OLVASHATÓ

A NER KITERJESZTI HATÁRAIT AZ ŰRBE, ORBÁN LESZ DARTH VADER - MIUTÁN ELFOGLALJUK AZ ŰRT, ÉS KITŰZZÜK AZ ŰRBEN A MAGYAR ZÁSZLÓT, A FÖLDI LÉGTÉR FÖLÉ HATALMAS KERÍTÉST HÚZ A NER

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.11.29.


A világuralomra törő Orbán-rendszer külügyminisztere, Szijjártó Péter nagy bejelentést tett az Európai Űrügynökség (ESA) sevillai konferenciáján. Magyarország 2024-ben embert küld az űrbe. Az első embert a program keretében, mert Magyarországnak nagy tervei vannak: az űr meghódítására készül, űrnagyhatalom kíván lenni. A magyar űrhajós nem űrturista lesz, hanem komoly feladatokkal bízzák meg. Mint azt Szijjártó elmondta, “az űripar az egyik legfontosabb iparág lesz a jövőben, Magyarországnak ez újabb fejlődési, kitörési lehetőség”. Így vetünk véget a trianoni határok fogságának.

Mészáros Lőrinc hamarosan megalázza a világ leggazdagabb embereit, akik beragadtak a sáros földgolyóba, és nem ismerték fel azt, amit a dunakeszi futsall-csapat esze és furfangja: a jövő az űrben van, a magyar adófizetők pénze mostantól elszáll az űrbe. Nem mintha eddig is nem ezt érezhették volna. Aki elfoglalja az űrt, az diktál a jövőben. Magyarország földrajzi helye a Földön eddig nem mutatta ennek a nemzetnek a nagyságát, de most az űr felől előzzük be legnagyobb riválisainkat, és leszünk nemcsak a Föld, hanem a világmindenség urai.

Ezt jelzik előre Szijjártó kijelentései, miszerint a program első magyar űrhajósának “feladatai közé fog tartozni különös új világok felfedezése, új életformák, új civilizációk felkutatása, és hogy eljusson oda, ahová még ember nem merészkedett”. Ha ezt meghallják a Föld világhatalmai, kiolvashatják belőle Magyarország világuralmi törekvéseit, ezért aggódunk, nem kotyogott-e ki túl sok mindent Szijjártó Péter külügyminiszter, aki a jövőben a világűr diplomáciáját és gazdasági ügyeit is irányíthatja.

A magyar űrprogram az oroszok segítségével a Nemzetközi Űrállomáson indul, ahova a magyar űrhajóst vélhetően egy orosz űrhajó repíti fel, hacsak valóban nem épül magyar űrállomás Felcsúton. Méltó lenne a hely, ha még egy felcsúti gázszerelőnek is határ a csillagos ég, illetve mostantól már az sem. A magyar űrhajós titokzatos küldetése ezután kezdődik, mert a Nemzetközi Űrállomásról indul a magyar űrhajós új világokat felfedezni, új életformákat és új civilizációkat felkutatni. Eszerint a NER teoretikusai szerint vannak az űrben új civilizációk, amelyeket a mi űrhajósunk majd felkutat. Elindul az űrben, mint a legkisebb fiú, vállán az elemózsiával, lesz vöröshagyma a tarisznyába...

MI ÍGY ÓVJUK A TERMÉSZETET

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.11.29.Természetkárosítani ma Magyarországon szinte már normális és talán el is várt a NER-től. Lehetne persze máshogyan is, de a pénz mindennél fontosabb. Kit érdekelnek a zöld területek, a több évtizedes fák, az ott kialakult ökoszisztémák, esetleg a Natura 2000-es besorolás? Izguljon ezek miatt az, akinek a keze nem ér el a legfelsőbb körökig, vagyis Orbán Viktorig. Polgármesterek és kormányközeli üzletemberek tucatjai tesznek végső soron azt, amit csak akarnak, úgy, ahogyan csak akarják. Most éppen a balatonfűzfői tarvágásról lesz szó, de lehetne szó sok egyéb olyan más természetkárosításról is, amelyek után a felelősök nem hogy büntetés nem kaptak, hanem még nekik állt feljebb.

Marton Béla egykori polgármester még az év elején adott engedélyt egy Natura 2000-es terület tarvágására, ahol több mint 2000 m² erdőterület semmisült meg. Hogy mégis mi volt az ok? Marton Béla fia, Marton András nagy álma volt, hogy a Balaton melletti erdő helyén felépüljön több – 6db – strandröplabda pálya, amely álom ugyan nem vált valóra, a beruházást akadályozó erdőterület azonban időközben megszűnt létezni. Az erdőirtás miatt a helyiek felháborodtak, hiszen véleményük szerint mindenféle egyeztetés nélkül született a döntés, amely sokak számára – érthető módon – nem elfogadható. Az ügyben vizsgálat indult, amelynek eredménye a következő volt:

Az elsőfokú természetvédelmi hatóság, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatala ennek megfelelően pénzbüntetést osztott ki a Balaton Sport Klub Kft.-nek: félmillió forint megfizetésére és a terület helyreállítására kötelezte a céget. (A polgármester fia, Marton András tavaly augusztusban távozott a cégből, de a képviselő-testületi üléseken úgy jelent meg mint a kft. képviselője.) A Balaton Sport Klub Kft. felebezett a döntés ellen, így az ügy a Pest Megyei Kormányhivatalhoz került. – 24.hu

Ekkor az ember azt gondolhatná, hogy végre valami épeszű döntés született, a természetkárosítókat megbüntetik és ugyan a kár nem helyrehozható – legalábbis nem a közeljövőben – kötelesek tenni azért, hogy a kiirtott terület újra fákkal borított legyen. Aki azonban ismeri már a hazai bíróságok működését, azt pontosan tisztában lehet azzal, hogy az ügy itt még természetesen nem ért véget, hiszen a fellebezésre a másodfokú bíróság reagált, amely már jóval kedvezőbb volt Martonék számára...

ASZÓDI ATTILA: KÖZZÉTESZEM A BETILTOTT MAGYAR CSERNOBIL-TANULMÁNYT

HVG ONLINE
Szerző: ASZÓDI ATTILA
2019.11.29.Csernobil nem csak a szovjet mérnökök csődje, hanem a kommunista Szovjetunió és a teljes keleti szovjet blokk kommunikációs csődje is. Rengeteg máig ható és jóvá nem tehető hibával. A kommunikációs szarvashibák sorában az egyik egy magyar tanulmány betiltása volt.

Ahogy Vujity Tvrtko, az ATV műsorvezetője YouTube-on is elérhető riportfilmjében utal rá, 1986-ban készült egy tanulmány, amely a csernobili atomerőmű-baleset lehetséges okait és következményeit boncolta. A tanulmány ugyan az Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár felkérésére készült, és az OMIKK adta (volna) ki, de valójában műegyetemi kollégák írták: Csom Gyula professzor vezetésével Gács Iván, Bede Gábor, Nagy Mihály és Virágh Elemér tanár urak készítették...


ARRA IS JÁR ADÓKEDVEZMÉNY, AMIRE SOKAN NEM GONDOLNAK - INTERJÚ A PÉNZTÁRSZÖVETSÉG ELNÖKÉVEL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.11.29.


Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (Pénztárszövetség) azt javasolja, hogy a jogalkotók szüntessék meg az önsegélyezésre ma még előírt 180 napos várakozási időt. A szervezet elnökét, Kravalik Gábort arról is kérdeztük, mennyire viselte meg a szektort, hogy a kormány erre az évre alapjaiban átszabta a béren kívüli juttatás rendszerét.

Azénpénzem.hu: Az idei év igen jelentős változást hozott a cafeteriában, hogyan hatott ez a pénztárak gazdálkodására?

Kravalik Gábor: A Pénztárszövetség tagpénztárai 2019 első kilenc hónapjában is jól szerepeltek (erről részleteket itt olvashat). Ezzel a teljesítménnyel, úgy látjuk, hogy a tagok is elégedettek, hiszen tovább növelték egyéni befizetéseiket. Azt tapasztaljuk ugyanakkor, hogy az adóváltozások visszavetették a munkáltatók aktivitását dolgozóik öngondoskodásának támogatásában. Kutatásaink pedig rávilágítanak arra, hogy munkáltatója segítségével a többség megkezdené a pénztári takarékoskodást, vagy növelné a befizetéseit. Az idei évtől van egy fontos újdonság, amivel egyelőre talán még sokan nem kalkulálnak. Már nem csak saját befizetéseinkre, de a munkáltatók hozzájárulása után is jár a 20 százalékos, összesen akár 150 ezer forintos adókedvezmény. A sokkal régebb óta élő egészségpénztári extra adóelőnyre (a két évre lekötött pénz után járó plusz 10 százalékos adókedvezmény) sem mondhatnánk, hogy általánosan ismert.

Előfordulhat, hogy akadnak kasszák, amelyek kénytelenek lehúzni a rolót? Másként fogalmazva: várható-e a fúziók és összeolvadások nagyobb üteme?

Nincs ilyen várakozásunk. Az egyéni befizetések gyors ütemű növekedése a nyugdíjpénztári szférában jelentősen korrigálja a munkáltatói szerepvállalás visszaesését, míg az egészségpénztáraknál ugyan erre nem képes, de dinamikájában még a nyugdíjmegtakarításoknál megfigyelhetőnél is erőteljesebben növekedett idén a tagok szerepvállalása. Az adókörnyezet okozta hullámvölgy ellenére kifejezetten jó eredményeket láthatunk a piacon...

A LEGJOBB ORSZÁG NŐKNEK

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2019.11.29.


A nemek közti egyenlőség manapság egyre fontosabb kérdés, hiszen sok múlik azon, milyen esélyekkel indul egy nő a munkaerőpiacon – például ha határátkelőként külföldre költözik. Nyilván nem ez a legfontosabb szempont akkor, amikor valaki egy adott ország mellett dönt, de akár befolyásolhatja is a döntést.

Ezért is lehet érdekes az a friss felmérés, melyben a Georgetown Intézet az oslói Békekutatási Intézettel közösen készített és melyben 167 országot rangsoroltak különböző szempontok alapján azt vizsgálva, milyen lehetőségeket biztosítanak a nőknek.

Az index olyan témaköröket vizsgál, mint a nők társadalmi szerepe, biztonságérzete, diszkriminációnak kitettsége – ezek mind kulcsfontosságú jelei annak, hogy egy nő miként boldogulhat egy adott közösségben vagy kultúrában.

Mi alapján állították fel a sorrendet?

Az index 11 mutatót felhasználva állít össze sorrendet. Ezek három kategóriába esnek: a beilleszkedés, a biztonság és az igazságosság.

A beilleszkedés esetében olyasmiket kell elképzelni, mint hogy a 25 évesnél idősebb nők átlagosan hány évet töltöttek az oktatásban, vagy hogy a 15 évesnél idősebb nők hány százalékának van bankszámlája, mobiltelefonja, vagy hogy a parlamenti képviselők milyen arányban nők.

A biztonságba a törvény előtti jogegyenlőség éppen úgy beleértendő, mint hogy meghaladja-e a nők-férfiak arányát a születések aránya a két nem között, illetve hogy a 15 évesnél idősebb férfiak között hány százalék tartja elfogadhatatlannak azt, hogy egy nő fizetett munkát végezzen.

Végül az igazságosságban a kapcsolaton belüli erőszak (az elmúlt 12 hónapban a nők hány százalékát érte fizikai vagy szexuális bántalmazás), mellett azt vizsgálták, hogy a 15 évnél idősebb nők hány százaléka érzi biztonságban magát este az utcán egyedül, valamint hogy 100 ezer emberre egy fegyveres konfliktusban hány halálos áldozat jut...

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/48. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.11.29.P U B L I C I S Z T I K A

Széky János: Az elhárító díja

A bársonyos forradalom harmincadik évfordulóján, pontosabban egy nappal előtte, november 16-án az eltelt haminc év legnagyobb kormányellenes tüntetését tartották Prágában. A tavasz óta rendszeres megmozdulásokon nemcsak azért követelik Andrej Babiš miniszterelnök távozását, mert – az OLAF és a rendőrség szerint csalással – magánemberként a saját vállalkozása javára térített el uniós pénzeket, és hogy ezt jogilag elkenje, még az igazságügy-minisztert is lecserélte. Szemtanúk szerint a transzparensek fele arról szólt, hogy nem kell nekik estébák.

Legalábbis a miniszterelnöki poszton. A köznyelvben elterjedt szót az StB rövidítésből képezték, a Státní Bezpečnost, azaz Állambiztonság kezdőbetűiből. Babišt Pozsonyban szervezték be, a kémelhárítás megbízottja volt 1980-tól; ez a magyar III/II-nek felel meg. Csehországban és Szlovákiában nincs olyan különbségtétel, mint nálunk, hogy törvényesen csak a belső elhárítás (III/III) tisztjei és besúgói számítanak rossz embernek; ott tudják, hogy a kommunista titkosrendőrség egyes osztályai ugyanahhoz a kártékony szervezethez tartoztak, és ugyanúgy a diktatúra fenntartásáért dolgoztak. További különbség, hogy a nevek hozzáférhetők, főként Bukovszky László érdeméből, aki előbb a szlovák Nemzeti Emlékezet Intézetének levéltárát vezette, majd a cseh Állambiztonsági Levéltár igazgatója lett...

Lukácsy András: Az igazságkereső
Del Medico Imre (1923–2019)

Szelényi Zsuzsanna: Európa – globális politikai szereplő?

Hegyi Iván: Lami örök

Kovács Zoltán: Szövegértési nehézségek

Radnóti Sándor: Ludassy Mária dicsérete


Avar János: Övék a fele királyság

Zelei Dávid: Az utolsó mohikán
Bolívia Morales után

Molnár Erzsébet: Isten hídja

Zilahi Sebess Péter: Szándékos félrevezetés a Balkánon?

Hetvenöt évvel Magyarország német megszállása után az akkori magyar külpolitika ismét felkeltette néhány történész érdeklődését. A viták központjában egy balkáni partraszállás feltételéhez kötött fegyverszünet keresése áll. Sokan e partraszállás lehetőségét angolszász megtévesztésnek vélték, olyan cselnek, amely arra volt hivatott, hogy Magyarországon tartson több Wehrmacht‑hadosztályt, amely egyébként a közelgő normadiai partraszállás kivédésére lett volna bevethető. Az erről folyó vitában az az állítás is elhangzott, hogy az angolszászok részéről mindez nem csupán csel volt, hanem cinikus provokáció is, és annak ellenére kitartottak e terv lebegtetése mellett, hogy tudták, milyen következményekkel járna a magyar lakosság – különösképpen a zsidóság – számára a német megszállás. Ez be is következett a rettegett következményekkel együtt...

Tamás Ervin: Okos szelídség

Magyar László András: Félelem és populizmus


Deák Dániel: Hit és erőszak

Vargha János: A Nuszbaum nővérek

V I S S Z H A N G

Fried Ilona: A váteszről még egyszer

Józsa Ágnes: Az igazi ok

P Á R A T L A N

pá-ti-: „GYÚRUNK, VAZZE”

BTZS: UTAT TÉVESZTETTÜNK

E. A.: STÍLUSVIZSGÁLÓ

aha: FOLYTATOM!

(Nyerges): HÁZSZABÁLY, ANNO 1935

-pé-: FELÁLLNI!

Szilasi György: NONSZENSZ

Völgyi Ferenc: SZÍVÜGY

(celebrálta Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ


ÉLET ÉS IRODALOM 2019/48. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.11.29.


I N T E R J Ú 

Kácsor Zsolt: „Bolyai (nem) én vagyok”
Beszélgetés Láng Zsolttal

F E U I L L E T O N

Vonnák Diána: Aztán elbonyolódott
A kortárs irodalom és a mese

K R I T I K A

Károlyi Csaba: Egy, kettő, három lány

Harag Anita: Évszakhoz ké­pest hűvösebb. Novellák. Magvető Könyv­kiadó, Budapest, 2019, 133 ol­dal, 2999 Ft

Kiváló első kötet. Szvoren Edina pályakezdő kötetéhez, a Pertuhoz tudom hasonlítani. (Az első három novella lezárásában éreztem is konkrétan Szvoren hatását, később nem ilyen direkt módon.) Sok jó novelláskötetet olvastam mostanában olyan szerzőktől, akik még ezután fognak csak annyi figyelmet kapni, amennyit megérdemelnek: Molnár Krisztina Rita, Papp-Zakor Ilka, Juhász Tibor, Moesko Péter, Vass Norbert könyveit érdemes olvasni (és biztosan van még, akire nem figyeltem eléggé). Most hozzátehetem: Harag Anita novelláskötetét is érdemes kézbe venni. Sokat tanult Tóth Krisztinától, ahogy ő mondja, azt, hogy az apró gesztusokból hogyan bontakoznak ki a bonyolult emberi viszonyok. És sokat tanulhatott Raymond Carvertől is, az amerikai minimalista próza letisztult, egyszerű, mindennapi világa ott van az írásaiban...

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon...

Pálfalvi Lajos: Ex libris

Olga Tokarczuk: Bizarr történetek
Tarasz Prohaszko: A Jelesek
Marton László Távolodó: Alulnézet
Narine Abgarjan: Égből hullott három alma

Branczeiz Anna: „Filozófiám története”

Georg Hauptfeld: A véletlen értéke: Heller Ágnes – életéről és koráról. Fordította Bartók Imre. Noran Libro Kiadó, Budapest, 2019, 256 oldal, 3990 Ft

E könyv németül 2018 őszén, magyarul – Bartók Imre fordításában – 2019-ben, de még Heller Ágnes életében jelent meg, ami nem elhanyagolható szempont a kötet megítélését tekintve. Felvetődhet ugyanis a kérdés, vajon ad-e mást, ad-e újat az olvasó számára a Bicikliző majomhoz képest, azon kívül, hogy feldolgozza a ’96 óta eltelt időszak eseményeit is. Meglátásom szerint igen...

Szendi Nóra: Sorsszimfónia szintetizátorra

Jassó Judit: Kaszt. Fiatal Írók Szövetsége, Budapest, 2019, 206 oldal, 2200 Ft

Jassó szövegeinek egy részében mintha az is eldöntetne jó előre, hogy melyik karakterről mit lenne ildomos gondolnunk, kit kell sajnálni, és ki felelős az áldozat minden bajáért: szegény anya, el kell temetnie lányát szívtelen férje miatt (Legóváros), szegény férj, meg kell halnia szívtelen felesége miatt (Mindig köszöntek). „Anya, néhány dologban igazad volt” (72.), búcsúzik elhunyt anyjától a Jó utat, anya narrátora: épp ott ér véget az elbeszélés, ahol igazán érdekes kezdhetne lenni. Mi volt a lányát szeretni képtelen anya igazsága? Szomorú dolog, hogy egyesek kínlódást okoznak hozzátartozóiknak, de mintha e novellák meg sem kísérelnének túllépni a „jaj istenem, milyen rettenetes” és a „lám, ide vezet mindez” típusú kéztördelő sápítozásokon...

Ádám Péter: A Márai napló – franciául

Sándor Márai: Journal, Les an­nées hongroises, 1943–1948, vá­lo­gatta és fordította Catherine Fay, az előszór írta Kányádi And­rás, Albin Michel, Paris, 2019, 526 oldal, 25 euró

Az olvasói elismerés, természetesen, párhuzamos a francia sajtó elismerésével. Most, hogy az ősszel a Márai-napló első kötete is megjelent az életművet gondozó párizsi Albin Michel kiadó gondozásában, az eseményről a színvonalas kulturális rovatáról ismert Télérama című hetilap mellett a Le Monde is, sőt, három egész újságoldalon, a baloldali Libération is beszámolt (a hetilap szeptember 4-i, a Le Monde a szeptember 26-i, a Libération pedig az október 3-4-i számában). A válogatást a tavaly Nicole Karatson-Bagarray díjjal jutalmazott Catherine Fay jegyezte, a jó ötszáz oldalas kötethez Kányádi András írt előszót. (A 2003-ban alapított díjjal a párizsi Magyar Intézet a hazai irodalom legjobb francia fordítóit jutalmazza.) A párizsi kiadó két további kötet-válogatást tervez a Márai-naplóból, a második kötet L’Exil à Naples et New York 1948 ‑ 1967, a harmadik pedig Second exil à Naples et San Diego 1967 – 1989 címen fog megjelenni...

Urbán Bálint: Az ellenállás gépezete

Ketten egy új könyvről – Ricardo Piglia: Az eltűnt város. Fordította Kertes Gábor. Fiatal Írók Szövetsége–Kalligram Kiadó, Budapest, 2019, 232 oldal, 2990 Ft

Az argentin Ricardo Piglia regénye egy rejtélyes írásgép körül forog, melynek működése pont ezen kettősségeket zavarja meg, ennek köszönhetően a könyv elkerülhetetlenül a posztstrukturalizmus elméleti játékterébe írja be magát. Az eltűnt város azonban sokkal több, mint egy kísérlet a logocentrikus irodalom- és szubjektumfelfogás fikcionalizálására, a regény rendhagyó és sajátosan posztmodern poétikája mellett komoly politikai vetülettel is rendelkezik, mely Argentína és a félperiferikus Latin-Amerika tragikus történelmére, illetve egy tágabb kontextusban az elnyomórendszerek működésére reflektál. Emellett természetesen a regény cselekményét és narratív struktúráját mozgató írásgépnek is megvannak a maga lokális, argentin implikációi, elég, ha csak a nagy elődre, Borgesre (a regény tulajdonképpen olvasható egyfajta Borges hommage-ként is, vagy ambíciózus kísérletként a mester művének kreatív folytatására, továbbírására), vagy Piglia kedvenc szerzőjére, Roberto Arltra gondolunk, akinek műveiben szintén ott vibrál az írás és a gépiség összetett fantáziája...

Keresztes Balázs: Borges Machine

Ketten egy új könyvről – Ricardo Piglia: Az eltűnt város. Fordította Kertes Gábor. Fiatal Írók Szövetsége–Kalligram Kiadó, Budapest, 2019, 232 oldal, 2990 Ft

2019-ben olvasva azonban a részben irodalomtudós Piglia regényének éppen a „tudatossága” az, ami miatt talán kevésbé győzi meg az olvasót, mint az említett elődök: az eszköztár ismert, és ami a novella rövid műfajában működik Borgesnél, és amit Pynchon, Gibson (vagy akár Eco) gazdagsága feltölt egy regényben, az Pigliánál a végletekig csupaszítva olykor inkább fárasztónak hat. De ilyenkor a kritikusnak el kell merengenie azon, hogy ezt vajon maga az irodalmi alkotás, vagy inkább a szerencsétlen recepciós pillanat számlájára írja...

Wagner István: Az emlékezés színei

(Pierre Bonnard: Die Farbe der Erinnerung, Kunstforum Wien. Megtekinthető január 12-ig.)

Noha egész életében népszerű volt a szakma és a közönség körében egyaránt, az absztrakció világméretű előretörése miatt, közvetlenül halála után átmenetileg elterjedt az a vélemény, hogy csak a nagypolgárság hétköznapi életének szokványos mozzanatait örökítette meg, egy felszínes harmónia jegyében. Az vitathatatlan tény, hogy Bonnard számára a kolorit volt a legfőbb kifejezési forma, de a figyelmes szemlélő egyhamar rájön, hogy a vásznon a szimultán fejlesztéssel nemcsak futó hangulatokat kapott el, hanem akár teljes kompozíciókat épített összecsengő színakkordokra vagy disszonáns kontrasztokra, a hideg és meleg árnyalatok komplex összjátékára...

Sinkó István: Vakondtúrás újratöltve

(Nagy Márta Újratöltés című kiállítása a B32 Galéria és Kultúrtérben december 6‑ig látható.)

Nagy Márta a felszámolás, az eltávolodás fázisában alkotja újra a számára kedvelt természeti jelenségeket, jelen esetben a „kertészek rémének” titulált vakond tevékenységének maradandó nyomait. S bár a kiindulás a kertekben garázdálkodó állat, a következmény a természetközeli, anyagszerű megfogalmazás (a maga laza könnyedségével), mégis elmondhatjuk Nagy Márta B32-beli kiállítása konklúziójaként: „Emberi, túlságosan emberi.”...

György Péter: Szörny-divatbemutató

(Kis Róka Csaba kiállítása megtekinthető január 5-ig az Art Quarter Budapest kiállítóterében.)

Kis Róka festményeit én mindössze zavaros paródiáknak látom, s nem felkavaró disztópiának, a horror tapasztalata és a történelem fogalma közötti különbségek egymásra vetítéséből következő feszültségek megteremtésének. A képek nem a történeti festészet rafinált kritikái, ironikus átiratai, hanem a kortárs pop és populáris kultúra ikonográfiájának, tematikájának mechanikus fordításai – jelentésüket, kontextusukat vesztett, üres képek...

Stőhr Lóránt: Hermész saruja

(16. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, november 12–17.)

A felnövekvés filmjeiben, mint részben az egész, benne rejlik a hatalmas anyagot bemutató, színvonalas fesztivál erőssége. A Föld legkülönfélébb pontjain készült alkotásokból stiláris sokszínűségük ellenére markánsan kirajzolódott készítőik dokumentumfilmes érzékenységének közössége, a társadalmi-kulturális kontextus pontos rögzítése mellett az egyéni élethelyzetekben és személyes drámákban az egyetemes emberi felmutatása. A témába vágó filmeket végignézve változatos formában csodálkozhatunk rá, hogy az élet értelmének kutatása, a saját személyiség megerősítése, a tekintélyekkel való szembeszegülés és a kalandvágy a fiatalság örök mozgatórugója akár egy álmos faluban, egy pezsgő multikulturális nagyvárosban, egy szigorú bentlakásos kollégiumban vagy egy mindentől elzárt menekülttáborban nőjön is fel egy gyerek...

Rákai Zsuzsanna: Előadói szabadság

(Budapesti Fesztiválzenekar, Elisabeth Leonskaja, Fischer Iván – Művészetek Palotája, november 21.)

A cseh zeneszerző művét a Fesztiválzenekar a lehető legtisztább alakjában, szinte lemezre kívánkozó módon mutatta meg a közönségnek, sűrű szövésű és frappáns, összetett szerkezetű, drámai energiákat felszabadító kompozícióként. A Beethoven-zongoraverseny viszont ezzel szemben egészen váratlan élmény volt: a darab szólistája, a legendás Elisabeth Leonskaja ugyanis az egész kompozíciót egyetlen megszakítatlan, költői lebegéssé formálta...

Herczog Noémi: Nemzeti dekadencia

(Luchino Visconti: Rocco és fivérei, r.: Vidnyánszky Attila, Nemzeti Színház)

Vonzó dekadencia árad a Nemzeti Színház Roccójából. Hiába, Vidnyánszky Attilának a magyar színházi mainstreammel ellentétben van saját színpadi világa, nyelve, nem másolja a filmet (!), és ezt a nyelvet már társulata is egységesen beszéli. A díszpáholyból fáradtan figyelő Áder János viszont aligha azt kapta, amiért jött. Nem lehetett könnyű estéje, annyi szent...

Fáy Miklós: Minimál víkend

(Steve Reich: Music for Ensemble and Orchestra – Zeneakadémia, november 24.)

Persze, az is nagy hiba, ha összekeverjük Philip Glasst Steve Reichhel. Nyilvánvalóak a hasonlóságok, és talán nem annyira nyilvánvalóak a különbségek, remélem csak, hogy jól látom: Reich fontosabb. Zenébb. Tisztább. Egyenletesebb és talán bátrabb is. Nem akarom az 1984-es Akhnatent egy hároméves zenekari műhöz hasonlítani, vagy nem jobban, mint amennyire muszáj, de ma már voltaképpen nem is egyértelmű, hogy mi is a minimalizmus, mitől is volna repetitív ez a zene...

Siba Antal: Sajnálatos események

(Ibizai és adriai rejtett kamerás videók a neten)

Most, néhány héttel az adriai ügy után két mozzanat izgatja a közvéleményt – és a jobboldali sajtó mindent megtesz annak érdekében, hogy ez így is maradjon: a felvételeket nyilvánosságra hozó blogger személye, valamint igaz-e, hogy egy valamikori válogatott futballista zsarolta meg a polgármestert.

Nem vitás, ezek fontos kérdések, de az már mégiscsak közállapotainkat jellemzi, hogy a sorban harmadik helyre került az , mi történt az Audi-park környéki földekkel, igaz-e, hogy egy jó behatárolható társaság jelentősen meggazdagodott, igaz-e, hogy mindenféle offshore cégekbe helyezték ezeket a pénzeket...

Králl Csaba: Rómeó és Góliát

(Pécsi Balett: Rómeó és Júlia – Nemzeti Táncszínház / Carmina Burana – Müpa)

Vinczének sikerül Markó dagályosságát, az ExperiDance ízlésficamát és a hetvenes-nyolcvanas évek űrhajós tévésorozatainak vizualitását egy előadásba sűrítenie. Szereplői bábok, akiket, mint egy óriási terepasztalon, kénye-kedve szerint tologat ide-oda. Ha szeretnek, ha gyűlölnek, hiteltelenek, mert ez nem szeretet vagy gyűlölet, hanem klisé. Érzelmi klisé: arc, karakter és személyiségjegy nélkül, amelyben nincs árnyalat, nincs motiváció, nincs semmi élet, csak műviség. És megint a táncosok járnak pórul, akik nem tehetnek semmiről...


I R O D A L O M

Mán-Várhegyi Réka: Növekvő tartozásaim

A legnagyobb fiam szerint minden bajom forrása a lustaságom. Szerinte lusta vagyok rendesen megtanulni a nyelvet, pedig egész máshogy alakulna az életünk, ha folyékonyan beszélnék. Ennyi idő alatt már képesnek kellett volna lennem rá. Egyébként is hajlamos vagyok önmagamba fordulni, ráadásul a gondolataim elsatnyulnak szavak nélkül.

Eljön az a pillanat, amikor az embernek már a gyerekei mondják meg, hogyan éljen, írom a füzetembe...

Kiss Noémi: Tornászok

Mégis, ha végigsétált az ember az Aranyparton, egészen a sóstói nudista részig gyalogolt, csupa molett, meglett, hájas test feküdt a törölközőn. Testkupacok, amik gömböket rajzolnak a selymes strandi fövenyre. Sült arcpecsenyék tátogtak a falatok után. Bőrkocsonyák rezegtek minden apró mozdulattól. Délelőtt gyakran olyan csend volt, hogy csak a csámcsogás és a nyelés törte meg a hullámzó víz lassú moraját. Ahogy csomagoltak és ettek, nejlonzacskókat csörgettek, nyeltek a habos sörből, dinnyét vágtak, és elhajították a héját. Zizegés, sercegés, kolompolás a matracon. Mintha a társadalom nagy része az evéssel és a testek súlyának növekedésével űzte volna el a zavaróbb gondolatait. A hibák és a hazugságok is mócsinggá váltak, sült csirkecombbá, töltött, diós palacsintává. Megpirulni, megfőni, kiszállni a nyers időből. Ahogyan egy verseny után a bajnok csügged. Némán, mert már senki sem őt ünnepli, ha elmúlt a díjátadás három himnikus pillanata. Jön a felkészülési idő. A szidalmazás, az árulások, a nyomás. A szótlanul kemény edzésmunka. Verés és verekedés a versenyért, az edzői üvöltések. A kiutazásért, ki tudja legalább pár napra elhagyni ezt a csodás országot? Minél több idő telik el, annál nehezebben viseljük, ha nem jön az eredmény. Nincs semmiféle győzelem...

Kürti László: Padlás és szupercella

A családi háznak, mint bármelyikünknek, megvan a magához való szerve. Fényes nappali, tágas ebédlő, borospince, padlástéri bagolykilátó adja meg az épület szívét, eszét, gyomrát és fénykörét. Egy fiatal titán csúcsszerve nem az, ami az őszbe vegyült bölcsé. Ezen gondolkodsz, miközben a padlástérben talált tartalékcserepeket illesztgeted a testre: titánok bukását Poszeidon győzelme fölé, cserepek bütykeit a fennmaradt cserepek árkaiba igazítva. Kicsorbult szélek: gyilkos borotvapengék, nincs különbség vérző tenyér és a véres kezek között. Zúg a győzedelmes égi tenger, te pedig mint Jónás, gyomorsavtól áztatott ingben várod, hogy vége legyen ennek a józanná tépázott hánykódásnak. Okádjon ki végre a morajló padlás, marjon föl innen egy létközi álom, emésztősav, részegeket életben tartó ritmusos gyomorrángás! Félig sem megrágott, emésztetlen, bent felejtett gyermekkori felismerés, hogy innen el, ebből a pokolból, élhetetlen világból mihamarabb. És hiába jött bármi felnőtt siker, csalóka szépségfolt, napba nézés: szerelem, család, egzisztencia, státusz és rang, a tudat, mint félúton gombóc, negyven éve fojtogat...

Kőrössi P. József: Fehér Amur

A depresszióról beszélgettünk halkan. Most meg arról, hogy hogy is van az, amikor nincs, és ez is, ez a két lány, meg minden más mégis. Például most, amikor nincs nyoma se annak, hogy itt vagyunk. Annak sem, hogy ketten vagyunk együtt. Kell-e hozzá orvos, vagy majd te magad, én meg magamat. Ha nem oldod meg, akkor mi van? Itt vagy nekem te, mondja. Ki mondja? Áldozat vagy? Ezekről még most is, azóta is, hogy csak úgy vagyunk, beszélünk. Meg arról, hogy kinek miért nem, és kinek miért igen, aki szeretőt tartott és veszít, annak jár-e ez a kapcsolattartó semmi. Nem mondjuk ki...

Nagy Gerzson: A második sztrók

Anyám végre kinyögi, hogy tíz óra előtt el se induljak, mert az intenzívre csak tizenegy után engednek be. Ezt eddig miért nem mondta, hogy az intenzíven van? Veszekszünk egy sort, mint általában, de nem tudok komolyan haragudni rá, ülök az asztalnál tovább, hallgatom a panaszáradatot. Apám sokat vállalt, túl sokat, ereje felett, így mondja. Ezért jött ez a második sztrók. Azt tartják, ha az első sztrók után hét év eltelik, a kockázat jelentősen csökken, nyolc év telt el, mégsem úszta meg...

Fenyvesi Ottó: Határtalan irodalom

Nyerges Gábor Ádám: legyen

Nyerges Gábor Ádám: együtt

Harcos Bálint: víz

SZOMBATON TÜNTETNEK, ELFOGYOTT A PEDAGÓGUSOK TÜRELME

HÍRKLIKK
Szerző: ADORJÁN GYÖRGY
2019.11.29.


Átverték őket rendesen. Pedagógust, diákot egyaránt.

Mint azt a bizonyost a palánkon. Az út a szakmaválasztáshoz nevet viselő programról van szó, amelyben azt várták a tanároktól, készítsék felvételire az erre jelentkező általános iskolás – hetedikes és nyolcadikos –, hátrányos helyzetű diákokat, segítsék őket, hogy az iskolai eredményeik javuljanak.

A kész átverés az volt, hogy az oktatók és a tanulók közül sokan nem kapták meg az őket megillető pénzt – a tanárok a bérüket, a gyerekek az ösztöndíjukat. Egy tanárnő perre ment, és – a több évig tartó bírósági eljárást követően – végül nyert. Az ország más részéből is hasonló problémáról érkeztek hírek. Nem fizettek, vagy nem annyit, amennyit kellett volna. A program főszervezői a pontatlanul kitöltött dokumentumokra hivatkoztak, és a többi ehhez hasonlóra...

VAN, AHOL CSAK FEBRUÁRBAN JUTHATNAK HOZZÁ A SZOCIÁLIS TÜZELŐHÖZ, ÉS KEVESEBBEKNEK JUT, MINT TAVALY

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DOROS JUDIT, VAS ANDRÁS
2019.11.29.Kevesebb a közmunkás, emiatt csökkentették a kistelepülési önkormányzatok által szétosztható tüzelő mennyiségét – panaszolják polgármesterek. Pedig úgy látják, rászoruló nem lett kevesebb.

– Két köbmétert tudtunk adni a rászorulóknak, tavaly még hármat kaphattak. Ha azt nézem, hogy tavaly még a gázár-támogatás kompenzációjaként is lehetett tűzifát igényelni, akkor az idén nagyjából a felét kapták az emberek – így összegezte lapunk kérdésére egy somogyi falu polgármestere, hogy náluk milyen segítségre számíthatnak idén a hátrányos helyzetben lévő családok. Arról már egy baranyai község vezetője beszélt, hogy mire elég két köbméter fa: 


– Egy átlagos családi ház kifűtéséhez, ha nem nagyon kemény a tél, akkor nagyjából hat köbméter fa kell. Mivel egy köbméter fa ára ma 30 ezer forint körül mozog, egy téli szezon még mindig majd kétszázezres tétel egy családnak, ami sokak számára nemhogy komoly teher, de kigazdálkodhatatlan. Ráadásul a polgármester szerint szigorodtak is a feltételek is, és sokan kicsúsztak a rendszerből: – Amikor a falu megigényli a szétosztható tűzifát az államtól, akkor számít a községben lévő közmunkások és a szociális- meg lakásfenntartási segélyezettek száma. Miután a közmunkaprogramban egyre kevesebben dolgoznak, egyre kevesebb fát igényelhetett a falu. Vagyis hiába ugyanannyi a rászoruló, mint tavaly, kevesebb fát kellett ugyanannyi ember között szétosztanunk. 

Többen azért kerültek ki a rendszerből, mert – mint ahogyan azt csütörtöki lapszámunkban megírtuk – a nyugdíjemelésnél néhány száz forinttal, de átestek a támogatási határon. Akad olyan nyugdíjas, aki a szociális fa mellett mindössze 1-2 köbmétert tud venni, és csak a konyhát fűti egész télen, ezért ott is alszik...

PUTYIN EMBERE LENNE MACRON? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2019.11.29.


A Die Welt szerint főként Kelet-Európában fogadták haraggal a francia elnök Oroszország-politikájában bekövetkezett fordulatot. Nemzetközi lapszemle.

Emmanuel Macron NATO-politikája drámai következményekkel járhat – figyelmeztet a hamburgi Die Welt, annak nyomán, hogy a francia köztársasági elnök, néhány nappal az atlanti szövetség londoni csúcstalálkozója előtt azt állította: nem Oroszország, hanem a nemzetközi terrorizmus az ellensége a NATO-nak, és Moszkvával ki kell építeni a bizalom új architektúráját. Ez már a második olyan kijelentés volt Macrontól rövid idő leforgása alatt, ami felhördülést váltott ki: nem sokkal ezelőtt agyhalottnak nevezte az Észak-atlanti Szerződés Szervezetét. A Die Welt szerint főként Kelet-Európában fogadták haraggal a francia elnök Oroszország-politikájában bekövetkezett fordulatot. Moszkva ezzel elérte egyik fontos célját, viszályt szított a nyugati szövetségen belül, a destabilizálás szándékával. A német konzervatív sajtó széles körben olvasott orgánuma megállapítja: Donald Trump amerikai elnök és Recep Tayyip Erdogan török államfő után most Emmanuel Macron is gondok okozója lett a NATO sorain belül, azzal, hogy elhintette a bizalmatlanság magvát. Azt elismeri a Die Welt, hogy a francia elnök célja tulajdonképpen helyes: ezekkel a kijelentésekkel fel akarja rázni, és a követendő politikai stratégiáról szóló vitára akarja ösztönözni a nyugati szövetséget. A cél szolgálatába állított eszköz, a provokáció azonban helytelen, és nem fog eredményre vezetni a hamburgi lap szerint...

PEREK SOKASÁGA JÖHET PINTÉR SÁNDOR BEJELENTÉSE UTÁN

HVG ONLINE
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA, DEMETER PÉTER
2019.11.29.


Hasraütésszerűen, jogszabályi háttér nélkül nevezhette segédmotoros kerékpárnak az elektromos közösségi rollereket a belügyminiszter. Jogszabályváltozásról sem az érintettek, sem pedig a közlekedési szakértők nem tudnak, így akár bírósági eljárások tucatjai is indulhatnak, ha a rendőrök betartják Pintér Sándor rendelkezését – értesült a hvg.hu.

Az, hogy az elektromos rollerek segédmotoros kerékpárnak számítanak, Pintér Sándor belügyminiszter múlt heti parlamenti válaszában szerepelt, amelyben arra is utalt, hogy a rendőrök szabálytalanság esetén ennek megfelelően fogják bírságolni a kétkerekű járművek felhasználóit.

Amikor azonban a rendelkezés jogalapjáról érdeklődtünk a minisztériumnál, a tárca sajtóosztálya az Országos Rendőr-főkapitánysághoz irányított minket, mondván a KRESZ módosítása az ő feladatkörük. Azaz a belügyi tárca lényegében elismerte, hogy a közlekedési szabályokon kellene változtatni ahhoz, hogy a kétkerekű e-járművek valóban segédmotoros kerékpárnak számítsanak...

KEMÉNYEN KI VAN VELÜNK CSESZVE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.11.28.


...közben eszembe jutott, hogy furcsa módon még soha sehol nem láttam azt, hogy fiatalokat vezényeljenek ki kampányolni egy-egy kilakoltatás ellen vagy azért, hogy a szüleiknek, nagyszüleiknek ne egy lerobbant, felszerelés nélküli kórházban az életükért kelljen aggódni. Hát az atlétikai világbajnokságért megtették. Vezényszóra. Azért én még hiányoltam az óvodásokat, akik majd élvezve fizetik a rohadt sok stadion fenntartását felnőtt korukban. Csak ők még nem tudják.

És ilyenkor mindig elmondjuk, hogy tisztelet az élsportolóknak, de azért most már nehogy ott tartsunk, hogy minden ilyen-olyan bajnokra jusson egy stadion meg egy nemzetközi találkozó. Meg aztán valami rejtélyes módon ezek a megszólalók, mintha egészen baráti, üzleti vagy egyszerűen politikai kapcsolatot ápolnának az orbáni hatalommal. Már bocsánatot kérek, de éppen ezek az emberek, akik a sokat emlegetett átlagnál sokkal jobban élnek, könnyebben jutnak pozíciókhoz. Sőt… Ha már Kemény Dénes, az azért nem mindennapi, hogy róla uszodát is elneveztek. Azért ez megint sokat elárul a volt, kiváló vízilabda szakember jelleméből. Mert elfogadta. Élőben.

Mindig ott tartunk, hogy ezek a kiváltságos emberek tőlünk elvárnák igazuk, véleményük támogatását, de fordítva ez nem működik. Egyetlen sportolót sem vágna fejbe, és a gyűrű sem esne le az ujjukról, ha más, az egész országra jó hatású és nagyon fontos ügy mellé is ilyen lelkesen állnának oda. Végül is közös földön élnénk, vagy mi a franc. És a sport nem különösebben fontos az egészségügynél, az oktatásnál, a szociális tennivalóknál, a kultúránál. Csak egyetlen ok miatt lehet ez így: Orbán most már tényleg eszement sportmániája sodorja az egész országot bele minden más kárára.

Így vagy úgy, de mindegyik központi forrásból épült. Pontosan ez a baj ezzel az így vagy úgy megfogalmazással. Mert milliárdokról van szó, közpénzből, kérem tisztelettel, Kemény úr. Innen lentről így látszik a valóság. És akkor még arról nem is szóltam, hogy kik a haszonélvezői ezeknek a beruházásoknak, kiket kínál meg nagy lehetőségekkel Orbán. Aztán hogyan lesznek az enyészeté a kihasználatlan sportlétesítmények.

Aki rendszeresen úszik, az egészségesebb marad, és kevesebbet költ gyógyszerre. Úgy van, tökéletesen igaza van Keménynek. Azaz, így lenne jó, ha itt tartanánk, de hol vagyunk ettől? Hangzatos ez nagyon, de hogy ne csak locsogjak, megnéztem a Keményről elnevezett uszoda belépőinek árait.

Családi jegy (2+1) – 2 820 forint
Családi jegy (2+2) – 3 400 forint
Felnőtt bérlet 20 alkalomra – 22 400 forint
Kedvezményes nyugdíjas/diák bérlet 20 alkalomra – 16 200 forint
A tanuszoda szolgáltatási díja: testnevelés órai csoportos jegy – 350 forin
t

Ezek szerint az igen egészséges úszást is ugyancsak meg kell fizetni. Aki tudja persze, és pontosan itt van a gond. Vajon elhiszik-e ezek a sportmuftik, hogy százezrek, milliók szeretnének úszni, pillangózni a boldogságban, de ennek még a közelébe sem jutnak el. Sokféle életszintről sokféleképpen üt a magyar valóság.

Azért egy Kemény Dénes sem lehet olyan naiv, hogy ne tudná, úgy dőlt dugába Orbán cafrangos szósza, mint a kártyavár. Mert ugyan melyik stadion lett a közösségi meg családi szórakozás, kikapcsolódás szentélye? Egyik sem. Milliárdokért üresek a böhöm építmények. A magyar nemzethy szívből pedig nekem már rohadtul elegem van, ez nem érv semmilyen költekezésre. Hát még a közpénz elcsórására.

Az rohadt igazságtalan, de beleillik egy diktátori elképzelésbe, hogy egyszemélyben eldönti: stadion, felcsúti kisvasút, foci ákádémia kell; a csókosoknak, rokonoknak kastély, olcsó lakás, tengernyi fizetés és minden istennyila jár. Már a háromnegyed ország Mészárosé, Tiborczé, és még mindig nincs vége. Jut eszembe, ha az atlétikai világbajnokság akkor buli és üzlet, akkor csinálja meg a stadiont a Tiborcz. Nix közpénz. Üzleti alapon. Meglátnánk, hogy valóban megérné-e neki.

Nem az a baj, hogyha valaki lobbizik egy világeseményért, hanem az, hogy semmilyen társadalmi vita nincs sem az emberekkel, sem szakemberekkel. Hanem az van, hogy Orbán szaros igényeit kell kiszolgálnunk és megfizetnünk. Ehhez állnak mellé népszerűségüket kihasználva ismert sportolók. De ha már maguk nem jönnek rá, elmondanám: eredményeikért, teljesítményeikért százszor, ezerszer megkapták már az erkölcsi és anyagi elismerést, sőt a Nemzet Sportolói örök életükre a támogatást.

Azért egy ország nem úgy működik, hogy vannak akik egyszeri, kétszeri sikerükből örök életükben kiváltságokat élveznek, míg másoktól, kiváló szakemberektől, melósoktól – tudják, a nem számít kisemberektől – egy életen át elvárnák, hogy hasra essenek ezek előtt. Lótúrót, a szolidaritás, az egyenlő jogok és lehetőségek visszafelé nem működnek.

Van olyan is, hogy teherviselő, teherbíró képesség. A teher az embereken az aránytalanul eltorzult valóságban. A hasznot, az élvezeteket, a luxust az Orbán-klán bírja. Mindig. Csesszétek meg, építsetek ezer stadiont, legyen Bikkmagfürdőn sí-, bob- vagy gyeplabda- vagy krikett világbajnokság – természetesen echte magyar. De majd csak akkor, ha mindenki jóllakott. Ez minimum. Egy jól szálló gerelytől nem lesz meleg a kályha, a tízpróbát pedig gyakoroljuk naponta, mégsem tapsol nekünk senki. Ezért nem szimpatikus, amikor mindenféle tótumfaktumok bele vannak esve meg simulva egy gyökeréig romlott rendszer dédelgető ölébe, mert ennek örül és meg is hálálja a Nagy Vezér.

Milliárdokért építenek, aztán milliárdokért rombolnak. Például a nép/tömeg és tömegsport kárára. Ha ez az egészséges demokrácia, akkor végleg ki van velünk cseszve. Keményen.

BUREK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.11.29.


Orbán miniszterügynök elvtárs piknikus alkat, akikre a rövid végtag, zömök, kerekded külső a jellemző, a keskeny váll és a hordó alakú törzs. Ez nem piszkálódás, nyelvöltögetés, hanem tény, erről ő nem tehet, ilyenek a híres génjei, amelyekben a magyarságot őrzi. A piknikus alkat jellemzőire rá is gyúr miniszterügynök elvtárs, lévén, hogy egyfolytában zabál, már-már azt is hihetnők, hogy orálisan fixált, vagy kényszeres evő. Ez utóbbiban lehet valami, hiszen patkánykísérletek bizonyítják, hogy a zabálás hátterében az agyi jutalomhiány áll.

Ez így van az embereknél is, az agyi jutalmazó központ eltérően működik a túlsúlyos és a normál testsúlyú embereknél: az előbbiek esetében állandó “jutalomhiány” lehet jelen az agyban, amit folyamatos evéssel próbálnak meg kompenzálni. Viszont ez nem orvosi konzílium, hogy mit csináljunk a beteggel, csak elmélkedés a világ, s benne Orbán miniszterügynök elvtárs folyásáról. Mert tegnap megint kaptunk egy remekművet, amelyen hősünk eszik, s mert Horvátországban járt, bureket eszik, s valami miatt ezt fontosnak tartja megosztani a rajongókkal.

Piknikus alkata minden jellemzőjével eszi azt a nyamvadt bureket, és nem is ez az egy kép az, ami most már elmélkedésünk tárgya és alanya, hanem maga a sorozat, a tendencia. Láttuk már miniszterügynök elvtársat a kifőzdében, tokáján partedlivel pörköltet fogyasztani, Bécsben bécsi virslit és perecet, a menzán szintén virslit kissé félresikerült elegánsan, amikor baljában volt a kés, a jobbik kezében a villa. Megesik az ilyen baleset azzal, akinek nem volt gyerekszobája, így nem is ez a lényeges, hanem, hogy mért posztolgat ez az ember képeket arról, hogy zabál.

Én pikkelek rá, utálom, mint az ótvaros ganyét, így elüthetném azzal, azért, mert tapló a lelkem, és igazam volna. Mégis, igyekszem összeszedni magam, és higgadtan, akárha tudós néz üvegedénybe, a jelenséget átfogóbban vizsgálni, és ennek az az előnye is megvan, hogy megállapításaim tudományos érvényességűek lesznek. Főleg, ha mellé tesszük még az erkélyről és a stadionok VIP páholyából közzé tett szotyolázós képeket is. Az erkélyen meg vagy pópákat fogad, vagy a cigánnyal húzatja, ami összességében ugyanaz, mint, hogy tegnap bureket zabált...

TGM: GYŰLÖLET ÉS KOMPROMISSZUM

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2019.11.28.


Az interneten, a közösségi médiákban, a sajtóban, tévében, rádióban elmondhatatlan gyűlölködő mocsok ömlik az egyik „oldalról” a másik „oldalra”, abszurd, légből kapott vádak, előítéletes, delíriumos, trágár, gyilkos szövegek. De mi az a politikai ellentét, amely kiváltja ezt a szennyes szenvedélyt?

Nem világos.

A jelenlegi rendszer egyik ideológiai vezetője szerint a kommunizmus támadt föl, ám gondolatmenete teljes egészében tárgyi tévedéseken alapul: mind a régi forradalmi világnézetet, mind a mai helyzetet félreérti, mind az általa idézett zavaros Szabó Dezsőt, aki abban a bizonyos cikkében első renden a náci veszéllyel szemben hívott föl ellenállásra 1938-ban, arra, amit ugyancsak a nácikkal szemben nevezett „szellemi honvédelem”-nek az akkori Magyar Nemzetben a nagyszerű és sajnálatosan elfeledett Szabó Zoltán, A tardi helyzet és a Cifra nyomorúság írója.

Tehát magyarázat itt nem található, a fölmelegített „antikommunizmus” – kommunista tömegek és szervezetek és programok híján – üres indulatoskodás, amelyben csak a gyűlölet az igaz és semmi más.

Az uralkodó rezsim – amelyet érzelmileg megrendített részleges kudarca a helyhatósági választásokon – „bevándorláspárti”, „migránssimogató”, „népességcserét” (le grand remplacement) proponáló, „kozmopolita”, „internacionalista” pártokat vél látni magával szemben. Holott az összes ellenzéki pártok pártolják a fajvédő határkerítést. Amint közismert, a DK európai képviselői nemmel szavaztak a menekültek fulladásos halálát elkerülendő a földközi-tengeri mentőakciókat legitimáló EP-állásfoglalásra a jobbikossal együtt (a szocialista tartózkodott). A magyarázkodás még rosszabb volt: kiderült, hogy a DK a magyar kormánnyal egyetemben elutasítja a menekültek méltányos elosztását („kvóták”).

De ez még semmi...

A SOROS-PLAKÁTOK KUTYASÍPOK VOLTAK, SEGÍTETTEK FELÉBRESZTENI AZ ANTISZEMITIZMUST

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2019.11.29.


A USAID nevű amerikai segélyszervezet vezetője Magyarországon nem látott keresztényüldözésre utaló jeleket. Iránról próbálta Szijjártó Péter külügyminisztert meggyőzni, és elmondta véleményét a budapesti irodanyitást tervező Szabad Európa Rádióról is.

A napokban Magyarországon tartották a II. Nemzetközi Konferenciát a Keresztényüldözésről. A konferencián Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt, ami nem csoda, hiszen a keresztényüldözés mostanra a migrációellenes kormánykommunikáció egyik sarokköve lett.

Budapesten töltött néhány napot Bonnie Glick is, akit Donald Trump elnök tavaly áprilisban nevezett ki az Egyesült Államok gigantikus méretű állami segélyszervezete, a USAID második emberének, operatív vezetőjének. Glick azért is jött Magyarországra, mert a USAID több területen együttműködik a magyar állammal az üldözött keresztények megsegítésére létrejött Hungary Helps Program miatt.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének meghívására beszélgethettünk Glickkel például arról, hogy pontosan milyen munkát végeznek a magyarokkal közösen...

MÁRIS TÁVOZIK A POSZTJÁRÓL A 3,8 MILLIÁRD FORINT KÖZPÉNZBŐL ÉPÜLT DEBRECENI NEMZETKÖZI ELITISKOLA IGAZGATÓJA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2019.11.28.


...Arról az iskoláról van szó, amelynek honlapján a nyáron az volt olvasható, hogy az óvoda egy évre majdnem 2,5 millió forintba kerül, az iskola első öt évfolyamán kis híján 3 millió forintot kell fizetni, a következő öt év már majdnem 4 millióba kerül évente, az utolsó két évfolyam ára pedig megközelíti az 5 millió forintot, ugyancsak évente.

Ugyanakkor ösztöndíjprogramot is hirdettek a kevésbé tehetős gyerekek számára, a Civishír azt írja, hogy erre eddig 11-en jelentkeztek...

A FELSŐSÖK FÉKEZIK MEG A VEREKEDŐ ALSÓSOKAT

ABCÚG
Szerző: FŐDI KITTI
2019.11.25.


Felső osztályos gyerekekkel harcolnak az iskolai bántalmazások ellen a Győri Váci Mihály Általános Iskolában. A felsősök animátorként vannak kinn a szünetekben az alsósokkal, hogy észrevegyék, ha valamelyik gyereket bántalmazás éri, kezeljék a konfliktusokat, játszanak és beszélgessenek a kicsikkel. Az iskola folyamatosan keresi a békés megoldásokat, van egy békés lépcsőjük is, ami minden héten üzen a gyerekeknek, aki pedig a leginkább betartja az üzenetet, az valamilyen ajándékban részesül. A pedagógusok szerint az új szemléletnek és programoknak köszönhetően az iskolában jelentősen lecsökkent a bántalmazások száma.

Egy győri általános iskola rém egyszerű módszerrel próbálja megfékezni az iskolai bántalmazást, és remekül működik. A Váci Mihály Általános Iskola a felsőosztályosokat bízta meg azzal, hogy a szünetekben animátorként őrizzék a rendet az alsósok között. Az animátorok azonnal közbeavatkoznak, ha azt látják, hogy az egyik gyerek bántja a másikat, de a konfliktusok megfékezésén túl a felsősök egyfajta pótanya-pótapa szerepet is betöltenek, akikkel beszélgetni, játszani lehet. Ezzel nem csak a gyerekek tanulnak felelősséget és empátiát, a tanároknak is nagy teher esik le a válláról, és az iskola bántalamzás is nagy mértékben csökken. Emellett az iskola lépcsőjére békés mondatokat festettek, aki pedig betartja a lépcső üzenetét, az a hét végén valamilyen kis ajándékot kap az igazgatónőtől. Az intézmény a Békés iskolák programban is résztvesz, ezért itt mindenki pontosan tudja, hogy mi az a bullying, hogyan lehet megfékezni...

SZABAD SZEMMEL: A POPULIZMUS KÍSÉRTETE JÁRJA BE A VILÁGOT, DE MI VAGYUNK A KÍSÉRLETI NYULAK - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.11.29.


New York Times 

Paul Krugman szerint ha Trump és a hasonszőrűek egyáltalán értenék , miről is szól a hálaadás, a legamerikaibb ünnep a tengerentúlon, akkor bizonyosan gyűlölnék. Azt ugyanis először a 17. században, az akkori angol tekintélyuralmi rendszer elől menekülő bevándorlók tartották meg, de pontosan az ilyeneket igyekszik távol tartani a mostani elnök. Ám ez egyben a faji türelem és a sokféle kultúra együttélésének napja is, vagyis azokat az értékeket ünneplik, amik valójában naggyá teszik az országot: a nyitottságot, a vallási toleranciát, az üldözöttek iránti rokonszenvet, az emberi egyenlőségbe vetett hitet, emlékeztet a Nobel-díjas közgazdász. Voltak persze jócskán sötét korszakai is az USA-nak, de azokból mindig sikerült kikeveredni. Ám most megint ilyen periódus következett be. Nem kétséges, Trump és az övéi fehér nacionalisták, akiknek a nézetei közelebb állnak a vér-és-rög elméletét követő európai nacionalistákhoz, mint az Új világ hagyományaihoz. Ám nincs garancia arra, hogy a nemzet sértetlenül átvészeli ezt az időszakot. Az elnök szokatlanul népszerű, de csak mintegy 40 százalék támogatja, ami nagyjából annyi, amennyit Orbán magáénak mondhatott, amikor lebontotta a magyar demokráciát. Viszont a nemzet többi része megnyugtatóan elkötelezett a nyílt társadalom mellett. Évtizedek óta nem vallották ennyien, hogy a migránsok kedvezően járultak hozzá Amerika sorsának alakulásához. Azon kívül Trump ellenzéke sokkal elszántabb, mint azok, akik a Fidesszel vagy a PiS-szel állnak szemben, mert utóbbiak kezdettől fogva demoralizáltnak és szervezetlennek tűnnek. Az alkotmányos vádemelési eljárásban sok ember véleménye fejeződik ki, mármint hogy ragaszkodni kell az alapértékekhez.

Profil 

A lap vegyesnek minősíti Juncker ötéves mérlegét, mert a távozó Bizottság elnöke ügyesen kezelt több válságot is, ám mulasztásokat követett el, amikor az új keletű kelet-nyugati viszályt kellett volna elsimítania. Sikereiben közrejátszott lekötelező stílusa, de a humor is, például amikor Orbán Viktort egy laza „Helló, diktátorral!”-ral üdvözölte. Ő maga is elismerte, hogy legnagyobb kudarcát a Brexit jelentette. A migrációs válság során a Merkel-féle határnyitást támogatta, de azután a dolog kicsúszott a kezéből, persze ugyanez volt a helyzet az összes EU-politikussal. Főleg Közép-Európa utasította el az unió által szorgalmazott kvótákat, noha legfeljebb csupán pár ezer menedékkérőt kellett volna átvennie. Magyarország és a másik három visegrádi állam semmiféle szolidaritásra nem volt hajlandó, de Brüsszel nem torolta meg ez a hozzáállást. És idáig még az a javaslat sem kapta meg a többséget, hogy az EU-támogatásokat attól tegyék függővé, mennyire hajlandók a kormányok migránsokat befogadni. De a következő pénzügyi időszak kapcsán bizonyosan előkerül az ötlet. Az osztrák biztos, Hahn nemrégiben arról beszélt, hogy egyes tagállamok – tévesen – pénzkiadó automatának tekintik az uniót. Juncker azt is bevallotta, hogy alábecsülte a kulturális különbségeket a kontinens két fele között. Megbosszulta magát, hogy az újonnan felvett tagok polgárai úgy érezték: az EU hátrányos megkülönböztetést alkalmaz velük szemben. Azon kívül a Bizottság gyorsabban is reagálhatott volna arra, hogy egynémely nyugati élelmiszeripari konszern gyengébb minőségű árukat szállított keletre. A testület elnöke pedig ellátogathatott volna többször is a volt szocialista országokba. Ezzel együtt a szervezet hatékony elnökeként vonul majd be az európai történelembe. Hiányozni fog a földrésznek.

Foreign Policy 

A folyóirat arra figyelmeztet, hogy új menekülthullám készülődik, ám Európának semmiféle rövidtávú terve nincs erre az esetre, hát még stratégiája! Pedig Merkel négy éve pontosan megmondta, hogy a migráció sokkal súlyosabb kérdés lesz, mint a görög pénzügyi bajok vagy az euró stabilitása. A Brexitbe erősen belejátszott az idegenekkel szembeni félelem. Egyre több a szélsőséges merénylet, amit szintén a xenofóbia táplál. Az EU-nak még sincs összehangolt bevándorlás politikája, és ez csak még nyomasztóbb lesz az elkövetkező időkben. Az áradatot csak a Törökországgal kötött egyezmény fékezte le, ám közben a magyaroknál, az osztrákoknál és a franciáknál megugrott a szélsőséges pártok népszerűsége. Ezzel párhuzamosan egyre inkább elfogadottá vált a nézet, hogy a jövevények fenyegetést jelentenek mind a biztonságra, mind az európai identitásra nézve. A megosztó vita azóta is tart, ám ezalatt igencsak szenvednek az érintettek, ppéldául a rettenetes líbiai táborokban. De nem jobbak a körülmények Görögországban sem, ahová egyre többen érkeznek. Akik nekivágtak a Földközi-tengernek, azok közül tavaly sok százan fulladtak vízbe. De a jövőben alighanem még többen próbálkoznak ezzel, hiszen Irakban, Szíriában és Jemenben dúl a viszály és a klímaváltozás miatt mind több vidék válik lakhatatlanná, így az ott lakók kénytelenek felkerekedni, hogy új életet keressenek maguknak...