2018. január 18., csütörtök

ORBÁN, A SZÉLKAKAS - BEST OF, AVAGY SZELESTEY LAJOS VÁLOGATÁSA AZ ELMÚLT KÉT HÉT NEMZETKÖZI SAJTÓJÁBÓL

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2018.01.18.


Alig két hét telt el az évből, de máris összejött a magyar miniszterelnöknek. Mind a program, mind a gond. Ám kitűnően érzi a széljárást ennek megfelelően azonnal módosítja mondandóját. Ehhez persze megfelelő gerinc is kell, de ővele ebből a szempontból szerencsésen bánt a sors.
Idei első németországi útja a CSU frakciójának ülésére vezetett, ahol igen kemény üzenetet fogalmazott meg Merkelnek, úgy hogy a konzervatív Frankfurter Allgemeinefel is tette a kérdést: a bajor keresztényszociálisoknak tényleg ennyire kell forszírozniuk ezt a kapcsolatot?  Guardian úgy foglalta össze, hogy romboló nacionalista-populista, migránsellenes politikáját terjesztette. A vendég azonban még rá is tett egy lapáttal, amikor a Bild Zeitungnak azt bizonygatta, hogy mi bizony egyetlen menedékkérőt sem fogadunk be, mert ezeket az embereket muzulmán betolakodóknak tekintjük. Mármint a kormány. (Aztán pár nap múlva kiderült, hogy jaj, dehogyis! Tavaly szám szerint éppen annyit engedtünk be, mint amennyit a kvóta keretében elutasítunk. A Bloomberg szerint az ellentmondás a hatalom hitelét fenyegeti éppen a legfőbb kampánykérdésben. (De hát tudjuk, hogy az igazmondás szobrát semmiképpen volna szabad Orbán Viktorról megmintázni. Pl. amikor a Bildnek arról beszélt, hogy Magyarország a jogállam talaján állt, akkor 50 %-os találati arányt ért el. A talaj stimmelt, a jogállam nem.) Ennek megfelelően Juncker fölöttébb keményen fogalmazott, amikor a Times-ban kifejtette, hogy a magyar és a lengyel vezetés rasszista, amiért nem vesz át muzulmán migránsokat.
 
Aztán jöttek a jelzések Berlinből, hogy össze(vissza)áll a nagykoalíció, és mint a Financial Times írta, egyik legfőbb feladatának tekinti Európa mélyreható reformját. Ennek megfelelően a miniszterelnök következő, berlini útján, a Springer-konszern gazdasági konferenciáján a Die Welt beszámolója szerint már csupán egy blöffre futotta: ha az EU nem ad pénzt az infrastruktúra fejlesztésére, akkor majd kérünk a kínaiaktól. Miközben állítólag jól elvagyunk az EU sokmilliárdos támogatása nélkül is. Viszont a soros interjúban (Die Welt) a korábbinál már jóval engedékenyebben arról beszélt, hogy Magyarország hajlandó részt venni a kvótarendszerben, ha nem írják elő, hogy kiknek kell menekültstátuszt adnuk. (Nos, ez az óhaja máris teljesült, mert eleve nem írták elő.) Ugyanakkor megint üzent Merkelnek, csak most azt, hogy mi szeretjük és nagyra becsüljük, ám ezt Berlin nem viszonozza. (Ami azt illeti, fogas dolog ez a szeretet. Pl. úgy kell csinálni, hogy a másik érezze és komolyan vehesse…)
 
Persze még egy ilyen, minden hájjal megkent, ravasz politikai róka is melléfoghat: az ősszel a felcsúti stadionban nem vette észre, hogy palira vette a Guardian tudósítója. Csak az egyikük volt sportújságíró, a másik viszont alaposan ismerte a magyar politikai valóságot és kézből kontrázta, amit a kormányfő, aki talán nem is volt teljesen ítélőképessége birtokában, összehordott neki. Azt írta pl. hogy Orbán már uralma birodalmi szakaszába lépett: kritikus újságokat zárat be, rendőrséggel fenyeget független civil szervezeteket.
 
A gondfelhők azért is igencsak gyülekeznek a miniszterelnök feje fölött, mert Európa erősen halad a többsebességes közeljövő felé, és ez azzal jár, hogy várhatóan alaposan megkurtítják a támogatásokat az olyan államok esetében, amelyek önkiszolgáló boltnak tekintik az uniót, vagyis csak az előnyökre tartanak igényt. A Süddeutsche Zeitungezt úgy fogalmazta meg, hogy Macron szuverén EU-t akar, és aki ezzel nem ért egyet, az mehet, isten hírével. Pontosan ebbe az irányba mutatnak a legfrissebb kommentárok is. A Guardian rámutat, hogy a legnagyobb veszély belülről, a keleti tagállamok oldaláról veszélyezteti az európai összefogást. Ám ha Orbánnak netán sikerülne megbuktatnia a német kancellárt, akkor egy szinte  senki dönt le egy politikai kolosszust. A lap másik elemzése pedig összefoglalta az illiberális demokrácia lényegét: belső elnyomás, haveri kapitalizmus, tömeges korrupció, a jogállam összeomlása, a rasszizmus megerősödése, amihez nemzetközi viszályok társulnak. Vagyis Európa újra találkozik legsötétebb démonaival. A Fidesz egypártrendszert akar, de ha ez a szándéka, akkor tegye azt az unión kívül, a lengyelekkel együtt, csak ne Brüsszel pénzén.

TÓTA W.: STOP PHARAON!

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: TÓTA W. ÁRPÁD
2018.01.18.Akkor Románia is elveheti a magyar szervezetek pénzét, ugye?

Lassan elfelejtjük már az emlékét is annak, amikor kijött egy kormányzati intézkedés, és volt rajta mit elemezni, felfedni a másodlagos hatásokat meg a propagandaértékét, a kiskapukat és a salátatörvényekbe bújtatott bizniszeket. Most már eleve nincs az egésznek elsődleges jelentése. A célja meg nem érdemel szót. Bár egyre inkább kirajzolódik az a törekvés a bolondórák mögött, hogy takarodjon a Fidesz környékéről mindenki, aki hetente akár egyszer is gondol valamit, és csak az maradjon, akinek ez nem vérciki. Ez is egy stratégia, végül is a taplógomba velünk van évmilliók óta. Igaz, hogy nem beszélget vele senki, de attól még miért ne lehetne képviselő Csepelen.

Tehát felesleges is belemenni, miért pont az embercsempészetet nem akadályozza meg a civilek szívatása, felidézni, mennyire ártalmatlanként próbálták eladni a regisztrációs kötelezettséget, ahogy azt is, hogyan üti nemhogy az uniós szabályokat, de az alaptörvényt is ez a hülyeség.

Legfeljebb annak van értelme, amit Jézus mondott arról, mit tegyél a felebarátoddal.

Képzeljük el, hogy az amúgy szerencsésen civilizált Romániában hatalomra jut egy a miénkhez hasonló csürhe, és ők se tolerálják, hogy egyes állampolgárok másmilyenek, mint ők. Ezért bejelentik, hogy mostantól a külföldről kapott támogatás felét tessék leadni sarcba.

Na, az milyen lenne? Mekkora igazságtalan szőröstalpú magyarüldözés, ugye? Hát mi lesz így a magyar egyesületekkel, pláne a fiókpártokkal? És Magyarország egy árva szót sem szólhatna, mert mi adtuk a receptet. Az se volna csoda, ha Ukrajna már holnap felfigyelne a magyar példára, aztán lehet sivalkodni, hogy ezek ugyanazt csinálják, mint mi...


MAGYARORSZÁG 50 PALESZTIN DIÁKNAK NYÚJT MAGYAR ÖSZTÖNDÍJAT - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2018.01.18.


Az európai országokat arra szólította fel a Palesztin Felszabadítási Szervezet vezető testületének tagja, Hanan Ashrawi, hogy kérjék számon Izraelen a nemzetközi törvények betartását és követeljék a törvénytelenségek beszüntetését – ezt adta ki közleményben a palesztin vezetés, miközben Rada Csabával, a magyar külügyminisztérium főosztályvezetőjével folytatott kétoldalú találkozót Ramallahban – tudtuk meg WAFA, a palesztin hírügynökség tudósításából. Rada Csabával megtárgyalták a Trump elnök által a mintegy hat millió palesztin menekülteknek szánt segély részbeni megvonását, illetve annak következményeit.

Ashrawi szerint új alapokra kell helyezni a magyar-palesztin kapcsolatokat, az esetleges félreértéseket eloszlatni - derült ki a WAFA írásából. Megjegyezzük: mindez annak ismeretében érdekes fejlemény, hogy Magyarország ugyan tartózkodott az ENSZ közgyűlésén a Trump-féle Jeruzsálem izraeli státusza megerősítésének a szavazásán, de a színfalak mögött támogatásáról biztosította erről Amerikát, sőt egyes híradások tudni vélték, hogy hazánk is fontolgatja a követség Jeruzsálembe költöztetését Tel Avivból. A magyar partnerrel folytatott megbeszélést követő közlemény szerint Magyarország 50 palesztin diáknak nyújt magyar ösztöndíjat. 

A szlovén rendőrség 20 menekültre bukkant a balesetet szenvedett kisteherautóban, amint az Horvátországból jövet a határon átjutott – tudtuk meg az AP amerikai hírügynökség tudósítása alapján a szlovén FireEngineering portálról. Emellett azt is, hogy a furgon osztrák rendszámú volt, sofőrje ukrán. Amikor a rendőrség a nyomába eredt, gyorsított és megcsúszott a jármű. Az utasokat kórházba kellett szállítani. Eközben az ENSZ menekülteket segélyező csoportja - élén Ahmed Al Meraikhi megbízottal - épp a belgrádi menekülttáborba látogattak, és elégedetten nyilatkoztak az ott tapasztalt bánásmódról és az ellátás körülményeiről, sőt követendő példának állították más országok elé. A cikk azzal zárul, hogy az uniós határokat, Magyarországot és Horvátországot elért menekülteket a rendőrség gyakran visszatartja, visszaküldi. Magyarország pedig drótkerítést épített a menekültáradat megállítására...

"VOLTUNK MI IS A PINGPONGASZTALON TENGŐDŐ FIATALOK"

ÁTLÁTSZÓ OKTATÁS BLOG
Szerző: VÁGI RENÁTÓ
2018.01.18.Az Átlátszó Oktatás új sorozatában szeretnénk csökkenteni a civilekkel kapcsolatos információhiányt, ezért olyan kezdeményezéseket mutatunk be, amiknek valamilyen formában köze van az oktatáshoz. Először egy most induló szervezetet, a Deviszont Közösségi Tér csapatát szeretnénk bemutatni.

„Fontosnak tartjuk, hogy egy olyan teret és közösséget hozzunk létre, ahol tudatos társadalmi cselekvésre és kritikusságra tudjuk ösztönözni az embereket.” Ezzel a hitvallással állt össze hét fiatal, és hozta létre a Deviszontot. Közös bennük, hogy hisznek abban, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy az érvényesüléséhez szükséges tudást megszerezze és a képességeit fejlessze. Céljuk, hogy Kispesten egy közösségi teret hozzanak létre, ahol szakiskolás fiatalok számára biztosíthatnak helyet iskola utáni képességfejlesztésre, szórakozásra és közösségépítésre. Ősszel különböző, beszélgetésekkel egybekötött adománygyűjtő eseményeket szerveztek, és most úgy tűnik, februárban meg tudják kezdeni a működést. Alább a velük készített interjúnkat olvashatják.

Mit kell rólatok, tagokról tudni? Kik vagytok, akik a közösségi teret csinálják, mi köt össze titeket? Mit csináltatok korábban?


A csapatunk hét huszonéves fiatalból áll, és ami összeköt minket, hogy mindannyiunkat felháborítanak az oktatási egyenlőtlenségek, és hogy Magyarországon a gyerekek sorsa már egyre korábban végérvényesen eldől. Mivel nagyrészt társadalomtudományokkal foglalkozunk, nagyon fontos nekünk ebben a rendszerszintű kritika – hogy rámutassunk arra, hogy ezek az igazságtalanságok társadalmi folyamatok eredményei, és így rendszerszinten gondolkozva kell ellenük tenni. De ez a közös hátterünk, és hogy nagyon hasonlóan gondolkozunk a csoportban a társadalmi egyenlőtlenségekről, meghatározza a programunk célját is. Vagyis a célunk, hogy azok a kispesti szakközépiskolás fiatalok, akik hozzánk járnak majd, ne csak képességfejlesztést kapjanak nálunk, hanem társadalmilag is tudatosabbak legyenek, jobban átlássák azokat a folyamatokat, amik meghatározzák a lehetőségeiket, és közösségként tegyenek ezek ellen. Ez a vízió kristályosodott ki az elmúlt egy év tervezése alatt – de kezdetben csak azzal indultunk, hogy tenni akarunk a növekvő egyenlőtlenségek ellen...

PÁRTOK A NETEN: A FIDESZRŐL BESZÉLÜNK, A JOBBIK A LEGAKTÍVABB

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2018.01.18.


- December-januárban a Jobbik posztjai értek el a legtöbb választóhoz a Facebookon, de jól ment a Fidesz és a Kétfarkú Kutya Párt is

- A baloldal összefogva azért legyőzné a jobboldali pártokat – legalábbis a közösségimédia-elérés tekintetében
- A pártok nagyjából azonos arányban osztanak meg pozitív és negatív tartalmakat

A Ténygyár és az Ynsight legújabb kutatásában azt vizsgálta, hogyan teljesítenek a különböző politikai pártok a Facebookon és az online világban. Az egy hónapot felölelő kutatás nem elsősorban arra volt kíváncsi, hányan követnek egy-egy pártot, hanem elemezte a pártok hivatalos Facebook-oldalán, valamint az organikus online felületeken megjelenő tartalmakat. A vizsgálat időszaka 2017. december 15 – 2018. január 14. volt, figyelembe vették az időszakban keletkezett összes posztot a tíz saját oldalon, a posztokra érkezett összes megosztást, kedvelést (like-ot) és kommentet, valamint az összes publikus online beszélgetést.

A legaktívabb Facebookozó kétségtelenül a Jobbik: Vona Gábor pártja átlagosan naponta öt bejegyzést tesz ki. A többség inkább a Jobbik aktivitását igyekszik követni, és a vizsgált időszakban 100-120 posztot osztottak meg a Facebookon. A kedvelések (like-ok) között ennél sokkal nagyobb a szórás, amit nemcsak az befolyásol, hogy mennyire érdekes vagy izgalmas tartalmakat osztottak meg a pártok – vagy inkább: a pártok közösségimédia-tanácsadói -, hanem a hirdetésre elköltött pénzek is. A listát a Jobbik vezeti több mint 86 ezer lájkkal, a Fidesz ezzel szemben kevesebb mint 65 ezer lájkot kapott december 15. és január 15. között. Második helyre meglepetésként a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) futott be. Az MKKP persze viccpárt, aminek kevésbé „kínos” szeretni a posztjait – ráadásul nemcsak névlegesen az, hanem az MKKP valódi humorral képes feltölteni a közösségi médiát. Ők ezért még érdemi pénzköltés nélkül is be tudtak futni a második helyre. A baloldali pártok közül a Párbeszéd jutott 30 ezer felé, az MSZP 22 ezer, a DK 25 ezer lájkot kapott egy hónap alatt. Összességében tehát komoly lájk-számot tudhatnak magukénak, csak külön-külön kevésbé impozáns az eredmény...

FANTOMOKRÓL SZÓL A "STOP SOROS"-TÖRVÉNYCSOMAG

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.01.17.


Mivel csak az Orbán-rezsim azonosítja a menekülteket az illegális migránsokkal, ezért az “illegális migráció támogatásában résztvevő szervezetekről” szóló “Stop Soros”-törvény fantomokról szól, mert illegális migrációt támogató szervezetek nincsenek Magyarországon.

A gyűlöletpolitikát a végletekig kijátszó kormányzat odáig megy, hogy nem létező NGO-k ellen fogad el törvényt, amelyekkel részben a menekültek, részben a menekülteket segítő tisztességes civilszervezetek ellen kelt gyűlöletet, és kriminalizálja őket. Belekeveri ebbe is Soros György nevét, aki soha életében nem támogatott illegális bevándorlást (ezt még a sajtótájékoztatón is elismerte Pintér Sándor belügyminiszter).

Két eset lehetséges: vagy nem lesz egyetlen alanya ennek a törvénynek, vagy megint a menekültek segítését nevezik majd “illegális migráció támogatását” segítő tevékenységnek. Ez a törvény nem létező illegális bevándorlásról beszél, arra hivatkozik, valójában a civil társadalom elleni támadás. A civilszervezeteket kriminalizálják és nem létező bűnökkel vádolják meg. Törvényi alapot teremtenek az üldözésre, rendkívüli állapot bevezetésére.

Ebben az esetben azért bonyolultabb a helyzet, mint Orbán – mentális problémák gyanúját felvető – levelei esetében. Ezúttal törvényesen kell bizonyítani egy körülhatárolt tényállás, az illegális bevándorlás segítését. A menekültstátuszért folyamodó, annak elbírálására váró külföldiek nem minősülnek illegális migránsnak. Segítésük nem esik a törvény hatálya alá.

Ez semmiben nem akadályozza meg a korlátlan hatalommal rendelkező bűnszervezetet. Úgy látszik, nem nyugszanak addig, amíg nem minősítik hazaárulónak a Fideszen kívüli civil lakosságot, és a megfélemlítés érdekében nem indítanak ellenük fizikai támadást és koncepciós pereket. Ez a törvény egy kitaláció, nincs alapja, csak erre alkalmas...

TÜNTETNEK, HOGY ITTHON MARADHASSANAK

ABCÚG
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2018.01.17.


Kizsgerli és halálra untatja a diákokat a magyar oktatási rendszer, ami sokakat egyre jobban idegesít. Pénteken diáktüntetést tartanak a Kossuth téren, hogy elmondják, milyen azonnali változtatásokat várnak a kormánytól. Az esemény egyik szervezője szerint a kormány hozzáállása sok mindent el fog dönteni, például azt is, hogy érdemes-e még ebben az országban maradni. 

Ha nem törődnek a diákokkal, akkor lehet menni bárhová, csak el innen. 

Megunták, hogy az iskola agyonhajszolt zombikat csinál a diákokból, ezért néhányan úgy döntöttek, péntek délután négytől tüntetést tartanak a Kossuth téren egy igazságosabb, modernebb és diákközpontúbb oktatási rendszerért.

Az ötlet még tavaly ősszel pattant ki egy középiskolás diák fejéből, aki hamarosan létre is hozta a tüntetés Facebook-eseményét. Ezt azóta tízezren igazolták vissza, de nem valószínű, hogy ilyen sokan kimennek tüntetni, már csak azért sem, mert hideg van, a legtöbb diák a félévzárással van elfoglalva, és nincs napirenden olyan botrány sem, mint a tavalyi CEU-ügy, vagy korábban a felvételi keretszámok csökkentése. A szervezők azt remélik, legalább 2-3 ezren így is kimennek a Parlament elé, és még többen vállalják, hogy napközben tiltakozásképp nem mennek iskolába...

JANUÁR 18.

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE 
Szerző: MARKÓ BEÁTA
2018.01.17.


A címben szereplő dátumra nem szeret emlékezni a magyar lakosság. Immár 73. éve nem szeret emlékezni a saját múltját feldolgozni képtelen magyar társadalom. A szembenézésre volt idő bőven – ismételjük: eddig 73 év – de egyelőre ez nem bizonyult elégnek. Ha a magyarok is elvégezték volna azt a munkát, azt a történelmi számvetést, amit Németországban elvégeztek, akkor már nem kellene annyit feszengeni, szerecsenmosdatással foglalkozni, hazug emlékműveket állítani (ld. Szabadság téri borzalom). De a magyar harcos nemzet, ha kell halált megvető bátorsággal felveszi a küzdelmet az igazsággal szemben is.

Ám a tények makacs dolgok, bármily lehangoló is. 1945. január 18-án szabadult fel a pesti gettó, ahova zsidók tízezreit zsúfolták és tartották embertelen körülmények között a magyar hatóságok és kiszolgálóik, a nyilas pribékek hathatós segítségével. Túlélők mesélik, micsoda megváltás volt az első szovjet katona megjelenése. Felszabadultak. Igen, fel. Bizonyos véleményformálók szeretik megszabadulásnak nevezni, ám nem érdemes az igekötőkkel játszadozni, hiszen tényleg lehet megszabadulni, felszabadulni, beszabadulni, kiszabadulni, viszont azok a zsidók, akik január 18-án kaptak egy szelet fekete kenyeret egy szovjet katonától, még nem tudhattak a következő negyven év ideiglenes itt tartózkodásáról. Ők felszabadultak.

A magyarországi vészkorszakra emlékeztet a Duna-parti cipők elnevezésű megrendítő emlékmű, amelyet egy amerikai szaklap nemrégiben a világ húsz legjobb köztéri szobrának, emlékművének rangsorában a 4. helyre sorolt be. Pauer Gyula és alkotótársa, Can Togay az 1944-45-ben a Dunába lőtt zsidók emlékére készült szoborkompozícióját a jelenlegi átkost megelőző átkosban, 2005 áprilisában avatták fel. A szobrászművész Pauer, 60 pár, az 1940-es évekből való, korhű lábbelit formált meg vasból a Holokauszt 60. évfordulójára. Magyarok és turisták számára magyar, angol és héber nyelven az alábbi feliratot helyezték el a cipők mellett: „A nyilaskeresztes fegyveresek által Dunába lőtt áldozatok emlékére állíttatott 2005.” Leszámítva azt, hogy a mondat némileg értelmetlen, bennünk erős hiányérzetet is kelt. Mintha nem szerepelne benne a kulcsszó. Kiket lőttek a Dunába? És miért?...

A FELKAPASZKODOTT DZSENTRIK GYÜLEKEZETE NEM TŰRI, HOGY A PÓRNÉP BELEHUGYOZZON A NEMZETI LUXUSMEDENCÉJKBE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
 - DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: H. A.
2018.01.18.


Mondhatnám, vagyis hazudhatnám, hogy meglepődtem, megrökönyödtem, kiakadtam és nem hiszem el. De sajnos nem így történt. Már kiakadni sem tudok azon, hogy a szocialista luxuskormányzást meghekkelő NER-elvtársak mekkora nagy bulibárók. ITT remekül dokumentálva van minden, ezért nem fogom részletezni, az utókor pedig úgyse hiszi majd el. Ha még egyáltalán lesz utókor.

Csak röviden: adott a főváros I. kerülete, ahol Nagy Gábor Tamás, fideszes polgármester az úr. Ez az a kerület, ahol a jól bevált rogáni modell alapján a kiskirály saját hatáskörben szórja ki titokban, fillérekért, piaci ár alatt a budavári önkormányzati ingatlanokat az igazán fontos nagyembereknek. Ebben a kerületben a fideszes polgármester beteljesítette a jövő ígéretét. 2010-ben egy pátosszal teljes beszédben harangozta be, hogy a kerület leendő legnagyobb, egyben legmodernebb létesítményének az Oxygen Wellness uszodájának köszönhetően „megoldódik a kerületi kisiskolások úszásoktatása”.

Ma ezzel szemben ott tart a történet, hogy a budavári diákok sportolására szolgáló tanmedence helyett az Oxygen Wellnessben a kormánypárt politikai és gazdasági köre áztatja a seggét. Aranyáron. Az mégsem lehet, hogy a prolikölykök megzavarják a drága napijeggyel érkező NER-burzsujok relaxációját...

RÁKOSI ELVTÁRS VÍGAN CSETTINT: VISSZATÉRT AZ Ő VILÁGA, ISMÉT VAN HATÁRSÁV MAGYARORSZÁGON

VÁROSI KURÍR
- KERÍTÉSEN INNEN BLOG
Szerző: Városi Kurír
2018.01.18.


Pintér Sándor szerdán bejelentette, létrehozzák az idegenrendészeti távoltartás intézményét: az érintett külföldi állampolgárokat – menekülteket – Magyarország határ – övezetéből, a magyarokat pedig a schengeni határ 8 kilométeres körzetéből tiltanák ki.

“Miénk a határ, magunknak módosítjuk!”


Konok Péter így ír közösségi oldalán Fideszisztán legújabb őrületéről:

“Szóval, ha a magyar állampolgárok egy része – az úgynevezett idegenszívűek – nem közelíthetik meg belülről az államhatárt nyolc kilométernél jobban, akkor azt valahogy jelezni kell.

Még Sorosbérenc polgártársainktól sem várhatjuk el, hogy mindig egy nyolcezer méteres mérőszalagot hordjanak maguknál, arról nem is beszélve, hogy a távot ugye a határtól kell mérni, vagyis előbb oda kellene menniük a határhoz, ott rögzíteni a mérőszalag egyik végét, majd addig gyalogolni, amíg a szalag elfogy, ott megállni, és azt mondani: “na, nekem netovább!”.

Ennek persze meglenne az az előnye, hogy eltévedt báránytársainknak így nem kellene külön megkülönböztetőjegyet (pl. sárga dollárjelet, hatágú vöröscsillagot, skarlát betűt, kakukktojást) hordani a kabátjukon: meg lehetne ismerni őket a hombárnyi colostokról, ami maguk előtt görgetnek.

Mindenesetre kellene ott húzni egy piros vonalat, vagy építeni egy pöpec pengekerítést: szűkebbre kellene venni Magyarországot nyolc kilométerrel, slankítani, hogy úgy mondjam. Az új határok egy ugyanolyan, mégis kisebb Magyarországot formáznának. Ez a kisebb Magyarország Trianon óta egyik magyar kormánynak sem jött össze, szóval történelmi sikernek is tekinthető, különösen, ha a határok megközelítésének tilalmát minden állampolgártársra kiterjesztenék (hogy ne legyen diszkrimináció), és idegenrendű felebarátainkat ettől is nyolc kilométerrel beljebb vonnák, majd így tovább – Magyarország lehetne az első pontország (kiterjedés nélküli, nulldimenziós hely), és a legvégső Magyarország-Matrjoska szépen elenyészne egy fekete lyukban.

Hogy ennek mi előnye lenne, még nem sikerült megfejtenem, az egész egy nyilvánvaló baromság, de hát ez oly sok mindenre igaz mostanában.

Azért azt a nyolc kilométert nem értem. Miért pont nyolc? Miért nem öt, tíz, vagy miért nem 7324 méter 63 és fél centi?
Csak?

Vagy talán az a lényeg, mint a régi viccben a zsidóknál és a biciklistáknál?

“- Hallotta? Nyolc kilométernél nem mehetünk közelebb a határhoz. – Nyolc? Miért nyolc? – No, és miért nem mehetünk közelebb?”…

Miénk a határ, magunknak módosítjuk!”

NEM BAJ, HA FILMEZLEK, AMIKOR BÁNT TÉGED?

INDEX - CINEMATRIX BLOG
Szerző: MATALIN DÓRA
2018.01.18.


"Nem baj, ha akkor is filmezlek, amikor bánt téged?" 

– kérdezi Tuza-Ritter Bernadett rendező az A Woman Captured (Egy nő fogságban) című dokumentumfilmben. Akit kérdez, Maris, egy ötvenes évei elején járó nő, aki egy budapesti család csicskája. Nappal a háztartásukban és a házuk körül dolgozik, megeteti az állatokat, rendbe teszi és kitakarítja a szobákat, ebédet készít, mosogat, rendet tesz a szekrényekben. Jóval többet dolgozik, mint egy bejárónő, ő csinálja a gyerekek uzsonnáját, kikészíti, hogy milyen ruhában menjenek iskolába, kávét főz a háziaknak. 

A házból nem mehet ki, enni alig kap, maradékokon él, és a kanapén alszik.

Már amennyit alszik, mert ha eljön az este, Maris elindul dolgozni egy gyárba éjszakai műszakban. Az itt keresett pénzét egy az egyben Etáéknak, a gazdáinak adja. Ha valaki megkérdezi, hogy megy a sora, azt mondja, hogy jól. Nem véletlen, hogy nem panaszkodik: ha a gazdái elégedetlenek vele, vagy egyszerűen csak rossz napjuk van, megverik. Idősebb gyerekei már felnőttek, nem is tudják pontosan, hogyan él az anyjuk. Maris nem akarja, hogy aggódjanak miatta. A legkisebb lánya viszont inkább a gyerekotthont választotta, mint a csicskaéletet, ő egy otthon lakója. Maris így él több mint tíz éve, nem csoda, ha ötvenéves korára jóval idősebbnek látszik a koránál...

TÁJKÉP CSATA ELŐTT

FARKASVONÍTÁS
Szerző: TARSKI
2018.01.17.


Áder János köztársasági elnök április 8-ra írta ki az országgyűlési képviselőválasztás időpontját. Azt kell mondanom, hogy most helyesen cselekedett, mert ezt az időpontot valószínűsítette a legtöbb párt, és ténylegesen erre is készültek fel. Jó ez az ellenzéknek is, merthogy szerintük így hamarabb jön majd el a kormányváltás és úgymond megszűntetik az orbáni diktatúrát. A kormányzó pártoknak szerintem édesmindegy az időpont, mert a jelenlegi állás szerint biztos győzelemre számíthatnak. Érdemes azonban most számot vetni arról, hogy miként állnak a politikai pártok és mire készülhetünk fel a választás után.

Amint azt tudjuk, a Fidesz és a KDNP a folytatásra készül fel, és olyannyira biztos a dolgában, hogy még szükségtelennek is tartja azt, hogy politikai programot tárjon a választók elé. Legutóbb szintén ezt csinálták a 2014-es választás előtt, majd a győzelem után csak annyit üzentek, hogy “Folytatjuk!”. Ez ugyan meglehetősen rövid üzenet volt, hiszen a rengeteg támogató igazán megérdemelt volna egy jól kimunkált programot, aminek a megalkotására nyilvánvalóan meg lett volna a párt anyagi és szellemi kapacitása. Maga az, hogy a politikai program ügyét így elintézték, nagyfokú magabiztosságra és a választók iránti igénytelenségre utalhat. Rossz dolog ez, mert csak fokozza a párt és vezetőinek az önhittségét, és ez a hübrisz bizony képes megleckéztetni őket. Nem kell tehát azt gondolniuk, hogy minden nekik fog állni, és bizony nem ártana egy kis szerénységet magukra erőltetni. Ez azért is fontos lenne számukra, mert bizony óriási az emberek elégedetlensége és az országból való kivándorlás az Unió más tagországai felé még nem szűnt meg és nem tudjuk, hogyan fog ez alakulni a választás után.

Ugyanide tartozik az a probléma is, hogy a kormány mindezideig nem oldotta meg sem az egészségügy,sem az oktatás égető problémáit, miközben számolatlanul szórja a pénzt mondjuk a labdarúgás fejlesztésébe. Ha ezekre da prolémákra is azt mondják majd, hogy “folytatjuk”, akkor bizony semmi érdemleges sem fog változni a korábbi évekhez képest, ami nem biztos, hogy továbbra is vonzóvá teszi majd a kormányző erőt. Tehát nem ártana magukba szállni és csupán a választóiknak a megtartása érdekében változtatni a korábbi politikájukon, mert lesz még egy következő választás is, amelynek során furcsa dolgok történhetnek. Mindezek ellenére ma úgy látszik, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség simán nyeri majd április 8-án a választást. Az igazán nagy kérdés csupán az, hogy egyszerű, vagy kétharmados többséggel. Ha az utóbbi eset állna elő, akkor történelmi sikert érhetnek el, mert a liberális demokrácia hazai történetében még nem fordult elő olyan, hogy ugyanaz a pártszövetség háromszor egymás után kétharmaddal győzzön. Ez ugyan óriási siker a pártszövetség számára, ám teljes kudarc az ellenzéknek és magának a demokráciának is.

Az elmondottak egyúttal minősítik az ellenzék állapotát, amelyet úgy lehetne jellemezni, hogy romokban hever és lázasan keresi a túlélés útját...

VESZÉLYES VILÁG - HOGYAN BESZÉLJÜNK EGY GYEREKKEL A VESZÉLYRŐL?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: kreatív pszichológia / HERMÁN NOÉMI
2018.01.17.


Ahogy cseperedik a gyerekünk, egyre több olyan hatás éri, amit bizony mi szülők, nem tudunk kontrollálni. Óvodába kerül, számunkra kezdetben idegen emberekkel, gyerekekkel tölti a napja nagy részét. Próbára kerül a kis naiv, gyermeki bizalma, amivel épp, hogy csak elindult a világban. És mi szülők is próbára kerülünk. El merem engedni? Meg merek bízni az óvónőkben? Nem fogja valaki bántani? Vigyázni fognak rá? Egy gyereknek az anyukája a legfontosabb vonatkoztatási pont, az ő érzelmei, bizalma, félelmei fogják meghatározni a gyerek viselkedését is. Ha egy anyuka nagyon szorong attól, hogy el merje engedni a gyerekét, valószínűleg a gyerek is szorongani fog tőle.


És sajnos nem könnyíti meg a dolgunkat, hogy a körülöttünk lévő világ is egyre több veszélyt rejt magában. Régen természetes volt, hogy a gyerekek elsétálnak az iskolába, hamar megtanulnak önállóan közlekedni. Ma már ez nem ilyen egyértelmű. Sokszor a felsős gyerekeket is autóval viszik, hozzák, és hát lássuk be, nem teljesen jogtalanul. De vajon milyen üzenetet építünk be a gyerekbe azzal, ha túlóvjuk őket? Mennyire szabad rájuk terhelni a saját félelmeinket? Mennyire kell beszélnünk velük az esetleg veszélyforrásokról? Gondolok itt a biztonságos közlekedésre, az idegenekkel való szóban állásra, vagy éppen a zaklatásra…

A gyerekek leginkább tapasztalat útján tanulnak. A verbális üzenetek sokszor el sem érik őket. Sok mindent be lehet együtt gyakorolni, gondolok itt például a biztonságos közlekedésre. Ha egy gyereket mindig autóval vittek mindenhová, nagyon kevés lehetősége van begyakorolni, hogy hogyan kelünk át az úttesten, mikre kell odafigyelni. Amíg zsigeri szinten nem épülnek bele ezek a szabályok egy gyerek fejébe (és ez csak a tapasztalat útján tud beépülni…), addig nem várhatjuk el tőle, hogy vigyázni tudjon magára. A verbális figyelmeztetés mellett a félelemkeltés sem a legjobb módszer. Sokkal többet ártunk a gyereknek, ha például riogatjuk őt („Vigyázz, mert elüt az autó!”). Nem beszélve a híradóból hallott balesetekről. Ezek az információk nem egy gyereknek valók, nem szabad őket ilyesmikkel megterhelni...

ETTŐL TARTANAK AZ IDÉN A BANKOK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.01.18.


Elsősorban saját nyereségszintjük aggasztja a magyarországi bankokat – derült ki az Azénpénzem.hu pénzintézet körében végzett felméréséből. Úgy tűnik, a szolgáltatások javítását szinte mindenütt a digitális fejlesztésekben, az elektronikus kapcsolatok további kiterjesztésében látják.

Jelenleg a teljes szektor számára a legnagyobb kihívást az alacsony kamatkörnyezet jelenti, ami folyamatosan csökkenti a kamatbevételi bázist – válaszolták az idei kilátásokkal kapcsolatos kérdésünkre a CIB-nél. Mint hozzátették: korábban jelentős céltartalék-felszabadításokra került sor a bankszektorban, amire jelenleg már csak korlátozott mértékben lehet csak számítani. Mindez azt jelenti, hogy jelentős a költségoldali nyomás.

Más pénzintézeteknél is hasonlóan látják a helyzetet. Az OTP szakemberei viszont csak hosszabb távon gondolják azt, hogy kockázatot jelentenek a szektor jövedelmezőségére a szabályozói intézkedések és az erősödő verseny miatt mérséklődő bevételi marzsok, valamint a nemzetközi összehasonlításban még mindig magas szektorális adó. Eközben a költségek további csökkentése már nem tűnik reálisnak, a válság óta végrehajtott racionalizálás miatt...

"DEVIZAHITELES" KATASZTRÓFA FENYEGETI MÁR MEGINT A MAGYAROKAT?

PORTFOLIO.HU
Szerző: PALKÓ ISTVÁN
2018.01.18.


A lakáshitelezés felfutását látva egyre többen szögezik nekünk a címben szereplő kérdést, hiszen túl frissek a 10 éve kezdődött pénzügyi válság emlékei. A kérdés mögötti félelem kettős: hitelfelvevőként a rekordalacsony kamatszint megszűnésétől, felelős állampolgárként pedig a bankok túlzott kockázatvállalásának negatív gazdasági hatásaitól is tartanak az emberek. Válaszunk ugyanígy kettős: a törlesztőrészlet megugrásától valóban lehet és kell is tartani, a tőketartozás viszont most teljesen másképp "viselkedik", mint a devizahitelek időszakában, és ez menekülőutat jelenthet az esetleges baj elől a hitelfelvevők számára. Jó hír az is, hogy nemzetgazdasági szinten egyelőre nincsenek jelei a túlhajtott lakossági hitelezésnek. 

Veszély a törlesztőrészleteknél


Ha változó kamatozás mellett veszünk fel hitelt, akkor legkésőbb egy év múlva számíthatunk a törlesztőrészletünk megváltozására, rossz esetben emelkedésére. Az alábbi ábrán egy ma átlagosnak mondható, 3,4%-os változó kamatozású, 10 millió forintos lakáshitel jövőbeni havi törlesztőrészlete látható évente 1-1 százalékponttal növekvő kamatszint mellett. Biztosan nem ilyen a várható kamatpálya, de az ábra jól mutatja a kamatkockázatot, amely a törlesztőrészletre leselkedik. Azt is mutatja az ábra jobb széle, mi történne, ha oda emelkednének a bankközi kamatok, ahol a 2008-as csúcsponton voltak (a 3 havi Bubor 0% közeléből 12% közelébe nőne). Ez esetben például egy most még csak 57 ezer forintos törlesztőrészlet 2,3-szorosára, 135 ezer forintra emelkedne 20 éves futamidő mellett. Nagyon szélsőséges forgatókönyv ez, és az MNB mostani politikája fényében szinte elképzelhetetlen, mindenesetre az elmúlt évtizedben találkoztunk már ilyen kamatokkal, és egy 10-30 éves futamidejű lakáshitel élettartama során nem lehet kizárni a visszatértüket. Minél hosszabb a futamidő, annál nagyobb százalékos mértékben emeli meg egységnyi kamatemelés a törlesztőrészletet...


ITT OLVASHATÓ

NINCS ÚJ A NAP ALATT

HUPPA BLOG
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2018.01.18....Most úgy látszik, megint ilyen idők jönnek. Megyek majd a határ felé, és ha valahol valaki nagy ember úgy dönt, hogy migránsszervező vagyok, megállíthatnak és visszafordíthatnak.

Ha jól emlékszem, annak idején nem ezért harcoltunk.

NYOLC ÉV ORBÁN HATALOM

30/40 BLOG
Szerző: Daniel001P
2018.01.16.


Az MSZP pécsi kampányrendezvényén Karácsony Gergely erőteljes kritikákkal illette, hova vezetett közel nyolc évnyi Orbán-uralom. Ezen állításait vizsgálom meg az alábbiakban – és teszek hozzá sajátokat.

Az Orbán-kormány kilenc százalékra mérsékelte a társasági adó mértékét, amivel a multinacionális nagyvállalatoknak kedvez. Korábban az 500 millió feletti rész után 19 százalékos társasági adót kellett fizetni (alatta 10%). Nem nehéz belátni, ez a lépés a magyar KKV-k relatív pozícióját rontja, a multikét erősíti. A retorikában folyamatosan a multinacionális nagytőke ellen felszólaló, a magyar érdekekért mindenkor kiálló Orbán-kormány álságossága gyorsan kiderülhet tehát. Természetesen interpretálható ez így is: „a csökkentés tovább javítja e téren az adórendszer versenyképességét” – ahogy egy MNB-tanulmány azt is meg is teszi és nyilván egy nagyon komplex kérdésről van szó, nem olyan egyszerű a képlet, hogy magas társasági adó egyenlő igazságosság, alacsony társasági adó egyenlő aljasság. Mindazonáltal, a vállalatok adóterhe hazánkban a legalacsonyabb Európában. Franciaországban a 3,5 millió euró feletti rész után 36,6%-os adót kell fizetni, ez a skála másik vége. A szomszédos országoknál 25% (Ausztria), 19% (Csehország), 16% (Románia), 22% (Szlovákia), 18% (Ukrajna) a társasági adó. Azt is láthatjuk, milyen jelentős lépés volt a tíz százalékpontos csökkentés – 2014-ben csupán 800 vállalat „esett a felső marginális 19 százalékos adókulcs hatáskörébe, de ők fizették az összes adókötelezettség 60 százalékát”...

VASFÜGGÖNY, VASFÜGGÖNY, TE CSODÁS

GONDOLATVILÁGBAN
Szerző: Andrew_s
2018.01.18.


A magyar országgyűlésben új menekültügyi rendelkezések felett nyomkodták a gombokat az erre még képes, illetve alkalmas megbízottjai a társadalomnak. Ki így, ki úgy. A retorika szerint az illegális migráció ellen. Ami nyilvánvalóan leginkább attól illegális, hogy maholnap illegális lesz beszélni, tudósítani róla. Magyarországon legalábbis.

Mert legutóbb Máltán borult félre a bili. Amiből olyasmi folydogált elő, ami alapján kampányokban, konzultációban és általában is szembehazudta az országot a kormányfői csapat. Előre kíváncsi lennék, hogy amikor legközelebb kiderül hasonló, akkor egy külföldön dolgozó külföldi újságíróval szemben miként gondol majd fellépni a Fidesz élcsapata. A hazai határok környékén ez nem fog gondot okozni. A legújabb törvényötlet szerint gyakorlatilag bárki meggátolható, hogy tudósítson a menekültekről. Vagy akár csak a közelükbe jusson. Nehogy beszélgetni tudjon velük. Mert a végén még kiderülne: a sorsuk kicsit sajnálatra méltóbb, mint a letelepedési kötvényekkel az unióba csempészett figuráknak.

A magyar állampolgárokat távol tartó korridor tervezete nyolc kilométer. Ami vészesen hasonlít azokra az időkre, amikor a vasfüggöny közelébe se lehetett eljutni. Ha pedig valaki megpróbálta, akkor a hirtelen veréstől a tartósabb leültetésig terjedő következményekkel számolhatott. Ugyanakkor a jelenlegi intézkedési ötletelés csak egy további lépés azon az úton, ami korábban a menekülteknek segítséget nyújtó ételosztást tiltották meg. Ahogy a jelenlegi távoltartás vasfüggöny-korszakot idéző volta pedig komoly jelzés a társadalomnak. Jelezve azt a tendenciát, ami már két éve is felvillant...

BÉNDEK PÉTER: A DEMOKRÁCIÁNK SÍRFELIRATÁHOZ - VÁLASZ HONT ANDRÁSNAK

HVG ONLINE
Szerző: BÉNDEK PÉTER
2018.01.17.


Hadd reagáljak röviden Hont András vitaindítónak szánt cikkére, amit annál is könnyebb lelkiismerettel teszek, hogy – Honttal összhangban – már a 2014-es országgyűlési választásokkal kapcsolatban is a bojkottot tartottam volna az erkölcsileg és politikailag legalkalmasabb reakciónak. Hanem ami akkor nem történt meg, az ma sem fog, sőt ma jóval kisebb eséllyel fog. Nemcsak a hátralévő idő szűkössége miatt, hanem mert amit akkor írtam – hogy ti. az ellenzék számára a helyzet teljesen más kérdést vetett fel, nevezetesen, hogy "jó az nekünk, ha teljesen szembemegyünk a korrupt, központosított rezsimmel, és élére állunk egy jogállami, nota bene plebejus-demokratikus mozgalomnak, amelynek a győzelme az állam radikálisan új felfogását és a politikai establishment teljes kicserélődését, és mellesleg a saját bukásunkat hozhatja el?" – már rég nem áll a mai helyzetre. Ma már nem vethető fel komolyan, hogy az ellenzék bárminek az élére állhatna, nemhogy egy plebejus-demokratikus mozgalomnak, hiszen túl hosszú ideig volt része a rendszernek ahhoz, hogy ne pőre pártérdeknek tűnjék a vele való szembefordulás. Röviden, eleve problémás lenne a bojkott – a rendszer ellen vezetett politikai támadás -- legitimitása.

Az a tény, hogy az ellenzék (vagy a túlnyomó része) mára idejutott, a legfontosabb jellemzőjét tekintve egy platformra helyezi őt a Fidesszel. Ez a politikai erkölcs hiányáé, értve ezalatt az értékrendszert, amely reflexé tenné a demokráciatiprással szembeni – értelemszerűen azonnali és megfelelő – választ. Az ellenzéknek nincsen politikai erkölcse (úgy, mint ahogy pl. a liberális demokráciának van erkölcse) és ettől kezdve részletkérdés, hogy amije van, az miért nem veheti fel a versenyt a Fidesz gátlástalanságával. Ami a legutóbb Szél Bernadett-tel történt, hogy ti. parlamenti képviselő és bizottsági tag volta ellenére kitiltják a Soros-ügyek tárgyalásáról, mert „a véleménye ellenkezik a magyar érdekkel”, olyan egyértelmű reakciót kellett volna hogy kiváltson a magukra valamit is adó – a „demokratikus” jelzőt nem mellesleg úton-útfélen magukra applikáló – ellenzéki aktorokból, hogy annak a híre az utolsó zsákfaluba is eljusson. De nem. Természetesen semmi ilyesmi nem történt, ami bőven alátámasztja, amit az erkölcs hiányáról mondok...

ÉLET A VILÁG EGYIK LEGVESZÉLYESEBB VÁROSÁBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.01.18.


Még pontosabban, a világ egyik legveszélyesebbnek tartott városában, és ez jelentős különbség. A kolumbiai Bogotáról (mint általában az egész országról) a távoli szemlélőnek elsősorban a bűnözés, drogkartellek és hasonló, kevéssé csalogató dolgok jutnak eszébe. Pedig ma már nem feltétlenül ez a helyzet, sőt – derül ki az ott élő Péter írásából. (A képeket külön köszönöm neki!)


„Sokszor kérdezik barátaim, ismerőseim, hogy miért pont Kolumbia (amely a világ egyik legveszélyesebb helye… - NEM:)? Mindig is nagyon vonzódtam a latin kultúrához, tehát igazából nem is olyan nagy meglepetés, hogy most Bogotában élek.

Szegeden születtem és a projektjeim egy része jelen pillanatban is Magyarországhoz köt. Az elmúlt években éltem Olaszország északi és déli részén, illetve Spanyolországban.

Nemzetközi projekteken dolgozom, javarészt külföldi fiatalokkal - a projektek marketing, piackutatás, sporttudományok és turizmus területére fókuszálódnak. 2016 novembere óta vagyok Bogotában, egy helyi co-working irodában dolgozom egy saját turisztikai projekt megvalósításán (yourcolombia.com – Bogotá környéki kirándulások).

Kolumbiát folyamatosan fedezik fel a helyi és a külföldi turisták egyaránt, nem véletlenül jelent meg 2017-ben több hosszabb ajánló is az országról a Lonely Planet, a Forbes és a CNN online kiadásaiban.

Célom, hogy „helyi külföldiként” mutassam be ezt a fantasztikus országot az érdeklődőknek. Tehát olyan helyekről, szokásokról, érdekességekről fogok írni, amelyekről a nagyobb turisztikai blogok és oldalak kevésbé írnak.

Szeretnék egyfajta átfogó képet adni az országról, saját tapasztalataimat és élményeimet megosztva, illetve kirándulásokat szervezni Bogotá körül. A Határátkelőnek írt beszámolómban néhány érdekességet szeretnék kiemelni Bogotáról..."...

NÉPDALKÉNT ÉS FALVÉDŐKÉNT IS TÖKÉLETES KÓSA LAJOS MAGÁNSZÁMA, AZ "ÉDESANYÁM NEM STRÓMANJA SENKINEK SEM"

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2018.01.17.


„Nem stróman az édesanyám, mer nem az
Az is csak egy kicsi erkély, nem terasz
Az se márvány, hanem csak egy járólap
Nézze csak meg, nincs lerakva vágólag
Nem lopom a pénzem, ahogy anyám sem
Nem úgy van az, hogy csak terem, korántsem
Kertemben az aranypaszuly virágzik
Bevitetem, aki ezzel vitázik”...


ITT NÉZHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ

ELLEN-SORSOK HÁZA: LÁZÁR ÚJRA "ÜZENT" SCHMIDT MÁRIÁNAK

ZOOM
Szerző: GRIMM BALÁZS, SZILÁGYI RICHÁRD 
2018.01.18.


December végén aláírták azt a támogatási szerződést, amely a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújításának és az ott elhelyezett Együttélés Háza című kiállítás megvalósításának harmadik üteméről kötött a Miniszterelnökség (ME) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) – tudta meg lapunk.

A Zoom.hu által megismert dokumentum szerint a MAZSIHISZ 1 milliárd forint támogatást kért a projekt harmadik fázisának megvalósulásához, ehhez képest – az Emmi és az ME által biztosított forrásokból –, csaknem 2 milliárd forintot kapott.

Azt, hogy miért és miért pont ennyit – továbbá még néhány egyéb dolgot – kedden szintén megkérdeztük a Lázár János vezette tárcától, azonban ezekre a kérdésekre nem érkezett konkrét válasz. Arra azonban „tisztelettel felhívták” a figyelmünket, hogy a támogatási szerződés mellékleteiből a szakmai program egyértelműen értelmezhető. Alább erre tettünk kísérletet.

Rumbach utca: 3 fázis – 2,45 milliárd


A projekt első és második fázisa 2014. december 1-től 2017. december 31-ig tartott, a harmadik (némi átfedéssel, de ez állítólag szakmailag indokolt) tavaly november 1-től 2019. március 31-ig tart. (A negyedik, utolsó fázis 2019. szeptember 30-án fejeződik be.)...

VAGY TOTÁLIS LUFI, VAGY AZ ÖTVENES ÉVEKET IDÉZŐ MEGFÉLEMLÍTÉS A STOP SOROS CSOMAG

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.01.17.


Ma délután jelentette be intézkedési csomagját a kormány a “Soros-szervezetek” ellen. Az egész csomag elég zavaros, lényegében minden eleme kérdéses jogi szempontból, és a csomagot bejelentő Pintér Sándor se nagyon igyekezett oszlatni a ködöt.

Megsarcolják, de kiket is?


Azok, akik külföldről kapnak pénzt, akár magánszemélytől, akár szervezettől, és az magasabb, mint a Magyarországról összeszedett pénz, a külföldről érkező összeg után illetéket kell majd fizetni. Ennek mértéke 25 százalék” – hangzott el a mai sajtótájékoztatón.

Ahogy az is, hogy ez csupán az illegális bevándorlást segítő civil szervezetekre vonatkozik. Ezeknek a szervezeteknek egyébként kötelező adatszolgáltatást kéne tenniük a bíróságok felé. Hogy miről, az nem pontosan derült ki, hiszen a civil szervezeteknek, kiemelten pedig a közhasznú szervezeteknek most is kell kötelezően adatot szolgáltatniuk az erre kijelölt szervezeteknek.

Arra a kérdésre, hogy ki dönti el, mely szervezet számít “illegális bevándorlást segítőnek”, egyrészt az volt a válasz, hogy az ügyészség, másrészt hogy önbevalláson alapszik ez a lista, harmadrészt pedig, kérdésre Pintér Sándor azt is elmondta, a Vöröskeresztre nem vonatkozik, mert nekik az alapszabályukba nincs benne, hogy az illegális bevándorlást támogatják...

MI LESZ ORBÁN VEJÉVEL MOST, HOGY LESZ NYOMOZÁS?

INDEX
Szerző: SZALAI
2018.01.18. 


Az OLAF elküldte jelentését Tiborcz volt cégének igen gyanús ügyeiről. Nálunk szinte biztosan indul majd egy eljárás, mi pedig csak Polt Péterék tisztességében bízhatunk ezután is.

Az államigazgatásunk valamiért nem tartotta említésre méltónak, de a Wall Street Journal cikkéből kiderült, hogy őrületesen nagy csalás gyanújára figyelmeztette az Elios közbeszerzései miatt Magyarországot az uniós pénzek elcsalása elleni független hivatal, az OLAF.

Az OLAF nagyjából 12 milliárd forintot (40 millió eurónyi uniós pénzt) kérne vissza a 2011-2015 közti megbundázottnak tűnő vonatkozó magyar közbeszerzések miatt. Ez egyrészt tényleg sok pénz, másrészt az ügynek komoly politikai szálai is vannak. Tekintve, hogy Orbán veje és bizalmasa, Hamar Endre tulajdonosként is (Tiborcz öt évig vezetőként is) feltűntek a cégben, annak legaktívabb időszakában.


Mintha nem okoskodták volna túl

Korábban is lehetett hallani, hogy a gazdasági csoda pusztán a "fideszes kötődésnek" köszönhető a Közgép szárnyai alól kinőtt cégnél, Jávor Benedek már 2011-ben ugrált az Elios korrupciósnak tűnő felára miatt, illetve, hogy az EU végül majd visszafizetteti velünk az elcsalt pénzt.

De hiába, onnantól kezdett csak igazán beindulni a biznisz. Mintha nem tudtak volna olyat csinálni, hogy ne ők nyerjenek a nagy értékű közbeszerzéseken. A különösebb tapasztalat, tőke és humánerőforrás nélküli cég felfutása ezért vagy annak volt köszönhető, hogy Tiborczék a valaha volt legjobb magyar üzletemberek közül valók, vagy súlyosan tisztességtelen folyamatok eredményeképp gazdagodtak meg.

Sokféle gyanús megoldás került elő a közbeszerzéseiknél, mégis, a legfeltűnőbb az a módszer volt, ahol Hamar Endre egyik cége (Sistrade Kft.) segített előkészíteni a közbeszerzéseket különböző állami szereplőknek, hogy aztán az adott pályázatot a Tiborczcal egy ideig nyíltan közös cége, az Elios megnyerje...


TÜNTETNI SZABAD, LÓGNI CSAK A SZÜLŐK SEGÍTSÉGÉVEL LEHET

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: BALLA ISTVÁN
2018.01.18.


Ha egy felhívásnak eleget téve pénteken nem megy iskolába a diák, az épp olyan, mintha bármely más nap kihagyná az órákat, azaz ha nincs szülői papír, akkor igazolatlan hiányzásnak számít. Magával a demonstrációval nincs dolga a fővárosi iskoláknak, hiszen délután négy után már nemigen vannak órák. Retorzió elvileg nem érheti a gyerekeket a részvételért.


Álljunk ki együtt egy igazságosabb, modernebb, diákközpontú oktatási rendszerért, amelyben a diákok nem lesznek agyonhajszolt zombik!

– áll egyebek között a néhány középiskolás diák által kezdeményezett pénteki Ne menj suliba – demonstrálj az oktatásért” rendezvénysorozat felhívásában. A kezdeményezők mellé állt a Független Diákparlament (FDP) is, és szerdáig a Facebookon több mint 11 ezren jelezték csatlakozási szándékukat, illetve további csaknem 35 ezren az érdeklődésüket (e számokat persze nem kell készpénznek venni a valódi részvételt illetően). A rendezvényre magánemberektől gyűjtöttek pénzt (az adakozók között volt Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója), de beszállt a német szociáldemokraták alapítványa, a Friedrich Ebert Stiftung is.

Iskolakerülés a tüntetés?

A közoktatási rendszer átszabása ellen eddig csak elszórt tiltakozások voltak, de azok mind felnőttekhez kapcsolódtak – pedagógusokhoz, szakmai szervezetekhez, szakszervezetekhez. E korábbi demonstrációkhoz legfeljebb csak csatlakoztak a leginkább érintettek: a diákok. Az pedig, hogy a szülők szervezzenek valamilyen megmozdulást, szinte elképzelhetetlen: van ugyan néhány szülői szervezet, de ezeknek kevés tagjuk van, esetleg éppen a kormányzati érdekek védelmében tűnnek fel időnként. Jellemző, hogy még mindig a többször leszerepelt, a szervezete tagságát bemutatni nem tudó Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke a média „szólaltassunk meg egy szülőt”-arca...

ELKERÉNYIESEDŐ HAZA

VÁROSI KURÍR - BLOG ZÓNA
Szerző: KACZVINSZKY BARBARA
2018.01.18.


A festett hajú, mézes-mázas, tömegmámoros Kerényi Imre újból felbukkant. A 70-es évek aczéli kegyence minden rendszert meglovagolva jutott el addig, hogy a különböző kormányok jól fizetett lakája legyen. 

Mindenféle szerepben kipróbálta már magát.


Azt hiszem, sosem volt számára semmilyen tabu vagy erkölcsi gát, ha köpönyegforgatónak kellett lenni. Jól fizették és fizetik érte. Bármikor képes belerúgni az aktuális gyengébe, sápot húzni mások tisztességéből, hergelni a népet. Kártékony és botrányos.

A Fidesz -nagyon okosan – háttérbe tolta egy időre. Fogalmam sincs, miért épp most, a választások előtt jut újból szerephez Kerényi.

A vörösberényi gyerektábor (250ezer/ 1 gyerek/ 1 turnus) ugyanis kétségtelenül az úrimuri hozadéka, tükre a gőgös, pökhendi kivagyiságnak. De tükre Kerényinek is.


Az ellenzéknek a Kerényi-félék cselekedetei is muníciót adhattak volna az elmúlt nyolc évben. Azonban tudatos, szorgalmas, hiteles, következetes és kitartó munka hiányában, többnyire csak saját vélt privilégiumaikat foggal-körömmel védő politikai pártok vagy csak pártocskák voltak és maradtak.

Fogalmazhatnék úgy is, hogy a pártegók kitakarták a nép vágyait. Kevés az a párt, ahol egyszerre zajlott közösségépítés, programalkotás, és tudatos, naprakész, politikai szerepvállalás. Hogy ezért mekkora árat kell majd fizetni, április 8-án kiderül...