2020. november 1., vasárnap

INDUL A SZÁRAZ NOVEMBER!

ÉLETFORMA
Szerző: Életforma
2020.11.01.


TE BELEVÁGSZ?
Indul a száraz november!


Idén már ötödik éve lesz, hogy megrendezik a száraz novembert. Mi is ez az egész? Milyen előnyei vannak? Előre eláruljuk: rengeteg.

Mi egyáltalán ez a száraz november?

A Kék Pont Alapítvány által öt évvel ezelőtt meghirdetett kihívást meglehetősen egyszerű és ugyanakkor nagyon nehéz is teljesíteni. Ez nem más, minthogy egy hónapon keresztül, azaz mától, november elsejétől egészen november 30-ig egyetlen korty alkoholt se fogyasszunk. Ahogy a szervezők is mondják, céljuk a mértékletesség erényének és az öngondozás gyakorlatának elmélyítése az alkohol iránti sóvárgásban megtalált tanulságok által. Fontos cél a testi és lelki megújulás, az önismeret fokozása, a vágyak megregulázása, valamint az italozás okozta problémák korai felismerése.

A kezdeményezéshez persze bárki csatlakozhat, de leginkább annak ajánlják, aki hetente egyszer vagy annál többször iszik, és szeretne többet megtudni az alkoholhoz fűződő viszonyáról...

NAGY POFON A SZARNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2020.11.01.


...templomromboló időket él a miniszterek elnöke, ezért aztán szemrebbenés nélkül önti a mi adónkat az egyház felvirágoztatásába. Tényleg sokkal fontosabb egy ország életében az, hogy jó sok templom és focistadion legyen, mint az, hogy legyen hely az idősotthonokban azoknak, akik már nem képesek méltó életet élni segítség nélkül, fontosabb, mint az, hogy a nővéreknek ne kelljen a dupla műszak után takarítást vállalniuk azért, hogy kijöjjenek a fizetésükből, fontosabb, mint megfelelő támogatással segíteni a beteg családtagjukat ápoló, ezért munkát vállalni nem tudó embereket. Fontosabb, mint segíteni azoknak a családoknak, melyek elveszítették a válság miatt a jövedelmüket. Fontosabb, mint a huszonezer forint nyugdíjból vagy rokkantellátásból élők pénzét megemelni annyira, hogy ne haljanak éhen. Fontosabb, mint megfizetni a könyvtárosokat, a szociális munkásokat, fontosabb, mint légkondicionálóval felszerelni a műtőket, méltó pihenőt kialakítani a mentősöknek, tűzoltóknak, netán normálisan megfizetni őket. Tényleg létezik Orbán Viktor fejében egy fontossági sorrend, de annak az első húsz helyére az ország lakóinak életminősége, egyáltalán, az élete csak a propaganda szintjén fér be, a valóságban nem. Mindezekkel együtt természetesen Brüsszel rohadjon is meg, de azért küldje a pénzt. És persze Brüsszel ne ugasson bele Orbán Viktor dolgába, ha már mi, akiknek a pénzéből nagyvonalúskodik, szintén nem szólhatunk bele semmibe. Hányok.

Az a helyzet, hogy véleményem szerint az Orbán-rezsim sokkal többet ártott a külhoni magyaroknak, mint bárki a történelem során. Akkor is így gondolom ezt, ha sok külhoni magyar most még nem látja, mekkora pusztítás fog maradni a horda elvonulása után. Pontosan ugyanezt gondolom a vallással kapcsolatban is. Az elmúlt évtizedekben senki ilyen károkat nem okozott a hívő embereknek. Nem a divatkeresztényekről beszélek, hanem azokról, akik nem aggatják magukra a vallást, mint egy bazári kösöntyűt, hogy mindenki messziről lássa, hanem azokra gondolok, akik valóban, lelkükből hívők. Sok ilyen van. Minden vallásban vannak ilyenek, ők azok, akik aligha fognak ezekben a templomokban megfordulni mostanában. Azonban ezzel a nyíltszíni összeborulással az egyház és a kormány között bizonyosan sikerül elérni azt, hogy akik eddig természetesnek, mindenki elemi jogának és magánügyének tartották a hitet, lassan összekeverik a kirakati vallásossággal. Ez pedig nagyon kártékony dolog, és konfliktusforrás. És nem, nem a magyar társadalom változott meg, nem az emberek lettek rosszabbak. Az Orbán-rezsim pusztításának eredményét láthatjuk. Itt is. Most is.

Úgy fest, a járvány nem lassít még akkor sem, ha templomokkal és stadionokkal próbálják az útját állni Orbánék. A kormány az egyéni védekezésre számít, amúgy is megmondták a magyaremberek a nemzeti inzultációban, hogy az országnak működnie kell. Tehát működik. Lehet menni meccsre például, az mindennél fontosabb. Engem nem is zavarna, ha utána a szurkoló két hét szigorú karanténban várná ki, hogy sikerült-e megfertőződnie. De nem várja ki, boltba megy, utazik a buszon, bemegy a munkahelyére, jár-kel és ha úgy van, hurcolja a vírust. Körülöttünk már minden ország szigorú intézkedéseket léptetett életbe. Tegnap este éppen Boris Johnson jelentette be, hogy Anglia december másodikáig bezár. Nem arról van szó, hogy én örülnék, ha nálunk is szigorítások lennének. Örülne a bánatos franc, szörnyű az. És szörnyű az is, ha leáll a gazdaság. Csakhogy akkor is le tud ám állni a gazdaság, ha a dolgozók megbetegszenek, ne adja isten, meghalnak. És azt nehezebb lesz újraindítani, az elveszített egészséget, életet pedig nem lehet pótolni.

A pártmédia arról mesél, hogy Horvátországban már stadiont nyitottak a covidos betegek elhelyezésére és összeomlik az ellátórendszer, de arról nem nagyon beszélnek, hogy a magyar rendszer meddig fogja bírni a terhelést. Ehhez képest szombat éjjel 23:01-kor hozta le az MTI a hírt:

"Az állami kórházak vezetőinek kiválasztására javaslattevő bizottságot kért fel a Magyar Tudományos Akadémia képviselőjének vezetésével a kormány – értesült az MTI szombaton.

A bizottságba meghívták Kincses Gyulát, a Magyar Orvosi Kamara elnökét és több szaktekintélyt az egészségügy területéről.

Az MTI információja szerint a javaslattevő bizottság tagja lesz: Oberfrank Ferenc, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója, Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott, Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati kar dékánja és Müller Cecília országos tisztifőorvos."
(MTI)

Az azért feltétlenük fontos kérdés, hogy miért a járvány közepén, szombat éjjel jutott eszébe bárkinek ez a nagyszerű ötlet? Most van a legjobb alkalom lecserélni a kórházak vezetését? A kórház nem egy busz, hogy az egyik sofőrt kivesszük, a másik beül és minden megy tovább, az utas észre sem veszi. A kórház egy komplex rendszer, ott emberek összehangolt munkája zajlik, egy vezetőváltás óhatatlanul meg fogja akasztani a működést. A mostani kórházvezetőket már az Orbán-kormány nevezte ki. Lehetnek alkalmasak és lehetnek alkalmatlanok, de hogy a magyarországi járványhelyzetet nem az ő csereberélésük fogja megoldani, az teljesen biztos. Ha cserére volt szükség, azt nem most kellene meglépni, fél éve kellett volna. Ha túlterhelődnek a kórházak a kormány elbaszott járványkezelése miatt, arról nem a kórházak vezetői és nem az egészségügyi dolgozók tehetnek, hanem csak, kizárólag és egyértelműen a magyar kormány. Legalább nyolc hónap idejük lett volna felkészíteni az egészségügyet és az országot a második hullámra. Ha nem sikerült megfelelően, akkor bizony nekik kell elvinniük a balhét...

RTL HÍRADÓ: AZ SZFE POLGÁRAI SZERINT BIZONYTALAN, HOGY ELFOGADJÁK-E A FÉLÉVÜKET

MÉRCE
Szerző: KISS SOMA ÁBRAHÁM
2020.11.01.


Bizonytalanok a Színház és Filmművészeti egyetem polgárai azzal kapcsolatban, hogy érvényes lesz-e a 2020. őszi félév, miután a kuratórium felfüggesztette az oktatást az intézményben, ezúttal a véleményük szerint aggasztó higiénés és tűzvédelmi helyzetre hivatkozva – írja az RTL Klub híradójára hivatkozva az Eduline. A híradószpotot az alább tudjátok megnézni:

A LÉGSZENNYEZETTSÉG AZ A CSENDES GYILKOS, AMIVEL MEGTANULTUNK EGYÜTT ÉLNI, PEDIG NEM KELLENE

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2020.10.29.


Hosszú távon az autósok számának csökkentése mellett az egyéni fűtési rendszerektől a távfűtés felé történő elmozdulással, az épületek energiahatékonyságának növelésével és szemléletformálással lehetne javítani Magyarország levegőminőségén, és ezzel jelentősen vissza lehetne vágni például a légszennyezettség okozta közvetett halálozásról szóló, évi 15-21 ezer fős adatokat.

Ez volt a legfőbb konklúziója a Qubit, az Energiaklub és TRIP hajó Energiahajó nevű közös rendezvénysorozata második, online beszélgetésének, amelyen Lehoczky Annamária éghajlatkutató, Csontos Csaba energiaszegénység-szakértő és Szabó Árpád urbanista beszélgettek arról, miért rossz Budapest és a vidék levegője, és hogyan lehetne ezen javítani.

A levegőszennyezés a koronavírusnak is kedvez

Lehoczky Annamária, a Másfél fok klímakommunikációs platform állandó szerzője a beszélgetés elején elmondta: a légszennyezettség az a csendes gyilkos, amellyel megtanultunk együtt élni, pedig nem kellene. A Chicagói Egyetemen kidolgozott Air Quality Life Index például azt mutatja meg, hogy egy Magyarországon élő ember átlagosan négy hónapot veszít el az életéből a szálló por koncentrációja miatt...

HOVÁ LETT A NORMÁLIS MAGYARORSZÁG?

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2020.10.31.


Remélhetőleg nem lesz bajuk azoknak a nyomozóknak, akik Szabó Tímea feljelentése nyomán, nem kis meglepetésre kiderítették Zummer Fülöp kilétét. Az ilyen, a kormány számára kínos és kellemetlen ügyekben ugyanis többnyire eredménytelenül szokott zárulni a nyomozás – már amennyiben indul egyáltalán. Ám ezúttal kiderült, hogy az álnév mögé bújó gyáva senki nem más, Szikszai Péter, a Hír TV egykori vezérigazgató-helyettese. Ő írta a Magyar Nemzetnek nevezett papírkötegben azt az okádékot, amelynek közlését minden tisztességes újság visszautasította volna, a szerzőt pedig, előbb lehányják, majd lerugdalják a lépcsőn.


Zummer Fülöp, akiről most már tudjuk, hogy Szikszai Péter néven hírlapíró, még áprilisban írt egy cikket Szabó Tímeáról, a Párbeszéd frakcióvezetőjéről. Szikszai Péter alias Zummer Fülöp „A Szabó Tímea nevű organizmus tudományos jellemzése” címen jegyzett okádékban többek között ilyenek olvashatók: „Szabó Tímeát egy titkos szigeten lévő, illegális laboratóriumban hozták létre egy kullancs és Lendvai Ildikó DNS-éből. Egy ideig hőálló, steril üvegedényben tartották, aztán az MSZP behurcolta a magyar országgyűlésbe. Szabó Tímea először csak megbújt a parlamenti fakazetták, parketták rései között, aztán lassan bekúszott az ülésterembe. Amikor eljött a rajzás időszaka, Szabó Tímea szót kért, és szerte-széjjel fröcskölte a baktériumait. Egyes kutatók szerint, a Szabó Tímea nevű organizmus nem azért van a magyar parlamentben, hogy a választókat képviselje, ő csak mérgezni akar. Szabó egy nem létező párt tagja, de egy nagyon is létező háttérhatalom biológiai fegyvere.”

Ez a szöveg sokak szerint kimeríti a náci beszéd fogalmát. Náci viszonylatban volt szokás ugyanis, hogy a lejáratandó (megsemmisítendő) ellenfelet elszemélytelenítik, és ezzel mintegy megfosztják emberi mivoltától. Lett volna dolga ezzel a két írással a médiahatóságnak, s nem mellesleg, Polt Péter ügyészségének is. Hivatalból, nem várva a sértett feljelentésére. Nemcsak az írás bárdolatlansága és bunkósága miatt, hanem mert gyűlöletet szított a képviselőnő ellen, miközben emberi és női méltóságában kívánta megalázni a kétgyermekes családanyát...

SZABAD SZEMMEL: A DEMOKRÁCIA FELSZÁMOLÁSA ÉSZVESZTŐ SEBESSÉGGEL MEGY VÉGBE A MAGYAROKNÁL, A TÖRÖKÖKNÉL ÉS A LENGYELEKNÉL - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.11.01.


Frankfurter Rundschau


A német szociáldemokraták volt frakciófőnöke szerint a hatalom tekintélyelvű gazdái miatt összeomlik Magyarország, Lengyelország, Törökország és Oroszország is. Ugyancsak bukik az amerikai elnök. A 80 éves Müntefering ezzel szemben igen örvendetesnek tartja, hogy másutt a demokratikus pártok rábízzák magukat a szavazópolgárok ítéletére. Nem manipulálják a választásokat, nem igyekeznek korlátozni a bíróságok függetlenségét és megrendszabályozni a szabad sajtót.

Mint kifejtette, a koronaválság a demokráciát is próba elé állítja, de át kell vészelni ezt az időszakot. Az meg külön jó, hogy a jogállam kellőképpen stabilnak mutatkozik Németországban. Mert bár komolyak az aggályok a jólét kapcsán, a politika és a társadalom reakciója is azt tükrözi: működnek a játékszabályok. Vagyis a lakosság nagy többsége bízik abban, hogy a hatalom megtesz minden tőle telhető a gondok ésszerű orvoslására. A közvélemény-kutatások is azt támasztják alá, hogy az emberek jó része támogatja a kormány vírusellenes intézkedéseit.

A politikus hozzátette: igazából mindenkinek el kellene fogadnia, hogy végig kell csinálni a mostani időszakot, vissza kell szorítani a kórokozót és meg kell próbálni megvédeni a munkát, a gazdaságot, a szociális államot, valamint minden egyes polgár egészségét.

Los Angeles Times

Veszélyben vannak a demokráciák a világban, de ez még nem jelenti az, hogy vége a demokráciának – mutat rá a Pulitzer-díjas irodalomkritikus, Michiko Kakutani. A vendégkommentár ugyanakkor megállapítja, hogy a kínai autokrata rendszer igen brutálisan lép fel, Magyarországon és Törökországban szorítják vissza a szabadságjogokat, bontják le a jogállami biztosítékokat Indiában, valamint az Egyesült Államokban is. Azaz a baj belülről, a feltörekvő erős emberektől ered.

A demokrácia felszámolása észvesztő sebességgel megy végbe az oroszoknál, magyaroknál, törököknél, lengyeleknél és a braziloknál. Márpedig ebből okulniuk kell más nemzeteknek, pl. az USA-nak, amely Trump miatt az autokrácia felé halad. A helyzetelemzésekből az tűnik ki, hogy mostanában nem divatosak a puccsok. A jogállam vége a tekintélyelvű politikusok megválasztásával kezdődik. A módszerek nagyon hasonlítanak egymásra: semmibe veszik, illetve átírják az alkotmányt, hogy kizsigereljék a fékeket és ellensúlyokat. Félreállítják a törvényhozó hatalmat és azt hirdetik, hogy ők képviselik a népet.

A bíróságokat és a kormányhivatalokat saját embereikkel töltik meg, miközben kipaterolják a szakértőket és a köztisztviselőket. Megfosztják törvényességétől az ellenzéket, illetve a választási folyamatot, nekimennek a szabad sajtónak. Eltűrik, sőt, bátorítják az erőszakot a saját hívek részéről. A vetélytársakat jogi lépésekkel fenyegetik. A mássággal szembeni félelemre építenek, meglovagolják a nosztalgiát a misztikus múlt iránt. Az ostromlottság érzetét keltik, ami a paranoia szintjét éri el. Érzelmileg hatnak a bajba került középosztályra.

Hasonló viszonyok uralkodtak a 30-as években. Most is nagy a bizalmatlanság az uralkodó elittel szemben és megnyílik a kapu a jobboldali populisták előtt, akik a nacionalizmussal házalnak, bűnbaknak állítják be az etnikai kisebbségeket és a migránsokat. Ha hatalomra jutnak, díszletként megtartják a demokrácia látszatát. Putyin Oroszországa sok tekintetben modellül szolgált Erdogan és Orbán számára, Magyarország ugyanakkor példát nyújtott a lengyeleknek.

A magyar miniszterelnök 10 év alatt már több mint ezer törvényt nyomott át, teljesen kiüresítve az igazságszolgáltatás önállóságát. Ezzel párhuzamosan felgyorsította a kulturkampfot. Azt ígéri, hogy ismét naggyá teszi az országot, nem győzi hangoztatni a kereszténység szerepét a nemzet megőrzésében. A cikk ugyanakkor idézi Magyar Bálintot, aki szerint emögött nem annyira ideológia húzódik meg, mint inkább az, hogy úgy jelenjen meg, mintha a Fidesz bármit is képviselne. Ám ezalatt buzgón tölt fel magánszámlákat – közpénzekből.

A sajtó javarészét Orbán szövetségesei ellenőrzik. Ezek a szerkesztőségek vastagon kapják az állami hirdetéseket, ugyanakkor összeesküvés elméleteket és unióellenes propagandát terjesztenek.

Minél tovább maradnak a kormányrúdnál az autokrata vezetők, annál nagyobb károkat okoznak a demokratikus intézményeknek és a kormányba vetett bizalomnak. És az egyik tekintélyelvű politikus tanul a másiktól. Trump nyíltan nagyrabecsülését fejezte ki Erdogan, Orbán, vagy éppen Kim Dzsong Un iránt. De Amerika még rendbe jöhet, ha bukik az elnök.

Süddeutsche Zeitung

A vezető német lap úgy foglal állást a címlapon, hogy Trumpot le kell váltani, az amerikaiaknak nincs más választásuk. Hiszen a politikus felmérhetetlen károkat okozott a demokráciának és az USA által kialakított világrendnek. Az eltelt négy év mérlege nemigen kétséges. Az elnök leginkább rombolt, amibe belefáradt ő és a stábja is, de az ország és a világ is. Csak elvett Amerikától, adni nem adott semmit sem. Viszont elsorvasztotta a világot is – érzelmileg, politikailag, ideológiailag.

Az Egyesült Államok régen volt ennyire megosztott. Az elnök miatt a vírus különösen nagy szenvedést okozott. Nemzetközi porondon a politikus kiszámíthatatlansága az összeomlás szélére sodorta a világrendet. Úgy viselkedik, hogy az komoly kétségeket vet fel a szellemi állapotát illetően. De még ennél is megdöbbentőbb, hogy milyen könnyen megtévesztette a lakosság, illetve a politikai elit nagy részét.

Autoriter vonásokról árulkodik, ahogyan kész gleichschaltolni a rendszert. Maga alá gyűri a törvényhozást, a kormányzatot, az igazságszolgáltatást. Teljesen mindegy neki, hogy megszűnik a demokratikus rend. Viszont folyamatosan támadja az értékeket és a szabályokat. Hogy a demokrácia még nem dőlt össze, az a rendszer szívósságának, a sajtó és a nyilvánosság ellenállásának és végül magának, Trumpnak köszönhető, merthogy lusta. A rombolás azonban így is tekintélyes.

Az elmúlt 4 év legfontosabb tanulsága, hogy a demokrácia veszélyben van. Manipulálni lehet a nyílt társadalmakat, mert gyengék. Gyorsan más irányba lehető őket fordítani, anélkül, hogy észrevennék, hogy mi a vezérlő erő. De ha Trump marad, akkor belülről eshet szét az Egyesült Államok. Akkor pedig igencsak megnehezülne másutt a demokráciák és a nyílt társadalmak helyzete, mármint hogy milyen új modellt alakítsanak ki. Holnapután eldől a dolog, de igazából nincs alternatíva.

The New European

Orbán Viktor csak érintőlegesen, leginkább a retorika szintjén foglalkozik a Brexittel. Ezt Szent-Iványi Balázs, az Aston-i Egyetem nemzetközi kapcsolatok professzora írja, kiemelve, hogy a kormányfő számára igazából egyetlen kérdés volt fontos a britek kilépése kapcsán: az, hogy megmaradjanak a szigetországban élő 140-250 ezer magyar jogai, de ezt rendezte az Egyesült Királyság és az EU két éve kötött megállapodása.

Ezen felül arra próbálja kihasználni az egész kérdéskört, hogy rábeszélje a Nagy-Britanniában dolgozó magyarokat: térjenek haza. És bár pontos adatok nincsenek, a jelek arra utalnak, hogy a felhívásnak van foganatja, amit csak elősegített, hogy az első szakaszban az Orbán-kabinet viszonylag jól kezelte a járványt.

Egyébiránt a Brexit feltételeinek kialkudását ráhagyta az olyan országokra, amelyeket közelebbről érint a kilépés. Ő maga a nemzeti szuverenitás bajnoka, a nemzetállamok integrációját zsákutcának tartja. Nacionalizmusa rendkívül konzervatív, élesen szemben áll a liberális világpolgári felfogással. Harcot hirdetett az olyan gonosz erők ellen, mint a liberálisok, az unió, a civil szervezetek, az illegális migránsok és Soros. 5 éve házal az összeesküvés elmélettel, mármint hogy a milliárdos és az EU liberális elitje hangolja össze a menekültek betelepítését, mert szerinte mindkettő a nemzetállamok és a keresztény értékek ellen szövetkezik.

A Brexitet sokszor azért idézi, hogy bizonyítsa: működésképtelen az integráció. Azért következett be, mert Brüsszel nem tartja tiszteletben a nemzeti önállóságot. Ugyanakkor nála elsikkad, hogy a britek nem kis részben éppen a kelet-európai vendégmunkások beáramlása miatt szavazták meg a kiválást. Egyébiránt pontosan tudja, hogy Magyarországot a gazdasági érdekek továbbra is az EU-hoz, illetve Németországhoz kötik. Ezért amikor rokonszenvéről biztosítja a britek távozását, akkor az azt szolgálja, hogy mozgósítsa a magyarokat Brüsszel ellen.

KORLÁTOZÁSOK KELLENÉNEK, CSAK AZT NEM SZERETNÉ A GAZDASÁG ÉS A SZAVAZÓTÁBOR

VASTAGBŐR BLOG / ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERIC
2020.10.31.


KSH adatai szerint hetente átlagosan 2500 ember hal meg Magyarországon. Ha az elmúlt 7 nap covidos haláleseteivel számolunk (345 halott), akkor ez a teljes halálozás 13,8%-a jelenleg.

Korlátozások nélkül a napi elhunytak száma nálunk kéthetente megduplázódik, a tömegrendezvények, tüntetések, focimeccsek és bulik jövőbeli megtartásával, valamint a hideg idő beköszöntével, a reprodukciós szám tovább fog növekedni és a duplázódás üteme is gyorsulni fog.

A mostani tempóban a növekedés november végére elérheti a napi 150 halottat, a karácsonyi ünnepekre átlépheti a napi 250-et. Sajnos nagy rá az esély, hogy a napi 150-es szám elérése gyakorlatilag már akkor is elkerülhetetlen lenne, ha ebben a pillanatban lezárnánk mindent. Ugyanis azok az emberek, akik egy hónap múlva fognak meghalni, ma már jó eséllyel hordozzák a vírust. De lehet még nem is tudnak róla! Élik az életüket, és hisznek benne, hogy velük ez nem történhet meg, vagy csak reménykednek abban, hogy a maszk majd megvédi őket a piacon, és az unoka is van olyan felelős, hogy a focimeccsen, iskolában és a sörözőben is végig hordja. De vajon hordja?

Ahhoz, hogy minden körülmények között megtedd, amit a vezetés kér tőled, bíznod kell benne, de minimum el kell hinned, amit mond. De a nép nem tud hinni egy populista kormánynak, nem tud hinni egy olyan kormánynak, amely tíz éve folyamatosan hülyének nézi és dezinformálja a saját lakosságát...

AZ ELNÖKVÁLASZTÁSRA ROBBANT BE A JÁRVÁNY AMERIKÁBAN

MAGYAR HANG
Szerző: LUKÁCS CSABA
2020.10.31.


Soha nem találtak egyetlen nap alatt annyi koronavírus-fertőzöttet az Egyesült Államokban, mint pénteken: közel 102 ezer új esetet. Az előző rekord egy napot élt a 92 ezer új pozitív teszttel. Amerikában már meghaladta a 9 milliót a fertőzöttek száma, de ami még sokkal riasztóbb, hogy 8 millióról 9-re mindössze 15 nap alatt emelkedett az esetszám, magyarán két hét alatt egymillió ember kapta el a fertőzést. Az USA ötven tagállamából negyvenkettőben nő a fertőzöttek száma
.

Lukács Csaba tudósítása Washingtonból!

A védekezést nehezíti, hogy nincs egységes szabályozás az országban, a tagállamok és azokon belül az önkormányzatok maguk döntenek a védekezésről. Jelenleg 33 tagállamban és Washington DC-ben kell az utcán is maszkot viselni, és én azt tapasztaltam, hogy ezt többnyire be is tartják az emberek, de mindig látni olyanokat is, akik tüntetően nem viselnek maszkot. Boltokba be sem lehet menni, ha nincs rajtunk maszk, és mindenhol felajánlják a kézfertőtlenítőt, sőt, ha kosarat veszünk el a bevásárláshoz, a fülét előttünk fertőtlenítik le.

A két elnökjelölt homlokegyenesen más stratégiával kampányol a járványhelyzetben: a demokrata Bident gyakorlatilag eldugták az emberek elől, a rendezvényein alig vannak emberek, jellemzően autóból hallgatják a beszédét. Ezzel szemben Donald Trump több tízezres kampányeseményeket tart azokban az államokban, ahol megteheti. Péntek délután például Rochesterben betartatták vele a Minnesota államban a tömegrendezvényekre érvényes 250 fős korlátozást, ezért az elnök be is szólt a demokrata kormányzónak, „úgynevezett vezetőnek” titulálva Tim Walzot. A kormányzó szóvivője később ironikusan megköszönte az elnöknek, hogy „végre egy kampányeseményen betartotta a közegészségügyi előírásokat”...


„Mi lesz, ha menekülni kell?” – Magyar Hang-ajánló

HA NEM AKARNAK MILLIÓKAT VISSZAFIZETNI, A REZIDENSEK KÉNYTELENEK LENYELNI AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLAT ÚJ FELTÉTELEIT

444.HU
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2020.11.01.


A járvány elleni védekezés mellett az elmúlt hetek legfontosabb egészségügyi témája volt az orvosok béremelését az egész ellátórendszer átalakításával összekötő egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény. Ennek értelmében az orvosoknak - rezidensektől a tapasztalt szakorvosokig - a béremelésért cserébe jelen állás szerint vállalniuk kellene, hogy

- másodállást csak külön engedéllyel vállalhatnak,

- magánpraxisban kezelt betegeket nem látnak el államilag finanszírozott ellátáson belül,

- nem dolgoznak többé vállalkozóként egyszerre több állami egészségügyi intézményben,

- nem fogadnak el hálapénzt,

- és legfeljebb két évre bármikor kirendelhetők lesznek másik állami intézménybe.

Az új szabályozás ellen már a törvénytervezet nyilvánosságra kerülésekor komoly tiltakozás indult az egészségügyi dolgozók: orvosok és az új feltételeket ugyanúgy vállalni kényszerülő, de a béremelésből kimaradó egészségügyi szakdolgozók körében egyaránt. A Magyar Orvosi Kamara első felméréseiből látszik, hogy országszerte közel hatezer orvos gondolja most úgy, hogy ha valamikor decemberben elé teszik, nem írja majd alá az egészségügyi szolgálati jogviszonyt létrehozó új munkaszerződését. 40 százalékuk az állami egészségügyet is otthagyná, ha a jelenlegi formájában maradna a törvény. A két leginkább elfogadhatatlan feltételnek a másodállás-vállalás korlátozása és a kirendelhetőség látszik.

Van azonban az orvostársadalomnak egy olyan csoportja, amelyik nem teheti meg olyan könnyen, hogy otthagyja az állami egészségügyet:

a pályakezdők orvosok, 
- azaz a rezidensek és a fiatal szakorvosok.

Nekik ugyanis komoly pénzösszegeket kellene az államnak visszafizetniük, ha úgy döntenének, nem akarják vállalni az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal járó munkafeltételeket.

- Ösztöndíjakból,

- és a szakorvosi képzésük költségeiből

állna ez az esetenként milliós összeg, amit azért kellene maradéktalanul visszaadniuk, mert - a rezidensek esetében - „önhibájukból” félbe hagyták a szakképzést, vagy ösztöndíjasként nem teljesítik, amit vállaltak: hogy az ösztöndíj folyósításának megfelelő ideig szakorvosként az állami egészségügyi szolgáltatónál dolgoznak...

BRÓDY JÁNOS DALLAL TÁMOGATJA AZ SZFE-S DIÁKOKAT

24.HU
Szerző: KOVÁCS-ANGEL MARIANNA
2020.10.31."Szabad lesz az egyetem/ Szabad ország kell nekem/ Vas utcai fiúk-lányok/ Értetek ég a szívem"


– ez a refrénje annak a dalnak, amit Bródy János a múlt pénteki felvonulás hatására tett közzé Facebook-oldalán az SZFE-t elfoglaló diákokról.

Nem ez az első alkalom, hogy Bródy János nyíltan kiáll a tüntetők mellett, a szeptemberi, Vas utcai demonstráción több dalt is előadott. A fiatalok mellett szeptemberben több mint ezer zenész állt ki, köztük Bródy János is...

A NŐK BUKTATJÁK MEG TRUMPO?

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLCISZTIKA
Szerző: DOBOZI ISTVÁN
2020.10.30.


Mizogínia – kóros gyűlölet a nők iránt – volt az egyik lesújtó bélyeg, amit ellenfelei Donald Trump homlokára ragasztottak a 2016-os elnökválasztási küzdelemben. Amit például a fő riválisával, Hillary Clintonnal – Amerika egykor „legcsodáltabb asszonyával” – művelt a kampányban, valóban párját ritkító volt. Az egyik televíziós vitájukban nyolcvanmillió néző előtt „utálatos asszonynak” nevezte őt. Egy másik alkalommal – a Monica Lewinsky-afférra burkoltan utalva – így élcelődött a volt first ladyvel: „Hogy akar valaki kielégíteni egy országot, ha még a férjét sem tudja?” Nem csoda, hogy a női szolidaritás működésbe lépett: a nők 12 százalékpontos fölénnyel Hillaryra voksoltak, de még ez is kevés volt ahhoz, hogy ellensúlyozza Trump előnyét a férfi szavazóknál. Donald Trump elnökségét egyértelműen a fehér férfiaknak köszönhette (plusz a republikánusokat erősen favorizáló elektori kollégiumnak).

Amerikából követve az eseményeket úgy gondolom, hogy a mostani elnökválasztás kimenetelének eldöntéséhez nincs szükség a tanácsadó cégek által használt, túlbonyolított, több száz változós előrejelzési modellekre. Elég egy kulcsfontosságú demográfiai változóra figyelni: a nőkre. Felmérések sokasága szerint az amerikai nőknek mára végképp elegük lett Trump elnökből. A nemek közötti választási szakadék, a gender gap, soha nem látott szélesre – közel húsz százalékpontra – nyílt Biden javára. Ez a tényező – kiegészülve azzal, hogy a női voksolók száma több millióval nagyobb, mint a férfiaké – már önmagában eldöntheti az elnökválasztás kimenetelét, és valószínűleg el is fogja...


FELJELENTÉSCUNAMI A LÁZÁR JÁNOS-INTERJÚNK UTÁN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2020.10.30.


Több közszereplőt is megihletett a Válasz Online monstre Lázár János-interjúja. Akadt, aki a legfőbb ügyészhez, a belügyminiszterhez, más a Központi Nyomozó Főügyészséghez, megint más a Fővárosi Főügyészséghez és a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz fordult, de még a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergelyt is „bekérdezték” elődje friss nyilatkozatáról. Csokorba gyűjtöttük a cikkünk nyomán született feljelentéseket, illetve képviselői kérdéseket. Jelige: Buda Gardens és Audi...

„LEHETETLEN FELADAT”: EGYRE NEHEZEBBEN BÍRJÁK A MENTŐK A TESZTELÉST

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KLUBRÁDIÓ / szg
2020.10.31.


Már egyre nehezebben bírják a koronavírus-teszteléssel járó pluszmunkát a mentők – mondta Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke. Hozzátette: kollégái közül egyre többen „szintén beleesnek a betegségbe”, vagy tesztre várnak. Ezért fogy a létszám, a betegségek száma és a tesztek iránti igény viszont csak nő, és ez lehetetlen feladat elé állítja őket.

A mentődolgozók végzik a tesztelés nagy részét még mindig, és Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke az Esti gyorsban azt mondta: most már egyre nehezebben bírják. Kollégái közül egyre többen „szintén beleesnek a betegségbe”, többen maguk is tesztre várnak. Ezért fogy a létszám, a betegségek száma és a tesztek iránti igény viszont csak nő, napi több ezer tesztről van szó, ez lehetetlen feladat elé állítja őket...

DOKTOR A GYŐRI KÓRHÁZBÓL: TELE VAN A KÓRHÁZ KORONAVÍRUSOS BETEGEKKEL

ÚGYTUDJUK! BLOG
Szerző: pINTÉR BENCE
2020.10.31.


„A tények: a győri kórház érdemben közel teltházas COVID-pozitív betegekkel, lassan minden korábbi osztály helyén koronavírusos betegek fekszenek” – írja egy doktor a győri kórházból.


Legutóbb a kórházigazgató közvetített lehangoló jelentést a győri kórházból, most pedig egy orvos, Csipszer Bernadett jelentkezett be a reggeli ügyelet után a Facebookon egy – cikkünk írásakor – nyilvános posztban. Azt írja:

„A tények: a győri kórház érdemben közel teltházas COVID-pozitív betegekkel, lassan minden korábbi osztály helyén koronavírusos betegek fekszenek.”

„A kórházban jelenleg 3 intenzív osztályon (eddig 1db központi intenzív osztály volt) küzdenek szó szerint a kollégáim a betegekért….2 intenzív osztály COVID-intenzív, 1 nem fertőzött betegeket ellátó intenzív osztály. A betegek csak jönnek és jönnek, egyre fiatalabbak az intenzívre kerülő pozitív betegek…nem 80+, hanem 50+, 40+ vagy fiatalabb. Az intenzíven dolgozó kollégák elmondása alapján, aki lélegeztető gépre kerül, annak sajnos kis esélye van a túlélésre. Kevés beteget tudnak megmenteni. Aki intenzíves szakorvos, szakdolgozó hozzá van szokva a küzdelemhez, halálhoz, de nem ehhez, ami most zajlik...

KÖVÉR LEVELEZ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.11.01.


Megnyugtató bír lenni az a tudat, hogy Kövér pedellusnak az ellenzék szénné büntetése, módszeres gyalázása és a magyar nép többségének rendszeres ócsárlása mellett – szülésre való permanens buzdítások közepette – marad energiája arra is, hogy a mundért védve lerántsa a leplet annak a rendszernek az aljasságáról, amelynek olyan hű katonája. (Pedellusa) Levelet írt házmester elvtárs az uniós elnökséget most betöltő Németország, és az ezután következő kettő – Szlovénia, Portugália – parlamenti elnökének, hogy megfenyegesse őket. Lényeg szerint azt írta, ha nem úgy fütyölnek, ahogyan Orbán akarja, akkor a dicsőséges magyar százharminchárom szénné vétóz mindent, és bekaphatják.

Az európai polgárok ott dögölhetnek meg, nem kapnak uniós pénzt, ha annak kifizetését a jogállamisághoz kötik. Azt már többször kifejtettem, hogy ez maga a beismerő vallomás, mert azt szántóvető ésszel is be lehet látni, ha nem volna baj a jogállamisággal Neriában, akkor egyáltalán nem érdekelni a fideszcsürhét ez a kitétel. Viszont érdekli, tehát baj van. Mint ahogyan a legtöbb országban meg nincs, tehát nem is visítoznak. Kövér azonban igen. Most azért ő, mert Varga külügyes vírusosan lógálja otthon a lábát, nincs érkezése tehát tutulni, valakinek viszont kell. Orbán miniszterügynök emelkedettebb annál, hogy direkt zsaroljon, elvégezteti a mocskos munkát a talpasokkal, és a függöny mögül figyeli, mi történik.

Az zajlik most épp, hogy a fideszcsürhe bemutatkozik egész Európának, ha eddig valakik nem ismerték volna a maffia módszereiket. Ez voltaképp nagyban a magyar önkormányzati választás – meg az országgyűlési is némiképp –, ahol az a módi, erősen utalunk arra, ha nem a Fidesznek tetsző eredmény születik, akkor mindenki meg fog dögleni. Nem lesz közmunka, útfelújítás, nem lesz semmi sem, amire jó példa most az ellenzéki városok sorsa, akik – kis képzavarral – örülhetnek, hogy luk van a seggükön, és Németh Szilárd nem indítja meg ellenük a tankjait. Ugyanígy az összes nyüves európai ország a jogállamisági igényével együtt elmehet a nagy büdös francba a Fidesz szerint. Forduljon föl mindenki...