2015. december 22., kedd

NEMZETI KORRUPCIÓ

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2015.12.22.


Ha én beszélek erről, az egy liberális értelmiségi nyafogás. Lásd még a frissen terjedő, émelyítő kifejezést, miszerint libnyaf. Ha a nagytiszteletű Lánczi András, akkor nemzeti alapvetés, honmentő program, nagyívű eszmefuttatás és köteles mindenki legalábbis féltérdre ereszkedjen előtte, nemsokára beveszik a nemzeti korrupció védelmét az alaptörvénybe is.
Nem mondom, ideje volna.

Lánczi mester interjút adott a Magyar Idők című világlapnak, melynek olvasottsága vetekszik minőségi tartalmával, Istenem, az ember el- elnyilatkozza magát, bár Lánczinak, akinek az lenne a dolga, hogy esze legyen, annyi mentsége sincs erre az interjúra, mint Deutsch Tamásnak lenne, akiről tegnap bíróság mondta ki, hogy nem az eszéért szeretjük, mondjuk, már, aki szereti. A feleségei biztos szeretik, mert mellette vallottak, és tény, hogy tapintatos, érző lelkű úriember: soha nem otthon vette magához a különleges vegyi anyagokat, e célból mindig elvonult a kuplerájba. De térjünk vissza a tárgyhoz – mit is mondott Lánczi ebben az interjúban, aminek már a címe is szép (VICCPÁRTOK SZÍNVONALÁN ÁLL AZ ELLENZÉK)?

„– Ha már a választások szóba kerültek: az már világosan látszik, hogy az ellenzék egyik fő csapásiránya az állítólagos korrupcióra való hivatkozás lesz. Hogyan lehet ez ellen védekezni?
– Vajon korrupció volt az 1948 utáni kommunista államosítás vagy az 1989 utáni rendszerváltás privatizációja? Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája.”


ITT OLVASHATÓ

A KULTÚRHARCON TÚL - KARÁCSONYI TÜNŐDÉSEK

MANDÍNER BLOG
Szerző: Dobray
2015.12.22.


Ki figyel az adventre? A karácsonyi készülődés időszakát eluralták Ákos és Kövér László megjegyzései, valamint a Hóman-szoborról szóló vita. Utóbbiban a kilencvenes évek kultúrharca köszön vissza, az előbbiben egy, a magyar közbeszédben viszonylag újnak számító kultúrharcos témát tisztelhetünk. Miközben mindenki pennájával írja és a karácsonyi céges partikon pár pohár bor után legalább egy-egy elejtett megjegyzés erejéig biztos utal valaki az előző napok „nőügyi” vitájára, aközben pár nap és itt a karácsony, a szeretet és béke ünnepe. Fegyverszünetet kellene hirdetni, modern treuga deit. Bár napnyugat felé már a karácsony is kultúrharcos terep, a többség részéről azért ott is, itt is konszenzus övezi. Hogy van, hogy kell, hogy magától értetődik. Hogy aztán ki mit ünnepel benne, a Kisjézus csak mese vagy valóság, az ebből a szempontból más kérdés.
Azt írtam: a karácsony a szeretet és béke ünnepe. Közhely ez, de csak félig igaz. Ahogy félig igaz az is, hogy az ekkor megszülető vallás a béke vallása. Mit is mondott a nagy Jézus? „Ne gondoljátok, hogy békét hozni jöttem a földre. Nem azért jöttem, hogy békét hozzak, hanem kardot. Azért jöttem, hogy szembe állítsam az embert apjával, a lányt anyjával és a menyet anyósával: saját háza népe lesz az ember ellensége. Aki jobban szereti apját vagy anyját, mint engem, nem méltó hozzám. Aki jobban szereti fiát vagy lányát, mint engem, nem méltó hozzám.” (Mt 10,34-37) Másrészről mégiscsak a „béke fejedelmének” fia beszél itt. Így maradjunk a békés verziónál.
ITT OLVASHATÓ

MÉGSEM LESZ SZLOVÉNIÁBAN FIZETŐS A KÖZÉRDEKŰADAT-IGÉNYLÉS

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: D. Kovács Ildikó


Miután belföldön és külföldön is sokat támadták, a szlovén kormány lemondott arról, hogy pénzt kérjenek a közérdekűadat-igénylések megválaszolásáért.

Visszavonta a szlovén parlament az infoszabadság törvény azon rendelkezését, miszerint a közhivatalok pénzt kérhettek volna azért, hogy a hozzájuk érkezett közérdekűadat-igényléseket megválaszolják – számolt be az Access Info Europe. Az intézkedést a Szlovén Újságírók Egyesülete, a Transparency International Szlovénia és az Európai Újságírók Szövetsége is üdvözölte, akik korábban mindannyian felemelték szavukat a módosítás ellen.

Miután belföldön és külföldön is sokat támadták, a szlovén kormány lemondott arról, hogy pénzt kérjenek a közérdekűadat-igénylések megválaszolásáért.

Visszavonta a szlovén parlament az infoszabadság törvény azon rendelkezését, miszerint a közhivatalok pénzt kérhettek volna azért, hogy a hozzájuk érkezett közérdekűadat-igényléseket megválaszolják – számolt be az Access Info Europe. Az intézkedést a Szlovén Újságírók Egyesülete, a Transparency International Szlovénia és az Európai Újságírók Szövetsége is üdvözölte, akik korábban mindannyian felemelték szavukat a módosítás ellen.

Az Access Info Europe örül annak, hogy a koalíciós pártok meghallották az újságírók és civil szervezetek tiltakozását , és azt is beismerték, hogy a tervezett változtatást közvetlenül sértette volna a sajtó- és információszabadságot, valamint nehezebbé tette volna a közszféra és a privát szektor hatékony ellenőrzését. A szlovén parlament december 15-én tartott egy második vitát a kérdésről, a módosítást az utolsó pillanatban terjesztették be és nem volt idő arra, hogy társadalmi vitát indítsanak róla...

ITT OLVASHATÓ

A PEDAGÓGUSOK HELYZETÉNEK JAVÍTÁSA HELYETT ÚJRA ÉRTELMETLEN INTÉZKEDÉSEKET HOZ A KORMÁNY?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: diószegihorváthnóra
201.12.22.


Korai jelzőrendszert akar kiépíteni a kormány, hogy csökkentse a veszélyeztetett tanulók lemorzsolódását. Az elképzelés szerint nyilvántartásban rögzítenék azokat az okokat, amelyek a lemorzsolódás irányába terelik a tanulókat, majd a veszélyeztetettek létszámát, annak okait és az alkalmazott intézkedéseket összesített formában továbbítani kell az Oktatási Hivatalnak, amely értékeli, hogy az intézményi szintű beavatkozások elegendőnek bizonyultak-e, és ha szükséges, biztosítja az iskolák számára a pedagógiai-szakmai támogatást a felzárkóztatáshoz.Egyrészt nem véletlen, hogy a pedagógusok körében ez a tervezet, éppúgy, mint korábban sok más (például a nagy népszerűtlenségnek örvendő PÖCS) aggodalomra ad okot. A tanárok az utóbbi időben joggal érezhetik, hogy egyfajta spiclirendszer van kiépülőben az oktatásban, amelyben a portfóliójukat pofozgató és állandó ellenőrzés alatt tartott pedagógusok számára  jelentős pluszteher lesz azoknak az okoknak a folyamatos adminisztrációja,  amelyek a tanulók lemorzsolódásához felé vezetnek. Ráadásul tarthatnak attól is, hogy személyes kompetenciájukat kérdőjelezi meg a jelzőrendszerben rögzített adatok sora. Mert mik a lemorzsolódás legfontosabb okai? Hiányzás, romló tanulmányi eredmény, magatartásbeli problémák… 

ITT OLVASHATÓ

HÉT KITÜNŐ FILMCÍM, AMELY A LEGJOBBAN JELLEMZI A MAI FIDESZT

MENTÁLIS DEFICIT BLOG
Szerző: Mentális kollektíva
2015.12.22.


Döbbenet, hogy van akinek mindenről a zseniális Orbán-kormány jut az eszébe ugye? Már akkor is, ha filmet néz. Baszki, tényleg nem a mi hibánk, a fideszes kormányzás annyira egyértelmű alapelveken nyugszik, hogy szinte fáj. De így legalább a szokott fikák helyett maguk a filmcímek mondják el, hogy mi ma a politikai helyzet, illetve mi bassza a kultúrember csőrét leginkább a Fidesszel kapcsolatban. 
Túl a csúcson
Noha a menekültügy profi kezelése miatt úgy tűnhet, hogy nagyon magasan állnak, valójában csak ellenfélhiányról van szó. A millió Viktor-vallású gyíkagy mögött üresség tátong, most még újabb millió veszi be az országát a menekültektől megmentő faszagyerek képét, de ez a hatás sem tart már sokáig. 18 még simán meglesz nekik, de kizárólag alternatíva hiányában.

SÁNDOR MÁRIA, A FELFORGATÓ

L.ALEX MONDOM A MAGAMÉT BLOG
Szerző: L.Alex
2015.12.22.Ülünk az autóban, Mária és én, megyünk-jövünk valahonnét, beszélgetünk, közben állandóan szól a telefon, felveszi, előtte mindig elnézést kér tőlem.Hasonlítgatom, az áprilisi Máriához, a Normafáshoz, a feketébe öltözötthöz, a FESZ egykori „ökléhez”, nem változott.- Van már munkád?
 - 
Nincs.
Telefonál, mérges, nem azt és nem úgy írták meg, amit, ahogy mondott, magyarázkodik, kér, bosszankodik.- Ennyire telített szakma lett az egészségügy?
Nem , nem erről van szó. Sehová nem akarnak felvenni, attól félnek,  fellázítanám az ápolókat! Pedig hidd el, semmi más vágyam nincs, csak, hogy újra ágy mellett álljak!

A fekete ruha ráégett Máriára. Pedig mit is akar, akart ő?Tisztességes munkáért, tisztességes bért! Annyit szeretett volna elérni, hogy korrektül elszámolják és kifizessék a túlórákat az ápolóknak, az egészségügy napszámosainak. Azt szerette volna, ha nem kellene rákényszerülniük arra, hogy másod és harmad állásban dolgozzanak, hogy ne kelljen a fáradság miatt, az ellátásra szoruló betegek életét veszélyeztetni.
Sok volt, egyeseknek sokk!


TÖRÖKORSZÁG IZRAELLEL SZÖVETKEZVE RENDEZNÉ ÁT A KÖZEL-KELETET

ARMAGEDDON NYOMÁBAN BLOG
Szerző: Endre Lowoa
2015.12.22.

Törökország és Izrael előzetes megállapodást kötött arról, hogy a felek helyreállítják diplomáciai kapcsolataikat.
 
A török-izraeli kapcsolatok befagyasztása a 2010-es izraeli gázai blokád idején hivatalosan humanitárius segélyszállítmány jellegű rakománnyal a Gázai-övezet kikötője felé tartó Mavi Marmara teherhajón történt incidens óta tart. A törökországi IHH civil humanitárius segélyszervezet által üzemeltetett hajót akkor az izraeli haditengerészet speciális egységei tűzharcban foglalták el, melynek során kilenc török állampolgár életét vesztette. Izrael az áldozatok családjainak részére juttatandó anyagi kártérítést ajánlott a török kormánynak, amit a török vezetés az összeg felsrófolása után az izraeli miniszterelnök bocsánatkérése mellett 20 millió dollár értékben elfogadott. Az áldozatok családjai 2015 augusztusában beperelték a török kormányt a kártérítési összeg kifizetésének késleltetésében Izraellel való összejátszás, és az akciót vezető izraeli parancsnok nemzetközi felelősségre vonásáért indított eljárás lezárása miatt, melyet a török vezetés a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elutasítása után fellebbezés nélkül hajtott végre.
 
A Zürichben létrejött török-izraeli előzetes megállapodás pontjai a kártérítési összeg kifizetését, a nagykövetek kölcsönös visszahelyezését, az incidenssel kapcsolatos mindennemű izraeli felelősségre vonás kizárásának török parlament által megszavazott törvénybe foglalását (!), a Hamasz törökországi működésének teljes körű korlátozását, és egy izraeli-török gázüzlet és vezetéképítés kooperációs szándékának megerősítését tartalmazzák.
Recep Tayyip Erdogan török elnök a megállapodással kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy az Törökországnak, Izraelnek, Palesztinának és az egész régiónak jó. A megállapodás reálpolitikai értelmezéséből egyértelmű az a következtetés, hogy minden eddigi török-izraeli konfliktus olyan álkonfliktus volt csupán, amely a felek nem egyértelműen meghatározott érdekeinek ütközéséből fakadt. A két fél politikai vezetése az általuk folytatott külpolitika mechanizmusain keresztül létrejövő folyamatok egyértelmű iránya alapján mostanra pontosan meghatározta saját regionális érdektörekvéseit, és mivel ezek az érdekek egyezést mutatnak, a felek kooperációját politikailag is törvényszerűnek minősítették. Ezen egyezések a következők: 
 

LEFOKOZTÁK, MEGALÁZTÁK, PEDIG Ő VOLT AZ ÁFACSALÁS ELLENI HARC FŐNÖKE

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ
Szerző: mutyimondó
2015.12.22.

Hegedűs Deme Zsolt az adóhatóság kiemelt ügyek igazgatóságát vezette, amíg le nem fokozták egyszerű adórevizorrá.
A három diplomás, tapasztalt, műhelyteremtő szakember irányította a komoly károkat okozó hálózatos áfacsalások elleni küzdelmet.
 2011-ben a hivatal új vezetősége felfüggesztette, innentől pedig viszonylag gyorsan haladt lefelé a karrierlétrán.
Hegedűs Deme Zsolt azonban nem hagyta annyiban és munkaügyi pert indított a NAV ellen. Az Átlátszó végigkövette a pert,
 itt az erről szóló podcast.


ITT OLVASHATÓ


SÍR A JÉZUS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Kertész Ákos
2015.12.21.


Újsághír: El akarta törölni idén a hagyományos karácsonyi ünnepséget és betiltani a karácsonyi dalokat is – diákjai sokféle nemzetiségére hivatkozva –, egy olasz iskolaigazgató…Miért is sír a Jézus? Nem is ő sír, hanem a kiscsizmája és a ködmöne sír, merthogy nincsen. És persze Jézus is sír, mert megveszi az Isten hidege.

Sír a Jézus kiscsizmája
sír a ködmöne.
Ázik-fázik, megveszi az
isten hidege.
 

Hogyha volna kiscsizmám,
Jézuskának od’adnám.
Báránybőrös ködmönkémmel
jól betakarnám.


Ez a kedvenc karácsonyi nótám. A gyönyörű, pentaton dallamát sajnos nem tudom az olvasónak prezentálni, de a szövege is csodálatos.

Mindig elképzelem azt a kissrácot vagy kislányt a nagy magyar Alföldön, a téli hidegben, a hóval borított tájon, ott, ahol a nagy viharos szelek akadálytalanul söpörnek végig rónán, elképzelem ezt a kisgyereket, aki egy döngölt padlójú, vert falú tanyasi házban kucorog valahol a padka sarkában, és persze fázik maga is, mert nincsen kiscsizmája, se báránybőr ködmönkéje, de ha volna, ha lenne, bár maga is fázik, ő mégis odaadná; ez nemcsak beszéd, ez nem csak a nótában van így, ő odaadná csakugyan annak a másiknak, a Jézuska nevezetűnek ott a messze Betlehemben, mert az még sokkal kisebb, mint ő, csak ma született, és ott didereg a jászolban a szénán, rongyokban, mert csak rongyokba tudta bebugyolálgatni a mamája, Mária.

Nekem erről szól a Karácsony. Hogy sír a Jézus, és szerte a világban sírnak a fagyoskodók, az éhezők, a szükséget szenvedők, és aki igazán odaadná a kiscsizmáját és a ködmönkéjét, akinek csakugyan jó szíve van, akiben ott lakozik a szeretet, az csak adná, hogyha volna, de nincs neki, és akinek van, az hétszer is meggondolja, adjon-e, ha egyáltalán meghallja, hogy sír a Jézus, de nem hallja, az ilyenek fülébe soha se jut el a szenvedők hangja, sírhat akárki, maga a Jézus is...

ITT OLVASHATÓ

ISTEN AZT MONDJA: IGAZSÁGTALANSÁGRA SZERETET LEGYEN A VÁLASZ

NAPI REMÉNY BLOG
Szerző: Babacson
2015.12.22.


Hallottátok, hogy megmondatott: Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet.
Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket."
(Mt 5,43-44)

Az igazságtalanság az emberi állapot része. Nem élhetsz sokáig úgy a földön, hogy ne érezd azt, hogy valaki igazságtalanul bánt veled. Talán egy szülő, aki nyomorúságos gyermekkort okozott neked. Talán egy munkaadó, aki másképpen kezel téged, mint a munkatársaidat. Talán úgy érzed, hogy igazságtalanul bántak veled egy jogi eljárás alatt.
Választhatod, hogy bántással válaszolsz azoknak az embereknek, akik téged is bántottak. Kétségtelen, hogy ezt a könnyebb választani.  
Isten azonban az Igéjében egy másik lehetőséget ad nekünk: „Hallottátok, hogy megmondatott: Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket." (Mt 5,43-44).
Amikor az emberek megbántanak, arra számítanak, hogy visszavágsz. Arra számítanak, hogy bosszút állsz. Isten viszont ennek teljesen az ellenkezőjét akarja, hogy cselekedd. Azt akarja, hogy szeretettel válaszolj.

ITT OLVASHATÓ


ÍGY RENDEZTE ÁT A VÁLSÁG AZ AMERIKAI TÁRSADALMAT

ALAPBLOG
Szerző: Alapblog
2015.12.22.


Bár negyven évvel ezelőtt az amerikai társadalom nagy részét a középosztály alkotta, a helyzet alaposan megváltozott azóta. Aránya folyamatosan csökkent ugyanis, bővülést pedig egyedül a legalacsonyabb, illetve a legmagasabb jövedelmű réteg mutat. A vagyon tekintetében viszont egyedül a leggazdagabbak örülhetnek, és ennek okait egyenesen a 2008-as válság környékén kell keresni.
Közel négy évtizedig a középosztály alkotta az amerikai társadalom legnagyobb részét, ez a korszak azonban véget ért. Az amerikai Pew Research Center által publikált tanulmányból kiderül ugyanis, hogy az alsóbb és felsőbb jövedelmi osztályokban élők száma mára már közel félmillió fővel meghaladta a középosztályét.
Míg 1971-ben 80 millió amerikai tartozott a középosztályhoz és mindössze 51,6 a másik kettőhöz, 2015-re 120,8 millió középosztálybelivel 121,3 millió olyan áll szemben, aki a magasabb vagy az alacsonyabb jövedelműek közé tartozik...


ITT OLVASHATÓ


A LAKHATÁSI VÁLSÁG A FELSZÍNRE TÖR 6.RÉSZ - ALBÉRLETBEN ÉHEZVE

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző:
2015.12.22.


1991 októberében költöztünk a VIII. ker. Nagyfuvaros utca 7. szám alatti önkormányzati tulajdonú lakásba a VII. ker. Verseny utcából, mert szüleim elváltak, így rám maradt a 2 szobás lakás. Elcseréltük egy kisebb lakásra és örültünk a négyzetméter különbségből adódó összegnek is. 2004-2005-ig mindketten dolgoztunk, tudtuk fizetni a lakbért és a rezsit.
Közben sajnos elhunyt édesanyám. Pánikba estem, letargiába és szűk látókörű lettem. Orvosi kezelésekre jártam Sajnos ez időben élettársam egyedül próbálta fenntartani a lakhatásunkat és azóta is 10 év óta folyamatosan 1 munkahelyen dolgozik minimálbérért mind a mai napig. Jómagam amikor csak volt lehetőség, munkaviszonyban voltam, de a munkanélküliség is utolért. Ez köszönhető az akkori válságnak és a cigány származásomnak.
Munkanélküli központtal kapcsolatban álltam és állok is. OKJ-s szakképzéseken is részt vettem, melyeket eredményesen be is fejeztem (villanyszerelő, asztalos, hivatásos gépkocsivezető, felszolgáló pultos). 2010 körül már igen felhalmozódott a tartozásunk, a lakbér+rezsi, mivel élettársam azokban az időkben egyedül volt keresőképes, ahogy „sajnos” most is és nem tudta a halmozódó tartozásokat rendezni.
Adósságrendezés miatt kértük a családsegítő segítségét, és mivel sajnos gyermekünk nincs, ezért a gyermekes családokat vették előnybe. 2012. év végén tanácsi és bírósági felszólítást kaptunk tárgyalásra, hogy rendezzük tartozásunkat vagy kiraknak. A tőketartozás 500.000 Ft volt, de a késedelmi kamatokkal és a bírósági eljárási díjakkal 1.100.000 Ft-ra felment. Szerettük volna megmenteni a lakásunkat és egy összegben kifizetni a tartozásunkat, és emiatt élettársam több bankot felkeresett, de nem tudtak kölcsönt adni, mert kevés a jövedelme.
Közben a bíróság meghozta a határozatot, hogy 2015.10.27.-ig hagyjuk el a lakást. Mi pánikba estünk, mert már sajnos láttunk ilyet, rendőrség, kiabálás, verekedés stb. Mi ehhez nem vagyunk hozzászokva, tisztességes EMBEREK vagyunk, nem bírjuk a feszültséget, félelemben élni, hogy utcáról kelljen bejárni dolgozni stb. ezért minden ingóságunkat: (tv, hűtő, szekrény, ágy, bojler) eladtunk, hogy albérletet tudjunk fizetni, mert nem szerettük volna megvárni amíg karhatalommal kilakoltatnak...

ITT OLVASHATÓ

RENDES MAGYAR EMBER NEM DROGOS

24.HU POSZT ITT BLOG
Szerző: Jászberényi Sándor
2015.12.22.


Bíróság mondta ki, hogy Deutsch Tamás drogozott. Bill Clinton az Egyesült Államok egykori és Barack Obama jelenlegi elnöke is drogozott. A politikus is ember, mondhatjuk, megbotlik. Ezzel nincsen semmi probléma. Véleményem szerint magával ez egyén kábítószer-fogyasztásával sem, amíg ennek nincsenek káros hatásai a társadalomra. A probléma ott kezdődik, hogy Deutsch Tamás pártja nem így gondolja. Sőt, Deutsch Tamás sem. Ez az igazi erkölcsi probléma.
Ha egy liberális politikust érnek tetten kábítószer fogyasztásán, az ember legyint. Ha nem egy zsákfaluban, internethozzáférés nélkül éli az életét, akkor abszolút tisztában van azzal, hogy a kábítószerek itt vannak, körülvesznek minket, az életünk részei.
Ma Magyarországon egyáltalán nem megerőltető kábítószerhez jutni, a szórakozóhelyeken árulják a dolgokat a dílerek a kereslet-kínálat elve szerint. Ha pedig az embernek nincs kedve kriminalizálnia magát és kapcsolatba lépni a szervezett bűnözéssel a díleren keresztül, egyszerűen rendel valamilyen szintetikus vegyületet az interneten, melyet házhoz is szállítanak.
A világon a kábítószer-ellenes háború a totális tiltás elve szinte mindenhol megbukott. Rohamtempóban legalizálják, dekriminalizálják a marihuána-fogyasztást, a rekreációs drogokat...

ITT OLVASHATÓ

LAST MINUTE AJÁNDÉKTIPPEK FÉRFIAKNAK (IS) A VÁSÁRLÁSHOZ

NESZE!SZER BLOG
Szerző: Beautyka
2015.12.22.Tegnap befutottunk az egyik kozmetikai cikkeket is árusító üzletbe. Itt találkoztunk egy teljesen elveszett férfival. Negyven körül lehetett és szerencsétlenül szorongatott a kezében egy papírt. Egy parfüm nevét próbálta elmondani az eladóknak, hogy ő azt szeretne venni szíve hölgyének. A Rossmann üzletben volt ez. A dolgozók nem annyira voltak konstruktívak, így kénytelenek voltunk közbeavatkozni. Elmondtuk az úrnak, hogy mi is az, amit ő keres és azt itt nem találja meg. Miért? - kérdezte, hisz ott van egy csomó illat a polcokon. Elmagyaráztuk neki, hogy az igazán parfümnek számító illatok itt nem kaphatóak, a Rossmann boltokban az olcsóbb kategóriájú eau de toilette variációk vannak (mint például a Bruno Banani, ami teljesen jó). Ő pedig egy Givenchy illatot keresett. Ezért gondoltuk, írunk gyorsan egy hasznos postot, hátha köztetek is van olyan férfi, aki még nem vette meg az ajándékot, így a neszeszer segítségével könnyebb lesz az eligazodás és remélhetőleg mindenki örülni fog a fa alatt.
- Ha parfümöt szeretnél vásárolni:
Menj a Douglas vagy Marionnaud üzletekbe, a plázákban találsz ilyet. Itt találhatóak az igazán parfümnek nevezhető illatok, mindent ki tudsz próbálni és megillatolni. Az eladók kedvesek, rátermettek és segítenek. Egy Guerlain parfümmel (bármelyikkel) nem tévedsz nagyot, a Gucci is mindig nyerő és a La Vie Est Belle az, ami az utóbbi években mindent vitt népszerűség terén. Amennyiben olcsóbb dologra vágysz, a Rossmann és DM üzleteiben is kapsz ezt-azt.

A KÖZÖS HÁZTARTÁS HŰSÉGE

KOLOZSVÁROS BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2015.12.22.Szigetvári Viktor nem parlamenti képviselő, egyben az Együtt elnöke, végigkérdezte levélben a főbb állami vezetőket,  van-e olyan hozzátartozójuk, akinek a cége részt vett valamilyen közbeszerzésben november 1-je után. Mint tudjuk, egy csinos kis törvénymódosításnak köszönhetően, november elseje után a főbb állami vezetők külön háztartásban élő családtagjai is indulhatnak közbeszerzéseken.
És aki nem parlamenti képviselő, az annyit is ér alapon, az urak nem is nagyon méltatták válaszra az egyébként dehogy Szigetvári Viktorra és a magyar nyilvánosság közbeszerzéseken sem eddig, sem ezután nem induló részére tartozó kérdést: Orbán, Semjén, Kövér, az Alkotmánybíróság vagy a Számvevőszék elnöke például a füle botját se mozgatta.
Ellenben Magyarország főügyésze, a honi törvényes állapotok betartásáért felelős Polt Péter meg is magyarázta, hogy miértnem hajlandó válaszolni egy egyszerű, eldöntendő kérdőmondatra: mert az adatok személyesek, azok nem tartoznak a közre, esetleg feltételekhez kötötten igen, egyébként is legfeljebb az érintett rendelkezhet ezekről az adatokról. Amiből persze az is következhet, hogy nagyon is van érintett, csak semmi közünk hozzá.

ITT OLVASHATÓ

GRATULÁLTAK A DÍNÓK A STAR WARS CUKI ROBOTJÁNAK

ORIGO FILMKLUB
Szerző: Varga Dénes
2015.12.22.


Végül még annál is több pénzt szedett össze a Star Wars: Az ébredő Erő a hétvégén, mint amennyit a vasárnap esti becsült eredmények mutattak. Akkor még úgy állt, hogy a hetedik epizód megcsinálta ugyan minden idők legjobb nyitását Amerikában, de világszinten a Jurassic World hét millió dollárt többet keresett.
A Disney azóta talált még pár milliót, így Az ébredő Erő Amerika mellett globálisan is megszerezte az elsőséget. 248 millió dollárt gyűjtött a film tengerentúlon, összesen pedig 529 milliónál tart. A Jurassic World 208,8 millióval zárta az első amerikai hétvégét, az összbevétele pedig 524 millió volt az első három nap után.

"SZ - MONDTAM DÜHÖSEN - MB" - TEHÁT KÖLTŐ LESZEK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2015.12.22.


Mit ád Isten, horvát és szlovén válogatott sportolók röplabdáztak a két ország határa közt kihúzott drót fölött egy jóízűt a minap, így tiltakozva a hülyeség ellen, amely létbeli állapottal a mi külügyminiszterünk ezúttal – és nem először – az osztrák kancellárt vádolta meg igen kedvesen. Mindebből kitetszik, hogy egészen különös helyen élünk, ahol a degeneráltság oly mértékig üli farhátát, hogy nehezen lehet szavakba foglalni, csak úgy, ahogyan a címben böfög oda BB Szeredy Daninak. Van ugyanis a valóságnak olyan töménysége, amelyet artikulálva igen bajos lefösteni, és itt tartunk most épp.
A vers lenne a megfelelő forma, mivel azonban nem vagyok egy elSimon, mégiscsak tagolt mondatokban köll megnyilvánulom. Viszont dolgozok a tökéletességen, ezért keresetlen szavakkal mondom el, hogy ez a mi külügyesünk egészen egyedi teremtmény. Ahogyan a futsalpályáról átizzadt mezben beesett a klubba, azonmód hugyozta tele a zongorát (by Váncsa), nem véletlen, hogy leginkább már csupán teveszaros vidékeken fogadják, amely helyekre világot látni érkezik, más különösebb oka nem lehet az utazgatásra, viszont jól elvan a melegben.

MUTYIZNI CSAK PONTOSN, SZÉPEN, AHOGY A CSILLAG MEGY AZ ÉGEN

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2015.12.22.HÍR24.HU
Attól, hogy azt mondjuk, nincs korrupció, még nem jelenti azt, hogy képesek vagyunk elfeledkezni róla.
A korrupció ugyanis belefészkelte magát a hétköznapjainkba, ott van a tudatunkban, amikor dölyfösen a képünkbe vágják a politikusok, hogy ennél jobban nem is mehetnének a dolgok ebben az országban, de erre gondolunk akkor is, amikor a miniszterelnök barátjának sertéstelepét avatják. A korrupcióval lehet trükközni, de játszani nem szabad vele.  

Íme, a korrupció evolúciós görbéje a Fidesz szakértői szerint: tömjük meg néhány barátunk zsebét, nevezzük ki őket nemzeti burzsoáziának, és ez így már nem korrupció, hanem a Fidesz hivatalos politikája. Lánczi András, a Századvég Alapítvány elnökeszerint ez egy teljesen normális magyarázat arra, miért nem fogja vissza a kormány magát, amikor egyre több embert irritál, hogy a Fidesz kormányzása alatt néhányan olyan rakétasebességgel gazdagodtak meg, amit még egy mexikói kokainbáró is megirigyelne. Lánczi nem állít kevesebbet, hogy állami pénzt adni olyan vállalkozásoknak, melyek látványosan közel vannak a kormányzó párthoz nemzeti érdek. Ebben a kijelentésben benne van az a sejtésünk, hogy a kormány azért rugaszkodott el a valóságtól az utóbbi hónapokban, mert legfőbb tanácsadó cége sem látja tisztán a magyar rögvalóságot.


SZIMFONIKUS-PROGRESSZÍV EMLÉKEZET

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2015.12.22.Nem mondható, hogy Magyarországon valaha is szerencsés lett volna a progresszív rock csillagzata. A műfaj rajongói, akik azért nincsenek kevesen, kapásból fel tudnak sorolni tucatnyi olyan kiváló bandát, amelynek legnagyobb hibája az volt, hogy nem egy kicsit nyugatabbra született. Legtöbben a lemezig sem jutottak el, vagy csak alig vállalható kompromisszumok árán, vagy akkor, amikor már túl voltak a csúcson. Ilyen szempontból az East bizonyos fokig a sors kegyeltjének számít, mert bár a Szegedről induló, kezdetben jazz-rockot játszó együttes pályafutása sem volt töretlen, nekik azért legalább megadatott, hogy maradandó nyomot hagyjanak.
A Móczán Péter vezette zenekar közel húsz éve hiányzott már a színpadról és a zenei életből, amikor 2012-től újra felbukkant néhány koncert erejéig. Ezek egyike volt a múlt év nyarán az óbudai Zichy kastély udvarán tartott életmű-koncertjük, amelyen volt szerencsém jelen lenni, és amely bebizonyította, hogy zenéjük a modern hangzási követelmények mellett is időtálló érték.
East koncertÁKOS VS TELEKOM - ÍGY ROMBOLJA A FIDESZ A JOGBIZTONSÁGOT

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2015.12.22.


A magyar állam az alaptörvény megsértésére hivatkozva kiadta az utasítást a minisztériumoknak: szerződést kell bontaniuk a Magyar Telekommal. A botrány azután tetőzött, amikor a Magyar Telekom felbontotta a szponzorációs szerződését Ákossal, miután az ismert magyar előadóművész az Echo TV-ben arról beszélt, hogy a nőknek nem kell ugyanannyi pénzt keresniük, mint a férfiaknak (hasonló álláskörben), és elsősorban a szülésre kell koncentrálniuk. Ráadásul ez az interjú azután látott napvilágot, miután Kövér László házelnök is kikelt a női egyenjogúság ellen.
A Fidesz a szólásszabadság megsértése ellen emelt kifogást, arról viszont már nem esett szó, hogy mi a helyzet az alaptörvény azon pontjával, hogy minden ember egyenlő, így férfit és nőt is hasonló bánásmód illet. Ahogy arról sem esett szó, hogyaz alaptörvény melyik pontjában szerepel az, hogy az állam kifogást emelhet egy magánjogi szerződés felbontása ellen. 
Mindenesetre az ügy odáig fajult, hogy a legnevesebb külföldi hírportálok is beszámoltak erről, és arra mutattak rá, hogy a kormány lépése befektetőket tarthat távol az országtól.

ITT OLVASHATÓ

2015 - A PATKÁNY ÉVE

TUAREG BLOG
Szerző: Szabó Gábor
2015.12.22.


Volt ilyen című kultfilm, persze nem ezzel az évszámmal, de az most mindegy. Fogadni mernék, hogy nem is kell behelyettesítenem senki nevével a címet, mert úgyis érti mindenki. Aki meg nem, az nem szívott eleget az Óévben.
Ilyenkor Karácsony, Szilveszter tájékán három dolga van a Zembernek. Végiggondolni az eltelt évet, terveket szőni a következőre, meg persze ez az az időszak, amikor mindenki mindenkit szeret, ha meg mégsem, akkor kisnyúl. Én például most sem szeretem jobban a Patkányt - najó, a Felcsúti Geciről van szó -, dehát Simicskás jelzővel nem volt kultfilm, na. Szóval akkor kezdjük tán a visszatekintéssel, aztán majd a következő blogban a jövő időszakkal folytköv. Szóval szar egy év volt ez. Lehetne szépíteni, de az nem én vagyok, bocs. Nem személyesen nekem volt szar, hanem minden európai gondolkodású demokratának. Ugyanis 2015 arról lesz majd híres, hogy minden előző évi problémájuk dacára az Orbán Rezsim konszolidálta a hatalmát. Magyarul: azt tesz, amit akar, erősebbek, mint valaha. 2014 végén a netadóval kezdődő tüntetéssorozat adott némi reményt, de el lett baltázva nagyjából minden, ami elbaltázható volt. A Nép ráunt a kétórás hazamenős tüncikézésekre, és a baj annyi, hogy ezt Orbánék is pontosan tudják. Így aztán szépen, nem is oly komótos tempóban mindent sikerült ezévben lenyomniuk a torkunkon, amit csak akartak. Bármit, ami épp eszükbe jutott, és kreativitásuk a rablólovagizmusban végtelen.


PINTÉR BENCE HÜLYE LENNE? VAGY CSAK EGYSZERŰ MÉDIAFOGYASZTÓ?

VÁLASSZUNK BLOG
Szerző: Válasszunk
2015.12.22.


Mert nagyon úgy látszik, hogy pár dolgot nem nagyon volt képes megérteni. Jelen esetben a vita nem véletlenül alapjogi vita, és nem véletlenül nem azonos súlyú az általa felvetett alternatívával, és nem véletlen az, hogy a postjában való aljas sugalmazás is vállalhatatlan. Fussuk le először a kötelező köröket. Vannak eltérő állítások., de a probléma megértéshez egy durván sarkított példa kell. Tegyük fel, hogy van egy apró beszélgetés. Nagyon egyszerű, a forgatókönyvét itt látjuk:A szöveg szempontjából meghatározó és lényeges gondolatokat félkövérrel szedtem. - Én nem hiszek a nemzetiszocialista értékrendben...- Miért?- Többek között azért amit a zsidóságról gondolnak?- Miért, mit gondolnak a zsidóságról?- Hogy a zsidókat ki kell irtani.- És mit gondol, miért mondták ezt a nemzetiszocialisták?- Az antiszemitizmusnak a középkori Európáig biztosan visszanyúló gyökerei vannak. A középkori diszkriminatív szereposztásban a pénzzel foglalkozni lenézett foglalkozás volt, ez jutott a "nem keresztényeknek". Ez volt akkor a keresztény álláspont. Az ember többnyire abban bízik akivel közös a hite, akivel közös értékeket vall. A zsidó pénzemberek gazdasági dominanciája, és az ezzel összefüggő vélt vagy valós sérelmek, a megerősítési torzítás néven ismert jelenség kapcsán egy hamis képet festett a zsidóságról. A zsidóság ilyen demonizálása viszont butaság és elfogadhatatlan.

NE VÁLJON ZSAROLÁS ÁLDOZATÁVÁ AZ ÜNNEPEK ALATT!

VÍRUSIRTÓ BLOG
Szerző: G Data
2015.12.22.


A fájlokat titkosító és a számítógépeket a felhasználók előtt lezáró kártevők a legveszélyesebbek közé tartoznak, mivel a kódolás feltörésére a legtöbbször nincs mód, és így adatainkat örökre elveszíthetjük.

Egy zsaroló vírus (angolul ransomware) ugyanazt teszi elektronikus formában, mint egy hagyományos bűnöző: elvesz tőlünk valamit, majd pénzt kér azért, hogy visszaadja. Ezek a kártevők két fő típusba sorolhatóak: az első a titkosító trójaiak, a második pedig a képernyőzárak.

A titkosító trójaiak módszeresen végigsöpörnek a merevlemezen, és úgy módosítják a dokumentumokat és a fotókat, hogy azok a titkosítás feloldásához szükséges kulcs nélkül soha többet nem lesznek megnyithatóak. A kulcsot a bűnözőktől vehetjük meg, jellemzően 150 ezer forint körüli összegért, de fizetni igen kockázatos, mivel jó eséllyel a pénzünk elveszik, de a kulcshoz nem jutunk hozzá. Más megoldás viszont nincs igazán: a feltörésre még egy szuperszámítógép birtokában sincs esélyünk.

A képernyőzárak jellemzően a teljes operációs rendszert zárolják, egészen addig, amíg a váltságdíjat ki nem fizetjük. Többségük valamilyen „hatósági figyelmeztetést” jelenít meg, amely arról tájékoztat, hogy a gépen „inkriminált” állományok találhatóak, és a „hatóság” eljárást kezdeményez, hacsak a felhasználó nem fizeti be a rá kiszabott „büntetést”.

AZ IGAZGYÖNGY KARÁCSONYA

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2015.12.20.


...Évről évre jobban látszik: az egyik oldalon túlkínálat van, itt a gyerekek mindent megkapnak, ám ezzel el is vész a vágyakozás és a magáévá tevés, hamar fölösleges kacat lesz belőle, amitől könnyedén megválnak. Lesz helyette más, még csillogóbb, még trendibb. Amiket remélhetőleg majd a következő karácsonykor kaphatnak meg azok a gyerekek, akiknek számára ezek elérhetetlenek. A bajom az, hogy mindkét oldalon kellékként kellene megjelenni a játékoknak, a tudatos nevelés, a szeretet, a kapcsolatok elmélyítésének kellékeként…. de valahogy úgy érzem, ez nem teljesül, sem ahonnan érkeznek, sem ahova.
Mert nem tudom elhessegetni a gondolatot, hogy ahonnan jönnek, ott időpótló kellékek, a szülő elfoglaltságának okán, ahová jön, ott meg idő van, de tudás nincs, és a kellékek is hiányosak. Pedig talán ez lenne a legfontosabb, amit a gyerekeknek adhatnánk, a minőségi együttlét, az idő az életünkből, az odafigyelés, a szeretet, az érzelmi biztonság, amit – látva a körülöttünk levő világot, egyre kevesebben kapnak meg. Nevelődnek hát a gyerekek, csak úgy, maguktól, amire hat a családon túl az iskola, a kortárs csoport, a facebook, a média, és sok más, tisztázatlan hatás.

De próbálok most nem erre gondolni, hanem arra, hogy szántak a szülők azon az oldalon időt megmagyarázni a gyerekeiknek: adni jó, és akinek sok van, annak adnia kell, segítenie kell azon, akinek nincs. És ezen az oldalon, mikor a gyerekek megkapják, remélem, az ő örömükre ráerősítenek a szülők is, ők, akik ezt nem tudnák megadni nekik, és talán ennek a megélése is segít majd küzdeni a sorsuk ellen, az eleve elrendeltség érzése ellen.
Karácsonykor mi is félreteszünk minden, máskor fontos elvet. Most minden nélkül hagyjuk elhatalmasodni a szeretet, az odafordulás érzését. Ami benne van minden dobozban, játékban, szaloncukorban, ruhában, élelmiszercsomagban, tűzifában, mindenben, amit advent idején célba juttathattunk, hála a segítőknek, támogatóknak.

Készítettünk egy kis videót az adventi készülődésünkről, adományosztásról, programokról. Ezzel szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki az Igazgyöngyön keresztül a leszakadó családok, gyerekek felé fordult. Tudom, sok család szobájában nem áll majd fenyőfa… de lesznek játékok, vacsora, és meleg…. legalább ezeken a napokon.
És mi mást kívánhatnék, mint azt, hogy jövőre ne nőjön a nyomorúságban élők száma, és végre megálljt tudjunk parancsolni az elszegényedésnek.Együtt. Jó érezni, hogy ebben ennyien mellettünk vannak.

Boldog karácsonyt mindenkinek!

ITT OLVASHATÓ

2015 karácsonya az Igazgyöngyben

 
Az Igazgyöngy Alapítványról:
 
Real Pearl Foundation 1.  
 
 
Real Pearl Foundation 2.  
 
 
Real Pearl Foundation 3.  
 
 
Cigány törvény (film)
 

A NYELVTANULÁS KONCESSZIÓJA

KKBK BLOG
Szerző: tesz-vesz
2015.12.22.


Sikó Annáról az ágazatban az a legenda kering, hogy korábban Orbán Viktort is tanította angolra. Annyi biztos, hogy a 2010-es kormányváltás után felívelt Sikó politikai karrierje, és jelenleg Magyarország ausztráliai és óceániai nagyköveti posztját töltheti be. Kinevezése előtt a miniszterelnök személyesen mondott neki köszönetet, amiért az elmúlt években „szellemi hátországot” adott a Fidesznek. A köszönet többek között arra vonatkozhatott, hogy az IH vezetője, aki tagja a Széll Kálmán Alapítvány kuratóriumának is, részt vett a Széll Kálmán terv kidolgozásában...

ITT OLVASHATÓ