2019. március 31., vasárnap

BÍZNI KELL, AKKOR IS, HA CSAK MAGUNKBAN BÍZHATUNK

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2019.03.31.


Azt hiszem, a személyes oldaláról nézve ezt, ez a legnehezebb. Azt még könnyen ki lehet alakítani, hogy meghatározzuk közösen a célokat, az odavezető utat körvonalazzuk, messzire nézzünk előre, és bízzunk abban, hogy a befektetett munkánk végül sikeres lesz. Szóval, az ügy megoldásába vetett hit, az önmagunkban bízás elengedhetetlen, és viszonylag könnyen kialakítható a csapatban is. De ennyi év távlatából is azt mondom, még mindig inog azok között, akikért ezt a munkát végezzük, a „kiben bízhatunk meg?” kérdése.

Az ügy iránt elköteleződnek ők is, viszonylag könnyen, sokat beszélünk a jövőképről, a változásokról, a pozitív elmozdulásokról, a változások következtében megnyíló új lehetőségekről. Velünk beszélve, akár egyénileg, vagy családosan, akár a közösségi összejöveteleken ebben mindenki együttműködő partneri arcot mutat, aztán, ha nem vagyunk, a vélemények és a cselekedetek mások lesznek, az a beidegződés működik még mindig, ami az embereket itt korábban vezette, a farkastörvények, a birtoklás, gyanakvás, a másik kiszorítása, a pillanatnyi, személyes érdek érvényesítése.

Persze nem mondhatom, hogy nincs ebben is változás, hiszen a partneri viszonyban lezajló történések, amelyekben ezt az együttműködő viszonyulást mutatják, formálják őket is, nagyon sokat kell ezt gyakorolni, gyakran szembesítve őket a kétféle képpel, amit megtapasztalunk náluk, és építeni az őszinteséget, az átláthatóságot, a következetességet. Mert szerepeket játszanak ők is, mint mindenki más, de az a nem mindegy, hogy ezek a szerepek koherens rendszert alkotnak-e, mint ahogy az sem, melyik lesz a tartósan domináns, aminek az irányában aztán formálódhat a személyiség is.

Egy-egy helyi negatív eset kibeszélése a közösségi foglalkozásokon közös erkölcsi állásfoglalásra készteti őket, amit kimondanak, megvitatnak, együtt, konfliktusok árán is. Ha ezt nézem, mindenképp sikeres a történet. Olyan most az egész, mintha a közösség működne, egy másik jövő felé elindulva, értékes perceket töltve együtt, mutatva az összefogás jeleit, egyfajta íratlan szabályrendszer kialakulását, ám egyénileg, vagy családostól még mindig nagyon könnyen visszaesik mindenki arra az állapotra, ami korábban jellemezte.

Pedig hány egyéni harcot megvívtunk már! Keresve a kapcsolatot a vállalható személyekkel a kisebbségi önkormányzatok felmenő rendszerében, együttműködve a rendőrséggel, pártfogókkal, a gyámhivatallal, mindenkivel, aki hatósági eszközöket működtet, azért, hogy visszaszorítsunk olyan folyamatokat, amelyek korábban meghatározók voltak a településen. Hányszor nyomtuk már így vissza a közös cél ellen szervezkedőket, akik hatalomvágytól és a nem tisztességes anyagi haszonszerzéstől vezérelve támadtak minket, remélve, hogy feladjuk majd, és visszaállhat minden. Az a világ, amiben nekik állt a zászló, a bűnös, a másik nyomorúságán élősködő, agresszíven uralt világ, ami még ezt a nyomorult falut is kettészakítja, oláh cigány és romungro családokra, hatalmaskodó és megfélemlített emberekre.

Ám az alapítvány társadalmi beágyazottsága erős, néha én magam is rácsodálkozom, hogy ebből a kapcsolatrendszerből kik és milyen segítséget adnak ehhez, és azt hiszem, az már mindenki számára világossá vált a faluban, hogy ellenünk nem tudnak a saját tisztességtelen eszközeikkel fellépni. Ami nekünk igazán rossz ebben, hogy nem ezzel szeretnénk foglalkozni, hanem a gyerekek érdekében előremutató dolgokkal, haladva az élhetőbb falu felé, ami mindenkinek egy kiszámíthatóbb, nyugodtabb jövőképet adna, ám az energiánk jó részét leköti az a negatív viszonyrendszer, ami pont ez ellen igyekszik hatni.

Iszonyú játszmák vannak közben, elképesztő eszközökkel történő manipulálása egymásnak, kihasználva a tudatlant, talmi ígéretekkel, erőszakot lebegtető fenyegetésekkel, vagy éppen álhírekkel, vagy a nyomorúságban nevetséges, de a többiekre ható külsőségekkel. Sokszor mondom, hogy kicsiben egy szegregátum világa teljesen lemodellezi a mai nagypolitikát.

Ami viszont nagyon nehéz, hogy az ember a mai világban itt sem lehet az „igazság bajnoka”. Írtam már róla, hogy engedtünk a jogkövető magatartás ideájából, egyszerűen azért, mert a világ körülöttünk nem ezt erősíti, és a túlélést sem tudják biztosítani legális módon.

Így van ez a körülmények miatt: a pénzért fuvarozás a közlekedési helyzet miatt, a boltocskázás a bolt hiánya miatt, a fekete cigarettakereskedelem a nemzeti dohánybolt hiánya miatt, a szabálysértésnek számító, az elhagyott telkekről történő fahajtások kivágása a nyomorúság miatt vált elnézett dologgá nálunk. Ehhez az utóbbi időben teljes erővel felzárkózott a korábban ennyire nem domináns feketemunka, ami alvállalkozókkal már ott van akár az állami beruházásokban, olyan napi díjjal, amivel szemben esélytelen egy minimálbéres foglalkoztatást vonzóvá tenni.

Szóval, a túlélési stratégiák között ott van már minden, amiről e munka kezdetén azt mondtam, nem megengedhető. Ami még lejut hozzájuk, az is ellenünk hat. Pl. ott van a kisebbségi önkormányzatok támogatása. Mert az a legtöbb helyen azt üzenetet hozza, hogy egy kívülről jövő támogatásban óriási mozgástér van. És ebbe belefér, hogy a cigánygyerekek beiskolázására kapott pénzt egyszerűen szétosztják a helyi kisebbségi vezetők maguk között, és nyilván vásárolt számlával lefedik az elszámolást. Mert nem gond ma partnert találni egy hamis számla kiadására. Belefér, hogy leszervezzenek a digitális szakadék felszámolására egy képzést, aminek nulla a társadalmi hasznosulása, de valakik utat nyitottak ennek is, egy telefonért végigülni egy tanfolyamot. Nyilván, ezzel is jól járt mindenki, főleg a szervezők, a jelenléti ív megvan, tehát bizonyítva van a történés. A telefonok meg már rég gazdát cseréltek, a feketekereskedelem útján vándorolnak már, a tudásbővítés a digitális térről pedig nem érdekel senkit. Az üzenet pedig itt is az: ha van pályázat, tanfolyam, ott van lenyúlható pénz. Csak jó helyen kell lenni.

És mindebből a megtapasztalásból azt gondolják, hogy minden pályázat, támogatás ilyen, nyilván mi is ellopjuk, amit erre a munkára kapunk, és ha nekünk lehet, akkor nekik is, akiket bevontunk ebbe a munkába, és velünk dolgoznak. Csak az azonnali dolog számít, még ennyi év után sem mozdul meg belül, hogy nem kellene. Hogy a bizalom, az hosszú távon a legjobb befektetés, és nem kellene eljátszani, mondjuk pár liter benzinért.

Még mindig a pedagógiai eszközök dominanciájára esküszöm, de azt is mindig elmondom, a kezdetektől fogva, hogy szükség van a hatósági eszközökre is. A belső kontroll kialakulását, mint a múltkor írtam, ami nagyon labilis, és csak az önös érdek vezérli, külső kontrollal is meg kell erősíteni. Megértetni velük, hogy vannak határok, amiket nem szabad átlépni. Még ebben a rohadt, korrupt, kiszámíthatatlan világban sem.

Most, ennyi év után mégiscsak fel kell szerelnünk egy kamerát, vagyonvédelmi okokból. Gondolkodom sokat, hogy eddig miért nem kellett, és mi az a változás, ami miatt most mégis indokolt lett. „Túl van már itt magán mindenki.”-mondta egyikük. Túl gyorsak voltunk a helyzetbe hozásban? Olyanokat erősítettünk meg, akiknek a belső kontrollja nem volt még elég? Vagy egyszerűen csak a világ körülöttünk változik egyre rosszabb irányba, és a hozzájuk leérő üzenetek jelzik azt, hogy mindent lehet?

Ez egy ilyen munka. Van, hogy vissza kell lépni egyet. Van, hogy kettőt is.

Gyakran eszembe jutnak ebben a munkában Hankiss Elemér ellentétpárjai. Most éppen a ”Fogadd el a helyedet!” vagy „Keresd a helyed a világban!”. Mert miközben azt szeretnénk, azon dolgozunk, hogy ne fogadják el az eleve elrendeltet, és abban segítjük őket, hogy küzdjenek magukért, ők a helykeresésben olyan eszközökhöz nyúlnak, ami nem jó helyre teszi őket a világban. Persze kérdés, mi az a nem jó… az integrációjuk érdekében azt gondolom, a bűnözés nem jó vonal. De a világ se jó fele megy. Mert ma már nem kell becsületesnek lenni ahhoz, hogy valaki sikeres legyen. De mi is a siker? A pénz, a gazdagság, a hatalom? Minden azt üzeni, hogy igen.

Azt hiszem, az én harcom leginkább ettől „don quijote-i”. Hogy azt próbálom áthidalni, ami egy őrült ellentmondás. Mert jogkövető magatartást szeretnék egy olyan társadalmi csoporttól, akik ellen leginkább ennek a megsértését hozzák fel integrációs gátként, miközben a minket, őket körülvevő világ rendszere naponta sérti a törvényes működéseket. Sőt, ma már a jogszabályok, bírósági döntések is egyre bizonytalanabbá teszik a jogszerűség korrekt értelmezését.

Csak egyetlen pont lenne, amire biztosan építhetek. Amihez viszonyítva lehetne pozícionálni ezt a munkát. Magamban persze látom, tudom. De ez sem illeszthető a mostani világhoz. “Az a baj magával, hogy túl becsületes”-mondta nekem egyszer valaki. Akkor nevettem rajta. Ma már ezt nem látom ilyen viccesnek.

SZÉPEN GYARAPODIK AZ ORSZÁGGYŰLÉS FIDESZES JEGYZŐJE, ÜRÖMÖN AZ IVÓVÍZBÁZIST FÉLTIK A BÁNYAFELTÖLTÉSTŐL

ÁTLÁTSZÓ / MUTYIMONDÓ
Szerző: ÁTLÁTSZÓ
2019.03.31.


Értékes rózsadombi és Andrássy úti ingatlanokat szerzett meg jó áron a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től egy üzleti kör, amelynek Vajna Tímeáig és fideszes politikusokig terjed az üzleti kapcsolatrendszere. Már három cégben szerzett tulajdonrészt az Országgyűlés fideszes jegyzője. A Pest megyei Ürömön pedig az borzolja a kedélyeket, hogy fokozottan érzékeny ivóvízbázis és országosan védett víznyelő közelében zajlik majd az a bányafeltöltés, melyre minap adott ki engedélyt a szakhatóság.


A választások óta már három cégben tett szert tulajdonrészre Gelencsér Attila fideszes képviselő

Tévedés lenne azt hinni, hogy hazánkban csak Mészáros Lőrinc szellemi képességei múlják felül Mark Zuckerbergét, a szelíd somogyi lankák is teremnek zseniket. Az illető vagyonnyilatkozatát böngészve három, szépen termő vállalkozást és egy siófoki társas nyaraló haszonélvezetét kihozni figyelemre méltó teljesítmény. Mélyüljön el Gelencsér Attila, az Országgyűlés fideszes jegyzője cégügyeiben.

Busás hasznot hoznak az államtól megszerzett értékes budapesti ingatlanok

Értékes rózsadombi és Andrássy úti ingatlanokat szerzett meg jó áron a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től egy üzleti kör, amelynek Vajna Tímeáig és fideszes politikusokig terjed az üzleti kapcsolatrendszere.

Rekultiváció vagy környezetpusztítás? Forrnak az indulatok Ürömön a bányafeltöltés miatt

Fokozottan érzékeny ivóvízbázis és országosan védett víznyelő közelében zajlik majd az a bányafeltöltés, melyre minap adott ki engedélyt a szakhatóság. A határozat szerint naponta 23 nyergesvontatóval fogják szállítani az építési anyagot az ürömi kőbányába.
A héten emellett:
ízlelgettük a számot: havi 1,4 millió forint, csak költségtérítésre minden egyes EP-képviselőnek. És csak most jutott eszükbe, hogy átláthatóan költsék el,

kapkodtuk a fejünket a rengeteg milliárdot összegezve, amennyibe a Kossuth tér átalakítása kerül,
elkalauzoltuk olvasóinkat Moszkva Rózsadombjára, ahol a világ egyik legdrágább lakóparkja található, benne olyan hírességek villáival, mint a korrupt azeri elnöki család,
csalódottan vettük tudomásul, hogy Románia sem lett a béke szigete: hatósági felügyelet alá helyezték az európai főügyészi posztra esélyes Kövesit,
komolyan aggódtunk a kihalófélben lévő földikutyákért, akik mellé veszélyes hulladékot borítottak.

ZÁRTA

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG
Szerző: Inserted Exception
2019.03.31.


Mutatok egy linket, és csendesen jelzem, hogy utána már csak a mese lesz...

...A blokád miatt gyalog mentem haza tizenakárhány kilométert, a koleszbe kellett volna visszaérnem aznap, de nem engedtek át senkit, csak a mentőket és a tűzoltókat. A buszok már beragadtak a több tucatnyi – jellemzően keleti – autó közé, szűk út, oldalt erdős dombok; senki nem tudott semmit, senki nem is biztatott semmivel, hát lekéredzkedtem a padlómotoros kőkorszaki járatról, és hazasétáltam. Az út java erdőn át vezetett, és én tudtam a rövidebb utakat is már.

Hazamentem, megbeszéltük. Szombat volt. Megbeszéltük, aztán kimentem a műhelybe, valami ótvar piros (évekkel később aztán kék) Komar állt ott akkor, egy árokban talált ötszáz forintosért vettem, és egyszer motorozni akartam vele, ezért mindig nézegettem, hogy mit is tudnék én azzal csinálni. Semmit, mert akkor még az volt a szint, de ez egy másik történet.

Apám úgy kiabált és nyerített odabent, mint amikor beleélte magát a „Németből” hozott VHS-ről futó Horgász a pácban c. filmbe. Ő nagyon szerette azt a filmet, képes volt minden héten végignézni, és minden alkalommal pont ugyanúgy nyerített a trükkös kis francia pecástól. Aznap nem tőle volt hangos, de én ezt csak másnap tudtam meg.

Úgy kezdődött, hogy vasárnap reggel kaptam egy hívást a kollégiumból: ne próbáljak beutazni, maradjak otthon, de további értesítésig otthonról se menjek sehová. Apádfaszát – gondoltam magamban -, nehogy már te döntsd el, hogy én hová mennék, amikor itthon lehetek. Apám a folyosón várt, és megkérdezte, mit láttam tegnap. Gyanús volt nekem az öreg: csillogott a szeme, de nem úgy csillogott, hanem valahogy máshogy, és én nem tudtam ezt hová tenni. Elmeséltem neki megint a tegnapi eseményeket, és ő nagyon szélesen vigyorgott. Aztán azt mondta, hogy „Ha nem azt a kurva motort babrálnád állandóan, hanem tévéznél is néha…”, de nevetett, nagyon nevetett közben. Mindenki tudta, hogy nekem nem szokásom tévézni, ha csinálhatok mást is.

Aztán ő mesélt. Volt még akkoriban egy Napzárta c. műsor (most mivaaan, köztévé is volt még akkor, Köz-Tévé, ha esetleg így jobban érthető a szavakba rejtett jelentés), és abban volt egy interjú. Én persze nem láttam, mert én éppen azt próbáltam megérteni, hogy a gázbovden vajon hogyan akadna ki a schuber oldalából, de apám látta helyettem is, és elmesélte az egészet. A végére már az én szemem is csillogott.

Én akkor tanultam meg Baló György nevét. Két év különbséggel egy napon születtek apámmal, így meg aztán főleg megtanultam. Apám mindent elmesélt, azt a fentebb linkelt kínos csendet is elmesélte, mert ő látta, értette, és muszáj volt diadalittasan nyerítve kiabálnia az őskori csöves tévé előtt, mert igen, neki aznap igenis muszáj volt, és pont. Aközben én a műhelyben kicsit zavarban voltam a kiszűrődő hangok miatt, de ma már én is simán megbotránkoztatóan reagálnék egy olyan műsorra, és én is mindenképp elmesélném a kisfiamnak.

Később éveken át néztem, majd követtem egy embert, véletlenül lett ez így, de csináltam, volt egy kicsi lengés, ahogy az én dolgaim alakultak, de azért igyekeztem. Aztán az az ember is megöregedett, elfáradt, és végül még egy megnyugtatót mosolyogva, elment. Mint az én apám két (három? miért számolnám?) évvel ezelőtt. Kimért idő, jut eszembe mindig egy kifejezés a múltból, de mindegy: akikről most szó esett, azok ki is tudták tölteni azt, ami nekik jutott.

Legyen könnyű a föld, Baló György. Megtette, amit megkövetelt… a lelkiismeret.

ROHANUNK A KATASZTRÓFA FELÉ, AZ OROSZOK ÖLELÉSÉBE - JAJ AZOKNAK, AKIK A ROSSZAT JÓNAK MONDJÁK ÉS A JÓT ROSSZNAK

24.HU / POSZT ITT
Szerző: KERÉKGYÁRTÓ ISTVÁN
2019.03.30.


Kezdek félni. Fordulni látszik a trend, amiben eddig bíztam, hogy a magyarok elkötelezett uniópártiak. Persze még most is azok, de olvad a tábor: a Publicus Intézet szerint az elmúlt öt hónapban tizenhárom százalékkal csökkent az Európai Uniós tagságot inkább előnyösnek tartók száma Magyarországon.

A Fidesz az aljas propagandájával araszoltatja kifelé hazánkat a közösségből.

Orbán célja a néppárt, sőt, az egész EU megreformálása. De vajon van ennek realitása? „Álljunk ki Brüsszel ellen!”, mondta a minap a Kossuth Rádióban, ahol Brüsszel alatt az unió hatalmi struktúráját, mechanizmusát értette, melynek eredményeként négyszázalékos növekedést értünk el, s ebből három százalék az uniós támogatásokból származott.

Magyarország az EU GDP-jének alig egy százalékát adja, lakosságának pedig mindössze két százalékát. És ennek az országnak a miniszterelnöke akarja meghatározni az unió jövőjét.

Olyan ez, mint amikor az osztályban egy folyton rosszalkodó kölyök egyszer csak előáll azzal, hogy szervezzék át a tanítást, majd ő megmondja, hogyan: eztán lehessen üvöltözni az órákon, az erősebbek verhetik a gyengébbeket, a tanároknak meg kuss, csak akkor szólhatnak, ha ő és néhány renitens cimborája megengedi.

Mire a tanárok és az osztálytársak meghúzzák a vállukat, és kihajítják a kölköt az osztályból.

Persze mielőtt kipenderítenék a Fideszt a néppártból, pár minutummal a kizárás előtt bejelentik: „Mi lépünk ki!” (Mint Woody Allen: „Ma reggel megtudtam, hogy a menyasszonyom az éjjel megszökött egy cirkuszi állatidomárral. Azonnal szakítottam vele.”) És teli szájjal üvöltik majd, hogy elég a néppártból, a sorosista, migrációpárti balliberális befolyás alatt álló erők diktatúrájából.

Csakhogy ezzel az urak asztalától, ahol a cupákos húsokat és a dús mártásokat szolgálták föl, átülnek a cicaasztalhoz, ahol a maradékot kóstolgatja a nem túl népes társaság. Magyarországnak nem lesznek többé befolyásos néppárti barátai, könnyebb lesz ellenünk szankciókat hozni, a támogatások is jelentősen csökkennek majd.

És lesznek egyéb cifraságok is:...

ČAPUTOVÁ: ÍGÉREM, ÖNÖKKEL LESZEK

ÚJ SZÓ
Szerző: IBOS EMESE
2019.03.31.


POZSONY | Zuzana Čaputová választási győzelmét a Szlovákiában élő kisebbségek nyelvén, köztük magyarul is megköszönte, hangsúlyozta, mindenki elnöke szeretne lenni. Az egyértelmű győztes azután lépett a nyilvánosság elé, miután vetélytársa, Maroš Šefčovič elismerte vereségét.

Nagy alázattal fogadom ezt a döntést. Tudatosítom, hogy óriási felelősséggel jár. Köszönöm önöknek, hogy velem voltak, és én ígérem, hogy önökkel leszek. Köszönöm a támogatást, amit a kampány során tapasztaltam. Azokkal leszek, akik rám voksoltak, de azokkal is, akik bizalmát egyelőre nem sikerült elnyernem. Mandátumom alatt arra fogok törekedni, hogy elnyerjem azt” – ezek voltak Zuzana Čaputová első szavai, miután egyértelművé vált, hogy ő lesz Szlovákia új államfője.

„Örömmel tölt el a választás eredménye, s tudom, holnap számos interpretációját olvassuk majd el. Ugyanakkor szeretném elmondani, hogy nemcsak a győzelemnek örülök, hanem annak is, ahogyan lezajlott a választás. Sokan kétségbe vontuk, nem hittük el, hogy saját politikai véleményünkkel is harcba lehet szállni, hogy nem kell a populizmus vonatára felszállni, hogy lehet igazat mondani, hogy agresszív szótár és övön aluli ütések nélkül is fel lehet kelteni az emberek figyelmét és érdeklődését” – hangsúlyozta Čaputová azzal, hogy ezt a fordulatot jelezte már a megyei választás, majd megerősítette az önkormányzati, most pedig az államfőválasztás. A leendő államfő hisz abban, hogy ez a trend folytatódik az EP-választás során, mert Szlovákia változást követel...

PEDAGÓGIA MUNKA SZOCIÁLIS LÁTÁSMÓDDAL

OFOE BLOG 
- ESÉLYEGYENLŐSÉGI NAPLÓ
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2019.03.30.


Úgy alakult, hogy egy időben volt nálam gyakorlaton egy nappali tagozaton tanuló szociális munkás, és egy levelezős tanárszakos. Kicsit összevontam őket, hogy mindketten lássanak egy keveset a másik területből is.

A tanárszakos szinte beleborzongott az épp akkor aktuális történetünkbe egy fiúcskával kapcsolatban. Még egy héttel utána is mondta, mennyire a hatása alatt van. Hozzátéve, milyen szerencsésnek érzi magát, hogy ahol ő tanít, ott nincs efféle. Aztán a következő találkozásunkkor mesélte, hogy képzeljem el, náluk is kiemeltek egy családból gyerekeket, bántalmazás miatt, megdöbbentek mindannyian, nem is gondolta soha, hogy náluk is lehet ilyen...

Máskor is megtapasztalom ezt a „nem is gondoltuk” érzést, mikor látogatók jönnek hozzánk, és csak az iskoláig jutnak, nézik a gyerekeket, „nem is látszik rajtuk” -mondják, hitetlenkedve hallgatva a háttértörténeteket élethelyzetekről, problémákról.
Én is tudom pontosan magamban mérni a szemlélet, tudás változását, mióta az oktatás mellé a szociális munka is csatlakozott az életemben. Mert korábban, főleg mikor még az állami oktatásban dolgoztam, én sem vettem észre sok mindent. Nem tudtam olvasni a számomra ma már ordító jelekből, az elvárások a tanórai keretek közé, az ismeretek átadására szorítják a figyelmet, célokat. Tudja elolvasni, kiszámolni, megválaszolni, legyen jegyekben mérhető eredménye az oktatásnak, más nem fontos, nem lényeges. A pedagógiai munka sikere is ehhez kapcsolódik, a legjobb pedagógusok versenyeredményekkel is megspékelik az elért magas osztályátlagot.

Azt hiszem, ez általános volt, és ma is sok helyen az. Korábban mindenhol ment is ez addig, ameddig egy-egy osztályban csak két-három gyerek volt halmozottan hátrányos helyzetű, ha velük nem is, a többivel lehetett „feladatközpontúan”, tervezetten, célirányosan, tempósan haladni, ők meg, hát, legfeljebb lemaradtak. De hát „nem lehet mindenkiből Einstein”, ugyebár – mondták. Ám ahogy a leszakadó térségek átrendeződtek, no meg nekilendült a szegregáció, az arányok felborultak, ma már az érintett iskolák zömében fordított az arány, két-három gyerek az, akivel lehetne haladni, ha a többi nem kötné le a tanárt teljesen, azokkal a problémákkal, amire nincs se hatása, se tudása. Lassan mindenki lemarad, az eszköztelenné váló pedagógus is feladja. Kiég. Elege lesz mindenből.

Mert itt már nem működik az a módszertan, amit a pedagógusok eddig vittek. Ami zömében a frontális módszereken alapuló, nagy figyelemkoncentrációt igénylő, teljesítménycentrikus szemléletű. Ám ezek működtetését lehetetlenné teszik azok a problémák, melyeket a gyerekek otthonról hoznak magukkal, amelyekről a pedagógusok nem tudnak semmit, és nem is akarnak tudomást venni. Ők „le akarják adni az anyagot”, mert rajtuk ezt kéri számon a rendszer, és az eredményeknek is erről kell szólnia. A statisztikákat bekérőket pedig nem érdekli, hogy hány gyerek volt figyelemkoncentráció hiányos, vagy agresszív órán, hányan élték ki az iskolában az otthon kapott hatások lecsapódásait. Ott csak az a lényeg, hány szótagot olvasott adott másodperc alatt, vagy milyen volt a műveleti sebesség.

Nos, én egyre inkább érzem, hogy a szakemberképzésnek kellene átrendeződnie. Alkalmazkodnia kellene a változásokhoz.


Tartok néha előadásokat egyetemeken, és látom, a hallgatók mennyire keveset tudnak a szegénységről, a cigányságról, hányan gondolkodnak az ostoba sztereotípiáik keretein belül a kérdésekről. Pedig mennyire fontos lenne, hogy erről is tanuljanak. Hogy ne csak a „jól működő”gyerekre készüljenek fel, hanem azokra is, akik ettől eltérnek. Mínuszban is. Akikből egyre több van.

Azt gondolom, kellene egy olyan tantárgy, amit kötelezően fel kellene vennie minden leendő, gyerekekkel foglalkozó szakembernek. Ami szociális nézőpontból tekint rá a pedagógiára, és egyszerűen beemel olyan kérdéseket, amelyek meghatározzák annak a pedagógia munkának a minőségét, amit majd végezni fognak, ha kilépnek a felsőoktatásból. És nem kerülhet mindenki elitiskolába, valakiknek kellene tanítania a szegregálódó, vagy szegregált iskolákban is. De erre fel kellene készíteni őket.

Sok minden szükséges ehhez. Tanítani a lakhatási szegénység mindent meghatározó szerepéről, a szegénységben működő túlélési stratégiákról, látni és érteni a 21. századi fogyasztói társadalom hatásának lecsapódását náluk, ismereteket átadni a leendő szakembereknek a mennyiségi és a minőségi éhezésről, a családon belüli erőszakról, kommunikációról, a droghasználatról, a jelzőrendszerről, a kiemelésről, az uzsoráról, mindenről. Mert most ezekről fogalmuk sincs. Egyszerűen muszáj lenne, hogy rálátásuk legyen szociális kérdésekre, no meg a gyermekvédelmi rendszerre, akikkel karöltve kellene együtt dolgozniuk ezekért a gyerekekért.

Mert akkor jobban értenék, hogy a munkájukat milyen tényezők fogják majd befolyásolni. Értenék, miért viselkedik úgy a gyerek, ahogy, mert pl. a családjuk uzsorás, ahol van pénz, a mások megfélemlítéséből, fenyegetéséből, amihez nem kell tanulni, elég csak „gyúrni”. Vagy miért olyan az, aki meg mondjuk éppen a másik oldalról érkezik, a megfélemlített, rettegő családból, ahol a kölcsönkérések újra és újra ismétlődő hullámaiban vergődnek. Aki a félelmét az osztályban fogja agresszióval levezetni a többin, mert valahol neki is ki kell adnia magából.

Akkor látnák, hogy egy lakhatási szegénységben élő családnál, ahol egy szobába zsúfolódnak télen mindannyian, és egész éjszaka megy a tv, onnan nem érkezhet kipihenten a gyerek. És ha még nem is reggelizett, nehezen lesz motiválható a történelemkönyv adott fejezetének elolvasására. Mert észrevehető az álmatlan éjszaka, az éhség, az abúzus. Ha tudjuk, hogy mit kell figyelni, hogy kell kérdezni, milyen játékokat játszani velük, hogy kiderüljön. Ha a gyerekre figyelünk.

Persze ekkor nyilvánvalóvá válhatna az is számukra, hogy mennyire tehetetlen egy pedagógus ezekkel a begyűrűző problémákkal szemben. De ő is egy rendszer része, és értenie kellene, hogy van kivel összefogni, hogy nincs egyedül. Itt kiemelhető lenne a jelzőrendszer fontossága, hogy igen, legyen gyanús egy elcsípett beszélgetés, egy rossz érzés, amit jelezni kell a gyermekjólétnél, vagy épp a rendőrségnél. Hogy nem lehet mindenből kimaradni azzal a kifogással, hogy „nem dolga egy pedagógusnak” ez. Mert épp ez a baj. Hogy lassan senkinek sem dolga.

Most kétségbeesett küzdelem zajlik, a kapcsolódások lassan eltűnnek, az „ezeket semmi sem érdekli” mint lelkiismeretet nyugtató indok egyre vállalhatatlanabb. Mindeközben áradnak az értelmetlen osztályfőnöki- és szaktanári figyelmeztetések meg az elégtelenek. A gyerekekről (és a szüleikről) pedig mindez lepattan. Még sincs átgondolás, másképp gondolkodás, „újratervezés”.

Nincs rá tudás? Valószínűleg nincs. Talán, ha tanulnának róla. Ha része lehetne ez is a pedagógusok felkészítésének.

A probléma pedig csak nő. Térségek, régiók gondjává válik. Pedig a pedagógusokat éppen arra kellene felkészíteni, hogy mérsékeljék a társadalmi szakadékot. Mert kellő tudás birtokában képesek lennének rá.

Az első lépés lehetne a szociális nézőpont beemelése a pedagógiába.

MI LESZ ORBÁN VIKTORRAL, HA SENKI SEM AKAR BARÁTKOZNI VELE?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.03.31.


Egyre többször jut eszünkbe a magyar miniszterelnök szerepléseit látva a „nyomják Krahácsot!” szállóigévé vált mondás Baktai Ferenc kabaré-jelenetéből. Olyan helyzetekre használjuk ezt a kesergést a magyarok, amikor úgy érezzük, hogy az egész világ összefogott ellenünk. Kétségtelen, egyre fogynak a külföldi szövetségesek Orbán Viktor körül, s ma már sokan látni se nagyon szeretnék maguk körül azt a politikust, akit saját pártcsaládja is megbélyegzett. Maga Orbán is sokat panaszkodik mostanában, hiszen naponta arra ébred, hogy valahol megint bírálták a politikáját. A panasz helyett esetleg el lehetne gondolkodni azon, vajon a kritikák nem jogosak-e?

A nagy focibolond miniszterelnök a végsőkig kitart amellett a nagy futballbölcsesség mellett, hogy győztes csapaton nem érdemes változtatatni. Amikor 2015 nyarán a menekültválság csúcspontján megszületett a kormány kommunikációs csapatában az az elhatározás, hogy innentől a magyarok idegen emberektől, kultúráktól és vallásoktól való félelmére építik stratégiájukat, még nem is sejtették, hogy az akkor mozgásba hozott migránskerék a mai napig gőzerővel pörög. Pedig körülöttünk a világ sokat változott azóta, hiszen új problémák, más jellegű válságok sora söpört végig a világon, ám a magyar kormány alaposan beásta magát migránsválság sáncai mögé.

A probléma nem csak az, hogy időközben maga a migrációs probléma is vesztett a súlyából, hanem az, hogy minél kevésbé jönnek menekültek Európába, a Fidesz sajtógépezete annál jobban igyekszik feltupírozni a jelenséget. Nem kétséges, a migráció kérdése az egyik legfontosabb téma mai is az Európai Unió országaiban, ám az EP-s választások tematikáját nem ez az egyetlen kérdés határozza majd meg. Kivéve Magyarországot. A Fidesz még saját párttagságát is kockáztatta annak érdekében, hogy csavarjon még egy fokozatot az idegenellenes kampányon, igaz a végén csak” felfüggesztés lett az EPP és a magyar kormánypárt konfliktusából.

Ma azonban már ott tartunk, hogy portugál lapok szerint még a diktátorként számon tartott angolai elnök sem volt hajlandó kezet rázni egy olyan idegengyűlölő politikát hirdető politikussal, mint Orbán Viktor. Ezt persze vitatja a magyar kormánymédia, ám azt nem tagadhatja, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt listavezetője inkább lemond arról, hogy megválasszák bizottsági elnöknek, ha ehhez a Fidesz képviselőinek szavazatai is kellenek. Úgy tűnik, Weber ráérzett annak az ízére, hogyan lehet népszerűséget szerezni a nyugat-európai szavazók körében azzal, ha elhatárolódik Orbántól...

A SZERENCSÉTLEN SORSÚ GYEREKEKET MEG ELTÜNTETIK, MINT A HAJLÉKTALANOKAT. HOGY NE RONTSÁK A GYÖNYÖRŰ KILÁTÁS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.03.31.


...Itt tartanak: egy gyermekotthon megszüntetése államtitok! 2019, Magyarország: az, hogy a fóti gyermekotthonban élő gyerekeket pontosan hova tervezik vinni — kit, hova, mikor, és mi a szakmai terv, államtitok. Kussolnak, titkolóznak, összevissza halandzsáznak, miközben itt tényleg a legkiszolgáltatottabb, legsúlyosabb állapotban levő és az áthelyezést leginkább megsínylő gyermekek és gondozóik sorsáról van szó. Velük szórakoznak az elvtársak, aztán majd Tiborcz vagy Mészáros vagy valamelyik seggarcú oligarcha lecsap a kastélyra, amint arra március elején a mindig jól értesült Magyar Nemzet volt szíves utalni:

Információnk szerint a gyermekváros elköltözése utáni években a kastélyt és a díszparkot eredeti állapotában állítják helyre, majd állami protokoll-, illetve kulturális-társadalmi események színhelyeként szolgál. (…) közel a repülőtér, exkluzív a hely, a megújulásával mindenki csak nyer. A fótiak is, hiszen gyönyörű parkot és pezsgő kulturális életet kapnak.

Az exkluzív kurva életbe, abba! Hát persze, hogy a rohadt állami protokoll fontosabb, mint a kiszolgáltatott magyar gyerek sorsa. Hát persze, mindig megfeledkezem arról, hogy sakálokat, hiénákákat, dögkeselyűket megszégyenítő emberi bomlástermékektől még csak el sem várható az emberség, a tisztesség, a jóindulat, az építő szándék. Majd pezsegni fog a fóti kulturális élet, ja, a szerencsétlen sorsú gyerekeket meg eltüntetik, mint a hajléktalanokat, hogy ne rontsák a gyönyörű kilátást. Amikor a választási kampányban bidíszletként lehet használni, akkor fontos az a gyerek, ha szerencsétlen sorsú, gyermekotthonban nevelkedőkről van szó, akkor csak nyűgnek, tehernek vannak. Embertelen gazemberek...

A CSENGERI ASSZONY MEGMENTI KÓSÁT?

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.03.31.


...Csak emlékeztetőül: Szabóné, saját állítása szerint mesés összeget örökölt, amely pénz felhasználására Kósa Lajost, akkori debreceni polgármestert, országgyűlési képviselőt hívta segítségül. Ezt a szándékot közokiratban is rögzítettek, közjegyző előtt hitelesítették, az okiratot ráadásul a Közjegyzői Kamara elnöke készítette. Az irat hitelességét maga a politikus is elismerte elsőre, bár a későbbiekben mindent hamisítványnak titulált, a csengeri nőt, akivel bizonyíthatóan jó kapcsolatokat ápolt, csalónak minősített. Kósa – az eddig látható papírok alapján – különböző előnyöket is élvezett volna a sok-sok pénz hasznos befektetésért cserében, legalább is az ügyvéd nyilatkozatai és a nyilvánosságra került megállapodások alapján. Szabóné, ugyancsak közjegyzői okiratban jutalmazta volna először Kósa Lajos feleségét – 800 millió forinttal -, majd meg nem nevezett ok miatt ezt az összeget Kósa édesanyja kapta volna meg.

Hogy pontosan mi igazolható Szabóné és Kósa közös akcióiból, svájci utazásaiból, egyelőre nem tudni, a nyomozók hallgatnak; semmilyen részlet nem szivárgott ki, noha eddig tapasztalhattuk, hogy a politikailag érzékeny, és az ellenzék valamely tagjára kellemetlen ügyekből rendre ki-ki csúszik a kormánypárti sajtónak egy-egy hír-morzsa.

Most azonban csend van, a lassan egy éve előzetesben ülő nőről nincsenek új információk, legfeljebb azok, amelyeket Helmeczy László osztott meg. Például az is, hogy a nyomozók egyelőre semmi jelét nem adják annak, hogy Kósa Lajost szeretnék tanúként meghallgatni, noha ezt a követelményt Helmeczy többször is előadta. Válasz, vagy magyarázat eddig nem született arra, hogy a hatóság miért nem hajlandó, vagy eddig miért nem volt hajlandó meghallgatni a politikust. Helmeczy szerint az is indok lehet, hogy tanúként igazmondásra kényszerített, márpedig, ha történetesen nem a valót mondaná áll a kihallgatásán (meghallgatásán?), akkor maga is büntethetővé válna.

Nos, az ügyvédcsere magyarázatát valahol itt kell keresni. A hírklikk.hu ugyanis úgy tudja, hogy végül Szabó Gáborné döntött Helmeczy lecserélése mellett, ami persze előfordulhat; megeshet, ha a gyanúsított nem tartja elég hatékonynak az őt képviselő szakembert. Az azonban meglepő, hogy az eddig nem fizető asszony mellé nem kirendelt ügyvéd került, hanem Hajzer László, egykori rendőrkapitány, a Fidesz korábbi nyíregyházi frakcióvezető helyettese.

Az a tény ugyanis, hogy egy deklaráltan volt fideszes – nem tudhatjuk a jelenlegi pártállását, de nincs okunk feltételezni, hogy Hajzer hátat fordított volna Fidesznek – jogi képviselőt kért fel a gyanúsított, arra enged következtetni, hogy Kósa Lajos meghallgatását a jövőben már nem fogják kezdeményezni. Más kérdés, hogy a nyomozók részéről egyáltalán megkerülhető lenne-e egy ilyen fontos lépés, de hogy az új ügyvéd ezt fogja szorgalmazni, vagy nem úgy fogja sürgetni, ahogy ezt Helmeczy tette, abban eléggé bizonyosak lehetünk. Vannak olyan – börtönfolyosói – hírek is, hogy Szabóné úgy értesült: jobban jár, ha erről a vonalról leszáll, nagyobb esélye nyílik a gyors szabadulásra.

Mindenesetre, akárhonnan vizsgáljuk az ügyet, túl sok volt már benne eddig is a furcsaság, elsőként az, hogy vajon tényleg magányos csalóként követte el a cselekményeket az amúgy elég egyszerűnek tartott csengeri nő, aztán a Kósa Lajoshoz fűződő baráti kapcsolata, a fényképekkel bizonyított közös programok, furcsa a nagyon elhúzódó előzetes letartóztatás is, az meg végképp meglepő, hogy egy olyan ügyben, ahol egy jelentős kormánypárti politikus szerepet játszik, vajon miért éppen egy korábbi fideszes ügyvédet kér fel a gyanúsított, a közismerten ellenzékiként számon tartott Helmeczy László helyett.

Hacsak nem így jár jól mindenki.

NO COLLUSION – A KÉT ÉVE VÁRT MUELLER-JELENTÉS ÉS A SZOMORÚ REALITÁSOK

VILÁGTÉRKÉP / VAGESZBLOG
Szerző: ÁTLÁTSZÓ / VÁGVÖLGYI B. ANDRÁS
2019.03.30.


Miután 2017 májusában James Comey-t, az FBI igazgatóját lemondatta Trump, majd rögtön erre jött a hír a különleges ügyész kinevezéséről – Robert Mueller volt FBI igazgató személyében – azóta várja a bulvárhír-éhes nyilvánosság, mi történt a leendő elnök és az oroszok között. A magyar online médiában is jelent meg erről mostanában átfogó összefoglaló, ezért nem az eseménytörténetre, hanem a várható eseményekre fókuszálunk.

Sokan elkámpicsorodtak Robert Mueller jelentésének zanzájától, amit William Barr, az új, Jeff Sessionst követő igazságügy-miniszter foglalt össze. No collusion, nincs összejátszás, ez a lényege a Trump által jó okkal kinevezett igazságügy-miniszter összefoglalójának. A következmény: mostani tudásunk szerint 2021 január végéig már szinte bizonyosan Donald Trump marad az Egyesült Államok elnöke, és aki ismeri valamennyire is a volt ingatlanfejlesztőt és valóságshow-szereplőt, az tudja, magától nem tesz majd olyat, mint amit Richard Milhous Nixon tett 1974 augusztus 9-én, amikor a sajtóvádak és az impeachment-veszély miatt államférfiúi tartással önként lemondott hivataláról.

Lássunk tisztán: egy több, mint háromszáz oldalas jelentésből mazsolázott ki négy oldalt az elnök embere (melyből csak kettő foglalkozik magával a témával), és maga Mueller, igen szűkszavúan, annyit mondott, hogy az oroszok beavatkoztak ugyan a 2016-os amerikai elnökválasztásba, de nem volt szándékos összejátszás (collusion) Trump és az oroszok között. Ugyanakkor, és ezt hangsúlyozta, felmentés (exoneration) sincs.

Trump kampánycsapatából többek ellen várható vagy már meg is történt a vádemelés (George Papadopoulos, Carter Page, Michael Flynn, Paul Manafort, Roger Stone ellenében), most az igazi kérdés az, hogy részesül-e valamelyikük elnöki kegyelemben. A kampánycsapatnak nem volt tagja Trump személyi fixere és ügyvédje, Michael Cohen, aki korábban azt vallotta eskü alatt a képviselőházi bizottság előtt, hogy „[Trump] rasszista, egy bűnöző, és csaló”.

Cohen volt az, aki hallgatási pénzeket fizetett az elnökjelölt korábbi házasságon kívüli szexpartnereinek (egy pornószinésznőnek és egy Plaboy-modellnek), és eljárt a moszkvai Trump Tower építésének ügyében.

Amit a jelentés maradék 300+ oldaláról megtudunk, az korábban már számtalanszor körbejárta az amerikai sajtót, ennél több nem jött ki az elnök embere által engedélyezett ismertetőben. A teljes szöveg továbbra is lázban tartja az amerikai sajtót, és Max Frankel, a The New York Times volt főszerkesztője nyugdíjas véleményformálóként mondta ki a lényeget: az oroszok Trumpot azért segítették – sok millió hamis Twiter és Facebook profillal, a DNC meghackelésével, a WikiLeaks útján szivárogtatott e-mailekkel –, mert nagyon el akarták kerülni, hogy az országukkal kritikus Hillary Clinton elnök legyen és jobban a körmére nézzen az oroszok világszinten űzött ügyes-bajos dolgainak...

DEL MEDICO IMRE: ÉRDEKES LENNE MEGÉLNI A SZÁZAT

24.HU
Szerző: NAGY JÓZSEF
2019.03.31.


Nagyinterjú minden idők legaktívabb magyar sajtólevelezőjével szalámiról és tolószékről, fráterségről, bónkontrollról és nagy pofáról, facsemetéről és levéltárról, protekcióról és memóriáról, balfaszságról és patkolásról, szappanprésről és csodás idomokról, írógépről és kétujjas száguldásról, Speerről és Ottóról, darabolt királyi szőnyegről és elfuserált magyar történelemről, sztánokról és 
hat-háromról. Életről, halálról.

Azért az valami, hogy már nyolcévesen, 1931-ben tagja volt az Est című újság gyermekparlamentjének.

Marhaság.

Tessék?

Marhaság, mondom.

Sikerül bakival nyitnom az interjút az újságíróbakik legfőbb vadászának otthonában?

Ne korholja magát, én is láttam tavaly a cikket ezzel a gyerekparlamentes ostobasággal. Nem voltam a tagja, maradjunk ennyiben.

Az az infó stimmel, hogy a Del Medico família Olaszországból került Magyarországra?

Perfekt! A tizenkilencedik században számos olasz szalámikészítő települt át Magyarországra, mások mellett a Dozzik, a Vidonik és mi. Dédapám, Pietro Del Medico Tarcentóban született, Budapesten ő alapította az 1850-től 1912-ig működő első magyar szalámigyárat, méghozzá Del Medico Péter és Fia Első Magyar Szalámigyár néven. Apám már 1931-ben, negyvenhárom évesen meghalt, alig emlékszem rá. Megözvegyülő édesanyám kicsiny, mindössze tizennégy szobás panziót nyitott a Bécsi utcában. Úri közönség, a társadalom krémje lakott ott, arisztokraták, diplomaták, tehetős polgárok. Olyanok, mint Révai János gróf, aztán Keresztes-Fischer Ferenc belügyminiszter fivére, Miklós. A panziónkban talált otthonra Bernáth László címzetes honvédelmi államtitkár, ki később atyai barátom lett, valamint Goldberger István a híres gyáros família bécsi ágából. Károlyi Mihály húga is a vendégünk volt. Egyesek évekig maradtak, mások csak a báli szezonban béreltek szobát.

Évekig?

Nálunk otthonra találtak. 1948-ig volt meg a panzió, de valójában már 1944-ben megszűnt a jó világ, amikor a nyilasok önhatalmúlag kineveztek fölénk egy igazgatónőt, minket pedig kirúgtak, de legalább a lakásunkban maradhattunk. A háború után visszavettük a panziót, de a nő persze nem számolt el a jövedelemmel.

Érte nagyobb veszteség is a családot. Az édesanyja a háború után az ön bátyját keresve hirdetést adott fel a következő szöveggel: „Fiamat, dr Szili Györgyöt 1944. július elején deportálták Sárvárról Auschwitzba, Birkenau D. Lagerből vitték be 1945. január 20. körül állítólag Németországba Gleiwitz felé. Aki tud róla, könyörögve kérem értesítsen: DEL MEDICO IMRÉNÉ”. Hogyhogy őt vitték, önöket meg nem bántották a nyilasok?

Anyám zsidó, György az első házasságából származott. A bátyám karpaszományosként kétszer járta meg a frontot, de harmadjára, negyvennégyben már munkaszolgálatra hívták be, azt nem akarta, próbált leszökni Romániába. Balszerencséjére egy agent provocateurnek fizetett, aki átadta a rendőrségnek. Sárvárra internálták, onnan Auschwitzba, majd mint munkaképest hajtották Nyugatra. Aztán menet közben a németek agyonlőtték az egész társaságot...

KÖVESI (TARTALÉKUL) FÉLRETÉVE?

KLUBRÁDIÓ / HETES STÚDIÓ
Szerző: Klubrádió / SZÉNÁSI SÁNDOR
2019.03.31.A Hetes stúdióban az alábbi témákról volt szó:

Öt év alatt, több mint 2100 számlán, 160 milliárd fekete és szürke pénzt mostak tisztára Magyarországon. Ezek az úgynevezett stabilitási számlák mostanra elkezdtek lejárni. Hogy elődeihez képest, miért ez a konstrukció lett sikeres erre kerestük a választ.

Hogy melyik a legnépesebb etnikum ma Magyarországon, és miért éppen ők? Erre is választ kaptunk az adásban.

Hogyan értékelik a Fidesz tagságának felfüggesztését az Európai Néppártban? Mit szólnak a magyar ügyekhez: Erről beszélgetett Csernyánszky Judit Strasbourgban három német képviselővel.

Könnyen lehet, hogy Laura Codruta Kövesi lesz az Európai Ügyészség vezetője. A jogász korábban a román korrupcióellenes ügyészséget, a DNA-t irányította. Romániában sokan hősként ünneplik, de rengetegen vannak, akik legszívesebben őt is rácsok mögött látnák. Galavits Patrik romániai segítséggel próbált meg hiteles portrét rajzolni Laura Kövesiről és a korrupcióellenes ügyészségről.

Megbeszéltük a hetet Gergely Zsófiával, György Zsomborral és Bolgár Györggyel.

MARADT MÉG LOPNIVALÓ?

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.03.30.


Örkény félperces 2019-ből

– Árpád: van még valami, amit nem loptunk el ebben az országban?
– Mozdítható?
– Lehet az is. De ha ingatlan, az sem baj.
– Ehhez át kellene néznem a feljegyzéseimet..
– Árpád, neked feljegyzéseid vannak arról, amit elloptunk? Meg vagy te hibbanva? És ha megtalálják?
– Csak vicceltem Főnök. Akartam látni, milyen az, amikor elsápadsz, remegni kezdesz és kiráz a hideg.
– Rossz vicc volt. Ennél még az is jobb volt, amikor Ibizán mozgattad az orrodat.
– A kedvedért mozgathatom most is. Akarod?
– Erre most nincs idő. Az érdekel, hogy van-e még valami, amit még nem loptunk el. Kaszinó, föld, trafik, letelepedési kötvények. Bármi.
– Megint lopni akarol, Főnök?
– Épp ellenkezőleg.
– Visszaadni?
– Na, hülye azért nem vagyok! Csak válaszolnék az ellenzéki vádakra, hogy még mennyi minden van, amit nem loptunk el. Erről kellene egy lista.
– Rövid lesz, Főnök!
– Legföljebb majd kétszer is elmondom. Vagy háromszor, mert annyi a magyar igazság.

TI ÉRTITEK MI TÖRTÉNIK A BREXITTEL?

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2019.03.31.


Ha minden a tervek szerint alakult volna, akkor ma az Egyesült Királyság már hivatalosan nem lenne az Európai Unió tagja, március 29-én, pénteken ugyanis kik kellett volna lépnie. Minden azonban nem alakult a tervek szerint.

„Rendezett kilépés”

2016 nyarán, pár héttel a meglepetésszerű és szoros eredménnyel végződött kilépési népszavazás után az újdonsült konzervatív miniszterelnök, Theresa May azt mondta, „a brexit azt jelenti: brexit”. A kijelentés azt volt hivatott jelezni, hogy az új kormányfő ugyan az Unióban maradás mellett kampányolt, mégis tiszteletben tartja a választók akaratát, és levezényli az érdemi szakítást az EU-val.

Az azóta eltelt majd’ három év történései azonban teljesen új megvilágításba helyezték ezt a körbenforgó mondatot, mely ma inkább utal a kilépési folyamat elbaltázott jellegére, mint arra „rendezett brexitre”, melyre May mind a mai napig előszeretettel hivatkozik.

A rendezett kilépés, az „orderly Brexit” gondolata pénteken is elhangzott May szájából, miután a brit alsóház többsége harmadszorra is nemet mondott arra a kilépési egyezményre, amelyről Brüsszel és London állapodott meg 2017 március 29-e óta, vagyis mióta utóbbi hivatalosan is jelezte Nagy-Britannia kilépési szándékát.

Pedig May tényleg mindent megpróbált, utolsó pillanatban még azt is bejelentette, amennyiben a képviselők mégis elfogadják az egyezményt, és ezzel a Brexit egy újabb stádiumába léphet, ő lemond mandátumáról és átadja helyét egy új miniszterelnöknek. Ezzel a lépéssel az volt a célja, hogy a Konzervatív Párton belül a megállapodás oldalára állítsa azon riválisait, akik bukásának siettetése céljából mondanak nemet a dealre.

Ez a manőver részben sikerült is, hiszen több prominens riválisa, aki az előző két alkalommal az egyezmény ellen szavazott, most mégis támogatta Mayt. Köztük volt Boris Johnson, May korábbi külügyminisztere, és Jacob Rees-Mogg is, a konzervatív kilépéspártiak másik hangadója. Sőt igent mondott Dominic Raab, May második brexitügyi minisztere, aki korábban épp az egyezménnyel szembeni ellenérzései miatt távozott a kabinetből.

Ám még ez sem volt elegendő, a szerződés mellett csak 286 képviselő tette le voksát, szemben azt ellenzők 344 szavazatával. Ez az 58 szavazatnyi különbség jelentősen kevesebb, mint a március eleji 149, és a januári 230 – ez utóbbi a brit parlament történelmének legnagyobb kormánypárti vereségét is jelenti egyben...

MINDEN NEMZEDÉK ÉLETÉBEN EGYSZER KITÖR A HISZTÉRIA A BARBÁROK MIATT

444.HU
Szerző: plankog
2019.03.30.


John Maxwell Coetzee Nobel-díjas dél-afrikai író könyve, A barbárokra várva elvileg nem újdonság a magyar olvasóknak. Az 1980-as regény háromszor is megjelent magyarul, először 1987-ben, de nem mondhatni, hogy letarolta volna a könyvpiacot, egymás kezéből kapkodták volna ki az olvasók, és rendszeres hivatkozási alappá vált volna. Egy nehezen kiejthető nevű, ráadásul nem is a nyugati világból való író kicsit egzotikus, de mégsem igazán egzotikus története - nem könnyű alaphelyzet, és sokáig hiányzott valami ahhoz, hogy tényleg megragadja az olvasók figyelmét. 

„Eddig háromszor jelent meg magyarul, és háromszor nem vette észre a magyar közönség, pedig mintha neki írták volna”, írta az új magyar kiadás szerkesztője, Filippov Gábor.
Egy sötét, barbár kéz kinyúl

Aztán úgy alakult, hogy 2019-re egészen más élmény elolvasni mondjuk ezt a fejtegetést a regény főhősétől:

Véleményem szerint minden nemzedék életében egyszer elkerülhetetlen, hogy hisztéria támadjon a barbárok körül. Nincs a határvidéken olyan nő, aki nem álmodott volna arról, hogy egy sötét barbár kéz nyúl ki az ágya alól, és megragadja a bokáját, nincs olyan férfi, akit ne gyötört volna látomás, amelyben barbárok dorbézolnak a házában, tányérokat törnek, fölgyújtják a függönyeiket, megerőszakolják a lányait. Ezek az álmok a túlzott kényelem következményei.”

A történet röviden: a meg nem nevezett birodalom nyugodt határvidékén élő bíró azzal szembesül, hogy a hatalom hivatalnokai megérkeznek rendet rakni a „barbárok” jelentette veszélyre hivatkozva. A bíró barbárok helyett leginkább csak nomádokat ismer, akik nem jelentettek veszélyt rájuk. A birodalomnak viszont szüksége van az ellenségre, így brutális zsarnokság épül ki a „civilizáció” védelmében. A félelem gerjesztésével sikerül elérni, hogy a helyiek a nomádok ellen forduljanak, közben a főszereplő sorsa is megfordul...

ČAPUTOVÁ NAGYOT NYERT, Ő SZLOVÁKIA ELSŐ NŐI ÁLLAMFŐJE

INDEX
Szerző: IVAND
2019.03.30.A korrupcióellenes üzenetekkel kampányoló környezetvédelmi aktivista és jogásznő Zuzana Čaputová nagy különbséggel győzte le a Robert Fico pártja által támogatott Maroš Šefčovič EU-biztost a szlovák elnökválasztás második fordulójában. Čaputová az ország első női, és a legfiatalabb államfője is. A köztársasági elnök jogkörei korlátozottak, mégis fontos szimbolikus és aktuálpolitikai jelentősége is van Čaputová győzelmének.

Zuzana Čaputová polgárjogi aktivista nagy fölénnyel nyerte a szlovák elnökválasztás második fordulóját. A szinte végleges, 99,5 százalékos feldolgozottságnál 58,4 százalékkal nyert, míg a Robert Fico Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) kormánypártja által támogatott Maroš Šefčovič EU-biztos 41,6 százalékon végzett.

ČAPUTOVÁ A GYŐZELMÉVEL TÖRTÉNELMET ÍRT: Ő SZLOVÁKIA ELSŐ NŐI, ÉS 45 ÉVESEN A LEGFIATALABB KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKE IS.

A győzelme nem meglepetés, az ellenzéki jelölt ugyanis nagy fölénnyel, 40,5 százalékkal nyerte meg március 16-án az első fordulót is, több mint kétszer annyi szavazatot kapott, mint a második helyen 18,7 százalékkal továbbjutó Šefčovič. A magyarok többsége is Čaputovára szavazott az első fordulóban...


ÉS AKKOR HIÁBA VETTÜK ELŐ A SZÁMOLÓGÉPET A A PAKS II SZERZŐDÉSHEZ

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.03.31.


A kilépés eredeti határnapján sem lehetett még tudni, mi lesz a Brexittel; kiderült, hogy a Roszatom három év garanciát vállalt a paksi bővítésre; szigorítani kezdett az MNB. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Harmadszor is leszavazta a brit parlament a Brexit-megállapodást, épp azon a napon, pénteken, amikor az eredeti tervek szerint megszűnt volna a brit EU-tagság. Mivel két nappal korábban azt megszavazták, hogy halasszák el a Brexitet, jelen állás szerint a brit kormánynak április 11-ig kell jeleznie, hogy hosszabb halasztást kér, ha pedig ez nem történik meg, akkor április 12-én kizuhan az ország az EU-ból. Donald Tusk gyorsan össze is hívta április 10-re a rendkívüli EU-csúcsot.

Az EU addig is elfogadta az összes olyan intézkedést, amellyel egy megállapodás nélküli Brexit hátrányos következményeit igyekszik elhárítani. Így például egy éves átmeneti időszakra biztosították a légi közlekedés jelenlegi rendszerének fenntartását, a pénzpiacok működhetnek tovább. A szárazföldi és a tengeri közlekedés szabályai szintén egy évig, a vasúti szabályok három hónapig maradnak változatlanok. A franciák már meg is erősítették a Párizsból Londonba tartó vonatok utasaira váró határellenőrzést a Gare du Nord-on, emiatt a Eurostar naponta több vonat indulását törölte és arra kérte az utasait, inkább ne velük utazzanak...

KISHAJÓS VIZSGA KÖZPÉNZBŐL MINISZTÉRIUMI VEZETŐKNEK, SAJÁT INFORMÁTORÁT IS FELDOBTA A PROPAGANDAMÉDIA

MUTYIMONDÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: ÁTLÁTSZÓ / RÁDI ANTÓNIA
2019.03.30.


444: még egy határon túli fociakadémia alakul

A kormány támogatja a Partiumi Labdarúgó Akadémia létrehozásának előkészítését – szúrta ki a szerdai Magyar Közlönyben a 444. Első körben erre 216 millió forintot szán a kormány, de ez csak az előkészítés költsége, nem a teljes beruházásáé. A Partiumi Labdarúgó Akadémia lesz a 10. határon túli akadémia, amit a kormány a költségvetésből támogat. Már kész a csíkszeredai, a topolyai és a dunaszerdahelyi akadémia, készül a munkácsi, sepsiszentgyörgyi, eszéki, lendvai, tervekben van a révkomáromi és rimaszombati, és most a partiumi, ami Szatmárnémetiben lesz.

HVG: Polttól kért szigorúbb eljárást a Pesti Srácok újságírója a Czeglédy-ügyben

Kiadta az ügyészségnek a neki súgó MSZP-s informátort a Pesti Srácok újságírója, hátha így eredményesebb lesz a nyomozás, és méltatlankodva kevesellte a „politikai szálat” a büntetőügyben – derül ki a nyomozati anyagokból. A kormánylap újságírója a Polt Péternek címzett dokumentumban leírja saját „jelentős szerepét” is az eljárásban.

24: családja biztonsága érdekében visszalép az újpesti ellenzéki jelölt

Visszalép a IV. kerületi közös ellenzéki polgármester-jelöltségtől Szalma Botond, íra a 24 az Újpesti Hírmondóra hivatkozva. Az ellenzéki pártok közleménye szerint a valamennyi ellenzéki párt által támogatott polgármesterjelölt „nyomós, családi okok miatt nem tudja a továbbiakban vállalni az ellenzéki polgármester-jelölti feladatokat”. Szalma Botond a közleményben leszögezte, hogy mint mindenki más számára, „neki is a családja, és a családja biztonsága az első”. Szalma egykor a KDNP budapesti elnöke volt, most az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd támogatásával indult volna Újpesten.

Népszava: kishajós vizsga közpénzből minisztériumi fejeseknek

Agrárminisztériumi vezetők, köztük jelenlegi és volt államtitkár-helyettesek ingyenesen végezhettek el kishajó-vezetői tanfolyamot, sőt, a vizsgadíjukat is a magyar adófizetők állták. Az Agilis-Pákász Bt.-vel kötött vállalkozási szerződés alapján ingyen szerezhette meg a hajóvezetői vizsgát Szinay Attila jogi és igazgatási helyettes államtitkár, Ugron Ákos Gábor volt helyettes államtitkár, jelenleg a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója, de a listán ott találjuk a tárca környezetvédelmi és titkársági referensét is.

444: a NAV nem érzi magát nyomozóhatóságnak, ha Kósa Lajos feleségéről van szó

Generációk társasjátéka nevet viselte a program, melyről a helyszínen nem derült ki, miben más, mint egy sima szombat esti társasjátékozós kocsmázás a debreceni Sheldon’s bárban. A rendezvényt Kósa Lajos feleségének egyesülete szervezte, a kapcsolódó programsorozatot 10 millió forinttal támogatta az Emmi. Varga Zoltán, debreceni DK-s képviselő feljelentést tett csalás, költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználásának gyanújával. A NAV Észak-alföldi bűnügyi igazgatósága március 20-án már meg is írta a nyomozást elutasító határozatot. Az indokolás szerint a feljelentő nem tárt fel minden tényt és nem végezte el előre a nyomozati munkát helyettük, például nem derítette ki, hogy a minisztérium konkrétan megkapta-e az állami támogatást. Miközben maguk a szervezők az összes facebookos posztjukban és a saját weboldalukon is megírták, hogy ez egy minisztérium által támogatott program. A nyomozó hatóság saját értékelése szerint nem tényfeltáró, hogy kiderítse egy ügy hátterét, ha nem adtak meg neki előre minden adatot.

ELTEMETTÉK BALÓ GYÖRGY SZERKESZTŐ-MŰSORVEZETŐT, A BÚCSÚBESZÉDET BRAUN RÓBERT MONDTA

HVG ONLINE / KULT
Szerző: hvg.hu
2019.03.30.


Végső nyugalomra helyezték Baló György Pulitzer-emlékdíjas, Prima Primissima Díjas újságírót, televíziós műsorvezetőt szombaton Budapesten. Családja, barátai, pályatársai és tisztelői búcsúztak Baló Györgytől a Farkasréti temetőben. Baló György 1947. június 14-én, Budapesten született. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végzett magyar-angol-német szakon.

A Magyar Televízió (MTV) külpolitikai szerkesztőségében dolgozott 1975-től, valamint a Mozgó Világ munkatársa is volt; 1989-ben a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöki tisztségét töltötte be. Később, 2000-től az MTV műsorvezetőjeként, majd 2002-től 2006-ig kulturális igazgatójaként dolgozott, 2002-2003 között A hét főszerkesztője volt. 2009-ben a Magyar Rádió Kossuth adóján a 180 perc című reggeli műsort vezette, majd 2010-től 2012-ig az MTV főszerkesztői posztját töltötte be.

Baló Györgyöt 1982-ben Rózsa Ferenc-díjjal, 1988-ban Balázs Béla-díjjal, 1991-ben Pulitzer-emlékdíjjal, 2017-ben Prima Primissima Díjjal tüntették ki.

Életének 72. évében, március 18-án hunyt el, méltósággal viselt, hosszú betegség után, szerettei körében.

Az Indexen közben megjelent annak a búcsúbeszédének szerkesztett változata, amelyet Braun Róbert volt politikai tanácsadó, a bécsi Institute for Advanced Studies vezető kutatója mondott el, Baló. Hetvenegy. Köszönjük. címmel...

ÁLLAMTITOK LETT A FÓTI GYERMEKVÁROS SORSA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2019.03.30.


Titkosította a minisztérium a fóti Károlyi István Gyermekközpont felszámolására vonatkozó adatokat. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő ezért bírósági úton szerezné meg őket.

Hiába próbált közérdekű adatigényléssel konkrétumokat megtudni a fóti Károlyi István Gyermekközpont tervezett megszüntetéséről Szél Bernadett, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) elutasította az adatok kiadását – azokat ugyanis tíz évre titkosították. A független országgyűlési képviselő szombaton Facebook-posztban számolt be erről, a minisztérium magyarázata az volt, hogy a kért adatok „döntés megalapozását szolgáló adatnak” minősülnek, ezért titkosak. A politikus jelezte: pert indít az Emmi ellen. 

Az Emmi több mint két éve nem hajlandó részletes szakmai tervvel előállni a gyermekközpont – ismertebb nevén Gyermekváros – felszámolásával kapcsolatban – kérdés, létezik-e egyáltalán ilyen kidolgozott koncepció. Eddig azt lehet tudni, hogy a Fóton élő állami gondozott speciális és különleges igényű gyerekeket budapesti, kalocsai, zalaegerszegi intézményekbe költöztetnék át, a gyermekközpontban ellátott kísérő nélküli menekült gyerekeket pedig az Aszódi Javítóintézet területén helyeznék el május 31-ét követően. 

A Gyermekváros bezárása része annak a kitagolási folyamatnak, amellyel minden olyan „tömegszerű” szociális intézményt megszüntetnének, ahol a gondozottak a társadalomtól elzárva élnek. Csakhogy a fóti gyermekközpont nem ilyen: noha az otthon a fóti Károlyi-kastély területén helyezkedik el, a kastélyban nem élnek állami gondozottak. Számukra a kastély 60 hektáros, ősfás parkjában alakítottak ki családias lakóotthonokat már évekkel ezelőtt – több milliós uniós forrásból. A park pedig nem zárt, hanem mindenki számára nyitva áll, a gyerekek is szinte minden városi rendezvényen részt vesznek – gyakran épp a Gyermekváros ad otthont különböző kulturális eseményeknek. 

Az Emmihez nemrég lapunk is közérdekű adatigényléssel fordult a Fóton ellátott menekült gyerekekkel kapcsolatban: pontos számukra és a gyermekközpont bezárását követő elhelyezésük körülményeire voltunk kíváncsiak...