2015. december 2., szerda

A HEVESI MARCI

HUPPA BLOG

Szerző: Konok Péter


...Ez a hevesi Marci egyszer elgondolta, hogy megosztja a titkát a néppel. Mert hát valahol mélyen jó ember volt, még ha ezt gondosan kompenzálta is, és igyekezett csupa rosszat cselekedni. Írt hát egy könyvet: “Hogyan lettem gyorsan, könnyen, munka nélkül baromi gazdag?”.
A könyv remekül fogyott. Igazi bestseller lett, hiszen mindenki tudni akarta, hogy hogyan is lett a hevesi Marci olyan gyorsan, könnyen, munka nélkül olyan baromi gazdag. Az emberek vitték a könyvet, mint az akciós baromfipárizsit, és a Marci vagyona még gyorsabban, könnyebben és munkanélkülebben gyarapodott.
Az állampolgárok otthon magukra zárták az ajtót, behúzták a függönyöket (akinek volt még ajtaja és függönye), és izgatottan elolvasták a könyvet. Gyorsan megvoltak vele. A könyv pontosan arról szólt, amit a címe ígért. Üres volt az egész, fehér lapok. Csak az első oldalon állt nagy betűkkel a következő: “Hát így.”
A könyv megjelenését a Nemzeti Adó- és Vámhivatal támogatta. Érdekes módon ezen senki sem csodálkozott. 


ITT OLVASHATÓ

NYOLC WOODY ALLEN FILM, AMI NÉLKÜL NEM TUDNÁNK ÉLNI

ORIGO FILMKLUB

Szerző: FILMKLUB


Hogy kinek melyek a kedvencei Woody Allen eddigi 45 filmjéből, többet elmond róla, mint a legtutibb személyiségteszt. A Zelig és A rádió aranykora önmarcangoló és nosztalgikus típusoknak. Káprázatos holdvilág és A varázsige: I Love You a dacos életigenlőknek, Bűnök és vétkek, Kasszandra álma a mizantrópoknak. Fogd a pénzt és fuss!, Banánköztársaság azoknak, akik csak nevetni akarnak, Vicky Cristina Barcelona és Férjek és feleségek pedig azoknak, akik nem hisznek a párkapcsolatokban. Akárki akármelyiket is tartsa a legtöbbre, egy biztos: Woody Allen minimum a harmadik fénykorát éli most, nyolcvanévesen. Mi ezt a nyolc filmjét vinnénk magunkkal az űrbe...

ITT OLVASHATÓ

LIBERÁLIS BOKSZZSÁK

MAGYAR NARANCS BLOG - LIBERÁLIS SZEMMEL

Szerző: Reiner Roland
 
 
Megmenthető még vajon Magyarországon a liberalizmus?

Az elmúlt hónapok során a liberálisok – vagy a liberalizmus – lettek kikiáltva felelősnek a menekültválságért, Európa bénultságáért, az amerikai egyetemek túlzott politikai korrektségéért, de a feminizmus vagy a gendermozgalmak radikális akciói, ötletei után sem túl meglepő a „liberálisozás”. A liberalizmust ma szinte minden politikai közösség támadja, annak tulajdonítva számtalan olyan gondolatot, amely kapcsán a magukat liberálisnak tartók minimum megosztottak. Ezek a kritikák egyébként gyakran egymásnak ellentmondó tulajdonságokkal és véleménnyel rendelkező ellenségként festik le a liberalizmust, de ezek a támadások ettől még önmagukban működhetnek – egy másik politikai közösség másfajta liberalizmusa pedig irreleváns ebben az esetben. Addig azonban, amíg a liberalizmus nem működik politikai közösségként, ez nem fog változni. Minden „illiberális” retorika és cselekvés ellenére a magyar társadalom ma nem gondolkodik kevésbé liberálisan, mint néhány évvel ezelőtt, sőt az ügyek többségében nőtt a hagyományosan liberálisnak, szabadelvűnek, piacpártinak tartott álláspont. Ahogy azonban korábbi elemzésünkben rámutattunk, a liberálisan gondolkodók és a magukat liberálisnak tartók nem ugyanazt a csoportot jelentik: az, hogy valaki emberi jogi ügyekben szabadelvű, a kisebbségeket támogató álláspontot képvisel, nem feltétlenül jár azzal, hogy magát elsősorban liberálisnak tartaná, vagy épp azzal, hogy elfogadó lenne a társadalmi különbségekkel, és a szabadpiaci megoldásokat támogatná. Ez a háromféle liberális definíció a társadalom más-más csoportjaira jellemző – vannak ugyan átfedések, de sokkal inkább párhuzamos liberális csoportokról beszélhetünk...

ITT OLVASHATÓ

"AZ EGÉSZ RENDSZER ARRÓL SZÓL, HOGY NE GONDOLKODJUNK ÉS MARADJUNK CSÖNDBEN"

A TÁRSASÁG A SZABADSÁGJOGOKÉRT (TASZ) BLOGJA

Szerző: TASZ


Azonban Balázs nem volt hajlandó csöndben maradni. Sorra írta a panaszos leveleket, ecsetelte sorsát gyermekjogi képviselőtől önkormányzati közgyűlési elnökön át a gyermekvédelmi főigazgatóság kirendeltségének vezetőjéig, hátha valaki meghallgatja és segít neki és sorstársainak. Addig tette ezt, amíg az intézmény vezetője megelégelte Balázs szókimondását és becsületsértésért feljelentést tett ügyfelünk ellen. Balázst a TASZ vidéki Ügyvédhálójának helyi képviselője védte a rágalmazási perben...

ITT OLVASHATÓ

NE ZAVARJUK ŐKET, ÉPPEN MEGINT LOPNAK!

HACSAKNEM BLOG

Szerző: H_A


...idén novemberben lépett hatályba az a törvény, amely a politikai vezetőket és rokonaikat nagyon helyesen egyébként, kizárta a közbeszerzésekből. (Na, nem mintha Tiborcz kartárs nem állami közbeszerzések révén állt volna a saját lábára, de Polt Péternek éppen elég fontosabb és bokrosabb teendője volt ahhoz, hogy ne zavartassa magát egyáltalán se amiatt, hogy ez esetleg aggályos. Főleg, hogy ő egyáltalán nem is azért van ott, ahol.) Ez az állapot - mármint az egyébként nagyon helyes kizárás - mindannyian beláthatjuk, tarthatatlan volt, így aztán a kormány egy pillanat alatt "helyreállította" a szerencsétlen botlás okozta károkat. Az a vaskos törvénycsomag ugyanis, amely Tállai elvtársra való tekintettel és tekintet nélkül elvileg a NAV átalakításáról kellene hogy szóljon, lényegében nem szól másról, mint amiről a Fidesz-kormány fennállása óta a törvényalkotás szól. Lebontani minden olyan (jogi) akadályt, féket és ellensúlyt, amely a vezető politikusok pofátlan meggazdagodásának útjában állhat. Rendkívüli eljárásban, már tegnap is késő volt.
Tehát, ha adott egy rossz, kényelmetlen jogszabály, amely mostanig megtiltotta, hogy a köztársasági elnök, a miniszterelnök, a miniszterelnök-helyettes, az Országgyűlés elnöke vagy alelnöke, a miniszter, a Kúria elnöke, a legfőbb ügyész, az Alkotmánybíróság elnöke, az Állami Számvevőszék elnöke, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke, vagy a Központi Statisztikai Hivatal elnöke tulajdonában álló, vagy a felsoroltak hozzátartozóinak tulajdonában álló cég közbeszerzéseken vegyen részt, azt visszamenőleges hatállyal, hétfőről-keddre, ellentmondást nem tűrően módosítani kell...
 

AZ ALIBIZÉS ÁRA

A POLGÁRI KONZERVATÍV PÁRT BLOGJA
Szerző: Fehér Balázs

Olvasom a régi hírt Újbuda oldalán, és nem tudok nem idegeskedni azon, hogy már megint mennyibe kerül ez nekem.
Egyébként sem történt sok a kerületünkben öt év alatt és ebben az esetben nem is maga a kerület a fontos, hanem a jelenség, ami viszont Zalától Debrecenig, Győrtől a Viharsarokig mindenütt jelen van: a politikusi réteg kegyetlen alibizése. A beszámolóban is előkerül a két örök topik, amiktől a régi gárda tagjai ugyanúgy nem tudnak szabadulni, mint a „védjük meg a gyerekeinket” típusú érvelésektől. Ez nem más, mint a „gazdaságélénkítés” meg a „munkahelyteremtés”. És el is árulta magát az egész rezesbanda úgy, ahogy van. Mit akartok ti élénkíteni??? Ha kérhetem szépen, menjetek jó messzire a vállalkozások környékéről, isten ments, hogy még élénkíteni meg növelni akarjátok őket!

A JOGOKAT ÉS A PÉNZT ELVESZIK A SZEGÉNYEKTŐL ÉS ODAADJÁK A GAZDAGOKNAK

KETTŐS MÉRCE BLOG

Szerző: JÁMBORANDRÁS


Tényleg csak a miniszterelnök és a kormánytagok családtagjai (és itt most érthetjük a nem vér szerinti családot is) tudják megoldani a közbeszerzéseket? Tényleg nem nyerhet más állami feladatot? Úgy tűnik, még a látszatát is el akarják kerülni a tudjukkik, hogy más is alkalmas lehet.
És tényleg komolyan gondoljuk, hogy a leggazdagabbak majd hozzájárulnak, ha simlis ügyeiket az adóhatóság vizsgálni akarja? Hogy Habony Árpád vagy Gíró-Szász András vagy Garancsi vagy más poszt-Simicska oligarcha aláveti magát?
Tényleg abban az országban élünk, ahol 27 százalékos az ÁFA, ahol minden meg van adóztatva, csak a gazdag oligarchák kerülnek ki minden szabály alól? Az állami intézmények a fideszes hűbérrendszer kifizetőhelyeivé válhatnak, de az állam nem működik? Igen, abban az országban élünk, és ha nem kussolsz, akkor a menekülteket, a terroristákat, a cigányokat pártolod, és ezzel el is van intézve. No meg Soros.
Pedig nem Garancsiknak, Habonyoknak, Tiborczoknak kéne adni a könnyítést. Nem őket kéne megvédeni, pénzzel pumpálni, és nekik adni jogokat...

ITT OLVASHATÓ

AZ ARCÁTLAN TOLVAJTEMPÓBA FOGTOK BELEBUKNI

NYUGATI FÉNY BLOG

Szerző: Első Kézből


A kollégista fiúbrancs meghozta az elmúlt 5 év legpofátlanabb törvényét (pedig erős a lista).
Orbánék gyakorlatilag legalizálták maguk számára az ország szétlopását. A hétfőn benyújtott és kedden megszavazott törvény szerint az állami vezetők bármely hozzátartozója indulhat és nyerhet állami közbeszerzésen – ha nem él vele egy háztartásban.

Vagyis mostantól a miniszterek vagy a miniszterelnök gyerekei is nyerhetnek állami pénzt – feltéve, hogy már elköltöztek otthonról.
Értelmetlen parasztvakítássá vált a teljes összeférhetetlenségi törvény: bármelyik politikus-rokon könnyen bejelentkezhet egy másik címre, ingatlanokból pedig amúgy sincs hiány: mifelénk már a miniszterek kisgyerekeinek nevére is budai lakások vannak íratva. Mostantól legálisan leoszthatják egymás között a zsíros bizniszeket a kormányzó nagyurak...

ITT OLVASHATÓ

LAKÁST LEHETNE VENNI AZ ELSZABADULT ALBÉRLETÁRAKBÓL

MANDÍNER BLOG
Szerző: dobray


A magyarok nem spórolnak, nem tesznek félre és nem mobilisak – gyakran hangoztatott vádak ezek. A mobilitás túlhangsúlyozásával vannak gondjaim, de mostanában nem érzékelem, hogy olyannyira egy helyben akarnánk maradni: inkább az elvándorlásra szoktunk panaszkodni, nem a helyben maradásra. Nem csak a külföldre távozókról beszélek: a vidéken felnevelkedettek jelentős része a fővárosban próbál szerencsét. Többségük egyetem alatt vagy a munkába állás idején bizonyosan albérletbe költözik.
A magyarok jellemző helyben kötöttsége részben annak köszönhető, hogy házban tartják a vagyonukat. A Csapd le csacsi! negyven éves kora körül is építkező házaspárja általános jelenség volt a Kádár-korban és a kilencvenes években. A ház biztos, hosszú távú befektetés; ám ha gyanútlan idegenként vendégeskednénk egy idős néni pesti belvárosi lakásában, egy család vidéki házában, azt hihetnénk, nyugati fizetéseket kapnak errefelé az emberek. Londonban kevesen laknak saját ingatlanban; Nyugat-Európában a legtöbben életük jelentős részében albérletben élnek. Ne is beszéljünk londoni költségekről és jövedelmekről − itthon a „harminc plusz rezsi” körülbelül a harmadát-felét vitte el egy átlagos vagy kissé átlag alatti fizetésnek.
Eddig.NYUGATON TELI A GATYA

VÉLEMÉNY BLOG
Szerző: saller3d


Érdekes hogy a nyugat évekig nem tett semmit az ISIS ellen,az pedig elfoglalta Irak-Szíria jelentős részét,sőt más irányokba is terjeszkedett.Most amikor Putyin tevőlegesen is légi háborút indított az ISIS és a többi Szíria ellenes terroristák ellen ,az Szír kormányerők és Iráni szövetségeseik kezdik kiszorítani a terroristákat Szíriából,és a kurdok is sikereket értek el a terroristák ellen.A nyugat felébredt és nagy hirtelen hadba indul az ISIS ellen,eddig évekig nem tett semmit.Dehogy is nem támogatta őket.! Érdekes hogy most mikor is Putyin leleplezte az ISIS nyugati támogatóit bexart a nyugat.Ezt szó szerint így kell érteni mert a drónok,műholdak,és felderítőrepülőgépek  ezernyi fotót készítettek arról hogy a nyugat olajat vásárolt az ISIS-től és cserébe pénzt ,fegyvereket,és egyebeket adott az ISIS-nek.Mindezen kereskedelmi ügyletek zömét Törökországon keresztül bonyolították le.Az említett fotókon kívül egyéb bizonyítékok is vannak,ez pedig az ISIS-től zsákmányolt fegyverek bizonyítják.Tehát az ISIS olyan fegyvereket is használ amelyeket nem az Iraki és Szír hadseregtől zsákmányol.De a nyugat nem csak fegyvereket hanem acéllemezeket ,élelmiszereket és hírtechnikai eszközöket,gépjárműveket is adott az ISIS-nek.Érdekes lenne tudni hogy hogyan kerültek 100 számra Japán kisteherautók az ISIS-hez,és hogy kerültek hozzájuk Francia,Német, Amerikai,Kínai és eredetileg orosz gyártmányú kézi légvédelmi rakéták,páncélelhárító fegyverek,gránátvetők és kézifegyverek ,lőszerek?

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN A CSALÁDJÁNAK ÉS A MINISZTERGYEREKEKNEK ADTA A KÖZBESZERZÉST KARÁCSONYRA

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius


- Apúúúúúúúú! Tudod mit kérek karácsonyra?
- Mit, kislányom?- A közbeszerzést!- Ugyan, azt nem lehet.- Neked mindent lehet! Te meg tudod változtatni a múltat ha kell, és mi akár november elsejétől ismét indulhatunk közbeszerzésen. Pityu örülne, én meg írnék egy fasza faszbúk posztot a saját lábamról. Márhogy azon állunk. Én meg a Pityu. Illetve nem az én lábamon állunk mind a ketten, hanem a sajátunkon. Érted, na.- Édesem, ezt akkor se lehet, mert....- DE LEHET! Csak te nem akarod! Mondd azt akkor!- Én nagyon szeretném, hidd el, de...- Neked nem számít a mi boldogságunk! Ha a Pityu szomorú akkor én is szomorú vagyok, és ha én szomorú vagyok akkor geciszar lesz a karácsony. Márpedig a Pityunak szenvedélye a közbeszerzés, és elvonási tünetei vannak mióta...Tudod mióta. Azt akarod, hogy ilyen depis, sírós környezetben nőjenek majd fel az unokáid? Szegénységben?
Abban a tudatban, hogy a nagyapjuk nem tett meg mindent ennek elkerülésére?

ORBÁNT AZ ÉV EMBERÉNEK VÁLASZTOTTÁK

SPÍLER BLOG
Szerző: OriginalSpíler


A brüsszeli hetilap különszáma, a Politico 28 az év emberének választotta Orbán Viktort. A Politico listája azt a 28 embert gyűjtötte össze, akik felpezsdítik és alakítják az európai közéletet, és akikre a jövőben is érdemes lesz odafigyelni. A kiadvány arra a kérdésre keresi a választ, hogy ki a legszembetűnőbb ember az Európai Unió 28 tagállamában, Ausztriától az Egyesült Királyságig.
Orbán Viktort nem lehet nem észrevenni – kezdi a magyar miniszterelnökről szóló írás. A legtöbb ember vagy szereti őt vagy sem, de az ő esetében a közöny nem opció. A kiadvány szerint Orbán politikája az új norma Európában. Az ő politikájának a vonásait lehet megtalálni a francia a Nemzeti Fronttól kezdve a spanyol Podemosig, Lengyelország új konzervatív vezetőinél, az olasz Matteo Renzinél, a brit konzervatívoknál, de még az amerikai republikánus elnökjelöltnél, Dunald Trumpnál is.
A Politico kiemelte, hogy az Unió és a legnagyobb tagállamok vezetőinek nehezére esett, de végül el kellett elismerniük, hogy Orbán volt az, aki mindvégig tartotta magát az érvényes szerződésekhez. "A határok védelme nemzeti felelősség (...) Az államoknak meg kell védeniük a határaikat. Én nem hiszek az európai megoldásban" - idézi a lap Orbánt. A Politico szerint Orbán a fősodrú jobboldali politika új ígérete.

SZÉGYEN! ITT TART MOST MAGYARORSZÁG

SZTÁRKLIKK
Szerző: Sztárklikk


Az elmúlt napok híreiből szemezgetünk. Egymás után illesztve, kommentár nélkül is tökéletes képet kaphatunk a mai Magyarország állapotáról...

1. Kétszer is hazaküldte rákos betegét az esztergomi kórház egyik orvosa azzal, hogy fél év múlva jelentkezzen kontrollra, pedig a második alkalommal a csomók a duplájukra nőttek. A nő mellét egy másik kórházban eltávolították, az orvosnő ellen vádat emeltek...

2. A Szent Imrében dolgozó altatóorvosok háromnegyede felmondott, mert úgy érezték, nem tudják biztonságosan végezni a munkájukat. A kórház közel van egy bénult állapot beálltához: beláthatatlanul csúsznak el időben az előre betervezett műtétek, duzzadnak a várólisták, a szakemberek hiányát pedig nem tudják egyik pillanatról a másikra pótolni...

3. A Politico 28 az év emberének választotta Orbán Viktort. A lap listája azt a 28 embert gyűjtötte össze, akik felpezsdítik és alakítják az európai közéletet, és akikre a jövőben is érdemes lesz odafigyelni. A kiadvány arra a kérdésre keresi a választ, hogy ki a legszembetűnőbb ember az Európai Unió 28 tagállamában, Ausztriától az Egyesült Királyságig...

ILLIBERÁLIS KIILLESZKEDÉS, AVAGY: NYELVÉBEN ÉL A NEMZET

REZEDA VILÁGA
Szerző: rezeda


Különös dolog ez a nyelv. No, nem éppen az, amely egyetlenünk hátsójában forgolódik szűnni nem akarón, hogy gazdája hozzájusson ehhöz-ahhoz a köz javaiból, hanem az a másik, a virtuális, amely arra hivatott, hogy a körülöttünk zúgó valóságot leképezze, azaz, maga a lingua. Ez élő, szuszogó valami, amely követi az árnyékvilág alakulását, s ha abban abszurdot tapasztal, akkor maga is ilyen álomszerűvé válik, mert be kell mutatnia valahogyan a lehetetlent. De sokszor meg is erőszakolják szegényt. Már az is szerencsétlen dolog, ha ezt tudósnak kikiáltott nyelvészek teszik, az viszont maga a katasztrófa, ha a politika szorgoskodik ezen csak azért, hogy az általa létrehozott trágyadombot ábrázolja, vagy elfedje valahogyan. És éppen itt tartunk most.
Nem feledtük el még a fedett sportlétesítmény nagyszerűségét, amely szörnyeteg a közpénzek rendszeres elkúrását volt hivatott elrejteni úgy, hogy a stadion szót száműzte volna a szótárból. Ilyen cselekedetekre csak diktatúrák képesek. „Az egységes szóhasználat segíti a közérthetőbb megszólalást, s egyúttal a kormányzati politika irányát is mutatja.” Így, s ezzel magyarázta az emberminiszter azt a különösséget, hogy beosztottjai nem ejthetik ki szájukon a stadion szót, meg még sok egyebet.

LEGALIZÁLT KORRUPCIÓ, FIDESZESÍTETT NAV

KETTŐSMÉRCE BLOG
Szerző: VÁGÓGÁBOR


A kormány egyetlen nap alatt nyomta le a Parlament torkán az új NAV törvényt. Nemcsak a legfontosabb gazdasági szabályzó szervet vonták szoros politikai irányítás alá, hanem olyan korrupciót megkönnyítő „húsvéti tojásokat” rejtettek a sorok közé, ami minden jó érzésű, adótudatos ember zsebében kinyitja a bicskát. A kétharmados szavazáshoz a DK és a Liberálisok asszisztáltak.
Ahogy sejteni lehetett, Vida Ildikó távozása az adóhatóság éléről nem a várva várt megtisztulást hozta el; a NAV-botrány főkolomposai továbbra is a székükben ülnek. A korrupciókutatók már jelezték, hogy a Minisztériumból eddig is „leszóltak” az adóhatósághoz, egyes ügyekben. Csakhogy eleddig mindez törvényekbe ütközött. Az adóhivatali dolgozók szemében az egyes cégek érdekében vagy ellenében eljáró politikusok most már nemcsak nagyemberek, akinek nehéz ellentmondani, hanem hivatali felettesek, akiknek lehetetlen. Most, hogy államtitkári szinten irányítják majd a NAV működését, megszűnhet az „állam az államban” helyzet. Minden politikai felelősség innentől a Fideszé. A gazdasági szféra gyarmatosításában eddig sem mutattak önmérsékletet. Ha minden törvényi felhatalmazásuk is meglesz, hány olyan eset lesz, hogy nekik nem tetsző cégre küldik rá az adóhatóságot?
A törvényjavaslat ilyetén formán való átverése a parlamenti munka arcul köpése.

ITT OLVASHATÓ

FUTBÓLIÁBÓL JELENTJÜK

SZTÁRKLIKK
Szerző: Márkus

Egy roppant fontos, az ország helyzetét gyökeresen meghatározott kérdésben adott ki közleményt a kormányzó Fidesz. Már a címe is sokat mond jelenlegi közállapotainkról: Könnyebbé válik a meccsre járás!
A labdarúgást majdnem kötelező tananyaggá tevő kormánypárt közleményében örömének ad hangot azzal kapcsolatban, hogy ha az Országgyűlés elfogadja a szakmai szervezetekkel és szurkolói klubokkal egyeztetett, és ma vitára bocsátott sporttörvény módosítását, könnyebbé válik a meccsre járás.Fellélegezhetünk, mert ahogy írják, a szurkolói kártya és a regisztráció alkalmazását a klubokra bízzák, csak a kiemelt kockázatú meccseken lesz kötelező a névre szóló jegyértékesítés, ez jótékonyan hat majd a meccsek nézettségére és a labdarúgás egészére.


FACEBOOK MILLIÁRDOK: A ZUCKERBERG CSALÁD JÓTÉKONYSÁGI ALAPBA TETTE A VAGYONT

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: Endre István Simay


A Facebook kétségtelenül világjelenséggé nőtte ki magát. Alkalmasint azt is bebizonyítva, hogy a közösségi portálban is van pénz. Részvényértékben számítva egészen biztosan. Ennek nagyságát jelzi, hogy a részvények 99%-ának értéke mintegy 45 milliárd dollár. Na, ennyit adományozott a Facebook alapítója és felesége egy, a gyermekük nevével bejegyzett alapítványnak.Valószínűleg sokáig az egyik, ha nem a legnagyobb jótékonysági célra fordított magánadomány lesz Mark Zuckerberg és Dr. Priscilla Chan adománya, melynek felhasználási céljaként olyanok elősegítését is célul tűzte, mint a személyre szabott tanulás, a gyógyítás, az erős emberi közösségek építése. Mely utóbbi nem tévesztendő össze az erős emberek oligarchikus dacszövetségével. Mert akkor, ha Zuckerberg ilyesmire vágyik, akkor ennyi pénzből megoldotta volna magának. Ezzel szemben az alapítványnak létrehozott Facebook-oldalon közzétették: gyermekük teljes korosztályának szeretnék jobbá tenni az életét. Ami, lássuk be, a milliárdok ellenére is merész kijelentés. Azonban egy alapítvány olyasmi, amihez később is lehet csatlakozni. Miközben alig valószínű, hogy Mark Zuckerberg hirtelen elveszíti minden kezdeményező készségét. Így vélhetően van, vagy lesz még pár innovatív ötlet a tarsolyában.

AMERIKAI PALACSINTA GESZTENYELISZTTEL, MÉZES FÜGÉVEL

TÉTOVA ÍNYENC BLOG
Szerző: Tétova ínyenc

Amerikai palacsintát szoktam sütni, szereti a család. Most kipróbáltam úgy, hogy a liszt felét gesztenyelisztre cseréltem. Jól működik és szerintem még finomabb is! Lehet, hogy következőkor csak gesztenyeliszttel sütöm.
A mézes füge hirtelen jött ötlet volt, bármilyen gyümölcs megfelel a célnak. Gesztenyepürével pedig már igazi, téli hangulatú finomság lesz belőle.
ITT OLVASHATÓ

HÁZAM A VÁRAM

ALAPBLOG
Szerző: alapblog-


A lakhatásról szóló legfrissebb Eurostat statisztikák legfontosabb megállapítása, hogy EU-ban 10-ből 7 ember a saját tulajdonában lakik. Nálunk ez az arány majdnem 90%. De hasonló arányokat találunk a volt szocialista blokk szinte minden országában. Ráadásul a legzsúfoltabb lakások is ebből a régióból kerülnek ki. Ezek a körülmények nem csak az ingatlanpiacra, de a GDP-re is kihatnak. De más érdekességeket kiolvashatunk a számokból!
TULAJDONOSI HELYZET, ÉS AMI MÖGÖTTE VAN
Aki bérleményben lakik, az könnyen költözik: felmondja a szerződést és odébbáll, akár egy új szerelem akár egy új, de távoli munkahely hatására. Aki viszont tulajdonosa az ingatlannak, annak nehezebb dolga van: lakáseladással kell bajlódni, az összes ezzel járó macerával és közteherrel. Ráadásul még az értékesítési ár sem utolsó szempont. Különösen akkor, ha a befolyó összegből egy újabb (máshol elhelyezkedő) ingatlant tervez venni az illető.Már ebből is látszik, hogy a tulajdonviszony mennyire röghöz köt. Ez rányomja a bélyegét az adott ország mobilitására is.

ITT OLVASHATÓ

KISÜLT-E MÁR?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: határátkelő

A Regent Street Londonban, tavaly
Fotó: Digger
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én ezekben a napokban minden évben megdöbbenek azon, hogy már december van. Hiszen tulajdonképpen nemrég még nyár volt, most meg már minden tele van karácsonyi díszekkel, itt az advent és mindenki tervezi az ünnepeket.
Éppen ezért arra gondoltam, hogy az idei december szólhatna a családról és az ünnepekről, a készülődésről, arról, hogy ki hol és hogyan tölti az ünnepeket. Vettetek-e át valamennyit a helyi szokásokból, vagy csak külső szemlélőként nézitek mondjuk Sinterklaast? Mi a helyzet az ételekkel?
És a karácsonyi vásárokkal?
Az az érdekes dolog történt, hogy miközben tervezgettem ezt a posztot, és azt, hogyan is nézzen ki a december a Határátkelőn, próbáltam a neten keresgélni cikkeket, történeteket, írásokat a témában, és egy csomó pszichológust, és hol nagyon, hol kevésbé buta tanácsözönt találtam arról, mit tegyünk, ha külföldön, a családtól távol vagyunk karácsonykor és ez jaj, de rossz.
Meg is osztok veletek a kedvenceim közül hármat: a közös bennük, hogy hosszan és sírva röhögtem rajtuk.
Szóval tanácsok karácsonyra külföldön élőknek.

ILLÚZIÓK NÉPE

TUAREG BLOG
Szerző: Szabó GáborVan egy klassz mondás. Valahogy így szól: az emberek nem mernek szembesülni a valósággal, mert még elvesztenék az illúzióikat. Nietche szövege, nem az enyém, de mintha rólunk, magyarokról írta volna. Az Illúziók Népéről.

Néha a mégoly kitartó magamfajta is elfárad az állandó bozótharcban, pláne, ha egy kicsit szélmalomharcnak érzi.
Olyankor aztán tartok egy kis szünetet, pár napig kiszállok a mindennapi körforgásból, hogy a hírdömpingből kiszakadva olyannak lássam a dolgokat, amilyenek, nem pedig olyannak, aminek láttatni szeretnék. Pont ezt tettem az elmúlt napokban, leállítottam a mókuskereket, megszemléltem kívülről, aztán most kipihenten mondom, mit látni tiszta szemmel.
Ez itt katasztrófa. Egyszerűen szürreális. Rémegyszerű a történet: van egy Diktátor, aki lazán játszik a Népével, amelyik el is játssza az egész darabot, szóról szóra, gesztusról gesztusra.
Ügyes a pali, pont csak annyiantidemokratikus eszközt vet be, amennyi a teljhatalom gyakorlásához elengedhetetlen. Tévedés ne essék, ha lázongás lenne, akkor megpróbálná azt erővel leverni, de épp ebben rejlik a tehetsége: nincs ilyesmire szüksége. Fönn tudja tartani a világ felé a demokrácia látszatát, mert nem éri a Rezsimet komoly kihívás.
És ezt pont azért teheti, ami címet adtam: az Illúziók Népe bármivel megetethető.
Meg is eteti.

Meg is etetiető. Meg is eteti.

MEGLEPETÉS A NAV TÖRVÉNYBEN: A SAJÁT LÁBON ÁLLÓ HOZZÁTARTOZÓ NEM LESZ ÖSSZEFÉRHETETLEN

ÍGY ÍRNÁNK MI
Szerző: alkotmanyjogaszok

Ezért aztán teljesen felesleges parlamentet működtetni. Tegnap benyújtották, ma pedig a kormánypártok frakciói mellett Fodor Gábor, Gyurcsány Ferenc és más DK-s képviselők szavazatával már el is fogadták a NAV átalakításáról szóló törvényjavaslatot, amit jóérzésű ember nagyjából addig olvas el, hogy TÉNYLEG egy államtitkár (aki amúgy országgyűlési képviselő is) fogja irányítani a nyomozati jogkörrel is rendelkező adó- és vámhatóságot. A ciklus végére tartogatott kivételes eljárás azonban feloldotta a gátlásokat: az igazi meglepetést gondosan elcsomagolta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, mint a gyerekek elől a hét végéig a csokimikulást.
Ön szerint helyes az, ha a közbeszerzés előkészítésében részt vevő testvére elindulhat egy közbeszerzésen, ha már legalább egyikük elhagyta a szülői házat? Vagy hogy tendert nyerhet a miniszterelnök saját lábára állt lányának, esetleg vejének cége? Na, és a közbeszerzési hatóság eljárásában vegyen-e részt valamelyik vitás fél külön élő felesége? Ha a válasza nem lett volna, akkor ez a mai nem az Ön napja.

NINCS OKUK AZ ÜNNEPLÉSRE

SZÖVEGKOVÁCS BLOGSzerző: SzovegkovacsNéhol ünnepelnek, máshol pedig a túlélésért küzdenek a magyar rádiózás napján (december 1-én).
... november 30-án a Szabadkai Rádióhoz látogatott a Szövegkovács, ahol a korántsem rózsás helyzet ellenére még tudnak mosolyogni az emberek. Már akik maradtak. Egy 47 esztendős rádió utolsó mohikánjai... Ezúttal nincs kérdezz-felelek, hanem Németh Ernő (a magyar nyelvű műsorok szerkesztősége) főszerkesztőé a szó, aki a végsőkig kitart. Az ő sorait olvashatják.
„A Szabadkai Rádió leépítése már a kétezres évek elején megkezdődött, s elég furcsán, hisz azt hittük, hogy fejlesztésről van szó: a napi 6 órás programot 24 órásra bővítették 2002-ben, a magyar adás külön frekvenciát kapott, több fiatal munkatárs jött, megsokszorozták a külsős besegítők számát, akik száma elérte a 30-40-et. A valós szándék azonban 3-4 év után kiderült: csak arra szolgáltunk, hogy egy új RTV munkatársi gárdáját kineveljük.
A Vajdasági Magyar Szövetség akkori elnöke feleségével együttműködve megalapította ugyanis a Pannon magán RTV-t. Az addigra kinevelt munkatársak legnagyobb részét oda vezérelték át, s ezután nyíltan megkezdődött a Szabadkai Rádió működésének az ellehetetlenítése is. El akarták venni a frekvenciánkat, amelyen az egész napos magyar nyelvű műsort sugároztuk. Hallgatóink tiltakozásba kezdtek, öt nap alatt 20 ezer aláírás gyűlt össze. A politikum ettől megrettent ugyan, látszólag békén hagytak bennünket, a háttérben azonban szünet nélkül folyt a kivéreztetés: a pénzelvonás, a létszámleépítés...

A KORMÁNY MEGPUCCSOLTA A PARLAMENTET, MAJD ELFOGADOTT EGY JOGSZABÁLYT ARRÓL, HOGY TIBORCZ ISTVÁN ÉS A MINISZTEREK SZÜLEI ÉS GYEREKEI IS INDULHASSANAK A KÖZBESZERZÉSEKEN

444 hu 
Szerző: Sarkadi ZsuzsaA kormány egyetlen nap alatt nyomott át a parlamenten egy 58 oldalas törvénytervezetet. Hétfőn benyújtották, majd rendkívüli eljárásban kedden már el is fogadták. Ha ez nem lenne elég, az elfogadott szabályok a kihirdetésük másnapján életbe is lépnek, hiszen januártól alkalmazni akarják őket.
Az egyes törvényeknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átalakításával, valamint a költségvetési tervezéssel és gazdálkodással kapcsolatos módosításáról címet viselő törvénycsomag első ránézésre olyan, mintha főleg a NAV-val foglalkozna, az igazság azonban az, hogy 30 törvény több száz pontját érinti a közbeszerzéstől a nyugdíjszabályokon át a korrupció elleni harcig.
Egy elég fontos változást eszközöl például a közbeszerzésekről szóló törvényben. Ez a törvény eddig tiltotta, hogy a köztársasági elnök, a miniszterelnök, a miniszterelnök-helyettes, az Országgyűlés elnöke vagy alelnöke, a miniszter, a Kúria elnöke, a legfőbb ügyész, az Alkotmánybíróság elnöke, az Állami Számvevőszék elnöke, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke, vagy a Központi Statisztikai Hivatal elnöke tulajdonában álló cég, vagy a felsoroltak hozzátartozóinak tulajdonában álló cég közbeszerzéseken vegyen részt.
A mostani módosítás viszont leszűkíti ezt a tiltást. mostantól már csak akkor nem vehet részt a felsorolt állami vezetők hozzátartozója a közbeszerzéseken, ha az állami vezetővel egy háztartásban él...

ITT OLVASHATÓ

FITYESZÉK ÚJABB KÉT "HŐSTETTE", AVAGY A KISEMBER A FITYESZ SZERINT "NINCS", VALAHA VOLT..., NO IGEN, A JOGAIT IS ELTÖRLIK

HUPPA BLOG

Szerző: Georgina Bojana


A Propeller híre szerint:  Negyedik alkalommal rendeztek Győrben jótékonysági süteményvásárt. “Valaki” (no ezt az illetőt másként jellemezte a P.) idén feljelentette ezt a kezdeményezést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál. A szervezők a győri karácsonyi vásárban kínáltak volna többek között otthon készült süteményeket is. A becsületkasszába befolyt pénzből pedig a helyi Gyermekmentő Alapítványt támogatták volna, hogy meg tudjanak venni egy életmentő készüléket az egyik győri mentőautóra.
A süteményeket még ki sem pakolták, amikor egy (panaszos) nyomán megjelent a NÉBIH ellenőre, aki betiltotta a sütemények árusítását, mivel otthon készült élelmiszer nem árulható engedély nélkül.
Részemről no comment, mert iszonyatosan dühös vagyok – G.B...
Node, lássuk a második „hőstettet”. Az Origó híre (Micskei Lajos):
Sokan nem tudtak nyelvvizsgázni a diplomamentő program alatt. Ennek legfőbb oka pedig a silány oktatás lehet. Több cég teletömött termekben, rossz tanárokkal indított kurzusokat. Ebből sokan meg is gazdagodtak. Akiknek pedig emiatt nem sikerült a nyelvvizsga, fizethetik vissza a kurzus díjának a felét. Három milliárd forintból közel ezer nyelvi kurzus indult tavaly ősz óta azoknak a diákoknak, akiknek csak a nyelvvizsga hiányzik a diplomájukhoz. A lebonyolítással megbízott Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) adatai szerint viszont eddig a tanfolyamot végzett 7200 emberből csak 2200-an tették le a komplex középfokú nyelvvizsgát – írja a HVG...

ITT OLVASHATÓ