2022. szeptember 17., szombat

EL KELLENE DÖNTENI: MEG AKARUNK EGYEZNI, VAGY HADAT ÜZENÜNK

HÍRKLIKK
Szerző: SEBES GYÖRGY
2022.09.17.


A magyar kormány a jelek szerint még nem döntötte el, hogy szeretne-e megfelelni az uniós követelményeknek, és megkapni az uniós támogatásokat, vagy továbbra is ellenségnek állítja be az uniót. Így értékelte az Európai Parlament jogállamisági jelentését és az arról szóló hivatalos reakciókat Balázs Péter professzor. A volt külügyminiszter és uniós biztos szerint egy nagyon furcsa szauna-effektus látható: a forróból a jéghidegbe és a jéghidegből a forróba szaladgálnak, mert miközben a miniszterek tárgyalnak, Orbán Viktor lépten-nyomon szidja és gyalázza Brüsszelt.


Az Európai Parlament képviselőinek erős többsége szerint Magyarország nem tekinthető teljes mértékben demokráciának. A jogállamisági jelentést 433 szavazattal, 123 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett fogadták el. Feltűnő, hogy míg 2013-ban az Orbán-kormányt elítélő Tavares-jelentést a képviselők mintegy 52 százaléka szavazta meg, a 2018-as Sargentini-jelentést pedig hozzávetőleg 64 százalék, addig most már több mint 73 százalék voksolt igennel. A francia zöld képviselő, Gwendolin Delbos-Corfield által összeállított dokumentum többek között megállapítja, hogy rendszerszintű veszély fenyegeti az uniós értékeket. Aggályosnak tartja a korrupció és az emberi jogok helyzetét, az igazságszolgáltatás állapotát, az alkotmányos és a választási rendszer működését, valamint a véleménynyilvánítás szabadságát.

Orbán Viktor pénteki belgrádi látogatásán úgy kommentálta a történteket, hogy „először még azt hittük, ennek van jelentősége, de most már csak viccnek tekintjük". Hozzátette, unalmas viccnek tartja, hogy ismét elítélték Magyarországot. Szerinte mindez annak jele, hogy „az európai baloldal elfoglalta az Európai Parlamentet", még egykori pártszövetségük, az Európai Néppárt is folyamatosan balra csúszik. Vagyis itt nem objektív ítéletalkotásról, hanem pártpolitikai támadásról van szó – mondta...

"NINCS TÉNY" - TÁVOZIK A KÖZMÉDIA "CELEBJE"

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.09.16."Nincs tény" | interjú Németh Balázzsal

MARAD A BENZIN- ÉS ÉLELMISZERÁRSTOP, 20 FOK LEHET AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁKBAN

TELEX
Szerzők: PRESINSZKY JUDIT, CSEKE BALÁZS
2022.09.17.


December 31-ig marad a benzin- és élelmiszerárstop
,

20 fok lehet az általános iskolákbanFél évvel meghosszabbítják a kamatstopot is, ami decemberben járna le. Támogatást adnak az energiaintenzív kis- és középvállalkozásoknak, gyármentő programot és munkahelyvédelmi akciót indított Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. A jövő hét elején benyújtják a kondicionalitási eljárás befejezéséhez szükséges törvényjavaslatokat. Percről percre közvetítjük a kormányinfót...


MIRE TÖREKSZIK A NYUGAT UKRAJNÁBAN?

JELEN.MEDIA
Szerző: MIKLÓS GÁBOR
2022.09.17.


A magyar internetes sajtóban naponta legalább egy olyan cikk megjelenik, amelyben a kelet-európai háborúra vonatkozó lehetséges forgatókönyveket ismertetik. Nincs olyan magára valamit is adó szakértő, aki ne tudna legalább három, egymást tökéletesen kizáró és cáfoló háborús szcenáriót előhúzni a zsebéből. Mivel ez túl könnyű feladat, itt most inkább azzal próbálkozunk, hogy a konfliktusban szereplő erők mai stratégiai céljait és hosszútávú politikai magatartását összegezzük.


Nincs olyan katonai elméleti szakkönyv, amely ne szögezné le: a háború megvívásának elengedhetetlen feltétele, hogy a hadsereg elé az ország irányítói világos politikai cél állítsanak. Ez minden sikeres katonai stratégia alapfeltétele. Van-e ilyen politikailag meghatározott stratégiájuk Ukrajna szövetségeseinek?

Oroszország vezetői számtalan alkalommal kinyilvánították: Ukrajnában a „kollektív Nyugat” ellen háborúznak. Ebben sok az igazság-elem. Ukrajna rég képtelen lenne az ellenállásra, ha nem állnának mögötte támogatói. Pénzt, fegyvert, politikai, emberi segítséget, katonai információkat és tanácsokat az ukrán fél az Egyesült Államoktól és más NATO-tagállamoktól, illetve szövetségesektől kap.

A kérdés: mennyit és meddig? Ez nyilván attól függ, hogy van-e a „kollektív Nyugatnak” hosszú távú Ukrajna-politikája, vannak-e Oroszországgal kapcsolatos közép- és hosszú távú politikai céljai és törekvései. Az még Barack Obama első elnöksége alatt kiderült, hogy nem lehetséges az orosz-amerikai viszony újraindítása, a „reset.” Ekkor már látszódott, hogy Putyin célja az egykori orosz-szovjet birodalom újjáépítése, a befolyási övezet megőrzése, s az amerikaiak kiszorítása – amennyire ez lehetséges – Nyugat-Európából is. Oroszország kinyilvánította, hogy az autokratikus, konzervatív rezsimeket támogatja, illetve azokat az erőket, irányzatokat, amelyek fellépnek a liberális kapitalizmus, a modernitás – egyben a nyugati, amerikai kulturális és életmódbeli befolyás ellen. Ezzel együtt járt a demokratikus, liberális erők elnyomása Oroszországban, a diktatúra elemeinek sűrűsödése az orosz életben. Ez volt a putyini fordulat.

Az amerikai válasz erre egyebek között az ukrajnai Nyugat-barát tendencia támogatása volt. Visszatekintve az elmúlt pár évre, látszik, hogy az amerikaiaknak nem volt hosszú távú elképzelésük arról, mit kezdjenek Ukrajnával. Politikájukat az orosz befolyás és nyomulás feltartóztatásának szándéka határozta meg. Ezek a rövid távú politikák érintették az európai energiafüggetlenséget, az európai biztonságot is. Eközben a Krím annektálása, s a két Donyec-medencei szakadár államocska megjelenése után az amerikaiak és más NATO-államok is részt vettek az ukrán hadsereg modernizálásában, s bizonyos nem-támadó fegyvereket is szállítottak nekik. Az, hogy az Egyesült Államok sok évig kétértelmű módon kezelte az ukrán NATO-tagság ügyét, s az EU nem is nagyon akart beszélni az esetleges ukrán csatlakozásról, szintén erről a távolságtartásról szól. A nyugati politika megjelent Ukrajnában, kecsegtették az ukrán társadalmat azzal, hogy valamikor a Nyugat része lehet, de túl sokat nem tettek ezért. Minden megváltozott akkor, amikor Putyin és köre elhatározta, hogy a maga módján rendezi a kérdést, s felszámolja az ukrán függetlenséget, s Ukrajnát az „orosz világ” részévé teszi és február 24-én elkezdte agresszív háborúját...


NYOLC ÉVE VAN ELMENEKÜLNI MAGYARORSZÁGRÓL ANNAK, AKI NEM AKAR 2030-TÓL A VASFÜGGÖNY MÖGÉ KERÜLNI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.09.16.


A kiszivárgott hírek szerint Magyarország tulajdonosa, OrbánViktor felcsúti lakos, beszélt arról az alattvalóinak megtartott kötcsei találkozón, mi a szándéka Magyarországgal és annak lakóival, s milyen megfontolásokra, jóslásokra alapozza a szándékait. Magyarország lakói végtelenül hálásak lehetnek a tulajdonos nagyvállalkozónak, hogy megosztja a terveit, mert megtehetné azt is, hogy nem mond semmit. Még akkor is, ha ezeket a terveket csak zárt körben azoknak mondja el, akik projektjének végrehajtói, strómanjai, oligarchái és haszonélvezői.

Mindebből látszik, hogy Orbán Viktor nagyvállalkozó tulajdonaként bánik az országgal, azt csinál vele, amit akar, abba senkinek nincs beleszólása. Ennek megfelelően elmondta egyelőre a 2060-ig tartó terveit, amikor 97 éves lesz, és várakozásai szerint és kitartó munkája eredményeként a világ földi pokol lesz. A kiszivárgott hírek szerint arra számít, hogy addigra összeomlik a demokratikus nyugati világrend, nagyjából a középkor és a barbarizmus szintjére süllyed a világ, amit ő, a tanítványai és fasiszta barátai vezetnek. Ennél jobb lenne, ha ő menne a pokolba, nem a földre hozná el.

A belátható jövőt tekintve Orbán Viktor cégvezető tulajdonos azzal számol, hogy 2030-ra tudja az európai szélsőjobboldallal, az oroszokkal és fasiszta elvbarátaival szétverni az Európai Uniót. Úgy számol, hogy 2030-ra szétesik az eurózóna és maga az Európai Unió is. De ha mégsem, akkor 2030-ban tervezi, hogy Magyarországot kilépteti az Európai Unióból. Ezt a határidőt, melyet többször megnevezett a mágikus változások időpontjaként, ahhoz köti, hogy a V4 (általunk csak Vérszívó Négyeknek nevezett) országok nettó befizetővé válnak az EU-ban.

Érdemes megfigyelni a logikát: Orbán szerint addig érdemes az Európai Unióban maradni, amíg hozzá folyik a pénz. Addig kell megpróbálni szétverni, de ha ez nem sikerül, akkor távozni kell. Ha már neki is befizetni kell, nemcsak tartani a markát, ha neki is adni kell a közösbe, nemcsak kapni, akkor le kell lépni. Nem hiába kapta a mi bölcs vezérünk, s a mi gondos Gazdánk Simicska Lajos keresztségében a “Geci” nevet, amelynél jobban semmi nem írja le a tulajdonos karakterét.


A hírek alapján Orbán azt mondta, hogy “ekkor el kell gondolkodni az EU-tagság értelmén, azon, hogy ilyen körülmények között mit ad nekünk a tagság, és ha nem tudunk pozitív választ találni, le kell vonni a következtetéseket”. Tiszta és világos beszéd, neki az EU-tagság azt jelenti, hogy az általa mocskolt, gyalázott és rombolt liberális demokratikus országok tartsák el az ő mocskos fasiszta rendszerét. Magyarország tulajdonosa az a fajta “geci” tulajdonos, aki a tulajdonba nem tesz be, csak kivesz belőle, invesztálni pedig invesztáljanak bele a hülyék és finanszírozzák őt.

Orbánnak csak pénzt jelent az Európához való tartozás. Az nem érdekli, hogy másoknak ennél többet is jelent. Szabad mozgást, lakhatást, munkavállalást, a szabad világhoz való tartozást, egy emberibb életet és kultúrát. Jelenti a felvilágosodást, a szabadságot, az emberib életet, a szolidaritást, a politikai váltógazdálkodást, a demokráciát és a jogállamot. Jelenti Moliere-t, Voltaire-t és Rousseau-t, Goethet és Schillert, Bachot, Fellinit, Bergmant, Bunuelt, Kantot és Hegelt. Jelenti az ezeréves magyar álmot, amihez képest Felcsút nagy fia egy nagy senki, és ezt nem veheti el.

Ebből az is következik, hogy legjobb esetben nyolc éve van azoknak, akik még mindig bénáznak és nem tudtak elmenekülni Orbán fasiszta államából, hogy távozzanak, mielőtt a vasfüggönyt újra leengedik a nyugati határon. Aki nem akar Orbán vasfüggönye mögött egy nyomorgó, kenyér helyett propagandán élő, orosz, kínai és észak-koreai szellemi színvonalú diktatúrában vergődni, és a NER arisztokraták csicskása lenni, annak nyolc éven belül kell elmenekülni az országból. De ez a legoptimistább számítás...

HÁZRÓL HÁZRA LEFOTÓZTÁK A KÁDÁR-KORI MAGYARORSZÁGOT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ZSUPPÁN ANDRÁS
2022.09.16.


Felbecsülhetetlen értékű fényképanyagot tesz közzé a Magyar Nemzeti Levéltár és a skanzen: az 1980-as évek közepén utcáról utcára elkezdték végigfotózni egész Magyarországot. A Street View elődje, ez a nagyszabású országfényképezési akció félbemaradt, de elkészült majdnem százezer fotó: a késő Kádár-kor, a létező szocializmus korszakának pillanatképe, alig pár évvel a fordulat előtt. Időutazás szüleink, nagyszüleink még ismerős, de egyre távolodó vidéki Magyarországába.


Milyen csodálatos lenne, ha visszanézhetnénk egy elmúlt történelmi korszak Magyarországát, házról házra bejárhatnánk a falvait, városait. Régi fotókat nézve az emberben gyakran felébred a kíváncsiság, mi lehetett egy sarokkal arrébb, a mellékutcában, amiről sosem készült fénykép, hogy nézhettek ki annak a falunak az utcái, amiről mindössze egy-két képeslap maradt fenn, mindig ugyanazt a néhány kiemelt épületet – templom, vasútállomás, Hangya szövetkezeti bolt – megörökítve. A fénykép a 19-20. század legfontosabb vizuális történelmi forrása, de a nagyon sokáig pont az élet hétköznapi tereiről kevés fotográfia készült. Magyarország a Fortepannak köszönhetően még kifejezetten szerencsés helyzetben van, hiszen rengeteg 20. századi privát fotográfia vált hozzáférhetővé, amelyek másfajta témákat és helyeket ábrázolnak, mint a hivatalos célokra készült fényképek, és egyre több nagy céges fotógyűjtemény is kiszabadul a fiókok mélyéről (legutóbb a FŐMTERV és a Főfotó archívumáról írtunk). A hétköznapi terek végigfotózásának legnagyobb vállalkozása azonban az 1980-as évek „országfényképezési akciója” volt, aminek eredménye mostanában válik láthatóvá: ez a Falufotó adatbázis. Időutazás a kései Kádár-kor, a létező szocializmus vidéki Magyarországára...

KÉT ÉV ALATT EZEKET A HETI FORTEPAN-CIKKEKET LÁTTÁK A LEGTÖBBEN A 24.HU-N

24.HU
Szerző: 24.HU
2022.09.17.


Két éve indult el a Capa Központ és a Fortepan szakmai partnerségében a Heti Fortepan blog, melynek hetente megjelenő bejegyzéseiben a Fortepan digitális fotóarchívumban található fényképeknek, illetve a képek adományozóinak és készítőinek a háttértörténetét mesélik el magyarul és majd egy éve már angolul is.

A Heti Fortepan cikksorozat részeit Creative Commons licensz alatt teszik közzé, azaz szabadon újraközölhetők. A 24.hu is így publikálja az írásokat a kezdetektől, ezért juthatnak el tízezrekhez ezek az archív fotókhoz kapcsolódó érdekes sztorik. Ezúttal felidézzük azt a 15 cikket, amelyet az eddig megjelent több mint 100 írásból a 24.hu-n a legtöbben olvastak...

NYAKUNKON AZ ENERGIAVÁLSÁG, MIÉRT NEM LEHET SZÉLERŐMŰVET ÉPÍTENI MAGYARORSZÁGON?

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2022.09.16.


A szélturbinák azonos névleges kapacitás mellett több energiát termelnek, mint a napelemek, és mára a költségük és a kibocsátási egyenlegük is vetekszik a napelemekével. Magyarországon viszont 2011 óta különböző rendeletek teszik lehetetlenné a szélturbinák telepítését. Miért?


Miközben az Ukrajnában zajló háború és az Oroszországot sújtó szankciók miatt Európa súlyos energiaválsággal küzd, és az európai államok kétségbeesetten kutatnak alternatív energiaforrások után, Magyarországon az a felettébb különös helyzet állt elő, hogy nálunk 2011 óta nem épült szélerőmű.

Na és hogy miért? Kezdetben állítólag azért, mert egy miniszteri rendelet olyan feltételeket szabott meg, amelyeknek a kereskedelmi forgalomban kapható szélturbinák nem feleltek meg, 2016-tól pedig azért, mert a Fidesz-kormány hozott egy olyan rendeletet, ami gyakorlatilag ellehetlenítette, és máig lehetetlenné teszi a turbinák telepítését. Na és hogy miért? Senki nem tudja, és aki esetleg tudja, az nem árulja el. Az elmúlt évtizedben elhangzott érvek – a szélturbina csúnya, veszélyes a madarakra, és Magyarországon nem fúj eleget a szél ahhoz, hogy gazdaságosan lehessen üzemeltetni – egyike sem tűnik elég meggyőzőnek ahhoz, hogy indokolja egy sok helyen bevált, az újranyitott szénbányákhoz és kivágott erdőkhöz képest kifejezetten környezetkímélő technológia tiltását, különösen a mostani helyzetben.

A rendelet, ami 2016-ban praktikusan ellehetetlenítette a szélturbinák telepítését az ország teljes területén, nem más, mint a településrendezési és építési követelményekről szóló 1997-es kormányrendeletet, amit nyolc éve úgy módosítottak, hogy „beépítésre szánt területen és beépítésre szánt terület határától számított 12 000 méteren belül – a háztartási méretű kiserőműnek számító szélerőmű kivételével – szélerőmű, szélerőmű park nem helyezhető el.” Mivel pedig Magyarország sűrűn lakott, kis ország, gyakorlatilag nincs egy talpalatnyi hely, ahová a rendeletet betartva turbinát lehetne telepíteni...

CHARLES GATI: A PROBLÉMA AZ, HOGY MAGYARORSZÁG EGYEDÜL MARAD

NÉPSZAVA
Szerző: HORVÁTH GÁBOR
2022.09.17.


Mint oly sokszor a magyar történelemben, ez a kormány sajnos a nagyvilág áldozataként kezeli az országot, ám közben a vesztesekkel tart - nyilatkozta a Népszavának Charles Gati, aki 88 esztendősen is tanít a Johns Hopkins Egyetem doktori iskolájában.


Önt az elmúlt évtizedekben nem annyira Magyarország, mint inkább az egész térség szakértőjeként tartják számon az amerikai külpolitika berkeiben. Milyen jövőt jósol Vlagyimir Putyinnak és Oroszországnak?

Azt nehezen tudom elképzelni, hogy Putyin meggondolja magát és úgy néz ki, hogy Ukrajna sem tántorodik meg. Persze lesz egy-két európai ország, amelyik a kemény téli hónapokban majd megremeg, de a NATO eltökéltsége tartós. Ilyen körülmények között csak az orosz belső helyzet hozhat lényegi változást. Az orosz nép nacionalista alapon támogatja és még sokáig támogatni is fogja Putyin háborúját. Jelenleg nem látszik valósnak az egykori afganisztánihoz hasonló kivonulás...

ROGÁN ANTALHOZ KERÜLT A KÖZPÉNZELLENŐRZŐ HIVATAL, LETARTÓZTATTÁK GYÖMRŐ POLGÁRMESTERÉT - AZ ÁTLÁTSZÓ HETI LAPSZEMLÉJE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2022.09.16.


Hvg.hu: Már a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt is Rogán irányítja

A kedd este megjelent kormányrendelet szerint szerdától már nem a miniszterelnök, hanem a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszteri rangú vezetője irányítja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, amely a kormány alá rendelt szerveknél a közpénzek felhasználását, a nemzeti vagyonnal való gazdálkodást, a közfeladatok hatékony, gazdaságos és eredményes ellátását vizsgálja, és nyomon követi a kormánydöntések végrehajtását.

24.hu: A Fidelitas-alelnök és ismerősei egy I. kerületi klinika lakói lettek az időközi választás előtti napokban

Gyanúsan sokan jelentkeztek be egy Ostrom utcai magánklinika címére lakóként az I. kerületi időközi választást megelőző napokban. A Fidesz jelöltje által 60 szavazattal megnyert voksolás után a Momentum a helyi választási bizottsághoz fordult, mert szerintük jogsértés történt. Részben az ellenzéki párt információi alapján a lap Baczkó Norbert Fidelitas-alelnököt és ismerőseit azonosította mint akik egyaránt az időközi választást megelőző hetekben „költöztek be” az egészségközpont ingatalanaiba, és így akár szavazhattak is az időközi választáson.

Népszava: Nagyot ugrott júliusban a közintézmények lejárt tartozása, pedig a megemelt energiaszámlák még csak ezután érkeznek

A múlt héten a Pénzügyminisztérium tette közhírré, hogy augusztusban újabb 236 milliárd forinttal nőtt az államháztartás hiánya, így az elérte a 2872 milliárd forintot az egész évre tervezett 3152 milliárdos hiánycél 91 százalékát. A Magyar Államkincstár (MÁK) azt közölte, hogy a költségvetési intézmények lejárt adóssága július végén 47,2 milliárd forint volt, ami történelmi összehasonlításban nem kiemelkedő, ám egyéves csúcs.

Telex: Évek óta nyomoznak, de még gyanúsítottja sincs a gyulai katolikus iskolát érintő költségvetési csalásnak

„A nyomozás folyamatos, de jelenleg változatlanul felderítési szakban van, azaz gyanúsítás közlésére, gyanúsított kihallgatására még nem került sor” – ezt válaszolta a Békés Megyei Főügyészség a lap kérdésére arról a költségvetési csalás miatt folyó eljárásról, ami a gyulai Göndöcs Benedek katolikus középiskolát érintő költségvetési csalás gyanúja miatt folyik.

Magyar Nemzet: Letartóztatták Gyömrő ellenzéki polgármesterét

A lap értesülése szerint a NAV nyomozói a napokban őrizetbe vették, majd a bíróság csütörtökön le is tartóztatta Gyömrő ellenzéki polgármesterét, Gyenes Leventét és társait. Az ügyben állítólag bűnszervezetben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt van folyamatban eljárás.

A NÁTHÁRÓL

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2022.09.16.


.
..Mielőtt félreértenének, sietek megmagyarázni, miért szomorú ez az egész esemény.

Amivel az apáczaisok egyetértenek, az a nátha tüneteinek a leírása. A magyar oktatásügynek folyik az orra, és tüsszög. Ráadásul még az orra piros is és fátyolos a szeme. És a magyar állam nem ad elég zsebkendőt. Ejnye, ejnye. Ezért mi most engedetlenkedünk egyet, és egy napig nem megyünk be tanítani. Cumtrucc. Beülünk a sarokba duzzogni egyet.

Mély fájdalommal közlöm, hogy a náthát egy olyan betegség okozza, ami már az egész szervezetet megtámadta, teljes izom- és agysorvadással jár, a kelések nyomán üszkösödés indult meg, a kór okozója pedig elképesztő sebességgel terjed tovább, megfertőzi a teljes társadalmat, a magyar nép gyorsuló tempóban halad a kipusztulás felé.

Innen indult. Az oktatásügytől. Ez ugyanis minden másnak az alapja. Akár elismerőleg is említhetném, hogy a csúti szotyolahéjköpködő rájött, az ő uralkodásának tér- és időbeli kiterjedése egyenesen arányos a tanulatlanság terjedésével. Nemcsak arról van szó, hogy a környezetében nem tűr okos embereket, azok távoltartása még viszonylag könnyen kivitelezhető, bizonyos szellemi szint fölött eleve senki nem megy a közelébe sem. A bekerülés szűrője régóta adott, a gerinctelenség foka szerint változik a felvétel esélye. Van egy etalon, amihez lehet viszonyítani, ez 1 navracsics, ennyi persze kevés, 2 navracsicsnál kezdődik az esetleges megfontolás az állományba vételről. A butaságnak és jellemtelenségnek az a mélysége, ahol például az országgyűlés elnöke tartózkodik (20 navracsics) nehezen megközelíthető, a legaljához már csak a miniszterek és tanácsadók tartoznak, és persze a nagy vagyonok pillanatnyi birtokosai. Mondom, ez rendben van, ez a fundamentum, azt egy hatéves is tudja, hogy a primitív ember irányítható legkönnyebben, minthogy az érzelemvilágát a gyűlölet és a rajongás határozza meg, a kettő között meg nincs semmi.

Azt hiszem, az sem tekinthető különösnek, hogy a falusi dagadt zabálógép nem képes felfogni, egy nép tudatlansága nemcsak azt jelenti, hogy könnyen uralható, hanem azt is, hogy az illető nép haldoklik, és a folyamat viszonylag hamar visszafordíthatatlanná válik. Nem tudom, változna-e valami, ha a hordóhasú kongófejű megértené, híveit a teljes pusztulásba vezeti – nem hiszem. Valószínűleg nem érdekelné. Legjobb esetben rendben lévőnek tartaná, a benne forró gyűlölet és bosszúvágy kiteljesedésének tekintené...

ITT OLVASHATÓ

AZ ÉS 2022/37. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.09.16.


P U B L I C I S Z T I K A

Kovács Zoltán
Kötcsei színezők

Kötcsei bevonulás, ismert arcok a bekötőúton. Minden évben ugyanaz a színjáték: hogy kik érkeznek éppen. Jönnek befelé, először az úgynevezett vezető politikusok a mindenféle testőrökkel, ilyen-olyan asszisztenciával, majd a második vonal, a minisztériumok figurái hitvesekkel, barátnőkkel, aztán a színezék: a magyar közélet ismert simlisei. A magyar rock veteránjai, felvonulói élképfigurák, a kormány hűséges újságírói – akikről hamar kiderült, hogy ez alkalommal nem írhatnak majd semmiről, mert uraik megtiltották nekik. Megjegyzem, ha ennyire nem szivároghat ki információ, mégiscsak elhangozhattak vészterhes dolgok. Hogy akkor a tápon tartott kollégák minek mennek be, ki tudja. Olyan ez, mint amikor az ember a nővérével táncol, nem lesz belőle semmi. Titokban dől el a haza sorsa. Mégis, ez a harmadik szekció a legimpozánsabb. A vezető rockzenészektől a vezető politikai porondmesterekig, Rákay Philippel bezárólag. Utóbbiak bevonulásán tükröződik a mindenkori politikai helyzet. A hazugság és a megjátszás kirakodóvására. Ha szárnyal a gazdaság, akkor lazán, ruganyos léptekkel vonul a színezék. Derűs üdvözlések, lezser zakók, a hátakon lemberdzsekek hintáznak.Tovább

Petschnig Mária Zita
Felzárkózásunk

Gadó Gábor
Ne a gyerek előtt!

Váncsa István
Mit mond erről Zsuzsika?

Széky János
Meghalt a királynő

Parti Nagy Lajos
Dérczy Péter halálakor

Huszár Ágnes
A csuka parancsára

Tarnói Gizella
hetvenöt éves lenne
Tovább

Aszalós Sándor
Az orosz identitásproblémák

Csepeli György
Vad problémák hínárjában

Molnár Erzsébet
Crossover

Csepi Lajos
Megint Brüsszel

Vámos Miklós
Palackposta

Tamás Ervin
Essünk túl

V I S S Z H A N G 

Kenesei István
Stíluskérdés

Pazonyi Judit
Micimackó és barátai
Coopers Chase-ben

Dr. Magyar Elemér
Kissé előítéletes

Bojti Ferenc
Nőies és férfias vonások

P Á R A T L A N

Idézi: Márton János
OLVASSUNK!

fordította: Nemes Gábor
REGE A SÓLYOMRÓL

Csabai
NEHÉZ LECKE

d. magyari
KÖTCSE

-iar-
18 FOK
Hommage à Örkény István

-iar-
BÉKE, KÖLCSÖN

-n-a
AZ ŐR

Fábri Ferenc
GULYÁS

/spányik/
FIGYELŐ

pá- ti-
OLTSA EL

msz
BUNDA­BUGYI

(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ

AZ ÉS 2022/37. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.09.16.


F E U I L L E T O N

Demény Péter
Robotkép
Réz Pál és Ottlik Géza

I N T E R J Ú

Tóth Ádám
„A művészet folytonos”
Beszélgetés Virág JudittalK R I T I K A

Deczki Sarolta
Örökkön-örökké

► Szeifert Natália: Örökpanoráma. Kalligram Kiadó, Budapest, 2022, 415 oldal, 4990 Ft

A három nagy játékos voltaképpen már jóval azelőtt elkezdett kísérletezni önmagán, mielőtt a Doktor és Gilda hosszas munka után megtalálta az örök élet szérumát. Figyelik a világot, az embereket és saját magukat. Hosszas beszélgetéseket folytatnak, Valter a regényén dolgozik, a másik kettő pedig egy sufniban génkutató laboratóriumot rendez be, és ott dolgozik. Játszanak. „Amikor péntek esténként összegyűltek, mindhárman mindig teljes valójukkal voltak jelen, és ebben a játékban a rengeteg szabály ellenére éppen az a játék, hogy nem játszanak.” (255.) Kísérleteznek, önnön magukkal és az idővel, melyet megpróbálnak kicselezni.Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Andócs Zoltán. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

Bódi Katalin
Ex libris

Az angol irodalom története 1.
Az angol irodalom története 2.
Az angol irodalom története 3.
Az angol irodalom története 4.

Bárdos Judit
Új közelítések a magyar filmhez

► Gelencsér Gábor: Közelkép. Portrék, témák, formák a magyar film történetéből. Gondolat Kiadó, Budapest, 2022, 434 oldal, 4200 Ft

Gelencsér Gábor eddig többnyire időrendben, egyenként, filmenként, rendezőnként, korszakonként, „hosszában” elemezte a magyar filmtörténetet, kitűnően. Most azonban keresztmetszeteket ad róla témánként, motívumonként. Nemcsak a magyar filmtörténet iránt érdeklődő olvasók figyelmébe ajánlom ezt a magas színvonalú tanulmánykötetet, hanem a XX-XXI. század nagy történelmi kérdései iránt érdeklődőkébe is.Tovább

Gregor Lilla
Paranoid, inkonzisztens, csodálatos

► Toroczkay András: Mondd, hogy nem bolondultam meg. Fiatal Írók Szövetsége, Budapest, 2022, 144 oldal, 3500 Ft

Az olvasó tehát teljesen összezavarodik; ellenőrzi magát, újra és újra visszalapoz, keresi, hogy hol érthetett félre valamit. És éppen azt érzi, amit a szereplők jelentős része a kötetben: Mondd, hogy nem bolondultam meg! Amíg végül szembesül azzal, hogy nem, valóban nem stimmel valami. Hiába az olyan, tisztázó szándékúnak tűnő, elbeszélői kiszólások, hogy „Tudsz követni?” vagy hogy „Portik Csanád megvan?”, ezek a dolgok szürrealitásán nem segítenek. Bár a novellák szereplői mind hétköznapi emberek mindennapos helyzetekben, mégsem olyan átlátható egyik cselekmény sem, mint például a szerző előző, Boldog emberek című művében. Míg ott reális, sokszor ismerős problémák jelentek meg, itt hiába emberközeliek a témák, gyakran beszűrődik valami mágikus elem, valami csoda, valami irracionális félelem, ami ráadásul többször az ördöghöz vagy (mintha annak evilági megjelenítője lenne:) a piros Marlboróhoz kapcsolódik.Tovább

Farkas Balázs
Vége a játéknak

► Böszörményi Márton: Infected Monstrum. Napkút Kiadó, Bu­da­pest, 2022, 202 oldal, 3990 Ft

Baltazárt érdemben senki nem segíti, hogy ezt a könyvet, amin dolgozni szeretne (az Infected Monstrum igaz története) meg tudja írni, de nincsenek is igazán expliciten rosszindulatú erők, amelyek ezt igyekeznek akadályozni. Az apátia itt a legnagyobb probléma, a feledés, a beletörődés, a nagy banális semmi, ami azért jön létre, mert az emberek elbagatellizálnak egy fantasztikus eseményt. Erre rímel az is, ahogy a szerző időnként óvatosan bedobál párbeszédeket, amelyek a zsánerirodalomhoz és a popkultúrához kapcsolódnak, de ezek inkább csak bizonytalankodásként csapódnak le, hogy felvállalja-e ezt a rokonságot, vagy sem (egy alkalommal arról szól a kismonológ, hogy filmesztétaként szabad-e olyan filmeket szeretni, mint a Szellemirtók, ne vicceljünk már).Tovább

Visy Beatrix
Párhuzamos genesisek

► Az ÉS könyve szeptemberben – Radnóti Sándor: A táj keletkezéstörténetei. Atlantisz Kiadó, Budapest, 2022, 389 oldal, 5995 Ft

Radnóti elméleti megközelítésének másik fontos eleme, amit a téma teoretikusainak következtetéseiből párolt le számunkra, hogy a táj mint a kultúra által megfogalmazott természetfogalom rejtve marad azok számára, akiket aktivitásuk közvetlenül hozzáköt, akik benne élnek. A táj csak annak nyilvánul meg, aki szemléli. A kontempláció – az aktivitás, és a tájjal kapcsolatos mindenfajta célképzet felfüggesztése – mintegy szükséges feltétele annak, hogy létrejöjjön a tájélmény, tájtapasztalat. S bár a tájfogalom elkülönülésében és önállósodásában fontos szerepük volt a mindennapi élethez kapcsolódó gyakorlatoknak is, ezek végül „átszíneződtek és átértelmeződtek a filozofikus (vagy vallási) életforma, a vita contemplativa hagyományában, amelynek az antikvitásban és a középkorban elsőbbsége volt a vita activával szemben.”Tovább

Papp Lídia
Szegény kis Adolf panaszai

(George Tabori: Mein Kampf, B32 Galéria és Kultúrtér, szeptember 7.)

Tabori szövege rengeteg lehetőséget rejt magában, és csak a rendezésen múlik, mire helyezi a fókuszt. A gegekre, a zsidó viccek kidomborítására, a kis Hitler és Schlomo kapcsolatára, a filozofikus fejtegetésre, a bibliai képekre, vagy megpróbálja egységessé gyúrni a felskiccelt jeleneteket. Szigeti Balázs az utóbbit választotta, és éppen ezért működik a darab. Valahogy minden egyensúlyban van, a szatirikus jelenetek és a zenei betétek is koherens egészet alkotnak, a mélyebb réteg pedig szinte észrevétlenül tör felszínre. Az alapjában nyamvadt Hitlert zseniálisan alakító Kardos Tibor egy-egy fanatikus tekintetétől vagy félmondatától a figura azonnal elveszíti komikus jellegét; onnantól kezdve egyértelmű válik: ennek a fiúnak tényleg az egész világ kell (különösen Új-Zéland), és el is hiszi, hogy az övé lesz.Tovább

Sinkó István
A színek csendje

(Krajcsovics Éva kiállítása az Artus Galériában 2022. szeptember 29-ig látható.)

Csend, nyugalom, mint egy békés séta idején, ez veszi körül a nézőt, a színek csendje és nyugalma. A táj már csak esszenciális és nem egzisztenciális mivoltában van jelen.

Krajcsovics Éva festészete időn, téren – és egyben stílusokon is – kívül levő entitás. Nem kategorizálható, mert az élmény, melyet megad nekünk, nem tudatosságra, nem az agy, de a szellem mozgékonyságára épít.Tovább

Széplaky Gerda
Az önmagát dekonstruáló vénusz

(Drozdik Orshi: A fénykép és a szerelmes vers 1975–1995, Mai Manó Ház, megtekinthető október 9-ig)

Az önmagában nem újdonság, hogy Drozdik az appropriáció gesztusát alkalmazza: női testek fotós ábrázolásait fotózza. Először az aktmodellek képeit sajátította ki (XIX. századi meztelen aktokat fotózva), majd a táncművészet képviselőinek képeit. Az viszont már saját szemiotikai nyelvrendszer kidolgozására utal, ahogyan a „begyűjtött” fotográfiákat felhasználja úgynevezett „Kép(Imágó)Bank”-elméletére támaszkodva: egyszerre alkalmaz különféle technikákat, eszközöket (fotográfia, performansz, szöveg, rajz). Ebből is látszik, hogy számára nem a médium kiválasztása volt az elsődleges, hanem a koncepció.Tovább

Stőhr Lóránt
Teher alatt

(Audrey Diwan: Esemény)

A teherbe esett lány kálváriája ismerős a Ceaușescu-diktatúra pállott mindennapjait felidéző 4 hónap, 3 hét, 2 napja vagy az Egyesült Államok szegény sorsú fiatal nőivel szolidaritást vállaló Soha, néha, mindig című filmből, de a három megesett karakter közül messze a francia lány a legharcosabb és legöntudatosabb. Anne nem testálja az abortusz lebonyolításának felelősségét másra, mint teszi a terhes lány a román filmben, de még barátnő sem kíséri sem végig, mint az amerikaiban, a francia egyetemista teljesen egyedül, leendő hivatása, a szépirodalom iránti hittel harcolja végig az utat az abortuszig.Tovább

Herczog Noémi
Szerelmes Gorbacsov

(Alvis Hermanis: Gorbacsov, Nemzetek Színháza, Moszkva, 2020)

Érdemes rákeresni, a felvételen látható, hogy a moszkvai bemutatón maga Gorbacsov is részt vett, és hatalmas, tüntetésszámba menő tapsot kapott azoktól, akik számára ő nem egy széthullott Birodalom felelőse, hanem a szabadság tétova ikonja. Gorbacsov történelmi szerepéről persze joggal fognak még vitázni a történészek, de úgy kell annak, aki az előadásból szeretné megérteni a politikai döntések – hamleti hezitálások – mögötti okokat, hogy miért és hogyan omlott össze a Szovjetunió.Tovább

Csengery Kristóf
Időutazás

(Annie Fischer in Screen. The Complete Hungarian TV Broadcasts 1962–1985. Gamma Home Entertainment)

Csakhogy aki valamit tud Fischer Annie személyiségéről, azt is tudja, hogy éppen a felvételek készítése volt – mind a hang-, mind a képfelvételeké –, amitől radikálisan független személyisége idegenkedett. Ismeretes, hogy idős korában averziója látszólag enyhült, és sok órát töltött a Hungaroton stúdiójában, hogy felvételt készítsen Beethoven összes zongoraszonátájából, végül azonban nem engedte, hogy a lemezek életében megjelenjenek, azok kiadása csak halála után valósulhatott meg. Tévétől, filmtől hasonlóan igyekezett távoltartani magát, interjút soha nem adott. Néhányszor mégis megtörtént, hogy egy-egy hangversenyét kamerák rögzítették. Ezek a hazai felvételek jelentek meg most egy öt DVD-t tartalmazó kiadványban.Tovább

Fáy Miklós
Csőhallás

(Bach-kép-más-képp – Magyar Zene Háza, szeptember 9.)

A helyszín a Magyar Zene Háza, végre eljut az ember az akusztikailag gyanús koncertterembe. Gyanús, mert üveg a fala, és az ilyen kemény rezonáns felületről a legendásan rossz akusztikájú Márványterem ködlik föl, ami most mégis mennyire hiányzik. De épp ez az új helyszín kiválthatja, itt lehet pici koncerteket, furcsa koncerteket adni, épp olyanokat, mint ez. Rozmán Lajos Bachot játszik C-klarinéton.Tovább

Fuchs Lívia
Szirtaki, az örök

(Mikisz Theodorakisz – Zachár Lóránd – Juhász Zsolt – Bozsik Yvette: Zorba, Pécsi Balett)

És Zachár – aki vendégként egyébként a legtöbbet foglalkoztatott koreográfusa magyar balettvilágnak – hozza a formáját: nem egyéni, de jól táncolható kombinációk sorával tölti ki a rendelkezésére álló nem kevés időt. Mikisz Theodorakisz már 1988-ban, a megírásakor is elavult balettzenéje ugyanis olyan híg, mint egy homeopátiás szer, ezért embert próbáló végighallgatni közel másfél órányit belőle, mire elkövetkezik a mindenki által várt híres szirtaki, ami persze bármikor és bárhol behozza a vastapsot. A Pécsi Balett premierjén is, holott az előadás ezer dramaturgiai, koreográfiai és előadói sebből vérzik.Tovább

Siba Antal
Az ország felfedezése

(Hadházy Ákos a Facebookon bemutatja Magyarországot.)

Augusztusban Hadházy beszámolt arról, akkora a tanárhiány, hogy egy fővárostól harminc kilométerre lévő település általános iskolája pedagógusi végzettség nélkül is felvenne tanárokat. Hónapok óta keresnek matematika-, angol- és kémiatanárt. „A kétségbeesett poszt szerzője valósággal könyörög, hogy valaki jelentkezzen végre, az sem baj, ha nincs tanári diplomája, csak konyítson valamennyit ezekhez a tárgyakhoz” – írja Hadházy a közösségi oldalán.

I R O D A L O M

Nagy Zsuka
Emese Hanna utolsó levele önmagához

Felöltöztetett. Mindent rám adott, amit levett. Notóriusan, precízen. Mint mikor kislányként öltöztetett. Csak nem nézett rám. Azóta sem. Levegő lettem. Fojtogató. Levegő. Szén-monoxid. Szálló por. Neki is. Magamnak is.

A párnámba fojtottam az arcomat, fulladoztam, hogy ne sírjak, vagy ha igen, ne hallják meg, nem volt szabad sírni nálunk.

Éjszaka álomba ájultam, a visszafojtott és mégis eresztett sírásoktól és valami fel-feltörő, zaklatott lélekcsuklásoktól, a reszkető, remegő sóhajoktól, a torkomban lévő, biliárdgolyó nagyságú gombócoktól, a félelemtől, hogy meghallják, sírok. Hogy egyáltalán tudok még. Jön, nem akarom, nem lehet, jön, akarom, nem lehet, fojtom, jönni akar, eresztem, nem enged, élesztem, irányítani tudom, aztán mégsem. Aztán már nem ment. Csak belül ömlött, folyt, rombolt, örvénylett.Tovább

Havasréti József
Stresszmentes lebegés

A tulajdonos, úgy tűnik, paranoiás. Ilyet csak akkor művel valaki, ha távol óhajt tartani magától valami kétes kisugárzást. Idegen aurát. Olyasmit, ami aligha életveszélyes (hisz akkor nem lakna e szigorú és félelmetes, sőt kissé bálványszerű bútorral egy térben), hanem olyan hatásokat, melyek, mondjuk így: zavarnák az álmát. A mindennapjait. Óvatosan végigsimított az ezüstpapíron; ez volt az első jele annak, hogy a szekrény tulajdonosával (és főleg a szekrény tartalmával) valami nem stimmel. Az efféle óvintézkedések bolondra vallanak (olyan bolondra persze, aki okosnak tartja magát), aki szeretne elhárítani valamiféle nemkívánatos hatást. Ez a kívül vastag, belül vékony fémrétegekkel szigetelt bútordarab a beteges elővigyázatosság emlékműve volt. Vagy tünete inkább? A szekrény tartalma (egyébként) veszélytelennek látszott. Akták, iratok, barna dobozokban. Öt polc, végig az iratdobozokkal, fent a beépített, lapos ékszerszéffel. Ezt nem nyitotta ki, erre nem készült fel, és nem akart maga után hagyni egy széjjelbarmolt zárat. Az iratok miatt jött ide, azok pedig a dobozokban voltak.Tovább

Gerőcs Péter
Szamárfülek II.

(A tudtad-e ember) A tudtad-e ember váratlanul felemeli a fejét a párnáról: azt tudtad, hogy a vörösbegynek épp 13 nap a költési ideje? Ha nem tudtad, akkor látványosan meglepődik. Nem tudtad, hogy a Star Wars ’79-es forgatása azért húzódott el, mert a Lucas megbetegedett? Tényleg nem tudtad? A tudtad-e ember társaságban hallgat, és egyébként is halk szavú. Általában meg van sértődve. Hogy pontosan miért, azt nem tudtam. Gyakorta olyan házimunkát végez, amelyet nem okvetlenül szükséges elvégezni, ám ő igyekszik, és az igyekezetét szemrehányás követi.Tovább

Galántai Zoltán
Egy távoli földön

Markó Béla
Fűcsomók

Markó Béla
Újabb vers a szeretetről

Markó Béla
Sötétedés

Markó Béla
Üresjárat

MÍTOSZOK, BUTASÁGOK, FÉLREVEZETETT EMBEREK – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2022.09.15.


A TARTALOMBÓL:

– Mítoszok, butaságok félrevezetett emberek – Palócz Éva – Róna Péter: Egyszer valakinek a fejére fog omlani a felhalmozott hatalmas adósság. Páros interjú

– Túl közel kerültünk az államhoz – Bölcskei Gusztáv a rosszkor hallgató és rosszkor megszólaló egyházról, szereptévesztésről és Balog Zoltán kinevezéséről. Interjú

– „Az a félelmem, hogy a rendszer kiépült, és pont” – Soproni Tamás szerint állami cégek és egyes önkormányzatok is csődbe mennek majd a rezsi miatt. Interjú

– A barikád túloldalán – Lerendezné az „orosz kérdést”, és Közép-Kelet-Európa élére állna Lengyelország. Interjú Bogdan Góralczyk politológussal

 Ellenállás a válasz a megfélemlítésre – Futás, élőlánc, gyászruha. A tanárok nem hagyják abba a tiltakozást

– Vágásban elsők vagyunk – A régióban a 100 ezer lakosra jutó amputációk száma 25–30 százalékkal alacsonyabb, míg a fejlettebb országokban az arányszám a negyede, ötöde a hazainak

– Az év végére ötszázalékos reálbércsökkenés várható – A minimálbér két számjegyű emelése jelentősen megnövelheti a munkanélküliséget

– Vakrepülés a napelemért – Novemberre hozták előre a lakossági pályázatok második fordulóját, ám ezen a télen még biztosan nem fognak üzemelni

– Gyorsan szabadul földjeitől az állam – Az ellenzők szerint a területek értékesítése arra utalhat, hogy nem épül meg a hajdúnánási versenypálya

– Akit a HÉV elragad – Guruló vadászmezőnek számít a zöld vasút a szexuális ragadozók szempontjából, kiváló búvóhelyekkel. A „zsákmányt”, vagyis az utast kamera sem védi – a MÁV–HÉV Zrt. pedig hallgat a biztonsági intézkedések hiányáról

 Takarékláng – Mire számíthatnak a kulturális intézmények a fűtési szezonban?

– Az utolsó napig – Egedy Gergely II. Erzsébet jelentőségéről

– Csak az oroszok hátát látják – Emberhiány, szervezetlenség és a katonai hírszerzés kudarca vezetett a fordulathoz

 Svédország jobbra tart – Hiába szerezték meg a legtöbb szavazatot a vasárnap rendezett parlamenti választáson a svéd szociáldemokraták

– Repülővel Kolozsvárra – Lukács Csaba végre egyszer úgy érezhette magát, mint egy NER-oligarcha

– Kényszerű hűsölés – Az ideális szobahőmérséklet legalább annyira a szokások és a szüleinktől örökölt meggyőződés függvénye, mint biológiai szükségszerűség

 A kínai iPhone – Az iPhone ma már szinte inkább kínai termék, mint amerikai. Az Apple nemcsak a gyártást, de a fejlesztést is kiszervezte Kínába. Most próbál onnan szabadulni, de ezt könnyebb mondani, mint megcsinálni

– Ne változtasd meg élted! – Szőke Gábor Miklós udvari szobrász ezúttal egy égbe szökő csodaszanjvasban ragadja meg a NER lényegét

Publicisztika:
– Lányi András: Megbűnhődte? – 3. rész: A hallgatás ára
– Dévényi István: Jó, reggel

– Szerető Szabolcs: Orosz béklyó – Álláspont
– Nagy Bandó András: Lehet mélyebbre? – Gyaloggalopp
– Ficsor Benedek: Gördülő közöny
– Nagy Attila Tibor: Sötétlő fellegek a Momentum felett – A NER uralma alatt
 Kalmár Benedek: Az átvert nemzet
– Fehér Anikó: Hazamegyek a falumba
– Gazda Albert: Csodálatos emberek – Beszökött az ősz
 Híd Jenő rajzol: Felkészülés
– Benedek Szabolcs: A stég vége – Az én hangom mélyebb
– Wekerle Szabolcs: Préshurka és büdösmargit – Újbeszél
 Lakner Dávid: Jean-Luc Godard (1930–2022)
 Puzsér Róbert: A női macsó eljövetele
– Marabu: Segítsééég!

Kritika:
– Tényleg nem – Benedek Szabolcs: Ez nem Amerika
– Hörcsögök és vudubabák – Kákonyi Lucia: Nokedliszaggató

Budai Hang melléklet

– „Sosem a kitaposott ösvényen jártam” – Csonka András a zárt színházi világról, a politikamentes életről és a velünk élő farizeusokról. Interjú

– Ablak a Kárpát-medencére – A II. kerületben, Máriaremetén, Náncsi néni híres vendéglőjével srégen szemben áll az Üvegház kistermelői piac

– Mennyire római a Római-part? – Ennyi maradt a közel kétezer éves emlékekből mára: őrtornyok és hűlt helyük a talpunk alatt

– Hiába vágták ki a fákat – Egészséges, őshonos fákat tüntetnek el a budai Vár oldalából, hogy helyet csináljanak a legújabb mélygarázsnak

– A hőbörgő víz legendája – Hét évtized szünet után Budának ismét saját szikvize van: a Fény utcai piacon szeptember eleje óta üzemel a Buda Szóda

– „Erkölcsi rugó a jövőre” – Bizonytalan a váratlanul költözésre ítélt Hadtörténeti Múzeum sorsa

– Szíveskedjék a két lába közt hátratekinteni! – A 110 éve született Örkény István ihletésére könyvszekrénnyé alakít egy kiszolgált Margit körúti telefonfülkét a II. kerület

– „Gömblámpafényben csúcsvállalkozók…” – Vén Diófa alatt Vörös Béka dalol, a Dérynében mindenki popsztár, az Illuzióban pedig majdnem elcsattant egy pofon: tovább járjuk Budát az (eltűnő) legendák nyomában

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: NARANCS.HU
2022.09.14.


A SZERK.
Sanyi bácsi, Lydia néni

Hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben az a belügyminiszteri rendelet, mely szerint csak akkor lehet ezután elvégezni művi terhességmegszakítást, ha a páciens orvosi lelettel tudja igazolni, hogy meggyőződött a magzati életfunkciók működéséről.

A SZERK.
A nyolcadik

Múlt szombat éjjel a távol-keleti Vlagyivosztok közelében jachtjáról a vízbe esett és meghalt Ivan Pecsorin orosz oligarcha; holttestét egynapi keresés után találták meg. Pecsorin fontos ember volt, ő felelt egyebek mellett a sarkvidéki területek olaj- és gázmezőiért.

A SZERK.
Szárnyalni muszáj

Jövőre lesz 100 éve, hogy nagy reményekkel megindult az egyik első hazai légi közlekedési vállalat, az Aeroexpress Rt. menetrend szerinti járata. A cég három év elteltével beadta a kulcsot, de még e rövid működés is emlékezetesnek mondható mindazon magánvállalkozások körében, amelyek ugyancsak hazai légi közlekedési igényekből próbáltak üzletet csinálni.

PUBLICISZTIKA

TILLMANN J. A.
A tévedések Documentája
Mi történt Kasselban?

Az idei Documentát nevezték már a szégyen Documentájának, ahogy az utolsónak is. Már az előjelei sem sok jót sejtettek, mivel a rendezésére ezúttal egy művészcsoportot hívtak meg, akik ráadásul a nem éppen kortárs képzőművészetéről híres Indonéziából érkeztek.

EGOTRIP

EGOTRIP
Vajda Mihály: A ki nem végzett Szókratész
Még mindig Amerikában

Kedves jó Szókratészem, légy oly drága, és válaszolj az e-mailjeimre. Azt állítottad, hogy már tudsz az elektromos levelezéssel bánni. De milyen hülyeséget beszélek! Hát már e-maileztünk is néhányszor. Akkor most meg miért nem válaszolsz? Beteg vagy? Remélem nem. Vagy már olyan jól érzed magad az új világban, hogy európai barátaidról már meg is feledkezel?

BELPOL

INTERJÚ
„Leszokni az orosz gázról”
Holoda Attila energetikai szakértő

Magyarország a különutas energiapolitikájával csupán az oroszoknak kedvez, miközben mind nyilvánvalóbb, hogy az Orbán-kormányok az utóbbi 12 évben semmit sem tettek az ország energiafüggetlenségéért, vagy a kevéssé pazarló felhasználásért.

MENEKÜLŐ KÁRPÁTALJAI ROMA CSALÁDOK
Akikért nem kapkodnak

Az Ukrajnából menekülő családokat sokan támogatják, de vannak, akik ebből a segítségből vajmi keveset érzékelnek: a Kárpátaljáról érkező roma családok. A Talétában pedagógusok, szociális szakemberek, egyetemisták és civilek dolgoznak azon, hogy a magyarul beszélő cigány családoknak is legyen esélyük.

MI VÁRHATÓ A KAMATSTOP VÉGE UTÁN?
Második hullám

A devizahitel-válsághoz hasonló krízist hozhat, ha januárban a kormány kivezeti a kamatstopot: 77 ezer hitelszerződés törlesztője növekedhet olyan mértékben, amit nehéz lesz kigazdálkodni.

MAKÓ ÉS A VÖRÖSHAGYMA-TERMESZTÉS
Könnyes búcsú

Kétszázötven évig meghatározta Makó életét a vöröshagyma, az idén viszont egy kamionnyi sem termett belőle itt. Ennek nem az aszály a fő oka: a kollektivizálás óta ez a termesztési kultúra nem tartott lépést a versenytársakkal. Hagymafesztivált azért rendez a város.

PORZIK, MINT A SAMSUNG GÖDÖN
Befújja a szél

Levegőtisztaság-mérésen gondolkodnak Fóton, mivel a gödi Samsung-gyártól a szél feléjük viszi a port és a káros anyagokat. A környező települések vezetői úgy vélik, érdemes az egymás közötti partnerség erősítése az akkumulátorüzem bővítése elleni fellépés érdekében.

KÜLPOL

KI VOLT II. ERZSÉBET?
A pompás időutazás

Teljesen logikátlan, kész képtelenség, de szomorú republikánusok, letört demokraták siratják II. Erzsébetet. Hiába volt az általa képviselt intézmény merő anakronizmus, ósdi maradvány a 21. században, mégis elismerés, rajongás övezte őt, aki a múlt egy darabját képviselte.

ZENE

INTERJÚ
„Sokan főzik a kását”
Körner Tamás impresszárió

Csaknem húsz éven át képviselte a Budapesti Fesztiválzenekart, azóta önálló ügynökséget működtet. A szakma alapkérdései mellett az ajánlások szerepéről, a külföldi fellépések hazai visszhangjának furcsaságairól és a menedzser-művész kapcsolat sarokpontjairól is beszélgettünk.

INTERJÚ
„Jövök a fapadossal”
Pettik Ádám ütőhangszeres, énekes

Hétéves kora óta dobol, játszott Lajkó Félixszel, a Kalyi Jaggal, a Noir Désirrel. A Besh o droMot 1999-ben alapította. Tíz éve Angliában él, de zenekara zavartalanul működik.

MI A KOTTA?
Összedől a ház

Klasszikus zenei programajánló a 2022/37. hétre

KRITIKA

OPERA
Elég félelmetes?
Britten: A csavar fordul egyet

Ránk tud-e ijeszteni ez az előadás? Britten operája jó zene, ráadásul okos is: rémtörténet egy tizenkét fokú Leitmotif köré építve, Henry James elbeszélése alapján. A nevelőnő, akit két árva mellé rendeltek ki, szellemeket lát a ház körül: az egykori dada és az egykori inas szellemét.

LEMEZ
A csúcs túl messze van
Muse: Will of the People

Hiába lett a brit zenekarból arénákat megtöltő szuperprodukció, jó ideje nem sikerült igazán fontos albumot letenniük az asztalra. Ám új nagylemezükről, a Will of the People-ről azt állították a megjelenés előtt, hogy korszakos csúcsmű.

KÖNYV
Térkép a romokhoz
Magyarország a II. világháborúban

A magyar történelem legvitatottabb korszaka a 2. világháborút közvetlenül megelőző és az az alatti időszak.

SZÍNHÁZ
„Búban az egész életét”
Frivol

Dúró Dóra könyvdarálási akciója az elmúlt évadokban több színházi alkotót is megihletett. A hatására készült el a k2 Színház egyszer játszott előadása, a Meseország valakiké 2020 őszén, az FAQ Színház Meseország nem mindenkié című produkciója 2021 őszén, s ugyanekkor az Átriumban Alföldi Róbert és Vári Bertalan közös táncszínházi alkotása is.

KIÁLLÍTÁS
Stigma és halhatatlanság
Hogyan lehet egy téglával betörni a bank ablakát, ha még ahhoz sincs erőnk, hogy kikeljünk az ágyból?

Meglepő a címe e csoportos kiállításnak, de ne számítsunk se humoros, se abszurd anyagra: a kiállítás a „betegség, az egészség, a sérülékenység, a gyógyulás, valamint a gyógyítás és a gondoskodás állapotait” járja körül, egy komor/komoly, igen sok területet érintő anyaggal.

FILM
A legújabb Beatles
McCartney 3, 2, 1

Amikor a kilencvenes évek végén, a BBC minisorozata után a Beatles Anthology nem csak videókazettán és DVD-n jelent meg, de kijött három dupla album is, sokan gondolták, hogy kisöpörték a padlást az Abbey Roadon.

VISSZHANG

VISSZHANG: KÖNYV
Paulik Móni: Szabad a nem

Bármikor, bárkinek szabad a nem, vagyis mindig megvan a lehetőségünk nemet mondani, állítja a könyv, aláhúzva, hogy muszáj beszélni a gyerekekkel arról, hogyan rendelkezhetnek a saját testükkel.

VISSZHANG: KÖNYV
Donatella Di Pietrantonio: Halásznegyed

A negyed lakói jól ismerik egymás szokásait.

VISSZHANG: KÖNYV
Celler Kiss Tamás: A mérgezett gyalog

A sakkban a mérgezett gyalog az a védtelenül hagyott bábu, amelynek leütésével az ütő fél hátrányba kerül, tudjuk meg rögtön a kötet elején.

VISSZHANG: FILM
Háromezer év vágyakozás

A koronavírus-járvány alatt hirtelen megnőtt a Dekameron eladásainak száma.

VISSZHANG: FILM
Ők

Az elmúlt évek tanulsága szerint a rettegést immár nem baltás zombik, vagy a hirtelen felvisító hegedűk hozzák el.

VISSZHANG: FILM
France

Léa Seydoux szépen sír.

VISSZHANG: LEMEZ
Oliver Sim: Hideous Bastard

A varázsos hangú Romy Madley Croft gitáros mellett az őt tökéletesen kiegészítő Oliver Sim énekes-basszusgitáros és Jamie xx, a kivételes muzikalitással bíró elektronikus zenekészítő…

VISSZHANG: LEMEZ
The Mountain Goats: Bleed Out

Magnóval felvett első lemezei idején valószínűleg kevesen gondolták, hogy a fahangú, erősen közepes tábortűzi gitározást produkáló John Darnielle több évtizeden keresztül meghatározó figurája lesz az amerikai alternatív rocknak.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2022/37.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/37.

Rövid hírek: szamár, bolygó, földrengés...

Snoblesse Oblige 2022/37.

Heti kulturális programajánló

Szüret 2022/37.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

SZÍNHÁZ

RÉS A PRÉSEN
„Nem tudnak megnyugodni”

Hód Adrienn koreográfus

FILM

TÉVÉSMACI
A kaptató menyét

Amikor Sztupa és Troché kimentek az őszi BNV-re, a parkolóból az A pavilon felé haladva Sztupa ájtatos pofával szagolt bele a levegőbe.

LOKÁL

A PALLAVICINIEK EMLÉKEZETE SÁNDORFALVÁN
„Nem játssza meg magát”

Harminc éven belül a második Pallavicini kapott díszpolgári címet Sándorfalva városától, amelynek általános iskolája és fejlesztési terve is a hajdani alapító földesúr nevét viseli. A polgármester egykori tanárának ez nem tetszett, szóvá tette a város Facebook-oldalán, de írását törölték.

HÉV-VEL A KÁLVIN TÉRRE
A soha el nem készülő alagút

Tavaly áprilisban a Múzeum körúti próbafúrásokkal megkezdődött az M5-ös metróvonal Közvágóhíd–Kálvin tér közötti szakaszának építése. A befejezés határideje ismeretlen, de muszáj türelmesnek lenni. Immár 140 éve tervezik, hogy a Csepel-sziget felől érkező HÉV-szerelvények a belvárosig közlekedjenek.

TUDOMÁNY

SZÉLSŐSÉGES IDŐJÁRÁSI VISZONYOK A VILÁGBAN
Nyárból a télbe

Sokakat foglalkoztató kérdés, miért volt ilyen forró és reménytelenül száraz a nyár Európa nagy részén, így Magyarországon is. Annak megválaszolása pedig kifejezetten a pénztárcánkba vág, hogy mennyire lesz hideg a tél.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Szilvaszezon

Csípős-fűszeres barbecue-mártás szilvából és klasszikus, édes-savanyú szilvacsatni

ÉTEL, HORDÓ
Remíz

Ízek a Remízben

NA - JÓ, TOVÁBB, DE MERRE?

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2022.09.15.


Itt állunk Jóurunk regnálásának negyedik ciklusának elején - ebből hármat sorbakapcsolt a történelem, bizonyítva azt, hogy a sors vak és ostoba, hiszen Nagyurunk első regnálása már előrevetítette annak baljós képét, hogy mi fog történni, ha egyszer újra hatalomra kerül.
Nem is kellett csalódnunk, lopott, mint a gép és a vége felé már a látszatra se nagyon ügyelt, elképzelhető, hogy milyen stílusban, ha már az Unió birka vezetői is megelégelték a dolgot.
Habár ebben nem vagyok túlzottan biztos, lehet, ha az Amerika által ihletett uniós intenciókkal nem szegül szembe, akkor a mai napig kapja a lopnivaló pénzt, némi ejnye-bejnye körítéssel.
Talán már meg is szoktuk a sarcot, de a világ bonyolult és kegyetlen, így aztán az ukrajnai helyzet bétett neki, mint a szentkuti búcsú.
Most éppen olyannak tűnik, mint a mackó, melynek feje beleszorult a mézeskaptárba, és belülről ezer kis gyilkos szurkálja a pofáját, kívülről meg a méhész rugdalja a fenekét dühös buzgalommal, ő meg tanácstalan, mint Hitler negyvenötben.
Nem is csoda, hogy elemet kellett benne cserélni és konzultálnia kellett Napóleonnal és Sztálinnal itt a szomszédban, puha, párnázott körülmények között, újradizájnolva.
De az is lehet, hogy merénylet áldozata: felrobbant a szájában a fogkefe...

Az Úr igazságos, így azért kapta a csapást, mert életében először valóságos probléma miatt ment szembe az Unióval.
Ezidáig csak a lopott holmit védte vadul, vagy új lopási lehetőségek kizsarolása ügyében emberkedett, esetleg a német-római császári trón megszerzése érdekében mutogatta izmait hazánk nemzetközi politikában kislégsúlyú, ám testi valójában vágósúlyban levő bajnoka.
Most viszont kiderült, hogy olvasta a Trónok harcát, és megjegyezte a Stark ház jelszavát: Közeleg a Tél.
Ez magában nem lenne baj, a baj az, hogy Putyin elzárja a gáz és olajcsapokat, ami egyébként valóban disznó dolog, de hát mindenki olyan kalappal köszön, amilyen van neki, az Unió hatodik szankciós csomagja után annyira csodálkozni ezen - már szinte határos a hülyeséggel.
Mindenesetre hogy Nagyurunk végre pofára esett, ez ugyan szórakoztató, de semmiképpen nem megoldás a problémára, merthogy az ostor ismét és már megint rajtunk csattan.
Nem valószínű, hogy a hatvanpusztai Schweineschanze luxus-bunkere fűtés nélkül maradna, kerüljön bármennyibe is a gáz, legfeljebb majd kisegíti a tulajdonosokat Mészáros Lőrinc, végtére is ő a gázszerelő, nem igaz?
...