2018. január 31., szerda

KARÁCSONY GERGELY: "A JOGÁLLAMISÁG HELYREÁLLÍTÁSÁT AZ UTCA NÉPE FOGJA KIKÖVETELNI"

ZOOM
Szerző: LENGYEL TIBOR-MURÁNYI ANDRÁS
2018.01.31.


- Ha a pártok most elbénázzák, áprilisban újabb Fidesz-kétharmad is lehet

- Áruló, lefizetett MSZP-sekről akkor beszéljen valaki, ha bizonyítani is tudja
Pécsett az LMP-nek is vissza kellene lépnie Mellár érdekében – az MSZP megtette
- Le kell állítani a Liget-projektet, ami önmagában több mint 200 milliárd forintos tétel

- A jelenlegi kormány nem munka-, hanem a tőkealapú társadalmat építi
- „Az egy fura elképzelés, hogy én vagyok a kormányfő-jelölt, de nem lehet rám szavazni”
- „Szeretném beletörölni a lábam abba az Alaptörvénybe, amit maguknak készítettek”

Tíz évig volt közvélemény-kutató. Hogyan tud rezzenéstelen arccal az ellenzék győzelméről beszélni?

Úgy, hogy az ellenzék győzelemre áll. Az emberek változást akarnak, és minden közvélemény-kutatás alapján többségben vannak azok, akik szerint kormányváltás kellene. Ez négy évvel ezelőtt nem így volt. Úgy fest, egyelőre csak a pártok nem értik az idők szavát, de be fognak állni a sorba, mert a választók kikényszerítik ezt.

Azt mondta, csalódott lenne, ha húsz százalék alatt végezne az MSZP-Párbeszéd. Azt tudjuk, hogy Molnár Gyula egy vereség után lemondana, de mit tenne ön? Visszavonulna Zuglóba, és a 2019-es főpolgármester-választásra készülne?

Én miniszterelnöknek készülök. Ha az ellenzék nem szerzi meg az ehhez szükséges parlamenti többséget, akkor folytatom a munkámat polgármesterként Zuglóban. Ennél messzebbre egyelőre nem látok, és nem is erre koncentrálok...

ESKÜSZEGŐ ÁLLAMTITKÁROK

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: DOMÁNY ANDRÁS
2018.01.31.


A kormánytagok nemhogy nem tartják be a törvényeket, de gúnyt is űznek belőlük. Vélemény.

Magyar Leventéről, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, Rétvári Bencéről, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Dömötör Csabáról, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkáráról van szó. A magyarázat egyszerű.

1. Amikor egy államtitkárt kineveznek, a törvény szerint esküt tesz, amelyben ezt mondja és írja alá: „Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű leszek, jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom.” Ha kívánja, hozzáteheti, hogy „Isten engem úgy segéljen!”.

2. Az Alaptörvény 7. cikke szerint „Az országgyűlési képviselő interpellációt és kérdést intézhet a Kormányhoz és a Kormány tagjához a feladatkörükbe tartozó bármely ügyben.”

3. Az országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 42.§ szerint „Akihez az Alaptörvény szerint interpelláció vagy kérdés intézhető, köteles az interpellációt vagy kérdést személyesen, kivételesen helyettese útján megválaszolni.”

Ha tehát egy államtitkár megtagadja a választ egy képviselői kérdésre, akkor megszegi az Alaptörvényt és az országgyűlési törvényt, vagyis megszegi azt az esküt, amelyet ezek megtartására tett.

A napokban két LMP-képviselő tapasztalhatott ilyesmit:...

A FIDESZ EGYIK FACEBOOK-KATONÁJA ELMESÉLTE, MILYEN VIRTUÁLIS HADSEREGET HOZOTT LÉTRE A PÁRT

444.HU
Szerző: HASZÁN ZOLTÁN
2018.01.30.


- Bemutatta nekünk a szervezet egyik tagja azt az egész országot lefedő hálózatot, amivel a Fidesz a Facebookon is meg akarja nyerni a választást.

- A Fidesz pártközpontjából küldenek ki lejárató mémeket, amiket civilnek álcázott csoportokban kell tovább osztani.
- A legmeglepőbb a párt munkatársainak és az aktivistáknak az állandó ellenőrzése, ha nem osztják elég hatékonyan és lelkesen a propagandát, azonnal figyelmeztetik őket.

- Nem fizetett trollhadseregről van szó, a korlátlannak látszó anyagi források ellenére a Fidesz jutalmazás helyett a központi üzenteket osztó aktivisták és az őket irányítók lelkesedésére épít.
- Ez a lelkesedés viszont csökken, jóval kevesebb már a Fidesz aktivistája, mint eddig.

Miközben Orbán „Hahó, facebookosok” Viktor simán beleáll abba a szerepe, hogy lövése nincs a közösségi médiáról, sőt a közrádióban „a szociális média, vagy hogy hívják ezt az internetvilágot” megjegyzésekkel túl is játssza ezt, a Fidesz egy központi agyra kötött, parancsra egyszerre mozdítható, az egész országot lefedő Facebook-hadsereget állított fel a kampányra. Ennek egyik tagja megosztotta velünk, hogyan irányítják a pártközpontból a virtuális kampánygépezetet.

2017 májusában a Fidesz pártközpontjának kérésére a párt minden képviselőjének és képviselőjelöltjének a csapatából le kellett adni egy nevet „virtuális munkatárs” pozícióra. Először azt mondták, hogy nincs jelentősége a posztnak. De alig telt el egy hónap, minden megnevezett munkatársat berendeltek a Fidesz központba. A „virtuális munkatársakat” (VM-ek) maga a Fidesz-kampányok félistene fogadta, az ember, akiről listát is neveztek el. Ez elsőre egy egynapos tanfolyam volt. Egy része Facebook-képzés volt, a fan page kezelését mutatták be, alapszinten. De ami jóval fontosabb volt, a Fidesz saját fejlesztésű rendszerének, a CAP használatának betanítása...

HÉT JAVASLAT A STOP ORBÁN TÖRVÉNYCSOMAGHOZ

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.01.31.


A futurisztikus politikai környezet ellenére lehetnek még normális gondolatok is a közbeszédben. A kerítésbontással megvádolt ellenzékiek például emlékeztethetnék Orbán Viktort arra az időszakra, amikor kordont bontott a Kossuth téren. Míg a kormányzati propaganda azt harsogja, hogy Soros György bevándorlókkal akarja elárasztani Európát, addig a magyar kormány több menekültet fogadott be, mint amennyire a sokat köpködött uniós kvóta kötelezte. Amikor pedig szembesítik a kormánypártot ezekkel az ellentmondásokkal, hisztizik, kivonul, távol marad, és persze hazugságokkal próbálja elütni a tényeket. Épp itt az ideje, hogy az ellenzék benyújtson egy Stop Orbán törvénycsomagot, amely véget vethetne ennek a kommunikációs ámokfutásnak. Íme néhány javaslatunk:

1. Le kell mondania az összes kormányzati funkciójáról, a képviselői mandátumáról vagy önkormányzati tisztségéről minden olyan politikusnak, aki nem hajt végre jogerős bírósági ítéletet, illetve ha bizonyíthatóan megpróbálta aláásni az igazságszolgáltatás függetlenségét, vagy tett olyan lépéseket, melyekkel befolyásolhatta az ítéletet.

2. Le kell mondania minden kormánynak, amely eltitkolja az állampolgárok elől azokat a döntéseket, melyek közvetlenül érintik az életüket. Különösen érvényes ez akkor, ha a kormány közpénzből épp az ellenkezőjét propagálja annak, mint amit tesz. Ha például a kormány azt sugallja, hogy egyetlen menekültet sem fogad be, de közben ezt titokban megteszi, bizalmi szavazást kell kérnie a Parlamentben önmaga ellen, mert nem mondott igazat a választóinak.

3. Szintén fel kell ajánlania a lemondását minden olyan kormánynak, amely közpénzből olyan civil szervezetet támogat, amely bizonyíthatóan politikai segítséget nyújt a kormánynak. Különösen fontos ez, ha a civil szervezet vezetői rendszeresen a kormány politikájának támogatására szólítják fel a választópolgárokat, illetve felvonulásokkal demonstrálnak az őket pénzzel támogató kormánypárt mellett. Ha nem kapnak állami tulajdonú cégektől támogatást annyit demonstrálnak és menetelnek, amennyit csak akarnak, de közpénzből ezt ne segítse senki!...

ÁLMODOZÁSOK KORA

FARKASVONÍTÁS
Szerző: Tarski
2018.01.31. Ha Szabó István ma készítene filmet ezzel a címmel, akkor első látásra biztosak lehetnénk abban, hogy az a balliberális ellenzékről szólna. Azért meglehetősen humoros dolog az, hogy minden kampánynyitó beszédben, amelyet szombaton tartottak meg a pártvezetők különböző helyszíneken és különböző hallgatóság előtt, markánsan kidomborodik az, hogy itt kérem szépen nincs mese, április 8-án kormányváltás lesz és ekkor bizony égzengés és földindulás következik be, mindent át fogunk formálni a saját ízlésünknek megfelelően. Közben pedig megfeledkeznek arról, és miért ne feledkeznének meg róla, hogy ennek igen kicsi a valószínűsége. Amikor hallgattam (bár ne hallgattam volna) ezeket a beszédeket, pontosabban bohózatokat, egyből az jutott az eszembe, hogy az előadók egy mesevilágba helyezték önmagukat és ott álmodoznak arról, hogy mit is csinálnának akkor, ha ők kerülnének a kormányfői bársonyszékbe. S amint tudjuk, a mesében minden lehetséges, így például az is, hogy a királyfiból csúnya béka lesz, mert az álnok boszorkány azzá változtatta, de majd ismét királyfivá változik és elnyeri méltó jutalmát, feleségül veszi a királykisasszonyt és megbosszulja a boszorkány ármánykodását.

Amikor Gyurcsány Ferenc beszédét hallgattam, akkor éppen ilyen mesehősként jelent meg előttem a politikus. A korábbiaktól eltérően most nem fejből mondta el a beszédét, hanem részben felolvasta, amit azért tartottam furcsának, mert eddig a szabad előadásmódjához szoktam és ekkor is tudott értelmes dolgokat mondani. Most azonban úgy tűnik, hogy a papírból való felolvasás tehetett neki rosszat, mert tiszta fantáziálásba süllyedt a beszéde. Fő mondanivalója az volt, hogy az orbáni rendszerrel nem alkuszunk, azt megdöntjük és utána következik az elszámolás. Ez utóbbi azonban az én olvasatomban inkább leszámolást jelentett, hiszen a politikus számba vette mindazokat a területeket és személyeket, amin változtatni kell, illetve akit meneszteni fognak. Bennem már-már az a kép kezdett kialakulni, hogy semmi sem marad azon kívül, amit korábban felépítettek és átvészelte az elmúlt nyolc esztendőt, illetve senki sem marad a helyén, csak azok, akik Gyurcsány Ferenc hűséges kiszolgálói maradtak. A hallgató számára a szónok tényleg egy rendszerváltozás képét mutatta fel, amelyik szakítani fog Orbán Viktordiktatúrájával és egy igazi demokratikus rendszert fog elhozni. Talán mondanom sem kell azt, hogy egy Gyurcsány-hívő számára ezek a szavak a legszebb zene cirógatásaként jelentek meg, és az sem zavarta egyiket sem, hogy mindez nagyon távol áll a valóságtól...

EGY KAMIONOS VIDEÓBLOGJA - 180. A KAMIONOS EGY NAPJA, CALAIS

YOUTUBE
Szerző: st22lacika (DAJKA LÁSZLÓ)
2018.01.


Videótartalom. 00:00-- Intró 00:46-- Longwy, indulás, biztonság. 02:37-- 1 Lidl belgában. Így találom ezeket a helyeket.
- Kórházban voltam, "élménybeszámoló". Ilyen az Osztrák kórház. 11:11-- Könyvem. Ezzel az étellel mutatom majd be. 11:32-- Calais előtt itt állok meg, és ezt teszem meg... 14:08-- Induljunk. Ne stresszelj, nem kell fegyver... 16:29-- Komplett calais átkelés. -Transmark-i parkoló -Pidou, ne állj meg! 17:40-- Hol a "dzsungel" stb.. calaisban? Térkép -hajó vs vonat 18:15-- Ezek a kikötők vannak. Térkép. 18:30-- Régen ilyen volt calais. Történet. -én még sétáltam a "dzsungelben". 19:54-- Mellém állt egy kocsi... Történet.. Jön a bu.i 22:05-- Erre ingyenes, arra fizetős. 23:00-- Érkezés... 27:10-- Co kontroll. Kiveszik a kamiont előttem. 30:08-- Bejelentkezés 32:20-- Kiált a Francia. Nem megy angolul... 34:10-- Angol bejelentkezés 35:00-- Újabb kontroll. Jön be a fülkébe 38:00-- Érkezés a váró sávba. Kapcsold le a lámpád. Etika. 40:00-- Irány a vonat. 40:18-- Van még étkezés a vonaton? 41:16-- Meg lesz a pihenőm? Beadom a vonatot? 42:00-- A vonat/hajó után mehetek megint 4h30at egyben? 42:42-- Angolban erre számolj a parkolókkal. Térkép. 43:50-- Legyen nálad font. Ne menj rá a TOLL szakaszra. -térkép, fotó. 45:20-- Más lett Anglia. 46:30-- Vonatra állás. http://www.st22-lacika.hu/hu http://www.tobbmintkamionos.hu/ https://www.facebook.com/st22lacika/

ITT NÉZHETŐ MEG

PÁRBESZÉD TROMBITÁRA ÉS SZTEPPCIPŐRE

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.01.31.Most ment el Laci barátom és mentorom a paraszti munkában, meg egyáltalán, minden kétkezi tevékenységben, akitől 3 éve, mióta falusi lettem, tanulok élni és látni a természetben, azt kérdezte, kire fogok szavazni. Azért kérdezte, mert tudja, hogy én sem tudom. Rá nem szavazhatok, pedig ő aztán gatyába rázná ezt a szerencsétlen országot, dehát ki kérdezi meg tőle, mit kellene tenni.

Úgyhogy most szünet. Mutatok egy igazi zsenit. Évtizedeken át úgy látszott, akármilyen nagy is a verseny a trombitások között, a legnagyobb mindig Miles Davis marad. Na jó, esetleg Dizzy Gillespie. Meg aztán még mondták a régiek, hogy King Oliver és Buddy Bolden... Aki kicsit is jártas a jazzben, az tudja, hogy zongorán, trombitán, alt és tenorszaxofonon mindig előkerül egy újabb legnagyobb, ezeken a hangszereken annyira sem lehet elsőt hirdetni, amennyire bármi másban (pedig bármi másban sem lehet, kivéve a bariton szaxofont, mert ott Gerry Mulligan tényleg fölötte áll mindenkinek).

Jó ideje (voltaképpen az első jelentkezése óta) figyelemmel kísérem Wynton Marsalis pályafutását, az első pillanattól fogva gyanús volt, hogy itt valaki olyan érkezett a jazz világába, amilyen még nem volt. Händelt játszott (a Kathleen Battle nevű világcsodát "kísérte"), van Haydn trombitaverseny felvétele - dehát ilyesmiből van több is, mondhatják és igaz is. André Previn hamarabb lett világhírű jazz-zongoristaként, mint mielőtt karmester lett, Benny Goodmannél tökéletesebben a mai napig nem játszotta el senki Mozart Klarinét-ötösét és Klarinét-versenyét, a magyar fővárosban is járt klasszikus koncertzongoristaként Keith Jarrett és Herbie Hancock, hogy csak néhányat említsek a jazzesek komolyzenei kirándulásai közül...

A HATÁRÁTKELÉS 10 ELŐNYE ÉS HÁTRÁNYA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.01.31.


A külföldre költözés nem fekete és/vagy fehér dolog, ugyanúgy vannak előnyei, mint hátrányai, ráadásul ezek nem is feltétlenül válnak el egymástól élesen. Ezért is érdekes az alábbi (kétszer tízes) lista, amit a német clmama állított össze, és amivel persze lehet vitatkozni, de kiindulópontnak nem rossz.

Az előnyök

Nyelvtudás

A nyelvismeret nem csak azért fontos, hogy az ember egynél több nyelvet beszéljen, hanem azért is, mert ez segít kommunikálni az élet minden területén mindenféle emberrel. Úgy gondolom, az írás, a szavak megválasztása terén is erősen hatottak rám a külföldön tapasztaltak. A német az anyanyelvem, aztán jött a portugál, majd az angol.

Függetlenség

Az egyetlen ember, akiben mindig megbízhattam, hogy mindig segít a külföldre költözés néha nem könnyű folyamatában, az (a szüleimen kívül) én magam voltam. Azt, amilyen erős és kitartó vagyok ma a problémák megoldása terén, ennek tulajdonítom.

Empátia

A harmadik világban is éltem, és a szegénység egészen szélsőséges megnyilvánulásait is láttam. Hálás vagyok azért az érzékenységért, amit érzek, amikor nehézségekkel küzdő, vagy igazságtalanul bántott embereket látok magam körül. Ezért is dolgozom önkéntesként a szabadidőmben.

Rugalmasság

Úgy gondolom, azért vagyok képes alkalmazkodni az új helyzetekhez, mert már egészen fiatalon külföldre költöztem. Nem közelítek mereven egy-egy új helyzethez, és hajlandó vagyok bármire, hogy elvégezzek egy adott feladatot. Nincs olyan munka, amit ne becsülnék.

Joie-de-vivre

Külföldön élve sikerült elsajátítanom egy olyan nyitott életszemléletet, amivel a lehetőségeket most is megközelítem. Egy barátom csak az „igen-lánynak” hív, mert mindig hajlandó vagyok valami új és más kipróbálására. Szóval az életöröm fontos.

Nyitott gondolkodás

Lehet, hogy egyesek szerint ez inkább a vélemény hiánya, vagy határozatlanság, de én őszintén mindig próbálom több perspektívából szemlélni a dolgokat. Nagyon figyelek mások ötleteire és véleményére, és könnyen meg lehet győzni arról, hogy támogassam más nézőpontját.

Alkalmazkodókészség

Amikor új helyzetbe kerülök, képes vagyok megtalálni a közös hangot a körülöttem lévő emberekkel, képes vagyok változtatni magamon, hogy passzoljak a helyzetbe.

Problémamegoldás

Büszke vagyok arra, hogy nagyon kevés rendelkezésre álló eszközzel is képes vagyok problémákat megoldani. Ez nagyrészt annak a kritikus és elemző gondolkodásnak köszönhető, amit már egészen korán el kellett sajátítanom, ha túl akartam élni egy olyan környezetben, ahol vagy senki sem ismertem, vagy nem beszéltem az adott ország nyelvét.

Kreativitás

Bár azon lehet vitatkozni, hogy eleve kreatívnak születünk-e vagy sem, én abban hiszek, hogy ha az ember rendszeresen ki van téve különböző szemléleteknek, embereknek, helyeknek, az hatással van a személyiségére. Ami engem illet, én biztosan ennek köszönhetek rengeteg dolgot az életemben.

A változás jó

Rugalmasan állok a szükséges változásokhoz, és szerintem ott is lehetőséget látok, ahol mások problémát.

A hátrányok

ORBÁN VONATON

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.01.29.


Emlékszik még valaki arra, amikor Orbán Viktor, tüntetőleg, hátizsákosként látogatta meg a leánykáját Svájcban? Most Orbán Bécs felé a vonaton. Nem túl jelentős hír. Tényleg nem az. Amellett a spontán odaverődött, komplett, média-stáb számára is sokkal kényelmesebb lehetett, mint egy nagy előd esete.

Az amikor Rákosi elvtárs demonstratív vizelését kellett eladni úgy, hogy a termést vizslatja. Orbán csak vonatozik spontánul. Meg elbeszélget a jegyvizsgálóval. Érdekes lenne tudni, hogy milyen szintű átvilágításon esett át a vasút dolgozója, hogy kezelhesse a NAGY EMBER jegyét. Ha ugyan a vasút dolgozója volt. De miért is ne lehetne? Ahogy nyilván más is utazott a megörökítő csapaton kívül a vasúti kocsiban. Érdekes ez? Tulajdonképpen nem. Orbán Viktor elment Bécsbe, és kész.

Legfeljebb az lenne az érdekes, hogy mi lehetett a nagy becsben tartott hátizsákban? Mert a végén még elindulna némi méltatlan találgatás holmi vagyoni javakról. Netán váltópelenkáról a tárgyalások idejére. Vagy egy külön pizsamáról, ha útba ejtené valamelyik akkumulátortöltő-állomást.

A TINGEL-TANGEL SZÍNHÁZTÓL AUSCHWITZIG

ÉLET ÉS IRODALOM / FEUILLETON
Szerző: FRIED ILONA
2018.01.26.A náci megszállások idején több gettóban is tudunk kulturális, sőt színházi, zenei tevékenységről, így például lengyel gettókban vagy a vilniusi és rigai gettóban. A kulturális élet elviselhetőbbé tette a mindennapokat, s gyakran igyekeztek dokumentálni is a tevékenységeket a jövő számára.

A húszas évek egyik német vicce így szólt: „Mindenről a zsidók és a biciklisták tehetnek.” „Miért a biciklisták?” „Miért a zsidók?” A kabaré a nácizmus kezdeti fenyegetéseit még megpróbálta iróniával fogadni. Friedrich Hollaender például 1931 szeptemberében színházában, a Tingel-Tangelben, a Kísértetek a Stern Villában című műsorban a fent idézett viccre utalva, Mindenről a zsidók tehetnek címmel Bizet Carmenjének Habanera-dallamára írt dalszöveget. A dalban a szerző a legkülönbözőbb, részben a legbanálisabb jelenségekről szól: foglalt a telefon, kilyukadt a kád, gyenge a sör, melyekre rendre a dal címe csap vissza a refrénben. Hollaender világsikerét többek között a Kék angyal című 1930-as filmben Marlene Dietrichnek írt dalainak is köszönhette, ezekkel futott be először a színésznő. 1931-ben még ha fájdalmasan is, de el tudta viccelni a fenyegető veszedelmet, a nácizmus hatalomra jutását követően azonban egyre fogyott a levegő a kabaré körül. Afféle zsidó szélhámosságnak tekintették, s a göbbelsi kultúrpolitika még a zsidókhoz nem köthető kabarékat is egymás után záratta be. Az egyre fenyegetőbbé váló totalitárius rendszer nem bírta eltűrni a szabad kritikus szellemet, a humort, az iróniát.

A hatvanas években egy római édesapa gyakran mesélt kislányának fiatalsága Berlinjéről. Az édesapa magyar származású volt, aki bécsi középiskolái után a húszas évek végétől Hitler hatalomra jutásáig Berlinben járt a Műegyetemre. Emlékezetében Berlin mint a modernitás, a szabadság, sőt a szabadosság városa élt: még Párizsnál is izgalmasabbnak tűnt számára, az európai kultúra fővárosának látta. Ismerte ugyan Max Reinhardt színházát, valamint Brecht Koldusoperájáról is tudott, ám a kulturális élet sokszínűségét számára elsősorban a kabaré jelentette, amelynek nagyszerű színészei nemegyszer a filmben is kiemelkedőt alkottak. A Berlin mítoszában felnövő kislányból – akit Antonella Ottainak hívnak – színháztörténész lett, és nemrégiben kutatóként járt utána a gyermekkori mítosznak, a nácizmus hatalomra jutását közvetlenül megelőző berlini kabaré világának, valamint annak, ami az édesapa meséiből kimaradt: a nagy művészek további sorsának. 2016-ban publikált könyvében felidézi a berlini kabaré világát a húszas évek végén, a harmincas évek elején, szembeállítva a Hitler hatalomra jutása utáni Berlinnel. Félelmetes, ahogy a náci diktatúra a korábbi sokszínű és szabad szellemű várost hihetetlenül rövid idő alatt teljességgel átalakította, s e folyamat részeként a kabarét is fokozatosan felszámolta. Hitler hatalomra kerülése után néhány évvel a kabaré csillagai már a holland Westerbork, valamint a cseh Theresienstadt átmeneti táboraiban vittek színre kabaré-előadásokat. Az előadásokról készült, immár az interneten közreadott néhány szívszorító fotó a visszaemlékezésekkel összhangban „igazi” színházi előadásokat, színészi jelenlétet mutat...

MÁS LYUKAKAT TÖMTEK BE A FOGORVOSOK PÉNZÉVEL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DANÓ ANNA
2018.01.31.


Sok helyen, köztük jobboldali vezetésű településeken is lenyúlták az alapellátó fogorvosoknak szánt hárommillió forintos támogatást – értesült a Népszava.

Nem jutott el minden alapellátó fogorvoshoz a kormány hárommillió forintos év végi ajándéka – tudta meg lapunk. Noha ezt a pénzt feltétel nélkül, szabad felhasználásra utalta az állam, hogy javítsanak a fogorvosi praxisok finanszírozásán, az önkormányzatok által működtetett körzetek jó részében a helyhatóságok nem adták tovább az összeget az érintetteknek. Annak ellenére sem, hogy az intézkedést bejelentő sajtótájékoztatón november végén Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár azt közölte: bár az esetek egy részében önkormányzatoknak utalnak, a pénz nem az övék, azt azonnal tovább kell utalniuk az ellátást végző fogorvosnak.

Régi panaszuk volt a tb-ellátást nyújtó fogorvosoknak, hogy miközben a háziorvosok finanszírozása évről-évre javult, addig ők régóta sokkal kevesebb pénzt kapnak, mint amennyiből praxisaik még működtethetők. Előbb kérték a kormányt, hogy ezt pótolja, majd szeptemberben nyomatékul ezer körzetben háromnapos demonstrációt is tartottak. Az akció után Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Ónodi-Szűcs Zoltán személyesen is fogadta a tiltakozó akciót szervező Nagy Ákos keszthelyi fogorvost. Majd az év végére megszületett egy kormányrendelet: működési formától függetlenül 3 millió forintot utalt a kormány az érintetteknek. A vállalkozási formában üzemelő praxisokba maradéktalanul megérkezett az összeg januárban. Csakhogy a mintegy 2400 alapellátó körzet harmadát az önkormányzatok működtetik. S ezek egy részében a helyhatóságok nem adták tovább a pénzt az érintetteknek...

LEZSÁK HORTHYRÓL

SZTÁRKLIKK
Szerző: LENDVAI ILDIKÓ
2018.01.31.


Minden hazugság kipukkad egyszer. Ez elég hamar. A Horthy emlékmiséről azt állították, csak figyelmetlenségből esett volna a Holokauszt emléknapjára. A Magyar Hírlap most közzé tette Lezsák Sándor tervezett beszédét, amely éppen hogy összekapcsolja a két eseményt: "nem botrány tehát -inkább természetes gesztus-, hogy az embertelen Holokauszt emléknapján...emlékezünk Magyarország kormányzójára".

Horthy t.i. Lezsák szerint csak mentette a zsidókat - arról nem világosít fel az emlékbeszéd, hogyan fért ez össze a még jóval Hitler előtt megkezdett magyar zsidótörvényekkel, Kamenyev-Podolszk "idegenrendészetnek" hazudott tömeggyilkosságával, a magyar csendőrség és az erre utasított közhivatalnoki kar segítségével halálba küldöttek gondos kifosztásával és bevagonírozásával.

Igen, a budapesti zsidók egy része -már akik nem haltak éhen a gettóban vagy nem lőtték őket a Dunába- élve maradt. Ha ehhez Horthy beavatkozása kellett, az önmagában mutatja: lett volna módja beavatkozni a vidéki zsidók, cigányok sorsába is. Ami azt illeti, be is avatkozott. Az általa kormányzott magyar állam és gépezete nélkül soha nem sikerült volna ilyen módszeres alapossággal és gyorsasággal összeszedni csecsemőtől aggastyánig minden kiszemelt áldozatot.

Országgyűlésünk alelnöke szerint viszont Horthy csupán "történelmi, politikai karaktergyilkosság áldozata".

Ó, milyen szomorú. Az a többszázezer viszont valódi gyilkosság áldozata. A maguk részéről könnyebben kibékültek volna a karaktergyilkossággal. Azt túl lehet élni, szemben a gázkamrával...

HORTHY MEGÍTÉLÉSE NEM ZSIDÓ ÜGY!

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.01.31.


Auschwitz felszabadulásának évfordulóján rendeztek volna emlékmisét Horthy Miklósnak, a Magyar Királyság egykori kormányzójának. Az eseményt végül lemondták, egyes állítások szerint Erdő Péter, a katolikus egyház feje kérte, hogy maradjon el a szertartás, mások szerint az izraeliek fejezték ki rosszallásukat, egy harmadik pletyka szerint meg az amerikaiak szóltak, ezt azért nem kéne. Egyet tudunk, nem a Fidesz mondott le Horthy kultuszáról (még ha meglepő módon, a fideszesített Mandineren jelent is meg ilyen cikk).

Ezt bizonyítja az is, ahogy Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke, az esemény meghívott vendége így kommentálta a történteket:

Nem botrány tehát – inkább természetes gesztus –, hogy az iszonyú és embertelen holokauszt, a vészkorszak emléknapján, szentmise keretében katolikus hívőként emlékezünk Magyarország kormányzójára, családjára is. Zsidó honfitársaink példát vehetnének azon zsidó honfitársainkról, akik méltányolták Horthy Miklós kormányzó bátor döntéseit, és ezt számos formában kifejezésre is juttatták. Részükről sem kellene több, mint méltányosság a megítélésben

Van annak egy bája, amikor Lezsák a holokausztot túlélő magyar zsidóságot felszólítja, tessék már úgy emlékezni, hogy a zsidó törvényeket meghozó, bevallottan antiszemita kormányzót (még ha a gazdag zsidók közül személyesen többet kedvelt is), aki a deportálások megkezdése idején még betöltötte tisztségét, köszönet illeti.

De nem is ez a lényeges, hanem az, hogy ez egy taktika. Két eset van, vagy szándékos taktika, akkor még rosszabb, vagy egyszerűen Lezsák nem is érti, miért káros az, amit mond, és ahogyan mondja.

Ugyanis itt Lezsák azt a keretet teremti meg, amiben a zsidók vitatkoznak Horthy megítéléséről, márpedig ez így nem igaz...

FERGE ZSUZSA: A FIDESZ SZÁMÁRA MINDENKI ÉLETE NYITOTT KÖNYV

VÁROSI KURÍR - KULTÚRA
Szerző: bl
2018.01.31.


Nincs olyan határ – még az emberek magánszférája sem az – ami előtt megtorpannának a kormányzati ötletrohamok. A Fidesz sokszor kevésbé fontos ügyekkel tesztelgeti a társadalom tűrőképességét. Teszi mindezt szép fokozatosan, hogy részben észre sem vesszük. Ferge Zsuzsa szociológus gondolatai a kormányzati szándékokról.

Az a bizonyos határ

A szociológus a Vasárnapi Híreknek adott interjújában beszélt arról, hogy úgy látja, a Fidesz teszteli, hogy az emberek meddig tűrnek, egy-egy kérdésben meddig lehet elmenni:

Ha kiderül, hogy valamilyen javaslattal átléptek egy határt, akkor könnyű visszavonulni, és helyette előszedni a sorosozást a maga legfelháborítóbb és gyűlöletkeltőbb módján.

Ferge kiemelte, nagyon sok, kisebb jelentőségű ügynél van ilyen próbálkozás, de ha komoly kérdésről van szó, akkor az ellenállás ellenére végigviszik, amit akarnak.

Ellentétben az 50′ -es évekkel, amikor a hatalom nyomulása azonnali volt és mindent elsöprő, most ez szép fokozatosan történik. Részben észre sem vesszük, részben pedig már nem nagyon vagyunk felkészülve ellenállásra. Például megszüntették egy tollvonással a korábbi társadalombiztosítási rendszert, ami tragikus lépés volt, de szinte senki sem vette észre.”

A szakember szerint napjainkban rengeteg lista készül, amelyek összekapcsolhatóak, így mindent lehet tudni az emberekről:

Tökéletes profiljuk van mindenkiről, és az új technológiák segítségével valójában mindenki élete nyitott könyv, és bármilyen anyag bármikor felhasználható. Telefonbeszélgetéseink, e-mailjeink sem jelentenek titkot.

A szociológus szerint szokatlanul erőteljes a gyűlöletkeltés, a kormány mindent bevet annak érdekében, hogy különböző gyűlöletekkel megossza az országot. Erősödik a cigánygyűlölet, a migránsok elleni gyűlölet, az antiszemitizmus, a szegényekkel és a munkanélküliekkel szembeni előítélet:

Nincs egyértelmű határ a magánélet védelménél, így nehéz a határ átlépését kimutatni és ellene lázadni. Ha valamilyen lépések esetleg a középosztálybelieket érintenék, akkor még lenne némi felháborodás. De a társadalom alsó, kétmilliós rétege esetében nem. Ott naponta történik meg minden, ami megtörténhet: gyerekelvétel, kilakoltatás, vagy épp az, hogy különösebb ok nélkül őrizetbe vesznek valakit.”

Ferge szerint a legérdekesebb a Fidesz politikájában, hogy csupa rögtönzésből áll össze, egy rendkívül egységes irány:

Ilyen konzisztens politika a sztálinizmus óta nem volt. A spanyoloknál vagy az olaszoknál a különböző krízisek idején ugyanilyen rögtönzéseket lehetett látni, de ott nincs egy “vezérfonal a cselekvéshez”. Nálunk van. Ennyiben teljesen bolsevik jellege van a politikának.

SZÍRIÁBÓL NÉMETORSZÁGBA KEREKESSZÉKKEL - NUJEEN MUSTAFA TÖRTÉNETE

ÁTLÁTSZÓ - SZAKIRODALOM BLOG
Szerző: KŐMŰVES ANITA
2018.01.31.


Milyen érzés kisgyerekként átélni, hogy bombák hullanak az égből, és hogy a szomszéd ház a földdel válik egyenlővé? Vagy hogy egyszer csak hír érkezik arról, hogy az Iszlám Állam megölte a nagybácsit és nagynénit? És vajon hol van az a pont, amikor egy család úgy dönt: mostmár menni kell, biztonságba kell helyezni a gyerekeket? Nujeen Mustafa története alulnézetből mutatja meg a szíriai polgárháborút és a menekültválságot: a mozgássérült kislány és nővére a 2015-ös menekülthullámban elérnek Németországig.

A menekültválság csúcspontján, 2015 szeptemberében a határkerítés bezárása előtt néhány nappal Röszke közelében láttam egy szívszorító jelenetet: egy teljes család jött át Szerbia felől Magyarországra. A nagymamát is hozták magukkal, aki fekete ruhában, fekete fejkendőben ült a tolószékében. Akkor már csak a vasúti síneknél volt nyitva a határ, ott kellett áttolni a kerekesszéket, ami különösen nehéz feladat volt a családfőnek.

A magyar katonák szíve megenyhült: akkor már egyetlen szűk csatornán, a síneken engedték csak közlekedni az embereket, de a kerekesszékes asszonynak és családjának megengedték, hogy letérjenek róla és a kényelmesebb úton tegyék meg a gyűjtőpontig az egy kilométert, ahonnét buszokkal vitték őket a menekülttáborba.

Nujeen Mustafa – Christina Lamb: Nujeen – Hogyan menekültem el Szíriából kerekesszékkel (Athenaeum Kiadó, 2017, 317 oldal)

Már akkor elgondolkodtam azon: hogyan jut el valaki kerekesszékkel a Közel-Keletről Magyarországig – menekültként, azaz nem kényelmesen utazva? Nujeen Mustafa és Christina Lamb könyve erre ad választ: elmeséli nekünk, hogyan jutott el a születésekor megsérült és ezért járni nem képes Nujeen az észak-szíriai kisvárosból, Manbijból Németországig, ahol végül menedékjogot kapott.

A könyv jelentős részét teszi ki a szíriai évek leírása. Megtudjuk, mit jelent mozgássérültként élni a Közel-Keleten, hogy milyen nehézségekkel kell szembe néznie egy családnak, amelynek sérüléssel születik gyermeke. A vidám szavak mögött felsejlik a magány is: a kislány kerekesszék nélkül arra van kárhoztatva, hogy naphosszat a lakásban üljön és tévét nézzen.

Ezt ugyanakkor a saját javára is fordítja: a tévéből megtanul angolul és nagyon sokat olvas, minden tudást magába szív. Ám az csak a könyv végén derül ki, hogy fejlesztő foglalkozások és gyógytorna nélkül egyedül öltözni vagy enni is képtelen: minderre Németországban tanítják meg, az önállóságba is akkor kóstol bele először.

A narrátor végig Nujeen, aki az arab tavasz, majd a szíriai polgárháború kitörésekor még csupán kisgyermek. Ám a történetet lejegyző és formába öntő Christina Lamb a világtörténelmet is beleszövi a könyvbe és Nujeen szájába adja. Amikor mindezt a tüntetésekről hazatérő családtagok, testvérek történetén keresztül teszi, akkor még nem feltűnő a máskor már kissé túlzó az igyekezet.

Ám van, amikor nem tudja másként megoldani: hírszerűen felsorolja, mi történt. Beszámol az Iszlám Állam megjelenéséről, az Európai Bizottságban történt vitákról vagy jóval később, a kölni szilveszteri utcai molesztálásokról.

Mindez pedig furcsán hangzik úgy, hogy Nujeen, azaz a kislány meséli. Hiszen máskor valóban az ő szemén keresztül látjuk a történteket: hosszasan lelkesedik kedvenc amerikai szappanopera-hőseiért vagy retteg a ház mellett álló ciprustól, illetve a tetőn járkáló macskáktól. Ettől erősen elüt a szíriai politikai helyzet részletes elemzése, ami nehezen hihető egy 11 évestől, aki saját bevallása szerint sem néz híreket.

A magyarul tavaly nyár végén megjelent könyv a polgárháború kitörése után végigkíséri Nujeen és családja útját Aleppón át a szír-török határ másik oldaláig, Gaziantep városába. A szülők innen már nem mennek tovább, ám a gyerekek lehetőségekre, munkára vágynak, így sok százezer menekülttel együtt elindulnak Európa felé...

A KAMARA MÁR A SPÁJZBAN VAN


KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: RÁTESI MARGIT
2018.01.31.


Az újságíró kamaráról van szó, amelynek létrejötténél Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője sertepertél, aki egyébként a felcsúti focikomplexumnál (vagy komplexusnál?) igazgatta a kommunikáció dolgait.

Természetesen az újságírók érdekeiről lenne szó. (Reméljük, a védelmüket egyelőre nem ambicionálja a mindenféle védelemben oly tevékeny kormányzat.) Annyiban érdekelt vagyok az ügyben, hogy a kilencvenes évek végétől – sok kollégával együtt – a Magyar Újságírók Országos Szövetségénél (MÚOSZ) ezügyben fáradoztunk. Az Érdekvédelmi Bizottság tagjait a szövetség választotta, nekem az adminisztráció kézben tartása volt a feladatom, szerény díjazás fejében, a kollégák azonban társadalmi munkában dolgoztak, egyéb munkájuk mellett.

Muszáj néhány szót szólni az akkori körülményekről. Zajlott az írott sajtó kiadóinak eladása, megjelentek a kereskedelmi tévék, rádiók (internet még nem volt). A szakma sohasem volt egységes: a tévések, rádiósok kissé lesajnálták a lapoknál dolgozókat, hiszen egy kétperces képernyős jelenlét ismertséget hozott, míg egy újságban megjelenő nevét sem nagyon jegyezték meg. Az újságot írók lenézték a szereplőket – nem is tudnak fogalmazni, csak felmondják, amit más leír. Az operatőrök a fotósokat, és viszont. Mégiscsak hitelesebb egy mozgókép, mint egy merev fotó versus könnyű egy népes csapattal a hátuk mögött villogni. Az országos médiánál dolgozók a helyi, vidéki orgánumoknál dolgozókat. Hiába no, ez egy individuális szakma.

Ezt a sokféle csapatot akarta összetartania MÚOSZ. (Eredetileg minden újságíró tagja volt a MÚOSZ-nak de nem azért, mert kötelező lett volna. Ellenkezőleg. Például azért, mert 1990-ig a szövetség működtette Magyarország egyetlen, elfogadott végzettséget adó újságíró iskoláját, a Bálint György Akadémiát. Egyetemeken nem volt újságíró képzés.) A MÚOSZ egyébként a mai napig társadalmi egyesület, ami meghatározza egyben azt is – milyen eszközöket vehet igénybe az érdekvédelemben. Bár évtizedekig fel-felmerült a közgyűléseken, hogy legyen szakszervezet, vagy kamara, de a közgyűlések többsége mindig elvetette a javaslatot.

Még egy „apróság”. 1989-ben a közgyűlés úgy döntött: a függetlensége érdekében egyetlen kormánytól sem kér a továbbiakban állami támogatást. Ez a mai napig így van. Elsősorban a tagdíjakból gazdálkodik, amit változó mértékben egészítettek ki a saját tulajdonban lévő ingatlanok bérbeadása, az oktatás fizetőssé tétele, az első években meg szponzorok támogatása. A kiadóvállalatok ebben nem jeleskedtek: mindössze a Word Press fotó pályázati díjait állták, és az 1990-ig a MÚOSZ Sportújságírók Szakosztályának az Év sportolója pályázatát.(Szőllősi Magyar Sportújságírók Egyesülete ugyanis a MÚOSZ-ból önállósult, és hosszú évekig a szakosztály volt elnöke, Novotny Zoltán vezette.) De nagyobb cégek azért akadtak: presztízs értékű volt, ha sajtótájékoztatójukat a MÚOSZ székházában tarthatták.

Az 1989-ben még 20-40 fős apparátus, ami szervezte a vitákat, tájékoztatókat, fenntartotta a székházat, az üdülőket, orvosi rendelőt, könyvtárat, 2000-re 10-12 főre apadt, közöttük is kevés főállásúval.
Az érdekvédelmi munka – ahogy az etikai is – elsősorban a tagok társadalmi munkáján alapult.

Teljesen világos volt: a szövetség nem tud állást adni a tömegesen elbocsátott újságíróknak, csak a foglalkoztatás-elbocsátás körülményeit kérheti számon. Arra meg társadalmi egyesületként végképp nem volt joga, hogy egy-egy lap, műsor megszüntetését megakadályozza. Sokan megsértődtek ezért – pedig normális sajtóviszonyok esetén ez lenne a természetes. Kirívó eseteknél ugyan hallatta a hangját – de az állásfoglalások – ha egyáltalán megjelentek, visszhang nélkül haltak el. Az állásban maradt kollégák sem szólaltak meg. Amikor – talán még1990-ben – szinte egyidőben megszűnt többszáz üzemi és intézményi lap, és utcára került kb. félezer újságíró, az egyik országos ülésen az egyik rádiós kolléga így szólt (a szolidaritás nagyobb dicsőségére):épp ideje volt, micsoda alakok dolgoztak ott. Mintha a rádiónál csupa Ady-tollú Grál lovag töltötte volna meg a műsoridőt. Amikor pár év múlva ő került lapátra, és felháborodva követelte, hogy védje meg a MÚOSZ – nyeltem egyet, és becsszó, nem voltam kárörvendő...

LEONARD BERNSTEIN: MEGTALÁLTAM A VILÁGMINDENSÉGEMET...


LIBRARIUS
Szerző: MAGÓCSI ANIKÓ
2018.01.30.


Pályája egy bravúros beugrással indult, próba nélkül vezényelte a New York-i Filharmonikusokat a Carnegie Hallban, ráadásul szürke öltönyben. Egycsapásra Amerika kedvencévé vált, s hamarosan meghódította az egész világot. Leonard Bernstein igazi showman volt, aki nemcsak karmesterként, hanem zongoristaként, a zenei ismeretterjesztés úttörőjeként és zeneszerzőként is beírta magát a zenetörténetbe. Munkássága utóbbi szelete és az amerikai zene kerül fókuszba február 4-én a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös maratonján.

Egy nap alatt akár tizenegy koncertet meghallgatni? Sokak „piros betűs ünnepként” jegyzik a BFZ és a Müpa maratonját, ahol évről-évre egy-egy zeneszerző munkássága köré szerveződik a délelőttől késő estig tartó koncertfolyam. A tizenegyedik maraton főszereplője Leonard Bernstein lesz, de a nap során más amerikai szerzők – George Gershwin, Scott Joplin, Steve Reich, John Cage, Elliot Cole, Red Norvo, Samuel Barber, Stephen Foster, Charles Ives, Harold Meltzer, John Harbison, Ned Rorem és William Bolcom – művei is elhangzanak. Már délelőtt érdemes lesz beülni a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe, hiszen a maraton nyitókoncertjén a MÁV Szimfonikusok Leonard Bernstein Slava-nyitányával kezdenek. A politikai nyitányt a szerző Rosztropovicsnak ajánlotta, s erre maga a cím is utal, hiszen a Slava a világhírű gordonkaművész-karmester beceneve volt. A mű másik érdekessége, hogy több részt Bernstein az 1976-ban bemutatott – csak pár előadást megért – 1600 Pennsylvania Avenue című musicaljéből mentett át. Ezt Grofé híres Grand Canyon-szvitje követi, ami filmekből és rajzfilmekből is sokaknak ismerős lehet...

A FIDESZ KEDDEN KIPRÓBÁLTA AZ EGÉSZ A TELJES FACEBOOK-HADSEREGÉT

444.HU
Szerző: Haszán Zoltán
2018.01.31.


Hadgyakorlatot tartott kedden déltől egyig a Fidesz központból irányított Facebook-hadsereg, amelynek felépítését és működését az egyik tag mutatta be nekünk részletesen éppen kedden megjelent cikkünkben.

Az akció némileg emlékeztetett a Magyar Néphadsereg tesztelésére, amikor előre szóltak a katonáknak, hogy éjjel riadó lesz, nem berúgni, mindenki készítse be a menetfelszerelését és egyenruhába feküdjön le, hogy flottul menjen minden.

A Fidesz hétfőn jóelőre jelezte a kampányra kiépített Facebook-csapatának a saját fejlesztésű, titkos rendszerén keresztül, hogy kedden délben mindenki legyen résen, mert a központ fontos üzenetet küld, amit egy órán belül meg kell osztani valamennyi képviselőjelölt Facebook-oldalán és terjesztenie kell az aktivistáknak is. Ilyen rövid határidővel még nem küldtek ki feladatot, általában 1,5-2 napot adtak az utasítások végrehajtására.

A villámhadjárat főpróbája a párt új, minden eddiginél színvonaltalanabb és pofátlanul hazug plakátjának terjesztése volt, amit a Fidesz a saját oldalán 12:03-kor tett ki, majd ment az sms-értesítés az új utasításról a kampánycsapatoknak...

AMIT AZ ORBÁN ÉS A CSALÁDJA TESZ, AZÉRT MÁS EURÓPAI ORSZÁGBAN MÁR BÖRTÖNBEN ÜLNÉNEK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2018.01.31.


Az egész család nyeri el az állami pénzeket, a vejénél súlyos korrupciós gyanú merült fel. Az ügyeknél csak a miniszterelnök pofátlan reakciója a felháborítóbb...

Mégis, milyen ügyekről van szó?

A legszembetűnőbb Tiborcz Istvánnak, Orbán Viktor vejének volt cége, az Elios, amely sorozatban nyert el milliárdos állami megbízásokat úgy, hogy
- az esetek túlnyomó részében senki mással nem kellett versenyeznie a munkákért;

- melyek természetesen iszonyúan túlárazottak voltak;

- valamint eleve a pályázatot olyan cég készítette elő, amelynek tulajdonosa a későbbi nyertesben is érdekelt volt.

Összesen több mint két tucat, direkt rájuk kiírt közbeszerzést nyertek meg, több mint 10 milliárd forint értékben.

A botrány már 2015-ben kirobbant (cikkeink itt és itt 2015-ből) a rengeteg megnyert pályázat és pénz miatt. Elindult az OLAF vizsgálata és elindult egy itthoni rendőrségi nyomozás (ahol persze nem találtak semmit). Végül idén januárban az EU csalás elleni hivatala, az OLAF azt indítványozta az ügyészségnek, indítson eljárást az ügyben. (Részletes cikk az ügyben itt.) A Polt-féle ügyészség bejelentette, hogy el is kezdi az eljárást. Borítékolhatjuk az eredményt.

Családtagok az állami pénzek körül


A Direkt35 cikksorozatban tárta fel, hogy az elmúlt években látványosan növekvő Orbán-cégek teljesítményéhez számos állami, főként EU-s finanszírozású munka járult hozzá. Részt vettek több nagy csatornázási és útépítési munkában, illetve megjelentek a Balaton déli partján zajló vasútfelújítási projektben is. Ebben nem csak beszállítóként, de alvállalkozóként is: a Nehéz Kő Kft. nevű fuvarozó cég közel 300 millió forinthoz jut ebből a projektből. A 2004-ben alapított cégnek korábban Orbán Viktor két öccse, ifjabb Orbán Győző és Orbán Áron is tulajdonosa volt, tavaly október óta azonban idősebb Orbán Győző kizárólagos tulajdonában áll. A Nehéz Kő Kft. 2012 óta végzi a - szintén Orbán édesapjának többségi tulajdonában álló - Dolomit Kft. építőanyagainak szállítmányozását, áll a cég honlapján...


A Szántód és Balatonszentgyörgy közötti 53 kilométeres vasútvonal felújításánál ismerős cégekre bukkant az oknyomozó portál: a beruházás kivitelezője a Déli-part 2016 Konzorcium, amelynek három tagja van
  • a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló R-Kord Építőipari Kft.,
  • a V-Híd Zrt.
  • és a konzorciumvezető Swietelsky Vasúttechnika Kft., az osztrák Swietelsky cégcsoport egyik leányvállalata.
A beruházást az eredetileg tervezettnél 16,9 milliárd forinttal drágábban, összesen 72,4 milliárd forintból valósítják meg. A költségek 79 százalékát európai uniós forrásból finanszírozzák – tárta fel a Direkt36, amely a TASZ segítségével kiperelte az államtól az alvállalkozók listáját, ott bukkantak Orbán családjának és Mészáros Lőrincnek a nyomára. (Aki a sajtónak megerősítette: luxus magánrepülővel jár focimeccsre.)

ITT OLVASHATÓ

OLIGARCHÁK A NETEN: MEGVAN A VÉLEMÉNYÜNK RÓLUK

TÉNYGYÁR BLOG
Szerző: Ténygyár
2018.01.29.


- Sokat beszélnek a magyarok az interneten Mészáros Lőrincről, Andy Vajnáról, Tiborcz Istvánról, Simicska Lajosról és Garancsi Istvánról, az új magyar elit tagjairól

- A vélemények többsége erősen negatív, az kormány kedvenc üzletembereit strómanoknak vagy oligarcháknak tartja a véleményt formálók többsége
- A legjobban Mészáros Lőrincz Zuckerberg-nyilatkozata és Kósa Lajos anyjának sertéstelepe verte ki a biztosítékot a közösségi médiában

A Ténygyár felkérésére az Y-nsight social listening kutatócég 2017 januárjától egy éven keresztül vizsgálta, hogyan jelennek meg az új magyar gazdasági elit szereplői az online beszélgetésekben – a közösségi médiában, a blogszférában és a kommentekben. A kutatásból kiderül, hogy a magyarok kifejezetten sokat foglalkoznak az általuk leginkább oligarcháknak és strómanoknak tartott üzletemberekkel. Mészáros Lőrinc, Andy Vajna, Tiborcz István, Simicska Lajos és Garancsi István kapcsán leginkább a meggazdagodásuk körülményeit, a politikai kapcsolataikat és az ehhez kapcsolódó korrupciót tartják érdekesnek.

„Én inkább Mészáros Lörincnek vagy Habony Árpádnak utalnám a fizetésem. Legyen stadion és kisvasút minden faluba, és világitson Tiborcz Pista…

Legyen mindenki fideszes, egyen narancsot vagy aranyat, mint Andy Vajna felesége Vajna Timi… Legyen az ország államformája Magyar Nemzeti Elmegyógyintézet :-)”

Hogy az oligarchák érdeklik a magyarokat, nem kérdés: erről árulkodik, hogy egy év alatt 127400 bejegyzés született a témában. A beszélgetésekben azonban ennél kevesebben vettek részt: egy kommentelő ugyanis átlagosan hétszer szólt hozzá a témához. Akiket tehát az új elit érdekel, nem elégszenek meg egy kommenttel, hajlandóak akár hevesen is vitatkozni róluk. A bejegyzések 67%-a online cikkekben és az azokra érkező felhasználói kommentekben jelent meg, míg 33%-a a közösségi média platformjain és blogokon. A diskurzusokban összesen több mint 18 ezer ember vett részt, túlnyomó többségben (74%) férfiak; a kutatásból úgy tűnik, nők kevésbé szívesen szólnak hozzá az új elit ügyéhez...

NINCS KÉT ORSZÁG! SZALAI JÚLIA KÖSZÖNTÉSE

MÉRCE
Szerző: MISETICS BÁLINT
2018.01.30.


a falvakban »színmagyar« és »színcigány« iskolák néznek egymással farkasszemet, a tehetős nyugdíjasoknak telente egyiptomi luxusutat szerveznek az utazási irodák, miközben a legszegényebbek a fagyos utcán a szupermarketek előtt kukáznak – egy szélsőségesen hasadt világ előképei vesznek körül bennünket mindenütt. Jól látjuk ma már: mindezt nem írhatjuk az »átmenet« számlájára – a mi világunk ilyen.[1]

Ma van Szalai Júlia 70. születésnapja. Az évforduló kiváló alkalmat ad arra, hogy mindazok figyelmébe ajánljuk az írásait, akik szeretnék jobban megérteni a magyarországi társadalom kettészakadását, és esetleg tenni is akarnak egy valóban – a szegénységben élőkkel és a cigány magyarokkal egyaránt – közös ország létrehozásáért. [2]

Szalai Júlia írásait olvasva megérthetjük, miként történhetett, hogy a rendszerváltás éveiben a társadalom jelentős részét sújtó elszegényedés mellett „észrevétlen maradt az »igazi« szegények évtizedes eredetű, soha fel nem számolt, a kérdéses években viszont leszakadássá mélyülő szegénysége”, és miként vezetett a társadalom végletes kettészakadásához a hazai településfejlődés szélsőséges egyenlőtlensége és a cigány magyarok – jelentős részben a rendszerváltás előtti kényszerasszimiliációs folyamatok zsákutcáiból következő – társadalmi kirekesztődése. [3]

Megismerhetjük a társadalompolitika rejtett társadalmi funkcióit, mögöttes társadalmi érdekviszonyait – és szimbolikus jelentőségét. Megérthetjük, hogy a jóléti újraelosztás nem csupán pénzt oszt, hanem „a különböző támogatási formák szimbolikus tartalma” révén legitim vagy megbélyegzett társadalmi pozíciókat – elismerést – is, és ily módon a társadalmi törésvonalak enyhítése helyett azok elmélyítésének és igazolásának is eszköze is lehet. [4]

Megtudhatjuk, hogy a szegénységben élők támogatásának az elaprózott, helyi önkormányzati szintű rendszere miért volt már a kezdetektől elhibázott [5], és hogy az elvben a szegénység enyhítésére szolgáló segélyezés miként szolgálja a szegénységben élők kiskorúsítását és intézményes elkülönítését, és egyúttal a legrosszabb munkák iránt mutatkozó kereslet szükség szerinti kielégítésének biztosítását [6]. Azt is megtudhatjuk, hogy a „munkához jutó legszegényebbek mindenki máson túltéve – az őket sújtó közvélekedésre pedig jócskán rácáfolva – látástól vakulásig dolgoznak”. Ha ugyanis „valami szerencse folytán legalább az informális gazdaságban nagy ritkán munkához jutnak, akkor nemcsak hogy élnek az alkalommal, de többet is dolgoznak mindenki másnál”. [7]

Bepillantást nyerhetünk azokba a folyamatokba, amelyek révén a roma diákok az iskolás éveik végére belsővé teszik, hogy „másságuk” a továbbtanulás és munkavállalás terén is másodrendű pozícióra kárhoztatja őket. [8]

Feltárulhat előttünk az iskolai elkülönítés abban rejlő társadalmi funkciója, hogy „a mélyszegénységben élő társadalmi csoportok és a »többi szegény« közötti választóvonalak kijelölésével és intézményesítésével széles alsó-középosztályi rétegek társadalmi pozícióvesztését kompenzálja, a margón kívülre sodródottak elkülönítése révén pedig kidomborítsa az utóbbi csoport relatív fölényét és – elszenvedett veszteségei ellenére töretlen – többségi beágyazódását.”[9]

Írásai a szegényellenes társadalompolitika 2010 előtti előképeire is emlékeztetnek. Például – közvetlen előzményként – a második Gyurcsány-kormány „Út a munkához” programjára, amit Szalai Júlia nem annak deklarált célja (a segélyezés helyett a „munkahelyteremtés” hangsúlyozása), hanem a szegénység etnicizálása és az etnicizált szegénység intézményesítése szempontjából tartott határkőnek. Ő ehelyett egy „az állampolgároknak a megélhetés minimális szintjéhez fűződő szociális alapjogain” nyugvó támogatási program (lényegében egy garantált minimumjövedelem rendszer bevezetése) mellett érvelt. [10] ...

FÜGGETLEN SZAKÉRTŐK SZERINT NEM GARANTÁLJA PAKS II. FÖLDRENGÉSBIZTONSÁGÁT AZ ELVÉGZETT FÖLDTANI KUTATÁS - VIDEÓRIPORT

ÁTLÁTSZÓ 
Szerző: Átlátszó
2018.01.30.


A Paks II. projektcég a közelmúltban 8 milliárd forintot költött egy földtani kutatásra, hogy bebizonyítsa: bár valóban vannak aktív tektonikus törésvonalak azon a területen, ahová az új paksi blokkokat építenék, ezek a létesítményre nem jelentenek veszélyt. Gerner Péter geológus nemrégiben az Átlátszón megjelent tanulmányában figyelmeztetett, hogy ezzel a kutatással több komoly szakmai probléma is van, emiatt pedig egyelőre nem lehet megnyugtató választ adni arra a kérdésre, hogy a területre lehet-e atomerőművet engedélyezni. Videóriportunkban megszólal Timár Gábor geofizikus is, aki szerint csúnyán ráfizethetünk, ha egy földrengésveszélyes helyre építjük az új atomerőművet...