2018. szeptember 11., kedd

RÁADÁS2: 9/11

YOUTUBE
Documentary by Film&Clips
2018.09.11.


Remembering 9/11 - Documentary by Film&Clips The world will never be the same as a result of the horrific events that transpired on September 11, 2001. ‘Remembering 9/11’ goes beyond the facts and explores the background of the perpetrators and the Government’s response. From the debris, stories of courage and survival emerged. This captivating program reminds us of those at Ground Zero who witnessed first hand the chaos, tragedy and suffering, including rescue workers, survivors and victims families;to one perpetrator who through his own faith and beliefs committed the unthinkable.‘Remembering 9/11’ is a powerful mix; a visual timeline of the events together with moving stories of courage and conviction. The best FREE & LEGAL Youtube Channel: movies, clips, docs, short movies from all around the world - italian, english, spanish, french, deutsch, and other subtitles available! Iscriviti a Film&Clips: http://bit.ly/Subscribetofilmandclips Facebook: https://www.facebook.com/FilmClips-17... Twitter: https://twitter.com/filmandclips App: http://bit.ly/AppFilmandClips Tutte le playlist: http://bit.ly/FilmandClipsPlaylists Film&Clips Movie Clips Collection: http://bit.ly/FilmandClipsCollection Film&Clips Original Trailers: http://bit.ly/FilmandClipsTrailers Film&Clips English: http://bit.ly/FilmandClipsFullEnglish Film&Clips Film in Italiano Completi: http://bit.ly/FilmandClipsFilmCompleti Film&Clips Interviste & Backstage: http://bit.ly/FilmandClipsBackstage Film&Clips - Français: http://bit.ly/FilmandClipsLongsMetrag... Film&Clips - Español: http://bit.ly/FilmandClipsPeliculasCo... Film&Clips - Deutsch: http://bit.ly/FilmandClipsKompletteDe... Film&Clips - Japanese: http://bit.ly/FilmandClipsJapanese Film&Clips Fashion: http://bit.ly/FilmandClipsFashion Download our App here: http://bit.ly/AppFilmandClips Film&Clips offers a wide selection of FREE & LEGAL movie content on Youtube: full movies, clips, documentaries, short movies, trailers from all around the world in different languages and subtitles. Don't miss our vast array of genres: horror, adventure, drama, comedy, cult and b-movies, spaghetti western, Italian cult movies all free in streaming on our channel.

ITT NÉZHETŐ MEG


RÁADÁS1: 9/11: 102 PERC, AMI MEGVÁLTOZTATTA AMERIKÁT


YOUTUBE
Szerző: CNN
2018.09.11.


CNN-IBN brings you the raw videos of the horror of 9/11 in association with the History Channel.

ÍGY NÉZ KI MA AZ EURÓPAI DZSIHÁD

444
Szerző: ERDÉLYI PÉTER
2018.09.11.


- Az európai dzsihádisták nagy része ma börtönben van;

- de a többsége 2023-ig kiszabadul,
- és ez még sok gondtok okozhat az európai hatóságoknak.

Összesen 197 európai dzsihádistáról gyűjtött adatokat a GlobSec nevű nemzetközi biztonságpolitikával foglalkozó szervezet, olyan szélsőségesekről, akik 2015 után, terroristaként kerültek az EU-s hatóságok látókörébe. A GlobSec nyilvánosan elérhető adatokból építette fel az európai terrorista-adatbázist, és aztán az összegyűjtött adatokból igyekeztek leírni az Európában támadó iszlám szélsőségesek legfontosabb jellemzőit. Például hogy mekkora részük született az EU területén, mennyi idő alatt radikalizálódtak, miből éltek a letartóztatásukkor.

A kutatásból kiderült például, hogy

a 197 európai dzsihádista döntő többségét elfogták az európai hatóságok, 120-an vannak közülük jelenleg is rács mögött.

A vizsgált 197-ből 29 szélsőséges már nem él, őket vagy a rendőrök lőtték le akció közben, vagy öngyilkosok lettek. Huszonnyolc embert ma is köröznek a hatóságok és húsz olyan dzsihádistáról tudni, akit nemzetbiztonsági okokra hivatkozva kiutasítottak az EU-ból...

A BRÜSSZELI TÜNTETÉST IS AZ MVM SZPONZORÁLTA - 7 MILLIÓ FORINTBÓL DEMONSTRÁLT A CÖF AZ EP ELŐTT


ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2018.09.11.


Tavaly áprilisban a CÖF a CEU miatt demonstrált Brüsszelben az Európai Unió és Soros György ellen, valamint Orbán Viktor mellett. Most kiderült, amit már eddig is sejtettünk, hogy a tüntetés költségeit is az MVM-től kapott támogatásból fedezte a Fidesz kedvenc civil szervezete. Közel 7 millió forintba került a cöfösök kiutazása, étkezése és hollandiai szállása. A hatvanhat főből a többség busszal, néhányan repülővel mentek Brüsszelbe.

2017. április 26-án az Európai Bizottság kötelezettszegési eljárást indított a magyar kormány ellen a lex CEU miatt, mert a bizottság szerint a magyar törvény sérti a letelepedés és szolgáltatások szabadságával kapcsolatos EU-s szabályokat.

Ugyanezen a napon, a CEU-val foglalkozó ülés idején a CÖF Brüsszelben tüntetett az Európai Parlament épülete előtt. A résztvevők többféle táblát fogtak a kezükben, volt “Stop Soros”, “Stop Illegal Migration”, “Stop Soros Lobby”, “#IstandwithHungary”, és “Hajrá, Viktor!” felirat is. A demonstráció kicsit paródiaszerű volt: az elején néhányan fordítva tartották a cöfös zászlót, majd a brüsszeli rendőrség feloszlatta az egészet, mert nem volt rá engedély.

A HVG.hu tudósítása szerint a rendőrök megpróbálták elmagyarázni a cöfösöknek, hogy csak másnapra kértek engedélyt, de a tüntetők ezt a hiányos nyelvtudásuk miatt nehezen értették.

A fordított zászlókat bemutató Facebook-videót gyorsan eltüntette a CÖF, a vágott verzióból pedig természetesen kimaradt a malőr, de a Vastagbőr megőrizte, felgyorsította és megzenésítette az eredeti felvételt...

A NAP, AMIKOR NEM TÖRTÉNIK SEMMI?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.09.11.


Hogy akkor felvirradt a nagy nap, drága barátaim! Már megint. Jó reggelt kívánok mindenkinek! Ez lesz az a nap, amikor bármi történik, nem történik semmi. A sokak által méltatlanul nem kedvelt, de legalább nem is olvasott TGM szerintem megmondta a tutit azzal kapcsolatban ami ma-holnap Strasbourgban történni fog, én kivételesen elolvastam, úgyhogy állítom, az egész okfejtés kiváló, nem csak a slusszpoén, amit most idepakolok:

Szóval akármi történik most az Európai Parlamentben, nem fog történni semmi. A közmunkások családtagjai ezentúl nem kaphatnak segélyt. Ez viszont megtörténik.

Röviden az a lényeg, amit kevéssé intellektuális módon, talán téves, naiv meglátásokkal fűszerezve, de már mi is kifejtettünk: nincs európai megoldás a kínjainkra. Azért nincs, mert Európa körülbelül ugyanazt mondja a szájával, csak talán kevésbé tahó módon, mint Orbán és Kövér. Vagyis:

Ezek a társadalmak minden saját hibájukat az idegeneknek tulajdonítják (…), mintha a bevándorlók távozásával, a nemzetiségek (etnikai kisebbségek) erőszakos beolvasztásával vagy kikergetésével egyszer csak megjavulnánk, s békében (…) élnénk együtt az illatozó rózsakertben…?

Márpedig, amikor Bakondi György félművelt papagáj és belbiztonsági vakondtúrás kiáll, és teli pofával kelti a feszültséget, hogy miszerint felháborító a vasárnap történt szexuális kényszerítés (igen, azért felháborító és azért ajánlott fel 1 millió forintot a nyomára vezetőnek a rendőrség, azért van tele a salakmédia a megrönyödéssel, mert afgán menekült az elkövető!), akkor ez történik. Azt sugallják, azzal etetik a rommá hülyített-hergelt népet, hogy ha majd ezek nem jönnek ide, akkor többé soha nem kerül sor szexuális kényszerítésre ebben az országban. Mert mi, magyarok nem vagyunk ilyenek, szexuális erőszakos cselekményeket kizárólag a büdös kecskebaszók követnek el, hát nem milyen igaza van Orbán Viktornak, amikor a homogén-keresztény nemzetállamunkért veri a nyálát? Hogy azt mondja Bakondi:

A keresztény és a muszlim kultúra más-más módon viszonyul a nőkhöz, a nők tiszteletéhez. Az európai keresztény kultúra tiszteli, megbecsüli és megvédi a nőket.

Nem találtam most friss adatokat, de a három évvel ezelőtti bűnügyi statisztikák valahogy kurvára nem vágnak egybe a galád propagandával:

2015-ben például a nem magyar állampolgárok által elkövetett szexuális erőszak esetek száma 14 volt, az adott évben összesen elkövetett 355 ilyen cselekményből. Tehát 341 esetben fel sem merült, hogy aki az áldozattá vált nő bugyiját letépte, az ne e lángoktól ölelt táj szülötte lett volna. (…) A legóvatosabb becslések szerint is minden harmadik lánygyerek megtapasztalja élete során az erőszakot a családjában. Ha a felnőtt nőket vizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy esetükben körülbelül hét százalékos az áldozattá válás aránya.

Áltassuk magunkat, ringassuk bele magunkat ebbe a penetránsan hazug, önámító, a saját szentéletű tökéletességünkről szóló mítoszba! Nincsen velünk semmi baj, legfeljebb néha átesünk a vak komondoron és az asszony issza meg a levét, de ez más, mert mi tiszteljük, megbecsüljük, megvédjük a nőket. Okádni kell. Ha EZT még hozzáveszem, még inkább...

TÁVOZIK A HÉV-VEZÉR, A BME EGYKORI HÖK-ELNÖKE MEGY A HELYÉRE

ZOOM
Szerző: zoom.hu
2018.09.11.


Egy hónapja sincs, hogy bejelentették, új vezérigazgató érkezik a MÁV élére Homolya Róbert személyében, most pedig a társaság alá tartozó MÁV-HÉV Zrt. vezérigazgatói székében is személycsere várható.

Távozik a budapesti HÉV-vonalakat üzemeltető MÁV-leánycég, a MÁV-HÉV Zrt. vezérigazgatói székéből Pál László – tudta meg a Zoom.hu. Jelenleg Pál László a MÁV igazgatósági tagja is egyben, sőt ő a stratégiai vezérigazgató-helyettes is az állami vasúttársaságnál. Portálunk információi szerint Pál helyét a 36 éves Keresztes Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Hallgatói Önkormányzatának korábbi elnöke, illetve az egyetemi kancellária alá tartozó Hallgatói Szolgáltatási Igazgatóság korábbi vezetője veszi át.

Két évig sem volt vezérigazgató

Pál László karrierje nagy részét a vasúttársaságnál töltötte. A Sínek Világa című folyóirat róla szóló beszámolója azt írja, a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán (ez a mai győri Széchenyi István Egyetem jogelődje) vasútépítési- és fenntartási üzemmérnök szakon végzett, majd a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán tanult, ezután lett gazdasági vezető a MÁV-nál...

TOTÁLISAN FÉLREMAGYARÁZZA A KORMÁNY A SARGENTINI-JELENTÉST

ÁTLÁTSZÓ / VASTAGBŐR BLOG
Szerző: ERIC
2018.09.11.


Miközben a Sargentini-jelentés pontokba szedve, részletes példákkal szedi ízekre Orbán Viktor és a magyar kormány eddigi, az európai szemlélettel és erkölccsel szembemenő munkáját, vezetőink igyekeznek az áldozat szerepében tetszelegni, és szándékosan félremagyarázzák a jelentés tartalmát. A Fidesz a pontok cáfolata helyett rendszeresen hangoztatja, hogy hazánk csupán a bevándorlásellenes politikája miatt került az EU célkeresztjébe, mert Brüsszelben mindenki Soros György zsebében van.

“Ismerem a magyar kormány minden érvét, és épp ezek erősítenek meg a jelentés igazában” – mondta a hvg.hu-nak egy múlt csütörtökön megjelent interjúban Judith Sargentini, holland zöldpárti képviselőnő. És ezen mi csak felnevetünk, mert pontosan tudjuk, hogy semmilyen “érvük” nincs Orbánéknak Soroson és a migráción kívül. A kormány fokozatosan és szisztematikusan rombolta le a demokráciát az országban, miközben mára már az állam tartópillérjei is romokban hevernek.

Ezt persze látta az EU is, és az Európai Tanács (az Európai Unió legmagasabb döntéshozó testülete) megbízott egy Sargentini vezette bizottságot, hogy vizsgálják ki a dolgokat.

Az iratban felsoroltak nem kevesebb, mint 12 problémás pontot említenek, és a bevándorlást bizony csak az egyik érinti, de az is inkább a menedékkérők jogainak csorbításáról szól. Íme a Sargentini jelentés 12 sarokköve, mely akár a vádirata is lehetne az elmúlt 8 évnek:

(1) az alkotmányos és a választási rendszer működése;
(2) az igazságszolgáltatás és más intézmények függetlensége, valamint a bírák jogai;
(3) a korrupció és az összeférhetetlenség;
(4) a magánélet védelme és az adatvédelem;
(5) a véleménynyilvánítás szabadsága;
(6) a tudományos élet szabadsága;
(7) a vallásszabadság;
(8) az egyesülési szabadság;
(9) az egyenlő bánásmódhoz való jog;
(10) a kisebbségekhez tartozó személyek – köztük a romák és a zsidók – jogai, valamint
a kisebbségekkel szembeni gyűlölködő kijelentésekkel szembeni védelem;
(11) a migránsok, menedékkérők és menekültek alapvető jogai;
(12) a gazdasági és szociális jogok.

“Az Európai Parlament illetékes bizottsága ezt a 12 pontot megvizsgálva jutott arra a következtetésre, hogy Magyarországon súlyosan sérül a jogállamiság, és sérülnek a közös európai értékek” – mondta a politikus.

A teljes jelentés MAGYARUL itt olvasható.
Az Átlátszó rövid összefoglalója róla pedig itt.

A 12 pontról egyetlen egy szó sem esik a kormány Facebook-oldalán, hiszen Orbánék nem tudják és nem is akarják megmagyarázni őket. Sokkal egyszerűbb az egészet elbagatellizálni és félremagyarázni, magukat pedig az áldozat szerepében feltüntetni a migrációra szuperérzékennyé nevelt szavazóik szemében...

MOST AKKOR HÁNY ORVOS VAN?

INDEX / PÉNZ BESZÉL BLOG
Szerző: BALÁSY ZSOLT
2018.09.11.


Sokat beszél mostanában az ország az orvoshiányról. Az egyik oldal a tapasztalatok alapján a világvégét emlegetve, miközben a másik oldal a számokra hivatkozik, hiszen „soha nem dolgozott ennyi orvos Magyarországon”. És valóban, első ránézésre nincs is probléma a számokkal.

2010 óta az egészségügyben dolgozó orvosok száma a korábbi csökkenés-stagnálás után inkább nőni látszik a KSH adatai alapján. Ez még látványosabb, ha az egy főre jutó orvosok számát nézzük, hiszen az ország lakossága sajnálatos módon csökken. Akkor hol itt a probléma?

A probléma sokrétű, de nézzük a legkézenfekvőbbet! Az orvosok száma ugyan nem csökkent, azonban az, hogy mennyit dolgoznak az állami egészségügyben, igen. Jól illusztrálja a folyamatokat két szám a Szinapszis Piackutatótól: Budapesten 2014-ben a betegek 49 százaléka fordult magánorvosokhoz, 2016-ban már 60 százaléka és a trend vidéken is hasonló. Ezt pedig nagyrészt nyilván az állami rendelésben eltöltött idő rovására tudják csak ellátni az orvosok.

Mivel a magán egészségügyre vonatkozó adatokat nem találtam, ezért körbekérdeztem orvosi körökben, hogy valami szakértői/tapasztalati becsléshez jussak arról, hány munkaóra áramolhatott át az állami egészségügyből a magánba – ami nem látszik az orvosok számát nézegetve.

Az első tanulság, hogy nem véletlenül nincsenek erre adatok, mert egy orvosnak még a saját munkaidejét is nehéz lenne szétosztani állami és magánra, annyira egybefolynak...

TGM: AZ EURÓPAI MEGOLDÁS MÍTOSZA

HVG ONLINE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS

2018.09.10.


Mind az orbánisták, mind az antiorbánisták eltúlozzák a Sargentini-jelentés fontosságát.

„Európa” és az Európai Unió olyan hírmagyarázók és politikai szélhámosok képzelődéseinek tárgya, akik egyáltalán nem követik figyelemmel az európai politikát, még csak nem is olvasnak külföldi lapokat, folyóiratokat, könyveket. Még az EU-szakértőket is félrevezeti az, hogy Brüsszelre, vagyis az európai szövetségi intézményekre koncentrálnak – még az Európa Tanács és az EBESZ is elkerüli a tekintetüket –, és a jelentős európai országok közélete idegen tőlük.

Európa helyzetét néhány nyilvánvaló és alapvető tény határozza meg, amelyet a rendkívül provinciális és sekélyes kelet-közép-európai újságírás (még ott is, ahol megmaradt és komoly eszközökkel rendelkezik a sajtó, nemcsak nálunk) észre se vesz, miközben eszét vesztetten európázik.

Az a három külhatalom, amely – maga is sok szenvedést okozván – megmentette Hitlertől Európát (Nagy-Britannia, Oroszország, az Egyesült Államok) ma Európa nyílt ellensége.

Az Európai Unió bővítése teljes kudarc. Nagy-Britannia elszakadt, az egykori szovjet tömbhöz tartozó országok – amelyekről azt mondtuk (tévesen) 1989 körül, hogy csak a Vörös Hadsereg és a KGB fenyegető jelenléte választja el őket Nyugat-Európától – ma ellenségesebbek a Nyugattal, mint bármikor korábban. (Nyugaton ma már elátkozzák a „keleti bővítés” pillanatát, amely rászabadította „a fizetett ellenséget”: bennünket.) A nemesi és kispolgári nacionalizmusok már az első világháború előtt a modernség, a népi (politikai) részvétel, a jogkiterjesztés, a szekularizáció, a nemzetiségi (kulturális) jogok eszméit mint nyugati mételyt támadták, mire válaszul a dacos modernek Nyugat címmel indították meg folyóiratukat. Ez a terv, a „nyugatos” modernek terve vereséget szenvedett...

A "VÉDEKEZÉS MÉLYPONTJA"

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: Dr. SÁNDOR ZSUZSA
2018.09.08. 


Ki ne emlékezne a sajtóban csak „lúgos dokinak” emlegetett Bene Krisztiánra, az Irgalmasrendi Kórház egykori főigazgatójára és az ő – számos fordulattal tarkított – büntető ügyére? Öt év alatt négy ítélet született vele szemben. Először négy, majd két ízben kilenc, végül tizenegy évet kapott. Ami a legfurcsább a történetben, hogy a bíróságok valamennyi esetben szinte azonos „tényállást” állapítottak meg, épp csak jogilag értékelték másként az esetet.

A történet maga ijesztő és rettenetes. Renner Erika, az ügy sértettje 2012 őszén szakított Bene Krisztiánnal, ám a vádlott ezt nem akarta tudomásul venni. Az orvos sokáig emailben, telefonon, majd személyesen is zaklatta volt barátnőjét, mígnem 2013. március 12-én a lépcsőházban megvárta - fején egy biciklis bukósisakkal - míg a nő elindult a lakásból, ekkor visszalökte, egy injekcióval elkábította és nemi szervérre maró lúgot öntött. Ez után a lemeztelenített, magatehetetlen sértettet egy pokrócba csavarta, majd rázárta az ajtót. A lakásban talált laptopokat és telefonokat magával vitte és visszatért munkahelyére, a kórházba. Erikát az ismerősei kezdték keresni, végül a lakásajtót rátörve találták meg és hívtak hozzá mentőt...

ORBÁN VIKTOR AZ EP-BEN: AZ ERŐS EURÓPÁTÓL SOROSIG

HVG ONLINE / GAZDASÁG
Szerző: GYÜKERI MERCÉDESZ
2018.09.11.


Nagy gyakorlata van a magyar miniszterelnöknek abban, hogy az Európai Parlament képviselőit győzködje az igazáról, ám a testület tagjait eddig nem nagyon sikerült meggyőznie. Nem mintha az EP bármire jutott volna ellene.

Egyelőre csak találgatni lehet, hogy Orbán Viktor mivel igyekszik az Európai Parlament keddi ülésén meggyőzni a képviselőket – főleg saját pártcsaládjának, az Európai Néppártnak (EPP) tagjait – arról, hogy valótlanok vagy igazságtalanok a Judith Sargentini által készített jelentés megállapításai. A jelentésről egy nappal később szavaz a plénum, és a tét nagyobb az eddigieknél: az EP azt szeretné elérni, hogy a tagállamok vessék be az uniós szlengben atomfegyvernek nevezett, soha nem alkalmazott büntetést, az úgynevezett 7. cikk szerinti eljárást.

Azt aligha tartja bárki reális veszélynek, hogy az eljárás legszigorúbb szankciójáig, az ország szavazati jogának elvonásáig eljuthat az ügy, egy legyintéssel mégsem lehet elintézni a szavazást, és láthatóan a Fidesz is komolyan veszi. Ha ugyanis az EPP többsége támogatja Sargentinit, azzal a magyar kormánypárt elszigetelődhet, de akár a kizárásához vagy kilépéséhez kerülhet még közelebb. Az állásfoglalás Brüsszel kezébe is fegyvert adhat, ha később – ahogy ígérte – valamilyen módon az igazságszolgáltatás függetlenségéhez akarja kötni az EU-támogatásokat...

RENDFENNTARTÁSRA HASZNÁLJÁK HASZNÁLJÁK A SZEGÉNYEK SEGÍTŐIT

ABCÚG BLOG
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2018.09.10.


A szociális munkásokat azért fizeti az állam, hogy támogassák a rászorulókat. Ők segítenek a munkanélkülieknek, dolgoznak hajléktalan vagy fogyatékos emberekkel, és jelentős részben rajtuk múlik, hogy egy nehéz körülmények közé született gyerek a saját szüleivel, vagy állami gondoskodásban nőhet fel. Ezért probléma, hogy a szociális munka egyre kevésbé a segítésről, inkább az adminisztrációról és a rendfenntartásról szól. A rászorulók sokszor félnek azoktól, akiktől elvileg segítségre számíthatnának. Krémer Balázs szociológus szerint ebben benne van a képzés felhígulása, a lepapírozások mániája és az elmúlt nyolc év kormányzása is, amelynek semmilyen víziója nincs arról, hogyan kellene segíteni a szegényeknek. 

Magyarországon nem nagyon éri meg szociális munkásként dolgozni, részben az alacsony fizetés, részben a körülmények miatt. Sokan inkább külföldre menekülnek. Ön olyan embereket tanít a Debreceni Egyetemen, akik elvileg mégis segítő szakmákban akarnak elhelyezkedni. Kit érdekel ma még ez a terület?

Sokaknál ez családi mintakövetés, vagy egyfajta önsegítő módszer. Olyanokra gondolok, akik maguk is átéltek szegénységet, vagy láttak például alkoholistát a családban, és ez a személyes élmény motiválja őket. Ez főleg vidéken jellemző.

Mi változott a kezdetekhez képest?

Amikor 1985-ben elindult a szociális képzés az ELTE-n, az egy nagyon erős értelmiségi képzés volt. Jogászok, pszichiáterek, pszichológusok, szociológusok alakították a tananyagot, és komoly intellektuális kihívást jelentett szervesen összerakni a különféle irányokból érkező tudásokat, tapasztalatokat Mindenféle területről, különböző munkatapasztalatokkal jöttek a hallgatóink a börtönnevelőtől az idősgondozóig. Az volt a felfogásunk, hogy az emberek társadalmi elhelyezkedését nem egyéni, hanem elsősorban társadalmi és gazdasági okokkal kellene magyarázni. Ehhez csatlakozott egy olyan segítő szemlélet, amely hozzá akarta segíteni az embereket a létező társadalmi, gazdasági lehetőségeik kiaknázásához, és közben ezáltal az intézményi viszonyokat is meg akarta reformálni. Később aztán folyamatosan erodálódott ez az értelmiségi, társadalomtudományi, szociálpolitikai vonal...

VIGYÁZAT, JELENTŐS VÁLTOZÁSOKAT HOZ AZ OKTÓBER!

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.09.11.


Jelentősen változik a lakáshitelezés a következő hónapban, de az adósságfék meghúzása a bankok várakozása szerint nem veti vissza a hitelezést. A kisebb összegekre szerződőnek kétszeresét, de akár több mint ötszörösét kell kifizetniük a mostaninak. Szintén októberi fejlemény, hogy 16-18 százalékkal drágulnak a heti matricák.

Októbertől – mint azt már a Magyar Közlönyben is kihirdették – szigorodnak a hitelezés feltételei. Mint korábban megírtuk, sokkal kevesebb lakáshitelt vehetnek majd fel azok az adósok, akik az alacsonyabb kamatterhek miatt gyorsabban átárazódó kölcsönt választanak. A következő hónapban eltűnik a banki kínálatból a 3 éves kamatperiódusokban rögzített kamatozású fogyasztóbarát lakáshitel, megjelenhetnek viszont a 15 évre fixált kamatozású termékek...

PUTYIN GÉPEZETÉNEK TAGJAI KAPTAK MAGYAR PAPÍROKAT ORBÁNÉK KÖTVÉNYPROGRAMJÁBAN

DIREKT36
Szerző: ERDÉLYI PÉTER, ROMAN SLEJNOV, ZÖLDI BLANKA
2018.09.10.


Az Orbán-kormány ugyan a migránsok és menekültek előtt szinte teljesen lezárta a határokat, a sokat kritizált letelepedési kötvényprogram éveken keresztül hagyott egy kiskaput a gazdag külföldi befektetők számára. Bár a magyar hatóságok titkolják, hogy kik szereztek így tartózkodási és letelepedési dokumentumokat, a Direkt36, a 444 és a Novaja Gazeta nevű orosz lap közös nyomozása kiderítette, hogy befolyásos oroszok – többek közt politikusok és állami cégvezetők – is kaptak magyar papírokat, és több esetben arról is sikerült megbizonyosodni, hogy ez a kötvényprogramon keresztül történt. Az orosz külföldi hírszerzés, az SZVR vezetőjének egy közvetlen hozzátartozója és egy szervezett bűnözéssel összefüggésbe hozott orosz üzletember is a magyar Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal ügyfele volt, bár azt a BMH-nál nem árulták el, hogy pontosan milyen minőségben.

A kutatómunka alapját azok az információk képezték, amikhez a Direkt36 és a 444 jutott hozzá idén év elején. Januárban mindkét szerkesztőséghez egy-egy feladó nélküli boríték érkezett, amelyben számos ország – köztük Oroszország – állampolgárainak a neve szerepelt. A feladó szerint ezek az emberek részt vettek a magyar kötvényprogramban, és ezt most több orosz szereplővel kapcsolatban sikerült is megerősítenünk.

Például az orosz törvényhozás alsóházának, a Dumának az egyik tagja, Vlagyimir Blockij közölte, hogy ő és családtagjai is a kötvényprogramon keresztül szereztek magyar papírokat. Azt mondta, hogy ez még azelőtt történt, hogy képviselő lett volna, és a megválasztása után állítása szerint lemondott a magyar papírokról. Blockij mellett több orosz állami cégvezető is elismerte, hogy magyar tartózkodásra jogosító dokumentumokat szerzett, volt olyan is, aki a kötvényprogramos vásárlásról is beszélt.

A névtelen forrás által megosztott orosz nevek között feltűnt az orosz külföldi hírszerzés (SZVR) főnökének, Szergej Nariskinnek több közeli családtagja, köztük a fia is. Róla a kötvényprogrammal összefüggő hatósági eljárásokat ismerő informátorunk is azt állította, hogy részt vett a programban, a Bevándorlási Hivatal pedig elismerte, hogy Szergej Nariskin fia ügyfelük volt, de azt nem árulták el, hogy ez pontosabban mit jelent. Bár több csatornán keresztül is kerestük Nariskinékat, nem válaszoltak a kérdéseinkre.

A nevek között szerepelt Dimitrij Boriszovics Pavlové is. Ő egy, a Kremllel szoros kapcsolatot ápoló, sokat jótékonykodó és az Orosz ortodox egyház környékén is aktív üzletember, akit több orosz újság is összefüggésbe hozott a moszkvai maffia egyik csoportjával. Pavlov nem reagált a megkereséseinkre, ugyanakkor a kötvényprogrammal összefüggő hatósági eljárásokat ismerő informátorunk, ahogy a Nariskin fiáról, róla is azt állította, hogy részt vett a programban és a BMH-nál is arról beszéltek, hogy a férfi ügyfelük volt.

“Nemzetbiztonsági szempontból mindenképpen figyelemreméltó és releváns, ha ilyen magas beosztású állami, politikai szereplők, illetve az ő családtagjaik vásárolnak magyar, EU-s tartózkodásra is feljogosító letelepedési kötvényeket”

– mondta a Direkt36-nak Katrein Ferenc, az Alkotmányvédelmi Hivatal korábbi munkatársa. “A magyar és EU-s biztonsági szolgálatok fokozott érdeklődését is kiválthatja egy-egy ilyen kötvényvásárlási szándék, hiszen a nevezett szereplők beosztásuk, hivatalos ügyeik miatt egyébként is szabadon utazhatnak mindenfajta különösebb procedúra nélkül az EU-ba” – tette hozzá a korábbi titkosszolga. Megjegyezte, hogy a magyar és uniós szolgálatok kiemelt feladata, hogy vizsgálják, a kötvényvásárlásra jelentkező “milyen szintű kapcsolatban áll az orosz biztonsági szolgálatokkal és ennek milyen kockázatai lehetnek Magyarországra, illetve az Európai Unióra nézve”...

FRANCIS FUKUYAMA: AZ IDENTITÁSPOLITIKA TEHETI TÖNKRE A DEMOKRÁCIÁT

444
Szerző: HERCZEG MÁRK
2018.09.10.


- Francis Fukuyama a Foreign Affairs friss kiadásában, egy 25 oldalas, a következő könyvét összefoglaló esszében értékelte a nyugati demokráciák válságát, különösen az identitásalapú politizálással kapcsolatos problémákat.

- Az A történelem vége és az utolsó ember című könyve óta világhírű amerikai filozófus és politológus – akinek az egyik művét Orbán Viktor miniszterelnök is olvastanem éppen híve az illiberális rendszereknek.

- Most az Az identitáspolitika ellen – Az új törzsi gondolkodás és a demokrácia válsága című, egyszerű és közérthető cikkében kifejtette, mi vezetett Európa és az USA polarizálódásához, és hogy szerinte milyen eszközökkel lehetne megakadályozni a populisták további erősödését a liberális demokráciákban.

Az 1970-es évek elejétől kezdve páratlan fejlődés indult a világban: 35-ről 110-re nőtt a demokráciák száma, a gazdasági fejlődés a világ minden részét elérte, a globális árutermelés megnégyszereződött, és amíg 1993-ban a Föld lakosságának 42 százaléka élt mélyszegénységben, addig 2008-ra már csak 18 százalékot érintett a súlyos nélkülözés. De nem mindenki részesült egyformán a fejlődésből. Kínában és Indiában egy hatalmas középosztály emelkedett fel, de az ő munkájuk korábban a régi, nyugati középosztály munkája volt. A gyárak az USA-ból és Európából fokozatosan áttelepültek Ázsiába, miközben a kevésbé képzett munkásokat már gépekkel helyettesítették. Aztán az egyre nyitottabb és liberálisabb világrendet megrengette a 2008-as világválság és a 2009-es euróövezeti válság.

Az elmúlt években a liberális demokráciák száma csökkent, miközben Kína és Oroszország vezetésével több autokrácia is bekeményített. Olyan, az 1990-es évek végén még sikeres, stabil, liberális demokráciák fordultak vissza az önkényuralom felé, mint Törökország, Lengyelország, Thaiföld vagy Magyarország, miközben az arab tavasz sem hozott demokratikus forradalmakat Irakban, Líbiában, Szíriában, Egyiptomban vagy Jemenben, a diktatúrák talpra álltak, vagy polgárháború tört ki. Még meglepőbb volt a populista nacionalizmus győzelme a legstabilabb demokráciákban: az Egyesült Királyságban a többség úgy döntött, ki akar lépni az EU-ból, az Egyesült Államokban pedig megválasztották Donald Trumpot...

SZORUL A HUROK ORBÁN NYAKA KÖRÜL: MÁR A CDU IS A JOGÁLLAMI ELJÁRÁS MELLETT VAN, HA MAGYARORSZÁG NEM HAJLANDÓ VISSZAKOZNI - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.09.11.


- Ausztria megszavazza a magyar kormány elleni indítványt, Weber pedig két interjúban is figyelmeztette Orbánt, hogy nem kellene túlfeszítenie a húrt

- Az európai demokrácia vizsgája, hogy az Európai Parlament elfogadja-e az eljárás megindítását a magyar kormány ellen

- A néppárti kizárás nem valószínű, mert a konzervatívoknak ez EU-n belüli erőviszonyok fennmaradásához szükségük van a Fideszre

Süddeutsche Zeitung

A CDU változtat eddigi irányvonalán és a párt főtitkára szerint már amellett van, hogy az EU hozzon szankciókat Magyarország ellen, ha az Orbán-kormány nem adja be a derekát a jogállamról zajló vitában. Kramp-Karrenbauer azt közölte, hogy a kereszténydemokraták támogatják a néppárti frakciófőnök, Weber ez irányú álláspontját. Mint emlékezetes, a bajor politikus kijelentette, hogy az EPP tagjaival sem tesznek kivételt a demokrácia alapkérdései kapcsán. Továbbá ha a magyar fél, nem tágít, akkor a képviselőcsoportnak egyértelműen ki kell mondania, hogy az alapvető normák nem képezik vita tárgyát. A Néppárt számára a helyzet kényes, mert esélyei romlanának a jövőre esedékes európai választáson, ha kilépne a Fidesz. És arra rámehet az is, hogy a konzervatívok jelöljék a Bizottság következő elnökét. A CSU tartományi frakciójának vezetője a múlt héten még óvott attól, hogy az EP elítélje a magyarokat.

Die Presse

Az európai konzervatívok strasbourgi frakcióvezetője újból kompromisszumra szólította fel Orbán Viktort. Weber óva intette Magyarországot a szankciós eljárástól, de jelezte, hogy az mindenképpen megindul, ha a kormányfő nem módosít a politikáján. Mint mondta, az várja a kormányfőtől, hogy az közeledjen az uniós partnerek álláspontjához. Ám ha nem ez történik, akkor a Néppárt kénytelen lesz kinyilvánítani, hogy az értékek ügyében nincs alku. Weber már a múlt héten is hasonlóképpen nyilatkozott. A bírálat értékeléséhez azt is figyelembe kell venni, hogy a bajor politikus bizottsági elnök akar lenni.

Le Monde

Manfred Weber elárulta, hogy a Néppárton belül éles bírálatot váltott ki a magyar helyzet és egyben megismételte, hogy engedményeket szorgalmaznak Orbán Viktor részéről. Hangsúlyozta, hogy az alapértékek ügyében egyetlen tagpárt sem számíthat különleges elbánásra. Ennek megfelelőn nagyon kíváncsiak arra, hogy mit mond ma a kormányfő, akinek reagálnia kell a Bizottság által kezdeményezett szerződésszegési eljárásokra a menedékjog, a Stop, Soros és a civilek ügyében. A politikus jelezte, hogy az EPP támogatja mindhárom indítványt. Ha a magyar megnyilvánulás csalódást okoz, akkor igen kemény vitára kell felkészülni az este a frakcióban, mert az alapértékekről nincs alku. Weber nem akart elébe vágni annak, hogy kizárják-e Fideszt a pártcsaládból. Először hallani akarja, hogy mit mond Orbán. Emlékeztetett arra, hogy a Belügyi Bizottságban a konzervatív képviselők fele megszavazta a Sargentini-jelentést. Arra a megjegyzésre, hogy Orbán nemrégiben találkozott Salvinival, a bajor vezető kizárta mindenfajta együttműködés lehetőségét a szélsőjobbal...

FOTÓZGATUNK, VIDEÓZGATUNK, MŰVÉSZKÉM? HÁT A VASÚTBIZTONSÁGGAL HOGYAN ÁLLUNK?

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2018.09.10.


...Az egyetemi katedra nem elég

Egy a jelenleg fellebezési szakaszban lévő ügye miatt anonimitást kérő, ismert és elismert magyar fotóművész ennél is cifrább kálváriáról számolt be a Qubitnek. A bel- és külföldön számtalanszor díjazott, mesterségét egyetemen is oktató fotográfusról a kormányhivatal az idén nyáron kiderítette, hogy nem rendelkezik a fényképészeti tevékenységhez szükséges képesítéssel.

„Dörgedelmes hangvételű levélben szólítottak fel, hogy mutassam be, jogszerűen működik-e a nemrég regisztrált kisadózó egyéni vállalkozásom. Magamhoz vettem hát az egyetemi diplomám, valamint számtalan igazoló szerződést, megbízást, amivel reméltem, hitelesen igazolhatom, hogy professzionális és nem törvénybe ütköző, amit évtizedek óta teszek. Egyéb alkotóművészeti tevékenység a fő tevékenységem, kiegészítők az oktatás és a fotózás – bocs, fényképészet, ha valaki még ezt a kifejezést használná a hivatalon és a törvényalkotókon kívül” – ismerteti az alaphelyzetet a Lisszabontól Berlinig rendszeresen kiállító fotóművész.

Az oktatási jogosultságát – vagyis az egyetemi kurzusairól kiállított számlákon szereplő jogcímeket – a kormányhivatal rendben találta, ám a fotóművész negyedszázados alkotói pályafutása mellett a hivatal a szakdiplomáját nem fogadta el érvényesnek. „Fotóból államvizsgáztam, de nem fotó, hanem rajz és vizuális nevelés szakon, így a fotográfia nincs külön ráírva az egyetemi diplomámra, ezért elvittem az összes vizsgajegyzőkönyvet, az azóta keletkezett egyetemi és OKJ-s oktatói megbízási szerződéseimet, az életrajzomat és a kiállítási katalógusaimból is párat” – mondta a jeles alkotóművész. Az ügyintéző, majd a hivatal vezetője azonban nem hajolt meg a vizuális kultúra és a fotográfia összefüggéseit kifejtő érvek előtt. Ehelyett a hatályos paragrafusokban megnevezett fényképészi képesítését hiányolták. „Hozzon bármit, mondjuk szakmunkás vizsgát” – idézi a kormányhivatalban kapott tanácsot a fotós. A jeles művésztanár a helyzet abszurdítását megvilágítandó rákérdezett: úgy értik, vizsgáztassa le saját magát egy olyan szakképzés végén, amelyen a főtárgyat személyesen ő tanította? A továbbiakat a fotós Facebook-oldaláról idézzük:

„- Hogy tudok fellebbezni?
- Nem írja alá a jegyzőkönyvet, nem törli a tevékenységet és fellebbez. De mivel egyelőre nincsen fotós papírja, amit mi elismernénk, úgyis elutasítjuk. Akkor nemcsak a fotós számlaírástól tiltjuk el hivatalosan, hanem a tevékenységtől hatóságilag.
- Magyarul, ha elutasítják a fellebbezésem, többé nem fotózhatok, nem állíthatok ki számlát, nem fogadhatok el pénzt a munkámért?
- Így van, Ön onnantól hivatalosan és nyilvánosan többé nem fotózhat.
- Ha törlöm a fotós tevékenységet most, de később fel szeretném mégis venni, egyéni elbírálást kérhetek?
- Nem, nincs egyéni elbírálásra módja. Felsőbb szinten sincs. Állítsa ki az egyéb alkotóművészeti számlát, ahhoz nem kell semmilyen végzettség.
- De elvégeztem az egyetemet, 25 éve vagyok elismert fotós, külföldön is gyakori kiállító, az ország egyik legjobb egyetemén tanítom a tárgyat és hoztam számtalan pecsétes hivatalos igazolást is erről.
- Az minket nem érdekel. Ez a törvény. Csináljon Bt-t, vagy Kft-t, azt nem nézzük.
(...)
- Amúgy még nem végeztünk, nyilatkoznia kell.
- Miről?
- Hogy nem végez tűzvédelmi oktatással kapcsolatos oktatásszervezést. Nem végez vasútszakmai továbbképzést. Nem végez foglalkozási rehabilitációs szakértői tevékenységet”...

BAMBUSZ - KELETI SZÉLBEN

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: BENDA LÁSZLÓ
2018.09.07.


A „Hanoi Hilton” Vietnam közelmúltbeli történelmének tükre. A francia uralom alatt börtönnek épült. Egykor öt és fél esztendeig raboskodott itt a nemrég elhunyt John McCain, a repülőjével a főváros fölött lelőtt későbbi amerikai szenátor, az ottani „demokrácia lelkiismerete”. A tömlöc javát jó húsz éve lebontották, csak a finomkodó „Maison Centrale” felirattal büszkélkedő ódon portál maradt meg belőle. A helyén emeltek jó pár magas épületet, egy 25 emeletes bevásárlóközpontot, a közelében jó ideje igazi Hilton szálloda nyúlik az égbe. Akár a helyi politikai változások és a gazdasági fejlődés büszke jelképeként.

„Ha rizsünk van, mindenünk van” – tartja a vietnami népi bölcsesség. A francia gyarmatosítókkal, majd a helyükre lépett amerikaiakkal vívott háború az ínség időszaka volt. De a győzelem (1975), majd az ország újraegyesítése után is hiába vártak volna arra, hogy sorsuk hirtelen jobbra fordul. A külső környezet megváltozása és az országirányító kommunista pártvezetés félfordulata hozta meg aztán a termését.

Éppen harminc évvel ezelőtt hirdették meg a „doi moi” (újjáépítés) reformpolitikáját. A kifejezés már önmagában tartalmazza, hogy az addigi kurzus építménye tatarozásra szorult. Akárcsak a nagy szomszéd Kínában, itt is résnyire nyitották az ajtókat a magánkezdeményezések, az egyéni érdekeltség és az anyagi ösztönzők előtt. Az eredmények itt is lenyűgözőnek bizonyultak.

Mintha az anyaföld talaját is tájékoztatták volna a gyorsan meggyökeresedett reformokról – egyszeriben javultak a terméseredmények. A korábban éhező, segélyekre szoruló ország azóta a világ második legjelentősebb rizsexportőrévé nőtte ki magát. Az elmúlt negyedszázad során a gazdaság évente átlagosan (!) 7 százalékkal növekedett. A Világbank adatai szerint Vietnam azok közé az országok közé tartozik, amelyekben a leggyorsabban sikerült fölszámolni a szegénységet. A reform elején mért 188 dolláros egy főre jutó jövedelmet időközben a 17-szeresére növelték (mintegy 2400 dollárra). Az eredményeket persze saját helyi értékükön kell kezelni. Ám az előrelépés óriási.

Ahol akkoriban még csilingelt a város, a kerékpárokon rendszám díszelgett, ma már hemzsegnek a legkorszerűbb autók és főleg a motorbiciklik. Néhol tán már túl sűrűn is, egyre szaporodnak a felhőkarcolók. Burjánzanak a magánvállalkozások, érkeznek a külföldi közvetlen tőkebefektetések. A rendszeres látogatónak is szembeötlők a változások. Régen túlléptek a nyersanyagexporton és az olcsó ruházati cikkeken. A helyszínen manapság olcsón beszerezhetők azok a minőségi cuccok, amelyeket az egykori katonai egyenruhagyárak helyén nyugati alapanyagokból, korszerű gépparkkal és technológiával gyártanak. Mire elérnek hozzánk, már méregdrága holmik. A legújabb technikai cikkeket egész utcasorokon kínálják – ahogy errefelé szokás – látástól vakulásig...

SZÓDABIKARBÓNA

HUPPA
Szerző: FÁBIÁN ANDRÁS
2018.09.08.


...– Miniszterelnök úr! Patyi úr van a vonalban.

– Na, hogysmint Putyikám? Képződnek-e rendesen a közszolgák? Nyári szünet? Mit szünetelnek ezek? Tanuljanak, az annyukba a jóistent. Mit képzelnek? A Gulyás gyerek már szórja ki az utolsó balos, libsi, komcsi nyikhajokat a szolgálatból, csinálja a helyet, maguk meg nincsenek kész az új szolgákkal, akarom mondani, közszolgákkal? Nincs ez így jól, Putyikám! Nem lesz ám sokáig ott rektor, ha össze nem kapja magát hirtelen. Mi? Hogy már lemondott? Ja, persze! Mindegy. Eligazíthatta volna az utódját. Ott van még maga, nem? Na, ugye. Átadás-átvétel. Hát akkor adja át a miniszterelnök úr üzenetét. Jöjjenek azok a kormányhű közhivatalnokok, a kutyafáját! Igaz, Putyikám? No, de nem ezért hívattam. Azért hívattam, mert bírót akarok faragni magából. Hogy maga már bíró? Isten malmai… Akarom mondani az én malmaim… Ezek a fiúk még a gondolatomat is kitalálják. De én közigazgatási bírót fogok csinálni magából. Méghozzá főbírót. A közigazgatási bíróság fejét. Mondja csak, Putyikám, ki adta magának azt a remek ötletet, hogy engem megbírságoljon? Soha nem voltam, és most már egészen biztosan nem is leszek módos ember. Ráment a megtakarításaim fele arra a bírságra! Maga kis bírságbajnok. Még egy-két külföldi meccs, amit saját költségen meg óhajtok tekinteni, és kész. Mehetek a Blahára a nagy fekete kalapommal kéregetni, ha enni akarok adni a gyerekeknek. Még szerencse, hogy van egy-kettő, aki már a saját lábára állt. Na, szóval, Putyikám! Maga lesz a közigazgatási bíróság feje. Főbíró, érti? Maga a feladatra igen alkalmas, mondhatnánk a legalkalmasabb ember. Pártatlan, független és ezekre a tulajdonságaira igen kényes. Mert magára aztán nem lehet azt mondani, hogy nem pártatlan és nem független, igaz-e? És bátor, sőt, vakmerő. Hiszen maga még a miniszterelnököt is megbírságolta. Erre merje valaki azt mondani, hogy hazugság. Én magam fizettem be a bírságot sárga csekken, hogy lássa a postáskisasszony, és az egész magyar postai társadalom. Az igazoló szelvény másolatát kiállíthatja bekeretezve az irodájában. Ha bárki bármit, mag csak felmutat a feje fölé. Mekkora ötlet volt! Hát persze… Én magam találtam ki. Mindent nekem kell kitalálni. Kap tőlünk egy szép nagy bírságot, akarom mondani – bíróságot, két A8-as Audit, és egyet a nagyságos asszonynak is. Nagy szolgálati ház a rózsadombon. A TEK-es fiúk majd ügyelnek magára. Fizetésként olyan öt millára gondoltunk, de természetesen minden költség térítve. Repikeret, benzinpénz. Fölmegy havi tíz-tizenkettőre. Ne sírjon itt nekem, hogy nem stafíroztuk ki. Mi megfizetünk mindenkit rendesen, aki jól végzi a dolgát. Cserébe a legteljesebb pártatlanságot és függetlenséget várjuk el. Itt van mindjárt ennek a Lali gyereknek ez a hülye vesztegetési ügye. Ja, az a csengeri szépasszony. A Polt Peti már szólt, hogy annyi szar bizonyíték van a Lali ellen, amivel nem tud mit kezdeni, hogy baj lehet belőle. A kúria majd odautalja magának Putyikám, maga meg szépen elmacázgat vele négy-öt évig. Addig meg ártatlanságot vélünk, ahogy kell. Mikor már elfelejtették – ad acta. Ért engem, ugye, Putyikám? Szóval csak függetlenül és pártatlanul. Ügyesen. És csak igyekezzen felállítani azt a bíróságot, mert egyre gyakrabban kellenek az igazságos bírói ítéletek. Tudja! Res iudicata pro veritate accipitur. Az ítélettel lezárt ügy igazságnak számít. Az igazságnál pedig nincsen semmi fontosabb, igaz Putyikám?! Maga kis bírságbajnok! Na, Isten áldja! Ha valami gondja lenne, ami persze nem lehet, hívja a Trócsányit. Ügyes fiú, megoldja. Marika, maga meg hozza már azt a szódabikarbónát! Egyre jobban ég a gyomrom.

A BEVÁNDORLÓK VÁROSA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Lívia
2018.09.11.


Ma újabb város következik a Bemutatom a városom-sorozatban, méghozzá a kanadai Vancouver, ahol a természet közelsége mellett számtalan olyan egyéb program akad, ami nagyon élhetővé és kellemessé teszi. A kanadai várost az ott élő Lívia mutatja be.

Melyik az a hely, ahová először elviszed a városodba látogató ismerősöket?

Ha Vancouver, akkor a természet felfedezése lesz, ami leginkább visszaadja a west coast feelinget. Ez pedig abszolút időjárástól függő.

Itt ugye nagyon sokat esik, és ha épp zuhog, vagy mondjuk épp havazott, ami oly ritka, akkor vagy irány a tengerpart – ezzel nem érhet csalódás – Kits Beach a legkönnyebben elérhető, vagy a Stanley park, hogy a fák takarásától védve megnézzük a hatalmas törzsű fenyőfákat.

Amennyiben szép az idő, úgy én szeretem némi kalandra invitálni az idelátogatókat, ha belefér némi hegymászás, akkor irány a Baden Powell túra, forrásokon, patakokon, örökzöld erdőkön át. Hasonló élmény a Lynn kanyon, eldugott patakokkal, mártózási lehetőséggel.

Egy komfortosabb verzió a Grouse hegy, ahova gondola visz fel, és pazar kilátás nyílik róla a városra. A Capilano függőhíd szintúgy kalandos (nem túl őrült), persze kizárólag csak a nem tériszonyosoknak.

Persze a tengerpart itt is bejátszik, de amennyiben bevállalós a látogató, úgy az előbbiek helyett a Wreck Beach-re vinném el, ami nudista, és nagyon hippi...

MAGYARORSZÁGOT CSAK AKKOR ÉRDEKLI A NŐK ELLENI ERŐSZAK, HA "MIGRÁNS" KÖVETI EL

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.09.10.


A múlt héten egy Magyarországon elfogadott menekültstátuszú férfi a hírek szerint nemi erőszakot követett el egy belvárosi étteremben. Mint kiderült, a férfinek valószínűleg nem ez az első ilyen esete. Nyilvánvalóan senki se gondolja azt, hogy meg kell úsznia a büntetést, de az eset kapcsán arról is érdemes beszélni, hogy a bevándorlással kapcsolatos morális pánik és a Fidesz propagandája hogyan téríti el a valós problémáról, a nők helyzetéről az ügyet a migránspropaganda felé.

Az elmúlt években sok durva szexuális erőszak történettel találkozhattunk. Ott van a legismertebb, a lúgos orvos esete, akit végül sok év után elítéltek, de első körben az ügyészség ejtette az eljárást ellene, végül a nőt segítő szervezetek nyomására került bírósági szakaszba az ügy. Ott van az anyuka esete, akinek pár hónapos fiával együtt ugrott ki az ablakon az apja, miután a nő szakított vele. Hetente hal meg egy nő Magyarországon a családon belüli erőszak áldozataként, folyamatosan kerülnek bíróság elé csoportos nemi erőszak ügyek, többségükben fiatal elkövetőkkel.

Ott van a jó családból származó fiúk esete, akik a Parlament környékén támadtak le és fogdostak nőket, hogy végül minimális büntetéssel megússzák. Vagy emlékszik valaki a borsodi férfira, aki év elején megölte feleségét és annak testvérét? Esetleg a sátoraljaújhelyi anyára, akit azért gyilkolt meg egy férfi, mert visszautasította őt? Még 10-20 ilyen brutális gyilkosságot, vagy erőszakot lehetne idézni ebből az évből, aminek semmi köze nincs a menekültekhez, és lényegében visszhangtalan maradt...

EGY KICSIT TALÁN MÉG VÁRNI KELL ARRA, HOGY SVÉD MENEKÜLTEK TÖMEGESEN ÁRASSZÁK EL EURÓPA UTOLSÓ KERESZTÉNY VÉGVÁRÁT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H.A.
2018.09.10.


...Tény volt már négy évvel ezelőtt is, hogy bár a szociáldemokraták vezetésével alakulhatott kormány Svédországban, ez sokkal nehezebben jött össze, mint bármikor korábban a párt történetében. Tény, hogy a szélsőséges, magukat valamiért demokratának becéző, ámde radikális-rasszista elveket valló migránsellenesek 8 év alatt gyakorlatilag megháromszorozták a támogatásukat. Mint ahogy az is tény: bár a választók zöme – a Fidesz-média által előszeretettel nyomatott migráns-apokalipszis ellenére – nem akarja elvetemült szélsőségesekre bízni az országot, sem a baloldalnak, sem az úgynevezett konzervatív jobbközépnek nincsen megnyugtató válasza azokra a kérdésekre, amelyekre felkapaszkodva az elvetemült szélsőségesek 8 év alatt képesek voltak megháromszorozni a támogatottságukat.

Bár Svédország nem Magyarország, ahol tömeges csalásokkal, saját magára írt törvénykezéssel, kézből etetett, a pártszékházból irányított közmédiával, nulla választási programmal egy párt zsinórban háromszor be tudná húzni a választást a demokratikus immunrendszerrel nem rendelkező kéményen csodálkozó populáció feje fölött, így is mélyen aggasztó, hogy az a baloldali-liberális vonal, amely mentén Európa a 2. világháború után újjáépült, megtorpanni és gyengülni látszik. Nem képes megújulni, nem igazán képes meggyőző válaszokat adni azokra a kérdésekre, amelyeket a szélsőségesek egyre növekvő eredményességgel lovagolnak meg. Ez a választás ilyen értelemben nem kizárólag Svédországról, hanem egész Európáról szólt.

Arról, hogy a fontosabb európai választások – francia, német, holland, svéd, az olaszorszgit leszámítva – megmutatták: a zsigeri populista erők ugyan feltörekvőben vannak, de azért a legtöbb nyugati országban távol állnak attól, hogy kormányra kerüljenek. De arról is, hogy ezekkel az erőkkel sürgősen kezdeni kell valamit, az általuk tendenciózusan eltorzított, manipulált, ám valóságosan létező kérdésekre határozott, egyértelmű válaszokat kell adni. Aközött, hogy mindenkit befogadunk és senkit nem fogadunk be, és rohadjon meg/haljon éhen minden büdöstalpú kecskebaszó migráns, léteznek méltányos, egyszerre szigorú, ésszerű, korrekt és humánus válaszok. Olyan válaszokat kell adni, amelyek nem szabadítják rá végérvényesen Európára az Orbán-Salvini-féle hivatásos uszítókat, akik nem a probléma megoldásában, hanem a káosz fenntartásában érdekeltek.

Remélhetőleg Svédországban – a jelenlegi patthelyzet és az Origó veszett csaholása ellenére – a józan ész diadala fog érvényesülni, ahol nem az az alapvetés, hogy nincsenek problémák/a problémákat tabuként kezelik, hogy minden tökéletesen működik, hanem ahol a mindenkori kormány (legyen az mérsékelt jobboldali, avagy baloldali, vagy szivárványszínű, tökmindegy) képes az önkritikára és az önkorrekcióra. Ahol egyetlen párt sem úgy akar kormányra kerülni egymagában, hogy tömeges hisztériát generál egyik, vagy másik csoporttal szemben, és ahol a megélhetési demagógia gátat szab a társadalmi elvárásoknak megfelelő érdemi cselekvésnek.

Ez a sokpártrendszer persze fáradságos meló, és a sokmillió Svédország-szakértő büszke, szuverén országában a Fidesz nevű állampárt sok-sok híve most a svéd nemzethalált vizionálja, azért még szerintem egy kicsit várni kell arra, hogy svéd menekültek tömegesen árasszák el letelepedés céljából Európa utolsó keresztény végvárát. (Ahol olyannyira hasít a demokrácia, hogy a vietnami kommunista főtitkár ellen már tiltakozni sem szabad.)

Ennek ellenére – bár semmi újdonság nincs ebben – a szélsőséges európai vadhajtások visszaszorításának munkáját már nemigen kellene halogatni (tegnap is késő lett volna, Svédországban is, máshol), mert a hasonló vadhajtások már korábban igen nagy sikerrel lángba-vérbe borították Európát. Nem kellene megvárni, hogy ez megint bekövetkezzen.

ORBÁN VIKTOR MEGKAPTA AZ UTOLSÓ FIGYELMEZTETÉST, MAGYARORSZÁG JÖVŐJE HÉT PERCEN MÚLIK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÁGOSTON ZOLTÁN
2018.09.11. 


Magyarország a Fidesz szempontjából is kulcsjelentőségű beszédet tart ma délután Orbán Viktor az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. A miniszterelnök hét percet kapott a felszólalásra a Sargentini-jelentés vitájában. Amíg a zöldpárti holland politikus, Judith Sargentini nevét viselő jelentés a demokrácia és a jogállamiság helyzetéről szól Magyarországon, a lesújtó következtetése pedig az, hogy az Orbán-kormány antidemokratikus intézkedései miatt az Európai Tanácsnak el kell indítani a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárást Magyarország ellen. (A Sargentini-jelentést ide kattintva lehet elolvasni magyarul az Európai Parlament honlapján.)

A Fidesz ezt maga kissé egyszerű világképének megfelelően úgy értelmezi, hogy az EP bosszúra készül Magyarország ellen a bevándorlás és a menekültkvóták elutasítsa miatt, azt pedig borítékolni lehet hogy Orbán Viktor a bevándorlásról ugyanazt fogja mondani, amit augusztus 28-án, amikor bejelentést tett a nemzetközi politikai ambícióról. A miniszterelnök aznap Milánóban Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel, az kormányzó szélsőjobboldali Liga vezetőjével találkozott, és azt fejtegette, a helyzet egyszerű, Emmanuel Macron, Franciaország elnöke a migrációt támogató pártok vezetője Európában, „és itt vagyunk mi”, akik ezt meg akarják állítani...

AZ ÁLLAMI ISKOLA ÁZIK, AZ EGYHÁZI POMPÁZIK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DOROS JUDIT
2018.09.11.


Van olyan család, amelyik hétfőn Eger három iskolája között ingázott a gyerekeivel, miután bezárták az átázott és életveszélyessé vált Hunyadi Mátyás Általános Iskolát, s a tanulók többségének ideiglenes új helyet kellett keresni. 

Az elsősöket és a másodikosokat egy belvárosi épületben helyezték el, a harmadikosok és negyedikesek egy kertvárosi szakközépiskola kollégiumban találtak menedéket. A felsősök – a nyolcadikosok kivételével – maradtak az anyaiskola egy olyan szárnyában, amelyet nem áztatott el a víz, míg a végzősök egy másik kollégiumban kaptak helyet.

A Népszava írta meg elsőként, hogy a tetőfelújítás elodázása miatt folyamatosan beázott az egri iskola épülete, a múlt heti iskolakezdéskor pedig új tető helyett vizes, penészes falak, vödrök, és áldatlan körülmények fogadták a gyerekeket és a tanárokat. Először csak két napos rendkívüli szünetet rendelt el az iskolaigazgató, majd bejelentették: elkezdik a tetőfelújítást, s erre az időre kiköltöztetik a tanulók jó részét az épületből. A rendkívüli szünetet – mint az iskola honlapjáról kiderül - nem kell külön bepótolni, mert ezt tanítás nélküli munkanapoknak könyvelik el...

TAN- ÉS TORNATEREM A SZABADBAN

VÁROSLIGET BARÁTAI BLOG
Szerző: GARAY KLÁRA
2018.09.05.


Még alig halt el a hang, melyből értesülhettünk a természettudományok tanításának megreformálásról, és máris elkészült hozzá az első tanterem.

A Városligetben! Szabadban! Jó levegőn! Sokan – tudatlanságból- nem ismerik fel a benne rejlő oktatási lehetőségeket. Nem csodálom, hiszen ők mindannyian földrajzot, kémiát, fizikát, biológiát tanultak. Nem is érthetik! Ezért nekik bemutatom milyen csodálatos, szabadtéri, multifunkciós tantermünk lett. Csak tudni kell használni! Érteni a nagy rendező elvet!
Itt minden apróság felfedezésre csábít, kérdéseket vet fel, válaszokat vár és csak lelkes tanár, és kísérletező kedvű ifjúság kell a lehetőség kihasználására.

Itt van az Asztana út! Hónapok óta lezárva a forgalom elől. És életre kelt! Befüvesedett! Meg lehet határozni a fűféle faját, fajtáját és máris van egy tudományos felfedezésünk: Építkezésnek Ellenálló Magyar fű lehetne a neve. Esetleg Persányi Füve?

Még át sem léptük a sport szentélyének pocsolyáját, máris adja magát a kérdés:

- Milyen lejtéssel kell építeni az utat, hogy annak legmélyebb pontja éppen a bejárathoz kerüljön?
- Meg lehet mérni a patakocska sebességét különböző mennyiségű és halmazállapotú csapadék esetén. Tanulmányozni lehet milyen messziről és milyen típusú hordalékot, homokot képes ilyen művészi formába rendezni a bejárathoz...