2021. augusztus 2., hétfő

FIDESZES ÉRDEKKÖRÖK ÉS SZUPERGAZDAGOK IS PROFITÁLNAK AZ UNIÓS AGRÁRTÁMOGATÁSOKBÓL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KATUS ESZTER
2021.08.02.


Miközben a kormány arról faggatja a lakosságot, vajon „dühíti-e őket Brüsszel”, úgy tűnik, a saját berkeikben is vannak, akik ha nem is kedvelik az EU-t, profitálnak az onnan érkező forrásokból. Például az agrártámogatásokon keresztül, amelyek közül egyet, az „állattartó telepek fejlesztésére” kiírt pályázatot végig is néztünk, hogy megtudjuk, kiknek hozott hasznot. Az 549 nyertesből azokat ellenőriztük, akik 1 milliárd forint feletti támogatást kaptak – ez több mint félszáz céget jelentett. Így derült ki, hogyan jutottak uniós és hazai milliárdok többek között Horváth István fideszes parlamenti képviselő cégének, a Kósa Lajoshoz és Bánki Erikhez köthető vállalkozóknak, az alapítványba kiszervezett Ménesbirtoknak, Csányi Sándor több cégének, az Ángyán-jelentésekből ismert, földárveréseken taroló családoknak vagy éppen Varga Zoltán üzlettársának.


„Az állattartó telepek korszerűsítésére több mint 206 milliárd forint volt az eddig megítélt támogatás, amivel országszerte összesen 460 baromfi-, sertés-, szarvasmarha-, valamint juh- és kecsketartó telep fejlesztését támogattunk” – mondta dr. Nagy István agrárminiszter májusban Napkoron, a Kerekerdő Turisztikai Központban.

Kíváncsiak voltunk, kik szerepeltek sikerrel ezen a pályázaton, és pontosan hova került az a 206 milliárd forint, ezért közadatigénylést nyújtottunk be az Agrárminisztériumhoz. A minisztérium a 15 napos határidőn belül válaszolt és megküldte a nyertesek listájához vezető linket.

Ez alapján az agrárminiszter által emlegetett pályázat a VP-4.1.1-20 – Állattartó telepek fejlesztésének támogatása elnevezésű program, amelyben baromfitartók, sertéstartók, szarvasmarhatartók, juhtartók, kecsketartók, lótartók, nyúltartók, méhészek és még több más gazdasági haszonállattal foglalkozó állattenyésztő volt érintett. A cégek új állattartó telepek létrehozására, meglévőek korszerűsítésére, valamint az állattartáshoz kapcsolódó eszközök, gépek beszerzésére kérhettek támogatást...

HÓNAPOKON ÁT MEGFIGYELTEK PEGASUSSZAL EGY KORRUPCIÓS ÜGYEKEN IS DOLGOZÓ MAGYAR BŰNÜGYI ÚJSÁGÍRÓT

TELEX / DIREKT36
Szertő: PANYI SZABOLCS, PETHŐ ANDRÁS
2021.08.02.


Több mint hét hónapon keresztül, 2019 áprilisától az év novemberéig figyelték meg a Pegasus kémszoftverrel Magyarország egyik legtapasztaltabb bűnügyi újságíróját, a korrupciós ügyeket is feltáró Csikász Brigittát – derül ki az újságíró telefonjának technikai elemzéséből, ami egyértelműen kimutatta a kémszoftver nyomait.

A készülék vizsgálatát a Direkt36 az Amnesty International nemzetközi biztonsági stábjának segítségével azért végezte el, mert Csikász telefonszáma is felbukkant azon a kiszivárgott listán, amely a kémszoftvert kifejlesztő NSO nevű izraeli cég bizonyos ügyfelei által kiválasztott célpontokat tartalmazza.

A listán való szereplés önmagában nem feltétlenül jelenti, hogy sikeresen fel is törték a Pegasusszal az adott számhoz tartozó mobiltelefont, ám az AI technikai elemzése Csikász esetében már sokadszorra igazolta be ezt a gyanút.

„Oknyomozó újságíró vagyok, aki leginkább az igazságszolgáltatással és bűnügyekkel foglalkozik” – mondta a Direkt36-nak Csikász, hozzátéve, hogy már évekkel ezelőtt kapott olyan figyelmeztetéseket, hogy a hatóságok megfigyelés alatt tartják. A Pegasusszal történő megfigyelése idején az Átlátszónál dolgozott, jelenleg pedig a Blikknél ír politikusok és hatóságok visszaéléseiről vagy korrupciógyanús ügyeiről.

Megfigyelése idején például olyan európai uniós támogatásokkal való visszaélésekről is írt, ahol az EU csalás elleni hivatala, az OLAF hiába jelezte sorozatosan a problémákat a magyar hatóságoknak, azok mégsem jártak az ügyek végére.

A Direkt36 korábbi cikkében, melyben magyar újságírók, médiatulajdonosok, illetve környezetük megfigyelését tártuk fel, már röviden bemutattuk Csikász esetét is. Az újságíró akkor azonban még azt kérte, hogy inkább ne nevezzük őt meg, illetve a telefonját sem vizsgálhattuk át. Viszont a cikksorozat által keltett hullámok és az ügyészség által a Pegasus-ügyben indított eljárás miatt azóta meggondolta magát. „Azért vállalom mégis a nevemet, mert elindult a nyomozás. Jobbnak tartom, ha én vállalom fel, mintha a tudtom nélkül kikerülne” – magyarázta a Direkt36-nak Csikász...

MENNYIRE FELELŐS AZ A KORMÁNY, AMELY NEM VÁLLAL SEMMIÉRT FELELŐSSÉGET?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2021.07.31.


A válasz annyira egyértelmű, hogy akár a nemzeti konzultációban is szerepelhetne ez a kérdés. De vegyük sorra, miért tekinthetjük a jelenlegi magyar kormányt felelőtlennek? Ha csak az utóbbi hónapok politikai botrányaira gondolunk, teljesen egyértelmű, hogy nincs semmilyen következménye annak, ha a politikusok rossz döntéseket hoznak. Ez tehát nem a számonkérés ideje, pedig jól működő demokráciákban nem kell a következő választásokig várniuk az állampolgároknak, hogy elszámoltassák a politikusokat a felelőtlen vagy rossz kormányzás miatt.


Néhány ország kormánya vizsgálatot rendelt el az úgynevezett Pegasus-lista nyilvánosságra kerülését követően. Az ötvenezer telefonszámot tartalmazó lista jórészt olyan személyek megfigyeléséről tanúskodik, akik saját országukban a hatalom célkeresztjébe kerültek. Egyetlen kormány sem merte tagadni, hogy vásárolt az izraeli gyártmányú kémszoftverből, de több országban azt állítják a gyanúba keveredett politikusok, hogy magánszemélyek megfigyelésére használták volna a szupertitkos technológiát. Természetesen köztük van Magyarország is.

A tények azonban azt mutatják, hogy a kormány hiába próbálja elbagatellizálni az ügyet, komoly a gyanú arra, hogy újságírók, politikusok, gazdasági szereplők telefonjaira telepítették a kémszoftvert. Az Orbán-kormány szokásához híven mindent megtesz annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló politikai eszközök segítségével az ellenzék ne juthasson érdemi információkhoz. A parlament nemzetbiztonsági bizottságát ugyan összehívta a testület jobbikos elnöke, de a kormánypárti politikusok távolmaradásukkal megakadályozták azt, hogy az ellenzéki képviselők kellemetlen kérdésekkel bombázzák Pintér Sándor belügyminisztert.

A Fidesz tehát arra játszik, hogy a botrány szép csendesen elsomfordál az ajtajuk előtt, az ellenzék pedig kénytelen lesz beletörődni abba, hogy tapodtat se haladnak az ügy felgöngyölítésében. Hiába szólították fel Varga Judit igazságügyi minisztert, hogy nyilatkozzon arról, kik tehetők felelőssé a feltehetőleg illegális adatszerzésért, ő szokáshoz híven mellébeszélt és vádaskodott. Amikor az ellenzék felvetette, hogy le kéne mondania, mint a területet felügyelő minisztérium vezetőjének, még csak válaszra se méltatta a számonkérési kísérletet..
.

HOGYAN HASZNÁLHATJUK AZ ONLINE FELÜLETEKET BEVONÁSRA ÉS A KÖZÖSSÉGÜNK ÉPÍTÉSÉRE?ZOOM ALAPOZÓ KEZDŐKNEK - VÁLASZTÁSI KISOKOS CIVILEKNEK 6.

MÉRCE
Szerző: CSABALIK ZSUZSANNA ÉS KÖZÉLET ISKOLÁJA
2021.08.01.


A jó pap holtig tanul – tartja a mondás. Friss nyugdíjasként – 42 év tanítás után – még mindig tanulni szeretek a legjobban. Velem együtt sokat tanulnak a hasonló korú társakból álló civil közösségünk tagjai, a Padtársak Miskolc „Tudatos állampolgárrá válás iskolájában” – az idén épp az online felületek közösségépítő lehetőségeiről.

Felelősen gondolkodó, zömmel értelmiségiekből szerveződő közösségünk a 2016-os „kockás inges mozgalom” helyi, miskolci aktivistáiból, azok baráti köréből alakult 2017. május 1-jén, a Csanyikban, egy közös bográcsozás alkalmával.

Onnantól heti rendszerességgel beszélgettünk arról, hogyan terelhetnénk a demokrácia útjáról letért országot vissza az eredeti pályára. Tudatosan vállaljuk a politizálást, a közügyekben való véleménynyilvánítást. Úgy véljük, 250 párt a kicsiny Magyarországon iszonyú sok, miközben a civilek beleszólása a közéletbe minimális, csak néhány helyen van próbálkozás a részvételi demokrácia egyes eszközeinek meghonosítására. A változásért együtt dolgozunk az ellenzéki pártok helyi képviselőivel, ugyanakkor egyenlő távolságot igyekszünk tartani valamennyiüktől...


A sorozat további részei:

BESÜLT A LAKÁSFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁS CSODAFEGYVERE? - EGYRE KEVESEBBEN MERNEK HITELLEL BELEVÁGNI

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.08.02.


Az a kormány, amelyet korábban egyáltalán nem zavart, hogy a támogatásokkal a befektetők zsebét tömi, a lakásfelújítási áremelkedések miatt keményet lépett. Úgy tűnik azonban, ez sem lesz elegendő a piaci anomáliák kezelésére.


Több ingatlanhirdetési portál adatbázisát elemezve már 2016 tavaszán is jól látszott, hogy a lakástámogatás változtatása dobta meg alaposan az árakat. A családok otthonteremtési kedvezményét (csok) így az eladók, beruházók tehették zsebre. A lakásárak és az albérleti árak teljes elszabadulásához viszont szakértők szerint nem is a csok, illetve annak folyamatos bővítése, hanem az átmenetileg 5 százalékra csökkentett lakásáfa vezetett. Akkoriban kimutatták: az áfacsökkentésből semmi sem kerülhetett a vevőkhöz, az csak az építtetők profitját növelte.

A kormány az egész folyamatot tétlenül nézte végig, egyetlen ponton sem jutott eszükbe beavatkozni. Az idén a lakásfelújítási támogatás okozott – cseppet sem váratlan – gondokat a piacon. Később valahogy mégis mindenkit nagyon meglepett, hogy mennyire durván elszálltak az árak. Nyilvánvalóan arról van szó, hogy a kormányzat piaci beavatkozása mellett a nemzetközi porondon is zajlottak az események...

HETES STÚDIÓ: ÖSSZTŰZ A MUNKAVÁLLALÓKRA ÉS A SZAKSZERVEZETEKRE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: Klubrádió
2021.07.31.


Földre kényszerítették a légiirányítók sztrájkját, Putyin szerint nincsenek is ukránok, titkos hadviselés amerikai diplomaták ellen, Vidnyánszky-szindróma: ezek voltak a Hetes Stúdió témái.

AMIBEN ÉLSZ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.08.02.


Mondhatnám, hogy unalmas, ha nem szórakoztatna fenségesen az a habzás, ami a NER-ben ezekben a hetekben a szivárvány és a térdeplés körül kialakult, mintha ezen múlna az életünk. És lehet, hogy tényleg ezen is múlik. Fölvetülhet az is kifogásként, amikor újra és újra, most itt a hét végén és a belőle fakadó hétkezdeten mondjuk Deutsch fideszistával foglalkozom, hogy miért, és nincs-e ennél fontosabb dolog. Momentán nincsen. És nem csak ezért, mert ez látványos, de ahogyan a nagyközönség tartja, terelés a még nagyobb ganyéságok feltárásától, hanem, mert ilyen terelések már nincsenek.

A Fidesz működése, minden lélegzetvételük önmagában a mocsok, de egyéb mentségem is akad. Az én életem értelme, a célja, s ha pátoszos óhajtanék lenni a mélységes tartalma, ami miatt az Úr engemet ideküldött a Föld nevű bolygóra, hogy a Fidesz és Orbán bukását elősegítendő munkálkodjak és dolgozgassak. Teszem is évtizede lassan a tőlem telhető erővel, szinte egy szorgos sün minden elszántságával, s mindeközben arra a tapasztalatra jutottam, hogy nem mindig az eget rengető dolgok azok, amik megmozgatják a népek fantáziáját, tenni akarását és a bennük élő fájásokat.

Amire az első csudálatos példa az volt, amikor a nyugdíjuk ellopását szó nélkül tűrték, de a netadó miatt tízezrével mentek az utcára a jámborak. Így most is, mit nekik Fudan, milliárdos alapítványok és más hatalmas lopások, ezeket egy sztoikus házi nyúl nyugalmával veszik tudomásul, más, apróbb ügyek azonban jobban megmozgatják a fantáziájukat. Most például az, hogy a forma egyes Vettel mért térdepel szivárványos pólóban a Hungaroring betonján, mert emlékei szerint ez nem tartozik az autóversenyzés rituáléi közé, valami tehát van. És tényleg van valami.

Vettel szivárványos pólóban letérdelt, és most Deutsch (megint) és Kovács levelező vette őt a szájára ezért, és egyik jobb mint a másik, ezek versengenek, hogy ki az ostobább. Azt hiszem, Deutsch győzött mellbedobással, de ezt döntsék el önök. És voltaképp ez a bevezető ahhoz, amiről ezen a kiábrándító hétfőn mesélni akarok. Nos hát. Kezdjük az egyszerűbbel, aki képességei, készségei és a reá jellemző önbizalom és ego, amit bízvást nevezhetünk a butaság bátorságának is, Deutsch kollégista. Ő most, hogy öregszik, olyan egyszerű, mint egy faék, vele túl sok gondunk nincsen is...

PORRAJMOS * CIGÁNY HOLKAUSZT (FILM)

ÖRÖKSÉGNET ALAPÍTVÁNY
Szerző: VARGA ÁGOTA
2019.10.03.Készült a Magyar Történelmi Film Alapítvány támogatásával a Magyar Vöröskereszt segítségével a Fórum Film Alapítvány és a Profilm Média Kft. koprodukciójában. *** A történet szereplői: Nagy Ferenc Nagy Vilmos özv. Sándor Jánosné Sándor János Sándor Margit Nagykanizsa-Miklósfáról Kolompár Józsefné Petrovics István Tevel községből Dr. Fodor László Váraljáról özv. Szeiffert Antalné Lengyel községből Balogh János Balogh Jánosné Kalányos Pálné özv. Kósa Gyuláné Kovács János Kovács Jánosné Kovács József Kovács Józsefné Patapoklosi községből Horváth Gyuláné Lakatos Istvánné Kalányos Istvánné Kárpáti Sándor Kárpáti Sándorné Somogyapátiból Sárközi Ferenc Kaposvárról Kovács József Szekszárdról Horváth Gézáné Horváth Sándorné özv. Nyári Ernőné Sárközi Jenőné Torony községből Bogdán János Bogdán Júlia Ignácz Istvánné Kalányos Józsefné Palkó Józsefné Szedres községből özv. Vajda Istvánné Sopronból özv. Danyi Sándorné Kucka Ilona Kucka Mária Tatabányáról

CIGÁNY HOLOKAUSZT 1944

SORSUNK MAGAZIN
Szerző: BALOGH BORI
2016.01.19.Cigány holokauszt...1944

MÁRVÁNYI PÉTER: SOKÁIG NEM TUDTÁK, HOGY CIGÁNYOKAT IS GYILKOLTAK MEG A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚBAN

168 ÓRA
Szerző: BÁNHÍDI EMESE
2021.08.02.


Márványi Péter újságíró volt az, aki itthon elsők között írt a roma holokausztról. Interjú.


Márványi Péter újságíró, későbbi rádiós szerkesztő-műsorvezető és tudósító, még diák korában közölt riportot 1975-ben egy Várpalotán történt roma tömeggyilkosságról. Amennyire tudjuk, ez volt az első esett, hogy egy ilyen tragédia a nagy nyilvánosság elé került, abban a korszakban, amikor a roma holokauszt tényei egyáltalán nem voltak ismertek. A második világháború idején csaknem húsz településen történt hasonló, azóta ezeket már nagyrészt felkutatták a civilek és roma szervezetek. Ami közös ezekben a történetekben az, hogy ezeket nem a németek, nem az SS követte el, hanem magyarok.

Kikkel találkozott, és miket meséltek a túlélők, hozzátartozók?

Igazából ez nem a »hagyományos« értelemben vett roma holokausztról szól, nem azokról, akiket haláltáborokba vittek, hanem azokról, akiket itt, Magyarország területén gyilkoltak meg a második világháború során tömegestül. Amikor ez a cikk készült, akkor még a roma holokauszt sem létezett a közbeszédben. Egyáltalán, a magyar népesség túlnyomó része azt sem tudta, vagy legalábbis nem beszéltek róla, hogy a cigányok gyakorlatilag ugyanolyan elbírálás alá estek a háború idején, – illetve a nyilasuralom alatt – mint a zsidók. Egyszerűen nem tudtak arról, hogy cigányokat is öltek meg a második világháborúban, pedig a számuk tetemes.

Az én nyomozómunkám onnan indult, hogy még középiskolás koromban nagyon jó barátságba kerültem Daróczi Ágnessel, akivel úgy ismerkedtem meg, hogy láttam őt a Ki mit tud?-ban fellépni versmondóként, és annyira megérintett a személyisége, az őszinte indulatai, a kedvessége, a szépsége, hogy egyszerűen bejelentkeztem nála a következő Ki mit tud? adás idején, volt lehetőségem arra, hogy bejussak az adás helyszínére, és ott megismerkedtünk. Ebből barátság alakult ki, az ő révén jutottam el Choli Daróczi József költőhöz, aki akkor Újpalotán volt tanító. Vele készült az első megjelent riportom. Majd találkoztam Bari Károllyal is, akivel évekkel később, már rádiósként egyórás interjút készíthettem. Ágnes későbbi férje, Bársony János adta az ötletet – mondhatni szinte a feladatot – és az ehhez szükséges információkat, hogy legyen végre valamiféle nyílt, sok ember számára elérhető nyoma annak, mi minden történt a cigányokkal a második világháború idején. Én sem tudtam korábban minderről...

OLIMPIA

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2021.07.30.


Tóta W Árpád írt az olimpiáról. Neki most lett elege. Én nyolc évvel ezelőtt írtam róla, dehát én idősebb vagyok (egyszer találkoztunk, 2003-ban kaptunk mindketten Pulitzer-díjat, de ezek szerint hasonlóan vélekedünk a versenysportról). Ideteszem azt a hajdani írást, ne kelljen keresgélni:...

DEUTSCH KÉPVISELŐ ÚR ESETE A BRIT KONZERVATÍVOKKAL (SZOMORÚPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2021.07.30.


Tavaly ősztől kezdve a brit iskolákban kötelező az LGBT-inklúzív oktatás. A vonatkozó törvényt a brit konzervatívok terjesztették be a Parlament elé és óriási többséget kapott. Kimondták, minden brit diáknak lehetőséget kell adni arra, hogy megértse az egyenlőség és a tisztelet jelentőségét. A szabályozás alapja a 2010-es szintén konzervatív többség idején elfogadott Egyenlőségi Törvény, amelyben különös jogi védelmet garantáltak a szexuális orientációnak és a transzszexualitásnak.

Jutka néni, Deutsch Tamás édesanyja, valamikor anyukám legjobb barátnője volt, számos fényképen szerepelek együtt a képviselő úrral. Vannak emlékeim az ifjúkoráról, és ha esetleg azt állítaná, hogy középiskolásként Istennek tetszőbb életet élt, mint Theresa May (akinek amúgy egy anglikán lelkész volt az édesapja) talán még egy szelíden intő kézmozdulatra is ragadtatnám magam.

Deutsch képviselő úr Sir Lewis Hamiltont (Member of the Most Excellent Order of the British Empire ) büszke tulajdonosát dorgálta meg, miután Sir Lewis kétségeit fejezte ki a homofób idiótáknak írt hungaroputyinista törvény kapcsán. Fő érve az volt, hogy neki, mármint Deutsch képviselő úrnak, szinte valamennyi megyei jogú városban van egy vagy több gyermeke, szemben Sir Lewis-szal, akinek csak hasonló nézetei vannak, mint a brit konzervatív parlamenti többségnek...

SZABAD SZEMMEL - KARÁCSONY: ORBÁN MÁR RÉG KILÉPETT VOLNA AZ EU-BÓL, HA NEM LENNE ANNYIRA RÁUTALVA A KÖZÖSSÉGI TÁMOGATÁSRA

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.08.02.


A kormány mesterségesen állít elő vitákat, ily módon igyekszik elterelni a közfigyelmet a súlyos gondokról.

Die Zeit

Karácsony Gergely számára akkor telt be a pohár az Orbán-kormánnyal szemben, amikor az a járvány kellős közepén fel akarta mondani a Szabolcs utcai hajléktalan kórház bérleti szerződését, hogy az utcára tegye a szerencsétlen embereket. Erről a polgármester a lapnak adott interjúban beszélt, hozzátéve, hogy itt egy cinikus hatalmi gépezetről van szó. Elismerte: nem hitte volna, hogy a rezsim idáig elmegy a demokrácia leépítésében. Ám ő viszont ily módon erkölcsi kötelességének tekinti, hogy a rendszer ellen harcoljon.

Egyébként jóformán nap mint nap megéli, miként teszik szinte lehetetlenné a munkáját. De elhatározta, hogy mindent megtesz a hatalom megbuktatására. A Fidesz uralmát úgy jellemezte, hogy a vidéki nagy szegénység egyik oka a korrupció. Ám fenn kell tartani a jogállamot. Ezért az ellenzék győzelme esetén vissza kell csinálni a demokrácia leépítését, illetve átalakítását. Az országot ismét közelebb kell vinni az EU többi részéhez. Továbbá csökkenteni kell a jövedelmi különbséget szegény és gazdag között. A teendők közé sorolta az értelmi megosztottság mérséklését is, mert megbékélésre van szükség.

Kiemelte, hogy a kabinet mesterségesen állít elő vitákat, mert ily módon igyekszik elterelni a közfigyelmet olyan súlyos gondokról, mint a hajléktalanság, a koronajárvány kőkemény mérlege, vagy Oroszország és Kína fokozódó befolyása, a lehallgatási botrány, az EU-val kialakult viszály vagy az urambátyám-rendszer. Ezért gyárt ellenségképeket, legyen szó a nemi kisebbségekről, Sorosról, a migránsokról és az unióról.

Az LMBT-törvényről elmondta, hogy valóban nagy gondok vannak a gyerekkel, de azért, mert nagy részük szegénységben él. Sokakat közülük diszkriminál az oktatási, családi erőszak áldozatai. Itt kellene neki segíteni, ahelyett, hogy a politikai csatamezőre vonszolják őket. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy a bevándorlással nem lehet választást nyerni. A kampány fő témája az, hogy véget kell vetni a korrupciónak és fel kell számolni a nyomort.

Egyúttal felhívta a figyelmet, hogy Orbán már rég kilépett volna az EU-ból, ha nem lenne annyira ráutalva a közösségi támogatásra. De a tagság azért is fontos az ország számára, mert a régióban egyre erőteljesebben jelen van Moszkva és Peking. Márpedig a szuverenitást fenyegetik. Karácsony célja az, hogy ismét az unió szívébe vezesse a magyarokat.

FAZ

A német uniópártok kancellárjelöltje kijelentette, hogy mindent el kell követni az EU egyben tartására, a kelet-nyugati viszály megoldására. Laschet Varsóban beszélt, ahová a 77 évvel ezelőtti felkelés évfordulója alkalmából látogatott le. Mind mondta, abból indul ki, hogy van közös akarat az ellentétek rendezésére, mert a gondok nagyobbak, mint a belső nézeteltérések. A politikus egy újságírónak válaszolt, aki arról kérdezte, hogy mennyire határozottan kíván fellépni az olyanok ellen, mint Orbán vagy Putyin. Az észak-rajna-wesztfáliai miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy a két politikust nem lehet egy lapon említeni.

Ugyanakkor egy interjúban kifejtette, hogy aki kétségbe vonja a jogállamot az EU-ban, az nem csupán a közös értékeket árulja el, hanem azoknak a reményeit is, akiknek fontos az unió. A vendég nem találkozott külön Kaczynskivel, aki pedig szintén ott volt az ünnepségen. Tárgyalt viszont mind a miniszterelnökkel, mind az államfővel. Utóbb úgy nyilatkozott, hogy mindkét oldalon Európa erősítését szorgalmazzák és ez fontos a legújabb geopolitikai fejlemények fényében.

Ezzel együtt gyakorlatias kiutat sürgetett az egyre jobban kiéleződő jogállami vitában. Lengyel részről azt közölték, hogy a megbeszélések a személyes megértést szolgálták. Laschet szerint viszont arról volt szó, miként lehetne betartani ugyanazokat a jogi normákat az unióban.

Süddeutsche Zeitung

A lengyel szélsőjobb felháborodottan fogadta, hogy egy kölni bíróság csaknem 5 ezer eurós büntetést szabott ki egy őskonzervatív lengyel teológusra, miután az élősködőknek és rákos szövetnek nevezte a melegeket a német katolikus egyház elméleti folyóiratában. Az ítélet homofóbnak és emberellenesnek minősíti a krakkói II. János Pál pápai egyetem tanárának véleményét, hozzátéve, hogy az uszít.

Ezzel szemben a lengyel igazságügyi miniszter úgy látja, hogy a verdikt korlátozza a tudomány szabadságát. Egyben mutatja a szabadságellenes irányzatokat a német jogrendszerben. A delikvens, Dariusz Oko mögé felsorakozott az ultrakonzervatív rend, az Ordo Iuris is, amely on-line aláírásgyűjtő akciót indított, hogy a tiltakozást eljuttassa Merkelhez. A tanár egyébként nemrégiben könyvet jelentetett meg, mert szerinte az egyházon belül meleg maffia működik.

Az ügy úgy került az igazságszolgáltatás elé, hogy egy müncheni pap olvasta az elemzést és annak tartalmát elfogadhatatlannak tartotta. Így feljelentést tett. Ő azóta folyamatosan kapja a fenyegetéseket a világhálón. A lap hozzáteszi: a vita pont akkor robbant ki, amikor Magyarországra és Lengyelországra rászámolnak az unióban a jogállam helyzete miatt. És miután a Bizottság demokrácia jelentése elmarasztalta a két kormányt, mindkettő számolhat azzal, hogy visszafogják számára a közösségi támogatásokat. A mostani ügy azoknak jön jól, akik Brüsszelt próbálják sarokba szorítani.

Süddeutsche Zeitung

A kommentár úgy látja, hogy megy tovább a lengyeleknél az uszítás, és amit az igazságügyi miniszter válaszolt a kölni ítéletre, az sok mindent elárul az országban uralkodó állapotokról. Merthogy a lényeg nem az, mit mondanak a tények, a provokáció, a rágalmazás, az ellentámadás a fontos. Mellesleg mivel a professzor fellebbezést nyújtott le, per lesz a történtekből.

De a varsói reakció mögött lehet látni a jól bejáratott németellenes reflexeket, amihez társul a populista támadássorozat a Nyugat ellen, miután az az állítólagos laza szexuális moráljával és a gender ideológiával fenyegeti a tisztességes lengyel népet. Ám az is látszik, hogy Varsó ily módon szeretné elvonni a figyelmet saját kudarcáról és téves álláspontjáról. A gondok mindenekelőtt az igazságszolgáltatásban jelentkeznek, mivel az már nem független. De érintik a lengyel katolikus egyházat is, amely a füle botját nem mozdítja gyerekmolesztálási ügyek láttán.

Eszerint neki a melegekkel van gondja, mert hogy azok a felelősek az ilyesfajta bűncselekményekért. Ám ez rágalmazás, viszont a bizonyításra a szóban forgó lengyel teológus – 56 oldalon – olyan nyelvet használt, amelynek semmi köze a tudományhoz, ellenben tele van gyűlölettel és embertelenséggel.

Ezért a kölni ítélet fontos jelzés sok lengyel számára, hogy lépjenek fel mindenki ellen, aki diszkrimálni próbál. Hiszen kormányzati tényezők, egyházi személyiségek, a hatalomhős sajtó uszít, aminek utcai erőszak az eredménye. De a német bíróság üzent a Vatikánnak is, mert az is folyamatosan elmarasztalja a melegeket, ám oly módon lovat ad pl. a vitatott magyar törvény hívei alá. De a legfőbb választ a lengyel politikus provokációjára a német bíróság adja majd meg – olyan törvények alapján, amelyek ismerik a különbséget a tudomány és a gyűlöletbeszéd között.

Foreign Policy

Biden új módon közelít az emberi jogokhoz, véleményében idealizmus és alázat tükröződik vissza. Az elnök ismét a demokráciát állította az amerikai külpolitika középpontjába, de tisztában van azzal, hogy ha az Egyesült Államok vissza akarja szerezni korábbi nemzetközi pozícióját, akkor elsősorban a saját háza táján kell felszámolnia a demokratikus deficitet. Hiszen az USA előzőleg egy olyan populistát emelt nyeregbe, aki a jogállami biztosítékok szétzúzásával igyekezett növelni saját hatalmát. Ugyanez történ Magyarországon, Brazíliában, Indiában és másutt is.

Biden úgy ítéli meg, hogy a demokráciák megbénulnak a pártok túlzott befolyása miatt, megbéklyózza őket a korrupció, amit csak tetéz a hihetetlen anyagi egyenlőtlenség. Viszont egyértelmű, hogy a demokráciát nemzetbiztonsági okokból kell megvédeni az autokratákkal szemben, mint odahaza, mint a határokon túl. A kérdés csupán az, hogy miként, illetve hogy egyáltalán lehetséges-e.

Ezért írta azt nemrégiben az amerikai külügyminiszter az ország összes nagykövetségének, hogy állomáshelyükön folyamatosan tartsák napirenden a jogállam kérdését, de kérjenek többet annál, mint amit az USA e területen magától megkíván. Csak éppen a bizalom megingott a demokrácia iránt. Biden azt reméli, hogy ezen segít, ha vissza tudja állítani a megriadt középosztály jólétét, és ehhez a többi közt nem engedi korlátozni a szavazati jogokat.

De arról is megvan győződve, hogy a liberális, demokratikus Egyesült Államok nem juthat semmi egy nem liberális és nem demokratikus világban, még ha együtt is működik tekintélyelvű rezsimekkel globális kérdések megoldására. Ráadásul, főként Oroszország, de Kína is aktívan igyekszik meggyengíteni a liberális rendet és egyes liberális államokat. Ezért a demokrácia védelme nemzetközi ügy, mint pl. klímaváltozás.

Új vonás Washington az alázat, vagyis hogy hajlandó tanulni másoktól. Viszont még nem világos, miként képes túljutni az erős belső megosztottságon. A populista vezetők természetesen készek bármit megtenni a bizalmatlanság gerjesztésére. Erdogan vagy az indiai elnök elveszheti egy nap a hatalmat, de úgy intézték, hogy addigra országuk kormányozhatatlan legyen. Putyin pedig ott szítja a lángokat, ahol csak tudja. De ehhez mindenekelőtt lángok kellenek, ám a demokrácia hanyatlása mindig az országon belül indul be. Ezért sokkal nehezebb helyreállítani másutt.

Süddeutsche Zeitung

Egyelőre nem világos, mit akar csinálni Manfred Weber, aki a szociáldemokrata frakcióval kötött egyezség értelmében jövőre átvenné az EP elnöki tisztét, de egyáltalán nem biztos, hogy él a lehetőséggel. Alighanem végig zongorázza az összes lehetősége, nehogy a karrierje zsákutcába jusson. Hiszen nem jelent túl nagy befolyást az Európai Parlamentet vezetni. És hát ő a Bizottság élére pályázott két éve, csak Orbán és Macron megfúrta tervet, mert nem tartotta alkalmasnak a tisztségre a bajor politikust.

Fontos pozíció viszont, amit jelenleg betölt: a néppárti képviselő csoport irányítása, de nagyon sokan már unják Webert a párcsaládon belül. Tekintélyének nem segített, hogy a CDU-CSU hónapokon át megakadályozta a Fidesz-képviselők kizárását. Ám a többi frakció nem kételkedik abban, hogy a politikus fontosnak tartja Európát és tartja magát a megállapodásokhoz.

Ugyanakkor nem harmonikus a viszonya Söderrel, a bajor Keresztény Szociális Unió első emberével, ily módon aligha kap posztot a következő német kormányban.

TEENDŐK VÁLASZTÁS ELŐTT

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: HASKÓ LÁSZLÓ
2021.07.30.


Épeszű ember aligha hiheti, hogy Magyarország alkotmányos demokratikus jogállam. Azt sem gondolhatja senki komolyan, hogy Orbán egyszerűen az ország miniszterelnöke. Mégis, sokan, akik Orbánék eltűnését szeretnék, hisznek abban, hogy a budai Vár urát (és rendszerét) egy választás megnyerésével el lehet kergetni. Nem lehet, mert Magyarország újra pártállam, mégpedig ugyanabban az értelemben, amilyet MSZMP-s formában jól ismertünk. A közhivatalok, az igazságszolgáltatás, a hadsereg, a rendőrség, az oktatás, a média és a kulturális élet ugyanúgy tele van tömve Fidesz-káderekkel, mint annak idején az MSZMP-sekkel volt. Sőt, van bugris újburzsoázia is, Orbán rokonaiból és barátaiból. Ilyen viszonyok között választásban, pláne választási sikerben reménykedni önáltatás, reménykedtetni pedig merő bűnös populizmus.

Orbánisztánt vagy úgy lehet megszüntetni, mint a Rákosi-rendszert ’56-ban, vagy úgy, ahogy a Kádár-rendszert ’89-ben. Az MSZMP-s „kétharmadot” rá lehetett venni, hogy törvényesen bontsa le saját pártállamát. Igaz, akkor már a szeretve tisztelt első titkár nem volt hatalomban. Ez akkor senkinek nem okozott keserűséget, legkevésbé az „egyszerű” MSZMP-s párttagoknak. Sőt, mondhatjuk, hogy az utolsó kádári parlament békés rendszerlebontó munkáját igazi „nemzeti egység” követte. Azt a tisztességes bűnbánatot, amit az MSZMP akkor bemutatott, az immorális orbáni Fidesztől botorság lenne elvárni. Azonban ha a mindent és mindenkit zsebében tartó vezénylő tábornok eltűnne pozíciójából, gyökeresen megváltozna a helyzet. Hatalma inog, mert ahogyan az a vezérekkel történni szokott, ő is egyre vadabb. Működése előbb-utóbb kikezdi a kül- és a belföld türelmét. A tisztességes és a józan fideszeseknek előbb-utóbb el kell gondolkodniuk a vezér, a párt és saját maguk jövőjén. Trump és Merkel eltűnése sokat segít ebben a gondolkodásban. Ha a Fidesz-elitben nem akad valaki, aki a vezér helyére állítható, a Fidesz nemcsak eltűnik a politikai élvonalból, hanem fizikai bosszúval is szembe kell néznie.

Ha a magyar ellenzéki pártok ebben a helyzetben – Orbán távoztatása és a pártállam lebontása előtt – belemennek a választásba, minden valószínűség szerint veszíteni fognak. Ha valamilyen csoda folytán mégis nyernének, a rendszerváltás akkor is elmaradna. Ugyanis a választásokon való ellenzéki részvétel (ahogyan eddig) politikailag, jogilag és erkölcsileg is legitimálja a Fidesz nevű bűnszövetkezetet és a vezért. Olyan mértékű választási győzelem, hogy egyetlen Fidesz-képviselő se jusson parlamenti helyhez, természetesen elképzelhetetlen. Márpedig az a Michelin-csillagos aranyló húsleves, amelybe egy csepp fekáliát pottyantottak – ehetetlen...MAI SZEMMEL SZINTE ELKÉPZELHETETLEN ÁLLAPOTOK KÖZÖTT INDULT EL A FORINT, ÉPP 75 ÉVE

G7.HU
Szerző: FORMAN BALÁZS
2021.08.01.


Az angol nyelvű közgazdasági mainstream szakirodalom az első világháború utáni német hiperinflációt tartotta világrekordernek, de mi magyarok tudtuk, hogy ez nem igaz, mert a miénk nagyobb volt. A hasonlóság csupán annyi, hogy mind a két hiperinfláció egy világháborúban vesztes országban bontakozott ki.

Németország vesztes volt az első világháborúban, gazdaságát meg tudták gyengíteni, de megroppantani nem. A német hiperinfláció egyik oka valóban a háborús jóvátétel miatt fellépő áruhiány volt, de a másik az volt, hogy a német gazdaságpolitika az első világháborúban felhalmozott belső, az akkori GDP 250 százalékát elérő államadósságot akarta lenullázni. Ez végül is sikerült is, de a válság leküzdéséhez összehangolt diplomáciai, gazdaság és társadalompolitikai intézkedések sokaságára volt szükség.

Magyarországon egészen más volt a helyzet. Magyarország 1944-45-ben alig másfél év alatt elveszítette a kiegyezés utáni háromnegyed évszázadban felhalmozott nemzeti vagyonának közel a felét. Az ország újraindításához szükséges forrásokat, a háborús jóvátételként kifizetendő összegeket az állami költségvetés nem tudta előteremteni adóbevételekből.

Az 1945-ben elfogadott első háború utáni állami költségvetés azzal a ma már elképzelhetetlennek tűnő ténnyel szembesült, hogy a kiadások 30 százalékát a jóvátételi kötelezettségek teszik ki, miközben az adóbevételek ennek mindössze 7 százalékát. A mennyiségi pénzelmélet alapján a pénzkibocsátás növelése rövid távon az árutermelés növekedését ösztönzi, középtávon azonban inflációs hatásai jelentősebbek...

BÁRKI NYER JÖVŐRE, MEGSZORÍTÁS JÖN – EZÉRT BÍRÁLJA MÁR ORBÁN VIKTOR „JOBBKEZE” IS A KORMÁNY GAZDASÁGPOLITIKÁJÁT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BÁLINT
2021.08.01.


„A tartósan magas költségvetési hiány már a Medgyessy-korszakot idézi” – mondja Győrffy Dóra, a Corvinus Egyetem tanára. „A Pénzügyminisztérium és az Iparkamara együtt hekkelte meg a Magyar Nemzeti Bank reformprogramját” – állítja Lentner Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára. A két konzervatív szakembert arra kértük, hogy segítsenek megérteni, miért kritizálja az Orbán Viktor által korábban jobbkezének nevezett Matolcsy György jegybankelnök a kormányzat gazdasági döntéseit. Miért maradunk le a közép-európai versenyben? Mi a közös az elmúlt harminc év gazdaságpolitikájában? Az állam építse-e a kapitalizmust Magyarországon? Miért volt politikai hiba az önkormányzatok sarcolása? Nagy gazdasági kibeszélő.
..

A KLEBELSBEG KÖZPONT ELNÖKE SZERINT NEM KELL MINDEN ISKOLÁBA KÜLÖN KÉMIATANÁR

24.HU
Szerző: 24.hu
2021.08.02.


Interjút adott a Magyar Nemzetnek Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, aki többek között a tanárképzés átalakításának terveiről is beszélt. A Népszava arról írt korábban, hogy 2022 szeptemberétől a pedagógushallgatók felkészítését csakis az új Nemzeti alaptanterv (NAT) szellemében végezhetnék az egyetemek, megalapozva az iskolai oktatás kormány által helyesnek vélt irányvonalát. A bírálatok szerint ez azt jelentenék, hogy olyan tanárok kerülnének ki az egyetemekről, akik nem tudnak többet a leadandó anyagnál.

Hajnal szerint ez nincs így:...

AZ EGYMILLIÓ FORINTOS BALATONI VENDÉGLÁTÓS-FIZETÉSEK LEGENDÁJA

TELEX
Szerzők: BOZZAY BALÁZS, NYILAS GERGELY
2021.08.02.


A balatoni szezonban mindenki halálra keresi magát, elképesztő fizetések vannak, lasszóval kell fogni a felszolgálókat és szakácsokat, akik annyit kérnek, amennyit nem szégyellnek. Mondják sokan. Mások viszont azt mondják, hogy napi 14 órákat, heti hat napot kell feketén dolgozni a 40 fokban, tűrni a bunkó vendégeket, miközben a nyugati állások is hívogatnak, úgyhogy annyira nem is leányálom a balatoni meló. A tavalyi és az idei év ráadásul plusznehézségeket tartogat a vállalkozóknak, mert egyrészt a járvány miatt rengeteg alkalmazott nyergelt át valami kiszámíthatóbb állásra, még ha az kevesebbet fizet is, másrészt az alapanyagok ára is száguld, például a lángoshoz szükséges tejföl és az olaj is 30-40 százalékkal drágult. Bejártuk a balatoni büféket, vállalkozókkal és dolgozókkal beszélgettünk, hogy bemutassuk ezt a zárt, mítoszokkal övezett világot...


AZ ISZLÁM KÖZTÁRSASÁG, AHOL ÁLLAMILAG TÁMOGATJÁK A NEMVÁLTÓ MŰTÉTEKET

AZONNALI.HU
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2021.08.01.


Egy 1984-es találkozó és Khomeini ajatollah egy fatvája óta Iránban megtűrt dolog transznak lenni, miközben a homoszexualitást férfiaknál halállal büntetik. De hogyan jöhet létre mindez? Vallásos diktatúra, nemváltó műtétekkel a Közel-Keleten.


Talán sohasem dühöngtek itthon, Európában és Észak-Amerikában olyan intenzitással a genderháborúk, mint manapság.

A magyar kormány még a népszavazási kérdései közé is betett egy utalást a gyermekkori nemváltó műtétekkel kapcsolatban, ezzel egész szélesre tárta a kaput a nyugati viták előtt az egymásnak feszülő lövészárkokban harcolók számára itthon, így itt is komoly téma lett a nemi identitás új, posztmodern értelmezése, a transzneműség, annak szerepe, korlátai, jellemző, valamint a gyakorlat, hogy a saját nemével nem azonos identitástudatú, azaz gender-diszfóriás embereknek segítségre, és sok esetben műtéti nemváltásra is szükségük lehet a „teljes élet megélése” érdekében. Ezek a témák ugyanis ma már a liberális-baloldali, de növekvő mértékben az újbaloldali öntudat meghatározó részévé váltak.

Míg a polgári-balos nyugati népfrontos gondolkodás egyre érzékenyebb a transzneműség többségi megítélésével szemben kritikus kisebbségi hangok iránt, addig a populista jobboldal teljes gőzzel habosítja a nemiidentitás-koncepciók körül a kulturális félelmet, félti a szólásszabadságot, illetve őrizné a nyelvi újításoktól az eddigi szokásokat is...

MI A KÜLÖNBSÉG A VALLÁSSZABADSÁG ÉS A TÁRSADALMI TOLERANCIA KÖZÖTT?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.08.01.


Véres kardként küldözgetik a homofób vallási csoportok a Habony Árpád propagandamédia londoni zászlóshajója, a V4 News Agency (V4NA) cikkét, amelyben arról a londoni anyáról írnak, aki beperelte az iskolát, mert az iskola arra “kényszerítette” a négyéves fiát, hogy részt vegyen egy Pride felvonuláson. A “kényszerítés” annyira igaz, hogy a nő otthon tartotta a fiát, és ennek nem lett az iskolában semmi következménye. A gyerekét kivette az iskolából és egy katolikus egyházi iskolába íratta át. A jogai nem sérültek, de felkarolták az ügyét a “keresztény szervezetek”.

Az ügy rávilágít az alapkérdésre: sérül-e a gyerek és a szülő vallásszabadsághoz való joga, ha gyermekét az iskola társadalmi toleranciára neveli olyan kérdésekben, amelyeket a vallása elítél. Most ne menjünk bele abba, hogy helyes bibliaértelmezés-e a kegyelem és a megváltás után a mózesi törvény képviselete és hirdetése, fogadjuk el, hogy egyesek vallása a homoszexualitást bűnnek tartja és elítéli, megkülönböztetett módon kiemeli a bűnök sorából, függetlenül attól, hogy a megváltás erre ugyanúgy elhatott, minden bűnösnek az ingyen kegyelmet kell hirdetni, nem pedig a bűneit...

MAJTÉNYI: PINTÉR SÁNDOR MINDIG ÜGYELT A SZAVAIRA, HOGY EGY KORMÁNYVÁLTÁS ESETÉN VÉDVE LEGYEN

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2021.07.31.


Egykori adatvédelmi biztosként eszes, intelligens embernek ismerte meg Pintér Sándort Majtényi László. Hozzátette, korrekt partner volt, ezért nem tudja hová tenni azt a párbeszédet, amelyben egy újságírót megfenyegetett azzal, hogy ha kérdezni mer a lehallgatási ügyben, akkor felbujtó lesz. Ez nagyjából olyan, mintha egy futónak azt mondanák, ha a bal lábát a jobb elé teszi és utána a jobbot a bal elé, akkor ezzel bűncselekményt követ el.

Pintér azzal, hogy bűnsegédnek minősíti az újságírói kérdést, büntetendő cselekményt követett el, egy minősíthetetlen fenyegetést. Ilyet egy demokratikus politikus nem mondhat – tette hozzá.

Persze azt lehet mondani, hogy civilizált országokban ilyen kijelentés után nem nagyon szoktak a hivatalukban maradni az állami vezetők, de nyilván itt, ma, Magyarországon, ezt kijelenteni teljesen felesleges, hiszen Varga Judittal kezdve, Gulyás Gergelyig mindenki elképesztő dolgokat mond, az állam hazudozik és az állam képviselői fenyegetőznek.”...

KULTÚRHARC A HUNGARORINGEN

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON

2021.08.02.


Jó reggelt! Ezen a héten csak meleg lesz, nem kánikula.


4 legfontosabb cikkünk most

„Trollkodni kell, hogy elmondhasd a véleményed” - Több ezerszer töltötte ki a Nemzeti Konzultációt a NERbot

- Lőrincz Tamás a négy közé jutott birkózásban – minden az olimpia mai napjáról

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.