2021. augusztus 5., csütörtök

EZEKET KELLENE MEGLÉPNI A NEGYEDIK HULLÁM ELŐTT, ERRE KELLENE A PROPAGANDA! ELSŐ RÉSZ

RÖNTGEN BLOG
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2021.08.04.


Előző cikkem, amely arról szólt, hogy a több, mint 30 ezer COVID halott mellett százezrek maradhattak megfelelő ellátás nélkül, több félreértésre is okot adhatott. Ezek egy részében a vírustagadók igazolni vélték ködös elképzeléseiket, amely szerint a COVID-ellátásra fektetett túlzott hangsúly okozta azt, hogy több százezren nem kaphattak megfelelő ellátást.

Pedig ez nem így van, ugyanis bármennyire igaz is az, hogy az elmúlt évben az egészségügyben a hangsúly szinte teljesen áttevődött a COVID-ellátás irányába, a több százezer beteg elsősorban nem ezért,

hanem a rossz és elégtelen szervezés, valamint a kormányzati hozzá nem értés miatt maradt ellátatlan.

Ezért állt földbe a COVID-on kívüli ellátás nagy része, ezért állt le az egészségügy, amit tökéletesen jellemez az a tény, hogy egy 42 ezres aktív ágyszámú* rendszert tudott megbénítani tizenegynéhányezer kórházban kezelt COVID beteg. 

És sajnos a harmincezer elhunyt mellett ez az, ami igazán veszélyes, az így ellátás nélkül maradt százezrek.

Tenni kell ahhoz, hogy ezt elkerüljük a jövőben, és a negyedik hullám ellenére sikerüljön valahogy a földről felállni. Vagy legalább megpróbáljuk megelőzni a további elkerülhető halálozások és egészségkárosodások számának növekedését, valamint az egész ország gazdasági-, kulturális- és egyéb életét megbénító kényszerintézkedések ismételt bevezetését...

NEHEZEBBEN BÍRHAT A KORMÁNY A KISKERESKEDELEMMEL, MINT A BANKOKKAL - LECSÚSZOTT A TESCO, NAGYOT MENETELT A LIDL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.08.05.


Hosszú időn keresztül ment az ábrándozás a Tesco kivonulásáról, amivel közelebb kerülhetett volna a kormány ahhoz, hogy a bankszektorhoz hasonlóan a kiskereskedelemben is magyar (értsd NER-es) kéz legyen többségben. A friss adatok azonban már a Tesco harmadik helyre csúszását mutatják, ami nehezítheti ezt a próbálkozást.Az idén júniusban a KSH adatai szerint magához tért a kiskereskedelem, a bolti forgalom volumene (tehát a darabok és kilók) a nyers adat szerint 6,2 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 5,8 százalékkal ugrott meg az egy évvel korábbihoz képest. Az élelmiszer-kiskereskedelem 74 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek ugyanilyen összevetésben 8,5 százalékkal tudtak többet eladni. Az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 31 százalékkal, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 18 százalékkal, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 9,9 százalékkal nőtt.

Tulajdonképpen a friss statisztika is azt igazolja, hogy nekiálltak ugyan költeni a magyarok, de az árérzékenységük is nőhetett. A GKI egy nemrégiben kiadott elemzésében leírta: a magyar kiskereskedelmi piac jelentősen átalakult. A legszembetűnőbb a diszkontok térnyerése. Ezt a gazdaságkutatók mindenekelőtt azzal magyarázzák, hogy ezek a láncok olyan üzleti modellt alkalmaznak, amellyel gyorsan tudnak reagálni az új vásárlói igényekre.

A diszkontok sokat fordítanak arra, hogy a minőséghez képest jellemzően kedvező árfekvésű és bővülő választékú kínálat (például a vega, vegán, laktóz- és gluténmentes igények kiszolgálása) mellett hatékonyak is legyenek. Mindezt megfejeli még a tudatos hálózatépítés. Mint a GKI leírta: részben új boltok alapításával, részben a többi üzletlánc és egyéni kereskedő vásárlói körének elszippantásával törtek előre a diszkontláncok. 2010 és 2020 között a Lidl bolthálózata 51, az Aldié 74, míg a Penny Marketé 40 üzlettel bővült, forgalmuk pedig rendre 3,7-szeresére, 6,7-szeresére, illetve 2,3-szeresére emelkedett. Ezzel 2020-ra a Lidl lett a legnagyobb kereskedelmi üzletlánc Magyarországon...

PÁR KIVÉTELLEL ELTÜNTETTE AZ ALDI ÉS A LIDL AZ ALAPVETŐ ZÖLDSÉGEK ÉS GYÜMÖLCSÖK SZEZONJÁT

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2021.08.05.


Pár hétig még nagyban érik a magyar paradicsom és paprika, de a lecsószezon már a végéhez közeledik. A paradicsom kilója tavaly nyár közepén az Aldiban és a Lidlben akció nélkül 400 forint volt, eddig idén is 400 forintra ment le, a paprika pedig a jelek szerint tavaly és idén is 700 forintnál érte el a legolcsóbb periódusát. Semmi meglepetés nincs abban, hogy ennek a két zöldségnek az ára nyáron jóval alacsonyabb, mint télen, a paradicsom az elmúlt télen 900 forintig kúszott fel, a paprika pedig 1200-1300 forintnál tetőzött a két népszerű diszkontban. A szezonalitás tipikus jelét látjuk, az árak télen majdnem duplájára emelkednek, hogy aztán nyárra újra mérséklődjenek.

Érdemes azonban megnézni az alábbi két grafikont, amelyre a paradicsomon és paprikán kívül több más alapvető zöldség és gyümölcs árváltozását is feltettük. Az adatok nem a hivatalos statisztikából, hanem a saját gyűjtésünkből származnak, ugyanis 2020 januárja óta minden hónap utolsó napján megnézzük 42 termék árát a két boltban (illetve idén már a Penny Marketben és a Tescóban is).

Az egyes elemek változási görbéje külön-külön is látható, a termék nevére kattintva lehet levenni vagy hozzáadni őket a grafikonhoz...

AZ ÖRKÉNY SZÍNHÁZ PRODUKCIÓJA KAPJA A LEGJOBB ELŐADÁS DÍJÁT A SZÍNIKRITIKUSOKTÓL

TELEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2021.08.05.


A Kertész utcai Shaxpeare-mosó című produkció kapja a legjobb előadás díját a Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján. A Színikritikusok díja átadó gáláját szeptember 12-én tartják a Bethlen Téri Színházban – közölte a szakmai szervezet csütörtökön az MTI-vel.

Mivel az elmúlt időszakot a koronavírus-járvány jelentős mértékben befolyásolta, a céh tagjai idén ideiglenesen átalakított kategóriákban a 2019/2020-as és a 2020/2021-es évad emlékezetes és fontos teljesítményeit ismerik el. További változás, hogy idén nem a jelöltek listáját, hanem a díjazottak nevét hozták nyilvánosságra az elmúlt hetekben – áll a közleményben, amely szerint a lista csütörtökön vált teljessé.

- A legjobb előadás díját elnyerő Kertész utcai Shaxpeare-mosó című produkció William Shakespeare Rómeó és Júlia című drámája, Závada Péter átirata és a társulat improvizációi alapján készült. Az Örkény Színház előadását 2019. szeptember 28-án mutatták be, rendezője Bodó Viktor.

- A Színházi Kritikusok Céhe életműdíját Szakács Györgyi jelmeztervező kapja, amint azt már májusban bejelentették.

- Posztumusz különdíjjal tisztelegnek a Színházi Kritikusok Céhének tagjai Lengyel Anna dramaturgi, műfordítói, színházszervezői munkássága előtt.

- Kurázsi díjjal ismerik el a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóit, oktatóit és dolgozóit, akik kiálltak egyetemük szabadságáért.
Különdíjjal ismeri el a lezárások alatti online jelenlétért a szakmai szervezet a Trafó – Kortárs Művészetek Házát

- A legígéretesebb pályakezdő díját 2021-ben Nagy Péter István kapja.

- A legjobb színészi alakítás díját az Újvidéki Színház Anna Karenina című előadásában a címszerep megformálásáért Béres Mártának ítélték.

Az előző évek gáláihoz képest szerényebb ünnepséget tartanak szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban, az eseményt a szervezet Facebook-oldalán élőben közvetítik.


ORBÁN FRANKENSTEINI SZÖRNYET CSINÁLT A KERESZTÉNYDEMOKRÁCIÁBÓL

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2021.08.05.


A Foreign Policy amerikai külpolitikai szaklap szerint Orbán Viktor egy frankensteini szörnyet csinált az európai kereszténydemokráciából. Sőt, már ott tart, hogy exportálja ellentmondásos ideológiáját. Ezzel át akarja alakítani a földrész egész politikáját, ami érthetően dühíti a hagyományokhoz ragaszkodó nyugati politikusokat.


Az orbáni kotyvalék ugyan próbál a kereszténydemokrácia köntösében megjelenni, ám közben pajzsul szolgál az egyre élesebb brüsszeli bírálatok kivédésére. Továbbá eszköz a kisebbségek elleni hátrányosan megkülönböztető törvények bevezetéséhez, valamint kényelmes narratíva a Fidesz nacionalista elemeinek feltöltésére – idézi a hvg.hu a Foreign Policyt.

A szerző, Amanda Coakley, aki Bécsből tudósít a térségről, úgy látja, hogy az orbáni Magyarországon igen fontosak a jelképek. Az EU alapító ideológiájának átformálása nem csupán jelzés Brüsszelnek, hanem ráerősít a kormányfő tekintélyelvű személyiségére, hogy itt olyasvalakiről van szó, aki félelem nélkül oltalmazza nyáját a nyugati farkasokkal szemben...

AZ ALKOTMÁNYOS REND MEGDÖNTÉSÉT ÉS AZ ÉRVÉNYTELEN ALAPTÖRVÉNYT SZABADLÁBON ÜNNEPLIK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.08.05.


Orbán Viktor és “Fidesz” nevű bűnszervezete tíz évvel ezelőtt döntötte meg Magyarországon az alkotmányos rendet. Az államellenes bűncselekmény elkövetése több lépcsőben történt. Először önkényesen “fülkeforradalommá” nyilvánították a parlamenti választásokat, amelyen mindössze négy évre választott új parlamentet és kormányt az ország az addigi alkotmányos rend keretein belül. Orbán erről azt állította, hogy a 2010-es parlamenti választáson őt “egy új társadalmi-gazdasági rendszer, a Nemzeti Együttműködési Rendszer létrehozásával bízta meg a magyar nép”.

A szavazólapon azonban semmi ilyen nem szerepelt, ahogy a “Fidesz” választási programjában (ilyen nem is létezett) sem volt szó rendszerváltásról és új társadalmi rendszer bevezetéséről. A magyar nép nem erre szavazott, illetve erről nem szavazott. Arról sem volt szó, hogy a magyar nép a választás győztesét egy új alkotmány bevezetésével bízza meg, amely a győztes párt ideológiáját és a hatalomba való bebetonozását tartalmazza majd. Orbán semmiféle felhatalmazást nem kapott az érvényben levő alkotmányos rend megdöntésére, megváltoztatására, az Alkotmány eltörlésére.

Az alkotmányozáshoz szüksége háromnegyedes szabályt a kétharmados többséggel eltörölték, ezzel törvénytelenül hárították el az alkotmányos korlátokat az Alkotmány eltörlése útjából. Mivel a törvényalkotó az alkotmányozást háromnegyedes többséghez kötötte, és ezt kétharmaddal törölték el, gyakorlatilag a háromnegyedes korlátból kétharmaddal kétharmados korlátot csináltak, ami egyértelműen törvénytelen, alkotmányellenes, kijátszása az Alkotmány védelmének. Ez államcsíny, az alkotmányos rend erőszakos (de nem fegyveres) megdöntése.

A puccs és az államcsíny tartalmilag ugyanaz, a különbség az, hogy a puccsot kívülről hajtják végre, az államcsínyt a hatalomban levő elit, amely törvénytelenül megváltoztatja az alkotmányos rendet. Ez az állam elleni bűncselekmények kategóriájába tartozik. 254. § (1) Aki olyan cselekményt követ el, amely közvetlenül arra irányul, hogy Magyarország alkotmányos rendjét erőszakkal vagy ezzel fenyegetve megváltoztassa, bűntett miatt öt évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő. Magyarországon ez a bűncselekmény befejezett tény...

NAGY GÁBOR: KERESIK A FESZÜLTSÉGET - A HVG SZUBJEKTÍV LAPAJÁNLÓJA

HVG
Szerző: NAGY GÁBOR
2021.08.05.


„Amikor Henry Ford olcsó, megbízható autókat készített, az emberek azt mondták, ne már, mi a baj a lovakkal? Nagyot kockáztatott, de bejött” – emlékeztetett az egy évszázaddal ezelőtti, előző paradigmaváltásra Elon Musk, az elektromos meghajtású autóra átállás igehirdetője. Hallják az idők szavát Brüsszelben is, ahol 2035-re betiltanák az EU-ban a belső égésű motorral hajtott autók gyártását. Az átállás azonban nem egészen szándék kérdése – derül ki a Fókuszban rovatunk címlapsztorijából. Ahogy nem volt igaz Lenin egyenlete arról, hogy a kommunizmus egyenlő szovjethatalom plusz villamosítás, a klímavédelem sem hozható össze a direktívák és villanyautók egyszerű összegéből. Mert elönthetik Magyarországot az elektromos autók, de azokat a Havanna-lakótelepen hogyan dugják a 220-ba?

Ez persze nem zavarja a kormányt abban, hogy az új technológiát kiszolgáló gigaméretű akkumulátorgyárak erőltetésével az egyszerűbb tudást igénylő munkahelyeket szaporítsa. Pedig már Matolcsy György jegybankelnök fejében is felgyulladt a lámpa, hogy vas és beton helyett jobb lenne képességekbe és agyakba invesztálni. Továbbra is homály övezi viszont, hogy mi történt a Pegasus-ügyben, amelynek új szálaként a Magyarország rovat cikke arra jut, hogy a jelek szerint

a megfigyelt magyar állampolgárok adatai külföldiek kezére kerülhettek, ami jogszerűtlen.

A Pegasus-botrány azt mutatja, hogy a kormány nem mérlegeli, meddig mehet el, ám az elektromos autók tulajdonosainak fejében ott a hatótávpara (range anxiety), a félelem attól, mikor fogy ki a szufla a talán Gödön gyártott aksiból. Ezért a túl messzi horvát helyett választhatják a magyar tengerpartot, ám a Balatonnál áramütéssel felérő sokkot jelenthet a drágulás. Aminek az is az oka, hogy a járvány idején a vendéglátóipar kiürült, s a pincérek inkább pincét építenek felszolgálás helyett (mindkettő hátterére a Gazdaság rovat világít rá).

Napvilágra került a hatvanpusztai luxusmajorsággal kapcsolatban egy új érdekesség is. A hivalkodó beruházás terveit készítő építészeti irodát ugyanaz vezeti, aki elegánsan és puritán módon helyezte el új funkciójába a Budapest Music Centert. A pályáját pedig annál a grafikai irodánál kezdte, ahol a rendszerváltás legendás választási plakátja készült a csókot váltó fiatal párról, valamint az elvtársi módon ugyanezt tevő Brezsnyevről és Honeckerről. A Fidesz és Orbán Viktor útja a lázadó ifjúság jelképétől József nádornak az apai kézbe adott egykori birtokáig

se nem elegáns, se nem puritán.

Míg a NER saját kénye-kedve szerint – most éppen a melegek ellen – növeli a feszültséget a belpolitikában, addig azt Magyarországtól délre teljesen kiiktatta Alekszandar Vucsics államfő, akinek sikerült az, ami mentorának, a diktátorként emlegetett néhai Szlobodan Milosevicsnek sem. Addig ügyeskedett, míg többpártrendszerben létrehozta az ellenzék nélküli parlamentet – derül ki a Világ rovat riportjából.

Az olimpia történéseit az online felületeinken tudják követni olvasóink, akik az eseményekkel kapcsolatos vitákból két írásban is kaphatnak ízelítőt a Vélemények között. Mielőtt azonban még bármelyik is kiverné a biztosítékot, jusson eszünkbe az örök rockzenész igazsága: „Azért, mert diszkóba jársz, attól még lehetsz rendes ember.”

HÁTBORZONGATÓ NYUGDÍJVÁLTOZÁSOK JÖHETNEK

G7.HU
Szerző: LANTOS TAMÁS
2021.08.05.


Egyre többet hallhatunk a nyugdíjrendszer összeomlásáról mint egy jövőbeli lehetséges forgatókönyvről. Szakértők szerint amennyiben nem történik jelentős változás, idő kérdése csupán, hogy mikor üt be a krach.

A mai fiatal munkavállalók zöme egyáltalán nem is számít állami nyugdíjra, hiszen reálisan nézve láthatjuk, hogy a rendszer a jelenlegi formájában fenntarthatatlan.

Az államkassza sajnos már napjainkban sem szolgálja ki önerőből a nyugdíjasokat, a nyugdíjak kifizetésre felvett hitelösszegek pedig ugyan fizikailag nem hiányoznak sehonnan, de az államadósságot duzzasztják.

Természetesen számíthatunk olyan intézkedésekre, amelyek lassítják a folyamatot, és az összeomlás elkerülhető, vagy legalább eltolható. Az azonban biztos, hogy a nyugdíjak összegének folyamatos és drasztikus csökkenése és a nyugdíjkorhatár fokozatos emelése várható. Ebből pedig az következik, hogy nagyon kevesen lesznek azok, akik számára az állami nyugdíj biztonságos megélhetést biztosít majd.

Mi áll a nyugdíjslamasztika hátterében?


A legfőbb probléma az, hogy magyar felosztó-kirovó rendszerben a terhek nagyját az aktív korú lakosság viseli, akiknek a járulékaiból fizeti az állam a nyugdíjakat. Csakhogy a demográfiai arányok egyre sebesebb tempóban változnak, évről évre kevesebb lesznek azok, akik befizetnek a nyugdíjkasszába. Ezzel szemben pedig egyre többen azok, akik elérik a nyugdíjas kort, vagyis akik kivesznek a közös kasszából.

A társadalmi változásokat a statisztikai adatok alapján készült becslések is jól szemléltetik: 2016-ban a népesség kicsivel több, mint 18 százaléka volt nyugdíjas korú. 2041-re viszont ez a szám már 28 százalék lehet, 2060-ra pedig a 33 százalékot is elérheti...

A HÁROMFÉLE HAZUGSÁG

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: MAGYAR LÁSZLÓ ANDRÁS
2021.07.30.


A hazugság Szent Ágoston szerint csak szándékos lehet. Ha ugyanis a szándék hiányzik – mondja a bölcs püspök –, voltaképpen nem hazudunk, hanem tévedünk.

Ez a szándékos hazugság azután sokféleképpen osztályozható. Felosztható például a hazudó szándéka szerint is. E szempontból létezik jóindulatú, rosszindulatú és önkéntelen hazugság.

A jóindulatú hazugság onnan ismerhető föl, hogy önzetlen. Jóindulatú hazugság például az úgynevezett kegyes hazugság, a pium mendacium, amellyel egy halálos beteget vezetünk félre annak érdekében, hogy rettegését enyhítsük, vagy az, ha egy rossz versre azt mondjuk, gyönyörű, csupán azért, hogy a költőt ne bántsuk meg. Más kérdés, hogy helyes-e az efféle hazugság, vagy sem. Ráadásul az is előfordul, hogy nem kíméletből, hanem hízelkedésből mondunk egy rossz verset szépnek: ebben az esetben azonban ugyanaz a cselekedet, csupán, mert önző szándék áll mögötte, már nem a kegyes, hanem, mint majd látni fogjuk, a rosszindulatú hazugságok közé tartozik...


TRAGIKUS LUXUS – A VAJDASÁGOT IS KETTÉSZAKÍTJA A NER

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2021.08.04.


Egy titokzatos nőt kell keresnünk az aktuális vajdasági politikai színházbetiltósdi hátterében? Netán helyi plébánost? Vagy egyszerűen a helyi politikai elit Fidesznek való megfelelési kényszerét? Nem tudhatjuk biztosan, ám amint az aktuális Tanyaszínház-botrány kapcsán tájékozódni kezdtünk, kiderült: a NER-módszerek már azok magyarországi csúcsra járatása előtt megjelentek a helyi közéletben. Pedig itt aztán Gyurcsány Ferenc tényleg elintézte, hogy a Fidesz választási győzelmét semmi se veszélyeztesse. Háttér.


Hát itt még nem ellensége magyar a magyarnak! Itt még olyan az élet, amilyennek otthon is lennie kellene! – gondoltuk Budapestről épp csak betoppant szemlélődőként július első felében a vajdasági Kishegyesen, közelebbről a Dombos Wine Club teraszán, miközben a kis pódiumon éppen megalakult a helyi Szépíró-kör. Olyan rendezvény – a Dombos Fest – keretein belül történt ugyanis mindez, amelyet a budapesti Nemzeti Kulturális Alap és a Hagyományok Háza is támogatott. Lám, az otthon a „liberálisokhoz” sorolt írók, költők – a Szépírók Társaságának tagjai – ülnek itt, olvasnak fel, alapítanak kört, méghozzá a Fidesz-uralta magyar állam támogatásával!

Csakhogy – és ez már néhány órával és beszélgetéssel később kiderült – az első blikkre idillinek látszó képnek az ellenkezője igaz. Estére már az volt az érzésünk: puskaporos hordón ücsörgünk, amelynek csak egy szikra hiányzik.

Nem is kellett aztán sokáig várni, hogy felrobbanjon. Igaz, nem szikra jött – sokkal inkább lángszórót használt Hajnal Jenő a múlt héten. Bár a robbanás a határon túlra is elhallatszott, aki mégis lemaradt volna róla, annak itt a történet dióhéjban: a fő vajdasági kisebbségi önigazgatási szerv, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke levélben kifogásolta a Tanyaszínház Kazimír és Karolina-előadását, s közölte, a legjobb megoldás az, ha nem is tartják meg épp induló turnéjukat. A legnagyobb helyi magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke erre nyílt levélben biztosította támogatásáról Hajnalt, ő is nekiment a darabnak, amelyet értesüléseink szerint egyébként nem is látott. Pásztor István egyetértett mindenesetre azzal, hogy egyénieskedő, alpári, öncélú előadás az Ödön von Horváth-mű aktuális színpadra állítása, amely nem kerülhet a helyi közönség elé. A vajdasági falvakba tervezett turnét az alkotók le is mondták, ami viszont nem maradt következmények nélkül: felháborodott petíció született neves helyi értelmiségiek aláírásával, videók készültek az ügyről, az egyetlen helyszínre pedig, amelyen a darab a turné lemondása ellenére augusztus 12-ig megtekinthető, buszos utak szerveződnek és a teltházak garantáltak (még a HVG is elment a társulat bázisára, Kavillóra, hogy megnézze a „botrányos” előadást)...

ORBÁN NÉPSZAVAZÁSA NEM A NÉPRŐL, ÉS NEM IS A SZAVAZÁSRÓL SZÓL

MÉRCE
Szerző: JUHÁSZ VANESSZA
2021.08.05.


Több mint egy év után ismét engedélyezték a népszavazásokat Magyarországon, ennek örömére pedig Orbán Viktor azonnal be is nyújtott öt kérdést, mellyel a homofób törvényt kívánja a népakarat által legitimálni. Karácsony Gergely sem tétlenkedett, nem sokkal a miniszterelnök után ő maga is benyújtotta öt kérdésből álló népszavazását, melyben többek között kitér a Fudan Egyetem terveinek eltörlésére, az autópályák koncesszióba adásának kérdésére, és az Európai Ügyészséghez való csatlakozásra is.

Habár a főpolgármester és a kormányfő kérdései annyira eltérnek egymástól, hogy akár két párhuzamos valóságban is feltehették volna őket, a kezdeményezések rámutatnak, hogy a közelgő választásokkal mindkét oldalnak égető szüksége van a nép támogatására.

De vajon mit értenek a politikai szereplők a népakarat fogalmán, reprezentálható-e valamiféle közös vélemény a népszavazással, és mi a garancia arra, hogy a szavazás bármit is ér majd a hatalommal szemben?

"AMIKOR ÚJRA NŐ A FERTŐZÉSES ESETEK SZÁMA, NEM KORLÁTOZÁSOK NÉLKÜLI TÖMEGRENDEZVÉNYEKRE VAN SZÜKSÉG"

NÉPSZAVA
Szerző: BODA ANDRÁS
2021.08.05.


Felesleges kockázatot vállal a kormány, amikor félredobja az óvintézkedéseket a nagy rendezvények kedvéért – állítja Falus Ferenc. Ráadásul a harmadik oltási kör lassan pörög fel.

– Amikor újra nő a fertőzéses esetek száma, akkor nem korlátozások nélküli tömegrendezvényekre van szükség, hanem óvintézkedésekre. Ha pedig mindenképp ragaszkodnak a nagy rendezvényekhez, akkor legalább valódi védettséghez és kötelező maszkviseléshez kellene kötni a részvételt. A kormány megint olyan kockázatot vállal, amit nem kellene – mondta lapunknak Falus Ferenc. Az egykori országos tisztifőorvos arra reagált ezzel, hogy a kormány úgy döntött, mentesíti a „veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések” alól az augusztus 20-ához kötődő ötnapos ünnepi eseménysorozatot, továbbá a szeptemberi négyesfogathajtó Európa-bajnokságot, valamint az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. 

A szerdán hatályossá vált kormányrendelet alapján nem kérnek majd védettségi igazolványt a résztvevőktől, azaz oltatlan emberek is ott lehetnek az érintett rendezvényeken, amelyeken várhatóan tömegek lesznek. „Európa legnagyobb tűzijátéka”; „A valaha volt legnagyobb szabású ünnep”; „Minden idők legnagyobb szabású Szent István-napi fesztiválja” – többek között így csábítja a kabinet a rendezvényekre az embereket. Az Eucharisztikus Kongresszusra is több tízezer résztvevőt prognosztizálnak...

SOMOGYI ZOLTÁN: NEM BIZTOS, HOGY PEGASUS-ÜGYBEN MOST A HALLGATÁS ARANYAT ÉR A FIDESZNEK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.08.05.


Pegasus-ügyben mint a forró krumplit dobálják el maguktól a felelősséget a kormánypárti politikusok, a kormánypárt hozzáállása pedig az egyértelmű hallgatás. Holott, a Pegasus-ügy tisztázása legalább annyira az ő érdekük is lenne – mondja Somogyi Zoltán szociológus. Egyébként nem biztos, hogy most a hallgatás aranyat ér a Fidesznek. Ha az ellenzék ügyes, akkor a hallgatás kifejezetten rosszat tesz a Fidesznek.


- A Pegasus-ügy kirobbanása után Pintér Sándor azt állította, hogy a nemzetbiztonsági bizottság ülésén minden kérdésre válaszolni fog, a magyarok lehallgatására alkalmazott izraeli kémszoftver ügyében. Mivel a bizottság fideszes tagjai nem jelentek meg, néma maradt. Ezzel akkor egyértelművé tette, hogy van miért aggódnia a Fidesznek?

- Pintér Sándor mindezeket már akkor állította, amikor tudta, hogy a Fidesz nem megy el az ülésre. Tudta tehát, hogy nem kell beszélnie. Ilyen körülmények között vállalta, hogy mindent el fog mondani. Így könnyű, mondhatnánk. A nemzetbiztonsági bizottság arra van, hogy ilyen ügyekben ülésezzen. Az, hogy ezt nem biztosította a Fidesz, nem vállalták, hogy zárt ülésen tisztázzák a Pegasus-ügyet, igen nyugtalanító...

JAJ, MÁR A NYAKUNKON A SULIKEZDÉS! - MÉLYEN A PÉNZTÁRCÁJUKBA KELL NYÚLNIUK A SZÜLŐKNEK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.08.04.


Már megkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba, beindultak a bolti akciók is. Egy felmérés szerint az általánosiskolás-korú gyermek teljes beiskolázása akár 50 ezer forintba is kerülhet.


Hétfőn megkezdődik a tankönyvek kiszállítása az iskolákba – tudatták a kormányzat közösségi oldalán. Mint hangsúlyozták: a diákok az első osztálytól egészen az érettségiig ingyen juthatnak hozzá a tankönyvekhez. A bejegyzéshez fűzött kommentekből azért nem ennyire derűs kép rajzolódik ki, de akinek muszáj, annak lehetősége van megúszni, hogy pénz adjon ki a tankönyvekre. Az iskolaszerekre persze ez nem vonatkozik.

A kereskedelmi láncok ilyentájt beizzítják az akciókat. Ezt a Tesco már július végén megkezdte. Az itteni ajánlatok szeptember 12-éig érvényesek. A füzetek akár 43 százalékos kedvezménnyel 39 forinttól kaphatók. Tollakat, ceruzákat, zsírkrétákat 24-30 százalékos engedménnyel lehet most beszerezni itt. Herlitz iskolatáskát 21 ezer forint helyett most 14490 forintért kínálnak.

A Lidl heti akciósban ajánl most „ergonomikus” sulitáskát mindössze 5555 forintért. Az A5-ös iskolafüzet itt 15 százalékos engedménnyel 33 forint, az A4-es 77 forintot kóstál. Ugyanezek a prémium kategóriában 199, illetve 349 forintba kerülnek. Akciósan kínálnak még persze tollakat, egyéb írószereket és persze sok mást is.

Az Azénpénzem.hu piaci elemzése szerint az idén az Aldi az elsők között, már július elején kezdett akciózásba. A korábbi évek gyakorlata azonban azt mutatja, hogy később pörögnek fel teljesen a kereskedők. Igazán bőséges ajánlattal augusztus 20-a környékén lehet találkozni. Akkor viszont nem árt gyorsan lépni, mert ezek napok alatt el szoktak tűnni...

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN UTÁN EPEDEZNEK AZ AMERIKAI KONZERVATÍVOK - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.08.05.


Az amerikai jobboldal részben rokonlelket, részben úttörő bajnokot talált Orbánban, akinek hazai uralma párosul azzal, hogy képes szembeszállni a liberálisokkal - írja a Washington Post. Lapszemle
.

Washington Post

Orbán után epedeznek az amerikai konzervatívok – írja Ishaan Taroor, az újság egyik vezető elemzője, miután a héten Budapestről megy a konzervatív amerikai Fox News vezető esti politikai showműsora. Összenő persze, ami összetartozik, így nem véletlen, hogy jelenleg Budapesten van Tucker Carlston, az amerikai jobboldal vélhetően legbefolyásosabb hangja, miután a korábbi Nr. 1. kénytelen volt kiköltözni a Fehér Házból.

A televíziós szakember a fehér sértettség megtestesítője az Egyesült Államokban, a szélsőjobbos, nacionalista, Trump-féle politika oszlopa. Olyanok ösztökélik, akik egyre nagyobb hatalmat élveznek a Republikánus Párton belül. Erősen bevándorlás-ellenesek, nem hisznek a szabad kereskedelemben. Felkarolják a gyakran vallásos és burkoltan rasszista nacionalizmust, miközben vívják a maguk rendíthetetlen kulturkampfját a multikulti, feminizmus, az LMBT-jogok és a liberalizmus vélt veszélyei ellen.

Carlson és a hasonszőrűek részben rokonlelket, részben úttörő bajnokot találtak Orbánban, akinek hazai uralma párosul azzal, hogy képes szembeszállni a liberálisokkal – főként az EU-ban. A műsorvezető már eddig is nem győzte dicsérni a magyar vezetőt, ám szinte egy szóval sem említette annak tekintélyelvű uralmát. Pedig az jól illusztrálja, miként csúszhatnak vissza a demokráciák. De hát az orbánizmus az amerikai jobboldal álmát képviseli: a hatalmat jó időre bebiztosította magának a választói körzetek határának átrajzolásával, illetve az igazságszolgáltatás megszállásával.

Kézben tartja a sajtó többségét, vazallusi hálózat élén áll, az idetartozó korrupcióval együtt. A hagyományos, etnikai nacionalizmussal kereskedik és folyamatosan veri a tamtamot a meglehetősen képzelt migrációs és kisebbségi fenyegetés miatt, valamint a hagyományos magyar életforma védelmében. Az oktatást megpróbálja hazafiasabbá tenni. A civilek elleni hadviseléshez kapcsolódva antiszemitizmussal vádolják. Az LMBT-ellenes jogszabály éles reakciókat váltott. Közben a kormány a jelek szerint újságírókat és ellenzékieket hallgatott le, ami pofon az unió adatvédelmi szabályainak.

Egy kis nemzetről van szó, amelynek gazdasága az EU-támogatások jóvoltából prosperál. A Fidesz azonban kínai kölcsönökre pályázik. És ez az állam lett a világ legerősebb országában a jobboldal vezérlő csillaga. Most itt tartunk, ám egy svéd elemzés nemrégiben kimutatta, hogy a Köztársaság Párt szintén az illiberalizmus felé tart.

A magyar ellenzék összefogását sokfelé az utolsó esélynek tartják, hogy megmentse a demokráciát és így potenciálisan az ország jövőjét az EU-n belül. Tudjuk, hogy Carlson kinek szurkol. 

Business Insider

A jobboldali Axel Springer többségi tulajdonában lévő amerikai üzleti portál idézi, hogy Magyarország két éve egy kijáró cégnek 265 ezer dollárt fizetett, mert be akart kerülni olyan műsorokba, mint a Carlson-show. Történetesen a tévés személyiség akkoriban (is) halálra dicsérte Orbánt, különösen annak etnonacionalista, bevándorlás-ellenes politikáját. Közben pedig leszedte a keresztvizet az EU-t irányító liberálisokról.

Most meg az amerikai szélsőjobb már ott tart, hogy modellnek tekinti Magyarországot, annak tekintélyelvű, migránsellenes vezére miatt. A Fox News egyhetes budapesti kirándulása meglepheti és zavarba hozhatja mindazokat, akik nem szorosan követik a fejleményeket. Akik viszont jártasak a dolgokban, azok számára nagyon is logikus a lépés. Sok tengerentúli csodálja az idegengyűlölő, LMBT-ellenes, tekintélyuralmi Orbánt. Úgy tekint rá, mint Trump hatékonyabb változatára.

Carlson azért van Magyarországon, hogy népszerűsítse a politikus antidemokratikus vonalát és szakértők aggódnak, hogy mit jelent ez az amerikai konzervativizmus jövője szempontjából. Hiszen a republikánusok továbbra is igyekeznek tisztára mosni január 6-át, korlátozni a választójogot és a lakosság egynegyede hisz a jobboldali autokráciában.

Ruth Ben-Ghiat a New Yorki Egyetemről úgy véli: Orbán alighanem az egyik legsikeresebb hatalmon lévő vezető, aki választási tekintélyuralmat vezetett be. Fenntartja a demokrácia látszatát, vannak választások, de csak színlegesek. Elveszi az igazságszolgáltatás és a sajtó önállóságát, lassan megfojtja a civil társadalmat. Pont erre haladnak a republikánusok is.

Carlson is ugyanazt a lakosságcsere elméletet szajkózza, mint Orbán. Sheri Berman, a Barnard College politológia professzora tavaly kijelentette, amikor a miniszterelnök teljhatalmat kapott a járvány miatt: Magyarország teljes mértékben diktatúra, nincs semmiféle enyhítő körülmény. Ha a szélsőjobb még jobban megerősödik az USÁ-ban, és így a politikai rendszer még közelebb kerül Orbán rezsimjéhez, akkor az potenciálisan visszavonhatatlan következményeket von maga után az amerikai demokrácia számára. 

Der Standard

A Gazeta Wyborcza főszerkesztő-helyettese attól tart, hogy hiába kemény most az Bizottság a lengyel kormánnyal szemben, a végére elfogy a bátorsága, akkor pedig Kaczynskiék még tovább építhetik le a demokráciát. Wielinski szerint a Varsónak küldött ultimátum ide vagy oda, nagy meglepetés volna, ha az bármi érdemi következménnyel járna. Pedig Brüsszelnek igaza van és nagy apparátus áll mögötte, ám félő, hogy minden marad a régiben, és a hatalom rövid pórázra veheti azokat, akik szerinte engedetlenek és ily módon hazafiatlan módon járnak el.

Az érintett bíráktól megvonják az immunitásukat és eltávolítják őket az apparátusból. Az egész mögött leginkább a szakminiszter áll, aki ilyen úton-módon igyekszik befolyásolni az ítéleteket és tesz a jogállamra, az EU alapelvére. Most persze még ott tartunk, hogy ha a Morawieski-kabinet nem engedelmeskedik a következő másfél hétben, akkor gigantikus bírságra számíthat és alighanem visszatartják az újjáépítési segélyt is. Sőt, lehet, hogy más forrásokat is leállítanak. Hiszen az igazságszolgáltatás gleichschaltolásával nem marad olyan intézmény, amely szavatolhatná az alapok törvényes felhasználását.

Emiatt pánik uralkodott el a lengyel vezetésen, csak Kaczynski őrizte meg a hidegvérét. Mindenkit utasított, hogy tartson ki az eddigi irányvonal mellett, mert megvan győződve arról, hogy az unió végén úgysem meri beváltani a fenyegetést. És nagyon úgy néz ki, hogy neki lesz igaza. Hiszen a közösség még egyszer sem vetett be ultimátumot valamely vita megoldására. Von der Leyen pedig nem az a típus, aki elmegy a legvégsőkig. Inkább a kompromisszumért fog mindent megtenni, még akkor is, ha az rossz lesz. De majd kiad egy közleményt, miszerint újra minden rendben van, és hogy az EU szereti a PiS Lengyelországát.

Az pedig a bíróságok után megindul a független sajtó ellen is. Pedig Brüsszel pontosan tudja, hol tart a jogállam felszámolása. De várhatóan még ez sem elég, hogy végre cselekedjen. 

Die Presse

Európa sikertörténet, a végét meg nem látni, de vannak, akik nagy erőkkel dolgoznak az unió szétverésén, hogy szakaszgyőzelmet érjenek el ezáltal. Sokan azt gondolják, hogy különösen a jobboldali populisták és nacionalisták tartoznak ide, de ők sehol sem lennének, ha az unió magasabb polcain nem segítenének be nekik. Utóbbiak igen hatékony módszereket mutatnak be, hogy az EU térden lője saját magát.

Például a holland miniszterelnöknek az a véleménye, hogy a magyaroknak immár semmi keresnivalójuk sincs a közösségben, csak sajnos, nem lehet kitenni őket. Idevág a magyar LMBT-törvény, amelyről lehet vitatkozni, de ez a terület nemzeti hatáskörbe tartozik. Ennélfogva ellenzői az alapértékekre hivatkoznak, amelyekről értelemszerűen nem lehet vita. A Nyugat egyre gyorsan értékváltáson megy át, nem tűr meg semmilyen ellenvetést, így a melegjogok szentek és sérthetetlenek. Hívei nem tudják kivárni, hogy egy-két évtized alatt a Kelet is eljusson odáig.

A luxemburgi diplomácia vezetője felvetette, hogy népszavazást kellene kiírni, megtűrik-e még Orbánt az unióban. Ezek után lehet-e csodálkozni azon, hogy a meggyőződéses európainak és Magyarország jó ismerőjének számító Georg Paul Hefty felvetette az FAZ-ben: a két politikus óvatlanul pont azt erősítette meg, amit Orbán mindig is mondott: hogy ti. Brüsszel nem akarja tagként az országot.

De mi történik akkor, ha Le Pen és/vagy Salvini is győz odahaza? Ellenük is felvonultatják ugyanezt a tüzérséget? Mennyi ideig állna ellen az EU egy ilyen teherpróbának? Szóval itt volna az idő véget vetni a nyomásgyakorlásnak más nemzetekkel szemben. Ugyanez áll a klímapolitikára is, amely ellen főként a lengyelek, csehek, románok és bolgárok tiltakoznak, mert ők főleg szénből állítják elő az energiát. Miközben Európa csak az üvegházhatás 8 %-áért felelős. Vagyis a Zöld Megállapodással nem fogja megváltani a világot, az visszafelé sül majd el. 

Süddeutsche Zeitung

A Bizottság elnöke azt közölte, hogy továbbra is bizonytalan, engedélyezi-e az Európai Gyógyszerhatóság az orosz vakcina használatát, mert a gyártó mindezidáig nem szolgáltatott elegendő érvényes adatot arról, veszélytelen-e beadni a készítményt. Márpedig ez von der Leyen szerint kérdéseket vet fel. Az oroszok azt állítják, hogy a Szputnyik V-t idáig 69 országban alkalmazzák, az EU-n belül Magyarországon és Szlovákiában az EMA jóváhagyása nélkül oltanak vele. Moszkva egyébként azt remélte, hogy az EU az őszig zöldre állítja számára a jelzőt, hiszen március óta vizsgálódik.

HÁBORÚ NORVÉGIÁVAL - A 444 NÉGY LEGFONTOSABB CIKKE MOST

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2021.08.05.


4 legfontosabb cikkünk most


A WHO az emlékeztető oltások felfüggesztését sürgeti, hogy többen kaphassák meg az első dózist

Tótka Sándor olimpiai bajnok kajak 200 méteren

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik...

BLACKFACE

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.08.05.


Ötszázezer forintot fizetett a Nemzeti Kulturális Alap a P. Mobilnak, tehát Schuster Lórántnak, hogy előállíthassák a „Kell a pénz lóvéra” című zeneszámuk videoklipjét, ami ezek szerint a címnek megfelelően sikerült is. Ötszázezer forint a NER-ben nem hogy nem tétel, hanem abban ilyen kevés pénz nincs is, ennyiért egy nerhuszár le nem hajol, hanem sértődötten odébb áll. Pedig a NER szereti Schuster Lórántot, a kedves vezető két éve egy üveg jófajta borral köszöntötte fel a hetvenedik születésnapján. Schuster MIÉP-esként buzizott, zsidózott cigányozott annak idején, s tán ez, vagy más készségek és képességek okozták a kedves vezető figyelmét, az nem tudható.

Mindenesetre összeillenek és szeretik is egymást, amit az is jelez, hogy 2018-ban Varga Mihály is kitüntette a Kövér-bajuszos zenészt „a gazdaság érdekében végzett kimagasló, példamutató tevékenységéért”, holott tudható volt, hogy tíz év alatt összesen nem fizetett kétszázezer forint adót az államkasszába. Bár ez is egyfajta tehetség, csak másokat ilyenért elviszi az APEH, asszonynevén NAV. De nem is erről volna szó, hanem az ötszázezer segedelmével előállított klipről, amelyben Schuster Lóránt úgynevezett blackface-ben, White Lives Matter pólóban hámoz egy banánt. Ez a stadionokban is jó ideje rasszista gesztusnak számít, ilyenek miatt térdeltek le az írek júniusban.

Hogy értsük ezt a blakface-t, ez a régi, amerikai rabszolgatartó időkre emlékeztet, amikor feketék nem játszhattak színházban, ezért blackface-es fehérek játszották a feketéket is. A blakface a nagy vízen túl egyértelműen a rasszizmusra és a rabszolgatartó időkre való utalás és a minimum, hogy polgári pert von maga után. Ugyanúgy, mint az SS jelvény meg a horogkereszt a németeknél vagy a vörös csillag nálunk. Schustert most emiatt nem minősítjük, mert ismerjük őt, hanem a rendszert, amely ilyeneket nemcsak nem tilt, hanem egyenesen tűr, sőt támogat, mint az a Nemzeti Kulturális Alap ötszázezréből is kitűnik. Ha nem is összeg, akkor is...