2019. június 14., péntek

SZABÓ MAGDA, BODOR ÁDÁM - ILYEN VOLT A MARGÓ MÁSODIK NAPJA

KÖNYVES BLOG
Szerző: konyvesblog
2019.06.14.


Szabó Magda népszerű regényének, Az őznek a titkaiba merülhettünk bele, és a Bodor Ádám számára fontos helyszínekre utazhattunk képzeletben a Margó Irodalmi Fesztivál második napján. A rendezvény vasárnapig folyamatosan várja az érdeklődőket, a programokról minden fontos információt megtaláltok a Margó honlapján, valamint Facebook oldalán, és érdemes belelapozni a programfüzetbe is.


Az őz a kirekesztettség és a vágyakozás regénye

„Amióta a POKET csak létezik, mindig Szabó Magdát kérték tőlünk” – mesélte tegnap délután Vecsei H. Miklós Az őz bemutatóján, hozzátéve, hogy a regény, amelyet most olvasott először, váratlanul nagy hatással volt az életére. Szabó Magda népszerű történetéről Juhász Annával, a kötet nagykövetével, és Orvos-Tóth Noémi pszichológussal beszélgettek a Margón.

Juhász Anna egy rögtönzött életrajzi bevezető után elmondta, hogy Az őzt Szabó Magda 1954-ben, a kényszerű hallgatás időszaka alatt írta, és ahogy sok más regényében, ebben is van egyfajta kettősség: a két főszereplő, Encsy Eszter és Graff Angéla két ellentétes pólust alkotnak. Orvos-Tóth Noémi ehhez csatlakozva kifejtette, hogy mindig úgy érezte, Encsy Eszter dühe, fájdalma, békíthetetlensége és sérültsége valahol Szabó Magdáról szól. „Az őza kirekesztettség regénye” – fogalmazta meg, rámutatva, hogy a regény egy olyan kislány története, aki kiszorul a szülei közti szimbiózisból, aki periférián van, aki azt éli meg, hogy felesleges, és akinek végigkíséri az egész életét, hogy a figyelemért próbál harcolni...

RÁADÁS: TÓTH KRISZTA: ELVISZLEK MAGAMMAL - PÉTERFY-NOVÁK ÉVA

YOUTUBE
Szerző: TÓTH KRISZTA
2019.06.05.Péterfy-Novák Éva író, az Egyasszony és az Apád előtt ne vetkőzz szerzője az őt ért traumák ellenére tele van életigenléssel. Évának orvosi műhiba következtében fogyatékkal született a kislánya, Zsuzsi, aki sajnos már a kamaszkorát sem élte meg, Éva mindezzel egy bántalmazó párkapcsolatban küzdött meg - erről szól az Egyasszony. A három és feledik könyve, az Apád előtt ne vetkőzz, megint egy kőkemény tabutémához nyúl: a családon belüli szexuális abúzushoz. Ez a történet sokkal kevésbé önéletrajzi, mint az előző volt, Évának vannak szomorú tapasztalatai, ha nem is családon belülről. Éva ebben a könyvben is mindenféle máz és sallang nélkül tudja elmondani az elmondhatatlant. Utána pedig jöhet az életigenlés. Vagy, ahogy az Egyasszony végén írta: „Megyünk tovább." Elviszlek magammal: Péterfy-Novák Éva.

ORBÁN VIKTOR MEGPRÓBÁLJA TOVÁBB HÜLYÍTENI AZ EURÓPAI NÉPPÁRTOT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.06.14.


Lehet-e visszafogottan migránsozni, vagy úgy kiszorítani az országból a CEU-t, hogy közben mégis itt maradjon? El lehet-e játszani, hogy minden rendben van az igazságszolgáltatással, amikor a legkirívóbb korrupciós ügyekkel érdemben nem hajlandó foglalkozni az ügyészség? Ilyen kérdések tolulnak fel az emberben, amikor Orbán Viktor meglehetősen cinikus leveléről olvas a sajtóban, melyet az EPP vizsgálóbizottságának, az úgynevezett bölcseknek írt.

Bár sarokba szorították, mégis úgy viselkedik a magyar kormányfő, mintha az ellenfeleinek semmi esélyük nem lenne vele szemben. Jól tudja, hogy pártja néppárti tagságának felfüggesztése, majd azt követő uniós választások végeredménye a lehető legrosszabb forgatókönyv megvalósulása volt számára, ám ő most úgy döntött, hogy nem változtat érdemben a taktikáján, hiszen eddig ez volt sikerének kulcsa.

Ám a helyzet gyökeresen megváltozott tavaly április óta. Szeptemberben az Európai Parlament kétharmados többséggel elfogadta azt a Sargentini-jelentést, mely igen komoly kritikát fogalmazott meg a magyar jogállamiság helyzetéről, idén márciusban pedig szinte egyöntetű szavazati aránnyal függesztették fel a Fidesz néppárti tagságát, egyúttal kijelölt a pártcsalád vezetése egy háromtagú vizsgálóbizottságot, amelynek feladata a magyar kormánypárt átvilágítása lesz...

BELENYÚL A KORMÁNY AZ OKTATÁSBA, DE NEM MONDJÁK MEG, MIT AKARNAK VELE

ABCÚG BLOG
Szerző: NEUBERGER ESZTER, SZUROVECZ ILLÉS
2019.06.14.


Több ponton is belenyúlna a kormány a köznevelési törvénybe, derült ki egy csütörtökön megjelent módosítócsomagból. Megszüntetnék a magántanulóságot, ami eddig a jómódú családok menekülőútja és a problémás gyerekek zsákutcája volt egyszerre. Azt viszont nem tudni, mi lesz helyette, a szöveg alapján az is lehet, hogy minden marad a régiben. Közben módosítanák a két éve elfogadott Taigetosz-törvényt is, és egyéni fejlesztést írnak elő a tanulási zavaros gyerekeknek. Kérdés, szakemberek híján mire mennek vele.

A köznevelési törvényt több ponton is módosító javaslatot nyújtott be az országgyűlésnek csütörtökön Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A javaslat, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) állított össze, két igazán fontos intézkedést tartalmaz, az ezekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat szedjük most össze.

A törvényjavaslat egyik lényegi eleme, hogy megszünteti a magántanulói jogviszonyt. Ez azonban valószínűleg nem jelenti azt, hogy a törvény életbe lépése után az eddig valamilyen okból az iskolán kívül tanuló diákok mind visszaülnek az iskolapadba. Jön az “egyéni munkarenddel rendelkező tanuló” státusz, amiről azonban a törvénytervezet szövege nem árul el sok konkrétumot.

Ami kirajzolódik belőle, az az, hogy míg a felmentés az iskolai jelenlét alól korábban igazgatói hatáskör volt, az új szabályok szerint az intézményvezetőnek – más szereplők mellett – már csak véleményezési joga lenne ebben. Azt, hogy ki lehet egyéni munkarendű tanuló, majd egy állami szerv fogja eldönteni, de hogy pontosan melyik, arról később rendeletben dönt a kormány.

Azon kívül nem sokat tudni az egyéni tanrendről, hogy ugyanúgy osztályozó vizsgákon kell majd számot adniuk az így tanuló diákoknak a tananyag elsajátításáról. Például azt sem, hogy ehhez milyen segítséget kell majd kapniuk az iskolától. Annyi biztos: ahogy korábban a magántanulói státuszt, úgy az egyéni tanrendet is évente felülvizsgálja majd az illetékes hatóság. A törvény életbe lépésekor már magántanulói státuszban lévő diákok iskolai munka alóli felmentését felülvizsgálják majd, hogy eldőljön, ki folytathatja egyéni tanrendű tanulóként.

Az intézkedés értelmezését nehezíti, hogy a javaslatot kidolgozó Emberi Erőforrások Minisztériuma a sajtó kérdéseire sem közölt semmilyen részletet a törvénymódosítással kapcsolatban, így azt sem lehet tudni, a magántanulásra vonatkozó változtatások milyen céllal kerültek a javaslatba.

Az még nem old meg semmit, ha elzárjuk a szelepet

Lannert Judit oktatáskutató, a TÁRKI-TUDOK Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ igazgatója is csak találgatni tudott, amikor a javaslattal kapcsolatban kérdeztük:...

SZÁZMILLIÁRDOS MONSTRUMKÉNT SZÜLETETT MEG ORBÁN VÁRKAPITÁNYSÁGA

HVG ONLINE
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2019.06.14.


30 milliárd forintos bankbetéttel, 40 milliárdos ingatlanvagyonnal és bő 30 milliárdos beruházási értékkel állt fel a botrányok tépázta cégek összeolvasztásával létrehozott Várkapitányság.

A kormány nem veszi le a pénzágyú célkeresztjét a Budai Várról. 3,8 milliárd forintot csoportosítottak át a Várban zajló fejlesztéseket bonyolító és az Orbán Viktor miniszterelnök irodájának otthont adó Karmelita kolostort üzemeltető Várkapitányság Zrt.-nek a költségvetési maradványokból egy június 11-ei határozattal. Ugyanazzal a lendülettel a várbeli fejlesztéseket takaró Nemzeti Hauszmann Terv is kapott még 3,7 milliárd forintot. (Összesen 40,5 milliárd forintot dobtak szét különféle célokra.)

A kabinet még februárban döntött arról, hogy a Hauszmann-tervre

- 2019-ben 11,7 milliárd forintot kell biztosítani,
- majd 2020-ban 11,2 milliárdot,
- 2021-ben pedig 14,2 milliárdot.

Ugyanekkor a Várkapitányságnak 2019-re a meglévő egymilliárdos örökölt kerete mellé 5,8 milliárd forint támogatást ítéltek oda, ebből 3,9 milliárdot beépülő jelleggel, vagyis erre az összegre az elkövetkező években is számíthat.

Mindezt úgy, hogy a Várkapitányság 2019 elején még szűk 30 milliárd forinton ült, a pénz nagy része bankszámlákon pihent – derül ki a január elsején megszületett cég két elődje, a Várgondnokság Kft. és a Budavári Ingatlanfejlesztő Kft. 2018-as beszámolóiból. A pénzből 28,2 milliárd forint a Budavári Ingatlanfejlesztőtől származott, a beszámoló szerint bő 21 milliárd épp a Hauszmann-tervre kapott támogatási előlegek fel nem használt maradványa volt. A Várgondnokságnál jóval kevesebb maradvány ragadt be, de nekik is volt például még 340 milliójuk a Karmelita kolostor üzemeltetésének előkészítésére kapott összegből.

Annyi biztos, hogy van és lesz miből fizetni a Karmelitában a Gundel által üzemeltetett menza havi 2 millió forintos költségét...

FURCSA FEJLEMÉNYEK A DUNAI HAJÓBALESET ÜGYÉBEN

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.06.14.


„Cui prodest – Kinek áll érdekében?” – teszi fel a kérdést Magyar György ügyvéd az elmúlt évtizedek egyik legtragikusabb, 28 halálos áldozatot követelő budapesti dunai hajóbalesete kapcsán. Vele beszélgetve számos további kérdőjel is a felszínre kerül. Hogyan hajózhatott el a hatóságok jóváhagyásával a balesetet vélhetően okozó Viking Sygin szállodahajó Magyarországról? Hogyan engedhették a letartóztatásból bűnügyi felügyeletbe a hajó – korábban más országokban több balesetet is okozott – kapitányát, akiről menet közben kiderült, hogy utóbb beszélgetéseket törölt a rádiótelefonról? Hogyan állapíthattak meg ilyen alacsony óvadékot, miközben például Gyárfás Tamásnak 200 milliót kellett letennie a bírósági hivatalba? És a kérdések sora ezzel még nem ért véget. A szálak érdekes helyekre vezetnek.

A tragikus hajóbalesettel kapcsolatos két mai hír: 1. Kifizette a 15 millió forintos óvadékot és – megkötésekkel, de – szabadon távozhatott a szállodahajó ukrán kapitánya; 2. Ismét elhagyhatta a magyar felségvizeket a gyanú szerint a tragikus balesetet okozott Viking Sygin hajó.

„Mindannyian sokszor hallottuk már a sablonmondatot: ’a büntetőeljárás sikere érdekében nem árulunk el részleteket’” – emlékeztetett Magyar György ügyvéd, aki a fentiek analógiájára feltette a maga kérdését: „Hogyan lehetséges, hogy ezúttal a bíróságnak az ügyészi indítvány ellenére nem jutott eszébe a büntetőeljárás sikerére hivatkozva elrendelni, illetőleg fenntartani a kapitány letartóztatását? Hogyan lehetséges, hogy sem a nyomozó, sem a vádhatóságnak nem jutott eszébe a szállodahajó azonnali lefoglalását, kiemelését és haladéktalan komplex szakértői vizsgálatát elrendelni?”...

MÉG MA SEM ÉRTJÜK TELJESEN AUSCHWITZ TÖRTÉNETÉT


24.HU
Szerző: LUGOSI PÉTER
2019.06.14.


Hiába telt el közel 80 év, és hiába beszélnek napjainkban is sokat a témáról, Auschwitz történetét még mindig nem ismerjük tökéletesen. A feltárást azok a gyakori félreértések is nehezítik, amelyek mára teljesen beivódtak a köztudatba.

79 éve, 1940. június 14-én érkezett meg az első tömeges transzport az auschwitzi I. táborba – éppen azon a napon, amikor a Harmadik Birodalom bevette Párizst. Auschwitz mára a holokauszt egyik, ha nem a legfontosabb szimbólumává vált, noha eredetileg nem is kapcsolódott szorosan a zsidó népirtáshoz.
Éveken át fejlődött a pokol

Auschwitz történetében több olyan fordulópont is volt, amiket tekinthetünk a borzalom egy-egy kezdetének: a tábor megalapítását, az első foglyok megérkezését, az első gázkísérleteket vagy éppen Auschwitz II. (Birkenau) létrehozását – ezt már kimondottan a zsidók megsemmisítésének céljával alakítottak ki. Az I. tábor helyén már jóval a foglyok megérkezése előtt is álltak épületek, az Osztrák-Magyar Monarchia idején barakkokat emeltek a lengyel Oświęcim (Auschwitz) közelében. 1940 tavaszán az SS vezetésével ezeket alakították át, hogy időt és pénzt spóroljanak.

Alina Nowobilska történész és az első tömeges transzport témájának kutatója szerint 1940 júniusában túlnyomórészt lengyeleket szállítottak a táborba.

Bár akadtak köztük zsidó származásúak is, eleinte nem a zsidók összegyűjtése volt a fő szempont.

A tarnówi börtönből érkező foglyok többsége lengyel ellenálló, értelmiségi és katolikus pap volt – a tábor első lakói pedig német köztörvényesek voltak. Mikor megérkezett az első fogolycsapat, még terv szintjén sem léteztek a gázkamrák.

"Az emberek többsége azt hiszi, hogy rögtön meg is kezdődött a zsidók meggyilkolása. Mintha nem történt volna semmi 1940 és 1942 között, mintha csak az 1942 utáni események léteztek volna"

– mondta Nowobilska.

Bár Auschwitz I. eredetileg nem megsemmisítő táborként funkcionált, ez nem azt jelenti, hogy ne lett volna a kezdetektől maga a földi pokol. Az adminisztrációs központként és munkatáborként létrehozott Auschwitz I.-et úgy alakították ki, illetve úgy működtették, hogy a foglyokat minden szempontból dehumanizálják. A későbbi lakókat már a megérkezéskor megalázták a hírhedt, cinikus „Arbeit macht frei” („A munka szabaddá tesz”) felirattal...

SZÍVATÓPÁLYÁRA ÁLLÍTOTTÁK A NYUGDÍJASOKAT - KÁRPÓTLÁST VÁR EGY NEMZEDÉK - NEM AZ IDŐSEK SZÜKSÉGLETEI HATÁROZZÁK MEG, MENNYIVEL EMELKEDIK JÁRANDÓSÁGUK.

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: GULYÁS ERIKA
2019.06.14.


Az idősek a jövő évi költségvetés vesztesei – állítják az országos nyugdíjas szervezetek. A helyzet javítására ötpontos javaslatcsomagot állítottak össze. Most is kiemelik az Országos Nyugdíjas Parlament legfontosabb követelését, a vegyes indexálás visszaállítását. Ha a kormány az ellátások éves emelésénél nemcsak az inflációt, hanem a nettó béremelkedést is figyelembe venné, a nyugdíjak a 2020-ra tervezett 2,8 százalékos növekedés helyett 5,6 százalékkal emelkednének – hangsúlyozta Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) Nyugdíjas Tagozatának vezetője a szervezetek csütörtöki sajtótájékoztatóján. 

Szakértőik szerint ma nem az idős emberek szükségletei határozzák meg, hogy mire mennyi pénzt ad az állam, sokkal inkább a megszokás és a pénzmaradványok mértéke, s ezt megalázónak érzik – fogalmazott több nyugdíjas vezető. Azt tartanák elfogadhatónak, ha legalább az inflációval bővülne például a gyógyszertámogatás kerete, a nyugdíjprémium pedig beépülne a rendszeres ellátásokba. Azt is sérelmezik a nyugdíjasok, hogy 70 év után jövőre a kormány megszünteti az idősek és rokkantak kedvezményes szociális üdülési lehetőségét. Ennek kompenzálására azt javasolják, a medián nyugdíj alatti ellátásban (2018. januárban 101 795 forint) részesülők kapjanak havi 1000 forintos nyugdíjemelést januártól...

KÖZEL 100 MILLIÁRD IS KEVÉS VOLT AHHOZ, HOGY AZ MTVA NE LEGYEN VESZTESÉGES

KOLOZSVÁRI SZALONNA / EGYÉB
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.06.14.


Az MTVA – amelynek épületéből fegyveres biztonsági őrök dobtak ki parlamenti képviselőket még tavaly decemberben – veszteséggel zárta a tavalyi évet. Na nem azért, mert a magát köztévének hazudó propaganda tévé ne kapott volt elég állami támogatást, hanem azért, mert irdatlan pénzeket költenek, annak ellenére is, hogy a kutya sem kíváncsi arra, ami csatornáikon megy. Még a 2017-es évet is sikerült felülmúlni tavaly, amikor is 98,9 milliárd forintból gazdálkodhatott az MTVA. A közel 100 milliárdos büdzsé azonban mindössze arra volt elegendő, hogy „csak” 2,3 milliárd forintos hiánnyal zárják az évet. Valami elképesztő az, hogy a hazugságokkal, hibákkal és propagandával teli MTVA csak a tavalyi évben 71,2 milliárd forintot kapott a központi költségvetésből, vagyis minden magyar adófizetőtől. Ez annyit jelent, hogy a ma Magyarországon élő minden egyes ember – gyermekek is egyaránt -, több mint 7260 forinttal járult hozzá ahhoz, hogy a propaganda tévé az arcába hazudjon.

Az embereket nem kérdezték meg arról, hogy kívánnak-e ezzel a pénzzel hozzájárulni ahhoz, hogy 0-24 Orbán Viktor programját és a párt kampányüzeneteit nézze, természetesen migránshíradókkal megszakítva. Senkit sem kérdeztek meg arról, hogy a propagandagépezet finanszírozása helyett mondjuk nem látnák-e szívesebben a pénzüket a magyar kórházak felújításában, esetleg a szocális ellátórendszer fejlesztésében. Arról bezzeg „megkérdeztek” minden magyart, hogy egyetértünk-e Orbán programjával, noha az vélhetően a kutyát sem érdekelte. De persze nem is ez volt a fontos, hanem az, hogy a visszaküldött pár százezer levél által Orbán legitimációt szerezhessen. Meg persze kidobhasson az ablakon több száz millió forintot, kormányzati kommunikáció címszóval...

MÉSZÁROS LŐRINC A CSALÁD CÉGEIT HÚZTA BE ALVÁLLALKOZÓNAK A BUDAPEST-BELGRÁD VASÚTVONAL ÉPÍTÉSÉHEZ

444.HU
Szerző: CZINKÓCZI SÁNDOR
2019.06.14. 


Többek között a Huawei, valamint Mészáros Lőrinc felcsúti gitárhős, az ő gyerekei és a veje érdekeltségei lettek az alvállalkozói Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztést megkapó CRE Konzorciumnak, írja az Átlátszó

Ennek a korzorciumnak tagjai 

a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó, direkt erre alapított RM International Zrt.,
- valamint a China Tiejiuju Engineering & Construction Kft.
- és a China Railway Electrification Engineering Group Kft..

Az RM International Zrt. ügyvezetője nem más, mint Mészáros Beatrix, tagjai pedig Mészáros Lőrinc érdekeltségei, a Mészáros és Mészáros Kft. és az R-Kord Kft.

Az Átlátszó az uniós közbeszerzési értesítő alapján arról ír, hogy az alvállalkozók között a Huawei mellett a Mészáros család cégei is feltűnnek:

- az R-Kord Kft. és a V-Híd Zrt. Mészáros Lőrincé;
- a FEJÉR-B.Á.L. Zrt. a gyerekeié (Mészáros Beatrix, Mészáros Ágnes és ifjabb Mészáros Lőrinc);
- a VASÚTVILL Kft. pedig Mészáros vejéé, Homlok Zsolté.

VISSZAÉLÉSEK ELLEN HIRDETETT HARCOT A KORMÁNY, LESZÁMOLÁS LETT BELŐLE

G7
Szerző: FABÓK BÁLINT
2019.06.14.


Világos szempontrendszert, a tisztességesen működő színházaknak megfelelő mértékű támogatást és a visszaélések visszaszorítását ígérte a kormányzat, amikor megszüntette a színházak finanszírozását meghatározó tao-rendszert októberben. A visszaélésekkel kapcsolatban valóban értek el eredményeket, a másik két szempont azonban egyelőre komolyan sérül.

A színházi világban a kulturális tao eltörlése után két narratíva látszott kidomborodni. A hangosabb, a valós döntési helyzetektől távolabbi, jellemzően független színházi szereplők közül sokan már a bejelentés után közvetlenül politikai alapú leszámolásként vagy legalábbis érzéketlen és felelőtlen döntésként látták a finanszírozási rendszer lényegében visszamenőleges megszüntetését.

A döntésekhez közelebb álló, a nyilvánosság előtt csendesebb, de befolyásosabb színházi vezetőkből álló réteg viszont mintha jobban bízott volna a kormányzati szereplők nyugtatgatásaiban. A bizonytalanság és a látszólagos kapkodás ellenére a hozzájuk eljutó félinformációkból azt olvasták ki, hogy az új rendszer valóban csak a visszaélésekkel való leszámolást fogja szolgálni...

PIKÓ ANDRÁS ELINDUL A NYOLCADIK KERÜLETBEN A POLGÁRMESTERI SZÉKÉRT


MÉRCE
Szerző: SZADAI LEVENTE
2019.06.14.


Ahogy április elején beszámoltunk róla, az ellenzéki tárgyalások során a nyolcadik kerületben a Momentum jelölhetett polgármester-jelöltet, a párt pedig akkor Pikó András rádiós művorvezetőt nevezte meg, aki akkor még időt és garanciákat kért. A kért garanciák között említették a közös program szükségességét, hogy ne biodíszletként tekintsenek rá és a civilekre, valamint pártoktól független civilként indulhasson és így is végezhesse megválasztása esetén a munkáját.

A Media1 cikkében ma Pikó bejelentette, hogy megkapta a szükségesnek tartott garanciákat és úgy döntött, hogy elindul Józsefváros polgármester-jelöltjeként. Támogatásáról a Jobbik kivételével – amellyel nem is tárgyalt – az összes ellenzéki párt biztosította.

Pikó András azt is elárulta a lapnak, hogy ezzel párhuzamosan felmond a Klubrádiónál is az összeférhetetlenség elkerülése miatt, műsorában, a Reggeli Gyorsban ma jelentkezik be utoljára telefonról, hogy elbúcsúzzon.

A polgármester-jelölt a kampánya finanszírozására közösségi adománygyűjtést is indít valamint várja kampánycsapatába a kerületért tenni akaró aktív polgárokat...

...Polgármesteri terveiről pedig többek között elmondta, hogy
- nagyobb részvételt biztosítana a kerület polgárainak a város közügyeiben, bárki indíthatna lakossági kezdeményezést,
- felmondaná a kormányközeli Lokál lappal való kerületi szerződést, az arra költött pénzt pedig például közvécékre költené,

- kezdene valamit az üres és lerobbant önkormányzati lakásokkal,
- növelné a zöldfelületet és rendezné a kutyafuttatók ügyét...

ÍGY FOSZTJA MEG JÖVŐJÉTŐL MAGYARORSZÁGOT AZ ORBÁN-REZSIM

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.06.14.


Több amerikai forrás is beszámol arról, hogy a V4-ek nem tudtak közös jelöltekben megegyezni az EU vezető pozícióira; a washingtoni magyar nagykövetség úgynevezett business centert nyit; a Die Presse publicisztikája a 30-évvel ezelőtti Orbán-beszédet idézi fel, és arra jut: Orbán ellopja a fiatalok jövőjét is; az osztrák sajtó a 71 menekült magyarországi halálával foglalkozik, mint ismeretes, egy teherautóban fulladtak meg az országba csempészett emberek...

...Miként fosztja meg jövőjétől Magyarországot az Orbán-rezsim címmel a Die Presse a 30 évvel ezelőtti eseményeket idézi fel a Hősök teréről, ahol felkavaró beszédet mondott Orbán Viktor, akinek beszédei ma sem kevésbé figyelemfelkeltőek. Nagy Imre temetése alkalmából mondott szónoklatából Rásky Béla, a cikk szerzője azt emeli ki, hogy átláthatóságot és igazságot követelt az akkor még igencsak kezdő politikus. Ő is ott volt, mint egy ’56-os menekült leszármazottja Bécsből, igaz, ’persona non grata’-ként, mivelhogy szamizdat újságot szerkesztett és mozgalmi aktivistaként segítette a rendszerváltást. Orbán beszédét ugyan túl patetikusnak találta, mindenesetre reményt adott a múlttal való végleges szakításához. Rácsodálkozik arra, hogy személyiségének ma is meghatározó jegyeit már akkor ki lehetett olvasni Orbán beszédéből, hisz radikális, vehemens volt már akkor is, aki képtelen a kompromisszumra és mindenkivel ellenkezik. Soros Györgynek köszönhetően Orbán tanulmányozhatta a magyar történelemmel és társadalommal kritikus elemzéseket, de nem tanult belőlük, sőt visszatért a múlthoz, annak tévelygéseihez és a Horthy-korszakhoz. Autokráciájának pilléreit mutatja be a szerző, és mind a mai napig nem tudja megérteni, miként vált a rendszerkritikus Orbánból megalkuvó politikus, aki nemcsak hogy visszahozta a Kádár rendszert, de ellopta a fiatal nemzedék jövőjét is.

Az osztrák St. Pölten-i újság tömören ismerteti a harmadik napja tartó szegedi bírósági tárgyalás eredményét, amely a 71 menekült halálát, megfulladását okozó kamionosok elleni vád alapján született meg. Az emberölés vádja alóli felmentését és a büntetés enyhítését kérte az elsőrendű vádlott ügyvédje védencének a 2015-ös embercsempészési ügy másodfokú tárgyalásán. Doma István ugyanis azzal érvelt, hogy a bolgár kamionsofőrt többször is arra kérte, álljanak meg és ellenőrizzék az utasok állapotát, azonban a sofőr nem cselekedett, félve a lelepleződéstől...

A DIKTÁTOR SZERINT NINCS DIKTATÚRA, AVAGY ÍGY HAZUDIK ORBÁN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.06.13.


A legmértéktartóbb dakota is szemenszedett, cinikus és arcátlan hazudozásnak nevezné Orbán Viktor levelét, amelyben az Európai Néppárt “bölcseinek” magyarázta meg, hogy Magyarországon demokrácia és jogállam van. A levélről a Népszava számolt be, amelyben Orbán az “illiberális demokráciát” azzal magyarázta, hogy ő “kereszténydemokrata, hisz a család alapvető fontosságában, és abban, hogy a magyar kultúra alapja a kereszténység, egyébként pedig migránsellenes”.

"A kereszténydemokrácia azonban nem illiberális, csak a fasizmus “illiberális”. A “illiberális” demokrácia nem létezik. A demokrácia vagy liberális vagy nem demokrácia. A család szeretete nem ellentétes a liberális demokráciával, a jogállammal, hanem semmi köze nincs hozzá A kereszténység nem kultúra, hanem újjászületés és üdvösség a Jézus Krisztus engesztelő áldozatába vetett hit által, aminek semmi köze a sajtószabadság, jogállamiság, a fékek és ellensúlyok felszámolásához. A “migránsellenesség” nem keresztény tulajdonság, hanem ellentétes a kereszténységgel."

Orbán hazudik akkor is, amikor azt mondja, hogy a magyar jogszabályok mindenben megfelelnek az uniós jognak, ezért nem indított még egyetlen eljárást sem az országgal szemben az Európai Bíróság. Az Európai Bróságra számos ügy eljutott, csak 2013 végéig 14 kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen, ezek egy része szemfényvesztéssel végződött, de még így is születtek Magyarországot elmarasztaló ítéletek, például a 286/12. sz. ügyben, amelyet a Bizottság a bírák, ügyészek és a közjegyzők hivatalviselési korhatárának leszállítása miatt indított. Szintén megállapította a Bíróság a magyar jogsértést az úgynevezett áfa-visszatartási ügyben (274/10. sz. ügy). A Bíróság csak az uniós jogot, illetve az annak részét képező szabályokat értelmezi. Ami ezen kívül esik, abban nem illetékes. De – hogy ne menjünk messzire – az Európai Bíróság elé került a CEU ügye is. Orbán hazudik.

Orbán szerint a magyar bíróságok függetlensége garantált az alkotmányban, de a közigazgatási bíróságokról szóló törvény ideiglenes felfüggesztéséről nem tett említést, mintha az nem is lenne. Ahogy arról sem, hogy az Országos Bírói Tanács a bíróságok függetlensége elleni támadások miatt Handó Tünde felfüggesztését kérte, amit Orbán szavazógépezete leszavazott az “országgyűlésnek” nevezett fideszes homokozóban. Az előbb idézett nyugdíjazási ügyben is a bíróságok függetlenségét támadták, és emlékezetes azoknak a bíróknak az eltávolítása, akik a bírói függetlenségbe való direkt beavatkozásokat szóvá tették a nyilvánosság előtt. Arról is hallgat Orbán, hogy a bíróságok elé el sem jutnak a strómanjai és a családja korrupciós ügyei, mert azok már ügyészi szakban elhalnak.

Orbán szerint a szólás-, és véleményszabadság helyzete is rendben van Magyarországon. A Népszava szerint “megemlíti a kormányközeli sajtótermékek százait tömörítő KESMÁ-t, de hangsúlyozza, hogy a legfontosabb közéleti médiumok – az RTL Klub Híradó, a HVG, az ATV, a Blikk, a Népszava – kormánykritikusak”. Önmagában a KESMÁ létezése elfogadhatatlan egy szabad országban, a “kormánynak” nem lehet saját sajtóalapítványa, amelynek a bekebelezése önmagában is a bűnözés a kategóriája. A teljes közmédia, a teljes vidéki sajtó, az ország által nézett közszolgálati televízió, mind a központi propaganda kezében van. Az írásos sajtótermékek 85%-a a KESMÁ-nál van. Az RTL Klub közönségaránya főműsoridőben 17% körül van, és az RTL Klub meg sem közelíti azt a híradóját, amikor még sajtószabadság volt Magyarországon. Hol van a Népszabadság? Az ATV lenne “kormánykritikus”, “ellenzéki”, az Orbánnak kampányoló szektavezér tulajdonosával, aki milliárdokat kaszál Orbántól ezért?
...

BALJÓS JELEK A MAGYAR BANKOKNÁL: ELKEZDTEK BEDŐLNI A HITELEK

NAPI.HU
Szerző: HERMAN BERNADETT
2019.06.14.


Felpörgött a személyi- és az áruhitelezés az elmúlt években, és sokáig úgy tűnt, nincs is ezzel baj. Az idei első negyedévben azonban felgyorsult a fedezet nélküli hitelek bedőlése, egyre többen esnek késedelembe.

Pörög a személyi hitelezés: az első negyedévben több mint 122 milliárd forintnyit helyeztek ki a hazai pénzintézetek - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. Az utolsó egy évben 2018 tavasza óta minden negyedévben 100 milliárd forint fölött volt az új folyósítások mennyisége, ennek is köszönhető, hogy az állomány az első negyedév végére 666 milliárd forintra hízott.

Aggasztó jelek

A verseny hatalmas, a legújabb banki akciók már 7 százalékos kamat alatt kínálják a szabad felhasználású, fedezet nélküli hitelt. A közeli jövő pedig még nagyobb boomot hozhat, hiszen júliusban elindul a babaváró támogatás. A programban a jelenlegi személyihitel-mennyiségnek akár a többszörösét is felvehetik majd a házaspárok.

Nyugtalanító azonban, hogy a személyi hiteleknél sokáig javuló portfóliók romlani kezdtek. A 90 napon túl késedelmes hitelek aránya megközelíti a 2,8 százalékot, holott az év végén még csupán 2,74 százalékos volt. Három hónap alatt 1,629 milliárd forintnyi hitel vált nem teljesítővé, ezzel csaknem 20 milliárd forintra nőtt a bedőlt állomány. Egy átlagos személyi hitel körülbelül egymillió forint, vagyis körülbelül 20 ezer nem teljesítő hitel lehet már...

HOGYAN LEHETETT VONZÓNAK LÁTNI A HÁBORÚT? - INTERJÚ ZÁVADA PÁLLAL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: RÁCZ I. PÉTER
2019.06.14.


1944 márciusa: a németek megszállják Magyarországot. Még az egyik legnagyobb beszállítójuk, a Weiss Manfréd Művek konszern tulajdonosai sincsenek biztonságban. Hiszen zsidók. Bár nagyon gazdagok. Ha életben akarnak maradni, minden vagyonukat fel kell adni a menekülésük érdekében. De mit még? Závada Pál, ahogy a Hajó a ködben című új regényében, a beszélgetésünkben is elgondolkodtató válaszokat ad erre a kérdésre is.

Fenyő Miksa írja Az elsodort ország című 1944-45-ös naplójegyzeteiben, hogy ’44. március 18-án az íróasztalán hagyta a Weiss Manfrédről készített tanulmányát – ami aztán a másnapi német megszállást és házkutatást követően örökre elveszett. Önre mégis hogyan talált rá a leszármazottak, a Weiss–Mauther–Kornfeld–Chorin családi konszern SS-szel kötött paktumának története, melynek révén a zsidó származású, az ország elitjéhez tartozó család, átadva minden ingó és ingatlanát, kimenekülhetett az országból Svájcba és Portugáliába? 

A történet viszonylag közismert, én is régóta ismerem, annyira egyedi háborús-vészkorszakbeli eset, hogy óhatatlanul megragad az ember fejében. Olvastam Zsolt Béla és Fenyő Miksa vitáját is, mely mindjárt a háborút követően jelent meg a Haladás című lapban, a családi paktum morális dilemmáiról, vagy a történész Karsai Elek kitűnő tanulmányát, mely a szerződés részleteibe, számadataiba is bepillantást enged. Ahogy Chorin Ferenc lányának, Daisynek a dokumentumokkal alátámasztott visszaemlékezéseit az apjáról, vagy a Kornfeld-ágon Weiss Manfréd-dédunoka, Szegedy-Maszák Marianne Csókolom a kezét című tényregényét, mely elsősorban a szülei, Szegedy-Maszák Aladár és Kornfeld Hanna szerelmi levelezésén és családi dokumentumokon alapul. És – mikor már több hónapja csak e témában olvastam – éppen ez idő tájt keresett meg Rózsa János rendező, hogy filmet szeretne forgatni a Chorin-féle alkuról, készítsünk hozzá filmtervet. Még több olvasás követte a felkérést – Széchenyi Ágnes történész kutatásainak rengeteget köszönhetek –, és kezdtem felfedezni, hogy mi keresnivalóm lehet nekem ebben a történetben íróként. Láttam már a regényhőssé avatható figurákat, valamint az elbeszélői helyzeteket. Jelesül, hogy a családtörténetet egy többes szám első személyű rokoni csoport, mintegy kórusként – „mi”-ként – mesélhetné el, ami mellett az általam kitalált figurák, a Weiss-lány Helén, a férje, Artúr és a szeretője, Lola kapnának egyéni szólamokat. Ez volt a döntő, a forma megtalálása! 

A „szerelmi szál” akkor legalább annyira izgatta, mint a különféle morális-társadalmi dilemmákat felvető történelmi helyzet? 

 Mint említettem, ez egy közismert sztori, tehát az újramesélése nem mozgatott meg annyira, ahogy például az Egy piaci nap esetében, ahol a ’46-os kunmadarasi pogrom így talán visszatalált a társadalmi emlékezetbe. Ez esetben a társadalmi-történeti dimenzió inkább jó háttér, támaszték volt ahhoz, hogy egy ilyen gazdag rokonságot, a nézetek, értékrendek, figurák széles tablóját megpróbáljam megragadni, az izgalmas viszonyaikkal, előtörténeteikkel, egymáshoz való kapcsolódásaikkal. Mikor értenek egyet vagy vitáznak a lojalitás, az asszimiláció, a szövetségkeresés, a szembeszegülés, a kiegyezés vagy a helytállás dolgában? Vagy hogy mekkora irdatlan felelősséggel jár az ország elitjéhez tartozni, származástól függetlenül? És milyen veszélyekkel jár mindez, hiszen már régen tart a háború, de ez a konszern még mindig Hitlernek szállít, nincsenek felmondva a szerződések, semmilyen formában nem fejezik ki az egyet nem értésüket a történésekkel szemben, holott tudjuk, mit gondolnak – de az üzlet, az üzlet. Így kicsit bepillantást nyer az ember abba is, hogyan lehetett vonzónak látni a háborút, a németországi folyamatokat: a felpörgő gazdaságot, a lehetőségeket, a technikába, építkezésekbe, fejlesztésekbe való beruházásokat, a jóléti intézkedéseket. Melyek mögött a kényes ízlésűek persze észrevették a korporatív állam taszító és életveszélyt hordozó elemeit...

„MENNYIRE VAGY CSALÓDOTT, BORIKÁM?” – PÁROS INTERJÚ PÉTERFY BORIVAL ÉS GERGELLYEL

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: WEKERLE SZABOLCS
2019.06.14.


Testvérek. A maguk területén mindketten maradandót alkotnak. Mindketten sokat adnak a függetlenségükre, és mostanában Bori is, Gergely is „ostrom alatt álló” területeken – irodalomban, underground zenében, alternatív színházban – dolgozik. Beszélgettünk Térey Jánosról, koncertekről, új regényről, művészetről is – de mondataink közé minduntalan bekopogott a rút valóság. Páros interjúnk Péterfy Borival és Gergellyel.

Részletek a Magyar Hang június 14-i (2019/24.) számában, pénteken megjelent interjúból!

Említette a nagyon okos embereket, akik cseresznyézni hajlamosak. Erről jut eszembe a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM): mit gondol, Demeter Szilárd meglehetősen hangosra sikeredett igazgatói belépője után normalizálódhat a helyzet? Mi lesz a PIM-mel?

Péterfy Gergely: Nem tudom. Komoly kérdés volt sokunk között, hogy megyünk-e a PIM-be, de e héten ott van a Margó Fesztivál, és úgy döntöttünk, hogy a PIM a miénk is, úgyhogy megyünk. Akinek nem tetszik, hogy ott vagyok, majd szól, és akkor csattanunk. A hatalom és az irodalom összefüggéséhez meg még csak annyit, hogy az irodalom mindig valami ellenére, valaminek a peremén, ellentétes erők találkozási pontjain, megjósolhatatlanul keletkezik. Hatalmi akarattal nem lehet befolyásolni. Pénz és irodalom nem úgy függ össze, mint a gazdaság és a pénz: pénzből nem lesz irodalom. Nem lehet felépíteni, mint egy gyárat, és ellehetetleníteni, mint egy egyetemet...


VALAMI ELTŰNT, VALAMI SZÜLETETT

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: RÉVAY ANDRÁS
2019.06.13.


Jelenleg már – próbaüzemben – a nagyközönség számára is megnyitotta kapuit a Párisi Udvar Hotel Budapest. A Ferenciek terén álló Párisi Udvar, Budapest egyik legismertebb, Európában is egyedülálló épülete, melynek teljes felújítása öt évvel ezelőtt kezdődött. A történelmi jelentőségű helyreállítás szigorú műemlékvédelmi szabályok szerint, szakrestaurátorok bevonásával, a legkiválóbb szakemberek közreműködésével zajlott.

A mai Ferenciek tere és a Petőfi Sándor utca sarkán az 1810-es években is a város egyik legelőkelőbb háza állt, Pollack Mihály tervezte, báró Brudern József számára. Az 1817-ben felépült üzlet- és lakóházat már akkoriban is Párisi Udvarnak nevezték. Az épületet 1906-ban megvásárolta a Belvárosi Takarékpénztár és 1912-re – új rendeltetésének megfelelően – átépítették. A látványos, keleties és szecessziós elemekben gazdag, arab, mór és art nouveau jegyeket hordozó épület a II. világháború során komoly sérüléseket szenvedett, felújítása után az IBUSZ székháza lett, a földszinti, utcai oldalán pedig a híres „Jégbüfé” vonzotta a látogatókat. Harmadik újjászületése során – napjainkban – a Párisi Udvar Hotel Budapest kel benne életre. A luxusszálló elegáns szobáinak kialakítása nyomán a budapesti kultúra megannyi szépsége teszi vonzóvá a helyet, a jellegzetes zöld, Zsolnay kerámiáktól kezdve – a Duna panorámáján át – egészen Párizsig, melynek a magyar művészvilágra gyakorolt évszázados hatása tükröződik most a szálloda belsőépítészetében...

MEGSZÜNTETNÉ A KORMÁNY A MAGÁNTANULÓI STÁTUSZT – EGY LÉPÉS ELŐRE, KETTŐ HÁTRA

HVG ONLINE
Szerző: BALLA ISTVÁN
2019.06.14.


A közoktatásból kimenekített, illetve a közoktatásból kipenderített gyerekek az érintettjei annak a tervezetnek, amivel a kormány megszüntetné a magántanulói jogviszonyt. A törvénytervezetben van valami kiskapu, de az egyelőre nagyon ködös: egy meg nem nevezett hivatal dönt majd értelmezhetetlen kritériumok alapján sok ezer diák jövőjéről...

Kedden került a parlament elé a köznevelési törvény módosításáról szóló (saláta)törvénytervezet, amely alapján, ha a parlament elfogadja, többek között

- Elveszik a beleszólást az iskolaigazgatói kinevezésekbe
Eddig az érintett tanári közösségek, diákok, szülők, nemzetiségi önkormányzatok hivatalosan is véleményezhették a jelölteket. Igaz, nem feltétlenül hallgatták meg eddig sem ezeket, de mégis, sok esetben így lehetett megakadályozni a szerencselovagok és politikai ejtőernyősök térnyerését. Most már meg sem kell hallgatni a közösségeket.

- Az oktatásért felelős miniszter rövid időn belül kirúghat igazgatókat
Ha „olyan nevelési-oktatási vagy tájékoztató tevékenység folytatására kerül sor, amely a köznevelési jogszabályok súlyos megsértése révén a gyermek, tanuló Alaptörvényben foglalt jogainak megsértését eredményezheti, akkor – ha más jogi eszköz nem vezetett eredményre –, az oktatásért felelős miniszter az igazgató megbízását vagy ahhoz adott egyetértését egy éven belül visszavonhatja”.

- Ezentúl közismereti tankönyvet az egyházak is írhatnak
Miután az állam legyalulta a magántankönyvek piacát, és csak kétes minőségű állami tankönyveket rendelhetnek az állami iskolák, most lehetővé teszi, hogy egyházak is adjanak be tankönyvvé nyilvánítási kérelmet.

- 2020-tól minden közoktatásba járó diák ingyen kapja a tankönyveket
Ebben sok új nincs, eleve felmenő rendszerben tervezték bevezetni az „ingyenes” tankönyveket. A probléma, hogy ezek nem ingyenesek, a diákok csak kölcsön kapják, év végén vissza kell adni. Másrészt az ingyenesség az érv arra, miért vezették ki a jó minőségű, bevált tankönyveket. Másrészt nem biztos, hogy a „mindenkinek ingyentankönyv” rendszer méltányosabb és olcsóbb, mint a csak a rászorulók részére biztosított kedvezmény.

- Megszűnik a magántanulói jogviszony rendszere
Ezzel egy több évtizedes, és az utóbbi időben a családok körében egyre népszerűbb rendszert törölnek el.

A magántanulóság eltörlése azért is érdekes, mert a rendszerváltás előtti közoktatási jogszabályok is, és azóta is az összes ágazati törvény lehetővé tette bizonyos tanulóknak, hogy az előírt tankötelezettséget ne intézményi keretek között, hanem egyéb úton – otthon, családban, tanulócsoportban – teljesítsék...

NÉHÁNY BANK AZZAL KALKULÁL, HOGY TÖMEGEK MARADHATNAK SZÁMLA NÉLKÜL - MINDENKI SZÓLJON A SZOMSZÉD NÉNINEK IS!

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.06.14.


Az Azénpénzem.hu információi szerint a következő három hétben több banknál is hosszabbított nyitva tartást fontolgatnak a fiókokban. Az előírt adategyeztetésre ugyan már 10 nap sincs hátra, de a hitelintézetek számolnak a másodlagos rohammal is. Amikor sokan rájönnek: nem tudják bankszámlájukat használni.

- Csinálja, aki ezt kitalálta! – hördült fel az egyik banktisztviselő egyik olvasónknak, aki apró cége azonosítása miatt ment a fiókba. Neki várakozással együtt egy óráját vette el az aktus. Értesültünk azonban több órás, de néhány perces ügyintézésről is. Jól látható ugyanis, hogy nincs egységes gyakorlat. A bankok egy része ragaszkodik a személyes jelenléthez, és az ellenőrzött iratok köre is eltér. Míg az egyik helyen a tulajdonostársakkal egyáltalán nem törődtek, másutt részletes adataikat is bekérték. Akkor is, ha egyáltalán nincs a számla feletti jogosultságuk.

A pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény 2017. június 26-án lépett hatályba, és eredményeinek 2019. június 26-ig kell teljes körűen rendelkezésre állniuk. Ehhez képest az első leveleket a cégeknek a bankok tavasszal kezdték kiküldeni. Azóta pedig több jel is inkább zűrzavarra, semmint átgondolt lépésekre utal...

MOSZKVA FELÜLNÉZETBŐL

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő / Gábor
2019.06.14.Ez a poszt kicsit rendhagyó lesz, mivel egy meglehetősen nem szokványos módját mutatja be a városnézésnek: a rooferinget. Én ugyan nem nagyon vagyok otthon a műfajban, de a Moszkvában élő Gábor (aki sokkal inkább igen, mi több, szabadidejében viszonylag sokat gyakorolja is) sem tud arról, hogy ennek a „tetőn mászkálásnak” lenne szervezett formája, míg Szentpéterváron és Moszkvában ezeket simán ki lehet próbálni.

„Moszkvával ellentétben Szentpétervár teljesen más városképet mutat „roofer szempontból”: utóbbi városközpontjában például sokkal kevesebb a panel és hruscsovka, ellentétben több a téglaház és barokk-, rokokó-, art deco-, egyéb (szebb és extravagánsabb) stílusú épület.

Meg persze több a víz: Moszkvában két folyó fut a felszínen, a Moszkva-folyó és a Yauza, míg Péterváron van Nyeva, a tenger, és rengeteg kis folyócska. Előbbiben százharminc-egynéhány folyó van a föld alá elvezetve, utóbbiban jó, ha egy tucat.

Ha felülről nézed Pétervárt, akkor az ezüstösen és aranyosan csillogó tetők alapján talán leginkább Velencére emlékeztet a legjobban, bár ha csak a csatornákat nézed, akkor inkább Amszterdamra.

Péterváron sokkal több a szebb és érdekes lépcsőház (amit itt "paradnaja"-nak hívnak, ellentétben Moszkvával, ahol "podjezdnek".) És több a belső, eldugott udvar is.

Hogyan „roofereljünk” Péterváron?

Jómagam sokkal jobban szeretem megnézni (és másoknak is megmutatni) a várost felülről, mert így lehet "átlátni" szerintem az egészet a legjobban. A szentpétervári rooferingnek a következő alfajait lehet megkülönböztetni:...


ÉLET ÉS IRODALOM 2019/24. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.06.14.P U B L I C I S Z T I K A

Széky János: Az amatörizmus diadala

Mi folyik itt külpolitika címén?

Sokan nagyon jól szórakoztak, amikor híre jött, hogy egy külminisztériumi főtisztviselő a 444.hu szerkesztőségével szomszédos lakásban találkozott – sejthető szándéka szerint titokban – Gruevszkivel, a börtön elől Magyarországra menekített volt macedón miniszterelnökkel.

Amikor a hír azzal egészült ki, hogy a találkozó helyszínéül szolgáló lakás két kínai állampolgár tulajdonában van, akik közül az egyik a letelepedési kötvényprogram ügyfele volt, a jól szórakozó sokaság egy részének eszébe juthatott az is, mennyire fals a kormány migránsellenes propagandája. Hiszen bizonyos migránsokat nemcsak, hogy csábítanak a bevándorlásra, de még támogatnak is hatóságilag-politikailag, ha már egyszer idehozták a pénzüket.

A mulatságot fokozta a 444.hu második cikke, amiből kiderült, hogy az újságírók miként azonosították késedelem nélkül a találkozó magyar résztvevőjét Joó István helyettes államtitkár személyében. Ilyen a titkosság magyar módra. A Kádár-rendszert annak idején slampossággal enyhített diktatúraként jellemezte a nyugati sajtó egy része – hogy az Orbán-rendszer műfajilag mi, azt nem e cikknek a feladata meghatározni, de a slamp, az örök.

Simon Márton: Egy napsütötte sáv
Megnyitó és köszöntés a 2019-es Ünnepi Könyvhétre

Schein Gábor: A kivonulás könyvei

Simonovits András: Népszavazás a nyugdíjemelésről?

Kovács Zoltán: Hol hazugság van

Széchenyi Ágnes: Martin József – 75

Sz. Bíró Zoltán: „Nincs más lehetőség, csak a hanyatlás”
Fordulat az orosz közvéleményben

Gyáni Gábor: Élt harminc évet
Az 1956-os Intézet keletkezése és kimúlása

Ibolya Tamás: Jólét, bevándorlás, klíma... és baloldali fordulat
Parlamenti választások Dániában


György Péter: Váncsa 70
Ara-Kovács Attila: Hazám, Európa

Molnár Erzsébet: Dolce vita

Kőszeg Ferenc: Nagy Bálint 70

Kőrössi P. József: Naplóromok
Ücsörgünk a kávéházban Réz Palinál

Sohasem ücsörögtünk kávéházban. De nála olyan volt, mintha ott ücsörögnénk. Sohasem ittunk, például kávét sem, és mégis, kávéház volt az a javából sok-sok megidézett kávéházi alakkal. Ő néha felemelte a vodkás­üveget a lába mellől, egy-egy beszélgetésünk alatt legfeljebb egyszer, kétszer. Kínált, de én nem ihattam. Az ennél is nyersebb beszédet, beszélgetéseinket alaposan megszerkesztettem. Cenzúráztam is. Ebben segítségemre elsősorban Barna Imre, Várady Szabolcs, Parti Nagy Lajos és Lator László volt. Óvtak és védtek engem is. Köszönet jár érte.

Megjelent 2016-ban a Bokáig pezsgőben című hangos memoár, amelyben Réz beszélgetőtársa Parti Nagy Lajos volt. Azt olvasva jutott eszembe, hogy én is beszélgettem Palival, Rézzel, s azokat a beszélgetéseket én akkor azonnal le is jegyeztem. Emlékezetből, látogatásaim után, éjszaka, sokszor hajnalig írtam. Ezeket a szövegeket kerestem meg a masinámban, ezekből állt össze a többrészes kézirat.

V I S S Z H A N G

Gegessy Ferenc: Újabb esély

Bokros Lajos: Olvasni jó


P Á R A T L A N 

Lévai Júlia: MENTÁLHIGIÉNÉ

-skó: SEMMI CANOSSA

-átkai: SPORT, CSALÁD, VÉDELEM

Huszár Ágnes: KERESZTYÉN TESTVÉREK

Amagyaranya: CSALÁDI ÜGY


Haskó László: „ILLEM ÉS JÓ MODOR A FŐ!”

-hg-: KOR, KÜLÖNBSÉG

msz: TOURIST

pá-ti-: SZEMBESZÁLL

(spányik): SZABAD AZ ÚT
-szenczi: VISZLÁT
(celebrálta Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓÉLET ÉS IRODALOM 2019/24. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.06.14.I N T E R J Ú

Fóti Tamás: Miért nincsenek a magyarok a barikádokon?
Beszélgetés Ulrike Lunacekkel, az osztrák Zöldek korábbi vezetőjével, az Európai Parlament egykori alelnökével


F E U I L L E T O N

Standeisky Éva: Kassák viszonya a zsidókhozK R I T I K A

Stőhr Lóránt: Éden az űrben
(Claire Denis: Csillagok határán)

A film kiváló operatőri munkája igazodik a sci-fi elvárásaival dacoló szolid látványvilágához és visszafogott zenekíséretéhez. Claire Denis meg sem próbálja futurisztikus díszletekkel lenyűgözni nézőjét, inkább csak jelzi az absztrakt teret. Az űrhajó különösen kívülről nézvést ironikusan minimalista játékdoboz. A folyosók a Solaris elidegenedett világára játszanak rá, ahogy a főhős küszködése bűntudatával, a tudattalanjából feltörő emlékképekkel is Tarkovszkij filmjét idézi.


György Péter: Álom és álmodozás
(Art Capital, Szentrendre, megtekinthető szeptember 1-ig.)

Erre a kiállításra, melynek igen ízlésesen Gulyás Gábor a fő s Eged Dalma a jelző nélküli kurátora (sic!), az adott alkalmat, hogy „ötven évvel ezelőtt oszlatta fel magát a párizsi szürrealista csoport”. Breton halála után három évvel felbomlott egy csoport, ami nem azt jelentette, hogy ezzel a szürrealizmus története véget ért.

Herczog Noémi: Ferde bádogtetőn
(Tennessee Williams: A vágy villamosa. R.: Michael Thalheimer, Berliner Ensemble. Nemzeti Színház, MITEM)

A döntött terű színház sosem realista. A lejtő lényege a színészi alakítás. A játék pedig egyre vehemensebb, mintha az előadók motorját beindítaná az ívelt padló, a fizikai megerőltetéstől egyre eltúlzottabb és energiadúsabb mindenki. Ráadásul Thalheimer a szokásosnál derűsebb: Stanley már az első jelenetek egyikében a színpad fölső ívére támaszkodva érvényesíti hónaljpamacsának teátrális erejét, sokkolva kényeskedő sógornőjét. De igazán a bohócérzékkel megáldott Peter Moltzennel érkezik meg a tréfa, aki Mitch szerepe szerint megemeli vágyott Blanche-át, mire utóbbi elővigyázatosan hajtja le fejét (nehogy beverje az extravagáns dőlésszögű plafonba). Körülbelül innen kezdek figyelni és nem csak nézni.

Fáy Miklós: Ugyan, Kovalik...!
(Puccini: Turandot – Margitsziget, június 9.)

Tulajdonképpen gyalázat a margitszigeti Turandot, de nem akarom megjátszani magam. Háborogni sem kell, ha nem muszáj, és nem muszáj. Nem tűnt volna föl az egész, ha nem üzenget és levelezik egymással a rendező Kovalik Balázs és az Operaház. Gyalázat? Már miért volna? Szabadtéri előadás, állítólag rendezéstemetés, búcsúzunk attól, ami a kilencvenes évek közepén egyik napról a másikra reménységgé, nem is reménységgé, hanem rögtön beváltott ígéretté tette Kovalik Balázst, az ő szegedi Turandotjától.

Torma Tamás: Támadás a diszkontok ellen
(Az új vásárcsarnok épülete Békásmegyeren)

Az elmúlt évtized piacépítkezéseiből három dolog biztosan tudható. Egyrészt a régi, még félnomád piacokat (lásd Eldorádó – a Bosnyák még tartja magát!) egyre jobban kiszorítják a steril, de KÖJÁL-kompatibilisebb, fedett vásárcsarnokok, másrészt ezekhez is lehet finomabb meg mindenáron ingatlanfejlesztős kézzel hozzányúlni. Harmadrészt pedig megértem ugyan, de lelkes híve nem vagyok a változásoknak. A főleg önkormányzati választások idején felélénkülő beruházási násztáncok végére általában a nyitott piacok szabad áramlása szokott eltűnni.

Siba Antal: „Csoda, hogy eddig megúsztuk”
(A Hableány nevű hajó tragédiája a televízióban)

Ami felfoghatatlan, amit a már említett hajóskapitány mondott már az első nap: hogy ilyen tragédiára számítani lehetett. Merthogy, ha ez annyira várható volt, akkor miért kellett megvárni, amíg meg is történik? Akkor itt azért nem csak egyik vagy másik hajó irányítója volt a hibás, hanem egy hajóforgalmi szabályzat kidolgozói és elfogadói is.

Fűzfa Balázs: Magyar költőnek lenni

Az ÉS könyve a könyvhéten – Orbán Ottó: Rejtett működés. Esszék, cikkek, kisprózák. (Orbán Ottó összegyűjtött prózai munkái II.) Magvető Könyv­kiadó, Budapest, 2019, 676 oldal, 5999 Ft

Az egész könyvnek mindvégig ez a fajta megtartott irónia a legfőbb fegyvere és erénye. Olykor gyilkos szarkazmussal szól, máskor hajlékonyan és simogatóan, harmadszor pedig mélyen tárgyilagosan, mint például a híres-hírhedt Csoóri-esszével vitatkozó szövegében (1990, Napfogyatkozás, 245–257.). Érezni ebben, hogy szikár pontossággal igyekszik fogalmazni Orbán Ottó, elejét véve minden lehetséges félreértésnek. Ennek következtében aztán a szöveg szándékolt szárazságát feledve borzong bele az olvasó ismét, három évtized múltán, a rendszerváltás katarzisába. Weöres, Somlyó György, Karinthy Micimackó-fordítása, Esterházy Péter, Bodor Ádám, Kafka, József Attila – és még sokan mások – a kisebb írások tárgyai; e szövegek között szellemes recenziók, briliáns vitacikkek, dörmögő morgolódások éppúgy akadnak, mint humoreszkbe hajló paródiák. Polcz Alaine Asszony a fronton című könyve pedig nagyon is megérdemelt, emelkedett méltatást kap. Ugyanakkor Déry, Örkény, Mándy, Mészöly, Esterházy – és mások – fergeteges paródiák tárgyai a Hódolat Arisztophanésznek című fejezetben (353–377.), melyeket egy rém-dokumentumjáték egészít ki… (A bomba, 395–406.), nem sokkal később pedig egy – Örkényre hajazó – frenetikus „doktori értekezés” Milyenek a magyarok?címmel (418–421.).

Darida Veronika: Fényképtöredékek
Pálinkás György: Aer. Kijárat Kiadó, Budapest, 2019, 206 oldal, 3400 Ft

Amint átlapoztam ezt a különös „albumkönyvet” (ahogy Parti Nagy Lajos nevezte) Roland Barthes bekategorizálhatatlan életrajza, a Roland Barthes Roland Barthes-ról jutott róla az eszembe, mely a következő szavakkal indul (néhány, a gyermekkort felidéző, fényképet követően): „Íme, kezdetnek, néhány kép: abból az örömből fakadnak, melyet az író a könyve befejezésekor engedélyez magának. Ez az öröm az elbűvöltség.” Ehhez hasonló bűvöletet éreztem Pálinkás György könyvében a homályos, néhol alig kivehető, régi Pécs fotográfiákat látva. Ez volt az ő „tökéletes városa”, minden elmosódottságával, ködösségével, szemerkélő esőjével együtt. Thomka Beáta értő recenziójában a kötet „opálosságáról” beszél, kiemelve, hogy ennek a „prózából és képből, nyelvből és látványból szőtt világnak nem a burka a folyószerű homályosság, hanem a halmazállapota”.

Csillag István: Házrege
Ungváry Rudolf: Balatoni nya­ra­ló. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2019, 269 oldal, 3499 Ft

A badacsonyi nyaraló két évszázados története a legszemélyesebb rege, amelyből megismerhetjük a Ruhr vidékről a Balaton-felvidéken letelepedett zsidó bortermelő és kereskedő Lessner-család és a később polgári életmódot követő leszármazottjaik életét, a keresztény polgári középosztállyal összeszövődő sorsát, majd már csak tárgyi emlékekben, emlékezésekben fennmaradt lenyomatukat. A komor történetet: megtorlást, pogromot, a fasizálódó Magyarország ordasarcát a tájfestői ecsetvonásokkal megrajzolt környezetleírások lágyítják, miközben Ungváry minden apró mozzanatba belekapaszkodó érzékletes szövegéből látjuk a nyaralóhoz kötődő családok alkalmazkodását a nyugodt polgári életet újra- és újra szétrobbantó, váltakozó fordulatokhoz: a vörösökhöz, a fehérterrorhoz, a horthysta operettkarakterekhez és a szocializmus által megkívánt mimikrit felvállaló reformerekhez.

Láng Zsolt: Szabadulás a béklyóktól
Balla Zsófia: A darázs fészke. Értekező líra. Kalligram Kiadó, Budapest, 2019, 384 oldal, 3990 Ft

Az írások nem leíró jellegűek, a visszaemlékezések formája nem a memoáré: az elemzés a lényegük. Mi a helyhez való viszonyulás lényege? Mi van a belsejében? A tudattalanjában?

A válasz fokozatosan hívódik elő, kihámozódik, összeáll, mintegy működésbe jön. A kötet címe (A darázs fészke) a kötet első írásának címével egyezik, ez az írás a Fű című fejezetben található, amely a második szöveg címét viseli, vagyis a két cím egymás értelmezője. Miféle fűről van szó? Sokféle értelmezése és szerepe felsorolódik (Babits kurtán ejtett „fü”-jétől kezdve Visky András édesanyjának lágerbeli fűleveséig), de valójában a magányos fűszál és a fűsokaság viszonyáról van szó, arról, hogy miképpen élhető meg az egyedi, egyszálas sors a fűmező kollektív sorsában. Miképp különíthető el az egyedi, és miképpen fejezhető ki?

Ha valaki elhagyja szülőhelyét, idegensége nem az új helyhez köthető, hanem elsősorban a régihez. Miféle viszony tartja fogva? Áprily és Jékely, a legnagyobbak között a helyük, de az anyaországban rajtuk maradt a periféria elidegenítő mássága. Vagy Bodor Ádám esete, aki évtizedek óta már Pesten él, de továbbra is az erdélyi író kategóriájába sorolják. Mitől erdélyi valaki? Mert a hegyekről ír? Netán gyakrabban használ „s”-t az „és” helyett? Mi teszi idegenné? A jelene vagy a múltja?

Laczó Ferenc: Fragmentált ismeretterjesztés

Ripp Zoltán (szerk.): Kérdések és válaszok a rendszerváltásról. Napvilág Kiadó, Budapest, 2019, 252 oldal, 2400 Ft

A kötet alapvető ambivalenciái közé tartozik, hogy miközben a szerzők visszatérően a nemzetközi dimenziók perdöntő jelentőségét hangsúlyozzák, a rendszerváltás folyamatát többnyire szűken nemzeti keretek között prezentálják. A mindennapi élet és kultúra jelenségeinek bevonása eközben nem csak összetettebbé, hanem egyúttal jóval szórakoztatóbbá is teszi a könyvet, bár az e tekintetben releváns jelenségek alakulását nehéz mindössze néhány évre szűkítve bemutatni.

Benedek Szabolcs: A hontalan lokálpatrióta
Végel László: Temetetlen múltunk. Önéletrajzi regény. Noran Libro Kiadó, Budapest, 2019, 272 oldal, 3590 Ft

A család- és mikrotörténetből ott lépünk át a személyes történelembe, amikor a diák Végel Újvidékre kerül. A horizont tágul: már nem csak a Tito és Rákosi közötti lövészárokban vergődő magyarokat látjuk, hanem Jugoszlávia többi népét is, beleértve azokat az eseményeket (például a ’68-as belgrádi diáktüntetéseket), amelyekről mindeddig igen keveset tudtunk. Kiderül, hogy nem csak erről, hanem Jugoszláviáról is hiányosak voltak az ismereteink. Végel könyve rádöbbent arra, hogy mindaz, amit a határ innenső oldaláról irigyeltünk, színes máz volt csupán. Egyúttal talán jobban megérthetjük azt is, hogy miért hullott darabokra 300 ezer áldozat árán ez a Tito személye által egybetákolt ország. „Jugoszlávia lett a bűnbak népei bűnei miatt” – írja a magát hontalan lokálpatriótának tekintő Végel. A könyv számos megállapítása közül ez az egyik legfontosabb.

Kész Orsolya: Emberi szókinccsel
Szabó Magda: Az ​élet újrakezdhető. Interjúk és vallomások. Válogatta Jolsvai Júlia. Jaffa Kiadó, Budapest, 2019, 272 oldal, 3490 Ft

Az interjúkérdések (kevés kivétellel) majdnem azonos eseményekre vonatkoznak, amelyekre így nyilván azonos válaszok is érkeznek – nem lehet egy életet ezerféleképpen elmesélni. Külön-külön vannak remek szövegek, egymás mellé helyezve viszont önismétlőek, ahogy a fülszöveg ígérete sem teljesül, tudniillik hogy az interjúkat és vallomásokat tartalmazó kötetből olyasmit tudnánk meg, amit eddig nem sejtettünk Szabó Magda írói praxisáról, életéről, hiszen mégiscsak a nyilvánosságban egy gyakran megjelenő, nyitott, közismert szerzőről van szó.

Kálmán C. György: Bal, jobb
Pál Sándor Attila: Balladáskönyv. (Időmérték 25.) Magvető Könyv­ki­adó, Budapest, 2019, 104 oldal, 1999 Ft

Az ötlet tehát kiváló – és a megvalósítás lenyűgöző. Elindulunk az egyik legismertebb magyar népballada parafrázisától – groteszk, pimasz átirat –, hogy azután a legváratlanabb irányokba kanyarodjunk el. Vezetőnk ide-oda rángat, néha viccet csinál a választott műfajból, néha komolyan megborzongat; minduntalan eszünkbe idézi (a címekkel, hiszen mindegyikben ott a ballada szó), hogy valamiféle történetet, ha mégoly töredékeset is, kell keresnünk, és minden bizonnyal tragikusat – sokszor meg is találjuk, de legalábbis ebbe az irányba indítja el az értelmezést.

Svébis Bence: Felváltva
Berta Ádám: Nem attól vizes a hal. Kalligram Kiadó, Budapest, 2019, 172 oldal, 2990 Ft

Bret Easton Ellist, Kötter Tamást és Totth Benedeket szokták emlegetni Berta Ádám prózája kapcsán, nekem még beugrott Hazai Attila is. A csupasz, de nem eszköztelen prózanyelv pikírt iróniával mesél kallódó alakokról. És azt hiszem, ez utóbbi a legfontosabb: hogy mesél. Maga Berta is említette egy interjúban, hogy a jól megformált, a nyelvet parádésan alkalmazó szövegek helyett a narratív, történetközpontú elbeszéléseket preferálja.

Kácsor Zsolt: Igyekezzünk, kartársak!
Cserna-Szabó András: Mérgezett hajtűk. Helikon Kiadó, Budapest, 2019, 260 oldal, 3999 Ft

Mit értek azon, hogy a szerző olvasói világában történt némi elmozdulás? Azt, hogy az új kiadás új írásai alapján Cserna-Szabó az eddigieknél is radikálisabban képviseli a meg nem alkuvás, az irodalmi széljárásnak való ellenállás, az elvárásoknak való be nem hódolás, a kötöttségektől mentes, szabad irodalmi önkifejezés eszményét. Olyan szerzőket választ és szeret, akikben ezt a szabadságot képes fölmutatni. Ő maga nem pózol, nem finnyáskodik, nem sznob, ellenben imádja a pozőr, finnyáskodó, sznob írókat – feltéve persze, ha azok igazi írók.

Bárány Tibor: Ami személyes, az politikai
Cserháti Éva: A Sellő titka. A K. É. Z. első esete. Prae Kiadó, Budapest, 2019, 420 oldal, 3500 Ft

Cserháti Éva könyve a maga végtelenül szelíd, mivel a készen kapott irodalmi konvenciókat nagy alázattal és hozzáértéssel alkalmazó, mégis átgondolt módján arról beszél, hogy a magánéleti kérdések mindig is politikai kérdések. A nyomozás tétje nem pusztán az, hogy kiderüljön, ki követte el a gyilkosságokat 2015 forró júliusában Budapesten, és mindez milyen kapcsolatban áll a magyarországi görög kolónia múltjával, hanem hogy megértsük: a bűncselekmények a társadalmi valóság terében zajlanak, amelyben szigorú hatalmi mechanizmusok jelölik ki az egyén helyét, sok esetben elvéve tőle a szabad választás lehetőségét. „Magánélet” és „közügyek” merev szétválasztása, illetve a bűn tisztán pszichologizáló felfogása maga is a hatalmi különbségek fenntartását szolgálja.

Balogh Gergő: Hamachert olvasni

Werner Hamacher: Menedékhely. A kutatáshoz és oktatáshoz való jogról és más írások. Fordította Sza­bó Csaba. Ráció Kiadó, Budapest, 2019, 200 oldal, 2490 Ft

Hamacher bonyolult, ám mindig végtelenül következetes okfejtései sokat bíznak a német nyelv teljesítőképességére, amely vonásuk különösen nehezen fordíthatóvá teszi őket. Ez mindazonáltal nem akadályozta meg szerzőjüket abban, hogy mára az egyik nemzetközi szinten is leginkább meghatározó gondolkodóvá lépjen elő, akinek jelentőségére egyre több és több figyelem irányul. Mind a klasszikus irodalmi és filozófiai műveket aprólékos gonddal faggató egzegetikai teljesítményei, mind a jog elméletéről és az igazságosság kérdéséről, valamint a filológia gyakorlatának megújíthatóságáról szóló írásai élénk szakmai fogadtatásban részesültek és részesülnek mind a mai napig. Ez nem kis részben talán épp annak köszönhető, hogy Hamacher erős, autonóm és kompromisszumképtelen értelmező, akinek munkáival szembesülve – azok kritikai potencialitása és gondolkodástörténeti hordereje okán – úgy érezhetjük, könnyű szerrel tehetjük zárójelbe az „elmélet halálának” elhamarkodottan bejelentett koncepcióját. Hamacher értekezései joggal váltak sokat hivatkozott, nagy hatástörténetű bölcseleti alapművekké.

A 90. Ünnepi Könyvhét és a 18. Gyerekkönyvnapok újdonságai

I R O D A L O M

Kukorelly Endre: Én múló földi örömökben éltem

Kukorelly Endre: Ami


Aczél Géza: (szino)líra
torzószótár

Mán-Várhegyi Réka: Csütörtök, melegfront

– Nincs jó megoldás, nem tetszhetek mindenkinek – mondtam később a fotósnak, aki megtalált a hotel mellékfolyosóján, ahová azért bújtam, hogy nyugodtan meg tudjam inni a bort, amit egy nevetséges füllentéssel szereztem a cateringesektől, és amit most mindvégig a hátam mögé rejtve tartottam. A fotós, hidrogénszőke, korombeli férfi, miközben kattintgatott, a még mindig hamvas arcbőrömet dicsérte, és aztán kijelentette, hogy ő engem csodál, amiért hibátlanul tudom megvalósítani a professzionális és nőies öltözködés egyensúlyát, márpedig erre kevés nő képes sajnos. Csak miután odébbállt végre, akkor jutott eszembe, hogy akár nemet is mondhattam volna neki, akár rá is szólhattam volna, hogy lesz szíves nem fényképezni. Ezek után kénytelen voltam egy második italt is szerezni, és egyedül az önismeretemnek köszönhető, hogy időben taxiba ültem, és elhagytam a süllyedő hajót.

Gyárfás Endre: Sajó életveszélyben

Három férfi ült a kocsin. Mindhármuknál puska. A legidősebbnek látszó, bekecses, kucsmás, bajuszos ember megszólított. Nem, pontosabb, ha azt mondom: rám kiáltott.

– Hé, te! Azonnal kössél pórázt a kutyádra! Muflonok járnak a környéken. Nemrég telepítették őket ide.

– Nincs nálam póráz – hebegtem. El nem tudtam képzelni, hogy a kamaszkorú Sajó felfal egy felnőtt muflont.

– Márpedig akkor elbúcsúzhatsz a kedvencedtől. Lelövöm, és kész.

Leakasztotta válláról a fegyvert.

– Törvényesen – fejelte meg az ultimátumot.

Megijedtem. Mintha a dupla cső egyenesen az én mellemnek szegeződött volna. Már az is kétségbeejtő lenne, ha megölnék a „barátomat”. De hogyan magyarázom el a gondno­kéknak, hogy mi történt?

Tamás Zsuzsa: Tövismozaik

A kilencvenes évek közepén a Nyugati pályaudvar metrómegállóban, lent, a két peron között volt egy könyvárus. Aki egyszer látta, biztos nem felejtette el, olyan jellegzetes, összenőtt szemöldöke volt, a gonoszokat szokták így ábrázolni, vagy inkább a nagy ravaszokat, mint a Süsüben a Kancellárt, de ennek a könyvárusnak nem hosszúkás arca volt, hanem kerek, és az összenőtt szemöldök alatt mosolygott a szeme. A fején bőrsapka. Én nem felejtettem el, igaz, mindennap láttam, mert egy idő után a trolizásról átszoktam a metrózásra, gyorsabb volt, mondjuk, így is mindig elkéstem, de ez most mindegy, nem a reggelekről akarok mesélni (noha az elkésések tulajdonképpen az éjszakáim történetei, mert sosem tudtam lefeküdni, sosem tudtam elaludni, rémekkel társalogtam és rajzolni próbáltam, magamhoz nyúltam, elengedtem magam, hajat mostam, lábat gyantáztam, féltem a másnaptól, menetrendszerűen, mígnem álomba szorongtam magam, aztán másnap nem tudtam időben felkelni): a délutánokról akarok mesélni, hogy valahányszor leszálltam a metróról a Nyugatinál, erős kényszert éreztem, hogy odamenjek a könyvárus ponyvájához, és vessek pár értő pillantást a könyvekre, albumokra, hogy mutassam, ez engem érdekel, én más vagyok, mint a többiek, akik csak úgy elmennek mellettük. A könyvárussal köszönni köszöntünk, beszélgetni nem beszélgettünk. Én nem felejtettem el az arcát.