2023. augusztus 11., péntek

KÖTÖTTFOGÁS 254. – MÉSZÁROS YACHTJA CSŐDBE HAJÓZIK

MAGYAR HANG / KÖTÖTTFOGÁS
Műsorvezető: PÖRZSE SÁNDOR
2023.08.11.Várkonyi Andrea és a tények. A hűséges Pesty László. Novák Katalin aláírt. Fidesz a Kárpátaljai magyarok ellen. Ezek voltak az augusztus 10-i Kötöttfogás témái. Akik megvitatták őket: Balogh Gábor, Csintalan Sándor, Dévényi István, Pörzse Sándor és Reichert János.

RÓNA PÉTER: ORBÁN VIKTOR MÉG A RETORIKÁJÁVAL IS FŰTI AZ INFLÁCIÓT

HÍRKLIKK / KLIKKTV
Szerző: KLIKKTV
2023.08.11.


Míg az uniós tagországok nagy része már felére tudta csökkenteni az inflációt, addig Magyarországnak még csak az egyharmadára.Hiába beszél Orbán Viktor egyszámjegyű inflációról, ha az uniós átlaghoz képest teljesen elmaradunk…

Az MNB arra kényszerült, hogy orbitális kamatot adjon, ezzel idecsábítva a külföldi spekulánsokat, de ez nagyon sokba fog kerülni nekünk. Ami a jövőt illeti: azzal, hogy Orbán folyamatosan 8 százalék körüli inflációról beszél, ezzel voltaképpen magát az inflációt tartja magas szinten, hiszen a piac szereplői ehhez igazodnak, és nem mennek lejjebb az árakkal– erről beszélt Róna Péter, a KLIKK TV Mélyvíz című műsorában, ahol szóba került Mészáros Lőrinc jachtozása is, amit nyugati országokban biztosan vizsgálna az adóhatóság.

Nem tudjuk milyen szerződés alapján utazgat Mészáros Lőrinc, de ha ingyen vagy áron alul nyaralt a luxusjachton az juttatásnak számít, ami után adót kellene fizetnie.

DÉLMAGYAR PODCAST: GESZTI PÉTER: NEM AKAROK ESŐFELHŐ LENNI A KISLÁNYOM EGÉN

DÉLMAGYAR / PODCAST
Riporter: TIMÁR KRISZTA
2023.08.09.Geszti Péter 17 évvel ezelőtt kezdte el írni az Ezeregy éjszaka című worldmusical-t, melynek pénteken a Szegedi Szabadtéri Játékokon tartják az ősbemutatóját. Bár eredetileg a dalszövegekért volt felelős, podcast műsorunkban elárulta: időközben kreatív producerré is előlépett. Így az utolsó héten már Szegeden lakott és minden nap kint volt a próbákon, hogy bábáskodjon a szuperprodukció felett. Beszélgettünk vele arról többek között, hogy mennyire nyomasztja, hogy mindenki sikert vár tőle, ennek apropóján pedig arról is, hogy ő maga, aki zenészként, marketing szakemberként, motivációs trénerként és szövegíróként is látszólag sikeres mindenben, amihez csak nyúl, miben látja ennek a titkát. De őszintén beszélt arról is, mi változtatta meg évekkel ezelőtt a világhoz való hozzáállását, hogy miért unja már a reklámokat, melyekből évtizedekig nagyon jól élt, és visszatérve legújabb projektjére azt is elárulta, a pénteki bemutató után kinek a véleményére lesz a leginkább kíváncsi. Egy igazán emberközeli és mély beszélgetésba kapcsolódhatnak be, ha meghallgatják Geszti Péterrel készült podcast-ünket.

SEMMI POR, TÖBB ZÖLD, TISZTÁBB MOSDÓK, DE BRUTÁLIS ÁRAK AZ IDEI SZIGETEN

TELEX
Szerző: SAJÓ DÁVID
2023.08.11.


Elkezdődött az idei Sziget Fesztivál, ami előtt egy rakás fontos kérdésünk volt a tavalyi esemény után. Meddig lehet még emelni az árakat? Eléri-e a 2000 forintos lélektani határt a sör ára? Lesz-e annyi por, mint tavaly?


Az első nap után bátran ki lehet jelenteni, hogy por szinte egyáltalán nincs, cserébe sokkal zöldebb a fesztivál, mint tavaly. Az árak viszont brutálisak, bár jó kérdés, hogy ez az egész iparág hibája, vagy csak az átlag magyar életszínvonal kezdett el durván leszakadni ismét a nyugatitól. A 7500 forintos gírosztálért cserébe viszont legalább eltűntek a mobil vécék, és sokkal higiénikusabbnak tűnik a fesztivál. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat és érdekességeket az idei Szigetről.
Bejutás és kijutás

A Sziget első napján mindig nagyon macerás a bejutás, hiszen a napijegyesek mellett ilyenkor váltják be a jegyüket a bérletesek is. Évek óta az a rafinált technika, hogy a H-híd felől kell érkezni gyalog vagy taxival, mert ott mindig kisebb a sor. Ennek a trükközésnek idén vége, senkit nem engednek be a H-hídra, így a taxi is a K-hídnál rakott ki minket (a Rákóczi tértől 6800 forint volt az út). Emiatt érdemes mindenkinek minimum jó harminc perccel korábban érkeznie a Szigetre, mert előfordulhat, hogy ha olyan idősávban érkezünk meg, akkor sorba kell állni. Viszont már a sorban állásnál vannak vízpermetezők, és annyira bevitték a Szigetre a beengedést, hogy senkinek sem kell az imbolygó K-hídon várnia, hogy sorra kerüljön...


ANDRZEJ DUDA: POLITIKAI HIBA MAGYARORSZÁG OROSZ ENERGIAFÜGGŐSÉGE - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2023.08.11.


Az amerikai republikánusok egy része elfordul Ukrajna támogatásától, Lengyelországban pedig a harmadik politikai erő beszél az "ukránosítás megállításáról" –  a Konföderáció nevű pártból ráadásul királycsináló lehet az őszi választásokon. Andrzej Duda elnök ennek ellenére határozottan kiáll Ukrajna mellett, szerinte az orosz imperializmus veszélyt jelent Európára és azt most kell megállítani. Belga katonák is érkeznek a NATO keleti szárnyának megszilárdítására. A BUX a második negyedévben a világ egyik legeredményesebb részvényindexe. Nemzetközi lapszemle.

Miért kell az amerikai konzervatívoknak támogatniuk Ukrajnát? Megkérdeztem erről egy európai populista vezetőt – így vezeti fel cikkét Marc Thiessen a The Washington Postban. A megkérdezett, Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök szerint a válasz nagyon egyszerű: ma még olcsón meg lehet állítani az orosz imperializmust, hiszen nem amerikai katonák halnak meg, de ha most nem tartóztatjuk fel az orosz agresszorokat, akkor azért nagy árat kell majd fizetni. Duda értelmezésében az újjászületett orosz imperializmus a Grúzia elleni 2008-as invázióval kezdődött, az Ukrajna elleni 2014-es támadással, majd a tavalyi teljes körű lerohanással folytatódott, és azóta is fenyegeti a balti államokat, Lengyelországot, valamint Közép-Európát. Vlagyimir Putyin és cimborái a cári hatalom, a cári területek visszaállításáról álmodoznak, és Oroszországnak most Ukrajnában kell megálljt parancsolni, hogy amerikai katonáknak ne kelljen a vérüket ontaniuk az európai béke és a szabadság helyreállítása érdekében, miként az a két világháborúban történt.

Az amerikai újságíró utal arra, hogy nemrég a washingtoni képviselőház republikánus tagjainak egyharmada Ukrajna támogatásának beszüntetése mellett foglalt állást, de hozzáteszi, hogy a lengyel elnök emiatt nem táplál aggodalmakat, a véleményszabadság természetes velejárójának tekinti a jelenséget. És valóban – folytatódik a cikk –, Duda is kénytelen szembenézni a maga Ukrajna-ellenes lázadóival. A szélsőjobboldali Konföderáció, amely Lengyelország úgymond ukránosításának a megállítását hirdeti, jelenleg 13 százalékon áll, és ezzel a harmadik legnépszerűbb politikai erő. Abban az esetben, ha az októberi parlamenti választáson sem az elnök pártja, a Jog és Igazságosság, sem pedig a centrista ellenzék nem szerez egyértelmű többséget, akkor a Konföderáció királycsinálónak bizonyulhat az új törvényhozásban. Más szavakkal – írja a The Washington Post szerzője – Duda Ukrajna melletti világos kiállása olyan politikai bátorságról tanúskodik, ami sajnos nem tapasztalható az Egyesült Államokban a vezető republikánus elnökjelölt-aspiránsok körében.

A lengyel és az olasz jobboldali kormányzat a jelek szerint érti, hogy mennyire fontos a demokrácia megvédése Közép-Európában, érti, hogy Oroszország nem a demokráciát jelenti, és ezért erősen támogatja Ukrajnát. „Orbán Viktor magyar miniszterelnök azonban nyíltan keblére ölelte Putyint, és megkérdőjelezte Ukrajna szuverenitását” – folytatja Marc Thiessen, és megkérdezi erről Andrzej Duda véleményét is. A lengyel elnök szerint eltérőek a történelmi tapasztalatok, Lengyelországban Oroszország mindig kizárólag megszálló erőként jelent meg, nem hozott soha szabadságot. Emellett Lengyelország felkészült azzal, hogy diverzifikálta energiabeszerzési forrásait, míg Magyarország igen nagy mértékű energiafüggésben van Oroszországtól. Az egyetlen nukleáris erőművük a kommunista időkben épült, és csak Oroszországból érkezik a gáz. „Néhányan azt mondanák, hogy ez politikai hiba, és én ezzel egyetértek” – fogalmaz a lehető legdiplomatikusabban a lengyel államfő.

Szó esik a beszélgetésben arról is, hogy Duda szerint végső soron Ukrajnát be kell majd venni a NATO-ba. Természetesen addig nem válhat taggá egy ország, amíg területén háború folyik, de ő maga azt remélte a legutóbbi NATO-csúcstalálkozótól, hogy Ukrajna többet kap, mint amivel végül távozott. A Biden-kormányzat meghiúsította azokat az erőfeszítéseket, amelyek a menetrend kitűzésére, Ukrajna meghívására irányultak. Duda azt szeretné, ha az atlanti szövetség jövő évi washingtoni csúcstalálkozóján, amikor a NATO létrehozásának a 75. évfordulóját fogják megünnepelni, Ukrajna meghívást kapna a szervezetbe.

Le Soir című brüsszeli lap ismerteti a belga hírügynökség jelentését, amely szerint tegnap Belgium 86 további katonát szállított repülőgéppel Litvániába, és ezzel 245 fősre bővítette hat hónapon át ott tartózkodó kontingensét, amely egy német irányítás alatt álló taktikai harccsoport részét alkotja, a NATO keleti szárnyának megszilárdítása jegyében. A másik két balti államban, valamint Lengyelországban, illetve a NATO által a délkeleti térséghez sorolt további négy tagállamban, Szlovákiában, Magyarországon, Romániában és Bulgáriában szintén telepítenek ilyen harccsoportokat. Belga katonák egyébként Romániában már jelen vannak, ott francia irányítás alatt álló harccsoportban.

Magyarország mindig képes meglepetést okozni – írja Michaela Seiser, a Frankfurter Allgemeine Zeitung gazdasági szaktudósítója, „A budapesti parketten partihangulat uralkodik” című cikkében. Beszámol arról, hogy ez a kicsiny közép-európai ország, ahol az EU-n belül a legmagasabb az infláció, magas részvényárfolyam-nyereségekkel kedveskedik a befektetőknek. A BUX-index az év kezdete óta egynegyeddel növekedett, ami a térségen belül az egyik legjobb eredmény, a második negyedévben pedig a BUX egyenesen a világ egyik legeredményesebb részvényindexévé avanzsált. A szerző ugyanakkor aggasztó jeleket is tapasztal, és úgy látja, hogy ezekre az eredményekre ránehezedik a magyar kormány és az Európai Unió közötti konfliktusok súlya.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

BARABÁSI ALBERT LÁSZLÓ: „A CHATGPT ALGORITMUSA EGYSZERRE ELEGÁNS ÉS PRIMITÍV”

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2023.08.11.


Mennyibe kerül Magyarország összes lakosának minden GPS-adata egy hónapra? Mit tud a ChatGPT, amit korábban más nem tudott? Hogyan segített a hálózatkutatás a covid legyűrésében? Aki válaszol: Barabási Albert László és Janosov Milán hálózatkutató, akinek új kötetét csütörtökön mutatták be a CEU-n.

– A koronavírus-járványnak felbecsülhetetlen reklámereje volt a hálózatelmélet népszerűsítésében: a családi vacsorák egy időben terjedési folyamatokról, reprodukciós rátákról és kontaktkutatásról szóltak. A covid elmúlt, de jó lenne, ha a hálózatos gondolkodás megmaradna, hiszen rálátást ad a körülöttünk zajló folyamatokra – mondta Barabási Albert László világhírű hálózatkutató és fizikus csütörtökön a Hálózatok éjszakáján a CEU-n, ahol kollégája, Janosov Milán hálózatkutató, nem mellesleg a Qubit állandó szerzője mutatta be DATA - Így hálóznak be az adataid című új könyvét.

Azon túl, hogy Janosov könyve a tudománynépszerűsítés jegyében közérthető módon meséli el, hogyan lesz az Instagramra kirakott reggelinkből adat, és hogyan rendeznek minket ezek az adatok hálózatba a többi filterkedvelő felhasználóval együtt, azt is bemutatja, hogyan működik az adatalapú előrejelzés.

„Az adatokból azért lehet jósolni, mert nem függetlenek, hanem erősen korrelálhatnak egymással. Ha a belső törvényszerűségeiket feltárjuk, bizonyos, egyébként véletlennek tűnő jelenségek nyilvánvalóvá válnak” – mondta erről Barabási. Szerinte az adatokban ugyanúgy ott a következő lépés, mint a rövid távú időjárás-jelentésben: ahogy ma már tudjuk, hogy holnap milyen időre számíthatunk, azt is tudjuk, hogy körülbelül két hétre előre lehet megjósolni az időjárást. „Az adattudomány értelme az, hogy kihalássza azokat a jelenségeket, amelyeket meg lehet jósolni, és megmondja a jóslás határát is”...

LISTÁK ÉS PALOTÁK – BESZTOF ÁTLÁTSZÓ

ÁTLÁTSZÓ / PODCAST
Szerző: ÁTLÁTSZÓ
2023.08.11.


Havi összefoglaló podcastadásunkban ezúttal a kórházi várólisták, illetve a leggazdagabb magyarok rangsorát veséztük ki. S ha már gazdaság: a várban épülő József főhercegi palota körüli anomáliák is szóba kerültek.


Nem mindegy, milyen listára kerül az ember – és nem is a véletlen műve, hanem a zsebe határozza meg. Van, aki hajlandó lenne fizetni azért, hogy felkerüljön egy listára, egészen pontosan annak az elejére, más meg azért, hogy lekerüljön egy másikról. Mondjuk, nem biztos, hogy siker koronázza az erőfeszítéseit – legalábbis azon listák esetében, amelyeket az Átlátszó munkatársai vizsgáltak, biztosan nem. A nagy többség hiába próbálná anyagilag is ösztökélni, hogy a műtétekre várakozók közt előrébb kerüljön, a jelenlegi kapacitások, leterheltség ismeretében ez sem segít. Meg különben is: melyik várólistán akarna előre jutni? Az derült ki a várólistákkal foglalkozó cikksorozatunkból, hogy a párhuzamos valóságok már e téren is léteznek, és a magyar orvosok a hivatalos nyilvántartások mellett egy másikat is vezetnek, amely jóval közelebb áll a valósághoz...

MAGYARÁZKODIK VESZTESÉGE MIATT AZ MNB - AZ Ő EMLÉKEZETÜK RÖVID, A MIÉNK NEM

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2023.08.11.


Ahogy a tűzoltók, úgy a jegybankok munkáját sem költségalapon kell értékelni, amikor a tüzet kell oltani – állítják a Magyar Nemzeti Bank (MNB) oldalán megjelent, 3 szerző által is jegyzett cikkben. Az MNB-nek biztosan kevésbé kellene kínos magyarázatokba bonyolódnia felgyűlt vesztesége miatt, ha nem éppen ő büszkélkedett volna korábban azzal, mennyire szép „profitot” ért el. Felidézzük, mi történt.


Ha egy jegybank az elmúlt évek többszörös válságegyüttesére helyesen reagált – állítják az MNB oldalán megjelent szakmai cikkben – , akkor az elkövetkező években veszteséggel és sok esetben negatív saját tőkével fog szembesülni. Mint megjegyzik, ez általános trend a világban. Ugyanakkor a nemzetközi tapasztalatok alapján a szerzők szerint az is egyértelmű, hogy ez a veszteség és negatív tőkehelyzet nem jelent semmiféle korlátot a monetáris politika hatékony vitelére.

A veszteséget a világban az okozza, hogy a jegybankoknál elhelyezett megnövekedett betétállományra kifizetendő magasabb kamatokon keresztül a kiadások jelentősen megemelkedtek, miközben a válságkezelés során vásárolt eszközök leértékelődtek. Nálunk mindkét ágon némiképp más a helyzet, mint a világban. Részben azért, mert itt az infláció mindenkinél jobban elszállt (nem kevéssé a kormány, sőt magának a jegybanknak a tevékenysége miatt), de a „válságkezelés” is elég sajátos lett...

PÉNZES PROLISÁG MINT „NEMZETI NAGYTŐKE” – AZ ELMÚLT TÍZ ÉV LEGNAGYOBB ÁTVERÉSE

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2023.08.11.


Orbán Viktor pontosan tíz évvel ezelőtt, a 2013-as tusnádi beszédében hirdette meg a „nemzeti tőkések” programját. 2023 augusztusában kijelenthető, a mű elkészült: perverz privatizáció, milliárdos jachtok, poszterautók és az egészet körüllengő pénzes proliság. Olyasmi született, amivel szemben a jobboldali-konzervatív közönség anno meghatározta önmagát – csak sokszoros léptékben. Vélemény.


A jövőre 40 éves Ferrari Testarossa a ’80-as években sokkal több volt divatos autónál, valóságos kulturális ikonná vált. A maranellói gyárnak ekkoriban már az USA volt a legfontosabb piaca: a Testarossa világhírnevét éppen egy amerikai krimi, a Miami Vice alapozta meg. Anthony Yerkovich és Michael Mann sorozatának köszönhetően a rácsozott oldalsó légbeömlőkkel szerelt hófehér Ferrari nézők millióinak a retinájába égett bele. Hírességek sokasága vásárolt magának az 1996-ig gyártott típusból: a Rolling Stones frontembere, Mick Jagger, Michael Jordan kosár-, Elton John zenészlegenda és még sorolhatnánk.

Az olasz csodakocsik következő hullámát Ferruccio Lamborghini manufaktúrája szállította. A ’90-es évek poszterautója a Lamborghini Diablo lett: 4 másodperc alatt érte el a 100 km/h-t, versenyautós kialakítása és felfelé nyíló ajtajai dizájnosak, egyszersmind irritálóan agresszívek voltak. Nem véletlen, hogy olyan figurák vásároltak maguknak az „olasz ördögből”, mint az üzletember korszakát élő Donald Trump, a többek között az Armageddont filmproducerként jegyző Jerry Bruckheimer és Hulk Hogan pankrátor.

Nem tudni, hány ember lehet a világon, akinek egyszerre van Ferrari Testarossája (forintban számolt mai áron, modelltől függően 40 és 65 millió között már kapható) és Lamborghini Diablója (100 millió forint körül, szintén modelltől függően), de Magyarországon biztosan él egy. Balásy Gyulának hívják. Ő a Lounge és New Land nevű magyar médiacégek vezetője. Ezek gyártják (vagy alvállalkozókkal gyártatják) lényegében az összes kormányzati kommunikációs terméket a Soros-plakátok óta, egészen a Kőszegi Ákos hangjával megjelent legutóbbi békepárti videókig. Balásy járműveiről a 444 nyár eleji riportjából értesülhettek a magyar adófizető polgárok.

Mick Jagger, Michael Jordan, Jerry Bruckheimer és a többi említett autótulajdonos, illetve Balásy úr között a leglényegesebb különbség, hogy míg előbbiek a saját erejük és képességeik termékei, utóbbi egy elképesztően drága politikai átverésé, amit úgy hívnak: „nemzeti nagytőke”.

Balásy ugyanis nem abból vett Ferrarit és Lambót, hogy ő dobta a legtöbb hárompontost a nemzeti ligában, eladott filmeket és lemezeket a világpiacra, netán feltalálta a vízzel hajtott autót,

aztán megszorongatta Elon Muskot a New York-i tőzsdén. Balásyval meg annyi történt, hogy az ő cégein folyatta át a legtöbb közpénzt a kommunikációs minisztérium.

A vele készül 13 perces videóinterjú az utóbbi idők legkellemetlenebb audiovizuális élménye. Az egész Kárpát-haza egyik legtöbbet kereső, ráadásul kommunikációs feladatokat teljesítő vállalkozójának lényegében egyetlen kész válasza sincs arra, hogy mivel foglalkozik. A self-made man életérzést – orosz oligarchákhoz és súlyosabb kelet-európai nepperekhez hasonlóan – utólag vásárolta magának: a valaha autóskártyákon látott drága gépjárművek formájában.

Ezeket a vagyontárgyakat végső soron a magyar adófizetők állták. Döbbenetes összegekről beszélünk: a kiszervezett állami kommunikációval foglalkozó Balásy-cégeknek 2016 óta 44 milliárd forintos adózott nyeresége volt. Csak tavaly 10 milliárd forint hasznot (!) hozott a New Land Media és a Lounge Design...

A CIVIL KÖZOKTATÁSI PLATFORM VÉLEMÉNYE A STÁTUSZTÖRVÉNY VÉGREHAJTÁSI RENDELETÉNEK TERVÉRŐL

CIVIL KÖZOKTATÁSI PLATFORM (CKP)
Szerző: CKP
2023.08.08.


A nyár közepén a Belügyminisztérium négy köznevelési rendeletet bocsátott társadalmi vitára: a tanév rendjét, a státusztörvény végrehajtási utasítását, és két saláta jogszabályt, bennük többek között a tankönyvellátás új szabályozásával. Egyik jogszabály esetén sem történt előzetes egyeztetés a szakszervezetekkel, annak ellenére, hogy ezek alapvetően érintik a munkavállalók érdekeit.

Az Európai Uniónak tett ígéret miatt formálisan teljesíti a kormányzat a jogszabály által előírt egyeztetési kötelezettséget, a valódi véleménynyilvánításra azonban nem biztosítja a feltételeket. Az egyeztetésre minden esetben a jogszabály által megengedett minimális nyolc nap áll rendelkezésre. Az indoklás és az összefoglaló formális. A 84 oldalas végrehajtási rendeletnél összesen annyi, hogy a törvény végrehajtási rendeletéről van szó. A hatásvizsgálat gyakorlatilag nem történt meg. A hatásvizsgálati lapok szinte üresek, a hatásvizsgálatra fordított idő az aláíró Maruzsa Zoltán szerint egy munkanap.

A tanév rendjéről szóló rendelettervről alkotott véleményünket már közzétettük. Az alábbiakban a státusztörvény végrehajtási rendeletének tervéről szólót olvashatják.

A vélemény letölthető/nyomtatóbarát változata: https://ckpinfo.hu/wp-content/uploads/2023/08/CKP_statusztv_vegrehajtasi_rendelettervezet_velemenyezese.pdf

A Civil Közoktatási Platform (CKP) a rendelkezésére álló rövid idő alatt áttekintette A Kormány rendelete a pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvény végrehajtásáról c. dokumentumot és közzétett kísérő dokumentumait. (https://kormany.hu/dokumentumtar/pedagogusok-uj-eletpalyajarol-szolo-2023-evi-lii-tv-vegrehajt-sz-korm-r)...

NOVÁK FÜRDŐRUHÁJA ÉS NÉHÁNY ALAPELV

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.08.11.


Novák Sándor-palota, mint ismeretes, átúszta a Balatont (rossznyelvek szerint búvárok húzták fogdmegek őrizete mellett). Ezek után kijelentette, hogy Balaton-átúszás sehol máshol a világon nincs, tehát megint győzött nemzetünk, emellett azonban a meglehetősen ronda, ámde monogramos fürdőruhája vonta magára a figyelmet (a fenti bölcsesség mellett), ami ízlésficamról árulkodott. De ez nem nóvum az elnöki öltözködés egészét ismerve, illetve az, hogy első körben kiderült, fürdőruhához képest rohadt drága volt. Ezen a ponton legyintett lemondóan a magyar alattvaló: ronda is, fölösleges is, és ezt is mi fizettük.

Ebben a hitben hömbölögtünk hosszú napokat. El is feledtük volna az egészet, mert már rég túl vagyunk azon, hogy ilyen apróságok miatt tépjük a hajunkat, amikor a Sándor-palota megnyugtatásunkra sietett azt közölve, hogy a nagyságos asszony az egész úszókomplexumot, amit magára öltött az akkor aktuális cirkuszban, maga fizette a kis szakadt bugyellárisából. Azaz, nyugodjon le mindenki, Novák őnagysága nem a mi pénzünkből parádézott a habokban, majd kikelve azokból, mint egy csámpás sellő, a partokon is negyvenkét fogat villantva, ami pofa hovatovább elnöki működésének különös ismertetőjegyévé vált.

Itt pediglen megállunk egy egészen apró szóra. Mert és ugyanis Novák nacsasszony örülhet ugyan, hogy mint félelme volt ifjúkorában, nem kell „röhejes ápolónői vagy tanári fizetésből” tengetni a szaros életét. Azaz, egész életen át tartó teperése és törtetése, a hatalomhoz való dörgölőzése célt ért, s most már mindhalálig fürödhet a tejben meg a vajban. Illetve veheti a randa fürdőruháit, aminek az sk. vásárlásáról még mindig nem vagyunk egészen meggyőzve, mert nem mutatta meg nekünk a boltban kapott számlát. De a nagy egészet tekintve ez momentán egyáltalán nem is érdekes. Más alapvető bajok vannak ugyanis.

Mert Novák Katalin nemcsak azt feledte el, honnan jött, és játssza itt nekünk kétséges regnálása óta az arisztokratát és hercegkisaszonyt az elképzelhetetlen ruháival meg életvitelével, utazgatva a földgolyó minden szegletére, hanem a jelek szerint azzal sincs tisztában, hogy mindezt a rongyrázós puccparádét ki fizeti neki, aki legnagyobb sajnálatunkra mi vagyunk a huszonhét százalékos áfánkkal, más (milliónyi) adónkkal. Így, ha csak egy zsömlét is vesz a boltban, az a Mária nénik véréből való. Innen nézvést Novák, amikor urizálva költi a sajátjának vélt pénzt, akkor a miénket költi.

Olyan alapvetés ez, amit nem kellene elfeledni, mert alkalmasint visszaüthet. Hogy Novák maga fizet akármit is, az csúsztatás, mert mindent fillért tőlünk kap. Egyébiránt ez így van másutt is, Novákkal tehát nem ez a baj, hanem rendszerszinten az, hogy nem azokat szolgálja, akik őt a családjával együtt eltartják, hanem valami egészen más érdekeket. Novák a maga módján közalkalmazott, aki azonban a társadalom jólétéhez és működéséhez semmit hozzá nem ad. Inkább elvesz. Jolán a kormányablakban legalább elintézi a jogsit, Novák azonban csak rombol, amikor olyan törvényeket ír alá, amelyek az őt eltartók ellen vannak.

Tovább haladva ezen az úton, a nacsasszonynak vannak testőrei, palotája, sminkszobája és zongorája, ész nélkül röpköd és kapja az új és még újabb toaletteket, hogy hasonlítson a néhai Dianára, mert ránézésre ez a cél. No de, a megkezdett mezsgyén tovább haladva, míg az emlegetett Jolán kormányablakos fizetése, aki valamit dolgozik is, nagyjából két adófizető adójából megvan, addig a nacsasszony milliós fizetését legalább kétszáz magyar adózó dobja össze, hogy értelmetlen aláírós munkaköre legyen. És ez egy szomorú vicc. Ugyanakkor tágabb nyomorokat is felvet, amire például a minapi dűlőút-átadás is példa.

Ott álltak az avatási-átadásin azok heten, amikor a mi pénzünkön épült utat nagy kegyesen, akárha jótéteményt átadták nekünk, és azok összes öltönyét, autóját és benzinjét és mi fizettük, mert mára úgy van, hogy az állam pénzét ezek a sajátjukként kezelik, lopják el és osztogatják egymásnak. Csak mindenki azt az alapvetést feledi, hogy az államnak önmagának pénze nincsen, az mind az adófizetőké, azaz a miénk. A tiéd is, én nyájasom, és akkor azt várják, hogy essél hasra, mert Novák nacsasszony úgymond saját maga vette meg a randa úszódresszét. Röhej. Viszont sokaknak ez így épp jó, tehát mindmeghalunk.

HA A MÚZEUMOKAT MALRAUX AZ EMBER LEGEMELKEDETTEB GONDOLATAI ÖSSZEGZÉSÉNEK NEVEZTE, AKKOR ENNEK AZ ALAKNAK A CSELEKEDETÉT A LEGALJADÉKABB TISZTESSÉGTELENSÉG ÉS GONDOLATTALANSÁG ÖSSZEGZÉSÉNEK MONDHATJUK…

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2023.08.10.


André Malraux francia regényíró, művészetteoretikus, de Gaulle alatt kulturális miniszter Le Musée imaginaire de la sculpture mondiale (A világ szobrászatának képzeletbeli múzeuma) című hatalmas, háromkötetes munkája egy helyén az alábbiakat írja: „Mindent összevetve, a múzeum az ember legemelkedettebb gondolatai összegzésének egyike.”

A történelmi távlatokban gondolkodni képes uralkodók, II. Ptolemaiosz egyiptomi királytól és Claudius római császártól kezdve a nagy pápákon, V. Miklóson, II. Piuson, IV. Sixtuson vagy III. Pálon át a Mediciekig, Lorenzo il Magnificóig, vagy akár a XX. század nagy francia köztársasági elnökeiig, Pompidou-ig, Giscard d’Estaing-ig, Mitterrand-ig és Chiracig pontosan tudták, hogy az emlékezetet hordozó és megőrző tárgyak összegyűjtése, láthatóvá és kutathatóvá tétele a birodalom, az ország, a város érdekét, befelé az összetartozást, kifelé a rendre megújulni képes szellemi erőt reprezentálja. Ezt a célt szolgálta már az alexandriai Muszeion könyvtára és a szobrokat bemutató termei, ezt a IV. Sixtus által megalapított, s a világ legrégibb múzeumaként számontartott római Capitoliumi Múzeum, a Mediciek által alapított firenzei Uffizi, aztán a Louvre, a British Museum, a Metropolitan Museum és így tovább, egészen a Georges Pompidou megálmodta Pompidou központig, Giscard d’Estaing elképzeléséig, a Musée d’Orsay-ig, Mitterrand-ig (Grand Louvre), vagy a Chirac szorgalmazta Quai Branly Múzeumig.

Magyarországon, a „Nemzeti összetartásnak” hazudott és keresztényinek blöffölt, megannyi köztörvényes bűnöző alkotta, totális szellemi nihilben fetrengő, a legrosszabb és a legbetegebb ösztönöket előhozó, minden elemi tisztességet messze alulmúló kormány egyik legriasztóbb tagja, akár mintha valamelyik Mikszáth-regényből vagy novellából itt feledkezett visszataszító dzsentrije, bizonyos Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter a fentiekkel ellentétben egy mozdulattal utcára hajította megannyi nemzedék zarándokhelyét, a Hadtörténeti Múzeumot, azon emelkedett államférfiúi, nemzeti-keresztényi megfontolástól vezettetve, hogy felköltözhessen a Várba, egyenest a Hadtörténeti Múzeum épületébe, mert onnan pompás a kilátás a budai hegyekre.

A senkiházi kivagyiság legpocsékabb elegye, akihez képest a jacht swimming pooljában pancsikáló Mészáros Lőrinc maga a tisztesség, a becsület, az intellektuális emelkedettség, az elkötelezettség és a józan önmérséklet. Ha a múzeumokat Malraux az ember legemelkedetteb gondolatai összegzésének nevezte, akkor ennek az alaknak a cselekedetét a legaljadékabb tisztességtelenség és gondolattalanság összegzésének mondhatjuk.

Drága feleim, kormánypártiak és ellenzékiek! Ha ez a történet sem elég, akkor vajon mi kell ahhoz, hogy ezt a velejéig mocskos szutykot elkergessétek oda, ahová való: egészen pontosan a jó büdös francba?

Milyen patrióta érzület, polgári habitus és személyes önbecsülés képes mindezt elviselni?

ÁRAK, ÁRADÁSOK ÉS FÁRADÁSOK

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2023.08.11.


Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, benne az elmúlt 24 óra legfontosabb-érdekesebb híreivel. Például ezzel a néggyel:

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.