2018. július 8., vasárnap

MIÉRT JÓ A KORMÁNYNAK, HOGY SZARUL ÉREZZÜK MAGUNKAT SAJÁT ORSZÁGUNKBAN?

KARAMBOL BLOG
Szerző: Kibeszélő
2018.07.06.


Egyetlen dolgot még mindig nem értek: miért jó a kormánynak, ha szarul érezzük magunkat saját országunkban?

Évek óta mondogatom, ennél rosszabb már nem lehet. És évek óta folyamatosan bizonyítják, igenis lehet. Egy ideig arra gondoltam, kivonulok ebből az egész komédiából, és megpróbálom úgy élni és élvezni az életemet, hogy egy leheletnyi politika és igazságtalanság se férkőzzön be mikrovilágomba.

Aztán rájöttem lassan, ez szinte lehetetlen vállalkozás. MIÉRT IS? Mert ha kikapcsolom a tévét, vagy szimplán egy sportműsort nézek, esetleg a Jóbarátok százhuszadik ismétlését, akkor is azzal szembesülök, szar ez az egész. A sportműsor szünetében rám tolják az egyperces híradót, tömve hazugsággal. A Jóbarátokon röhögök, miközben eszembe jut, de jó is lenne, ha itthon is ilyenek lennének a hétköznapok. A semmitmondó, emberi gyarlóságokon röhögni.

De nálunk már röhögni sem lehet. Minden véresen komoly! Ha reggel felkelek, és nem hallgatok híreket, nem tallózok a neten, akkor majd az utcán hallom vissza, milyen ócskaság történt már megint. Ha tankolni megyek, csak nézek, hogy nő a benzin ára. Ha elindulok nyaralni, a pénzváltónál hátast dobok, mert az euró 330 körül táncol. Ha melóba megyek, idegbajt kapok, mert a főváros vezetése egyszerre akar minden felújítást elintézni. Ráadásul úgy, hogy nincs elég helyettesítő eszköz és sofőr a pótlásra. Ha a metrót választom, hogy kicselezzem a körúti dugót, vagy a káoszt a pótlóbuszon, akkor a 3-as metróban érzem, ebben az országban soha, egyetlen pillanatra sem feledkezhetünk meg a gondokról. Öltönyös férfiak, kiskosztümös nők lerohadt, szétizzadt, hónaljszagú zombikként szállnak le a metróról, mert a felújított szerelvényeken nincs légkondi. Bingó, ismét ott dörömböl az életemen a magyar valóság. Ebben az országban mindent előre eltervezetten, megfontolt szándékkal, csupán nyerészkedés céljából, előre elcsesznek. A jónép meg szopjon haláláig.

Ha azt remélem, jövőre talán jobban keresek, pofámba vágják, hogy a cafeteriát megnyesik. Hopsz, máris eltűnik éves 80 ezer forint a zsebemből. Ha végigmegyek az utcán, napról napra több hajléktalant, kéregetőt látok. Egyre több a frusztrált, agresszív ember. Egyre kevesebb a derű, a nyugalom, a kedvesség. Már a gyomromban érzem, hogy ez az ország, úgy ahogy van, el lett baszarintva...

BARTUS LÁSZLÓ: PUTYIN VÉBÉJE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2018.07.08.


Hiába vannak jó meccsek (is), hiába szeretjük a jó focistákat, nem lehet a világbajnokság árnyékát eltüntetni. Márpedig ez az árnyék Putyin árnyéka, egy diktatúra árnyéka. Lehet, hogy a döntőt olyan csapat játssza, melynek hazájában rendszeresen embereket mérgez meg Putyin titkosszolgálata. Ha világbajnokok lesznek Moszkvában, az tragédia lesz.

A braziloktól elcsalt továbbjutás után órákon át síró brazil hölgyet azzal vigasztaltuk, hogy ne sírjon, végződhetett volna rosszabbul. Putyin lövethetett is volna. Csak kiesett a brazil válogatott egy csaló és harmadosztályú világbajnokságon, de nem mérgezték meg őket. A szerb bíró számláján még kereshetik majd, hogyan került rá 500 ezer dollár, de ez fel sem tűnik egy ilyen korrupt ország esetében, pedig egy meg nem adott 11-esért jó kereset.

Putyin államilag bekokózott csapata még remélhette, hogy a horvátokat kiveri, de Rakitic kiejtette őket, aminek még komoly következménye lesz az orosz NER-en belül. A brazilok voltak a legesélyesebbek, őket ki kellett ejtetni. Persze, ők is nyerhettek volna, ha belövik a helyzeteiket, ezért nem is ennek alapján ítéljük meg Putyin világbajnokságát. Egyszerűen bűzlik és mocskos az egész. Egy tömeggyilkos saját maga fényezésére használja a sportot.

S bármennyire is átalakult a versenysport, az üzlet, a dopping eltorzította a nemes verseny ideáját, mégiscsak kiválóságok küzdenek, és remek eredményeket érnek el, és látványosan szórakoztatnak. A sportot még mindig egy pozitív atmoszféra veszi körül, a “sportszerűség” fogalma még mindig ugyanazt jelenti, nem az ellenkezőjét. Éppen ezért nem lenne szabad komoly világversenyeket olyan országban rendezni, ahol a “sportszerűséget” megcsúfolják.

Legfeltűnőbb az orosz rendezésű téli olimpia esetében volt ez, ahol minden volt, korrupció, csalás, megvesztegetés, dopping, a legaljasabb manipulációk és nem is került napvilágra minden. Putyin, a hozzá hasonlók, Orbán, Trump, Erdogan, ezek nem tudnak semmit sem tisztességesen, egyenesen csinálni, csak csalni. Ha nem muszáj, akkor is, mert nem bíznak semmiben, ami egyenesen történik...

ÉRDEKTELENSÉGBE FULLADT A VÁLASZTÁS, A FIDESZES SÁRA BOTOND LESZ JÓZSEFVÁROS ÚJ POLGÁRMESTERE

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÁGOSTON ZOLTÁN
2018.07.08.


Sára Botond jelenlegi alpolgármestert választották meg Józsefváros új vezetőjének a vasárnapi időközi polgármester-választáson – derül ki a Nemzeti Választási Iroda által közölt előzetes végeredményből. Sára Botond – aki lazán kampányolt a kerületi óvodákban is – a szavazatok 62,85 százalékával győzött a civilek által indított, de a teljes ellenzéki támogatást élvező Győrfi Péter előtt, aki csak 36,39 százaléknyi voksot tudhat magáénak. Ez elsöprő győzelmet, 8296 szavazatot jelent 4787-tel szemben a fideszes jelölt javára. A megméretés egyébként teljes érdektelenségbe fulladt,mindössze a szavazásra jogosultak 23,05 százaléka ment el rá.

A megméretést azért kellett kiírni, mert az április 8-i parlamenti választásokon országgyűlési képviselővé avanzsáló Kocsis Máténak összeférhetetlenség miatt le kellett mondania a polgármesteri tisztségről. Kocsis Máté ma délelőtt ugyanabban a pillanatban ment el szavazni, mint Győrfi Pál. Össze is futottak a Horánszky utcai szavazókörben, de még csak nem is köszöntek egymásnak.

Az időközi polgármester-választás hátteréről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

EGY ELCSIGÁZOTT, REMÉNYT VESZTETT CSAPAT PRÓBÁLT VISSZAJUTNI ODA, AHONNAN ELINDULT

KOLOZSVÁRI SZALONNA - EZERÉV
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.07.08.


Jöjjön a szokásos kérdés: mit tudhatott mindebből István? És rögtön a válasz: mindent. Sokkal többet, mint amennyit mi valaha tudni fogunk:...

ITT OLVASHATÓ

NÉGY GYEREKET MÁR KIHOZTAK, MOST KÉSZÜLNEK A TÖBBIEK MENTÉSÉRE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: jdesi
2018.07.08.


Négy - de egyes jelentések szerint 6 -gyereket kimentettek a thai barlangól vasárnap estig, amikor felfüggesztették a mentést hétfő reggelig.

Ami eddig kiderült a terület kormányzójának a nyilatkozatából:
- Mind a négy kimentett gyerek jó egészségi állapotban van. A fő veszélyt a kevés oxigén jelentette, de nincs jele annak, hogy maradandó károsodást szenvedtek volna.
- Tíz perccel gyorsabban jutottak ki, mint ahogy azt a próbák alapján kiszámolták.
„Nem tudjuk még a megmentett fiúk nevét, de biztonságban és jó állapotban vannak.
- 13 külföldi és 5 thai haditengerészeti búvár vett részt a mentésben. Közvetlenül 90-en dolgoztak az akcióban, ötven külföldi és negyven thai
- A kimentett fiúk olyan búvármaszkot viseltek, amely betakarta az egész arcukat és a mentő búvárok vezették át őket a szűk, vízzel telt járatokon.
- Új oxigénpalackokat kell bejuttatni, hogy folytatni tudják a mentést.

Amit még tudunk:
- A fiúkat a barlangtól közel egy órányira lévő kórházba vitték mentőautókkal.
- Közel ezer újságíró tudósít a helyszínről, a világ valamennyi médiuma tudósít a mentőakcióról.
- A FIFA elnöke meghívta a fiúkat a moszkvai foci VB döntőjére, most azt kérik tőle, hogy az életüket a mentésben kockáztató mentőcsapat tagjait is invitálja meg.
-Trump elnök szokásos twitter üzenetében jelentette be, hogy minden segítséget megadnak a mentéshez

VIDEÓBÍRÓT A KÖZÉLETBE IS!

168 ÓRA ONLINE
Szerző: MÁTYÁS GYŐZŐ
2018.07.08.


A labdarúgó-világbajnokság forradalmi újítása tulajdonképpen indukálhatna egy tágabb horizontú szemléletváltást is. Vagy legalábbis jó volna ilyesmiben reménykedni.

Van ugyanis e látszólag szimpla technikai segédeszköz bevezetésének egy nagyon fontos szimbolikus üzenete: az, hogy a tények igenis számítanak!

Nincs még egy sport, ami ennyi nézőt vonzana szerte a glóbuszon, mint a foci, ami egyben a világ talán legjelentősebb szórakoztatóipari üzletága is. Ámde láss csodát, eddig a futball a hihetetlenül gyorsan változó világban maga volt az állandóság, az eleven hagyomány megtestesítője. Részint ez adta vonzerejét: szabályai alig vagy nagyon keveset változtak (tessék ezt összevetni, mondjuk, a vízilabdával), a játék struktúrája ugyanolyan, mint hatvan éve.

Csakhogy az idők során radikálisan megváltozott a futball tempója, dinamikája, ritmusa. S ekként a játék legfontosabb „kelléke” s egyben fő autoritása, a bíró mind kevésbé volt képes követni a mérkőzés történéseit. Márpedig a futball – okkal – a megkérdőjelezhetetlen autoritás modelljére épül: a játékvezető döntése szent és megmásíthatatlan. Csak míg a bírónak a játék hevében, a pillanat tört része alatt kell döntenie, a közönség ma már kivetítőkön és a képernyőkön újra és újra megtekintheti a legkülönbözőbb szögekből visszajátszott akciókat, s így azonnal kiderülhet, hogy a bíró tévedett. Az pedig a játék halálához vezetett volna, ha a néző a kommunikációs technika vívmányai révén állandó perceptuális fölénybe kerül a bíróval, az autoritással szemben. A videóbíró alkalmazásával a játékvezető a döntéshez megkapja – kodifikált esetekben –ugyanazt a lehetőséget, amit a világon mindenki más: újranézheti, számtalan aspektusból vizsgálhatja az eseményt, vagyis ellenőrizheti a „tényeket”.

S ez a legfontosabb – a sporton túlmutató – tanulsága ennek a fejleménynek:

ha nem veszik figyelembe a tényeket, ha nem a valóságban lejátszódott történések alapján születnek a döntések, a futballnak egyszerűen vége.

Nyilván lesznek viták arról, hogy konkrétan a futball-világbajnokság során miként debütált a rendszer. A lényeg azonban az innováció filozófiája, vagyis a tények fontosságának „felfedezése”.

Amely tanulságnak az élet más területein is lehetne jelentősége a paradoxia korában. Paradoxia, mert ma egyfelől tombol a digitális forradalom, másfelől meg az álhírek, a manipulatív hazugságok, a konteók, az okkult babonaságok fiesztája zajlik. Soha ilyen tűpontos eszközei az embernek nem voltak a megfigyelésre, s talán soha ennyire renyhe nem volt az ember késztetése a látásra. Persze megvannak a szociálpszichológiailag jól megragadható okai annak, hogy az emberek miért zárkóznak el a kellemetlen tények, a zavaró igazságok elől, és hagyják, hogy elbódítsák, elandalítsák őket a számukra gyártott manipulatív, propaganda szólamok. De ez akkor is maga az apória posztmodern tobzódása. Infokommunikációs robbanás, ami végül a post truth, a post facts világához vezet...

ITALEXIT HELYETT KÖLTSÉGVETÉSI UNIÓ

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: FORGÁCS IMRE
2018.07.08.


Az Európai Unió nemcsak a menedékkérők miatt tanácstalan, az euróövezet reformjában is rengeteg a bizonytalanság. Egy sor okból közös költségvetésre lenne szüksége az eurózónának, de ezzel szemben továbbra is nagyon erősek az ellenérzések.

A több mint hatszáz menekültet szállító Aquarius mentőhajó kitiltását – friss felmérések szerint – az olaszok többsége támogatja. Matteo Salvini, az új belügyminiszter látszólag hátradőlhet: népszerűsége nőtt, miután Brüsszel 2015 óta nem sokat tett a válság enyhítése érdekében. A migránsozó politika azonban Olaszországban sem old meg semmit. A menekültek számának növekedése egyre riasztóbb. Az ENSZ illetékes főbiztossága világszerte 66 millió szerencsétlen sorsú embertársunkról tud, de kutatók szerint egyedül a Száhel-övezetben több tízmillióan várják, hogy észak felé indulhassanak. Márpedig egy ilyen méretű afrikai exodus alapjaiban rengetné meg Európát, s a válság tagállami szinten biztosan nem kezelhető. 

Az Európai Unió nemcsak a menedékkérők miatt tanácstalan, az euróövezet reformjában is rengeteg a bizonytalanság. Az olasz populisták felelőtlen kampányígéretei a közös valutát és az Uniót is alapjaiban fenyegetik. A megoldás kulcsa a németek kezében lenne, ám a keresztényszocialistákat (CSU) csak az őszi tartományi választások érdeklik. Seehofer belügyminiszter vélhetően ezért zsarolta meg lemondása felajánlásával Angela Merkelt. A német kancellár és a francia elnök láthatóan előremenekülnek: Mesebergben az euróövezeti költségvetésről is komoly bejelentést tettek. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői lényegében ugyanezt javasolják: az új pénzügyi eszköz idővel az olaszhoz hasonló válságok kezelésében is segíthet...

JÓ IRÁNYBA MOZDULTAK A KORDONOK A BUDAPEST PRIDE-ON

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.07.07.


Bár idén is voltak kordonok a Budapest Pride-on, de azok a legtöbb helyen arra szolgáltak, hogy a maroknyi szélsőjobboldali ellentüntetőt távoltartsák. És hát nagyjából ez is a lényeg: lezárásokról, kordonokról, és minden egyéb kellemetlenségről egy maroknyi ellentüntető miatt beszélünk a Budapest Pride kapcsán.

Idén úgy döntöttem, hogy mivel már láttam elég sok Pride-ot, és úgy tűnt, összeállhat egy erős szélsőjobboldali ellentüntetés, velük tartok, kívülről követem az eseményeket. Nem állt össze. A Hősök terétől a Kodály Köröndön át egészen a Budapest Parknál meghirdetett ellentüntetésig nem találkoztam olyan csoporttal, ahol az ellentüntetők száma meghaladta volna az 50-et (oké a Budapest Parknál lehet, hogy 200 is volt a vége a Romantikus Erőszak koncertjén, de az annyira érdektelen volt, hogy inkább hazajöttem).

Persze az, hogy tízezer ember vonult fel, és velük szemben 120 ellentüntető volt, nem mutatja kristálytisztán az LMBTQ emberek elfogadottságát a társadalomban, de azt igen, egyáltalán nem mobilizál senkit, hogy ellenük tüntessen. Ez érdektelenné vált.

Mára semmi szükség sincs a kordonokra. Egészen abszurd volt az Oktogonnál, hogy a kordon mindkét oldalán a Pride-ra igyekvő emberek álltak nagyrészt, és mégis csak csiga lassan tudtak bejutni a rendezvényre a későn érkezők, sokan kívül maradtak. Vagyis mégis van szükség a kordonokra. Körbe kell kordonozni a bejelentett ellentüntetéseket, a felvonulásnak meg mennie kell a saját útvonalán. Ha pedig ez megtörténik, akkor valójában fél óránál tovább még a közlekedést se fogja zavarni a felvonulás.

Ellenben így legalább többször is tudtam tesztelni a beléptetést, a becsatlakozást a menetre, ami nem volt egyszerű, és a rendezők és a rendőrség részéről több kommunikációval jobban ment volna, de azért ahhoz képest, ami az elmúlt években volt (tavaly is csak úgy tudtam visszamenni még sajtósként is a menetbe, hogy szóltam egy ismerős menetkísérőnek), nagyon sima volt. És nem csak ez a fontos, hanem az is, hogy látszik a fejlődés évről-évre a rendezésben és a rendőri biztosításban is.

Tehát érdemes leszögezni, hogy az a harc, amely arról szól, hogy lehet-e az utca a felvonuloké, eldőlt...

TUDJÁK, HOGY ESÉLYTELEN, A FIDESZ MÉGIS MEGPRÓBÁLJA TÖNKRETENNI

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: TÓTH RICHÁRD
2018.07.08.


Észérvek helyett erőből nyomta le a kormánypárt a józsefvárosi időközi polgármester-választást megelőző kampányt. Hódmezővásárhely után nem fér bele még egy meglepő vereség, országos ügy lett egy helyi választásból. Győri Péter küzdött és megpróbálta összeterelni az ellenzéki tábort. Helyzetjelentés Józsefvárosból...

TAKARMÁNYKENYÉR - A MAGYAR SZOCIALIZMUS KENYERE

ARCANUM BLOG
Szerző: arcanum admin
2018.07.07.


"A mindennapi kenyér minősége és mennyisége kétsegbevonhatlan befolyással van nemcsak a puszta életre, de a jólétre, erkölcsiségre, sőt a miveltségre nézve is." (K.T.K., Vasárnapi Újság, 1879.) "Soha ilyen savanyú kenyerünk nem volt. Nem beszélve arról: az olcsó kenyeret felvásárolták takarmánynak. Azzal etették a sertéseket, kevésbé volt költséges, mint kukoricát venni, pláne termeszteni." Így tekintett vissza a szocializmus évtizedeire Vajda János a Népszavában 1990-ben. És tényleg. Soha annyi kenyeret magyar disznó nem evett, mint a szocializmus évtizedeiben. Soha olyan olcsó és soha olyan rossz nem volt a kenyér Magyarországon békeidőben, mint a kommunista hatalomátvétel utáni három évtizedben. 

Kenyérhiányról addig írt a sajtó, amíg az - a háború után - természetes volt, és amíg léteztek lapszerű lapok. 1948 után a sajtóban - és csak ott - már nem volt kenyérhiány. 1951-ben például egyetlenegyszer fordult elő ez a szó az Arcanum adatbázisában. Amikor arról írt a Szabad Nép, hogy Pécsett éppen a felszabadulás évfordulóján nem volt kenyér. Ez csakis a városi tanács bűne lehetett, mert miközben az egyéni pékek lisztkiutalását nagyon helyesen csökkentették, a községi kenyérgyárét meg növelték, az üzleteket nem utasították, hogy a rendeléseiket is irányítsák át a kenyérgyárhoz. Ezért a gyárban rohadt a kenyér, ami a boltokból hiányzott. De ez még semmi: "A tanács hibáját még azzal is tetézte: az április 4-e óta eltelt közel egy hónap alatt nem gondolt még arra, hogy e mögött a súlyos mulasztás mögött megkeresse az ellenség kezét." Azért 1952-53-ban sem tagadta a magyar sajtó, hogy milyen súlyos a kenyérhiány - Szíriában, a gyarmati sorban sínylődő országokban és pláne az áruló Tito Jugoszláviájában.

Magyarország 1945 után jó két évtizedre elvesztette önellátó-képességét kenyérgabonából. A vetésterület az ipari növények előtérbe állításával jelentősen csökkent, a kollektivizálási hullámok és az egyéni gazdaságok ellehetetlenítése folytán sok százezer ember hagyta el a mezőgazdaságot. A hátrahagyott földek jelentős része műveletlen maradt. A gabonafélék termésátlagai sokáig stagnáltak vagy alig emelkedtek. A mezőgazdaság termelésének egyre nagyobb részét exportálták. A hagyományos paraszti életformával együtt gyorsan visszaszorult a házi kenyérsütés, viszont az agyontámogatott, irreális kenyérár szinte korlátlan keresletet gerjesztett. Mindebből következett a hiány és a rossz minőség. Sztálin halála és az 1953-as politikai irányváltás kibontakozása után a sajtóban már lehetett írni a gondokról, de azok valódi, strukturális okairól persze nem...

A PALKOVICS-LOVÁSZ VITÁRÓL AVAGY AZ ELSŐ NAGY AKADÉMIAI BOTRÁNY

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2018.07.07.


Nem hasonlítanám össze a két esetet. Kóka János akkoriban kiállt és azt mondta, a földdel kell egyenlővé tenni azokat a kutatóintézeteket, amelyek nem eredményesek. Másrészről azt állította, Magyarországon gyakorlatilag nincs komoly tudós ember, mert aki az volt, már meghalt. Tőlem hallott valaki olyat, hogy minősítettem volna bármely kutatóintézet vagy akadémikus kollégám tevékenységét? Az MTA reakciója azonban jelentősen eltér a 2005-ben tapasztalttól. Annak idején az Akadémia elnöke a miniszterrel leült a Friderikusz mostban, hogy elbeszélgessenek ezekről a kérdésekről, most tüntetések szerveződnek és fenyegető nyilatkozatok hangzanak el.” (Palkovics László miniszter)

A "két eset" közül az első a 2005-2006-os Kóka János-Magyar Bálint-Boda Miklós-Szabó Csaba nevével fémjelzett támadás volt a Magyar Tudományos Akadémia ellen. 2005 tavaszán egy közgazdásztalálkozón Kóka János miniszter azt találta mondani, hogy „Az MTA-nak azon területeit, amelyek nem szolgálják közvetlenül a versenyképességet, a földdel kell egyelővé tenni, mert csak porosodó iratokat gyártanak… A magyar tudósokkal az a gond, hogy akik meghatározók vagy alkottak valami maradandót, már nem élnek.” Ezek után bocsánatot kellett kérnie Vizi E. Szilvesztertől az MTA akkori elnökétől. Ez azonban csak a történet kezdete és nem a vége.

A nemigazán SZDSZ-távoli Boda Miklós az NKTH elnöke (ez volt az OMFB utódja illetve a Pálinkás-féle NFKHI elődje) jelentős (1.4 milliárd forintos) támogatásban részesített egy Szabó Csaba nevű, nemzetközi hírű, korábban Amerikában dolgozó farmakológust. 2006. március tizenötödikén a Gyurcsány-kormányzat a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetésben részesítette Szabót, aki akkor a Semmelweis Egyetem Technológiai Transzfer Irodájának igazgatója volt. Röviddel később a Semmelweis Egyetem elutasította Szabó egyetemi tanári kinevezését. Ennek kapcsán tört ki a botrány. Szabó egy hosszabb cikket jelentetett meg az Élet és Irodalomban, amelyben igen határozott kritikát fogalmazott meg a magyar tudományos élettel kapcsolatban. Szabó akkori szövege és a Palkovics Lászlónak tulajdonított vélemények között valóban van valamennyi hasonlóság. Szabó kiadott egy könyvet Kamikaze molekulák címmel, amelynek a második részében összefoglalja az akadémiai rendszerrel kapcsolatos kritikus észrevételeit. Ami ezek után történt az szintén jelentős hasonlóságot mutat a jelenlegi üggyel, egy cikk jelent meg a Nature-ben, Hungary's science academy slammed obsolate címmel. A cikkre Fábri György az MTA akkori kommunikációs igazgatója választolt és még abban a számban megjelent egy cikk Szabó Csabától Hungary: Academy needs more than internal reform címmel.

2006-ban az MTA elnöksége (most is szó van erről) összehívott egy rendkívüli közgyűlést. Aztán szeptember 17.-én a Magyar Rádióban elhangzott egy beszéd, ami mindent megváltoztatott (ma jelent meg egy cikk a politico-n arról, hogy minden valószínűség szerint egy Black Cube nevű izraeli magántitkosszolgálati szervet bíztak meg valakik, és vélelmezhetően nem az ellenzék, magyar civilszervezetek lejáratására, vannak országok, ahol ennek lenne következménye, Magyarország nem tartozik ezen országok közé).

Palkovics Lászlót ebben a pillanatban cégéres fasiszta bérgyilkosok képviselik a rezsimsajtóban, nem Szabó Csaba vagy Vajta Gábor professzorok, a post-truth, post-shame, anything-goes korszakban már nem folynak viták. Palkovics László valójában nem is akar vitatkozni Lovásszal, sem a Friderikusz Showban, sem máshol, hiszen ha akarna vitatkozni, akkor már publikált volna vagy valamilyen komoly ember egy vitairatot a kormányzat tudománypolitikájáról. Nincsenek komoly emberek Palkovics környékén(ő maga azért komoly ember, nem becsületes ember, de a maga módják komoly ember), még félkomoly emberek sem, kizárólag a köztörvényesség határán mozgó, bármire kapható senkiháziak. A megadják már régen leírták, hogy az értelmiség nem létezik, és ha esetleg létezne, akkor sem beszélhet bele "politikai döntésekbe". A "politikai döntés" pedig már megszületett, és nem Palkovics hozta meg, hanem Orbán Viktor. Szükség lenne tisztességes vitára az Akadémiáról, de Magyarországon ez már nem lehetséges. Ugyanis nemcsak a vita, hanem a tisztesség intézménye is megszűnt Magyarországon. Once and for all...

BŰVÉSZKEDÉS A SZÁMOKKAL

MAGYAR NARANCS 
- MATERIA MEDICA BLOG
Szerző: KÖKÉNY MIHÁLY
2018.07.07.


A politikában az igazság pillanata a költségvetés összeállításakor jön el. Az egészségügy új vezetése nem vizsgázott valami fényesen.

Hiába folyik bűvészkedés a számokkal, rejtenek el itt-ott olyan előirányzatokat, amelyek ágazati célokra (is) fordíthatók, a parlamentben tárgyalt, a 2019. évi költségvetésről szóló törvényjavaslat szerint az egészségügy forrásai jövőre sem lesznek elégségesek megbízható és minőségi szolgáltatások nyújtására.

A kormányzati kommunikáció folyamatosan harsogja, hogy nőnek az egészségügy pénzügyi lehetőségei. Az kétségtelen, hogy az egészségbiztosítás ún. természetbeni kiadásaira 107 milliárddal több jut jövőre, mint amennyit tavaly szánt erre az állam. Reálértéken számolva a növekedés azonban sokkal kisebb. Az „ágazati” pénzromlás üteme rendre meghaladja a lakossági inflációt és ne feledjük, hogy ezt a költségvetést 315 forintos euró árfolyamon tervezték, azóta azonban 5 százalékot veszített a magyar fizetőeszköz értékéből. Drágul az import, és a gyógyító intézményekben a szükséges berendezések, alkatrészek, gyógyszerek jelentős hányada nem hazai termék. Ha emellett figyelembe vesszük a kórházi tartozások minden évben 60-80 milliárdig növekvő mértékét is, máris szerényre apadtak a lehetőségek...

EZ VOLT A 2018-AS BUDAPEST PRIDE

444
Szerző: CZINKÓCZI SÁNDOR
2018.07.07.


Szombaton tartották a  23. Budapest Pride programsorozat záró rendezvényét, a Merj nagyot álmodni! mottóval meghirdetett felvonulást. Idén is több ezren gyülekeztek a Városligeti fasornál, hogy zenére vonuljanak a Parlament elé...

ITT NÉZHETŐ MEG

FONTOS VÁLASZTÁSON DERÜL KI, HOGYAN ÁLL MOST A FIDESZ ÉS AZ ELLENZÉK

INDEX
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2018.07.08.


Vasárnap választ új polgármestert Józsefváros, miután az eddigi polgármester, Kocsis Máté parlamenti mandátumot szerzett, és a két posztot nem viheti egyszerre a törvény szerint. A VIII. kerületi időközin a teljes baloldali ellenzék (LMP, Momentum, Párbeszéd, MSZP, DK, Liberálisok, Szolidaritás) és a helyi civilek által támogatott, de hivatalosan független Győri Péter küzd meg Sára Botonddal, az önkormányzat fideszes alpolgármesterével. A Jobbiknak anyagi gondjaik vannak, így nem indulnak a választáson, sőt, nem is foglalkoznak vele a nyilvánosságban.

Az új polgármester csak egy rövid ideig, a 2019-es őszi önkormányzati választásig tölti be a tisztséget, a választás egyfordulós, érvényességi küszöb nincsen...

MÉSZÁROS, A GÁZSZERELŐZSENI BIRODALMA

CIVILHETES
Szerző: LŐRINCZ CSABA
2018.07.08.


Néha nem engedi meg a puszta büszkeség, hogy irigység nélkül tekintsünk az emberek sikerére. Orbán Viktor gyerekkori pajtásának esete nyilván nem ilyen.

Hogy miért? Pofátlan és minden valószínűség szerint érdemtelenül ölébe hullt gazdagságról van szó. Az irigység – légyen bármily esendő dolog – ily módon az igazságot rejti.

Ahogy arról több lap is beszámolt, emberünk állítása szerint azzal sincs tisztában, mekkora vagyon mozog hájas keze alatt. Ezzel persze a helyzet komolyságát nem tudtuk kellően szemléltetni, hiszen azok sincsenek gyakran tisztában anyagi helyzetükkel, akik fizetésből élnek, és autót ugyan vesznek, de parkolóhelyre már nem telik. Vagy a minden átgondolás nélkül igénybe vett hitelek.

Visszatérve Mészáros vagyonára, nem meglepő – kormányon belül betöltött funkcióját tekintve különösen – hogy a vagyonáról elképzelése sincsen.

E hiányosságát pótolni szándékolta az Index is, amely külön cikkben foglalkozik a tekintélyes leltárral.

Az Átlátszó ezért most drónos videóriporttal próbálta számba venni a főbb érdekeltségek egy részét, mivel egyre nehezebben felfogható mértékű vagyon kerül át nyíltan is Mészárosékhoz. Csak az elmúlt egy hétben például megtudhattuk, hogy hozzájuk kerül egy nagy, Alkotás utcai irodaház, illetve az egyik fő cége elnyert egy 2,4 milliárdos építési közbeszerzést.

És még mondják, hogy a tündérmesék nem igazak. Kár, hogy nem a szerencsét próbáló legkisebb gyermek sztorija ez, hanem a telhetetlen kisgömböcé.

Ilyenformán az a hír, ami egy évvel ezelőtt került nyilvánosságra, hogy Mészáros vagyona alig fél év alatt ötszörösére nőtt, nem tűnik olyan nagy manővernek. Hogy közben az ország több mint fele mélyszegénység alatt él, senkit nem érdekel.

Mindenesetre, kiindulva abból, hogy emberünk kábé annyira lehet zseniális, amennyire Orbán korrekt, újfent megokoltnak tűnik a feltételezés, hogy sokkal inkább pénzmosó eszköz Mészáros, mintsem géniusz
.

ITT OLVASHATÓ

NEM KÉTSÉGES, A NEMZETI EGYÜTTMŰKÖDÉS RENDSZERE IGYEKSZIK BEDARÁLNI AZ MTA-T IS

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.07.07.


Úgy tűnik, nem kegyelmez a Nemzeti Együttműködés Rendszere senkinek és semminek. Ezúttal a tudomány kisszámú, ám befolyásos képviselőjére akarja ráerőltetni a NER kényszerzubbonyát Palkovics miniszter úr segítségével Orbán Viktor. Bár Mészáros Lőrinc viszonylatában aprópénznek számító összegekről vitáznak a felek, ám ezek a milliárdok a magyar szellemi kapacitás legjavát támogatták eddig. Most már azonban az sem számít, hogy a sikeres magyar tudományos életet milyen áron aprítja fel a kormány.

Palkovics László elveszítette akadémikus jellegét azáltal, hogy hajlandó saját kollégáit is beterelni a NER aklába, ahol már ott vannak a pedagógusok, az orvosok, a közhivatalnokok, az újságírók döntő többsége, az alkotmánybírák, de a Fidesz által pénzelt vállalkozók és politikusok sem kivételek. Orbán Viktor azzal, hogy a tudományos élet legmagasabban jegyzett tagjait alázza meg a kutatási pénzek központosításával, azt üzeni, senki se reménykedjen, mindenki sorra kerül egyszer.

Palkovics hiába érkezett a tudományos életből, mára már a politikusok sunyi módszereit használva szívatja egykori kollégáit. Előbb elhitette az MTA elnökével, hogy a kormányt érdekli a szakma véleménye a tervezett „reformokról”, majd Lovász Lászlónak rá kellett döbbennie, hogy a miniszter lóvá tette. Kétségtelen, hogy a tudomány nagy tiszteletben álló képviselőit olyan lendülettel rántották le a sárba a kormány végrehajtó emberei, hogy sokan elgondolkodtak azon, vajon milyen bűnük lehet azoknak az akadémikusoknak, akikkel ilyen alpári módon bánt el a bosszúálló kormány?

A válasz egyszerű: Az MTA bűne mindössze annyi volt, elhitte magáról, hogy kivételezett helyzetben van, vagyis, nem mer elmenni a kormány odáig, ahol már ők is célponttá válhatnak. Pedig a NER többször bebizonyította, az egyik legfontosabb ismérve pont az, hogy nem tesz senkivel kivételt. Ha egy szakma, egy társadalmi csoport, egy cég úgy gondolja, hogy párhuzamosan létezhet a Nemzeti Együttműködés Rendszerével, vagyis, nem kell gesztusokat tennie, hajbókolnia, netán jattolnia a politika nagyhatalmú urainak, akkor nagyot tévednek...

A NEMZETI EGYÜTT-NEM MŰKÖDÉS RENDSZERE FELÉ II.

MÉRCE BLOG
Szerző: VARGA 'NEFELEJCS' GERGŐ
2018.07.04.


Európa! Európa! – zengi a tömeg, ki tudja hányadszorra. Futball-rigmus humor kíséri a menetetet, egyre fáradtabban, bár még páran próbálkoznak azzal, hogy saját üzeneteiket a „tüntető-twitteren” keresztül megskandáltassák: megtapsoljuk magunkat, de az egész élmény disszonáns. Menetelünk az üres kormányzati épületek és boltok között. Néhány csoport próbálkozik azzal, hogy irányt adjon a tömegnek – így kötünk ki megint az Oktogonon, ahol a tétlenségbe olvad a közeli boltosok és az éjszakai utazóközönség frusztrációja.

Pedig amikor összegyűltünk, még volt egyfajta eufória, egy érzés, hogy most együtt vagyunk, hogy most tehetünk valamit, hogy most majd megmutatjuk: de az este végére fáradtak és céltalanok vagyunk, egymás közt szidjuk a beszélőket vagy a zenei kínálatot (vagy beszédek híján: hogy miért csak zene volt). A sajtóban még megnézzük, hogy mennyien voltunk, rajta vagyunk-e a képeken, sorra állítják át emberek a profilképeiket, majd a következő eseményen már ennyien se leszünk, míg az egész eseménysor vagy az ebből elstartoló kezdeményezés idővel érdektelenségbe fullad.

Ennek a jelenségnek az elméleti hátteréről szólt részben az előző cikk, (de ajánlom a témában még Éber Márkot, Krasznahorkai Emmát és Pap Szilárd Istvánt), viszont érdemes szót ejteni a tüntetésről, mint jelenségről és funkcióról, mert ebből felvázolható, hogy a következő években milyen lehetőségeink vannak az ellenállásra.

Az elmúlt években megszokott tömegjelenetek mind a szokott formulát követték:
1. a kormány bejelent valamit, ami ellenérzést vált ki a sajtóban, ellenzékben és a közvélemény egy részében,
2. valaki bejelent egy demonstrációt facebookon
3. összegyűlünk, tüntetünk, meghallgatjuk a beszédeket, hazamegyünk
4. nem igazán történik semmi (a Netadó pedig a hülye kivétel, ami erősíti a szabályt, nem pedig az etalon)

Ez az ismétlődő jelenet csak úgy lett mérhetővé, hogy hányan jelentek meg: de a hatalom láthatólag akárhány embert képes ignorálni. Ez részben ahhoz vezetett, hogy a tavalyi diskurzus egy részét az erőszakmentesség kérdése ölelte fel – tévesen, hisz ami ezeket összeköti, az a tüntetések szerepének egy téves megfogalmazása.

Nem feltétlen egyéni hibákról van szó persze – amennyire a magyar közvélemény értesül a világszerte lezajló tüntetésekről, azok általában mind a „jó nép” vs. „gonosz satrapa” felosztásban történtek, sokszor függetlenül a kontextustól, azt az illúziót keltve (és kergetve), hogy az elégséges mennyiségű, és fotókon jól prezentálható tömeg formája elég a Jó győzelmének lényegéhez...

HA BAJ LESZ, ÉN MEGYEK - MIGRÁCIÓRÓL NEM, SEGÍTŐ SZÁNDÉKRÓL VISZONT MESÉLNEK AZ ÖNKÉNTES TARTALÉKOSOK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.07.08.


Több mint nyolcszáz embert kellett evakuálni, és többen is életüket vesztették az utóbbi néhány napban Romániában, mert nem tudtak felkészülni a jelentős mennyiségű csapadék okozta áradásokra. Az interneten videók terjednek arról, milyen válogatott borzalmakat kell átélnie annak, akinek nemcsak a szülőházát, ingóságait, hanem adott esetben az idős, beteg, mozgáskorlátozott szüleit is elviszi az ár. Feldolgozhatatlan a látvány, a képek beleégnek a retinánkba, önkéntelenül is a segítség formái után kutatunk az agyunkban.

Árvízhelyzet, iszapkatasztrófa, földrengés, erdő- vagy szántótűz, bármi, ami megrengetheti a békeidőket – ezen indokokra hivatkoznak általában azok, akik vállalkoznak arra, hogy belépjenek a Magyar Honvédség önkéntes haderőszolgálatába. A megható családi történetek, az átélt traumák vagy épp a társadalom segítésének szándéka előtt érdemes tisztelegni. Emiatt lehet jószándékúnak, esetenként megható hazafiasságpróbának tekinteni a katonai önkéntességet. Főként, amióta a tartalékosrendszert területvédelmi elvek mentén szervezte át az Orbán-kormány.

Ami bejött. Legalábbis míg 2010-ben csupán tizenhét tartalékos katonánk volt, most már hétezer felett van a létszámuk, és ők – egyrészt a fiatalok, sokszor diplomások, valamint a már középkorú „sorkatonaság-nosztalgiások” – valóban elkötelezettek a haza védelme iránt. Ott lennének, ha baj lenne, tudják, mit és hogyan kell tenni krízishelyzetekben, hajlandók időt áldozni tanulásra, képzésre. Nem háborúra készülnek, külszolgálati, határvédelmi képzést például a legtöbb esetben nem is kapnak, viszont katasztrófa- és válsághelyzetekben képesek lesznek szervezett módon, csapatként együttműködve cselekedni...

A VIKINGGÉ VÁLÁS ÚTJÁN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Balázs
2018.07.08.


Vannak az ember életében olyan kihívások, melyekre a legkevésbé sem számít, egyszer csak ott vannak, ám utólag sokszor kiderül, hogy az ember éppen ettől érzi úgy, hogy él. Így járt ezzel a mai ajánló egyik szerzője is. Aztán közelebbről is megnézünk egy krakkói esküvőt, végül kiderül, milyen az élet a Himalája kopár hegyei között.

A Nordic Race egy verseny, ahol akadályokat kell venni és lefutni egy bizonyos távot. Ami elsőre egyszerűen hangzik, ám mint Balázs beszámolójából kiderül, ennél azért jóval keményebb kihívásról van szó.


"A felkészülés

No, nagyon boldog is voltam, mert szerettem volna menni, noha nem voltam biztos benne, hogy megérne ez a story 550 DKK-t, ezért nem neveztem volna magamtól. Nagyjából idáig tartott a boldogságérzet.

Egy héttel a verseny előtt kötöttünk egy fogadást, hogy ha egy hétig nem dohányzom, akkor ő fizet egy ebédet nekem, ha nem bírom, akkor én neki – erről egy péntek esti sörözés közben egyeztünk meg, mentségemre szóljon.

Botrányos hét volt, egyszerűen nem voltam motivált, hogy abba hagyjam a dolgot, de ennek ellenére egy teljes hétig le is tettem. Egészen a következő péntek estéig, a verseny előtti napig.

Akkor ugyanis a cégnél egy rendkívüli esemény volt, mégpedig sörkóstolás. 8 db különböző sört kóstoltunk hármas csoportokban, közben pedig a cégünk CTO-ja prezentációt tartott a sörök összetételéről, gyártásáról, eredetéről, a végén pedig volt egy kvíz.

Valahogy 4 körül pedig hazakerültem és nagyjából 2 liter víz elpusztítása után úgy éreztem, készen vagyok a másnapi megmérettetésre. Egyébként, hogy kerek legyen a story, nem edzettem igazándiból a verseny előtt nagyjából 1-2 hónapja már..."...

LASSABBAN FOGYUNK, JOBBAN ÉLÜNK, DE BOLDOGTALANOK VAGYUNK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: GULYÁS ERIKA
2018.07.07.


A KSH legfrissebb kiadványa 24. alkalommal foglalja össze az előző év gazdasági és társadalmi folyamatait a számok tükrében. Nagy vonalakban javul az életünk, egész addig, amíg el nem jutunk a részletes adatsorokig és az emberig.

Kissé lassult a népesség fogyása, de egy év alatt 27 ezerrel lettünk kevesebben, így idén januárban már csak 9 millió 771 ezer fő volt Magyarország népessége - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hét közepén megjelent évkönyvéből. A legtöbben 1981-ben voltunk, akkor még 10 millió 713 ezer főt mutatott a statisztika, azóta elvesztettünk így vagy úgy egymillió magyart. A baj csak az, hogy ha az ember tovább olvassa az évkönyv számsorait és eljut odáig, vajon hány magyar dolgozik külföldön, és lehet-e tudni, vajon közülük hányan jönnek majd haza és a fiatalok közül mennyi azok száma, akik végleg más országban képzelik el a jövőt, a kötet nem kínál egyértelmű válaszokat.

A kiadvány szerint egyre kevesebben mennek el és tavaly 9 százalékkal többen vándoroltak vissza Magyarországra azok közül, akik az utóbbi években külföldön kerestek munkát. Azt viszont nem lehet tudni, hogy jött ki ez az eredmény, mert eddig többnyire csak találgattak a szakemberek a kivándoroltak számáról, vagy legalábbis tagadták a közkeletű 600 ezer fős létszámot. A másik oldalon valamivel biztosabbnak tűnő adatokkal találkozni, ezek szerint 1981 óta 200 ezer fővel lettünk többen a támogatott bevándorlás következtében – a jelenlegi kormány által sokat támadott migráció tehát valamire mégis jó lehet. 2018. január 1-jén a jogszerűen és huzamosan Magyarországon tartózkodó külföldi állampolgárok száma 156 ezer fő volt, az ország népességének 1,6 százaléka. Az itt élő külföldiek túlnyomó többsége Európából, ezen belül a környező országokból, főképp Romániából, Németországból, Szlovákiából, valamint Ukrajnából érkezett.

A tavalyi számok alapján ki lehet jelenteni, hogy a kormány módszeresen sulykolt családpárti mondatai ellenére kevesebb gyerek született, mint az előző évben – igaz, nagyjából 20 ezer fővel kisebb lett a szülni képes nők száma is. Ráadásul 2017 telén ismét erős influenzajárvány söpört végig az országon, amibe sok idős ember halt bele. Ha csak ezt a két adatot vetnék össze az elemzők, a lélekszám csökkenés meghaladná a 40 ezer főt, de a statisztikát nagyban javította a fent idézett bevándorlási többlet.

A lakosság fogyatkozása nem egyformán érinti az ország egyes régióit, tavaly is folytatódott a korábbi belső vándorlás. A Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön volt a legmagasabb a létszám csökkenése, az Észak-Alföldön és Pest környékén a legalacsonyabb. „Megyei szinten az átlagnál gyorsabban fogy Békés, Zala, Nógrád és Somogy megye népessége, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Pest megyében az országosnál fiatalabb korösszetételből adódóan a legkisebb a természetes fogyás mértéke.” 2017-ben is két térsége volt az országnak, ahol létszámbővülést rögzítettek: természetesen a gazdasági központokban, tehát Pest és Győr-Moson-Sopron megyében. A tavalyi adatok alapján folytatódik a tendencia: Szabolcsból és Borsodból menekülnek az emberek, mert nincs elég munka. Pontosabban nincs olyan munka, amit a magyarok elvállalnának, mert közben a határ túloldaláról épp ebbe a térségbe érkeztek a legtöbben.

Már nem emelkedik a házasságok száma

A demográfiai adatokból az is kiderült, hogy megszakadt a házasságkötések számának 2010 és 2016 között tapasztalt látványos emelkedése, tavaly 1200-zal kevesebb pár kötötte össze az életét hivatalosan, mint 2016-ban. Ugyanakkor jó hír, hogy 20 ezernél is kevesebb házasság végződött válással 2017-ben, csökkent az abortuszok száma és egyetlen ponttal ugyan, de javult az úgynevezett termékenységi arányszám, ami megmutatja, hogy a 15-49 éves kor közötti nők átlagosan hány gyermeket szülnek. A KSH jelenti: másfelet...

SZABÓ MAGDA AZÉRT NEM VÁLLALT GYEREKET, MERT NEM AKART A RENDSZER TÚSZA LENNI

KÖNYVESBLOG
Szerző: FORGÁCS KINGA
2018.07.06.Ahogy a legtöbb magyar írónak és költőnek, úgy Szabó Magdának is vannak olyan lappangó írásai, amiket nem ismerünk, mert mindeddig nem jelentek meg kötetben. Amellett, hogy a hagyatékában is lehetnek még olyan kéziratok, amiket nem látott a nagyközönség, sok olyan szöveg is van, amelyek eredetileg különböző időszaki kiadványokban – például a Nők Lapjában vagy az Élet és Irodalomban – jelentek meg. Ezeket a feledésbe merült írásokat kezdte el összegyűjteni és kiadni Urbán László irodalomtörténész.

A Nekem a titok kell című kötetbe eddig ismeretlen novellák, tárcák, vallomások és korai versek is bekerültek, amelyekből Szabó Magdának olyan oldalait is megismerhetjük, amik korábban kevésbé voltak előtérben. Például kiderül, hogyan szerette volna megreformálni az oktatást, milyennek látta a szocialista brigádok életét, vagy hogy miért nem vállalt soha gyereket. Néhány szövegben felfedezhetjük későbbi műveinek – például az Ókútnak – az előzményét is, levelezéséből és interjúiból pedig azt is megtudhatjuk, hogy milyen személyes gondokkal küzdött idősebb korában. A felfedezett kincsekről Urbán Lászlót, a könyv szerkesztőjét kérdeztük, aki azt is elárulta, hogy a közeljövőben folytatása is meg fog jelenni a kötetnek.

Hogyan talált rá Szabó Magda eddig kiadatlan írásaira?

Az első kötetben húsz évnyi gyűjtés munkája van benne. Én magam is debreceni vagyok, ismertem Szabó Magda nénit, de akkoriban valahogy nem fogott meg, pedig kétszer is voltam író-olvasó találkozóján. Aztán olvastam a Nők Lapjában egy nagyon szép novelláját, amire rávetettem magam. Elkezdtem gyűjteni az írásait a régi időszaki kiadványokból és rengeteg izgalmas szöveget találtam. Például kiderült, hogy már egészen fiatalon is publikált, 16-17 évesen a Kisdednevelésben jelentek meg pedagógiai témájú szösszenetei...


PILLANTSUNK ÓVODAI ERŐSZAK MÖGÉ

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.07.07.


Tegnapi hír volt, hogy egy újbudai óvodában elszabadult a pokol. A beszámoló szexuális brutalitásról, és általában erőszakoskodásokról szól. Mindezt a gyermekek „egymás közt” követték el. A Népszava beszámolója szerint. Amelyben a megtett intézkedés tervének emlegetését szintén ismertetik. Ezek esetében az, ami kimaradni látszik sokkal „érdekesebb”, de inkább elborzasztóbb, lehet.

A gyermekek által elkövetett erőszakos események közül az övvel való fojtogatás sem semmi. Különösen azért, mert egy 3-4 éves gyermek ugyan meg tudja fojtani egy társát, de aligha várható el az, hogy a tett folyamán tudatában legyen a tényleges cselekedetének. Egyszerűen azért, mert ebben a korban még azok a dimenziók nem igazán kifejlettek, amelyek a halálokozás valós súlyát felmérhetővé tennék. Egyszerűen elindul egy cselekvési sor, és nem áll le. Amikor pedig ezt kétségbe szeretné vonni valaki, akkor azért nézzen komolyan körül. Akár a saját személyiségében. A regressziós helyzetek közül pontosan ismert a „vörös köd” effektus. Felnőttek között is. Ilyenkor sincs másról szó, mint arról, hogy elindul egy cselekvési sor, bekattan egy cselekvési minta, és kontroll nélkül végigfut. Alkalmasint ezt, tapasztalatom szerint, a pedagógusoknak elmesélik a fejlődéslélektan című tárgy keretében. Amikor tehát pedagógusok láthatóan kerek szemmel csodálkoznak rá egyes eseményekre, akkor az a képzésük igen komoly hiányosságaira is rámutathat.

Az pedig egy igen komoly szervezési problémára, amikor a valós helyzetre fel nem készített óvodapedagógusokat foglalkoztatnak egy olyan óvodában, ahova tudottan a szocializációs deficittel érkező gyermekeket „iskolázzák be”. Márpedig az érintett óvoda a hír szerint olyan, amelyben „jelentősen nőtt azoknak a gyerekeknek a száma, akik „szociális készségekben” eltérnek a koruknak megfeleltethető szinttől, ők jellemzően hátrányos családi környezetből származnak, legtöbbjük a kerületi átmeneti szociális otthonban lakik”. Így az önkormányzat vonatkozó osztálya(i) igencsak sáros(ak) lehet(nek) az ügyben. A veszélyeztető helyzet kialakulásában, illetve a személyzet felkészítésének, a szülők előzetes tájékoztatásának elmulasztásában...

ELKOMONDOROSODÁS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.07.08.


– Már megint vonulgatnak ezek a buzik, hogy szakannának meg. – Ezzel a megállapítással nézett föl az újságjából Pista bá’, a huszonkilenc éves vénember, miközben sztereóban szólt a rádió és a TV is, hogy Pista bá’ tájékozott legyen a nyüves világ folyásáról, és ő az is volt cefetül, azt meg kell hagyni. Mindent tudott, amit tudnia engedtek, ezért volt olyan határozott az ő lelkében, miközben Piroska, a neje lesütött szemmel mosogatott épp a konyha sarkában, és nem tudni miért, de olyan szenvedés ült a szemeiben, hogy Szűz Mária csak jelenthetett volna neki.

Pista bá’ odafülelt a rádióra, amelyik azt tudatta a hívekkel, hogy a buzik útját trágyával szórták fel. Ezt a család ura vihogva hallgatta, Piroska csörömpölt a mosatlannal, Pityuka meg, a hét éves, kis szutykos magyar legény brummogott és berregett, mert a keze repülő volt, a légyszaros plafon pedig a csillagos ég. Táltos pedig, a komondor, nagyképűen nézegette a sarokból, mit is csinál ez a három, de egyáltalán nem törődött velük, mert egy légy incselkedett vele. Csak Pista bá’ tudta azt, hogyan lehet egy kutyának a Táltos nevet adni, de a nyakán meg a karjain húzódó tetkók mutatták, hogy nem volt véletlen a dolog.

Zörgött az újságjával a család feje, Piroska csörömpölt, Pityuka meg berregett Már épp elkészülhetett volna róluk a Szent Család című kompozíció, amikor a szobában fölsírt az újszülött kis Magdus, de olyan élesen, hogy Pista bá’ tekintete teljesen átható lett és pengeéles, amitől Piroska késztetést érzett, hogy a szobába iramodjon, és csak most látszott, mennyire öreg. Nem a kora, hanem az élete miatt nézett ki úgy a nyúlott melegítőjében, mint a saját nagyanyja. Csitította a gyereket, de hiába, hogy Pista bá’ ki is jött a béketűrésből, és foghegyről, nem hangosan, de mégis áthatóan odabökte: – Hallgattasd el, mert ha én teszem, abban nem lesz köszönet.

Tudta ezt Piroska is, és most látszott a szeme alatt a kék folt csak, meg a félelem benne, ahogy nyugtatta a gyereket, amikor csöngettek. Ettől Magdus még élesebben visított, és Pista bá’ is hozzátette a magáét, hogy: – Ebben a kurva lakásban má’ élni se hagyják az embert, hogy baszná meg az Isten. – Táltos is rákezdett az ugatásra, és megint megnyomták a csöngőt, hosszan, mintha rendőrök érkeztek volna elhurcolási szándékkal. De csak Laca volt az, a gyerekkori haver, talpig bőrben, fején kendővel, amitől nagyon erős lett itt, a konyha közepén. Pityuka abbahagyta a berregést, bambán bámult és folyt a taknya, de senki nem törölte meg az orrát, őt meg nem zavarta...

EGY IZRAELI MAGÁNCÉG SEGÍTETT LEJÁRATNI A CIVILEKET KÖZVETLENÜL A VÁLASZTÁSOK ELŐTT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.07.08.


- Azt még nem lehet tudni, hogy a magyar kormánynak köze volt-e a civil szervezetek elleni kémkedéshez, de az példátlan, hogy az érintett, hírszerzésre szakosodott izraeli vállalkozás anyagát bevetették a kampány finisében

- Magyarországnak fel kell tennie magának a kérdést: akar-e továbbra is az EU tagja lenni - mondja a luxemburgi külügyminiszter

- Magyarországon, Lengyelországban és Romániában lassan tovatűnik a demokrácia, Merkel és Macron pedig fékezett habzású nemzetközi kooperációért küzd.

Politico

Egy izraeli magáncég bevonásával valóban kémkedtek a civilek után a magyar választási kampányban. Ezt erősítette meg a Black Cube hírszerző vállalkozás egyik korábbi alkalmazottja, illetve egy olyasvalaki, aki rálát az ügynökség belső ügyeire. Elmondták, hogy a múlt év decembere, illetve idén március között a megbízottak – hamis személyazonossággal - felvették a kapcsolatot olyan civil szervezetekkel, valamint magánszemélyekkel, akik így vagy úgy kötődnek Soros Györgyhöz. A beszélgetéseket felvették, majd a szöveg megjelent előbb a Jerusalem Postban, később pedig a Magyar Időkben, három héttel a választás előtt. A hivatkozásokat Orbán Viktor az NGO-k elleni támadásra használta fel a választási hadjárat hajrájában.

A Black Cube, amelynek székhelye Tel Avivban van, már több botrányba is belekeveredett az USÁ-ban, továbbá Európában. De ha minden igaz, ez az első eset, hogy az általa gyűjtött anyagot bevetették közvetlenül a választásokat megelőzően. A cég szóvivője arra hivatkozva tagadta meg a választ, hogy sosem adnak felvilágosítást az ügyfeleikről, illetve a munkájukról. A két forrás, névtelenséget kérve elmondta, hogy nem tudják, ki fizette a műveletet, és hogy az Orbán-kabinet benne volt-e. A hivatalos magyar kormányfő nem reagált a megkeresésre. Az ügynökök egyébként nem létező vállalkozások képviseletében európai és arab álneveket használtak, de közülük legalább kettő erős izraeli kiejtéssel beszélt angolul. A találkozók színhelye több hotel, illetve elegáns étterem volt, Budapesten, Bécsben, Amszterdamban, Londonban és New Yorkban.

A tel avivi központban a Black Cube alkalmaz egy magyar elemzőt, közölte a korábbi munkatárs. Az irodában főként olyan fiatalok dolgoznak, akik korábban többnyire az izraeli katonai titkosszolgálatnál voltak. A magyar célpontok közül a Nyílt Társadalom Alapítványok Sorostól kapnak pénzt, mások, mint a Migration Aid nem áll kapcsolatban az üzletemberrel. A Helsinki Bizottság ugyanakkor azok közé a civil szervezetek közé tartozik, amelyeket igencsak gyakran támad a magyar kormány. Ellene is irányul a minap elfogadott „Stop, Soros”.

Die Welt

A luxemburgi külügyminiszter úgy látja, hogy létveszélybe került az unió, és főként Magyarországot kell megkérdezni arról, lát-e még jövőt a maga számára a szervezeten belül. Asselborn azzal érvel, hogy ha nem tartják tiszteletben az értékeket, akkor vége az Európa-tervnek. Mint mondta, vannak olyan kormányok, amelyek már nem tekintik helyénvalónak a szolidaritást, a felelősséget, illetve egy másik Európát akarnak. Olyan ez, mint amikor két vonat robog egymás felé: egy adott pillanatban mindenképpen összeütköznek. Példaként Lengyelországot hozta fel, mármint hogy az a nemzetek EU-ját akarja. Csakhogy ebben a rendszerben a kormány dönti el, mennyire szabad a sajtó és az igazságszolgáltatás. Ez azonban már nem az, amire szükség van a kontinensen a 2. világháború után.

A menekülteket szigorúan elutasító Magyarországra utalva a politikus kifejtette, hogy egy kormánynak, amely lesajnálja a közös ügyeket, figyelmen kívül hagyja az alapszerződést, nos, annak fel kell tennie a kérdést saját magának, mennyire tudja még elképzelni a jövőt az unióban. Hozzátette, hogy a menekültkérdésben tanúsított szolidaritás vizsgát jelent az EU fennmaradása szempontjából...

AKÁR

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: LÉVAI JÚLIA
2018.07.06.


...1948-ban Zsdanov rendeletben is elítélte a beszédeiben felsorolt történészeket, művészeket és irodalmárokat, s egyúttal nyilvános bűnbánásra kényszerítette őket. Többségükre hosszú szilencium várt, miközben a családjukat is bevonták a büntetésekbe. Ezt azonban már az alkoholista Zsdanov nem érte meg, mert még az általa sikerre vitt rendelet évében, ötvenkét évesen, szívelégtelenségben meghalt. Ami viszont nem akadályozta meg például a magyar sztálinistákat abban, hogy átvegyék az általa megfogalmazott dogmákat és az ezekkel járó fogalmi készletet, sőt, hogy egy magyar Zsdanovot is kiállítsanak, éspedig szintén hatalmi pozícióba emelve. Ő volt Révai József, aki kétségtelenül jóval műveltebb és árnyaltabb gondolkodású volt mintaadójánál, ám ez csak annál rosszabb volt a magyar társadalomnak. Akkor egyébként a marxisták közül egyedül Lukács György szállt szembe a zsdanovi felfogással, ami a következetességéből eredt. Az, hogy a politikai gyakorlat értékeinek fogalmát azonossá tegyék az esztétikai érték fogalmával, és hogy a hatalom ennek alapján formáljon jogot magának az esztétikai tartalmak szelektálására, egy esztéta számára nyilvánvalóan nem lehetett elfogadható. Ezért is annyira groteszk, ahogy ma a jobboldalon játsszák újra ugyanezt a helyzetet: ők maguk a zsdanovi fogalmi rendszert és szóhasználatot hozzák vissza, miközben egyik legfőbb ellenségükként emlegetik Lukács Györgyöt. Akinek elméleteiről természetesen fogalmuk sincs, de akit ettől függetlenül minden mai, általuk listázandó és lekommunistázott értelmiségi ősatyjának tartanak.

A kormánylapok cikkeiben ismét ugyanazok a jellemzően totalitarista igények, fogalmak, képek és dogmák kerülnek elénk: „Őrségváltást a tudatformálásban!” „Rendet kell vágni a kultúra világában!” „Ki kell seprűzni a spekuláns embereit!” „Az állam nem lehet értéksemleges. Az úgynevezett – egyébként teljességgel szubjektív meg­ítélésű – minőség (-re való hivatkozás) sem jelenthet kibúvót.” „A kulturális vita lényege nemcsak a formáké, hanem bizony a tartalomé is.” „Mert noha a struktúra működik, tehát könyveket adnak ki, fordítanak le, és az állam ezt támogatja, így kerül ki a konzervatív lengyel könyvpiacra egy olyan szexuális kilengésről szóló könyv, amely aligha érdekel több embert, mint amennyien egy asztal körül szoronganak egy pesti romkocsmában. Vagy a szexuális aberráció magyar országimázs?” „...hiába van egy elvben jól és hatékonyan működő struktúra, hogyha azt talmi kulturális tartalommal töltik meg. (...) Ha nem azokat a tartalmakat állítják elő, amelyeket kellene, hanem nagyrészt nyugati típusú rétegproblémákat vagy rétegízléseket tükröznek, akkor erényből szükség lesz, és nem fordítva.”

Amikor pedig szintén jogot formálnak arra, hogy ők határozzák meg, melyek a haszontalan témák a szellemi életben, akkor első lépésként szintén a szexualitással összefüggő területeket jelölik meg: a genderkutatást és a szexuális orientáció kérdését. Amitől azután már csak egy lépés, hogy a kisebbségek témájához is eljussanak, és az azzal való foglalkozást szintén betegesnek ítéljék. Ebben azonban már nem Zsdanovhoz, hanem a biologizálásban járatosabb fasisztákhoz léptek vissza: azok gondolkodtak úgy, hogy mivel szerintük a sajátjukénál alacsonyabbrendűnek tartott származási csoportok, kisebbségek szexualitása jóval intenzívebb az övéknél, ez egyúttal kibékíthetetlen erkölcsi szembenállást is jelent, és ezért az ilyeneket jogukban áll a jogaiktól is megfosztani. („A zsidó fiatalok korábban érnek, és ezzel agresszívan ráirányítják a még ártatlan keresztény fiatalok figyelmét a szexualitásra”; „A henye és dologkerülő cigányok jellemzője, hogy unalmukban a szexualitásban élik ki magukat” – szajkózták a fasiszta ideológusok.) Zsdanov és a sztálinisták a kisebbségek jogfosztásának ezt a biologizáló útját elkerülték. De van még egy, talán ennél is fontosabb különbség a bolsevikok és mai utódaik között: hogy ugyanis az előbbiek egyértelműen közzé tették, mit is szeretnének látni a kidobandó témák helyett. Világosan elmondták, hogy az osztályharcos irodalomnak és művészetnek a kizsákmányolása alól felszabadult munkásemberek heroikus erőfeszítéseit, építő munkáját, hétköznapi örömeit, az ellenségeivel való kérlelhetetlenségét, valamint a jövőbe vetett bizalmát kell ábrázolnia. Általában pedig „a mi filozófusainknak kell vezetniük az ideológiai front munkásainak sorait, harci rendjét, teljes egészében alkalmazni a tudat marxista elméletét, a szocialista építés hatalmas tapasztalatainak általánosításában és a szocializmus új feladatainak megoldásában!” – fogalmazta meg ezt is Zsdanov. Ma azonban hiába keressük ennek megfelelőit a kormánysajtó ideológusainak írásaiban. „Teljes egészében alkalmazni a tudat nacionalista elméletét, az emberhierarchia-építés hatalmas tapasztalatainak általánosításában és a NER új feladatainak megoldásában” – ilyet náluk sehol sem olvashatunk.

Meglehet, ennek az is az akadálya, hogy akik ma az „ellenséges” filozófusok, szociológusok és tudományos kutatók listázását, kiseprűzésének feladatát magukra vállalták, azok pusztán magánszorgalmú zsurnaliszták, akik sem katonai képzettséggel nem rendelkeznek, sem az uralkodó párt központi bizottságának nem tagjai. Úgyhogy talán a társadalomnak még van egy kis ideje ahhoz, hogy kitalálja, mivel is lehet megakadályozni annak a totális rendszernek a kiépülését, amelyben viszont mégis elérhetik ezt a státust, és szerény kis epigonokból akár eredeti zsdanovokká is avanzsálhatnak. 

RÓNA PÉTER: MAGYARORSZÁGON NAGY A SZEGÉNYSÉG, AZ ORSZÁG GAZDASÁGA ÉS TÁRSADALMA PEDIG FEJLETLEN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.07.07.


Szép jó estét mindenkinek! Ma délután megtartották a Pride-ot, ezúttal kordonok és komoly atrocitások nélkül. Noha persze voltak szokásos ökölbe szorult agyú csoportosulások – 8-10 fős “tömegek”-, amelyek megpróbálták megmutatni a helyes utat – Jézus, ugye – de a vonuló tömeg valamiért inkább azzal volt elfoglalva, hogy jól érezze magát. Ezúttal savas bácsi helyett csak egy idős nő volt, aki egy panelház sokadik emeletéről egy vödör vízzel öntötte nyakon a vonuló tömeget. Hogy ettől neki jobb lett-e, azt nem tudjuk, de a vonulókat biztosan sikerült felfrissíteni.

A számokról eddig nem sokat tudni, azonban többen is azt nyilatkozták, hogy ez volt az egyik legtöbb embert megmozgató Pride esemény. Már idehaza persze, külföldön ugyanis esetenként akár több százezer ember is csatlakozik a szivárvány menethez. Aminek a sokszínűség melletti kiállás mellett a legfontosabb célja, hogy az emberek együtt érezzék jól magukat. A politikusok közül Kunhalmi Ágnes biztosan kint volt a vonulókkal, a Fidesz színeiben Novák Katalin volt jelen, ő viszont csak transzparensen. Orbán Viktor továbbra is külföldi úton van, egyébként biztosan megtisztelte volna a vonuló tömeget ő is. Ja, nem.

Az Arton Capitals – mely az egyetlen idehaza bejegyzett, letelepedési kötvények értékesítésével foglalkozó vállalkozás, a többi mind offshore – közzétette éves beszámolóját, melyből kiderül, hogy a tavalyi betörés során 200 millió forintot vittek el tőlük; ezzel együtt 294 milliós adózott nyereséget értek el. Ez a szám sokak számára alacsonynak tűnhet, hisz a cég valós árbevételének – a G7 gazdasági hírportál számításai szerint – 7,2 milliárd forint körül kellene lennie, a bevallásban mégis csak 79 millió forint szerepel. Ez úgy lehetséges, hogy a bevétel nagy részét, egy az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett cég kapta meg. Tehát ne aggódjon senki, az oligarchákat alig érte kár és Rogán Antalnak is lesz mit a tejbe aprítania, nem beszélve egy ország Cilijéről. Az, hogy a magyar államot – pontosabban a magyar adófizetőket – több milliárdos kár érte Rogán letelepedési biznisze miatt, az továbbra sem érdekel senkit...