2017. július 28., péntek

ELFOGLALTA A VIDÉKET A FIDESZ MÉDIAGÉPEZETE

INDEX
Szerző: SIXX, SZÉMANN TAMÁS
2017.07.28.


A kormánymédia gőzhengerszerű nyomulásának újabb állomása a Lapcom felvásárlása, amivel a második legnagyobb példányszámú országos napilap, a Bors, és két vidéki lap, a Délmagyarország és a Kisalföld kerülhet kormányközeli nagyvállalkozó kezébe. Meglepetésre a befutó nem Mészáros Lőrinc, hanem Andy Vajna lett.

Megyei napilapból összesen 18 létezik ma Magyarországon, egyedül Pest megyének nincs saját megyei újságja. A Lapcom felvásárlása után a magyarországi lappiac elég érdekes képet mutat, különösen a vidéki lapok tekintetében, ugyanis már csak egy cég áll ellen a kormánypárti offenzívának (a Nógrád Megyei Hírlapot július elején vásárolta fel a Mediaworks)...
  • A Russmedia Kft., ami a Hajdú-Bihari Naplót, az Észak-Magyarországot és a Kelet-Magyarországot, valamint ezek online mutációit birtokolja – a kérdés, hogy meddig, mivel tavaly már ennek a cégnek a felvásárlásáról is szó volt...
A Magyar Nemzet szerint az eddig filmbiztosként, producerként, kaszinómágnásként és tévétulajdonosként ismert Andy Vajna behúzhat egy pipát a lapkiadó rubrikába is, mert az áprilisban alapított Avalue Befektetési Kft.-n keresztül megvásárolja a Lapcom Zrt.-t, a Borsot, a Délmagyarországot és a Kisalföldet kiadó vállalatot. Az MNO szerint az Avalue már előzetes szakhatósági hozzájárulást is kért a tranzakcióhoz, amiről megkérdeztük az NMHH-t, és ezt a választ kaptuk:

"A médiatörvény lehetőséget ad arra, hogy valamely tervezett tranzakció tekintetében az abban érintettek még akár a fúzió létrejötte előtt kikérjék a Médiatanács véleményét abban a kérdésben, hogy a tervezett összefonódás sértheti-e a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését. A Médiatanács legutóbbi ülésén vizsgált ilyen médiaágazati engedélyezési kérelmet. Az előzetes szakhatósági állásfoglalásról a hatályos közigazgatási szabályok értelmében kizárólag akkor adható tájékoztatás, ha az érintett felek hivatalosan tudomást szereztek az ügyükben született döntésről. A döntés csak az értesítő irat kézbesítésétől, átvételétől – ami jövő hét elejére várható – válik hatályossá"...

ENNYIRE ELKURVULTAK A LÁNYOK?

IFL GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2017.07.28.


...A szépség az egyetlen erényük, ugyanis képtelenek saját erejükből elérni azt az életet, amit szeretnének. Nincsen önbecsülésük (nem összekeverendő a Sugar Daddy/Mommy háta mögül ugató kisfiúval/kislánnyal, akinek addig van önbecsülése, amíg állnak mögötte), nincsenek valódi céljaik. Viszont vannak ígényeik, ami a gondtalan életnek szól.

Hazugság vagy brutális őszinteség


Nincsen azzal probléma, ha vannak emberek, akik a saját testüket és lelküket önszántukból kiárusítják. A baj, hogy ez megy a kirakatba és olyan trendi köntösbe öltöztetik, ami egyszerűen felülírja a hagyományos erkölcsi és párkapcsolati értékeket. Halál őszintén! Ki ne akarna gondtalanul, luxusban élni? Ez a 2000-es önmegvalósító generáció egyik legfontosabb diskurzusa lesz. A Sugar Daddy-k pedig ehhez kínálnak egy rendkívül kényelmes utat.

Nagyjából a cukrosbácsi szintjén mozgó habos mézes-mázas dramaturg fordulatokat használják, ahol véletlenül sem mondják ki a lényeget, miszerint egy végletekig alárendelt kapcsolatba tart a Sugar Baby, aki ugyan minden anyagi dolgot megkap, de valójában minden a Sugar Daddy-Mommy életéről fog szólni, amihez hús-vér csinibaba statisztákat keresnek, akik akkor és úgy szólalhatnak meg, ahogyan azt a "főnök" megengedni.

Ez nem a szürke 50 árnyalata


Ez nem egy film és ezt kell felfogni. Ebben a valóságban eldobható rongyokat keresnek a Sugar Daddy-k/ Mommy-k, egyfajta háziállatot, akikkel egy ideig lehet szórakozni, majd mennek a süllyesztőbe. A süllyesztő ebben az esetben azt jelenti, hogy valamiféle "végkielégítéssel" (jó esetben) a zsebükben kell új életet kezdeniük és valószínűleg nem mindenkinek vesz az élete sarka-fordulatot. A legtöbben lezuhannak az istenek hegyéről és soha többet nem lesznek képesek felállni...

MÉSZÁROS LŐRINC KEZÉBE KERÜLT A BALATONALMÁDI TEKINTÉLYES RÉSZÉT ÉS AZ FHB SZÉKHÁZAT BIRTOKLÓ, 12 MILLIÁRDOS BEFEKTETÉSI ALAP

444.HU
Szerző: kasnyikm
2017.07.28.Van egy alapkezelő, amit úgy hívnak, a Konzum Befektetési Alapkezelő. Ez közvetlenül és áttételesen is Mészáros Lőrinc és egy üzlettársa tulajdonában van, és mostanában arról ismert, hogy egymás után kerülnek ide különböző masszív vagyonelemek, többek között itt kezelik azt alapot, aminek tulajdonában van az egyik legnagyobb magyar bank, az MKB fele is. 


A BÉT-re kikerült tájékoztatásból kiderült, hogy most újabb súlyos vagyontömeg került a Konzum alapkezelőjéhez: megállapodást kötöttek a Diófa Alapkezelő Zrt.-vel, hogy a 11,9 milliárd forint nettó eszközértékű Diófa Ingatlan Befektetési Alap a Konzum kezelésébe kerül. 

Az alap tulajdonában van többek között
  • az FHB Bank Üllői úti központi épülete (Budapest, Üllői út 48.),
  • a balatonalmádi Yacht Camping,
  • egy összességében 6,3 hektáros, fejlesztés előtt álló terület Budakeszin, illetve
  • egy összesen 6,4 hektáros ingatlan Balatonalmádi központjában
– derül ki a Konzum közleményéből. A Diófa Alapkezelő egyébként egy ideig a Spéder-birodalomhoz tartozott, de ez az oligarcha már megbukott, ezért nyilván utatat kellett találnia az egykori vagyonnak más oligarchákhoz.

A kezelt eszközök és befektetések összértéke meghaladja a 100 milliárd forintot
– állítja meg közleményében a Konzum...

ÍGÉRET MÁR VAN, MOZGÁSTÉR VISZONT ALIG AZ ÚJ REZSICSÖKKENTÉSHEZ


HVG ONLINE - VÁLLALKOZÁS
Szerző: Szabó M. István
2017.07.28.


Az állami közműcég feje egy minapi interjúban jelezte ugyan: egészpályás letámadásba kezd a rezsifronton, csakhogy ez még midig nem elég a tavaly beígért rezsicsökkentés 2.0-hoz. Valóban lehetne olcsóbb is az áram, de az nem mellékes, mit szólnak ehhez például Pakson.

Új rezsiharc veszi kezdetét – üzente Kóbor György, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-ről alig egy hónapja NKM Nemzeti Közművek Zrt.-re átkeresztelt állami rezsiholding vezetője a Világgazdaságnak adott minapi interjúban. Az elnök-vezérigazgató nem árulta el, mikor, mennyivel és hogyan lenne olcsóbb a lakossági áram, de „újfajta rezsicsökkentést” ígért, és versenyt az áramszolgáltatók között – a fogyasztókért. Vagyis: értünk.

A tervek szerint hamarosan dönthetünk úgy, hogy akkor is az állami rezsicégben működő Démásztól kérjük a villanyszámlát - ha az Émász szolgáltatói területén, mondjuk Miskolcon vagy Sopronban élünk, ahol most az E.On az úr. Kóbor ígéri, olcsóbban fogja megszámítani. Jelenleg ilyet nem lehet, és a rezsiholding lehetőségeit végigvéve az optimizmus inkább kincstárinak tűnik...

FENN AZ ERNYŐ, NINCSEN KAS

168 ÓRA ONLINE 
Szerző: Vásárhelyi Mária
2017.07.27.


Az ENSZ munkaügyi szervezete, az ILO szerint Magyarországon évi 3,4 milliárd forintból fel lehetne számolni a mélyszegénységet. Számításaik szerint évente a GDP 0,01 százalékát kellene a mélyszegénységben élők megsegítésére átcsoportosítani ahhoz, hogy ne éljenek közöttünk hajlék nélküli, éhező, az elemi létfeltételektől is megfosztott emberek. Ez éppen annyi pénz, amennyit a vizes-világbajnokság megnyitójára elköltött a kormány.

Ugyancsak az ILO számításai szerint a relatív szegénység felszámolásához jóval több pénzre, legalább évi 300 milliárd forintra lenne szükség.

Az efféle összehasonlítások persze mindig sántítanak, hiszen míg a világbajnokságra elköltött pénz egyszeri kiadás, a szegénység felszámolása érdekében évente lenne szükség erre az összegre. Első ránézésre az ilyen számítgatásokat akár demagógnak is nevezhetjük, hiszen nem vitás, hogy egy nemzet életében szükség van ünnepnapokra, olyan közös teljesítményekre, amelyekre büszkék lehetünk, amelyek után mi is elmondhatjuk, hogy „we can do it”, hogy meg tudjuk tenni, amelyek önbecsülésünket erősítik. Ám – hogy „klasszikusok” hasonlatával éljek – ahogyan a mákos bejgli ízétől is gyorsan megcsömörlünk, ha több benne a mák, mint a tészta, az ünnep öröme is elvész, ha messze a lehetősé­­geit és anyagi erejét meghaladó erőfeszítésekre kényszeríti az ünneplőket. És miként az ajándék okozta öröm is szertefoszlik, ha kiderül, hogy az ajándékozó tisztességtelen úton szerezte meg a rávalót, úgy a közös öröm is ürömmé válik, ha nyilvánvaló válik, hogy pazarlóan, átláthatatlanul, csalárd módon bántak a pénzzel, amelyből megvalósították...

DIKTÁTORI SZÍVESSÉG - ORBÁN PROLONGÁLJA A BALTÁS GYILKOS -FÉKIADATÁST?LE

ZÁRÓJEL BLOG
Szerző: Mátrai Anna
2017.07.28.


Az ügylet megszólalásig megegyezni látszik a Ramil Safarov – baltás gyilkos – 2012-es botrányos kiadatásával. A mostani kedvezményezett Kazahsztán, a szóban forgó „úr” pedig Jerzsán Kadeszov.

Egyszer már bejött


A szintén posztszovjet önkényuralmi rezsim, Kazahsztán kérését nem tudja – akarja – visszautasítani minden magyarok első embere, tudatta az ODF lengyel jogvédő civilszervezet. Az Alkotmányvédelmi Hivatal szerint a szóban forgó Jerzsán Kadeszov nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarországra nézve.

Orbán az ásványi kincsekben gazdag Kazahsztán elnökével, Nurszultán Nazarbajevvel alkudozik az újabb kiadatási egyezményen – értesült a lengyelországi jogvédő civilszervezet, a Nyílt Párbeszéd Alapítvány.

Mielőtt az Orbán-média elintézi egy kézlegyintéssel, hogy már megint a Soros-média veri a habot, érdemes végig gondolni a történteket. Sem 5 éve az azeri ügyben, sem a mostaniban nem a civilek követtek el törvénytelenséget. Ők csak felhívták az olvasók figyelmét.

Jerzsán Kadeszov, a legnagyobb kazahsztáni bank, a BTA volt munkatársa 2012-óta él Budapesten. Családjával együtt 2009-ben hagyta el Kazahsztánt, amikor felszínre tört a BTA vezetője, Muhtar Abljazov és az országot diktatórikus eszközökkel kormányzó Nazarbajev között régóta fennálló politikai konfliktus. Nazarbajevtől tartva Kadeszov feleségével és gyerekeivel előbb Ukrajnába menekült, ahol ukrán állampolgárságot szerzett, a kazahról pedig lemondott. Később – attól tartva, hogy az oroszbarát elnök, Viktor Janukovics kiadatja őt – 2012-ben Magyarországra költözött.

Kazahsztán most azért kérte Kadeszov kiadatását Magyarországtól, mert szeretnék, ha tanúskodna Abljazov ellen. A magyar kormány komolyan fontolgatja a kiadatást...

SZÁNDÉK VAGY KAMPÁNYFOGÁS AZ ELSZÁMOLTATÁS ÍGÉRETE?

KARVALYOK FÖLDJE BLOG
Szerző: Karvalyok Földje
2017.07.27.


Vajon joga van a magyar adófizetőknek megtudni, kik lopják el az uniós támogatásokat? És azt, hogy a hazai költségvetési források (adóforintok) hogyan válnak kúriává, jachttá meg gipszoroszlánná? Egyre inkább úgy néz ki, ehhez az ég adta világon semmi közük, legyen annyi elég, hogy fizethetik a számlát. Ahhoz ugyanis, hogy bárki bűnös fülön fogható legyen, kellene egy-két dolog, például az, hogy uniós csalások esetén az OLAF (Csalás Elleni Európai Hivatal) jelentéseit ne fektesse el a magyar ügyészség, hanem igenis tegyenek lépéseket a bűnösök meglakoltatás érdekében. És az sem lenne hátrány, ha kiderülne, valójában mi is van ezekben a jelentésekben és mekkora volumenű ügyekről van szó, valamint személy szerint kik lopták el a magyar adófizetőknek szánt támogatást.
Mivel az ügyészség semmi olyat nem tesz, mi látható eredményre vezetne, a nyilvánosságra hozatal segíthetne most, majdnem kampányidőszakban – nem véletlen, hogy Orbán Viktor vendettát hirdet a független sajtó és a sajtószabadság ellen és minden sötétebb zugban orvul tudósító igazmondót lát. Mert ha igazán belendülnének az újságírók, bizony botrányt botrányra tudnának halmozni és már a Soros-plakátok sem tudnák elfedni a záporozó kérdéseket, miszerint vajon a miniszterelnökünk melyik rokona vagy bizalmasa mennyit is tett zsebre abból, amit az ország felemelésére kellett volna fordítani?
Igen ám, de az OLAF sem akarja, hogy ezek a jelentések napvilágra kerüljenek, valószínűleg az ártatlanság vélelmére hivatkozva rábíznák a magyar hatóságokra, fejezzék be a nyomozást, állítsák össze a vádiratot és mehet is az ügy a bíróságra, ezer év múlva pedig megtudjuk, ki kap minimális büntetést azért, mert elsíbolt milliárdokat. Vagy nem kap semmit sem, mert olyan trehányul állították össze a magyar szervek a vádiratot és annak mellékleteit, hogy az valójában alkalmatlan bármilyen büntetőjogi bizonyításra. A 22-es csapdája bezárult, az OLAF nem akar félig kész anyagot nyilvánosságra hozni (hiszen nekik csak korlátozott nyomozati eszközök állnak rendelkezésükre, így nem tudnak tökéletesen tiszta képet alkotni egy-egy ügyről), a magyar rendőrség-ügyészség pedig elsüllyeszti az egészet úgy, ahogy van, nehogy a nagyvezérünk rokonaihoz kelljen szólni világítás, netalán útépítés ügyben...

MEGMONDANÁ VALAKI, HOGY MITŐL ILYEN OKOS EGY GÁZSZERELŐ?


AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.07.28.


Nosztalgiával gondolunk azokra a szép időkre, amikor tényfeltáró újságírók bújták a cégbíróságon a papírokat, hogy megtalálják az összefüggéseket és összefonódásokat az állami vagyon kedvezményezettjei és a döntéshozó politikusok között. Josip Tot leleplezése – teljes joggal – Pulitzer-díjat ért.

Most azonban nyugodtan meg lehet szüntetni minden újságíró díjat. Nincs mit kideríteni, a Magyar Közlöny hozza naponta a korrupciós bűncselekményeket. Ez az ország normálisnak nevezett működési módja. Semmi titok nincs, a falusi gázszerelő, a miniszterelnök felcsúti barátja naponta “vásárol”, kebelez be állami vagyonelemeket, de nincs következménye.

Orbán Viktor a nyilvánosan vállalt strómanján keresztül, akitől már nyomon követhetően is jutott pénz az Orbán-családhoz mindabból, amit Orbán a nevére irat, lassan tulajdonába veszi az egész országot. Párhuzamos valóság jön létre, orwelli világ, kafkai állapotok, egy gázszerelő nevén a miniszterelnök birtokolja lassan az egész országot.

Hogy ennek semmi következménye nincs, az észbontó, mert ennek az országnak volt egy rendszerváltás utáni demokratikus időszaka, amikor egy 700 milliós Tocsik-ügybe bele lehetett bukni. Orbán bűnszervezete ennyi pénzért le sem hajol. Naponta jönnek az ügyek, mikor, mi került “Mészáros Lőrinc” tulajdonába, amit már követni sem lehet.

Kizártnak tartjuk, hogy Mészáros Lőrinc tudja, hogy mi van pontosan a tulajdonában. Az pedig még különösebben, hogy mitől lett néhány év alatt egy falusi gázszerelő olyan zseni, hogy mindenhez ért, legújabban a befektetési alapokhoz és a bankszférához is. Melyik falusi gázszerelő az, aki képes lenne egyik napról a másikra tőzsdei ügyleteket intézni?...

A KIRÁLYI PALOTA SZIVATTYÚGÉPHÁZÁT IS MEGSZEREZTÉK MATOLCSYÉK

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2017.07.28.


Beolvad a papíron főképp sportlétesítmény-üzemeltető, valójában a Várkert Kaszinót Matolcsy-közelbe segítő Sport Zone Kft. a tulajdonosába, ami az egyik jegybanki alapítványcég a rengetegből.

A döcögve összejött állami presztízsberuházásban felújított Várkert Bazárral szemben áll, s vele egy időben, az 1800-as évek második felében, Ybl Miklós tervei alapján épült a Várkert Kaszinó. Az eredetileg a királyi palota szivattyú gépházaként szolgáló épület az évek során kávéházként, étteremként és kaszinóként is funkcionált, s 1992-ben esett át teljes felújításon – az épület sztorijának részletei a Pestbuda oldalon olvashatók.

Nem sokkal azután, hogy a Matolcsy György vezette jegybank megkezdte a százmilliárdokkal tömött alapítványi hálózat szaporítását, kiderült, szemet vetettek az Ybl-Vízházként emlegetett épületre is. Tavalyra sikerült is megszerezniük 10,5 millió euróért, azaz mintegy 3,3 milliárd forintért...

A KÖRMENDEN FELEJTETT MENEKÜLT ÉS A HAVI 1100 EURÓS INTEGRÁCIÓS TÁMOGATÁS - MENEKÜLTSZTORIK-

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Dercsényi Dávid
2017.07.28.


Nagy Viktor szakjogász régóta foglalkozik menekültekkel, de dolgozott a Bevándorlási es Menekültügyi Hivatalnak is. Jelenleg Ausztriában egy civil szervezet munkatársaként segíti a menekülteket. Tanulságos történetek az elvben közös EU-s menekültügy tagállami különbségeiről, véletlenül napokig éheztetett körmendi táborlakóról és 

az osztrák állam stratégiájáról, amely teljesen más, mint a magyar.

Rablóból lesz a legjobb pandúr? Egy korábban a bevándorlási hivatalnál dolgozó jogásszal beszélgettünk, aki időközben átnyergelt a menekültek képviseletére idehaza és Ausztriában. Egy itthon többször elutasított menedékkérő, aki Ausztriában elsőre megkapta a védelmet; egy menedékkérő, akiről megfeledkeztek a körmendi sátortáborban, és aki napokig nem kapott enni; egy másik, akiért Ausztria küzd, mert „véletlenül” visszatoloncolták Magyarországra – Nagy Viktornak tanulságos történetei vannak:

AZ EU ÚJ DROGPOLITIKAI AKCIÓTERVÉRŐL

DROGRIPORTER BLOG
Szerző: Sárosi Péter
2017.07.28.


...Az Európai Unió még 2013-ban fogadta el a drogstratégiáját, amely 2020-ig fogalmazott meg hosszú távú célkitűzéseket. Ezeket fordítják le rövidtávú, hároméves cselekvésekre az akciótervek, amelyek közül a másodikat (2017-20) éppen most tette közzé az Európai Bizottság. Mint a Bizottság negyvenhárom szakemberből álló civil fórumának egyik vezetője, tanácsadóként én is részt vettem az előkészítésében, így volt rálátásom az egész folyamatra.

Az Európai Uniónak nincs olyan értelemben vett egységes drogpolitikája, mint amilyen például a közös agrárpolitika. Az egyes tagállamok önállóan döntenek arról, hogy milyen jogi megítélés alá esik a drogfogyasztás, vagy hogy milyen intézményes keretek között történik a drogfüggők ellátása, lehetővé teszik-e a kannabisz legális forgalmazását vagy sem, vagy hogy milyen prevenciós programokat vezetnek be az iskolákba. Azonban a tagállamok felismerték azt is, hogy ez egy határokon átnyúló probléma, amelynek megfelelő kezelése szükségessé teszi az egyes tagállamok között a beavatkozásoknak valamiféle szinkronizálását. Ehhez pedig szükség van egy közös drogstratégia kialakítására, amely meghatározza a közös alapelveket és értékeket, összehangolja, hogy milyen színtereken milyen típusú beavatkozásokra van szükség, és hogy ezek eredményességét miként lehet mérni.

Az előző akcióterv értékelését külső cégek (RAND és EY) végezték el, amelyek számos fontos megállapítást tettek az európai drogpolitikákkal kapcsolatban:
- a keresletcsökkentés (egészségügyi, szociális ellátás) terén jóval kevesebb fejlesztés történik, mint a büntető-igazságszolgáltatás (keresletcsökkentés) területén;
- hiányoznak azok a hatásvizsgálatok, amelyek azt elemeznék, hogy mennyit és mire költenek az államok a drogpolitika terén, és mit érnek el vele;
- mivel a drogpiac jelentős része áthúzodott az Internetre, jóval több online beavatkozásra lenne szükség a megelőzés és ártalomcsökkentés terén;
- szükség lenne értékelni az új kannabisszal kapcsolatos politikákat (pl. cannabis social club-ok Spanyolországban), és ezek megvitatásához fórumokat kellene teremteni;
- az ártalomcsökkentés terén számos tagállamban negatív trendek tapasztalhatók a programok elérésében, és az ártalomcsökkentésnek a hagyományos programokon (tűcsere, metadon) túl is szerepet kellene adni.

Az új akcióterv követi a drogstratégia felosztását, 5 pillérből áll:

1. Keresletcsökkentés (megelőzés, kezelés, ártalomcsökkentés)
2. Kínálatcsökkentés (büntető-igazságszolgáltatás, büntetésvégrehajtást stb.)
3. Koordináció (a tagállamok és az európai intézmények munkájának összehangolása)
4. Nemzetközi együttműködés (az EU közös fellépése az EU-n kívül, például a drogtermelői országok kormányaival való együttműködés)
5. Tájékoztatás, kutatás, monitoring és értékelés (a drogfogyasztással, drogpiaccal kapcsolatos trendek nyomon követése, a politikák hatásvizsgálata)

Az új akciótervbe a szakemberek számos javaslata belekerült, ezek közül kiemelnék néhány olyat, amelyek jelentős újítást tükröznek a korábbi akciótervhez képest:


ITT OLVASHATÓ

ELKESERÍTŐ: ÍGY MEGY RÁ MINDENE A MAGYAR CSALÁDOKNAK AZ ÁPOLÁSI DÍJRA

PÉNZCENTRUM
Szerző: penzcentrum.hu
2017.07.28.


Egyre több idős ember szorul segítségre a mindennapok során, eközben az állami ellátások egyre apadnak. Az idős rokonokról a családoknak kell gondoskodni, ami lelkileg, fizikailag és anyagilag is megterhelő. Utánajártunk, nagyjából mennyibe kerül a házi gondozás.

Felgyorsult a népesség öregedési folyamata. A 60 éves és annál idősebb lakosok száma és aránya először 1992-ben haladta meg a 0-14 éves gyermekkorú népességét, 2005 óta viszont már a 65 évesek és annál idősebbek is többen vannak, mint a gyermekkorúak. 2017. január 1-jén száz gyermekre 129 időskorú (65 éves és annál idősebb) lakos jutott - írja a KSH Magyarország 2016 című kiadványában.

Tavaly a betegek között az átlagnál nagyobb (36%) arányban bővült a 60 évesek vagy annál idősebbek csoportja is. Sokan vannak tehát, akiknek idős hozzátartozójukról kell gondoskodniuk és sokan választják azt a megoldást, hogy a szeretett hozzátartozót nem szakítják ki a megszokott környezetéből, hanem otthon ápolják. Ez nem csak lelkileg és fizikailag nehéz, de jelentős anyagi terhet is jelenthet a családoknak...

KI HIBÁZOTT?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Lázár Gergő
2017.07.28.


A tegnapi Aquaworld-beli sajnálatos esetnek volt egy szemtanúja, aki azt állítja, a korábbi híresztelésekkel ellentétben nem a szívroham – nem csak az – okozta az idős férfi halálát, ugyanis a halálesetet más tényezők is befolyásolták. A szemtanú szerint a férfi a medencébe érkezvén nem vesztette el az eszméletét, minden erejével a part felé próbált úszni, de ez hiábavaló volt, ugyanis a sorban őt követő férfi teljes erővel az idős férfinak csapódott. A szemtanú szerint a férfi ekkor azonnal 

elvesztette eszméletét, többet már nem tért magához.

A baleset talán elkerülhető lett volna, azonban mégsem ez az, ami leginkább felháborította Liliánát (szemtanú), ugyanis az ütközést követően minden a lehető legrosszabbul alakult. Mint elmondta:

„Ekkor szaladtam kiabálva egy másik “életmentőhöz”, hogy azonnal jöjjön, mert baj van és hívjon mentőt. Azt sem értette, mit kérek tőle. Lassan, unottan odasétált, majd a kis telefonján egy másik 18 éves diákmunkás kollégát hívott, aki csak nevetgélt, hogy végre történik valami izgalmas. 3-szor kértem, hogy segítsen, vagy legalább hívjon tényleg mentőt.”

Ezt követően Liliána arról számolt be, hogy aki megkezdte a sérült férfi ellátását egy, a parkban éppen fürdőző férfi volt, nem egészségügyi dolgozó. Az életmentők közül mindössze egyikük, egy fiatal lány próbált segíteni a férfin. Sem egy életmentők vezetésével megbízott illető, sem orvos nem volt jelen a balesetnél. Ezt követően egy – szintén korábban fürdőző – nő volt az, aki megkezdte a férfi újraélesztését. Ezt folytatta is az elkövetkezendő 15 percben, amíg meg nem érkezett a defibrillátor, melyben azonban nem volt működő akkumulátor.

Az esetet 30 perccel kővetően érkeztek meg a mentősök, az akkor már percek óta halott férfihoz. Ez a beszámoló felveti a kérdést, hogy az Aquaworld tegnapi beszámolója mennyire számít hitelesnek, mely a következő volt:...

AKÁR HATÁRON INNEN. AKÁR HATÁRON TÚL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.07.28.


...Az Orbán-kormány újraválasztása érdekében buzdítja regisztrációra és választási részvételre az erdélyi magyarokat Tamás Sándor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) háromszéki szervezetének elnöke, a szövetség állandó tanácsának tagja, a Kovászna megyei tanács elnöke.

„A politikus felhívása a háromszéki RMDSZ-szervezet csütörtöki közleményében jelent meg, amely egyebek mellett arról számol be, hogy a szervezet telefonos tájékoztatást indított Kovászna megye lakói számára a jövő évi magyarországi parlamenti választásokkal kapcsolatos tudnivalókról.

«Az a célunk, hogy az Orbán Viktor által vezetett kormány folytathassa a munkáját, s ehhez mi erdélyi magyarok is hozzájárulunk, úgy ahogy négy évvel ezelőtt is tettük, amikor mintegy 65 ezer szavazattal erősítettük a kétharmadot átbillentő mandátum megszerzését. 

Azért fontos a szavazás, mert látjuk, hogy olyan nemzeti kormány van Magyarországon, amely értünk is tesz, nemcsak politikai nyilatkozatot, hanem megmaradásunkat, fejlődésünket segítő gyakorlati programokat indított el a határon túl, és ezen belül Erdélyben is» – idézte a közlemény Tamás Sándort.
A Háromszéki RMDSZ arra figyelmezteti a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárokat, hogy csak akkor élhetnek – levélvoks révén – szavazati jogukkal, ha előzetesen felvétették magukat a választási névjegyzékbe.
A telefonos tanácsadás mellett a regisztráció feltételeiről az RMDSZ – egyszerűsített 
honosításban segédkező – Eurotrans alapítványa is részletes tanácsadást ad, a legfontosabb tudnivalók ismertetése érdekében pedig külön honlapot is indított a regisztracio.ro internetes címen. Az Eurotrans alapítvány egy hete indított az RMDSZ-zel közösen tájékoztató kampányt a jövő évi magyarországi parlamenti választáson szavazni óhajtó, magyar állampolgársággal rendelkező erdélyi magyarok számára”.

Ezt a közleményt bizonyára örömmel olvassák a jelenlegi kormány hívei, de attól még rendkívüli módon kártékony – ha bárki más lenne kormányon, akkor is ugyanezt mondanám, ez nem pártokról és kormányokról szól – a határon innen és határon túl élők számára. Mi ugyanis nem négyévről-négyévre létezünk.

Itt van tehát az olvasásra ajánlott cikk. Nem rövid, de annál fontosabb, hogy szó nélkül elmenjünk mellette...

CSAK CSOPORTOSAN MERNEK LEMENNI A BLAHA ALULJÁRÓBA A MAGYAR VÍVÓK!

COMMENT:COM BLOG
Szerző: INKEIBENCE
2017.07.28.


Megdöntötte a saját rekordját a köztévé híradója, és úgy beleállt a nyár talán legdebilebb ügyébe, hogy láthatóan nem hajlandóak engedni abból a rögeszméből, hogy Németországban polgárháborús állapotok uralkodnak, migránsok tombolnak az utcákon, a rendőrség tehetetlen, itt a vég. Még akkor sem, ha egy adott esetben minden, de minden ellenük szól, és még a hivatalos cáfolatot is képesek lehazudni ugyanabban a cikkben.

Ráadásul az egész ügy kezdettől fogva röhejes: a Lipcsében rendezett vívó világbajnokságon egyébként sikeresen szereplő magyar válogatott egyik vezetője, Boczkó Gábor kedden este arról beszélt a híradóban, hogy “a kritikus biztonsági helyzet miatt csak csoportosan és kizárólag nappal közlekedtek Lipcsében” a magyar vívók, mert “a város főterén lévő szállásuk előtt folyamatosak voltak a rendbontások, amelyek valószínűleg migránsokhoz köthetők”.

A Magyar Vívó Szövetség megbízott főtitkára konkrét eseteket is mondott: valaki egy nagy bozótvágóval hadonászott, de tanúi voltak annak is, “amikor egy színes bőrű ember el akart rabolni egy fehér hölgytől egy két-három hónapos csecsemőt”. Továbbá “napos szinten van tülekedés, hangoskodás, óránként jön a rendőrség vagy a mentő”. Az már csak hab a tortán, hogy a köztévé ugyanabban az anyagban szükségének érezte, hogy a tavalyi müncheni merénylettel is igazolja a német közbiztonság romlását, amelyben egy elmebeteg, magányos merénylő kizárólag bevándorlókat és külföldieket lőtt agyon.

Boczkó nyilatkozata eleve gyanúsnak tűnt: ha csak annyit mond, hogy belefutottak egy bűncselekménybe, odáig még oké a sztori, bár akkor is kétséges, mi köze van ennek a versenyekhez. Csakhogy ő nem állt meg itt, az ő elbeszélése szerint a világbajnokság maga volt a félelem és rettegés Lipcsében, és mivel nem jöttek hírek arról, hogy a városban kitört volna az armageddon, a nyilatkozata erős túlzásnak, magyarázkodásnak, sőt, baromságnak tűnt.

Hogy Boczkó miért érezte a szükségét annak, hogy erről beszéljen, az tulajdonképpen mindegy is: életében először járt külföldi városban, ahol nem csak fehér bőrű emberek élnek, vagy csak szerezni akart egy jó pontot a kormánynál, esetleg tényleg megijedt, ez lényegtelen, mivel neki köszönhetően a köztévé híradója ismét mutogat a döglődő Nyugatra, és megint egy német város közbiztonságáról vitatkoznak a magyar kommentelők (majd ez alatt a poszt alatt is), mintha ez lenne a legfontosabb téma ma Magyarországon.

Két nappal később aztán megérkezett a cáfolat: a 444 megkérdezte a lipcsei városvezetést és a rendőrséget. Előbbi szóvivője azt mondta, semmiképpen sincs szükség arra, hogy kizárólag és csak csoportosan kelljen átmenniük a városon, még a magyar sportolóknak sem, és hozzátette, “a magyar vívócsapatot egy olyan hotelben szállásoltuk el, ahol a többi csapat is lakott a világbajnokság alatt. A magyar csapaton kívül senkitől sem érkezett panasz rendzavarásról.”...

ÁLLAMI KÓRHÁZBA TERELNÉ A KORMÁNY A MEDDŐ PÁROKAT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2017.07.28.


Május végén egy kormányközeli lapból és a közmédia Híradójából értesült az ország arról, hogy a kormány duplájára akarja emelni a lombikkezelések állami támogatását. Az alapvetően jó intézkedésnek azonban van árnyoldala is: a hírek szerint a többletkezeléseket csak három állami kórházban lehet majd igénybe venni, ráadásul a magánintézmények betegeinek a gyógyszertámogatását is drasztikusan csökkentenék. Az EMMI nem válaszolt a döntés szakmai hátterét firtató kérdéseinkre.
Hivatalosan IVF (in vitro fertilizáció), a köznyelvben lombikkezelés a neve annak az orvosi eljárásnak, melynek során a meddő pár női tagjától levett petesejtet laboratóriumi körülmények között megtermékenyítik a pár férfi tagjától levett spermiummal, majd beültetik a nő méhébe. A lombikkezelés előtt a pár mindkét tagjának alapos kivizsgáláson kell átesnie, a nő pedig hormonkezelést kap. A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint Magyarországon egy meddő párnak öt beültetést finanszíroz az egészségbiztosító.

A lombikkezelés nagyon drága, egy ciklus összköltsége átlagosan 1 millió forint. Ebből a kezeléseket megelőző kivizsgálások ára mintegy 200 ezer forint, a hormongyógyszerek ára támogatás nélkül 200-300 ezer forint, maga a kezelés pedig 400-500 ezer forint.

Az OEP-támogatás az IVF-kezelésre, és az ahhoz szükséges gyógyszerek árának 70 százalékára terjed ki. Magyarországon jelenleg három állami intézményben (Budai Meddőségi Központ, SOTE 1. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, PTE Reprodukciós Központ) és nyolc magánintézményben (Dévai Intézet, Forgács Intézet, és a több városban működő Kaáli Intézet) vehető igénybe az OEP-támogatott lombikkezelés. Az állam az összes intézményben együttesen évi 6.600 kezelést finanszíroz, ám ennél jóval többre lenne szükség, mivel egyre többen küzdenek termékenységi problémákkal. Az OEP-támogatott intézményekben emiatt több hetes vagy akár hónapos várólisták vannak.

Aki nem szeretne várni, és anyagilag is megengedheti magának, az olyan magánintézményekben is jelentkezhet IVF-kezelésre, amelyekkel az állam nem kötött szerződést (Reprosys Termékenységi Központ, Róbert Károly Magánkórház, Versys Klinika). Az egészbiztosítással rendelkező betegeknek ekkor is jár a 70 százalékos gyógyszertámogatás, de a vizsgálatokat és a lombikkezelést saját zsebből kell fizetniük a pároknak...

A KVÓTA-PER PRAKTIKUS TANULSÁGA

BRÜSSZELBŐL NÉZVE BLOG
Szerző: Fóris György
2017.07.26.


Már csak az alapszerződés módosítása maradhat Magyarország és Szlovákia számára, ha az Európai Bíróság is magáévá teszi majd a kötelező menekült-átvétel ügyében tett magyar és szlovák beadvány elutasítását, miként azt szerdán a testület főtanácsnoka indítványozta. Egyúttal mindenki felé ágaskodó kérdésként marad majd a levegőben, vajon a jövőben tehát ezek szerint közös menekültügyi politika nélkül, pusztán a „szolidaritási paragrafus” alapján is kötelezővé lehetne tenni a menekültek befogadását?

De mindenekelőtt előtt tegyünk különbséget. Ez a mostani bírósági per – ami, ahogy ezt a jelentésekben jogosan sokan elmondták, még nem a testület döntése, csupán egy előzetes indítvány feléjük, hogy mi tűnik logikus iránynak – nem arról a „kvótáról” szól, ami ellen amúgy a magyar és részben visegrádi diplomácia most már egy éve oly hevesen hadakozik. Nem a dublini rendszer reformjának részeként tavaly beterjesztett azon javaslatról, amelyik rendkívüli helyzetben (valamennyire azt is igyekszik meghatározni, mit jelent ez, például ha egy tagországba bizonyos nagyságrendet meghaladó menekült kér hirtelen bebocsájtás) tenné kötelezővé az összes többi tagállam számára a terheken osztozást és bizonyos számú menekült átvételét.

Ez az, amiről tavaly Magyarországon a népszavazás folyt, és amit a kormány azért érzett fontosnak, hogy „népfelhatalmazással” megerősített pozícióból tartson ki a folyamatban lévő tárgyalásokon az elutasítás mellett.

A mostani luxembourgi főtanácsnoki vélemény arról a két évvel ezelőtti egyszeri döntésről szól, amit a Bizottság javaslata alapján minősített többséggel a tagállamok belügyminiszterei fogadtak el, és ami tekintettel a Görögországban és Olaszországban felhalmozódott hatalmas menekülttömegre, az alapszerződés 78.3 cikke alapján az ott kilátásba helyezett „szolidaritási mechanizmust” aktiválta, összesen 160 ezer görög és olasz területen rekedt menekült két éven belüli áthelyezését ütemezve be a többi tagállamba. (Kimaradást élveztek a belügyi együttműködésből intézményesítetten amúgy is kívül lévő tagországok.)...

ROGÁN ÜGYVÉDJE INTÉZI AZ ARTON ÜGYEIT IS

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2017.07.28.


A Fővárosi Cégbíróságnál leadott dokumentumok szerint Kosik Kristóf – Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek és Habony Árpádnak, a kormányfő informális tanácsadójának ügyvédje – intézi az egyik letelepedésikötvény-forgalmazó, az Arton Capital Hungary Kft. hivatalos ügyeit. Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, a társaságból még májusban kiszállt két tulajdonos, köztük a névadó Arton Group is, így az egyedüli tag Rogán Antal egyetemi évfolyamtársa, a bolgár származású Balogh Radosztina maradt.

A tulajdonosok körének szűkülése már önmagában is említésre méltó fejlemény – különösen, ha figyelembe vesszük az időzítést, hiszen a váltásra nem sokkal azután került sor, hogy az Arton irodájába betörtek. Ismeretes, még áprilisban vittek el a cég budapesti irodájából 600 millió forintot és egy értékes adatokat tartalmazó szervert, azóta sincs nyomuk. A rendőrség óriási erővel kezdett a nyomozásba, azokat is kihallgatták, akik csak ott jártak.

A rendőrség sajtóhírek szerint közel ezer embert hallgatott ki a betörés ügyében. Kosik Kristóf neve egyébként nem először merül fel a letelepedési kötvények kapcsán. Korábban a Magyar Nemzet is írt már róla, hogy ügyvédi irodája ötezer eurót, azaz több mint másfél millió forintot kapott minden egyes letelepedni szándékozó kínai ügyféltől. Csak ebből közel tízmilliárd forintos bevétele származhatott az ügyvédi irodának. Kosik Kristóf ráadásul korábban is többször járt el Rogán Antal, illetve Habony Árpád megbízásából, sőt lapunk úgy tudja, ő írta azt a jogszabály-módosítást is, amely lehetővé tette a letelepedésikötvény-program módosítását 2012-ben. Ha ez még mindig nem lenne elég, akkor a Kosik ügyvédi irodának dolgozik a propagandaminiszter egy másik bizalmasa, a volt belvárosi fideszes képviselő Kertész Balázs is. Róla tavaly az Index.hu egyebek mellett azt írta: a belvárosban ő volt Rogán háttérbe húzódó gazdasági jobbkeze és az ingatlaneladási rendszer meghatározó figurája...

SERPÁK A MAGAS-TÁTRÁBAN - A TEHER GYÓGYÍTJA A TESTET ÉS LELKET

KÍVÁNCSI TÚRÁZÓ BLOG
Szerző: Kíváncsi Túrázó
2017.07.27. 


Hosszú évek óta járom a Magas-Tátra turistaútjait, de mindig elcsodálkozom, amikor egy serpa jön velem szemben, hatalmas terhet cipelve a hátán. Csodálattal vegyes tisztelettel húzódom félre és adok neki utat, hogy a megkezdett tempójában folytathassa az útját.

A Magas-Tátrában 4 turistaház van, amelynek az ellátását hegyi teherhordók, a serpák biztosítják, ezek a Hunfalvy-völgyi /a Rysy alatti/ menedékház 2250 méteren, a Téry menedékház 2015 méteren, a Hosszú-tavi menedékház /Zbojnícka chata/ 1960 méteren és a Zamkovszky menedékház 1475 méteren.

A többi menedékház alacsonyabban található és azok áruval történő ellátását gépjárművekkel, quadokkal oldják meg. Az említett 4 turistaház működéséhez viszont minden szükséges anyagot a serpák visznek fel: fűtőanyagot, sört, élelmiszert, ásványvizet,gázpalackokat, mosogatószert, ágyneműt, wc-papírt, stb...

A XIX. században megnőtt az érdeklődés a Magas-Tátra iránt, egyre többen érkeztek ide a gyógyforrások, a jó levegő, a csodálatos táj miatt. Az akkori kirándulók, túrázók teherhordókat fogadtak fel a csomagjaik szállítására.

A tátrai menedékházak építéséhez szükséges anyagokat is a teherhordók szállították, valamint ezeknek a házaknak az ellátását is sokáig az ő segítségükkel biztosították.

Mára már csak ott alkalmaznak serpákat a szállításra, ahol felvonókkal, vagy gépjárművekkel nem tudják azt megoldani...

KÖZÖSSÉGI PÉNZEN VETT MAGYAR, KINCSTÁRI HAZAFISÁG ÉS EURÓN VETT JOGÁLLAMISÁG?

CIVILHETES BLOG
Szerző: Prof. Dr. Lakat
2017.07.28.


Az amúgy is alaposan széthasadozott magyarországi kollektív lélek (komoly gondolkodók szerint van ilyen) igen sajátságos változásokat mutat, a nálunk egyre nagyobb mennyiségben, „tiszta enyészetben” fellelhető emberfajta, aki mindenféle erkölcsi értéktől mentesítve érzi magát, valamiféle „nemzetben” látja az egyetlen imádandó Istenséget, pontosabban abban a nemzetinek csúfolt bálványban, ami álmainak ködös fátyolában trónol.

Ennek a már „testületekké”, talán bandákká is forrott, többségében fiatal „szektáknak” az egyik fiatal tagja, egyetemi tanítványom (ha tanult volna, de az munkával járna) így fogalmazta meg a maga „hiszekegyét”:

Apám még egy bigott kálomista volt, én már templomba nem járok, az egyházak sem érdekelnek. „Teszek” a vallásosságukra, de bolond magyar sem vagyok, hogy ne jussak hozzá, amihez akarok”.
Hozzátette még, „kedves tanár úr, hol tetszett „elkúrni”, hogy ilyen roggyant autóval tetszik járni”.

Mindenesetre igen érdekes volna megtudni, hogy ezekben a hetyke, húsz éves korban szilárd politikai meggyőződéssel és kormánypárti elkötelezettséggel (amit, természetesen forintban vagy devizában tud csak mérni), „hetyke” bájgúnárokban milyen jól megfér a heves, látszat hazaszeretettel és pénzimádattal a „paraszt” megvetése és a velem, a tanárával szemben tanúsított, fölényes, úri közöny és szemtelenség.

Csak annyit mondtam neki, szerényen, hogy biztosra veszem, amikor ő beül a sokmilliós autójába, én pedig 20 éves R11-be, az én autóm sokkal többet ér. Egyébként többre becsülöm azokat, akik ilyen jó gépkocsikat, mercédeszeket tudnak csinálni, mint azokat, akik valamilyen szerzett pénzből meg tudják venni. persze ez az intelmem már meghaladta képességeit, hogy levonhatná belőle a nevelési szándékú következtetéseket.

Emellett a nagy többség hazafisága nem haladta meg a lírai szemlélet és érzés szintjét sem, ahol pedig az élet, a valóság épülget, teljesen hatástalan marad, mindössze, alkohol helyett olcsóbb!...

A KERÍTÉSRŐL, NEMZETBIZTONSÁGRÓL ÉS SZOLIDARITÁSRÓL: NYÍLT LEVÉL A MOMENTUMRÓL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Migszol csoport
2017.07.28.


Július 19-én Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője a HírTV Egyenesen című műsorában a tömeges migrációról és az emberek ezzel kapcsolatos félelmeiről tett nyilatkozatával került be a hírekbe

„Alapvetően tapasztalható az a migráció kapcsán, ha félelemről beszélünk, hogy a közbiztonság kapcsán sok minden még nincs rendben ebben az országban, többek között azért sem, mert levezényeltünk sok embert a határra, kivonva őket azokból a városokból, falvakból, ahol egyébként dolgoznának. A mi álláspontunk az, hogy kerítésre szükség van, viszont szolidárisnak kell lenni mind az ott dolgozó katonákkal, mind az ott lévő menekültekkel, akik hajlandók végigmenni a tényleges legális folyamaton, amelyen keresztül megszerezhetik a menekültjogot.”

Sok idő van még a Momentum októberre ígért programjának nyilvánossá tételéig, és a Migszol szeretné megragadni az alkalmat, hogy amíg a témában heves vita folyik, javaslatokat fogalmazzon meg, és kérdéseket tegyen föl a formálódó pártnak.

Mi, a Migszol tagjai nem csak azért döntöttünk úgy, hogy nyílt levelet írunk, mert szóvivőjük a minap a HírTV-ben olyan témát érintett, mellyel mi foglalkozunk, hanem mert régóta szeretnénk, ha a pártok megnyilvánulnának ebben a témakörben. Valójában a Momentum megjelenése óta izgalommal vártuk, milyen politikát javasolnak majd a menedékkérőkkel és menekültekkel kapcsolatban. Az itt leírtak inkább szólnak az Önök állításairól, mint Önök ellen.
Sokkal inkább célunk, hogy a magyar politikai élet egy szélesebb körben elterjedt problémájára mutassunk rá: egyetlen politikai pártnak sincs bátorsága túllépni a magyar menekültpolitika biztonságmániás és félelem szította megközelítésén. Hisszük pedig, hogy ez elengedhetetlen ahhoz, hogy tényekre és ne félelmekre épülő vita indulhasson menedékügyben...


KI NEVET A VÉGÉN?

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. Szüdi János
2017.07.28.


Soros György megérdemli, hogy közutálatnak örvendjen ebben az országban. Megérdemli, hiszen jelentős a szerepe abban, Magyarország vezető garnitúrája ma egy jól képzett gengsztercsapat.

Így járhat, aki forradalmárpalántákat támogat anélkül, hogy látens szándékaikról személyiségvizsgálat keretében meggyőződne, a kiválasztáskor. Persze mondhatnánk, Soros György nem ismeri a közmondást: Jótett helyébe, jót ne várj. Ez nem mentség. Kijelenthető: Soros György könnyelműen, meggondolatlanul, sőt felelőtlenül járt el, amikor a demokráciára nevelés általa támogatott résztvevőivel nem kötött meg nem támadási szerződést, amelyben az érintettek kötelezettséget vállalnak arra, hogy tanulmányaik befejezésétől számított legkevesebb huszonöt évig, nem vesznek részt diktatúra kiépítésében.

Most aztán jól megszívta! A magyarok szent háborút hirdettek ellene: nem hagyjuk, hogy ő nevessen a végén. Ez a harc hasonlít ahhoz, mint amikor Mao Ce-tung utasítására Kínában, a nemzeti együttműködés keretében nem engedték leszállni, megpihenni a kormányzati ellenséget, a verebeket. Közel hárommillió madár lelte halálát.

A magyar nemzeti együttműködés feladata ennél egyszerűbb: mindig nevessen valaki, főleg ha itt a vég. A kormányzati ellenség Soros György, bármilyen gazdag, bármilyen rafinált zsidó nem verheti meg a népet. Főleg, ha beszállnak a határon túli magyarok is. Ők levél útján nevethetnek, ha nincs magyarországi lakóhelyük.

Mégis, min nevessenek a magyarok? Mindenekelőtt saját magukon. Azon, hogy harmadszor is megválasztottak egy olyan embert, akiről régóta tudni lehetett a proletárdiktatúrából csak a jelző zavarja. Nevessenek csak bátran a magyarok saját magukon, miután bebizonyosodott Piszkos Fredre jobban rá lehetne bízni az ország kincstárát, mint hazánk vezetőjére. Piszkos Fred kilopta Delhiben a háromezer éves Buddha rubinszemét, de helyettesítette azt egy sorompó piros üvegjelzőjével. Az ország vezetője minden gátlás nélkül merít a köz pénzéből, de eszébe sem jut álcázni ezt. Kacagjunk csak bátran önmagunkon, hiszen tűrjük, hogy arénák – nem stadionok – épüljenek, legkevesebb háromszoros áron. Nevessünk bátran azon, hogy nem arénázunk semmiért, tűrjük, hogy arénává változzon az egész ország. Nemcsak tűrjük, de kívánjuk is, hogy ezt az arénát dupla szögesdrót-kerítéssel zárják körül. Nevessünk bátran a megfagyott hajléktalanokért, a kórházi fertőzésben elhalálozottakért, a műszerek hiányában műtőasztalon elhunytakért, a szegénység miatt meg sem születettekért, a putriban élő éhező százezrekért, a kukákban turkáló nyugdíjasokért, az országot elhagyókért...

A KÉPZELT ÖSSZEESKÜVÉS - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / Kárpáti János
2017.07.28. 


A tekintélyes konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung A képzelt összeesküvés címmel közöl terjedelmes írást Orbán Viktor Soros György elleni hadjáratáról, amely azon az állításon alapul, hogy az amerikai milliárdos migránsok millióit akarja Európába költöztetni, és ezzel profitra kíván szert tenni

A plakátkampány, a CEU-törvény és a civiltörvény ügyének ismertetése, valamint Soros személyének a bemutatása mellett a cikk megszólaltatja Goran Buldioskit, a Nyílt Társadalom Alapítvány európai igazgatóját, aki kifejti: ha egy általuk támogatott nem kormányzati szervezet tevékenyen bekapcsolódik a politikába, az Alapítvány beszünteti a támogatását. A frankfurti lap szerint a Soros által finanszírozott szervezetek tevékenységének kétségtelenül van politikai – nevezetesen kormánykritikus – tartalma. Buldioski azonban hangsúlyozza: nem egyes politikusokról vagy pártokról, hanem a jogállamiságról van szó. Felhívja a figyelmet arra, hogy a Nyílt Társadalom Alapítvány támogatását élvező egyes szervezetek korábban, annak a szocialista kormánynak az idején, amely alatt az egyik korrupciós ügy követte a másikat, szintén felléptek az állampolgári jogok, az átláthatóság és a jogállamiság védelmében, és egyébként Orbán Viktor, az akkori ellenzéki politikus mellett is megszólaltak.

Még a Frankfurter Allgemeinénél maradva, a lap interjút közöl Elmar Brok német kereszténydemokrata politikussal arról, hogy az Európai Unió mit tehet és mit nem tehet meg Magyarországgal és Lengyelországgal kapcsolatban. E két ország – állapítja meg az interjú bevezetője – vitatott politikájával kihívást intéz az európai közösséghez.

Brok – aki immár évtizedek óta tagja az Európai Parlamentnek - egyetért azzal az újságírói kérdésben megfogalmazott állítással, hogy ha Lengyelország ma pályázna az EU-tagságra, akkor elbukna, de ennek ellenére lát arra reményt, hogy a kötelezettségszegési eljárással jobb belátásra lehet bírni a varsói vezetést. Azzal érvel, hogy évekkel ezelőtt Orbán Viktort is rá lehetett venni a visszakozásra az igazságszolgáltatási rendszerrel és a médiatörvénnyel kapcsolatban. Elmar Brok határozottan elutasítja azt a felvetést, hogy a magyarokat és a lengyeleket az unióból való kizárással kellene megfenyegetni. Úgy véli, hogy az uniós alapszerződés következő módosítása során a nevezetes hetedik cikket a jelenleginél használhatóbb eszközzé kellene tenni. Most ugyanis Orbán Viktor egymagában is megakadályozhatja, hogy a tagállamok megállapítsák egy érintett országról az uniós alapértékek megsértésének a tényét...

AUTÓS NYARALÁS: DÍJAK ÉS MEGLEPETÉSEK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.07.28.


A külföldön autóval kalandozókat néha hidegzuhanyként érheti, hogy a nyaralás költségeit még néhány váratlan díj is megfejeli. Előzetesen tájékozódni pedig nem is annyira könnyű. Időnként azonban – mint azt néhányan a saját bőrükön tapasztalhatták – éppen a takarékosság okoz a bosszúság mellett még plusz (benzinben mérhető) kiadást is.

Valósággal sokkolta a nyaralásukat a horvát tengerparton tervezők jó részét tavasszal, amikor bejelentették, hogy mintegy 10 százalékkal emelkedtek déli szomszédunknál az autópályadíjak, ráadásul a nyárra külön szezonális árakat érvényesítenek. Noha a magyar sajtó talán kissé túlhangsúlyozta az emelés jelentőségét, hiszen többnyire szakaszonként pár száz forintnyi a különbség a tavalyi árakhoz képest. Mivel azonban Horvátországban kapus rendszer van, ha valaki nem csupán a tengerparton akarja tölteni az idejét, hanem – a Horvátországban is bőséggel megtalálható – turistalátványosságok közül is meg akar látogatni néhányat, szép összeget összeautózhat, amivel már a tervezéskor is érdemes számolni. (És akkor a benzinárakról még nem is szóltunk).

Autós utazás előtt érdemes a neten tájékozódni a tervezett utakon fizetendő díjakról. Az itt talált adatok azonban sokszor félrevezetőek lehetnek, ezért alapos odafigyelésre van szükség. Találtunk nem frissülő honlapokat, amelyeken 2016-os, sőt, korábbi, 2014-es, útdíjak vannak feltüntetve, de még olyant is, ami 2008-as adatokat tartalmazott. Közülük némelyiket a Google kereső ráadásul az elsők között dobja fel...

KOVÁCS KORMÁNYSZÓVÍVŐ DIPLOMÁI

ZÁRÓJEL BLOG
Szerző: Mátrai Anna
2017.07.27.


Kovács Zoltán kormányszóvivő még azelőtt, hogy ezt a fontos tisztséget megszerezte volna tudományos pályára készülhetett. Az idő tájt fontosnak tarthatta, hogy ne csak a magyar piacon lehessen keresett tudós, hanem kitágítva a világát, az USA is szóba jöhessen. Ezért is diplomázhatott az azóta megvetett CEU-n, ami az új világban is elfogadott papírt adott neki.

Mi legyek: történész, vagy Fideszes?


Kovács Zoltán pályamódosítása után, mint Fidesz-szócső, ma már tele szájjal köpköd almamaterére a versenyelőnye miatt, és Soros Györgyre is, akinek ösztöndíjasaként kijuthatott az új világba is.

Az amerikai PhD fokozatért, amit a CEU-n szerzett már bírálták a köpönyegét 180 fokban forgató kormányszóvivőt, de eddig nem volt nyilvános, hogy Kovácsnak ez a második doktorija volt ugyanabban a tudományágban (történelem) – és ami ennél is érdekesebb: mindkét egyetemen lényegében ugyanazt a disszertációt adta le...

OSZTALÉKZUHATAG GARANCSI KASZINÓCÉGÉNÉL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2017.07.28.


Csaknem egymilliárd forint osztalékot fialt tavaly a soproni kaszinó, ami közvetve részben Garancsi István érdekeltsége. Akár az állam is jól járhatna, 2015-ig a Szerencsejáték Zrt. volt az osztrák kaszinócég társa a bizniszben.

Szerteágazó érdekeltségei mellé tavaly jegyezhette be a szerencsejáték-ipart Garancsi István milliárdos. A közvetve a Videoton labdarúgó klubban is érdekelt Futball Invest 2007 Zrt. 2016 májusában szállt be 45 százalékos üzletrésszel a Pannon-Partner Befektetéskezelő Kft.-be. A Pannon-Parneré a Casino Sopron Kft., ami a CAI Hungary Kft. 100 százalékos tulajdonosa. A CAI Hungary üzemelteti a soproni kaszinót.

Talán nem meglepő: aranytojást tojt az aranytojást tojó tyúk 2016-ban is. A CAI Hungary pár százezer forint híján a teljes adózott eredményét, 933 millió forintot szavazott meg osztaléknak a tavalyi év után. Ez az összeg gyakorlatilag fillére végigpörgött a tulajdonosi láncon, igaz a Futball Investnek alighanem osztoznia kell a többségi tulajdonossal, a Casinos Austria International GmbH-val.

Ráadásul az osztalék, ha kifizetik, veszteséges cégbe folyik. A Futball Invest 22 milliós mínusszal zárta 2016-ot.

Az osztrák kaszinócég társa 2015 novemberéig a magyar állami Szerencsejáték Zrt. volt a Pannon-Partnerben. Ekkor azonban közleményben tudatta a magyar monopólium, hogy a továbbiak nem kíván részt venni a magyar koncessziós kaszinópiacon. Részesedését az osztrák partnernek adta el, nem sokkal azelőtt, hogy amúgy is lejárt volna a terem koncessziós szerződése.

Az osztrákok pár hónap alatt megtalálták az új befektetőt Garancsi (cége) személyében...

APOKALIPTIKUS BESZÁMOLÓ MOSZULBÓL: "MEGÖLTÜNK MINDENKIT, TERRORISTÁKAT ÉS GYEREKEKET IS"

444.HU
Szerző: plankog
2017.07.28.


„Mindenkit megöltünk. ISIS-tagokat, férfiakat, nőket, gyerekeket. Mindenkit.”

Egy iraki katonától származó idézettel kezdődik a Middle East Eye helyszíni riportja a Iszlám Államtól visszafoglalt Moszulból.

A cikk szerint a végső összecsapásban lerombolt óvárosban több száz holttest hever a földön, a romok alól emberi testrészek látszódnak ki, az ötven fokos melegben pedig a rothadó hús szaga terjed. A romokat buldózerekkel takarítják, egybekeverve a törmeléket és a testrészeket.

„Sok civil van a halottak között. Miután bejelentették a város felszabadulását, a parancs az volt, hogy öljünk meg mindenkit, aki mozog.”

A névtelenül nyilatkozó iraki katona azt mondja, nem értett egyet a paranccsal, de így is meg kellett tennie. A teljes cikket további részletekkel itt lehet elolvasni...

REJTÉLY, HOVA FOLYTAK EL AZ ERZSÉBET-MILLIÁRDOK

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: LŐRINC TAMÁS
2017.07.28.


Az étkezési utalványokból befolyó extraprofit ma már nem a multinacionális vállalatok zsebébe vándorol, hanem a rászorulókat segíti – ezzel magyarázta az Orbán-kormány, hogy miért kellett 2012-ben kiszorítani a külföldi cégeket a több mint 200 milliárdos utalványpiacról. A kormányzati kommunikáció ugyanis akkoriban arról szólt, hogy az Erzsébet-utalványokból befolyó pénzt a szegény gyerekek és családok üdültetésére fordítják.

Az a rendszer azonban, amely végül megvalósult, sokkal inkább tekinthető az Orbán-kormány által folytatott politika szimbólumának, mintsem szociális érzékenységtől áthatott intézkedéssorozatnak. Egyszerre szól a multik elleni harcról és egy nemes célról, a siker pedig nem marad el, hiszen „az extraprofit” nem megy ki Magyarországról.

Lapunk azt próbálta kideríteni, hogy ezt az extraprofitot, azaz az Erzsébet-utalványok árusításából befolyt pénzt mégis mire költötték, ám rendre falakba ütköztünk. A Magyar Nemzet által megszerzett adatok – a publikus beszámolókon kívül – szinte kizárólag közérdekűadat-igénylések eredményei, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA), valamint az általa száz százalékban birtokolt Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. (amely az utalványok terjesztéséért felel) egyéb megkereséseinkre nem reagált...