2021. február 1., hétfő

A KÖLTSÉGVETÉS HOMÁLYA FEDI EL, MILYEN KEVÉS JUTOTT A MUNKAHELYEK ÉS CSALÁDOK VÉDELMÉRE

G7.HU
Szerző: KARSAI GÁBOR
2021.02.01.


(A szerző a GKI Gazdaságkutató vezérigazgató-helyettese. Az Ekonomi a G7 véleményrovata.)


A Pénzügyminisztérium napokban közzétett tájékoztatója szerint a 2020. évi államháztartási hiány a költségvetési törvényben szereplő 367 milliárd forint helyett 5549 milliárd forint, vagyis az előirányzat 1512 százaléka lett. Ez a több mint tizenötszörös mérték önmagában megdöbbentő, de az is szemet szúró, hogy az éves előirányzat a járvány okozta gazdasági válság ellenére sem változott. Ennyire fafejű, iránytű nélküli lenne a kormányzat?

Igen is, meg nem is. Egyrészt nem, mert a Pénzügyminisztérium már 2020 márciusától fokozatosan egyre nagyobb visszaesést és államháztartási hiányt jelzett. Ennek fontos állomása volt, amikor az Államadósság Kezelő Központ augusztusban módosította 2020. évi finanszírozási tervét, melyben a költségvetési törvényben elfogadott hiány mintegy tízszerese szerepelt (3600 milliárd forint). A Pénzügyminisztérium 2020 utolsó napján nyilvánosságra hozott prognózisa pedig már 5497 milliárd forintos, vagyis az éves tényszámtól már nem sokkal elmaradó hiányt tartalmazott. Vagyis a kormányzat – természetesen – tisztában volt a gazdasági folyamatok előirányzattól eltérő voltával.

Másrészt nagyon is merev, életidegen volt a költségvetés tervezése, mivel a költségvetés bevételi és kiadási előirányzatainak tényleges módosítására, valósághoz igazítására anakronisztikus módon nem került sor. A kormány ugyan a válság miatt törvényt fogadtatott el 2020 nyarán a 2020. évi költségvetés módosításáról, aminek keretében létrehozták a járvány elleni védekezési és a gazdaságvédelmi alapot, és felhatalmazást adtak a kormánynak számos előirányzat túllépésére. Azonban a törvény kimondta azt is, hogy „a benyújtott törvénymódosítás nem érint számszaki mellékletet, így nem érinti a törvény főösszegeit sem, normaszövegbeli változásokat tartalmaz.”...

ISMÉT TÜNTETNEK AZ ÚJRANYITÁSÉRT A HŐSÖK TERÉN

24.HU
Szerző: KÁLMÁN ATTILA
2021.02.01.


Hétfőn ismét összegyűlt 2-300 ember a Hősök terén, hogy a járványügyi intézkedések, többek között a vendéglátóhelyek kényszerű bezárása ellen tiltakozzanak. A demonstrációt ismét a Le az Adók 75%-ával Párt szervezte, annak ellenére, hogy a szervezőket fejenként 500 ezer, összesen 1,5 millió forintra büntették. A tüntetésen megjelenteket a vasárnapinál is gyorsabban kezdték el igazoltatni a rendőrök.

Ecsenyi Áron, a mikropárt vezetője egy megafont adott körbe a tömegben, hogy mindenki elmondhassa a saját problémáit. A szervező nyilvános vitára hívta ki Bede Zsoltot, és az Origo egyik munkatársát, mert szerinte inkorrektül számoltak be a vasárnapi eseményről.

Miközben a rendőrök igazoltatnak, és igyekeznek mindenkit elküldeni arra hivatkozva, hogy a járványhelyzetben gyülekezéssel szabálysértést követnek, többen ülve tiltakoznak ez ellen, és a megafonba is folyamatosan beszélnek a vendéglátósok nehéz helyzetéről, és a kormányzati intézkedések hiányáról...

KELLETT MÉG 440 MILLIÓ FORINT FELCSÚTRA

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2021.02.01.


A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány tao-programjának második részét is jóváhagyta a labdarúgó-szövetség (MLSZ), illetve minden bizonnyal az illetékes minisztérium is. Bár az MLSZ adatbázisából nem derül ki, hogy a felcsúti futballakadémia pontosan mire költené a most megítélt nagyjából 440 millió forint közpénzt, de a korábbi évek tapasztalatai és a bevett gyakorlat szerint vélhetően fizetésekre és magára az utánpótlás-nevelés finanszírozására.

Az elmúlt idényekben elég általános, hogy azokat a sportprogramokat, amelyekben nagyobb értékű ingatlanfejlesztés is szerepel, kettészedik. Ilyenkor az adott sportszervezet külön pályázik erre a projektre, és külön igényt nyújt be az egyéb terveire. Az ingatlan mellett bérekre, utánpótlás-nevelésre, a tevékenységhez szükséges eszközök vásárlására, a korábban felépített ingatlan üzemeltetésére, illetve képzésekre lehet pénzt kérni...

A TŰZZEL JÁTSZIK A HATÓSÁG, HA NEM VESZI KOMOLYAN A GYÓGYSZEREK ENGEDÉLYEZÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOKAT

MAGYAR ÜGYVÉD BLOG
Szerző: Dr. MAGYAR GYÖRGY
2021.02.01.


Amennyiben egy gyógyszer alkalmazását nem a szakmai szabályoknak megfelelően engedélyezik, az felvetheti egyebek mellett a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúját. Többek között erről is szó esett az ATV A nap híre című műsorában.


A klinikai vizsgálatban nem ugyanolyan összetételű készítménnyel dolgoztak, mint ami most forgalomba kerülhet, mert a kisebb mennyiségű készítmény és a tömegtermelés során előállított orosz oltóanyag nem teljesen egyezik az iratok szerint – értesült a Népszava. Erre a felvetésre is választ várt több szakértő – akik közül néhányan visszaléptek –, amikor a Szputnyik V vakcina engedélyezése során kikérte álláspontjukat az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

Ez az ügy is szóba került az ATV A nap híre című, Simon András vezette műsorában szerdán. Az adás vendége volt Barna Zsuzsa újságíró, a Nyugati fény munkatársa, Gréczy Zsolt, a DK tanácsadója és magam is.

Abban a résztvevők egyetértettek, hogy az alacsony oltási kedv nagyrészt a vakcinák iránti bizalom hiányára vezethető vissza, amelynek oka elsősorban a hiányos tájékoztatás. Amennyiben a Népszava információja igaz, nyilván ez sem erősíti az oltási hajlandóságot. Meg az sem, hogy félő: az orosz vakcina engedélyezésében résztvevő szakértők nem a saját legjobb meggyőződésük alapján, hanem állítólag némi kormányzati nyomásra bólintottak rá sietve az oltóanyagra, s a külgazdasági és külügyminiszter leszerződött mindjárt egymillió adagra...

HIÁBA A TÁRSADALMI TÖBBSÉG, ORBÁNÉK NEM LAZÍTANAK – TÁN A ZSÁKMÁNYSZERZÉS HAJTJA ŐKET

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.02.01.


„Nyomás alatt kell tartani a kormányt, hogy rádöbbenjenek, nem csak a NER-oligarchái számítanak” – mondta a Hírklikknek Újhelyi István, amikor azt kértük, kommentálja a megbízásából a Publicus Intézet által készített legfrissebb közvéleménykutatást. A főváros lakosságának véleményét kérték ki, s kiderült: az emberek többsége egyetért a megfontolt nyitással. Ugyanakkor a szocialista EP-képviselő – aki egyébként a hétvégén egy hétpontos javaslatot is közzétett – felhívta a figyelmet, hogy egyre több piaci hír terjed az országban arról, hogy a „NER-vállalkozók, mint a keselyűk keringenek és csapnak le a nekik tetsző csődbe jutott vállalkozásokra”. Szerinte ez is mutatja, hogy „a Fidesz valódi, zsigeri természete: a nettó zsákmányszerzés”.


Elsőként Újhelyi István, az Európai Parlament illetékes szakbizottságának alelnöke és az ENSZ turisztikai világszervezetének nagykövete számolt be Facebook bejegyzésében arról, hogy az elmúlt hetekben európai szakmai szervezetekkel, tagállami miniszterekkel és az ágazat hazai érintettjeivel folytatott megbeszélései mellett, a magyar társadalom véleményére is kíváncsi volt, s felmérés készítésére kérte fel a Publicus Intézetet az érvényben lévő korlátozásokról és az általa összerakott,észszerű enyhítéseket tartalmazó javaslatban foglaltakról. Kiderült, hogy az emberek többsége támogatja az észszerű nyitást.

Mint amúgy ismert, Orbán Viktor legutóbb már a húsvéti ünnepeket emlegette, miközben szigorú fellépésre utasította a hatóságokat a kilátástalan helyzetbe került és ezért demonstráló, illetve akciókat kilátásba helyező vállalkozókkal szemben. Az érintettek vagy nyitást vagy tényleges kormányzati segítséget követelnek – s mint a Publicus felmérése mutatja, velük ért egyet a fővárosiak többsége. A január 26-28. között készített reprezentatív közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a megkérdezettek 54 százaléka szerint most már jobb a helyzet, és el lehetne kezdeni engedélyezni a járványhelyzet miatt bezárásra ítélt helyek kinyitását, a maszkviselési és távolságtartási szabályok betartásával. Igaz 45 százalék szerint még nincs itt az idő a nyitásra...

PROF. DR. STUMPF ÉS A FÉLTUDÁS

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2021.02.01.


"Stumpf István eközben a Kossuth rádió vendége volt reggel, és ő azt mondta, hogy egy-két kivételtől eltekintve a magyar egyetemek jókora távolságban vannak a világ élvonalától, ezért van szükség az átalakításra. Ezen kívül a fiatalok itthon tartásához is szükséges, hogy legalább a prágai vagy krakkói egyetem szintjét elérjék. (telex.hu)"


A világ élvonala pénzről szól. Sok-sok pénzről. Akik megengedhetik maguknak, hogy a legjobb professzorokat szerződtessék, azok vannak elől. Kivétel pedig nincs. Ugyanis a világrangsorok erről szólnak. Nem kizárólag a fizetésekről van szó, hanem kutatási lehetőségről, infrastruktúráról. Egy jobb amerikai egyetemen egy komoly professzornak alig van oktatási kötelezettsége, de bizony egy kiváló adjunktus sem tanít négy óránál többet egy héten.

A magyar felsőoktatás krónikusan alul van finanszírozva, kiváló professzoraink vannak, akik alig keresik meg a nyugati minimálbért. Az is igaz, hogy vannak olyan professzorok, bizonyos területeken nagy többségben, akik nem teljesítik a legalapvetőbb, törvényileg előírt feltételeket sem. Egyik legklasszikusabb eset maga Prof. Dr. Stumpf, aki a féltudású magyar elitértelmiségi alapesete. Erről valószínűleg nem fogják megkérdezni a Kossuth Rádióban.

Azt még hajlandó vagyok elhinni, hogy Prof. Dr. Stumpf alkalmas arra, hogy az Orbán-klán és a felsőoktatás között minimálisnál legalább nem kevesebb jóindulattal közvetítsen. Prof. Dr. Stumpfot nem tartom tisztességtelen embernek, relatíve tisztességes embernek gondolom.

Azt nem vagyok hajlandó elhinni, hogy Prof. Dr. Stumpf alkalmas lenne arra, hogy a magyar felsőoktatás minőségi ugrását elősegítse. Nem tehetséges ember, mondjuk már ki. Jókor házasodott jó helyre, jókor ismerte meg bizonyos embereket jó helyen, és nincs más. Tudományos karrierjének totális kudarca Magyarországon senkinek sem tűnik fel...

STUMPF ISTVÁN: AZ EGYETEMEK NEM LEHETNEK POLITIKAI CSATÁROZÁSOK SZÍNHELYEI

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2021.02.01.


A kormánybiztos szerint az intézményeknek arra is van lehetőségük, ha később meggondolják magukat, visszalépjenek a modellváltástól.


A kormány nem akarja ráerőszakolni az egyetemekre az alapítványi működést, az intézmények maguk dönthetnek erről. Arra is van lehetőségük, ha később meggondolják magukat, visszalépjenek a modellváltástól – nyilatkozta lapunknak Stumpf István, aki február elsejétől kormánybiztosként koordinálja a felsőoktatási modellváltást.

Arra a kérdésre, miért pont most kapott kormánybiztost ez a folyamat, miközben az átalakítás már 2019-ben elkezdődött a Budapesti Corvinus Egyetemmel, Stumpf István úgy felelt: az elmúlt egy-két évben tíz egyetemen kezdődött el a modellváltás, a tapasztalatok pedig most kezdenek előjönni, így szükség van valakire, aki ezeket feldolgozza.

– Egyik nagy feladatom lesz, hogy a pozitív és a negatív tapasztalatokat is összegyűjtsem, s tegyek azért, ha valahol problémák adódtak, azok ne merülhessenek fel megint – mondta. Emlékeztetett: legutóbb öt további egyetem (a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Dunaújvárosi Egyetem) szenátusa döntött az alapítványi fenntartás mellett. Szerinte a nagy egyetemek modellváltása sokkal nagyobb léptékű lesz a korábbiakhoz képest, ezért is van szükség arra, hogy egy kormánybiztos felügyelje a folyamatot. Hozzátette: még neki is tájékozódnia kell, ennek érdekében személyesen keresi majd fel a modellváltó intézményeket...

MATOLCSY GYÖRGY: A SIKER NYELVE

NÖVEKEDÉS
Szerző: MATOLCSY GYÖRGY
2021.02.01.


Miért is ne ismerhetnénk fel, hogy szavaink, melyeket a gazdaság világában használunk, pozitív vagy negatív töltéssel rendelkeznek, ezért erősítik vagy gyengítik esélyeinket a sikerre. Nézzünk néhány különösen erős töltéssel rendelkező szót, amit sokszor használunk vagy túl kevésszer, ezzel rejtve, de erőteljesen hatunk saját magunk és a magyar gazdaság sikerére...


SZABÓ GÁBOR AZ SZFE-RŐL ÉS AZ ÚJ OPERATŐRSZERVEZETRŐL: MINTHA LEBONTANÁK AZ EIFFEL-TORNYOT

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2021.02.01.


Ősszel közel harmincan kiléptek az operatőröket addig összefogó szervezetből, miután az alelnök Novák Emil elvállalta az SZFE „modellváltását”. A távozott tagok kezdeményezésére immár hivatalosan is megalakult a magyar filmoperatőrök új, független szervezete, a HCA – Hungarian Cinematographers Association.

A szervezet elnökét Szabó Gábort, a többek között az Oscar-díjra jelölt Jób lázadása operatőrét, Balázs Béla-díjas Érdemes művészt kérdeztük a váltásról.

Miként értékeli az SZFE mára bekövetkezett drámáját?

– Ezt a görgeteget, ami ősszel elindult, az akkori interjúnkban részletesen megbeszéltük. A véleményem változatlan. Nem véletlen váltunk ki a HSC-ből, aminek lemondott elnöke volt Koltai Lajos és lemondott alelnöke Novák Emil. Aztán egészen másfelé kanyarodott a történet, mert egy olyan helyzet állt elő, hogy választhattunk: megújítjuk-e a HSC-t, új vezetőséget nevezünk ki és új alapokra helyezzük az egészet. Végül úgy döntöttünk, hogy annyi probléma van az óriásira duzzadt közösség szervezeti felépítésével, taglétszámával, hogy inkább egy új szervezetet alakítunk...

„AZ AUTONÓMIÁÉRT VALÓ KÜZDELEM ÁRAKÉNT NEM BORZALMAS A BIZONYTALANSÁG”

NÉPSZAVA
Szerző: HOMPOLA KRISZTINA
2021.02.01.


Még a ma kezdődő félév kezdetének mikéntje sem egyértelmű a hallgatók számára, amellett, hogy nem tudják, hogy az eddigi tanulmányaikat elismeri-e a kuratórium. Gálosi Dóra adott pillanatképet a Népszavának
.

Mióta tanul az Színház- és Filmművészeti Egyetemen? 
Másodéves gyártásszervezés-hallgató vagyok az ún. 6x6-os filmes képzés keretében. Ez azt jelenti, hogy egy osztályban egy rendező, egy operatőr, egy forgatókönyvíró, egy vágó, egy hangmester és egy gyártásvezető hallgató tanul együtt, leképezve egy filmes stábot. Az évfolyamon 13 osztályfőnök tanított, amíg Szász János nem mondott fel. 

Mikor érezte először azt, hogy valami nincs rendben az egyetemen, az egyetem körül? 
Amikor a szenátus által megválasztott rektor, Upor László kinevezése nem történt meg. Utána akkor, amikor a modellváltás folyamata egyeztetés nélkül indult el. 

Részt vett a szeptember 1. óta tartó egyetemfoglalásban? 
Igen, szinte végig. A munkacsoportok közül leginkább a kommunikációs csoportban dolgozom. 

Volt oktatás az egyetemen november 27. óta, azaz azóta, amikortól a kuratórium felfüggesztette azt? 
Igen. A félévünk nem törölhető. A járványhelyzet miatt ugyan maradtak el gyakorlati órák, de ezek pótolhatók. 

Szarka Gábor kancellár azt nyilatkozta, hogy azért sem érti, miért fogadták felháborodással, hogy átmenetileg lezárták a Neptun webes felületet, mert a visszavezetésnél kiderült: októberig összesen hat osztályzat került be
A vizsgákon kapunk osztályzatokat. Mint az egyetemeken általában, a vizsgaidőszak december végén, januárban van. Azzal, hogy elvették az oktatók Neptun hozzáférését, megakadályozták, hogy ezeket a vizsgákat kiírhassák. Januárban online lezajlottak a vizsgák, de arra nem kaptunk garanciákat, hogy ezek eredményeit maradéktalanaul be lehet írni. Ahogy arra sem, hogy a múlt tanév utolsó három hónapjáról a pandémia miatt nyáron pótolt gyakorlati órák eredményeit végleg kitörölték-e. 

Mit tud a következő félévről? 
Csupán annyit, amennyi a sajtóban megjelent...

A VIDÉKI EGYETEMEK MODELLVÁLTÁSÁNAK APROPÓJÁN

HÍRKLIKK
Szerző: MELLÁR TAMÁS
2021.02.01.


Az Orbán-kormány rohamtempóban látott hozzá ez év elején a vidéki nagy egyetemek alapítványi formába való átalakításához. A gyors átalakítást azért szorgalmazzák, mert ki akarják használni a vírusjárvány miatti rendkívüli állapotot, amely nem teszi lehetővé a tömeges tiltakozásokat, a nyílt demonstrációt. S nem mellékesen, még az idén be akarják fejezni az átalakításokat, mert már ők sem biztosak abban, hogy a 2022-es választások után tovább folytathatják a kormányzást.


A kormányzati szándék elég egyértelmű: azért akarják az alapítványi formába való átalakulást, mert ezzel sokkal könnyebbé válik számukra az egyetemek karcsúsítása, az általuk fölöslegesnek tartott szakképzési irányok, szakok, tanszékek megszüntetése. Ha ugyanis magántulajdonosi rendszerben működik az egyetem és az oktatók kikerülnek a közalkalmazotti státuszból, akkor sokkal könnyebben végre lehet hajtani a radikális átalakításokat. Kormányzati körökben fel sem merül, hogy ez a karcsúsítás mennyire megalapozott és szolgál-e távlatos célokat, vagy inkább romboló hatást fejt ki nemcsak a társadalomra, de még a szűken vett gazdaságra is.

Az illetékesek annyiszor hangoztatták – s végül már talán maguk is elhitték –, hogy nem kell annyi filozófus, szociológus, kommunikációs szakember, helyettük műszaki szakemberekre, mérnökökre és közgazdászokra van szükség. Az első látásra logikusnak tűnő érvelés azonban hibás, a sikeresen felzárkózó és a nemzetközi versenyképességben előkelő helyet elfoglaló országok példája ezt nem támasztja alá. A társadalom és benne a gazdaság egészséges és hatékony működéséhez sokoldalúan képzett, tájékozott, szociálisan érzékeny emberekre van szükség, nem pedig szakbarbárokra. A statisztikák azt mutatják, hogy a sikeres innovációknak csak a felét jegyzik természettudományos végzettséggel rendelkezők, míg a másik felét a társadalomtudományi végzettségűeknek köszönhetjük. De hiába próbáljuk ezt azoknak a politikusoknak elmagyarázni, akiket csak a rövid távú hatalmi stabilitás érdekel és csak extenzív növekedésben képesek gondolkodni...

MÉG NEM ROHANHAT BÁRMELYIK BANKHOZ LAKÁSFELÚJÍTÁSI KÖLCSÖNÉRT - HITELBÍRÁLATRA ÉS JELZÁLOGJOG BEJEGYZÉSÉRE MINDENKI SZÁMÍTSON

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.02.01.


Csak néhány pénzintézet kezdi el mától az állam által támogatott otthonfelújítási hitel kérelmeinek befogadását – derül ki az Azénpénzem.hu körképéből. Aki élne a kormányzati segítséggel, annak több dologra sem árt figyelnie.


Február 1-jétől indul az államilag támogatott, alacsony kamatozású otthonfelújítási kölcsön – jelentette be a hétvégén közösségi oldalán a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Novák Katalin kitért arra is, hogy a legfeljebb hatmillió forintos, garantáltan háromszázalékos kamatozású, maximum tízéves futamidejű kölcsön havi törlesztője 58 ezer forint...

A KIFOSZTÁS NEM ÁLLA LE

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.02.01.


Nem áll le az Orbán-kormány az önkormányzatok kifosztásával – legalábbis ez olvasható ki abból az értesülésből, amelyet a Hírklikk szerzett meg. A történet tehát arról szó, hogy a kabinet elszedné azon szakrendelőket, amelyek még önkormányzati tulajdonban vannak. Nincs mindegyik ott, de jónéhány igen, ráadásul olyanok, amelyekre az adott kerületi, városi testület sok milliárdot költött.


A Fidesz uralta kormány már nem először tesz kísérletet erre az akcióra. Pár évvel ezelőtt hasonló terv fogalmazódott meg, de akkor még nem volt semmi veszélyérzet a kormánypárti vezetőkben, ezért halasztották a végrehajtást. A 2019-es önkormányzati választások azonban jelentős lyukat ütöttek a monolit hatalmon; azóta szinte naponta születnek új és új ötletek az ellenzékivé vált városok – élükön Budapest – megleckéztetésére (értsd: kifosztására). A kormány az elmúlt tíz évben is szorgalmasan kurtította az önkormányzati vagyont és hatásköröket; elvette iskoláit, kórházait, másfél éve a pénze nagy részét. Nem csoda, ha folytatni akarná ezt a politikát...

LASSUL AZ OLTÁSI KEDV VÁLTOZÁSA – A MAGYAROK NEGYEDE ELUTASÍTJA A KORONAVÍRUS ELLENI VAKCINÁT

ADATÚJSÁGÍRÁS / ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SZÉMANN TAMÁS
2021.02.01.


A KSH heti felmérése szerint egy hét alatt mindössze 1,5 százalékkal csökkent a vakcinát elutasítók aránya, így egyelőre minden negyedik válaszadó biztos benne, hogy nem oltatna Covid-19 elleni vakcinával itthon.


A biztosan oltani akarók (34,3%), és az oltás felé hajló, de még bizonytalankodók (29,8%) aránya összesen 3 százalékkal növekedett. Már csak minden tizedik megkérdezett nem tudja mit akar, vagy nem árulja el, szemben a tavaly decemberrel, amikor minden ötödik adott ilyen választ...

A VÁDHATÓSÁG MÁSFÉL ÉVSZÁZADÁNAK ÖRÖKSÉGE

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: TÓTH MIHÁLY
2021.01.29.


Idén 150 éves a mai vádhatóság elődjeként felfogható magyar ügyészség. A jubileumhoz mérten igyekszem semleges maradni, ellenálltam például a kísértésnek, hogy a címben büntetőjogi terminológiára is utalva „hűtlenül kezelt örökség” szerepeljen. Növekvő aggodalmaim ellenére a manapság gyakori bírálatokhoz azért sem könnyű csatlakoznom, mert az ezredfordulót megelőző évtizedekben magam is csaknem huszonöt évig a szervezet tagja voltam, sok élményben, tanulságban és tapasztalatban volt részem egy akkoriban még igen jó szakmai közösségben. E rövid áttekintés során sem hallgathatóak azonban el az ügyészséget sűrűsödően érő szemrehányások, melyek elsősorban egyes pozitív vagy negatív döntések politikai indíttatását és azt róják fel, hogy ezek sokszor nem ellenőrizhetőek, nem is kérhetőek számon. Ha e vádak néha érzelmileg kissé túlfűtöttek is, olykor kimutathatóak esetükben is egyoldalú politikai felhangok, és a valóban megbízható állásfoglaláshoz nem is mindig áll rendelkezésünkre minden információ, nem tagadható, hogy a vádhatósági munkában valóban egyre határozottabb jelei vannak bizonyos ügyekben, ügycsoportokban a törvényességi-szakmai szempontok hatalmi szempontok alá rendelésének. E gyanút éppenséggel nem segít eloszlatni az Európai Ügyészséghez való csatlakozás határozott és meglehetősen elszigetelt elutasítása. A gondok gyökerei még a rendszerváltozás időszakában a szervezet alkotmányossági helyzetét érintő vitákig nyúlnak vissza...


ÉLET ÉS IRODALOM 2021/4. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

VISSZAÁLLÍTHATÓ-E MÉG A HALÁLBÜNTETÉS MAGYARORSZÁGON?

24.HU
Szerző: Dr. SÁNDOR ZSUZSA
2021.01.31.


Már több mint három évtizede eltörölték Magyarországon a halálbüntetést, de a nyilvánosságban újra és újra felbukkannak az ezzel kapcsolatos viták. Sándor Zsuzsa összeszedte, milyen érvek szólnak e büntetési nem mellett és ellene. Aztán ítéletet hirdetett.


Nemrég volt éppen 30 éve, hogy Magyarországon az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a halálbüntetést. E döntés előtt két évvel, 1988. július 14-én hajtották végre itthon az utolsó halálos ítéletet az előre kitervelten és nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt elítélt, 28 éves Vadász Ernőn, akit a Budapesti Fegyház és Börtön udvarán akasztottak fel.

Az emberiség történetét az ókortól napjainkig végig kíséri e legsúlyosabb büntetés alkalmazása, bár a végrehajtás módjai idővel „finomodtak”. A halálbüntetés első írásos nyoma a Kr. előtti 18. századra tehető, az már szerepelt Hammurapi törvényoszlopán. Az ó- és a középkorban a legkegyetlenebb módokon hajtották végre a halálos ítéleteket: lefejezéssel, keresztre feszítéssel, vízbe fojtással, megnyúzással, zsákba kötéssel, kerékbe töréssel, karóba húzással, máglyahalállal, olajban főzéssel, felnégyeléssel vagy tüzes trónra ültetéssel, mint ez utóbbi Dózsa György esetében történt...

SZABAD SZEMMEL - ORBÁN A MAGA ÚTJÁT JÁRJA - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.02.01.


Libération


Magyarországon a politika erősen beleszólt a Sinopharm készítményének engedélyezésébe, Brüsszel erőteljes tiltakozása ellenére is. De Orbán Viktor úgy határozott, hogy nem vár tovább. Szerinte az unió botrányos módon késlekedik a vakcina beszerzésével, ám fel kell gyorsítani az emberek beoltását. Úgyhogy a maga útját járja. A kikötéseket hozzáigazították a kínai szerhez.

Kínából 5 millió adag érkezik, az oroszoktól 2 millió, és ha ehhez hozzávesszük az Európa által fenntartott csaknem 20 milliót, akkor az összesen már 26,7 millió, miközben az országnak nem egészen 10 millió lakosa van. Ám ennyiből 13,3 ember szerezhet védettséget. De persze még az is szükséges, hogy a magyarok hajlandóak legyenek beadatni maguknak a vakcinát. Idáig azonban csupán kétmillióan regisztráltak. A jóváhagyás felgyorsítása ugyanakkor nem javít a közbizalmon, miközben az ország igencsak bizalmatlan a Covid-19 elleni oltások ügyében.

Ebbe belejátszik, hogy az oroszok csupán 600 oldalas dokumentációt mellékeltek, míg a Pfizer/BioNTech 27 ezer oldalon részletezi a dolgokat. Ugyanakkor az oroszoknál egyes adatok hiányoznak, mások pedig ellentmondásosak.

A felmérések azt igazolják, hogy a bizalom politikai kérdés. A Fidesz-hívek 55 %-a elfogadja az orosz változatot, 50 %-nak pedig a kínai is megfelel. A Momentum támogatói esetében a két arány: 10, illetve 0 %. Ezek után már csak azt kellene tudni, mikor jön meg a két szállítmány. Az oroszoktól – a nagy csinnadratta közepette fogadott próbaküldemény után – decemberben 6 ezer darab érkezett, de azóta egy darab sem. És Moszkva késésben van több országgal szemben.

Der Standard

Orbán Viktor a kínai és orosz vakcinára teszi a tétjét, mert nem akarja elfogadni, hogy alighanem csak átmenetileg, de akadályok mutatkoznak az EU által engedélyezett szerek beszerzésénél. Ezért adott nagy megrendelést olyan kínai és orosz készítményeknek, amelyekre az európai hatóságok még nem adták áldásukat. Magyarországon a járvány ellenes harcban minden lépésről személyesen a miniszterelnök dönt.

A jobboldali populista politikus legnagyobb aggálya, hogy nem jön lendületbe a gazdaság időben a jövő évi választások előtt. A Pekingből és Moszkvából érkező mennyiséggel a következő négy hónapban 3,5 millió embert olthatnak be, már ha a szállítmányok pontosan befutnak. A Szputnyik V esetében az engedélyezés során túlléptek a szakértők fenntartásain, noha az oltóanyag összetétele nem egyezett a dokumentációval. A hatóság némi hasfájással ugyan, de mégis megadta a jóváhagyást.

Hogy ilyesmi a jövőben ne okozzon semmiféle fennakadást, kormányrendelettel a kínai és orosz szerre szabták a szabályozást. A döntést pedig Orbán bizalmasa, Szijjártó mondja ki, bár az Orvosi Kamara óvott attól, hogy olyasmit adjanak be az embereknek, amely még nem kapta meg az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét. A kormányfőt azonban ez nem hatja meg.

Guardian

Az EU balfácánkodása láttán a kormányok kénytelenek azt mondani, hogy nekik nem mentségre van szükségük, hanem oltásra. Mert az biztos, hogy Brüsszel alaposan elbaltázta a beszerzést. Ezért az oltóközpontok lassan kifogynak a szerből, és lázasan zajlik a bűnbakkeresés. A briteknél idáig 12 % kapta meg a készítményt, az unióban viszont csupán 2 %, ami óriási különbség. Ebből viszont az következik, hogy Európában változatlanul nagy a félelem, ám ily módon nem lehet enyhíteni a korlátozásokon. A gazdaság megújulása pedig késik, ami senkinek sem az érdeke.

A briteknél a vásárlásnál ezúttal nem az ár volt az érdekes, hanem hogy gyorsan és nagy mennyiségben jöjjön a vakcina. A kormány azon volt, hogy mielőtt egy sor céggel állapodjon meg, mert a végén azok közül egy-kettő csak jó készítménnyel rukkol ki. Brüsszel ezzel szemben a szolidaritást hangsúlyozta, de pont az ellenkezőjét érte el. Így egyes államok most azon lamentálnak, hogy miért nem cselekedtek a saját szakállukra. Sőt, Magyarország már vesz is a Szputnyikból.

Az ügynek megvannak a maga tanulságai. Először is, hogy jó az, ha van megfelelő hazai kapacitás. Fontos a saját beszerzés is: a németek és a franciák is mehettek volna a maguk útján, de ők inkább úgy látták jónak, ha Brüsszel mögé sorakoznak fel. Végül pedig fontos a szabályozás, és a britek gyorsabban kiadták az engedélyeket. Az EU esetében a lassabb döntés nem okvetlenül jelenti, hogy az megalapozottabb. Mindezek alapján felvetődhet pl. a németekben, hogy minek is kell ez az egész uniósdi.

FAZ

Lehet, hogy Kína a végén a rövidebbet húzza a politikai célokból kezdett vakcina versenyben. Merthogy a Nyugat az év végéig elérheti a nyájimmunitást, a Kínai Népköztársaságban viszont a külföldi kötelezettségvállalások miatt nincs elég szer és így változatlanul zárva tartják a határokat. Újból megszigorították a korlátozásokat, pedig januárig csaknem egy éven át naponta általában száz alatt maradt a megbetegedések száma. De azóta Sanghajban pl. felszólították az embereket, hogy aki el akar utazni a kínai új év alkalmából, az jobb, ha nem tér vissza, pedig ilyenkor milliók kelnek útra.

Kisebb gócok ugyan csak távoli körzetekben alakultak ki, most mégis ismét szükségállapot van érvényben. Erős a félelem, hogy az ország vesztesként keveredik ki a válságból, noha az utóbbi idők biztatóak voltak. Nagyon lassan halad az oltás és a külföldiek számára szinte lehetetlen a belépés. Az Economist Intelligence Unit úgy számol, hogy a lakosság nagy része csak jövő év végére kaphatja meg az ellenszert, Ez meglepően hangozhat, miután Orbán Viktor éppen most közölte, hogy az EU-ból elsőként nagy mennyiséget rendelt Pekingtől és ő is azzal oltatja be magát.

Kína 150 országnak ajánlotta a készítményt, amit a bírálók vakcinadiplomáciának neveznek, mivel a hatalmi számításokat hivatott alátámasztani. Szakértők szerint ugyanakkor igencsak visszavetheti a hazai erőfeszítéseket a járvány leküzdésére. Külföldről idáig 800 millió adagot kötöttek le. A teljes évi kapacitás 1,8 milliárd, de a hazai lakosság beoltásához 1,85 milliárd kellene.

Egyébként a szer beadását már azelőtt elkezdték, hogy a vizsgálatok lezárultak volna, de ha minden jól megy, február közepéig akkor is csak a lakosság 3,5 %-a szerez védettséget. De a hivatalos propaganda is elismeri, hogy a határokat csak akkor lehet újra megnyitni, ha már jóval előrehaladottabb lesz a folyamat. Addig viszont az ország nem tud a globális gazdasági fellendülés élére állni.

Libération

A lap nem tartja kizártnak, hogy Magyarországon és Lengyelországban ellen-Facebook jön létre a két kormány szolgálatában. Mindenesetre két hónapja már mindkét országban megjelent egy-egy „cenzúrázatlan” és a konzervatív közösségi oldal, miután a hatóságok igyekeznek visszaszerezni az ellenőrzést a digitális világban. Mindkettő roppant mód hasonlít egymásra. Először, december elején a Hundub jött ki, gyakorlatilag a Facebook-ot koppintva.

A rajt azonban főként a lengyeleknél kaotikusnak bizonyult. Megalkotója a kormány közeli Gazeta Polska főszerkesztője. A magyaroknál viszont már áttételesebb a kapcsolat. Pál Csabát korábban a kutya sem ismerte, a site-ot pedig egy Belize-ben bejegyzett offshore cég finanszírozza. A főnök azt bizonygatja, hogy semmi köze sem Orbánhoz, sem Soroshoz, utóbbi a hatalom mumusa. Azt ígéri, hogy senkit sem blokkolnak vagy nyomnak el politikai véleménye alapján. Orbán az elsők közt csatlakozott, az oldalnak azóta már 40 ezer látogatója van.

A platform a kormány számára épp időben érkezett, mert Varga Judit már hónapok óta azzal vádolja a Facebookot és a Twittert, hogy azok ideológiai cenzúrát alkalmaznak. Trump letiltása ehhez csak újabb adalékot jelentett. A miniszter egyébként is az állítja, hogy ezek a cégek korlátozzák a keresztény, konzervatív és jobboldali vélemények érvényesülését. A kifogás persze erősen politikai jellegű, akárcsak a lengyeleknél. Hiszen a két országban nagy szolgáltatók idáig csak szélsőjobbos vezetőket tiltottak ki, a Fidesznek és a PiS-nek egyetlen tagját sem. Viszont a két kormánypárt uralja a közbeszédet a sajtón keresztül. A magyar lapokat gyakorlatilag felvásárolták „közeli üzletemberek”, már csak egy-kettő működik függetlenként.

Viszont mindkét hatalom masszívan jelen van a közösségi hálón. A magyaroknál a legutóbbi választás előtt minden fideszes jelöltnek volt munkatársa, aki a neten át terjesztette a párt által rendelkezésére bocsátott tartalmat, illetve vastagon szembeszállt az ellenoldal nézeteivel. A mellékelt mémek, amelyek kigúnyolták a vetélytársakat, pártapparátusban készültek.

New York Times

Borúlátó körök úgy vélik, hogy Bidennek egyelőre hagynia kellene a csudába a beharangozott demokrácia-csúcsértekezletet, Amerikának előbb a saját portája előtt kellene söpörnie, mivel nagyon úgy látszik, hogy nem működik a ottani demokrácia, bár teljesen nem omlott össze. Mindenesetre az oroszok és a kínaiak is próbáltak Washington orrára koppintani a Kongresszus megszállása után, mármint hogy ezek után az USÁ-nak semmi alapja sincs másokat kioktatni.

A konferencia célja, hogy állást foglaljon a tekintélyelvű és populista hullámmal szemben, ami igencsak magasra csapott Trump idején és Biden szerint azzal fenyeget, hogy elsöpri a nyugati értékeket. Ezért megvitatnák, miként erősítsék meg a demokratikus rendszereket, az olyan veszélyekkel szemben, mint a korrupció, a választások külső befolyásolása, a dezinformáció, illetve az Oroszországban és Kínában hatalmon lévő tekintélyelvű modell.

Ugyanakkor a Szenátusban a republikánusok arra készülnek, hogy obstrukcióval akadályozzák meg az újabb alkotmányos vádemelési eljárást a korábbi elnök ellen.

Washingtonban vita robbant ki az Egyesült Államok nemzetközi szerepéről,, illetve a rendezvény értelméről volt kormányzati tisztségviselők, illetve szakértők között. Akik pártolják, azok azt mondják, hogy nagyon is fontos megtartani, miután Trump olyan erősembereket dicsért szakmányban, mint Putyin, vagy Kim Dzsong Un, igazolva azok érvelését, miszerint a stabilitás és a központi ellenőrzés előbbre való, mint a civil társadalom vagy a nép akarata.

Azt elismerik ugyanakkor, hogy már a szervezésnél gondok lehet, így főként amiatt, hogy kit hívjanak meg. Az új adminisztráció mindenképpen igényt tart civil szervezetek jelenlétére, mivel azok a „demokrácia első védvonalában harcolnak”. Ugyanakkor a NATO-tag Magyarország, Lengyelország és Törökország ránézésre demokrácia, de egyre jellemzőbb rájuk az autoriter politika. Ezért a bírálók azon meditálnak, hogy ott legyenek-e és kényszerítsék rá őket reformok elfogadására, vagy kizárásukkal tagadják-e meg tőlük a demokratikus címkét.

The Times

A jobboldali lap azt írja, a tegnapi oroszországi tüntetések után, hogy Putyin rendszerének még nem kell félnie a forradalomtól, de a tiltakozások azt jelzik, hogy az oroszok már kezdenek elgondolkodni azon: az elnökön kívül akad más opció is a tarsolyban. Persze a Kremlnek még jó pár ütőkártya van a kezében, a hadsereg és a biztonsági szervek nem mutatnak repedéseket. A megmozdulások részvevőinek száma nem lélegzetelállító. A parlamentben az ellenzéknek semmiféle szerepe nincs. A külföldi reakció pedig túl gyenge ahhoz, hogy a tisztségviselőknek, vagy azok üzleti partnereinek hirtelen félteniük kellene toszkániai villáikat, illetve londoni luxuslakásaikat.

Putyin tesz arra, hogy elítéli a világ. De azért hosszabb távon már nem annyira rózsásak a kilátásai. Felmérések azt mutatják, hogy a demonstrálók csaknem fele újonc és nagy részük fiatal. Az elnök idáig a stabilitásra hivatkozott és azt mondogatta, hogy nem térhetnek vissza a korábbi idők zűrzavarához. Csakhogy a gazdaság bajban van, és a 91-es évek semmit sem jelentenek az új nemzedékeknek.

Az ország sorsát a csendes többség dönti majd el, amely korábban úgy vélte, hogy Putyinnak nincs alternatívája, mert ezt plántálták a fejébe. A Kreml ugyan semlegesítheti Navalnijt, de ő mára a politikai főáramlat része lett. Az oroszok lassan úgy tekintenek rá, mint aki az államfő helyébe léphet. A változás még nem a sarkon leselkedik, de már úton van.

MÉSZÁROS LŐRINC LEROHANHATNÁ AZ ÁSVÁNYVÍZPIACOT, DE VALÓSZÍNŰLEG NEM FOGJA

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2021.02.01.


Van egy hely, ahol szinte biztosan nem örülnek annak, hogy Mészáros Lőrinc megvásárolja az ország egyik legnagyobb ásványvíz-gyártó üzemét. Az albertirsai gyárat a 40-es főúttal összekötő útszakaszon lakók ugyanis hosszú ideje panaszkodnak már a hatalmas kamionforgalomra. Amikor ott jártunk, előfordult ugyan, hogy akár 15-20 percig sem jött hangosabb jármű, de olyan is volt, hogy gyors egymásutánban három négy kamion dübörgött át a településen.

A G7-nek nyilatkozó helyiek többsége szerint az ő szempontjukból az elmúlt években kissé javult a helyzet, most kisebb a forgalom, mint 3-4 esztendővel ezelőtt. Ennek minden bizonnyal az az oka, hogy a település határában található gyárat működtető cég megroppant, megrendelései jelentős részét elvesztette, így kamionból is kevesebb kellett. Az új tulajdonos, az üzemet némi kormányzati hátszéllel olcsón megvásároló Mészáros Lőrinc érkezésével, azonban biztosan változni fog a helyzet...

HEAL EDINA: A NŐKET A KARRIERLÉPCSŐ MINDEN EGYES PONTJÁN DISZKRIMINÁCIÓ ÉRI

INDEX
Szerző: HERCSEL ADÉL
2021.02.01.


Az Index egy héttel ezelőtt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Nők és férfiak Magyarországon című közelmúltbeli kutatása alapján indított sorozatot. A tényeket bemutató nyitó cikkből kiderült, hogy a magyar nők tanulás terén egy ideje lehagyják a férfiakat, ugyanakkor a tudományos és szakmai előmenetelben mindez egyelőre kevésbé tetten érhető. Vagyis máig bőven adódnak problémák itthon is az esélyegyenlőséggel.

A sorozat második részében az Index a számok hátteréről készített interjút Heal Edinával, aki mint a legbefolyásosabb, egyben legtapasztaltabb magyar üzletasszonyok egyike, többek között nyolc éven át vezette a Google Magyarországot. Mindezek mellett Heal Edina szívén viseli a nemek közti egyenlőség ügyét, ezért is alapította a ma már több mint 300 tagot számláló, a nők szakmai előmenetelét segítő Egyenlítő Alapítványt 2013-ban

Ma több nő végez a hazai egyetemeken, mint férfi. Ehhez képest az Egyenlítő Alapítvány is arra hívja fel a figyelmet, hogy itthon a nagyvállalatok vezetésében a nők aránya csupán 17 százalék. Miért?

Heal Edina: Ráadásul ez jó ideje nem csak Magyarországon van így, hanem egyenesen világtendenciáról beszélhetünk. Sőt, a nők jellemzően a főiskolákon, egyetemeken jobb eredményekkel is végeznek. Ez nem semmi eredmény, ha belegondolunk, hogy először egy királyi rendelettel 1895-ben engedélyezték, hogy a nők itthon is tanuljanak egyetemen. Nem volt ez olyan régen, kicsivel több mint száz éve. Többek között ezzel szoktam érvelni, amikor sokan megkérdőjeleznek, hogy miért küzdök a nők egyenjogúságáért, mondván, még legalább kétszáz év, mire a nők fizetése beéri a férfiakét. Én viszont optimista vagyok, mert az említett példa is azt mutatja, hogy viszonylag hamar lehet eredményeket elérni a területen, csak sokunknak sokat kell érte dolgozni.

Ön mivel magyarázza, hogy hiába magasabban iskolázottak, képzettek, mint a férfiak, a nők jóval kisebb arányban jelennek meg a hazai munkaerőpiacon? Vagy épp eltűnnek?

Többek között azért van ez így, mert a nőket a karrierlépcső minden egyes pontján diszkrimináció éri. Itt most nem feltétlenül direkt rosszindulat vezérelte, akaratlagos hátrányos megkülönböztetésről beszélünk. Jóval nagyobb baj, hogy sokszor pont tudattalanul történik, és maguk a nők is nemegyszer alkalmazzák egymással szemben. Mivel az agyunk alapvetően túlélésre van behuzalozva, ennek fontos eleme, hogy nőként és férfiként is az ismerős dolgokat kedveljük, az ismeretlentől óvjuk magunkat. Mivel a történelem folyamán többnyire a férfiak szerezték meg a hatalmat, hozzászoktunk, hogy a férfi dolgozik, sikeres a munkájában, a férfi vezeti a céget, az országot stb. Ezért a női vezető idegennek, természetellenesnek tűnik. Rizikót hordoz magában, hogy a nőt nevezzük ki...

VITÉZY: A HÍDVITA ABSZURDITÁSA

TELEX
Szerző: VITÉZY DÁVID
2021.02.01.


A Galvani híd a Kelenföldön és a Külső-Ferencvárosban szunnyadó rozsdaövezetek felélesztésében, illetve a néhol spontán fejlődésnek indult területek közlekedési problémáinak oldásában játszik kulcsszerepet. Építését most azok támadják, akiknek összhangban van a terveivel, írja Vitézy Dávid, a BFK vezetője a Telex Hídvita-sorozatának befejező részében. A vitasorozatban különféle véleményeknek teret adva azt járjuk körül, kell-e Budapestre újabb Duna-híd vagy sem.


Budapest tervezett új Duna-hídja körül az elmúlt hetekben több támogató és kritikai hangvételű írás is megjelent itt a Telexen. Szerintem jót tesz egy közlekedésfejlesztési beruházásnak, ha értelmes vita folyik róla – és minden részletet, minden számítást újra és újra át kell gondolnia a szakembereknek, hogy megalapozottan érvelhessenek egy fejlesztés mellett. Az pedig nem meglepő, ha az ellenzők néha politikai szálakat is kevernek a kritikájukba a mai, kiélezett fővárosi politikai felállásban – főleg, hogy a Galvani híd sok más múltbéli közlekedésfejlesztéshez hasonlóan kormányzati beruházásban készül.

Mivel azonban a Galvani híd még optimista esetben sem ebben a kormányzati, de még csak nem is ebben az önkormányzati ciklusban készülhet el, érdemes kicsit felülemelkedni ezeken a napi vitákon és újra megnézni, miért is merült fel új híd építése Budapesten...


A VAGYONNYILATKOZATOK ÉJSZAKÁJÁNAK FŐ KÉRDÉSEI: HOVA LETT SZIJJÁRTÓ PÉNZE, KI ROGÁN ÚJ NEJE, ÉS MIT RONT EL ORBÁN?

HVG
Szerző: hvg.hu
2021.02.01.


Nehéz lenne megmondani, hányan hiszik el ebben az országban, hogy a kormánytagok, képviselők, továbbá még jó néhány illusztris politikai szereplő január 31-én éjfélig leadott vagyonnyilatkozata a pontos képet mutatja arról, miként is élnek az érintettek, ettől azonban ezek a dokumentumok évről évre pontosan megérkeznek. Most is. Mi minden esetre ismét nekiálltunk megnézni, mit mondanak ők magukról, illetve anyagi helyzetükről. 
Aztán – amennyire lehet – utána járunk annak is, mennyire lehettek őszinték...

„OLYAN LESZ, MINTHA 18 LENNE, JÓ?” – SORRA OSZTJÁK MEG A NŐK A GÁTMETSZÉS UTÁN TAPASZTALT BUNKÓSÁGOKAT (18+)

MÉRCE
Szerző: BERNÁTH LACKÓ
2021.01.31.


A Másállapotot a szülészetben csoport Facebookon kérte meg azokat a nőket, akik átestek már gátmetszéses szülés utáni varráson, hogy volt-e már olyan élményük, amikor a beavatkozás közben kellemetlen, oda nem illő szavakkal kommentálta az orvos az eseményeket...

AZ OLASZ RÁDIÓ IS FOGLALKOZOTT A KLUBRÁDIÓ PEREIVEL ÉS A FREKVENCIA-PÁLYÁZATTAL - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2021.02.01.


A Klubrádió helyzetével foglalkozik egy olasz rádió is. A Magyar Helsinki Bizottság a Nobel-békedíj jelöltjei között. Oltási beszámolók Magyarországról és Európából. Magyarország Bangladeshtől kér vakcinát. Tüntetés a Hősök terén. Diplomáciai kapcsolatépítés az USA-val.

Csernyánszky Judit szemlézte a nemzetközi sajtót.

A Fidesz a hatalomra kerülése első pillanatától hadüzenet nélküli háborúba fogott a független és kritikus média ellen – fogalmazott az olasz Radio24-nek adott interjúban Arató András, a Klubrádió igazgatósági elnöke. Az alapvető eszköze gazdasági jellegű, a kommunikációs piacot fokozatosan a dominanciája alá vonta, miközben a magánhirdetők jelentős része az állami megrendelések elvesztése és/vagy a váratlan adóellenőrzések miatti aggodalomtól vezérelve követi az állami szereplők magatartását – lényegében megszűnt a reklámpiac, nem mellesleg a jogellenes állami támogatások rendszere valósul meg a magyar és az európai adófizetők pénzéből. Így a független sajtószereplők vagy tönkrementek, vagy olcsón a „baráti befektetők” ölébe hullottak. A másik fegyver az intézményes felszámolási törekvés, mivel a rádiók csak frekvencia engedéllyel működnek, az pedig az egypárti Médiatanács teljhatalmú jogkörébe tartozik. A Klubrádiót már a 2010-es évek elején megkísérelték megfosztani a jogosultságtól, ám ezt bírósági ítéletek sorozatával sikerült megakadályozni. Most rendkívül fontos dátumok elé nézünk – mondja Arató. A Médiatanács jogellenesen nem hosszabbította meg a rádió frekvenciaszerződését, a vonatkozó határozatot bíróságon támadták meg. E perben lesz február 9-én ítélet, ahol arról is bírói döntés születik, hogy kap-e a rádió ideiglenes frekvencia engedélyt a jogvita lezárultáig. A rádió igazgatósági elnöke beszélt a Klubrádió hullámhosszára kiírt pályázatról is, amit egy győzelemre aligha esélyes versenytárs akasztott meg hónapokra a kizárása miatt indított perrel. A Radio 24 jelezte, figyelemmel kísérik a rádió sorsát, feltétlenül visszatérnek a témára.

Alekszej Navalnij, a WHO, a belorusz elnökválasztás ellenzéki győztese, Szvetlana Tyihonovszkaja mellett a norvég parlament egyik tagja, Jette Christensen Nobel-békedíjra jelölte a Magyar Helsinki Bizottságot, illetve a IUSTITIA lengyel civil jogvédő szervezetet a demokrácia védelmében tett munkájuk elismeréseképpen – adta hírül a Reuters. A díjazottakat októberben hirdetik ki.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung mintegy hajmeresztő hírt közli, hogy Orbán kormánya hajlandó olyan vakcinát beadni a lakosságnak, amellyel már legalább 1 millió embert beoltottak. Így juthat Magyarországra a Szputnyik és a Sinopharm vakcina. Azaz megint keletre fordul hazánk.

A brit Sunday Express Szijjártót idézi, aki választ vár az Európai Uniótól, miért késnek a szállítmányok. Szégyenletes, ahogy az oltási kampányt menedzseli Brüsszel.

Nem mellesleg a Deutsche Welle is beszámolt róla, hogy Angel Merkel sem látja akadályát az orosz és a kínai vakcina beadásának, amennyiben az uniós hatóság engedélyt ad használatba vételükhöz. Erről ma fog tárgyalni a német kancellár 16 uniós állam- és kormányfővel, hogy az akadozó uniós szállítmányok miatt ne akadozzon az oltási kampány.

Bangladesh külügyminisztere ismertette a parlamenttel, hogy 5000 vakcinát kért Magyarország. A cikk alapján feltételezhető, hogy az Oxford-AstraZeneca oltóanyagról lehet szó, amiből először Indiából kapott a 163 milliós ország 2 milliót ingyen, majd további öt millióra szerződtek le – adta hírül a Dhaka Tribune.

A Reuters és az AFP alapján számolt be a vendéglátósok vasárnapi tüntetéséről a Szabad Európa/Szabadság Rádió. A több száz résztvevő a gyülekezési tilalom ellenére vonult az utcára követelve a szigorú járványügyi intézkedések enyhítését, miközben legalább 100 vendéglős a tiltás és a rendkívül súlyos büntetés ellenére tervezi, hogy mától kinyit. Hazánkban 367 ezren fertőződtek meg, 12524-en haltak meg a január végi adatok szerint.

A szélsőjobboldali, autoriter Orbán tisztában van azzal, hogy az eddigieknél keményebben fog bánni vele az amerikai diplomácia, hisz Trump melletti kiállása nyilvánvaló mindenki számára – írja a kanadai Hungarian Free Press elemzésében. Az sem mellékes hogy a számos antiszemita kormányzati jegyet felmutató kormánynak most azzal a Tony Blinkennel kellene jóban lennie, akinek szülei holokauszt-túlélők, s apja, a 95 éves Donald Blinken révén – aki 25 évvel ezelőtt volt amerikai nagykövet Budapesten – első kézből tájékozódik a magyar fejleményekről. S hogy a Blinken családdal jó viszonyt tudjon kialakítani, évekkel korábban Bogyay Katalint küldte ki ENSZ-nagykövetnek New Yorkba, aki viszont még Párizsból jól ismerte Blinken édesanyját Judithot és annak második férjét, Samuel Pisart. Most a megözvegyült, 82 éves Judith került a célkeresztbe, pár napja posztumusz „Kiálts a Szabadságért!” szobrocskával járó díjat adományozott Samuelnek, amit Judith vett át. Családi fotót is kirakott a közösségi oldalra Bogyay Katalin, amikor az utcán összefutott Tony Blinken féltestvérével és Judithtal és unokájával. Bogyay így demonstrálja diplomáciai érzékét és azt is, hogy az Orbán-kormány képes sikeresen menedzselni a Tony Blinkennel való kapcsolatépítést - speciálisan magyar módon.

TANULT TEHETETLENSÉGGEL ÉLNI

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2021.01.31.


Valahol nagyon elszúrták ezt azok, akik az előző generációkkal foglalkoztak. Olyan űr van, amit képtelenség betöltetni. Nincs a rendszerben olyan intézmény, akinek ez a dolga lenne. Közben pedig felnő az újabb generáció, aki ugyanezzel a hozzáállással, tudással rendelkezik. A helyzet, ha nem avatkozunk be, így szinte kilátástalan.

Egyre inkább azt látom, az oktatást ki kell terjesztenünk a családok egészére, a felnőttekre is. Hiába tanul bármit a gyerek az iskolában, a családi tudás más szintű és tartalmú, esélytelen, hogy az iskola bármilyen pozitív hatással legyen, ha a családokkal nem kezdünk valamit.

De ki teszi ezt meg? Ki pótolja mindazt, amit a közoktatás nem adott meg azoknak, akik most családfenntartók? Amit a család nem tud átörökíteni, mert a felnőttekben hiányzik? Ki adja meg nekik azt a szemléletet, azt a tudást, ami segít nekik eligazodni a többségi társadalom törvényeiben, elvárásaiban? Ki lesz az, aki hatni képes erre, aki nem mond le róluk, hanem rávezeti őket arra, amit sosem tudtak, sosem értettek, hogy végre megszakadjon ez az ördögi kör, amiből képtelenség kitörni? Ami visszahúzza a gyereket, és ugyanabba a felelőtlenségbe, tudatlanságba nő bele, mint amiben a szülei élnek?

Nem tudom, hol, mikor csúszott el, hogy azokat az alapvető készségeket nem sajátították el, ami az élet vezetéséhez, fenntartásához, az alapvető szabályok tartásához szükséges, de az biztos, hogy ezek a készségek ma minimálisak a szegregátumokban.

Mintha megállt volna a világ, az idő, egyszerűen semmi tudás nincs arról pl., hogy egy felszólítás után történni fog valami, ha nem tesznek semmit, esetleg, hogy a tartozás nem tűnik el, ha nem fizetik, vagy, hogy mi az adó. Odáig már nem is megyek el, hogy a holnapi választásokról milyen ismeretek vannak, mit tudnak arról, mi az az Európai Unió, vagy milyen tétje lehet annak, melyik párt jut be.

Sok hibát ejtünk mi is. Mert hihetetlen az elmaradás, és egyszerűen eszünkbe sem jut, hogy az, amit mi evidensnek gondolunk, az ő számukra nem az. Azt hisszük, ha roma munkatársainknak szólunk, hogy az adóbevalláshoz szükséges papírokat meg kell őrizni, az elég. Amikor az adóbevallásokat csináljuk, nem is értik, mit kérünk. Sokan azt sem, mi az az adó. Van, aki a kitöltéshez, az adókedvezményhez, a gyerekeik születési dátumát sem tudja.

Az egyik családnál megszüntették az áramszolgáltatást, levágták a villanyórát. Évek óta tudtuk, óriási a tartozásuk, nemcsak ők használták, és, bár a rácsatlakozók fizettek érte nekik, az áramszolgáltatóhoz csak a lakásfenntartási támogatásuk ment be, ami egy háztartásra szólt, és nem fedezte a megnövekedett fogyasztást. Rengetegszer elmagyaráztuk már a családoknak, nekik is, mennyire fontos a védendő fogyasztói státusz megléte, ez ad némi védettséget, így nem maradnak áram nélkül, és a kártyás villanyórát ingyen felszerelik, ha az áramszolgáltató nem várja tovább a számla kiegyenlítését. Évente egyszer kell kérelmet benyújtani. A lejárat előtt egy hónappal felszólítást küldenek. Sokan ilyenkor jönnek, együtt megcsináljuk, hiszen megértjük, ha nem tudnak olvasni, vagy nem tudják értelmezni a bonyolult űrlapokat.

De ez a család nem jött. A múlt hónapban lejárt a védendő fogyasztói státusz, kaptak erről időben hivatalos levelet, de nem tettek semmit. És egyszer csak megjelent az áramszolgáltató, és levágta a villanyórát. Amiért mindenkit hibáztatnak. Csak a maguk felelősségét nem ismerik el.

Gyakori ez. A címükre érkező figyelmeztetéseket, felszólításokat figyelmen kívül hagyják, a hivatalos levelek, csekkek, felemésztődnek abban az élettérben, ahol nincs biztos helye semminek, úgy veszik, mintha nem jött volna semmi. Amikor jön a következmény, pl. a villanyóra levágása, nem értik, miért. Tagadják, hogy jött volna bármi. Amikor utánamegyünk, kiderül, tényleg jött levél, de nem értették, és nem tulajdonítottak neki jelentőséget. Kidobták, begyújtottak vele, nem érdekelte őket. Nincs tudás arra, hogy ezekre figyeljenek. Nincs felelőse a családi leosztásban a hivatalos leveleknek.

Ez hiányzik. A felelősség képessége. Az is gyakori, hogy amikor valaki kölcsönt vesz fel, elmennek egymáshoz kezesnek. Miért ne segítenének, mondják, miközben nincsenek tisztában ennek a felelősségével. A történet sokszor évek múlva folytatódik, mikor már egy behajtó cégnél van az ügy, és ha végre sikerül munkát vállalniuk, könyörtelenül megjelenik a törvény keze, és megkezdődik a fizetéslevonás a nem fizetett kölcsönért, a kezességért.

Akkor a felháborodásuk óriási. Alig lehet megmagyarázni nekik, hogy a felelősség az övéké. Hogy ők nem gondolták végig, felelőtlenek voltak.

Sokat küzdünk ezért. Vezetjük, amit csak tudunk, kinek, mikor, miben van kötelezettsége. De ez nem jól van így. Ezt nem kívülről, másoknak kellene figyelni, hanem nekik.

Úgy vannak vele, hogy majd más megoldja. Majd más kitalálja, hogyan lehet megoldani. Amikor döntenek, sosem kérnek segítséget, tanácsot. Amikor baj van, mulasztottak, akkor jönnek, hogy segítsünk, oldjuk meg.

Ezért érzem, hogy rossz volt a vonal. A rendszer, ahelyett, hogy megfelelő tudással látta volna el őket, kialakította a gyakorlatát annak, hogy megoldják helyettük a problémákat. Anélkül, hogy a fejlesztésre, a tudásátadásra lehetőség, szándék lett volna. Egy, a társadalomban működésre képtelen tömeget hozott ez létre, aminek a problémáit a mai rendszer már ekkora tömegekben képtelen megoldani. És most már hiába mondják, hogy oldják meg ők. Mert nem ebben szocializálódtak. És nincs tudásuk, képességük rá. A felelősség hárításában lettek jók, és nem a saját tudásbővítésben, akaratban.

Azért alakult ez így, mert a segítség, amit a rendszer adott, nem fejlesztő hatású volt. Csak megoldó. Helyettük. És ma sem az. Ez az elem csak átmenetileg bukkan fel, egy-egy uniós pályázatban, és sosem éri el azokat, akiknek igazán szüksége lenne rá. Ezek a programok mindig csak azokig jutnak, akik az indikátorok teljesítését könnyen mutatják. A probléma pedig érintetlen. Évtizedek óta.

SZÜLINAP

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.02.01.


Tegnap Kásler kihantolási miniszter egy röpke pillanatra megfeledkezett összes királyaink dohos csontjairól, sőt, magáról Jézusról is, és egy kisded jutott az eszébe. Az egy éves szülinapját ünneplő operatív törzs, mint a nemzet megmenekülésének záloga. Olyan kis aranyos az operatív törzs, ahogyan már jár, tipeg az ő kis talpain, örül a tortájának. Viszont még beszarik. Kásler miniszter összegezte is a szülinapos érdemeit, hogy a kisded „korábban soha nem tapasztalt kihívásokkal szembesülve, a magyar emberekkel együtt, rendkívüli munka közepette érte el, hogy az ország a járvány legkritikusabb pontján is kitartott”.

Ez önmagában olyan gyönyörű, akár egy Majakovszkij vers, vagy karakteres arcélű szocreál szobor. Plusz az ájtatos pátosz. Ám az ilyen évfordulók mindig alkalmat adnak az összegzésre, előre és visszatekintésre, hogy mit adtunk mi az operatív törzsnek (magyar emberekkel együtt, rendkívüli munka közepette), és mit adott ő nekünk. Elsőként annyit, hogy tegnap miatta nyektették a rendőrök a tüntető vendéglátósokat, mert ugyan nem Ceci nénnye küldte oda a zsandárokat, viszont ő tehet arról, hogy a vendéglátósoknak tüntetniük kell. Az ok, okozati viszony és a hatalmi berendezkedés azonban nem ilyen kristálytiszta.

Mert ugyanis tudjuk, a kis, tipegő operatív törzs eléggé önállótlan még, és azt gondolja mindig – azt tudja vagy azt szabad neki –, amit a kedves vezető is gondol. A kedves vezető jóságos apaként gardírozza a káslerokat, nyunyókákat meg az összes többit is, az operatív törzs a kedves vezető maga. Amit ő izzadtan és álmatlanul forgolódva éjszaka kigondol, az jut eszébe az operatív törzsnek a hajnali törzsi üléseken (rendkívüli munka közepette), csak előtte még haptákba vágják magukat, midőn az elöljáró érkezik. Szinte hallani a dobszót, hogy operatív törzs, fogadás jobbról kedves vezetőnek tisztelegj – mint már volt alkalmunk látni mozgóképeken ilyet...