2022. április 11., hétfő

KÖLTÉSZET NAPI RÁADÁS: MÁCSAI PÁL: DICSŐSÉGES NAGYURAK (PETŐFI SÁNDOR VERSE)

YOUTUBE
Előadó: MÁCSAY PÁL
1994.1994 tavaszán, az akkori Budapest Sportcsarnokban láthattuk a Hiszünk a dalban című rendezvényt. Több együttes és művész mellett Mácsai Pál is fellépett...

RÁADÁS: JÓZSEF ATTILA VERSEK: JORDÁN TAMÁS MŰSORA

YOUTUBE
Előadó: JORDÁN TAMÁS
2013.Ti jók vagytok mindannyian
0:30 - 0:54 Tanítások 0:54 - 1:52 Erősödik 2:02 - 3:01 Balga költő 3:01 - 4:44 Kertész leszek 4:46 - 5:27 Hét napja 5:28 - 6:09 Tiszta szívvel 6:10 - 7:57 Anyám meghalt 7:57 - 9:03 Proletárdal 9:05 - 9:58 Levegőt! 10:01 - 11:52 Elégia 11:53 - 14:29 Születésnapomra 14:45 - 15:58 Ars Poetica 15:59 - 17:44 Csak az olvassa 17:46 - 18:15 Hazám 18:17 - 21:42 Szállj költemény 21:44 - 22:18 A bűn 22:21 - 24:06 Reménytelenül 24:10 - 24:53 Magány 24:57 - 25:52 Eszmélet 25:56 - 30:14 Le vagyok győzve 30:19 - 30:51 Karóval jöttél 30:52 - 31:45 Talán eltűnök hirtelen 31:45 - 32:30 Ime, hát megleltem hazámat 32:30 - 33:46

RÁADÁS: 110 ÉVE SZÜLETETT ÖRKÉNY ISTVÁN - "AZT MESÉLD EL, PISTA!" ÖRKÉNY ISTVÁN AZ ÉLETÉRŐL

A KOMÉDIUM SZÍNHÁZ ELŐADÁSA
Összeállította: BEREMÉNYI GÉZA, MÁCSAI PÁL
Elmondja: MÁCSAI PÁLAzt meséld el. Pista!KÖLTÉSZET NAPI RÁADÁS: RÁJÁTSZÁS

FISHING ON ORFŰ
RÁJÁTSZÁS
2018.
00:00 Dezső (Grecsó K.)

04:35 Nátriumbenzonát (Háy J. - Beck Z.)

07:43 Így akarod ezt végigcsinálni (Grecsó K. - Kollár-Klemencz L.)

11:00 (versfelolvasás: Grecsó K.)

12:28 Ahol megszakad (Závada P. - Egyedi P.)

15:40 Legjobban nélküled (Grecsó K. - Egyedi P.)

19:16 Méhész (Kemény I. - Kollár-Klemencz L.)

21:45 (versfelolvasás: Kemény I.)

24:00 Van egy ország (Erdős V. - Kollár-Klemencz L.)

29:42 Alacsony égbolt (Grecsó K.)

33:20 (versfelolvasás: Háy J.)

35:31 Szívemhez szorítom (Háy J. - Beck Z.)

38:27 A trabantfejű nő dala (Erdős V. - Beck Z.)

40:54 Pont oda (Grecsó K. - Beck Z. Egyedi P.)

45:10 Ezt is elviszem (Erdős V. - Kollár-Klemencz L.)

ITT NÉZHETŐ MEG

Rájátszás - Fishing on Orfű 2019 (Teljes koncert) 

Rájátszás - A38 Hajó 2019 (teljes koncert)

KÖLTÉSZET NAPI RÁADÁS: TÖRTÉNELMI LECKE FIÚKNAK

MÜPART
Előadó: FÖLDES LÁSZLÓ (HOBO) ÉS BANDÁJA
2013.Történelmi lecke fiúknak...


A TANÁR DOLGA - MŰVELTSÉG, TEKINTÉLY, KÖZÉLET

TANÍ-TANI ONLINE
Szerző: KNAUSZ IMRE
2022.04.09.


Az előadás a Magyartanárok Egyesületét köszöntötte 25. születésnapján a 2022. április 9-én a budapesti Kossuth Klubban rendezett konferencián.


...Azt a tézist szeretném megfogalmazni, hogy az igazi nagy veszélyt a demokrácia lehetőségére nem a műveltség hiánya jelenti, hanem a műveltségbe vetett bizalom megingása, a műveltség tekintélyének szétporladása. Ennek a folyamatnak néhány összetevőjét mindenesetre meg tudjuk fogalmazni.

Először is a műveltség, elsősorban a tudományos műveltség ahhoz nyújtana fogódzókat, hogy megértsük, miért történnek a dolgok. Hogy észrevegyük világunk működésének szabályszerűségeit. Ha ilyen tudásunk nincs, nemcsak az történik, hogy nem tudunk helyes magán- és közéleti döntéseket hozni, talán ennél is nagyobb baj, hogy befolyásolhatóvá válunk, és nemtudásunkat tudásnak fogjuk érezni. Viszont olyan világban élünk, ahol egyre kevésbé látszik szükségesnek az oksági összefüggések keresése. A világot egy grafikus felhasználói felület takarja el, és legtöbbször elég azt tudni, hogy mikor melyik gombot kell megnyomni. Hogy a gombnyomás hatására pontosan mi történik, az legtöbbször meghaladja az érdeklődésünk határait. Az esetleges problémák megoldását szakemberekre bízzuk, az ország problémáit például politikusokra. Nemcsak arról van szó, hogy nem látjuk az okokat, sokkal inkább arról, hogy nem is keressük azokat, így nincs szükségünk arra a tudásra, amely ebben segítene.

Másodszor a műveltség arra volna való, hogy észrevegyük a lehetőségeket. Mert a világ olyan, amilyen, és okkal olyan. De ebből nem következik, hogy ne lehetne másmilyen. A történelem, a földrajz, az antropológia arról is szól, hogy a világnak sok arca volt és van, hogy nem minden húzható rá egy kaptafára. Az irodalom és a művészetek pedig egyenesen lehetséges világokat mutatnak fel. Sőt, a narratív műveltség azt a lehetőséget is megteremti, hogy ugyanazokat a tényeket különböző módokon beszéljük el. És mindez a demokratikus cselekvés kultúráját alapozná meg, ha… Ha mindennapi kultúránk és mindennapi életünk struktúrái nem arra tanítanának, hogy „könnyebb elképzelni a világvégét, mint a kapitalizmus végét”. A szlogent ezúttal nyilván nem szó szerint kell érteni, ugyanúgy vonatkozik bármely tejipari termékre minden fennállóra.

Harmadszor a műveltség abban segítene, hogy megértsük egymást. Egyrészt azzal, hogy közös nyelvet teremt, közös metaforákat és közös allúziókat. Másrészt azzal, hogy – és megint elsősorban a narratív műveltségről van szó – megtanít arra, hogy keressük és megtaláljuk a szavak és tettek mögötti szándékot, azaz képesek legyünk olvasni felebarátaink gondolataiban. Valójában meg is valósul ez, de a kortárs – azaz nem a hagyományban alapozott – tömegkultúra hozza létre azok között, akik hasonló tapasztalatokkal rendelkeznek, és hasonlóan gondolkodnak. Ami ebben a szegmentálódásban elvész, az egyrészt a nemzet, azaz azok, akikkel országos kérdésekről kellene kommunikálnunk, másrészt minden, ami túlmutat a nemzeten, a radikálisan más kultúrák megértése, ami pedig égető szükséglet a világméretű migráció körülményei között...

TEMPLOMROBBANTÁST IS BEVETETT A MÉDIA A VÁLASZTÁS ELŐTT, NEMÉNY ÚJRA INDULNA - AZ ÁTLÁTSZÓ VIDÉKI LAPSZEMLÉJE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KATUS ESZTER
2022.04.11.


SzabadPécs.hu: Templomot robbantott fel a szocialista városvezetés – egy fideszes lap ilyen hírrel hangolt a választás előtti este

A kultúra rovaton belül kapott helyet a Fidesz-közeli Pécs Aktuálon az Így robbant fel a templom a Balokányban című cikk. A választás előtti nap este publikált írás kapcsán hangsúlyozzák, hogy a szocialista városvezetés robbantotta fel a templomot. Az eset egyébként 41 évvel ezelőtt történt.


7300.hu: Idén is zárva marad az Orfűi Aquapark

Az idei szezonban sem nyit ki a létesítmény, miután a teljes felújítás csaknem 200 millió forintba, míg a részleges megnyitás is csaknem százmillióba kerülne – idézte a pécsi önkormányzat közleményét a lap. A fürdőt egy fővárosi irodaházzal együtt a lélegeztetőbizniszen is profitáló cég vette meg tavaly, majd Hoppál Péter jelentette be március végén, hogy az új tulajdonosok 17 milliárdos beruházással új szálloda- és wellnessközpontot kívánnak építeni az aquapark helyén. Az is kiderült, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökségen keresztül állami támogatást is kaphat a projekthez a Victoria Ingatlanhasznosító Kft. és a Carion Holding Zrt.

KecsUP.hu: A fideszes Leviczky képviselő a picsába kívánja a balosokat

Leviczky Cirill önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) azt írta ki a Facebookon a választás napján, hogy „Piros lesz a paradicsom, nem sárga, Küldjük el a balosokat a picsába!”. A képvislő egyébként tanár is, a Kecskeméti Szakképzési Centrum kancellárja – emlékeztetett a KecsUP.hu.

Nyugat.hu: Nemény András a Fidesz kétharmada után döntötte el, hogy újra indul a polgármesteri címért

Az országgyűlési választások után alig van változás az országos és Vas megyei politikai viszonyokban. Czeglédy Csaba az összellenzék jelöltjeként alulmaradt Hende Csabával szemben Szombathelyen. Nemény András, Szombathely polgármestere úgy látja, nehéz időszak jön, amiben mindenkinek együtt kell működnie. Egyúttal a lapnak adott interjúban bejelentette, hogy 2024-ben újraindul a polgármesteri székért.

Szegeder.hu: Szegeden pert vesztett Toroczkai László a Facebook ellen első fokon

A bíróság első fokon elutasította Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnökének 100 millió forintos keresetét a Facebook ellen, amit az oldala törlése miatt nyújtott be.

MARIUPOL VÉDŐI SZŰKÉBEN VANNAK A LŐSZERNEK, BELARUSZBA OROSZ FEGYVERSZÁLLÍTMÁNYOK ÉRKEZTEK, BEINDULHAT A KELET-UKRAJNAI OFFENZÍVA

TELEX
Szerző: Telex
2022.04.11.


Minden fontos információ a háborúról egy helyen.

Percről percre közvetítések, helyszíni tudósítások, összefoglalók.Tovább

- Éjjeli beszédében üzent Volodimir Zelenszkij Oroszországnak: hiába támadta meg Ukrajnát, az ország ellenáll. Az orosz agresszor gyávaságból nem ismeri el, hogy civileket is támad, de eljön az idő, amikor kénytelen lesz szembenézni az igazsággal.

- Hétfőn a háború kitörése óta először nyugati vezető látogat Moszkvába: Karl Nehammer osztrák kancellár Vlagyimir Putyinnal is tárgyal majd. Nehammer a Kijev melletti Bucsában végrehajtott, legalább 300 civil áldozattal járt vérengzést is szóba fogja hozni az orosz elnöknél.

- Hatalmas csatára készülnek az oroszok és az ukránok is a Donyec-medencében. Az ukrán hatóságok arra kérik a civileket, azonnal hagyják el Kelet-Ukrajnát. Zelenszkij főtanácsadója szerint csak egy donbaszi ütközet után lehetséges egy találkozó az orosz és az ukrán elnök között.

- Éjszaka Mikolajivot is robbanás rázta meg. A dél-ukrajnai várost az orosz erők nem tudták bevenni – részben emiatt nem zárult be délről a kijevi orosz ostromgyűrű –, és így maradt védve Ukrajna legnagyobb kikötővárosa, Odessza.

- Putyin új parancsnokot nevezett ki az Ukrajna elleni invázió élére: Alekszandr Dvornyikov tábornok feladata az lesz, hogy a Donyec-medencében növelje a katonai nyomást, miután az eredeti orosz katonai tervek Kijev és az ország elfoglalására összeomlottak.

- Humanitárius folyosókon háromezer embert menekítettek ki vasárnap, köztük 213 ember Mariupolt hagyta el – közölte az ukrán kormányfő helyettese.

- Komoly mennyiségű fegyvert érkezett a napokban Belaruszba, tankokat, és rakétákat láttak a vasútállomásokon.

- Az oroszok nem fogják leállítani a támadásokat Ukrajnában a következő tárgyalásokig – derült ki egy Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel készült interjúból.

Az előző nap eseményeiről itt olvashatja tudósításunkat...


„ÚGY VOLTAM VELE, HA NEM ADOK RÁ OKOT, NEM FOG BÁNTANI, ÉS A GYEREK SZÜLETÉSÉIG VALÓBAN CSAK EGYSZER RÁNGATOTT MEG”

NÉPSZAVA
Szerző: VAS ANDRÁS
2022.04.11.


Magyarországon alig fél tucat védett ház működik olyan nők részére, akiket bújtatni kell agresszív párjuk elöl. A legtöbb helyen csak a ki- és beköltözés közötti időben akadnak üres helyek.


– "Egy hónapig vert folyamatosan, néha abbahagyta, akkor leültünk a szobában, csak néztük egymást, majd minden átmenet nélkül ismét ütni és rugdosni kezdett"

– mondta Csilla, akinek a nevét kérésére megváltoztattuk, olyan természetességgel, mintha csak a pontos időt kérdezné. Az asszony ötéves lányával egy dél-dunántúli faluból került az egyik hazai védett házba, miután munkahelyén, a helyi önkormányzatnál észrevették rajta a folyamatos ütlegelés nyomait. – Jöttek a rendőrök, elhoztak, s ezzel vége szakadt ötévnyi borzalomnak – folytatta. – Azután kezdődött minden, hogy a kicsi megszületett, igazából nem feleségnek vagy anyának tartott, hanem csicskának: főzz, mosogass, takaríts!

Csilla 11 évet élt együtt férjével, s utólag bevallotta, amikor összekerültek, többen, köztük a férfi családja, illetve előző barátnője is figyelmeztették: párja nem tud uralkodni az indulatain, így komoly veszélynek teszi ki magát.

– Volt, hogy az előző lányt azért verte meg, mert nem adott neki elég gyorsan cigit – mesélte, majd maga elé meredve hozzátette:

– "Úgy voltam vele, ha nem adok rá okot, biztosan nem fog bántani. És a gyerek születéséig valóban csak egyszer rángatott meg"...

EZÉRT FOGNAK FÁJNI A SZANKCIÓK AZ OROSZ GAZDASÁGNAK

G7.HU
Szerző: PINTÉR RÓBERT
2022.04.11.


(A szerző a kis-és középvállalkozások digitális versenyképességét rendszeresen mérő Digiméter projekt szakmai vezetője, a Corvinus Egyetem adjunktusa. Az Ekonomi a G7 véleményrovata.)


Yuval Noah Harari ünnepelt izraeli történész szerint a területszerző háborúk elavulttá váltak a 21. századra. A Sapiens című, magyarul is megjelent könyvében több tényezőt is megjelöl ennek okaként: egyrészt a háborúk ára rettenetesen megnőtt, másrészt senki sem akar kockáztatni egy nukleáris konfliktust, harmadrészt a háborúk haszna jelentősen csökkent, mert a területhez köthető (elvehető) fizikai vagyon mértéke korlátos, negyedrészt a béke a kereskedelem és a nemzetközi befektetések miatt sokkal kifizetődőbb, mint a háború, végül, de nem utolsó sorban a háborút ma már gonosz és elkerülhető dolognak tekinti a politikai elit. Mondhatnánk, hogy Putyin nem olvas Hararit, viszont ettől még utóbbi tézisei kivétel nélkül helytállónak tűnnek...

CSABA LÁSZLÓ: A PRESZTÍZSBERUHÁZÁSOK HELYETT JÖN A FIDESZ-KÖNTÖSBE BÚJTATOTT BOKROS-CSOMAG

QUBIT
Szerző: CSABA LÁSZLÓ
2022.04.11.


Elképzelhető, hogy a benzin az év végére akár 700 forintnál is többe kerül majd, de a CSOK és a rezsicsökkentés talán megmarad. Az évi 10-12 százalékos infláció is nagyon jelentős, a 20 százalék pedig már élhetetlen lenne, de az akadémikus közgazdász eltúlzottnak tartja azt a félelmet, hogy Magyarország idén nagy gazdasági visszaesés elé néz.


A covidjárvány két éve alatt és után soha nem látott méreteket öltött a kormányzati pénzosztás, és ezúttal nemcsak a NER-közeli gazdasági körök, hanem léptékeiben lényegesen kisebb mértékben ugyan, de a gyerekes családok, a 25 év alatti fiatalok, a nyugdíjasok is úgy érezhették, hogy az országot immár 12 éve vezető kormánypárt gondoskodik boldogulásukról. Az orosz-ukrán háború miatt végképp elszálló üzemanyagárakra a hatósági áras benzin, a korábban meglóduló és azóta még inkább elszabadult inflációra néhány élelmiszer árának befagyasztása volt a kormányzati válasz. A rezsicsökkentés mindezek mellett választási szlogenné minősült át, és ennek meg is lett az eredménye: a Fidesz újabb elsöprő erejű győzelmet aratott az április 3-i országgyűlési választáson. Arról, hogy a gazdasági realitás figyelmen kívül hagyása milyen következményeket vonhat maga után, Csaba László akadémikus közgazdászprofesszort, egykori kormányzati tanácsadót kérdeztük...

SZÁLE LÁSZLÓ: EGYMÁST TESSZÜK OLYANNÁ, AMILYENEK VAGYUNK - BESZÉLGETÉS BÍRÓ BÉLÁVAL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: SZÁLE LÁSZLÓ
2022.04.08.


...– Az eredmények ismeretében mit lehet mondani a választó népről? Vak? Félrevezetett? Önsorsrontó? Mindez a túlhajtott kormánypropaganda hatása lenne? Vagy az igazságtalan választási rendszer eredménye?

– Én nem hiszek az ostoba és félrevezethető nép hipotézisében. A demokrácia alapelve, hogy a szuverén, azaz a nép értelmileg és érzelmileg is ítélőképes közösség. Ha nem így volna, a demokráciának nem lenne semmi értelme. Akkor az egyetlen elfogadható lehetőség valamiféle felvilágosult diktatúra lehetne. Ez – elnézést kérek – nézetem szerint nem egyéb, mint a mai mainstream sajtó által dominált Nyugat. Amely nem a népet, hanem Joseph Stiglitz korszakos könyvének (The Price of Inequality: How Today’s Divided Society Endangers Our Future – a szerk.) „hősét”, ama egy százalékot szolgálja. A manipuláció legkifinomultabb eszközeivel. Már Bibó István is úgy vélekedett, hogy a német népet sem Hitler vitte jégre, hanem a bosszúszomjas nyugati „demokráciák”, amelyek a békekötések során és azóta is a saját hatalmi érdekeik szerint értelmezett demokráciafogalmat kényszerítik rá folyamatosan a nemzetközi nyilvánosságra. Amerika, Kína, sőt Oroszország is demokráciának mondja magát. A szó voltaképpeni értelmében egyik sem az. Én – bocsáttassék meg az elfogultságom, de, minden hibája ellenére – Magyarországot érzem annak.

Akkor ebben a demokráciában két nép él? Vagy mivel magyarázható a vidéki és fővárosi eredmények ily nagyarányú különbözősége?

– Azzal, hogy Budapesten és vidéken merőben mást jelent a nemzet (azaz a nyelvi-kulturális közösség) fogalma. Budapest történetileg, kulturálisan, ideológiailag heterogén közösség. Ekként már csak történeti okokból is nagymértékben internacionalista, vagy mai szóval: globalista. A főváros és a vidék ellentéte a globalitás és a lokalitás ellentéte. A jelenség tehát korántsem magyar probléma. Az egész emberiség problémája! Az ellentmondás feloldása csupán a két törekvés szintézisével érhető el. A kettő ugyanis legbelsőbb lényegéből fakadóan gerjeszti és kiegészíti egymást. A világ elkerülhetetlenül egységesül, de ez nem jelenti (mert nem jelentheti) azt, hogy azonossá válunk egymással. A mai politikai beszéd mintha már elfelejtette volna a szubszidiaritás fogalmát. Az egységesülés csupán a másságok markáns és szabad megfogalmazásának és érvényesítésének körülményei közt válhat egészséges folyamattá. Az „én elfogadom őt, ő elfogad engem” – a középkori Magyarországon még érvényes – elve alapján. El kell fogadnunk, hogy nem vagyunk, mert nem lehetünk ugyanolyanok. Az egészséges társadalom olyan, mint egy szimfonikus zenekar. És az, hogy a zenekarnak karmestere van, nem diktatúra, hanem az összhang feltétele. S ez a társadalmi rendszerek minden alakzatára érvényes. A családtól az egyetemes emberiségig...


BIZTOSÍTÁSSAL IS KÉSZÜLJÜNK A BRINGÁS SZEZONRA! - A JÓ IDŐ MEGHOZZA A KERÉKPÁRRAL ÉS ROLLERREL KÖZLEKEDŐK KEDVÉT

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Az Én Pénzem
2022.04.11.


A jó idő beköszöntével tömegével pattannak kerékpárra az emberek, és megugrik a rollerrel közlekedők száma is. A szezonra érdemes biztosítással is felkészülni. A speciálisan bicikliseknek és rollereseknek szóló hello Bringás biztosítással nemcsak a kétkerekűt óvhatjuk meg, hanem köthetünk felelősség- és balesetbiztosítást is. Mindezt akár egy appon keresztül.


Egyre többen használják a téli időszakban is a kerékpárjukat, tömegek azonban csak a bringás szezon elindulásával pattannak nyeregbe. Tavasszal érdemes műszakilag felkészíteni a biciklit a közlekedésre (lásd a képet erről!), és nem árt a kerékpár védelméről és a saját biztonságunkról is gondoskodni.

Kifejezetten a fiataloknak és a digitális térben otthonosan mozgóknak indította el a Posta Biztosító a hello Bringás biciklis biztosításokat 5 évvel ezelőtt, amelyek csak mobilapplikáción vagy internetes elérésen keresztül köthetőek. Azóta jelentősen megnőtt a kerékpározás népszerűsége, a koronavírus-járvány pedig kifejezetten a kerékpáros közlekedés fellendülését hozta magával.

A magyar fejlesztésű applikációval nemcsak lopás vagy elemi kár esetén fizető vagyonbiztosítást köthetünk a kerékpárunkra, de a parkolásnál feltöltött fotó magasabb kártérítési összeghez segít hozzá. Felelősségbiztosítást és balesetbiztosítást is köthetünk, emellett a bringások életét megkönnyítő szolgáltatásokat is kapunk a hello Bringás applikációban...

NAHALKA ISTVÁN: MAGYARORSZÁG JELENLEGI ALAPTANTERVE OLYAN, AMILYEN UTOLJÁRA 1978-BAN VOLT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.04.11.


Kásler Miklós, az EMMI minisztere néhány napja 180 új okostantermet ígért az oktatásnak, és azt mondta, az oktatás-nevelés a Nemzeti alaptanterv (NAT) nyomán elmozdult a klasszikus értékek irányába, ugyanakkor eszközeiben és módszereiben egy korszerű oktatási rendszerre törekszik a kormány. Nahalka István oktatáskutató szerint a fejlesztés akár jól is elsülhetne, ha szakemberekre bíznák. Arról viszont szó sincs, hogy bármiféle értékváltoztatás történt volna az oktatásban a NAT hatására. Magyarországnak jelenleg olyan központi alaptanterve van, amilyen utoljára 1978-ban volt.


A miniszter szerint majdnem hétmilliárd forint uniós forrást fordíthat a kormány az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) forrásaiból okostantermek kialakítására. Mit tudunk, megvan-e már ez a pénz, vagy csupán egy ködös, jövőbeni ígéret?

- Nem is hallottam Kásler bejelentéséről, de 2005 második fele óta nagyon sok olyan, az Európai Uniótól kapott pénz elköltésére szolgáló operatív program van, ami mindenféle fejlesztéseket tartalmaz. Az egyes EU-s tervezési szakaszokban mindig kap az ország valamennyi pénzt, amit fejlesztésre költhet, és ez általában meglehetősen nagy összeg. Én úgy tudom azonban, hogy a döntés nem született meg, Magyarországnak még nem is ítélték oda a most induló tervezési periódusra járó összeget. Ezért nem tudom, hogy a miniszter mire föl mondott ilyet. Hiszen addig, amíg el nem dőlnek a kérdések a jogállamisági eljárási vizsgálatokkal kapcsolatban, addig nincs is ilyen döntés. Nyilván zajlanak tárgyalások, nyilván lehetnek olyan ügyek, amikben már megegyeztek, de az egészről, és, hogy az összeg folyósítása elindulna, egyelőre nincsen szó...

KIZÁRNAK MINKET AZ EU-BÓL? ÍGY HAT A FRANCIA ELNÖKVÁLASZTÁS MAGYARORSZÁGRA

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BÁLINT
2022.04.11.


Centrális erőtér francia módra: vasárnap végső vereséget szenvedtek a középpártok, Emmanuel Macrontól jobbra és balra is egy-egy nagy radikális tömb áll. Marine Le Pen először fordul rá a második fordulóra jelentős tartalékokkal, s jelenleg azonos szinten áll a köztársasági elnökkel. A kampányát a magyar MKB hiteléből finanszírozó Le Pen sikere esetén alapjaiban változna meg a magyar kormány európai pozíciója. Macron sikere viszont újabb lendületet adna az uniós források felfüggesztését célzó eljárásoknak, miközben törni látszik a Varsó-Budapest-tengely. Tektonikus változások az európai politikában.


Európa visszatartja a lélegzetét. A tegnapi elnökválasztás nemcsak azoknak fontos, akiknek croissant volt a jelük az óvodában és minden jótanács ellenére francia autót vesznek. Az a tény, hogy a 2017-ben megválasztott Emmanuel Macron és radikális kihívója, Marine Le Pen jutott be a második fordulóba (28, illetve 23 százalékkal), az Európai Unió, s benne Magyarország jövőjét is meghatározza. A két jelölt visszavágót vív majd, amely a 2017-es meccsüknél jóval nyitottabb lesz. Öt évvel ezelőtt nem volt olyan mérés, amelyben Le Pen akárcsak megközelítette volna a közéletbe berobbant Emmanuel Macront, aki negyvenévesen minden idők legfiatalabb francia államfője lett. (Egy bizonyos Bonaparte Napóleon után.) Az akkori második forduló 66-33 arányú Macron-győzelme most igen valószínűtlennek tűnik. Amikor múlt hét elején a Válasz Online Strasbourgban járt, a politikai szenzációt az a felmérés jelentette, amely mindössze 52-48 arányú Macron-győzelmet mért Le Pen ellenében. Egy másik, frissebb kutatás még szorosabb, 51-49-es eredményt jelez, azaz a két politikus fej-fej mellett áll.

Bár a közvélemény-kutatásokkal a magyar választások után óvatosan kell bánni, az Európai Parlament székhelyén hasonló véleményklímát tapasztaltunk.

Olyan macronista európai parlamenti képviselővel is beszéltünk, aki egyenesen Le Pen győzelmére számít a második fordulóban.

S nemcsak azért, mert Marine jobban szerepelt a négy évvel ezelőtti első fordulónál (akkor 21 százalékot szerzett), hanem mert az akkori időszakkal ellentétben nagyobbak a tartalékai is. Itt van például a hét százalékot szerzett, Dzsingisz kánt jobbról előző Éric Zemmour egykori újságíró, aki igen hatásosan emelte kampánytémává Franciaország iszlamizációját és az ellenőrizetlen bevándorlást. Ám Oroszország agressziója után visszahullottak rá korábbi Putyin-párti mondatai és különösen az, hogy elutasította az ukrán menekültek befogadását. Választói világnézetükben Le Penhez állnak legközelebb: a legfontosabb különbség, hogy míg Zemmourra inkább a diplomás városiak szavaztak, előbbi sokkal népszerűbb a falvak és kisvárosok Franciaországában. A publicista-politikus márpedig tegnap este Le Pen támogatására szólított fel. Macron riválisa az elmúlt években sokat dolgozott imázsának alakításán, az öt évvel ezelőtti második fordulót megelőző tévévitán ugyanis felkészületlennek bizonyult. Ügyesen tágította témahorizontját is. A bevándorlás családi örökségnek számító kritizálását (apja, Jean-Marie Le Pen már 1974-ben elindult az elnökválasztáson, 2002-ben bejutott a második fordulóba) összekötötte a megélhetési válság emlegetésével. Így valósággal centristának tűnt a harsányabban jobboldali radikális Éric Zemmourhoz képest...

TÉNYLEG A KIS PÁRTOKON MÚLT A FIDESZ-KÉTHARMAD?

G7.HU
Szerző: HAJDU MIKLÓS, JANDÓ ZOLTÁN
2022.04.10.


A választásokat megelőzően politikai körökben és az egyes pártok szavazói között is komoly vitatéma volt, hogy mennyire rontják a közös ellenzék nyerési esélyeit a kisebb pártok egyéni jelöltjei. Múlt vasárnap nagyjából az első adatközléseknél látni lehetett, hogy nem ezen múlt a Fidesz-KDNP nagyarányú győzelme, hiszen a kormánypártok több szavazatot kaptak, mint az összes többi párt együttvéve. A választást követő véleménynyilvánítások során és elemzésekben azonban az a kérdés így is előkerült, hogy vajon a kétharmados Fidesz-győzelmet megakadályozhatta volna-e, ha kevesebb felé oszlanak a nem kormánypárti szavazatok.

Szoros választókerületek

Ebből a szempontból az egyéni választókerületek (OEVK) jelöltjeire leadott szavazatoknak van nagyobb jelentőségük. A 199 mandátumból 106-ot ilyenekben osztanak ki: ezekben annak a pártnak vagy szövetségnek a jelöltje nyeri el a parlamenti helyet, amelyiké a legtöbb szavazatot kapja. Akkor is, ha csak egy szavazattal szerez többet konkurensénél. Így a kezdetektől tudni lehetett, hogy az egyéni körzetekben a két nagy pártcsoportosuláson (a Fidesz-KDNP-n és a hatpárti ellenzéken) kívül másnak nincs esélye.

Az egyéni jelöltek közötti verseny sok OEVK-ban ezúttal is kifejezetten szorosra sikerült. Ahogy korábban írtunk róla, húsz olyan választókerület is volt, ahol meg kellett várni az átjelentkezettek és a külföldről szavazók voksait, hogy végleges eredményt lehessen hirdetni. Ezek közül a budapesti XVI. kerületet és a XIV. kerület egy részét felölelő fővárosi 13-as OEVK-ban az utólag feldolgozott szavazatok előtt mindössze 38 voks volt a különbség, és végül meg is fordult az eredmény az ellenzéki Vajda Zoltán javára...

ITT VAN ORBÁN VIKTOR HÁROM HAZUGSÁGA, AMELLYEL A FIDESZ ÚJRA KÉTHARMADOS GYŐZELMET SZERZETT

NÉPSZAVA
Szerző: HARGITAI MIKLÓS
2022.04.11.


A kampányhajrá irányát meghatározó, választók tömegeit befolyásoló kormányzati állítások köszönőviszonyban sem voltak a valósággal. De működtek.


Két nappal a szavazás előtt a legpolgáribb budai kerületben középkorú hölgyek beszélgettek a reggeli buszra várva. A téma a választás volt, a konklúzió pedig a következő: bár nagyon elegük van Orbánból, de mégis a Fideszre fognak szavazni, mert nem akarják, hogy a gyereküket katonának vigyék.

A körzetet szűk többséggel az ellenzék nyerte, az eset ugyanakkor tanulságos: jól szituált, a felső középosztályhoz tartozó, minden információs csatornához hozzáférő felnőttek számára is hihető volt, hogy a kormány a békét és a magyar fiatalok életét védi a „háborúpárti” ellenzékkel szemben (de ugyanezt az érvelést hallottuk a másik végletet jelentő, segélyből élő alföldi roma családtól is). Az alábbi összeállításban összegyűjtöttük a kampányhajrá legfontosabb kormányzati állításait, hogy megvizsgáljuk a valóságtartalmukat az egyes témákhoz tartozó jogi háttér, a hazai nyilvánosság jelen viszonyai között egyre elhanyagolhatóbb szerepet játszó tények elemzésével – legalább az utókor tájékoztatása végett...

“ORBÁN PUTYIN SEGÍTSÉGÉVEL PARCELLÁZHATJA FEL SZLOVÁKIÁT” – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA.HU
2022.04.11.


Ezt a szlovák parlament elnöke állítja

„Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak nálunk, útleveleket osztogatnak! Ez nem vicc!”

Hétfőn Oroszországban tárgyal Vlagyimir Putyinnal az osztrák kancellár

Nehammer szombaton Kijevben tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Van olyan jóslat, amely szerint Putyin gyorsan megbukik

Olyan jóslat is volt, hogy ez Orbánnal is megtörténik…

Orbán kispályás Erdoganhoz képest

A törökök elítélték ugyan az orosz inváziót, fegyvereket adnak el az ukrán hadseregnek, de beengedik, sőt, kifejezetten hívják az orosz oligarchákat, hogy mentsék Törökországba a pénzüket.

„Az oroszok, amennyire lehet, próbálják a polgári lakosságot kímélni”

Komoly hadpolitikai elemezgetésbe bonyolódtak a kormány és a Fidesz fizetett elemzői a Hír TV szombati beszélgetős műsorában, a Vezércikkben, amit Apáti Bence balett-táncos vezetett.

A pápa húsvétra fegyverszünetet kért Ukrajnában

A tűzszünetre való felhívás valahogy kimaradt az MTI tudósításából.

Újabb hírmanipuláció az MTI-nél

Ezúttal az orosz energiahordozók importálása elleni EP-szavazás kapcsán közölt manipulatív híranyagot a közmédiához tartozó hírügynökség.

Megszűnik a FourFourTwo magyar kiadása, a Mediaworks nem indokolja a döntést

Szöllősi György főszerkesztő beköszöntőjéből derült ki, hogy a brit licenc alapján működő magazinból nem készül több.

Orange county

Sosem volt még ennyi fideszes az országban.

https://606ac12fd5ba354349a39a96a99571b4.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.htmlAds by FatChilli

Kit győzzön még le mindenki legyőzője Orbán Viktor?

Mindenesetre sürgősen kelleni fog még pár legyőzendő ellenség, mert a vezér kezd belőlük a sok győzelemnek köszönhetően kifogyni.

Mi lenne, ha Orbán Viktor 19-re lapot húzna?

Orbán Viktor a héten arról beszélt, hogy szeretné megtartani a korábban bevezetett intézkedéseket. Nem volt róla szó, de egy gondolatkísérlet keretében megnézzük, mi történne, ha nem csak maradna az árstop, de ki is terjesztenék.

Nem bojkottálja az alakuló ülést az LMP

A Momentum nem vesz részt az alakuló ülésen.

Tovább dübörög a NER: 3 milliárdos tendert nyert Mészáros öccse

Hárommilliárd forint plusz áfa értékben írt ki tendert az állami tulajdonú Magyar Közútkezelő Nonprofit Zrt. a kezelésében álló hidak karbantartására…

Mészárosok világa

Az élet megy tovább, és persze ez így is lesz, de azért – egyfelől – nem mindegy, hogyan, és az sem – másfelől –, hogy valahogy feldolgozzuk: miért is tévedtünk ekkorát.