2017. május 19., péntek

MUNKÁSPÁRT MUNKÁSOK NÉLKÜL? - HATALMAS VERESÉG VÁR A BRIT BALOLDALRA A JÚNIUSI VÁLSZTÁSOKON

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pap Szilárd István
2017.05.19.


Pár nappal ezelőtt, május 15-én, a választásokra készülő konzervatív brit miniszterelnök, Theresa May az egyik országos hírcsatorna élő műsorában válaszolgatott a polgárok online érkező kérdéseire. A műsor egy pontján egy bizonyos Jeremy Corbyn küldött be egy kérdést Facebookon, amelyik azt firtatta, a kormányfő miért nem ül le vele vitázni a június 8-ra időzített parlamenti választások előtt. A kérdéses úriember nem más, mint a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt elnöke, a jelenet pedig kiválóan mutatja az politikai erőviszonyokat a pár hét múlva esedékes választások előtt, amely a brit baloldal hagyományos pártjának az összeomlását is hozhatja.

Az elmúlt napok közvélemény-kutatásai magabiztos konzervatív győzelmet jósolnak, a kormánypárt előnyét az utolsó három felmérés 14-20 százalék közé lövi be, a konzervatívok támogatottságát 48-49, a Munkáspártét pedig 28-33 százalékra mérve. A csöppet sem arányos brit választási rendszerben egy ilyen szintű fölény akár elsöprő, kétharmadot is elérő győzelmet hozhat Maynek, a Munkáspárt frakciója pedig törpévé zsugorodhat.

A május 4-én tartott részleges önkormányzati választások is ezeket a méréseket támasztják alá. A Toryk 563 új önkormányzati képviselőt szereztek ezen a fordulón, miközben Corbynék veszítettek 382-t. Ami még aggasztóbbá teszi a helyzetet a Munkáspárt számára, hogy olyan tradicionális szavazóbázisaiba hatolt be az ellenfél, amelyekről pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy átszavazzanak a konzervatívokra.

A június 8-i választások megértéséhez a Munkáspárt szavazóbázisának lemorzsolódása, és egy ettől elválaszthatatlan kérdés, a Brexit ügye jelenti a kulcsot...

TUDOM, MIT TETSZIK CSINÁLNI JÖVŐ TAVASSZAL: A FIDESZRE VAGY AZ MSZP-RE TETSZIK MAJD SZAVAZNI

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.05.19.


A 13. havi nyugdíj, az újabb rezsicsökkentés vagy valami hasonló népjóléti baromság reményében
Tényleg volt egy ilyen könyv, a 444 írt róla. Trümmel Alfonz a szerző és ilyeneket írt benne, hogy

A nyugdíjasok egy része rendszeresen iszik, drogozik, dohányzik, döntő többségük pedig elidegenedett, értékvesztett, önző.

Meg:


Közös még bennük, hogy romba döntik a magyar nemzetgazdaságot, szűklátókörűségükkel és történelmi sérelmeik monomániás nyalogatásával ellehetetlenítik a közbeszédet.

Nem, semmi kedvünk nyuggerezni, illetve tiszteletlennek lenni. Nyilván, ha nyugdíjas lennék, én is azt nézném, ki ad többet. hiszen a magyar nyugdíjat összehasonlítva egy nyugat-európaival, elég kemény különbségek lehetnek.

Szóval, félre a tréfával. A magyar nyugdíjasok nagy része el fog menni jövőre szavazni és a Fidesz, vagy az MSZP között fognak választani.

Így történhetett – nyilván, nincs összefüggés -, hogy ma az MSZP benyújtotta a 13. havi nyugdíj bevezetését tartalmazó javaslatát, erre a Fidesz közölte: a szocik vették el a 13. havi nyugdíjat. És megindult a kampány a nyugdíjasokért is.

Az MSZP az a párt, amelyik 2009-ben, a válság közepén kivezette a 13. havi nyugdíjat - most visszahoznák. Szerintük a 13. havi nyugdíj bevezetése 272,5 milliárd forint lenne. Korózs Lajos, aki az Országgyűlés népjóléti bizottságának alelnöke is, azt mondta:

„Az MSZP nem megy el szó nélkül amellett, hogy ma Magyarországon emberek százezrei élnek nyomorban. Ma több mint 71 ezer ember van, akinek az öregségi nyugdíja nem éri el az 50 ezer forintot, 148 ezren vannak azok, akiknek a nyugellátása nem éri el az 50 ezer forintot és 331 ezernél több ember van, akinek a különböző járadéka nem éri el az 50 ezer forintot.”

Az MSZP szerint van fedezet a 13. havi nyugdíjra. Példaként hozták, hogy
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 637 milliárd forint adótartozást engedett el,
az Eximbanknak a keleti nyitásra több száz milliárd forintot biztosítanak,
Rogán Antal minisztériuma több mint 20 milliárd forintot költhet el;
Tízmilliárdok jutnak kisvasútra, lőtérépítésre,a Miniszterelnökség Várba költözésére több mint 200 milliárd lesz.

A Fidesz sem maradt el a válasszal, kijelentették, hogy „Korózs, Botka és a szocialisták vették el a 13. havi nyugdíjat”.

Sőt, rá is tettek egy lapáttal: a Fidesz szerint az MSZP „nyugdíjadót akar bevezetni”.

„Teljesen mindegy, hogy mit ígérgetnek a nyugdíjasoknak, mert mindig csak átverték és kihasználták őket.”...


ITT OLVASHATÓ

AZ FEL SEM KÖDLIK KRUMPLI NÉNI TESZKÓGAZDASÁGOS AGYÁBAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.05.19.


...A régebben Soros-eltartott, majd évtizedekig Simicska csecsén lógó, mostanra önálló maffiacsaládot felépítő hitszónok pedig nyomja a hülyeségeit, mert egy francot akar ő dolgozni a versenyszférában – igaz, hogy ezzel a munkatapasztalattal legfeljebb vécésbácsinak felelne meg -, bíróság elé pláne nem akar állni, aztán meg ülni.

Azonban gáz van, mert az uniós fejlesztési forrásokból először Simicska fejlődött, most Mészáros és Vajna fejlődik, az ország nem. Márpedig ideje lenne lassan saját lábra állni és nem csak a vezér elsőszülöttjének, hanem az országnak is. Mert előbb-utóbb kitör a gyalázat, ha kiderül, hogy nincs több lenyúlható pénz, az ország pedig nem képes megtermelni azt sem, amiből működni tud, nemhogy az oligarchákat és egyéb udvaroncokat pénzzel tömni. Márpedig ezeket etetni kell, a propagandamédiát is, a különféle talpnyalókat és udvari zenészeket is, a feltörekvő fiókákat is. Csakhogy miből?

Orbán azt gondolhatja, hogy majd Kína és Oroszország tolja a zsetont, ha elég alázatosan ki- és benyal, közben eladja az ország népét olcsó munkaerőnek. Azt hiszi ez a drága ember, hogy rettentően fontos és jelentős ember ő és ez az ország eléggé értékes ahhoz, hogy jó pénzért el tudja adni. Az van, hogy nem. Az oroszoknak és a kínaiaknak pont annyira értékes Magyarország, amennyire a trójai faló is értékes. Abban a pillanatban, hogy nem tudják rajtunk keresztül érvényesíteni az Unión belül a saját érdekeiket, úgy rúgnak fel, mint a bolondgombát.

Miután az Unió nem ingyenkonyha, sem nem jótékonysági intézmény, hanem egy gazdasági, jogi és eszmei közösség, csak addig élvezhetjük a védelmüket, ameddig teljes jogú tagként kivesszük a részünket a közös munkából éppen úgy, mint a közös feladatokból.

Krumpli néni mindebből semmit nem ért, csak a szónokot hallja és hisz neki, bármekkora ökörséget is beszél. Azt felesleges remélni, hogy a Krumpli nénik kihalnak, mert nem halnak ki, mindig van utánpótlás. Arra azonban érdemes gondolni, hogy az előző rendszer is megbukott, hiába szurkolt a rádió előtt az akkori Krumpli néni. Ez most is így lesz. Mert még másfél millió Krumpli néni sem tudja működtetni az országot, ha elfogy a pénz. Ez az egyetlen, ami mozgásban tartja a rendszert. Ha nem jön több utánpótlás, akkor Krumpli néni lesz az első, akinek nem viszi a postás a nyugdíjat. Az első hónapot még ki fogja húzni és még szorosabban csimpaszkodik a vallásalapítóra. A második hónapban már kritikusabban fogadja a szavait, a harmadik hónapban pedig kirúgja maga alól a hokedlit és az első sorban fog üvöltözni a bukott vezér háza előtt.

Mert a világ így működik és a Krumpli nénik is így működnek. És a krumplileves bizony krumplileves lesz.

AZ EU-BARÁT "FRANCIA BAJNAI" TUD-E MEGÚJULÁST HOZNI FRANCIAORSZÁGNAK?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.05.19.


Macron alig egy éve alapította az En Marche! nevű mozgalmát, és most ő lett Franciaország eddigi legfiatalabb köztársasági elnöke. Hivatalát május közepétől tölti be, és a júniusi parlamenti választásokra elkezdődhetnek a pártok közötti játszmák és helyezkedések, a köztársasági elnök hatalmát ugyanis befolyásolja az, hogy az őt támogató kormány kerül-e hatalomra, vagy sem. Győzelme azonban így is adhat egy pozitív lökést az EU-nak, mivel személyében egyértelműen egy unióbarát került hatalomra, ellentétben Le Pennel, aki nyíltan EU-ellenes nézeteket vallott, és győzelme esetén ígéretet tett az EU-ból való kilépésre.
A francia elnök liberális gazdasági elveket vall, nyilatkozatában azonban a szociális elem is hangsúlyosan szerepelt. Franciaország jelenlegi problémáit ezek az ideológiák mentén próbálja majd megoldani, a kérdés az, hogy tud-e majd valamit máshogy csinálni, mint az általa is kritizált korábbi hatalmi elit. Ha nem, akkor az csak francia radikálisok malmára hajthatja a vizet. Az első fordulóban az aktív francia szavazók mintegy negyven százaléka Le Penre, és a radikális baloldalt képviselő Mélenchonra voksolt. (21,7 illetve 19,5 százalék)...

ÉSZAK-KOREA MAGYAR SZEMMEL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelo/TeePolgar
2017.05.19. 


A címből már nyilván kiderült, hogy nagy valószínűséggel nem egy Észak-Koreában élő magyar küldte el határátkelése történetét (bár őszintén szólva már semmin nem lepődnék meg, szóval ha van Észak-Koreában élő magyar, aki nem fél, akkor hajrá…), viszont egy pillantást vetni a világ egyik legelzártabb országába olyan lehetőség, amit nem hagyhattam ki. Így amikor TeePolgar elküldte formabontó „öninterjúját”, és persze a hozzá tartozó képeket, akkor egyértelmű volt, hogy ennek itt a helye. A szerző ráadásul nem egyszerűen turistáskodni ment Észak-Koreába, hanem maratont futni!..

...Apropó születésnap: itt említeném meg, hogy Kim Ir Szen születésnapja alkalmából 2000 lakást adtak át, ami a 3 milliós fővárosban nagy szó.

Mint azt említettük, nem mindenki Ybl Miklós és Sztahanov keveréke, úgyhogy a szolgáltatóipar is virágzik a növekvő számú lakások miatt. Például ha elromlik a vízvezeték, akkor csak betelefonál az ügyfél a „központba”, mondván, hogy kell vízvezeték-szerelő, és több brigád közül kiválasztják, amelyik pont nem csinál semmit (nem kevés ilyen van) és egyből ott teremnek.

Ők sem kapnak fizetést közvetlenül az ügyféltől, de ajándékot (főként cigarettát) szoktak adni a dugulás elhárításáért cserébe.

Mennyire érezni a mindennapokban a hatalom kontrollját?


A kontrollt és a megfélemlítést nagyon jól titkolják az idegenvezetők, és az átlagemberek, akik körülvesznek, mint pincér, sofőr, határellenőr stb.

Habár amikor kíváncsiságból elszakadtam a csoporttól, és három helyivel pár szavas koreai tudásomat megvillantva kézfogásig jutottunk, a turistavezető tekintély hiányában csak szúrósan tudott nézni a helyiekkel történő érintkezésem minősítéséül.

A vonatállomásra igyekezve tettünk egy kis kitérőt, mert csak aznap reggel értesültek a hétvégi rendezvényre történő készülődésről. Mivel szorított az idő, az idegenvezető noszogatta nagyon azokat, akik „el voltak varázsolva” a helytől, többek között engem is.

A végére annyira belemerültem a helyi emberek nézésébe, hogy az idő szorításában az idegenvezető elsírta magát félvén, hogy majd kirúgják az állásából, ha nem engednek be a vasútállomásra, mert későn érkezünk.

A hadseregre, valamint fegyverkezésre fordított hatalmas erőforrások nagyban hátráltatják a gazdasági növekedést, ugyanakkor tisztán látják, hogy az agresszorokkal, mint Amerika, Dél-Korea és most már Kína is, egyre inkább úgy lehet fellépni, hogy Észak is atomhatalommá válik, ezzel lesz tárgyalóképes a jövőben...

PAKS MÉSZÁROS CÉLKERESZTJÉBEN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.05.19.


A felcsúti guru látnivalóan az új paksi reaktorok építésére is ki akarja terjeszteni csápjait. Az Európai Néppártban egyre nagyobb az ellenállás Orbán Viktor ügyködésével szemben, és az EU is mind keményebb hangot üt meg Budapesttel és Varsóval szemben. Schwarzenberg volt cseh külügyminiszter szerint Sorosnak nagy szerepe van abban, hogy Közép-Európában nem rosszabb a helyzet. Az Economist is antiszemitának tartja a plakátot, amely úgy ábrázolja, Soros Györgyöt, mint aki marionettfigurákat mozgat. A lengyel populisták csillaga azonban már lefelé megyen. A magyarok ugyanakkorr teljesen megmakacsolták magukat a menedékkérők befogadása ügyében. Ám Európa fokozza a nyomást rájuk. Ellenben Brüsszel dolga nehezebb lesz, ha ősszel netán hatalomra jutnak Ausztriában a neonácik.

Reuters

Alighanem már a paksi bővítésre készül Mészáros Lőrinc, miután többségi érdekeltséget szerzett egy cseh energiacég magyar leányvállalatában. Az ár nem ismeretes. Az anyaholding közreműködött a temelini atomerőmű mindkét blokkjának építésében, illetve hasonló szlovákiai beruházásokban is. A magyar lerakat, a KPRIA Magyarország tervezéssel és építéssel, turbinák, generátorok gyártásával foglalkozik. A vevő hivatalosan az Opimus és a Konzum , a kettőnek együtt csaknem 60 %-os többsége van az új szerzeményben. A hírügynökség úgy mutatja be Mészárost, a gázszerelő-üzletembert, mint aki Orbán Viktor szövetségese és közeli barátja, aki a médiába és bankvilágba is bevásárolta magát, miután a miniszterelnök azt szeretné, ha mindkét ágazatban nőne a magyar befektetők aránya.

EurActiv

Erősen megosztotta az Európai Néppártot szerdán a Magyarországról tartott strasbourgi szavazás. A frakcióból a többség, egészen pontosan 107 középjobbos képviselő nem a magyar álláspontot támogatta a jogállam és az alapjogok helyzetének komoly romlása miatt benyújtott indítvány kapcsán. 67-en megszavazták a javaslatot, 40-en pedig tartózkodtak. 92-en ellenezték az előterjesztést. Utóbbit tekintve azonban még rosszabb a kép, ha a 92-ből levonjuk a Fidesz 12 politikusát. Az EPP egyébként éppen az igen eltérő belső vélemények miatt engedélyezte, hogy ezúttal ki-ki meggyőződése szerint foglaljon állást az ügyben...

Le Monde

Hangot vált Európa Magyarországgal és Lengyelországgal szemben. Fokozódik a nyomás Brüsszel, illetve Strasbourg részéről a jogállam és a demokratikus értékek ügyében. A 7-es cikkely követelésével az Európai Parlament példátlanul messzire ment el, jóllehet nem valószínű, hogy a végén megvonnák Budapesttől a szavazati jogot, bár már évek óta folyik a vita az Orbán vezette keleti populistákról. A néppárti képviselők többsége vagy támogatta az indítványt, vagy tartózkodott. Az utóbbi időben a kormányfő több döntése is felháborította a konzervatív európai honatyák egy részét, pl. a Közép-Európai Egyetem ügyében, amelynek alapítója, Soros György mumus a miniszterelnök szemében. A lengyeleknek a Külügyminiszteri Tanácsban mentek neki, csak a magyarok és a csehek álltak ki óvatosan mellettük. Viszont mostanában a brüsszeli diplomaták nem óvakodnak nyíltan szóba hozni, hogy meg lehet vonni a szerkezeti támogatásokat azoktól az államoktól, amelyek elutasítják a szolidaritást a menekültek kapcsán. És Macron megválasztása sem kedvez a két országnak...

AZ ELLOPOTT VÉKA - SAJTÓSZEMLE A VILÁGBÓL

HUPPA BLOG
Szerző: Konok Péter
2017.05.18.


A két héttel ezelőtti orosz sajtószemlében esett szó Ruszlan Szokolovszkij peréről. Igen, ő az a fiatal videóblogger, akit templomi pokémonvadászatért és más minősített ateista bűnökért vontak felelősségre Oroszországban (bár, hogy a pokémonvadászat – vagyis mikor az ember okostelefonja segítségével virtuális lényecskéket keres és talál valóságos és szakrális terekben – mennyiben tekinthető ateizmusnak, valójában érdekes kérdés). Az ügyész három és fél év börtönbüntetést kért rá, mégpedig azzal az indokkal, hogy Szokolovszkij „szélsőséges nézeteket terjesztett és megsértette a hívők vallási érzületét”.

Nos, ha én vallási érzület lennék, nemigen érdekelne, hogy sértegetnek. Vallásként amolyan kétségtelen igazságként tekintenék magamra, leperegne rólam a hitetlenek és pokémonkövetők minden gúnyolódása. Dogmáimat (ha lennének dogmáim) nem csorbítaná az élc és a kacaj. Ha kissé ideges, neurotikus vallás lennék, akkor azzal nyugtatgatnám magam, hogy a gúnyolódók úgyis valami pokolra jutnak, úgyhogy csak magukkal tolnak ki. Ha megengedőbb, elmélázóbb vallás lennék, akkor meg megvonnám a vállam, és például mantrákat dúdolnék (ha lennének mantráim). Mert ugye, ha vallás lennék, akkor hinnék magamban; a hitem pedig erősebb lenne a gúnynál. Különben eléggé gagyi kis hit lenne, amit igazán nem szeretnék. Viszont akkor irtóra zabos lennék, ha mindenféle szemforgató, szentfazék haszonlesők, politikai lélekkufárok és önjelölt erkölcscsőszök máglyákat állítanának, lövöldöznének, netán törvénykeznének a nevemben és a “védelmemben”. Azt roppant gyalázatosnak tartanám.

De nem is ez a lényeg. A relatíve jó hír: Szokolovszkij „csak” három és fél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A bírónő elismerte az ügyész vádjainak jogosságát, ám – jórészt a heves nemzetközi visszhang hatására – próbaidőt adott a bloggernek, vagyis kimondta, hogy Oroszországban bűncselekmény ugyan képzelt lényeket keresgélni egy templomban, ám a szociális médiában és a sajtóban túl nagy lett a figyelem ahhoz, hogy bevállalják a letöltendő börtönt, különösen egy olyan fiatalember esetében, aki amúgy nem igazán veszélyes a rendszerre, viszont óriási követőtábora van azok között az orosz tinédzserek között, akikre a putyini rezsim amúgy szívesen építkezne.

Maga Szokolovszkij a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a sajtó támogatása nélkül alighanem már úton lenne valamelyik átnevelőtábor felé. Persze, az efféle dolog mindig kétélű: az inkriminált (szerintem bénácska, de hát nem én vagyok a célközönség) videó nézettsége e cikk írásakor kétmillió száznyolcvanezer, és még mindig folyamatosan nő.

Van azonban egy rossz hírem is: Szokolovszkij ügye nem egyedülálló, máshol is történnek hasonlók. És itt most nem apró, dacos putyini szatellitállamokra gondolok, mert ez itt elvileg egy nemzetközi sajtószemle, nem gyarmati híradó, hanem úgynevezett stabil és bevett demokráciákra...

OLVASÓI LEVÉL: TI EMELITEK FEJETEK FÖLÉ A SAJÁT ELNYOMÓITOKAT. TI, NEM MÁS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.05.18.Beszélgetek tegnap egy baráttal, Pesten intézte ügyeit, amikor azt mondja – megszakítva gondolamenetét – várjál, itt van Vajna mellettem. Szivar a szájban, Bentley cabrio, mellette sarkakata.

Ez a nép, ez végig fogja nézni gyávaságában, ahogy a saját szemrevalóbb asszonyait lehegesztik mellettük a visszaállított ius primae noctis, első éjszaka jogán.

Ez a nép akar változást? Ennek a népnek fájna? Akkor elmondom, annak a népnek, amelyikkel meg lehet azt csinálni, hogy szétrablásuk után a tőlük ellopott javakkal villognak közöttük, szivart a „hörcsögpofában” a fogak között megakasztva, vigyorogva, élvezve az életet, az a nép azt kapja, amit érdemel.

Ezek meg nemhogy félnek, egyenesen szarnak mindenre, mindenkire, MÁR A LÁTSZATRA IS. A Quaestoros meg battyog a kétéves cipőjében a bíróságra, ahol összefut a devizahitelessel a folyosón hatéves cipőjében, ott a képébe dörgölik szépen megfogalmazva azt, hogy elloptuk, de nem tudsz mit csinálni, viszont megnézheted a Bentley-ket, ahogyan kiposztoljuk Monacoból, a hajóink mellől.

A legnagyobb baj, hogy 2-3 millió idióta a migránsokra keresztelt 1294 menekülttől való ostoba rettegő félelmében még lájkolja is, miközben hetes cikkely, KIVÁGNAK MINKET MINDJÁRT AZ UNIÓBÓL.

Ez a gyáva nép halálra van ítélve, de nem más, saját maga mondta ki magára ezt az ítéletet.

Ahol az agymosó Észak-Koreát idéző televíziókat üzemeltető nemzet hörcsögének csúfolt aljas zseni, aki a mi gyémántjainkban fürdeti a szeretőit, kik közül egyet-kettőt később el is vesz feleségül, aki szándékosan mutogatja nap, mint nap, semmit nem tehettek, mert senkik vagytok, ha ez az ember nem attól didereg, mikor lesz jobban meghágva, hanem egyenesen pöffeszkedve röhög a pénzünk tetején, mint egy megőszült, hormonzavaros nőstényhörcsöggel keresztezett Jabba, ott kérem ne sírjon senki, hogy fáj, meg nem jó, mert nektek ez így jó, minden, tőletek nem lop a fidesz, HANEM TI ADJÁTOK ODA.

A „külföldről könnyű”-ző hülyéknek pedig üzenem, ki kell próbálni, mindkettőt próbáltam. Soha ilyen nehéz nem volt semmi. Semmi! Látni, ahogyan a pénzünkön, a jövőnkön, a gyerekeink jövőjén vett ingóságokban és ingatlanokban fürdetve egybites csajaikat élvezik senkiháziak a vérünkön vett javakat, de nem tenni semmit, AZ A KÖNNYŰ, GYEREKEK...


BETYÁROK

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.05.17....Ennek a mi országunknak az egyik alapvető, torz tulajdonsága az általános értékficam. A nép a bűnözőkre néz fel. Kossuthra például. Ráday gróf százötven éve gyűlölet tárgya, mert felszámolta Rózsa Sándor bűnbandáját. Amikor Jancsó a Nehézéletűek (végül Szegénylegények címmel készült el) forgatását tervezte, próbáltam meggyőzni őt is, Hernádi Gyulát is, hogy az általuk félelmetessé formált sötét oldal a törvényesség, ha tetszik, a világos és természetes igazságszolgáltatás pártja, és az elfojtott, elveszejtett szabadságvágyat rablók és gyilkosok testesítik meg, azt mondták, az nem számít, a magyar nép szerint az úgy van jól, ahogy ők akarják. Igazuk lett, a magyar népnek tetszett. Azt tartottam elgondolkodtatónak, hogy a kétségtelenül zseniális elbeszélési mód, a később iskolát teremtő, világhírűvé vált, ebben a filmben kezdődő Jancsó-formanyelv miért nem volt elég ahhoz, hogy taroljon a nagydíjakban. Nem kellett lexikonokat lapozgatni, anélkül is kiderült a filmből, kicsoda Veszelka Imre, kicsoda "Sándor" és az ő betyárserege. De mondom, ez csak elgondolkodtató. Mint ahogyan az is, miért a Nincs bocsánat volt az első és mindmáig egyetlen western, ami minden megnyerhetőt megnyert. A hét mesterlövész pedig piffpuffnak jobb volt, és különben is, a filmtörténet egyik legkiválóbban megcsinált mozija, és majdnem mindenki meg is hal, akinek meg kell halnia, de hárman megdicsőülnek. Ami dramaturgiailag rendben is van, de a jó és a rossz etikai szétválasztásában használhatatlan. Mellesleg szinte kizárt, hogy például az Amerikai Filmakadémia tagjai ilyen meggondolásokat figyelembe vennének, de a tudatalatti azért még működhet.

Csak azt akartam mondani, nincs semmi változás a torzmagyarban. A primitív, rosszarcú, tanulatlan lumpen továbbra is népszerű lesz, senkit nem érdekel, hogy egy nemzetiszocialista televízióban ágál. Mint ahogyan a vidéki segédszínész is tartja rajongótáborát, legutóbb ismét magához intette a cigánybandát és nótára fakadt, Kínából is megüzenve, ő ugyanolyan primitív és ostoba gazember, mint analfabéta társa a fasiszta kommunizmust dünnyögő televízióban
.

MÁR A GYEREKEINKTŐL IS LOPTOK?

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2017.05.17.


...Ilyen a fideszkeresztény erkölcs: az egyik megdugja, a másik meglopja a tanítványait.

Pártjuk szerint meg az a legfontosabb, hogy lehetőleg ki ne derüljön. Ha kiderül akkor nyilvánosságra ne kerüljön. A balhét, botrányt inkább el kell kerülni, mint azt, hogy tanár bácsi ne üldözzön álló fasszal kiskorú diákokat, a másik meg ne lopja el a gyerekek kiadásaira összegyűjtött pénzt. Amíg nincs botrány nincs baj. Addig mindent lehet, akár a gyerekek kárára.

ELEGEM VAN A BUKTATÓ TANÁROKBÓL

ELEGEM VAN BLOG
Szerző: Elegem van
2017.05.18.


Alig egy hónap van vissza az iskolából, és egyre több ismerős szülő kezd el pánikolni gyermeke jegyeit illetően. Egyes kölköknél még a bukás lehetősége is felmerül, úgyhogy keményen bele kellene húzni az év végi dolgozatokkal. Nehéz dolog ez, nagyon nehéz.

A legtöbb panaszt már ismerem, mert a közös programok során egész tanévben hallgathattam. Leginkább a kamasz fiúk vannak veszélyben. A lányok valahogy jobban alkalmazkodnak, vagy az iskola rendje jobban rájuk van szabva, nem tudni, ezért a lányos szülők sokszor nem értik a fiús szülők aggodalmát. Ráadásul ezek a gyerekek nem a PISA teszt hátrányos helyzetű lemaradói, hanem derék középosztálybeli családok ifjú reménységei. És mégsem megy nekik az iskola. Pedig egyesek IQ-tesztje átlag feletti eredményeket mutat, technikai tudásuk, verbális kifejező készségük kimagasló. Ám a suliban ez smafu. Könnyű lenne most szidni a tanárokat, meg az iskolarendszert, de azzal nem oldódna meg semmi.

Látnivaló, hogy a tanárok sem tudnak mit kezdeni a helyzettel. Sokat panaszkodnak ők is tehetetlenségükben. A tanári pálya elnőiesedésével megszűnt a kamasz fiúk számára fontos tekintély. (Van olyan iskola, ahol nincs egyáltalán férfi tanára a gyerekeknek, még a tornatanár is nő.) A tanárnők - akár ki merik mondani, akár nem - igazán nem tudnak mit kezdeni a bikaborjakkal. Téblábolnak szerencsétlenek, de tekintélyük az nincs. Lehet kárhoztatni a férfiközpontú világot, de felesleges. A kamasz srácok féken tartásához kell a férfiasan következetes szigor, egyszerűen ez a világ rendje.

A másik probléma az okoskütyük használatának terjedése, amely szintén inkább a fiúkat érinti. A szünetekben rendszeresen játszanak okostelefonjaikon, amely órai dekoncentráltságot okoz. Egyszerűen nem képesek visszatérni az óra témájához, agyuk teljesen a játék bűvöletében pörög. Nekik aztán magyarázhatja a derék tanerő a glikolízis folyamatát, Marius haderőreformját, a Léda-versek szerepét Ady életében, nem köti le őket. Az érdektelenség egy részét - személyes érintettség okán - megértem. A huszonötödik érettségi találkozónkon megkérdeztem matektanárrá avanzsált barátomat, hogy mire jó a másodfokú megoldóképlet? Úgy bámult rám, mint aki ufót látott, és gyengeelméjűek számára fenntartott hanghordozással közölte, hogy másodfokú egyenletek megoldására. Jó van vazze, de az mire jó? - replikáztam, mert a huszonöt év alatt egyszer sem kellett másodfokú egyenletet megoldanom.

A tanárok tehát többszörösen komoly csapdában vannak, mert őket még egy teljesen más szabályrendszerre készítették fel. Olyan tananyagot kell leadniuk, amely nem tudja követni a technikai robbanást, az ismeretek gyors avulását, a szétszórt figyelmet. Még a kétezres évek elején váltott ki nagy vitát az a kérdés, hogy szabad-e az irodalmi műveket - jellemzően nagyregényeket - rövidíteni. Aztán jöttek a hangos könyvek. És hol vagyunk már ezektől? Egy mai srácnak - akár szeretjük a folyamatot, akár nem - az Egri csillagok olvashatatlan. Ha össze tudják a szülők foglalni a lényeget, talán felfogják, különben érdektelen számukra. Kötelező olvasmányként pedig kész kínlódás, amely arra jó csupán, hogy végleg megutáltassák velük az olvasást. A bonyolultabb gondolkodást igénylő matematika mindig az iskolások réme volt, manapság reménytelen. Egyik ismerős apuka - pechjére - építész, aki fia születésekor megnyugodva tervezte a jövőt, gondolván, lesz kinek átadnia a boltot. Most a haját tépve szembesül a ténnyel, hogy kiszemelt örököse és a matematika akárcsak a párhuzamosok, a végtelenben fognak találkozni. De lehet, hogy ott sem...

VÉGSŐ VISSZASZÁMLÁLÁS

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2017.05.19.


Pont egy évünk van. Egy perccel sem több. Ha hagyjuk, hogy jövőre Orbán megnyerje a választást, kiviszi hazánkat az Európai Unióból.

Minden az Ő terve szerint halad. Tudta, hogy elítélő EU-s határozat készül, és biztos akart lenni benne: meg is hozzák. Azért fotózkodott oly lelkesen Putyinnal, Erdogannak, Lukasenkoval, meg a többi cégéres Főgazemberrel, hogy tovább hergelje Európát. És jól számított. tegnap megindult ellenünk az a folyamat, amelyik végül kizárásunkhoz vezet. Ha jövő ilyenkor választást nyer, megkapja a legitimációt a végső lépésre. És akkor mi leszünk a Vadkelet előretolt helyőrsége a civilizált Nyugatba ékelve, és pont olyan viszonyok lesznek nálunk, mint a többi diktatúrában. És ha ezt hagyjuk, akkor meg is érdemeljük.

De nem kell hagynunk. Előző cikkeimben megírtam, mit kell csinálnunk. És ehhez mindenkire szükség van. És egységesen van szükség. Pártok, polgárok, média, mindenki. Mert máshogy nem sikerülhet. Ez egy érettségi vizsga, és ha nem megyünk át rajta, akkor évtizedekre bukunk el. Vagy ki tudja meddig. A polgárok feladata egyszerű: minden nagyobb tüntetésre kimenni, és mindenkinek, aki él és mozog. Minden közvéleménykutatás jelzi: a tüntetések folyamatosan apasztják Orbán táborát. Nemcsak mennyiségileg, de minőségileg is. Kiáll mögüle értelmisége és lelécelnek az egy a tábor egy a zászlóból a fővárosiak...

EGY EGÉSZSÉGES DEMOKRÁCIÁBAN NEM KÉTBITES ÜZENETEK MENTÉN VITATKOZNAK - POGÁTSA ZOLTÁN

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió

2017.05.18.


Egy társadalomban nem egy, hanem több középrétegről lehet beszélni, de egy egészséges demokrácia fenntartásához olyan polgárokra van szükség, akik anyagilag függetlenek, és kellő tanultsággal és tájékozottsággal képesek komplex társadalmi kérdésekről vitatkozni anélkül, hogy "kétbites”, demagóg üzenetek mentén veszekednének – így vélekedett a Klubrádió Reggeli gyors című műsorának adott interjúban Pogátsa Zoltán. A szociológus szerint azonban Magyarország esetében csak egy nagyon szűk ilyen rétegről lehet beszélni, hiszen a többség pozíciójából, az államtól való függése miatt és a megtakarítások hiányából fakadóan nem mer véleményt nyilvánítani. Pogátsa Zoltán szerint a társadalom túlnyomó többsége függő helyzetben van, amihez az is hozzájárul, hogy az elmúlt évtizedek oktatási rendszerei, és a média egésze nem tanította meg a tagjait a közéleti problémák átlátására és kezelésére. A szakértő Svédországot hozta fel pozitív példaként, ahol a társadalom nagy részének van stabil egzisztenciája, amihez kellő tájékozottság is párosul.

A jelenlegi kormánypártok támogatói köréről Pogátsa Zoltán kifejtette: a Fidesz rendelkezik egy stabil szavazótáborral, melynek az egybentartására törekszik, de szerinte sokkal lényegesebb az, hogy nincs egy egységes ellenzéki tábor, amely a kiábrándult szavazókat meg tudná szólítani. Ez a folyamat a közgazdász szerint egy több éves múltra tekint vissza, és ezt az időszakot a szociáldemokrata, liberális és zöld pártokból álló ellenzék nem használta ki annak érdekében, hogy az elveszett másfél milliónyi szavazóját visszaszerezze. A szakértő egyetértett azzal a felvetéssel, hogy ennek hátterében egy hosszú ideje fennálló kiábrándultság áll, ami a 2010 előtti politikai élet korrupciós ügyeire, sikertelen politikai intézkedéseire és a gazdasági válságra adott válasz, de úgy véli, hogy mindezek mellett a társadalom döntő többsége továbbra is EU-párti maradt. Hozzáfűzte: egyes nyugati országokban tapasztalt folyamatok alapján nem reménytelen a helyzet, hiszen számos olyan példa van, hogy korábbi baloldali-liberális platformok egy-egy hullámvölgy után újra meg tudtak erősödni.

Pogátsa Zoltán ilyen kezdeményezésként értékelte Botka László, az MSZP kormányfő-jelöltjének minapi felvetését, miszerint a politikus nem akarna olyan ellenzéki politikusokkal együttműködni, akik szerinte hozzájárultak a Fidesz 2010-es kétharmados győzelméhez. A szakértő elmondta: Botka felvetése ellenére az MSZP és a DK, mint magukat szociáldemokrata pártként felfogó szervezetek továbbra az egymás közötti és belső problémáikkal vannak elfoglalva, és a választók számára úgy érzékelhetik, hogy a 2010 előtti politikusok maradtak a meghatározó erők ezen pártokon belül. A közgazdász szerint míg a Fidesz bármennyire is kritizálható, hamis és álságos politikát folytat, de fel tud mutatni a tábora számára egy egységes világképet, az ellenzéki erők a választók számára nem tud komplex problémafelvetéseket, valamint az ország és világ problémáira vonatkozó megoldásokat felmutatni. Pogátsa Zoltán az ellenzéki választók csalódottságát ezzel is magyarázta, hiszen azt láthatják, hogy programalkotás helyett a szervezetek egymás bírálatával vannak elfoglalva ahelyett, hogy többek között a vidék helyzetének javítására, az egészségügyre vagy az elvándorlás megállítására tennének javaslatokat...

AZ EU-BÓL VALÓ KILÉPÉST KÉSZÍTI ELŐ ORBÁN

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.05.18.


Érdemes végiggondolni, mi vezetett a szerdai, parlamenti határozathoz. Az EU most leginkább a lex CEU-t, a civileket vegzáló törvénytervezetet és a menekültek csuklóztatását kifogásolja. A fideszes kommunikáció természetesen ez utóbbit hangsúlyozza csak - persze hazug módon. Senki nem kéri a magyar kerítés és a megszigorított jogszabályok felszámolását, mindössze a Magyarország által is elfogadott nemzetközi jogi normák betartását.

A CEU és a civilek vegzálása érdekesebb ügy. A CEU elleni kereszteshadjáratnak ugyanis semmiféle belpolitikai haszna nincs - kára annál több. Látható, hogy a kampány óta drasztikusan csökkent a Fidesz támogatottsága a diplomások körében - noha ezt a hiányt az iskolázatlanok között vissza is pótolja a párt. Az ellenségképet nem erősíti, hisz Soros György, a migránsok hátán hazánkba lovagoló patás ördög képe korábbi, mint az egyetem vegzálása. A civilek elleni hergelődés ugyan így kontraproduktív belföldön – márpedig Orbán az elveknél sokkal többre tartja a szavazatmaximalizálást.

A jogalkotási ámokfutás két, egyaránt külpolitikai hozadéka:

– az uniós vezetők látványos vagy csöndes elfordulása,

– miközben egyre több olyan jogszabály és akció lesz Magyarországon, amely Putyin és Erdogan szívének kedves.

Orbán Kínai útja, Erdogan török elnök budapesti meghívása, Putyin kiszolgálása – mindeközben az EU tudatos provokálása. A folyamat egyetlen értelmezhető irányba mutat: a 2020 utáni, immár uniós támogatásoktól mentes időszakban elhagyni a politikai elvárásokat támasztó Uniót, új, pénzes gazdát keresve a NER fenntartásához.

ORBÁN KIVEZETI AZ ORSZÁGOT AZ EURÓPAI UNIÓBÓL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.05.18.


Orbán propagandagépezete azt állítja, hogy az Európai Parlament határozata Soros baloldali hálózatának provokációja. Az EP döntését baloldali politikai provokációnak nevezi, próbálja a jelentőségét elbagatellizálni és a tartalmát meghamisítani, elrejteni. Mindez hazugság, mert a határozat nagy többséggel született, amelyben néppárti, nem baloldali szavazatok voltak.

Orbán trükkjének lényege, hogy az emberek tudatában elválasztja egymástól az Európai Uniót és “Brüsszelt”. Orbán tudja, hogy a magyarok nem akarnak kiesni az Európai Unióból, de meg lehet velük utáltatni “Brüsszelt”, ha nem tudják, hogy az maga az Európai Unió. Az idegenellenességre épülő propaganda alapján “Brüsszel” rossz, az Európai Unió (még) jó.

A propaganda most összekapcsolta “Brüsszelt” Sorossal, és a kettőt a migránsokkal, mint két öszetartozó dolgot, amelynek célja, hogy migránsokkal, sőt: illegális bevábdorlókkal árassza el az országot. A magyarok a propaganda hatására tudathasadásos állapotban vannak: elutasítják a “Brüsszelnek” tulajdonított “gonoszságokat”, miközben ragaszkodnak az Európai Unióhoz, amely mást jelent számukra, és nem azonosítják “Brüsszellel”.

Az igazi nagy kérdés az lesz, amikor a tetemre hívás megtörténik, és kiderül, hogy Brüsszel és az Európai Unió ugyanaz: az Európai Unió megítélése lesz azonos “Brüsszel” hírével, vagy az Európai Unióról vallott pozitív kép leplezi le a “Brüsszelről” szóló hazugságokat? Ez majd csak akkor derül ki, amikor az Európai Unióból való kilépés kerül napirendre.

Orbán azt már régen elhatározta, ha nem tudja elfoglalni az Uniót, akkor Magyarországot kivezeti az Európai Unióból. Márpedig Macron győzelme után úgy fest, hogy vége az orosz titkosszolgálat által felerősített szélsőjobb fenyegetésének, mert lelepleződött a hazugság. Ha Németországban is a liberális demokrácia hívei győznek, ami valószínűleg így lesz, akkor Orbán búcsút inthet az illiberális Európáról szőtt álmainak.

2017 nem a “lázadás”, hanem a “bukás” éve lesz számára, de csak Európában. Belföldön megőrzi a hatalmát, mert a diktatúráját az ellenzék segítségével legitimálta és bebetonozta. Ebben az esetben azonban nyilvánvalóan ki fog lépni az EU-ból, ha a 7. cikkely életbe lép. A propaganda egyelőre azt a látszatot kelti, mintha ez nem lenne komoly dolog, az ellenzék bűnösen asszisztál ehhez a hazugsághoz. Orbán még ad egy esélyt, hátha a pávatánc újra sikeres lesz, és nem lép életbe a 7. cikkely...

MAGYARORSZÁG SZUPERHŐSE: A MIGRÁNS

CINEMATRIX BLOG
Szerző: KLÁG DÁVID (CANNES)
2017.05.18.A menekültválság óta azokat, akik elhagyták a hazájukat, hogy Európában, vagy még messzebb kezdjenek tisztességes életet, folyamatosan megbélyegezték, általában a propaganda vagy a tudatlan tömeg: erőszaktevők, beépített katonák, ostobák, tanulatlanok, mosdatlanok, büdösek, huligánok vagy egyszerűen terroristák. Mundruczó most megfordította az előjelet.


Mi van, ha egy magyar határra kerülő menekült nem gonosz, hanem egy szuperképességekkel rendelkező fiú?

Az idei Cannes versenyprogramjába került Jupiter holdja ezt a lehetőséget veszi végig lépésről lépésre, a magyar mindennapoktól elviekben elrugaszkodva, de nagyon is a 2010-es évek politikai mikroklímájában.

Mundruczó előző filmje, a szintén Cannes-t megjárt Fehér Isten is ebből az alapállásból indult, de ott a politikai áthallások (az elnyomott kutyák fellázadnak és letarolják az elnyomóikat, és ezáltal ők is elnyomók lesznek) valamennyire összekuszálódtak, és az egyenetlen színészi alakítások sem segítettek az értelmezésben, bár a film nemzetközi karrierjét egyáltalán nem rontották.

A Jupiter holdja viszont tényleg elrepítheti a nemzetközi élvonalba.
Bődületesen látványos, többféleképpen értelmezhető, elsőrangúan kivitelezett, nem tökéletes, de bizonyos jeleneteiben olyan film, amihez foghatót keveset láttunk. Nem Magyarországon, hanem a világon.

A főszereplője Aryan (Jéger Zsombor), a szíriai származású menekült, aki – a film első, de nem utolsó nagyjelenetében – átszökik társaival a zöldhatáron. A menekültügyesek egyik vezetője (Cserhalmi György ennél nem lehetne Cserhalmi Györgyebb) viszont szitává lövi, amikor a fiú a zsebébe nyúl, ahelyett, hogy feltenné a kezét. Aryan viszont nem hal meg, hanem valami egészen furcsa történik vele: először a kilőtt vére, majd az egész teste lebegni kezd, egyre magasabban és magasabban, mintha lassított felvételben táncolna a levegőben.

A sebesült fiút beviszik az ideiglenes fogadóállomásra, ahol megtalálja az itt fusizó és menekülteket segítő Stern doktor (Merab Ninidze magyar hangja Bálint András), aki a saját szemével látja, hogy mire képes. Sternnek nem éppen nemesek a szándékai – súlyos betegekből akar úgy kiszedni pénzt, hogy a fiút gyógyító angyalként állítja be. A pénz dől, Aryant viszont csak az hajtja, hogy megtalálja apját, akit még a zöldhatáron maga mögött hagyott...


"TUDOM, NEM VÉD MEG ENGEM SEM EMLÉK, SEM VARÁZSLAT" - AZ ENDLÖSUNG ÉS A MAGYAR POLITIKAI ELIT

444.HU
Szerző: Bern András
2017.05.19.


1944. március 19-én német csapatok szállták meg Magyarországot. Mivel Hitler legfontosabb követelései közé tartozott a magyar zsidóság deportálása, kérdésen felül állt, hogy az a német megszállást követő legrövidebb időn belül kezdetét fogja venni. Még március folyamán megérkezett Budapestre Adolf Eichmann, a német Birodalmi Biztonsági Főhivatal 4-b-4 ( zsidóügyi) osztályának vezetője. Nagyjából 300 főt számláló Sonderkommandója képtelen lett volna a feladat végrehajtására a magyar rendőri és adminisztrációs szervek igénybevétele nélkül. Horthy a kezdetektől tudatosan elhatárolódott a zsidókérdésben tett magyar politikai döntésektől. 1944. március 21-én jegyezte fel menye, Edelsheim-Gyulai Ilona, hogy 

Miklóspapáéknál ebédeltem [...] majd ebéd után hosszasan beszélgettünk. Miklóspapa többek között azt mondta, hogy „ő nem ír alá semmilyen zsidóellenes rendeletet, vagy törvényt, az ilyeneket, ha a minisztériumok kiadják, ő nem fogja ellenjegyezni.” [1]

Az 1944. március 29-i minisztertanácson Sztójay Döme miniszterelnök közölte kabinetével, hogy

A kormányzó úr az összes zsidórendeletre vonatkozóan szabad kezet adott a kormánynak, s ezek tekintetében nem akar befolyást gyakorolni.” [2]

Ugyanez a kormányülés helyezte hatályba egyidejűleg a zsidóellenes intézkedések megszállás utáni első hullámát. Rendelkezett többek közt a zsidó tulajdonban lévő ingatlanok és részvények zárolásáról, a zsidó tulajdonú gépkocsik, telefonkészülékek, és biciklik állami tulajdonba vételéről, kitiltotta a zsidó származású állampolgárokat a film- és színművészeti, sajtó- és ügyvédi kamarákból, s a közigazgatásból. [3] Ugyanezen az ülésen a kormány határozatot hozott, hogy

A rendkívüli helyzet folytán szükség van még egy államtitkár kinevezésére. Előadó miniszter úr ezért kéri a minisztertanács hozzájárulását, hogy dr. vitéz Endre László, Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye alispánjának kinevezése iránt legfelőbb helyre előterjesztést tehessen.” [4]

A hírhedten szélsőjobboldai Endre László kinevezését Horthy az elkövetkező két nap valamelyikén aláírta.

1944. március 31-én Endre, aki Baky Lászlóval együtt a zsidókérdés rendezésének felelőse lett, megállapodott Adolf Eichmannal „valamennyi zsidó gettósításáról.” [5] Április 4-én pedig Endre bizalmas belügyi utasításban közölte a végrehajtásban érintett minisztériumi alkalmazottakkal, hogy

A magyar kormány az országot rövid időn belül megtisztítja a zsidóktól.” [6]

Endre László népbírósági pere során tett tanúvallomásának hitele a körülmények miatt kétséges. Itt azt állította kihallgatóinak, hogy „ 1944 április 17-én fogadta a kormányzó”, aki még gödöllői főszolgabírói korszakából ismerte őt, és közölte közölte vele, hogy: „eleget kell tenni a német elvárásoknak, és segíteni kell a deportálás végrehajtásában, mert ezzel lehet rábírni Hitlert a megszállás beszünetetésére.” [7]...

A BUKÁSHOZ IS RÖGÖS ÚT VEZET (II. RÉSZ)

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.05.18.


Jót s jól! Ebben áll a nagy titok. Ezt ha nem érted, / Szánts és vess, s hagyjad másnak az áldozatot." (Kazinczy Ferenc: A nagy titok)

Mint az I. részben írtam, a baloldali ellenzék pártjai Debrecenben – igen erős ellenszélben – egyenlőtlen feltételek közepette próbálták a lakosságot meggyőzni arról, hogy a virágkarnevál árnyékában azért még történik egy s más a városban. Ezek a kísérletek igen kevés eredménnyel jártak. Így nem lett például semmi hatása a város több vezetőjének floridázásából, amikor éppen a napsütötte Floridában kellett tanulmányozniuk – mint utóbb kiderült, „magánzsebből” fizetve – a biomassza hasznosítását. A nem elfogult, sőt, pártatlannak mondott rendőrség természetesen megszüntette az eljárást Talán ezzel is magyarázható, hogy az ellenzék mindinkább légüres térbe került. Tömegtámogatás, bázis hiányában, tevékenységük többnyire semmi hozadékú sajtótájékoztatók megtartását jelentette. Jelenlétük a város közéletében általában hatás nélkül maradt.

Volt olyan párt, amelyik egy-egy bulvár ízű hírrel még az országos médiába is bekerült – különösebb „hazai” hozadék nélkül. Az itt élők ingerküszöbét ezek az ügyek többnyire nem érték el. Összefogni már akkor is képtelenek voltak. A külső szemlélő számára úgy tűnt, hogy nem is a Fideszt, hanem egymást akarják legyőzni. Így képtelenek voltak még egy közös március 15-ei ünnep megszervezésére is. Minden párt a maga 10 -30 fős közönségével emlékezik meg évente „méltóképpen” Petőfiről és társairól.

Így érkeztünk el 2016 decemberéhez, amikor a Fidesz egyik egyéni önkormányzati választókerületben megválasztott képviselője váratlanul elhunyt. Így a választási bizottság a megüresedett helyre 2017. május 7-re időközi választást írt ki. A voksolásnak különösebb tétje nem volt, hiszen a közgyűlésben a Fidesz többségét nem érintette. A választókerület Debrecen kertvárosi részéhez tartozott, amelyet a kampány elindulásáig több mint mostohán kezelt a mindenkori fideszes városvezetés. Mintha megállt volna az idő, olyan körülmények között élnek a lakók. Van olyan terület, ahol – 2017-ben(!) – nem biztosított az egészséges ivóvíz, az utak esős, sáros időben szinte járhatatlanok. A látványberuházások mellett, ide már nem jutott pénz, és valószínűleg úgy volt a városvezetés, hogy az ott élő – nagyrészt szegény –családok úgysem tudják érdekeiket képviselni. Egyébként is, arra talán még a madár sem jár.

A Fidesz és a Jobbik viszonylag hamar bejelentette, kit indít jelöltként. A demokratikus ellenzéki oldal már nehezebben jutott saját magával – és persze egymással is – dűlőre. Mielőtt a végeredményhez vezető útról megpróbálok képet adni, talán nem árt, ha – az első részben írtak és a fentiek fényében is – megismerkedünk történetünk főszereplőivel, a Debrecenben – ismereteim szerint – a kampány indulásakor valamilyen módon jelen levő demokratikus ellenzéki pártokkal, civil szervezetekkel...

KÉT PERC GYŰLÖLET, VÉGET NEM ÉRŐ HAZUDOZÁS

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.05.18.


Tudom, hogy már sokan unottan fogják a fejüket, amikor Orwell 1984 című regénye szóba kerül (aki nem tudja, miről van szó, annak nemigen van mit fogni), amikor a párhuzamokat keressük és általában meg is találjuk, de kár lenne tagadni, hogy a Fidesz országos fanatizálásba átment, gyűlöletkelő hakniját elnézve, egyre világosabban és egyértelműbben látszanak a hasonlóságok.

Aki szerint ez közhelynek tűnik, azzal már együttérezni sem tudok, ellenben határozottan az az érzésem, hogy ez már nem csak hasonlít Orwell utópiájára, hanem ez már az. És ez nem szétcincált, unalmas szócséplés, hanem a félelmetes jelen. Nem utópia, a bekövetkezett elképzelhetetlen.

Az Európai Unió minden idők legsúlyosabb büntetésének (bármilyen távoli és kézzelfoghatatlan is) árnyékában méginkább nyomasztónak és félelmetesnek hatnak ezek úgynevezett nemzeti konzultációs paradigmába erőltetett, véget nem érő monológokba bújtatott lakossági fórumok. Ahol megkeseredett, leginkább idős emberek hallgatják valamiféle érthetetlen révületbe esve a legtriviálisabb, legbutább, visszatérő motívumokba bújtatott alternatív igazságokat. A kivetítőn megjelenő, fekete-fehér Soros arcképpel nyakon öntve. Orwell Goldstein-je, a parancsnoka annak a hatalmas árnyékhadseregnek, az összeesküvők földalatti hálózatának, amely az állam megdöntésére tört.

A valóság teljes egészében megszűnt létezni, mindenhol a Soros-hadsereg, a Soros-hálózat, az arctalan, láthatatlan ellenség támad, az egész kormányzati kommunikáció egy olyan szürreális rémálom megteremtésére van ráparázva, amiben az úgynevezett két perc gyűlölet műsorával kábítják, riogatják a megvezetett, ösztönylényként reagáló híveket. Ugyanúgy, ahogy azt 1949-ben Orwell tökéletesen lefestette. Tessék:

WELSZ TAMÁS, KOVÁCS GÁBOR ÉS EGY ROSSZHÍRŰ LETT BANK IS ÜZLETELT A LAVECÓVAL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2017.05.17.


Tombor András, a „Habony hitelezőjeként” emlegetett üzletember nyakig merült az offshore-ba – nem csak most, de a jelek szerint már a kétezres évek közepén is. Akkor egy Csányi Sándor érdekeltségű reklámcég nevében vásárolt Seychelles-szigeteki vállalkozást, az eladó pedig egy új-zélandi stróman volt, akinek román partnere korábban a magyar Laveco offshore-gyárral élt szimbiózisban. A Laveco által preferált lettországi Parex Bankot pénzmosással vádolták, magyar „hivatalos bankjuk”, az MKB nemrég került Matolcsy-közelbe.

Létezik egy látható gazdaság, ahol a pékség kiflit árul, kasszája pedig a NAV-nál csöng, miközben nagyon is üzemel az alternatív valóság, ahol feketeöves nemzetközi maffiózók és kormányközeli szerencselovagok üzletelnek, utalásaik adóparadicsomokban mártóznak meg, az adóhatóságok pedig az utolsók, amelyek találkoznak a pénzekkel.
„Az offshore-cég olyan, mint a konyhakés: legális és kriminális célra egyaránt használható” – ezt Váradi László, a budapesti Laveco Kft. ügyvezetője nyilatkozta az Organized Crime and Corruption Project (OCCRP) nemzetközi oknyomozó újságíró hálózat határokon átívelő pénzmosási botrányt bemutató cikkéhez 2010-ben adott interjújában. Váradi egyébként azóta is többször, konferenciákon és publikációkban is védelmébe vette az iparágat, amelynek cége az egyik magyarországi zászlóshajója.

Azt mégsem szereti, ha offshore-gyárnak nevezik a Panama papírokban nem kevesebb, mint 603 kapcsolattal büszkélkedő Lavecót – az Átlátszót legalábbis perekkel fenyegeti emiatt Váradi. Mi most elmondjuk, miért nem tévedés a jellemzés:

A NÉP SZAVA - ISTEN SZAVA

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.05.18.


Namármost, a kérdés az, hogy a Népszava aktuálisan kinek a szava, dehát úgyis kiderül majd.
Mindenesetre a lap főszerkesztőjét lapátra tették, bizonyítva ezzel, hogy a hála nem politikai kategória, viszont az akció humanizmusához nem férhet kétség.
Az ítélet végrehajtásánál felajánlották neki, hogy nevét belevésik az online kiadás szerverének dobozába, őt magát pedig bebalzsamozzák és a szerkesztőség teakonyhájából kialakított mauzóleumba zárják, módot adva arra, hogy az ajtóra vágott cirklin át időnként bölcs tanácsokkal lássa el azokat, akik majd a második fázisban kirúgásra kerülő munkatársak helyére jönni fognak.
Pedig Németh Péter nem volt egy kezelhetetlen krakéler, nagy szlalom-versenyző volt, talán a sport világában Gyárfás volt hozzá fogható.
Valószínűleg ennek is köszönhette, hogy tizenöt éven át a legpatinásabb magyar lap főszerkesztője tudott maradni.
Ennek dacára - de lehet, éppen ezért is - mennie kellett, méghozzá meglehetősen méltatlan körülmények között.
A lap pedig folytatja vesszőfutását, mely már a rendszerváltás óta folyik, legfőkképpen azóta, mióta Puch Lászlónak hívják a Szocialista Pártot.
Orbán Viktornak van egy Mészáros Lőrince, míg Molnár Gyulának nincs Puchja, ellenben Puchnak van egy Molnár Gyulája, meg egy Botkája is, persze itt a mennyiség nem jelent automatikusan minőséget is...

Ami a Népszavát illeti, nem volt könnyű az életbenmaradás, és ebben elévülhetetlen érdemei vannak a kirúgott főszerkesztőnek.
Története ékesen illusztrálja a magyar baloldal vergődését, melynek vezérkara arra képes volt ugyan, hogy hívei hátán kormányra jusson - többször is, de arra, hogy eltartsa a jelkép értékű újságot, arra sajnos nem.
Huszonöt év az Orfeum kijárata előtt üldögélve telt, ahol a mindenkori főszerkesztők kezüket nyújtogatták a kifelé tartó vidám urak felé, miközben vért izzadva próbáltak eleget tenni az elveknek és a mindenkori hatalom elvárásainak.
Próbáltak sokszor egy lyukból, egyszerre hideget és meleget is fújni - nem mindíg sikerült, pedig a végén már a kormánypropagandának is helyet adtak a lapban, boldoggá téve azokat, akiknek nem jut pénze toalettpapírra és a konzultációs kérdőív már elfogyott.
Nem vállalta fel őket senki, légüres térben próbálták összeegyeztetni a baloldal maradék értékeit a mindenféle szponzorok kimondott és kimondatlan elvárásaival, miközben a feeling olyan volt, mint a libáé, amelyik a háziasszony hóna alól, a tál fölött nézelődik ijedten és a kést mustrálja gyanakodva.
Nem csoda, a Népszabadság legyilkolása után sok jóra nem lehetett számítani, főleg, ha a politika középpontjában forgolódó újságíró belegondolt, hogy a hang ez esetben is Jákobé, de a kéz Ézsaué, ha érthető, mire gondolok.
A hűbéri lánc hibátlan, a maffia fizetési listáján ott szerepelnek azok is, akiknek foggal körömmel védeniük illett volna a lapot...

NINCS MEGÁLLÁS, MÉSZÁROS LŐRINC BEVÁSÁROLTA MAGÁT TATABÁNYA FŐTERÉBE IS

HVG.HU
Szerző: hvg.hu
2017.05.18.


Az ott épülő bevásárlóközpont és szolgáltatóház is az övé lehet.

Az e heti HVG bemutatja, hogyan került részben egy Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő cég kezébe Tatabánya főtere, és az ott építeni tervezett bevásárlóközpont.

A Megyeháza tér fejlesztése kezdetben uniós forrásból ment, amikor azonban profitot termelő egységeket is építeni szerettek volna rá, magántőkét kellett bevonni, mert azt az unió nem támogatja. A város létrehozta a T-Ingatlanfejlesztő 2016 Kft.-t, amelybe nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként bevonták a főteret, és amelyből később (pályáztatás nélkül) 88 milliós tőkeemeléssel 37 százalékos résztulajdont vásárolhatott a TBP Ingatlanhasznosító Zrt. Ez utóbbi köthető a felcsúti polgármesterhez, Orbán Viktor miniszterelnök barátjához.

Ha a bevásárlóközpont megépül, Mészárosnak elővásárlási joga van a város tulajdonrészére, amelynek érvényesítéséhez elegendő egy taggyűlési döntés is. Az épületben ráadásul úgynevezett közműablak is lesz, vagyis a város biztosan bérelni fogja Mészáros cégétől az épület egy részét...


ORDÍTOZVA ÁLLÍTOTTA A PROPAGANDAGÉPEZET SZOLGÁLATÁBA SCHMIDT MÁRIA A FIGYELŐT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia és Erdélyi Katalin
2017.05.18.Előfizetői több mint 17 százalékát elvesztette a Figyelő, amióta Schmidt Mária családi cégének vállalkozása vette át a kiadást, és a hetilap a kormány szolgálatába állt. Tavaly versenyt futottak a kormányközeli nagyágyúk a lapért: mielőtt Schmidték érdekeltségénél landolt a kiadói jog, érdeklődött a Matolcsy-rokon Szemerey Tamás, Garancsi István, az Origót bekebelező Száraz István, valamint a Rogán-közeli HG Média is. A tulajdonosváltás után a kormánybiztos asszony impulzív természete miatt több újságíró otthagyta a kiadót.

Számos háttérbeszélgetést folytattunk az események részeseivel, s arra kellett jutnunk: nem konteó, hanem nagyon is létező jelenség az egységesített kormányzati propagandagépezet, s ennek része lett a korábban jobb napokat látott gazdasági hetilap is.

Ma már nincs politikai ukáz a Figyelőnél: aki maradt, vagy utólag érkezett a csapatba, önként igazodik. A meghatározó tulajdonos, Schmidt Mária kormánybiztos, főideológus, múzeumigazgató is visszavett a kezdeti svungból, miután belátta, hogy úgymond impulzív stílusa a munkabéke akadálya lehet. A habonyista komisszár Lánczi Tamás főszerkesztőként remekül teljesíti az elvárásokat.


Előzmények

Schmidt Mária barátai és üzletfelei fűtik a milliárdokat égető közpénz-kohót Ózdon

Trónok harca a Schmidt-Spéder-féle BIF Nyrt-ben: Ungár Péter ráperelt saját cégére

Habonyista komisszárok a szerkesztőbizottságban, fideszes miniszterek a címlapokon


Impulzív természet

Friss tulajdonosként, még a régi gárdával szemben Schmidt azzal indított, hogy vezető újságírókkal, szerkesztőkkel veszekedett emelt hangon. Meg is kezdődött az elvándorlás, holott eredetileg a távozók közül lélekben többen is bizalmat szavaztak az új tulajdonosnak („mégsem a Lőrinc, hanem egy vezető konzervatív értelmiségi”), sokaknak a példátlannak érzékelt tulajdonosi kirohanások miatt változott meg a véleményük.

Jutott a sajátos tárgyalási stílusból információink szerint delikátabb helyre is. Schmidt sarkosan adott hangot nemtetszésének például a Mol Nyrt.-nél is, amikor kiderült, az újsággal párhuzamosan az Index is dolgozott Világi Oszkár felvidéki üzletember, a Mol topvezetésének tagja portréján, ráadásul a hírportál be is előzte a hetilapot a megjelenéssel.

Márpedig elég szokatlan, ha egy kormánybiztos intéz nyomásgyakorlásként is értelmezhető szavakat egy részben állami tulajdonú stratégiai nagyvállalat emberéhez, a cég közléspolitikájával kapcsolatban.

Vannak ugyanakkor változások, amelyeket az új stábbal nem kifejezetten azonosulók is elismeréssel fogadnak: ilyen például a hetilap új dizájnja. Ezzel együtt az olvasók mintha mégsem díjaznák a változásokat. Bár a Figyelő nem auditáltatja a példányszámát, az Átlátszó pár adatnak a nyomára bukkant.

A birtokunkba került számsor szerint a legfrissebb, 20. heti lapszámból 13 ezer 250 nyomott példányt rendeltek a nyomdától a kiadósok, ami egyébként jelentős remittendára enged következtetni. A Magyar Posta Zrt. levél és hírlapüzletági igazgatóságára ebből 2721 példányt rendelt szállítani a kiadó – ez a szám jelenti az előfizetőket...


MEGSZÜNTETTÉK AZ ÜGYÉSZSÉGI NYOMOZÁST HORVÁTH ANDRÁS ELLEN

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Sztárklikk
2017.05.18.


Megszüntették a Horváth András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) volt dolgozója elleni nyomozást - erősítette meg Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.


A Nemzeti Nyomozó Iroda a NAV feljelentése nyomán 2017. január 19-én gyanúsítottként hallgatta ki Horváth Andrást, mert állítólag megsértette a NAV információs rendszerét azzal, hogy adatokat kért le szakkoordinátori munkaköréhez közvetlenül nem kapcsolódó feladata ellátásakor több száz adózóval kapcsolatban.

A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint az ügyben információs rendszer vagy adat megsértésének vétsége miatt indult eljárás. A nyomozás során keletkezett iratokat megvizsgálva azt állapították meg, hogy az információs rendszerbe "belépés, illetve bent maradás" nem a rendszer technológiai védettségének kijátszásával vagy megsértésével történt. 

"A belépés saját jelszóval, az informatikai eszköz védelmét biztosító rendszer épségének sérelme nélkül történt az adóhatóság olyan nyilvántartásaiba, amely adatbázisok adatait ők jogosultak voltak megismerni" - áll az ügyészségi közleményben.

Így bűncselekmény hiányában mindkét gyanúsítottal szemben megszüntette a nyomozást a Fővárosi Főügyészség. 

Horváth Andrást a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselte. A TASZ közleményében felidézte: Horváth Andrást a NAV személyes adatokkal való visszaélés miatt jelentette fel, mert állítólag jogsértő módon kutakodott az adóhatóság nyilvántartásában, és így számos adótitkot tartalmazó adatot, iratot szerzett meg, ezekre az adatokra és iratokra alapozta a rendszerszintű áfacsalásról szóló korrupciós bejelentését...

LEESETT HOFI BRONZFEJE - EL A KEZEKKEL HOFI GÉZA FEJÉTŐL!

MAGYAR NARANCS 
- FEKETE LYUK BLOG
Szerző: narancs.hu
2017.05.18.Mégis, ki követhette el a bűnt, ki szaggatta le a nagy nevettető bronzszobrának fejét? Hajnalban hazaszédelgő, részeg fiatal volt? Vagy talpig kacagányos, hülye politikus, aki így állt bosszút, mert magára ismert Hofi díszmagyaros poénjában?

A dolognak (és a fejnek) a Bors járt utána. Hofi Géza bronzfejét jelenleg a Komédiás Kávéházban őrzik...