2018. április 7., szombat

A FÉLELEM VÉGKIÁRUSÍTÁSA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2018.04.07.


A propagandamutatvány eléri csúcspontját. Nem elég, hogy kultúránk és életformánk végveszélyben forog, a keresztény magyarság maholnap nem ehet disznóhúst és minaretek magasodnak majd a budapesti horizonton. Ennél is kézzelfoghatóbb félelemre van szükség.

Itt és most, a kampányhajrában kell éreznie a választópolgárnak, hogy nem babra megy a játék, hanem a pénzére, arra a pénzre, amelyet az állam, a kormány és személyesen Orbán Viktor ad neki.

Az csak az egyik veszedelem, hogy a migrációval, a betelepítéssel jön a terror, a bűnözés és mindenfajta kulturális probléma. Ezen a ponton Lázár János a romaintegráció hatszáz éves kudarcáról, vagyis az integráció lehetetlenségéről értekezett. Pár hete maga a miniszterelnök is megrovóan mutogatott a romákra Miskolcon, mondván, van baj velük is épp elég, nem kell nekünk újabb problémás népesség. Ám a legfőbb, azonnal jelentkező probléma gazdasági természetű lenne, ha az ellenzék nyerne, és nekiesne a kerítésnek, mint azt Orbán szolnoki kampánygyűlésén pár tucat híve elé tárta. Ha egyszer elrontjuk, nem lehet kijavítani, a baj pedig azonnal bekövetkezik. Már júniusban be kellene fogadni tízezer embert, állítja a kormányfő. Őket el kellene tartani, s Novák Katalin pártalelnök teljes komolysággal emlegeti a fejenként kilencmillióba kerülő migránsok propagandatételét.

Ez a teher, az állítólagos tízezer befogadottal beszorzott állítólagos kilencmillió forint Orbán szerint kinyomná a szuszt a magyar gazdaságból.

Eszerint 90 milliárd forint pluszkiadás hozná el a végromlást. Miheztartás végett: ez, mondjuk, az új Puskás stadionra szánt összegnek kevesebb mint a harmada. Elég rosszul állhatunk.

A kormány nem pusztán azt mondja, hogy másra kellene költeni ezt a pénzt, hanem azt, hogy ez maga a pénzügyi összeomlás. Arról aztán nem beszélve, hogy a kormánypárt szerint az ellenzék laktanyákba, sőt magánlakásokba költöztetné a fránya migránsokat. A Fidesz szerint az egyik miniszterelnök-jelölt személyesen méri fel e célból az ingatlanállományt, ami teljesen életszerű. Az persze biztos, hogy a Fidesznek soha nem jutna eszébe a kínzóan hiányzó bérlakásokra kalkulációt végezni, csakis a betelepítésekről lehet szó.

Úgyhogy aztán nyolc év kemény munka, izzadsággal kivívott (n)eredmények után, ha az ellenzék győz, nyárra a nyakunkon lesz tízezer menekült, lefullad az ígéretes fejlődés, a nagyszobába betelepítik a terroristagyanús, bűnöző, sokgyerekes migránsokat, akikre temérdek pénzt kell költeni, ezért nem jut majd egy vas se a magyaroknak családtámogatásra, nyugdíjra. Egyáltalán, nem lesz semmi. Csak migráns meg Soros, akik személyesen szedik el az összekuporgatott kis pénzünket.

Perceken belül itt az országgyűlési választás, és a Fidesz most azokat is el akarja érni, akiknek a keresztény kultúra feletti aggódás elvont, meg azokat is, akiket nem taglóz le a szörnyű perspektíva, hogy egész Magyarország olyan lesz majd, mint Bécs.

Ezért itt a végső érv, hogy egy esetleges új kormány alatt azonnal elveszik tőled azt a pénzt, amelyet a kormány rád akart költeni abból, amit nem lopott el, és amit Kósa Lajos nem készült államkötvénybe fektetni...

UGYANAZ A (LE)FOLYÓ

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: HARGITAI MIKLÓS
2018.04.07.


Aki tudni szeretné, hogy érdemes volt-e nyolc évig rájuk bízni az országot tollastul-csontostul, az feltétlenül olvassa el a Fidesz 2010-es választási programját. Egyfelől azóta nem készítettek újabbat, vagyis a kényszer és a logika is azt diktálja, hogy amit nyolc éve papírra vetettek, annak a teljesítését kell számonkérni most. Másfelől meg tényleg tanulságos detektálni, hogy mennyit haladt azóta az ország.

Itt vannak például Lázár János szavai (még egyszer hangsúlyozzuk: abból a 2010-es esztendőből, amikor a globális és lokális válság maga alá temette az ún. magyar baloldalt, a Fidesz pedig morális rendszerváltást ígért). „A bukott kormánynak el kell számolnia minden egyes közös forintunkkal. A magyar emberek jövője elszámolás nélkül nem lehet sikeres. Sokan érzik úgy, ma a kormány egy bűnszervezethez hasonlít, amely fosztogat és szétesik a korrupciótól. Állami és kormányzati szervezetek maffiaszerű működését halljuk és tapasztaljuk. Nemzeti ügynek tekintjük, hogy a kormány számoljon el az adófizetők rábízott forintjaival, számoljon el az Európai Unióból érkező támogatásokkal, számoljon el az állami gazdasági társaságok működésével és pénzügyi támogatásaival.”

Magáncélok, közérdekek

A Nemzeti Ügyek Politikája címet viselő 2010-es program ismeretlen szerkesztője azt a megoldást választotta, hogy minden tematikus ígértet-csomagot egy-egy ismert fideszes archoz kötött. A sort Orbán Viktor nyitotta meg, nem sok kétséget hagyva afelől, hogy miféle kormányzásra készül. "A jövőben a politikának magáncélok és -érdekek helyett közös célokat és érdekeket kell szolgálnia." Szinte látjuk magunk előtt a megszeppent Tiborcz Istvánt, Mészáros Lőrincet, Kósa Lajost, ahogy visszarántják az önkéntelenül a közösbe markolni igyekvő kezüket.

Orbán alkotmány-ügyben sem árult zsákbamacskát: „Elég, ha csak az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát vesszük alapul, amelyre ma minden demokratikus ország alkotmánya épül. Ebben elsők között szerepel a munkához való jog, a szociális biztonsághoz, a személyes biztonsághoz való jog, valamint az egészséges környezethez, a legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jog. Ezek az alapvető emberi jogok éppen azokat az értékeket hivatottak biztosítani, amelyeket a nemzeti ügyek politikája szolgál” - írta, majd alig egy évre rá elfogadtatott egy alaptörvénynek nevezett valamit a parlamenttel, amiből hiányzik a munkához, a szociális biztonsághoz, a személyes biztonsághoz, az egészséges környezethez és a legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jog. Igazán bravúros jogalkotási teljesítmény, különösen akkor, ha tekintetbe vesszük, hogy a Fidesznek senkivel sem kellett alkudoznia az új alkotmány szövegéről; azt írt bele, amit akart...

PRO MEMORIA (EMLÉKEZTETŐ)

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MARKÓ BEÁTA
2018.04.06.


Magánynyugdíj megtakarítás konfiskálása (3000 milliárd ft)

Trafikrablás

Földrablás

Kishantos

Malév csődbe vitele

Sólyom Hungarian Airways

IMF „kipaterolása”

MOL-részvények vásárlása hatalmas veszteséggel

Vidámpark bezárása

Gödör bezárása

Pecsa lebontása

Közlekedési Múzeum lebontása

Liget tönkretétele (várható beépítése)

Fairtások (például Bp-en az Orczy-kert, József nádor tér, Kossuth tér, Nagymező u., Semmelweis u., Múzeumkert, Dagály u. stb.)

Quaestor-ügy

Budacash-ügy

Oktatásügy szétverése

Tanulás korlátozása

Tankötelezettség leszállítása 16 éves korra

Felső oktatási helyek csökkentése

Tandíj bevezetése

Nyírő, Tormay, Wass az irodalomoktatásban

Hittan bevezetése az oktatásban

KLIK

Egészségügy felszámolása, tudatos lerohasztása – drasztikusan emelkedő halálozási számok

Kórházak katasztrofális állapota

Orvosok, nővérek tízezreinek elvándorlása

TB-járulékból adó, amelyért az állam nem köteles szolgáltatni

Nyugdíj-járulékból adó, amelyért az állam nem köteles nyugdíjat fizetni

Táppénz 60%-ra csökkentése

Rokkantnyugdíjasok átsorolása, nyomorba döntése

Szolgálati nyugdíjasok anyagi megrövidítése

Munkanélküli segély idejének (drasztikus) 270-ről 90 napra csökkentése

Sztrájkjog megnyirbálása

Munka törvénykönyvének a munkavállalók számára előnytelen átírása

Közmunka alamizsnáért vidéki kiskirályok kegyéből

Balaton nagy részének kisajátítása

Alkotmány eltörlése

Egypárti alaptörvény

Egypárti választási törvény

Strómanok, oligarchák

Felcsúti kisvasút

Felcsúti Pancsó aréna
Lőrinc, gázszerelő, jó barát mesés gazdagodása
István, miniszterelnöki vő Elios (közvilágítás)-ügye, Microsoft-ügye
Ráhel, miniszterelnök lányának saját lábra állítása
Győző, miniszterelnöki apa bányái

Sz. Péter, külügyminiszter 170 milliós villája
Antal, propagandaminiszter táguló lakása és a letelepedési kötvény-üzlete, helikopterezése, találmánya
János, miniszterelnökséget vezető miniszter földjei, kastélya, külföldi luxusutazásai
Zsolt, miniszterelnök-helyettes rénszarvas vadászata
Andy, jó barát kaszinó-, tv- és rádióvásárlásai és adómentessége
György, MNB-elnök nyeresége a devizahiteleseken, ingatlanvásárlásai és alapítványai
Lajos, frakcióvezető 1300 milliárdos öröksége, édesanyja 800 milliós támogatása (vagy ki tudja?)
Péter, főügyész tevékenysége

Amerikai kitiltás

Bunge Zrt. (amerikai étolajgyártó)-ügy

Microsoft-ügy

OLAF-nyomozás korrupciós ügyekben

FBI-nyomozás korrupciós ügyekben

Népszabadság kinyírása

Klubrádió vidéki frekvenciáinak megszüntetése

CEU vegzálása (várható elűzése)

Civil szervezetek vegzálása (várható betiltása)

Baltás gyilkos elengedése

Stadionok (350 milliárd)

A budai Vár elfoglalása

Paks 2 – 10 milliárd euró orosz hitel felvétele

Kb. 30 új adófajta

Államilag irányított történelemhamisítás: Veritas intézet, Gábriel arkangyal szobor, Lukács-archívum felszámolása, Károlyi szobor eltávolítása, (félbemaradt) Sorsok háza etc.

Kisegyházak ellehetetlenítése

Leszámolás a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséggel

Stb., stb., stb.

A FIDESZ A POSZTKOMMUNIZMUS UTOLSÓ HULLÁMA

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.04.07.


Azt várom, hogy az MSZP mellett a Fidesz a posztkommunista átmenet másik legfontosabb politikai pártjaként fog bevonulni a magyar történelembe. Távol attól, hogy új korszakot nyitott volna 2010-ben, Orbán az 1989-től datálódó zavaros 30-35 év vezető figurájaként kerül majd be a könyvekbe, aki előbb kudarcot vallott a modernizációval, majd megtalálta a magyarok legnagyobb közös osztóját az antimodernizációs etnicizmusban. Erre az emberöltőnyi korszakra tehát az (volt) jellemző, hogy a modernizációs nekirugaszkodás után az antimodernizációs visszacsapás -- a történelemben többedszerre -- kitermelte a maga autokrata (de nem diktatórikus) vezetőjét, aki az országot újra átmeneti érvénnyel konszolidálta a politikai kultúrájának megfelelő szinten (mint a dualizmus és a forradalmak után Horthy 1920 - 1936, a Rákosi-rendszer után Kádár 1958 - 1979, úgy a terméketlen progresszivista elitizmus után Orbán 2010-2015) csak azért, hogy ezt követően újabb válságba taszítsa a társadalmat. (Nem mellesleg az orbáni "konszolidáció" sokkal gyengébbre sikerült, mint az elődeié, aminek számos okát itt nem sorolom. Remélhetjük azonban, hogy a válságunk sem lesz annyira mély, mint a korábbiak után.)...

NEM TUDOD, HOGY KIRE SZAVAZZ? HÁTHA EZ SEGÍT

G7
Szerző: KASNYIK MÁRTON
2018.04.07.


A közvélemény-kutatások szerint a magyarok jelentős része nem tudja, hogy kire szavazzon vasárnap, és tényleg nincs könnyű dolgunk, hiszen az utóbbi hónapok választási kampánya nem valószínű, hogy a magyar történelem aranylapjaira fog kerülni a kulturált vitában elhangzó érvek magas színvonala miatt.

Azért bízunk benne, hogy vannak, akiket az érzelmi és taktikai megfontolásokon túl az is érdekel, milyen számonkérhető válaszokat ígérnek a pártok az ország számára igazán fontos kérdésekben. Ezért összeállítottunk egy kérdéssort tíz, szerintünk különösen fontos témában, amit elküldtünk az összes, a szavazatunkért küzdő pártnak. Most pedig bemutatjuk a válaszokat.

Sajnos a válaszok szűkebb körűek annál, mint amit szeretettünk volna bemutatni: a Fidesztől, a KDNP-től, az LMP-től és az MKKP-tól jóval a megadott határidőnkön túl sem kaptunk semmiféle választ, a Jobbik sajtósa pedig a párt programjának linkjével válaszolt kérdéseinkre. Magyarul csak az MSZP, a PM (ez két külön párt, még ha egy listán is indulnak, de mi végül ugyanazokat a válaszokat kaptuk tőlük), az Együtt, a Momentum és a DK válaszait tudjuk bemutatni.

A Fidesznek és a KDNP-nek egyébként, ahogy az utóbbi választásokon, úgy most sincs választási programja vagy más, ilyenformán értelmezhető és a választások után számonkérhető pártdokumentuma (hacsak a 2010-es Nemzeti Együttműködés Programja nem számít ilyennek), a többi pártnak viszont van. Ezek itt érhetőek el, abc-sorrendben, aki tényleg csak a tények és konkrétumokalapján szeretne dönteni, mindenképpen nézze végig őket:

Demokratikus Koalíció – Sokak Magyarországa
Lehet Más a Politika – Választási Program 2018,
Magyar Szocialista Párt – Tegyünk igazságot!
Párbeszéd – Mindenki számít

Most pedig jöjjenek a kérdéseink, és a válaszoló pártok válaszai. Ezeket, hogy ne kelljen a végtelenségig görgetni, a csillagok mögé rejtettük. Tehát ha valamelyik párt válaszára kíváncsi vagy, klikkelj a csillagra, ha pedig a Jobbik vagy az LMP ígéretei is érdekelnek, akkor sajnos csak a programjukban tudsz utánanézni:...

ITT AZ ÖSSZES ELLENZÉKI VISSZALÉPÉS LISTÁJA

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.04.07.


Szombaton 11 órakor járt le az egyéni választókerületi jelöltek visszalépési lehetőségének határideje, innentől a törvény már nem biztosít lehetőséget visszalépésekre.

Az elmúlt hetekben több tucatnyi helyen történetek részleges visszalépések, olykor egyoldalúan, olykor pedig egyeztetve. Mindenesetre nagyon kevés az a körzet, ahol valóban egyetlen esélyes baloldali jelölt maradt talpon. Olyan pedig, ahol csak egyetlen ellenzéki maradt volna, nincs is, hiszen a Jobbik minden egyéni választókerületben megtartotta jelöltjeit.

Az ellenzéki pártok még a legutolsó pillanatokban is visszalépéseket jelentettek be: az MSZP-LMP alku keretében a szocialisták visszaléptek Hadházy Ákos javára Szekszárdon, az LMP pedig cserébe Budapest 10. sz. oevk-jában és Borsod 2. sz. választókerületében léptek vissza az MSZP-Párbeszéd szövetség javára.

Összegyűjtöttük, hol, melyik párt jelöltje és kinek a javára lépett vissza az elmúlt időszakban:

KÜLFÖLDI MAGÁNCÉG PROVOKÁLTA A MAGYAR CIVILEKET, FANTOMSZAVAZÓK AZ UKRÁN HATÁR MELLETT - HETI LAPSZEMLE

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.04.07.


Index: Izraeli exkémek provokációja segítette Orbánékat sorosozni

Egy izraeli hátterű, illegális titkosszolgálati módszereket is alkalmazó, jórészt exkémekből álló privát biztonsági cég emberei dolgozhattak rá azokra a civilekre, akikben van egy közös: mindegyiküket kipécézte az Orbán-kormány. A végrehajtók nem létező cégek legendáját csinálták meg, kamu honlapokat készítettek, telefonszámokat üzemeltek be, a találkozókat Bécsben, Amszterdamban, New Yorkban bonyolították le. A Migration Aid elleni akcióról a magyar kémelhárítás is tudott. A megbízók ismeretlenek, de a külföldi végrehajtók által titokban rögzített beszélgetésekre hivatkozva esett neki újra a civileknek a kampány finisében az Orbán-kormány.

24: 522 milliárd tao-pénz ment a klubokhoz 2011 óta

522 milliárd forint társaságiadó-bevétel (tao) ment az állam helyett a sportszövetségek és a klubok kasszájába 2011 óta – ez derül ki a szövetségek adataiból. A látványcsapatsportok közül csak a labdarúgás 228 milliárd forinthoz jutott Orbán Viktor kormányzása alatt a taóból. A miniszterelnök házi csapatának, a Felcsútnak minden korábbinál jobb éve volt tavaly: 3,6 milliárd forintot szedett be vállalkozásoktól.

Magyar Nemzet: újabb dokumentumok Kósa és az örökösnő ügyében

Édesanyja bankszámlaszámát is megadta Kósa Lajos azon a papíron, amelyet a fideszes politikus kézírással egészített ki anyja személyes adataival, lakcímével és telefonos elérhetőségével. A nem hivatalos dokumentumot a kormánypárti képviselő vélhetően azzal a szándékkal készítette, hogy a mesés, 1300 milliárd forintra rúgó – és hiteles közjegyzői okirat szerint Kósa rendelkezésére bocsátandó – németországi örökségével kecsegtető csengeri asszony, Szabó Gáborné a megfelelő helyre tudja utalni a Kósa Lajosnénak ígért 2,6 millió eurót, azaz mintegy 800 millió forintot.

RTL Klub: Fantom-bejelentkezők az ukrán határ mellett

Az ukrán határ mellett több település népessége is brutális növekedésnek indult. Legalábbis papíron. Van olyan családi ház, ahová 100-nál is több ukrán-magyar kettős állampolgár jelentkezett be. Bár soha senki nem látta őket, abban viszont biztosak a környékbeliek, hogy a vasárnapi választásokon ott lesznek, és szavaznak majd. A Kispaládon élők száma például az elmúlt 8 évben gyakorlatilag megháromszorozódott, a legtöbben a főutcába költöztek. Annak ellenére, hogy a statisztikusok szerint Kispaládon a legnagyobb az elvándorlás, és itt születnek a legkevesebben, a választókorúak száma a 2010-es 382-ről mostanra 806-ra nőtt.

HVG: gyerekek elől nyúlta a lovardát az államtitkár veje

Iskolások, lovas szakemberek képzésére építették állami és uniós támogatásból a tápiószentmártoni lovas központot, azonban jelenleg kizárólag Czerván György fideszes képviselő-államtitkár veje használja. Személyesen apósa adta át ünnepélyesen Fazekas Sándor miniszterrel, a hvg.hu váratlanul beállító riporterét viszont nem engedték be, mikor ellenőrizni akartuk a több mint 45 millió forintból megvalósított beruházást.

FÉLELEMBEN ÉLÜNK-E TOVÁBB, VAGY SEM

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KÉRI LÁSZLÓ
2018.04.07.


A választás egyik legnagyobb tétje, hogy félelemben fogunk élni a következő négy évben vagy sem – fogalmazott lapunknak Kéri László politológus.

- Épp egy hete Lengyel László egyenesen rendszerváltó választásnak nevezte a holnapi voksolást ennek a lapnak a hasábjain. Ön is hisz ebben?

- Akár ez is benne van, de azért ennyire megjósolhatatlan kimenetelű választás még soha nem volt 1990 óta. A régi választási rendszerben egyértelmű volt, hogy a listás győztes vitt mindent, de most nagy talány a részvétel nagysága és az átszavazási hajlandóság, mert ezeket hagyományos közvélemény-kutatási módszerekkel csak becsülni lehet, mérni nem. Annyit tudunk, hogy ha a részvétel 65 százalék alatt marad, győz a Fidesz, ha csak 60 százalék körül lesz, akkor megint kétharmadot szerez, de 70 százalékos részvételnél elbukja a kormányzást.

- Verőfényes napsütést ígérnek. Ilyen apróságok is számítanak?

- Hogyne, de azt nem tudjuk, hányan készek átszavazni. A pártok szerintem hatalmasat tévednek, amikor azt hiszik, amit mérnek nekik a kutatók, az az ő elkötelezett szavazótáboruk. Az emberek simán átszavaznak egy másik jelöltre, ha biztosabbnak látszik, hogy az képes véget vetni a Fidesz-korszaknak.

- A döntéshez információ kellene, de kérdés, hogy eljutnak-e például a visszalépésekről szóló hírek a választókhoz?

- Helyben mindenhol megvan az emberek saját hálózata, bízzon bennük, pontosan tudják, ki képes megbuktatni a Fideszt. Ha a választók az állami híradások alapján döntenének, nem lett volna rendszerváltás, hisz 1989 őszén az állampárt és a kormány kezében volt a média, de ez nem érdekelte az embereket.

- Vidéken sokan kárhoztatják a Fideszt, hogy mindent központosít, nem foglalkozik a helyi gondokkal, az emberek sorsával. Az ellenzék irányt mutat a vidéknek?

- Az ellenzék többsége nem tanult abból, hogy 2010-ben mindenki meglepetésére az hozta be a Jobbikot a parlamentbe: járták az országot. Vasárnap kiderül, mennyire meghatározó, ki hogyan van jelen az egyéni választókörzetekben.

- Hol van esélye az ellenzéknek?

- Van nagyjából 20 biztosnak tűnő ellenzéki körzet és van 40 biztos fideszes. De van 40-45 olyan körzet, ahol olyan kevés a különbség a legerősebb ellenzéki és a 40 százalék alatt mért fideszes között, hogy ha működik az átszavazás a legerősebb ellenzékire, akkor megverhető a kormánypárt embere...

EGY MINISZTERELNÖKRŐL

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.04.06.


Most nem leszek népszerű. Nagyon nem. De nem baj.

Egy ország népének a mentalitására jellemző, kit kedvel. Még jellemzőbb, kiért rajong. De a legjellemzőbb, hogy ezek a rajongók kit utálnak. Egyáltalán, hogy utálnak valakit. Egyáltalán, hogy rajonganak. Ezek büdös érzemények, mert a belekből jönnek.
Elmondtam már sokszor, most még egyszer elmondom, ennek az országnak egyetlen olyan miniszterelnöke volt, aki be merte ismerni, hogy hibázott. Nem főbenjáró bűnben volt elmarasztalható, de valamit rosszul csinált. Nem ő egyedül, hanem a pártjával együtt, de vállalta ezért az egyszemélyi felelősséget. Sokféleképpen vállalta, végül még úgy is, hogy lemondott, pedig erre senki és semmi nem kényszerítette.

Ezt az embert olyanok is gyűlölik, akik nem rajongói a csúti futballistának. De én még egyetlen egytől sem hallottam, hogy miért. Mi baja van vele, mit tett miniszterelnökként, amivel kiváltotta az elutasítást, az utálatot, a gyűlöletet? Nincs válasz, vagy hülye közhelyek érkeznek, mindenekelőtt az, hogy hazudott. Ezt most nem minősítem, nem mondom el újra, amit elmondtam már sokszor.

Ezért az emberért nem lehet rajongani. Ennél nagyobb dicséretet emberről mondani aligha tudnék. Nem kell őt még szeretni sem. Elég elismerni.

Ennek az országnak a jövőjében akkor kezdek reménykedni, amikor a Magyar Rádió 2006-ban hivatalban volt elnökét perbe fogják, amiért leadta Gyurcsány Ferenc meghamisított beszédét...

SERES: AKKOR MÉG EGYSZER, MI IS A TÉT?

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: SERES LÁSZLÓ
2018.04.07.Orbán Viktor kormányzása teljes zsákutca, plusz konkrét nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Vélemény.

"Hajdú Péter sosem rejtette véka alá, hogy konzervatív nézeteket vall. Mint mondja, biztos kezekben érzi a saját és családja jövőjét a mai kormány mellett." (Lokál extra)

"...számunkra az iszlám világból érkezett emberek nem fenyegetést jelentenek, hanem egy magas civilizáció képviselőiként üdvözöljük őket, és nem szégyellünk időnként tanulni sem tőlük." (Orbán Viktor, 2015)

Néhány évvel ezelőtt különös lények szállták meg Magyarországot. Szinte minden fontos poszton átvették az irányítást, és bár itt élnek közöttünk, valójában nem részesei a társadalom szövetének. Leginkább egymással kommunikálnak és üzletelnek, szabályos párhuzamos társadalmat építettek ki a szemünk láttára, külön nyelvet alkottak maguknak, nekünk, többieknek pedig egy teljesen másik, dinamikus és független Magyarország képét vetítik folyamatosan. Hátha elhisszük, hogy abban élünk.

A Fidesz-valóság főként azokra épít, akik különböző okokból kizárólag az M1-ből, a TV2-ből, az ingyenes Lokálból vagy Mészáros Lőrinc megyei lapjaiból tájékozódnak, és hiába vonatkozik rájuk a kutyapárt meglátása, hogy előbb látnak ufót, mint migránst, mégis azt hiszik, hogy itt valami élethalálharc folyik az országban, de főleg azon kívül, és a kormány - némely megbocsátható hibája dacára - hősiesen megszabadítja őket a gonosztól. Bármilyen nyomorban is tengődnek, számukra - az állampárt által merő nagyvonalúságból biztosított közmunkán kívül - az ország magyarként és keresztényként való megmaradása a tét, bármikor láttak is utoljára templomot belülről.

Ők azok, akik komolyan gondolják, hogy vasárnap "a nemzet jövőjéről" döntünk, aznap dől el, hogy "Magyarország bevándorlóország lesz-e", meg hogy ha győzne a globalista Soros-network, akkor "kötelező lenne örülni a bevándorlók áradatának." Az egyébként, hogy a nemzet jövőjéről döntünk, igaz is, csak nem pont úgy, ahogy ezek az urak keretezik.

Legkésőbb ezen a ponton illendő emlékeztetni az ellenzéki pártok és számos ballib értelmiségi stupiditására és vakságára, amelyek és akik éveken át következetesen tagadták és elbagatellizálták, hogy a milliós muszlim bevándorlás Európába igenis komoly kulturális kihívást és gazdasági problémát jelent; a kormányhoz hasonlóan bizony ők is összemosták a menedékkérőket a bevándorlás kérdésével; szarkasztikusan tagadták, hogy Európában vannak no-go zónák, csak mert a Fidesz is ezt állította. Még a minap is szervilis felhördülést váltott ki köreikben, hogy a kormány szembement korunk morális és politikai etalonjávál, az ENSZ-szel.

Ezek a polgártársaink véletlenül sem ártatlanok abban, hogy a Habony-művek ilyennyire központi témává tudta tenni a Magyarországon amúgy alig lézengő menedékesek ügyét. Ma már szerencsére könnyű a dolguk, mert annyi az állami torzítás és fake news migránsügyben, hogy könnyű hárítani azt is, amit pedig nem kéne...


CSAK A FIDESZNEK NINCS MONDANDÓJA A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYRŐL

444
Szerző: akiraly
2018.04.07.


Részletesen áttekintette a pártok egészségügyi programját az 1001 Orvos Hálapénz Nélkül csoport – ők azok, akik előbb aláírásukkal vállalták, hogy nem fogadnak el a munkájukért hálapénzt, majd nagy kampányba kezdtek azért, hogy a kórházak és a tisztiorvosi szolgálat jobb, érthetőbb, áttekinthetőbb nyilvántartásokat vezessen a kórházi fertőzésekről, illetve egyszerű, olcsó, valójában csak némi szemléletváltozást igénylő változtatásokat propagáltak. Például azt, hogy az egészségügyi költségvetéshez mérten filléres kiadásnak számító kézfertőtlenítőből minden kórházi osztályon legyen elég, mert egy egyszerű kézmosással rengeteget lehet tenni a még a hivatalos adatok szerint is százak halálát okozó kórházi fertőzések ellen.

Az alábbiakban olvashatják rövid szöveges értékelésüket, illetve azt, hogy 0-10 között hány pontra értékelték a pártok programjainak elemeit. Megállapításaik közül két dolgot emelnék ki:

  • a Fidesz egyáltalán nem tett közzé egészségügyi programot;
  • Az 1001 orvos értékelése szerint az Együtt és az MSZP is viszonylag jó egészségügyi programot írt, de ezt egyáltalán nem kommunikálja, nem hozza a választók tudomására.
Most pedig következzék az orvosok értékelése:

ITT OLVASHATÓ

FILIPPOV GÁBOR: KÖNNYEN FELBORULHAT AZ ORBÁN-BICIKLI

168 ÓRA ONLINE
Szerző: CSERI PÉTER
2018.04.07.


Sok bölcsesség kellene egy esetleges ellenzéki koalíciós kormányzáshoz, de azért félni tőle erős túlzás, sőt kifejezetten jót tenne Magyarország megtépázott politikai kultúrájának – nyilatkozta a 168 Órának Filippov Gábor. A politológust arra kértük, hogy néhány nappal a parlamenti voksolás előtt vegyük górcső alá a választási kampány során elhangzott leghíresebb politikai tételmondatokat. Igaz állításokról van szó, vagy azért nem árt árnyalni a közhelyeinket?

A vasárnapi választással kapcsolatos egyik alaptétel, hogy sorsdöntő lesz, legalábbis az összes párt ezt kommunikálja. Valóban így van?

– A sorsdöntő választás fogalmát nem használja a politikatudomány.

De a pártok igen.

– Mert ez az érdekük. Az összes politikai szereplő szeretné az urnákhoz cibálni a szimpatizánsait, emlékezzünk rá, hogy az elmúlt majdnem harminc év összes választását jó előre sorsdöntőnek kiáltották ki. A világon mindenhol így tesznek a pártok, kivéve azokat, amelyeknek aktuálisan a választói passzivitás az érdekük. Szerintem a választóknak érdemes lenne egy autonómabb, civil megközelítést alkalmazniuk, vagyis úgy tekinteni a voksolásra, mint olyan aktusra, amely csupán kijelöl egy kezdőpontot, a sorsdöntő pedig valójában az, hogy a rákövetkező négy évben képesek vagyunk-e kontrollt gyakorolni a politikai vezetőink tevékenysége fölött. Magyarországon ez teljesen ismeretlen kultúra, holott a demokrácia, a képviseleti is, valójában erről szólna. Van visszacsatolás, és a kormány nem tehet meg bármit a választáson kapott felhatalmazásra hivatkozva. Ennek a kultúrának a meghonosítására a magyar politikai elit sem tett kísérletet az elmúlt közel harminc évben. A demokratikus jogok gyakorlásának megtanulása hosszú folyamat, amire csekély az esély, ha egyszer a közoktatásban például nyoma sincs.

Akkor engedjük el a fülünk mellett a sorsdöntő voksolásról szóló kampányüzeneteket?

– Ne engedjük, csak kezeljük helyükön a totális háborúk hangulatát idéző politikai lózungokat. A szembenálló törzsekre bomló politikai közösség tábornokokként tekint a politikai vezetőkre, holott a társadalmat szolgáló hivatalnokoknak kellene látnia őket. Le kellene szoktatnunk a politikát arról, hogy „a sorsunkat” akarja formálni, miközben ügyek menedzselésével kellene foglalkoznia. Normális esetben egy ember sorsa nem függhet a pártpolitikától.

Az a hit, hogy egy parlamenti választás nemzeti sorskérdés, ahol az a tét, hogy fizikailag megmarad-e egyáltalán a nemzet, teljesen idegen a demokrácia alapeszméjétől. Ha ugyanis valóban a nemzethalál elkerüléséről kell döntenünk, akkor az a logikus, hogy a választást egyszerűen meg kellene szüntetni, hiszen van rá 50 százalék esély, hogy a nép a saját pusztulását szavazza meg. Ilyen megközelítésben az emberek előbb-utóbb magát a demokráciát tekintik majd veszélyesnek, hiszen létezni hagy olyan politikai erőket, amelyek a nemzethalálra játszanak. Ez a szemlélet az igazi veszély, amellett hogy persze tényszerűen is butaság...

A VÁLASZTÁS TÉTJE

FARKASVONÍTÁS BLOG
Szerző: Tarski
2018.04.07.Néhány nappal a választások előtt egyes politikai elemzők szuperlatívuszokban beszélnek az április 8-ai választásról. Ez talán érthető is, hiszen ezek az elemzések mindig valamelyik pártnak a javára szolgálnak, és ezért ha a választás tétjét magasra helyezik, akkor talán többen fognak elmenni szavazni és a preferált pártra adják a voksukat. Ez önmagában nagyon is hasznos lenne, de az már nem, ha ezek a szuperlatívuszok messze elrugaszkodnak a valóságtól. Ilyen elemzéssel találkozhatunk Lengyel László esetében is, aki szerint: “Történelmi választóvonalhoz értünk: rendszerváltó választáshoz. Eljött a rendszerváltás éve, hónapja, napja és órája. 1918-ban, 1945-ben, 1956-ban és 1989-ben voltunk hasonló helyzetben.”


Szigorúan véve minden választás történelmi választás olyan értelemben, hogy az bekerül a történelem könyvekbe, különösen akkor, ha annak megvan az a különös sajátossága is, ami a korábbiaktól eltérő lehet. De az április 8-ai választás nem ilyen lesz, hiszen nem tekinthető rendszerváltó választásnak. Ugyanis rendszerváltásról politikai filozófiai értelemben akkor beszélünk, ha egy új politikai rendszer főtípus jön létre. Ez pedig akkor válik lehetővé, ha a politikai rendszer működtetését egészen új paradigmákra építik. Ilyen pedig legutóbb akkor történt meg, amikor a hűbéri politikai rendszert felváltotta a liberális demokrácia. Ez a politikai rendszer főtípus két alapelvre épít: a hatalommegosztás és a népszuverenitás elve. Ha viszont egy konkrét működő liberális demokráciát akarunk megvalósítani, akkor jutunk a liberális demokráciák modelljeihez, amelyek nyilván megtartják a liberális demokráciákra jellemző paradigmákat, de annak egy sajátos formáját öltik. Ha tehát ezt a fogalmi különbségtételt elfogadjuk, akkor csupán modellváltás jöhetne létre április 8-án, de csak akkor, ha az ellenzék győzne. Ha viszont a Fidesz győz, akkor feltehetően a korábbi modellt fogják alkalmazni és folytatni. Ennek a differentia specifica-ja a nemzeti keresztény kurzus. De még azt sem állíthatjuk, hogy egy modellváltás során az ún. “maffiaállamot” bontják le, amit szeretnek különösen hangsúlyozni ellenzéki körökben, mert ez a fogalom minden korábbi politikai rendszert jellemzett, ezért nem lehet egy politikai rendszer modell különös ismérve sem. Összességében történelmi választásról igazán csak az 1989. évi választás esetén beszélhetünk, a többi választás csak modellváltásként értékelhető. Ezek közül kivétel az 1956-os év, amikor nem is volt választás, csak egy elbukott kísérlet volt a szocializmus demokratikusabbá tételére. Az 1989-es választás volt olyan, hogy a korábbi liberális demokráciákat követő egypárti diktatúrát, tehát a létezett szocializmust ismét liberális demokrácia váltotta fel, annak is az MDF-es nemzeti keresztény modellje. Ennyit az elméleti fogalmak tisztázásához.

Azt gondolom, hogy a mostani választás tétjét két problémakörben fogalmazhatjuk meg: a migráns-ügy és a kormányzóképesség problémája, pontosabban az egyes pártoknak ezekre adott konkrét válaszaiban. Létezik nyilván e kettőtől eltérő és nagyon is fontos probléma, mint például az egészségügy és az oktatás ügye, de ezeknél sokkal döntőbb az előbb említett két tényező. A migráns-ügy azért a legfontosabb tényező, mert az hosszabb távon determinálja hazánk és az egész magyarság sorsát. Itt az az alapvető kérdés, hogy ebben a mai népvándorlásban képesek leszünk-e megtartani a magyar nemzetállami mivoltunkat, vagy pedig felolvadunk Európa nagy iszlamizálódásában. A kormányzóképesség pedig azért fontos, mert az a következő négy év történéseit, hazánk stabilitását és biztonságát befolyásolhatja alapvetően. Itt az a nagy kérdés, hogy az elkövetkező kormánynak sikerül-e egy békés és nyugodt építőmunkát megalapoznia a politikai rendszer stabilis működtetésével, vagy sem. Azt kell mondanom, hogy mindkét probléma tekintetében a Fidesz áll jobban, amit egyben a támogatottságuk is mutat...


ÍME, ITT AZ ELMÚLT 8 ÉV 50 LEGFŐBB BŰNE

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.04.07.
Terjedelmi okokból csak felsoroljuk azt az ötven témakört, melyekben leginkább tetten érhető a második és harmadik Orbán-kormány rombolása. Ha ugyanis részletesen írni szeretnénk ezekről az ügyekről, akkor napokig tartana átrágni magunkat ezen a problémahalmazon. Szerencsére a Szegedi Kattintós mindegyik bűnnel részletesen foglalkozott az utóbbi három és fél évben, úgyhogy bármelyiknek utána lehet nézni a blog bejegyzéseiben. Természetesen a lista nem teljes, és nem törekedtünk rangsor felállítására a bűnök nagysága szerint. Ettől még tanulságos olvasmány!

1. A magánnyugdíj-pénztárak vagyonának államosítása.

2. Az egykulcsos adórendszer bevezetése.

3. Az egyházak politikai szerepvállalásának kikényszerítése.

4. A választási rendszer megváltoztatása úgy, hogy kedvezzen a Fidesznek.

5. A Magyar Nemzeti Bank alapítványainak pénzfelhalmozása.

6. Az ügyészség megszállása, bírák megfélemlítése.

7. Az oktatási rendszer központosítása.

8. Az egészségügyi reform elszabotálása.

9. Államilag felügyelt korrupciós hálózat kiépítése.

10. A sajtó megszállása.

11. Az uniós források megcsapolása.

12. Harc Brüsszellel.

13. Stadionépítések.

14. A szolidaritás eszméjének kiölése a magyar társadalomból.

15. Barátkozás Putyinnal.

16. Az érdemi párbeszéd megszüntetése a társadalommal, illetve a politikai vetélytársakkal.

17. Valódi kormányzás helyett migránsozás, sorosozás, ENSZ-ezés.

18. Új, kapzsi arisztokrácia megteremtése és pénzelése.

19. A folyamatos pávatánc következtében a politika hitelességének elvesztése.

20. Pusztán a munkanélküliségi statisztikák javításra szolgáló közmunkaprogram.

21. A kormányprogram, és általában a jövőkép hiánya.

22. A külföldön dolgozó és az itthon tanuló fiatalok sorsa iránti totális érdektelenség.

23. Rasszista uszítás közpénzből.

24. Hajsza a kormánykritikus civil szervezetek ellen.

25. Minden olyan ember megbélyegzése, akik felemelik szavukat Orbán-rendszere ellen.

26. A Kubatov-lista létrehozása és frissítése.

27. Újabb és újabb összeesküvés-elméletek gyártása.

28. Folyamatos, drága és elemi iskolás szintű kormánypropaganda nem csak a kampányidőszakban.

29. A devizahitelesek átverése.

30. Mészáros Lőrinc szuperszonikus gyorsaságú megtollasodása.

31. A durva politikai hangvétel és fenyegetőzés általánossá tétele.

32. Az átláthatatlan és korrupciógyanús letelepedési-kötvényprogram beindítása.

33. Vesztes harc az államadósság ellen.

34. Farkas Flóriánra bízni a cigányság felzárkóztatását.

35. Adósságok felhalmozása Paks II. és a kínaiak érdekeit szolgáló Budapest-Belgrád vasút miatt.

36. A kínos kérdések elől menekülő kormánypárti politikusok prototípusának megteremtése.

37. Bayer Zsolt fékezhetetlen uszításának támogatása és bátorítása.

38. A szervilizmus és árulás megjutalmazása.

39. Gyáva megfutamodás minden olyan helyzetben, ahol vereséget szenvedhet a Fidesz.

40. Donald Trump támogatása az amerikai elnökválasztási kampányban.

41. Valódi kormányzás helyett kommunikációs stratégiák variálása.

42. A Fidesz kereszténydemokrata pártból nyolc év alatt az európai szélsőjobb vezető ereje lett.

43. Büntetlenül helikopterezhetnek és lőhetnek ki háziasított rénszarvasokat a politikusaik.

44. Egy Habony Árpád nevű ember irányítja a kormány kommunikációját, akit nem ismer Orbán Viktor.

45. Lázár János kedvére alázhatja a szegény, kiszolgáltatott embereket.

46. A teljesen haszontalan és veszteséges felcsúti kisvasút megépítése és üzemeltetése.

47. Milliárdok elköltése a Budai vár felújítására, hogy oda költözhessen Orbán hivatala.

48. Az eleve bukásra ítélt olimpiai pályázat beadása, majd annak gyors visszavonása.

49. Határon túli magyar szervezetek és sportegyesületek finanszírozása a kormánytámogatásáért cserébe.

50. Tiborcz István. Mert, ahogy egy dakota közmondás tartja: "A vő bajjal jár."

PÉLDÁTLAN A NYUGATI SAJTÓ ÉRDEKLŐDÉSE A VÁLASZTÁS IRÁNT, CSAK ÉPPEN A VÉLEMÉNYEK LESÚJTÓAK A KORMÁNYRÓL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.04.07.


- Orbán Viktort leginkább a pénzzel lehet megfékezni, mivel az illiberális demokrácia az EU pénzéből prosperál


- Magyarország a demokrácia ellensége lett és nagy veszélyt jelent az Európa-terv számára.

- Úgy néz ki, hogy a Külügyminisztérium megszegte a pártsemlegesség tilalmát (is)

New York Times

1. Magyarországon és Lengyelországban ellenséggé vált a demokrácia. Pedig a liberális Nyugat egykor az ígéret földjének számított mindkét állam számára, de mára már nem az. Így értékeli a helyzetet a világlap egyik legtekintélyesebb véleményírója, Roger Cohen. Budapesti tapasztalatai alapján azt írja: a magyar kormány számára Soros testesít meg mindent, amit megvet a hatalom: a nemzetközi spekulánsokat, a nemzet és a kereszténység megrontóit, a tömeges migráció elősegítőit. A miniszterelnök szemében a Nyugat az európai kulturális öngyilkosság színtere, ahol meghal család, egyház és nemzet, valamint a házasság és a nemek hagyományos felfogása. A veszély ellensúlyozására a politikus létrehozta a modellt, amelyben semlegesítik a bíróságokat, alávetik a sajtó javarészét, ördögnek állítják be a migránsokat, haveri kapitalizmus formájában új, hűséges elitet építenek ki. A történelmi emlékezet manipulálásával lendületet adnak az áldozati szerepnek, illetve a hősiességnek. Azt hirdetik, hogy az „emberek akarata” felülírja a fékeket és ellensúlyokat. A cél a versengő tekintélyelvűség, azaz újfajta egypártrendszer, amelyben megmarad a demokrácia burka, de jórészt elkerüli a versenyt, hogy csupán egyetlen eredmény születhessen.

Nincs totalitárius titkos rendőrség. Senki sem tűnik el az éjszaka kellős közepén. Szívesen látják a külföldi tőkét. Magyarország nem rab, de nem is szabad. Nagyobb gyanakvással tekint Brüsszelre és Merkelre, mint Putyinra. Lengyelország mindezt mintának tartja, de nem lehetnek sokkal lemaradva a csehek sem. Orbán üdvözli az „új korszakot”, amely azt tükrözi, hogy széles körű a vágy egy olyan demokráciára, amely nem nyílt. Egyébként úgy tudni, hogy az utcákon látható óriásplakáton megnagyobbították Soros orrát, ami olyan módszer, hogy azt Göbbels is kitalálhatta volna. A miniszterelnök tervéhez ellenségre van szükség. Ezt a migránsok szolgáltatták.

Az újságíró elment Fecsútra, ahol a stadion láttán az az érzés fogalmazódott meg benne, mintha egy űrrakéta szállt volna le Orbán háza mellett. A politikus megjutalmazza a vazallusait. Így lett Mészáros Lőrinc egyik pillanatról a másikra az ország egyik leggazdagabb embere. A lelátókon pedig a jelenlévők a hivatalos propagandát szajkózták, noha bevallották, hogy életükben nem láttak még egyetlen bevándorlót sem. A félelem méreg. Manapság sehol sem meglepőbb és látszólag perverzebb a szembefordulás a liberális demokráciával, mint a magyaroknál és a lengyeleknél, miközben az EU rengeteg pénzt adott a piacgazdaság és a jogállam megszilárdítására. Ám mint a nacionalista, idegengyűlölő bekeményedés mutatja: a kettő nem szükségszerűen jár örökké kéz a kézben.

2. Madeleine Albright azt latolgatja, vajon meg lehet-e állítani Trumpot, mielőtt túl késő, hiszen a fasizmus ma nagyobb veszélyt jelent, mint bármikor a 2. világháború óta. Pedig a rendszerváltáskor úgy látszott, hogy a diktatúrák kora leáldozott, a demokrácia és a szabadság ideje jött el – emlékeztet a volt amerikai külügyminiszter. Ám az intő jelek közé tartozik, hogy a kormánypártok szüntelenül több hatalmat akarnak maguknak – Magyarországon, Lengyelországban és Törökországban, valamennyi az USA szövetségese. A fasizmust tápláló vad düh nyilvánul meg az egyesült Európát elutasító nacionalista mozgalmakban. Az önkényuralom kockázata jól látható a putyini Oroszországban. Kínában Hszi Csin-ping élete végéig hivatalban maradhat. Az arab tavaszt elárulták a tekintélyelvű vezetők, mint az egyiptomi Sziszi. A moszkvai és teheráni támogatásnak köszönhetően Asszad ellenőrzi Szíria javarészét. És minderre csak ráerősít Trump elnöksége.

Ha azt akarjuk, hogy a szabadság győzedelmeskedjen a rá leselkedő rengeteg bajon, akkor sürgősen szükség van Amerika vezető szerepére. Ám a Fehér Ház gazdája ehelyett azt mondja, hogy minden népnek saját magának kell kikaparnia a gesztenyét. Így az Egyesült Államok elszigetelődött, Trump diktátorok kezét fogja. Ha valaki megírná a fasizmus újjászületésének történetét, az első fejezet bizonyosan az volna, hogy Amerika feladta erkölcsi iránytű szerepkörét. Ráadásul az elnök olyan folyamatokat indíthat be, amelyeket senki sem képes ellenőrizni. Hogy ez ne így legyen, ahhoz először is meg kell védeni az igazságot. A sajtószabadság nem az amerikai nép ellensége. Másodszor, tisztázni kell, hogy senki sem áll a törvény felett, még az elnök sem. Ragaszkodni kell ahhoz, hogy Amerika, ha jó formát fut, olyan hely, ahogy sok helyről érkezett emberek dolgoznak együtt a jogok szavatolására, és hogy gazdagabbá tegyék mindenki életét. Az ország ezt a modellt kínálta a világ számára, és ezt az álmot egyetlen politikus sem veheti el, még az Ovális Iroda lakója sem...


TORZ VALÓSÁG - IGAZI SZÉGYEN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Zsó
2018.04.07.


Vajon mennyire csapódik le az, ami Magyarországon történik, illetve ami az országban történik a határátkelőkre? Mennyire látszik Magyarország külföldön és főleg: mi látszik belőle? Ezt a kérdést járja körül Zsó posztja, aminek persze a vasárnapi választás is ad némi aktualitást.

„Immáron néhány éve távol élve Magyarországtól arra gondol az ember, hogy a magyar közhangulat - ami elől részben menekülve lépett le - eléggé távolinak tűnik ahhoz, hogy mindössze egy hangosabb, dühös szusszantás után bezárja a magyar híroldalakat, vagy a Facebookot.

Viszont mostanában kicsit más a helyzet. Az otthonról érkező hírek már-már segélykiáltásként jelennek meg angolul, németül vagy egyéb más nyelveken.

Sajnálatos és egyben szomorú is, hogy nap, mint nap jön velem szembe a különböző magyar politikusok gazemberségeinek krónikája, a seftes letelepedési kötvényektől a miniszterelnöki focimánián át egészen a legelképesztőbb gyémántcsempészős, EU-milliárdokat elsíboló stróman gengszter sztorijáig.

Neves lapok, komoly médiumok számolnak be erről, hangsúlyozva, hogy ezek az eddig is ismert információk most öltöttek kellően elérhető formát, most volt, aki épkézláb módon lejegyezze őket más nyelven is.

Mitől szörnyű ez?

A hazádtól távol nem túlzottan jó a ezekkel a sztorikkal szembesülni például egy Uberben, amikor a sofőr teljesen képben van a hírekkel. Hogy milyen érzés? Körülbelül olyan mintha azt érezned, hogy rólad is ítéletet mondanak.

Szörnyülködnek azon, hogy Te milyen országból jössz. És ha megkérdezik, hogy tényleg ilyen rossz-e a helyzet, akkor kénytelen vagy azt mondani, hogy nagyjából Oroszország és Törökország nyomdokain haladunk.

Szégyelled magad. Nem csak azért, mert Te ezen nem tudsz segíteni már, hanem azért is, mert külföldön élve akkor és ott egy ilyen társalgásban Te vagy maga Magyarország. Te képviseled, nem az a politikus, akiről a hírek szólnak. És így egy teljesen torz valóság miatt kell kvázi magyarázkodnod.

Magyarnak lenni külföldön presztízs. Magyarnak lenni külföldön büszkeség, magyarnak lenni külföldön jó. Ezt sajnos aláássa, elrontja, torzítja egy olyan őrült propaganda, egy olyan eszement harácsolás, ami már nem csak határokon belül szúr szemet, hanem azon kívül is.

Szégyellem magam - amúgy a mindenkori - politikusok miatt, akik kishitű, önző, hatalom- és pénzéhes mániái elüldözik az embereket és nem mellékesen kellemetlen helyzetbe hozzák őket választott hazájukban.

P.S.: Mielőtt a kommentekben arra buzdítana bárki, hogy akkor jól menjek el szavazni, az
okat szeretném megnyugtatni: elmegyek, de valójában azok döntenek, akik otthon élnek.”...

ITT OLVASHATÓ

"ORBÁN MAGYARORSZÁGA MESSZE A SÚLYCSOPORTJA FELETT BOKSZOL AZ EURÓPAI RINGBEN"

HUPPA BLOG
Szerző: Huppa Blog
2018.04.06.


A Frankfurter Allgemeine Zeitung és a Süddeutsche Zeitung című német újságok, valamint a Financial Times című brit lap egyaránt a vasárnapi választásokkal kapcsolatban foglalkoztak pénteken Magyarországgal.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Szavazás Orbánról címmel közölte Stephan Löwenstein írását. A szerző kiemelte: kétségtelen, hogy Orbán Viktor és a Fidesz az utóbbi nyolc évben nagymértékben átalakította az államot és a törvényeket, “a saját javára is”, de a döntés arról, hogy folytassa-e tevékenységét az eddigi kormány “még” a nyolcmillió választópolgár kezében van, és a sajtóban zajló viták is azt mutatják, hogy megvan a véleménynyilvánítás szabadsága. A többi között kifejtette: önmagában hírértékű, hogy izgalmas a választás, de továbbra is az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Orbánnak meglesz a többsége.Hozzátette még, hogy “Orbán Magyarországa messze a súlycsoportja felett bokszol az európai ringben”, és a miniszterelnök jóval nagyobb figyelmet kap a külföldi, főleg a német nyelvű sajtóban, mint a hasonló méretű országok kormányfői. Általában “rossz sajtója” van, de ez a belpolitikában inkább használt neki – írta a FAZ.

A Süddeutsche Zeitung Magyarország és a világ gonosz többi része címmel közölte Peter Münch írását, amely szerint Orbán sokáig sikerrel épített “a migránsokkal és a sötét hatalmakkal szembeni félelemre”, de az ellenzék az utóbbi időben megerősödött. Kifejtette, hogy Orbán a félelemre építve igyekszik pártja támogatására ösztönözni a választókat, s megkönnyíti a dolgát, hogy az utóbbi években “a legtöbb médiumot az uralma alá hajtotta és létrehozta az általa meghirdetett illiberális államot az állam átépítésével”, továbbá minden kulcspozícióban “hű követői ülnek, és a gazdaságot baráti oligarchák hálózata uralja”. Így egészen a legutóbbi időkig nem volt kétséges, hogy 2010 és 2014 után ismét megnyeri a választást, de végül az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely személyében mégis lett ellenfele – írja. Hozzáteszi, hogy a legtöbb megfigyelő Orbán győzelmével számol, amely azonban “sokkal kevésbé lesz dicsőséges, mint 2014-ben” volt...

HA FIDESZES CSAP POFÁN, AZ VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÁS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.04.06.


... Egy ... Népszava cikknek köszönhetően tovább gyűrűzik a teljes államigazgatást érintő Microsoft botrány. A 450 milliárd forintos fejlesztésben szinte mindenki érintett, aki csak számít, élen a Tiborcz testvérekkel. Hogy pontosan miért is találkozott Orbán Viktor veje, valamint annak testvére többször is a Microsoft vezetőségével az üggyel kapcsolatban, az egyelőre még nem tudott. Orbán Viktor veje ismét egy olyan ügyben érintett, ahol az Európai Unió milliárdokkal támogatott meg egy olyan projektet, amiből aztán szinte semmi sem lett.

Ebben az esetben azonban nincs az a Polt Péter aki megmentheti a bőrötöket, ugyanis a Microsoft ki fogja deríteni, mi is történt pontosan, mert ez számukra presztizs kérdés is. Minden emailt, feljegyzést és iratot megőriznek, hogy a későbbi vizsgálatok alapján pontosan kiderüljön, hogyan is lopott el több száz milliárd forint uniós támogatást egy, Orbán Viktortól nem messze álló stróman hálózat. Kíváncsian várjuk az ügy későbbi részleteit.

Napközben a Kúria jogerősen megtiltotta a magyar kormány számára a STOPplakátokkal történő kampányolást, gyűlöletkeltést.

"A Kúria megállapítja, Magyarország Kormánya megsértette a pártok közötti esélyegyenlőséget azzal, hogy a 2018. március 26. napjától közzétett figyelemfelhívó kampányának STOP feliratú, tömött sorokban menetelő migránsokat/menedékkérőket ábrázoló plakátjaival a FIDESZ-MPSZ és KDNP jelölőszervezetek választási kampányát erősíti. A Kúria Magyarország Kormányát a további jogsértéstől eltiltja. A felülvizsgálati eljárás illetékét az állam viseli. A végzés ellen jogorvoslatnak nincs helye."

Az NVB elnökének, Patyi Andrásnak nem tetszik, hogy az időközben az ellenzéki pártok által delegált friss NVB tagok bírálni merték teljhatalmát. Az MSZP-s Litresits András, valamint a Momentumos G. Szabó Dániel nehezményezte az NVB ügyrendjét, így változtatási javaslatot nyújtottak be. A két ellenzéki delegáltnak leginkább azzal volt gondja, hogy az NVB élén álló, egyébként a Fidesz által közpénzből kitömött Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, Patyi Andrást törvény szerint ugyanazok a jogok illetik meg, amelyek a bizottság többi tagját is, azonban a valóság mást mutat.

Patyi akkor szólal fel, amikor akar – időkorlát nélkül – és annyi alkalommal, amennyiszer csak szeretne. A bizottság tagjai ezzel szemben 1×2 valamint 1×1 percre szólalhatnak fel. Vagyis törvény szerint mindenki egyenlő, a valóságban azonban vannak még egyenlőbbek. Ez a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Vagy kussolsz és együttműködsz, vagy viszlát. Lesznek itt még gondok, kedves András.

Az egri Markhot Ferenc Kórház főigazgatója, Dr. Vácity József levélben buzdította alkalmazottait arra, hogy a Fidesz mellett tegyék le voksukat. Nem utalt rá, vagy sugalmazta, hanem egy az egyben kimondta, kire kell szavazni. Szerinte ugyanis ahhoz, hogy továbbra is a legmagasabb színvonalat képviseljék, fejlődésre van szükség. Olyan fejlődésre, melyet csak a fideszes Nyitrai Zsolt képes megteremteni a kórház számára. Ha pedig azt gondolnánk, hogy nem igazán illő egy kórház főigazgatójának valaki melletti voksra szólítania, akkor olvassák csak el a következő sorokat, melyeket maga Vácity József írt:

"Most talán néhányan azt mondják, hogy egy kórház főigazgatója nyíltan ilyet nem tehet. De igen, megtehetem."

MEGŐRIZZÜK VAGY ELÁRULJUK A DEMOKRATIKUS POLITIKÁT ÁPRILIS 8-ÁN?

MÉRCE
Szerző: KAPELNER ZSOLT
2018.04.06.


A 2018-as választások fordulópontot jelenthetnek Magyarország legújabb kori történetében – vagy jelentéktelen állomásnak bizonyulhatnak egy csak évtizedek múlva megbukó diktatúra kiépülésében. Hogy melyikre kerül sor, rajtunk múlik, választópolgárokon. A felelősségünk nagyobb, mint eddig bármikor – a politika, a saját életünk keretfeltételei fölött gyakorolt hatalmunk utolsó még el nem rabolt morzsáit most arra kell felhasználnunk, hogy saját és közös életünket kiszabadítsuk az elnyomás és embertelenség szorításából, szabad levegőt adva az országnak, honfitársainknak és magunknak. Ám, hogy pontosan miként, és hogy ez mit is jelent, koránt sem nyilvánvaló.

Az ellenzék legnagyobb része szerint az első és jórészt egyetlen célunk a minden áron való kormányváltás kell, hogy legyen. A kormányváltás alapfeltétele ugyanis annak, hogy a demokrácia visszaépítésének és emberi méltóságunk visszaszerzésének munkája egyáltalán megkezdődhessen.

Ha nem lesz kormányváltás, a jelenlegi kormány bevégzi a független média, a civil társadalom, az oktatás beszántását, az ellenállás lehetőségei végképp elapadnak. Ezt a végkimenetelt minden áron el kell kerülnünk.

Minden áron – mit jelent ez pontosan? Az idei választások alapvető dilemmája az, hogy a kormányváltás sikerének biztosítása az egyenlőség- és épp ezért demokráciaellenes, idegengyűlölő és erőszakos nacionalista erőkkel való együttműködést követeli a pártoktól. Az egyes szavazók számára a dilemma abban áll, hogy a jelenlegi kormánypárt túlhatalmának korlátozásához, vagy az esetleges kormányváltáshoz az visz a legközelebb, ha minden választópolgár legalább egyéniben a legesélyesebb ellenzéki jelöltre adja le a voksát. A legesélyesebb ellenzéki jelöltek azonban sok helyen épp ezen egyenlőség- és demokráciaellenes erők képviseletében lépnek fel.

Fontos látnunk, hogy itt nem csak a Jobbikkal való együttműködésről, illetve a rá való átszavazásról van szó, jóllehet önmagában már ez is kellő mennyiségű problémát vet fel. Az úgynevezett demokratikus ellenzék maga is jócskán él az egyenlőség- és demokráciaellenes retorikával, és meglehetősen szabadon veszi át a kormány propagandájának néhány igen aggasztó elemét különösen a migráció kapcsán: minden ellenzéki párt hangsúlyozza a határkerítés szükségességét és a migráció kérdését ugyanabban a határvédelmi – és nem humanitárius vagy gazdaságpolitikai – keretben tárgyalja mint a kormány, elismerve az invázió alatt álló Európa hamis és idegengyűlölő narratíváját, ezzel pedig hozzájárulva a társadalom militarizálásához...