2019. október 23., szerda

VON DER LEYENNEK VÁRNIA KELL, ORBÁN MÉG ELBUKHATJA A BŐVÍTÉSI BIZTOSI POSZTOT

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT, KÁLMÁN ATTILA
2019.10.23.A tervek szerint ezekben a napokban kellene szavaznia az Európai Parlamentnek az új Európai Bizottság beiktatásáról. Mivel azonban három biztosjelölt – köztük a magyar Trócsányi László – elbukott a meghallgatáson, és az utódjukról sincs még végleges döntés, a bizottság megválasztása minimum decemberre csúszhat. A román kormányválság miatt az is előfordulhat, hogy az Európai Néppárt még egy biztosi posztot megszerez, ami a kiszemelt bővítési portfólió elveszítését is jelentheti az Orbán-kormánynak.

Döcögve indul Európa új kormánya. Amekkora lendülettel kezdett el dolgozni az Európai Parlament, és amilyen simán ment az Európai Tanácsnak a folytatás, annyira nehezen választják meg a harmadik fontos testületet, a bizottságot. Így aztán Ursula von der Leyen európai karrierje nem indul simán. Írtunk már arról a trükkről, amellyel – szándékosan vagy véletlenül – sikerült az Európai Bizottság új elnökének jelölni Angela Merkel egyik leghűségesebb miniszterét, akinek azonban már a megválasztása is nagyon nehezen ment.

Mivel az Európai Néppárt és a szocialista frakció elvesztette az abszolút többségét a parlamentben, eleve több pártcsalád szavazatára volt szüksége von der Leyennek a poszt elnyeréséhez. Ezt épphogy sikerült megszereznie, a szociáldemokraták, a liberálisok és minden bizonnyal a szélsőjobboldaliak egy részének támogatásával összegyűlt a voksok kicsivel több mint fele...

MAGYAR FORRADALOM LONDONON ÁT

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2019.10.23.  Október 23-án mi másról is lehetne szó, 
  mint az 1956-os forradalomról, ám hogy 
  legyen köze a határátkelőkhöz is, arra 
  gondoltam, nézzük meg közelebbről, 
  milyennek látszott a szabadságharc 
  Londonból, egészen pontosan a Bush  
  House-ból – azaz hogyan közvetített, élte 
  át az eseményeket a BBC Magyar Adása.

  Az események felidézésében Pallai Péter 

  segített, aki 1956-ban 18 évesen még    
  Budapesten harcolt, utána menekülnie kellett 
  és végül 33 évig dolgozott a BBC-ben, sokat 
  foglalkozva egyebek mellett a Magyar Adás történetével is.

Péter szerint 1956 első felében Londonban nem nagyon lehetett sejteni, mi készül Magyarországon, hiszen ekkor a BBC-nek már régen nem volt magyarországi tudósítója, így közvetlen kapcsolata sem Magyarországgal.

Természetesen ott volt a cavershami rádiófigyelő szolgálat és a magyar napilapok is befutottak, de ezek csak a magyar hivatalos híreket szolgáltatták.

Persze érkeztek Magyarországról másfajta hírek is. Ezek között akadt kifejezetten különleges is, például valamilyen furcsa úton kikerült Londonba a Petőfi Kör egyik vitája, amit aztán a BBC Magyar Adása dramatizálva leadott. (A lenti podcastban 3 perctől lehet egy részletet meghallgatni belőle.) ...


I LOVE NYOLC

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁGVÖLGYI B. ANDRÁS
2019.10.18.


...Összetolt asztalok egy tornateremben, három urna középen, az egyik, a nagy és műanyag az igazi, a kisebb hasonló a mozgóurna, a harmadik kartonból a pót. Összetolt iskolapadok mélyzöld textíliával borítva, ez fokozza az egy Ember Judit–Gazdag Gyula hetvenes évekbeli dokumentumfilm-hangulatban folytatott pókerparti életérzését. Óvatos pillantások, méregetések, civilizált, de olykor feszült beszélgetés. Nézzük a díszletet, felmerül, a trikolóron nincs címer, pótlandó a bordásfalra férfimunkaként felragasztatnak egy koronásat, bár én Kossuth-címer-párti vagyok, meg is jegyzem, a környék és az október elbírná, vágjunk inkább lyukat a zászló közepére. Viccem evaporálodik a légben, a NER nem szereti 56-ot. Megállapodunk a nemzetiségi szavazatok regisztrációjáról: külön listán a regisztrált nevek, görög, roma, román nemzetiségi szavazók kerültek hozzánk, ők először leszavaznak a normál három szavazólapon (főpolgár, polgi, helyi képviselő), aztán egy újabb kör a zöld szavazólapokkal, zöld boríték, azt le kell ragasztani, mert azokat nem mi számoljuk. Az egyik legpasszívabb választókörnek mondják a 8-as körzetet, 572 regisztrált szavazó van, fogadunk a résztvevők számára, én mondom a legnagyobbat 210-zel. (A vége 298 lett.) Háromnegyed hét körül jön az első szavazó, tizenegy óra után kezdenek számosabban érkezni. Délig várjuk a mozgóurna-kérelmeket, annak addig van határideje. Mikor letelik, kisvártatva elindulunk a másik férfi szavazatszámlálóval mozgóurnázni, a Harminckettesek tere–József körút–József utca háztömbben mind. Idős, mozgásukban korlátozott emberek, Konrád Látogatójának érzem magam; elmagyarázzuk a dolgokat, kimegyünk a helyiségből, a néni vagy bácsi levoksol, megköszönjük, távozunk. Egy néni, a hajdani szomszédos Havanna nevű késdobálóról beszélgettünk, panaszkodik, hogy az egyiket kitöltötte, de a többivel együtt bedobta, dehát ő annyira akart a „Tarlóspistára” szavazni. Telefon a bizottságnak, válasz: ezt bebukta.

Hétkor urnazárás, a leginkább érzelmileg fideszesnek tűnő hölggyel egymás mellett számoljuk a főpolgárlapokat, tízes stócokban tesszük egymásra, látom, hervad le arcáról a mosoly, ahogy az én Karácsony-stócaim két emelettel magasodnak az ő Tarlós-stócai fölé. (Nálunk Karácsony: 146, Tarlós: 123, Puzsér: 15; Pikó András: 154, Sára Botond: 129, a kamuindulók 2 és 1. A körzeti képviselőknél hasonló arány.) Valaki egy A5 színes fénymásolatot dobott be: Reichstagswahl 1933. 1. lista Natinonalsozialistische Deutsche Arbeiterspartei [Hitler Bewegung]: ide ikszelt; 2-es a szocdemek; 3-as lista kommunisták; 5-ös a Kampf­front Schwarz-weiss-rot. Nem tudom eldönteni: irónia, vagy alapértelmezés, és vajon melyikük dobhatta be.

A Patyolat a Baross 85-ben tökvagány hely, a Pikó-kampány irodája, ide viszem a jegyzőkönyv-másolatot. No ilyen hangulatban, mely hágja a tetőfokot, 2002 óta nem voltam. Pöpec hely, a legjobb csapat, körzetről körzetre Pikó András és Sára Botond polgijelöltek és a helyi képviselők körzetei, hurrák és üvöltések, aktivisták, drukkerek, punkok és rockerek, könnyes szemek. Néha felhangosodik az ATV, nem hisszük el. Hogy a Várnegyed, Ó-, és Újbuda, Teréz- és Erzsébetváros! Miskolc! Külön nagy győzelmi ricsaj a Franzstadtnak: Baranyi Kriszta! Tarlós felhívta Gerit!! Karácsony győzelmi szpícse, a szöveg jó; a kép kevésbé, nem csak ikonográfiailag kelt rossz érzést a győztes mögött díszelgő Lengőajtó.

Ez a kampány, ez a választás egy tök új alapon álló politikai cselekvést hozott nyilván másutt is, de Pest VIII. és IX. kerületében mindenképpen. Civil és hatékony, hagyományos média nélküli, ajtóról ajtóra járó, direkt kapcsolaton alapuló, lelkes és elkötelezett, alulról fölfelé politizáló, emberközpontú, helyben problémamegoldó és globális víziójú. Legyen ez a két kerület és persze egész Budapest az a nagyhatalom, mint ötvenhatban, amelyik nem csak a NER-t bontja le, de az elrontott rendszerváltást kiigazítja, szabadon és szolidárisan!


A “SÁMÁNDOB” TERVEZŐJE FELJELENTÉST TETT HŰTLEN KEZELÉS ÉS KÖLTSÉGVETÉSI CSALÁS GYANÚJA MIATT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.10.22.


A 2015-ös milánói világkiállításra készült magyar pavilon tervezője szerint bő 1 milliárd forintos kárt okoz az állami költségvetésnek, hogy a “Sámándob” néven elhíresült épület Karcagra kerül. Sárkány Sándor szerint ezt a városból származó két fideszes miniszter, Fazekas Sándor korábbi agrárminiszter és Varga Mihály pénzügyminiszter intézte el, pedig az épület üzemeltetésére korábban három másik település is pályázott. Balatonfüred például felajánlott egy közművesített vízparti telket, de inkább elköltenek a karcagi helyszín tereprendezésére és közművesítésére 1,3 milliárd forintot.

Az EXPO 2015 világkiállítást 2015. május 1. és október 31. között rendezték Milánóban. A magyar kormány 2013-ban Szőcs Géza kormánymegbízottat jelölte ki arra, hogy irányítsa Magyarország méltó megjelenését az eseményen. A végeredmény 5,2 milliárd forint közpénz botrányos elköltése lett, amiből 2 milliárdba került a magyar pavilon, a hírhedt Sámándob felépítése. A szittya stílusú épületnek már a megjelenése is komoly kritikákat kapott, de az igazán nagy felháborodást az utóélete váltotta ki.

A kormány ugyanis 650 millió forintot különített el a 2016-os költségvetésben a pavilon bontására és utóhasznosítására. Közel 2 éves kalandos huzavona után, 2017 nyarán bejelentették, hogy a hivatalosan az Életkert nevet viselő épület Karcagra kerül, ahol a magyar történelem sztyeppei, lovas hagyományait fogja bemutatni. A pavilon Milánóból való hazaköltöztetését az eredetileg Carpathia Kft. nevű, majd Kárpátok-Alpok Zrt.-re keresztelt, jelenleg pedig Valor Hungariae Zrt. néven futó állami cég intézte, amelynek Szőcs Géza állandó tagja, de felbukkant benne Nógrádi György fideszes “biztonságpolitikai szakértő” is.

A pavilon hazahozatala további 2 milliárd forint közpénzt nyelt el, de sokáig nem történt semmi. Idén tavasszal viszont végre nekiálltak a karcagi újjáépítésnek: erre az állam még 1 milliárd forintot adott, az önkormányzat pedig 378 milliót költ az épület tervezett helyszínének területrendezésére és közművesítésére.

Eddig tehát nagyjából 5 milliárd forintot emésztett fel a Sámándob, és még közel sincs vége a történetnek...

AZ ’56-OS PESTI LÁNYOK

MÉRCE
Szerző: EÖRSI LÁSZLÓ
2019.10.23.


Az ’56-os forradalom és szabadságharc felkelőcsoportjaiban nagy arányban harcoltak nők, vagy vettek részt másképp a küzdelmekben, például vöröskeresztes tevékenységgel, élelemellátással, vagy röpcédulák előállításával. Eörsi László idén megjelent könyvéből nem csak a forradalmárokról tudunk meg többet, de azokról a körülményekről is képet kapunk, amelyek a felkelőket felkelőkké tették. Ezek pedig a nők esetében egészen eltérőek a férfiak ezidáig jobban ismert történeteinél. A könyvből három szemelvényt közlünk:...

ÍGY ÜNNEPEL MINDEN MAGYAROK – TÜRKÖK, KIPCSAKOK – VEZÉRE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.10.22.


...A művelt típusú magyar miniszterelnök holnap a Zeneakadémiára zárkózik be híveivel, ott mond az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából ünnepi beszédet. A minden magyarok és nem magyarok – türkök, kipcsakok – kormányfője, a zenei műveltségű Orbán Viktor nem mer kimenni közterületre. Vagy csak az lehet a baj, hogy az esti órákban már kicsit hűvösödik, az átmeneti kabátja pedig tisztítóban van. Ráfázna. Így nem tud elegánsan, tisztességesen és ünnepien megjelenni az emberek előtt.

Van még egy másik ok is: a magyar miniszterelnök be van szarva. Fél az emberektől. Harmadik ok pedig az lehet, hogy mára kisajátította a Fidesz magának ötvenhatot. Különösen Schmidt Mária állami történelemhamisító kezdeményezésére: összekeverte a Dózsa-féle parasztlázadást és Dózsa László ötvenhatos hőst meg színész urat. Utóbbit ki is plakátoltatta a 2000-ben elhunyt Pruck Pál helyett. Lőtt, nem talált, Máriánk! Mert ért hozzá. Ehhez is. Orbán ünnepelt már az Operaházban 2012-ben: akkor a Magyar Alkotmány helyett a maguk kreálta új Alaptörvényen örömködött. Olyan jól sikerült neki, hogy nem találta a főbejáratot, és egy hátsó ajtón inalt el az Operaház előtti tüntetők elől. Hősiesen, nagy bátran.

Én egyáltalán nem bánom, hogy a magyar miniszterelnök nagyon szereti a zenét, úgy hallottam, különös élvezettel hallgatja Rossini: Tolvaj szarka nyitányát. Ezzel nyugodtan lehet indítani a zeneakadémiai összesimulást. Az nagy pofátlanság lenne, ha felcsendülne a maszek állami ünnepségükön Beethoven Egmont-nyitánya – az ötvenhatban legtöbbször felcsendült, kultikussá vált zenemű. Na-gyon-na-gyon mél-tat-la-nok lettek rá a Fidesz-maffia tagjai. A zeneszerző zseni süket volt, mégis zseniális műveket komponált. A NER-urak pedig olyan alkalmi süketek, hogy csak azt hallják meg, ami nekik tetszik, amiből hasznuk van és amivel gyalázzák az országot. Ezek nem zsenik, hanem korrupt tolvajok. A szabadság, a demokrácia megcsúfolói. Nemzethy színbe öltözködő félnótások.

Azért van abban valami ördögi pikánsság, hogy az örökké háborúzni kész Nagy Magyar Vezér még ellenség nélkül is megfutamodik saját országában a nép elől. Az ötvenhatos szabadságharcosokat úgy ünnepli 2019 szabadságharcosa, hogy elbújik, mint az egynapos, gyáva baka. Hazugsággal nem lehet demokratikus csatát nyerni. Hiába viszik utána piti kis fegyverhordozói a muníciót, rettentően félnek a tüzes istennyilától. Ha az lecsap…

ORBÁN-KÖZELI CÉGEN KERESZTÜL VESZÜNK HARCI JÁRMŰVEKET A HÁBORÚZÓ ERDOGANÉKTÓL

HVG360
Szerző: SZABÓ YVETTE
2019.10.22.


Törökországból kerülnek katonai eszközök hamarosan Magyarországra. A HVG értesülése szerint nem közvetlenül az állam lesz a vevő, egy magyar közvetítő cég üti nyélbe az üzletet. A török páncélozott harci járműveket egy olyan kör készül behozni az országba, amelybe Orbán Viktor családja is bejáratos.

Másfél évvel ezelőtt új vállalkozást alapított az évente 10–20 milliárd forint profitot termelő építőipari vállalat, a Duna Aszfalt tulajdonosa. A HT Divison Zrt. fő tevékenységeként a gépek, berendezések kereskedelmét jelölték meg, amiben sem addig, sem azóta nem különösebben exponálta magát a tiszakécskei vállalkozó, jóllehet a banktól a médián keresztül a szállodáig már számos ágazatban kipróbálta magát. A HT Division abban is eltér Szíjj László érdekeltségeinek többségétől, hogy a székhelye Budapesten van, egy erzsébetvárosi irodaházban. Igaz, azon a címen már vannak nyomai Szíjjnak, hiszen egy másik, ott bejegyzett vállalkozásban is az ő üzlettársai szerepelnek.

A legfőbb különbség azonban az, hogy a HT Division csak felerészben az övé, a tulajdonostársa bizonyos Suat Gökhan Karakus...

AZ 1956-OS FORRADALOMRA VALÓ 1989-ES VISSZATEKINTÉSRE VALÓ VISSZATEKINTÉS

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: VÁGVÖLGYI B. ANDRÁS
209.10.22.


Az ugye megvan, kedves mai fiatal, hogy 56-ról nagyjából 89-ig kuss volt?! Kevesen, nagyon kevesen beszéltek róla nyilvánosan a hetvenes évek végéig, majd a Demokratikus Ellenzék megszületésével, és a müncheni Szabad Európa Rádió által megsokszorozott szamizdat-nyilvánosság megjelenésével egyre többen. Harminc éve fordulópont, az év elején egy állampárti politikus, Pozsgay Imre odanyilatkozott, hogy nem is ellenforradalom, hanem népfelkelés volt az, amit előtte, akkor és azóta is a jobbérzésű emberek forradalomnak hívtak/hívnak. Június 16-án újratemették az addig titokban elkapart Nagy Imre mártír miniszterelnököt, és az első szabad október 23-ának a forradalom ünneplése mellett még az az extrája is megvolt, hogy ekkor kiáltották ki a harmadik Magyar Köztársaságot (élt 21 évet). A Magyar Narancs második számában remek október 23-i beszédparódiákkal jelentkezett, tovább növelve ezzel az odafigyelős közvélemény odafigyelmét. Ebből az Így mondtok Ti!-ből szemezgetünk ehelyt:...

ZAVAR AZ ERŐBEN

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2019.10.22.


Csak néz a zember/polgár/magyarember kifele a fejéből és nem hisz a szemének, a fülének, de a többi érzékszervének se: a Fidesz propagandagépezete felkészületlenül várta az önkormányzati választásokat, láthatólag nem tud mit kezdeni a helyzettel.
Orbán is időnként demokratáskodik, máskor meg fenyegetőzik, aztán amikor nyomás alá helyezik, még a nyelvét is kidugja, bizonyítékul arra, hogy egészségügyi gondjait nem a nátha okozza, inkább a hátha.
Márhogy hátha ez egy trend első fázisa, és az elkövetkező években a trend folytatódik, ami akár ahhoz is vezethet, hogy elveszíti az országgyűlési választásokat is, az pedig komoly következményekkel járhat, azon nem segít, ha összeszámolja, hogy hány kihalt faluban szavaztak rá a megfélemlített közmunkások.

És akkor nagy a baj, mert ha jön egy-két tökösebb politikus, akkor előfordulhat, hogy a vádlottak padján nyalogathatja a szája szélét, a hozzátartozóival együtt.
Lehet, hogy a harács egy részét sikerül eldugnia külföldön, de ez legfeljebb arra lesz elég, hogy havonta kapjon élelmiszercsomagot, a család és a vazallusok pedig szorgalmasan gyűjthetik az uszadékfát, hogy legyen mivel tüzelni a határról átcsoportosított szögesdróttal ékesített ócsai lakóparkban kijelölt kényszerlakhelyükön.
Persze egy ideig távol kellene tartani az ügy kezelésétől Gyurcsányt és a többi széplelket, és már most el kellene kezdeni kidolgozni a megfelelő jogi lépéseket.
Mindenesetre nagyurunkat meglegyinthette a halál szele, és bár ő elsősorban a politikai halálra gondolhat, de sokaknak erről Ceaușescu jut eszébe, aki kisebb tróger volt, mint Szeretvetisztelt Vezérünk, ő ugyanis nem vitte haza az arany ajtókilincseket és nem építetett stadiont a saját telkére, mégis porzott mögötte a vakolat...