2019. november 2., szombat

"EGYESÍTENI KELL A SZOCIÁLIS ÉS AZ EGÉSZSÉGÜGYI BÉRTÁBLÁT"

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2019.11.02.


Ungár Péter, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombati sajtótájékoztatóján újra aktuálisnak nevezte szociális bértábla rendezését, ugyanis a szakszervezetek szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) folytatott bértárgyalások "nem vezettek semmilyen eredményre".

A három nagy állami ágazatból a szociális bértábla a legalacsonyabb, átlagban egy gyógypedagógus nettó 130 ezer forintot keres, az ágazatban dolgozók 80 százalékának fizetése nem éri el 200 ezer forintot - mondta.

Ungár Péter álláspontja szerint a bértábla rendezéséhez kizárólag politikai akarat szükséges. "Amennyiben igaz a Fidesz azon állítása (.), miszerint Európában Magyarországon van az egyik legnagyobb gazdasági növekedés, ebből kifejezetten ki lehetne fizetni, hogy ne 130 ezer forintot keressen egy gyógypedagógus vagy ennél is kevesebbet egy segédápoló" - hangsúlyozta.

Ungár Péter a szociális ágazat legnagyobb problémájának nevezte, hogy az alacsony fizetések miatt kevés "kezdő, új munkatárs jön, rettentően el van öregedve és nyugdíjközeli az állomány és még így is - a kormány bevallása szerint - 15 százalékos a betöltetlen álláshelyek aránya"...

FÜLKE: AKTIVIZÁLÓDIK A FAJI FELSŐBBRENDŰSÉGET HIRDETŐ SZÉLSŐJOBB

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: TÓTH RICHÁRD
2019.11.02.


Október 23-án Budapest utcáin megjelent egy feketébe öltözött szélsőjobboldali szervezet, majd tagjai vonulni kezdtek a belvárosban. Ők a Légió Hungária tagjai. Róluk beszélgettünk a hvg.hu heti közéleti podcastjában.

A Fülke vendége Hunyadi Bulcsú, a Political Capital radikalizmus és extrémizmus programjának elemzője.

A műsorban szó lesz arról, hogy:
- honnan jön és hová tart a Légió Hungária,
- mit lehet tudni egyik vezetőjéről, Incze Béláról,
- összekacsint-e a Fidesz és Orbán Viktor ezekkel a nyíltan szélsőséges és radikális szervezetekkel,
- lehet-e számítani arra, hogy egyre gyakoribb jelenség lesz a masírozás, illetve
célpont lehet-e Karácsony Gergely.

NAV-NYOMOZÁS A MOMENTUM ELLEN, AZ ÁLLAM MEGVETTE A TELENOR NEGYEDÉT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.11.01.


444: Több százmilliós költségvetési csalás gyanújával nyomoz a Momentum ellen a NAV

A Momentum állami támogatását tavaly októberben azután függesztették fel, hogy tavaly júliusban nem jutott el a korábbi székhelyükre az ÁSZ adatkérő levele, és később sem kaptak figyelmeztetést. Azonban idén februárban az ÁSZ úgy döntött, hogy a párt ismét jogosult az állami támogatásra, miután a pártelnöktől megkapták a szükséges dokumentumokat. Ettől függetlenül a NAV-nyomozás továbbra is folyik, és szerda reggel dokumentumokat és pendrive-okat vittek el a Momentum könyvelőjétől a NAV nyomozói azt követően, hogy az adóhatóság házkutatást, motozást és lefoglalást rendelt el a párt körúti irodájában.

24.hu: Állami tulajdon lett a Telenor negyede

Valóság lett a hónapok óta terjedő pletykából: A PPF Csoport és a magyar állam tulajdonában lévő Antenna Hungária Zrt. bejelentette, hogy a PPF eladta a magyarországi Telenor cégek (a Telenor Magyarország és a Telenor Real Estate) 25 százalékát az Antenna Hungáriának. A Telenor Magyarország üzleti működését továbbra is a PPF irányítja, a cég menedzsmentje és vezetősége változatlan formában folytatja munkáját. Az Antenna Hungária stratégiai partnerként egy-egy főt delegál az új holding igazgatóságába és felügyelőbizottságába, valamint egy-egy megfigyelőt a Telenor Magyarország és a Telenor Real Estate igazgatóságába és felügyelőbizottságába.

Népszava: Kásler meglepetéséből váratlan kiadás lett: a kórházak nem ajándékot, bérautót kaptak

Október elején jelentette be Kásler Miklós humánminiszter, hogy kormánytámogatással elektromos személyautókat vásároltak kórházi feladatok ellátására. A tárca összesen 249 elektromos Volkswagen Golfot vett, amelyeket kilencven egészségügyi intézmény között oszt szét. A beszerzéshez 3 milliárd forint támogatást nyújtott a kormány. A kórházak ugyan nem kértek autókat, pláne nem elektromosokat, de örültek az ajándéknak. Most azonban kiderült, hogy nem azt, hanem bérautókat kapnak: az intézményeknek a következő öt évben a Volkswagen e-Golf típusú kocsikért darabonként és havonta mintegy 54 ezer forintot kell fizetniük.

Egri Ügyek: Gigantikus botrány az egri Fidesz háza tájáról: eltűnt 1 milliárdnyi közpénz, a rendőrség is nyomoz

A lap birtokába került dokumentumok szerint valaki nagyon sok közpénzt játszhatott ki a a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítványból. Az alapítványt az állami tulajdonban lévő Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, Heves Megye Önkormányzata, Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata és Hatvan Megyei Jogú Város Önkormányzata hozta létre, és hatalmas összegek folynak át rajta. Jelenleg a rendőrség nyomoz az alapítványnál, mert a gyanú szerint 1 milliárd forint tűnt el a kasszából.

Index: Orbán apjának és vejének a cégei fej fej mellett a Forbes 100-as listáján

Ismét megjelent a Forbes 100 legértékesebb száz százalékban magyar tulajdonú vállalkozást összesítő listája. A listavezetők továbbra is a sajtóban keveset szereplő, nyíltan napi politikához nem kötődő cégek. Újdonság azonban, hogy már nem csak egyszerűen Orbán Viktorhoz közelálló emberek, hanem a családtagjai által birtokolt cégek is felkerültek a listára. A miniszterelnök apjának, Orbán Győzőnek cége, a Dolomit Kft. a 88. helyen, a kormányfő vejének, Tiborcz Istvánnak tulajdonában lévő BDPST pedig a 91. helyen szerepel.

KLUBDÉLELŐTT – FEKETE ÉV VAN MÖGÖTTÜNK

KLUBRÁDIÓ / KLUBDÉLELŐTT
Szerző: KUN ZSUZSA / KLUBRÁDIÓ
2019.11.02.


Csűrös Karola színésznő férjét, legjobb barátját, rendezőjét, Horváth Ádámot veszítette el nemrégiben. Erről a begyógyíthatatlan sebről beszélt a Klubdélelőtt műsorában.

Antonia Burrows londoni egyetemi évei után, fiatalon, 1988-ban költözött Magyarországra, majd 12 évig tanított az ELTE-n, feminizmusról és társadalmi nemekről (gender studies). Akkor ez hatalmas újdonságnak számított. Most egy lakásban egy magánkönyvtárat hozott létre.

Braun Róbert a filozófiai tudományok kandidátusa, volt miniszterelnöki tanácsadó, üzleti etikát, társadalmi felelősségvállalást, felelős marketinget és tisztességes politikai kommunikációt kutatott és tanított a Budapesti Corvinus Egyetemen. Most megszüntette 1994 óta tartó egyetemi oktatói jogviszonyát.

Remény a daganatos betegeknek: olyan férfit operáltak egy új eljárással, akin nem lehetett segíteni sem kezeléssel, sem pedig a hagyományos műtéti módszerrel. Az úgynevezett radioembolizációs daganatterápiát a Semmelweis Egyetemen végezték. Vendégünk volt Bánsághi Zoltán, a Radiológiai Klinika igazgatóhelyettese.

Vicsek Tamás akadémikus, az ELTE TTK professzor emeritusa Lars Onsager-díjban részesült a kiemelkedő elméleti statisztikai-fizikai kutatásai miatt. A professzor a Google Scholar adatai szerint a kollektív viselkedést kutató tudósok közül a világon a legtöbbet hivatkozott kutató.

Hegedűs Péter ausztrál-magyar filmrendező Lili című alkotása a legjobb dokumentumfilm kategóriában kapott jelölést a Sydney Filmfesztiválon. A film egy 1956 után Ausztráliába menekült, jelenleg 84 éves hölgy, Lili történetét mutatja be.

EGYRE TÖBB KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁS ALKALMAZHATJA A RABSZOLGATÖRVÉNYT ÉV VÉGÉIG

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2019.11.02.


Az utóbbi hetekben több jelzés is érkezett szakszervezetek felé, hogy szeptember óta egyre több cégnél érdeklődtek a munkáltatók, vállalnának-e a dolgozók 400 óra túlmunkát. Ahogy arról októberben írtunk, már körülbelül két tucat autóipari cég elkezdte rábírni dolgozóit a tavalyi rabszolgatörvénnyel bevezetett évi 400 órányi önkéntes túlórázásra, a legfrissebb visszajelzések szerint pedig sok magyar kis- és középvállalkozásról is szó van, ugyanis minél lejjebb helyezkednek el az egyes cégek az értékláncon, annál nagyobb a nyomás – tudta meg a Magyar Hang László Zoltántól, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnökétől.

Van, ahol kifejezetten összekötötték a 13. havi bér kifizetését a túlóra vállalásával, illetve elbocsátásokat is kilátásba helyeztek, de sokszor nem is kell különösebb nyomást gyakorolniuk a cégeknek, mert eleve olyan alacsonyak a fizetések, hogy sokan az egészségüket kockáztatva is vállalják a rengeteg pluszmunkát. Más esetekben pedig azért van szükség a túlóráztatásra, mert a cégek – reagálva az autóipar jövőjével kapcsolatos negatív hírekre – több dolgozót bocsátottak el, mint kellett volna...

MÉSZÁROS LŐRINC NAGYSÁGOS ÚR LOPOTT ADOMÁNYAI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.11.01.


Először úgy indult Mészáros Lőrinc beteg gyermekeknek adott nagylelkű adakozása, hogy nem derülhet ki az adományozó személye. Aztán most már a kommunikációs vezetője nyilatkozik, kinek mennyi pénzt adott az aranyszívű felcsúti gázszerelő, a világ egyik leggadgabb emberének, Orbán Viktornak strómanja. Nagy csapdának hiszik ezt, mert ki merne bármi rosszat mondani egy olyan emberre, aki súlyos beteg gyermekek életét menti meg azzal, hogy százmilliókat ad olyan gyógyszerekre, amelyeket a magyar állam nem fizet ki.

Majdnem úgy fest a dolog, hogy Mészáros Lőrinc az Orbán-rezsim mulasztásait pótolja, mert ha ez valóban egy keresztény állam lenne, akkor nem nézhetné tétlenül magyar gyermekek halálát azért, mert anyagi okok miatt nem jutnak megfelelő gyógyszerekhez. Egy olyan országról beszélünk, amelyben e gyógyszerek árának sokszorosát pazarolják el Orbán Ráchel dilettáns turizmusára és divatszakmai kóklerkedéseire, amely ország milliárdokat adományoz közel-keleti ortodox egyházaknak, amelyek e pénz nélkül is meglennének, ahogy eddig is megvoltak. Ez tiszta hazug propaganda ára. Nem beszélve a közvetlenül hazug propagandára elfecsérelt tízmilliárdokról.

A pénzmosásnak sokféle módja van. Léteznek olyan szervezett bűnözői csoportok, amelyek a pénzmosás egyenesebb, becsületesebb útját választják. S vannak aljasabbak, amelyek beteg gyerekekkel élnek vissza, és a legmélyebb emberi érzelmeket használják ki. Ilyen az, amikor Mészáros Lőrinc, Orbán strómanja, az adófizetőktől (beteg gyerekek szüleitől) ellopott pénzből jótékonykodnak, hogy a lopott pénzt így mossák “morálisan” tisztára. Hogy azt lehessen mondani, Mészáros Lőrinc ugyan korrupció útján jutott a lopott pénzből, de jóra költi, beteg gyermekeknek segít. Ki merne követ vetni rá?

Követ nem kell vetni senkire, de Mészáros Lőrincet Orbánnal és tettestársaival együtt még ugyanígy bíróság elé kellene állítani korrupciós bűncselekmények, lopás, vesztegetés, zsarolás, hatalommal való visszaélés, stb. miatt. Mert a dolog úgy néz ki, hogy ha Mészáros Lőrinc nevén nem lopják ki ezeket a hatalmas összegeket, százmilliárdokat, akkor lenne miből kifizetnie az államnak a súlyos beteg gyerekek gyógyszereit. Feltéve, hogy egy szolgáló, a polgárok érdekében munkálkodó kormányzat működik. De Mészáros Lőrinc lopott pénzből jótékonykodik, méghozzá abból a célból, hogy a lopását ne lehessen morálisan elítélni...

"AZ ELNYOMÓ RENDSZER ODACSAP, HA MEGIJED" - INTERJÚ FEKETE-GYŐR ANDRÁSSAL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: GULYÁS ERIKA
2019.11.02.


Remélem, 2022-től már egy politikai közösségben folytathatjuk - mondta Botka Lászlóról, Hadházy Ákosról és Szél Bernadettről Fekete-Győr András, a Momentum elnöke.

Megmotozták szerdán a NAV nyomozói? 

Nem, semmi ilyen nem történt, bár volt rá felhatalmazásuk. Az irodánkban keresgéltek, majd átmentek a könyvelőinkhez, ahol lefoglaltak ezer oldalnyi dokumentumot. Még februárban eljuttattuk az összes számlát az Állami Számvevőszéknek, elszámoltunk minden egyes forinttal, amit a Momentum a 2018-as parlamenti választási kampányban felhasznált, az utolsó számlát is kitettük a honlapunkra, ennek ellenére az ÁSZ költségvetési csalás gyanújával feljelentett minket. 

Akkor csak az időpont volt meglepetés? 

A sors fintora, hogy pont Vlagyimir Putyin látogatásának napján szállta meg a székhelyünket a NAV. A civilek, ellenzéki pártok, más véleményen lévők vegzálása a putyini Oroszországban megszokott, Orbán pedig hithű tanítványa a diktátornak. Október 13-án a Fidesz történelmi vereséget szenvedett, márpedig, ha egy elnyomó rendszert megsuhint a változás szele, megijed, és odacsap. 

Szóval a vád célja szimplán a Momentum lejáratása? 

Besározás, nyomasztás, tesztelés. Nekünk tiszta a lelkiismeretünk, nincs félnivalónk, nincs takargatnivalónk, és nincs veszítenivalónk. Összezárunk és dolgozunk tovább minden erőnkkel annak biztos tudatában, hogy jó úton járunk. Jöjjenek csak, de 2022-ben jönni fogunk mi is. 

Mit gondol, végigviszik ítéletig ezt az ügyet? 

Vigyék! Veszíteni fognak. 

Hogy jutott odáig a párt, hogy ennyire fontos ellenfele a hatalomnak? Tavaly nem került be a parlamentbe, most pedig 133 helyen képviselőjük, hat helyen polgármesterük van, és Pest megyében a listás helyek több mint 20 százalékát vitték. Milyen belső mozgások történtek a Momentumban és a társadalomban ez alatt a bő másfél év alatt? 

Mostanra nemcsak felnőtt a ‘89 körül született első szabad magyar generáció, hanem több éves politikai tapasztalatot is szereztünk. Végig dolgoztuk az elmúlt két és fél évet, bejártuk az országot Nyírségtől Zaláig, és nemcsak azt hiszik el egyre többen, hogy mi tisztán és tisztességesen fogunk kormányozni, hanem azt is, hogy az egészségügyet, az oktatást, és a környezetvédelmet részesítjük előnyben. A májusi EP választás tétje számunkra a túlélés volt, de sikerült megelőznünk az MSZP-t, a Jobbikot, az LMP-t, és a harmadik legerősebb párt lettünk. Most pedig behoztuk a DK-t is, de a Fidesz - bár egyre közelebb, de - még mindig nagyon sok munkára van tőlünk...

AZ EGYHÁZRA AZ A PAP JELLEMZŐ, AKI AZT SEM TUDJA, KIT TEMET

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2019.11.02.


Bolla Rita írt a Szalonnának egy pénzgyűjtésről. Bolla Ritáról semmit nem tudok, de a hozzászólásai és írásai alapján rokonszenvesnek tartom. Annyira, hogy egy rendkívüli jegyzet erejéig most én szeretnék hozzászólni az ő írásához.

Idézek tőle néhány sort: „Végigfutott rajtam a hideg, amikor meglett a végleges összeg. Nem csak azért, mert ezt egy barátom érte el, és nagyon büszke vagyok rá, hogy ilyen ember, hanem azért, mert egy másik nézőpontból tudok nézni a Magyar Katolikus Egyházra. Mostantól nem csak a Fidesz szócsövét látom benne, nem csak Kiss-Rigó Lászlót és társait, vagy azt a papot, aki azt sem tudta, hogy éppen kit temet, hanem olyan papokat, akik pillanatok alatt egy ilyen ügy mellé állnak, és azokat a hívőket, akik a lehetőségeikhez mérten adakoznak, hogy esélyt adjanak egy beteg kisfiúnak az egészséges életre.”

Kedves Bolla Rita. Majdnem úgy kezdtem, hogy nem akarom kiábrándítani, dehát ez nem lett volna igaz, mert dehogynem. Különben úgy vélem, nincs is rá szükség, egyszerűen csak fel akarom hívni a figyelmét valamire.

Nem néz másik nézőpontból, és főképp nem a katolikus egyházra. Sem a nézőpontja nem változott, sem a katolikus egyház. Lássa csak ezentúl is szócsőnek azt a szervezetet, nem lett az jobb semmivel...

MEGVALÓSUL AZ, AMI ELLEN A RENDSZERVÁLTÁS ELŐTT KÜZDÖTTÜNK, ÉS PONT A FIDESZ VALÓSÍTJA MEG

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2019.11.02.


A közelmúltban jelent meg Dévényi István Hádujudú című könyve, amelyben a konzervatív újságíró annak történetét dolgozza föl, hogy miként válhat egy újságíró, feledve a szakma szabályait, egy médiabirodalom részévé vagy inkább alkatrészévé. A történet fikció, de ráismerünk a valóság egyes elemeire is, ami nem véletlen: a szerzőnek és főhősének vannak közös vonásai. Vajon milyen út vezet a felismeréshez, és hogyan érezhetnek azok, akik a rendszerben maradtak? Ezt próbáltuk tisztázni a vele készült interjúban, amely a szokásoktól eltérően – egymást ismerő kollégákról lévén szó – tegeződő megszólítással készült.

A könyvet olvasva azt éreztem, a megírása egyfajta gyászmunka. Így dolgoztad fel a Fideszből való kiábrándulásodat?

– Amikor elkezdtem írni, már túl voltunk annak a médiavilágnak az összeomlásán, amelyet ismertem. A Magyar Nemzetet és a Lánchíd Rádiót azonnal bezárták a választások után. A Heti Válaszban elhitették velünk, hogy van menekülőutunk, ám ez kamu volt. Nem volt esélyünk, de legalább tudtunk még egy kicsit kínlódni. Aztán elmentem augusztus elsején a Szabad fogás új évadának első felvételére a Hír TV-be, ahol lepattantunk a Valton Security embereiről a bejáratnál. Az volt az a pillanat, amikor bennem megszűnt létezni az a médiavilág, amit ismertem. Ültem otthon a teraszon, nyitott laptoppal, és tényleg nem emlékszem rá, hogyan, de elkezdtem írni.

Tizenhat évesen lettél párttag. Nem léptél még ki a Fideszből?

– Nekem a Fidesz-tagság mellékes. Nagyon fiatal voltam, nagyon lelkes és nagyon igazunk volt, amikor 1989-ben a Fidesz-alapszervezetet megalapítottuk. Aztán már nem voltam aktív. Az, hogy Fidesz-tagként csalódtam-e, mellékes, mert a tagságom olyan, mint a Plútó a Naprendszerben: már el is felejtettem, hogy tag vagyok. Ha véget kell érnie ennek a történetnek, rakjanak ki. Vagy ne. Lépjen ki a párt!

Mi tette be végleg a kaput?

– Az Elios. De akkor még nem volt se megírva, se kinyomozva. Hallottunk róla fideszes körökben, milyen pompás üzleti sikerek vannak. Azt gondoltam, ez nem történhet meg. Addigra, amikorra az orosz közeledés érzékelhetővé vált, már kifelé tartottam a szisztémából. Nekem a tovarisi konyec meghatározó élmény volt. Ezért is lettem jobboldali. A rendszerváltás előtt néptáncosként Nyugat-Németországba jártunk fellépni. Ha az ember Münchenből Sátoraljaújhelyre ér haza, feltesz kérdéseket. Én az kérdeztem, Magyarországról ki lopta el a színeket, az egyéniségeket, miért szomorú mindenki.

Most ugyanúgy feltehetők ezek a kérdések.

– Igen, megvalósul az, ami ellen küzdöttünk. És pont a Fidesz valósítja meg...

A teljes interjút a 168 Óra csütörtökön megjelent számában olvashatják el.

AZ ÉLET NAPOS OLDALA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.11.02.


Van az úgy, hogy az ember egyszerűen szerelmes egy országba, sokat jár oda, aztán eljátszik a gondolattal, milyen lenne hosszabb időt ott élni. Az már ritkább, hogy sikerül a tervet megvalósítani. Irénnek és Gábornak sikerült, így aztán nemrég érkeztek csak haza egy fél év után Krétáról, de a visszatérés csak idő kérdése.

Irén azt mondta, több dologtól is tartott indulás előtt, ám végül a vártnál könnyebben ment a beilleszkedés („kis méregetés azért volt, de aztán mindenki nagyon barátságosan és kedvesen állt hozzánk”), ráadásul sikerült a szinte lehetetlen is: ingatlant bérelni (ráadásul elviselhető áron) a városban – ezt is egy motoros ismerősnek köszönhetően.

„Nagyon kedvesek voltak a helyiek és nagyon jól éreztük magunkat addig is, de igazán egy fél év után kezdtük érezni azt, hogy na, most már befogadtak” – tette hozzá Irén.

A befogadás olyan dolgokban nyilvánult meg, hogy ha problémájuk volt, akkor kölcsönösen segítséget kértek egymástól.

„Sokszor előfordult azt is, hogy reggel kimentem a teraszra és ott volt egy függöny. Másnap egy zacskó citrom. Mindig hoztak valamit” – mesélte Irén...

RENDSZERFRISSÍTÉS

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VASALI ZOLTÁN
2019.10.31.


...A Fidesz hónapokig nyíltan hangoztatta, hogy aki nem a kormánypártok közelében van, nem juthat forráshoz. Gulyás Gergely erről beszélt a Kormányinfón, és Orbán Viktor minimális városlátogatásain is ezt hangoztatta, hátha neki jobban elhiszik. Mindezt pont olyan időszakban, amikor a gazdasági növekedés is lassul, és az uniós források megszerzésének lehetőségei is biztosan korlátozottabbak lesznek. Megdöbbentő az a tény, hogy egy politikailag is árérzékeny választó tömeg nem rezonált már erre az alapvetően megalázó szereposztásra. Pedig a Fidesz főleg a kampányhajrában mindent megtett annak érdekében, hogy ezt a statikus biztonságérzetet erősítse a választókban. Több váratlan fordulat között az egyik legfurább tapasztalata az önkormányzati kampánynak, hogy a Fidesznek még a sport se működött úgy témaként, ahogy korábban megszokhatták. Számára a sok pofon mellett ez lehetett az egyik legnagyobb meglepetés a kampányban. Láng Zsolt a II. kerülettel vagy Wintermantel Zsolt Újpesttel olyan cukiságdömpinget produkált az ősszel, hogy azt egy sima világbajnoki rendezés hangulatával se lehetett volna felülmúlni. Amikor a tapasztalatok közül kiemeljük, hogy a Fidesz tökéletesen kihasználta a támogatottságát, akkor pont az ilyen ügyekben lehet ezt a leginkább érzékelni. A XI. kerületben például a választások előtti héten kerültek ki több közterületre az életvitelszerűen ott tartózkodni tilos feliratok. Olyan kukák mellé, amiket gyakran hetekig nem szoktak üríteni. A rend hangulatát akarták demonstrálni, a háttérben káosszal. Az ilyen pozőrségeket feltehetően egy átlagválasztó is felismerhette.

A Fidesz arra is számíthatott, hogy a két ciklus alatt átalakított közigazgatási rendszer és a közszolgáltatások koncentrációja pont az önkormányzati választások idejére eredményez a fogyasztói körökben is érzékelhető változásokat. Nem csak a migrációs és Soros-kampány fulladt ki 2019-re, de a rezsicsökkentés is. A közművek többségénél a rendszer még működik, de nem fenntartható módon, és a szolgáltatások minősége inkább romlott. A racionális alapon kialakuló választói attitűdök esetében ezek a benyomások meghatározhatták a váltás okait.

Az elmúlt másfél év három választása összeért, és ez megmutatta a korábban zseniálisnak tartott fideszes hatalmi gépezet korlátait. Májusra egyértelművé vált, hogy a migrációval való riogatást már sokszor felülírja a klímaváltozás által naponta kitermelt, beavatkozást igénylő problémák sora. Ehhez képest volt megdöbbentő látni azt, hogy a kormánypártok a nyár végére se tudtak új tematikákat felépíteni. Egyszerűen nevetségessé vált az a jelölt, aki helyben migránsválságról beszél 2019-ben, amikor az aszály, a rossz vízminőség vagy éppen ipari beruházás által okozott, tisztázatlan kockázatok jobban meghatározzák a hétköznapok politikai alapkérdéseit. A Fidesz pont abba a hibába esett saját hazájában, amivel évekig vádolta az Európai Uniót, és ez nem más, mint az elidegenedés. Amit a bulvárfelületen életmód-rivalizálásként élhetünk meg, az az önkormányzati kampányban egyre jobban meghatározta az egyes karakterek hitelességi faktorát. Amikor már Tarlós István is arról mesél, hogy a nyolcvanas években ő is sokat biciklizett, akkor már nem Gréta Thunberg a ciki, hanem a helikopterezés és a szarvasvadászat. A Fidesz ritmusérzékének romlását és magabiztosságának tompító hatását mutatja, hogy Orbán Viktor Tusnádon még erkölcsi katarzisról prédikált a keresztény állam újraszületésénél bábáskodva. Őszre már pártcsaládjának egy kurvázó és kokainozó, kiemelt közösségvezetőjét kellett kizárnia vagy kimentenie a nyilvánosságra került felvételek miatt.

Ez olyan kontraszt, amit tényleg csak vakítással lehetett volna tompítani.
*
A remény, amit a választási eredmény generált ellenzéki oldalon, nem egy valódi politikai közösség kohézióját igazolja. Lehet ezen is tompítani, de van itt, aki a másikról azt gondolja, hogy náci, a harmadikról pedig azt, hogy méregzöld. Sorolhatnánk. A következő két és fél év alapkérdése, hogy az önkormányzati hatalmat elnyert ellenzéki szereplők hogyan élnek a helyi közösségek fejlesztési lehetőségével. Ne felejtsük el, hogy olyan szereplőkkel szemben támasztunk ilyen elvárást, akik az elmúlt években pont helyi hálózataik gyengesége miatt tűntek esélytelennek a Fidesszel szemben. Az ellenzéknek most hirtelen demokratikusabban, átláthatóbban és innovatívabban kéne működnie a következő két évben, korlátozott források mellett is, hogy a váltás az országgyűlési választásokra beérhessen.


ZALAI X-AKTÁK: 82 REJTÉLYES IDEGEN BEFOLYÁSOLHATTA A VÁLASZTÁS

24.HU
Szerző: MOLNÁR ZOLTÁN
2019.11.02.


Várfölde harmadik típusú találkozásokat élt át: október 13-án nem a faluban élők szavaztak tömegével, ezért meg kell ismételni az önkormányzati választást. A két jelölt egymásra mutogat, az eredetileg 150 fős falu kettészakadt, és senki sem érti, ki telepítette be papíron a sok választási migránst. A helyszínen próbáltunk utánajárni a rejtélynek.

Október 13-án rejtélyes idegeneket köszönthettek a zalai dombok közt megbúvó Várföldén.

"A szavazáskor innen is jöttek, onnan is jöttek ezek az ismeretlenek, kocsikkal fordultak értük. Maga szerint bajom lett volna belőle, ha megkérdezem, melyik utcában és melyik házban tetszenek lakni?"

– idézi fel a faluban lakó idős hölgy, miért is dönthetett úgy a Pécsi Ítélőtábla, hogy a településen november 10-én meg kell ismételni az önkormányzati választást. A falu szavazópolgárainak száma ugyanis hirtelen és nagyon megemelkedett.

A valasztas.hu-ról kigyűjtött, 1994-ig visszanyúló adatsor szerint 25 éve még kétszáznál több szavazó élt a faluban, de összhangban a vidék elnéptelenedésével ez a szám az idei EP-választásra 154-re csökkent. Aztán jöttek azok a rejtélyes idegenek: október 13-ára 239-re nőtt a választási névjegyzék alapján a lakosok száma. Hogy hogyan, elsőre rejtélyes, X-akta, de alább közelebb jutunk hozzá...

JAKAB PÉTER A JOBBIK FURCSA FORDULATÁRÓL: „NEM KIDOBJUK, HANEM MEGJAVÍTJUK”

MAGYAR NARANCS
Szerző: FÜLÖP ZSÓFIA
2019.11.01.


Elmarad a Jobbik november 9-i tisztújítója, Jakab Péter visszalépett az elnöki pozícióért való indulástól. Megkérdeztük, mi áll a dolog hátterében.

Jakab Péter október 17-én jelentette be Facebook-oldalán megosztott elnöki szándéknyilatkozatával, hogy indul a párt elnöki posztjáért a november 9-i tisztújító ülésen. Ehhez a munkához 2022-ig, az országgyűlési választásokig kérte a párttársai bizalmát.

Ekkor interjút kértünk tőle, ami el is készült és megjelent a Magyar Narancs legfrissebb számában. Többek között arról kérdeztük, hogyan akar a Jobbikból olyan kormányváltó erőt kovácsolni, amely nem fél az ellenzéki együttműködéstől, sőt, ha kell, dominálja is azt. Emellett szó volt még néppártosodásról, megújulásról, árulókról és hitelességről.

Íme, egy részlet az interjúból.

Magyar Narancs: A szándéknyilatkozatában azt írta, a Jobbiknak az ellenzék és a kormányváltás vezető erejévé kell válnia. Az önkormányzati választás eredményeinek fényében mit gondol, eddig hogyan teljesített a pártja?

Jakab Péter: Alapvetően elég mélyről indultunk, hiszen tavaly áprilisban kaptunk egy nagy pofont, ami annak is köszönhető, hogy magasra tettük a mércét magunkkal szemben. Azt mondtuk, hogy majd mi egyedül képesek leszünk a rezsim lebontására, kormányváltást ígértünk az embereknek, amit aztán nem tudtunk teljesíteni. Aztán jött a pártállam, az Állami Számvevőszék, jöttek az árulók és a fideszes karaktergyilkossági kísérletek. Ha a Jobbik egy átlagos párt lenne, az elmúlt egy évben két lehetőségünk lett volna: az egyik a megszűnés, a másik a besimulás. Ehelyett kitartottunk, és mára mi lettünk a nemzet lelki ereje, amire nyugodtan lehet építeni az ország jövőjét...

„NEM ZÁRKÓZOM EL A POLITIKAI SZEREPVÁLLALÁSTÓL” – PÁLINKÁS JÓZSEF SZERINT SZÜKSÉG VAN EGY SZABADELVŰ-KONZERVATÍV PÁRTRA

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2019.10.31.


Az önkormányzati választás új helyzetet hozott, az összefogásnak becézett alkalmi összeállás máris repedezik, szükség van egy szabadelvű-konzervatív polgári pártra – mondja Pálinkás József, aki nem ugrana el a politikai szerepvállalás elől. Az egykori miniszter, majd a Magyar Tudományos Akadémia, még később az Innovációs Hivatal vezetője egyelőre csak a saját nevében beszél, de Felelős Értelmiség nevű társasága most is aktív: ma délután tartják konferenciájukat a klímaváltozás okairól és hatásairól. A kezdeményezés abból a nyilatkozatból nőtt ki, amelyet még februárban tettek közzé – épp a Válasz Online hasábjain. A Pálinkáson kívül Beer Miklós, Csaba László, Lányi András és Szathmáry Eörs által jegyzett kiáltványhoz ezrek csatlakoztak akkor, közülük többen felszólalnak a mai tanácskozáson...

A TEMETŐ

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: Lajos
2019.11.01.


Fiatal koromban nem értettem, utáltam, kerültem a temetőt. Felesleges, megterhelő epizódnak tartottam. De most, hogy idős emberekkel törődöm, az jár a fejemben, mi lesz (ha lesz) az elhunytak lelkével, tényleg megélik-e azt a boldogságot, hogy visszatérhetnek otthonukba, Földre születésükkor elhagyott országukba? Valószínűleg az örök szeretetben léteznek, hacsak nem maradt valamilyen erős kötődésük, amit nem tudnak elengedni, esetleg ami vagy aki nem engedi őket tovább menni. Mert akkor itt maradnak, tárgyak és emberek közelében, terhelve ezzel az itt élők szellemi légterét, mindenféle komplikációt okozva. Talán jeleket is küldenek, hogy tudassák, „itt vagyunk ám még, nem engedjük át a kedvenc tárgyunk, otthonunk, szeretteink birtoklását nektek, mert az a miénk, ragaszkodunk hozzá!”...

EGÉSZ KÖZÉP-EURÓPA GYORSABBAN GAZDAGODOTT 2002 ÓTA, MINT MAGYARORSZÁG

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2019.11.01.


Nemzetközi viszonylatban nem jelentős az egyenlőtlenség a magyar lakosság vagyoni helyzetében. Ráadásul az elmúlt szűk másfél évtizedben a jelek szerint nem is romlott a helyzet számottevően, néhány régiós országgal ellentétben. Az viszont már nem olyan jó, hogy ezen az időtávon Kelet-Közép-Európában messze nálunk nőtt a legkisebb mértékben a lakosság vagyona.

Átlag vagy medián

Egészen érdekes infografikát tett közzé még a nyáron a direkt ilyen ábrákra szakosodott Visual Capitalist. Az elemzés kiindulópontja a svájci Credit Suisse bank Global Wealth című kiadványa volt, amely mások mellett az egyes országok vagyonát is összesítette, illetve ez alapján kiszámolta, hogy egy átlagos felnőttre mekkora összeg jut. A Visual Capitalist arra csapott le, hogy a sima számtani átlag bizonyos esetekben kifejezetten torz képet mutat. A vagyon tipikusan ilyen eset. Ezért az átlagok alapján közölt toplistát összevetették egy másik középértékkel, a mediánnal...

BARANYI KRISZTINA: AZ ELMÚLT 9 ÉV NEM MÚLHAT EL KÖVETKEZMÉNYEK NÉLKÜL - TELJES INTERJÚ

INDEX / VIDEÓ
Szerzők: DULL SZABOLCS, BAKRÓ-NAGY FERENC, MARCZISOVSZKY MÁRTON, BÍRÓ MARIANNA
2019.11.01.


Ferencváros független polgármesterével, Baranyi Krisztinával élőben interjúztunk az Index stúdiójában.

TÉNYLEG CSURIG TELI KASSZÁKAT ADTÁK ÁT A FIDESZES POLGÁRMESTEREK ELLENZÉKI UTÓDAIKNAK?

444.HU
Szerző: haszanz, SZUROVECZ ILLÉS
2019.11.01.


Megtörtént az átadás-átvétel azokban a városokban és kerületekben, ahol ellenzéki váltott fideszes polgármestert. És azonnal számháború indult arról, hogy mennyi pénz van valójában a kasszában. 

A távozó fideszesek láthatóan összehangolt kommunikációval sorra posztolták ki, hogy milyen jó állapotban adják át a rájuk bízott települést, szinte mindenhol több milliárdos pluszt írva. A Magyar Nemzet a maga módján le is fordította az átadandó üzenetet: ha ennyi pénz maradt a kasszában, akkor egyszerűen nem lehet igaz az ellenzék sikerét megalapozó kommunikáció, miszerint a Fidesz lop.

Az ellenzéki polgármesterek többsége egyelőre időt kér a gazdasági adatok átnézéshez, tart még az átvilágítás. De a sok milliárd jelentős része nem szabadon eltaposolható tartalék:...

ORBÁN: SEMJÉN ZSOLT ÉS A KDNP A NER MORÁLIS ALAPJA - AZ AMERIKAI NÉPSZAVA EZZEL AZ ÍRÁSSAL KÖSZÖNTI A 75 ÉVES KDNP-T, A NEM LÉTEZŐ PÁRTOT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.11.01.


75 éves a KDNP, de lényegében évekkel ezelőtt megszűnt. Semjén Zsolt egy nem létező pártot vezet, amelynek nincs mérhető támogatása, a rokonokon, a szeretőkön és újabban a szexorgiákon használt nőkön kívül élő ember rájuk nem szavaz. Orbán szerint ez a párt mégis sikertörténet, amely sikertörténetből mi most csak azt emelnénk ki, hogy már a párt létrejöttéhez is Serédi Jusztinián hercegprímás, a katolikus egyház vezetője hozzájárulását kérték. Ez a katolikus egyház pártja. Amikor a rendszreváltás után viszonylagos önállóságra tett szert, ketté is szakadt és meg is szűnt.

Semmiféle kontinuitás nincs az egykori KDNP és a Semjén által tarhált jelenlegi KDNP között, amelynek újraalakítása is a Fidesz műve volt. A Fideszbe dezertált egykori árulók hozták létre. A jogfolytonosság egy meghamisított jegyzőkönyvnek köszönhető, de a Legfelsőbb Bíróság döntése alapján helyreállított KDNP első elnöke Varga László, a Fidesz parlamenti képviselője volt, és az újraalapítók is a Fideszben a politizáltak, a Fidesz frakció tagjai voltak. Ez az alakulat a Fidesz bábja. Olyan párt, amelyet egy másik párt politikusai hoznak létre, nem párt, hanem politikai csalás, szemfényvesztés.

Maga Semjén Zsolt is a Fidesz listájáról került a parlamentbe. A KDNP, mint párt korábban megszűnt, két cikluson át nem is volt a parlamentben, támogatottsága tized százalékos értékeket mutatott. A KDNP a Fidesznek köszönhetően került be a parlamentbe, méghozzá úgy, hogy a Fidesz frakciója osztódással szaporodott, és frakciószövetségnek nevezte magát. Minderre azért volt szükség, hogy a katolikus egyház kapjon újra egy pártot, amely részben a hatalom érzetét, másrészt azt a képzetet kelti, mintha bármilyen ellenőrzése vagy kontrollja lenne a Fidesz felett. Semjén találmánya ehhez a “horgony” kifejezés: Orbán és a Fidesz katolikus egyházhoz kötött horgonya a KDNP.

Semjén maga nevezte úgy a KDNP-t, hogy „a katolikus egyház lándzsájának hegye”, mely az egyház és az állam alkotmányos szétválasztásának nyilvános tagadása. Mint ilyen alkotmányellenes, törvénytelen. Semjén és a KDNP a katolikus egyház képviselője a kormányzatnak, hogy világosabb legyen: az ügynöke, akinek feladata nem a magyar polgárok érdekeinek, hanem a Vatikán állam állam által irányított magyar katolikus egyház érdekeinek képviselete. Az erre vonatkozó hamis meghatározások “értékre” cserélik az “érdek” szót, amely éppolyan hamis, mint ezen “értékek” kereszténynek nevezése. ezeknek az érdekeknek és “értékeknek” semmi közük a kerestzénységhez, a demokráciának pedig kifejezett ellentétei...

SZABAD SZEMMEL: JOBBAN ÉLÜNK, MINT 30 ÉVE? - A NÉPSZAVA NEMZTKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.11.02.


Economist 

A Berlini fal leomlásának 30. évfordulóján készített közvélemény kutatás azt állapította meg, hogy a közép-európaiak nagy része elégedett a rendszerváltás óta megtett úttal. De erre meg is van az okuk, hiszen szinte mindenki számára nagyot javult az életszínvonal. A lengyeleknél 81, a cseheknél 78, a magyaroknál 55 százalék gondolja így. A nagy többség helyesli a többpártrendszert, a piacgazdaságot, valamint az uniós és a NATO-tagságot. Azért szép számmal akadnak olyanok, akik nem mentek nyugatra, és úgy érzik, hogy az út szélén hagyták őket. Amúgy a nagyfokú kivándorlásban nem csupán a magasabb bérek játszanak szerepet, hanem az is, hogy odaát jobbak a közszolgáltatások és ritkább a korrupció. Az orvosok és nővérek elvándorlása miatt romlott az egészségügyi ellátás, főleg a kisebb településeken. A Pew azt is megállapította, hogy a politikusokat a közvélemény pontosan olyan cinizmussal figyeli, mint nyugaton. A magyaroknál 71 százalék látja úgy, hogy a hatalmasságok egyáltalán nem törődnek vele. (A franciáknál 76 százalék van ezen a véleményen.) A fejlettebb államokban az elit miatt érzett felháborodás a nacionalisták és a populisták voksait gyarapítja, lásd a Brexitet és Trumpot. Magyarországon és Lengyelországban a vesztesek általában a liberalizmust és a Nyugatot okolják. A szocializmus bukása után a régi vezetésből sokan átmentették magukat, ám pályájuk megtört. Ezt több helyütt is meglovagolták a populisták. Szerintük az igazi függetlenség akkor jött el, amikor ők hatalomra kerültek. Magyarországon a forradalmi antikommunistából lett populista miniszterelnök nyugatellenes retorikával szerez támogatást. Arról beszél, hogy a kisembert védi, akit elnyom a nagyképű liberális elit. Utóbbi szerinte a Nyugatot majmolja, noha az lenézi a bugrisnak tekintett keletieket. Továbbá hogy meg kell újítani a nemzeti és keresztény értékeket. Orbán hozzáteszi, hogy ő pontosan ezen dolgozik. Elutasítja az emberi jogok, a tolerancia és a közmegegyezés liberális értelmezését. Az új tagállamok sokkal kevésbé liberálisok, mint a Nyugat. A magyar rezsim leépítette a fékeket és ellensúlyokat, ideértve a bíróságokat és a médiát. E visszalépések ellenére hatalmas a haladás 1989 óta. A kelet-európaiak még sosem voltak ennyire szabadok, nem éltek ilyen jómódban.

FAZ 

A magyar kormány először csak felfüggesztette az erősen vitatott tervet, most azonban már teljesen visszalépett a közigazgatási bíróságok felállításától. Az idevágó törvényt még az előző miniszter, Trócsányi László terjesztette be, ám bírálók attól tartottak, hogy annak segítségével a Fidesz neki engedelmes bírákat nevez majd ki. Merthogy az igazságügyi tárca igencsak beleszólhatott volna a posztok betöltésébe. Arról nem beszélve, hogy a párt ezúttal is gyorsított eljárással, érdemi vita nélkül verte keresztül a jogszabályt. Az uniós partnerek aggodalommal figyelik a többi közt igazságügy helyzetét, éppen ez volt az egyik pont, ami miatt jogállami eljárást indult az Orbán-kabinet ellen. Egyébiránt a készülő szabályozás belejátszott abba is, hogy Trócsányi végül nem lehetett EU-biztos. Utódja, Varga Judit, aki most bejelentette, hogy ejtik az elképzelést, tagja annak a háromtagú bizottságnak, amely tisztázni igyekszik az ellentéteket az Európai Néppárttal. A megbékélést szolgálja az is, hogy Handó Tünde ott hagyja a Bírósági Hivatalt és alkotmánybíró lesz. Polt Pétert viszont megerősítették tisztségében, noha ellenzéki erők támadják, mivel idáig alig-alig vizsgált ki korrupciós vádakat vezető fideszes politikusok ügyében. 

A jogállam szempontjából veszélyes tervet vont vissza a jobboldali-nemzeti Orbán-kormány, amikor végleg lemondott a közigazgatási bíróságokról. A jogszabályt különösen a Velencei Bizottság kifogásolta, mert a hatalom határozhatta volna meg, hogy kiből lehet vezető bíró az új testületekben, amelyek olyan kényes kérdésekben ítélkezhettek volna, mint a választási eredmény ellen benyújtott panaszok, vagy a kormány hű médiahatóság döntései elleni fellebbezések. Ilyen ügyekben a hagyományos bíróságok gyakran a kabinet szája ízétől eltérő döntéseket hoztak. 2010 óta a magyar igazságszolgáltatás erős nyomás alatt áll. A Bírósági Hivatal zaklatja azokat a bírákat, akik nem hajlandóak beállni a vonal alá. A bírák idő előtti nyugdíjazása is azt szolgálta, hogy lojális utódokkal töltsék be a helyüket.

Az újság sajnálattal állapítja meg, hogy a közelgő brit választásokon a toryknak áll a zászló, noha Johnson nacionalista irányba tolja el a pártot, amikor az uniós kilépéssel igyekszik megteremteni az ország önrendelkezését. A gond az, hogy a nacionalisták nem veszik figyelembe, hogy a távozás mekkora gazdasági hátrányokkal jár majd az ország számára. Ennek oka az lehet, hogy a Brexitnek ott vannak a legelszántabb támogatói, ahol leépült az ipar, lepusztult a környék. Persze ehhez látni kell, hogy a nacionalista mozgalmak mindig azt ígérik, hogy mindenkinek egy csapásra megoldódnak a gondjai, amint kivívják a szuverenitást. Ezért már rengetegen áldozták életüket a világban, ám csak azért, hogy a végén kiderüljön: egy korrupt elitet segítettek hatalomra és az saját meggazdagodására használja fel a lehetőséget. Hogy azután az emberek nem tanulnak a leckéből, annak az az oka, hogy a nacionalista vezérek nem egyöntetűen azt hangoztatják: az ő nemzetük nem olyan, mint a többi. Más, kivételes. A kudarcokért viszont másra hárítják a felelősséget: a kisebbségekre, a sajtóra, idegen államokra. Ha ezek után sem hallgat el az elégedetlenség, akkor jön a börtön, illetve vesznek saját kézbe szerkesztőségeket. A tekintélyelvű populista nacionalizmusnak sokféle válfaja létezik, legyen szó, az USA-ról, Magyarországról, Lengyelországról, Törökországról, Indiáról vagy Brazíliáról, mégis sok benne a közös vonás. A Brexit nagy ellentmondása az, hogy britebbé akarja tenni a briteket, de pont az ellenkezőjét éri el, hiszen az angol nacionalizmusra épít, az pedig igencsak hasonlít a többihez. Pedig okulhatna Észak-Írország példájából, hiszen ott a mostani brit kormányt hatalmon tartó Unionista Párt a protestáns-keresztény ellentétek kihangsúlyozásával tereli el a figyelmet saját melléfogásaikról.

A sajtó után már az Európai Parlamentben is téma, hogy az Európai Bankfelügyelettől minden átmenet nélkül az egyik legbefolyásosabb pénzügyi lobbi szervezet vezérigazgatói székében landolna a magyar Farkas Ádám. Strasbourgban a szocialista frakció egyik tagja vetette fel, döbbenetesnek és felháborítónak nevezve, hogy a bankszektor rendjének egyik legmagasabb rangú őréből egyszer csak az egyik fő lobbista lesz. Hiszen új helyén betekintést adhat a hivatal döntéshozatali rendszerébe, azon kívül kihasználhatja személyes kapcsolatait. Vagyis innentől kezdve a bankok befolyásolhatják a születő uniós szabályozásokat. A példa arra ösztönzi az EU-tisztségviselőket, hogy ne legyenek túl szőrös szívűek munkájuk során és akkor cserében jól fizető állás lesz a jutalmuk. A kérdés azonban az, folytatta a képviselő, hogy ez mennyire tekinthető etikusnak. Az illetékes biztos ugyan válaszolt az ülésteremben, de valójában adós maradt az érdemi felelettel. Ezért a törvényhozó hivatalos panaszt akar benyújtani az európai ombudsmannál.

VÉGTELEN TÖRTÉNET

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.11.02.


Ifj. Lomnici Zoltán a NER egyik külső oszlopa, a CÖF esze, aki közmédiás blogján elmélkedik jó pénzért “A konzervatív Debrecen, mint a nemzeti ellenállás fővárosa” címmel, és nem történeti munkát tesz le az asztalra. Csak utal 1849-re és 1944-re, a gondolatmenet esszenciája a mai vészterhes idő, midőn Budapest elesett, így újra Debrecen töltheti be a konzervativizmus hátországában a kiemelt közigazgatási központ és pertinax acis nemzeti ellenállás új „fővárosának” szerepét.” Csak épp azt nem teszi hozzá, hogy amice. De erről még mesélek.

Ifj. Lomnici Zoltán bevette magát tehát az esőerdőbe, és várja az ellenséget, akit Isten, haza és a degeneráció nevében le kell győznie. Évtizedekig fogja várni, a háborúnak már az emléke is odaveszik, de neki még csattog a protkója, amellyel Lenin fiúkat vacsorálna, ha lennének. De nincsenek. Az se baj, készültségben kell lenni, éberség elvtársak, éberség, sőt, a haza nem lehet ellenzékben. Valami ilyesmi gőzök lehetnek ifj. Lomnici Zoltán fejében, ami az ő baja, de valaki szólhatna neki a haverjai közül, hogy nézzen már végig magán, és gondolja meg, mit is lát.

Ízlelgessük azért ezt a nemzeti ellenállás ideáját, pláne pertinax acis. Régen volt az, úgy Horthy idejében, hogy a tekintetes urak deákul társalogtak, illetve dehogy társalogtak, csak beböfögtek néhány kifejezést kártyázás közben, hogy emelkedettségüket igazolják. Így tett a szentháromság a faluban, a tanító, a kisbíró és a plébános, így nyilvánultak meg Mikszáth és Móricz dzsentri hősei, és már helyben is vagyunk. Ez a pertinax acis egyébként állhatatos küzdelmet jelent, mert én is tanultam latint...

ORBÁN MÁR HARMINC ÉVE SZEREPET JÁTSZIK

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.11.02.


„Orbán érzelemmentesen tud bárkit kikapcsolni és félretenni, ugyanakkor teljesen irracionális módon tud alkalmatlan embereket pozícióban tartani, támogatni, nos ez a személyiségéből fakad, ezek nem előre megtervezett tudatos stratégia részei. Ilyenkor előbújik belőle a spontán érzelem.”- így fogalmazott Kálmán László nyelvész a hírklikk.hu-nak adott interjúban. Azt is elmondta, hogy a kampányban a Fidesz rengeteg hibát követett el, míg az ellenzék elkerülte a legnagyobbat: nem beszélt összefogásról. Kálmán László állítja: az elkövetkezendő időszakban a Fidesz szemforgató módon az együttműködést fogja kommunikálni.

- Nem pszichológus, de azért azt gondolom, hogy a nyelvből, a beszédből lehet következtetni a személyiségre is. Azért kérdezem, mert a miniszterelnök folyamatosan háborús kifejezéseket használ. Mire lehet ebből következtetni?

- Két oka lehet, ami persze eleve csak feltételezés. Az egyik ok: ilyen a személyisége a miniszterelnöknek, és ezt érvényesíti a politikájában is, a másik – ami nem zárja ki az előzőt -, hogy ez egy kigondolt stratégia, már a kilencvenes évek óta az. A mozgósításnak a legjobb eszköze az, ha egyfajta veszélyhelyzetet érzékeltetek, és ennek használatával arra késztetem a híveket, hogy álljanak csatasorba a vezetők, mint vezénylő tisztek alatt. Szóval a harci metaforát arra lehet használni, hogy az emberek aktivitását ébren tartsa. Az aktivitás nem azonnali cselekvést jelent, csak annak érzetét, hogy van tennivaló; muszáj elmenni a választásra, muszáj gyűlölni az ellenfelet…Az a lényeg, hogy ez a retorika működik...