2023. szeptember 15., péntek

ÉRTED MEGYÜNK! - DEMOKRÁCIA NAPI TÜNTETÉS (MA 16.30 - ELVIS PRESLEY TÉR)

ELVIS PRESLEY TÉR, 
A MARGITHÍD BUDAI HÍDFŐJÉNÉL 
- MA 16.30
2023.09.15.


Érted megyünk!
Érted, akinek végleg el kellett köszönnöd kedvenc tanárodtól,

Érted, akinek a tanítás mellett 3 munkahelyen kell dolgozni ahhoz, hogy meg tudj élni,

Érted, akinek végig kell nézni, hogy a gyereked elhagyja ezt az országot,

Érted, akinek nincs esélye hozzáférni alapfokú oktatáshoz,

Érted, akinek az unokájának nem lett végül jobb, mint neked volt régen.
Érted?
Gyülekező 16:30-tól az Elvis Presley parkban, a Margit híd budai hídfőjénél. Innen a Margit hídon át vonulunk a Kossuth térig, ahova nagyjából 18:15-kor fogunk érkezni. Itt RÖVID beszédek lesznek, majd csatlakozunk a Fridays For Future klímatüntetéséhez, a Lánchídon keresztül fogunk vonulni az Alagút túloldalán felállított színpadhoz.
KEVESEBB BESZÉD, TÖBB HÍDFOGLALÁS!
Támogass minket, hogy hallathassuk a hangunk: https://tamogass.ahang.hu/edf2023

A NYOMOR SZÉLE BLOG / HVG: SZABÁLYOKKAL A KRÍZISKEZELÉSBEN

A NYOMOR SZÉLE
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2023.09.15.


A kríziskezelés legnehezebb pontja, hogyan segítsünk úgy, hogy közben aktivitásra ösztönözzünk, ne az un. tanult tehetetetlenséget erősítsük. A “nekünk jár” szemlélet alaposan beépült már a problémába, a “mit teszek én?” felépítése pedig kínkeserves munka.

Ha valakinek szükségleteiben hiánya van, és más azt kielégíti, megoldja, akkor az erősödik meg, hogy “majd megoldja más, hiszen én nem tudom, nincs lehetőségem, nem értek hozzá, én áldozat vagyok”, stb. És az illető, ahelyett, hogy felmérné a saját erőforrásait, lehetőségeit, elvárja a segítséget, és az energiáját arra fordítja, hogy kérjen,újra és újra, elérje a potenciális segítségadókat, ebben az internet szélesre tárta a kaput.

Az Igazgyöngyben évek hosszú sora ment el azzal, hogy közösen, velük, kialakítsuk a fejlesztő segítségnyújtás rendszerét. Kegyelmi pillanat volt számomra, mikor az elején ők maguk jelezték, hogy nem igazságos az adományozásunk, mert sokan becsapnak minket, eladják amit kapnak, aztán újra kérnek, stb. Nagyszerű kapaszkodó volt, mikor ők maguk kimondták, “nem jár” a segítség, annak kell adni, aki maga is próbálkozik a problémái megoldásán. Innen indult el a közösségfejlesztésbe ágyazott adományozás, kríziskezelés is, amit mindig rugalmasan alakítunk, megbeszélünk velük, és persze kínáljuk a lehetőségeket is arra, hogy kapcsolódhassanak az előrelépés egyelőre általunk menedzselt útjaiba.

Mert az akarat is elveszett valahol a túlélési stratégiákban, legalábbis az az akarat, ami az inklúzió irányába mutat. Ezt fel kell építeni, ezek lennének azok a kompetenciák, melyek tudásokból, készségekből, személyiségjegyekből, szociális komponensekből, motiváltságból és attitűdből állnak. De a tudások hiányosak, az iskolarendszer képtelen kezelni ma a társadalmi leszakadást, a készségek fejlesztése is elmarad, a motivációt leginkább a fogyasztói világ szabályozza, a szociális készségek alacsony szintűek, és az attitűd… nos, ez a legbonyolultabb, mindent átszövő elem, ami többnyire ellenünk dolgozik. Egyedül a személyiségjegyek azok, amit félretehetünk talán, de az összes többin folyamatosan dolgozni kell, a változásért.

Dolgozni kell a gyerekekkel az iskolában, de a felnőttekkel is, mert e nélkül a gyerekekre irányuló hatások leamortizálódnak. Fontos, hogy mindezt közösségben tegyük, mert a közösségi szabályok szerinti működés ad erőt ehhez az egészhez.

A szépen kialakított, igazságosnak elfogadott adományozási rendszerünkben tulajdonképpen indirekt eszközökkel ösztönözzük a hozzánk kapcsolódókat arra, hogy képesek legyenek új dolgokra, higgyenek magukban, keressék a lehetőségeket. Mondhatjuk úgy is, hogy mi az elmozdulást támogatjuk. Vagyis, aki nem mozdul, azt nem. És azt, aki igen, azt is csak annyival, ami éppen kell, amiben gyors visszacsatolást kaphat. Vannak pl. “megosztott” támogatások, amihez az illetőnek is hozzá kell tennie, hogy a helyzet megoldódjon. Sokféle megoldási utat dolgoztunk már ki…rengeteg próbálkozás van a mára sikeresnek mondható utak között.

Logikus, egyszerű, és a legtöbb területen alkalmazható is ez így. De nem mindenhol. Vannak, amikor nem szabunk feltételeket. Pl. a gyerekgyógyszerek esetében. Mert nem büntethető egy gyerek az egészségének kockáztatásával azért, mert mondjuk a szülei pénzügyi tudatossága nem megfelelő.

Régóta segítjük ezen a területen a családokat. A probléma megértése annak idején sokkoló volt, egyszerűen felismerhető mintázata volt a kórházba kerülésnek, mert a hónap végén nagyon gyakran nem tudták kiváltani a gyógyszert a beteg gyereknek a tartalék nélküli családok. Amikor elkezdtük kiváltani az orvos által felírt lázcsillapítót és antibiotikumot, szignifikánsan csökkent a kórházba kerülők száma, hogy a megfelelően kezelt betegségek egyéb élettani hatásáról ne is beszéljek.

Aztán lassan bővült a rajtunk keresztül kiváltott gyógyszerek köre, és ahogy lenni szokott, újabb és újabb felismerések jöttek, mert a túlélésben szocializálódott minták itt is próbára tettek és tesznek minket. A gyógyszerkiváltás mellé bejött az edukálás is, mert láttuk, hogy nagyon sok esetben nem megfelelően használják a gyógyszereket. Mindenféle volt, összeöntött szirup, lenyugtatónak használt Nurofen, nem rendeltetés szerűen használt ecsetelő….

Próbáltuk korlátozni a Nurofen-felhasználást, ebben viszont folyamatos együttműködés kellett a védőnővel, háziorvossal. De az egészségügyi ellátás hézagaiban itt megtalálni az optimális pontot, nagy kihívás. Egyszerűen működtethetetlen a folyamatos felügyelete ennek az egésznek a mai rendszerben. Az pedig, hogy ebben hogyan épülhet egy megfelelő bizalom az egészségügyi rendszer iránt, nos, ez ma különösen nagy kihívás.

Aztán bejött az, hogy felíratták a gyerek nevére a felnőtt gyógyszereket is, mert azokat nem váltjuk ki ingyen. Nagyon sokszor kerestük a védőnőt, hogy lecsekkoljuk az Algopyrin, Canesten tényleg a gyereknek kell? Talán mostanra lezártuk ezt a kiskaput…

És ott vannak azok a problémák, melyek a higiénia hiányához köthetők. A rühességet kezelő kenőcs meglehetősen drága, ez fertőz is, minden nyáron visszatér, és gyerekenként 6800 +1500 Ft. Túl sokat költünk rá, harcolunk velük, hogy ne menjenek egymáshoz, ha fertőzött a gyerek, de csak mennek, és sokszor szélmalomharc a megfelelő higiénia megteremtése is. Aki messziről nézi, annak logikus a lépés: nem kell kiváltani. De akkor még tovább fertőz, és ki tudja, mi lesz a folytatás? Most már az idénre remélhetőleg vége, és ezután próbáljuk ezekben az esetekben egyéni hozzájárulással megoldani, de így is nagy kihívás. Mert ha nincs pénzük, nem váltják ki. A gyerek meg szenved.

Nagy szerencse, hogy a patikákkal jó partneri viszonyban dolgozunk. Nyilván patika csak a városokban van, ezért is fontos segítségnyújtás ez is, hogy mi kiváltjuk és kivisszük a gyógyszert a patika nélküli faluba, hiszen nem kell beutazni érte. A felhőben működtetett receptfelírási rendszer sokat segített…. nem kallódnak el a receptek, elég egy telefon, és már tudjuk is ütemezni a munkánkba. Van, hogy segítenek a patikusok abban is, ha van olcsóbb készítmény valamelyik gyógyszerből. Ilyenkor újabb telefon, kérés az orvos felé, hogy azt írja fel, mert nyilván szeretnénk az adományokat a lehető legtakarékosabban és a leghatékonyabban felhasználni.

Szabályozni kellett azt is, hogy meddig fogadunk gyógyszer-kéréseket, mert a munkánk nem csupán ebből áll, a napok tervezhetősége nagyon fontos, és ezzel is próbáljuk az előre-gondolkodás képességét kialakítani. És, hát az is előfordult már, hogy jött a kérés, mi kiváltottuk, majd napokig nem jött fel a gyógyszerért senki az irodánkba. Helyébe pedig a kis falun belül nem viszünk senkinek semmit, azt mindenki meg tudja oldani, hogy feljöjjön érte. Ilyenkor újabb szabályismertetés, megértetés, és jelzés, hogy nem fogunk így segíteni ezután. Legutóbb egy befulladás elleni kúp biztosítása volt nagy kihívás…szerencsére ez eddig még senkinél nem kellett, most pedig sikerült megoldani.

Szóval, most újra átgyúrtuk megint az egész szabályzatot, és a tegnapi közösségi foglalkozáson megvitattuk. Fontos, hogy a közösség elfogadja, magáévá tegye, és értse, mit, miért teszünk bele, ha javaslata van bárkinek, azt is beszéljük át, együtt. Mert az egészségtudatosság kialakítása sem egy önmagában álló terület. Összefügg azokkal a kompetenciákkal, amelyekről fentebb írtam, és amelyek hatással vannak az élet minden területére.

Ebből is látszik, mennyire komplex ez az egész. A változáshoz kell a bepótlás, a segítségnyújtás, az edukálás, és az együttműködés is azokkal a partnerekkel, akik ilyen szinten nem tudnak részese lenni ennek az egésznek. Mindig azon gondolkodom, hogyan lehetne egy olyan rendszert működtetni, amiben így kezelik a problémákat? A mai rendszer csak növeli a szakadékot. A lyukak, hézagok világosan látszanak…. A prevenció pedig így alakulhatna ki. Nem véletlen, hogy ma ezt nem látni.

ÚTSZÉLEN

KLUBRÁDIÓ / ÚTSZÉLEN
Szerző: JÓZSA MÁRTA
2023.09.14.


Útszélen – műsor mindenkinek azokról, akiket magukra hagytak.

A peremre kényszerült emberek gondjairól és az azokat enyhítő lehetőségekről, örömeikről, teljesítményeikről beszélgetünk csütörtökönként az érintettekkel.

Az Útszélen már podcast formában is hallgatható.

Téma: fogyatékos gyerekek gondozása....

„NAGYON EL LEHET FÁRADNI A SÁRKÁNYÖLÉSBEN” – KLINIKAI SZAKPSZICHOLÓGUS KÜLÖNLEGES TERÁPIÁJA

VÁLASZ ONLINE
Szerző: SASHEGYI ZSÓFIA
2023.09.15.Korzenszky Klára, a Klárisok zenekar énekesnője civilben klinikai szakpszichológusként égési sérüléseket szenvedett gyerekek pszichés gyógyításával foglalkozik a Bethesda Gyermekkórházban. A két, látszólag nagyon különböző hivatás az ő pályafutásában organikusan építkezik egymásból. A kórházi kollégákkal végzett heroikus munkáról, a sérült lélek újraépítéséről, a mesék és a zene erejéről kérdeztük a Makám egykori énekesét, aki zenésztársaival együtt holnap a Fonóban, a gyermekpszichodráma és a meseterápia elemeit ötvöző koncerttel ünnepli a Klárisok megszületésének tizedik évfordulóját.


– Nem tűnik annak a tipikus, zabolázatlan művészalkatnak, gyerekkorában inkább önmagához is szigorú kislányként tudom elképzelni. Eltaláltam?

– Rendes, szorgalmas, céltudatos kislány voltam és nem készültem sem pszichológusnak, sem énekesnek, de a középiskolás évekkel jó irányba sodort a sors. Amikor három testvéremmel együtt a Bihari Táncegyüttes tagjai lettünk, az egész család életformájává vált a zene és a tánc, olyannyira, hogy nem lehetett belőle többé kiszakadni. Bár én korábban fuvolistának készültem, hamar beláttam, hogy nem a klasszikus, inkább a népzene irányába kell tovább haladnom. Az Óbudai Népzenei Iskola családias légkörében aztán megtapasztaltam, mennyivel jobb közösségben zenélni.

– Abban, hogy klinikai szakpszichológus lett, mennyi szerepe volt traumatológus édesapjának?

– Bár nem volt tudatos, utólag azt kell, hogy mondjam, valószínűleg nem véletlen, hogy ma kórházban dolgozom, hiszen úgy nőttünk föl, hogy gyakran apukámmal mentünk, ha mentőorvosi ügyeletet tartott, de sokszor látogattuk meg őt a munkahelyén is. Ezáltal egyáltalán nem volt félelmetes, hogy létezik betegség, halál. Azt hiszem, ez meghatározó élmény volt számomra.

– Az ember átértékeli a saját problémáit, amikor szembesül azzal, milyen munkát végeznek önök a Bethesda égési osztályán. Ön, aki foglalkozott olyanokkal is, akik mentálisan egészségesek, de trauma érte őket és olyanokkal is, akik mentálisan betegek. Nem rangsorol ösztönösen az esetek között?

– Mindenkinek a maga problémája a legnagyobb, és nem szabad versenyeztetni ezeket, mert sosem tudhatjuk, kinek mivel nehezebb megbirkóznia. Gyakran azt kérdezik tőlünk, hogyan bírjuk ezt a rettenetesen nehéz munkát. Úgy, hogy a nehézségek ellenére hatalmas sikereket tudunk elérni. Nagy öröm látni a gyógyulás folyamatát, azt, ahogy egy gyerek elkezd újra járni, visszatér a saját közegébe és boldog életet kezd élni. Ez természetesen lassú folyamat, de az a feladatunk, hogy türelemmel kísérjük, támogassuk a betegeinket ezen az úton, és segítsük őket abban, hogy harmonikus, boldog felnőtté válhassanak. Amióta a Bethesdában dolgozom, nekem is beszövi a mindennapjaimat annak a mérlegelése, mi a valós nehézség és mi az, amit magunknak okozunk.

Gyakran visszahúz a földre, hogy súlyos esetekkel találkozom. Ilyenkor ráébredek, hogy értékelni kell az apró örömöket: hogy tudunk levegőt venni és nem vagyunk géphez kötve, hogy tudunk enni és nem kell minket táplálni, hogy meg tudunk mozdulni segítség nélkül is.

Aki ilyesmivel foglalkozik, azt nem kell emlékeztetni arra, hogy legyen elégedett a saját életével. Nagyon sokat tanítanak nekünk a betegeink. Van egy kamasz fiú, aki olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy az élete is veszélyben forgott. Amióta felépült, azt mondja, neki zöldebb a fű és más számít problémának. Olyan is akad, aki azt mondta, borzalmas ember volt, mielőtt baleset érte, de azóta átértékelte az életet. Amikor a sok rosszat át tudjuk fordítani pozitívummá, azt poszttraumás növekménynek hívjuk...

BEZÁRNÁK AZ AUTÓSOKTATÁS KISKAPUIT, DE AZ OKTATÓK SZERINT AZ ÚJ RENDSZER EDDIG CSAK KÁOSZT HOZOTT

TELEX
Szerző: ZÁCH DÁNIEL
2023.09.15.


A jobb átláthatóságot és a csalások visszaszorítását célozza, tehát elvileg a tanulóvezetőknek és a piacnak kedvez, ám egyelőre indokolatlanul sok gondot okoz a KÖKÉNY elnevezésű új, elektronikus rendszer, amelyet szeptembertől minden iskolának és oktatónak kötelező használnia. Mivel az egyszerű webes felületen pontosan rögzíteni kell, hogy ki, mikor és hol gyakorolta az autóvezetést, az oktatók teljesen új munkarendet kénytelenek elsajátítani, miközben a rendszer működése akadozik, mert dolgoznak rajta a fejlesztők.


Figyelmeztető üzenet olvasható a járművezető-vizsgáztatásért, illetve az utánképzésért felelős nonprofit állami cég, a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) honlapján. A tájékoztatás szerint ezen a héten minden este 10 óra és éjfél közt karbantartják az autósiskolák és oktatók számára kifejlesztett, szeptember eleje óta működő Egységes Elektronikus Ügyintézési, Nyilvántartási és Vizsgáztatási Rendszer alapmodulját (a továbbiakban KÖKÉNY), ezért ebben az időszakban nincs lehetőség a tanórák adminisztrációjára, illetve vizsgajelentkezésre. Csakhogy a KÖKÉNY használata kötelező, gyakran van rá szükség, a karbantartások és az oktatók általunk megismert panaszai pedig azt bizonyítják, hogy a fejlesztők folyamatosan javításokat végeznek rajta, noha augusztus végén és szeptember első napjaiban többször, több napon át szünetelt a vizsgáztatás.

Nehézkes adatbevitel, rengeteg panaszbejelentés

Kapitány Tibor, a Több mint jogsi autósiskola vezetője napok óta nem tudja saját iskolájához rendelni magát oktatóként a webes felületen, így az egyik tanulója vezetési kartonját sem tudta érvényesíteni, ezért az illető nem kezdhette el a gyakorlást, pedig korábban sikerült a KRESZ-vizsgája. A KAV telefonközpontja azt mondta Tibornak, hogy rendszerhibáról van szó. Ígérték, hogy megsürgetik a javítást, de cikkünk befejezéséig erre nem került sor. Információink szerint kezdetben, rövid időn belül ezer bejelentés érkezett részben az anomáliák miatt, ugyanakkor a képzéseket érintő bejelentéseket előre sorolják.

A KÖKÉNY célja világos. Szeretnék visszaszorítani az egyre dráguló, jelenleg legalább félmillió forintba kerülő autójogosítvány megszerzésével kapcsolatos visszaéléseket. Bár a felület viszonylag egyszerű, a kontroll szándéka legalább ennyire fontos, egyes oktatók szerint egyenesen a szakma szabadságát korlátozzák ezek a lépések és jelentős adminisztrációs többletterhet okoznak.

Mostanáig olyan alapvető dolgokban is nagy volt az oktatók mozgástere, minthogy ki, mikor és hány kilométert vezetett a vizsgája előtt. Az autójogosítvány esetében minimum 29 órát ír elő a jogszabály, ez alatt legalább 580 kilométert kell megtenni, de a két paraméter olykor nem ér össze, például mert lassan fejlődik a tanuló, nagy a forgalom, vagy a kettő egyszerre. Ezekben az esetekben a tanuló kénytelen pótórákat venni, amelyeket bizonyos oktatók vagy lekönyveltek, vagy ha zsebre dolgoztak, akkor nem, de ilyenkor sem nagyon kellett lebukástól tartaniuk.

A jellemző visszaélések közt álló autóban töltött vezetési idők, le sem adott, de a tanulóval aláíratott gyakorlati órák – és ebből adódóan szintén sok pótóra –, illetve többletköltségek tekinthetők tipikusnak. Eközben az iskolákról elvileg pontosan lehetett tudni, hogy tavaly átlagosan 36 óra után küldték első vizsgára az autós tanulóikat. Egy nyilvános adatbázisból kiderül az is, hogy az egyes iskolákban az előző negyedévben mekkora volt az Képzési Költség (KK), illetve milyen a Vizsga Sikerességi Mutató (VSM), de innen lehet megtudni az országos sikerességi átlagot is, amely a legutóbbi adat szerint 46,48 százalék volt, vagyis a tanulók kevesebb mint fele ment át az első vizsgán...


ORBÁN, SZIJJÁRTÓ ÉS A NAGY VÍRUSBIZNISZ: AZ AUTÓTUNINGOSOKTÓL A NARANCSBŐRKEZELŐKIG

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2023.09.13.A magyar kormánynak köszönhetően a covid alatt több olyan üzletember gazdagodott meg egyik napról a másikra, akiknek korábban csak nem akart összejönni a nagy üzlet. Ehhez kapóra jött, hogy a beszerzésekkel megbízott állami szereplők többször hivatalos felhatalmazást kaptak arra, hogy bármiféle verseny nélkül költsenek el milliárdokat védőeszközökre - maszkokra, kesztyűkre, lélegeztetőgépekre -, valamint oltásokra. A covid és a beszerzések óta eltelt majdnem 3 év, így már az is látszik, hogy a főszereplők mit kezdtek a nagy lehetőséggel. Jöttek, láttak, felvették a pénzt, és eltűntek? Lett-e az első állami milliárdból, tízmilliárdból még több a versenyszférában? Videónkban ennek járunk utána, de lesz más is: például, mutatunk egy újabb bizonyítékot arra, hogy a két legnagyobb beszerző csak látszólag lehetett független egymástól. De bizonyítékokat hozunk arra is, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium egy esetben konkrétan egy autóalkatrész-kereskedő céggel akart leszerződni, hogy hozzon be nekik lélegeztetőgépeket. És elmeséljük azt is, hogy végül miért mehetett füstbe a mesterterv.

MEGAFON A GIMNÁZIUMBAN

FLASZTER / MAGYAR HANG
Műsorvezető: DÉVÉNYI ISTVÁN
2023.09.14.Falubusz helyett Audi? – egy történet a mai Magyarországról, ami nem maradt ki legfrissebb műsorunkból sem. De szó esett az elárverezett gimnáziumról is és a diliházról az Alexandra könyvesboltban – a részletek és vendégeink véleménye kiderül az adásból. Nagy vihart kavart az eset, amikor Erdogan testőrei Budapesten léptek akcióba, a beszélgetés egyik témája így az is volt, hogy verhetik a magyart a török elnök emberei. És végezetül, egyre több a szerencseszerződés.

Akik pedig mindezt átbeszélték Dévényi István műsorvezetése mellett: Markotay Csaba, a Népszava rovatvezetője és Szerető Szabolcs, a Magyar Hang főmunkatársa.

VÉGLEG A PERIFÉRIÁRA SODORHAT MINKET AZ EU KERESKEDELMI HÁBORÚJA KÍNÁVAL

DELLA / 24.HU
Műsorvezető: BAKA F. ZOLTÁN
2023.09.14.Gyorsreagálás Ursula von der Leyen szerdai bejelentésére, amivel a bizottság elnöke tulajdonképpen nyílttá tette az uniós kereskedelmi háborút Kínával szemben. Bod Péter Ákos közgazdász, volt ipari miniszter értékeli a Della rendkívüli adásában a kínai járműipari cégeknek nyújtott állami szubvenció elleni lehetséges uniós intézkedések következményeit, melyek az unión belüli helyzetünkre is hatással lennének, végleg a perifériára szorítva Magyarországot. „Az a félelmem, hogy beleszorulunk egy olyan pozícióba, aminek nincs nagy kifutása” – foglalta össze véleményét a műsorban. Immár nem kérdés, hogy Orbánéknak korrigálniuk kell a kínai iparra alapozott, eleve elhibázott iparpolitikájukat. Bod Péter Ákos lát egy halvány reménysugarat erre – a kormány egy másik területen, Paks esetében épp a napokban mutatott hajlandóságot az irányváltásra.

SZIKRA DOROTTYA SZOCIOLÓGUS: TÖMEGEK SZAKADNAK LE HARMADIK VILÁGBELI MÓDON

VTV SZEGED
Műsorvezető: LAKNER ZOLTÁN
2023.09.09.A mai Magyarországon élve különösen fontos, hogy ismerjük a modern autokráciák, azaz egyeduralmak működését. Ezek közös jellemzője az, hogy nem, vagy nemcsak erőszakkal, fenyegetéssel, adminisztratív intézkedésekkel tartják fenn a hatalmukat, hanem elosztási politikákkal, jóléti intézkedésekkel is tudatosan operálnak. Szikra Dorottya szociálpolitikus, a Társadalomtudományi Kutatóközpont főmunkatársa és osztályvezetője, a CEU oktatója évek óta kutatja nem csak a magyar, hanem a közép-európai országok, illetve a hazaihoz hasonló autoriter rendszerek szociálpolitikáját is, hogy jobban megérthessük, miben hasonlít másokhoz és mely vonásaiban egyedi a magyarországi rezsim gyakorlata. 

Lakner Zoltán nem napi politikáról, mégis közügyekről beszélget vendégeivel, kötetlenül és ami a legfontosabb: szabadon. A műsor célja, hogy olyan témákról szóljon, amikre a folyamatos hírözön alapzaja közepette igazán oda kellene figyelnünk, de valahogy mégsem jut rájuk elég idő, és amik gondolatokat ébresztenek, tanulhatunk belőlük.

SZIJJÁRTÓ: A SVÉDEK NEM SEGÍTIK NATO-CSATLAKOZÁSUK RATIFIKÁLÁSÁT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2023.09.15.


Szijjártó szerint Svédország azt állítja a magyar törvényhozókról, hogy elpusztították a demokráciát, és ez nem segíti követelésük teljesítését. A Politico azonban idézte Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnökét, aki szerint a törvényhozás szeptember közepén elkezdhet dolgozni a svéd csatlakozás ügyén.


Az amerikai üzleti körök vezető lapja, a The Wall Street Journal egyik podcastjában elhangzott a következő információ. Az Egyesült Államok szankciókat tervez olyan egyének és vállalatok ellen, akik, illetve amelyek állítólag tiltott termékeket szállítottak Oroszországba az Ukrajna ellen folytatott háború alatt. Az ügyre rálátó személyek szerint 150 külföldi vállalatot és egyént fognak szankcionálni, mert továbbra is eladtak Oroszországnak számítógépes chipeket, műholdalkatrészeket, drónkamerákat és navigációs berendezéseket. Oroszország az érvényben levő szankciókat olyan közvetítő országok révén kerüli meg, mint Kína, Magyarország, Törökország és az Egyesült Arab Emírségek.

Szijjártó továbbra is keresi a konfliktust a svédekkel

A Politico amerikai portál európai kiadása ismerteti Szijjártó Péter bejegyzését az újabban X elnevezésű – korábban Twitter – közösségi felületen, miszerint Svédország tisztességtelen és igazságtalan vádakkal illeti Magyarországot, és hogy ez ellentmond a svéd NATO-csatlakozási kérelemnek, amit Budapest még nem ratifikált.

A portál külön felhívja a figyelmet a magyar külügyminiszter szóhasználatára, arra, hogy Szijjártó szerint Svédország azt állítja a magyar törvényhozókról, hogy elpusztították a demokráciát Magyarországon, és hogy ez nem segíti a svéd követelés teljesítését. A Politico emlékeztet arra, hogy három nappal a vilniusi NATO-csúcstalálkozó után Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke óvatosan jelezte, hogy a törvényhozás szeptember közepén úgymond elkezdhet dolgozni a svéd csatlakozás ügyén.

Ugyanez a téma vezető hír az EUObserver című brüsszeli hírportál nyitóoldalán, és abból kiderül, hogy Szijjártó az UR svéd közszolgálati oktatási műsorszóró által 2019-ben készített, 10 perces videóklip miatt fenyeget a háború alatti NATO-bővítés megakasztásával.

Az EUObserver szerint a videó semmi olyasmit nem állít, ami ne lenne Európában közismert tény, ennek ellenére csütörtökön a fél Orbán-kormány egycsapásra fegyvert ragadott emiatt. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai főtanácsadója azon mennydörgött a közösségi médiában, hogy a – szerinte a svéd kormány által elfogadott – sokkoló tartalmú videó nyomán, azt látván, hogy ismételten megkérdőjelezik a magyar demokráciát, és ezzel megsértik a magyar választókat, miként fogják majd meggyőzni a magyar parlamenti képviselőket a svéd NATO-tagság támogatásáról. Gulyás Gergely, a kormánypárt egyik vezető képviselője ehhez hozzátette: ha ezt a filmet bemutatják az állami iskolákban, az azt jelenti, Svédország mindent megtesz azért, hogy megakadályozza Magyarországot a NATO-csatlakozásuk ratifikálásában.

Az EUObserver az általa váratlan hajtűkanyarfordulatnak nevezett magyar álláspontváltozásról megkérdezte Vadai Ágnesnek, a Demokratikus Koalíció képviselőjének a véleményét, aki szerint a nemzetközi porondon Magyarországra nézve megalázó, amit Szijjártó művel.

A portál kitér arra, hogy Törökország – a ratifikálás másik halogatója – szintén újabb kétségeket keltett az októberi megerősítést illetően, hiszen azzal a követeléssel állt elő, hogy az Egyesült Államok előbb adjon el neki F-16-os repülőgépeket, amelyek magas technológiai szintet képviselnek. Az EUObserver megfogalmazása szerint Orbán Viktort Recep Tayyip Erdogan török elnök vízhordozójának tartják, és továbbra is arra lehet számítani, hogy Budapest is lépni fog, amikor Ankara végre elhatározza magát. A portál megszólaltatja Jamie Shea volt NATO-szóvivőt, aki szerint Erdogannal most már semmi oka nincs a svéd NATO-csatlakozás halogatására, hiszen a választások lezajlottak, a török elnök begyűjtötte az összes lehetséges pontot az EU-ban a kurdokhoz kapcsolt terrorizmust illetően, és növelte saját hitelét a muszlimok körében. Erdogannak arra sincs oka, hogy elnyerje Putyin tetszését, amikor az orosz elnök következetesen visszautasítja a török államfő diplomáciai vívmányának tekintett fekete-tengeri gabonamegállapodás felújítását – teszi hozzá Jamie Shea.

Illiberális homofób rezsimek a Demográfiai csúcson

Novák Katalin a családok szabadságharcáról szólt nyitó beszédében, miközben az Orbán-kormánynak a 2011-es 1,26 százalékról 2022-ig 1,52 százalékra sikerült emelnie a nők átlagos szülésszámát, amihez eurómilliárdokat adtak ki családtámogatásként, az viszont csaknem kizárólag a közép-, illetve felsőosztálybeli családok számára érhető el – állapítja meg a bécsi Der Standard budapesti tudósítása a tegnap kezdődött demográfiai csúcsról, amelyre az olasz miniszterelnök, a bolgár és a szerb államfő mellett – idézem – olyan illiberális és homofób rezsimek különböző képviselőit hívták meg, mint Tanzánia, Törökország, Katar vagy Bahrein.

A tudósító szerint komoly kutatók tartózkodnak annak megítélésétől, hogy fennáll-e összefüggés a szelektív pénzeső és a gyermekáldás között. Az ilyen rendezvények – írja a Der Standard – annak megmutatására hivatottak, hogy milyen nagy nemzetközi tekintélynek örvend az autokrata Orbán, aki a demokratikus Nyugaton és az EU-ban viszont elszigetelődött, korrupt kormányzása és oroszpárti áskálódása miatt.

CSALÁDI CSÚCSOT RENDEZETT CSELÉDORSZÁG (ORBÁN VIKTOR BESZÉDE - DEMOGRÁFIAI CSÚCS)

DAVE VILÁGA
Szerző: DAVE
2023.09.15.Demográfiai csúcs a neve Orbán Viktor és a NER cselédcentrikus eseményének. A miniszterelnök beszédet is mondott a cselédcsúcson. 

GYERMEKSZÜLETÉS ÉS HÁZASSÁGKÖTÉS ZUHANÓREPÜLÉSBEN - MIÉRT ILYEN ROSSZAK A HAZAI ADATOK?

MÁSRÉSZRŐL / KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: RÓZSA PÉTER
2023.09.11.A gyermekszületések mellett a házasságkötések száma is zuhanórepülésben van a KSH számai alapján. Aggasztó a 15 évesnél idősebb népesség családi állapotának változása - a 30 évvel ezelőtti adatokhoz képest ma már kevesebb pár köt házasságot, és több házasság végződik válással. A kedvezőnek nem mondható statisztika mögött a nők csökkenő társadalmi megbecsültsége, a "lakhatási szegénység", a célzott állami támogatás hiánya - általánosságban véve pedig a probléma hibás kezelése - állhat. Van, aki szerint a torz és erőszakos elvek alapján működő családtámogatás lehet az egyik indoka annak, hogy egyre kevesebb gyerek születik, és a kapcsolatok sem tartósak. Mások szerint a nők társadalmi megbecsültsége itthon egyre lejjebb kerül, esélyegyenlőségről pedig szó nincs. A Másrészről 2023. szeptember 7-i adásában Rózsa Péter Murinkó Líviával, a KSH Népességkutató Intézetének tudományos főmunkatársával beszélget a magyar demográfiai viszonyokról.

MILYEN HATÁSOKKAL JÁRHAT A STÁTUSZTÖRVÉNY? FELMONDÁSI HULLÁM NÉLKÜL IS SÚLYOS LEHET A HELYZET

PORTFOLIO
Szerzők: VÁRADI BALÁZS, KREKÓ JUDIT, LACZKOVICH ANNA
2023.09.14.


Az Országgyűlés nyáron a jelentős ellenkezés dacára elfogadott egy, a pedagógusok státuszát újraszabályozó törvényt, az ún. „státusztörvényt”. A törvény a pedagógusokat a közalkalmazottiból egy újonnan létrehozott, a rendőrökére emlékeztető köznevelési foglalkoztatási jogviszonyba tereli át. Az új szabályok talán megkönnyítik a tankerületi tisztviselők oktatásszervezési munkáját, viszont tovább szűkítik a tantestület autonómiáját, tovább növelik a pedagógusok terheit és lényegesen megnyirbálják a munkájukkal kapcsolatos szabadságukat: aki a törvény hatálya alá esik, az többlettanításra kötelezhető, átvezényelhető lesz. Bár az elfogadása kész tény, hatályba csak most lép majd: az új státusz elutasításáról most szeptemberben dönthetnek a tanárok, és az 2024 január elsejével lép életbe.

Vajon mit tud a közgazdász előrejelezni arról, mi lesz a változtatás hatása? A jövőről adataink még nincsenek, az tény. Egy-két, korai és részleges megfigyelésből, vagy akár a Miután felmondtam blog anonim beszámolóiból veszélyes lenne kiindulni.

A 2021-gyel végződő időszak pedagógus-foglalkoztatási trendjeit Varga Júlia oktatásgazdász remek, alapos cikkben tekintette át – de az a múlt. Amihez ezen kívül még nyúlni tudunk, az a némileg hasonló változtatáson átesett társszektor, az egészségügy számai. Ezekhez hozzá tudjuk tenni az azóta gyűjtött, 2022-es adatokat, és támaszkodhatunk még, kellő óvatossággal, a HR területen dolgozó, a munkaerőpiacra anekdotáknál szélesebben rálátó kollégák tapasztalatára...

CSÁNYI VILMOS: KÖNYÖRGÖK, NINCS ELLENSÉG

SZABAD EURÓPA / INTERJÚ
Szerző: LAMPÉ ÁGNES
2023.09.15.


Az etológusprofesszor szerint a társadalom most jutott el oda, hogy felfogja: bevezették a kapitalizmust. Mészáros Lőrincnek is lehet jachtja, ha van rá pénze. Az, hogy törvényesen szerezte-e, vagy sem, az egy másik kérdés. Ha nem, akkor olyan jogszabályok kellenek, amelyek orvosolják a helyzetet.Janka kutya minden interjúját végighallgatja?

Igen, szereti a társaságot. Bár most épp az zavarja, hogy magára figyelek, és nem rá.

Ilyenkor segít egy jutifali?

Igen, bár ez inkább egyfajta féltékenység, érzelmi alapon működik.

Az emberi viselkedést is vizsgálja, erről szóló gondolatait évtizedek óta idézik mindenfelé.

Örülök neki.

Az egyik klasszikus: „A hit kérdéseiben nem lehet valakit meggyőzni. A hit olyan konstrukció, aminek nincs szüksége bizonyítékra.” Ez politikai üzenetekre is igaz?


Ehhez vissza kell kanyarodnunk a hiedelmekhez. Azokon keresztül ugyanis olyasmit hiszünk el a társadalomról, ami értéket ad nekünk vagy annak a csoportnak, aminek a tagjai vagyunk. Régen alakultak ki azok a szociális viselkedési formák és szükségletek, hogy egy húsz–ötven főből álló csoportot egy cél érdekében össze kell tartani és vezetni kell. Már a csimpánzoknál is volt alfahím, ez nagyon ősi, több millió éves történet. Eleinte a vezetőt a fizikai erő, később a leleményesség és a furfang, majd a nyelv megjelenésével a rábeszélőképesség alapján választották. Igaz, a tömeget csak olyan cselekvésre lehetett rábeszélni, amire magától is hajlandó.

Előfordulhatnak olyan egyéni érdekek – mint a megélhetés vagy a lakhatás nehézségei –, amelyek ellentétesek a tömeg érdekeivel.

A tömeg elképzeléseiben valóban sok, a mindennapi élettel kapcsolatos szempont létezik. De a hiedelmek miatt – miszerint az egésznek van értelme – elfogadjuk, hogy időnként valami rossz is történik, ahogy azt is, hogy a vezető nem képes mindig tökéletes megoldást nyújtani, de az adott helyzetben mégis a legjobb iránymutatást adja. Ebben nincs racionalitás. Az ember hajlandó alárendelni magát, és elfogadni a főnököt, függetlenül attól, hogy mi véleménye a történésekről.

Ez a szemlélet képes családtagokat, évtizedes barátokat, szomszédokat is egymás ellen fordítani? Hiszen az orosz–ukrán háborúban ezt látjuk.

Igen, és nagyon egyszerűen működik. Az emberi szerveződések, a barátságok és összefonódások fölött ugyanis egy magasabb szint húzódik, ami arról szól, kikhez tartozom igazán. És ez nem a szomszédot jelenti, hanem azokat az embereket, akikkel a hiedelemben osztozom: ugyanolyan vallásúak vagy ugyanazt a politikai irányzatot és nézetet képviselik.

Ezért képes ölni is?

Igen. Az ember az egyetlen, aki képes feláldozni magát azért a csoportért, amiről elhiszi, hogy a tagja. Ha valakit behívnak katonának, tisztában van vele, hogy esetleg nem jön vissza. Mégsem tüntet és nem tiltakozik ellene.

A politika által kreált, akár fiktív ellenségekről szóló üzenetek is ezért működnek?


Igen. A közösség tagjai a csoportért mindent megtesznek: harcolnak Brüsszellel, migránsokkal. Közben kialakítottak egy hárommilliós tömeget, amelyik hisz abban, hogy bizonyos történések elfogadhatók. Létezik egy számukra tökéletes vezető, aki mindent tud, mindent lát és mindent megold. Az pedig, hogy néha előfordulnak kellemetlenségek, az élettel jár.

Felülírja azt a kellemetlenséget is, hogy minden a sokszorosába kerül, és kétezer forint egy kiló paradicsom?

Igen, az emberek ezt tudomásul veszik. Azok, akik le akarják váltani ezt a társaságot, azt hiszik, hogy apró kis érdekek mentén kell támadni. Az, hogy drága a paradicsom, és hogy kinek mennyi a fizetése, nem érdekli az embereket. Az igen, hogy mi a közös cél, és mihez vagy kihez tud tartozni. A szocializmus rengeteg embernek okozott közvetlen kárt: elvették a házát, vagyonát, kirúgták az állásából, a gyerekét nem vették fel az egyetemre, sorolhatnám. Tízből legalább három-négymillió sértettje volt annak a rendszernek. Aztán amikor jött a rendszerváltás, a baloldal azt mondta: ilyen a történelem, most majd más lesz. De ez nem így működik. Elég csak hivatkozni arra, hogy akkor bántották őket, ez már összerántja a társaságot. Ezt nem kell észérvekkel is alátámasztani, mert hit kérdése. A másik oldal pedig esik szét, mert nincs senki, aki egy ilyen közös célt vagy narratívát fel tudna mutatni. Bár abszolút nem valószínű, de ha ez a rendszer szétesne, és valaki azt mondaná, hogy ő képes megszervezni az államot, az esetleg változtatna a helyzeten. De az is hiedelemalapú lenne.

Az Isten-haza-család üzenet is hiedelemalapú?


Igen, ezek az ügyek abszolút ilyenek. És egyik elem sem racionális...

IVÁNYI GÁBOR: MIRE KELL A TŐLÜNK ELRABOLT PÉNZ? A FERIHEGYI REPÜLŐTÉR MEGVÁSÁRLÁSÁHOZ, VAGY OLYAN LUXUSHOZ, AMELYBEN EGYESEK BŰNÖS MÓDON ÉLNEK?

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2023.09.15.


Most már az alapnormatíva teljes összegét elvonja az adóhatóság Iványi Gáborék intézményeitől. Az iskolákban felmondási hullám kezdődött. A lelkész lát esélyt arra, hogy a drámai helyzetben pozitív kimenetelű tárgyalások induljanak a kormánnyal.

Végveszélyben Iványi Gáborék – írtuk a múlt hónapban, amikor arról számoltunk be, hogy az adóhatóság 175 millió forintot, az alapnormatíva nagy részét elvonta az Iványi Gábor lelkész vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és Oltalom Karitatív Egyesület intézményeitől. A helyzet azóta tovább romlott. Ebben a hónapban ugyanis – tájékoztatta lapunkat a lelkész – egyetlen fillér sem érkezett, az „egész alapnormatívát elvitte az adóhatóság”.

Iványi Gábor hangsúlyozta, hogy sok más állami intézmény, kórház is eladósodott, ami nem a rossz gazdálkodás, hanem az elégtelen finanszírozás következménye. „Állami feladatokat látunk el. A legszegényebbek között dolgozunk, iskoláinkba többségében olyan gyerekek járnak, akik csak nálunk esznek meleg ételt, vagy olyan sajátos nevelési igényűek, akiket máshol nem is vállalnak. És ott vannak még a hajléktalanok, az öregek, a betegek… Nem tudok mást mondani, embertelenség, amit velünk művelnek. Semmi nem indokolja ezt az eljárást, égbekiáltó gazság” – jelentette ki.

A lelkész sosem vitatta, hogy komoly köztartozásokat halmoztak fel, ennek azonban egyetlen oka van: még mindig nem kapták vissza egyházi státuszukat. Ennek elvételét a magyar Alkotmánybíróság és a strasbourgi emberi jogi bíróság is jogsértőnek nevezte. Az egyházi státusszal járna az a kiegészítő normatíva, amelyhez a testvérközösség hosszú évek óta nem jut hozzá. Iványi Gábor számításai szerint

az állam legalább 12 milliárd forinttal tartozik nekik...

NOVÁK MEGTAGADTA TRANSZGENDER MAGYAROK LÉTEZÉSHEZ VALÓ JOGÁT - ÚJABB NÁCI ALAPVETÉS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.09.15.


Novák Katalin köztársasági elnök a Demográfiai Csúcsnak nevezett nemzetközi szélsőjobboldali propagandarendezvényen bemutatta „A magyar családok 12 pontja” című kiáltványát, amelynek második pontjában megtagadta transzgender magyarok létezéshez való jogát. Novák 12 pontjának második pontja így szól: „aki kislánynak született, nőhessen fel lányként, aki kisfiúnak, fiúként”. Mindenkinek olyan neműként kell felnőnie, ami születéskor a biológiai neme. Novák nem köztársasági elnöke azoknak, akik transzgendernek születnek, és a létezéshez való jogukat is elvitatja.

Maga az iromány szörnyszülemény, tele hazugságokkal és demagóg ripacskodással. Versenyképes köznevelést követel Novák, egy olyan kormány kiszolgálójaként, amely tönkretette az oktatást. Az Orbán-rezsim – a „demográfiai csúcs” hazugságaival szemben – egy demográfiai katasztrófa. Tömeges az elvándorlás, hamarosan annyi magyar lesz, mint a II. világháború után, amikor a Horthy-rendszer halálba küldött egymillió embert. A Kádár-rendszerben nőtt a létszám. A magyar iskola betanított munkásokat termel, ezért kéne szülni? Vendégmunkások helyett magyar rabszolgákat?

Novák arról beszél, hogy magyar szülők magyar gyereke, szülessen bárhova, „lehessen magyar”. Más nem is lehet, mert aki magyarnak született, az magyar. Ki akadályozza ezt meg? Azt viszont Novák fasiszta állama megakadályozza, hogy akinek elég volt a tisztességből, hogy égjen az arca és szégyenkezzen Orbán, Szijjártó, Novák és a többi paprikajancsi miatt, az megszabadulhasson, mert a létszám miatt ki sem lehet iratkozni, hiába vándorolt el az ember.

A bizonyítási kényszer miatt túlhajtott megfelelési vágy a „család” tematika túltolásának olyan extrém szintjét valósítja meg, amelynek során Novák már olyanokat beszél, hogy „a szabadságharcos családok azonban nem hagyják magukat, nem adják a templomot és nem adják az iskolát, vissza fogják venni mindazt, ami a családoké”. A templom a családoké? Nem családos már nem is mehet a templomba? Az iskola csak a családoké, nem az egyedülállóké is? Nem beszélve a szinglihordákról. Létezhet még az, aki nem felel meg Novák családideáljának? Vagy mindenki legyen Novák?

Szabadságharcos családok? Talán még nem kell fegyvert is viselniük. De ez semmi ahhoz a náci alapvetéshez képest, amit Novák a 12 pontjában előad, elvitatva egy kisebbség létezéshez való jogát...

...Képmutatóan hamis az a megfogalmazás, amely arra utal, mintha bármi veszélyeztetné azokat a lányokat, akik lányként akarnak felnőni, vagy azokat a fiúkat, akik fiúként akarnak felnőni, hogy a születési biológiai nemüknek megfelelően nőhessenek fel. Novák úgy fogalmazott, mintha a „nem-transzneműek” jogát kellene megvédeni ahhoz, hogy „nem-transzneműként” nőhessenek fel. De őket ebben senki és semmi nem veszélyezteti. Ehhez való jogukat senki nem vitatja el. Jogvédelemre ott van szükség, ahol a jogot megkérdőjelezik. Ezek pedig a transzneműek egyenlő jogai.

Novák 12 pontja kizárja, hogy egy transznemű transzneműként nőhessen fel, mindenkinek a születési biológiai nemével kell azonosulnia, akkor is ha nem azonos azzal. Magyarországon kívül már csak ősközösségben élő törzsek nem fogadják el azt, hogy valakinek más legyen a lelki nemi identitása, mint amilyen testbe született. Civilizált országok ezt már nem sorolják sem a mentális zavar, sem a fizikai betegségek kategóriájába, miközben a létezését elismerik, és születési adottságnak tekintik. Az ezzel való azonosság jogát civilizált országokban nem vitatják el senkinek...

SZIJJÁRTÓ RIVALLÓT KÜLDÖTT A SVÉD KÜLÜGYMINISZTERNEK – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.09.15.


A hazai közönségnek játszik


Szerinte iskolai tananyaguk részeként súlyos vádakat (Magyarországon a demokrácia 2010 óta lassanként megszűnt; Orbán Viktor átlépett minden határt) és hamis információkat terjesztenek a svédországi iskolákban a diákoknak. Érdekes, az orosz tankönyv esetében nem volt ekkora a hiszti.

Még itt: Szele Tamás: A tankönyvi példa – lássunk tisztán!

Titokban fogadta a kormány a kínai kormányzót, aki ujgurok és muszlimok százezreit tartja koncentrációs táborban

Európa más részein nem fogadták.

Két strasbourgi perben is elmarasztalták Magyarországot

Az elmúlt két évben többször is hozott elmarasztaló ítéletet a strasbourgi bíróság a magyar állammal szemben.

Orbán Viktor megszerette a franciákat


A Budapest Airportot is velük veheti meg. Win-win szitu: a franciák üzletet, a magyarok szalonképes uniós barátot is szeretnének.

Torkuk szakadtából dalolnak


“Orbán: Az árspekuláns multikkal szemben fel kell lépnünk”.

Így fonódnak össze a magyar kormány és a román szélsőjobb üzenetei

A romániai szélsőséges AUR, valamint a Fidesz legkevesebb öt, egymásnak megfelelő dezinformációs narratívát használ. Ezek a narratívák megfelelnek a Kreml propagandájának.

Mészáros Lőrinc cége Törökországban nyithat új távlatokat a vasútépítésben


Szijjártó Péter a felcsúti dollármilliárdos cégét nemzeti bajnoknak titulálta.

A város, ahol mindenki fél

A lakók a bűzös gázoktól, a fejesek meg az újságíróktól.

Keszthelyi uniós pénzek: négy gyanúsításból egy vádemelés


Keszthely fideszes vezetése a 2010-es évek végén a városi beruházások nagy részét egyetlen cégre bízta, annak ellenére, hogy tulajdonosainak korábban már csődbe ment egy vállalkozása, sőt egyikőjük szerepelt a 10 millió forintot meghaladó adótartozók listáján is.

Tanévkezdés előtt, egyetlen nap alatt szűnt meg a nappali tagozatos általános iskolai oktatás egy józsefvárosi iskolában

Az iskolát fenntartó Belső-pesti Tankerületi Központ azt közölte: augusztus 30-án “észlelték” a tanulók létszámának drasztikus csökkentését, ezt követően értesítették a szülőket a fennálló helyzetről.

Itt kell élj, hogy elhidd…

Dzsudzsák Balázs gyöngypora

A TV2 megint túlnyalta magát. A vizsgálat indult, az eredmény kétséges.

PÉNTEKTŐL JELEZHETIK A PEDAGÓGUSOK, HA NEM ÍRJÁK ALÁ AZ ÚJ SZERZŐDÉSÜKET

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2023.09.15.


A pedagógusok péntektől nyilatkozhatnak arról, ha nem akarják aláírni a 2024. január 1-től hatályba lépő új szerződésüket. Ezt megtehetik egészen szeptember 29-ig. Akik már nyáron elmentek a közoktatásból, azok nem kaphattak végkielégítést, így nagyon valószínű, hogy sokan megvárták a szeptemberi időszakot.

Abszurd a helyzet, mert így sok tanár elkezdte a tanévet, aztán szeptember közepén bejelenti: nem akarja folytatni a munkát. A tantestületek jobb esetben már előzetesen felmérték, kivel számolhatnak, és kivel nem az őszi és a tavaszi félévben. A távozó tanárok végleges létszámáról majd szeptember végén lesznek megbízhatóbb adataink.

Arról, hogy hogyan jutottunk el négy hónap alatt a státusztörvény elfogadásáig, ebben a cikkünkben írtunk, azzal pedig, hogy mi a lényege a pedagógusok új életpályájáról szóló törvénynek, azaz a státusztörvénynek, és miért tüntettek ellene, itt foglalkoztunk.

Valószínűbb, hogy több tanár kivár szeptember végéig

Logikusnak tűnne, hogy a legtöbben már az első napon, azaz 15-én jelzik, ha nem akarják aláírni az új jogállásukat. De információink szerint reálisabb az, hogy amíg lehet, azaz szeptember 29-ig kivárnak a tanárok. Ennek az is lehet az oka, hogy így az iskolavezetés vagy a tankerület is később szerez tudomást a távozásról, ezért talán a pedagógusoknak kevesebb ideig kell a retorzióktól tartaniuk.

De az is lehet a kivárás mögött, hogy a tanárok abban bíznak: talán még a hónap végéig történik valami változás, ami miatt mégis maradnak a közoktatásban. És persze az is elképzelhető, hogy valaki még tényleg nem tudta eldönteni, mit csináljon. Ráadásul információink szerint sok iskolában még a hét közepén sem kapták meg a tanárok a tájékoztatást az új munkaviszonyukról, miközben ez alapján kellene döntést hozniuk. Az oktatásban dolgozóknak a státusztörvény alapján írt új szerződésüket szeptember 15-ig kellett megkapniuk.

Péntek délután folytatódnak az oktatási tiltakozások is: a „Demokrácia Napi” tüntetésen a tervek szerint a Margit hídon keresztül a Kossuth térre fognak vonulni a demonstrálók, ahol rövid beszédek lesznek. Ezután a Fridays for Future megmozdulásához csatlakoznak majd a tüntetők, ahol rövid, klímatematikájú beszédek lesznek. A budapesti tüntetéssel egy időben több külföldi városban is lesznek szimpátiatüntetések, például Londonban, Brüsszelben. A budapesti tüntetést a Telexen élőben fogjuk követni...


… MI A VÉGSŐ CÉLJA, MERRE TART EZ A FIDESZES ÜDVTÖRTÉNET ALÁ RENDELT MAGYAR TÖRTÉNELEM? MI LESZ VAJON A VÉGE: MEGVÁLTÁS VAGY ELKÁRHOZÁS?

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2023.09.14.


Amikor a sok-sok egyedi esemény és történés a kontinuitás folyamába, azaz valamiféle egységbe rendeződik, a megannyi story historyvá válik, vagyis a különálló történetekből történelem lesz. Amikor pedig a történelem menete egy magasabb, transzcendens értelem alá sorolódik, ahol a kezdet és a vég e magasabb egységből tekintve „logikusan” összeér és egymást értelmezi, azt üdvtörténetnek nevezzük. A zsidó-keresztény hagyományban, még ha a zsidóság nem is használja ezt a kifejezést, de persze a történelem menetét a zsidó hagyomány is Isten szándékától függő egységként értelmezi, s az események menetét pedig a célhoz vezető útként, az üdvtörténetnek van kezdete és van vége, van irányultsága, s vannak kiemelkedő csomópontjai, amelyek értelmezhetővé teszik az azt megelőző és az azt követő idősíkokat. A zsidóknál ilyen például a törvényadás ideje, a kereszténységnél ilyen a Jézus-esemény.

A fentiek alapján rettenetesen érdekelne, miként értékelte Erdő Péter Orbán kötcsei megnyilatkozását, amikor a miniszterelnök a tőle immár megszokott és mindennapossá vált apokaliptikus látomásában mintegy átírta az üdvösség történetét, azt a kinyilatkoztatást téve, hogy 2034-ig kívánja őrizni e világi és e világon túlra is üzenetet hordozó hatalmát. A fideszes üdvtörténet szerint tehát az Orbán-esemény lenne a történelem új centruma, amelyhez képest van „előtt” és van „után”? S mi a végső célja, merre tart ez a fideszes üdvtörténet alá rendelt magyar történelem? Mi lesz vajon a vége: megváltás vagy elkárhozás? Magam, bár nem vagyok beavatott, sejteni vélem a kérdésre a választ, s talán nem vagyok egyedül ezzel a tényleg valóságos és egyre inkább fenyegető félelmemmel.

Egyben viszont rettenetesen reménykedem: Orbán „után” nem az „örök visszatérés” tanának nietzschei megismétlődése fog bekövetkezni.

VÉGRE A KORMÁNY IS BEISMERTE, HOGY TARTHATATLAN AZ IDEI 15 SZÁZALÉKOS INFLÁCIÓ

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.09.15.


„Ha úgy vesszük, három műszakban dolgoznak az infláción: a reggeli műszakban a jegybank az infláció csökkentéséért tesz, a délelőttiben a kormány is, ám ez utóbbi a délutániban már – képletesen szólva – dobálja a benzines palackokat” – jellemezte az infláció elleni állítólagos harcot Katona Tamás. A Központi Statisztikai Hivatal korábbi elnöke szerint ezzel is régóta be vagyunk csapva. Azzal kapcsolatban kerestük, hogy a szerdai kormányinfón közvetve elismerték, nem lesz tartható a 15 százalékos idei infláció. Habár általában a magasabb inflációnak köszönhetően gyarapodni szokott a költségvetés bevétele, most ez nem így van: a tervezettnél mintegy 600 milliárddal kevesebb áfa- és jövedéki adó áramlik be az államkasszába, köszönhetően a tíz százalékos fogyasztás-bezuhanásnak. Ilyenre nem volt példa még a 2008-as válság idején sem – hívta fel a figyelmet a szakértő.

„A törvény pontosan meghatározza, mekkora infláció, illetve a nyugdíjas vásárlási kosár mekkora mértéke esetén jár a novemberi nyugdíjkorrekció" – mondta Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón a novemberi nyugdíjkorrekció kapcsán. Egy kérdésre nem cáfolta, hogy várhatóan 18 százalékos lesz az idei infláció, ami meghaladja a törvényben előírt 15 százalékos mértéket. Ez változást jelent a kormány kommunikációjában, hiszen eddig egyszerűen nem voltak hajlandók tudomásul venni a realitásokat, a szakértők véleményét, de még a Magyar Nemzeti Bank prognózisát sem, s kitartottak amellett, hogy az idén az éves infláció nem fogja meghaladni a 15 százalékot.

Habár korábban a nyugdíjas szervezetek és az ellenzék is sürgette, hogy – tekintettel a 20 százalék felett ragadt inflációra – ismerjék el, tarthatatlan az idei 15 százalékos „belövés”, s ezért már nyáron hajtsanak végre nyugdíjkorrekciót, a kormány ellenállt. Gulyás Gergely a június közepén tartott kormányinfóján a következőképpen verte vissza a „támadásokat”: „Ha erre okot adó körülmény van, akkor azt novemberben fogják kifizetni” – szögezte le, hozzátéve: „amikor látszik, hogy az infláció magasabb lesz, akkor szokta ezt előrehozni a kormány. Most azonban az látszik, hogy az infláció nyáron visszazuhan, így nem gondolkoznak abban, hogy előre hozzák a nyugdíj-kiegészítés kifizetését”. Pedig a Matolcsy-féle jegybank már magasabb éves inflációról beszélt, sőt! Míg tavasszal még 15-19,5 százalék közé várták, júniusra már az alsó sávot 16,5 százalékra tette az MNB...

CSÚCS EZ A DEMOGRÁFIA

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.09.15.


Mikor mi: vagy neonáci csődület, vagy most épp demográfiai csúcs van minálunk. Majdnem ugyanolyan résztvevőkkel, de ez nem is érdekes igazán. Sokadik csúcs ez már a népesedésről, aminek az az íve, hogy nem feltétlenül emiatt és azóta, de folyamatosan csökken Magyarországon a születések száma. Összefoglalva tehát, lópikulát se ér ez a csúcs, mert nem beszélni kellene róla, hanem csinálni. Vagy inkább, mert maga Novák Katalin nacsasszony, aki a megnyitó beszédet mondta, fogalmazott úgy, hogy a „családok a szabadságharcukat vívják” – amire majd visszatérünk -, illik hát ide a szlogen a boldogabb időkből: Love, not War!

Ilyet azonban Novák Katalin nem tud. Mert ahogyan a születések száma folyamatosan csökken, akképp kapaszkodott felfelé a nacsasszony az uborkafán, hogy most, a megnyitó beszédével elérjen önmaga ormaira. Kétségek nélkül jelenthető ki, hogy én már sok ökörséget hallottam egyre hosszabb életem során, de ez, amiket most Novák összedelirált, a dobogón vagy épp annak legfelső fokán van. De nem is azért tartja Orbán, hogy okos legyen vagy éppen szép, hanem a bábszínház kiöblösítése, amikor a direktívákat adja elő a maga nyelvén, amit igazán nem kellene. Meg a hatvannégy fog se, de ez már esztétikum.

Érzékeny vagyok dolgokra, így éppen arra is, amikor Novák nacsasszony a legváratlanabb helyeken és időkben hozakodik elő a három gyerekével és a szuper férjével, valamint azzal, mióta házas. Előadta már mindezt Afrikában is, ott is kiakadtak tőle, engemet azonban azért zavar, mert hiába tartja a köz ügyének mindezt, mert nem az. Nem kell az orrunk alá dörgölni, az ilyesmi nem érdem és nem teljesítmény, állapot, ami valami miatt bekövetkezett, emiatt nem fogjuk szeretni őt, mint ahogyan megvetésünk is más miatt sújtja. Nem tetszik, hogy zsinórmétéknek hiszi magát, mint ahogyan az sem, ha a pártja is.

Előszeretettel akarják megmondani, hogyan éljenek az alattvalók, mi a jó és mi a rossz, s momentán olybá tűnik, hogy akinek nincsen három gyereke, az nem méltó hozzájuk, sem önmagához. Ez a szabadságharc, amit a magyar családok vívnak, ez érdekes azonban, mert nem tudható, ki ellen kell nekik vívniuk, miért és hogyan. Ha ugyanis a kormány annyira családbarát, mint amennyire nem az, akkor nem világos, ki ellen kell hadba vonulnia a magyar családoknak, ha nem épp a kormány ellen, mert más ellenség nem sejlik föl a képzelt csatamezőn. Hacsak nem a Gyurcsány megint.

Amire történik is lájtos utalás, ugyanis mindannyiunk Katikája előadta, hogy amikor az ő három, saját bejáratú gyermeke született (zárójelben: a szoci kormányok idejében) családellenes időket éltek. Mindezt ezzel támasztotta alá: „nőttek a családok anyagi terhei, megszűnt az alig megszokott biztonságérzet, egyre kevesebben vállaltak gyermeket”. Ekkor ugrik be, hogy itt voltaképp a Fidesz kormányzásról beszél, mint ahogyan a tizenkét pontja – mert az is lett neki – majd mindegyikében is, amiket sorol, hogy kellenének, mert ezek szerint tizenhárom év kormányzás után sincsenek. Akkor most majd ettől a csúcstól lesznek...

ÉLETETEKET ÉS VÉRETEKET! MEG AZ ADÓTOKAT

SZABADSÁG KLUB
Szerző: ARATÓ ANDRÁS
2023.09.12.


Reptér nélkül nincs teljes élet! A mostani kiszolgáltatott helyzetet meg kell változtatni, hiszen ha a nyugati tulajdonos egyszercsak úgy dönt, összecsomagolja és hazaviszi a Liszt Ferencet, itt maradunk rapszódia nélkül, a repülők meg éppúgy nem tudnak leszállni, mint kócsag a magyar tenger lebetonozott partján. És még olcsó is, pusztán két atomblokk negyven százalékába kerül. Ráadásul megvehetjük a saját pénzünkből, annak ellenére, hogy az állampolgár adójának mértéke folyamatosan csökken: míg pár éve egy átlagkereső havonta 25 kiló paradicsommal járult a nemzet kasszájához, ez most már alig 10 kiló.


Szalay-Bobrovniczky fegyvergyáros keresztelt, mégpedig Petőfiről Mária Teréziára, ami teljesen megfelel a mostanság fogalmazódó történelmi hagyományainknak. Itt csupán a fanyalgó alig-magyarok jönnek azzal, hogy akkor most egy laktanya nemet váltott, minthogy a császár- és királynő egy tizenhatgyermekes nagycsaládos anya volt, aki bőven elérte az önmegvalósításhoz szükséges darabszámot, Petőfi Sándor pedig nem. Ám a nemváltás az adókat illetően is bekövetkezett, mert manapság nem nem adjuk mi az adónkat, hanem igen, adjuk boldogan, elvégre ami a császáré az a császáré, akinek pedig semmi más nem lebeg a szeme előtt, mint a közjó. És miben testesül meg aktuálisan a nép boldogulása? Természetesen egy repülőtérben. Az aerodrom stratégiai fontosságát sem a király- és császárnő, sem a lánglelkű költő nem ismerte fel, akkor meg nem mindegy, melyikről nevezik el a kaszárnyát?

A magyar nemesek egy ideig küzdöttek a függetlenségért, aztán egy páran kivándoroltak, például Rodostóba, mások pedig vitam et sanguinem felkiáltással fölajánlották a Habsburg uralkodónak a jobbágyaik életét (+vérét). A hagyomány hagyomány, egy jó konzervatív ragaszkodik hozzá. Így oldódott fel például ’56 öröksége Putyin-támogatás formájában, vagy Pákozd-Sukoró a Ferenc-, József- és Teréz körutakkal. (Közülük csupán a néhai uralkodó hölgy magyarosított Leninre, ő is csak ideiglenesen, amíg a provizórikusan hazánkban állomásozókat hősiesen el nem űzte a korunk lánglelkűje, miután mások már megegyeztek a kivonulásról.)

A hadügyminiszter megragadta az alkalmat, mint játékos a zsetont a kaszinóban, és beszédet mondott. Több dolgokat is megtudtunk tőle, ahogyan azt megszoktuk, amikor országunk nagyjai közül megszólal valaki, Csáktól Semjénen át valamelyik Orbánig. (Utóbbinak a Balázs utónevű mutációja például megmondotta, azért nem kérette magához a főfürkész az orosz nagykövetet az ötvenhatos felkelők újradefiniálása kapcsán, mert honunkon nagy a diplomáciai nyomás a háborúpárti hungarofób világösszeesküvés részéről.) Szóval, a Petőfi vs. Habsburg császárnő csere valójában üzenet „minden magyar anyának és feleségnek”, mert szükségünk van arra a féltő szeretetre, ami éppolyan, mint amilyen Mária Teréziáé volt az ő katonái és testőrei iránt. És van egy ránk oktrojált politikai rendszer is, ami elhomályosítja a hosszú és dicső magyar katonai hagyományokat Muhitól Mohácson át Győrig. (A Don-kanyar ezúttal nem került szóba, mert az a közlekedési miniszter alá tartozik.) De mostan visszafényesedik a múlt, laktanyák sora kap hamarosan új nevet, aminek következtében ismét az irigység tárgya lesz a magyar huszár. Szóba került még egy bizonyos Szurmay Sándor neve is, aki ugyancsak hűségesen szolgálta a Monarchiát, de ő egyelőre mellékszereplőnek tűnik. És volt leleplezés is, nagy jelentőséggel, amit onnan lehet tudni, hogy miniszter és vezérkari főnök együttes erővel rántotta le a leplet...

JÖNNEK-MENNEK AZ IDEGENEK - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2023.09.15.


Vendégmunkások, bevándorlók, ufók. Csak a Puskás-nagykövet marad otthon. Egy sűrű nap hírei.

Jó reggelt mindenkinek, és külön heló azon kitartó keveseknek, akik még hajnalban olvassák ezt a hírlevelet. Nem is tudom, hol kezdjem, annyi minden történt tegnap reggel óta.

AZ ÉLET ÉS IRODALOM 2023/37. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2023.09.15.


P U B L I C I S Z T I K A

Kovács Zoltán
„Új harács és uriz”


A helikopterezés, a domesztikált szarvas leterítése meg a magáncélra használt katonai gép családi röptetése után most hirtelen megjelent a jachtozás meg arany mercedesezés, amivel a kormány momentán alig tud mit kezdeni. Csak annyit érzékel, hogy a népnek lassan herótja lesz az esztelen kormányközeli urizálástól. A Mészáros-féle hajó tíz vendég fogadására alkalmas, a legénység tizenhárom tagú, két medence van a fedélzeten, a Super­yachtfan nevű oldal szerint az ára 75 millió dollár lehetett. 360 forintos dollárárfolyamon számolva ez 27 milliárd forint – sorolja a luxusjacht paramétereit a Telex. Most, ugye, azt kéne elmagyarázni az egyre súlyosabb inflációtól szenvedő meg az amúgy is mininyugdíjból élő százezreknek, hogy mi ez az egész. Közelebbről, hogy olyan emberek, akik ilyen-olyan karrierjüket javarészt állami pályázatokra és támogatásokra alapozták és alapozzák, miért nem képesek visszafogni magukat. Miért kell idegesíteni azokat, akiknek hónap végére elfogy a pénzük. Nem vagyok populista, nem az a kérdés, miért vannak gazdagok, hanem az, a Mészáros házaspár hogyan engedheti meg ezt magának, de bizonyos határ és mérték fölött, párosulva a pökhendiséggel, ez intelligencia és ízlés kérdése. A politika pedig végső soron ízlés kérdése is.Tovább

A szerző további cikkei

Sidó Árpád
„Miért akarnánk megoldani?”

Menekültválság Szlovákiában

Mintha némelyik szlovákiai parlamenti képviselő maga alatt vágná a fát. Többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült megnyitni a pozsonyi törvényhozás ülését, ahol a honatyák tehettek volna azért, hogy Szlovákia kevésbé legyen vonzó megállóhely az országba egyre nagyobb számban érkező illegális bevándorlónak. Két hét múlva előrehozott parlamenti választásokat tartanak Magyarország északi szomszédjánál, és a „migránsválság” a rendpárti populisták szavazatszámát növelheti.Tovább

A szerző további cikkei

Demszky Gábor
Budapest volt és maradt

Az Orbán-rezsim legyőzésének kulcsa

A szerző további cikkei


F E U I L L E T O N

Marno János
„Ess, eső, hess!”


I R O D A L O M

Szív Ernő
Üzleti terv kikötővásárlásra


(1924. június 3-a) A biztonság kedvéért tehát megnézem, hány óra van. Reggel. Ugye hogy korán van? Azt mondták, talán ne nyomban az ébredése után menjek, mit érzékel a világból, árak, árfolyam, engedmények hatása, ezt mind nem látja még, és például milyen kellemetlen lenne, ha éppen reggelizés közben lepném meg, csicseregnek a madarak, aranyharkály a macskakoponyán. Nézi a lágytojást, Mozart, és akkor állítok be. Tartja a filtert, figyelmét leköti a cérnaszálról lelógó piciny zacskó, melyből az abroszra csöppen a tea esszenciája, arra gondol, mi értelme van egy ilyen reggelinek, nem lenne-e jobb tej vagy a ránckendővel megszűrt patakvíz, ami a kert végébe tévedt, és akkor én megjövök.

Jó. De nem hiszem.Tovább

A szerző további cikkei

Nagy Gerzson
Barnabás anyja


Miki az utca elején parkolja le a Suzukit. A telefonját nézi, Barnabásnak már hívnia kellett volna. A gimiben legjobb barátok voltak, aztán húsz évig semmi, pár éve találkoztak, most újra rendszeresen. Menj már közelebb, mondja az öccse. Majd sétálunk. Ebben a hőségben? Az utca két oldalán a kapubejárók közötti területeken végig autók állnak, a szélvédőkön az ablaktörlő lapát mögé csúsztatott A4-es papírlapok. Látod, mutat körbe Miki, nincs hely. Hunyorogva ballagnak a szederfák árnyékában. Miki öccse egy kopott Audi motorháza fölé hajol. Gépjárművét megvásárolnám, betűzi, ezt kézzel írták? A papírlap vékony, mintha spirálfüzetből tépték volna ki, a betűk formásak, vastagok, világoskék tinta. Kihúzza az ablaktörlő alól, közel tartja a szeméhez. Nyomtatott, mondja. Szándékosan olyan, hogy kézírásnak tűnjön. Filctoll. Kihúz egy másikat, a lapokat egymásra fekteti, a fény felé fordítja. Egybevág, mestermunka. De ki a fasz adná el így a kocsiját?Tovább

A szerző további cikkei

Győry Domonkos
Gemulka elvtárs medencéje


Abban sem volt semmi meglepő, hogy Gemulka elvtársat az úszómedencében érte a végzete, azt suttogták, hogy négyes találata volt a lottón, és innét a ház és a többi, és köztudomású, hogy az efféle szerencse bajjal jár, ha pedig úszómedencéje van valakinek, akkor szinte törvényszerű, hogy abban tölti az utolsó perceit, sőt, úgy dukál, hogy ez a luxusingatlan összefüggésbe kerüljön a tragikus elmúlással, hiszen tulajdonlása olyannyira eltérést mutat a dolgozó tömegek átlagos életszínvonalától, legalábbis egy vidéki kisvárosban, hogy azt valaminek, ha a szocialista etika tehetetlennek bizonyult is, akkor legalább a sorsnak vissza kellett térítenie az illő helyére.Tovább

A szerző további cikkei

Lamar Fría
A síp


Antofagastában a késélezőnek nincs hangja, síppal jár. Ahelyett, hogy kiabálna, fújja négy óra huszonkettőkor, hat negyvenötkor, fél nyolc után öt perccel és délután kettőkor, körülbelül. Kivéve vasárnap. Azt gondolom, neked meg kell halnod, mondja, közben a hosszúhajút nézi, a légyre céloztam. Összemorzsolja egy tapssal az asztal fölött a legyet, fekete maszattá válik a tenyerén. Azt hittem, nekem, mondja a hosszúhajú a tükörnél ülve, nézi magát, hátul átcsatolja a haját. Ha átcsatolja, úgy még szebb. A tükörben fordítva látszik, az ellentétes arc az ellentétes oldalon, barna szeme a tükörben fekete. Nem neked, lemossa a kezéről a legyet, szeretem a szemedet, hogy fekete a tükörképen. Sose neked. Szeretem a tükörképed.Tovább

A szerző további cikkei

Magyar Csaba
A képzelet ereje


Kár lenne tagadni, még mindig az új fantáziapakk hatása alatt állok. A fél országgal együtt tűkön ültem, hogy kipróbáljam a Hétköznapi csodák családi változatát azon frissiben, hogy hozzáférhetővé tette a Központi Valóságtervező Hivatal. Külön szerencse, hogy előttünk állt a teljes szombat délután, így ebéd után két lányommal és a feleségemmel bekaptuk az utazáshoz felírt egy-egy kék és piros pirulát, majd az első néhány percben az utasításokat követve avatart választottunk. A tökéletes élmény megteremtése érdekében rögzítettünk és feltöltöttünk magunkról egy rövid felvételt. Mintegy negyedórás várakozás után feltettük az államilag finanszírozott virval szemüveget, és indulhatott is a trip. Tovább

A szerző további cikkei

Istók Anna
Populus alba


Istók AnnaV I S S Z H A N G 

Lantai András
Összejárnak


A szerző további cikkei


Kácsor Zsolt
Kilépés

A MAOE lejáratta magát Yann Caspar jelölésével

K R I T I K A

Csuhai István
Tónusok, zöngék, nüanszok és finomságok


► J. M. Coetzee: A lengyel. For­dí­totta Borbély Judit Bernadett. Kult Könyvek, 21. Század Kiadó, Bu­da­pest, 2023, 126 oldal, 4490 Ft

És Beatriz elsőbbsége rendjén van, hiszen Witold, az események színhelyéről eltávozó férfi főhős az udvarló, a csábító, a csábítás sikeressége, beteljesülése vagy be nem teljesülése viszont igazából minden egyes ponton e szerelem tárgyának, az otthon maradó Beatriznak a meghozott döntésein, mérlegre tett igenjein vagy nemjein múlik. Ennek az eljárásnak (Beatriz a legutolsó apróságot is megfontoló, önfeltáró gondolkodásának, időről időre egy-egy kérdés körüljárása és mérlegre tétele ellenében hozott döntéseinek, illetve mindenekfelett természetesen a tankönyvi módon áttetsző és világos, szenvtelen elbeszélői/történetmondói attitűdnek) köszönhető, hogy A lengyel a legutolsó mozzanatáig (és képletesen még azon is túl) nyitott és mindig másképpen, a várttól vagy előre kiszámíthatótól eltérően folytatódó cselekményre alapozott irodalmi mű, csekély terjedelme ellenére (vagy éppen ebbe a csekély terjedelembe így belekomponálva) is az irodalmi képzelő- és teremtőerő káprázatos kvintesszenciája marad.Tovább

A HÉT KÖNYVEI


A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Andócs Zoltán. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

A szerző további cikkei

Tunyogi László
Ex libris

Yishai Sarid: Az emlékezés szörnye
Julie Otsuka: Buddha a padláson
Ali Smith: Hogy lehetnél mindkettő
Olga Tokarczuk: Jakub könyvei

A szerző további cikkei

D. Magyari Imre
Hát mi lesz ebből?


► Csepeli György: Értékek ébresztése. Kocsis Kiadó, Budapest, 2023, 232 oldal, 3990 Ft

A tizenhét sűrű fejezet mindent elmond az értékekről, megvizsgálja viszonyukat a szabadsággal (ami maga is érték), az evolúcióval, a megismeréssel, a vallással, a kultúrával, szó van az interkulturális találkozásokról, a magyar értékrendről, a kettős táradalomról, az európai értékekről, befejezésképp pedig az értékatrófiáról (sorvadásról) és az altruizmusról. Csepeli György határozottan bizakodó. Többször is hivatkozik az iskolára, hisz az értékrend, az európai identitás kialakítása alapvetően iskolai feladat.

Kérdés, hogy mennyire alkalmas erre például a magyar oktatásügy.Tovább

A szerző további cikkei

► Rosa Luxemburg: Tömegsztrájk – Tömegsztrájk, párt és szakszervezetek. Fordította Csordás Gábor. Open Books Kiadó, Budapest, 2023, 147 oldal, 3200 Ft

Rosa Luxemburgnak áttetsző és könnyed nyelve van, aminek a karakterét Csordás Gábor (újra)fordítása nagyon szépen visszaadja. Komolyabb vitám csak az utószót író Csepregi Dáviddal lenne; én bizony azok közé tartozom, akik a „régen megvívott csatákból” (meggondolt gondolatokból) identitást „kovácsolnának maguknak” (144.). Vonakodnék attól, hogy Luxemburg könyvének tanulmányozását egy mai – lehetséges – társadalmi mozgalom kiindulópontjának tekintsem. Nem mintha egy ilyen egyébként nem lenne kívánatos.Tovább

A szerző további cikkei


► Iglódi Csaba: Dreher-szimfónia. Kom­lótól a koronáig. Családregény négy tételben. Athenaeum Kiadó, Budapest, 2023, 432 oldal, 6990 Ft

Iglódi Csaba első regényében nem kis feladatra vállalkozott. A Dreherek négy generációjának szimfóniáját megkomponálni még gyakorlott muzsikusnak sem lenne egyszerű. A szerző kiválóan teremti meg a korabeli Bécs és környéke nyüzsgő, színes miliőjét, és remekül ábrázolja az egyes figurákat is. Miként a kötet elején írja, a Dreher-szimfónia a képzelet műve, valós személyeket mutat be, valós történelmi eseményeken alapul, ám természetszerűleg fikciós elemeket is tartalmaz, és kitalált karakterek, vélt és lehetséges találkozások is színesítik a békésen hömpölygő, érdekfeszítő elbeszélést. Ami ugyan néha megdöccen egy-egy oda nem illő szófordulat, túlságosan mai kiszólás miatt, ám összességében jól illeszkedik az általunk elképzelt korszak hangulatához.Tovább

A szerző további cikkei

Rainer M. János
Szerep, személyiség, azonosság


Az ÉS könyve szeptemberben – Kőszeg Ferenc: „Csörögnek a zászlók”. Válogatott írások 2000–2022. Kalligram Kiadó, Budapest, 2023, 984 oldal, 5990 Ft

Interjúja kapcsán megkapta a „doktrinér liberális” címkéjét, a kapitalizmus apologétája mellé. A könyv alapján ez tévedés. Attól, hogy valaki nem azonosítja a lakhatáshoz való jogot az állam által adományozott ingyenes, összkomfortos lakáshoz való joggal, még nem a manchesteri kapitalizmus híve. Kőszeg sokoldalú jogvédő tevékenysége, amiről ugyancsak a könyv első részében olvashatunk, ellenkezőleg, inkább éppenséggel radikális irányba tolja el a színképet. Olyan csoportok álltak az általa alapított Helsinki Bizottság tevékenységének középpontjában, akiket mindenféle rendszer (a liberális demokrácia is) hajlamos kirekeszteni, margóra szorítani, vagy egyszerűen csak nem vesz róluk tudomást: romák, hajléktalanok, menekültek, betegek, letartóztatottak és elítéltek. Ahogyan elméleti-filozófiai munkásságában Kis János, gyakorlati cselekvésben Kőszeg Ferenc folytatja legszervesebben a demokratikus ellenzék 1970-es években gyökerező emberjogi hagyományát. Ami diktatorikus berendezkedéssel szemben született, de amint Kőszeg példázza, folytatandó a demokráciában és jelentősége csak növekszik a jelenlegi autokratikus rezsimben.Tovább

A szerző további cikkei

György Péter
Vizuális párbeszéd


(Vojnich Erzsébet és Szüts Miklós kiállítása, Artus Galéria, szeptember 6–26.)

Az együttélés és az együttes kiállítás közti összefüggés nem evidens, hanem párbeszédek összessége. Ami engem illet, igazi híve vagyok mindkettejük külön kiállításainak, akkor is, ha történt már, hogy egyik-másikat kevesebb lelkesedéssel, kevesebb felismeréssel fogadtam el, pontosabban fogadtam be. S kettejük közös bemutatói egyre pontosabban megfogalmazott kérdésekre adott festői válaszokat jelentenek. Kevés olyan kortárs magyar festőt ismerhetünk, akiknek sem a hiúság, sem a nárcizmus, sem a sikerekhez vezető lépések nem sokat jelentenek. Azaz nem sokra tartják az aktuális korszellem, a divat uralmát, annak felismerését és kiszolgálását. Annál többre becsülik azt a világot, amely most is érvényesen megfesthető, azt a globális és lokális összefüggésrendszert, amelyben az otthonosság és a végtelenség egyszerre van jelen.Tovább

A szerző további cikkei

Csengery Kristóf
Saját jogon


(Clara & Robert Schumann: Piano Concertos. Beatrice Rana, Chamber Orchestra of Europe, Yannick Nézet-Séguin. Warner Classics)

Vegyes lista, fogalmazódhat meg az észrevétel, de nem az, inkább egységes, két szempontból is. Egyrészt megmutatja, hogy Rana a nagy kihívások elkötelezettje (minden felsorolt mű különleges próbatétel), másrészt e repertoár a maga sokszínűségével világossá teszi, hogy nyitott és sokoldalú művésszel van dolgunk, aki nem zárkózik be egyetlen stílus vagy korszak világába. Bachot épp olyan elhivatottan és autentikusan játszik, mint Stravinskyt, Schumannt éppoly azonosulással, mint Bernsteint. Ráadásul Rana nemcsak lebilincselően kifejező zeneiségű előadó, de szikrázó virtuozitású zongorista is, hangszerének igazi tigrise, akinek briliáns játékáról és állóképességéről olyan művészek jutnak eszünkbe, mint Ingrid Fliter vagy Khatia Buniatishvili.Tovább

A szerző további cikkei

Báron György
„És a király így szólt: milyen csodás szerkezet!”


(Cinefest Nemzetközi Filmfesztivál. Miskolc, szept. 1–9.)

A rendkívül jó szemmel és ízléssel válogatott programban nem csak Cannes több fontos premierje volt látható, beleértve az Arany Pálmával díjazott Egy zuhanás anatómiáját, hanem – szinkronban a velencei bemutatóval – Yorgos Lanthimostól a Szegény párák, továbbá egy fontos, izgalmas friss magyar munka, a Reisz Gábor rendezte Magyarázat mindenre. Ha Fassbinder felosztását vesszük alapul, akkor a görög rendező hazai közreműködéssel, Budapesten forgott műve az ellenkező póluson helyezkedik el, mint Wenders és Kaurismäki minimalista remeklései.Tovább

A szerző további cikkei

Molnár Zsófia
Szvít hóm


(Jógyerekek képeskönyve, tatabányai Jászai Mari Színház – Népház, Városmajori Szabadtéri Színpad, szeptember 7.)

Az előadás legnagyobb erénye mégsem a rengeteg apró rendezői, színpadi ötlet és aktuális fricska, a forma kidolgozottsága, hanem a társulat szemmel látható kedvtelése. Az arcfestéssel szinte a felismerhetetlenségig elmaszkírozott színészek fegyelmezett szabadsággal lubickolnak Dr. Roboz freak show-szerű mókatárában, amelyet Kardos Róbert mindentudó – Hamletet és Petőfit parafrazeáló – porondmesterként vezet elő oldalán áldozatkész segédjével, akit a külsőleg és belsőleg, azaz a játék struktúráját tekintve is Joker Crespo Rodrigo alakít. Settenkedő jelenlétével a szálakat szinte észrevétlen mozgató kulcsfigurája ő ennek a gyermektárlatnak, amelyet Danis Lídia és Király Attila szülőpárosa harsány önzéssel és ügyesen koreografált (lepedő)akrobatikával hoz erre a könyörtelen világra. (Itt jegyezzük meg – ez már-már vesszőparipám –, hogy a városmajori színlapról ez alkalommal két nem elhanyagolható név maradt le a stáblistáról: a nyelvi leleményeket kiötlő Parti Nagy Lajosé és a koreográfusé, Katona Gáboré.)Tovább

A szerző további cikkei

Fáy Miklós
Kín és kő és mázsa


(Debussy: Pelléas és Mélisande – Müpa, szeptember 9.)

Huh. És akkor most örüljünk, körülbelül felhőtlenül. Ami engem illet, az első előtti percben már kenyérre voltam kenve, a pódiumon erdő, ágak, törzsek, levelek között ül a Fesztiválzenekar, és Fischer Iván is szerényen óvakodik be, levelekkel díszített hosszú köpenyben. Ez vagány. Elég közel e nevetségességhez, és az „Iván bácsiéknál elmentek otthonról”-érzethez, miközben mindennek helye van, az erdő, a sötétség, a köd, pára, nyomott légkör az opera fontos eleme. Csakhogy ezt vállalni is kell, és nem nagyon látok a nagyvilágban olyan befutott karmestert, aki erre hajlandó volna. Ez igen, ez a régi Fesztiválzenekar, vagy a Fesztiválzenekar régi szelleme, mindent a kifejezésért, kockáztatni és nyerni, ha lehet.Tovább

A szerző további cikkei

Grecsó Krisztián
Az akkumulátor lemerült


(Valami bűzlik az akku-hulladékok körül: több selejtet termel az ipar, mint amit fel tud dolgozni, Átlátszó.hu, szept. 7.; Felháborodott alsózsolcaiak a tervezett akkufeldolgozó lakossági tájékoztatóján, Borsod24.hu, szept. 2.)

Milyen érzéki a magyar nyelv, én legalábbis örülök, hogy az akkumulátorban is „cellák” vannak. Mert így nem kell semmit magyarázni, minden a helyén. Az Átlátszó Valami bűzlik… című riportja olyan, mint egy kegyelemdöfés, ömlenek a szikár tények, ott a sok kínai, koreai felirat, jelek, kódok, a jászsági koreai gyár azonosítói, tudható minden, az is, hogy piti büntetésekkel megússzák, ahogy azt is megúszták, hogy magyar emberek százai lettek a munkakörülmények miatt rákosak, mentek el évtizedekkel hamarabb, nem látták a gyereküket felnőni, az unokát pancsolni.Tovább

A szerző további cikkei

Králl Csaba
Botolás


(PLACCC Fesztivál, köztér, szeptember 3–7.)

Feltehetően nem volt mélyreható előzetes egyeztetés a közös tematikáról, a projektek mégis egy irányba húztak: nem látványosságukkal, hanem „észrevétlenségükkel”, köztérbe simulásukkal tűntek ki, és azzal, hogy a város zajszennyezésével, színes-szagos pörgésével szemben a lecsendesedést, a befelé fordulást, a figyelem kiélesítését és a környezet újszerű megtapasztalását állították szembe. Meg a részvételiséget, a „közönség”, az utca embere bevonását, ami ma már bevett alkotói gyakorlatnak számít, egészen addig a szélsőségig, hogy ha valaki a személyes jelenlétével nem aktiválja az alkotást, az tulajdonképpen nem is létezik.Tovább


I N T E R J Ú

Károlyi Csaba
„Megtagadtuk a keresztény értékrendünket”

Beszélgetés Puskás Pannival

P Á R A T L A N

pá- ti-
BŐGÉS


A szerző további cikkei

Aranykor Kft. ügyvezető
KÖTCSE


A szerző további cikkei

Tarján András

(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS


A szerző további cikkei

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ