2016. július 4., hétfő

AHOL A LEGNAGYOBB SZEMÉTSÉGET IS ÚGY TOLJÁK A TÁRSADALOM ARCÁBA...

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.07.04.
 
 
GAZDAGSÁGRA VÁGYSZ? OLVASS EL EGY KÖNYVET, GAZDAGABB LESZEL!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Éva28
2016.07.04.


Nyár van. Rohadt meleg. Nincs erőm most sehova se menni, nem lehet kint lenni, nem lehet edzeni, kirándulni, a munka kiszívja minden energiámat. Mit lehet ilyenkor csinálni?

Bámulni bambán a tévét? Na igen, aki szereti a focit, annak most könnyű. Igaz, már a meccsek is ritkulnak. Készülünk a nyaralásra is. Ott sem lehet álló nap a vízparton feküdni csak úgy minden nélkül! Kézenfekvő a megoldás: heverészni a hűvös szobában, az árnyékban és olvasgatni! Mikor, ha nem ilyenkor?
 
Megvan az az emlék, amikor végre nincs suli, otthon lehetünk, vagy a nagyinál nyaralunk és napestig olvashatunk a hűvös szobában? Néha kimegyünk, kapunk egy lekváros kenyeret, egy szörpöt, legelünk egyet a cseresznyefán, aztán vissza, a könyvünkhöz, a varázslatba. Akinek nincs ilyen élménye, még mindig nem késő kipróbálni!!
 
Imádok olvasni! Egy jó könyvvel elvonulni, belefeledkezni egy történetbe, megmerítkezni egy másik korban, felfedezni érdekes, idegen helyeket egy könyv segítségével, számomra mindig az egyik legnagyobb élvezet. Mindig szerettem azokat a könyveket, amelyek régebbi korokban, más világokban játszódtak, amelyekről úgy éreztem, segítenek az események, az emberi psziché jobb megismerésében, kitárják számomra a világot, segítenek belelátni ismeretlen, vagy csak homályosan ismert dolgokba.

Vannak könyvek, amelyek valamiért megtalálnak és velem maradnak, amelyekre mindig úgy gondolok, hogy jelentős szerepük volt az életemben, kicsit átformáltak, a hatásuk hosszú távon is érződik.

Mondok egy pár ilyen példát (a nagy klasszikusokon kívül, mint például a Száz év magány, Mester és Margarita, Utas és holdvilág, Dosztojevszkij regények, Hrabalok, stb. - hogy úgy mondjam, a kötelező alapkönyvek):

ITT OLVASHATÓ

NEKIMENT A PÁRTLAP HENDE CSABÁNAK

MAGYAR NARANCS - HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.07.04.


Nem kell a fővárosiaknak a Liget-projekt. Simicska bukta a vadászterületét. Orbán meg két adóját. Hírek.

A fővárosiaknak kiemelten fontos a zöldterületek védelme

A budapestiek 81 százaléka támogatná a Városliget megújítását, de nem építene új épületeket, múzeumokat a parkba. De még ennél is többen, 86 százaléknyian értenek egyet azzal, hogy a tervezett múzeumok ne a Városligetben, hanem a zöldterületeket nem veszélyeztető helyszíneken kapjanak helyet – derül ki egy friss felmérésből, amely reprezentatív közvélemény-kutatást a Medián készítette a Greenpeace megbízásából 2016. június 30-án.

A kitartás hete

vette kezdetét ma a Ligetvédők körében. Továbbra is jelen vannak az aktivisták, hogy megakadályozzák a városligeti fakivágásokat és a park beépítését. Beszélgetésekkel és koncertekkel várják a zöldpárti bátrakat, lesz tábortűz, virrasztás, erőszakmentes ellenállási tréning, beszédet mond Mécs Imre, zenél Takáts Eszter, de a program folyamatosan bővül, valamikor jön Lovasi András is...

ITT OLVASHATÓ

BRÜSSZEL MEGÁLLÍTÁSA

HUPPA BLOG
Szerző: Cserpes Tamás
2016.07.04.


„Brüsszelt meg kell állítani, véget kell vetni az erőszakos, az európaiak akaratával ellentétes bevándorlási politikának – mondta Szijjártó Péter a Kossuth Rádióban.” (Hunexit: a Fidesz tudatosan vezeti ki hazánkat az EU-ból)
 
Rendkívül ambiciózus tervet fogalmazott meg hazánk – külgazdasági és külügyminiszternek álcázott – korlátlan hatótávolságú csapásmérő egysége. Város megállítási elképzelései mellett arról is beszámolhatott volna, hogy Magyarország egyik legnagyobb problémája az, hogy a magyar politikai elit olyan politikát folytat, amely teljes mértékben figyelmen kívül hagyja az állampolgárok véleményét, és sokszor szembemegy az akaratukkal.
 
Szijjártó Pétert nem nagyon érdekli az emberek véleménye, sőt talán a sajátja sem, ha még egyáltalán rendelkezik ilyesmivel. Nevezett Szijjártónak nagyjából annyi önállósága lehet, mint Günther Jahn-nak volt a Freie Deutsche Jugend vezetőjeként a Német Népi Demokratikus Köztársaság fénykorában...

ITT OLVASHATÓ

MIÉRT SZIVATJA ORBÁN PÉCSET? ÉS MAGYARORSZÁGOT?

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2016.07.04.


Pécs 2009 óta Orbán és a Fidesz kísérleti telepe: Kubatov Gábor itt tesztelte le a fideszes választási csalások alapját képező Kubatov-listát, itt indult el a rezsihazugság és a közműcégek államosítása egy francia résztulajdonú közműszolgáltató einstandolásával, és ez az a város, ahol úgy is tudott nyerni Orbán hazug csapata, hogy a fideszes kormányzati intézkedések legnagyobb vesztese a Pécsi Tudományegyetem valamint az egykori pécsi bányászok és vasutasok. Mindeközben atomtemető lesz Pécs mellett, de az autópálya nem épül tovább és a Csontváry képeket is elvinnék a városból. Hogy is van ez? 

Kubatov 2010-ben bukott le először a Pécsett kipróbált választási csalással, amit egy titokban készült hangfelvétel bizonyít. Kubatov zárt körben, fideszes és fidelitaszos fiatalok előtt beszélt a párt választói nyilvántartási rendszerének titkairól. Ahogyan arról akkoriban az index.hu is beszámolt: a pártigazgató az akkori felvételen elmondja, hogy Pécsen már meg tudták mondani, hogy „kik azok a komcsik, akik egyébként elmentek szavazni, és nem a Pávát vagy nem a Fideszt támogatták”. Mindez annak volt köszönhető, hogy az ő javaslatára a Fidesz-elnökség elfogadta, hogy a párt térjen át egy a pécsihez hasonló országos online adatbázis-kezelési módra. Majd 2012-ben egy - a fideszes aktivisták képzését szolgáló - videó is nyilvánosságra került, amelyből kiderül, hogy a Fidesz gyakorlatilag a város összes szavazójáról nyilvántartást készített pártszimpátiája alapján. Egy aktivista-eligazításon készült felvételen az is látható, hogy az aktivisták miként magyarázzák el a nyilvántartás helyes használatát.

Gondolom sokan emlékeznek még arra is, amikor Páva Zsolt pécsi polgármester 2009-ben azt mondta, hogy többek között azért kellett einstandolni a francia Suez Environnement által menedzselt Pécsi Vízmű Zrt-t, mert szerinte az a legnagyobb probléma, hogy a cég nem az általa nyújtott szolgáltatás fejlesztésén és az árszínvonal csökkentésén dolgozott. Ez volt a rezsiháború első csatája, ami a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tavalyi döntésével hivatalosan is elbukott, mivel a GVH 1 millió 300 ezer forintra bírságolta a pécsi vízszolgáltatást 2009 őszétől ellátó Tettye Forrásház Zrt-t azért, mert a hatóság szerint a cég visszaélt gazdasági erőfölényével, és 2011. májusától túlzottan magas díjat kért a fogyasztóitól a mellékvízmérők szakszerűségi vizsgálatáért...

ITT OLVASHATÓ

ÚJABB DRÁMAI FORDULATOK A "RÖSZKEI ZAVARGÓK" ÜGYÉBEN

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: presshelsinki
2016.07.04.


Múlt pénteken nyolc első fokon elítélt, ún. „röszkei zavargót” helyezett menekültügyi őrizetbe a bevándorlási hivatal. Vagyis a bíró döntésével szemben továbbra is rács mögött maradtak. Hatan közülük ma mégis szabadulhattak. Mindannyian a Helsinki Bizottság ügyfelei már.
 
Három napja hirdettek első fokú ítéletet az ún. „röszkei zavargók” elleni bűnperben. A 10 vádlott mindegyikét bűnösnek találták tömegzavargás tagjaként elkövetett határzár-sértésben. Mindegyiküket szabadságvesztésre és kiutasításra ítélték. Lassan 10 hónapja voltak már fogva tartva, így Arany János, a Szegedi Járásbíróság bírája úgy találta – egy vádlott kivételével, aki három év letöltendő börtönt kapott –, fogva tartásukra nincsen már szükség.
 
Mindegyik vádlott és az ügyész is fellebbezett. Így az ítélet nem jogerős. De a meghurcolt emberek néhány percig úgy hihették, hogy legalább szabadulhatnak már. Csakhogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) úgy döntött, hogy a menedékkérő külföldiek mindegyikét 72 órára menekültügyi őrizetbe helyezi. Csöbörből vödörbe. Merthogy az őrizetet végrehajtó fogdát, a „menekültügyi őrzött befogadó központot” és a börtönt a fogvatartott szempontjából gyakorlatilag semmi sem különbözteti meg egymástól. A mélységesen csalódott nyolc embert rabomobilba tették, ötüket Békéscsabára, hármójukat Kiskunhalasra szállították át...
 

A DIÁKFEJEDELEM

BŐSZ ANETT BLOGJA
Szerző: Bősz Anett
2016.07.04.


13 éve a Szegedi Egyetem hallgatója, 12 éve regnáló HÖK-vezető. Egyszer, két félévre felfüggesztették a hallgatói jogviszonyát, eltávolítani azonban nem tudták, mert volt „tartalék szakja”. Sokak szerint hallgatói jogviszonyának szüneteltetése közben is ő irányította a szervezetet, persze, csak a háttérből. Mire a felsőoktatási törvény módosítása – melynek értelmében 4 évnél tovább nem lehet valaki HÖK-ös tisztségviselő - elérte volna őt, addigra kikérte az EMMI véleményét arról, maradhat-e EHÖK-elnök. Szerinte igen, az egyetem 12 dékánja szerint nem. Török Márk nem éppen felemelő portréja.
 
Török Márk nevéhez fűződik többek közt egy hallgatói lázadás kifullasztása, valamint a Hallgatói Térítési és Juttatási Bizottság megalakulásának megakadályozása, melynek értelme az volt, hogy az EHÖK határozhassa meg a szociális ösztöndíjak kiosztásának kritériumait – egyébként szabálytalanul. Az, hogy a Szegedi Egyetem HÖK-irodájának címére több céget is bejegyeztek, nem tudott a nevéhez fűződni, mert ő maga nem szerepelt a cégadatok között. A cégek tulajdonosai közt egyébként több egyetemi alapítvány is található – a nyomozás ismeretlen tettes ellen indult, megvádolni máig nem tudtak senkit.
 
A többi ügyhöz képest eltörpülő szabálysértésért – többek között tiltott helyen való dohányzásért - Török ellen indult fegyelmi ügyet Badó Attila hallgatói ügyekért felelős rektorhelyettes vitte végig. „Pozícióját a szabályzat átalakításával előbb kiürítették, majd megszüntették.” – írta a Népszabadság, hozzátéve, hogy azóta az EHÖK nélkül nem lehet retorziót alkalmazni hallgató ellen, sem tanulmányi sem fegyelmi ügyben. Nem ez volt az első eset, hogy a Török által vezetett EHÖK az egyetem oktatóinak sorsát döntötte el: a rendre tömbben szavazó hallgatók a megosztott Szenátust pozíciók tekintetében is erősen befolyásolták...
 

VERSENY, SZABÁLYOZÁS,PIAC

HOCINESZE BLOG
Szerző: ricardo
2016.07.04.


Gondoltam, áldozok a tudomány oltárán, és lefordítottam Israel Kirzner „Verseny, szabályozás és piaci folyamat: az osztrák közgazdasági iskola szemszögéből” című cikkét. Itt olvasható.
 
(Némi támpontot jelenthet a cikkhez két korábbi posztom: I.) Közgazdaságtan és tudás, II.) Kirzner: felfedezés, szabályozás, piac.)
 
 
 

MAGYARORSZÁG NAGY VESZTESE LEHET A BREXITNEK

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.07.04.


A britek népszavazásával eldőlt, hogy maximum két éven belül már csak 27 tagja lesz az Európai Uniónak. A Brexit komoly érvágás az integrációnak, és jelentős felfordulásokat hozhat a következő években, arról nem is beszélve, hogy a britek kilépésével rövid távon az Unió gazdasága sem jöhet ki jól. 

A bizonytalanság mellett a legnagyobb kérdés most minden tagország számára az, hogy mi lesz az uniós források elosztásával, hiszen a költségvetési ciklus 2020-ig tart (eddig kell lekötni a pénzeket), de a forrásokat egészen 2022 végéig le lehet hívni. A britek kilépésével az egyik legnagyobb nettó befizető esik ki.

A legnagyobb vesztesek így azok az országok lehetnek, amelyek gazdaságpolitikájukat az uniós transzferek felhasználása építették, köztük Magyarország

A magyar gazdaság uniós forrásoktól való függőségét már több bejegyzésünkben bemutattuk, arról azonban kevés szó esett eddig, hogy a lehívott forrásokat mennyire rosszul használtak fel. A britek kilépése és az uniós források szétlopása miatt 2020-tól szomorú évek várhatnak Magyarországra, mivel nehéz elképelni, hogy a nyugati nagyhatalmak továbbra is ennyire elnézőek lesznek, főleg egy olyan kormánnyal szemben, amely erősen populista és egyáltalán nem segíti az integráció összetartását...

ITT OLVASHATÓ

ÍGY TÖRTÉNT, HOGY A HAT ÉVE BALRA TARTÓ FIDESZ VÉGÜL CSAK BELÉPETT AZ MSZP-BE

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NE HAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.07.04.
 
 

EZEKET A JEGYBANKI ALAPÍTVÁNYI SZERZŐDÉSEKET VIZSGÁLJA A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2016.07.04.


Mint megírtuk, a Közbeszerzési Döntőbizottság határozata, amely szerint az MNB valamennyi alapítványa 200-200 ezer forintos bírságot kapott, a büntetés mellett tartalmaz egy nagyon fontos további információt is. A dokumentum ugyanis felsorol 29 szerződést, amelyeket a Pallas alapítványok közbeszerzés nélkül kötöttek, ezért ezek kapcsán a Döntőbizottság meg is indította a vizsgálatot. Végignéztük, milyen megállapodásokról és cégekről van szó:


ITT OLVASHATÓ

HUXIT, AZ LESZ ITT, JÓKORA HUXIT

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.07.04.


Tejóisten, huxit lázban ég az ország. Olvasom, hűűűűű mi lenne gazdaságilag, tyűűű édesfaszom, Orbán Atyuska asztervezi kivezet minket a Zúnióból, maragyátávol a népszarvazástól drága nép, mert kirekedsz itt a Balkán sarkára Orbánnal kettesben.

De leginkább rettegjél, mert ha nincs mitől akkor gyártanak neked rettegni valót.

Mert olyan hülye vagy, kedves nép, hogy hagyod riogatni magad. Egyrészt ugye a migráncskvótától kell féknyomosra mintázni a klottalsót, másrészt meg ha ettől annyira nem tojtál be, akkor fosd össze magad a kilépés lehetőségétől. Csak mert a lázárjános aszonta, ő nem tudna jó szívvel a maradásra szavazni. Az meg se forduljon abban az okos kis fejedben, hogy a lázárjános képes rossz szívvel is szavazni bármire. Az meg pláne nem, hogy ő speciel kurvára röhög most rajtatok, amíg a sántajankóval hemperegnek az uniós támogatás milliárdokból rakott kazlakban, és rajtatok vihogás közben is azt tervezgetik, mi lesz a következő ahonnan ki lehet menteni egy adag lovettát. Röhög az úgynevezett ellenzéken, amelyik a migráncskvóta szavazásról is annyit tud mondani mind az 5 fejével, hogy nemennyéloda-neszavazzál-kileszelvezetve-majdmeglátod.

Nekik sincs jobb ötletük, mint befosatni téged, kedves nép...

ITT OLVASHATÓ

BAROMIRA NEM SZERETNÉK A LÁZÁROK, CSÁNYIK, ORBÁNOK, MÉSZÁROSOK BIRTOKAIN KAPÁLNI

KOLOZSVÁRI SUALONNA - DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.07.04.
 
 


 


 

BUDAPESTI SZÉGYEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Markó Beáta
2016.07.04.

 
A budapestiek nem szeretik a városukat. Nem zavarja őket a piszok, a szemét, a kutyavégtermék, az elhanyagoltság és a jelenlegi politikai vezetés – szándékosan nem nevezzük őket elitnek – módszeres növényirtása. A budapestiek évek óta szó nélkül tűrik, mit tesznek városukkal a Felcsútról, Hódmezővásárhelyről, Pápáról, Debrecenből és más városokból érkezett férfiak, akik nem tudják megbocsátani Budapestnek, hogy ők nem Budapesten születtek. 
 
A budapestiek nem szólnak egy szót sem, amiért városukat teleszórják ízléstelen, giccses szobrokkal, amerikai filmszínészeket, rocksztárokat és más, Budapesthez egyáltalán nem kötődő figurákat ábrázoló bronzöntvényekkel. Egy maroknyi harcos csoporton kívül, néma beleegyezésüket adták a történelemhamisító emlékmű felállításához is a város szívében. Ez a budapestiek szégyene. Hallgatásba burkolóztak, amikor helikopter-leszállópályává alakították a „nemzet főterét”, és dohszagot árasztó, megalomániás szoborkompozíciókat tettek a kiirtott fák helyére, száműzték az egyik legnagyobb magyar költő szobrát a rakpartra, aminek – igaz – alsó kövén ült ő, ám új helyén árvízkor garantáltan el fogja lepni a Duna. Ez a budapestiek szégyene. 
 
A Felcsútról, Hódmezővásárhelyről, Pápáról, Debrecenből és más városokból érkezett férfiak gyűlölnek mindent, ami él, lélegzik vagy zöldell, ezért városszerte kérdezés nélkül és kíméletlenül vágják ki az árnyat adó, lombos fákat. Helyükre nyeszlett gallyakat ültetnek, amelyek pár hétnél tovább nemigen bírják szuflával. A Horthy-kultusz felvirágoztatásával egyidejűleg, megvalósították a kertészet egy új, innovatív változatát, amely a botanika tudományába, mint a fideszes hortikultúra fog bevonulni. Eredményességét meg lehet tekinteni – csak hogy egy friss példát említsünk – a két hete átadott Moszkva alias Széll Kálmán téren agonizáló, barna, összetöpörödött levelű „fákon”...
 

AKIKRE FITTYET HÁNY A KORMÁNY: PALKOVICS LÁSZLÓ SZAVAIRA PILCZ OLIVÉR REAGÁL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Vendégszerző
2016.07.04.


Palkovics László oktatási államtitkár nemrég hosszú interjút adott az Indexnek. Az interjúban sok olyan állítás is elhangzott, amelyek viszonylag könnyen cáfolhatóak. Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom egyik képviselője vállalkozott arra, hogy elmondja, hol és miben nem ért egyet a mozgalom az oktatási államtitkárral.
 
A szövegben az interjú kérdéseire válaszolt ő is, a saját álláspontjukat képviselve. Érdemes egy kis időt szánni arra is, hogy Palkovics László válaszait elolvassák – csak hogy látható legyen a különbség...
 
Hányasra értékeli a kormány idei teljesítményét az oktatás területén?
 
Az értékelés június 11-én, a Tanítanék Mozgalom demonstrációján megtörtént. Azóta csak egyre hajmeresztőbb ötletek láttak napvilágot, de rosszabb jegy már nincs – lehet, hogy érdemes lenne bevezetni, ha már ötletelgetünk, mint a politikusok –, hogy méltó módon tudjuk mégis osztályozni a teljesítményüket. Mert ha azt szorgalomnak tekintjük, hogy hogyan lehet kibújni a szakma jobbító kéréseinek teljesítése alól, akkor annak értékelésére tényleg új osztályzati kategória kell. Persze, az elmúlt hónapokban sok ezer pedagógussal, tanárral, diákkal beszéltek. De ezek nem voltak egyeztetések, hiszen már meghallgatni is csak azt és azokat voltak hajlandók, amely ötletek és amely személyek, szervezetek nekik kedvesek voltak, vagyis lényegében a saját elképzeléseiket. Ez folyt a Köznevelési Kerekasztal körül is, ahonnan például az érdekképviseletek sürgősen távoztak is, látva annak álságos működését...

ITT OLVASHATÓ

EGY ÖNVEZETŐ JÁRMŰ BALESETE

VÁLASSZUNK BLOG
Szerző: Válasszunk
2016.07.03.


... sokan egyenlőséget tennének az önvezető Tesla eddig "balesetmentessége" és mondjuk a 4-es metrón alkalmazott technológia balesetmentessége között. Őszintén szólva a baleset pár lehetséges okát átnézve nem is teljesen alaptalan az összehasonlítás, de ennek gyakorlati jelentősége édeskevés. A vasúton, beleértve a metrót is, a szerelvény tömege és a vaskerék előnyei / hátrányai hatalmas fékúthoz vezetnek. Ott hiába látná meg egy ember az akadályt, akkor már rég késő lenne. Amit a rendszer nem érzékel arra vasúton az ember se tudna reagálni. 

Az egyik potenciális probléma ugyanis az érzékelés. Az érzékelés sebessége, pontossága, időbeli- és térbeli folytonossága egyaránt korlátozott. Az ember is pislog, de lehet álmos, megannyi dolog elterelheti a figyelmét. Léteznek érzik csalódások, optikai illúziók. A torzító tükröt meg lehet szokni, de a holttér már nehezen küszöbölhető ki. Egy-egy kereszteződést igen nehéz belátni, a járdán vezetett kerékpárútra ezért is érkezik sok panasz. Más kereszteződéseknél ebben segít egy tükör.
 
A probléma az érzékelés. Kérdés, hogy az önvezető rendszer mennyire tanulja meg az ilyen tükröket figyelni. Mert az, hogy jól belátható országúton, autópályán működjenek az önvezető autók egyszerű. Sok szabályos felépítésű amerikai városban is viszonylag kevés probléma van, egy lassan és óvatosan haladó Google autó legfeljebb egy kicsit feltartja a forgalmat. Jól megtervezett úton, lassan haladva, megfelelő környezetben nincs gond. Kiváltképp akkor, ha a többiek vagy szabályosan közlekednek, vagy legalább várható a szabálytalanságuk és a helyzetre fel tudják készíteni az autót...
 

PÁVATÁNC A SZAKADÉK SZÉLÉN

MOMA BLOG
Szerző: Bokros Lajos
2016.07.03.


Lázár János, a magyar kormány de facto második embere nyilvánosan kifejtette magánvéleményét, miszerint hazánknak jobb lenne kilépni az Európai Unióból. 
 
Itt nem az a döbbenetes, hogy Lázárnak magánvéleménye van. Még az sem, hogy ez különbözik a kormány hivatalos álláspontjától. Hanem az, hogy Lázár a kormány hivatalos vonalvezetésétől gyökeresen eltérő magánvéleményét nyilvánosan kifejti anélkül, hogy egyúttal bejelentené lemondását...
 

KÁOSZ LEHET AZ INGYENES KÉMÉNYSEPRÉSBŐL, JÖNNEK A KATASZTRÓFAVÉDŐK

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2016.07.04.


Július 1. óta egy fillérbe sem kerül a lakossági kémények kötelező felülvizsgálata. Ennek sűrűségét a gáztüzelésű berendezések esetében a kormány egyről két évre változtatta. A szilárd tüzelésű kazánok ellenőrzési gyakoriságát két éve a kabinet fél évről egy évre növelte, ez nem változik.
 
Az ország nagy részén a kéményseprést eddig végző vállalkozók – többnyire az önkormányzatok szerződésbontása folytán – levonulnak. Így 1835 településen helyüket a katasztrófavédők veszik át. Úgy tudjuk, az ügyfélszolgálatot is e szerv megyei igazgatóságai végzik.

A fennmaradó megyékben, területeken továbbra is a jelenlegi vállalkozó száll ki. A fővárosban például marad az önkormányzati Főkétüsz. A kötelező lakossági szolgáltatásért a továbbiakban ugyanakkor senki sem kérhet ellenszolgáltatást.
 
A lépés része annak a folyamatnak, melynek során az önkormányzati vagy magyar magántulajdonú mikro- és kisvállalkozásokat az Orbán-kabinet módszeresen kivérezteti. A 2013-as rezsicsökkentés során a felülvizsgálatért elkérhető díjukat a kabinet megfelezte, majd megkétszerezte a berendezések kötelező ellenőrzései közötti időt. Ez ugyanilyen arányban csökkentette a cégek bevételeit. A jövőben a vállalkozások elvileg megkapnák az államtól munkájuk ellenértékét, de Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezete (KOSZ) elnöke korábbi tapasztalataik alapján e tekintetben rendkívül borúlátó. Szerinte a kötelező felülvizsgálat kinyújtásával bevételeik egy helyett immáron kétéves késéssel érkezhetnek meg, ami további cégeket sodor csődbe...
 

HA KULTÚRPROGRAM KELL, AKKOR SCHALLABURG

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: Bojtos Zoltán
2016.07.03.


Schallaburg egy kis kastély Melk mellett, Alsó-Ausztriában. Bár az autópályáról látszik is, nem túl feltűnő. Ha valakinek fel is tűnik, nem valami szép. De miután teljesen elvettem a kedved attól, hogy megnézd, elmondom, hogy mi az, ami miatt mi mégis minden évben elmegyünk oda. Az ok, az állandó kiállítás, ami nyáron van nyitva, és ami évről évre más. A nyitvatartási idő megtalálható a honlapjukon is, de idén március 19-től november 6-ig látogatható. 

A kastély nem nagy, így a kertje sem az, viszont nagyon barátságos, és a méretéhez képest sokoldalú. Vannak benne virágágyások és gyümölcsfák, és mindenfelé kényelmes ülőalkalmatosságok azoknak, akik szeretnének egy kicsit egy ilyen környezetben olvasgatni, vagy beszélgetni. A kisgyerekekkel érkezőknek pedig van egy igazi különlegesség. Egy hatalmas mászóka, ami fából készült, és egy földön heverő sárkányt formáz. Nézd meg a képeket, ezek többet mondanak száz szónál...
 

"TERHES NŐKET HASBA SZÚRNI NEM ELLENÁLLÁS" - EGY PALESZTIN BÉKEAKTIVISTA LEVELE

MIKOR? MELYIKET? BLOG
Szerző: Tucker Dávid
2016.07.03.


A fordító előszava: Izraelben az utóbbi időben ismét elszaporodtak a terrorcselekmények: a hónap elején egy ételcsarnokban mészároltak le terroristák négy embert, ezen a héten pedig három támadás történt civilek ellen. Ezek közül talán a legtragikusabb, hogy egy palesztin terrorista álmában leszúrt egy izraeli kislányt. A lenti cikk lényegében nem tartalmaz semmi újdonságot, legfeljebb a nézőpontja szokatlan: ugyanis egy palesztin arab lány írta. Mindig van egy pikáns varázsa, amikor a "túlsó oldalról" kritizálja valaki a "sajátjait" - főleg, hogy Nadiya Al-Noor valóban aktívan részt vesz a helyi közéletben, és láthatóan komolyan veszi a békeaktivizmust. Nem túl bonyolult, de fontos és korrekt írás:

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN NEM BOCSÁTOTT MEG ELIE WIESELNEK

NARANCS BLOG - VILLÁMNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.07.04.


Annyit sem bírtak mondani: „részvétünk”.

Elie Wiesel halálhírére Barack Obama, Joachim Gauck, Francois Hollande és több más külföldi politkus mellett Klaus Iohannis román államfő is részvétét fejezte ki: „Szülőhazája, Románia mély tisztelettel adózik emléke előtt, akinek kiemelkedő életútjára erkölcsi támaszként tekint” -- írta ma közzétett üzenetében.

Elie Wiesel három évvel ezelőtt
nyílt levelet írt Kövér Lászlónak, amelyben felháborodását fejezte ki Nyírő József temetésével kapcsolatban, egyúttal visszaadta a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét, amit 2004 júniusában kapott.

Elie Wiesel nevét ma is olvashatjuk az USA magyar nagykövetségének „híres magyarok listája” (List of Famous Hungarians) nevű
menüpontjában Rachel Weisz és Wigner Jenő között.

Elie Wiesel halálhírére a magyar kormány nem reagált.

Annak ellenére sem, hogy a mai napon – ahogy a kormányzati portál
írja "gyászmegemlékezést tartottak Győrben, a győri zsidók elhurcolásának 72. évfordulóján, amelyen Dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára is részt vett”.
Mélységesen szégyellje magát mindenki, akinek ehhez köze van!

ITT OLVASHATÓ

ÉPÍTÉSZ MUTATJA BE HOGYAN KELL TROLLKODNI A NER-BEN

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.07.03.


Ezekről ne maradj le!

MNB-alapítványok: a mostani bírság csak a kezdet (Átlátszó)

Eliszaposodott a szomszéd strand a fenyvesi kikötőnél (Átlátszó)
 
Pont nagyberuházások indulnak a közlekedési államtitkár földjeinél (Direkt36)
 
Ha van 3 perced:
 
MNB-alapítványok: a mostani bírság csak a kezdet
Abban az MNB alapítványokkal szembeni eljárásban, amiről a Közbeszerzési Döntőbizottság a héten döntött csak egy adminisztratív hibát vizsgált. Aki közpénzzel gazdálkodik, annak be kell jelentkeznie a Közbeszerzési Hatóságnál. Ezt az alapítványok nem tették meg, ezért kapták a 200 ezer forintost büntetést. Ezután indulnak majd azok a vizsgálatok, amelyek egyes szerződéseknél állapíthatják meg a közbeszerzés kiírásának elmulasztását, ahol viszont több tízmilliós bírságok jöhetnek.
(Átlátszó)
 
Eliszaposodott a szomszéd strand a fenyvesi kikötőnél
Több évtizede tervezték, most megépült a yachtkikötő Balatonfenyvesen. Az LMP feljelentést tett, mert a vízbe több száz méterre benyúló építményt a Balaton-törvény szerint meg sem lehetett volna építeni. A törvényt azóta persze módosították, de a szomszédos máriafürdői strand annyira eliszaposodott, hogy az Országos Vízügyi Főigazgatóság vizsgálatot indított.
(Átlátszó)
Pont nagyberuházások indulnak a közlekedési államtitkár földjeinél
Tasó László vagyonnyilatkozata elég pontatlan, legalább 3 millió forint földtámogatást és néhány kisebb földet egyszerűen kihagyott belőle. A földek ránézésre nem tűnnek jelentősnek, de értékük nagyot növekedhet a közeljövőben. Egyrészt mivel éppen 5,5 milliárdért felújítják a mellettük lévő főutat, amit államtitkárként maga Tasó menedzsel. Másrészt nemsokára komoly ipari beruházás kezdődik a telkek körül.
(Direkt36)

Montevideóban szállhat be egy milliárdos beruházásba a Fővárosi Csatornázási Művek
A 75%-ban a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő Fővárosi Csatornázási Művek milliárdos beruházásba szállhat be Montevideóban. Első külföldi beruházásnak kissé meglepő a távoli helyszín: Szabó Iván kötheti össze a szálakat. A  kormányközeli, uruguayi lakcímmel rendelkező ügyvéd  gyanús ingatlanügyeiről a helyi és a magyar sajtó is beszámolt.
(Átlátszó)
 
Durva az MNB-támogatások aránya a Vs kiadójának éves bevételében
Megvan a New Wave média, a Vs kiadójának tavalyi beszámolója: az MNB-s támogatásokból kb. 2,5-szer akkora összeg jött be, mint egyébként összesen. A pénz láthatóan nem az újságírók fizetésére ment el: az MNB-nek köszönhető bevétel növekedéssel egyedül az anyagjellegű ráfordítások nőttek meg. Az is kiderült, hogy a New Wave – így tehát az Origo és a Vs végső tulajdonosa valóban Száraz István.
(444)
 

BŰN ÉS BÜNTETÉS

HUPPA BLOG
Szerző: Bruck András
2016.07.03.


Tegnap meghalt valaki.

A Máramarosszigeten született Elie Wiesel, akit tizenöt évesen a családjával együtt onnan deportáltak.
 

Nagy ember volt, fontos ember, nagyon sokat tudott és talán még többet értett.
Ezt az intését ugyan nem konkrétan nekünk szánta, de nálunk jobban talán senki nem illetékes megszívlelni: „A közöny nem csak bűn, hanem büntetés is”. (Indifference, then, is not only a sin, it is a punishment.)
Ebben a beszédében, amit a Fehér Házban mondott 1999. április 12-én, ezt kérdezi: Lehetséges, hogy van olyan ember, aki érdemnek tekinti a közönyt?

Én felelnék rá.Igen, magam is rendszeresen találkozom ilyenekkel. Beszélgetünk, és egyszer csak megjelenik arcukon az elnéző (lenéző?) mosoly, amiért én közügyekkel is foglalkozom. Talán még afféle fogyatékosnak is tartanak miatta. És még soha, egyikőjükön sem fedeztem fel egy cseppnyi szégyent vagy zavart, amiért, történjen bármi is velük, körülöttük, ők ki nem mozdulnának saját önző, öntelt világukból...

ITT OLVASHATÓ

RÖSZKEI PER: HIÁBA GYŰLÖLÖD ŐKET, ATTÓL MÉG AMI TÖRTÉNT, A MI SZÉGYENÜNK MARAD

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.07.03.


Az idős, félvak nő, a másik szintén idős, bottal járó férfi, egy bombázás miatt deréktól lefelé lebénult, kerekesszékes egyetemi hallgató, a röszkei zavargók, akik megtámadták a magyar államot. Első fokon elítélték őket, előtte pedig 10 hónapig házi őrizetben voltak idegenrendészeti fogdán, ahol semmilyen látógatót, még újságírókat sem fogadhattak, sőt az ítélet után szökés veszélye miatt a Bevándorlási Hivatal menekültügyi őrizetet rendelt el velük szemben, ami lényegében olyan, mint a börtön. Az a bevándorlási hivatal amelynek 60 napja lenne elbírálni a két férfi menedékérelmét, de ezt 8 hónapja törvényellenesen nem teljesíti.
 
Az ítélet kimondja, hogy ők, a félvak, a mankós, és a béna tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott megsértése miatt bűnösök. Az ítéletet úgy hozták meg, hogy semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, hogy ez a három ember, vagy 7 társuk rendőrökre támadt volna, köveket dobált volna.
 
A “röszkei zavargók perének” abszurditásáról itt olvashatsz bővebben...

ITT OLVASHATÓ

PANEM ET CIRCENSES

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.07.04.


Rossz énekmondó módján személyesítsük meg a KlIK nevű rothadó képződményt. Ő a családban a vasorrú nagynéni, akinek soha nem volt kölke, éppen ezért cáfolhatatlanul ért a gyermeki lélekhöz. Olyannyira, hogy alkalmasint vele lehet riogatni édesanya szeme kicsi fényét.

És, hogy így fölföstöttük a drámai alapszituációt, legyünk figyelemmel arra is, hogyan működik lukas harisnyájában Jolán néni, aki mindenhol ott van. Véget ért a tanév, és ő úgy gondolta, hogy a kitűnő tanulókat illőn megjutalmazza. Ez így helyes. A vasorrú asszony erősen gondolkozott, mivel csaljon mosolyt az ártatlan gyermekek arcára, és cirkuszjegy mellett döntött.

Arról határozott, hogy ezt kapjanak a kölkek, mert megérdemlik, mint ócska reklámban a luvnyák a krémet hamvaikra. A cirkuszjegy úgy köll a felnövekvő nemzedéknek, akár egy falat kenyér – ha már, ugye -, hogy szokják a lágerben az ájert, mi vár rájuk, ha szavazó korba lépnek.

És mindez nem a véletlen műve...

ITT OLVASHATÓ