2017. július 13., csütörtök

NEM TUDUNK KITÖRNI A FEUDALIZMUSBÓL - INTERJÚ SZALAI ERZSÉBETTEL

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2017.07.13.A magyar hatalmi viszonyokról, az államberendezkedésről, a kapitalista rendszer működéséről és a társadalmi osztályok közötti konfliktusokról beszélgettünk Refeudalizmus című új esszéje kapcsán Szalai Erzsébet szociológussal a Reggeli Gyorsban.

Szalai Erzsébet azt mondja, a rendszerváltást követően a magyar gazdaság és társadalom működését újra feudális jellemzőkkel lehet leírni, melyek a kapitalizmus ellentmondásaiból és hibáira érkezett válaszokként jelentek meg. A szakember szerint a tőke és munka viszonyával, ami a kapitalizmust jellemzi úr és szolga fogalmai termelődtek ki - a 2010-es kormányváltást követően az Orbán-kormány földesúrként osztogatva a vagyont alakítja ki a hozzá kapcsolódó szolgaréteget. Azonban szerinte nem csak a kormánypártok, hanem az ellenzék is feudális tulajdonságokkal, felfogással írható le: a jelenlegi közállapotokat nem rendszerszerűen kritizálják, hanem szinte kizárólag Orbán Viktor személyéhez, mint az „uralkodóval” szembeni bírálatokként fogalmazódnak meg.

A szociológus szerint a politikai-gazdasági rendszerek három dimenzió alapján jellemezhetőek: szocialista, feudalista és kapitalista berendezkedésekként. A szocialista rendszert az irányító és irányított, a feudalizmust úr és szolga, a kapitalizmust tőke és munka viszonyával lehet leírni, ezek a rendszerek azonban elmondása szerint nem különálló, hanem egymással keveredő szisztémák, melyek a rendszerváltást megelőző, és az azt követő évtizedek magyar belpolitikájának megértéséhez is hozzájárulnak. A rendszerváltás környéki refeudalizáció több hullámban figyelhető meg Szalai Erzsébet szerint: az 1980-as években már megfigyelhetőek voltak kapitalista vonások, de a rendszerváltáskor a korábbi politikai-gazdasági elit felülről irányítottan jelölte ki utódait, örököseit. A szociológus szerint részben a refeudalizációs folyamatok káros hatással vannak a magyar társadalomra, összezilálja az abban rejlő viszonyokat. Ebből eredeztethető szerinte az állampolgárok szervilizmus felé hajló attitűdje és az is, hogy a mindennapi életben és a gazdaságban tapasztalt bizonytalanság hatására termelődött ki egy erős párt és vezető iránti igény, melyet a Fidesz és Orbán Viktor testesített-testesít meg. Szalai Erzsébet szerint a feudalista viszonyok már az első Orbán-kormány idején megfigyelhetőek voltak, de a Medgyessy Péter vezetésével megalakult szocialista kormány is alapvetően hasonló politikát folytatott: a társadalmi konszolidáció, a jóléti rendszerváltásként beharangozott 100 napos program is „úr és szolga” viszonya alapján írható le.

A szociológus értékelése szerint a jelenlegi Orbán-rendszer részben az 1980-as viszonyokhoz hasonlítható: míg a rendszerváltást megelőzően a technokrácia jelölte ki utódait, napjainkban Orbán Viktor és köre jelöli ki földesúrként a vazallusait...

KENYÉR HELYETT CIRKUSZ?

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.07.13.


Szeretem a sportot. Pár éve minden magyar sikernek úgy tudtam örülni, mint egy kisgyerek. Még láttam az 1980-as években jó magyar focit, szurkoltam Egérkének, Darnyinak, a vízilabda válogatottnak, minden címeres mezt viselő sportolónknak. A hajnali olimpiai közvetítéseket soha nem hagytam volna ki, boldog voltam, amikor a magyar himnuszt hallgattam.

Az utóbbi hét évben valami megváltozott. Mióta Orbán a sportot stratégiai ágazatnak tekinti, az örömöm is más. Utálom, mikor a labdarúgó mérkőzéseken bevágják – spontán, persze – sleppje gyűrűjében a miniszterelnököt. A legszívesebben a földhöz vágtam volna a televíziót, amikor a riói olimpiai közvetítéseket félóránként szakították meg az egyperces „gyűlölet híradók”. Öt hírből négy migráncsozott. Maga volt a borzalom.

Amennyiben tehetem, a közszolgálatinak csúfolt adókat nem nézem. Ami ott folyik, az vérlázító, méltatlan egy európai országhoz. Közpénzből – a mi pénzünkből –öntik ránk a Fidesz-propagandát. Talán nem vagyok egyedül, aki a pokolba kívánja Orbánt, Habonyostul, a teljes léhűtő kliensekkel egyetemben. Legalább szurkolni és örülni hagynának bennünket politikamentesen!

A kormányfő sportot szeretőnek mondja magát. Lehet, így van. Azonban úgy gondolom, hogy az ókori Róma politikusainak példáját próbálja követni: cirkuszt a népnek – ha már kenyér nincs.

A szakági szövetségek többségét elfoglalta a Fidesz. Olyanok ülnek a vezetői székekben, akik zömének előtte semmiféle kapcsolata nem volt az adott sportággal. Ma a sport a politika szolgálólánya. A kormányfő és elvbarátai sütkéreznek a neves sportolók fényében, fotóztatják magukat, úgy tesznek, mintha a saját zsebükből raknák a sportba a milliárdokat. Talán legbelül azt is hiszik, a siker részben az övék...

ÁTALAKULHAT A NYUGDÍJRENDSZER - MEGSZÜNTETIK A NŐK 40-ET?

NAPI.HU
Szerző: K. Kiss Gergely
2017.07.13.


A választások közeledtével minden párt számára létkérdés, mennyire találja vonzónak a programját a több mint kétmillió nyugdíjas szavazópolgár. Farkas András, a NyugdijGuru alapítója szerint azonban a választások után módosíthatják a nyugdíjrendszert - például az OECD útmutatásai alapján - írja a Világgazdaság.

Az egyik párt most tűzte zászlajára a rugalmas nyugdíjba vonulás, az előrehozott nyugdíjtípusok lehetőségének visszahozását, azt viszont nem említette, hogy ez a változtatás csak a nők kedvezményes nyugdíjának egyidejű megszüntetése vagy lényegi szigorítása mellett képzelhető el - írja véleménycikkében a szakember.

Nők tízezreinek a gyomra szorulhatott össze már arra a korábbi hírre is, amelyet az OECD 2017. március 17-én publikált jelentése nyomán kapott föl a magyar sajtó. A legfejlettebb országokat tömörítő szervezet kiadta a 2017-es évre szóló jelentésének magyar fejezetében szerepel egy bekezdés az idősebbek munkaerőpiacon tartásának ösztönzéséről. Itt olvasható a következő mondat: "Szüntessék meg a nők korai nyugdíjba vonulásának megmaradt lehetőségét."...

ITT OLVASHATÓ
Erős ellenérvek...

SUKORÓ EHHEZ KÉPEST SMAFU LEHET

HUPPA BLOG
Szerző: huppa.hu
2017.07.13.


Az LMP szerint a sukorói ügynél tízszer nagyobb, 10 milliárd forintos hűtlen kezelést felvető “ingatlanpanama” történt Budapesten, a IX. kerületben – közölte Hadházy Ákos, az ellenzéki párt társelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint egy, a lágymányosi híd pesti hídfőjénél fekvő 15 hektáros területről van szó, amelyet a sukorói ingatlancsere ügyéhez hasonlóan miniszteri határozat alapján a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vásárolt meg, de míg a sukorói ügyben 1 milliárd forintos kárról lehetett beszélni, addig itt 10 milliárd forint veszteség érhette az államot.

Elmondta: a vagyonkezelő 2012-ben egy fél hektáros területet 60 ezer forintos négyzetméter áron vásárolt meg, majd a 2014-ben 16,5 milliárd forintért vette meg a maradék területet birtokló céget, ami 120 ezer forintos négyzetméterenkénti árat jelent. Hozzátette: a megvásárolt kft. a mérlegadatok szerint ugyanakkor csak 6 milliárdos ingatlanvagyonról számolt be, vagyis legalább 10 milliárd forintos hűtlen kezelésről lehet szó. Közölte: az LMP jogászai szerint indokolt, hogy feljelentést tegyenek az ügyben...

KÖSZ, DE MAJD ÉN ELDÖNTÖM, MIRE KÖLTÖM A PÉNZEMET

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.07.13.


Kezdek aktívan aggódni. A kormány gondoskodni akar arról, hogy nekem jó legyen és ha ez nem lenne elég, meg akar védeni a rohadtaljas multitól, aki a szemetet óhajtja rájam sózni. Ahogy így hirtelen belegondolok, ahányszor megvédtek engem kormányék, annyiszor szívtam meg.

„A kormány 20 pontos akciótervet fogadott el a magyar élelmiszerek minőségére vonatkozóan. A Miniszterelnökséget vezető miniszter (ez Lázár János személyesen) tájékoztatása szerint az intézkedések arról szólnak, hogy az embereknek hogyan lehet jó minőségű élelmiszereket biztosítani és megvédeni őket attól, hogy a multinacionális cégek rossz minőségűeket adjanak el nekik”. Az MTI-n olvastam. Meg is hallgathattam volna a kormányinfón, de nem vagyok én mazochista, szemben a kollégával, aki meg igen.

Tehát akcióterv van arra, hogy a multik ne adjanak el nekem rossz minőségű élelmiszert. Értem. Akkor én most arra szeretném megkérni a kormányt, hogy ne védjenek meg engem. Nagykorú vagyok, remekül el tudom dönteni, hogy mit akarok megvásárolni a pénzemből. Inkább azon erőlködjenek, hogy legyen jó minőségű, elfogadható árú magyar termék, ami a multik kínálatával képes versenyezni.

Ugyanis megvenném én a magyart, akár még valamennyivel drágábban is, ha lenne. De sokszor nincs. Hiába akarok magyar fokhagymát, magyar őrölt paprikát vásárolni, ha nem lehet kapni. És bármennyire hazaszerető vagyok, nem fogok kétszer annyit fizetni az ugyanolyan tejért csak azért, mert rá van írva, hogy egy rohadtul boldog tehénből jött kifelé.

Tegye fel a kezét az, aki meg fogja venni másodszor is azt a nagyon minőségi, félméteres piros-fehér-zöld szalaggal átkötött magyar burgonyát, amit már elsőre is kivágott a szemétbe, mert belül fekete volt minden szem krumpli. Az is bátran jelentkezzen, aki a drága, de finom hagymát megvásárolja, miközben számtalanszor szembesült vele, hogy kettő nap alatt megrohad, ami nem fogyott el addig, viszont darabra nem árusítják, csak másfél kilós kiszerelésben...

EGY 9 ÉVES KISLÁNY HALÁLA MUTATJA MEG, MENNYIRE EMBERTELEN A MAGYAR KORMÁNY, HA AZ EGÉSZSÉGÜGYRŐL VAN SZÓ

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.07.13.


A minimum az lenne, hogy mire ez a cikk megjelenik, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere lemond a posztjáról és kivonult a magyar közéletből, örökre. De ez csak a minimum. Ennél sokkal többre van szükség, méghozzá azonnal.

Hány embernek kell még meghalnia, mire a magyar kormány felfogja, hogy egyedül az ő felelőssége az, ami történik? Most éppen egy 9 éves kislány halt meg, miután 16 napig küzdöttek az életéért. Egy 9 éves kislány.

És persze, ezen most fel kell háborodnunk, hiszen egy gyerekről van szó, aki azért halt meg, mert a magyar egészségügyben semmi sem olyan, amilyennek lennie kéne. De ne felejtsük el azt sem, hogy nem ez a kislány az egyetlen, akit nyitott mellkassal visznek át egyik kórházból a másikba, mert csak ott van olyan felszerelés, amire szükségük van.

Hetente 8-10 ilyen eset van, csak abban a kórházban, ahonnan el kellett szállítani, az életét kockáztatva, ezt a kislányt. De hetente ki tudja, hányan halnak meg hasonló okok miatt? Hiszen nincs olyan statisztika, amiben a KSH megméri, hányan vesztik életüket azért, mert a magyar egészségügy szar...

Elképzeléseink persze vannak. Például arról a 32 ezer emberről, aki tovább élhetett volna, ha nem szar a magyar egészségügy. Vagy emlékezzünk vissza arra, amikor egy csecsemő halt meg kórházi fertőzésben - három nappal(!) ezelőtt. És ehhez képest ugyebár Balog Zoltán szerint az egészségügyben továbbra sincs semmilyen probléma, és csak a sajtó kelt rémhíreket.

Ennek véget kell vetni. Elég volt az álszent hazugságokból.

Mert a magyar egészségügy nem attól javul, hogy szuperkórházakat terveznek megközelíthetetlen telkekre...

APRÓCSKA DIKTÁTOR, HATALMAS KULISSZÁK

SZTÁRKLIKK
Szerző: Sztárklikk
2017.07.13.


Munkácsy Golgotájának lenyúlása mégsem akkora sikersztori, mint a Seuso-kincsek családi ezüstté avanzsálása (ami nem vásárlás, hanem "kompenzálás" útján történt; ezek a vedlett figurák az egész ország szétbarmolását afféle bosszúszomjas kompenzációnak tekintik elcseszett gyermek- és fiatalkorukért).

Kormányunknak sajátos, unortodox képe van a vásárlásról, mint olyanról: hol arcoskodó alkudozás, hol szemérmetlen lopás formájában képzelik el a kapitalista gazdaság egyik alappillérének, az árucserének a működését. (A másik alappillérről, vagyis a kizsákmányolásról teljesen ortodox nézeteket vallanak.)

Persze, a Munkácsy-kép tervezett einstandolása ("a haza érdekében" (c) by Lázár "Fácánmészáros" János) nem csak a kormány betyárvirtusára mutat rá, hanem az esztétikai felfogására is. Az előbbi is sajátos persze - különösebben nem vérzik a szívem egy milliomos műgyűjtőért, de akkor is: gondolom bárki, legyen az magánszemély, külföldi múzeum vagy galéria, százszor is meggondolja majd, hogy műkincseket (vagy amúgy bármit, amire az uraknak kedve szottyanhat) hozzon az országba. Esetleg táblákat is lehetne kitenni: "Ha műkincs vagy, és Magyarországra kerülsz, megvédünk!".

HÁNY EMBERI ÉLET AZ, AMIT MÁR NEM LEHET KIMAGYARÁZNI, KEGYETLEN SZÓVICCEL BAGATELLIZÁLNI?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2017.07.13.


Nem álhír 1: Itthon van a családi ezüst. A rohadt fazekak, kanalak, tányérok a helyükre kerültek, hazahoztuk. Megcselekedtük, amit a haza követelt. Kötelességünket teljesítettük. Visszaszereztük. Milliárdokba került, nem is a miénk, de kellett. Dobpergés, trombitaszó.

Nem álhír 2:
2017 júliusában a CT hiányában nyitott mellkassal egyik kórházból a másikba szállított 13 éves kislány meghalt. Az irgalom, meg a bizalom meg a keresztény ügyek nemzeti kormányába vetett vakhit nem volt képes kipótolni a pénzhiányt és a rendszer hiányosságait, amelyek az egészségügyi és a szociális ellátórendszert marcangolják. Balog Zoltán már biztosan gyártja a legújabb szóviccet, amellyel le lehet vedleni egy újabb tragédia bekövetkezésének felelősségét.

Nem álhír 3: 2007 áprilisában Lázár János, fideszes hódmezővásárhelyi polgármester, jelenlegi mindenesminiszter az ügyészséghez fordult egy 67 éves mindszenti férfi halála miatt. A mindszenti férfit súlyos rosszulléttel szállította a mentőszolgálat a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórházba. A beteg szakszerű ellátása után az orvos továbbirányította a 25 kilométerre fekvő szentesi kórházba. A súlyos állapotban lévő betegnek a mentőkocsiban megállt a szíve. Újraélesztették, ám az életét nem sikerült megmenteni.

Biztos vagyok benne, hogy a mai kormányinfón Lázár János valami egészen hasonló bejelentést tesz, és a gyermek ki sem hűlt holtteste fölött állítja pellengérre teljes joggal minden idők legembertelenebb népirtó kormányát. A következetesség és korrektség jegyében. Mert ezt az országot öntudatos állampolgárok lakják, nem három agysejttel vígan túlélő, csatakiáltásokkal manipulálható droidok, akiket rettegésben lehet tartani és kamukincsek hamis fényével zsibbasztani.

Ezért ennek az ügynek is nyilván meglesz a felelőse, mert a saját magáért és gyerekeiért felelős állampolgár képes kikényszeríteni, hogy a sokadik értelmetlen haláleset után egyszer ebben az életben valaki vállalja a felelősséget, valaki mondjon le, valaki a szabadságával fizessen. Mert az nem lehet, hogy tizenéves gyerekeket nyitott mellkassal hurcolásszanak innen oda csak azért, mert a Gyuri bá vigyorgására fontosabb volt elkúrni 13 milliárdot, mint 20 darab CT-t megvásárolni. (Irónia vége.)

Isten tudja hány ezer éves ütött-kopott ezüst tányérokkal verjük a mellünket, és púderezzük frusztrált nemzeti öntudatunkat; olyan hamis csillogású kincsekkel, amelyekhez nagyjából semmi közünk, miközben emberi életek lesznek semmivé. Nem kétezer éve, nem hatszáz év múlva, hanem most. Ebben a tyúkszaros jelenben, ebben a soha vissza nem térő életünkben.

Mert az emberek döntöttek: az országot meg kell védeni, mi? Ne kockáztassuk Magyarország jövőjét, mi? És jön a két sérült agytekervényű, bomlott lelkű hívő és visítja, hogy semmi összefüggés nincs a haláleset és az egészségügy állapota között, úgyhogy lehet oszlásnak indulni, ti haza ellenségei! Bemásolja a propagandaszöveget a kormány oldaláról, felöklendezi az előre megrágott takarmányt, az elmúlt nyolc évet szapulja, és habzik a szája rendületlenül. Miközben elemi jogaitól fosztják meg, a méltóságát döngölik földbe, az élethez való jogán taposnak gumicsizmával, ő változatlanul ökölbe szorult aggyal óbégatja, hogy bezzeg ezelőtt tíz évvel mi volt. Nincsenek létfontosságú eszközök olyan kórházakban, ahol a legbonyolultabb műtéteket végzik. Csak Soros nevetése van mindenhol. Meg a lánctalpas népbutítás...

A HUMOR AZ EGYIK LEGFONTOSABB ERŐSZAKMENTES ESZKÖZ A DIKTÁTOROK MEGBUKTATÁSÁBAN

ÁTLÁTSZÓ - SZAKIRODALOM BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2017.07.13.


A Szlobodan Milosevics szerb diktátorral szembeszálló mozgalom egyik meghatározó alakja kézikönyvet állított össze az általuk kidolgozott és tökéletesített módszerekből, melyek erőszakmentesen, de hatékonyan kezdik ki a diktátorok rendszerét.

Szrgya Popovics egyszerű egyetemistaként lett a szerb Otpor! (Ellenállás) nevű mozgalom egyik vezetője 1998-ban. Graffitikkel és plakátokkal kezdték, majd koncertekkel és tüntetésekkel folytatták a rezsimellenes kiállást. Többüket letartóztatták (többször is), de a velük szembeni egyre erősebb hatósági fellépés csak növelte a támogatóik számát. Milosevics végül 2000-ben megbukott, 2001-ben letartóztatták. 2002-ben kezdődött a pere a Hágai Nemzetközi Bíróságon, ahol egyebek mellett népirtással és emberiség elleni bűnökkel vádolták. Ítélet nem született az ügyében, az egykori szerb diktátor 2006-ban, 64 évesen meghalt a cellájában.

Szrgya Popovics és társai azóta képzéseket tartanak ellenzéki aktivistáknak a világ minden tájáról. Az Otpor-mozgalomról készült DVD eljutott Ukrajnába és Burmába is, és módszereiket megosztották már egyiptomi, szír és maldív aktivistákkal is. Emiatt Erdogan, Putyin, a Venezuelát irányító Chavez és az iráni Ahmadinezsád sem kedveli őket, sőt felforgató ügynököknek tartják Popovicsék szervezetét, a CANVAS-t (Centre for Applied Nonviolent Action and Strategies / Alkalmazott Erőszakmentes Tevékenységek és Stratégiák Központja)...

ÖN RÁBÍZNÁ A VAGYONÁT? A MAGYAR ÁLLAM RÁBÍZTA. SZIVEK NORBERT PORTRÉJA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2017.07.13.


Felkerült a NAV szégyenfalára, a 180 napon túl több mint 100 millió forinttal tartozó zsiványcégek közé Szivek Norbert MNV-vezér érdekeltsége, a United Programme Service Kft. A nemzeti vagyon felkent urának egyéb magánbizniszei sem brillíroznak, felszámolás alá került például a minap a svájci koronaékszer, a Cretum Consult GmbH is. Mégsem ezért, inkább a kellemetlen vezetői stílusa miatt érezhető vele szemben elégedetlenség fideszes berkekben is. Összeírtuk a fontosabb ügyeket, amelyekben emlegették a nevét. Hosszú a lista.

A 24.hu adta össze, hogy az MNV-vezér havi jövedelme meghaladja a 7,5 millió forintot. Ebben nem csak az MNV-s fizetése, hanem a különféle állami érdekeltségekben (például Mol, Richer Gedeon, Magyar Posta, MVM) viselt tisztségeinek jussa is benne van.

El tudja képzelni az Aston Martinnal parádézó Szivek Norbertet, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. jelenlegi vezérigazgatóját, amint társbérletben lakik irodalmi felolvasóestek és kulturális vitadélutánok résztvevőivel? Még akkor is különös a kép, ha a magas művészeti rendezvényeket a Bodeni-tó mellett tartják.

Pedig úgy fest, kénytelen volt elviselni a társaságot, méghozzá huzamosabb ideig. Szivek a magyar cégbíróságon 2008-2013 között Steckborn, Seestrasse-i svájci lakcímet adott meg. Ugyanezen az ingatlanon a környék 2009-2010-es turisztikai prospektusa szerint május elejétől augusztus végéig minden hétvégén Marianne Ulrich író és előadóművész tartott irodalmi esteket, a kiadvány szerint „a saját kertjében”. A csinos, a Bodeni-tóba torkolló Untersee-re néző 1700 négyzetméteres telek, rajta kicsi házikóval jelenleg is az idős, 77 éves írónő tulajdona.

Később, egészen 2016-ig zürichi címet adott meg Szivek a magyar iratokban. A város neve jól cseng, a környék azonban koránt sem puccos. Sorházak egy munkásnegyedben. A tulajdonost kérdeztük, emlékezik-e magyar albérlőjére, de azt a talányos választ küldte, hogy ezt a svájci hatóságoktól kellene tudakolnunk.

A valaha Szivek által vezetett, vagy részben érdekeltségében állt vállalkozások sora számos, de kevésre mondanánk első blikkre, hogy aranybányákról volt szó. Bár hivatalos életrajza szerényen szelektál, mi harmincnál is több kisebb-nagyobb társaságot számoltunk össze, amelyben valaha megfordult; a már említett állami gigászokat még csak nem is számítva. Ez még akkor is rengeteg, ha Szivek épphogy a kamaszkorból kiöregedve máris szerepet kapott a családi érdekeltségekben.

Az Átlátszó által készített céghálón az is látszik, hogy a látszólag elszigetelt céges és ingatlanos sztorik egy-egy kulcsszereplő révén nagyon is kapcsolódnak egymáshoz...

CIVIL VAGY? AKKOR TE ZSIDÓ VAGY!

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.07.12.


Az Orbán által irányított agresszív, Soros-ellenes propagandaháborúval kapcsolatban ideje lenne megszabadulni az álszentségtől és leszámolni a hamis illúziókkal. Ez egy alig burkolt, sikeres antiszemita kampány. Nem az ez év júniusában elhunyt, szaúdi üzletember, fegyverkereskedő, Adnan Khashoggi képével szórta tele az országot a Miniszterelnöki Kabinetiroda, hanem a köztudottan zsidó származású Soros Györgyével. Khashoggi persze már nem nagyon nevet semmin, ráadásul a tevékenységét sem nagyon ismerték Magyarországon. Soros sokkal populárisabb nála.

A még javában életben lévő Bassár el-Aszad, szír elnöknek jóval több köze van a menekültáradathoz, mint Soros Györgynek, mégsem látható sehol egyetlen, „Ne hagyjuk, hogy Aszad lemészárolja a népét!” plakát sem. A szíriai kormányerők harci gázt vetettek be és menekülttáborokat bombáztak, de az orbáni felfogás szerint a diktátorok csupán népük és a nyugati civilizáció védelme érdekében rendeznek humanitárius tömegmészárlásokat, valamint terrorcselekményeket.

Lényegtelen, hogy a pártpropaganda miket hazudozik össze. Ostobaság és gyávaság azzal mentegetni Orbán tevékenységét, hogy ez nem is annyira antiszemitizmus, csupán egy kínos félreértés. A kormány legfőbb érve jelenleg az, hogy maga Benjámín Netanjáhú jelentette ki, teljesen alaptalanok a magyar kormány elleni vádak, pedig ő aztán zsidó, aki ráadásul még Izrael miniszterelnöke is. Igazi aduász. Bayer Zsolt a blogjában diadalittasan le is írta azt, hogy:

„Akkor mostantól befogjátok a pofátokat!”

Ez a frappáns érvelés azért érdekes, mivel ő, a maga nyers brutalitásával, de mégiscsak a kormány álláspontját képviseli az országban. A civilek vegzálása, az ellenzéki sajtó kivéreztetése, az Európai Unió elleni támadások mind ezt üzenik. Azt, hogy fogjátok már be végre a pofátokat, vagy mi fogjuk be! Mit nem lehet ezen nem érteni?

A magyar társadalomban régóta jelenlévő rasszizmust, xenofóbiát, homofóbiát, intoleranciát az Orbán-rendszer hatékonyan használta fel, médiabirodalma segítségével pedig a végletekig fokozta. Közben éles verseny alakult ki a hazai szélsőjobboldali pártok és a kormánypártok között. Jelenleg az utóbbiak állnak nyerésre.

Az uszító plakátok üzenetei egy adott célközönségnek szólnak, ők pedig könnyedén dekódolják ezeket. Rossz az, aki rosszra gondol. A kormány által megrendelt közvélemény-kutatások valószínűleg megnyugtató adatokat szolgáltattak azzal kapcsolatosan, hogy szép számban akadnak olyanok, akik nagy örömmel gondolnak rosszra. Az ő igényeik a meghatározóak Orbán számára. Az antiszemitizmus, xenofóbia vádját ráadásul könnyedén le tudja seperni önmagáról. Nem az ő felelőssége.

Ebben az esetben nem érdemes taktikázni, mellébeszélni, tapintatoskodni. A zsidó, az arab, a cigány, a homoszexuális, a muzulmán szavakhoz a magyar népesség nagy része automatikusan negatív jelzőket kapcsol. Miként lehet ilyen esztelenségeket állítani? Úgy, hogy sajnos igaz.

A közvélemény szeret általános következtetéseket levonni, mivel ezzel könnyedén le lehet egyszerűsíteni a világban történteket, ráadásul rá lehet hárítani a felelősséget másokra, felelősöket találni minden rosszért. Ez a magatartás teljesen független a bőrszíntől. A fekete nacionalizmus hívei semmivel sem különbek a Ku-Klux-Klan tagjainál. Mások megítélése csupán attól függ, hogy éppen kik van többségben, illetve hatalmon.

Soros György személyét, a menekültek által okozott problémákat, a civil szervezeteket a magyar propaganda sikeresen mosta egybe...

LAKCÍM NAPLÓK - 5. RÉSZ

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM
2017.07.13.A lakcím nélküliség és a lakcímbejelentésből adódó nehézségek a lakhatási válság egyik egyre jobban látható, százezrek életét megkeserítő következménye. Az, hogy valaki nem tud bejelentkezni oda, ahol lakik, nagyon súlyos következményekkel járhat arra, hogy mennyire tud élni állampolgári jogaival és milyen – amúgy neki járó – szolgáltatásokból és ellátásokból esik ki. Mivel ezzel a kérdéssel évek óta kiemelten foglalkozunk, A Város Mindenkiét és az Utcajogászt is évente több százan keresik fel lakcímmel kapcsolatos problémák miatt. Sorozatunk második részében beszámolunk arról, milyen ügyekben keresnek fel minket és mi milyen megoldásokat tudunk javasolni 2017 júniusában.

Kérdés: Budapesten lakom lányommal egy bérelt lakásban. A család régi ismerőséhez egy másik városba vagyunk bejelentve lakóhelyre, a jelenlegi albérlet pedig tartózkodási helyként van feltüntetve, mivel a lakástulajdonos csak ehhez járult hozzá. A családi ismerős időközben jelezte részünkre, hogy oldjuk meg a kijelentkezést, ugyanis eladja a házat. A lányom elment az okmányirodába, ahol közölték vele, hogy a lakcímbejelentőn NEM szerepelhet CSAK TARTÓZKODÁSI cím. A lányom röviden vázolta a helyzetet, erre közölték vele, hogy menjen el egy hajléktalanszállóra, ott igazolnak lakóhelyet. Milyen megoldást tudnak javasolni?

Válasz: Köszönjük szépen a megkeresését. Sajnos ez így van, lakóhely nélkül nem szerepelhet tartózkodási hely a lakcímkártyán. A bérelt lakáshoz van egyébként szerződésük? Mert ha igen, és két tanú aláírta, akkor joguk van ahhoz, hogy lakóhelyre bejelentkezhessenek. Erről itt talál további információ.

Nagyon fontos, hogy mindenkinek ott legyen a lakcíme, ahol valójában él és ehhez joguk is van, amit érvényesíteni kell.

Kérdés: A honlapjukon megjelent cikk alapján érdeklődni szeretnék, hogy mik a legfőbb hátrányai, ha nincs Magyarországon lakóhelyem?

Válasz: Köszönjük szépen a megkeresését. Az lakóhely hiánya nagyon sokféle ügyintézés során okozhat problémát, de különösen az egészségügyi és szociális ellátások területén. 

Ezekről itt olvashat bővebben:

http://utcajogasz.hu/2016/11/20/az-alapveto-jogok-biztosahoz-fordultunk-a-lakcim-nelkuli-csaladok-ugyeben/

http://utcajogasz.hu/2016/03/03/legalabb_kilencvenezer_ember_van_bizonytalan_lakcim_helyzetben/

http://utcajogasz.hu/2015/11/07/utmutato_hajlektalan_embereknek_az_egeszsegugyi_ellatasokhoz/


Kérdés: Jó napot! A gyermekeim lakcímkártyáján még annak a krízislakásnak a címe van, ahol korábban laktunk, de valójában már ki vannak jelentve. Nekem egy hajléktalanszálló az lakóhelyem és a tartózkodási címem a volt albérletünk, de már onnan is kijelentettek. Emiatt nem tudom elintézni a rendszeres gyermekvédelmi támogatást, mert egyik helyen sem lakunk. Hiába pályázunk lakásra, emiatt az sem sikerül. Mit csináljunk, hogy legyen lakcímünk? Most olyan albérletben vagyunk, ahol nem írtunk szerződést. Úgy lakunk itt, mintha baráti alapon laknánk itt, és a tulajdonos kijelentette, hogy nem ír alá semmit. Így nem tudok semmit intézni. Sajnos nincs ismerősünk, akihez be tudnánk jelentkezni és a tulajdonost pedig nem akarom győzködni, mert nincs innen hova mennünk. Amikor idejöttünk, megmondták, hogy nem írnak alá semmit, és nem szeretném, ha baj lenne belőle.

Válasz: Nagyon sajnáljuk, hogy ilyen nehéz helyzetbe kerültek. Sajnos úgy tűnik, hogy ha a tulajdonos nem győzhető meg, hogy aláírja a lakcímbejelentőt és ismerőshöz sem tudnak bejelentkezni, akkor semmilyen más „megoldás” nem maradt az Önök helyzetének rendezéséhez, mint település szintű lakcím létesítése...


DA VINCI, A SEBÉSZEK SZUPER-ASSZISZTENSE

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.07.13.Bariban mutatták be virtuálisan a Panorama d’Italia tudományos körút keretében egy helyi kórház műtőjében a da Vinci névre hallgató robotot, amelyet sokféle kisműtéthez használhatnak fel.

A robotot már Olaszország 94 kórházában alkalmazzák. A szakemberek elmagyarázták, hogy könnyebb műtéteknél kiválóan alkalmazható, egyszerre három műszerrel és egy háromdimenziós optikai szállal lehet dolgozni magas hatásfokkal.

Sok különleges operációnál az urológiaitól az orr-fül-gégészeti beavatkozásig bizonyította már a da Vinci alkalmasságát. „Úgy hatol be a szervezetbe, mintha az orvos a fejét dugná bele, a beavatkozás maximális pontosságú, és páciens pár nap múlva hazamehet” –erősítette meg Giuseppe Mario Ludovico, a Puglia tartományi kórház urológus professzora.

Az olasz állami egészségügy 2 millió eurót ruház be a da Vinci megvásárlására. E befektetés hosszabb távon bőségesen megtérül.


MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY: MÁR A GYEREKEK IS VESZÉLYBEN VANNAK, DE BALOG ZOLTÁNÉK SZERINT AZ EGÉSZ CSAK "ÁLHÍR"

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.07.13.Nem kapnak védőoltást a gyerekek, zárnak be kórházi osztályok, menekülnek a nővérek és az orvosok. Nemrég egy újszülött kapott el egy kórházi fertőzést és halt bele. Aztán egy másik, akit nyitott mellkassal hurcolásztak kórházból kórházba. Az emberminiszter szerint minden rendben, ezek csak álhírek. 


A Fidesz-KDNP államtitkárai és Balog Zoltán emberminiszter szerint minden rendben az egészségüggyel, csak álhírek terjednek, meg az ellenzék akar választást nyerni. Láthatóan nem fogták fel, hogy emberéletek múlnak rajta, hogy évek óta csökken az egészségügyre fordított kiadás. 
Látványos rémtörténetek keringenek az egészségügyről a sajtóban:
  1. Nemrég kiderült, hogy hiánycikk egy védőoltás (a Pentaxim), nincs elég oltóanyag és sok gyerek nem kapta meg a kötelező oltását az egész országban.
  2. Kórházi fertőzés okozhatta egy kisbaba halálát a Honvéd Kórházban; az RTL Klub híradójának nyilatkozó budaörsi házaspár azt állítja, hogy 8 napos csecsemőjük kórházi fertőzésbe halt bele a budapesti Honvéd Kórházban. A rendőrség nyomoz.
  3. Ma reggel derült ki, hogy meghalt az a kislány, akit nyitott mellkassal szállítottak át a gyermekszívklinikáról a Heim Pál Gyermekkórházba, mert előbbiben nem volt CT. A halálhírt a kislány nagymamája közölte a Klubrádió betelefonálós műsorában.
  4. A B1 blog írta meg először, hogy káosz van a Semmelweiss Egyetem egyik gyerekklinikáján és tömegével készülnek felmondani az orvosok, mert át kell venniük a László kórház betegeit is.
  5. Ugyanitt úgy újítottak fel egy kórtermet korábban, hogy az immunhiányos betegek gombafertőzést kaptak és sorra haltak meg, az ÁNTSZ záratta be a kórtermet. 
  6. A dél-pesti Jahn Ferenc Kórház 3-as számú belgyógyászati osztályán felmondó ápolók, nővérek közül többen a közelben nyílt új IKEA-ba mentek dolgozni, mert ott jobb fizetést kaptak. A hír szerint a felmondások miatt be is kellett zárni az érintett osztályt, mert fenntarthatatlanná vált a működése.
  7. A Jahn Ferenc Kórház korábban azzal került be a hírekbe, hogy június elején egyik éjjel több mint 20 percig nem kapott segítséget egy terhes nő, aki a kórház előtt kapott epilepsziás rohamot. Az intézmény főbejárata zárva volt, a mentők nem akartak kocsit küldeni érte, így csak a taxisok és a buszsofőr önzetlen segítségén múlt, hogy nem történt nagyobb baj.
  8. Ugyanez a kórház volt az, ahol tavaly novemberben többnapos hullát találtak az egyik mosdóban, de volt, hogy ágyi poloskák miatt kellett fertőtleníteni az egyik osztályt.
  9. A Szoljon.hu-nak nyilatkozó jászberényi kórházigazgató arról beszélt: a városban csak csökkentett ágyszám mellett tudják biztosítani dolgozóik számára a nyári szabadságok kiadását. Közben kimerültségre hivatkozva visszaadta osztályvezetői megbízását a belgyógyászat főorvosa. Dr. Sinkó-Káli Róbert külön megjegyezte, hogy a vidéki kórházakban kritikussá vált az orvos-, a nővér- és az asszisztensi létszám, majd kiemelte: alig van olyan osztályuk, ahol ne lenne orvoshiány, már a szülészet is ebbe a kategóriába került.
  10. Június végén bezár a szegedi orvosi egyetemhez tartozó Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Geriátriai és Krónikus Osztályának férfi részlege – tudta meg a hvg.hu. A kb. 30-40 ágyas osztály működése szeptemberig fog szünetelni, addig csak a sürgősségiről vesznek át betegeket. A bezárás oka, hogy nincs elég szakdolgozó (vagyis ápoló és nővér) az osztályon.
Balog Zoltán szerint álhír az egész...

TGM JAVASLATA: ORROT BEFOGNI!

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Népszava
2017.07.13.A kisebb ellenzéki pártok mondjanak le arról, hogy elindulnak a 2018-as választáson – javasolja Tamás Gáspár Miklós filozófus a hvg.hu-n megjelent írásában. Mindent el kell követni, hogy a jelenleg kormányzó érdekkör távozzék a hatalomból, vagy legalább döntő mértékben meggyöngüljön. Szerinte ezért „minden ellenzékinek – minden egyebet félretéve, ha tetszik: az orrát befogva – a Magyar Szocialista Pártra kell szavaznia, különösen, ha látja, hogy Botka László ígéretével összhangban a pártot megtisztítják a Fidesz-kollaboráció híveitől és gyakorlatától”.

FIDESZES HAVEROK IS KISAJÁTÍTHATNÁNAK MAGÁNVAGYONT AZ ÁLLAM NEVÉBEN?

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2017.07.13.


Befújta a szél a postaládámba az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény és a kisajátításról szóló 2007. évi CXXIII. törvény módosításáról szóló nem nyilvános előterjesztést, amely szerint az állam és önkormányzat helyett, úgynevezett "harmadik személy" vagyis tipikusan egy fideszes haver is lehet a kisajátítást kérő, sőt a törvénytervezet alapján lehetséges lehet a közérdekű célt teljesen saját maga által megvalósító beruházó közvetlen tulajdonszerzése. Vagyis, ha a telked megtetszik Pénztáros Lőrincnek, és indokolható, hogy neki "nemzetgazdasági szempontból" kell, akkor einstand, és Pénztáros Lőrinc kisajátíthatja magának. Pofa leszakad...

Aki nem hiszi, annk álljon itt a XX-GKFO/ 680 /2017. számú kormány-előterjesztésben szereplő törvénymódosítás szövege:

TUDOM, ÉN ROHADJAK MEG, MERT SEMMINEK NEM TUDOK ÖRÜLNI ÉS ELLENSÉGE VAGYOK A HAZÁNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.07.12.


Emberek! Magyarok! Ünnepeljünk! Mindenki dobja el, ami a kezében van, a hajléktalanok fejezzék be a kukázást, a rokkantak hajítsák el a mankót, a kisnyugdíjasok ugorjanak ki az akciós kelkáposztáért kígyózó sorból és törjünk ki általános tapsviharban!

Itt tojtam össze magam izgalmamban, hogy mit fog bejelenteni a fővezér fél kettőkor. Még a töltöttpaprika is kihűlt a tányéron, mert izgalmamban enni sem tudtam. Lestem az élő közvetítést, le ne maradjak egyetlen percéről se a világrengető bejelentésnek. Nyugi, lemaradtam. Merthogy ez volt helyette...

CSALÁDI EZÜST

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.07.12.


Ezt a képet a minap említett Kolozsvári Szalonna közölte a "hazahozott" Seuso-kincsek kapcsán. Nem tudom, viccnek szánták-e, remélem, nem, mert egyáltalán nem az. A csúti agrárproletár poénkodik a "családi ezüst"-tel. Hallott valami ilyesmit. Ez nyilván valami finom, elegáns dolog. Bizonyára főúri.

Bocsánatot kérek előre is, nem szoktam a származásommal foglalkozni, különben is elég zavaros az egész, ami velem az államosításig történt, nem is emlékszem rá, amit tudok, anyámtól tudom. Ő meg aztán végképp nem beszélt a múltról, volt nekünk azzal elég bajunk a létező szocializmusban. Azt azért többször elmondta, hogy én csak örököltem bizonyos arisztokratikus jegyeket (a hozzávaló vagyont elvitte a kommunizmus), de az igazi, saját jogon tulajdonolt előkelőség a szellemi arisztokratáé. Éljek aszerint, a születésemmel hozott, részben belém ivódott, részben tanult viselkedésformákat pedig próbáljam úri módon használni.

Hát most megpróbálom. Még ennek a nyavalyás tömeggyilkosnak az orrát sem fogom beleverni a tudatlanságába. Csak csöndesen közlöm: parvenü, a főúri létformát a maga csökevényes és szánalmas ágaskodásával, eltartott kisujjal majmoló nyárspolgárnak, a magát középosztálynak tartó, a cselédet tramplinak nevező "nagyságoséknak" kellett "családi ezüstöt" tartani, amivel a karácsonyi meg a húsvéti étkezésekhez terítettek szertartásosan. Azért kellett, mert nagyjából eddig terjedt a perspektívájuk, ennyit bírtak felfogni az arisztokrácia életformájából, és ennyire tellett a pénzből. A nagymamám még a sok évszázados famíliánk saját címerével égetett Gotzkowskyból evett, egyéb ilyesmire nem emlékszem (abból egy gyümölcsös tál úszta meg a történelmet), és nem tudta, miből vannak az evőeszközök (vélhetőleg ezüstből is tartottak készleteket).

A csúti hízott szotyolaköpködő úgy tesz, mintha viccelne, de ő komolyan gondolja, hogy a családi ezüst valami előkelő dolog. És ez a Seuso-féle természetesen az övé. Az ő családi ezüstje. A főproli már csak megengedheti magának, hogy egy ilyen, ugyancsak parvenü módon túlértékelt holmija legyen (ennyi pénzt egy ilyen leletért csak olyantól lehet kicsikarni, akire rá lehet sózni egy alpakka-készletet ezüst gyanánt - fekete krokodilbőrrel borított táskában, a krokodilbőr szép fényes, kevéssé sikerült plasztikutánzat)...

THE HOT SARDINES - ELŐSZÖR MAGYARORSZÁGON!


KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: KMH
2017.07.12.


The Hot Sardines
Hot summer swing and jazz
Jazz

Az együttes a Budapesti Nyári Fesztiválon, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lépett fel.

A klasszikus New York-i jazz legjobbjai!


Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Charlie Parker, Ron Carter, Miles Davis, Herbie Hancock és még folytathatnánk a sort a legnagyobb jazzlegendákkal, akik nemcsak a klasszikus jazz zseniális művelői voltak, hanem annak megújításával kiléptek a műfaj keretei közül, és szélesebb körben is világszerte kivételes népszerűségre tettek szert. A jazz továbbra sem áll ellen a változás szeleinek, a felbukkanó tehetségek és kivételes zenei formációk pedig újabb és újabb irányzatokat hoznak létre, tovább növelve a népszerűségét.

A jazz új generációjának egyik legtehetségesebb formációja, a The Hot Sardines először mutatkozik be a hazai közönségnek, fesztiválunk meghívására. A zenekar tagjai abban hisznek, hogy a klasszikus jazz feltölti a szívet és a lelket. A jól ismert régi dallamokat mai hangzással gazdagítják és új energiával töltik meg, bizonyítva, hogy az örömzene összehozhatja az embereket. Otthonosan mozognak a különböző stílusokban, hitelesen idézik meg a New York-i kocsmák, a párizsi kabarék és a New Orleans-i jazzklubok világát.

A zenekar az utóbbi két évben Chicagótól Londonig több mint 150 koncertet adott, köztük a Newporti és Montreali Jazzfesztiválon, és olyan kultikus New York-i jazzklubokban, mint a Joe’s Pub és a Bowery Ballroom. A 2014-es The Hot Sardines és a 2016-os French Fries & Champagne című albumaik egyöntetűen pozitív kritikai visszhangot kaptak, és az iTunes eladási listáinak élén landoltak. Rengeteg fiatal rajongójuk van, de bárhova mennek, több generáció képviselői várják őket.

Igazi különlegesség a jazz és swing hazájából, nemcsak ínyenceknek...

A KORMÁNY LEFÚJTA A PÉLDÁTLANUL DEMAGÓG PLAKÁTKAMPÁNYT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey / Mr Flynn Rider
2017.07.13.


- Soros azt akarja bevándorlás-ügyben, amit az EU, egyébként pedig nincs bizonyíték arra, hogy az általa támogatott civil szervezetek embercsempészekkel játszanának össze;

- Izrael szövetségest lát Magyarországban az EU ellen, de Netanjahu sok más ügyben is egy húron pendül Orbánnal (civilek, Soros, stb);

- Orbán miatt van miért aggódniuk a civilizált Európa védelmezőinek, de úgy tűnik, hogy a migráció ügyében neki lesz igaza.

New York Times/Washington Post/AP

A Soros elleni vitatott kampányban visszatükröződött, hogy az üzletember a nyílt társadalom mellett van, Orbán Viktor viszont illiberális államot akar csinálni az országból. A vélemény annak kapcsán látott napvilágot, hogy a kormány bejelentette: hamarosan véget vet a hadjáratnak, amelyet sokan bíráltak annak antiszemita felhangjai miatt. A plakátok feladata egyben az volt, hogy ráerősítsenek a bevándorlás ellenes hivatalos álláspontra, szemben Sorossal, aki támogatja a menekülteket. A költségek átszámítva 21 millió dollárt tettek ki, és a posztereket Budapesten gyakorlatilag nem lehetett elkerülni az elmúlt hetekben. Most éppen akkor szedik le őket, amikor az ország az Úszó VB-t rendezi.

Kurier

Magyarországon eltűnnek az utcákról az antiszemitának és uszítónak tekintett Soros-ellenes hirdetések. Az ellenzék szerint Orbánt a nemzetközi tiltakozás késztette erre a lépésre. A kormány ezzel szemben azt hangoztatja, hogy a kampányt eleve kéthetesre tervezték, ezért fejeződik be szombaton. Mindenesetre a hadjárat a határokon túl is felháborodást keltett, sokan antiszemitizmust emlegettek. Ausztriában a NEOS párt elnökhelyettese gyalázatosnak minősítette, hogy egy uniós tagállamban ilyesfajta akció folyhat egyetlen ember ellen. Kiemelte, hogy az egész történet Európa legsötétebb óráira emlékeztet. A Fidesz szerint ugyanakkor a lakosság egyértelműen értésre adta, hogy nem kér a „Soros-tervből” a migránsok áttelepítésére.

Neue Kronen Zeitung

Semmi sem támasztja alá, hogy a Soros György által finanszírozott civil szervezetek embercsempész bandákkal működnének együtt, a magyar kormány mégis sorozatban támadja a befektetőt. Az egész országot teleragasztotta plakátokkal, még villamosok padlójára is jutott, emiatt az utasok nem tudtak felszállni anélkül, hogy ne tapostak volna az üzletember arcmásán. A kampány az egyértelműen antiszemita beütés miatt tiltakozást váltott ki, a többi közt a magyar zsidóság részéről. A hatalom visszautasítja a vádakat, mondván, hogy csupán Soros migrációs terveinek kíván megálljt parancsolni...

BALOG ELEMET SELEJTEZ

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.07.12.


Nagy port, ha tetszik, meglepően nagy port, kavart annak a kislánynak az esete, aki miatt az egész netes, és hálózatos média megmozdulni látszott. Ez sajnos nem segített. Az orvosok küzdelme sem. A kislány meghalt. Mert az Országos Kardiológiai Intézetnek nincs szívvizsgálatra alkalmas CT-je. Balog megnyilatkozása az ügyben talán azért nem kavart hangorkánt, mert van a pofátlan cinizmusnak egy szintje, amire már nincs mit mondani.

Azzal kapcsolatban, hogy egy országos szakintézet felszereltsége nem megfelelő, egy egészen kivételes választ adott. Azt, hogy a lényeg: máshol meg tudták oldani a vizsgálatot. Ezzel nyilván egészen kielégítő választ adott azoknak, akiknek a gyermeke, a legutóbb szállítgatott kislányhoz hasonlóan, nem éli túl az ilyen szállítgatást. A lényeg, hogy másutt van. Másutt természetesen felelősség is van. Másutt egy ilyen kijelentés után a felelős miniszter akkora ívben repülne, hogy a Jupiter újabb holdjának néznék a be nem avatottak. Természetesen nem ott ahol gyakorlatilag immunológiai és fiziológiai kísérletet végeznek a beteg gyermeken. Azon az alapon, hogy vagy megfertőződnek, vagy nem, illetve vagy túlélik, vagy nem a beavatkozást, a kórházi kezelést. Igaz, a felnőtt ellátás sem biztos, hogy sokkal jobb. Ha belegondolunk abba, talán nem teljesen alaptalanul esik pánikba a rokonság, ha a nagyi combnyaktöréssel kórházba kerül. Ugyanakkor az emberi laposelem-felelős korábban azt mondta, hogy a hazai egészségügy világszínvonalú, és minden ellenkező állítás álhír...


NEM A DIPLOMÁN MÚLIK A FELNŐTTÉ VÁLÁS

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzabóElvira
2017.07.13.


Kultúránkban általában a diploma vagy a szakképesítés megszerzését tekintjük a felnőttkor ajtajának, amelyen átlépve a bohém fiatalkori évek után következik az egzisztenciaépítés. Ám az oklevél mellé más is kell ahhoz, hogy valóban kialakuljon az érzelmi önállóság és a felnőtt lét érett gondolkodása.

A felnőtt lét fő kérdése: ki irányít?

Abban, hogy valaki felnőttnek tekinthető-e, vagy sem, nem a „papír” számít – hanem az, hogy felelősséget tud-e vállalni önmagáért. Ennek első lépése az, hogy képes-e felismerni saját igényeit és meghatározni saját céljait, vagy automatikusan külső (pl. családi, társadalmi) elvárásoknak igyekszik megfelelni. Sokan vannak, akik, úgymond, nem a saját csillagjukat követik, hanem olyan csillagot, amelyet valaki más, gyakran még a szüleik jelöltek ki számukra. Ők mások vágyait, illetve a másoknak való megfelelés vágyát saját valódi vágyaik elé helyezik, és gyakran nem is tudnak különbséget tenni aközött, hogy mi az bennük, ami önazonos, és mi az, ami másoktól érkező, vagyis nem érzik személyes határaikat. Ez esetben nem alakult ki a felnőtt léthez szükséges önálló identitás, autonómia, nem történt meg az érzelmi leválás.

A saját prioritások felismerése és meghatározása után ezeket döntésekre és tettekre kell váltani – vagyis olyan életpályán elindulni – előbb-utóbb –, amely összhangban van ezekkel. Ez esetenként konfrontációhoz vezethet a környezettel, de az önirányítás fontos része az elképzeléseinkért való harc felvállalása. Napjainkban pl. még mindig tipikus casus belli, hogy a fiatal a szülők „fix állással” kapcsolatos víziójának megvalósítása helyett inkább szabadúszóként/önfoglalkoztatóként szeretne megélni, vagy akár startup-indításra adná a fejét.

A felnőtt lét kritériuma az anyagi felelősségvállalás – vagyis a családtól kapott anyagi támogatás helyett az ifjú titán munkát keres, és a keresményéből él meg (ezt azzal együtt írom, hogy tisztában vagyok vele, sok esetben a kezdőfizetés milyen szívfacsaró arányban viszonyul a megélhetési költségekhez). Tény: aki a szülők pénzén él, annak nyilvánvalóan és objektíven fenekén még a tojáshéj, és nem fogják önálló, felelősségteljes egyénként kezelni, továbbra is gyerekpozícióban marad.

Még valami: az autonómia nem egyenlő a lázadással – a lázadás jó esetben ekkorra már meghaladott. Nem egyenlő azzal, hogy valaki automatikusan ellenszegül, hogy minden szabály „áthághatósági próbát” provokál. Ehelyett a tekintélyszemélyektől érkező tanácsokat és meglátásokat vizsgálatnak veti alá, és ez alapján fogadja el/meg vagy utasítja el...

ÁFONYA ÉS ENGEDETLENSÉG

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: MISETICS BÁLINT
2017.07.12.


Henry David Thoreau (1817. július 12. - 1862. május 6.) polgári engedetlenség iránti kötelességről írt esszéjét annak eredeti megjelenésekor – 1849-ben – szinte alig olvasta valaki.

Halálát követően azonban Emma Goldman már mint „nagyszerű amerikai anarchistára” hivatkozott rá, és írásait sokat forgatták a késő viktoriánus korszak brit szocialista mozgalmaiban is. Tolsztoj szerint Thoreau mondta ki először, hogy az emberi méltósággal összeférhetetlen a törvényesített gyilkosság és erőszak intézményét – az államot – szolgálni, ráadásul személyes példát is mutatott az ennek megfelelő cselekvésre, amikor a rabszolgatartás állami szentesítése miatt megtagadta az adófizetést, és ezért börtönbe vetették.

Gandhira „mély benyomást” tett Thoreau esszéje, amit „mestermunkának” tartott, kitüntetett helyen szerepeltette a követői számára összeállított olvasmánylistában, és egy időszakban minden este felolvasták abban az ahmedabadi asrámban, ahonnan a híres 1930-as sómenet is elindult. Martin Luther King szerint pedig senki se fejezte ki nála „ékesszólóbban és szenvedélyesebben” azt az eszmét, hogy a „gonosszal való együtt nem működés legalább annyira erkölcsi kötelességünk, mint a jóval való együttműködés”.

Thoreau minden bizonnyal sohasem gondolta volna, hogy halálát követően a polgári engedetlenség és az ellenállás eszméjének egyik ikonikus alakjává válik.

Ideje nagy részét a természet járásával és tanulmányozásával töltötte. A Harvardon tanult, de nem hitt a keveseknek fenntartott és a gyakorlattól teljesen elszakadt tudás hasznában. „Miért korlátozódnék a tudás világa örökké csak egy Párizsra, egy Oxfordra?”, kérdezte. „Legfőbb ideje, hogy minden falu egyetem legyen”. A közéletet, a napilapokat és az intézményes politikát megvetette, vonakodott bármilyen politikai szervezethez csatlakozni, s gyanakvással szemlélte a társadalmi reformereket éppúgy, mint a jótékonyságot és a kollektivista életmódkísérleteket. Legismertebb könyve, a Walden a társadalomból való kétéves magányos kivonulásról szól...

ORBÁN BESZEDETI A VB IDEJÉRE A SOROS-PLAKÁTOKAT - A NÁCI TUDJA. MI LENNE A VÉLEMÉNY A PLAKÁTJAIRÓL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.07.12.


Azt hazudta a Joseph Goebbels Kormányzati Tájékoztatási Központ, hogy éppen most jár le a Soros-plakát kampány, ezért az úszó vb idejére beszedik őket. Ha eleve így számolták ki a hat hetet, akkor is látszik, hogy az úszó vb kezdetére időzítették a végét.

Ebből az látszik, hogy Orbán és bűnszervezete pontosan tiustzában van azzal, milyen aljas és mocskos plakátokat tett ki az utcára, tisztában van azzal, hogy ezek uszító náci plakátok, amelyek megbotránkoztatnák a világot, az úszó világbajnokság résztvevőit.

Még az is lehet, hogy nem mindenki Hosszú Katinka, aki a NER szolgálóleánya lett, és lenne olyan sportoló, aki ezt meglátva, tiltakozna, esetleg bojkottálná a versenyt. A botrányt nem lehetett volna elkerülni ezekkel a náci szörnyetegekre jellemző plakátokkal.

Ha Orbán úgy gondolná, ahogy mondja, hogy ezek a plakátok ártalmatlanok, akkor nem úgy időzítették volna, hogy a vizes vb-re lekerüljenek az utcákról. Leveheti Orbán a mocskos náci plakátjait, de ezt a hathetes náci kampányt nem tesz meg nem történtté. Leleplezte önmagát.

Orbán ezzel nemcsak azt bizonyította, hogy egy közönséges náci, aki pontosan tudja, hogy mit csinál, hanem azt is, hogy mennyire jellemtelen, gyáva és szar alak, aki csak mindenki háta mögött merészel aljaskodni. Ahogy Brüsszelben mindent megígér, hajbókol, s miután a vihar elmúlik, otthon tovább mocskolódik. Az a sportember, aki a bíró háta mögött rúg bele az ellenfelébe. Rendes kocsmában az ilyen alakot leütik egy söröskorsóval...

4,4 MILLIÁRDÉRT VETTE MEG A KORMÁNY A SZUPERKÓRHÁZ TELKÉT, VOLT EGY "ISMERŐS" ELADÓ IS

HVG ONLINE - GAZDASÁG
Szerző: hvg.hu
2017.07.13.


A szuperkórháznak kinézett mocsaras telek egy része magánkézben volt, egy volt fideszes önkormányzati képviselőtől is vásárolt az állam.

Egyelőre még a természet burjánzik azon a Dobogó nevű dél-budai városrészen, ahol a kormány a szuperkórházat tervezi felépíteni. Balog Zoltán kedden jelentette be, hogy megszerezték a telket, az RTL Klub Híradó információi szerint 4,4 milliárd forintért.

A terület az M1-M7-es autópálya bevezető szakaszánál terül el, egyelőre leginkább egy bobpálya van rajta. Közművesíteni kell, valószínű, hogy autópálya-lehajtókra is szükség lesz, és a terület egy része elmocsarasodott, ami megnehezítheti a projektet.

A terület egy része magánkézben volt, ezekkel a tulajdonosokkal megegyezett a kormány. Egyikük Tamás László vállalkozó, korábbi kőbányai fideszes önkormányzati képviselő volt, aki a Híradóban bemutatott régebbi fotón Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és Orbán Viktor miniszterelnök társaságában focit néz. Aktív résztvevője volt a békemeneteknek is...

MEGHALT A KISLÁNY, AKIT NYITOTT MELLKASSAL KELLETT ÁTSZÁLLÍTANI EGY MÁSIK KÓRHÁZBA, MERT AZ ORSZÁGOS KARDIOLÓGIAI INTÉZETBEN NINCS CT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: Ágoston Zoltán
2017.07.13.


Az orvosok 16 napon át küzdöttek a gyermek életéért. A nagyanyja szerint Balog Zoltán végtelenül cinikus.

Meghalt az a kislány, akit az Országos Kardiológiai Intézet (OKI) Gyermekszív Központjából nyitott mellkassal kellett átszállítani CT-re a Heim Pál Gyermekkórházba, mert az OKI nem rendelkezik a szükséges képalkotó eszközzel – írja a Klubrádióra hivatkozva a hvg.hu.

Rétvári Bence 2015-ben Tatabányán a Szent Borbála Kórház új központi épületének az átadásán

A kislány haláláról a nagyanyja mesélt telefonon a Klubrádiónak. Elárulta, hogy az unokáját péntek délelőtt szállították át a Heim Pálba, este 9 előtt viszont meghalt. Orvosai 16 napon át küzdöttek az életéért. Korábban a nagyanyja telefonhívása nyomán derült ki az is, hogy az OKI-ban a CT mellett MR-készülék sincs, emiatt pedig a gyermekeket a Heim Pál Gyermekkórházba, a felnőtteket pedig a Szent István Kórházba küldik át, akár nyitott mellkassal is. Ofner Péter OKI-főigazgató elmondása szerint heti 8-10-szer történik meg.

Az OKI-ban annak ellenére nincs sem CT-, sem MR-készülék, hogy arról az egészségügyi intézményről van szó, ahol Magyarországon a legbonyolultabb szívműtéteket végzik el. A technikai eszközök hiányát firtató aggályokat Balog Zoltán humánerőforrás-miniszter az ATV-nek adott kedd esti interjújában a következő néhány megjegyzéssel rázta le:

Szólhatnának [a hírek – a szerk.] arról is, ha már itt a bevezetőben említette, hogy van CT vagy nincs CT, van MR vagy nincs MR, hogy nem messze egy másik kórházban van, oda szállítják a beteget, és hogy egyébként pedig 2010 óta kétszer annyi CT és MR van Magyarországon, mint amennyi előtte volt. (…) A másik kórházban van, ebben a kórházban nincs. Korábban a másikban sem volt.”

A Klubrádió műsorában a kislány nagyanyja végtelenül cinikusnak nevezte, amit a miniszter mondott. Korábban egyébként a kétszer annyi CT-ről és MR-ről szóló információval védekezett Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára is
.