2023. november 8., szerda

VALÓTLANUL: FEKETE KAMPÁNYOK AZ ORBÁN-RENDSZERBEN (MAGYAR JETI FILM)

MAGYAR JETI / 444.HU
Szerző: 444.HU
2023.11.08.Ha ez a gépezet célba vesz, az elől nincs menekvés. Az Orbán-rendszer egyik legfontosabb és legkeményebb fegyverét először politikai ellenfelekkel szemben vetették be, de mára mindenkinek fel kell készülnie arra, hogy célpont lehet.

Az igazságban ezekben a kampányokban semmiféle szerep nem jut. Mit tehet ez ellen az igazságszolgáltatás, hogyan lehet védekezni?

A film a 444 előfizetőnek köszönhetően valósult meg.

Készítette: Ács Dániel, Botos Tamás, Kiss Bence, Kovács Bendegúz, Kristóf Balázs, Plankó Gergő, Németh Dániel, Páll Tamás

00:00 A média leemeli az arcodat 
1:22 Az első fekete kampányok 
15:30 Fekete kampányok civilek ellen 
24:13 Titkosszolgálati módszerek 
30:18 A lejáratás módszertana 
43:31 A lejárató kampányok céljai 
54:17 Hogyan lehet ez ellen védekezni? 
59:47 Mit tehet az igazságszolgáltatás? 
1:11:47 Átélni egy fekete kampányt 
1:16:40 Egy embertelenül veszélyes gépezet

A független sajtót a kormányzat egyre erőteljesebben igyekszik ellehetetleníteni. Mi eközben napról napra azon dolgozunk, hogy megmutassuk Neked a hatalom valódi arcát. Ezt a munkát nélküled nem tudjuk tartósan végezni. Legyél te is a 444 Közösségének tagja: https://kor.444.hu/megmutatjuk

HELYI VÉDELEM ALÁ VETTE A MAGYAR RÁDIÓ BONTÁSRA ÍTÉLT ÉPÜLETEIT JÓZSEFVÁROS

KLUBRÁDIÓ / LÉNYEG
Szerző: PIKÓ ANDRÁS
2023.11.08.


1600 teherautó kellene majd annak a törmeléknek az elszállítására, ami a Magyar Rádió volt épületeinek lebontásából keletkezik a Palotanegyedben.

Tízből nyolcat lebontana a Magyar Rádió épületei közül a Pázmány Péter Katolikus Egyetem. Miután az állam az egyetemnek játszotta át a Bródy Sándor utca, a Szentkirályi utca, a Múzeum utca és a Pollack Mihály tér határolta ingatlanokat, az egyetem itt tervezi megépíteni új kampuszát.

A bontási munkálatok során egy éven keresztül több mint 1600 teherautó fordulna meg a kerület ezen részén – mondta Pikó András, Józsefváros polgármestere, hozzátéve, az ezzel járó por és zajszennyezés ezidőre tönkretenné az itt élők életét.

Ennek elkerülése érdekében a kerületi civilek kidolgoztak egy alternatív tervet, amely révén egyrészt zöldebbé tenné a területet, másrészt megőrizné a történelmi értékeket képviselő épületeket – mondta a polgármester. Ugyanakkor ezt a tervet nem sikerült megbeszélniük a döntéshozókkal – tette hozzá. "Az itt élők és a kerületi önkormányzat feje fölött dönt a kormány, a katolikus egyház és az egyeteme arról, hogy a következő évtizedeket meghatározó nagy beruházás milyen legyen, és milyen mértékben befolyásolja az itt élőknek az életét" – fogalmazott Pikó.

Ráadásul az épületek bontására szóló közbeszerzést a kerület tudta nélkül írták ki. Annak érdekében, hogy a helyiek és az önkormányzat bevonásával széles körű társadalmi egyeztetés valósulhasson meg, Pikó András kedden a törvény által biztosított hatáskörénél fogva a kerület helyi képviselőjének a javaslatára egy határozattal helyi védettség alá helyezte a bontásra ítélt épületeket.

A társadalmi egyeztetés jegyében Józsefváros szerda este 6 órától a Horánszky utca 13 alatt található H13-ban közösségi fogadóórát szervez, ahová azokat a helyieket várják, akik szeretnék véleményüket megosztani az üggyel kapcsolatban.


Lásd még: 
REKORDSZINTRŐL A MÉLYBE ZUHANNAK AZ ÁLLAMI LAKÁSTÁMOGATÁSOK

TELEX
Szerző: CSURGÓ DÉNES
2023.11.08....Csak az nem kap, akinek igazán kellene

Régóta ismert jelenség, hogy a kormány családpolitikába bújtatott lakáspolitikája elsősorban azoknak segít, akik valójában nem szorulnak akkora segítségre. A Habitat 2023-as jelentése viszont érdekes adatokkal mutatja be, mennyire így van ez.

A sokak által lakáscélra fordított babaváró hitelt az MNB adatai szerint legnagyobb arányban a magyar társadalom legfelső jövedelmi ötödébe tartozó háztartások vették fel.

Az ilyen háztartások 30-40 százaléka tartozik a legtehetősebbek csoportjába, attól függően, hogy melyik év adatait nézzük. Ehhez képest a legalsó jövedelmi ötödbe csak a hitelt fölvevők 11,9 százaléka tartozott. (A KSH adatai szerint 2022-ben azok a háztartások tartoztak a legfelső jövedelmi ötödbe, ahol az egy főre jutó éves bruttó jövedelem meghaladta a 6 026 815 forintot, míg a legalsó ötödbe azok tartoztak, ahol az egy főre jutó bruttó jövedelem kevesebb volt, mint 1 245 951. Nettó számokban ez a legfelső ötödnél nagyjából 4,3 millió forinttól, az alsó ötödnél 925 ezer forint alatt volt.) A csok és az otthonfelújítási támogatás megoszlásáról nem érhető el hasonló adat, de a követelményrendszer miatt feltételezhető, hogy az arányok hasonlóan alakulnak.

Az, hogy a családpolitikába bújtatott lakáspolitika nem szociális alapon működik, nem véletlen, és nem is titok, hanem kimondott kormányzati szándék. A Lakhatási jelentés egyik bemutatott fejezete idézi a családok védelméről szóló 2011. évi CCXI. törvényt, amelyben a kormány a következőt fogalmazta meg: „A családok támogatása a szociális rászorultság alapján működtetett ellátórendszertől elkülönül. Az állam elsősorban a gyermekek felelős felneveléséhez járul hozzá támogatások formájában. Az állam törekszik arra, hogy a kiskorú gyermeket nevelő családok számára az otthonteremtés és a lakhatás feltételeit biztosítsa.”

De ezt a biztosítást nem szociális rászorultság alapján teszi. Sőt, ha azokat a lakhatási támogatási formákat nézzük, amelyeket szociálisan célzott módon nyújt az állam, azok a jelentés megfogalmazása szerint lényegében láthatatlanok, főleg a középosztálynak nyújtott támogatások pénztornyaihoz képest. Ezt a kérdést a Telex Téma podcastjában Szikra Dorottya szociológussal is körbejártuk, ő akkor úgy fogalmazott: a jelenkori magyar szociálpolitika sajátossága, hogy rászorulók segítése teljesen elvált más célzott támogatási politikáktól, aminek az lett az eredménye, hogy ma már a kiegészítő elemek jóval több pénzt visznek el, mint az alapvető építőkockák.

Ma lényegében csak az önkormányzatoknak nyújtott települési támogatás és a szociális tűzifaprogram sorolható a rászorultsági elven juttatott ellátások közé, amelyekre egyre kevesebb pénz jut: 2022-ben 31,6 milliárd forint volt, ami a lakástulajdonosoknak nyújtott, szociálisan nem célzott támogatásokra szánt 647,9 milliárd forintnak kevesebb mint 5 százaléka. 2023-ban és 2024-ben pedig ez az összeg még tovább csökken.

A települési támogatás az állam által nyújtott lakhatási támogatásokat volt hivatott felváltani, viszont önkormányzata válogatja, hogy ezt tényleg a lakhatás támogatására költi-e el, és ha igen, hogyan.

A szociális tűzifaprogram igényelhető összege pedig évek óta nem változott, miközben az infláció 20 százalék fölé emelkedett, vagyis a támogatás értéke meredeken csökkent.

A köztulajdonban, általában önkormányzati tulajdonban lévő lakásállomány fenntartására és felújítására pedig lényegében semmit nem költ az állam, a devizahitelesektől megvett lakások képezte állami lakásállományt pedig a Máltai Szeretetszolgálat és a Református Szeretetszolgálat által üzemeltetett szervezetnek adta oda a kormány...

MÉSZÁROS ÉS TIBORCZ OSZTHATJA AZ UNIÓS PÉNZEKET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.11.07.


Az Orbán-család által lopott és Mészáros Lőrinc stróman nevén tartott MBH Bank, valamint a fatolvaj Tiborcz nevén ugyancsak lopott közpénzből megszerzett Gránit Bank (félretéve a hazug képmutatást) közösen kapta meg az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) közbeszerzésnek álcázva az uniós fejlesztési programokban elérhető pénz elosztását.


Összenőtt, ami ugyanaz volt.

A kör bezárult, a tolvajok maguk osztják az uniós pénzt maguknak, így az orbáni korrupció működése elérte csúcspontját, amikor a tolvaj és az állami pénzelosztó ugyanaz a személy, ez a személy pedig a strómanja és a veje révén maga a miniszterelnök. Ennyi erővel lehet az ellopásra szánt uniós pénzt egyenesen és közvetlenül Orbánnak utalni, ő majd elosztja a családtagok között. Teljesen felesleges ezeket a közvetítőket beiktatni.

Ez a modell azért hasznos, mert mindennél világosabban mutatja a valóságot, hogy a tolvaj maffia élén a miniszterelnök áll. Ez a maffiaállam ideáltipikus formája, amikor az állam és a maffia vezetője ugyanaz az ember. A struktúra tökéletességét mutatja, hogy mire a pénz eljut a miniszterelnök-maffiafőnökhöz, addig is ő veszi le a jutalékokat. Ezért egyetlen fillér sem vész kárba (értsd: nem kerül köztulajdonba, noha a köz kapta volna az egészet).

Orbán Viktor jobb zsebe (Mészáros Lőrinc) és bal zsebe (Tiborcz István) között eddig is teljes volt az átjárás, a két zsebet már hátul összevarrták. A két stróman orgazda egymást finanszirozza és hitelezi, ahol ugyanazok az emberek ülnek (mint hitelező és hitelezett) az asztal mindkét oldalán. A pénz korlátlanul ömlik a miniszterelnök bankjába, mert azon fut át a közpénzek (állami vállalatok pénze) nagy része, a miniszterelnök lopott bankjai révén a közvagyont megsarcolja...


Lásd még:

HALASZTÁST KÉRÜNK AZ EU-TÓL, MERT NEM TUDJUK TELJESÍTENI A HULLADÉKHASZNOSÍTÁSI CÉLSZÁMOKAT

SZABAD EURÓPA
Szerző: WIEDEMANN TAMÁS
2023.11.08.


Pedig éppen azért adta koncesszióba a Molnak a kormány a hazai hulladékpiac nagy részét, hogy javuljanak a hasznosítási arányszámok. A Mol hulladékos leánycégének felső vezetője egy konferencián ismerte el, hogy rosszabb a helyzet, mint a koncesszió előtt. Ugyanezen a konferencián az adóhivatal egyik alezredese is hanyatló trendről számolt be; ma már nem ő a főosztályvezető-helyettes.


Az Energiaügyi Minisztériumban már készül a beadvány, amely a hasznosítási célszámokra kér derogációt az Európai Uniótól – értesült a Szabad Európa. Forrásunk szerint a jelenlegi állás szerint „2030-ra sem fogjuk elérni a 2025-ös célokat”.

A hazai menetrendet tartalmazó Országos Hulladékgazdálkodási Terv 2021–2027 szakmai anyaga szerint a települési hulladék újrahasználatra való előkészítésére és újrafeldolgozására 2025-re 55, míg 2030-ra 60 százalékos arányt vállalt a magyar kormány. A derogációs célszám mindkét dátum esetében öt százalékponttal alacsonyabb érték, vagyis 50 és 55 százalék. A települési hulladék esetében 2018-ban egyébként 37 százalékos volt a feldolgozás aránya.

Az Eurostat adatai szerint 2010 és 2020 között nem sokat javult az újrahasznosítási arány. Egyedül az üveg esetében sikerült tíz év alatt 35-ről 38 százalékra növelni az arányt. A fém, papír, csomagolás, fa- és műanyag esetében viszont romlottak a mutatók...

2000 MILLIÁRD FORINTOT KÖLT AZ ÁLLAM LAKÁSTÁMOGATÁSOKRA, DE EBBŐL A SZEGÉNYEK ALIG LÁTNAK VALAMIT

MAGYAR NARANCS
Szerző: NARANCS.HU
2023.11.07.


Vajon mekkora összeg megy el a költségvetésben az idén lakhatással kapcsolatos támogatásra? Úgy 2000 milliárd forint. És mennyi jut célzottan szociális célra? Kábé 50 milliárd. És azt se az állam adja.

Az idén várhatóan 2160 milliárd forint megy el lakhatási és családtámogatásra a Habitat for Humanity legfrissebb lakhatási jelentése szerint. Tavaly és jövőre is kisebb összeg szerepel ezen a soron – 1200-1300 milliárd forint –, mivel bizonyos tételek lényegében tervezhetetlenül megugrottak, de azért ez még így is jelentős összegnek számít.

A támogatás gerincét két tétel adja: a rezsicsökkentés és a lakásszerzési támogatások. Az idén a lakhatási célú energiatámogatás, vagyis a rezsitámogatás 1458 milliárd forintot tehet ki, jövőre a várakozások szerint 865 milliárdot. A másik brutális tétel a lakáshoz jutás támogatása. Ez az idén 536 milliárd forint, jövőre pedig 393,5 milliárd lesz – vagy nem. A kormány ugyanis év közben jelentette be a családi otthonteremtési támogatás, azaz a csok szabályainak módosítását, így fogalmunk sem lehet, hogy ennek milyen költségvetési hatásai lesznek. De azért annyi bizonyos, hogy marad így is a családoknál. De milyen családoknál?

A Habitat számításai szerint a lakhatási támogatásokból – ideértve a lakásszerzéshez és a lakásfenntartáshoz kapcsolódó támogatásokat is – lényegében semmit sem szociális alapon oszt a kormány. A legnagyobb tétel, a rezsitámogatás nem a rászorultságra épül, annak ellenére sem, hogy az átlagosnak mondott fogyasztási szint felett meg kell fizetni a piaci árat. A rezsitámogatás nem kötődik a jövedelemhez, csak a fogyasztáshoz, és hasonló a helyzet a lakásszerzéshez kapcsolódó támogatásokkal, azaz a babaváró hitellel vagy a csokkal is.

Kifejezetten szociális alapon az állam lényegében nem nyújt semmilyen lakhatási célú támogatást. Ami van, azt az önkormányzatok adják.

Ide tartozik a köztulajdonban lévő lakások felújítása és rendelkezésre bocsátása. Erre az önkormányzatoknak az idén nagyjából 10 milliárd forintja van. Szintén önkormányzati költség a lakhatási költségek támogatása. Hogy ez pontosan mekkora összeg, nem tudni, mivel az önkormányzatok többféle szociális célú támogatást is nyújthatnak, s ezeknek csak egy része a lakhatási támogatás. Tipikusan ide tartozik a tűzifatámogatás. A teljes szociális támogatás 20-25 milliárd forint, de az állam marginálisan van jelen a szociális alapú támogatási rendszerekben, ezek egy részéért civil szervezetek felelnek, illetve uniós, tehát nem hazai költségvetési forrásból táplálkoznak.

Összességében tehát az látszik, hogy az állam 2000 milliárd forintot költ valamiféle lakhatási támogatásra, ehhez képest a rászorultsági elven nyugvó támogatások – amelyeket többnyire önkormányzatok nyújtanak – hozzávetőleg 50 milliárd forint nagyságrendet jelentenek. Az állam deklaráltan a középosztálybelieket akarja támogatáshoz juttatni, de hogy ennek mi a célja – pontosabban hogy milyen mérőszámok alapján lehet a támogatás sikerét mérni –, nem tudni. Az azonban látszik, hogy a terv maximálisan teljesült.

Bár a rezsicsökkentésből kétségtelenül részesülnek az alacsonyabb jövedelműek, de a tűzifa vagy a palackos gáz nem tartozik a rezsivédelem alá – márpedig ezek tipikusan a legalacsonyabb jövedelmű háztartások fűtőanyaga. Részben ugyanez elmondható a csokról és a támogatott lakáshitelekről, illetve az otthonteremtési támogatásról is. Vagyis azt igénybe tudják venni alacsonyabb jövedelműek is, de alapvetően nem ők az abszolút haszonélvezők...


PUCCS: ORBÁN CÉLJA, HOGY POLITIKAI KONTROLLT ALAKÍTSON KI AZ EGYETEMEKEN

KLIKKTV / HÍRKLIKK
Műsorvezető: LAMPÉ ÁGNES
2023.11.07.


Az ügy lényege az egyetemi autonómia eltaposása. A kényszeralapítványozás során Orbánék erőből nyomták át az egyetemi szenátuson azt, hogy pártállami vezetőkből, fideszes politikusokból, oligarchákból és csókosokból álló kuratóriumok jöjjenek létre – mondta a Klikk TV Puccs című műsorában Sükösd Miklós szociológus, a Koppenhágai Egyetem Kommunikáció Tanszékének docense.

Mindez Ádám Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docensének ügyével kapcsolatban hangzott el, aki három etikai vizsgálatot kezdeményezett három egyetemi vezetővel szemben, mert szerinte az egyik hallgatója, aki – „egy befolyásos család gyermekeként” – az egyik tantárgyból nem teljesítette a félév során előírt követelményeket. Ennek ellenére „szabálytalan körülmények között” mégis levizsgázhatott. A történet végén Ádám Zoltánt azonnali hatállyal elbocsátották.

Azokat az egyetemeket, amelyek nem állnak be a sorba, a kormány kiéhezteti: csak akkor ad vagyont és pénzt, ha behajtják a fejüket az igába. Olyat, hogy egy tanuló külön szobában, adminisztrátorok társaságában, számára készített feltételekkel vizsgázhasson, lábbal tipor minden egyetemi autonómiát. Az egyetem vezetése leköpi a szabályokat, az összes hallgató és oktató munkáját. Ami a Corvinuson történt az a korrupció melegágya, erkölcsi mocsár, és nem mellesleg üzenet a többi tanárnak – tette hozzá Sükösd.

Hiller István szintén a műsor vendége volt. Szerinte a politikai és a gazdasági területek után 2015-től egyértelműen a szellemi és az intellektuális tér elfoglalása a kormány célja.

Az egyetemek professzorainak és a szenátus tagjainak 1050 milliárd forintot ígértek infrastruktúra-és kutatásfejlesztésre, vendégprofesszorok hívására és bérre. Azt mondták nekik: ha megszavazzátok az alapítványi átalakítást, több mint ezer milliárdot kaptok. Mit tud erre válaszolni az intézetigazgató a neves kollégáinak, hisz ez 40-70 százalékos béremelést jelent. Hogy mondja azt nekik, hogy mégsem kapjátok meg?

Hiller szerint a kormány az egyetemek és a felsőoktatás átalakításával „görögsalátát” hozott létre. Hisz a rendszer úgy alapítványi, hogy az állam finanszírozza – adófizetői pénzből és a központi költségvetésből fizeti azokat az intézményeket, amelyek már nem a magyar állam tulajdonában vannak.

HEGEDŰS CLAUDIA: „AKI BÁNTALMAZÓ, AZ MINDIG ÁLDOZAT IS” - BESZÉLGETÉS SZENDI NÓRÁVAL

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: HEGEDŰS CLAUDIA
2023.11.03.


Olyan az írói beszédmódja, mint egy hajnalig tartó kocsmaturnéé Charles Bukowski és Kurt Vonnegut között. Mindazonáltal rendkívül tudatos szerző, aki a rövidebb-hosszabb szövegeiben is abszurd humorral áb­rázolja a magyar társadalmi valóság fonákságait. Már az első, 2015‑ben publikált regénye is egyedi prózahangon szólalt meg. Az önreflexív Zárványok után három évvel megjelent Természetes lustaság fókuszában a kapcsolatfüggősséget találjuk, az idén tavasszal debütált Van ilyen. pedig egy diszfunkcionálisan működő család mikrovilágát helyezi a történet origójába. Szendi Nórával regényeinek groteszk világáról, nyelvi tobzódásokról, szenvedélybetegségekről és kiútkeresésekről éppúgy szót ejtettünk, mint a fogyasztói kapitalizmus térnyeréséről...


SÚLYOS VESZTESÉGEKET OKOZOTT A KÁRPÁTALJAI TÜZÉREKNEK EGY OROSZ RAKÉTATÁMADÁS – HELYZETKÉP A 621. NAPON

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2023.11.07.


Feltételezhető hanyagság miatt nagyon súlyos rakétatámadás érte a 128. hegyidandár tüzéreit. Kárpátalján háromnapos gyászt rendeltek el. Zelenszkij elnök visszautasította Zaluzsnij vezérkari főnök értékelését, hogy az ellentámadás holtpontra jutott, bár azt elismerte, hogy a katonák kimerültek. Súlyos törésvonalak látszanak az ukrán katonai és politikai vezetés között. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 621. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerző: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski. Fordította: Zeöld Zsombor.

A legfontosabbak röviden:

- Feltételezhető ukrán hanyagság miatt nagyon súlyos rakétatámadás érte a kárpátaljai 128. hegyidandár tüzéreit – Kárpátalján háromnapos gyászt rendeltek el

- A határmenti térségek és Odessza környezete mellett az oroszok reptereket céloztak

- Az ukránok elsősorban a Krímet és annak környékét támadták, a kercsi kikötőben egy építés alatt álló hajót is eltaláltak

- Az oroszok délnyugatról még közelebb jutottak Avdijivkához

- Az USA egyik, Ukrajnát támogató kerete (USAI) kifogyott, ennek jövője a Kongresszuson múlik, az elnök azonban még saját hatáskörben küldhet eszközöket

- Ukrán cél, hogy öt év alatt a hadsereg kizárólag hivatásos katonákból álljon

- Lecserélték az ukrán különleges műveleti erők parancsnokát

- Zelenszkij visszautasította, hogy holtpontra jutott volna az ukrán ellentámadás

- Az ukrán politikai és katonai vezetés között nő a feszültség, elsősorban a tájékoztatási monopólium kérdése miatt

Részletes helyzetkép:

LEHET-E MÉG NORMÁLIS PIACGAZDASÁG MAGYARORSZÁGON? - BODNÁR ZOLTÁN A KLUBRÁDIÓBAN (2023.11.07.)

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezető: DÉSI JÁNOS
2023.11.07.A 2023. november 7-i Reggeli személyben Dési János vendége Bodnár Zoltán, jogász, közgazdász, az Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke, DK-s politikus és árnyék-pénzügyminiszter volt és arról beszélgettek, vajon visszaállítható-e a NER bukása után a magyar gazdaság egy normális piacgazdasági kerékvágásba.

"A SZABADSÁG MOST AZTÁN VÉGKÉPP NEM JÖN INGYEN" - VALAMIFÉLE BELSŐ MOTORT KELL ELINDÍTANI – MONDTA A MEGBESZÉLJÜKBEN STEFANO BOTTONI, AKI L. SIMON LÁSZLÓ MENESZTÉSÉRŐL IS MEGOSZTOTTA A GONDOLATAIT.

MEGBESZÉLJÜK / KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: BOLGÁR GYÖRGY
2023.11.07.


"L. Simon Lászlónak a fő bűne az volt, hogy gúnyt űzött egy miniszterből. A gúnyos megjegyzése, hogy az egész ellenkampány valóban segítette a World Press Photo kiállítás közönségsikerét, hiszen az utolsó héten már sorok kígyóztak. És ezeket a sorokat még le is fényképezte és be is mutatta büszkén a főigazgató.  Ez egy erős jelzés volt nem csak Dúró Dóra felé, hanem azok felé is, akik a pártban egyre nagyobb ellenszenvvel figyelték ezt az egészet" – mondta a Megbeszéljük... című műsorunkban Stefano Bottoni történész a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatójának menesztéséről. 

Ami szerinte egyfajta rendszabályozás volt. Azt üzeni a többi kádernek, hogy: eddig és ne tovább.

A Fidesz a saját kádereivel ilyet még nem nagyon csinált. Tényleg igaz volt az állítás, hogy senkit nem hagyunk az út szélén. Ha a káder bukott, akkor eltöltött néhány hetet vagy hónapot egyfajta rehabilitációs folyamatban, csendben volt, nem adott interjút, nem nyilatkozott – és egy idő után kaphatott ismét valami pozíciót, elkezdhetett visszakapaszkodni. Nem tudjuk, hogy ez most meddig tart el, vagy teljesen másképp történik majd minden. Azt sem tudjuk persze, hogy L. Simon betartja-e majd a játékszabályokat. Eddig mindenki betartotta – emlékeztetett a történész.

"Magyarország nem Belarusz, van még hová süllyedni és itt elsősorban a fizikai kényszer alkalmazására, a nyílt erőszakra gondolok. Nem biztos, hogy ezen az úton fognak majd végigmenni, de fel kellene készülni erre a forgatókönyvre is" – idézett egy részletet Bottoni minapi interjújából Bolgár György.

"Te jó Isten. Hogy lehet erre felkészülni? – vetette fel Bolgár.

Bottoni szerint úgy, hogy a társadalom azon részei, amelyek nem elégedettek, tudatosítják magukban, hogy ez az állapot nincs rendben, ez nem demokrácia, tehát változtatást követel. Ha ez megtörténik, akkor tudatosabban tudnak fellépni, ha a helyzet rosszabbra fordul. Meg kell érteni, milyen állapotok uralkodtak el. Sokan még mindig azt gondolják, hogy ez a helyzet egyszerű választási matekkal, legózással megoldható.

"Nem oldható meg"

– jelentette ki a történész, hozzátéve: nem csak ő gondolja így, hanem ma már az összes releváns szakember. Az embereknek fel kell tenniük maguknak a kérdést: szeretnék-e, ha öt, tíz, tizenöt év múlva ilyen állapotok lennének. Ha a válasz az, hogy nem, akkor pedig valamit cselekedni kell: a szabadság most aztán végképp nem jön majd ingyen. És nem jön külföldről sem. Valamiféle belső motort kell elindítani – rombolta le az illúziókat Stefano Bottoni.

ITT HALLGATHATÓ MEG


MEGLEPŐ FORDULAT: A LENGYEL KORMÁNYVÁLTÁS HOZHAT PÉNZT ORBÁNNAK – ÉVADZÁRÁS JÖN AZ EURÓMILLIÁRDOKRÓL SZÓLÓ SZAPPANOPERÁBAN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: MAGYARI PÉTER
2023.11.08.


Aki azt hitte, hogy a lengyel választás után a magyar kormány végképp nem reménykedhet az EU-pénzek megszerzésében, hatalmasat tévedett. Amint a Válasz Online megtudta, a dolog pont fordítva áll: épphogy a lengyel ellenzék sikere segíti pénzhez Magyarországot. Még akkor is, ha valóban porlad szét a magyar zsarolási potenciál az Európai Tanácsban. Elmagyarázzuk, mi dől el még az idén az EU-s pénzek ügyében, és hogyan áll a kötélhúzás az Orbán-kormány és a brüsszeli intézmények között...

MÁGA, A GYÓGYÍTÓ

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.11.08.


Hétfőn, a parlamentben a momentumos Bedő Dávid állítást fogalmazott a mimagyarok örökös miniszterelnökének (született: Orbán Viktor), miszerint: „Miközben kárpátaljai magyarok esnek el a fronton, ön azzal az emberrel parolázik Kínában, aki felelős a halálukért. Rég nem látott árulás ez”. És láss csodát, őfőméltósága nem azt válaszolta a valóságot a képibe toló embernek, hogy boldogkarácsonyt, vagy a napszaknak megfelelő köszöntéssel sem illette őt, ami szintén szokásában van. Kijelentette, hogy ez a Bedő, ez háborúpárti.

Itt megállunk kicsinyég, mert ugyan azt is megállapíthatnánk, hogy ez a háborúpárti kifejezés már majdnem boldogkarácsonyt, de míg ez utóbbiban van valami idült bambaság, az előző azonban nem tréfadolog. Egy közös pontjuk van, hogy a valóság kizárásával, mintegy burokban szarik az ellenzéki képviselő, és a rá (illetve pártjára és gondolkodásmódjára) szavazó széles néptömegek képibe fröcsögve bele. Reméljük, szemléletes volt a kép, mert annak is szántuk, ennyire futotta piktori képességeinkből, majd még gyakorlunk.

Mindezek ott a parlamentben azonban megterhelőek. Ez az a helyzet, amikor őfőméltósága nagy ritkán befárad, és kénytelen elszenvedni, ahogyan őt egyesével és kórusban szidják, de mindenhol így van ez, ahol nem válogatott a közönség. Majd a parlamentben is az lesz, ha nem remél már semmi pénzt az Uniótól, és az egész nagy gyomrával kilép belőle, víve magával a komplett fölzabált és megemésztett országot is. Megnyílnak a lágerek és átnevelőtáborok, így a most tapasztalt kínos helyzeteknek nyoma sem lesz. Lásd Kim kies világát.

Tudjuk, hogy a kedves vezető a háta közepére nem kívánja az ilyen parlamentes bulit, de a látszatra adni kell, ha nem is annyira. Viszont, mint már utaltunk rá, ha úgy is tűnnék, hogy lepörög őfőméltóságáról, amikor töményen és füldugó nélkül kell hallania hosszan nem egyebet, mint, hogy ő szaralak, az képes megülni a lelket. Ilyen mélybe húzó pörsenések keletkeznek rajta, ami olykor meg is látszik jótevőnk ábrázatán, ami ellenőrizetlen pillanatokban egészen sajátságos formákat bír ölteni. Tehát kellenek a derűs percek.

Ilyeneket pedig ezen a hétfői vérzivataros napon őfőméltósága kedvenc giccshegedőse szolgáltatott (született Mága Zoltán), aki hirtelen és váratlan megjelent a csatatéren, illetve annak egy eldugott kis zugában gazsulálni. Lett is akkora öröm, hogy a fotó (közös) ki is került a Facebookra „Meglepetésvendég” fölirattal, „A mai parlamenti csörte fénypontja: Mága Zoltán” – alcímmel, a főszereplők elhaló tekintetével. A hegedős nagy valószínűséggel nem kérdezett semmit az ülésteremben, sem másutt.

Viszont adódik a kérdés, mi az anyám valagát keresett ott, s főképpen, hogyan jutott oda, amikor már a madár sem járhat arra, Kövér pedellus tudta és jóváhagyása nélkül. Egy parlament az nem a Karmelita erkélye, ahová a kiválasztottak bulizni járhatnak, épp ezért lehet azt tételezni, valami sürgős és halaszthatatlan dolog volt, ami zenészt odavitte. Sürgős támogatás, rapid kitüntetés, vagy a fene sem tudja, mi lehetett a váratlan látogatás célja, hacsak nem az, hogy Orbán elboruló kedvét (és elméjét) kicsit földerítse.

Fényt hozzon bele mintegy. Ezen túl azonban azzal tisztában vagyunk, hogy vannak a kiválasztottak, akik szolgálataikkal kiérdemelték a kedves vezető kegyeit és feléjük irányuló jóságát, de a parlamentbe még egyiket sem láttuk berohangálni, főleg nem ilyen borús napon, amikor több más mellett leárulózzák a futkorászó alak imádatának tárgyát. Más szemszögből azt nem tudjuk, miről folyt a fényképen szereplők közt a disputa, de Mágának biztosan nem azt mondta Orbán bávatag, üveges szemekkel, hogy jónapot.

MILLIÁRDOKÉRT ÚJÍTJA FEL KONZORCIUMBAN MÉSZÁROS LŐRINC GYEREKEINEK CÉGE AZ MTA ÉPÜLETÉT, DE AZÉRT EGY KIADÁSRA RÉSZLETFIZETÉST KÉRT

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2023.11.08.


Átláthatatlan módon köt településfejlesztési támogatási megállapodásokat a belvárosi önkormányzat – állítja Berta Zsófia V. kerületi ellenzéki képviselő.


A 660 milliárd forintra becsült vagyonával Magyarország leggazdagabb emberének számító Mészáros Lőrinc gyerekei is kihasználnának minden lehetőséget, ha kedvezményekről van szó – derül ki a lapunk birtokába került iratokból.

A Mészáros-gyerekek Fejér-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt.-je vezeti azt a konzorciumot, amely 8,5 milliárdos ajánlattal megnyerte az MTA-székház felújításának első ütemére kiírt tendert. A jól fizető munka azonban némi kiadással is jár. A kerületben – ahogy más önkormányzatoknál is – egyre gyakrabban kötnek megállapodást nagyobb beruházások kivitelezőivel, hogy a munkálatok miatti zaj, por, területhasználat, forgalomnövekedés miatt afféle ellentételezésként támogatást adjanak. Ez esetben sincs ez másként, ám a konzorcium részletfizetést kért az V. kerületi, fideszes vezetésű önkormányzattól a 110 milliós támogatás megfizetésére.

A Mészáros-cégnek tavaly 65 milliárdos bevétele volt, ami csaknem háromszorosa a 2018-as összegnek...

HAVAS HENRIK: ENNÉL HÜLYÉBB ORSZÁG A VILÁGON NINCS. KOMOLYAN. AMI ITT FOLYIK, AZ VICC

24.HU
Szerző: NAGY JÓZSEF
2023.11.07.


Nagyinterjú vibrátortól defibrillátorig, a Való Világ villájától Grósz Károlyig, sújtólégtől a Jóistenig...