2018. december 21., péntek

VISSZAÉRKEZIK A KOSSUTH TÉRRE A KUTYAPÁRT BÉKEMENETE

INDEX
Szerző: Index
2018.12.21. 


Megindult a tömeg

A Vértanúk tere felé megindult a tömeg eleje a Kossuth térről, a cél a Sándor-palota lesz...


ITT OLVASHATÓ

KIEGYENESEDNEK-E A "KASZÁK ÉS KAPÁK" VAGY NEM?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AN
2018.12.21.


"A NER-ben a sztrájk akadályfutás, majdnem lehetetlen, és mindenképp törvénysértőnek fogják nevezni. A kérdés az, meddig tűrik a szakszervezetek az orbáni trükközéseket, “kiegyenesednek-e a kapák és a kaszák”, ahogy Székely Tamás, a MASZSZ alelnöke ígérte? Január elején mindenesetre egy nagy tüntetést szerveznek."

A szakszervezetek korábban eljuttattak egy petíciót Áder Jánosnak, ha aláírja a rabszolgatörvényt, akkor a szakszervezetek sztrájkolni fognak. Áder a feladatának megfelelően aláírta a törvényt, neki nincs is más lehetősége, mint Orbán parancsainak végrehajtása. Erre szerződött, amikor elfogadta Orbán kezéből a kinevezést.

A MASZSZ az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörüléssel (ÉSZT) és a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával már létrehozta a sztrájkelőkészítő bizottságot. A hírek szerint ez mintegy 200 ezer embert érint. De a sztrájktörvény rendkívül bonyolult helyzetet teremt, és különféle szakmai területeket másképp érint. Az is egy fontos kérdés, lehet-e egyáltalán sztrájkolni a NER Magyarországán, mert egyesek szerint ez gyakorlatilag lehetetlen. Ez csupán elvi lehetőség, de a gyakorlatban kivitelezhetetlen.

Az általános szabályok szerint politikai célokért sztrájkolni nem lehet. A sztrájkjog szerint konkrét célokért, valamilyen gazdasági, illetve szociális célok érdekében sztrájkolhatnak a munkavállalók. Az sem kizárt, hogy a rabszolgatörvény elleni sztrájkot politikainak minősítik, mivel egy országgyűlési határozatról van szó egyelőre. Az sem kizárt, hogy a túlórát nem tekintik gazdasági vagy szociális célnak. Az is előírás, hogy a munkavállalóknak meg kell fogalmazniuk követeléseiket és ezt írásban el kell juttatniuk a munkáltatónak. Csakhogy a munkáltató egyelőre nem hozott semmiféle döntést, nincs mit követelni tőle, hiszen a törvény csupán egy elvi lehetőséget jelent...

KÖNNYGÁZT A NÉPNEK! - ÉLŐBEN A TÜNTETÉSRŐL - ÉLŐ HÍRFOLYAM

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2018.12.21.


- Péntek este hattól Békementetet rendez a Magyar Kétfarkú Kutya Párt,
- Este nyolctól pedig Áder Jánoshoz terveznek vonulni a tüntetők, a Sándor-palotába.
- Áder csütörtökön írta alá a rabszolgatörvény néven elhíresült módosítást a Munka törvénykönyvében, amellyel több túlórára kényszeríthetik a dolgozókat.
- A törvénymódosítást múlt hét szerdán fogadta el a parlamenti, az ellenzéki pártok mindent megtettek, hogy megakadályozzák azt. Elállták a pulpitust, Orbán Viktor arcából élőztek a Facebookra.
- Azóta sorozatosan tüntetnek Budapesten, és ezek a tüntetések sokkal erőszakosabbak, mint a tavalyiak voltak.
- Vasárnap az MTVA épületéhez vonultak a tüntetők, hogy a köztévé beolvassa a követeléseiket. Az épületbe bejutó parlamenti képviselők közül többet biztonsági őrök bántalmaztak és dobtak ki, pedig joguk volt az épületben lenni...

ÁDER ALÁÍRTA A RABSZOLGATÖRVÉNYT, BUDAPEST IMMÁR HATODJÁRA AZ UTCÁN - PERCRŐL PERCRE

MÉRCE
Szerző: Mérce
2018.12.21.


10 napja tart a tiltakozáshullám: múlt hét szerdán szavazta meg – botrányos körülmények között – a kormánypárti többség a rabszolgatörvényt, amelyet tegnap Áder János köztársasági elnök is aláírt. Budapesten ez lesz a hatodik tüntetéssel végződő nap a tízből, ráadásul egymás után két demonstráció is lesz a Kossuth téren.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt Nemzeti Összkarácsonyi Békemenetet hirdetett meg 18 órától, 20 órakor pedig az ellenzéki pártok, szakszervezetek és civilek közös demonstrációja veszi kezdetét, Szégyelld magad, János! címmel (korábban Ne írd alá, János! néven futott, csakhogy Áder tegnapi szignója után az eredeti cím értelmét vesztette…).

Ahogy az elmúlt 10 napban, úgy ma is percről percre tudósítunk a legfontosabb mozzanatairól az estének, és természetesen élőben is közvetítjük az eseményeket...

A KÉTHARMADOS HITVÁNYSÁG ELEFÁNTCSONTTORNYÁBAN HISZTÉRIKUS SIKONGATÁSNAK HALLATSZIK AZ ELKESEREDETT DÜH

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.12.21. 


Könnyű lenne ezredszerre is megállapítani és annyiban maradni magunkkal, hogy egy erkölcsileg hitvány, totálisan elmeroggyant, skizofréniára – saját bevallása szerint is – hajlamos alak fogva tartja az országot, és önkívületi állapotban, amnéziás tüneteket produkálva cinikusan tolja a nemzet jelenét és jövőjét megtestesítő rozsdás biciklit (amire 2010-ben felült és hozzágyógyult a valagához) a szakadék felé.

Ez a megállapítás körülbelül kilencedik éve péntektől péntekig érvényes, bár nem jutottunk vele semmmire. A felcsúti önjelölt és önelégült messiás pedig még mindig rendületelneül rajta tartja az egymásra lépő lúdtalpait a pedálokon. Annyi történt, hogy 5 évvel ezelőtt pénteken még nem ért csak térdig a valósághajlítás ellenére is cifra nyomorúság, amiben ma már szügyig benne állunk. Nem én találtam ki, hanem a sufnijogász úr csörtetett be a saját rádiójába és maga ismerte el, midőn a szokásos beszédes sunyulásból kifarolva engedélyezte a mikrofonok állványának, kérdezze már meg tőle, mi a szent szar van ezzel a túlóratörvénnnyel. A fényestekintetű pedig válaszolt, azaz legendás gyávaságához hűen egy, a valóságtól hermetikusan elszigetelt rádió kellemesen fűtött stúdiójából üzent a népnek.

Az van az erkölcsi vakondtúrás szerint, hogy – kétszer kétharmados fideszes országlás ide vagy oda – az embereknek mai napig problémát jelentett, hogy nem túlórázhatnak többet, ezért hozták a rabszolgatörvény néven elhíresült jogszabályt. Az emberek többet akarnak keresni, ezért többet akarnak dolgozni.

Továbbá az is van, hogy Magyarországon döbörög a munkaerőhiány, vagyis mindenki tehet egy lépést előre, „és ez jól van így.” (Vagyis csak az nem dolgozik, aki nem akar, és az nem eszik, aki nem éhes.) A törvényt tehát azért módosították ők, akik a büdös életben piaci munkát nem végeztek, mert a munkáltatóknak lasszóval kell fogniuk a munkásokat. Azokat a munkásokat, akiket elsősorban nem a jogszabályok, hanem az olyan környezet védi, ahol szükség van rájuk: „Magyarországon most ez a helyzet.” (Aha. Vagyis azért kellett a rabszolgatörvény is, mert nem az aljasnál is aljasabb jogszabályok védik a rabszolgákat, hanem. Hogyne érteném.)

Mindennek a tetejébe pláne az van, hogy le lehet szakadni a szentéletű bűnbandáról, mert ők csak jót akartak: megszüntetni azokat a buta szabályokat, amelyek eddig nem tették lehetővé a sztahanovista magyar nemzetnek, hogy többet dolgozzon, és a felét se keresse meg annak, mint amit embertársaik a hanyatló Nyugaton lényegesen kevesebb munkával megkeresnek. Aki mást állít, mint Orbán (azaz, hogy senkit nem lehet túlórára kényszeríteni), az hazudik...

STAUDT GÁBOR ÉS AZ ÁFACSALÓ ALEZREDESEK - VIDEÓINTERJÚ A KORONATANÚVAL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BECKER ANDRÁS
2018.12.21.


Több mint egy éve írtunk először arról a bűnszervezetről, amelyet rovott múltú nemesfémkereskedők és egykori rendőr főtisztek hoztak létre 2012 tájékán, majd működtetek éveken keresztül. Az aranycsinálók és az alezredesek szofisztikált áfacsalásra rendezkedtek be, két-három év alatt milliárdos hasznot szerezve a lengyel költségvetés kárára. Az Olaszországban nettó áron beszerzett nemesfémet ugyanis főleg egy lengyel nagykereskedő vette át tőlük bruttó áron, az áfát pedig az eladóknak kellett volna befizetniük – a bűnszervezet azonban nem a lengyel költségvetést akarta gyarapítani, hanem egy nagy dobásra, az afrikai „bányászott arany” európia importjára gyűjtöttek...

Videóinterjúnk főszereplője, akit korábbi cikkeinkben H. Lénártnak neveztünk, egy pillanatig sem tagadta, hogy rács mögé szeretné juttatni korábbi üzlettársait. H. korábban a csoport meghatározó tagja volt, végül azonban károsultja lett az alezredesek ügyleteinek, ezért évek óta minden követ megmozgat, hogy a magyar nyomozóhatóság vegye komolyan az ezüstáfás sztorit.

De hiába szedett össze szívós munkával egy halom bizonyítékot, itthon nem nagyon haladt előre a nyomozás, pedig a társaság tagjai más jellegű gyanús ügyekben is felbukkantak.

Korábbi cikkeink az ügyről
...

ORBÁN NÖVELI A TÉTET - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / KÁRPÁTI JÁNOS
2018.12.21. 


Hallgassa meg

Az Orbán-kormányzat a korábbiaknál keményebben lép fel a tiltakozókkal szemben - írja a Politico, de mindjárt azt a véleményt is közli, hogy a rendőrség a tüntetések során igyekszik mindenkinek a biztonságát garantálni. A New York Timesnak is van magyar vonatkozású témája, az amerikai lap szerint a Pekingben őrizetbe vett magyar-kanadai állampolgár ügye Kína és az EU között is diplomáciai bonyodalmakat okozhat.

Hosszabb magyarországi helyzetjelentést közölt Egerből a Politico című amerikai lap és hírportál európai kiadása. Az Orbán növeli a tétet című cikk szerzője, Bayer Lili kiemeli, hogy egyre több a tiltakozó megmozdulás, a kormányzat válasza pedig mind szigorúbb.

Orbán Viktor miniszterelnök, aki eddig arról volt ismert, hogy visszafogottan bánt, sőt, időnként kifejezetten joviális volt a tiltakozókkal, most sutba dobta az elővigyázatosságot, és korábban soha nem látott mértékben csapott le a hazai ellenállásra, holott a Magyarország elleni jogállamisági eljárás első szakaszának a szeptemberi megindítását éppenséggel figyelmeztető jelzésnek szánták.

Az elmúlt másfél hét tüntetései során összesen több mint ötven embert vettek őrizetbe – jegyzi meg a Politico.

Soros és Gyurcsány

A lap megszólaltatja a tiltakozó megmozdulásokban részt vevő CEU-diákok egyikét – ezt úgy értelmezi, hogy a rezsim egyre magabiztosabb. A tudósító arra is kitér, hogy az egri tüntetésen menetelők egyike, egy 26 éves, hosszú ideje a Jobbik támogatójának számító fiatalember a szocialistákkal és a liberálisokkal együtt skandálta a szabad médiát és független ügyészséget követelő jelszavakat.

Az amerikai lap munkatársa ugyanakkor idézi a Fidesz egri szervezetének a vezetőjét is, aki szerint Magyarországon jogállam van és demokrácia, a tiltakozásoknak pedig nincs közük a munka törvénykönyve módosításához, sokkal inkább arról van szó, hogy az ellenzéki pártok, Gyurcsány Ferenc és Soros György aktivistáival együtt, utcára hívták a szimpatizánsaikat...

ÁDERT IDÉZVE VONUL A KUTYAPÁRT - PERCRŐL PERCRE A TÜNTETÉSRŐL

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2018.12.21.


Újra tüntetnek a túlóratörvény ellen Budapesten, péntek este először a Magyar Kétfarkú Kutyapárt tart egy Nemzeti Összkarácsonyi Békemenetet a Kossuth tér környékén, majd civilek, ellenzéki pártok és szakszervezetek szervezésében vonulnak a tüntetők a parlamenttől a Sándor-palotáig, Áder János köztársasági elnök székhelyéhez, miután az államfő szerdán aláírta a közigazgatási bíróságok létrehozásáról szóló törvényt, csütörtökön pedig a túlóratörvényről szólót is. Kövesse velünk a tüntetéseket percről percre!

BEER MIKLÓS: NEM DUGHATJUK HOMOKBA A FEJÜNKET

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: BODACZ PÉTER
2018.12.21.


– Az igazi nyomor abban nyilvánul meg, ha már valaki akarni sem tud. Ezeket az embereket talpra állítani hihetetlenül nagy feladat – vallja Beer Miklós. Az idén felmentését kérő, ám hivatásában megtartott váci püspök számára az idei karácsony fő üzenete a szegénység, kiszolgáltatottság problémájának átérzése. A katolikus főpásztor beszélt a cölibátus felülvizsgálatának időszerűségéről, az elvált hívek újraházasodásáról, a pártpolitikától való távolságtartás szükségességéről, de szóba került az állampárti parancsra elárult és bebörtönzött Bulányi György piarista szerzetes máig késő rehabilitációja, illetve az egyház által a pártállami időkben elkövetett hibákkal, bűnökkel való szembenézés elmaradása is. Részlet ünnepi nagyinterjúnkból:

– Ritkán fordul elő, hogy egyházi vezető olyan aktuálpolitikai ügyek kapcsán nyilvánuljon meg, mint a „rabszolgatörvény”, amely miatt az év végét sok ezer ember tölti demonstrációval. Ön ugyanakkor nekik is üzent, levelét Lukácsi Katalin olvasta fel a december 16-ai tüntetésen. Miért tartotta fontosnak, hogy megszólítsa a tüntetőket?
– Mindenkinek joga van tüntetni, ám fontos, hogy az események megőrizzék békés jellegüket. A demonstrációk alkalmával a karácsonyhoz méltatlan megnyilvánulásoknak is tanúi lehettünk, hiszen voltak, akik haragjukban a Kossuth téri karácsonyfára, a betlehemre akartak támadni. Fontos, hogy elégedetlenségünknek a törvényes keretek között, önbecsülésünket megőrizve adjunk hangot. A karácsony méltó megünneplésére készülünk. Véleményem szerint a tüntetések mögött nem csupán ennek a két törvénynek a bírálatáról van szó. A kormánypártok kétharmados többsége eleve lehetetlenné teszi a bírálatot.

MIT NE CSINÁLJON A TÜNTETŐ, A POLITIKUS ÉS A RENDŐR A DEMONSTRÁCIÓKON?

ZOOM
Szerző: PION ISTVÁN
2018.12.21.


„Vannak elért eredmények is, de vannak még hibák, amiket azért nem árt kiküszöbölni” – a legjellemzőbb véleményeket szedtük össze azzal kapcsolatban, hogy mit nem kellene csinálni a tüntetéseken. Ma, az év talán utolsó tiltakozásán a szakszervezetek és a teljes ellenzék is utcára vonul.

Nem volt éppen szívmelengető, amikor Bangóné Borbély Ildikó ellenzéki képviselő Facebook-élőzés közben buktatta le magát és társait azzal, hogy az MTVA székházában azt ecsetelte, mennyire jó kép lenne, ha arccal a földre feküdnének. Na, például az ilyesmiket nagyon nem kéne. Értem, hogy még mindenkinek újdonságként hat az életre kelt ellenzék, de az életre kelt ellenzék tagjainak ezt nagyon gyorsan meg kell szokniuk.

Íme, néhány válasz arra, mit ne csinálj, hogy hiteles maradjon a tüntetéssorozat – legalábbis a kommentelők általános véleménye szerint!
...

ÁDER "NE ÍRD ALÁ" JÁNOS ÖNTI AZ OLAJAT A TŰZRE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.12.21.


Mint megírtuk, Magyarország legnaivabb emberei azok, akik kitartó türelemmel könyörögnek állandóan a CEU-diákok által találóan “Bajszos Szar”-nak nevezett Ádernek, hogy a különféle törvénytelen törvényeket ne írja alá. Ezzel a bizalmas megszólítással: “Ne írd alá, János!” Mintha ez a “János” a mi oldalunkon állna. Mintha ennek a “Jánosnak” annyi mozgástere lenne, hogy megtörülheti saját orrát. Ez az ember eladta a lelkét az ördögnek azért, hogy egy palotában lakhasson és elnöknek látszó tárgy legyen. Ettől az embertől várnak bármilyen bátor cselekvést. Aki a testnedvein csúszna ki a Sándor-palotából, ha ellene merne tenni Orbánnak.

Még szerencse, hogy “János” időben aláírta a rabszolgatörvényt, nem kellett szégyenkezni senkinek, olyan jelszó alatt vonulni a Várba, hogy “Ne írd alá János”. Normális ember ilyen jelszó, zászló alá nem áll be. Ennek ellenére a tömeg felmegy a Várba, csak azt nem tudjuk, minek. Ez a szerencsétlen gerinctelen pecás nem tehet semmiről, nem ő találta ki, vele csak aláíratták. Aljas gazember, hogy erre a munkára vállalkozott, de vagy le kell köpni, vagy ki kell dobni az elnöki rezidenciából, vagy az Orbán és társai főtárgyalásig el kell fejteni ezt a nyomorultat. Aki képes eljátszani, mintha ő egy elnök lenne, aki őrködik a törvényesség felett, mindennél aljasabb ember. Mocskos gazember. Az, hogy “Bajszos Szar”, nem kifejezés.

De most mit csinálnak, akik felmennek Áderhez? Ha nem dobják ki ezt a szürke, jellemtelen, névtelen senkit, miért mennek oda? Úgy tenni, mintha ott egy elnök lakna? Minek legitimálni ezt a képződményt? Ez az ember arra sem méltó, hogy a nevét kiejtsük. Esze annyi, mint egy sültkeszegnek. Még eljátszani sem tudja az együttérzést, ami egy ilyen helyzetben minimális követelmény lenne. Ehelyett azt mondta, hogy “A Munka Törvénykönyvének módosítása az aggodalmak ellenére sem lehet akadálya annak, hogy a munkavállalók karácsonya áldott, a két ünnep közötti időszak békés, az új esztendő pedig nyugodt legyen.”

Áder megrendelte a két ünnep közé és a jövő évre a nyugalmat. Senkinek nincs oka nyugtalankodni és békétlenkedni. Megrendelte a munkavállalóktól a saját nyugalmukat. Ne pattogjon senki. Mindezt pedig a “karácsonyhoz” kötve. A rabszolgatörvény nem akadálya annak, hogy a munkavállalók karácsonya “áldott” legyen. Nem annyira, mint amilyen áldott az Orbán-családé, a Mészáros-családé, a Rogán-családé és a többi címeres gazemberé, de azért áldott...

ÍGY EGYSZERŰBB ORBÁNNAK, NEM KELL SZEMBENÉZNIE AZ EMBEREKKEL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2018.12.21.


Az Orbán-kormány megint telepiszkítja az utcákat. A plakát nem hall, nem lát, nem beszél – vissza. Telepiszkítja, mert maradandóan olvasható lesz az újabb hazugságuk. Persze nem saját pénzükből csúfítják el a köztereket, hanem lopnak a közösből. Milliárdokat fúj majd megint a szél, ezek tényleg nem normálisak, elcsesztek legutóbb a Sargentini-jelentés ellen fellépő plakátkampányra 5,9 milliárd forintot. Négy hónap alatt a bambán sírósra hangolt szemű Rogánék 18,7 milliárdot tapsoltak el kommunikációra. Én nem tudom, hogy a magyar büdzsé tényleg olyan, mint a feneketlen zsák? Mi megtöltjük, ezek meg ontják saját magukra a pénzünket. Ezért kellene túlóráztatni a melósokat is, kizsigerelni mindenkit, aki él és mozog. Még.

Ezúttal 4 milliárd 713 millió forintot költenek a mire is?

1. Európa jövőjét érintő nemzetközi és hazai színtéren történő kormányzati kommunikációval kapcsolatos feladatok ellátása.

2. Az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos feladatok ellátása.

A papír meg oszlop mindent kibír, amíg szét nem tépik, meg nem döntik.

Így egyszerűbb Orbánnak, nem kell szembenéznie az emberekkel – levelezget, plakátolgat, üzenget. Nincs ebben az országban párbeszéd, érvek, ellenérvek. Mindenkit kizártak már maguk közül: szakszervezeteket, civileket, pedagógusokat, tudósokat, művészeket, orvosokat, melósokat. Mindenkit. És még mindig próbálkoznak az emberek hergelésével, az öndicsérettel: ettől még büdösebb lesz az egész Orbán-klán, még ellenszenvesebb. Erről eszembe jut egy vicc: A tanár arról beszél az órán, hogy az öndicséret büdös. Pistike jelentkezik: – Tanár úr, Móricka itt mellettem túlságosan öndicsérte magát...

ÚGY KÜLDTE EL EGY GIMNAZISTA LÁNY ÁDERT ÉS FIDESZES TÁRSAIT, MINT MÉG SOHA SENKI

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2018.12.21.A Fidesz egy undorító tolvajbanda, ha a tehetnék, a demokrácia szóból is kilopnák a betűket – mondta a 17 éves kecskeméti lány, a rabszolgatörvény kapcsán pedig volt egy keresetlen kérése a „bajszos faszhoz” is...

"BŰNÖS DÖNTÉSEK SZÜLETNEK" - HODÁSZ ANDRÁS ATYA A TÚLÓRATÖRVÉNYRŐL ÉS ISTEN IGÉJÉRŐL

VALASZONLINE.HU
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2018.12.21.


„Sok hívő félrenéz, amikor a bűnös döntések születnek” – mondja Hodász András. A katolikus sztárpap maga is részt vett egy minapi kormányellenes demonstráción. Szerinte meg kell szólalni a hajléktalanokat vagy a CEU-t érő kormányzati agresszió láttán, aki pedig a munkások bérét visszatartja, „főbenjáró bűnt követ el”. Cseppet sem ájtatoskodó papinterjúnk politika és keresztényég káros összefonódásáról, nőkről, művészetről és arról, mi van, ha nincs is Isten.

Felveszi a reverendát?

– Ha szeretnék…

Jobb úgy a fotó. Amúgy is: megszenvedett érte.

– Nem olyan kényelmetlen ám. Még be is kellett vetetni. Az apácák elsőre olyat varrtak, hogy három hordónyi has is elférjen benne.

Nos, az itt nincs.

– Heti háromszor elmegyek a konditerembe, hogy ne is legyen.

Minek? Még csak tetszenie sem kell a nőknek.

– Nem csak azért lehet ám. Ép testben ép lélek. Meg aztán, nehogy igazuk legyen azoknak a kedves apácáknak. Amikor mondtam, hogy túl nagy lett, legyintettek és közölték: jó lesz az úgy, idővel mindig kitöltik az atyák azt a teret.

Ők már csak tudják. Egyébként azon, hogy megszenvedett érte, a tanulást és a rengeteg lemondást értettük.

– Van ám jó oldala is! Évente elmegyünk néhány paptársammal Londonba. Mindig viszünk papi ruhát. Az anglikánok mindenhova beengednek, ha meglátják rajtad a papi civilt. Westminster-apátság, hatalmas sor, 20 fontos belépő, de meglátnak és már intenek is, hogy jöhetsz előre, fizetni sem kell. Ezt látva egy turista meg is kérdezte múltkor, hogyan lehet ilyet beszerezni. Mondtam neki: nagyon egyszerű, csak hat évet kell hozzá tanulni, nem szabad aztán megházasodni…

Vannak még ilyen papi kiskapuk? A pap például nyugodtan hazudhat? Ön mondjuk utána csak átszalad Pál Feri atyához, meggyónja és annyi?

– Nem egészen. Milyen lelkületről tanúskodna, ha úgy követnék el bűnt, hogy „majd meggyónom”? Azt jelentené, hogy nincs meg az igazi bűnbánat.

Remek. Akkor tehát: igaz-e az a szerkesztőségünkbe több forrásból is eljutott hír, hogy a 777 blogot, amelynek alapítása óta afféle sztárszerzője volt, azért hagyta ott idén, mert a kormány, azaz Rétvári Bence elkezdte pénzelni a közösséget?

– Hú. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ez nem volt benne – és hát, épp most beszéltük meg, hogy nem hazudhatok. De a történet ennél jóval bonyolultabb és árnyaltabb. A saját életem rendezésének vágya volt a fő szempont.

Úgy éreztem, túl sok lett bennem a „sztárpapból” és túlzottan kevés a lelkipásztorból.

Újra kellett gondolnom, mi az, ami az evangélium terjesztése szempontjából hasznos abból, hogy engem viszonylag sokan ismernek, és mi van csak a saját egóm miatt. Szerettem volna, hogy ez letisztuljon bennem.

Ezt akarhatta a püspök is, amikor nemrég idehelyezte, a másik sztárpappal, Pál Feri atyával egy plébániára? Vagy fricska volt, afféle „eresszük össze a két nagyvadat”?

– Ahogy én ismerem a püspök atyát, kizártnak tartom, hogy fricska lett volna a döntése mögött, de mi nem értesülünk ezeknek a hátteréről. Mindenesetre nincs ellenemre. Ferivel egy egyházközségből származunk, én kisgyerek voltam, ő kamasz, amikor megismerkedtünk. Nézzük meg két-három év múlva a plébániát, aztán majd meglátjuk, mi lett belőle – egyelőre remekül tudunk együtt dolgozni..
.

ITT OLVASHATÓ

BLOKKOLJUNK ÚGY, HOGY FÁJJON A FIDESZNEK

MÉRCE
Szerző: GLÁTI ANTAL
2018.12.20.


...Magyarországon a legtöbb ember azt gondolja, hogy kétféle tüntetés létezik: 1. töketlen: azaz békés, amikor a színpadról beszédeket hallgat a tömeg, majd utána hazamegy, vagy 2. tökös, azaz erőszakos (lásd 2006.).

Ez arra a téves feltételezésre alapszik, hogy egy békés tömeg nem lehet elszánt, határozott, nem lehet igazán provokatív, kínos, zavarba ejtő a hatalom számára.

Amikor Gandhi elhatározta, hogy nekiáll kiűzni az angolokat Indiából, felmérte, hogy ez erőszak útján, nyílt lázadással soha nem sikerülhet, mert mint minden állam, amely rendelkezik erőszakszervezetekkel, ezen a téren verhetetlen: ők mindig jobban szervezettek, profibbak és jobban felszereltek lesznek, több és jobb fegyvereik vannak. De erőszakmentesen, a sómenettel és hasonló akciókkal, sikerrel tudott járni. Ugyanígy Szerbiában Milosevicset sem fegyveres forradalommal buktatták meg, hanem erőszakmentes eszközökkel, sztrájkokkal, blokádokkal.

(A szerb eseményeket ez a dokumentumfilm kiválóan összefoglalja, sok tanulsággal a számunkra is, ahogy ez a közép-kelet európai forradalmakat összefoglaló videó is.)
A békés, de elszánt tömegnek van a legnagyobb ereje

Az erőszak lehet, hogy hatékony eszköznek tűnik, mert látványosabb, nagyobb médiafigyelmet vonz, megadja azt az érzést, hogy „jól odaba…tam a hatalomnak”. De valójában teljesen kontraproduktív – éppen az ellenkező hatást éri el, mint amit szeretnénk: lejáratja a tüntetőket, és legitimizálja a hatalom által alkalmazott erőszakot. Nézzük csak meg, hogy hogyan számol be a tüntetésekről a fideszmédia: próbálják erőszakosnak beállítani a békés tüntetőket, mert pontosan tudják, hogy az erőszakhoz hozzá lehet kapcsolni számtalan negatív jelzőt (pl, „csürhe, rendbontók, stb. ”), amellyel antimpátiát lehet ébreszteni a tüntetők irányában.

Másrészt a tüntetők által alkalmazott erőszak legitimmé teszi a hatalom részéről az erőszakot. A széles társadalom mindig az áldozat mellé áll. Ha erőszakosak a tüntetők, akkor a hatalom arroganciája eltűnik a rendőri fellépés mögött, hirtelen jogosnak tűnik a hatósági erőszak alkalmazása.

De ha egy békés tömeg, aktivisták vagy képviselők ellen alkalmaznak erőszakot, hirtelen megfordul a helyzet, nyilvánvalóvá válik a biztonsági őrök vagy a rendőrök fellépésének jogtalan volta és az amögött lévő hatalmi arrogancia, amely mindent földbe akar döngölni, ami veszélyes rá.

A Fidesz úthenger-gépezete kínosan ügyel a kormánypárt arroganciájának láthatatlanságára: törvények, intézmények, magántulajdon mögé rejtik a médiamanipulációt, a zsarolást, a megfélemlítést és a hatalmi önkényt. Csak olyan békés, de határozott fellépéssel lehet ezeket nyilvánvalóvá tenni, mint az MTVA elfoglalása, az ilyen fellépés mindenki számára világossá teszi, hogy milyen intézmények és gyakorlatok tartják fenn az illiberális kormányzást...

INNEN LESZ SZÉP SATUFÉKKEL MEGÁLLNI A SZAKADÉK SZÉLÉN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.12.21.


Jó reggelt kívánok! A hagyományőrzés jegyében a cizellált, eltartott kisujjú, galamb- és mimózalelkű fröccsöntött keresztényeknek is, akik az adventi elcsendesedést, a kis jézust (nagybetűvel), a szegény gyerekek szánkóit, a közelgő karácsonyt és további számolatlan, hangzatos-csöpögős tartalom nélküli szólamot mind-mind arra használnak ez idő tájt, hogy a végtelenbe belehajlítsák azt a kibaszott valóságot, aminek már így is fél centis darabokra törték a gumigerincét. Ilyen ez a nemzetikeresztényfideszes adventi bejgli mögé bújás: harcolnak, köpködnek, fröcsögnek, helyretesznek, felmossák a padlót, darabokra cincálnak, jól megmondják, kiosztják, feladják a leckét. A hitetlen kutyáknak, a csőcseléknek és Soros-bérencnek titulált szintén magyar embereknek, akiknek van pofájuk ádventkor és karácsonykor felháborodni azon, hogy hülyének nézik őket és fát vágnak a hátukon. Hallatlan, felháborító és veszélyes! Hogy az istenadta hosszú idő után elkezd gondolkodni az egyetlen élete, jelene és jövője fölött, majd önként megy ki a mínuszokba megfagyni. Ennél valóban nincs ennél nagyobb veszély, ami a kétharmadra nehezedne.

Jelen állás szerint az van, hogy az egyik névtelen propagandista helyre tette a jobbikosokat, a szénné alázott háromnevű másik propagandista valójában felmosta a padlót Jakab Péterrel (sajnos úgy tűnik, mi már soha a büdös életben nem fogunk egy filmet nézni ezekkel a kilóra felvásárolt szekértolókkal), a toporzékolási miniszter darabokra cincálta (megint) a CNN-t, és különben is Orbán Viktor a király. Közben – mert a NER mindig is rímelt saját magára – Rogántól Kövérig turnéznak az elvtársak a közpénzből lenyúlt milliárdokon hizlalt saját médiájukban és szórják az átkokat ugyanazokra a magyar emberekre (ellenzék, fiatalok, idősek, renitens szakszervezetisek), akik nem annyira hálásak, amiért az ország kozmetikázott gazdasági helyzetének további kozmetikázása érdekében valójában beismerik: újabb és újabb réteg bőrt szükséges levonni a magyar munkavállalókról azért, hogy működjön itt még valami.

Csak szólok, mert állítólag a jófejség is keresztényi izé (nem mintha nem szarnám le magasról, hogy ki micsoda, és nem mintha a rabszolgatörvény lenne a legnagyobb veszély, ami erre a kizsigerelt, kiskorúsított országra leselkedik), hogy miközben a melósnak joga van annyit túlórázni, ameddig kidől a futószalag mellől (és bár nem kötelező, legfeljebb másnap már nem kell bemennie dolgozni), a közpénz jellegének megváltoztatásában élen járó Matolcsy Rómeó Magyar Nemzeti Bankjában átlagosan 550 ezer forintos jutalmakat osztogattak szét a boldogkarácsonyra való tekintettel a dolgozók között. Csak hogy világos legyen, kinek hol a helye. Mondhatjuk azt is, hogy én vagyok az irigy panelproli, a Soros által felbérelt bérenc, a magyarság, a haza, a nemzet ellensége, aki magasról leszarja, mennyire megviseli Rogán Bűnöző Antal (akinek olyan vastag a bőr azon a nyúzott pofáján, hogy olvashatatlan pacákat küldött közérdekű adatok helyett az Átlátszónak, mert ennyire kreténnek nézi az adófizetőket) lelkét magánemberként az a sok támadás, ami az elmúlt hetekben a nemzetikeresztény O1G kormányát éri, csak hát bárhonnan nézzük, még senki nem hugyozott a trambulinról akkora élvezettel az alattvalók fejére, mint ez a banda. Természetesen nem az a lényeg, hogy én mit gondolok, hanem hogy Békéscsabától Zalaegerszegig mit gondolnak az emberek erről a kilencedik éve tartó mutatványról. Márpedig – bejgli illat, karácsony, kisjézus ide vagy oda – most először a vidék is megmozdult, és ha a vidék egyszer megfordul, akkor baszhatják az elvtársak a műanyagkereszténységüket...

MEGRÁNCIGÁLTÁK AZ OROSZLÁN BAJUSZÁT, DE A PRÉDÁRÓL ETTŐL MÉG NEM MOND LE

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.12.21.


Megváltozhat-e a közhangulat Magyarországon egy törvény miatt? Bár a kérdés költői, a magyar társadalom hangulata olyan hektikusan változik, hogy a határozott igent, vagy a határozott nemet senki sem kockáztatja meg. Az ellenzék igyekszik összeszedni minden tudását és erejét, ám az utcai tüntetések folytatása és a szakszervezetek háttérmunkája nélkül esélye se lehet megrendíteni Orbán Viktor hatalmát. A kormány stratégái mindezt jól tudják, ezért most azon mesterkednek, hogy leválasszák a sértett munkavállalókat az utcán demonstrálóktól és a politikai ellenzékről. Ha ez sikerül nekik, a rabszolgatörvényt épp úgy lenyomják a magyarok torkán, mint megannyi korábbi kormányzati intézkedést, melyek csakis a hatalom érdekeit szolgálták.

A mostani tüntetéshullámnak annyi hozadéka mindenképpen van, hogy az ellenzéki pártok már nem finnyáskodnak, amikor a közös fellépésről van szó. Zseniális ötlet volt a politikus hölgyeket előtérbe tolni, közös kiállásukkal sokkal jobban tudták ugyanis az egységet demonstrálni, mintha mondjuk Gyurcsány Ferenc, Tóth Bertalan, Ungár Péter és Jakab Péter szólaltak volna fel egymás után egy tüntetésen. A Fidesz megosztó taktikája azzal mondott csődöt ezúttal, hogy az ellenzéknek a kormánypárt szolgáltatta az egységhez szükséges muníciót. Ez pedig az a rabszolgatörvény volt, amely ellen politikai hovatartozástól függetlenül tiltakoznia kellett mindazoknak, akik továbbra is ellenzéki politikusnak akarták vallani magukat...

NINCS NAGY BAJ A MUNKAIDŐKERET NÖVELÉSÉVEL

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.12.21.


A sokat vitatott új törvény fogadtatásában elválasztanék két dolgot egymástól: a rezsimmel szembeni jogos ellenszenvet és a konkrét munkaerőpiaci intézkedést. Az elsővel alapvetően egyetértek, az utóbbi fogadtatásával csak annyiban, amennyiben -- nekem kicsit zavarosan -- elnyújtja a ledolgozott munkaórák kifizetését. Egyébként a munkaidőkereten belüli órafelhasználás flexibilitása eddig is jellemző volt a cégeknél -- ami feltételt vagy közölniük kell a felvétel pillanatában, tehát a munkavállaló tudja, hova szerződik, vagy menet közben ugyan személyes vagy szakszervezeti beleegyezéssel változhat, de semmiképpen sem beszélhetünk "rabszolgaságról" és "röghöz kötésről", ahogy a balos nyilvánosság értelmezi a helyzetet...

ITT OLVASHATÓ

NINCS MÁS ÚT - MAGYAR HANG AJÁNLÓ

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: Magyar Hang
2018.12.21.


A Magyar Hang karácsonyi dupla száma (2018/32.) jelent meg december 21-én, pénteken. 48 oldalnyi olvasnivaló az ünnepekre!

Íme, ízelítőnk a tartalomból:

– Nem dughatjuk homokba a fejünket – Nincs más eszköze az ellenzéknek, hogy megszólaljon, mint a tüntetés – mondta lapunknak adott ünnepi interjújában Beer Miklós. A váci püspök ugyanakkor önfegyelemre is inti a feleket, és úgy véli: van még mit fejlődni a demokráciában.

– Magyar rendőr velünk van? Schiffer András, Vona Gábor és Tamás Gáspár Miklós a szakszervezetek erőtlenségéről, Kádár árnyékáról és a hanyatló rezsimről

– Elhúzódhat a kereskedelmi háború. A kínai–amerikai vetélkedést az autóiparra építő Magyarország is megérezheti

– Fenntarthatatlan a jelenlegi növekedési ütem. Csaba Lászlót, Bod Péter Ákost és Pogátsa Zoltán kérdeztük hazánk idei teljesítményéről és arról, mit várnak a jövőtől

– Gyengülőben a világ stratégiai stabilitása. Ázsia tovább erősödött, folytatódott Európa gyengülése, Amerikát pedig a belső hatalmi harcok kötik le

– Polgártalanodó Magyarország – Körkérdés közállapotainkról harminc évvel a rendszerváltozás után. Aki válaszol: Jeszenszky Géza, Kiss Gy. Csaba, Lányi András, Lakatos Júlia, Konok Péter és Kukorelly Endre

– Tenisz, paprika, dísztó, kelt tészta: Besence és Bürüs mindent megpróbál. Riport

– Egész klánok jártak ide” – Nem üvegbúra alatt élnek a pannonhalmi növendékek. Riport

– A beszélő Isten és a párbeszéd közösségei – Fabiny Tamás írása

– A Mohamed-karikatúrákat megjelentető dán újságíró, Flemming Rose globális értéknek tartja a szólásszabadságot. Interjú

– Sokkal több segélyt kapnak a gazdagok – interjú Bass László szegénységkutatóval

– Adomány, nem csak karácsonykor – Két évtizede segíti a rászorulókat közösen a premontrei rend és a péküzem

– Csókolom, tessék mondani, a mémnek tetszik lenni? – interjú Hide the Pain Herolddal, vagyis Arató Andrással

– Fényképek a Bibliában – A szekszárdi Decsi-dűlőn sokan megkapaszkodnak a nyomor peremén. Riport

– Európa nagyon jól jár a mi híveinkkel – interjú Majnek Antal munkácsi püspökkel

– Tobzódtunk a transz-zsírsavban. Termékteszt: „csoki” és oroszkrém tortákat kóstoltunk

– Vérző olaj. Nemrég még a klímaváltozás ellenszereként ünnepelték, mára viszont környezeti katasztrófával fenyeget a pálmaolajgyártás

– Aranyélet, kiskarácsony – kritika

– Ferdítés nélkül, némi részrehajlással. Hozzászólás a Tanácsköztársaság-vitához

– „Ember, a komám olyan keresztelőt csinált a fiának, hogy még néger táncosnők is voltak!” Kevesen tudják: keleti szomszédunk a kilencvenes évek elején gyerekek tízezreit adta örökbe a világ civilizáltabbik feléről érkezett szülőknek. Jellemzően pénzért, bár erről akkor nem beszéltek.

– Három író 2018-ról. Szécsi Noémi, Szántó T. Gábor, Benedek Szabolcs

– Az ünnepek idejére a lelkünkben idilli állapotot kell teremtenünk – Kovács Koko István-interjú

– 2018: a gigantikus sportberuházások éve

– Kritika: Shakespeare: Titus Andronicus; Jászberényi Sándor: A lélek legszebb éjszakája; Rossz versek

Publicisztika: 

György Zsombor: Puszit a plexire;
Dévényi István: Omerta;
Torkos Matild: Tüntetés advent idején;
Ugró Miklós: Vásárfia;
Szerető Szabolcs: Remény;
Martin József Péter: Szabadságigény kontra apátia;
Mangel Gyöngyi: A kormány karácsonyi ajándékai;
Lukácsi Katalin: Érdemi vita nélkül nincs előrelépés;
Pethő Tibor: Maga lesz kapoccsá;
Térey János: A szabadságról;
Hegyi Zoltán: Egy mindenes feljegyzései (29. rész);
B. Molnár László: Öröklét;
Győrffy Ákos: Kihűlt szív;
Pethő Tibor: Habizunk;
Gazda Albert: Csillag vagy, kecske!;
Puzsér Róbert: TV2 Tények – a bulvár és ami mögötte van;
Marabu: Meglepetés

"NEM ÚGY VAN AZ, HOGY A RENDŐRSÉG AKKOR FÚJ EGY KIS KÖNNYGÁZT, AMIKOR JÓNAK LÁTJA"

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: WINDISCH JUDIT
2018.12.21.


A Központi Nyomozó Főügyészség több feljelentést is kapott az elmúlt tíz nap tüntetései után, egy esetben – a veréssel fenyegetett M. ügyében – nyomozást is indított. A TASZ szerint felesleges 2006-hoz hasonlítgatni a most történteket, mert a minimális túlkapás is megengedhetetlen.

„A rendőrségen két papírt kaptam, egy jegyzőkönyvet arról, hogy mikor és hol történt a cselekmény, amivel gyanúsítanak, illetve egy igazolást a rendőrőrsön töltött időről. Ebben a jegyzőkönyvben nem szerepel, hogy én elmondtam: egy rendőr fizikailag bántalmazott, illetve többször veréssel fenyegettek” – meséli a 21 éves M. akit azután vittek be, hogy a múlt csütörtöki tüntetés után letörte egy rendőrautó tükrét. M. azt állítja, elfogásakor is veréssel fenyegették, a kocsiban pedig egy rendőr fojtogatni kezdte és hasba is ütötte. Nem védekezett, meg volt bilincselve, de egy idő után el tudta indítani a telefonján a hangfelvevőt, így a fenyegetések egy részét rögzíteni tudta (a leiratot ide kattintva olvashatja). Annak a rendőrnek azonban nem tudja az azonosítószámát, aki elmondása szerint bántalmazta. A rendőrök nem tudták, hogy felvételt készít, azt hitték, magában motyog vagy memorizálni próbál, mikor az azonosítószámokat mondja fel.

M. szája felszakadt aznap éjjel, a fejét beütötte, a könyöke is fájt. A körülményekre nem emlékszik, azt gyanítja, az elfogása közben történt ez. Kérésére mentőt hívtak hozzá, a mentős megvizsgálta, közben neki is elmondta, hogy sejtése szerint a sérülései nem függetlenek a rendőri intézkedéstől, de nem tudja, ez bekerült-e az orvosi papírokba.

Egyébként állítja, hirtelen felindulásból, a felfokozott hangulat hatására törte le egy rendőrautó tükrét a gördeszkájával. Azt mondja, soha korábban nem követett el ilyet. Tette a rendőrök elmondása alapján hivatalos személy elleni erőszaknak minősül, de azzal is gyanúsítják, hogy kivonta magát a rendőri intézkedés alól, mikor megpróbált elfutni.

Azóta többször is voltam tüntetni, érzem, nagyon oda kell figyelnem magamra, hogy ne ragadjon el még egyszer a hév, ami bajba keverhet.

Megkérdeztük az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy az ügyben indítottak-e belső vizsgálatot, mire csak annyit írtak, a rendőrségi törvény és a rendőrség szolgálati szabályzatáról szóló rendelet előírásainak megfelelően

a rendőr az intézkedést követően tájékoztatja az intézkedés alá vont személyt a panasztétel lehetőségéről.

Ez meg is történt. A Központi Nyomozó Főügyészség eközben hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette miatt rendelt el nyomozást, több magánszemély feljelentése alapján. Más rendőri túlkapás miatt is kaptak feljelentést, ezek elbírálása folyamatban van...

SCHILLING: A FIATALOK ELEMI INDULATBÓL MENNEK NEKI A PÖKHENDI HATALOMNAK

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: HVG
2018.12.21.


A színházi rendező, Schilling Árpád úgy véli, eddig minden demonstráció után ott maradt az impotensség érzése, de ennek most vége.

A HVG karácsonyi duplaszámának címlapsztorija a mostani tüntetéshullámról szól, több oldalon keresztül foglalkozunk azzal, ami az utcákon és a parlamentben történt és történik, azt is megpróbáljuk megmondani, ami történni fog.

Vona Gábor, a Momentum, Schiffer András, Filippov Gábor és egy tüntetésszervező mellett megszólaltattuk Schilling Árpádot is, ő is szervezett pár néhány tüntetést. A rendezőtől azt szerettük volna megtudni, milyen lélektani hatást válthattak ki az elmúlt napok eseményei.

Úgy véli, eddig minden demonstráció után ott maradt az impotensség érzése, de ennek most vége, mert a fiatalok egy csoportja nem részegségből, nem a balhé kedvéért, hanem elemi indulatból megy neki a pökhendi hatalomnak.

„A fiatalok most azt felelik a hatalomnak: mi sem kérdezzük meg tőletek, hogy mit szabad – mondja Schilling Árpád. – Nincs most eltartott kisujj.”

Részletek a HVG karácsonyi számában.

ILYEN IDÉN A TIPIKUS MAGYAR KARÁCSONY - KELLEMES ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK MINDEN KEDVES OLVASÓNKNAK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.12.21.


A bankok által készített kutatások szerint – számolta ki az Azénpénzem.hu – az idei karácsony 7-9 százalékkal lesz „gazdagabb” a tavalyinál. A legérdekesebbnek azt a felmérést találtuk, amiben megkérdezték a legkedveltebb és a legcikibb kapott ajándékokat – a jegygyűrű és a konyhai gép pedig mindkét listán szerepelt.

A KSH adatai szerint tavaly decemberben egy fő átlagosan 91,3 ezer forintot költött el. Ebben alighanem benne lehetnek például azok is, akik tízmilliós nagyságrendben vettek különleges ékszert. Egy háztartás az ünnepi időszakban halra 2,7 ezer, szaloncukorra majdnem 2,9 ezer, szeszesitalra közel 6,2 ezer, játékokra pedig 7,9 ezer forintot adott ki. Utóbbi értékek azonban már nem teljes átlagok, csak azok a háztartások vannak bennük, ahol egyáltalán felmerültek ilyen típusú kiadások.

Az átlag az ünneppel kapcsolatban is olyan, mint minden másban, azaz: a bőségben, boldogságban (vagy nem annyira boldogságban, de nagyon drágán) eltöltött, illetve az igen szűkös átlaga a „normális” karácsony. Mindenesetre több bank is közzétett felmérés arról, miként költenek az idén a magyarok. Ezek közös jellemzője talán az lehet, hogy a kérdéseik biztosan nem jutottak el azokhoz, akik csak nagy nehézségekkel, vagy sehogy sem tudnak ünnepelni...

KÉTSÉGBEESÉSBŐL NÉMETORSZÁGBA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.12.21.


Sok ember életében jön el egy olyan pillanat, amikor úgy érzi, nem lehet tovább halogatni egy sorsfordító döntést, legyen az munkahelyváltás vagy külföldre költözés. Emese életében öt évvel ezelőtt jött el ez a pillanat, akkor vágott bele a határátkelésbe. Nagyon kemény időszakokon ment át, de mostanra sikerült megvetnie a lábát. (A képeket köszönöm neki!)

„Amikor eldöntöttem, hogy nekivágok az ismeretlennek, 43 éves voltam. Volt egy több sebből vérző házasságom, svájci frank hitelem, egy 21 éves lányom, egy 19 éves fiam, és egy munkám, amit imádtam.

Sokáig ebbe menekültem, próbáltam sikert kovácsolni abban, amiben jó voltam. Szociális területen és Gyámhivatalban dolgoztam köz-, majd kormánytisztviselőként. Emellett kurátora voltam egy alapítványnak, ahol rászorulókat segítettünk.

Igyekeztem nem tudomást venni a gondjaimról, és úgy élni, hogy a gondok azért vannak, hogy megoldjuk őket. Majd jött egy pont, amikor már rá kellett jönnöm, hogy ez így nem mehet tovább. Volt egy németországi kapcsolatom, akit elkezdtem finoman nyaggatni, hogy tud-e segíteni valahogy abban, hogy kilépjek az engem körülvevő posványból.

Egy szeptemberi reggelen szálltam fel a vonatra. A lányom hátat fordított, és otthagyott az állomáson, mert nem bírta végignézni, hogy elmegyek. A fiam és a férjem velem együtt sírtak, amikor elindult a vonat. Jelzem, a volt férjem a mai napig a legjobb barátom, 25 év és két közös gyerek mellett nem tudom őt nem szeretni barátként...

BÚCSÚ AZ ÖTNAPOS MUNKAHÉTTŐL

MÉRCE
Szerző: KALMÁR SZILÁRD
2018.12.21.


Magyarországon egyre mélyülő szociális válság van. A mögöttünk lévő kormányok mindegyike rendkívüli mértékben járult hozzá a dolgozók kizsákmányolásához és az utóbbi másfél évtized tömeges szociális migrációjához.

A munkásról a magyar elit már a hatvanas évektől kezdve azt gondolta, hogy ha megteheti, kerüli a munkát, nem dolgozik hatékonyan. Ez a szemlélet kellett ahhoz, hogy el lehessen kezdeni ügyeskedni a dolgozókkal, bérezésükkel.

Először megjelentek a jól látható, szakszervezetek által védett munkahelyektől messze lévő termelőszövetkezeti melléküzemágak, majd a Gazdasági Munkaközösségek bevezetése után a „maszekolás”. Egyre több, jellemzően jól jövedelmező területet szerveztek ki a hivatalos keretek közül, és tolták át a munkásokat az egyre kevésbé átlátható, szürke és fekete gazdaságba.

Az emberek főállásukból rohantak a mellékállásba, extrém módon túlterhelve magukat. A kádári szocializmus utolsó évtizedében a felpörgetett önkizsákmányolásnak még a gyarapodás volt a célja. A nagy ház, az új autó, a nyaraló. A rendszerváltással azonban vége lett az 1981-es IMF-tagsággal kezdődő átmeneti időszaknak. Az új hatalom képviselői szinte perverz élvezettel zárták be a gyárakat, legtöbbször fel sem merülhetett a megváltozott körülmények miatti átalakulás gondolata. Ráadásul, az érintett munkásokat lényegében soha meg nem kérdezték, tabunak számított a dolgozói tulajdonként való működtetés gondolata.

Egyik napról a másikra szűnt meg a munkahelyek harmada. A munka nélkül maradók jelentős része a „leszázalékolásba” menekült. Akiknek nem volt meg az ehhez szükséges egészségkárosodása vagy kapcsolatrendszere, azoknak maradt az egyre megbélyegzőbb segély és a feketegazdaság. Most érnek nyugdíjas korba azok, akiket a rendszerváltás után erre a területre száműztek. Többségüknek még a szocializmus időszakából megvan a húszéves munkaviszonya, aminek alapján nyugdíjat kaphatnak, de ahogy haladunk és jönnek a fiatalabb korosztályok, úgy nő azok száma, akik nem jogosultak már nyugdíjra.
Az elmúlt évtizedek szociális ámokfutásának legnagyobb áldozatai egyértelműen a dolgozó emberek voltak.

A betelepített nyugati tőkét minden kormány készségesen kiszolgálta, háttérbe szorították a szakszervezeteket, minden eszközzel alacsonyan tartották a béreket. Mindezt úgy, hogy az állam a tőkét szinte egyáltalán nem adóztatta, szinte minden terhet az adófizető munkavállalókra tették...

SZABADSÁG ÉS SZOLIDARITÁS - A KULTÚRA HANYATLÁSÁNAK POLITIKAI EREDETE A MAI MAGYARORSZÁGON

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: BOKROS LAJOS
2018.12.19....A mai magyarországi önkényuralom nemzetszocialista. Ez a rendszer legalább hat fontos jellegzetességében megragadható.

1. Ahelyett, hogy védené, folyamatosan meggyengíti és az államtól függővé teszi a magántulajdont. Észszerű indok nélkül, fölöslegesen államosít (például bankokat), magántulajdont kénye-kedve szerint önkényesen kisajátít. A jogállam helyébe lépett ragadozó állam korlátozatlan és korlátozhatatlan. Azt vesz el, és annyit, ami és amennyi tetszik neki. Attól, aki nem tetszik neki.

2. Ahelyett, hogy építené, rombolja a piacot. Élénkítés helyett korlátozza a versenyt. Monopóliumokat teremt, magánjellegűt a kegyenceknek (például trafik, szerencsejáték), vagy államit saját hasznára (például nemzeti közművek, MOL). Szektorális adók és személyre szabott támogatások tömkelegével veri szét az esélyek egyenlőségét, teszi értelmetlenné a hatékony munkát.

3. Noha folyamatosan zsebre teszi a nyugati adófizetők pénzét, ezt óriási mértékben misztikus „nemzetépítő projektekre”, piramisok építésére pazarolja (például stadionok, Paks 2). A megtérülés egyáltalán nem számít, mert a „nemzetépítő ideológia magasabb rendű”, mint a piacgazdaság pénzben kifejezett, „hamisan haszonelvű számításai”.

4. Az iskolák államon belüli központosításával, az oktatók megfélemlítésével, rövid pórázra fűzésével, a tanszabadság korlátozásával, a CEU elűzésével, az MTA folyamatos zaklatásával, sarlatán áltudósok vezetői kinevezésével többszörösen bebizonyította, hogy a kiművelt emberfők sokasága helyett az engedelmes alattvalók számának szaporítására törekszik.

5. Nemzetének folyamatosan kárt okoz azzal, hogy körkörös gyanakvást kelt a szomszéd népekben, amivel jelentősen megnehezíti a határon túli magyar nemzetrészek életét. Élesen elutasítja a multikulturalitást, amivel aláássa annak lehetőségét, hogy határon túli magyar nemzetrészek a jövőben valaha is egyenrangú államalkotó társnemzetté emelkedjenek.

6. Harsány, hivatalos kormánypolitika rangjára emelte az idegengyűlöletet, a másság elutasítását, elsősorban a cigányok, változó sebességgel a zsidók, turbófokozatban az iszlám vallásúak, az arabok és az afrikaiak elutasítását, megbélyegzését. Tudatosan összemossa a szerencsétlen menekülteket az illegális bevándorlókkal, akiknek egyébként eszük ágában sincs hazánkban megtelepedni. Hazug módon fölnagyítja és elferdíti a vándorlás veszélyeit. Nemzethalált fest föl, mindenkiben terroristát és liliomtiprót lát és láttat.

Miért érdekes mindez? Elsősorban azért, mert lerántja a leplet az egyébként valóban velejéig korrupt magyarországi maffiaállam ideológiavezérelt jellegéről. A korrupció csak felszíni megnyilvánulása valami mélyebben fekvő, rendszert meghatározó jelenségnek, az önkényuralom nemzetszocialista jellegének. Ez a világnézet eluralkodott a hatalmon lévő állampárti gépezetben. Látjuk, hogy a csatlósoknak és a lakájoknak nem elég a hatalmasok lábaihoz dörgölőzni, hanem muszáj folyamatosan és világosan kinyilvánítani az eszméhez való hűségüket. Fényesen megnyilvánul ez abban, hogy a kormány járszalagjára fűzött sajtónak nem kell szájkosár, elég az öncenzúra. Ungváry Rudolftól azt is megtanultuk, hogy a sokszor kimondatlan vezérelv mellett a naponta kimondott hűség elve a fasisztoid mutáció második legfontosabb megkülönböztető jellegzetessége. (Ungváry, i. m., 109. o.)


AZ ORBÁN-RENDSZER NEM AZ, AMI VOLT, DE ROSSZABB MÉG LEHET

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2018.12.21.


Kilencedik éve áll fenn a Nemzeti Együttműködés Rendszere, amely a harmadszorra megszerzett kétharmados parlamenti többség birtokában a maradék intézményi és társadalmi ellensúlyok felszámolására tör. A rezsim már pusztán ettől durvábbá válik. Ehhez jön az eredetileg a rabszolgatörvény ellen szervezett decemberi rendszerellenes tüntetéseken tapasztalt, az eddigiekhez képest szokatlanul kemény rendőri fellépés, az igazoltatási és előállítási túlkapások, a tömegoszlató könnygáz többszöri, figyelmeztetés nélküli alkalmazása. Erőszakosabbá válik-e a NER, van-e megállás a látszatra sem adó önkényuralom kiépülésének útján?

A legnagyobb visszhangot kiváltó értelmiségi közéleti vita ebben az évben annak kapcsán zajlott, micsoda is voltaképpen az Orbán-rendszer.

Nem volt magától értetődő, hogy az érdeklődés ebbe az irányba fordul, hiszen az áprilisi választás lehetőséget kínált arra, hogy ha a kormányt és a rendszert le nem is váltják, de a hatalmát érdemben visszaszorítsák. Ebbéli várakozását fogalmazta meg tavaly a Magyar Narancsnak írt esszéjében Kis János filozófus, egykori liberális politikus, aki akkor azt fejtette ki, hogy az ötven százalék közelébe leszorított Fidesz-többség az ellenzék váratlan sikereként lenne megélhető.

A váltás lehetőségének tavasszal még biztosan fennálló létezését hangsúlyozza Tóka Gábor politológus, a CEU professzora az MTA Politikatudományi Intézete által nemrég kiadott, választást elemző tanulmánykötetben. „2018-ban minden látszat ellenére jobb esélye volt a kormánypárt egyszerű mandátumtöbbsége megakadályozására”, mint az előző választáson. Bár adatokkal igazolható, hogy a választók úgy élik meg, egyre csökken a leadott szavazatuk politikaformáló jelentősége, a néhány helyen minden nehézség ellenére megvalósult taktikai szavazások számszerűen emelték azt a listás szavazati küszöböt, amire a Fidesznek a kormányalakításhoz szüksége volt. Kézenfekvő következtetés, hogy szervezettebb és kiterjedtebb ellenzéki együttműködés esetén, illetve ha előzőleg megteremtik ennek a politikai feltételeit, a limit még magasabbra emelkedett volna...

HÁTHA MOST NEM UNJUK MEG, HÁTHA MOST NEM MEGYÜNK HAZA BEJGLIT SÜTNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG 
Szerző: Swan Edgar
2018.12.20.


Szép estét! Mai kiemelt:

Ámbörök! Kicsit visszakanyarodva a reggeli cikkhez is, most, hogy Bárány Balázs mellé kaptunk egy Jakab Pétert is (azért ne feledkezzünk meg Puzsérról sem, ő trollkodta szét először az M1 emésztőgödör egyik műsordarabkáját), meg más eddig csak ellenzékinek nevezett ellenzéki politikusoknak is sikerült megtalálniuk a hatalom kettőre zárt hermeneutikus várkapujához a megfelelő kulcsot, most cselekedni kell! Erre vártunk rég óta, hogy legyen valaki/valakik, akik „odateszik magukat”, vállalják a népfelség megtépázott és szarba taposott elvének visszaállításával járó összes kockázatot. Akik mögé fel lehet sorakozni, akik képesek erőt mutatni a tücc-tücc politikai csasztuskák világában, hogy igen is van lehetőség a minőségi, szebb, jobb zenék hallgatására. „A változás mindig kitermeli azt, akire szükség van”- írja Róbert. Így van. Meg azt is, aki elindít(hat)ja azokat a változásokat. Hát, most „Válámi ván, dé ném áz igázi”- mondaná Rajkin, hát tegyük igazivá avval, hogy elfogadjuk őket. Más választásunk amúgy sincs. Az „ez a sarc lesz a végső”- jelmondatával el kell fogadnunk és be kell állnunk mögéjük. Most (már) nem játszik az eltartott kisujj Jakab esetében(sem), hogy háezjobbikosbammeg, háveleasztánsose. Mindenkire szükség van, aki elkötelezettséget mutat ennek a tizenhatodik hatványon Augiász istállójának a kitakarítására. És félre kell tenni a polkorrekt szarkenegetést, láttuk mekkora sikere[…] volt eddig. Be kell menni avval a kulccsal és rendet csinálni. Ha avval nem, akkor sperhaknival, de be kell. Mert az látszik, hogy igen is van remény. Abból is, hogy komoly üzemzavar keletkezik a sziksztinájn figurával egymást kényeztető lápi intelligensek világában, amikor valaki belecsinál a mocsármédiájuk ventilátorába. Szóval, hajrá Bárány-Jakab-Tordai-Varjú- Ujhelyi… s valahány név az ellenzéki naptárba’, benézitek ti még ezt, elvtárs-pajtások! (Aegean)

Szokásom szerint hagyom a dagadt ruhát (és a megszokott rendet) másra, nem lapátolom össze a nap híreit, mert mondandóm van egyéb ügyekben. Gyengébb idegrendszerű kedves olvasóktól most búcsút is vennék, tessék pihenni, beszélgetni, olvasgatni valami kellemeset, vagy tévézni. Itt mindenféle ronda szavak és egyéb, nem alvás előttre való csúfságok várhatók.

Az Orbán-banda erős kínjában kitalálta a megoldást: tolják tovább az eszelős hülyeségeket. Az a tuti. Kilökték a kamerák elé Szijjártó Péter teremfocistát, aki anyuciéktól kunyizott néhány tízmilliót (konkrétan 45 milliót saját bevallása szerint) luxuskacsaláb vásárlásra de amennyire tudom – a vagyonbevallásából – 30 millió forinttal még most is tartozik. Tehát egy ilyen komoly államférfi állt ki elmagyarázni nekünk, értetlen hülyéknek, hogy a kétharmad az ugyan mindenre feljogosítja a Fideszt (akkor is, ha meg sem közelíti a valóságban a kétharmadot), ellenben mindenki más hülye, aki a kétharmadra hivatkozva be akar tartatni egy döntést, mert mindenkinek az anyja picsája. Ez most az úgynevezett ENSZ migrációs csomagjáról jutott eszébe Petivitéznek, amit ugyan a tagországok nagy többséggel (olyan kilencven százalékban) elfogadtak, de Orbán Viktor nem akarja, úgyhogy nem is érvényes. Kész.

A másik nemzeti zsenink – Rogán Antal nevű – is előkerült az illegalitásból. Úgy vannak vele, hogy a hülye magyar már amúgy is elfelejtette a Rogán házaspár viselt dolgait, Cili asszony bicskanyitogatóan drága toalettjeit – hiába, erős a verseny Vajna és Tiborcz feleségével kell megküzdeni -, a helikopteres lagziba járkálást, és akkor még a különféle üzleti érdekeltségekről nem is ejtettünk szót. Tóni most teljes erőből sípol, mert ha nem a Fidesz győz az EP választáson, akkor jönnek a migránsok és elárasztanak minket.

Hát a fasz tudja, ki az a megátalkodott hülye, aki komolyan elhiszi, hogy csak akkor van jövője, ha Deutsch Tamás és Szájer József továbbra is extra fizetésért bohóckodhat és ócsárolhat mindenkit, aki nem fideszes. Az a helyzet, hogy változtak a dolgok. Mondogatom én egy ideje, hogy sokáig hülyének lehet nézni igen sok embert, de a végtelenségig egy országot nem lehet. Pedig még most is ezen küzd Orbán udvartartása. Apropó, az megvan, hogy megkérdezték a végtelenül bátor felcsútit, mi lesz a rabszolgatörvénnyel, ő pedig annyit bírt böfögni, hogy most fogadták el, működni fog és jó lesz az? Hát pajtás, tényleg jó lesz az. Napról napra jobb.

A tartósan hülyének nézettek lassan eszmélnek. A vidéki városokban tömegével mennek utcára az emberek. Már nem fosnak a helyi fideszes kiskirályoktól. Tudom, a falusiakra épít a bűnbanda. Azokra, akik a közpénztévét nézik, ahová a csúti gázszerelő szállítja a kultúrát. Azokra, akik elhitték a migránshadakat és bármit, amit az elmúlt években az arcába hazudott a pártpropaganda. Van egy rossz hírem...

PANDÓRA SZELENCÉJE

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.12.21.


Tegnap Áder János – mint azt már mindenki tudja úgyis – aláírta a rabszolgatörvényt. Újólag bizonyította tehát, hogy méltatlan és alkalmatlan a hivatalára, viszont tudjuk, ezzel nincs egyedül ebben az országban. De az aláírás aktusával és a hozzá fűzött cinikus üzenettel szintén nem először bizonyosodott be, hogy a rezsim az ország lakóit semmibe veszi, a hatalmat nem értük gyakorolja, és le is nézi a szavazópolgárt. Ám ez sem nóvum.

Viszont Áder János valószínűleg még ostoba is – illetőleg akarat nélkülim bábu -, mert nem mérte föl azt sem, hogy mindezzel a kapkodós aláírással a poklot szabadította az országra – mint Pandóra az első szelencenyitással -, aminek intenzitása attól függ, a történelem melyik kis szelete ismétlődik meg. Illetve, hogy ez az újabb löket elég lesz-e ahhoz: a megalázott és megnyomorított alattvaló belássa, neki már mindegy, és odaadja testét a lázadásnak.

Az elkövetkező egy-két hét sok dolgot, de leginkább mindent eldönt majd. Valószínűleg azért, mert ez egy ihletett pillanat, amely az összes alattvalót felébresztheti, öntudatra ébredhetnek a gépek, ami megvilágosodás elsöpörheti a rendszert. Vagy pedig elérkezik az újabb lehorgadás, és végképp elborítja az országot a sötétség. Belátható időn belül ez az utolsó alkalom a felszabadulásra, illenék nem eltoporogni.

Innen nézve akár meg is köszönhetnénk Ádernek, hogy ennyire hülye volt, hacsak nem rejt valami csapdát ez a színjáték. Hiszen Áder aláírása előtt pár órával kormányzó úr őfőméltósága egy mondatot odaböffentett egy kamerának a vérlázító törvényről, és ezt sikerült neki: “Most fogadtuk el és működni fog.” – Ebben a rövidke mondatban benne volt Orbán egész elcseszett jelleme, és az ország reménytelen állapota is...

FAREED ZAKARIA: NUR NICHT BESARREN! - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.12.21.


- A magyar lázongás azt támasztja alá, hogy még populista jegenyefák sem nőnek az égig 

- Magyarország egyik igen jó ismerője még a polgárháborút sem tartja kizártnak

- Az Orbán-kormány közpénzből terjesztett hazugságot a Facebook-on Washington Post

Fareed Zakaria egyáltalán nem ért egyet azzal, hogy a világ jövője valóban olyan baljós volna, mint ahogyan azt sokan állítják. A kitűnő elemző, az illiberális demokrácia fogalmának megalkotója azt elismeri, hogy Macron a hazai gondok miatt bajban van, noha ő a nagy remény mindazok számára, akik aggódnak amiatt, hogy a világpolitikát eluralja a populizmus, a nacionalizmus és a rasszizmus. Továbbá zűrzavar van a Brexit, az olasz költségvetés és a magyar, illetve lengyel illiberalizmus miatt.

De a másik oldalon az áll, hogy az EU még sosem volt ennyire népszerű az utóbbi évtizedekben. És a populizmus egyes helyeken tényleg még mindig jön fel, ám mostanában inkább csak kudarcok érik. Tessék csak megnézni Lengyelországot és Magyarországot. Nálunk a túlórák szabályozása és a közigazgatási bíróságok felállítása széleskörű tiltakozást váltott ki és soha nem látott módon egyesítette az ellenzéket. Az utcai lázadás azt sugallja, hogy általános a szembenállás a kormánypárttal szemben, amely – ahogy az várható volt – könnygázt vetett be a többnyire békés tüntetők ellen. Keresztényelleneseknek nevezte őket, és Sorost vádolta meg a demonstrációk megszervezésével.

Franciaországban még korai az államfőt temetni. A szavazók továbbra is messze őt részesítik előnyben Le Pennel szemben. Az elemzők elkerülhetetlennek tartják a reformjait. Az olasz populisták meghátráltak Brüsszellel szemben a büdzsé kapcsán. Nagy-Britannia már bonyolultabb, de az emberek lassan rájönnek, hogy nem lehet egy fenékkel két lovat megülni és visszariadnak a kilépés árától. Marad végül az USA, ahol Trump büszkén gyakorolja a populizmust és a nacionalizmust. A demokraták azonban előretörtek az időközi választásokon, a kormányzat egy sor fontos tagja lemondott, de a leglényegesebb, hogy 17 vizsgálat van folyamatban az elnök és munkatársai ellen. És csak még most jönnek a Kongresszus akciói.

Vagyis nem szabad bagatellizálni a populista hullámot, amely az egész Nyugatot kísérti, de nem szabad kétségbeesni sem, noha jogosak az aggályok. Sokan ellenzik a düh és az identitás politikáját és ez a tábor szintén erős. Gyorsan kell cselekednie, de nem szabad megrémülnie.

BBC


A magyar elnök átengedte a vitatott rabszolga törvényt, amely lehetővé teszi, hogy az alkalmazottak csaknem kétszer annyi túlmunkát végezhessenek, mint idáig. Előzőleg napokon át tartottak a tüntetések a jogszabály ellen. Az állami tévé székházából kihajítottak két ellenzéki képviselőt. 16 szakszervezet most sztrájkokat szervez. Orbán politikája tipikus módon széleskörű támogatottságot élvez idehaza, noha más európai államok ismételten elítélték azt. A hatalom a súlyos munkaerő hiánnyal indokolja a túlórák megemelését, mivel nem születik elég gyerek és hat az agyelszívás is. A Fidesz Soros külföldi zsoldosait okolja a megmozdulásokért, a befektető ezt cáfolja, és azt mondja, hogy a magyar hatóságok csak bűnbaknak használják.

Spiegel

Áder János rábólintott az új munkaügyi törvényre, jóllehet az évek óta a legnagyobb utcai tiltakozásokat váltotta ki, miután a szakszervezetek szerint a jogszabállyal burkoltan bevezetik a hatnapos munkahetet. Az elnök lépése azonban nem meglepő, hiszen a politikus a Fidesz tagja és a kormány messzemenően hűséges támogatójának számít. Ugyanakkor az ellenzék felháborodottan reagált...