2016. augusztus 9., kedd

HA NEM AKARJA, AKKOR IS RENDRE MEGSZÓLAL A FEJÉBEN EGY HANG: BAJ LESZ EBBŐL GYURI!

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.08.09.


Az az érzésem, nincs egyedül a jegybank nagyra becsült elnöke az egyre fokozódó rettegés hímes mezején, szoronganak már ott néhányan és folyamatosan jön az utánpótlás. Van egy pont, ami után már nem ad biztonságérzetet sem az összeharácsolt vagyon, sem a rokoni-baráti védőgyűrű, sem a törvények felett állás téves reménye. Arra sem nagyon érdemes karriert építeni, hogy baj esetén kifut a világból valaki és a Föld nevű bolygó egy szegletében békésen éldegél foga hulltáig. Kicsi lett a világ. A lelkiismerete elől pedig senki nem tud elfutni, azt viszi magával. Akkor is, ha egyébként nincs neki ilyen, vagy ha van is, soha nem használta. Mert a tudat, hogy bizony valami olyasmit csinált az ember, ami szégyenkezésre ad okot, pláne olyat, ami büntetőjogi kategória, senkit nem tesz nyugodttá.
 
Tehát akár így, akár úgy, mással nehezen magyarázható, miért fegyverkezik Matolcsy György, mint a félelemmel. Minden erőlködés ellenére naponta derülnek ki disznóságok. Hol egy kis Rogán, hol egy sötét nagyúr borul ki a szekrényből és sokan tisztában vannak azzal, hogy az ő szennyesük is ott virít valamelyik fogason. Ha és amikor úgy alakul a politikai helyzet, hogy el kell számolnia a kormánynak a ténykedésével, bizony sok mosatlan lepedő fog még onnan kipotyogni, mégpedig monogramos lepedő.
 
Bármennyire ravasznak hiszi magát az, aki visszaél a helyzetével – függetlenül attól, vezetőként, talpnyalóként, szekértolóként, firkászként, vagy gyáva hallgatásával működött közre a rombolásban – mindenkinek el kell számolnia egyszer. A kimondott és leírt szavakkal éppen úgy, mint a ki nem mondott, le nem írt szavakkal. És el kell számolni a közvagyonnal is. A pénz természete már csak olyan, hogy nyomot hagy maga után, mint csiga a kövön.
 
Félnek a fiúk, ez tisztán érezhető. Matolcsy még nem tudja, de a fegyverekkel, töltényekkel, hírszerzőkkel és kommandósokkal semmit nem ér, mert senki nem akarja fizikailag bántalmazni. Csak elszámoltatni. Az pedig nem fegyverekkel történik, értelemszerűen fegyverrel nem kivédhető. Én azért mindenesetre jobbulást kívánok a jegybank elnökének, bár az én kívánságaim nem sokat javítanak az ő és a többiek állapotán. Nem baj, jó ez így is.
 

NEM TITKOLÓZHAT TOVÁBB A BUDAPESTI OLIMPIAI PÁLYÁZATOT KOORDINÁLÓ CÉG

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2016.08.09.


A Budapest2024 Zrt. pénzt kért a közérdekű adatokért, de a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság felszólította a céget, hogy adjon ki mindent ingyen.

A Fővárosi Önkormányzat és a Magyar Olimpiai Bizottság 2016 januárjában hozta létre a budapesti olimpiai pályázatot koordináló Budapest 2024 Zrt.-t. A cég törzstőkéje 250 millió forint, egyik vezetője Fürjes Balázs, a kiemelt fővárosi beruházásokért felelős kormánybiztos, de az igazgatóság tagja Schmitt Pál egykori köztársasági elnök is.
Kapcsolódó:
5 milliárd forint a budapesti olimpiai pályázathoz kapcsolódó tanácsadásra
Milliárdos adókedvezményt adnának az olimpiát támogató cégeknek
250 millió forintos olimpia-előkészítő cég Schmitt Pállal
A Fradi vezérigazgatójának reklámcége népszerűsítheti a budapesti olimpiát
A cég 2016. április 14-én tartotta a Helló Budapest 2024! Fesztivált, ahol a Budapest 2024 pályázatot kívánták ünnepelni. Az eseményen különböző sportprogramok voltak fővárosszerte, este pedig hatalmas buli zárta a rendezvényt.

Másnap, április 15-én közadatigénylésben kértük ki a Budapest 2024 Zrt.-től, hogy mennyibe került a fesztivál.

Egy héttel később a cég közölte, hogy meghosszabbítja a válaszadási határidőt 15 nappal, de azt is írták az erről szóló levélben, hogy
“A Budapest 2024 Nonprofit Zrt az olimpiai pályázatot nemzeti ügynek tekinti, ezért törekszik a pályázati folyamat során keletkezett minden olyan iratot, dokumentumot és információt megosztani a nyilvánossággal, amelyek nyilvánosságra kerülése nem veszélyezteti a pályázat sikerét, vagy nem rontja versenyhelyzetünket a versenytársakkal szemben.”
Vártunk tehát türelmesen...

ITT OLVASHATÓ

ITT A VEGYTISZTA KÓRKÉPE MAGYARORSZÁGNAK ÉS A HATÁRON TÚL ÉLŐ, MEGVEZETETT MAGYARSÁGNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.08.09.


A magyarok 37 százaléka akar feltétlenül és mindenáron üzenni Brüsszelnek (vagyis biztosan elmegy és határozottan nemmel szavaz) október 2-án – ez derül ki a Tárki felméréséből, amelynek adatfelvétele a nizzai terror másnapján, tehát meglehetősen felfokozott politikai hangulatban kezdődött, erről a Népszabadság írt.

Mivel októberig a felfokozott hangulatról minden egyes nap gondoskodni fog a kormánypárt szennykampánya (amely társadalmi célú mocsokból ingyenes politikai moslékba reklámba fordul át az október 2-i népszavazás előtti 50. naptól) elég valószínűnek tűnik, hogy a mérés reális képet fest e népnemzeti groteszkkel kapcsolatos részvételi hajlandóságról. Ami pedig így néz ki:
  • A felnőtt lakosság 43 százaléka gondolja azt, hogy biztosan résztvesz a voksoláson.
  • A felnőtt lakosság 27 százaléka úgy véli, hogy valószínűleg résztvesz.
  • 9 százalék valószínűleg nem megy szavazni.
  • 14 százalék biztosan nem megy el szavazni.
  • 7 százalék nem tudja, hogy megy, vagy távolmarad.
Azok, akik elmennének szavazni, a következőképpen válaszolnának a feltett kérdésre:
  • 71 százalék nem (ahogyan a kormány parancsolta),
  • 13 százalék igen,
  • 16 százalék nem tudja/nem válaszol.
Hát így állunk, ez a vegytiszta kórképe pillanatnyilag a magyar társadalomnak. Ahol mindent felülíró célként definiálják az uszításon alapuló gyűlölet és rettegés konszolidálását. A háborús pszichózis jótékony, mindent eltakaró állapotának megteremtését. Nincsen ebben semmi rendkívüli – mondhatnám beletörődve...

ITT OLVASHATÓ

A KVÓTANÉPSZAVAZÁS ÉS AZ EMBERSÉG HATÁRAI

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Kapelner Zsolt
2016.08.09.


...A jóléti államnak és az igazságosság rendszereinek általában arról kell biztosítania a résztvevőket, hogy a rendszer azokon segít, akik rászorulnak, és akikért mi többiek felelősek vagyunk. És hogy miért vagyunk felelősek a migránsokért? Túl az általános humanitárius okfejtésen, ami egyesek szerint – akiket nem fosztanak meg naponta az emberi méltóságuktól – túl elvont, azért, mert a háború vagy nyomor poklát, ami elől a migránsok menekülnek, a globális egyenlőtlenségek azon rendszere hozta létre és tartja fenn, amiért történetileg és aktuálisan is a mi fejlett társadalmaink hatalmi túlsúlya felel. A migrációs válságot mi okoztuk a mai globális és igazságtalan világrend kialakításával – ha tetszik, ha nem.

Ebből persze nem következik, hogy a migrációs válság megoldásának terheit egyedül Magyarországnak kellene viselnie. Az következik belőle, hogy a fejlett világnak együttesen kell viselnie ezeket a terheket, mivel felelőssége is kollektív. Ennek a közteherviselésnek az egyik formája lenne az ide érkező menekülők igazságos elosztása – ennek egy lehetséges eszköze az a bizonyos kvótarendszer, ami ellen Ungár és a magyar kormány együttesen fellép.

Ungár arra tesz kísérletet, hogy a határvédelmi politikát ne a végvári nacionalizmus jobboldali, hanem az igazságosság – a jóléti állam – elvileg baloldali ügyével védje meg. Ez azonban lehetetlen. A jóléti állam értéke abban áll, hogy a társadalmi igazságosságot szolgálja. Azok a „jóléti intézmények”, amelyek csak a darutollas úri osztály között osztják újra a társadalmi javakat, nem szolgálják a társadalmi igazságosságot, értéktelenek. Az a társadalmi rendszer, amely kizárja azokat, akik a leginkább rászorulnak – és akik pillanatnyilag nem mind a honfitársaink – nem az igazságosság eszköze.

Sajnálatos módon Ungár – felteszem, szándéka ellenére – pontosan ugyanazt a politikát támogatja, mint az általa oly igen rettegett szélsőjobboldal, ami a maga részéről nagyon jól megvan a jóléti állammal, amíg az csak azokat támogatja, akiket ő szeret, akik „hozzá hasonlók” – ahogy Ungár is mondja –, vagyis akik franciák, németek, európaiak, fehérek –ezt hívják jóléti sovinizmusnak. Így nem megy, így nem lehet baloldalinak lenni, így nem lehet az igazságosság és emberség mellett kiállni. A határokat nem kell felszámolni, a nemzeti szuverenitást nem kell feladni. De a menekülőket be kell fogadni – és embernek kell lenni ebben a rohadt, embertelen világban.

ITT OLVASHATÓ 

SZERBIAELLENES HISZTÉRIA AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ KEZDETÉN (18+)

NAPI TÖRTÉNELMI FORRÁS BLOG
Szerző: KTD
2016.08.09.

 
A második világháborúval ellentétben az első világégés civil veszteségeiről, a polgári lakosság ellen elkövetett túlkapásokról, és a háborús bűntettekről kevés szó esik. Annak ellenére, hogy a konfliktus során a csaknem 10 millió elesett katona mellett járványok, éhínségek és a közvetlen katonai akciók következtében mintegy 6 millió 950 ezer civil is életét vesztette - elég akár csak az örmény népirtást megemlíteni (amit Törökország a mai napig nem ismert el). Az első világháború kezdetén az Osztrák–Magyar Monarchiában a korábbiaknál is magasabbra csaptak a déli szomszéd iránt érzett gyűlölet hullámai; mai cikkünkben az 1914-es szerbellenes atrocitásokról lesz szó.
 
1914 nyarán, a szarajevói merényletet követően szabályos szerbellenes hisztéria kezdődött Ausztria–Magyarországon. Mindenhol szerb agitátorokat, komitácsikat (szerb népfölkelő) és spionokat véltek látni. A korabeli sajtó remekül tükrözi a korabeli közhangulatot:
 

AZT MONDTÁK, A FIAM CSAK VEGETÁLNI FOG

BEZZEGANYA BLOGJA
Szerző: TÜNDE
2016.08.09.


Viszonylag ritkán szoktunk segítséget kérni tőletek (egyrészt, mert az összes segítségkérés megjelentetése meghaladná ennek az oldalnak a lehetőségeit, másrészt sok esetben nehéz felelősséget vállalni a történetek valódiságáért), most viszont kivételt teszünk. Tesszük azért, mert a történetben szereplő édesanyát személyesen ismerem, így száz százalékban biztos vagyok benne, hogy a segítségetek jó helyre kerül, és az eredeti célra lesz felhasználva. Íme, Evelyn és fiának története:

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy házaspár, akik négy év házasság után úgy döntöttek, jöhet a gyerekezés időszaka. Jött is hamar a pozitív teszt, majd elkezdődött az eleinte boldog babavárás. Aztán a hatodik hónapban kicsit gellert kapott a történet, ugyanis egy rutinvizsgálat során kiderült, hogy valami nincs rendben. Aztán egyre inkább az derült ki, hogy sok minden nincs rendben. Akkor jöttek az orvosi vélemények, miszerint 50 százalék, hogy a baba életben marad. De ha úgy is lesz, csak vegetálni fog.

Végül megszületett a kisember. És élni akart. Erős hanggal felsírt, mindenkivel tudatta, hogy megérkezett és küzd. Azért az orvosok továbbra is fenntartották, hogy csak vegetálni fog. És a pár hazavitte a kislegényt, szerették, hittek, és bíztak benne (meg persze rengeteget fejlesztették minden lehető helyen és módon). És ez a kisember most nyolcéves. Túl van több műtéten, három öccse született azóta, sikeresen elvégezte az általános iskola első osztályát, kétkerekű bringázik, úszik, és a legszeretnivalóbb kissrác.

Azért a gondok nem múltak el nyomtalanul. A kétoldali ajak- és szájpadhasadékot nagyrészt korrigálták, az agyi rendellenességek szerencsére minden előrejelzést megcáfoltak, de ott van az a fránya koponyacsont. Ami nem egészen úgy alakult, ahogy kellett volna neki. Kicsit másképp forrt össze, mint ahogy másoknál megszokott, így kicsit másképp néz ki a tulajdonosa is. A legszembetűnőbb, hogy kicsit távol vannak a szemei, meg hogy széles az orrgyöke. Ettől látótérkiesése van, ami miatt pedig sokat esik hasra az előtte lévő tárgyakban. Meg amúgy sokan megbámulják, mutogatnak rá. Pedig irtó jófej srác. De ők csak az arcát nézik, nem a személyiségét.

Szóval a szülei gondoltak egyet, hogy csak jó lenne keresni egy olyan doktor bácsit, aki tudna mit kezdeni ezzel a problémával...

ITT OLVASHATÓ

ANNYI SZABADSÁGA MINDENKINEK MARADT - MINDIG, MINDEN IDŐBEN MARAD ANNYI -, HOGY ELDÖNTSE, Ő HAJLANDÓ-E RETTEGNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.08.09.
 
 
Öles léptekkel haladunk az örök időkre bebetonozott, leválthatatlan, megfellebbezhetetlen, kritizálhatatlan és kritikátlan illiberális diktatúra fényes ösvényén. Minden nap egy kicsit szűkebb, sötétebb, aljasabb a rendszer, lassan rászorul a nyakunkra, fojtogat és bűzlik, mint egy rothadó szemétdomb.
 
Hisszük, vagy sem, tetszik, vagy  sem, Orbán totális uralkodásra készül. Ebben semmi újdonság nincs, soha nem is tikolta. Ő és a köré épült udvartartás – ide értve a közösből hízlalt kormánymédiát – naponta csepegteti a mérget az országra, hogy szokjuk meg, hogy fel se tűnjön, amikor az utolsó téglát is kiszedik a demokrácia mára alig létező falából.
 
Orbánék mára kivégezték az önkormányzatiságot, a polgári berendezkedést, naponta támadják a civil egyesületeket. Kivéreztették a független médiát, hazugságokkal, mocskolódással, lejáratással támadnak minden kritikus hangot.
 
A vidéket leszakították az ország testéről, szétdarabolták, lepusztították. Az önkormányzati választásokon zsarolták, fenyegették a polgárokat, hogy a kormánynak kedves, jó pártkatonák ülhessenek a fontos pozíciókba. Ez néhány kivételtől eltekintve sikerült is. A be nem hódolt városok vezetőit – Gödöllő, Szeged, Salgótarján és még néhány település – személyükben, naponta támadják. Alattomosan, ahogy szokásuk. Az önkormányzatok jogkörét fokozatosan leépítik.
 
Az oktatás egészét megszállták, bedarálták a Klik vízfeje alá. Központilag szabályoztak mindent, az önkormányzatoknak mára nincs beleszólása semmibe, de a szülői közösségeknek és a diákoknak sincs. Az egyetemek élére pártkatonákat ültettek, az egyetemi autonómia megszűnt. Az oktatás színvonala zuhan, a felsőoktatás költségeit egyre kevesebb család képes megfizetni.

Az egészségügyi intézmények központosításával ez a terület is Orbánék irányítása alá került. Elfoglalták a sportklubokat, zsarolással, erőszakkal, hazugságokkal vették át a hatalmat még a sport fölött is. A kultúra sem maradhatott ki. Saját helytartóik ülnek a nagyobb színházakban, osztják a pénzt a számukra kedves művészeknek, ők döntik el, ki és miről készíthet filmet. Kerényik, Feketék, Vajnák döntik el, mi a művészet, mi az értékes és mi nem az.

Most a fővárosra került a sor..

ITT OLVASHATÓ

SZÁNOM-BÁNOM, GYEREKKEL VAGYOK

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Czecz Fruzsina
2016.08.09.


"Először egy facebook posztban láttam egy kis zacskót, tele édességgel, füldugóval és egy rövid üzenettel. Mindezt két szülő adta utastársainak, az ikreikkel tett első repülőúton. Az üzenet így szólt - mintha a babák írták volna: Előre is szeretnénk elnézést kérni, ha esetleg elveszítjük a türelmünket, megijedünk, vagy esetleg megfájdul a fülünk.
 
Milyen aranyos! - gondoltam. Viszont azt már nyugtalanítónak találom, hogy ebből trend lett, és szülők tucatjai kezdtek ajándékcsomagot osztogatni, hogy ezzel is szabadkozzanak a síró gyerekük miatt" - osztja meg Madeleine Somerville a The Guardian oldalán.
 
Pedig egy szülőnek sem kéne "megvesztegetnie" másokat, hogy elfogadják a gyerek jelenlétét nyilvános helyen.

Ezek a kis gesztusok nem puszta kedvességből történnek ám, hanem mert a szülők félnek attól, hogy mások megbámulják, elítélik őket a gyerek viselkedéséért. Még akkor is, hogyha a szóban forgó gyerek éppenséggel csecsemő, és a sírás teljesen természetes tőle - vallja Madeleine.

Cikinek tartjuk, és legszívesebben elsüllyednénk, mikor a gyerekünk ordít valamilyen járművön, vagy az étteremben, boltban, utcán. Úgy érezzük, mindenki minket néz. Ez sokszor tényleg így van, és az is előfordul, hogy (kéretlen) tanácsokat adnak, mit csináljunk másképp a kicsivel...
 
 

LEHAJTOTT FEJJEL AZ ORVOSNÁL - 2. RÉSZ

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: TASZ
2016.08.09.


A magyar egészségügy nehéz helyzetben van. Az öregedő társadalom egyre nagyobb terhet ró az egyre elégtelenebb egészségfinanszírozásra. A pénzhiányból viszont még nem feltétlenül következik a hátrányos megkülönböztetés. Miért okoz óriási károkat a diszkrimináció, és hogy lehetne ezt igazságosan csinálni?

Az orvos–beteg-viszony hatása
Korábbi írásunkban megállapítottuk, hogy a mélyszegénységben élők az átlagnál ritkábban jutnak el orvoshoz. Ha pedig mégis eljutnak az orvoshoz, akkor kérdéses, hogy milyen az a szolgáltatás, amilyen egy mélyszegénységben élő, illetve roma embernek jut. Ráadásul feltételezhető, hogy már azért is meggondolja kétszer is, hogy orvoshoz forduljon-e, mert nem feltétlenül támogató az a légkör, amivel a roma, illetve mélyszegénységből jövő pácienst fogadják. A középosztálybeli betegnek is sokszor tűnik kioktatónak, vagy akár csak érthetetlennek az orvos beszéde. Ez fokozottan igaz lehet a mélyszegénységből jövők számára, hiszen ők sokszor alacsony iskolázottságúak, az idegen eredetű szavakat nemigen értik, és még stresszhelyzetben is vannak a számukra idegen környezetben. Egy 2007-es kutatás szerint a romák 12%-a tapasztalt diszkriminációt az egészségügyben kimondottan származása miatt.

 
Blogsorozatunk első részében azzal foglalkoztunk, hogy van-e összefüggés aközött, hogy a magyar lakosságban drasztikusan nagy a különbség az egészségügyi mutatók tekintetében, és aközött, hogy a mélyszegénységben élő és a roma lakosság az átlagnál nehezebben fér hozzá az egészségügyi ellátáshoz.
 
Az egészségügyi törvény leszögezi, hogy mindenkit olyan módon kell tájékoztatni, hogy az a számára érthető legyen, és az ellátás során védeni kell emberi méltóságát. A romákkal és a mélyszegénységben élőkkel szembeni nem megfelelő bánásmód gyakran nem is feltétlenül tudatos diszkrimináció eredménye. Az orvos- és ápolóképzés nem fordít kellő figyelmet a kommunikáció, a jó értelemben vett differenciált odafordulás fontosságára. Míg néhányan jó érzékkel megtalálják a megfelelő hangot a különböző társadalmi helyzetű páciensekkel, addig sajnos sokan erre már nem fordítanak kellő figyelmet. Fel sem tűnik nekik, amikor ledorongolják a beteget, amiért nem szedi be a gyógyszerét, hogy a páciensnek nem volt világos, hogy mikor és mit kellett volna szednie. Az is gyakori, hogy meg sem kísérlik elmagyarázni, hogy milyen beavatkozást fognak elvégezni, mert feltételezik, hogy a páciens úgysem értené, miközben ezzel nemcsak a tájékoztatáshoz, hanem az ellátás esetleges visszautasításához fűződő jogot is súlyosan megsértik. A beteg tehát csak azt tapasztalja, hogy anélkül tesznek vele dolgokat, hogy tudná, mi zajlik. A fentiek miatt az is gyakran megesik, hogy lekezelően bánnak a hozzátartozóval, aki a beteg állapotáról érdeklődik. Ezek az apróságnak tűnő dolgok ugyanakkor nagy hatással lehetnek arra, hogy az illető legközelebb jó szívvel keresi-e fel az orvost, az egészségügyi intézményt, vagy pedig tartva tőle, az utolsó utáni pillanatig halogatja azt. Így pedig lehetséges, hogy a diagnózist nem tudják időben felállítani, a kezelést nem tudják elkezdeni, ami óriási kihatással lehet a beteg egészségére vagy akár életére...
 

MIÉRT AKARJA LISTÁZNI A KORMÁNY A "MIGRÁNS" GYEREKEKET AZ ISKOLÁKBAN?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.08.09.


Ha valakire hat a kormány elképesztő gyűlöletkampánya, az bizonyosan a KLIK. Félelmetes levelet küldtek az iskolaigazgatóknak, egyelőre nem tudni, milyen céllal...

A tankerület összes intézményvezetője megkapta azt a levelet, amit a helyi KLIK vezetője a héten postázott.

Tárgy: Adatszolgáltatás a migránsokról.

A tankerületi igazgató arra szólította fel az intézményvezetőket, hogy sürgősen (két nap alatt) küldjenek listát az iskolában tanuló „migránsokról”, illetve arról, hogy hányan távoztak a tanév közben, és hány diáknak maradt meg a tanulói jogviszonya a tanév lezárulta után is.

A levéllel több probléma is van.

Az első és legszembetűnőbb (bár a legmegfoghatatlanabb is) az, hogy a tankerületi igazgató következetesen „migránsokról” ír, ami a kormánypropaganda elterjedésére utal, és épp ezért (pláne most, amikor szinte percenként ömlenek a köztévéből a migránsok elleni uszítókampány üzenetei) meglehetősen félelemkeltő.

A KLIK ráadásul az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kérésére kérte be ezeket az adatokat – vagyis feltehetően valamilyen központosított okból állítják össze a listát. Ám arról semmilyen tájékoztatás nincs, hogy miért éppen most, a szünidő közepén kell az iskolaigazgatóknak haptákba vágniuk magukat, és névsort készíteniük.

De miről is lehet szó, amikor egy hivatalos levélben migránst olvasunk? Egy tankerületi igazgató szervilisségéről, vagy inkább az orbáni újbeszél újabb megnyilvánulásáról? Ne felejtsük el, hogy az Emmi nagy szómágus: komplett listát írtak már össze, amelyben felsorolták, hogy mely szavakat tilos használni, és mi alkalmazandó helyettük. Így lett például a szegényből rászoruló, a nyugdíjemelésből nyugdíjak reálértékének megőrzése, a stadionból pedig sportkomplexum… És hát valóban: itt sincs pontosan kifejtve, hogy kit is kell migránsként kezelni, és ki az, aki már nem ebbe a kategóriába tartozik.

Nem lehet elégszer elmondani: a migráns és a menekült szó jelentése közt óriási különbség van. A menekültekre nemzetközi joszabályok érvényesek, az 1951-es Genfi Egyezmény értelmében. Azok sorolhatóak ebbe a kategóriába, akik valamilyen fegyveres konfliktus vagy üldöztetés elől menekülnek hazájukból. A migránsokról azonban minden ország hatályos törvényei döntenek, saját hatáskörben, ők azok, akik nem az életüket mentik, “csak” egy jobb élet reményében (munka, tanulási lehetőség, stb.) hagyják el otthonaikat. A kormány jelenleg minden, a határon valamilyen irányból átlépő, nemkívánatos személyre a migráns szót használja, nem tesz különbséget a két kategória között, amivel valóban azt a látszatot keltik, hogy kizárólag olyan emberekről van szó, válogatás nélkül, akikkel szemben fel kell lépni, ráadásul mindezt összemossák a terrorizmussal, a munkahelyek elvételével és egyéb, hangulatkeltő eszközökkel teszik még súlyosabbá a helyzetet. Valóban nehéz dolga van annak az igazgatónak, aki el akarja dönteni, hogy kit számol rá erre a listára, és kit nem...

ITT OLVASHATÓ

HÁROM KORMÁNYZATI TRÜKK, MELYEKRE A KVÓTAELLENES NÉPSZAVAZÁS KAMPÁNYA ÉPÜL

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.08.09.


1. Az egyik legarcátlanabb szöveg, amely megjelenik az utcáinkon és tereinken, a következő: Tudta? Csak Líbiából egymillió bevándorló akar Európába jönni? Tudjuk, minden elutasító kampány az emberek félelmeire és tájékozatlanságára alapoz. Ha azt mondják az embereknek, hogy valami észak-afrikai országból berber törzsek szeretnének Almáskamarásra költözni Marika néni szomszédságába, és az istállóban tevét tartanak, kutyát sütnek vacsorára, és a gyerekeiket terroristának nevelik, tuti a siker. De tudja-e Marika néni, hogy hol van Líbia? Ha nem, akkor sem rohan a világatlaszért a könyvszekrényhez, mert térkép nélkül is érzi már a teveszagot, és nem szeretné, ha az unokája egy Allahhoz imádkozó kis arab lurkó mellett ülne az iskolában. Az aljas kampány alapvetése, hogy felpörgesse az bennünk szunnyadó félelmeket. Nem kérdezünk vissza, hogy egy líbiai miért jönne Magyarországra, hiszen legalább 10 határon kellene átverekednie magát, hogy egy olyan országba érjen, ahol biztosan nem kap menekültstátuszt, a fizetések alacsonyak, nem beszéli a nyelvet, és nincsenek rokonai itt. Ráadásul, ő Olaszországba vagy Franciaországba igyekszik, amihez „csak” át kell hajóznia a Földközi-tengeren. No, és honnan tudjuk, hogy 1 millióan készülnek ide? Ezerfős reprezentatív mintán felmérést készített a Századvég Líbiában? Nem lehetett egyszerű még telefonon sem.  Egyébként Líbia lakossága 7 és félmillió, úgyhogy a távozni szándékozó 1 millió fő enyhén szólva túlzónak tűnik. Egy olyan felmérést már jóval hitelesebbnek tartanánk, hogy Magyarország 10 milliós lakosságából mennyien készülnek Európába menni. Ennek a felmérésnek az eredményét nyilván nem plakátolná ki a kormány.

2. A másik durva csúsztatás a következő plakátszövegben testesül meg: Brüsszel egy városnyi illegális bevándorlót akar Magyarországra telepíteni. Kezdjük azzal, hogy ha Magyarország kormánya akarna bárhová embereket telepíteni, akkor nem az lenne a szlogen, hogy Budapest Zanzibárba szeretne telepíteni háromszáz ukrán vendégmunkást. Brüsszel Belgium fővárosa, az EU és a NATO központja (mindkettőnek tagjai vagyunk), és ott soha nem döntöttek az Európai Unió illetékesei arról, hogy illegális bevándorlókat telepítenek Magyarországra. A turpisságra egyébként már a népszavazási kampány elején sokan rávilágítottak, amire az volt a válasz, hogy akkor meg azért kell elmenni népszavazni, hogy ne is történhessen meg ilyen. Szóval, azért kell megütni a gyereket, amikor jó, mert egyszer úgyis rossz lesz, és most előre megkapja a jól megérdemelt pofonját. Azt se hagyjuk ki az elemzésből, hogy illegális bevándorlókat természetesen senki se akar, de a kvótában szereplő menekültek nem illegálisan tartózkodnak Európában, hanem menekültstátuszt élvezve legálisan. Idézzük ebben a kérdésben Navracsics Tibort, az Orbán-kormány egykori miniszterét: "Nem felel meg a valóságnak a magyar kormány kommunikációja, amely szerint az EU az illegális bevándorlók ügyében akar kvótát." De a legdurvább csúsztatás mégis az, hogy egy városnyi embert akarnak ránk erőltetni. Elég sok magyar város lenne, ha nem egészen kétezer lakossal el lehetne érni a városi rangot, ugyanis körülbelül ennyi ember befogadásáról van szó. Talán csak Felcsútnak sikerülhet ez ma Magyarországon...

3. Az is rendkívül irritáló ebben a kampányban, ahogy a kvótanépszavazást elutasító ellenzékieket, gondolkodó magyar polgárokat, civil aktivistákat a bevándorlás szorgalmazóiként állítja be a kormány propagandagépezete. Aki a magyar menekültügyi eljárást bírálja (amely lényegében a menekültkérelem érdemi vizsgálat nélküli elutasítását jelenti), azt a hazaárulóknak kijáró megvetéssel emlegetik a közszolgálati televízióban és rádióban. Aki csak emlékeztetni próbál arra, hogy Magyarországnak nem csupán jogai, de kötelességei is vannak azzal, hogy az Európai Unió tagja, arra szintén a „Brüsszel láncos kutyája” jelzőt akasztják. Azért nem lehet érdemi vitát kialakítani az úgynevezett menekültkvótáról, mert egyrészt valótlan állításokra épül a kormány kampánya, másrészt mindenkit megbélyegeznek, aki érdemi kérdéseket tesz fel a népszavazás legitimitásával kapcsolatban. Mert miért is kéne népszavazást tartani egy olyan kérdésről, mely hemzseg a valótlan állításoktól? Ahogy egy dakota közmondás tartja: „Mielőtt válaszolnál egy apacs kérdésére, előbb vizsgáld meg, hogy nem egy apacsnak öltözött navahóval van-e dolgod.”

ITT OLVASHATÓ     

"MIGRÁNSBÓL HONPOLGÁR": EZ MINDENKI ÉRDEKE

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: presshelsinki
2016.08.09.


A Magyar Idők öt migrációs kérdést tett fel a Helsinki Bizottságnak. Még aznap válaszoltunk. Úgy tűnhet, hiába, mert a konzervatív közéleti napilap hat napja nem talált módot nézeteink ismertetésére. Az elhallgatás is a sajtómanipuláció egyik eszköze. Mivel a kérdések lényeges problémákról szólnak, blogunkon közöljük válaszainkat.

Múlt szerdán levélben kereste meg Nagy Ádám, a Magyar Idők (MI) munkatársa a Helsinki Bizottságot. Kérdéssora olyan problémákra vonatkozott, amelyet a jogvédők", a liberálisok vagy a baloldal (értsd: nem a kormány és nem a szélsőjobb) állítólag nem vesz tudomásul, el kíván kendőzni vagy legalábbis amelyekről nincsen mondandója. Bár nem vagyunk biztonságpolitikai vagy integrációs szakértők, még aznap legjobb tudásunk szerint igyekeztünk válaszolni.

Az is igaz, hogy többször volt már rossz tapasztalatunk a Magyar Időkkel. Nem azzal van problémánk, hogy a lapban leginkább mumusként, árnyékhatalmak ágenseként jelenünk meg, hanem az, hogy az elemi szakmai és sajtóetikai normákat képtelenek ott betartani.
Egy pesterzsébeti tanárverés ügyében kértek például a véleményünket, s annak ellenére, hogy válaszoltunk, és utólag figyelmeztettük őket az ellentmondásra, mind a mai napig úgy szerepel internetes oldalukon, hogy az ügy számunkra „nem hírértékű. (Nem mintha egy jogvédő szervezetnek különösebben foglalkoznia kellene a hírértékkel.) Kötelességünk a közvélemény és a sajtó tájékoztatása, ezért a MI tendenciózus kéréseire is részletesen válaszoltunk, ám rendszeresen semmi vagy csak alig valami jön le álláspontunkból, ha az nem illeszkedik az újság (és a kormány) koncepciójához. Most is ezt történt: sem a lap internetes, sem a nyomtatott változatában nem tűntek fel válaszaink.

Tehát itt közöljük őket, e módon legalább megismerheti az MI népes olvasótábora:

Mit gondolnak a migránsok, illetve bevándorló hátterű emberek által elkövetett 1) nők elleni erőszakról, molesztálásról, 2) lopásokról, rablásokról, 3) emberölésekről?

1) Az ilyen bűncselekményeket, ahogyan minden jó érzésű ember, mi is elítéljük. Szolidárisak vagyunk az áldozatokkal. 2) Az ilyen bűncselekményeket és szabálysértéseket, ahogyan minden jó érzésű ember, mi is elítéljük. Szolidárisak vagyunk az áldozatokkal. 3) Az ilyen bűncselekményeket, ahogyan minden jó érzésű ember, mi is elítéljük. Megrendülten gyászoljuk az áldozatokat és együttérzünk a hozzátartozókkal... 

ITT OLVASHATÓK

JÁTÉKSZABÁLYOK

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.08.09.


Beszéljünk a fociról. Nyugi, nem lettem stadionmániás, de arra, amit el akarok mondani, tökéletes példa...

Becsönget a szomszéd srác, hogy üres a kispálya, menjünk ki páran rúgni a bőrt, nyár van, jó idő, miért is ne. Aztán kimegyünk, a srác elővesz pár deszkát, és beszögezi a saját kapuját. Upsz. Szerényen megkérdezzük: hogyan fogunk oda gólt rúgni? Aztán jön a csapatválasztás, kiderül, hogy az Ő csapatában kétszer annyian vannak. Elmondja a további szabályokat is: Ők bárkit felrúghatnak, nincs se szabadrúgás, se büntető, semmi, csak akkor, ha ez az Ő csapatukkal történne. Folytassam? Minek. Épeszű ember ilyenkor megvonja a vállát, aztán hazamegy, mert amit a szomszéd srác játszani akar, az nem foci, hanem valami kitudjami. Olyan szabályok között nem játszunk, ahol már a kezdés előtt eldőlt, hogy ki nyerhet csak és kizárólag.

Ami miatt ilyen szituban hazamegyünk, és hagyjuk, hadd tobzódjon magában a csóka, azt úgy hívják: józan ész. Ami láthatóan minden esetben megvan a magyarokban, kivétel, ha a játékot politikának hívják. Az Orbán nevű felcsúti kispályás kialakította a szabályrendszert, amiben csak Ő győzhet. És egy rakás magát demokratának nevező úgy csinál, mintha ezt nem értené. Ahelyett, hogy felmutatná a középső ujját: játssz egyedül, kispajtás, beszáll a játszmába. Nem tud persze gólt rúgni, mert az ellen kapuja be vagyon szögelve. Úgyhogy elpanaszolja: beszögelték a kaput, csúnyaorbán. Aztán felrúgják, a bíró nem sípol, ellenben ha reklamálni kezd emberünk, kiállítják szövegelésért.

Magát demokratának valló ismerősünk pedig nem tanul. Újra és újra beszáll Orbán meccsébe, az Ő szabályai szerint, újra és újra veszít, jöhet a panaszkodás, meg a csodavárás. Milyen csodacsatárt kéne szerződtetni, hogy kéne betömörülni saját kapunkba, hogy az ellen se tudjon gólt lőni. És a Zistennek se akarja észrevenni: Orbán szabályai között lehetetlen legyőzni Őt. Egy módon lehet csak tenni ellene: eltörölni a játékszabályait, és nélküle, a foci valós szabályai között új ligát hirdetni. Ki kell mondani: amit Orbán mível, az nem foci, hanem csalás. És miután kimondtuk: többé nem szabad részt venni benne...

ITT OLVASHATÓ

HELYTARTÁS

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Vasvári G. Pál
2016.08.08.


Orbán Viktor a hírek szerint „depolitizálná” a fővárost, hogy a balliberálisnak elkönyvelt Budapest ne veszélyeztethesse a Fidesz 2018-as parlamenti, illetve 2019-es önkormányzati választási győzelmét. A honi önkormányzatiságnak alighanem már csak a kegyelemdöfés lenne, ha Budán – mondjuk a majdani miniszterelnökség közelében – egy épületre az a réztábla kerülne: „Helytartótanács”. Volt már ilyen.

A Népszabadság információja szerint nemcsak a kerületek összevonásáról szóló terv került fel a fideszes kormányzati étlapra, de „a fiókban van még az a 2011-ben a Belügyminisztériumban megfogalmazott új közigazgatási koncepció is, amelynek lényege, hogy a kerületek élén nem választott polgármesterek, hanem a kormányzat által kinevezett hivatalnokok, „helytartók” állnának.

Az ötlet igazán nem mondható újnak. És ez a helytartósdi magas labda, olyan, amit pompásan le lehet ütni. A módja a történelemből jól ismert… A helytartókat ugyanis az emberek nagyon nem szerették. Soha, sehol sem. A dolog állítólag anno már Pilátust is feszélyezte kissé… Így ha valahol vannak helytartók – akik ugye rendszerint megszállt és megsarcolt területeken, az ott nem épp istenített hódítók, birodalmi uralkodók helyét tartják –, az többnyire ösztönzőleg hat a szabadságukért, a jogaikért, az emberi méltóságukért küzdő népek egyszerű gyermekeire.

Mármint a hatalom saját kézbe ragadását illetően. Ami a tapasztalatok szerint idővel többnyire önkormányzatisághoz és demokráciához, meg más, a centrális erőtér lankadásával és széleskörű társadalmi jóléttel járó következményekhez vezetett.

Ott volt például a svájci Uri kantonban, az altdorfi piacon az a bizonyos oszlop, a tetején egy kalappal, amit minden arra járónak meg kellett süvegelnie. Az a fejfedő a helyi zsarnokot, a Bécsből kirendelt Hermann Gessler helytartót képviselte. Ő adott parancsot: ha épp nincs jelen, akkor helyette a kalapját legyen kötelező a piactéren lézengő népségnek kellő alázattal köszönteni. Az 1400-as évekből eredő legendás históriában szerepelt még egy Tell Vilmos nevű pacák is. Rátarti és pontosan lövő íjász volt, akinek derogált komolyan venni ezt a idióta és megalázó helytartói parancsot. Az afférból – Gessler példát statuált, és Tellnek igencsak kockázatos büntetést szabott ki: bizonyítsa, hogy mennyire jól céloz, és találja el a fia fejére tett almát! – végül formás kis felkelés lett. Az már csak a hab volt az almatortán, hogy épp Tell Vilmos nyila végzett a helytartó úrral… Jut eszembe: mióta is nincs ott helytartó?

ITT OLVASHATÓ

ÚJ NÉPI JÁTÉK: MIGRÁNCSÜLDÖZÉS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.08.09.


Csak elérték a kollégisták, hogy lassan mindenki meghülyül. A delír elérte az Erdélyben lévő Kommandó település fiataljait, ahol a hét végén faluünnepet tartottak, és a nagy napot a következő kis színessel dobták fel:

Szíriai fagylaltos furgonokba bújt migránsok érkeztek a falu határába, áttörték a Grenzkommando vámot. A szolgálatos határőrök végül sikeresen megállították az illegális fuvarozókat, előállították a határt törvénytelenül átlépő szíriaiakat. Azok spontán tüntetésbe kezdtek, eurót, Németországot és nőket követelve. A hatóságok azonban kitartottak, feltoloncolták őket a kommandói gőzös szerelvényére, és elküldték „Merkel nagymamájukhoz”.

Ezt adták elő, és mintegy kétszázan vigadtak velük együtt.

Megjegyeznénk, hogy Kommandó Kovászna megyében található, ahol még véletlenül sem fordult meg soha, egyetlen menekülő ember sem, így a tréfás kedvű fiatalok a róluk szóló elképesztő tudásukat a médiából szerezték, meg Bálványos is közel van. Ezt csak úgy mellékesen, viszont ismereteik alaposak, olyan Fidesz-közeliek.

Ez onnan tudható, hogy Romániában a menekültekkel kapcsolatban nincs olyan eszement hangulat, mint minálunk. Még márciusban, amikor Orbán már visított, mint a vett malac, a székelyhon.ro ilyen higgadtan számolt be az eseményekről:

„Románia 160 menedékkérőt vesz át Olaszországból, 135-öt pedig Görögországtól március folyamán – közölte két hete Viorel Vasile, a román bevándorlási hivatal (IGI) vezetője.

Román illetékesek már korábban jelezték: a romániai befogadó létesítmények kapacitása csupán valamivel több, mint 1700 fő elszállásolására alkalmas, emellett a befogadási kvóták helyett az önkéntes vállalások szerinti szétosztást szorgalmazták. Jelenleg hat ilyen létesítmény van, az ország hat pontján: Bukarestben (470 hely), Giurgiuban (200 hely), Máramaros megyében (250 hely), Galacon (300 hely), Rădăuţi-ban (180 hely) és Temesváron (100 hely)...

ITT OLVASHATÓ

HOSSZÚ KATINKA MEGLEPTE A VILÁGOT: 100 HÁTON IS ARANYÉRMES

ORIGO
Szerző: Juha Pál
2016.08.09.


Hosszú Katinkának korábban még vb-érme sem volt 100 háton, a riói olimpia döntőjében – a második 50 méteren bemutatott, hihetetlen úszásával – mégis első tudott lenni. Az Iron Ladynek ezzel már két aranyérme van Rióban.

A 100 hát közel sem számít Hosszú Katinka legerősebb számának, de az előfutam után az Origónak azt mondta, ugyanolyan fontos számára minden versenyszám, amiben indul. Miután eldőlt, hogy a második legjobb idővel jutott nyolcas döntőbe, arról beszélt, hogy akár aranyérmes, de utolsó is lehet a sűrű mezőny és a rövid táv miatt.

„Sokat hibáztam az elődöntőben, hétfőre még jobban össze kell raknom a fordulókat, a kidelfinezéseket, a technikát. Remélem, ez sikerül, és akkor tényleg bármi lehet, igaz, ez ebben a számban az első és a nyolcadik helyet is jelentheti. Mivel nem vagyok egy sprinter, számomra már az óriási fegyvertény, hogy egy százas döntőben úszhatok az olimpián.”

Ami óriási meglepetés, hogy a Londonban négy éve 58,33-mal olimpiai aranyat nyerő, ötszörös olimpiai bajnok Missy Franklin 100 háton nem jutott ki Rióba, a júniusi, amerikai válogatón ugyanis mindössze 1:00.24-et úszott. Az „utánpótlás” persze adott, a másik két amerikai, Olivia Smoliga és Kathleen Baker is bekerült a riói döntőbe, előbbi a legjobb (58,84) idővel. Katinka az ötös pályáról rajtolt, az elődöntőben a második legjobb idő (58,94) volt az övé, ez egyben a világ idei negyedik legjobb ideje. Meglepetés, hogy a tavalyi vb-n mindkét hátúszószámban aranyat nyerő Seebohm csak a hetedik idővel került fináléba...

ITT OLVASHATÓ

A DEMOKRÁCIA AZ EGÉSZ VILÁGON VISSZAESŐBEN VAN - NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.08.09.


A Financial Times szerint a demokrácia az egész világon visszaesőben van – egyelőre. A tekintélyelvű vezetők – főleg Oroszországban és Kínában – a Közel-Keletre mutogatnak, amikor az elsietett demokratizálódás veszélyeit akarják bizonyítani.

A
kor szellemét napjainkban olyan autokraták testesítik meg, mint Putyin és Erdogan, valamint Trump. Mind a hárman megerősítik az az érzést, hogy rossz idők járnak mostanság a demokratákra. Európában is veszélyben van a 89-ben kivívott szabadság egy részre. Mind Magyarországon, mind Lengyelországban meggyengítették a sajtó és az igazságszolgáltatás függetlenségét. Az viszont jó hír, hogy minden politikai és gazdasági különbség ellenére az embereknek sok országban elegük lesz a korrupcióból, a cenzúrából, az igazságtalanságból és a politikai erőszakból. A hét végén pl. Etiópiában voltak tüntetések ilyen okokból. Sokat elárul az olyan politikusok idegessége, mint Putyin és Erdogan. Páváskodásuk mögött mély bizonytalanság rejlik. Mert az autokrácia nyomulhat szerte a világon, de a végén mindig ellenállásba üközik...

ITT OLVASHATÓ

EGYSZERŰBB LETT VOLNA, HA LOPNAK ÓZDON, DE MÉG ENNÉL IS ROSSZABB TÖRTÉNT

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.08.08.


Ezekről ne maradj le!

Felejtsd el a vitrint, Ózdon már a 3,5 milliárdos (üres) polcrendszer a menő! (444)
Dupla annyi jutott a Klik vezetőinek tavaly, mint a korábbi években (
MNO)
Fantomcéggé nyilvánították a keleti nyitás korábbi csillagát (
Átlátszó)

Ha van 3 perced:
Felejtsd el a vitrint, Ózdon már a 3,5 milliárdos (üres) polcrendszer a menő!
A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetet 2017 januárjától megszűnik, és feladatait a Vajna-féle Filmalap veszi át. De, hogy ne felejtsük el a nevét a rendkívül hosszú, majdnem hatéves fennállása után sem, gyorsan lezavarta az elmúlt évek egyik legpofátlanabb lenyúlását. Olyan „gyönyörűségek” valósultak meg, mint például a céljára eleve alkalmatlan filmtároló raktár, ahol a polcok megépültek uniós pénzből, de rájuk már nem került semmi. (
444)
 
Dupla annyi jutott a Klik vezetőinek tavaly, mint a korábbi években
A nevetségesen elszámolt lejáratú szerződések napvilágra kerülése úgy tűnik, messze nem a jéghegy csúcsa volt az eddig eltitkolt közadatoknak a NER-kompatibilis mamut háza táján. Annyira jónak ítélhették ugyanis meg a Klik működését, hogy 2015-ben több mint duplájára nőttek a vezetőknek járó juttatások, 590 millióról több, mint 1,3 milliárdra. Azt már nem tartalmazták a kiadott anyagok, hogy mindezt hány főre elosztva kell érteni. (
MNO)
 
Nincs kész az e-jegyrendszer, de legalább megvalósíthatatlan
Egy éve kellett volna elindulnia az elektronikus jegyrendszer tesztüzemének Budapesten, de, az azóta 8 milliárd forinttal megnövekedett költségű projektről, korábban a BKK – egy éven át tartó vizsgálat után – beismerte, hogy meg sem valósítható az eredeti formájában. Annyira nem, hogy most új hitelezőt keresnek. (
NOL)
 
Fantomcéggé nyilvánították a keleti nyitás korábbi csillagát
Két évvel ezelőtt Áder János még tiszti keresztet adományozott a magyar-azeri vegyesvállalatok létrehozásában végzett kiemelkedő munkájáért Nazim Agamalijevnek, akinek most a bíróság kényszertörölte a cégét, miután fantomcégnek nyilvánította. A cégben üzlettársa volt Karmalics József, akinek egy másik érdekeltsége a Honvédelmi Minisztérium ügyletében közvetített. Az eljárás a NAV felhívására indult meg. (
Átlátszó)
 
Száraz cége 13-szoros árbevétel növekedést produkált. Nettó.
Száraz István, az VS.hu és az Origo.hu tulajdonosa újabb MNB-alapítványi pénzeket akasztott le a rendszerről. Most éppen egy olyan projekttel, ami az 56-os emlékévhez kötődik, és ahol 230 millió forint értékben nyert el közpénzt kommunikációs feladatokra és rendezvényszervezésre. Ezzel már 13-szorosára növelve nettó árbevételét.
(NOL)
 
Ha van még két perced:
Több száz milliót nyert többek közt a Századvég korábbi vezérigazgatójának cége, inkubátorház építésére. Fiatal startup vállalkozókat kéne támogatniuk belőle, de azok nincsenek a közelben. (MNO)

Kész szerencse, hogy mindkét fél számára vonzó feltételekkel kötöttünk szerződést az oroszokkal, mert így a tervezettnél eggyel kevesebb helikoptert újítanak fel, de drágábban. (Átlátszó)
 
Egy NAIH-döntés után végre fény derülhet a Magyar Híradó Kft. vagyonértékelésére. Ez az a cég, amelynek egy legfeljebb pár százezret érő domainnevet 120 millióból sikerült megvennie. (Index)
 
A Voldemortként elhíresült fideszes Mengyi Roland azt nyilatkozta, ha lesz, készséggel áll a vizsgálat elé. Úgy tűnik, ezt most megteheti, ugyanis a Miniszterelnökség belső vizsgálatot indít. (Index)
 
Lófejes kopjafaállítás és Oroszország-szakértői Allstars, Nógrádi Györggyel és Kiss Csabával a Lakitelki Népfőiskolán, amit egyébként 4,3 milliárddal terveznek támogatni. (444)
 
Feljelentést tett az LMP a politikusok vadászataival kapcsolatban. (444)
 
Vizsgálatot rendelt el az Airbus ellen a brit korrupcióellenes szervezet az SFO. Szakértők szerint a büntetés több milliárd euró lehet. (HVG)
 
Az Eximbanktól kapott hitelből Andy Vajna hamarosan elindíthatja az első tervezett adót a 10-ből. A neve Spíler TV és kifejezetten férfiaknak tervezik. (HVG)
 

ERDOGAN SZÉP ÚJ EURÓPÁJA

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.08.08.


Nyugat-Európa szokás szerint „mély aggodalommal” és „erős kritikával” követi a törökországi puccskísérlet utáni antidemokratikus folyamatokat, de a megegyezés szerint fizet. A török elnököt valószínűleg ez utóbbi érdekli, a kritika nem. Csak felmutatja az EU és Törökország között kötött menekültügyi megállapodást és nyugodtan tovább folytatja a kifogásolt antidemokratikus folyamatokat. Ha nagyon muszáj, előveszi mellé az univerzális kettős mérce érvelést. Ennek felhasználásával tulajdonképpen mindenféle gazemberség alól könnyedén ki lehet bújni.

Az eddigi tapasztalatok alapján, ha valaki úgy istenigazából nekiveselkedett az ellenségeivel való leszámolásnak, az soha nem tudta magától abbahagyni a keresgélésüket. Még csak pár nap telt el az államcsíny óta, de máris hatalmas tömegben kerültek elő a mit sem sejtő pártütők. Mi lesz később, amikor majd bizonyítási vágyból elkezdik feljelentgetni egymást az emberek.

Erdoğan elnök helyzete rendkívül irigylésre méltó. Úgy tud jelentős EU-s forrásokat lehívni magának, hogy közben nem kell a tagsággal járó nyűgökkel, akadékoskodásokkal pepecselnie. Nyugodtan berendezkedhet hosszútávra.

A kelet-európai lakosság nagy részének láthatóan tetszik Erdoğan férfias és határozott jelleme. A nyámnyila demokraták helyett ők is hasonló vezetőket szeretnének maguknak. Eljut-e a „jó példa” az Atlanti-óceánig, vagy a szokás szerint csak a Lajtáig terjed el? Idővel majd kiderül.

A nyílt diktatúra kiépítése Törökországban rengeteg problémát fog még okozni Európában, de maga az Európai Unió – a menekültválsághoz hasonlóan – képtelen egységes és határozott választ adni. Ez pedig nem lesz olcsó mulatság. Mint minden tisztességes zsaroló, a török elnök is rendszeresen be fogja nyújtani a számlát az Uniónak, amíg az hajlandó fizetni. Ő biztosítja a térségben a stabilitást, amint azt szokásos kihelyezése közben Orbán Viktor is megemlítette Tusványoson. Ez elsőre jól is hangzik. Ennek a látszólagos nyugalomnak azonban valószínűleg rengetegen fognak áldozatul esni, főként civilek.

Az orosz-török fegyverbarátság egészen elképesztő módon alakult mostanában. 2015 október végén a török légierő Szíria felett lelőtt egy Szu-24-es vadászgépet, mivel az szerintük megsértette Törökország légterét. Putyin elnök ezt tagadta és a terroristák cinkosának nevezte Ankarát. A török elnök ezt visszautasította és azzal vádolta meg az oroszokat, hogy a Szíriában élő turkománokat bombázták a terroristák helyett.

Erdoğan egészen 2016 júniusának végéig megtagadta az oroszoktól bocsánatkérést, amikor végre megenyhült a szíve. A török elnök a szíriai háborúban Putyinnal ellentétben Aszad szíriai elnök eltávolítását követelte. A félbeszakított államcsíny előtt pár pillanattal azonban átállt az oroszok oldalára. Putyin elnök szóvivője hálából bejelentette, hogy „meggyőződtek arról, az orosz vadászgépet gülenista puccsisták lőtték le annak idején.” A két pilótát ezek után annak rendje és módja szerint le is tartóztatták. Ma már semmi sem veszélyezteti az orosz-török kapcsolatok felvirágzását.

Putyin Erdoğanon keresztül jelentős nyomást gyakorolhat Európára. A szíriai menekültáradatot Törökország – ha eleget és időben fizetnek érte – valamennyire képes feltartóztatni. A terrorizmust azonban nem, mivel az uniós állampolgárok szabadon mozoghatnak Törökország és Szíria és egyéb országok között. Orosz logisztikai háttérrel a 70-es, 80-as években is viszonylag könnyedén sikerült terrorizálni Nyugat-Európát. Az Európai Unió teljesen feleslegesen pénzeli Erdoğan rendszerét. Stabilnak amúgy is elég stabil. Erre maga az elnök a legjobb garancia...


ITT OLVASHATÓ

MILYEN LENNE A NORMÁLIS ADÓRENDSZER MAGYARORSZÁGON:

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Éva
2016.08.09.


Több mint harminc éve hagytam el Magyarországot, ám az utóbbi 8 évben az időm jelentős részét megint itt töltöm. Ebből következően most itt is adózom, bár továbbra is ingázom a két ország, két kultúra között, ami állandó összehasonlítási alapot nyújt.

Ha valami pozitív dolgot látok otthon, természetesen szeretném itthon is meghonosítani. Apró dolgokat sikerül is, nem csak nekem, hiszen az utóbbi években Budapesten a pozitív változások mind ilyen apró, egyéni kezdeményezésekből fakadtak.

A probléma gyökere azonban Magyarországon rendszerszintű, és ezen nagyon nehéz változtatni, mégis, szerintem, ezekre kell ráirányítani a figyelmet, mert minél inkább tisztában vagyunk azzal, ami mindannyiunk életét alapvetően befolyásolja, annál inkább van esély arra, hogy ezek megváltozzanak.

Átlátható adórendszert!

A rendszerszintű problémák gyökere szerintem a kimagaslóan ésszerűtlen adórendszer!

Izraelben akkor lettem önálló vállalkozó, amikor még alig beszéltem héberül, a szocialista Magyarországról kivándorolva semmi tapasztalatom nem volt egy cég működtetésével kapcsolatban.

Első évben volt egy könyvelőm, aki egy óra alatt el tudta mondani a rám vonatkozó szabályokat, megmutatta, hogy miként kell könyvelni a bevételeimet és a kiadásaimat, miként kell a nyilvántartást vezetni és az első év végén megcsinálta az adóbevallásomat. A következő 25 évben már magam csináltam mindent.

Az izraeli gazdaság gerincét adó kis cégek adózási szabályai az évtizedek alatt szinte nem változtak, a személyi jövedelemadó és a társadalombiztosítás a jövedelem mértékétől függően, sávosan, progresszívan emelkedik, a kedvezményeket (állampolgár, nő, gyerekeit egyedül nevelő felnőtt, stb.) pontokban állapítják meg, és minden év végén közlik egy pont sekel­értékét, amit a kifizetendő adóból levonhatunk...