2017. április 8., szombat

BÖDŐCS EZÉRT MÉG MEGÜTI A BOKÁJÁT - CSÚNYÁN KIGÚNYOLTA ORBÁNT


B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.04.08.Nem szabadna ezt sokáig csinálni, mert rossz vége lesz. Bödőcs lesz az új Hofi?
"Ne jöjjön a Metallica, ha nem megy az Ossian."

"Magyar ütőérre magyar vámpírt!"

EBBEN AZ ORSZÁGBAN EZ MORÁLIS TARTÁS, GERINC, BÁTORSÁG KÉRDÉSE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: H. A.
2017.04.08.


Akkor folytatom, ahol két napja abbahagytam. Nevezzük elöljáróban fordított Ürge-Vorsatz jelenségnek. A tegnapi nap egyik látszólag mínuszosnak tűnő híre volt, hogy kilépett a KDNP-ből, egyúttal az IKSZ-ből is Lukácsi Katalin, aki az úgnevezett kisebbik kormánypárt Barankovics István Alapítványánál tevékenykedett projektmenedzserként. Igaz, ő nem egy nemzetközileg elismert szakember, eléggé valószínű, hogy a honi széles nyilvánosság sem ismeri a nevét.

Lukácsi Katalin április 4-én, még a KDNP tagjaként vett részt a CEU mellett kiálló tüntetésen, Facebookra posztolt fotója alatt jól meg is kapta a kioktató, lesajnáló, elmarasztaló véleményeket párttársai egyikétől-másikától, ismerőseitől. Tegnap szintén közösségi oldalán, egy viszonylag hosszú posztban (nem törölte, most is elérhető) magyarázta meg, miért tett pontot élete elmúlt 4-5 évének végére.

Úgy érzem, hogy ha Ürge-Vorsatz Diána posztjáról volt véleményem (egyáltalán nem baj, hogy nagyobb port kavart, mint gondoltam volna), akkor a következetesség úgy kívánja meg, hogy erről a pillanatról is szóljak pár szót. A nyilvánvaló különbségek ellenére, a két, alapvetően közös nevezőre nem hozható helyzet, vallomás és hangnem dacára, vagy éppen ezek miatt, az én erkölcsi zsinórmértékem szerint fontos, hogy beszéljünk erről a felismerésről is. Aki ebbe szekértáborokat és ellentmondást nem tűrő politikai kategóriákat és oldalakat magyaráz bele, szerintem valamit nagyon félreért.

Ha mégis megpróbálunk közös nevezőt keresni abban, hogy két ember mikor és főleg milyen módon jut el arra a felismerésre, hogy ami történik körülötte, az nagyon nincs rendben, akkor itt és most a CEU ügye volt az a bizonyos csepp azokban a poharakban. Lukácsi Katalin, a fiatal hitoktató azt írta, alapvetően három esemény döbbentette rá arra, hogy szakítania kell eddigi élete egyik szeletével, illetve győzte meg arról, hogy az ő (demokrácia)felfogásának semmi köze, ahhoz amit a KDNP képvisel: a kormánypártok retorikája Ferenc pápával szemben, a Népszabadság megszüntetése, illetve a CEU ügye...

ORBÁN MOST VESZTÉSRE ÁLL

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Demszky Gábor
2017.04.08.


...OV tekintélyének jelenleg az árt legjobban, hogy most kényszerül először kétfrontos harcra - és vesztésre áll. 

Szembefordultak vele az európai Néppárt hangadói, ami roppant kínos, hisz ők voltak utolsó uniós támaszai és eközben itthon is azok szakadnak el tőle, akik az egyetemeken, jogász körökben és az akadémiai intézetekben a passzát szelet fújják.

Orbán pontosan tudja, hogy ezt a kétfrontos háborút nem nyerheti meg. Ám azzal is tisztában kell lennie, hogy túl messzire ment, már csak rendkívül súlyos presztízs veszteséggel vonulhat vissza.

Az a benyomásom, hogy végül erre kényszerül!

Ezen a tavaszon a NER látványosan olvadni kezdett, ám vérszívói még hosszú időn át kárt tehetnek bennünk.


ITT OLVASHATÓ

SZIRTI SASBÓL BONTOTT CSIRKE

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Tabunyitogató
2017.04.08.


Elgondolkodtató levélváltást közölt a Bouvet, még a tavalyi évben, de csak most jött velem szembe a Facebookon. Bár a blogíró tüneményes választ adott a levélírónak, minden szavával egyet is értek, mégis kiegészíteném pár gondolattal.

A Bouvet-hoz egy levélíró fordult, tanácsot kért, részletezve, hogy ő beleszeretett a szirti sasba, először csak a karmait reszelte le, majd a csőrén is tompított, később úgy látta, hogy a tollai is túl díszesek, hiszen sokaknak tetszik, hát kiszedte azokat is. Majd, mindezek után nyavalyog, hogy a tíz éves ebbéli tevékenységét követően keletkezett bontott csirke már nem kell neki, hiszen ő a szirti sast szerette. …

A levélváltás ide kattintva olvasható.

Mint jeleztem, a válasz frappáns, és tökéletes.

Mégis kiegészíteném.

Ha csak a külsejébe szerettél bele, ne vedd el! Csak akkor házasodj, ha nem a farkaddal választasz, hanem a szíveddel, a lelkeddel és az agyaddal. Soha ne keverd össze a szerelmet a kéjvággyal, vagy azzal a vággyal, hogy kitűnj a választottaddal a többi kakas közül.

Ugyanis, ha ezt teszed, akkor máris családon belüli bántalmazó vagy, még akkor is, ha nem tudsz róla. Részletezem:

TÖRVÉNY A CIVILEK ELLEN?

PROSZEKTÚRA BLOG
Szerző: Proszektura
2017.04.08.


Hadházy Ákos a sárga csillag kötelező viselését előíró jogszabályhoz hasonlította a dr. Gulyás Gergely, Kósa Lajos és Németh Szilárd által jegyzett, „a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” , szóló törvénytervezetet. Ez azért némi túlzás.

Először is szögezzük le, hogy az akkori, zsidók elleni rendelkezést nem az országgyűlés hozta, hanem vitéz Sztójay Döme miniszterelnök nevéhez fűződött, az 1240/1944. M. E. sz. rendelettel vezették be.

Szerintem most is praktikusabb spórolósabb lenne egyébként, ha visszatérnénk ehhez a jogalkotási rendszerhez, Orbán Viktor törvénykezne, időt, pénzt is megspórolva ilyesmivel sem fárasztanák az „igen” és a „nem” gombot megkülönböztetni egyébként is nehezen tudó képviselőket.

Jegyezzük még meg azt is, a két rendelkezés összehasonlítása kapcsán, hogy eme civil szervezetek elleni jogi korlátozás egyelőre jóval kevesebb országban került bevezetésre, mint annak idején a sárga csillag kötelező viselését előíró normák. Ámbár akkor sem volt ám minden ország olyan lelkes és élenjáró az efféle rasszista törvények megalkotásában, mint mi.

Dániában például a sárga csillag viselés előírása éppen a király és a keresztény lakosság ellenállásán bukott meg, de a németekkel egyébként szövetséges Finnországban sem vezették ezt be, mint ahogy Norvégiában sem. Ja, és nehogy kihagyjuk a felsorolásból: Romániában mindössze egy hétig élt ez a jogfosztó rendelkezés. Az általunk megvetett és lenézett Romániában!

Habár a jelenlegi törvénytervezet a címében a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szónokol, természetesen (szemben pl. Mészáros úr üzelmeivel) nem ezt (hiszen eddig is teljesen átlátható volt), hanem sokkal inkább a megbélyegzést szolgálja.

A törvénytervezet szerint a „külföldről támogatott” szervezet haladéktalanul közzéteszi a honlapján, valamint feltünteti az általa kiadott, a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvény szerinti sajtótermékekben és egyéb kiadványokban is, hogy e törvény alapján külföldről támogatott szervezetnek minősül.

A sárga csillag viselésére vonatkozó jogi rendelkezések 1944-ben kiterjedtek az apró részletekre is...

KÖZMUNKA

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Kenéz Sándor
2017.04.08.


Ülök a parkban egy padon, nézelődöm, itt várom a barátomat. Sétáló párok; férfiak és nők, gazdák és kutyák, nagyik és unokák, hangos gyerek csivitelés a közeli játszótérről. Kicsit még pihentetem a minden elképzelhető helyen sajgó derekam, majd később indulunk tovább.

A közeli közkifolyóhoz kisebb csoport érkezik. Egy férfi és néhány nő, az eltéveszthetetlen sárga mellényben, “Városgazdálkodás” felirattal a hátukon. A férfi talicskát tol, hatalmas zsákkal a platón. Szótlanok, kimértek, szomorúak vagy inkább fásultak. A talicskás rágyújt, az asszonyok kibontják a zsákot, kiborítják a fűre. Egy rakás pillepalack gurul szét. A kútnál teleeresztik valamennyit vízzel, felpakolják a talicskára. Nem sietnek, nem csalogatja őket a bíztató jövő. Most már a férfin a sor, nekiveselkedik a taliga két szarvának, és a munkatársak gyűrűjében elindulnak.

Megérkezik közben a társaságom, immár ketten bámészkodunk, követjük a csapatot, el nem tudjuk képzelni, milyen célt túzött eléjük a gondoskodó társadalom. A főtér mellett megállunk. A női munkavállalók levesznek a fuvarból 1-1 palackot, és öntözni kezdik a virágágyásokat. Megdöbbenten állunk. Azon töröm a fejem, vajon a konkrét esetben hogyan alakulhat a munkaerő ára és a hozzáadott érték viszonya. Hogy mennyit cincog a krajcár? A termelési tényezők gépiesen ürítgetik a palackokat, alig szólnak, és amikor végeznek, indulnak vissza a közkúthoz. Vagy lehet, hogy nem is oda, hanem a folyton hangoztatott cél felé, vissza a munka világába? Hogy a gyerek is lássa a példát; már hogy azt, milyen is a munkaalapú társadalom...

GYURCSÁNY MEGTALÁLTA AZ ÜBERTÖKÉLETES MEGOLDÁST, MIT KEZDJEN AZOKKAL A SZAVAZÓKKAL, AKIK SEMMIKÉPPEN NEM SZAVAZNÁNAK RÁ

B1 BLOGCSALÁD BLOG
Szerző: nickgrabowszki
2017.04.08.


Egy politikai troll hanyatlása és bukása.

Van a baloldal ellenzéknek az a problémája, hogy egy kisegyház politikai szekta a DK magánál tart néhány 100 ezer szavazót azok közül, akik szükségesek volnának ahhoz, hogy le lehessen váltani a kormányt, a DK messiása főpapja elnöke viszont lehetetlenné teszi, hogy további százezrek csatlakozzanak a Fidesz ellenes koalícióhoz.
A szocik stratégiája itt világos: kellenének nekik a DK szavazói és akár politikusai is, leszámítva egyedül Gyurcsányt, aki szavazókat riaszt el a baloldaltól, valamint mozgósítja az fideszeseket.
De mihez kezd ezzel a helyzettel Gyurcsány? Három stratégia közül választhat:

MIKROCHIPANALÍZIS - SIGMUND FREUD ELŐADÁSA 1909-BEN , A WORCESTERI CLARK UNIVERSSITYN

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.04.08.Hölgyeim és uraim!

Rendkívül nagy örömemre szolgál, hogy az Új Világrész tudásra vágyó közönsége előtt, mint előadó jelenhetek meg. Úgy hiszem, hogy Önöket, mint felvilágosult, a tudomány iránt érdeklődő személyeket, élénken foglalkoztatja az az izgalmas kérdés, vajon milyen hatással lesznek majd a személyi számítógépek az emberi pszichére.

Kétségtelenül izgalmas témáról van szó, amelyről napjainkban gyakorlatilag még semmit sem tudunk. Úgy vélem a személyi számítógépek, az Önök nyelvéből származó spártai rövidítés alapján, a PC-k, nagyjából az 1980-as években fognak rohamosan elterjedni a világon. Miért ne törtéhetne meg ez így? Egyes optimista vélemények szerint az előttünk álló XX. században a technika fejlődése meg fogja akadályozni azt, hogy Európában nagyobb háborús konfliktusok alakuljanak ki. Ezzel kapcsolatban személy szerint vannak bizonyos kételyeim, de mint azt Önök is nagyon jól tudják, nem vagyok sem hadseregtábornok, sem ő császári királyi Apostoli Felsége, I. Ferenc József császár.

Napjainkban, a Hermann Hollerith által 1890-ben készített, mechanikus, grandiózus, pianínóhoz hasonló számítógépet szemlélve még nagyon nehéz számunkra elképzelni, de úgy vélem 1998-ban az ezer lakosra jutó személyi számítógépek száma az Önök rohamosan fejlődő országában meg fogja közelíteni az 500-at. Ez ma persze hihetetlennek tűnhet az Önök számára, ami teljesen érthető. A jelenlegi érték ugyanis jól dokumentálhatóan kereken nulla. Gondoljanak azonban bele abba, tisztelt hölgyeim és uraim, jelenleg még egy olyan közönséges háztartási eszközt sem ismerünk, mint a mikrohullámú sütő, ráadásul fogalmunk sincs arról, vajon miért nem célszerű fémtárgyakat beléjük tuszkolni. Meggyőződésem, hogy az ezredforduló táján kaland- és természetes tudásvágytól vezérelve rengetegen bátran ki fogják majd ezt próbálni.

Sokan Önök közül úgy vélhetik mindezen ügyes barkácsmunkák csupán a tudósokra, mérnökökre és ezermesterekre tartoznak. Az ő dolguk ezen csodálatos gépezetek jövőbeni megalkotása, a velük való gondos pepecselés. Ez természetesen így is van, de meg kell nyugtatnom Önöket. A grafikus felületek megjelenésével a személyi számítógépek használatát bárki, szinte pillanatok alatt elsajátíthatja majd. Hogy mire alapozom mindezt? Fogalmam sincs, de feltételezésem szerint a parancssoros utasításoktól a felhasználók nagy része valószínűleg idegenkedni fog.

A technikai részletekkel nem untatom Önöket, mivel ilyenek még nincsenek a birtokomban és nem is ez az előadásom témája. Talán elég ezzel kapcsolatban annyit megemlítenem Önöknek, hogy a személyi számítógépek nagyjából akkorák lesznek, mint egy óriás schnauzer, azaz Riesenschnauzer, illetve ugyanezen kutyafajtának törpe változata a Zwergschnauzer. A rendkívül bizarr nevű laptopok mérete pedig nem haladja majd meg Imanuel Kant „A tiszta ész kritikája” című művének kisgyermekek számára készült átdolgozásának fizikai paramétereit. Ezen praktikusan kihajtható szerkezetek beviteli eszközként tartalmazni fogják majd magát a billentyűzetet, a tárolt információk megjelenítése céljából pedig folyadékkristályos kijelzőket fognak szerelni beléjük ügyes kezű, távol-keleti mesteremberek...


NORVÉG ALAP - ÚJABB VITA A KORMÁNNYAL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Hargitai Miklós
2017.04.07.


Veszélybe kerülhet a Norvég Alap soron következő támogatási ciklusának 60 milliárd forintos pénzkerete, mivel az Orbán-komány nem hajlandó a civilekre bízni a társadalmi szervezeteknek szánt juttatások odaítélését – hangzott el az eddigi támogatások felhasználását értékelő tegnapi konferencián. Az eseményen az is kiderült, hogy az alap jövőjére a civil törvény kormánypárti módosításának szándéka is árnyékot vet.

A most befejeződött második ciklusban négy év alatt 448 programot támogatott a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA). A civileknek szánt pénzkeret a „nagy” norvég alapnak (amelynek fejében Norvégia tagja lehet az EU egységes belső piacának) csak egy kis töredéke. A társadalmi szerveztek számára azonban ez a legfontosabb, hiszen civil programokat pénzelnek belőle, és a pénzosztást is a civilek végzik. Éppen ennek kívánt véget vetni az Orbán-kormány, amikor már a 2014-es választások után támadni kezdte a norvég alap civil keretét, többek között LMP-s pártkötődéssel vádolva a pénzosztókat. Az adószámok felfüggesztésével, házkutatásokkal, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal bekapcsolódásával és (a kormányzat részéről) súlyos vádakkal tarkított offenzíva végül teljesen eredménytelenül végződött, mivel semmilyen érdemi szabálytalanságra illetve politikai részrehajlásra nem találtak bizonyítékot. Mára az összes eljárás lezárult, ám az Orbán-kabinet továbbra sem hajlandó beletörődni abba, hogy legyenek olyan társadalmi szervezetek Magyarországon, amelyeknek a finanszírozásába a kormány nem szólhat vele. Úgy tudjuk – és ezt a tegnapi budapesti NCTA-konferencián közvetve Olav Berstad norvég nagykövet is megerősítette –, hogy a magyar és a norvég kormány között továbbra is komoly véleménykülönbség van a civil pénzek felhasználását illetően...

ITT OLVASHATÓ

MÁR RÉG NEM KORMÁNYOZNI AKARNAK, HANEM BIRTOKBA VENNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.04.08.Nem kapcsolódik semmihez, de mielőtt a ma esti cikk témájára rátérnék innen is üdvözlöm azt a nyájas olvasót, aki egy minapi írásunkkal kapcsolatban helyezett kilátásba retorziókat ezzel az üzenettel: ha mégegyszer parasztok lesztek megvonom a havi támogatásomat, ami nem sok, de van. Ez úton szeretném felhívni a figyelmét arra, amit nem oly régen már világosan elmondtunk, de ezek szerint süket fülekre (is) talált. Tartsa meg a pénzét egészen nyugodtan, ha az az érzése, hogy ez egy olyan felület, ahol a saját véleményét vásárolhatja meg. Ő vagy bárki más. Bármilyen hihetetlen, itt kizárólag a lelkiismeretünk megrendelésére írunk, és ez a jövőben sem fog változni. A parasztozás általában magyarázatra szorul, tehát érvek hiányában legalábbis szánalmas. Zárójel bezárva.

Olvasom, hogy több szerkesztőség megszerezte a vízfejű, totálisan inkompetens, és minden bizonnyal a legnagyobb károkozás mellett működő, Balog-féle emberi erőforrásról elnevezett, de az általában vett emberi erőforrás ellenében pusztító minisztérium korszakalkotó tervezetét, amely módosítja az előadó-művészeti intézmények (micsoda meglepetés, színházak) működéséről szóló törvényt.

Miért kell futólépésben módosítani az egyebek mellett a színházigazatók kinevezését is szabályozó törvényt? Hát mert Szombathelyen kiderült, hogy nem oly egyszerű és magától értetődő lojális pártkatonát kinevezni a Weöres Sándor Színház élére, pedig amennyire lehetett, a fideszes önkormányzat mindent megtett ennek érdekében, annak rendje és módja szerint törölve bele a trágyaleves gumicsizmáját Jordán Tamásba.

Hogy a jövőre nézve ilyen szarságokkal ne kelljen foglalkozni, és ilyen kellemetlenségek ne álljanak az útjába annak, hogy kivétel nélkül minden színház élére narancsba borult agyú, lehetőleg semmihez, de a színházhoz biztosan nem értő pártkáderek kerüljenek, rögtön egy A meg egy B tervvel készültek a nagyon okosok:


BARTUS LÁSZLÓ: NYÍLT LEVÉL SOROS GYÖRGYNEK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.04.08.


Kedves Soros György,

mi nem ismerjük egymást, soha nem találkoztunk. Soha nem kaptam ösztöndíjat Öntől, a CEU-ra sem jártam. Van ugyan három diplomám, de a CEU-ra biztos nem vettek volna fel, nem vagyok elég jó hozzá. Egyszer abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy olyan kiváló filmesekkel és csodálatos emberekkel dolgozhattam együtt, mint Elbert Márta, Jávor István és Upor Péter, akikkel csináltunk egy filmet. A filmnek rendező-riportere voltam, és az ő nagyszerű munkájuknak köszönhetően a Soros Alapítvány Tényfeltáró Díját nyertük a Fekete Doboz Alapítvánnyal.

A film azokról a tatabányai emberekről szólt, akik nem tudták fizetni a közüzemi díjakat, ezért farkaskutyákkal kilakoltatták őket. A város szélén levő Mésztelepre kerültek, ahol ajtó, ablak nélküli, víz nélküli lakásokba kerültek. Egy többgyermekes család legkisebb gyermeke, Robika, aki menni is alig tudott, valahogy a Mésztelep mögötti vágányokra került, és halálra gázolta a vonat. Másnap a fiatal édesapja is a vonat elé állt fájdalmában. Soha nem derült ki, hogyan került a kisfiú a töltésre, van-e köze hozzá, hogy valakit kitettek abből a lakásból, ahova őket beköltöztették.

A hátralékosoktól közben a Liga Szakszervezet nevében szedte egy szélhámos a pénzt, hogy akkor nem költöztetik ki őket, ha neki részletekben fizetnek. A pénz persze eltűnt, Johnnny, a jótevő, Audit vett belőle. A film egy család önkényes lakásfeltörésével ér véget, ahol a fiú egy hét múlva belefulladt a tatai tóba, a nagyobbik lány talán prostituáltnak ment. Józsi, egy csupaszív kilakoltatott, benzines palackkal akarta várni a kilakoltatást. Nem részletezem. Ilyen filmeket díjazott a Soros Alapítvány, ezzel lettünk a világ-összesküvés része. Egyszer kerültem még kapcsolatba az alapítvánnyal, amikor valami évfordulót ünnepeltek, mi pedig a Fekete Doboz Alapítvánnyal forgattuk...

MOSOLYOGNI TESSÉK!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: ur.anita
2017.04.08.


1967-ben egy San Francisco-i fiatalember olyan természeti népek után kutatott, amelyek annyira elzártan élnek, mintha egy másik bolygón lennének. Paul Ekman nem is akármit kutatott, hanem az emberi arckifejezéseket. A mosolyra vonatkozó tudományos megállapításai több, mint érdekesek: 19 különféle mosolyt különböztetett meg, de ezek közül csak egy a valódi. A valódit mi teszi azzá? És jó-e, ha akkor is mosolygunk, ha éppen semmi kedvünk hozzá?

Ekman évekig tanulmányozta az emberi érzelmeket tükröző arckifejezéseket, több antropológiai vizsgálatot folytatott, többek között egy külvilágtól teljesen izolált új-guineai törzset is felkeresett, amelynek tagjai fényképekről tökéletesen felismerték a nyugati emberek arckifejezései alapján az érzelmeket. Kísérletei bebizonyították, hogy ez a hét alapvető érzelem a világ minden táján egyetemleges: öröm, harag, meglepetés, undor, szomorúság, félelem, érdeklődés. Felfedezése azért nagy jelentőségű, mert bebizonyította, hogy az örömre való képesség velünk született, univerzális adottságunk, nem pedig kultúrafüggő vagy tanult dolog...

KÜLFÖLDÖN ÁT KELL ÁLLÍTANI AZ AGYAT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.04.08.


A gondolkodásmód alapvetően meghatározza a külföldi boldogulást, legyen az egy általános hozzáállás, vagy éppen egy olyan hétköznapi dolog, mint hogy a megkeresett pénzt nem váltjuk át forintba. Erről, valamint a Los Angeles-i magyarok közötti kapcsolatokról is szól a Határátkelő első podcast minisorozatának harmadik, egyben befejező része, melyben a kérdező továbbra is Gwy, a válaszoló pedig Tamás.

Rövid összefoglaló az eddigiekből: Tamás két-három éve tervezgette az Amerikába költözést, újságíróként pedig kézenfekvő volt, hogy valamilyen tudósítói munkát próbál szerezni.
Ez végül úgy sikerült, hogy az akkori magyarországi munkahelyénél egyszerűen megkérdezte, mi lenne, ha tudósító lenne mondjuk Los Angelesben. Zöld utat kapott, ami eleve rögtön 50 százalékos sikert jelentett. Körülbelül egy évvel azután, hogy a tervezés elindult, a kezében volt a vízum.
Így került ki Los Angelesbe és lett az egyik legnagyobb magyar bulvárlap online részlegének videós tudósítója.
Az első rész (a YouTube-on itt hallgathatjátok / nézhetitek meg, SoundCloudon pedig itt) azzal ért véget, hogy Tamás arról beszélt: végig úgy gondol erre az egészre, hogy ez most az ő ideje, szerette volna, dolgozott érte, megpróbálta, és remélhetőleg sikerrel is jár (ez egy év kintlét után azért még szerinte sem dőlt el).
második részben aztán szóba kerültek a Magyarországon maradt ismerősök, kivel maradt meg, és kikkel nem a kapcsolat, milyen lelki zsarolások jelennek meg az ember életében, és kiderült az is, miért kell Magyarországon panaszkodni. (A YouTube-videó itt érhető el, a SoundCloudon itt hallgathatjátok meg a beszélgetést.)...

ÜRGE-VORSATZ DIÁNA: FÉLEK, MÁR MOST HATALMAS A KÁR

HVG ONLINE
Szerző: Gergely Márton
2017.04.08.


Én bízom Áder Jánosban, hiszem, hogy ki mer állni az ügy mellett – mondja a CEU védelmére írt bejegyzése miatt a vihar középpontjába került Ürge-Vorsatz Diána klímakutató. A Közép-európai Egyetem professzora vallja, az intézmény ellehetetlenítésével az egész ország és a kormány is veszít. Szerinte már most hatalmas a kár, ami keletkezett. A Nobel-békedíjas IPCC magyar tagjával beszélgettünk a hamis vádakról, a mocskolódásról és a saját szerepvállalásáról is.

hvg.hu
: Jól értem, hogy a CEU védelmében írt hozzászólása élete első Facebook-bejegyzése volt?

Ürge-Vorsatz Diána: Igen. Eddig nem használtam a Facebookot, csak ha muszáj volt, a CEU kapcsán tettem csak ki pár linket. Éjszaka kettőkor született a bejegyzés két sírógörcs között, amikor kétségbe voltam esve, hogy mi lesz. Úgy éreztem, talán megvigasztal, ha ezt kiírom magamból. Nem volt a nagy nyilvánosságnak szánva, nem volt ilyen szempontból átgondolva. Nem is tudtam, milyen beállítások vannak, és én voltam a legjobban megdöbbenve, amikor a fiam mondta, hogy ez a hvg.hu oldalán is megjelent.

hvg.hu:
Miért vette le a bejegyzést?

Ü-V. D.: Én szívesen visszatenném, de a gyűlölködésnek és személyeskedésnek nem akarok fórumot adni. Ha a CEU-ról lehetne kulturált hangnemben tárgyalni, akkor újra elérhetővé tenném...

A KORMÁNY A CEU KINYÍRÁSÁVAL TELJESEN LENULLÁZZA AZ ORSZÁG HÍRNEVÉT, AMIRE EGYÉBKÉNT TÍZMILLIÁRDOKAT KÖLT

4434.HU
Szerző: haszanz
2017.04.08. 


Ha már előkerült érvként, hogy a CEU Soros György üzleti érdekeit szolgálja, nézzük Magyarország üzleti érdekeit ugyanebben a témában.

Magyarország rengeteg pénzt költ arra, hogy akárcsak pár napra külföldieket csábítson az országba, akik itt tartózkodásuk alatt pénzt költenek, ezzel növelik az állami bevételeket, munkahelyeket teremtenek, majd az ország jó hírét viszik a világban. A nagyobb események pedig forintra kiszámolt reklámot generálnak az országnak.

Itt van a Forma-1. A kormánynak bőven megér 146 milliárd forintot az, hogy 2026-ig itt tartsa a versenyt. Ez tisztán az a pénz, amit a szervezőnek fizetnek licenszdíjként, erre jön még a Hungaroring bevállalt felújítása 25 milliárd forintért.

Mindezt miért? A csapatok arra a hétvégére lefoglalják a nyári szezonban amúgy is elég jó kihasználtsággal működő luxusszállodákban a szobákat, jönnek turisták, de három-négy nap helyett egyre többen csak a verseny napjára érkeznek és utaznak is haza este. Az elnagyolt indoklás az óriási költségekre röviden annyi: nemzetközi elismerést, egyben gazdasági fejlődést jelent Magyarországnak a Forma-1. A futamnak köszönhetően jelentős mértékben emelkedik a GDP, nő a hazai foglalkoztatás valamint az adó-és járulékbevétel...

KAJA A HŰTŐBEN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.04.08.


Két dolog teljesen biztos Farkas Flóriánnal kapcsolatban: eltűnt, és nem éhezik. Másfél milliárdot valahová elvarázsolt, baja ebből egy gramm sem támadt, volt neki luxusirodája, luxusautója és luxuslófasza is a milliós fizetése mellett, de Pártunk, aki nagyon bőkezűen gondoskodik az ő hülyéiről, emellett még úgynevezett „hűtőfeltöltési” pénzt is adott neki, négyszázezret eddig, és még mindig ad.

Igaz idén még csak húszezret, de azért mégis, meg mindjárt itt a húsvét, köll a sonka, ebből fakadólag lesz az még több is. Képviselőnek és Fidesz-hülyének lenni kifizetődő foglalkozás egyébként és mellékesen, hiszen lakhatási támogatás, kilométerpénz, és még ki tudja, milyen néven nem tolják a dellát az országot tönkretevő balfaszok zsebébe, hogy azok még csak véletlenül se találkozzanak a magyar valósággal.

De ez a hűtőfeltöltés, ez unikum, sőt, egyenesen hungarikum, ha már a halászlé is az. Hogy Orbán Viktor ügyel pincsijének gyomori jólétére, az egyáltalán nem véletlen, hiszen maga is orálisan fixált, ahogyan egyre bővülő derékmérete, ereszkedő tokája és puffadó pofája is mutatja. Orbán és a jófajta magyaros ételek bensőséges kapcsolata közismert, vénségére pótolja be, ami kölökkorban kimaradt, mert párttitkár papája inkább pofán verte, mintsem etette volna...

HÉTVÉGI CIKKAJÁNLÓ

ALAPBLOG
Szerző: ALAPBLOG
2017.04.08.


Drága, nem drága…, történelem és szokás szerint egy kis jövő is az e heti ajánlónkban. Jó szórakozást!

Schiller (igen, az a Schiller!) drágállja a piacokat.

Négyperces videó arról, hogy Grantham, a GMO egyik alapítója szerint viszont „ezúttal más”.

Egy kis kőkorszak. Hogy jött létre az első index alap?

Közeleg a hajózás Volkswagen pillanata.

A Hacienda hedge, avagy mexikói bürokraták mint a legjobb olajtraderek.

Mitől Warren Buffett Warren Buffett? Például a stratégiájának igazításától.

Barry Ritholz az elménk határairól. Hamar megtalálta

…ennek ellenére létezik bizonyíték-alapú befektetés.

Az élet választások sorozata. Ez is egy választás.

Ha valaki a mesterséges intelligencia miatt aggódik, itt korabeli cikkekből elolvashatja, hogy milyen volt az autók és a repülők társadalmi fogadtatása anno.

És ha még mindig aggódik: a robotok sokkal jobban vezetnek.

AMIVEL EURÓPÁBAN RIOGATNAK, AZ LIBANONBAN VALÓSÁG, MÉGSEM USZÍTANAK A FÖLDÖNFUTÓK ELLEN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Sipos Zoltán
2017.04.07.


Bár Libanonban menekültek hivatalosan nincsenek, valójában nagyjából minden harmadik ember menekült. És bár a menekültáradat óriási terhet ró az egész társadalomra, nem láttunk menekült-ellenes plakátkampányt: a libanoniak bámulatos nyugalommal, empátiával és pragmatizmussal kezelik a merőben új kihívást. Sipos Zoltán helyszíni riportja, első rész.

Képzeljük el, amint a szíriai polgárháború elől menekülők elözönlik az országot: kertekbe, szántóföldekre, garázsokba, bérlakásokba, – mindenhova, ahova fel lehet húzni egy sátrat vagy ahol le lehet fektetni pár szivacsmatracot –, menekült családok költöznek.

Néhány év leforgása alatt az országba 1,5 millió menekült érkezik, a 4,4 milliós ország lakossága legalább 30 százalékkal nő. Statisztikailag minden harmadik ember, akit látunk, menekült; de persze ez csak statisztika, egyes településeken a menekültek száma meghaladja a befogadó lakosság számát.


Az amúgy sem túl fényes közszolgáltatásokra óriási terhet ró ez a menekültáradat: mivel nincsen elég iskola, sok helyen délelőtti és délutáni műszakban kénytelenek tanítani. Az egészségügyi szolgáltatások az átlagpolgár számára szinte elérhetetlenné válnak, a szennyvíz-elvezetés, a folyóvíz vagy akár az áramellátás akut problémává válik.

A szinte korlátlan mennyiségű, olcsó munkaerő miatt a befogadó lakosság egyre nehezebben talál munkahelyet, ráadásul a gazdaság is gyengélkedik: ha a menekültválság előtt közel kétszámjegyű növekedést is produkált, 2011 óta a GDP bővülése alig 2-3 százalék.

És ez még mindig csak a probléma kisebbik része, ugyanis közben a demográfiai bomba is ketyeg. A menekültek körében ugyanis a születések száma látványosan nagyobb, mint a befogadó lakosságéban – tehát borítékolható, hogy az ország törékeny, konszenzusra épülő társadalmi-politikai berendezkedése belátható időn belül felborul...

CEU

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.04.08.


Az utóbbi idők egyik legnagyobb műfelháborodásának tekinthető az a kampány, ami a Közép-európai Egyetem elsiratásával kapcsolatos. Történt, hogy a kormány kötelezettségének eleget téve felülvizsgálta a hazai egyetemek törvényes működésének helyzetét. Ennek során az derült ki, hogy a 28 külföldi anyacéggel rendelkező egyetem közül csak egy működött a törvényes feltételeknek megfelelően, az is egy liberális identitást közvetítő felsőoktatási intézmény volt. Ezt követően alkotta meg azt a törvényt, amely az ellenzék és külföld szemében mind a mai napig tüskeként szerepel. Ezt a paragrafust meglehetősen gyorsan, hétfőről keddre, tehát szinte egy bő nap alatt verte át Orbán Viktor a parlamenten, ami ismét felháborodást keltett. Ennek a törvénynek az az egyik különös kikötése, hogy hazánkban csak olyan egyetemek lehetnek, amelyeknek az anyaországban létezik működő egyeteme, campusa, megfelelő akkreditációt biztosít a hazai egyetemeink számára és államközi szerződés biztosítja annak törvényes működtetését. A CEU (Central European University) amerikai szervezet nem rendelkezik ezekkel, ezért jutottak sokan arra a következtetésre, hogy az Orbán-kormány elhatározott célja az, hogy az ún. Soros-egyetemet megszüntesse. Megítélésem szerint azonban sokkal árnyaltabban kell közelíteni ehhez a kérdéshez és legalább két szempontot kell külön választani.

Az egyik aspektus a törvényes rend helyreállításának követelménye. Ebből a szempontból a kormány kényszerpályán volt, hiszen kötelessége volt az ötévenkénti vizsgálódás az egyetemek működése terén, annak eredményét is közre kellett adnia, és az ebből folyó törvényalkotási felelősségét sem hagyhatta el. Ha mindezeket csak részben végezte volna el, akkor jogosan bírálhatta volna az ellenzék. Az pedig, hogy a hazai egyetemek perspektivikusan milyen konkrét feltételek mentén működhetnek, az egyéb kényszerpályák figyelembe vételével a kormánynak és ennek nyomán a parlamentnek van joga kijelölni. Az ellenzéknek persze ez sem fog tetszeni, de tudjuk nagyon jól, hogy a mai ellenzék korábban is milyen képmutató és anarchista magatartást tanúsított sok más esetben is. Elég utalnom a migráns-ügyre, amikor a Keleti pályaudvarnál a balliberális ellenzék és a hozzájuk csapódó civil jogvédő szervezetek hogyan védelmezték az illegálisan hazánkban tartózkodó migránsokat a rendőrséggel szemben és hogyan próbálták megakadályozni a törvényes rend helyreállítását. Ezt követően hasonló esetnek lehettünk a tanúi akkor, amikor a déli határszakaszunkon megkezdték építeni a kerítést, amivel szintén a törvényes rendet akarták megalapozni. A balliberális ellenzék és a hozzájuk csapódó civil jogvédő szervezetek egyértelműen bebizonyították azt, hogy ők bizony az anarchia kialakításában és tartós fenntartásában érdekeltek, hogy aztán később éppen a törvényes rend hiányát kérjék számon a kormányon. Ilyen helyzetben világos az is, hogy egy kormánynak alapvető érdeke kell, hogy legyen a törvényesség kialakítása és folyamatos fenntartása...

AZ MKB IS FELBUKKANT AZ OROSZ PÉNZMOSÁSI ÜGYBEN

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: D. Kovács Ildikó
2017.04.08. 


Fidesz-közeli cégeket is támogatott a zerencsejáték Zrt.; még időben mentette meg palotáját a Széll Kálmán tér becsődölt kivitelezője; furcsa körülmények között jelentek meg rendőrök a CEU-ért tüntetők lakásán. A hét legfontosabb korrupciós hírei.
Heti Top 5 – Átlátszó:


Fidesz-közeli cégek a Szerencsejáték Zrt. támogatási listáján

Mi köze a monori polgármesternek a letelepedési kötvényekhez?

Gyerekeire íratta palotáját a Széll Kálmán tér csődbe ment kivitelezője

Megvan a civilellenes törvényjavaslat

Az MKB Bank és a Laveco offshore-gyár neve is felmerült a sokmilliárd dolláros orosz pénzmosási ügyben

Heti Top 5 – magyar sajtó:


Börtönbe megy Heresznye polgármestere (Népszava)

Felvillan a Svájc-Alcsútdoboz tengely a használtbusz beszerzésben (HVG)

“Civil szervezetek, melyek fokozottan veszélyeztetik Magyarország nemzetbiztonságát és szuverenitását” (444)

Szijjártó Péter bizalmasa lehet az új washingtoni nagykövet (Index)

Titokzatos rendőri látogatások a CEU-tüntetőknél (Index
)

AI WEI WEI A MENEKÜLTEKÉRT

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyos N. László
2017.04.07.


A világhírű kínai ellenzéki művész, Ai Wei Wei a menekültek drámájáról gondolkodtatja el az embereket a Prágában kiállított Law of The Journey című installációjával.

A Trade Fair Palace nagytermében felállított mű egy hatalmas, 70 méteres medencéből és 250 felfújható figurából áll, amelynek mottója: „Nem menekült-, hanem emberi válság van és ennek a válságnak a kezelési módjával elvesztettük a legalapvetőbb értékeinket” – idézi a művészt az ABC.

A medencében gumiból készült emberi figurák láthatók, akik azoknak a bizonytalan sorsát ábrázolják, akik a háború és az éhezés elől menekülnek. Egyes figurákon mentőöv van, mások csak derékon felül láthatók, vagy csak a fejük látszik, mutatva tehetetlenségüket az őket elnyelő tengerrel szemben.

Ai Wei Wei felelősségérzete hívja fel a Nyugatot, arra, hogy „gondolja át, mit jelentenek az emberi jogok, az emberi méltóság és meddig élhet az az ország, amely nem vesz tudomást a többiről. A menekültek problémája globális probléma, több rétegű politikai probléma, amely nem szűnik meg. A helyzet rosszabbodik.”...

AZ OTTHONTEREMTÉS MŰVÉSZETE: NEVES ÍRÓK MŰVEIT ÁRVEREZIK EL, HOGY HAJLÉKTALAN EMBEREKET SEGÍTSENEK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.04.07.„Van ez a lakás vagy nincs?” – Nádasdy Ádám verse talán még sosem volt aktuálisabb. Nem véletlen, hogy árverésre bocsájtja. Ma, amikor a lakhatási szegénység egyre többeket érint Magyarországon. Ma, amikor a kilakoltatások száma meredeken emelkedik. Ma, amikor az, hogy valakinek biztos otthona legyen, egyre bizonytalanabbá válik. Ez a lakás még nincs, de lehet. Méghozzá ennek a versnek, és még számos más felajánlásnak köszönhetően.

A Könyvhajlék nagyszerű, és egyben létfontosságú kezdeményezés is. Hiánypótló a tekintetben, hogy nem csak rávilágít arra, hogy ma Magyarországon mindannyiunknak van felelőssége abban, hogy mi történik embertársainkkal, de egyben utat is mutat, hogyan segíthetünk rajtuk.

Miről is van szó?


A Szépírók Társasága 20. születésnapját valami fontos és értékes kezdeményezéssel szerette volna megünnepelni, ezért kereste meg az Utcáról Lakásba Egyesületet az ötlettel, hogy szépírói örömmel ajánlják fel életművük néhány személyes darabját, a bejövő összegből pedig támogatják az egyesület Mobilház-programját...

AKARSZ OROSZ LENNI?

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2017.04.08.


Ma még a Nyugathoz tartozunk. De Európa türelme elfogyott. Ha nem védjük meg Országunkat Orbántól, rövidesen visszakerülünk az orosz medve mancsaiba.

Ma még Magad dönthetsz arról, Kedves Olvasóm, hogy milyen országban akarsz élni. Fontos-e Neked a szabadság, az emberség, a jogegyenlőség. Ezek tőlünk Nyugatra találhatók. Vagy visszatérsz-e Kádár legvidámabb barakkjához, ahol ha befogod a pofád, kapsz bele parizeres zsömlét. Ezt annak idején a Szovjetunió képviselte, tankokkal kényszerítve ránk akaratát. Új hidegháború kezdődött, úgy tűnik Trump is ráébredt: Putyin Oroszországa vissza akarja szerezni csatlósországait. Az USA demokráciát exportál - jól, rosszul, de aki dolgozik, az hibázik is -, az Orosz meg diktatúrát.
Magyarország mindig élenjárt abban, hogy a farok rossz oldalára kerüljön. A szabadversenyes piacgazdaság ereje sokkal nagyobb, mint az állami tervszabályozáson alapuló diktatúráké. Ez pedig a katonai erőre is pont ilyen arányban átfordítódik. Nem kérdés, hogy az új hidegháborút melyik oldal fogja megnyerni. És Orbán tevékenysége immár nem a CEU-ról szól, hanem arról, hogy már megint a veszteshez fogunk csatlakozni. Ahhoz a kialakítás alatt álló Oroszunióhoz, amelyikben az ellenzéket betiltják, feloszlatják, bebörtönzik, meggyilkolják. Ha nem üzenjük meg villámgyorsan a világnak, hogy a Magyarok nem azonosak Orbánnal, akkor a Nyugat elengedi a kezünket...

A LIBERÁLIS NEW YORK TIMES ÉS A KONZERVATÍV BRIT TIMES UGYANÚGY VÉLEKEDIK A CEU BEZÁRÁSÁRÓL, CSAK A BÉCSI MAGYAR NAGYKÖVET NEM

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.04.08. 


New York Times

Magyarország a szabadság ellen indított támadást, miután elhallgattatta a szabad sajtót, bezáratott több civil szervezetet, majd elnyomó tekintetét most az egyetemi autonómiára vetette – mutat rá a vezércikk, amely kiemeli, hogy a CEU több kategóriában is az 50 legjobb közé tartozik a világban. A lépés újabb pofon az egyre inkább tekintélyelvű Orbán részéről az uniónak és az általa szavatolt polgárjogoknak. Egyben gusztustalan támadás Soros György ellen, aki napjainkban a villámhárító szerepét tölti a térség populistái számára. Utóbbiak fokozatosan fel akarják számolni országukban a demokráciát. Lehet, hogy Orbán azt hiszi, meg tudja nyerni a választásokat, ha antiszemita és idegengyűlölő félelmeket terjeszt, de látványosan nagy öngól, ha valaki megsemmisíti Magyarország egyik legfontosabb oktatási intézményét. Most az EU-ra hárul, hogy megmentse a maradék hitelességét az emberek jogainak ügyében és határozott intézkedéseket tegyen az alapvető értékek megőrzésére. A szervezet idáig langymeleg szóbeli tiltakozásokat produkált, mindahányszor Orbán nekiment az alapvető szabadságjogoknak. Áder Jánosnak a kutatás demokráciája és szabadsága érdekében nem szabadna aláírnia a veszélyesen önpusztító jogszabályt.

Times

A konzervatív újság vezércikke szerint Orbán Viktor a saját gyengeségét leplezi le, amikor becsukatja az egyik legjobb egyetemet. Az egykori radikális diákvezér 3 évtized elteltével antiszemita hadicseleket mutat be, hogy szétverje bírálóit. Nem válik a dicsőségére. Legújabb trükkje, hogy gyorsított eljárásban nyomta keresztül a játékszabályok megszigorítását a külföldi egyetemek részére. Fő célpont a CEU, amelyet Orbán párthívei melegágynak tartanak az ultranacionalista kormányprogram ellenfelei számára. Az összehordott retorika részben megdöbbentően hasonlít arra, amit Putyin ideológusai szoktak használni. Lehet, hogy az egyetem kénytelen lesz lehúzni a rolót az új szabályok miatt. A húzás megértéséhez látni kell, hogy Lengyelországban és Romániában feltámadt a nacionalista politika. Orbán olyan intézményeket akar, amelyek az általa magyarnak tartott értékeket vallják ugyanakkor gyanakodva tekintenek a globálisra, ha valaki kérdéseket tesz fel, ha liberális. Egy egyetem azonban nem egyszerűen a társadalom tükre, hanem a kutatás, az igazság szabad keresésének helye. Ez az 1989-es Orbánnak tetszene, ma viszont fenyegetésnek tartja a hatalom sáncaiból. Úgy tűnik, hajlandó volna megkockáztatni, hogy kalodába zárják a magyar értelmet. A külföldi tudósoknak segíteniük kell, hogy Orbánt rávegyék az irányváltásra...

EGY ÉV SZÜKSÉGÁLLAPOT: ELJÖN AZ ORBÁN-SIMICSKA-ATOMHÁBORÚ KORA?

HVG ONLINE
Szerző: Gergely Márton
2017.04.07.Épp egy év múlva választunk. A várakozások szerint Áder János köztársasági elnök a lehető legkorábbi időpontra írja majd ki a választásokat, és az április 8-a. Mi vár ránk az előttünk álló 365 napban? Lengyel László legyen a lábán, aki tippelni mer. Mi azért felöltöttük a szürke kardigánt, és számba vettük a lehetőségeket.

Orbán–Simicska-küzdelem az utolsó vérig

Az ikertornyok három éve vesztek össze, és a háborújuk végigkíséri ezt az országgyűlési ciklust. Ahogy Török Gábor elemző a 24-nek nyilatkozta: Simicska Lajos nagy stratéga hírében áll, és ha ez így van, akkor erősebb fegyvere is lesz Orbán Viktor ellen, mint hogy gecinek nevezze a kormányfőt. A politológus kegyetlen küzdelmet vár, és ha Simicska jól adagolja lövéseit, Orbánt akkor találja el érzékeny helyen, amikor már nincs idő gyógyulni.

A kérdés szerintünk sem az, hogy lesz-e háború, hanem csak annak intenzitása, az áldozatok száma, illetve az áldozatok személyazonossága. Simicska Lajos a hvg.hu-nak azt nyilatkozta, minden szimpátiája a Jobbiké, és az ország érdeke, hogy Vonáék nyerjenek 2018-ban. A párt a nyilatkozattal párhuzamosan Simicska Lajos cégének reklámfelületein kezdett plakátháborúba. Az üzenetük: Orbánék lopnak. Kérdés, Simicska képes-e az állítást tényekkel alátámasztani (bizonyítékai csak neki lehetnek, a Jobbiknak nem). A Fidesz azzal támad vissza, hogy Simicska bábja lett Vona és csapata. A kérdés csak az, ha új csicskát talált az oligarcha, akkor 2014-ig Orbán Viktor is csicskaként szolgálta Simicskát? Ezt meg is kérdeztük személyesen a kormányfőtől (a választ nem olyan nehéz kitalálni). A háború kimenetelét annál lehetetlenebb megtippelni, hiszen csak az számít, hogy a másfél évtizede a Fideszhez hű másfél-kétmillió ember számot tevő részét sikerül-e eltántorítani (mint katolikus hívőket a pápa követésétől)....