2021. december 31., péntek

RÁADÁS: POTTYONDY EDINA VIDEÓI

YOUTUBE
Szerző: POTTYONDY EDINA
2021.


RÁADÁS: KIJELÖLT TÚLÉLŐ (DESIGNATED SURVIVOR) - FILMSOROZAT

NETFLIX
Szerző: DAVID GUGGENHEIM
2016.Ebben az izgalmas politikai thrillerben Amerika sorsa egy alacsony beosztású hivatalnokon múlik, miután egy Washington elleni támadás megtizedelte a kormányt.

Szereplők: Kiefer Sutherland,Maggie Q,Kal Penn

RÁADÁS: BUDAPESTI FESZTIVÁLZENEKAR - TITOKKONCERT (2021.12.26.)

BUDAPESTI KONGRESSZUSI KÖZPONT
Előadó: BUDAPESTI FESZTIVÁLZENEKAR
Karmester: FISCHER IVÁN
2021.12.26.Program:

Anton Bruckner: Symphony No. 7 in E Major – I. Allegro moderato Sergei Rachmaninoff: Symphony No. 2 in E minor – II. Allegro molto Gustav Mahler: Symphony No. 6 in A minor – III. Andante moderato Sergei Prokofjev: Symphony No. 1 in D Major – IV. Molto vivace Philip Glass: Façades Leroy Anderson: Blue tango Johannes Brahms: Hungarian dance Nr. 21 Szergei Rachmaninov: Vocalise Johann Strauss: Bauern polka


RÁADÁS: A HOLLAND MOTOROSLÁNY 6. ÉVADA - IRÁNY ALASZKA

YOUTUBE
Szerző: ITCHY BOOTS
2021.Motorvásárlás Hollandiában. Indulás Dél-Amerikába... Ecuadori kalandok...
Irány Alaszka...De meddig tud majd vajon tovább menni?

EZT KELL TENNI, HOGY JÓ LEGYEN AZ ÚJ ÉV! - BŐSÉGES HIEDELMEK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.12.31.


Számos babona kapcsolódik ahhoz, mit kell tenni annak érdekében, hogy bőséget hozzon az új esztendő. Összeszedtünk belőlük egy csokorra valót.


Egy kis pezsgőt önteni a földre azt jelentheti, hogy egész évben „dőlni fog a lé”, vagyis az új évben jó anyagiakra számíthatnak. Újév napján az üres zsebek, szekrények vagy polcok a következő évre szegénységet vetítenek előre. Ezért a kamrát, zsebeket meg kell tölteni, a pénztárcákat tele kell rakni pénzzel, hogy az év során ez legyen a jellemző.

Egész évben lesz pénze annak, aki szilveszter éjfélkor a kezébe vesz egy pénzdarabot, letérdel és imádkozik, illetve aki az újév napján kapott pénzt nem költi el. Rengeteg dologra kell még a babonásoknak figyelniük ilyenkor. Nem száradhat ruha, sőt edény sem. Rossz ómen, ha boldog újévet először asszony vagy lány kíván, de az sem jó, ha elsőként ők érkeznek vendégként.

A hiedelem szerint szilveszter éjszakán különösen sok szellem van az emberek körül, ezért, hogy elriasszák őket, az emberek álarcot húznak, ostort pattogtatnak, petárdát robbantgatnak, kolompolnak. Már az ókori Rómában óriási zajjal próbálták elűzni a gonoszt. Az évkezdés egyébként akkor még március 1-jére esett. A Gergely naptár 1582-ben nyilvánította az év kezdetének január 1-jét.

Újév napján semmi (még a szemét sem) hagyhatja el a házat, a portörlő rongyot sem szabad kirázni. Ollót kézbe venni a szerencse elvágását jelentheti. A hiedelem szerint eleve célszerű odafigyelni, mit csinál valaki az újév első napján, mert az az egész évére hatással lesz...

EGY PSZICHIÁTER FŐORVOS 300 EZER FORINTÉRT INTÉZTE EL, HOGY AZ ELÍTÉLTEKNEK NE KELLJEN BÖRTÖNBE VONULNIUK

TELEX
Szerző: PÁL TAMÁS
2021.12.31.


Az idén ellenőrzött egészségügyi dolgozók nagyjából fele utasította vissza a hálapénzt – írja a Népszava.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) március óta megbízhatósági vizsgálattal teszteli az egészségügyet. A mesterségesen generált élethelyzetben egy speciálisan képzett rendőr játssza el a beteg vagy a hozzátartozó szerepét, aki megkísérli megvesztegetni a vizsgált személyt. Azt nézik, hogy az illető elfogadja-e a kenőpénzt, vagyis visszaél-e hivatali vagy a munkaköréből fakadó helyzetével.

Rejtett eszközökkel kép és hangfelvétel készül, ami később bizonyítékként is szolgálhat. Az idén végzett megbízhatósági vizsgálatok során körülbelül ugyanannyian utasították vissza a korrupciós összegeket, mint ahányan elfogadták.

„Az elmúlt egy évben 42 olyan eset volt, amikor vagy feljelentéssel éltünk, vagy nyomozást kezdeményeztünk egészségügyi dolgozókkal szemben különböző korrupciós és más bűncselekmények miatt. Sokféle orvosi területen végeztünk bűnfelderítő tevékenységet: a reumatológiától elkezdve a nőgyógyászaton át a sportorvosi és pszichiátria vizsgálatokig” – mondta Váradi Piroska rendőrezredes, az NVSZ Korrupciómegelőzési Főosztályának vezetője a Népszavának.

Példaként egy pszichiáter főorvos esetét hozta föl, aki elítélteknek segített abban, hogy elodázzák a büntetésük letöltését. „Igazolásokat adott elítélt embereknek azért, hogy ne kelljen bevonulniuk a büntetés végrehajtáshoz, 300 ezer forint volt ez az összeg. Amellett, hogy elfogadta a felkínált pénzt, még jó tanácsokkal is ellátta a tárgyalótisztet: hogyan és milyen formában kell majd befeküdnie, milyen igazolást állít ki a számára. Róla volt olyan információ, hogy mindezt nem először tette” – mondta Váradi...


BÁRMIT MEG MERNEK TENNI

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: VÁRHEGYI ÉVA
2021.12.22.


„Nekünk – mondta a festő – akkora a fantáziánk, hogy azt képzeljük, ezek ezt se mernek, meg azt se mernek. Hát nézz csak körül. Van, ami millió ember szerint képtelenség, ők mégis megteszik, meg merik tenni. És épp ebben van az erejük: hogy semmivel se törődnek” 
(Siegfried Lenz: Németóra). Az Orbán-rendszer lassan 12 éves regnálása után, 2021 végén mi már nem vagyunk olyan naivak, mint ahogyan Lenz festője a német népet jellemezte Hitler hasonló hosszúságú uralmát követően, 1944-ben. Mi már nem gondoljuk, hogy lenne bármi is, amit szeretnének, de nem mernek megtenni.

A „centrális politikai erőtér” meghódítását követően, 2010-ben Orbán Viktor nagy ambíciókkal vágott neki az ország működését meghatározó jogi és intézményi keretek átformálásának. Felbátorodva azon, hogy mindezt különösebb ellenállás nélkül teheti, egyre teljesebb uralomra tört. Az országgyűlésben elért kétharmados többséget felhasználva, kreatív élcsapatával újraírták a politikai és gazdasági játékszabályokat. Hatástalanították a kormányt és a parlamentet ellenőrző intézményeket, felszámolták a társadalmi érdekegyeztetést, megszüntették a kormányülések jegyzőkönyvezését, megnyirbálták a sztrájkjogot, korlátozták a sajtó szabadságát. Szűkre szabták a helyi önkormányzatok hatáskörét, központosították a közoktatást, felszámolták a felsőoktatás autonómiáját, megfélemlítették a teljhatalmukat veszélyeztető civil szervezeteket, megszüntették a nekik nem tetsző egyházak támogatását. Alaposan átrendezték a tulajdonviszonyokat, aminek során jogi trükköktől, büntető sarcoktól és fenyegetésektől sem riadtak vissza.

A politikai és gazdasági élet kialakult rendjét nagymértékben átalakító „hadműveleteiket” háborús retorika kísérte. Már a választási győzelmük is „fülkeforradalom” volt, „akciótervnek” nevezték az első gazdaságpolitikai programjukat, a szembeszállást az ország szövetségeseivel és a pénzügyi védőhálót jelentő nemzetközi szervezetekkel pedig a „szabadságharc” kifejezéssel próbálták igazolni. Maguk teremtettek maguknak ellenségeket, hogy aztán harcolhassanak velük. Hol a „migránsokkal”, hol a Soros György nevével vagy az „idegen ügynök” (Putyintól átvett) bélyegével diszkreditált civil szervezetekkel és kritikus sajtóorgánumokkal, hol „Brüsszellel”, hol a rezsiköltségekkel szemben vívott csatát a kormány, illetve személy szerint a legfőbb hadúr, a kormányfő. A harci retorika egyúttal a mozgástér növelését is szolgálta, elvégre háborús helyzetben sok minden megengedhető, ami békeidőben nem: lehet különleges szabályokat hozni, lehet büntetni, tiltani és rekvirálni, lehet a kisebbségi jogokat semmibe venni, az emberi méltóságot negligálni. Kezdetben a 2008-as pénzügyi válság utóhatásainak kezelése szolgált ürügyül a rendkívüli intézkedésekhez, a tulajdonátrendezésektől kezdve a különféle sarcokon keresztül a nemzetgazdasági érdekre hivatkozó kivételek elburjánzásáig. 2020 tavasza óta pedig a járvány okozta veszélyhelyzetre hivatkozva tartanak fenn a hadiállapotra emlékeztető diktatórikus rendszert, amelynek módszerei az egészségügy jó részének a szakmai irányítás alól történő kivonásától kezdve az ellenzéki önkormányzatok kivéreztetésén keresztül a rendeleti kormányzás kiteljesedéséig terjednek.

Az egyes lépéseket többnyire rajtaütésszerűen tették meg. A támadás sikerének kulcsa volt a meghökkentés eszköze, a Monty Python féle Senki sem számít a spanyol inkvizícióra! effektus alkalmazása. Olyan merészen kell fellépni, hogy a döbbenet miatt nyert idő lehetőséget nyújtson a visszafordíthatatlan építkezésre. Minél gyorsabban sorjáznak a szokatlan lépések, és minél több ilyenre kerül sor, annál eredményesebb lehet ez a politika. A módszer ez idáig jól bevált a nemzetközi politikai erőtérben és különösen az Európai Unió intézményeiben, ahol a folyamatok lassúsága és az egyeztetések nehézségei miatt évekig lehet „szalonképtelen” dolgokat művelni. Ahol a korábban elképzelhetetlennek tartott, az unió alapelveit sértő magatartásokra csak nemrégiben dolgoztak ki olyan, hatásosnak remélt szankciót, mint a jogállamisági mechanizmus, amely az Orbán-rezsimet jellemző, rendszerszintű korrupcióhoz is pénzügyi következményt rendel...

ITT OLVASHATÓ 

VÁRHEGYI ÉVA TOVÁBBI CIKKEI AZ ÉS-BEN

AZ ÉS 2021/51-52. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

GYŐZTESEK SZILVESZTERE: A FRADI ELSŐ NAGY TURNÉJA EGYESÍTETTE „A FOLYVÁST CIVAKODÓ MAGYARSÁGOT”

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2021.12.31.


Pontosan 110 évvel ezelőtt tényleg különös volt a szilveszter, és még az újév is. Százak és ezrek álldogáltak az utcán, nagy lapok szerkesztőségei előtt egy-egy táviratra várva, majd amikor a várt hír megérkezett, kitört a spontán népünnepély, tömeg énekelt az utcán, leállt a körút. 1911-12 fordulóján történetének első nagy nyugati turnéját járta a Fradi labdarúgó-csapata, és a németországi és angliai győzelmes meccsek valóságos lavinát indítottak, összmagyar érzést és világháborús előérzetet is felszínre hozva. Az ős-FTC híres balszélsője, a magyar válogatott első gólszerzője dr. Borbás Gáspár. Nem mellesleg kollégánk dédapja. Borbás Barna az ő életéről szóló, jövőre megjelenő könyvhöz írta meg a 110 évvel ezelőtti Fradi-turné krónikáját. Íme.

PARTI NAGY LAJOS: SZERETNÉM MEGÉRNI, HOGY MAGYARORSZÁG ERŐS, STABIL DEMOKRÁCIA LESZ EGY ERŐS EURÓPAI UNIÓBAN

RTL.HU
Szerző: MÓNUS MÁRTON
2021.12.30.


Le kell győzni a covidot és Orbán fékevesztett rendszerét, de tartok tőle, hogy egyik sem lesz egyszerű – mondja a Kossuth díjas író, költő.


Mi volt 2021 legjobb és legrosszabb hozadéka az ön számára?


A legrosszabb alighanem a covid, ahogy posztcovidba, s újból covidba váltott. A hétköznapi belátás, hogy ez „a háború után is” tartósan itt marad velünk, a szörnyű hozadékaival is, a tanulságaival is, a közös sérülékenység tudatával, hogy – Balázs Béla száz éves soraival a Kékszakállú herceg vára szövegkönyvéből – „az világ kint haddal tele, de nem abba halunk bele, Urak, Asszonyságok”. S tulajdonképpen a legjobb hozadék is a coviddal kapcsolatos: nem lett senki súlyos beteg a környezetemben, továbbá lett vakcina, s a három oltás ad annyi biztonságot, hogy az ember, legalábbis e tájon, éljen és élni hagyjon. Legrosszabb hozadék még, hogy fél évre kiálltam a magam munkájából egy felkérés kedvéért, de ez a legjobb hozadék is, hisz tavasztól őszig megírtam egy kisregényt, „féltényprózát” Árnyékporocska címen, egy elfelejtett Kner-rokon, Kner Piroska elfelejtett szakácskönyvének kísérőkönyveként, lényegében arról, mit tudhatunk valakiről, akiről szinte semmit nem tudunk.

Mi az, amit leginkább vár, és amitől legjobban tart 2022-ben?

Egyrészt azt várom, hogy a covid betagolódik a rendszeres oltással fékentartható légúti betegségek közé, másrészt, hogy a magyar választásokon sikerül végre leváltani Orbán fékevesztett rendszerét. Amitől legjobban tartok, hogy ez mégsem lesz ilyen egyszerű...

MÁR SAJÁT BANKJA IS VAN AZ ORBÁN CSALÁDNAK

444.HU
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2021.12.30.


Hegedüs Éva elnök-vezérigazgató-főtulajdonos eddigi részesedésének megvásárlásával a BDPST Zrt a Gránit Bank többségi tulajdonosa lesz. Tiborcz István vállalkozása Hegedüs cégének, az EPM Tanácsadó Kft-nek veszi meg a döntő részét. Hegedüs - aki ezután is megmarad aktív elnök-vezérigazgatónak - az EPM-en keresztül birtokolta a bankrészvények 57 százalékát, de a szavazati aránya ennél is magasabb volt.

A NER-es államkapitalizmus jegyében Orbán családja olyan bank többségét szerzi meg így, amiben állami tulajdon is van, a Gránitban ugyanis a Széchenyi Alapok által kezelt Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőke Alapnak is van 5,9 százaléka.

Az ügyről kiadott közlemény szerint Tiborcz pénzügyi befektető lesz, hosszabb távra tervez és tőkeemelésre is készül. A NER-rel pont egyidős, a 2010-es alapításakor Demján Sándor milliárdos építési vállalkozóhoz kötött Gránit kicsiny, de jó bank, nagyobb ismert kockázatok nélkül, ami az utóbbi években egyre növekvő nyereséget ért el. a tavalyelőtti 1,1 és a tavalyi 1,6 milliárdos adózott eredmény után idén már 4 milliárd körüli adózott profitot várnak.

A vételára ennek megfelelően magas lehetett, bár erről egyelőre nem szivárgott ki semmi. Némi támpontot nyújthat, hogy amikor az állam 2017. végén eladott egy 36,5 százalékos, vagyis kisebbségi pakettet Hegedüs Évának, annak vételára akkor 4,5 milliárd forint volt. Ezt mechanikusan felszorozva 7 milliárd forintos érték jönne ki a most eladott 57 százalékos pakettre. De 2017 óta egyrészt jelentősen nőtt a bank jövedelmezősége, egy többségi irányítást biztosító részvénycsomag pedig mindig többet ér, mint egy kisebbségi, így könnyen elképzelhető, hogy a mostani vételár a tízmilliárdos kategóriában mozog.

A Gránit Bankkal egy ideje már szoros kapcsolatot ápolt a NER, az MNB az alapítványai pénzének egy részét itt tartotta betétként és a Telex témáról írt friss cikke szerint "az ügyfélkörben is volt némi neres sűrűsödés." A bankban az állam az elmúlt években kétszer is tőkét emelt, 2013 júniusában 2,6 milliárd forinttal, 2015 decemberében pedig 1,7 milliárd forinttal. Az Átlátszó 2018-as cikke szerint akkor már évek óta részben a Gránit Bank finanszírozta Tiborcz István BDPST-jének nagy ingatlanos projektjeit, az akkori összesítés szerint 3,5 milliárddal. Vagyis Tiborcz lényegében megvette a saját hitelezőjét.

A Gránit Bankot eladó Hegedüs Éva tagja a NER legerősebb asszonyait tömörítő egyesületnek, a Nők Magyarországért Klubnak, melynek elnöke Novák Katalin, és aminek olyan tagjai vannak, mint Máger Andrea tárca nélküli miniszter, Schmidt Mária Facebook-kommentelő, Szabó Tünde sportügyi államtitkár, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Szili Katalin kormánymegbízott vagy Illés Boglárka Fidelitas-elnök.

AZ ELMÚLT ÉVBEN BRÜSSZEL VÉGRE TÉNYLEG MEGELÉGELTE A KORRUPT MAGYAR VIRTUST

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: HORN GABRIELLA
2021.12.30.


Évek óta érkeznek figyelmeztetések Brüsszelből az Európai Unió alapértékeit megsértő, az uniós támogatásokat korrupt módon költő magyar rendszernek, de az igazán komoly következmények eddig elmaradtak. Az idei év végén viszont az ellentétes várakozások ellenére sem fogadta el Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi tervét (2511 milliárd forintnyi támogatásról) az Európai Bizottság. Ráadásul esélyes, hogy hamarosan más uniós támogatások kifizetését is akadályozhatják a magyar rendszerrel kapcsolatos brüsszeli kifogások miatt indult uniós eljárások. Ezekről több cikkünkben írtunk az elmúlt évben.


Az Európai Parlamentben sokan és régóta igyekeznek meggyőzni a Bizottságot, hogy ideje lenne a pénzcsapok megszorításával jelezni a magyar kormánynak, hogy az Orbán-féle magyar virtus rendszeresen szembemegy az Európai Unió alapértékeivel. A Bizottság azonban mostanáig ellenállni látszott ennek a nyomásnak, legfeljebb különböző jelentésekben és egy-egy esetre vonatkozó figyelmeztetések keretében jelezte a kifogásait. Ezek többek között a magyarországi jogállamisággal, a sajtószabadság helyzetével, az igazságszolgáltatással és a korrupcióval kapcsolatos problémákkal foglalkoztak...

A MOK HÁZIORVOS CSOPORTJÁNAK KÖZLEMÉNYE AZ ÚJ MINISZTERI UTASÍTÁST ILLETŐEN

MAGYAR ORVOSI KAMARA
Szerző: MOK Háziorvosi Csoport
2021.12.30.


A Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportja elkötelezett annak tekintetében, hogy a koronavírus pandémia elleni védekezés egyetlen valóban eredményes módja a vakcináció, azon belül is a lakosság minél nagyobb átoltottságának mielőbbi elérése.

Mindezen alapvetés alapján, valamint az ellátórendszer működőképességének javítását célzó levelünket követően megütközéssel kapta kézhez minden háziorvosi szolgáltató György István államtitkár úr felkérését, Müller Cecília tisztifőorvos asszony elrendelő határozatát és Kásler Miklós miniszter úr utasítását a héten.

Ezen megküldött levelekkel kapcsolatban a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportja az alábbiakra kívánja felhívni a figyelmet:

  1. A háziorvosok vakcinációval kapcsolatos elkötelezettségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a háziorvosi közösség munkája volt az alapja az oltási terv tavaszi sikerének, nem volt olyan páciensünk, akinek vakcinálásában ne vett volna részt személyesen, vagy az oltópontra történő eljuttatásával a háziorvosa. Nota bene a 3. emlékeztető oltások csaknem felét is a háziorvosoktól kapták meg a páciensek az ősz folyamán. Ugyanezen háziorvosok sok cégnél üzemorvosként is hozzájárultak a vakcináció sikeréhez.
  2. A praxisok döntő többségében az ősz során megtörtént a nehezen mozgó, vagy más okból a háziorvosi rendelőben történő vakcinációhoz ragaszkodó betegek ismétlő oltása. Ennek és az elmúlt hónap kormányzati oltási akcióinak köszönhetően, akinek oltásra lehet még szüksége, annak oltása a hétvégi oltási lehetőség nélkül is megoldható, ezért a háziorvosi rendszert feleslegesen terhelőnek tartjuk egy kötelezően előírt, munkaidőn kívüli, hétvégi oltási napot általánosan, minden praxisra vonatkozóan elrendelni. Miután előreláthatóan rendkívül kis számban jelentkeznek csak páciensek egy-egy praxis vonatkozásában, ezért az oltóanyag racionális felhasználása megoldhatatlan, bizonyosan nagy mennyiségű oltóanyagot kellene kidobni felhasználatlanul.
  3. Ne feledjük, amikor a háziorvosi rendszerre terhelünk feladatot, azt döntően idős korú, nyugdíjkorhatárhoz közeli, vagy azon túli, koruknál fogva is fokozottan veszélyeztetett orvosokra terheljük, akik többségében eddig is derekasan kivették a részüket a pandémiás védekezésből. A háziorvos kollégák nagy többsége a járvány miatti megnövekedett betegforgalom és a nagy számú otthon kezelt COVID beteg miatt hónapok óta erősen túlterhelt. Többségük nem tudott kellő regenerációt biztosító szabadságra menni. Ha mégis eljutottak, azt csak a praxis más kollégára terhelésével tehették meg, ez régi probléma a háziorvosi rendszerben, amiben lassan az utolsó erőtartalékok is kimerülnek. A kimerültség, kiégettség ilyen mértékénél egyáltalán nem kívánatos extra munkát elrendelni, mert ez a teljesítmény további csökkenéséhez, további pályaelhagyáshoz és megüresedő praxisokhoz  fog vezetni, annak minden negatív következményével a betegekre. 
  4. Tudjuk, sajnos nem titkolhatjuk, hogy vannak kollégák, akiknek a mindennapi gyakorlata hagy kívánnivalót maga után, esetükben a betegpanaszok is jogosak. Azonban abban is biztosak vagyunk, hogy ez a háziorvosi közösség elenyésző kisebbsége. Mégis azt véljük, hogy a híradások, közösségi média bejegyzések, panaszok okán, ezen probléma súlyánál jobban befolyásolhatja a kormányzati döntéseket. Az ezzel kapcsolatos általánosításokat, azoknak a teljes háziorvosi közösségre történő kiterjesztését azonban a tisztességgel dolgozó többség védelme érdekében visszautasítjuk! 
  5. Háziorvos kollégák már most is nagy számban segítik, segítették a kórházi oltópontokon a helyi kórházi vezetés kérésére az oltópontok működtetését. Nem ritka, hogy egy kolléga lát el akár 3 praxist is, miután jelenleg minden 10. háziorvosi körzet betöltetlen. Ezért is fordulhat elő, hogy sok olyan kolléga akad, akinek minden januári hétvégéje egyben ügyeleti szolgálattal is telik. Amennyiben általánosított feladatszabással kötelezzük teljesítésre ezen kollégákat, úgy az oltópontok működése és az ügyeleti, mi több a nappali ellátás kerül veszélybe.
  6. Továbbra is úgy ítéljük meg, hogy – miután az oltásokkal kapcsolatos tennivalók még hónapokig velünk lesznek – szükséges az oltásoknak (és akár a tesztelésnek is) az alapellátástól és szakellátástól függetlenített oltópontokon (és tesztpontokon) történő további működtetése. Ezzel a háziorvosok és a szakrendelők is vissza tudnának térni elmaradt szűrési gondozási feladataikhoz, melyek elmaradása szintén jogos lakossági panaszokat generál. Egyben a mentőszolgálat is jelentősen felszabadulhatna a tesztelési feladatok alól.
  7. Az omikron variáns a nyugat-európai tapasztalatok alapján akár már januárban is óriási betegbeáramlást okozhat, amely főleg az alapellátást fogja terhelni. Ebben a helyzetben hétvégi extra munkavégzést, nem fogadott hívások kötelező visszahívását elrendelni meglehetősen visszás. A háziorvosok többsége számos új kommunikációs csatornát nyitott a betegei megelégedésére. A praxisok többsége 100 feletti személyes, vagy telefonos ellátást végez minden nap. A munkánk nem fejeződik be a rendelés végeztével, álló nap csörög a telefonunk, ezt híváslistáink beküldésével igazoltuk több ízben már az operatív törzsnek. Ritkán kerül a háziorvosok tevékenysége a címlapokra, gyakran elfelejtődik, hogy a Covid pozitív betegek kisebb százaléka szorul végül kórházi kezelésre. Döntő többségüket otthonában kezeli háziorvosa napi konzultációk révén, amely rengeteg adminisztratív feladattal jár. Az omikron variáns árnyékában antigén tesztelést elrendelni a beteg tartózkodási helyén nem minősíthető másként, mint az ellátórendszer súlyos veszélyeztetése. Nem gondoljuk, hogy a döntéshozó célja az volt, hogy háziorvosok tömegesen fertőződjenek meg és essenek ki az ellátásból akkor, mikor soha nem látott mértékű betegszámra kell éppen készülnünk.

  

Fenti észrevételeink alapján az alábbi javaslatok megfontolását kérjük, bízva a döntéshozók bölcsességében:


 1. Történjen meg az oltási tevékenységnek a háziorvosi rendelőktől és szakrendelőktől történő függetlenítése a járásonként megszervezni javasolt oltó és tesztközpontok létrehozásával, hogy a háziorvosok és szakrendelők visszatérhessenek két éve elmaradt szűrési-gondozási tevékenységükhöz. Ezen járási oltó és tesztközpontok működésébe külön díjazás ellenében bizonyára a háziorvosok is vállalnának szolgálatot szabad kapacitásaik terhére, az alaptevékenységüket nem veszélyeztetve.
 2. Az elrendelt januári oltási tevékenység során az ésszerű vakcina és humánerőforrás gazdálkodás érdekében az elrendelt kötelezettség teljesíthető legyen a praxisközösségek, azonos telephelyen dolgozó háziorvosok, vagy bármilyen más az alapellátás szereplőinek önálló szerveződése révén a megyei kormányhivatalokkal történt egyeztetést követően. A feladat elrendelése így szakmailag is elfogadhatóbb és ésszerűbb, az elrendelés alapvető céljának sérülése nélkül.
 3. Történjen meg a 23/2021. utasítás felülvizsgálata az 1. § „nem fogadott hívásokat mihamarabbi visszahívással, vagy bármilyen érdemi visszajelzéssel kezelni” szövegrész tekintetében, miután az a praxisok döntő többségében technikailag nem biztosítható, továbbá a 2.§ a „beteg tartózkodási helyén, vagy közös megállapodás alapján bárhol máshol” szövegrészt illetően, miután az az omikron variáns árnyékában az ellátó személyzet indokolatlan és felesleges veszélyeztetésével jár
 4. Miután a háziorvosok minden tevékenysége (így az oltási arányaik, a tesztelési gyakorlatuk, az ellátási számaik) ismert a döntéshozó előtt, így a továbbiakban az általánosító, kötelező feladatrendelések helyett a célzott, a feladatellátásban elmaradó szolgálatok felhívását javasoljuk, akár hatósági bírság kiszabása mellett, melyhez mielőbbi minőségbiztosítási rendszer és szakfelügyelői hálózat bevezetésének kiépítése szükséges, az elvárható szakmai standardokat teljesítő többség védelme érdekében.

Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportja

ITT OLVASHATÓ

AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN ELSŐSORBAN A BETEGEK ÉRDEKÉT KELL FIGYELNI

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.12.31.


„Lépésről lépésre fogjuk tudni azokat a folyamatokat megállítani és visszafordítani, amelyek ahhoz a szomorú helyzethez vezettek, ami ma az egészségügyben zajlik” −- mondja Szelényi Zoltán, az orosházi Dr. László Elek Kórház traumatológus főorvosa. Az orvos-közgazdász, az MSZP egészségügyi tanácsadója szerint egy több évtizeden át „lerohasztott” rendszert nem lehet egyik pillanatról a másikra megjavítani, ahogy az utóbbi tíz évben végrehajtott nagyon káros beavatkozásokat sem lehet egyik pillanatról a másikra jóvátenni. Most el kell indítani a folyamatot. Ennek az első két lépése az egészségügyi minisztérium felállítása, és a szolgálati jogviszony visszavonása.


Az egyesült ellenzék szerdán mutatta be az egészségügyi programját. Ön szerint mi az, amiben alapjaiban különbözik a jelenlegi egészségügytől?

– Alapvető különbségek vannak a jelenlegi helyzet és az ellenzék egészségügyi programja között. A legfontosabb, hogy az ellenzék önálló egészségügyi minisztériumban gondolkozik. Bebizonyosodott ugyanis, hogy ebben a fajta „megaminisztériumban”, amiben − mint egy franciasalátában – minden bele van vágva, nincs megfelelően reprezentálva az egészségügy. Ennek véget kell vetni, és az egészségügynek valódi képviseletet kell a kormányban biztosítani! A másik nagyon komoly különbség az – és ebben minden ellenzéki szakértő egyetért −, hogy a szolgálati jogviszonyról szóló törvényt vissza kell vonni. Természetesen a bérrendezés eredménye megmaradna, sőt, jótékony hatását még ki is terjesztenénk: például a szakdolgozók bérét is megemelnénk. Azokat a kitételeket azonban, amelyek hátrányosan érintik az egészségügyi dolgozókat, mi eltöröljük. Ezek a következők: a kirendelhetőség, a szabadságok csökkentése, a másodállások korlátozása, vagy például az, hogy a rendőrségi dolgozókhoz hasonlóan, az egészségügyi dolgozók is megbízhatósági eljárás alá vonhatók, vagyis, titkosszolgálati eszközökkel megfigyelhetők. Úgy véljük, ezeket a hátrányos intézkedéseket meg kell szüntetni. Értelmetlenek, és káros hatásuk van az amúgy is óriási szakemberhiánnyal küzdő egészségügyre. Az egészségügyi dolgozók megbízhatósági eljárás alá vonhatóságával kapcsolatban egyébként személyesen alkotmánybírósági beadványt is írtam. ..

MEGNYÍLT AZ IDŐPONTFOGLALÓ A 12-17 ÉVESEK HARMADIK OLTÁSÁHOZ - JÁRVÁNYÜGYI ADATOK: 82-EN HALTAK MEG, 3361 ÚJ FERTŐZÖTTET TALÁLTAK

TELEX
Szerző: IVÁN-NAGY SZILVIA
2021.12.31.


- Új halálos áldozatok száma: 82 (az előző napi adatokhoz képest –13)

- Új fertőzöttek száma: 3361 (az előző napi adatokhoz képest +336)

- Mintavételek száma: 16 661 (az előző napi adatokhoz képest -977)

- Kórházban kezelt betegek száma: 3492 (az előző napi adatokhoz képest – 205)

- Lélegeztetőgépre szorulók száma: 334 (az előző napi adatokhoz képest – 8)

- Az első dózissal oltottak száma: 6 266 064 (az előző napi adatokhoz képest +3366)

- A második dózissal is beoltottak száma: 5 981 569 (az előző napi adatokhoz képest +2896)

- A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 176 553 (az előző napi adatokhoz képest +5859)

közölte az elmúlt 24 óra járványügyi adatait a koronavírusról tájékoztató hivatalos oldal. A járvány magyarországi halálos áldozatainak száma 39 186 fő, eddig 1 111 676-an gyógyultak meg hivatalosan.

Korábban elég nagy káosz övezte a 12-17 év közöttiek harmadik oltását, mert volt, aki oltópontra érkezve megkapta, míg más nem kapta meg azt – nekik jelenthet majd most segítséget az internetes időpontfoglalás, ugyanis az már a 12-17 évesek számára is elérhető a harmadik oltás esetén is – írják a kormányzati oldalon.

Továbbra is mindenkit az oltásra buzdítanak: a kiemelt kórházi oltópontokon az ünnepek alatt is van lehetőség akár első, akár megerősítő oltásra előzetes időpontfoglalással, írják. Aki szeretne, december 31. pénteken 8-16 óra között, illetve január 1-jén ugyanebben az időpontban oltathat.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>VAN ÉLET AZ ACTIVITYN TÚL – MIVEL JÁTSSZUNK SZILVESZTERKOR?

MAGYAR NARANCS
Szerző: FAZEKAS ZSUZSANNA
2021.12.30.


Kitalálós, asszociációs, beszélgetős, nyomozós vagy nagy nevetéseket ígérő játékok – javaslunk néhányat, amik nekünk beváltak partyjátékként.


Aki beszélgetősebb-csendesebb estét tervez az év végére, annak jó választás lehet egy játék, amivel fel lehet dobni a hangulatot, ami összekovácsolja a társaságot és amivel el lehet kerülni a kínos hallgatásokat. Társasjátékozni nem ciki, sőt, a társasjátékesteknek, - bároknak és tematikus blogoknak köszönhetően komoly közönségük van már itthon is.

Viszont évente annyi játék kerül a piacra, hogy nehéz lehet választani közülük. Most néhány olyat ajánlunk, amelyek nagyobb társaságban is játszhatók, és amik garantáltan feldobják az estét...

AZ ÉV EMBERÉVEL JÖN 2022 ELSŐ MAGYAR HANGJA

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2021.12.29.


A TARTALOMBÓL:

– Mit is csinál most az ellenzék? – Van máig élő DK–Jobbik-paktum? Lesz-e frakciójuk Márki-Zay Péteréknek? Összecsiszolódtak már? Vezető ellenzéki politikusoktól igyekeztünk betekintést nyerni a színfalak mögé

– A Magyar Hang olvasóinak szavazatai alapján az év embere 2021-ben: Gulyás Márton. Vele interjúztunk

– Orbán és a sajtószabadság: az idei (is) a lapunk elleni bojkott éve volt – Újabb év telt el a negyedik Orbán-kormány regnálásából úgy, hogy több száz, közérdekű ügyekben feltett kérdésünkre nem kaptunk választ

– Maradunk, ahol voltunk – a sor végén – Bod Péter Ákos, Csath Magdolna, Győrffy Dóra és Csaba László közgazdászok a 2021-es esztendő gazdaságpolitikájáról

 – „Nem vizsgálom a Borkai idején történteket” – Dézsi Csaba András polgármester tervezett győri újrázásáról, a „polipról” és arról, szerinte mit csinál zseniálisan Orbán Viktor. Interjú

– „A család nem egy exkluzív klub” – Interjú örökbefogadásról, gyereknevelésről és családról Tapasztó Orsival és Pál Marcival

– Búcsú nélkül – Az ombudsman vizsgálódik, a Péterfy-kórház és több állami szerv azonban hallgat arról, 2021-ben miként lehetséges, hogy, olykor még az emberi méltósághoz való legalapvetőbb jogokat sem sikerül biztosítani a betegek, haldoklók és hozzátartozóik számára

– „Hogy mit gyártanak, nem tudom, de sokat” – Gigantikus méreteket ölt a hazai akkumulátorgyártás

– Sokan csak a kerítésükig látnak – Egy gyáli családanya megmutatta, hogyan tehetünk lokálisan a környezetszennyezés megfékezéséért

– Sok gyömbér és még több spiritualitás – Az indonéz tradicionális gyógymódnak évezredes hagyományai vannak, de hogy állja ki a XXI. század próbáját, különösen egy világjárvány közepén?

– Merre fordul Európa? – A Magyar Hang összegyűjtötte azokat az európai országokat, ahol fontos megmérettetéseknek lehetünk tanúi 2022-ben

– Azt a keveset is elveszik? – Vagyonújraosztás: a szupergazdagok pénztárcája tovább hízott, miközben a magyarok 39 százalékának romlott az anyagi helyzete

– Korszakhatár – A német kancellár jó időben vonult vissza, erényei egyre kevésbé érvényesültek a viharos időkben

– A megcsalt emlékezet – Hogyan került a hírlapíró-kritikus a történelem forgószelébe? Miként fonódott össze a politika a családdal, a megélt háborús élmény a jelennel? Mátrai-Betegh Béla története a frontváltás pillanataiból

– Alig van olyan, amikor az ország szíve egyszerre dobban – Martos Levente Balázs, Ferenc pápa budapesti tolmácsa és Zsuffa Tünde író, az eucharisztikus kongresszus sajtófőnöke a pápalátogatás kulisszatitkairól. Páros interjú

– Rendetlenkedő kőzetlemezek – A Csomád a Kárpátok legfiatalabb vulkánja, hiszen kevesebb mint 30 ezer év telt el az utolsó kitörése óta

– Útjára indult az űrtávcső, amelyik az űrlények leheletét is képes észlelni – Hamarosan új időszámítás kezdődik a csillagászatban

– Polgári iskola a földmívesek között – Egy 1925–26-os iskolai értesítőről

– Valóság mindhalálig – Emlékezés a 75 éves korában, december 11-én elhunyt Gulyás János filmrendezőre

– Korommal a falra – Az Iparművészeti Múzeum Ráth György-villájában mutatták be nemrég Borzák Tibor Cigánylélek című, Sztojka Kalapos Zoltánról szóló kötetét

– Galaxis három négyzetméteren – Koncz István: Ártani nem Art

– Még több cirkuszt a népnek – A Formula–1 világa a korábbiaknál is jobban elüzletiesedett, amióta az amerikaiak irányítják a versenysorozatot

Publicisztika:
– Dévényi István: Leg… leg… leg…
– Gulyás Balázs: Napló gyermekeimnek 2021 karácsonyán – Maga itt a kultúrhörcsög?
– Reichert János: A rendszerszintű korrupció
– Szerető Szabolcs: Ki akar itt nyerni? – Álláspont
– Zalatnay István: Rendszerváltó társadalom
– Szabó Antal: A falu Bigéje
– Nagy Attila Tibor: Már csak három hónap – Ítélet Orbán felett
– P. Szathmáry István: A Bolondkirály és a Szuperempata – Irodalomország és lakói
– Gazda Albert: Fuccs
– Wekerle Szabolcs: Az év szava – Újbeszél
– Híd Jenő rajzol: Van fejlődés
– Puzsér Róbert: Lehet-e megélhetési ellenzékiekkel kormányt váltani?
– Marabu: Vegyes váltó

Kritika:
– Az üstökös előre megy (nem hátra) – Ne nézz fel! Netflix
– A pap és a démonok – Hellbound, Netflix

– Négy oldalas Bűvös Szakács melléklet

ITT OLVASHATÓ

QUBIT: 16 CIKK, AMIRE BÜSZKÉK VOLTUNK 2021-BEN

QUBIT
Szerző: qubit.hu
2021.12.30.


Íme a Qubit szerzőinek személyes idei kedvencei: riport a nagykunsági rizsföldeken fészkelő dinoszauruszokról és a virtuális valóságban végzett traktorszerelésről; óda a VHS-hez és a magyar elit kedvenc luxusórájához; mérnöki munkák mesterséges korallokkal és lucaszékkel; a női amerikai álom és a Waldorf napos és árnyékos oldala.

Mint minden rendes szerkesztőségben, a Qubitnél is kétfajta cikket ismerünk: amit szerettünk írni, és amit nagyon szerettünk írni. Vagy legalább tételezzük ezt most fel, az ünnepi hangulat kedvéért. A Qubit 8+1 szerzője az idei év végén is visszatekintett az évre, és kiemelt egy-két cikket a sajátjai közül, amelyek valamiért fontosak voltak neki 2021-ből...

ITTHON MÁR BEVÁLT MEGOLDÁS REJTHETI EL, HA NER-ES BEFEKTETŐ SZERZI MEG A EURONEWS-T

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2021.12.31.


A világsajtó figyelmét is sikerült magára felhívnia a Euronewsnak azzal, hogy 88 százalékos tulajdonrészét egy a magyar kormányközeli gazdasági körökhöz, azaz a NER-hez sok szálon kötődő portugál vagyonkezelő, az Alpac Capital kívánja megszerezni.

Konkrétumot még alig lehet tudni az üzletről, ami tovább tüzelhette a találgatásokat. A hírt a Le Figaro francia napilapban jelentették be, de arra hivatkozva, hogy ez még csak szándéknyilatkozat, az ügylet lezárultáig nem árulnak el további részleteket. A bejelentés azonban úgy tűnik, nem volt pontos, mert nem az alapkezelő, hanem egy általa kezelt alap veszi meg a tévécsatornát – ez pedig számos félreértésre adhatott okot. Az Alpac Capitalt több hazai és nemzetközi lap is kapcsolatba hozta a NER-rel, de a jelenlegi üzlet hátterét nem igazán tárták fel.

Az általunk feltárt nemzetközi cégadatok és információk alapján feltehetően nem lesz a magyar államnak, de még közvetlenül NER-vállalkozóknak sem egyelőre kimutatható részesedése a Euronews-ban. Elképzelhető viszont, hogy a magyar média megszállása kapcsán már használt módszerrel állhatunk szemben, amikor a NER érdekében lép fel egy a piacon önállóan is aktív szereplő.

Az ügylet kapcsán talán a legérdekesebb, hogy bár a a Politico és a Szabad Európa is lehetséges Orbán-befolyásról írt az európai eszmeiség közvetítésére létrejött tévénél, addig az Európai Bizottságot, a Euronews televízió fő finanszírozóját egyelőre láthatóan nem hatotta meg a kérdés. Maga a tévécsatorna sem győz mindenkit megnyugtatni, hogy nincs mitől tartani – hiába áll nagyon bizonytalan lábakon az érvelésük, és megnyugtató tényeket sem sorakoztatnak fel.

Az európai ügyekre érzékeny Politico és néhány, hasonlóan szűk olvasórétegnek szóló lapon kívül ugyanis a vezető lapok és portálok, illetve a hírügynökségek sem találták elég érdekesnek a hírt, hogy foglalkozzanak vele. Ha a NER van a felvásárlás mögött, ha nem, egy biztosan kiderült: megfelelő csomagolás esetén Európában nem lenne túl nagy visszhangja annak sem, ha Orbán Viktorhoz köthető vállalkozók vennék meg a páneurópai hírtelevíziót...

VÖLNER PÁLT AZ ELMÚLT HAT ÉVBEN KÉTSZER VILÁGÍTOTTÁK ÁT – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2021.12.30.


Ha kiderül, hogy Pintér hallgatott, akkor neki is vállalni kell a politikai következményeket


És Varga Juditnak is. Itt lehet nevetni, ha valaki bír…

Dagad a Pegasus-botrány – Lengyelországban

A varsói vezetés ugyanazt hangoztatja, mint anno az Orbán-kormány és elzárkózik az ellenzék által szorgalmazott parlamenti vizsgálattól.

Borkai Zsolt nem lett öngyilkos…


Több vonalon is terjed a pletyka, ami arról szól, hogy Borkai Zsolt, Győr volt polgármestere tegnap öngyilkosságot kísérelt meg és kórházban fekszik. Az érintett cáfol…

Kormánybiztossá nevezték ki Szentkirályi Alexandrát


Január 1-jétől a hazai kommunikációért felel. (Rogán?)

„Előre megy, nem hátra” – a kormány találta ki az új szlogent, csak épp nem a magyar

A szlogen a brit Munkáspárt 2005-ös pártprogramjában bukkant fel. nem képesek semmi eredetire, mindig valahonnan nyúlnak:

Szele Tamás: Kis év végi fejtörők

Elhasználódtak a műfüves pályák Felcsúton, 4 újat csinálnak TAO-pénzből

627,2 millió forintnyi támogatást kaphat a Felcsút. Ez a pénz személyi jellegű ráfordításokra, tárgyi eszközök beszerzésére és utánpótlás-nevelésre megy el.

Így nyúlták le a Balatont 2021-ben

Kempingből luxuslakópark, nádasból nyílt víz…

Egy év alatt közel duplájára (!) nőtt a szülők által kért évismétlések száma

Szél Bernadett olyan adatokat szerzett meg, amelyek szerinte világosan mutatják a 6 évesek kötelező beiskolázásának a kudarcát.

Soha nem látott sebességgel terjed a koronavírus Európában

Újabb rekordokat döntött a koronavírus omikron variánsa szerdán Európában, az újévi programok pedig csak tovább ronthatnak a helyzeten.

Magyarország folyamatosan ajándékozza el vakcinakészletét

A magyar kormány százezer koronavírus elleni vakcinát adományozott Örményországnak – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán szerdán.

A magyar légierő vitte haza az örmény katonákat, akiket Azerbajdzsán elengedett

“Az azeri fél nagylelkűségének és a Magyar Légierőnek köszönhetően öt ember ma hazatérhetett a családjához az emberiesség közös értékei jegyében”.

Oroszország betiltott egy, a sztálini elnyomást dokumentáló szervezetet

A szervezetet a jól ismert külföldiügynök-törvény alapján tiltották be, amelyet egyre gyakrabban alkalmaznak jogvédő csoportok, újságírók, ügyvédek, civil aktivisták és mások ellen.

SZABAD SZEMMEL: LEHET MÉG GONDJA ORBÁNNAK A CSEHEKKEL - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.12.31.


A V4-es együttműködés előreláthatólag továbbra is fennmarad, noha az Európai ügyek új cseh felelőse pár napja azt közölte, hogy annak értéke kétséges.


Deutsche Welle

Sok jel utal arra, hogy Európában árok választja el egymástól a Keletet és a Nyugatot. Nem véletlenül mondta azt Macron a nyáron, hogy Brüsszel számára egynémely keleti tagállam kapcsán nem Orbán Viktor jelenti a gondot, a probléma sokkal mélyebbre nyúlik. A kontinens két fele között alapvető a megosztottság. Ezt megtapasztalhatta a minap az új német kancellár is, akit Varsóban igen sajátos plakát fogadott, rajta Merkellel és más mai német vezetőkkel – Hitler és Göbbels társaságában.

Ám legutóbb a csehek bizonyították, hogy a populistákat le lehet váltani. Bulgáriában is sikerült megszabadulni Boriszovtól, igaz, csak a 3. nekifutásra. Stefan Lehne, a Carnegie Europe elemző intézettől úgy látja, hogy a viszály almáját a régióban Magyarország és Lengyelország jelenti, a többi országra nem annyira jellemző az éles szembenállás. És a gazdasági segélyalap kedvezően hathat a kelet-nyugati viszonyra.

Orbán az illiberális demokrácia mellett tette le a garast, ami nála folyamatos kulturkampffal párosul a földrész értékei ellen. Ugyanakkor főként a német kereszténydemokraták részéről stratégiai hibának bizonyult, hogy éveken át védték a politikust a Néppárton belül, miközben építette autokrata rendszerét. Magyarország immár „foglyul ejtett állam”, a kormányfő lerombolta a sajtószabadságát, a bíróságok önállóságát. A szakadatlan állami propaganda feladata, hogy átmossa az emberek agyát és kífelé igazolja a rezsimet. Az ország ugyanakkor igazodási pont lett a világ jobboldali demagógjai számára, Le Pen-től Pence-ig.

A lengyel vezetés láthatólag a magyar forgatókönyvből dolgozik, amit éles nacionalizmus körít. Az Alkotmánybíróság legutóbbi döntésével Varsó leválik Brüsszelről és felvetődik, nem a kilépésben gondolkodik-e. Stefan Lehne szerint azonban illúzió azt hinni, hogy az EU elrendelheti a demokráciát, azt csakis a választásokon lehet kivívni. És itt lát reményt mindkét országban, főként mivel potens ellenjelölt bukkant fel Márki-Zay személyében.

Emellett a szakértő azt is fontosnak tartja, hogy az unió hatékonyan vesse be eszközeit, elsősorban a pénzügyi szankciókat. De Orbán tavaszig nem hajlandó mozdulni, még ha nem kap egy fityinget sem a koronaalapból. Lehne ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a vita könnyen eldurvulhat és akkor Budapest és Varsó blokkolhat olyan döntéseket, mint klímaváltozás elleni harc. De ott még nem tartunk, a zsarolási potenciál azonban mindkét részről hatalmas.

Economist

A legtöbb európai politikus belátta, hogy a földrész sorsközösség, és hogy a súlyos gondokat nem képesek egymaguk orvosolni az országok. Lásd a klímaváltozást, vagy Kínát, illetve Oroszországot. De még ennél is fontosabb, hogy idáig könnyen egymás tyúkszemére léptek, hogy ez velük ne történhessen meg meg, de immár elfogadják, hogy minden mindennel összefügg, nem vonulhatnak nemzeti elefántcsonttoronyba.

Hogy változtattak a felfogásukon, annak egyik oka a pénz, nevezetesen a 750 milliárd eurós gazdasági újjáépítési alap, amihez közösen vettek fel hitelt. Természetes, hogy megnézik, hol, miként költik el. Ugyanakkor már nem félnek, hogy a Brexit nyomán szétesik az EU.

Ám az összefogás értelemszerűen gondokkal jár, bár nem kívánnak távozni az olyan, bajkeverő államok, mint Lengyelország. Varsó marad, csak éppen nem törődik a kifogásokkal. Megoldás lehet, hogy a szervezet kipréseli magából a kompromisszumot, ám immár nem lehet túllépni azon, ha valamely kormány tesz a közös normákra. Az utóbbi 10 évben a többiek udvariasan kerülték a magyar és a lengyel demokrácia visszaszorulásának témáját. Ma már viszont megszokott, hogy mondjuk, egy holland vezető lengyel kollégáit ostorozza.

A viták élesebbre váltanak, mert az értékek forognak kockán. A nyári csúcson többen jól letolták Orbánt a melegellenes törvényért. Mivel az EU egyre inkább emlékeztet egy normális államra, hamarosan a civilizáció és nem a nemzet jelenti az alapját. Jelenleg a világgal szemben határozza meg önmagát. Legtöbb vezetője berzenkedik a nacionalizmus ellen, ám jól el van az európaisággal, ami a helyébe lépett.

Politico

A portál Európa szempontjából igen reményteljesnek tartja a jövő évre nézve, hogy az új német kormány egyértelművé tette: az előző vezetéstől eltérően nem lesz olyan elnéző a nacionalista magyar és lengyel vezetéssel szemben, tehát amikor azok aláássák az igazságszolgáltatás függetlenségét, korlátozzák a sajtószabadságot és a civil jogokat és elutasítják az uniós jog elsőbbségét.

A határozottabb berlini és párizsi kiállás jobb helyzetbe hozza a Bizottságot, mármint hogy az kikényszerítse az Európai Bíróság döntéseinek végrehajtását. Ehhez az az eszköz számára, hogy visszatartja a gazdasági újjáépítési alapból előirányzott pénzeket. Orbán azonban aligha hátrál meg a választásokig, bár ekkora kihívással még nem nézett szembe, mint most, amikor egyesült vele szemben az ellenzék. Viszont még ha újjáválasztják is, várhatóan meggyengül a helyzete, így nagy valószínűséggel pragmatikus megoldást keres Brüsszellel szemben.

Die Presse

Egy cseh elemző szerint Orbán Viktor számára nem túlzottan jó hír az új prágai kormány megalakulása, annál is kevésbé, mert a politikus a kampány során Babis mellett korteskedett. Pavel Havlicsek, az Amo külpolitikai szakértője arra számít, hogy ez még visszahullik a magyar politikus fejére. Mint kifejtette, a V4-es együttműködés előreláthatólag továbbra is fennmarad, noha az Európai ügyek új cseh felelőse pár napja azt közölte, hogy annak értéke kétséges. Ám Visegrád folytatása benne van a koalíció programjában.

Mindazonáltal valószínű hogy korántsem lesz olyan szoros a viszony a négyek között, mint idáig, már csak azért sem, mert egyre nagyobb az eltérés a magyar és a cseh álláspont között pl. Oroszország és Kína megítélésében. Azon kívül a jogállami vitában Prága máris Brüsszel oldalára állt.

Time

Kétesélyesnek nevezi a hetilap a magyar választásokat: az ország vagy még közelebb kerül a tekintélyelvűséghez, vagy visszatáncol a szakadék széléről. Az utóbbi csaknem 12 évben Orbán teljesen felforgatta a politikai rendszert: illiberális demokráciát épített ki. Megnyirbálta a sajtószabadságot, lebontotta az igazságszolgáltatás függetlenségét, és egy sor korlátozó intézkedést vezetett be, ideértve olyan anyagok terjesztésének megtiltását, amelyeket a melegség népszerűsítésének lehet tekinteni.

A korábbi választásoktól eltérően azonban most egyesült ellenzék harcol vele szemben. Vezetője egy kisvárosi katolikus polgármester, akit sokan támogatnak a politikai sprektrum minden oldaláról, korrupcióellenes jobboldaliságának köszönhetően. Már megindult a küzdelem a határozatlan szavazókért. A kormányfő adókedvezményekkel és társadalmi juttatásokkal árasztotta el a lakosságot, míg ellenfele a „tiszták szövetségének” jelszavával mozgósít.

Die Welt

Adam Michnik szerint Kaczynski már nem sokáig dacolhat az unióval, mert nincs más választása. A Gazeta Wyborcza főszerkesztője azzal indokolja véleményét, hogy Oroszország súlyos fenyegetést jelent a térségben, ezért Varsó tovább már nem távolodhat el Európától. Igen kockázatos utat választott, de hosszabb távon nem sok jót ígér ez a politika. Orbán Viktor persze könnyen barátkozik Putyinnal, ám a két ország nem határos.

A 75 éves újságíró, aki ellenzékiként éveken át volt börtönben a szocializmus idején, hazugságnak nevezi, amit a kormány állít, hogy ti. a nemzeti érdeket védelmezi az EU-val folyó jogvitában. Úgy fogalmaz, hogy ezek az emberek nem hisznek az európai tervben, de még a demokráciában sem. Kaczynski számára a modell alighanem Oroszország, vagy ami még rosszabb: Kína. Gyűlöli a szabadságot, illetve azon azt érti, hogy ő bármit megtehet. Az orosz elnökhöz hasonlóan szalámitaktikával igyekszik szilárd tekintélyuralmi rendszert kialakítani.

A hatalom már így is perben és haragban van a társadalom felével, és ehhez jól jön neki a belarusz határon kialakult válság, amit persze megint csak Putyin gerjeszt. Merthogy célja a Nyugat gyengítése. A populisták és antidemokraták erre törekednek, példa rá Bolsonaro, Trump és Erdogan. Vagy az unión belül a német AfD. Valamennyi, egytől-egyik a PiS szellemi édestestvére. Teljesen egyértelmű, hogy miben mesterkednek, és nem érdekes, hogy jelenleg nem élveznek nagy támogatottságot az olyanok, mint Zemmour, Le Pen vagy Salvini. Az elején Hitler is jóformán a semmiről indult.

Hogy Kaczynskinak mi baja a németekkel, arra Michniknek az a válasza, hogy az ország erős embere paranoiás. Mély németellenes komplexusban szenved. De persze itt belép a képbe a múlt, mert jóformán nincs olyan lengyel család, amelynek egy vagy több tagját annak idején ne ölték volna meg a nácik. És ezt csak tetézi a lengyelek részéről tapasztalható kisebbségi érzés. Viszont mindaddig, amíg Kaczynski hatalmon van, a kétoldalú viszonyt ezek a tényezők határozzák meg. Teljesen mindegy, hogy ki kormányoz Berlinben.

Politico

A lengyel lehallgatási botrány egyik szenvedő alanya úgy ítéli meg, hogy az ország jelenlegi vezetése átkelt a Rubiconon, miután a gyanú arra utal, hogy törvénytelen megfigyelések folytak. Az ügyvéd, aki olyanokat képvisel, mint Tusk, az ellenzék vezére, vagy Sikorski volt külügyminiszter, a Civil Platform egy másik prominens politikusa, kijelentette, hogy a hatalom saját politikai céljaiból visszaél a terrorellenes törvényekkel, illetve jogkörrel.

Ily módon a lengyel demokrácia fordulóponthoz érkezett. Giertych, aki az első PiS-kabinetben még oktatási miniszterként dolgozott, kiemelte, hogy immár a jogászi függetlenség forog kockán, a jogállam kritikus időszakot él át. Merthogy az ország gyakorlatilag egypártrendszer lett, már nincs szó a hatalmi ágak szétválasztásáról. Közölte egyúttal, hogy beperelték Ziobro igazságügyi minisztert a Hágai Nemzetközi Büntető Bíróságon az emberi jogok megsértése miatt.

Reuters

A lengyel ügyészség nem hajlandó kivizsgálni azt az értesülést, hogy a kormány három neves ellenfelét is lehallgatták az izraeli kémszoftver segítségével. A szóvivő azt közölte, hogy az érintettek: egy ellenzéki szenátor, egy ügyvéd, valamint egy ügyész csupán a telefon gyártójától, az Apple-től kapott figyelmeztetést, de az sem volt egyértelmű. A jelentés emlékeztet arra, hogy a kanadai Citizen Lab, amelynek kulcsszerepe volt a világbotrány kirobbantásában, mindhárom érintett esetében kimutatta az okos telefonjukon a Pegasus használatának nyomait.

Az ügy egyik szenvedő alanya, aki egy szakmai szervezet tagjaként küzd az igazságszolgáltatás politikai befolyásolása ellen, közölte, hogy megfellebbezi a vádhatóság elutasító határozatát.

Reuters

Kelet-Európában már meghaladta az egymilliót a koronahalottak száma, pedig az omikron csak ezután fog végigsöpörni a térségen. A földrészen öt országban szedi áldozatait leginkább a járvány, közülük három a régióban található. Így halálesetek több mint fele a földrész keleti feléhez kötődik.

A lengyelek legutóbb 794 halottról adtak hírt, ami rekord. A Házi Orvosok Szövetségének szóvivője szerint a betegség azért visz el ennyi embert, mert az egészségügyi rendszer már nem tud megbirkózni a teherrel, hiányosak a fertőzéssel kapcsolatos ismeretek, ugyanakkor sokan nem hajlandóak magukat beoltatni. Ráadásul a 4. hullám hatására várhatóan drámai módon nő az emberveszteség.

A térségben az oltásokat tekintve – 64 %-kal – Magyarország és Csehország áll a legjobban.

Bloomberg

A horvát miniszterelnök bejelentette, hogy országa fellebbez az ENSZ Döntőbíróságának 5 éve született ítélete ellen, amely helybenhagyta, hogy a MOL-é legyen az irányítás joga a horvát energiacégben. Plenkovics ugyanakkor jelezte, hogy egyelőre felfüggesztik az egyeztetéseket a többségi magyar tulajdonossal a többségi rész visszavásárlásáról.

A közvetlen előzmény az, hogy a horvát legfelsőbb bíróság októberben megerősítette a verdiktet Hernádi Zsolt ellen, tehát hogy a magyar holding elnöke megvesztegette az akkori horvát kormányfőt, így jutott a MOL döntő pozícióba az INÁ-ban. Ugyanakkor Horvátország szeretné semmissé nyilváníttatni azt a megállapodást is, amelynek értelmében még 2009-ben vállalta, hogy visszaveszi a nemzeti szénhidrogén forgalmazó és kitermelő veszteséges gázüzletágát.