2017. február 9., csütörtök

BEZZEG A ROMÁN TÜNTETŐK!

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Mikecz Dániel
2017.02.09.“Hívjuk be a románokat!” - hangzott fel egy bekiabálás a Tanítanék mozgalom visszafogottabb érdeklődés mellett megtartott vasárnapi tüntetésén. Az ironikus megjegyzés arra vonatkozott, hogy Romániában már egy hete folynak az 1989-es forradalom óta nem látott méretű tüntetések. A tiltakozásokat az váltotta ki, hogy a szociáldemokrata-liberális kormány sürgősséggel fogadott el olyan jogszabályokat, amely a tüntetők szerint legalizálnák a korrupciót és felmentést adnának többek között az eljárás alá vont szociáldemokrata vezetőnek, Liviu Dragneának.

A hatályos törvények szerint Dragnea éppen azért nem lehetett miniszterelnök, mert két éves felfüggesztett büntetését tölti. Az elfogadott jogszabályok szerint a hivatali visszaélés csak bizonyos törvények megszegése és 200 ezer lejnél nagyobb kár okozása esetén lenne bűncselekmény. Széles körű amnesztiát is gyakorolt volna továbbá a román kormány a korrupció vádja miatt elítéltek körében, hogy enyhüljön a túlzsúfoltság a börtönökben (a román BTK módosításáról Barna Gergő ír részletesen).

A többszázezres romániai korrupcióellenes tüntetések hallatán természetes, hogy a magyar újságolvasó csalódottan konstatálja honfitársai passzivitását, hiszen “nálunk csak az olcsó netért mozdulnak meg az emberek.” Részben a magyar kultúrfölénybe vetett hit és a szomszédos politikai valóság közötti ellentmondás miatt aztán csak erősödik a közéleti defetizmus érzése. Bár léteznek különbségek a magyar és a román közállapotok, politikai kultúra között, azonban nem teljesen indokolt a hazai tüntetési, cselekvési potenciál lesajnálása.

Az utóbbi években Romániában is megváltoztak a tüntetési szokások, amennyiben gyakrabban kerül sor nagy tömegeket megmozgató demonstrációkra. Még a 2000-es években kezdődött meg a Kolozsvárhoz közeli Verespatakra tervezett aranybánya elleni, több éven át tartó kampány, majd 2013-ban országszerte, így Bukarestben is több ezren tüntettek a projekt ellen. Később a 2014-es elnökválasztás során tüntettek Románia és Európa más nagyvárosaiban Victor Ponta kormánya ellen, amiért a szavazatleadási eljárás megnehezítette a külföldön élő románok választójogának gyakorlását. Egy évvel később, 2015-ben a Colective néven ismert szórakozóhelyen tört ki egy 64 áldozatot követelő tűzvész. A tragédiában közrejátszott a hatóságok összejátszása az üzemeltetőkkel. Az ilyen korrupciós gyakorlat ellen kezdődtek tömegtüntetések Bukarestben, amelyek elvezettek végül Victor Ponta miniszterelnök lemondásához. Az említett tüntetések érdekessége, hogy évről-évre egyre többen vesznek részt az ilyen eseményeken, tehát indokolt az a meglátás, hogy a szomszédban elterjedőben van egy aktívabb állampolgári kultúra. Emellett azonban vannak még olyan tényezők, amelyek megmagyarázzák, hogy Romániában miért lehetséges korrupcióellenes tüntetés, míg nálunk jelenleg nem tapasztalható ilyen...

ROHADUNK A FORRADALOMBA

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.02.09.


Ez az ország a szabadságharcot választotta, nem a szabadságot.

Döcög a gép, /de nekünk így is jó, /Langyos a sör,de nekünk így is jó, /Jobb nem is jár, /ha nekünk így is jó
(Sztevanovity Dusán)

2010 ősze óta nem voltak ennyire elégedettek a magyar emberek az ország helyzetével és a kormánnyal. Minden második magyar jónak, vagy nagyon jónak értékeli az Orbán-kormány munkáját. Ez derül ki a Medián legújabb felméréséből. A Medián nem szokott a levegőbe beszélni, úgyhogy, miután megismertük e felmérés eredményét, már csak egyetlen jó tanáccsal szolgálhatunk azoknak a magyaroknak, akik nem osztják minden második honfitársunk optimizmusát: meneküljön, ki merre lát.

Azok maradjanak, akik így érzik jól magukat. Sőt, nemcsak jól, de jobban, mint 2010 óta bármikor. Azok, akik azt szeretik, ha állam bácsi megsimogatja a buksijukat, és csak akkor ad rá kokit, ha megérdemlik. Állam bácsi mindig tudja, hogy ki a jó, és ki az, aki nem.

Nem magától lett ilyen ez az ország. Tudjuk, kik tették ilyenné, és sajnos, azt is tudjuk, hogy kik azok, akik hagyták, hogy ilyen legyen.
Utóbbiak, tisztelet a kivételnek, mi magunk volnánk. Azok a honfitársaink, aki akkor sem szóltak, amikor még szólhattak volna. Akik, butaságból, félelemből, közönyből hallgattak, vagy, mert azt hitték, vannak fontosabb dolgok is az életben, mint a demokrácia.

Most már, minden jel szerint késő. Létrejött gyönyörű képességük, a rend, a velünk élő nemzeti szotyializmus.

Akkor kellett volna szólni, amikor még nem nyúltak le minden lóvét, de már látszott a szándék, hogy készülnek rá. Amikor még működött a nyilvánosság és szabad volt a sajtó, de már íródtak a törvények, hogy ne legyen az. Amikor még volt jogállam, mert még nem volt teli pártkatonákkal az alkotmánybíróság.

De, tisztelet a kevés kivételnek, a magyar emberek nem szóltak. Azt hitték, hogy jó lesz nekik így is. Pedig, lehetett tudni, hogy nem lesz mindenkinek jó, de mindig voltak, akik azért lapítottak, mert abban hittek, hogy nekik azért jó lesz.

Ám nem lett jó nekik sem, mert a kormány lassanként belerúgott mindenkibe. Egyenruhásokba és civilekbe, ápolókba és ápoltakba, gyógyítókba és betegekbe, pedagógusokba és diákokba. Fiatalokba, öregekbe, kismamákba, nagymamákba.

Kuss volt a magyar ugaron, amerre a szem ellát. Voltak, akik próbálkoztak, de a legtöbben arra játszottak, hogy ők talán megússzák.

Nem lehet megúszni. Robog az úthenger, és mindenkit maga alá gyűr, aki az útjában áll. Ha akarna, sem tudna leállni: Mészáros, Garancsi, Vajna Tímea férje, a Nemzet Veje és a kormányhoz közeli csókosok belepusztulnának, ha naponta nem kereshetnének milliókat.

Ez az ország a szabadságharcot választotta, nem a szabadságot. Rohadunk a forradalomba, az utolsó kapcsolja le a lámpát!

4-ES METRÓ: POLT PÉTER ÜGYÉSZSÉGE TUDOTT A KORRUPCIÓRÓL, MÉG SEM TETTEK SEMMIT ÉVEKIG

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.02.09.


A Siemens szerint évek óta tudomása volt a 4-es metróval kapcsolatos korrupciós sztorikról a magyar ügyészségnek, mégis most ásták elő az ügyet. Ha ez így volt, mire vártak?

A Siemens-szerződés volt a legnagyobb értékű a 4-es metró építésénél. A cég az áramellátást és vonatvezérlő rendszerek kiépítését nyerte el, 31,7 milliárd forintért. Ennél a szerződésnél visszakérné az EU a teljes támogatási összeget.

Nem csoda, hogy a Siemens mosakszik: olvasói levelet küldtek a Figyelőnek, amiben gyakorlatilag visszapattintják a labdát a Polt Péter-féle ügyészségnek.

Állítólag a cég már évekkel ezelőtt belső vizsgálatot folytatott a metróügy miatt külső szakértők bevonásával, ennek a végeredményét pedig eljuttatták a magyar ügyészségnek. Ezután ügyészségi vizsgálat és nyomozás is indult, de ezt 2013-ban megszüntették, azóta pedig nem keresték meg a vállalatot a metróval kapcsolatban.

A Siemens az egyik olyan cég, amely az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) múlt héten nyilvánosságra került jelentése szerint bennfentes információkat szerzett a projekttel kapcsolatban, és amelytől visszakérnék a 31,7 milliárd forintnyi uniós forrást.

A Siemensszel kötött szerződés volt az egyik abból a hatból, amelyekhez az OLAF szerint a 4-es metróval kapcsolatos szabálytalanságok 96 százaléka kötődik. Az Index hosszasan ír arról, hogy milyen szabálytalanságokat tártak fel a nyomozók, az OLAF és a német hatóságok a szerződéssel kapcsolatban.

Úgy folytak a milliárdok és a milliók jobbra-balra, hogy az ember csak kapkodja a fejét.

Látszik, hogy a Siemens tolla vastagon fogott annak érdekében, hogy ők vihessék el a pénzt és csinálhassák meg a munkát.

Ha mindehhez hozzávesszük a Dávid Ibolya-féle 70-30-as elméletet, amiről itt írtunk korábban, akkor egészen máshogy nézhetünk erre az egész metrós-korrupciós ügyre:
a háttérben a Fidesz és az MSZP-SZDSZ marakszik a koncon, miközben a nyilvánosságban egymást próbálják besározni.

Nem nehéz összerakni a képet: az ügyészségnek és a Fidesznek most jött kapóra végre egy olyan botrány az OLAF-jelentés elkészültével, amiben a saját korrupciós botrányaikról az ellenzékre nyomhatják, hogy korrupt.

Vannak azért ebben a sztoriban buktatók:

NÉPSZAVAZÁST AZ OLIMPIÁRÓL? CSAK A RENDŐRI SORFALON KERESZTÜL!

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.02.09.


Nagy lehet a hiszti a Fideszen belül az olimpiai népszavazási kezdeményezés ügyében, ha már szippantós autókat és rendőri sorfalakat is bevetnek az aláírásokat gyűjtők ellen. Ez a nyílt szabotálás akár kontraproduktív is lehet, hiszen egy friss felmérés szerint egyre nagyobb az elutasítottsága a sportesemény hazai rendezésének. A fejlemények azt mutatják, hogy minél több részletet is ismer meg a lakosság rendezés részleteiről, annál kevésbé vágyik az olimpiára, így a kormány elemi érdeke, hogy a népszavazást megakadályozza, hiszen így csírájában folytja el a kritikus hangokat.

A Závecz Research Kutatóintézet legújabb közvélemény-kutatása szerint a fővárosban nagy többségben utasítanák el 2024-et, ha sikeres lenne a népszavazási kezdeményezés, és lehetne voksolni a rendezésről. Most, hogy hajrájába érkezett a Momentum Mozgalom és az őket támogató pártok aláírásgyűjtése, és úgy tűnik, nagyon kiélezett lesz az idővel való versenyfutás vége, a kormány beveti az összes titkos és nem titkos fegyverét a kezdeményezés ellen.

A titkos módszerekről csak annyit, hogy a Momentumnak azért kell jóval több, mint 140 ezer szignóval előhozakodnia, mert vélhetően fideszes aktivisták jó szokásukhoz híven igyekeztek meghekkelni a gyűjtögetést. Elképzelhető, hogy több helyen is szignózták az íveket, esetleg hamis adatokat adtak meg, így keltve azt a látszatott, hogy már van elegendő támogató a kezdeményezés mögött. A nyílt beavatkozásra jó példa az a bűzbomba, amely egy szippantós autó képben riogatta az aláírást fontolgatókat és aktivistákat, vagy a Határ úton történt incidens, amikor a rendőrök élő fala akadályoztaa szignók gyűjtését. De erre még visszatérünk…

MIÉRT JÓ AZ, HA A KÜLFÖLDÖN ÉLŐ MAGYAROK IS BELESZÓLNAK MAGYARORSZÁG ÜGYEIBE?

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: András
2017.02.06.


Sokan sokféle okból mennek hosszabb-rövidebb időre külföldre. Az Európai Unió keleti régióiban a megélhetés a döntő ok: fiatalok (és nem fiatalok) ezrei vállalnak minden évben munkát az EU gazdagabb tagországaiban. Másokat a szerelem visz külföldre, megint mások a tudományos karrierjüket építik. Vannak, akik tanulni mennek, és vannak, akik kalandvágyból, más kultúrák megismerésének vágyától hajtva mennek el.

Kevés kivételtől eltekintve a legtöbb külföldön élő honfitársunk többé-kevésbé szoros kapcsolatot ápol az anyaországgal: ha más nem, a család mindenképp összekötő kapocs marad. Az évek során azonban az ember ráébred, hogy az élet nélküle is megy tovább: az emberek felnőnek vagy éppen megöregednek, a házakat felújítják (vagy lebontják), és nagyon gyakran úgy találod, hogy már nincs semmi közös benned és a régi barátokban, sőt, már az egyes utcák neveit is elfelejted a szülővárosodban/szülőfaludban. Ugyanez fordítva is igaz: az új környezet, az új nyelv alapjaiban változtatja meg az ember gondolkodásmódját (hacsak nem izolálja magát egy magyar közösségben), és egészen más perspektívából latja a dolgokat, mint régen.

Úgy vettem észre, hogy az emberek nagy többséget igencsak érdekli, mi folyik Magyarországon, még akkor is, ha már évtizedek óta nem jártak otthon - vagy éppenséggel máshova születtek. Vannak persze, akik teljesen belevetik magukat az új kultúrába és tudni sem akarnak a régi életükről, de - az én egyáltalán nem tudományos megfigyelésem szerint - ez nem jellemző.

A magyar belpolitika ugyanolyan heves vitákat tud kirobbantani a diaszpóra tagjai között, mint otthon; mindez az indulat azonban nehezen materializálódik szavazatok számában, mivel viszonylag kevesen vállalják a konzulátuson való szavazással járó fáradalmakat (és költségeket), ami igencsak nagy kár, hiszen nagyon nagy potenciál megy így veszendőbe...

A SZEGÉNYSÉG MEGÖLI A LELKET

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.02.09.


Kifelé tartunk a télből, bár még néhány hétig biztosan fagyoskodhatunk. Van, aki egész télen ezt teszi. A Habitat for Humanity magyar szervezete tanulmányt készített a lakhatási szegénységről. Ezek szerint Magyarországon közel 950 ezer ember nem tudja megfelelően fűteni a lakását. Ez azt jelenti, hogy ezeknek az embereknek van ugyan otthonuk (tehát nem hajléktalanok, az egy másik, külön kategória), de ez csak annyit jelent, hogy nem kell magukkal hurcolniuk a holmijukat, mert van körülöttük négy fal, van ajtó és van zár az ajtón.

De van hideg is, sok esetben sötét is. Nagyon sokan ezek közül az emberek közül a gazdasági válság idején csúsztak le hiteltartozás miatt. Sokan elveszítették az otthonukat és albérletben élnek. A legtöbben dolgoznak, de a jövedelmüket elviszi az albérlet, vagy éppen elég a megélhetésre, fűtésre, áramra már nem telik. Főleg, ha adósságot halmoztak fel és azt is törleszteni kell.

Nem kell olyan sok ahhoz, hogy egy biztonságban, viszonylagos jólétben élő ember, vagy család a szakadék szélén találja magát. A legtöbb háztartásnak nincs megtakarítása. Nem azért, mert felelőtlenül gazdálkodnak, hanem azért, mert a sokat dicsőített béremelések és rezsicsökkentés ellenére is nyomorultul alacsony az átlagbér, a megélhetés költségei viszont teljes mértékben igazodnak a nyugati országokban tapasztalhatóhoz. Angliában, Németországban, Spanyolországban sem drágábbak az élelmiszerek, a ruházkodás, a műszaki cikkek, mint nálunk. Sok esetben még olcsóbbak is. A minimálbér azonban a sokszorosa a magyar minimálbérnek.

Ilyen körülmények között rendkívül nehéz megtakarítást felhalmozni, sok esetben lehetetlen. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy egy súlyos betegség, egy tartós egészségkárosodással járó állapot, egy baleset bármikor, bárkivel előfordulhat, már meg is érkeztünk a saját lakásában fagyoskodó majdnem egymillió ember világába.

Vagy gondoljunk bele egy alacsony jövedelmű család, esetleg egy rokkantellátásból, álláskeresési támogatásból, vagy alacsony nyugdíjból élő ember helyzetébe, ahol például elromlik a kazán. Amennyiben régebbi típusú gázkazánról beszélünk, azt az új szabályozás szerint csak a modernebb kondenzációs kazánra lehet kicserélni. Van ugyan időnként támogatás a kazáncseréhez – ez csak bizonyos esetekben vehető igénybe, például egy 15 éve épült gyorsház esetében biztosan nem -, de egy kazáncsere a szükséges munkálatokkal (kémény átalakítása, bélelése, adott esetben a radiátorok cseréje) egymillió forint körül indul. Még ha kap is az illető támogatást, akkor is elő kellene valahonnan varázsolni legalább félmillió forintot. Ezt sem 67 ezer forint nyugdíjból, sem minimálbérből, sem álláskeresési járadékból, sem rokkantellátásból nem lehet kigazdálkodni. Hitelt pedig ezek az emberek nem kapnak. Mire is kapnának és miből fizetnék vissza?

Marad – jó esetben – az egyetlen helyiséget fűteni képes régi típusú kályha, amibe vagy tud fát vásárolni az illető, vagy nem. Ma már hullott gallyat is tilos gyűjteni (lopásnak minősül), ahogy például hullott gyümölcsöt sem lehet szedni az útmenti fák alól sem. Illetve lehet, csak nem szabad.

Mindehhez a jóhoz még hozzájön az a tény is, hogy akik ilyen körülmények között kénytelenek élni, azok aligha jutnak megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékhoz és ruhához. Ha az ablak szigetelése nem megfelelő, azt sem tudják megcsináltatni (mibű?), marad az összetekert rongyokkal kitömködött ablakdeszka, a tartós fűtetlenség miatt penészedésnek indult falak, az állandósult reménytelenség, a romló egészségi állapot, a lavórban, hideg vízben mosakodás. Egy idő után ez már látható és érezhető a környezet számára is, hiszen a lenőtt haj, a kopott cipő, a nem megfelelő mosási lehetőség miatt árulkodó ruházat, a fizikai és mentális állapot romlása (a szegénység bizony megeszi a lelket) a munkaadók számára sem vonzó. Az ilyen helyzetbe került ember elveszítheti az állását, vagy nem talál megfelelőt, egyre alacsonyabb szintre kerül a ranglétrán. Vagy éppen kihullik a rendszerből...

MI A JOBBOLDAL? -


ÁTLÁTSZÓ - SLEJM/FELES BLOG
Szerző: slejmshow
2017.02.08.Mi az a politikai jobboldal? Mi képez azonosságot Orbán Viktor és Angela Merkel között? Ideológiai kisokos-adás, amelyben tisztázzuk, hogy mit értünk az alatt, amikor a jobboldalról beszélünk!


TRABANTOT UTÁNOZ FISCHER IVÁN ZENEKARA


FÜLESBAGOLY BLOG
Szerző: matesas
2017.02.08.


Szimfonikus hangszereken jeleníti meg Fischer Iván zenekara, miképp közlekedik a legendás Trabant 601-es. A berlini Konzerthausorchester városuk előtt tiszteleg, a bagoly pedig az elmés muzsikusok előtt.

Az angol filmes szaknyelv foleynak nevezik azt a műveletet, amikor egy képsor alá zörejeket készítenek. Gyakran egészen más a hang forrása, mint amit a képernyőn látunk, a madárszárnyak susogásához bőrkesztyűben tapsolnak, a repedő csontokat fagyasztott salátalevelekkel csalogatják elő. A szakma első gyakorlója és névadója Jack Foley volt a negyvenes években. Valami hasonlót talált ki a Konzerthausorchester, akik Berlin előtt tisztelegve tizenhárom videót tettek közzé - írja a fidelio.hu.

A videókban hétköznapi helyszínek jelennek meg, egy büfé, egy játszótér, az állatkert, egy fotóautomata. Sőt, egy NDK-s nosztalgiabomba, egy 601-es Trabant. A videók hangeffektusait viszont szimfonikus hangszerek szolgáltatják: a cselló megszólalásig úgy nyikorog, mint egy gyerekhinta, a fagott fúvókája hápog, mint egy kacsa, a harsona berreg, mint egy motorcsónak...

TIBORCZ ÉS MÉSZÁROS KÖZELBEN KÉT KESZTHELYI MŰEMLÉK-SZÁLLÓ

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2017.02.09.


Tiborcz István „első vő” érdekeltségébe sorolt pesti Mahart-székházba bejegyzett cég vette meg a keszthelyi műemlék-szállót, a Hullámot. Ez a friss hír. A testvérépület Balaton hotelnek pedig a tulajdonosa került közel az utóbbi időben Mészáros Lőrinchez.

Keszthelyi idegenforgalmi csemegék felvásárlása az Orbán-Tiborcz-család kedves karácsonyi előkészületének tűnik.

Két éve adtunk róla hírt, hogy 2014 karácsonyán az északi-parti város kikötője került Orbán Ráhel férjének érdekeltségébe némi önkormányzati hátszéllel:

Orbán veje és üzlettársai vitorláskikötőt vettek karácsonyra Keszthelyen

Hogyan szerezték meg pályáztatás és verseny nélkül Tiborczék a keszthelyi kikötőt? Mutatjuk a trükköt.

Tiborcz azóta kiszállt az üzletből. Került azonban más.

A monarchia-korabeli, a parti sétány közelében fekvő Hullám Szállót a város nevezetességei között emlegeti a West-Balaton portál. A honlap szerint lakossági összefogás mentette meg a hetvenes évekre lepukkant épületet a bezárástól. A szállót 2004-ben felújították. A tulajdonos egészen tavaly december közepéig – egyik vállalata révén – a Danubius-csoport volt. Ez az az brit-izraeli érdekeltségű idegenforgalmi társaság, amelyik annak idején átvette Pintér Sándor belügyminiszter biztonsági cégét, a Preventiv-Security-t.

A Hullám Szálló épületét 2016. december 14-én vette meg a tavaly nyár végén alakult Pannon Tessera Hospitalis Zrt. Erről a cégről a Heti Válasz írt a Budapest belvárosában lévő Mahart-székház felvásárlása kapcsán. A cikksorozatból kiderült: az értékes ingatlantömb Tiborcz Istvánhoz, és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt vezető Szivek Norberthez kötődő cégcsoporthoz került. Az oligarchák ötcsillagos szállodát terveznek szerzeményükből kialakítani, az állami Eximbank 15 milliárdos hitellel tolta meg a beruházást.

A frissen megszerzett Mahart-székházban működik a régi szállodaipari szakemberként ismert Somlyai Zoltán László érdekeltségében álló Pannon Tessera Hospitalis is. A cég jogásza Hamar Endre, Tiborcz volt cégtársa és ügyvédje...

ÚJRA TÁMAD A SZINGLIADÓ ÖTLETGAZDÁJA ÉS MÉG MILLIÓKAT IS KASZÁL BELŐLE

B1 BLOGCSALÁD BLOG
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.02.09.


Emlékszik még valaki a szingliadóra? Az egész ország azt találgatta, hogy ennyi hülyeség hogy jön ki a KDNP-ből. Ma kiderült, hogy Benda József, az ötlet szülőatyja nem adja fel. És még keres is vele.

Termékenység, elvtársak!

Egy hobbi szociológus felelős a szingliadó ötletéért, ami miatt körbe is röhögte a pártot az ország. Lassan egy éve annak, hogy a párt előállt a szingliadó ötletével, még abortusztilalmat is bevezettek volna.

Az újságok megdöbenve számoltak be arról, hogy a kereszténydemokrata párton belül terjedt Benda József hobbi népesedéskutató „cselekvési terve”. Benda az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) tanácsadójaként is dolgozó szociológus és halálos komolysággal vetette papírra ezeket az agyszüleményeket:
  • a 35 és 45 év közti gyermektelen nők számára korlátoznák az abortuszt, az így születendő gyermekeket pedig rögtön örökbe adnák.
  • a tíz fősnél nagyobb munkahelyeken népesedési megbízottat is alkalmazni kellene – a megbízott arra figyelne oda, hogy ne dolgoztassák túl a 35-42 éves nőket;
  • az egyetemista lányok házasságkötési és gyermekvállalási ösztöndíjat kaphatnának;
  • a szülni nem képes 38-45 éves nőknek adnának lehetőséget arra, hogy béranyákkal hordassák ki gyermeküket,
  • országos médiakampányban népszerűsítenék, hogy negyvenévesen is szüljenek a nők
  • a 35-45 éves korosztályról reprezentatív felmérést készítenének, a nők gyermekvállalása helyett pedig inkább családok és közösségek gyermekvállalásáról beszélnének.
A szingliadóra a KDNP ifjúsági szervezetének egyik Facebook-bejegyzésében bukkantak rá az újságírók, amely kerekasztal-beszélgetésre hívott. Ott még szerepelt az ötlet.

Ez aztán akkor botrányba fulladt, hogy lefújták a kerekasztal-beszélgetést
...

A ROMÁNIAI TÜNTETÉSEK ÁRNYALATAI (TLDR)

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2017.02.09.


...A tüntetők nagyrészt a modernizációs központokban és azok beszállítói hátországát jelentő városokban mozdultak meg országszerte. A döntően kisebb és közepes településeken népszerű PSD, e tekintetben a régió baloldali, állampárti vagy rendszerváltó örökséggel is rendelkező nagy pártjaihoz képest pont fordított elhelyezkedésű szavazóbázissal rendelkezik. Erősödött az elmúlt években a városokban ugyan, de nem uralja őket. A szociáldemokraták hagyományosan a vidéki népességet szólítják meg, és a városok közül csak ott teljesítenek jól, ahol történelmi beágyazottságuk van ipari, bányászati vagy egyéb adottságok miatt. A legutolsó parlamenti választáson a jobboldal teljes szétesése miatt előretörtek, Bukarestben és más nagyvárosokban is tisztes eredményt értek el Romániai mértékben.

Ezt a részben megszerzett bizalmat tüntette el a kormány és a kormánypárt titokban előkészített BTK-módosítása, amely sokak számára okkal bizonyult minden szempontból illegitimnek. Azóta a kezdeményezők meghátráltak, de a tüntetések folytatódnak.

A román politikai rendszer minden pártja része a román korrupciónak. A feudális birtokszerzés, a köztulajdonban levő források és eszközök saját célra való használata sokkal mélyebb és kiterjedtebb, mint azt mi, Magyarországon a 1990-es években bármikor is el tudtuk volna képzelni. A mai Magyarország feudális és illiberális szétlopása részben már hasonlít a román válság alapjaihoz, csak nálunk részsikerek után egy komoly társadalmi válság közepette történő visszafordulást lehet látni, míg Romániában mindez folyamatos, három évtizedes adottság.

A román gazdasági és politikai elit alapvetően más privatizációs stratégiát választott 1990 körül. Először románok vásároltak meg, szereztek meg, loptak el nagyvállalatokat és közszolgáltatókat, ők vitték csődbe vagy rakták rendbe cégeiket, és később, egy jó fél évtizednyi ütemmel később kezdtek bevonni multinacionális vállalatokat, nemzetközi tudást és tőkét. Ennek eredménye, hogy létrejött egy, a magyar elitnél tízszer gazdagabb, jóval szélesebb román csúcs-elit. Sokan közülük el-el tűnnek, mások felbukkannak, mindig vannak időszaki befektető-sztárok, akik vagy nagyon balkáni, vagy erőltetetten nyugatias vállalkozói szerepkészlettel dolgoznak.

És ebből lett mindenkinek elege idővel.


Ők, legyenek bár románok, magyarok vagy németek, mind összefonódtak a román politikai elittel. Járadékvadászat, állami támogatásból élés, korrupt közbeszerzések és privatizációk mindenfelé. Az egymást váltó pártok kézről kézre adták a megoldóembereket és vállalkozókat. Volt, hogy vállalkozók csináltak pártokat, volt, hogy pártok tartottak el vállalkozókat, és voltak békés és kevésbé békés, de mindenképp kifizetődő együttműködések. Mindebből mesés paloták nőttek ki a földből a snagovi holtágnál és Bukarest első kerületének sugárútjain. A korrupció a román elit létmódjának szerves részévé vált, amelynek úgymond nem volt alternatívája, és a manipulált, részben oligarcha-tulajdonban levő modern nyilvánosság még adta is ez alá a lovat. Közismerten tolvaj, médiasztárrá lett vállalkozók kérkedtek vagyonukkal és politikai kapcsolataikkal. Ugyanők zsaroltak politikusokat és másokat.

És ebből lett mindenkinek elege idővel. Ez nem most történt, hanem már jó egy évtizede.

A tüntetési hullámok Romániában rendszeresek. Van, hogy egy nagy diszkóbaleset miatt tüntetnek, van, hogy egy aktuális válsághelyzet miatt, de az közös mindegyikben, hogy rendszerint ezeket a felszínen a modernizációs középosztály viszi, féltve saját, nyugatias perspektíváját és élethelyzetét. A szétesettség, a bizalomhiány és az illúzióvesztettség olyan mély és közös társadalmi tapasztalat, amelynek hangulatához mi, az orbáni Magyarországon élő polgárok csak most kezdünk hozzászokni...

MENNYIBE KERÜL AZ ÁLLAMNAK A STADIONOK FŰTÉSE?

HUPPA BLOG
Szerző: Huppa/MTI
2017.02.08.


Tette fel a kérdést az MSZP.

Bangóné Borbély Ildikó, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, miközben a kabinet fontosnak tartja a stadionok fűtését, addig a családok otthonainak melegével már nem foglalkozik. Az MSZP ezért pontosan tudni szeretné, hogy hány sportlétesítményben használnak gyepfűtést, és azok üzemeltetése egyenként mennyibe kerül az adófizetőknek – fejtette ki Bangóné Borbély Ildikó...

A győri, a felcsúti, a mezőkövesdi, a békéscsabai, a debreceni, a békéscsabai és a ferencvárosi stadion után Dunaújvárosban is van lehetőség télen fűteni a pályát. Anno a Bozsik Stadionban is lefektettek egy csőrendszert, de az még fémből készült, és a városi legenda szerint nem sokáig üzemelt. A magyar stadionokat egységes szisztémával látták el: a fűtőcsövekben fagyálló van, ez adja át a kazánok által generált hőt, és olvasztja le a havat a gyepről. Az egyetlen kivétel a Nagyerdei Stadion, ahol fűtőszálak futnak a földben.

Az ember azt gondolná, a fűtéscsövek néhány óra alatt leolvasztják a havat, csak a kezdő sípszó előtt kevéssel kell beüzemelni őket, pedig a folyamat ennél jóval összetettebb. A rendszer szakaszos működésű. A pályamunkásoknak először is le kell tolni a havat a játéktérről és csak ezután lehet bekapcsolni a fűtést. A csövek nagyjából három nap alatt melegítik fel olyan hőmérsékletűre a gyepszőnyeget, ami játékra alkalmas körülményeket biztosít. A melegítés mellett persze a vízelvezető rendszernek is működnie kell, különben olyan állapot alakulhat ki, mint a felcsúti stadionátadást követően, amikor állt a víz a pályán. Ha a meccs előtti három napban nem esik tartósan mínusz 13 fok alá a hőmérséklet, akkor mindennek működnie kell. Ez egyébként nem csak idehaza van így, a technológia a külföldi stadionokban is ennyit bír.

A gyepszőnyeg egyszeri felfűtése a külső hőmérséklettől függően 800 ezer és egymillió forint közé tehető, kérdés, hogy ezt egy másodosztályú csapat megengedheti-e magának. (Forrás)...

BARANGOLÁS A NŐI SZEXUALITÁS REJTELMEIBEN

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzabóElvira
2017.02.09.


A női orgazmus 4 dimenziója

A nők belső élményei, érzelemvilága különbözik a férfiakétól, már csak azért is, mert hónapról hónapra végigjárnak egy biológiai és ehhez kapcsolódó érzelmi körforgást. A szexualitást és az orgazmust is egészen másképp tapasztalják meg, mint a (fizikailag) erősebb nem. Gina Ogden szexológus, a Nők, akik szeretik a szexet című forradalmi kötet szerzője szerint a nők a férfiakkal ellentétben holisztikusan élik meg a szexet. Ahogy Ogden mondja, nem „egy vágányon” közlekedve, hanem „négydimenziós, minden irányba kormányozható helikopteren” szállva. Mivel ez a frappáns összefoglalás talán zavarosan hangzik első olvasásra, vegyük át bővebben, mit értünk „egy vágány” és „négydimenziós, minden irányba” szálló helikopter alatt.

A szexkutatás pionírjai

William Masters és Virginia Johnson kutatópáros voltak az elsők, akik a szexuális aktus lezajlásának a tudomány számára korábban ismeretlen terepére merészkedtek. 1957 és 1965 között kutatói laboratóriumukban több mint 300 férfi és 300 nő vagy tízezer szexuális közösülését vizsgálták meg, fiziológiai szempontból. Vizsgálati eredményeiket 1966-ban és 1970-ben két, rövid időn belül bestsellerré vált kötetükben összegezték. Megállapításaik lényege, hogy akkor van szex, ha szexuális izgalom van, a szexuális izgalom pedig nők esetében egyenlő a vagina nedvesedésével, a pulzusszám emelkedésével és egyéb fiziológiai jellemzőkkel. A szex alappillére, a közösülés a következő szakaszokkal jellemezhető: izgalmi fázis – platófázis – csúcspont – oldódás.

Női szemmel, kicsit másképp

Gina Ogden, aki számos nővel készített mélyinterjút a szexuális élményeikről, legalább olyan forradalmi gondolatokat fogalmazott meg, mint az időközben klasszikussá váló Masters és Johnson. Nevezetesen, hogy a női szexualitás nem felmérhető a férfias gondolkodás lineáris szemüvegén keresztül, amely a szexet nyílegyenesen az orgazmus felé tartó folyamatként szemléli. A női szexualitás csak a női gondolkodás szemüvegén keresztül megfigyelhető, és ha meg akarjuk érteni, milyen a szex a nők számára, félre kell tenni azokat a szavakat és fogalmakat, amelyek jól beváltak a férfiak szexuális élményeinek jellemzésekor.

A nők szexuális élményei nem leírhatók olyan, a férfiak szexualitását tükröző szavakkal, mint izgatás, pulzusszám, csúcspont stb. – a női szex ezen túlmutat. Sőt, a szex a nők számára nem egyenlő a közösüléssel, vagyis a szex lényege nem a nagy K – írja Ogden. És a jó szex nem egyenlő az eget rengető orgazmussal sem. Nem célorientáltan halad a csúcspont felé, hanem minden irányba kalandozik, a gyönyör, az eksztázis ösvényein – ezek legalább annyira, vagy még inkább elengedhetetlenek a jó szexhez a nők számára, mint az orgazmus. Még csak az sem igaz a női szexre, hogy mindenáron kell hozzá genitális izgatás, ahogy a korai szexológusok hitték – Gina Ogden laboratóriumában az egyik, kutatásban részt vevő nő pusztán fantáziálás útján képes volt olyan orgazmust átélni, hogy szinte kisültek a fiziológiai reakcióit mérő műszerek...

HÁROM, KETTŐ, EGY... BERMUDA!

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.02.09.


Néha egészen elképesztő dolgokat produkál az élet, mai szerzőnk, Aurum se gondolta volna szerintem mondjuk egy fél évvel ezelőtt, hogy most péntek reggel párjával felszáll egy repülőgépre, hogy aztán az út végén megkezdje bermudai életét. De hogyan kerül valaki pont Bermudára?

„Mi jut eszedbe Bermudáról? OK, a Bermuda-háromszög az mindenkinek megvan. Kevesebben vannak, akik tudják is, merre van pontosan. De hogy mekkora, hogy lehet odajutni, mi a fő bevételi forrása, gazdasági jellemzői, már jóval kevésbé ismert. Olyanról, aki pont oda akar kivándorolni már nem is hallottam. Akkor én mégis miért megyek oda? Ezt fogom most elmesélni.
Elöljáróban magamról szólnék pár szót. Informatikus vagyok, szoftverfejlesztő. Ja, úgy könnyű, csapsz a homlokodra, az informatikusok jönnek-mennek a világban. Igen, de nem 50 évesen!
Korábban dolgoztam multinacionális befektetési banknál, tőzsdei cégnél, legutóbb pedig 4 évet egy angol biztosítási cégnek. Utóbbinak főleg távmunkában itthonról, vagyis fél lábbal már emigráltam, lélekben évek óta kinn vagyok, de testileg még itthon.
Jó fizetés angol fontban, tehermentes vidéki kertes ház, autó, rendszeres külföldi nyaralások, szóval nem az anyagiak motiválnak elsősorban a kivándorlásban. Akkor mégis mi? 
Kalandvágyra, tapasztalatszerzésre ebben a korban már nem lehet hivatkozni. Családunkban az egyel fiatalabb generációból már sokan kimentek, többek között a fiam is már egy éve. Lassan magunkra maradunk öregek..."

SCHMIDT MÁRIA ESETE A CEU-VAL (MEGJEGYZÉSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.02.08.


...Próbálnám udvariasan körülírni, hogy mi a helyzet, de mivel véget ért a politikai korrektség korszaka erre valószínűleg nem lesz mód. Schmidt Mária buta, butának is született, a nyammerjai is mind butának születtek, de volt (van) egy nagyhatalmú tahó, aki kiemelte őket a szutyokból. Ennyi történt. És ezt nem kell túlideologizálni. A CEU ebben a történetben a Hófehérke, Mária asszony pedig valószínűleg kénytelen lesz venni magának egy másik tükröt, mert a régi kezd inkontinensé válni a röhögéstől. 


Egy megjegyzésposztnak kb. itt lenne a vége, de itt még lesz egy rövid bekezdés. A CEU kamatozó magánvagyona kilencszázmillió dollár. Schmidtmáriáék nem tudják tönkretenni a CEU-t. Az egyetlen, amit megtehetnek, hogy azt teszik vele, mint Putyin a Szentpétervári Európa Egyetemmel. Azt gondolom, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics magyar kutyái nem olyan bátrak és főleg nem olyan erősek, mint a gazdájuk. Nem mernek nyílt fasiszta diktatúrát bevezetni, tudják, hogy annak esetleg nem élnék túl a következményeit. A puskaport azonban érdemes aránylag szárazon tartani.

DRÁMAI FÉLMONDAT A FEKETE RUHÁS NŐVÉRTŐL

NÉPSZAVA.ONLINE
Szerző: Danó Anna
2017.02.09.


Sándor Mária befejezte. Tényleg, végleg. Kérdésünkre azt mondta: azt szeretné, ha kicsit békén hagynánk. Nem nyilatkozik, amit akart, már mindent elmondott a 168 óra című hetilapnak.
A 168 Órának adott interjújában "a fekete ruhás nővér" többek közt arról beszél, hogy nincs munkája. Az intézményekben már a felvételi beszélgetéseken jelzik neki, hogy nem értenek egyet vele, és aztán nem hívják többet. Társai elmaradtak tőle, ahogy az egészségügyi dolgozók sem állnak mögötte. Sándor Mária nem ment fel a Tanítanék Mozgalom vasárnapi tüntetésének színpadára, már nem működteti honlapját, egyesületét, nem járja a vidéket. Állandósuló konfliktusai miatt öngyilkosságot kísérelt meg, felvágta az ereit, de megmentették. Azt mondja, békében szeretne élni, emelt fővel kilépni a közéletből. Egyszer már abba akarta hagyni, mégis maradt. Kár volt, ráment az egészsége. ... Mindenkinek hiszek, aztán rájövök, mások csak saját céljaikra akarnak felhasználni – derül ki a hetilap cikkéből...

...Akiket már felőrölt a rezsim


Rózsa Milán

A hazai, erőszakmentes polgárjogi mozgalmak egyik vezető egyénisége volt az eredetileg Zsirai Zsolt néven született fiatal joghallgató. A nevét az egykori betyárvezér nyomán Rózsára változtató aktivista évekig szervezte a Pride-ot, társaival együtt elfoglalták a Fidesz Lendvay utcai székházát (az egyik Fidesz-támogató bácsi őt fenyegette meg azzal, hogy arcon önti savval), a Sándor Palota tetejére kifeszített molinóval tüntetett a Paksi beruházás ellen, végül részt vett az internetadó elleni tüntetéseken is, amiért rövid időre letartóztatták. Rózsa Milánt végül 2014 novemberében vonat ütötte el. Barátai szerint a régóta, súlyos depresszióval küzdő Rózsa valószínűleg öngyilkosságot követett el.

Horváth András

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) egykori adóellenőre aki 2013-ban állt a nyilvánosság elé, amikor tucatnyi súlyos, a NAV felsővezetését és óriáscégeket érintő korrupciógyanús ügyet adott át rendőrségnek. Az ügyészség időközben Horváth bejelentései nyomán sorra megszüntette vagy el sem rendelte a nyomozást. Ugyanakor az állását, megélhetését elveszített adóellenőrt a napokban idézte be a Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya gyanúsítottként.

Váradi András

Váradi András alcsútdobozi juhász éveken át egyes-egyedül harcolt az óriási politikai hátszéllel terjeszkedő, Felcsút környéként mintent felzabáló Mészáros-birodalommal szemben. Végül indult volna az alcsútdobozi polgármesterségért, ám a választás előestéjén, 2014 októberében Váradi közúti baleset áldozata lett. Kormánypárti vetélytársával szemben Váradi egyedül szórólapozott a környéken, hazafele menet leesett a létrája az autóról, majd amikor kiszállt egy arra haladó mercedes elütötte.

Zsák Ferenc

A Tiszántúli Természetvédők Társulatának (TTT) elnöke tavaly első fokon három év börtönbüntetést kapott egy meglehetősen furcsa ügyben. Az Audi ugyanis természetvédelmi területen akart terjeszkedni, ezt támadta meg a természetvédelmi szervezet. Végül egy 200 milliós támogatási szerződés fejében a TTT elállt a bírósági keresettől. Az Audi csak erre várt, nem fizette ki a támogatás első részletét sem,hanem feljelentette Zsák Ferencet. Zsák hiába bizonygatta, hogy a támogatást nem ő, hanem a TTT kapta volna természetvédelmi célokra, a bíróság végül vesztegetésért első fokon 3 évre ítélte Zsák Ferencet. Eddig négy hónapot töltött el előzetesben, ahol heti egyszer zuhanyozhatott, rühes lett, kilenc kilót fogyott, ráadásul köztörvényes bűnözőkkel, köztük egy sorozatgyilkossal zárták egybe.

Várady Zsolt

Ép bőrrel megúszta, ám jelzésértékű, hogy milyen gyorsan távozott a civil politikai életből az iwiw alapító Várady Zsolt. Várady 2014-ben indította el a facebook-on a MostMi néven mozgalmát. Több, úgy-ahogy népes kormányellenes tüntetést is sikerült megszervezniük, ami abból is lemérhető volt, hogy a kormánypárti lejáratósajtó azonnal rávetődött Váradyra, előrángatva valami évekkel ezelőtti fűbirtoklásos ügyét. Végül 2015 elején Várady ki is szállt az egészből. Hangsúlyozta: nem politikai nyomásra, hanem a mozgalom szervezésével járó feszültség miatt mondott búcsút az egésznek...

MAGYAR VÍZUMGYÁR OROSZ KÉMEKNEK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.02.09.


Az Index.hu és a 444.hu számolt be arról, hogy a sejtések beigazolódtak, Magyarország az orosz titkosszolgálatok és bűnszervezetek (a kettő között jelentős átfedés van) részére átjáróház az Európai Unió felé. A moszkvai magyar konzulátus nagyüzemi méretekben gyártotta a uniós vízumokat olyan oroszok számára, akikről azt sem tudták, hogy kicsodák.

A leírásból nem kétséges, hogy a moszkvai magyar konzulátust is az orosz titkosszolgálat irányította, ahogy lassan az egész magyar kormányt. Putyin a magyar gyarmatát jött meglátogatni, amikor Orbán “alázatos szolgálatára” felkiáltással és bokacsattogtatással üdvözölte a főnökét. Magyarország nemcsak Putyin ötödik hadoszlopa az Unióban, nem csupán a orosz érdekek kiszolgálója, hanem a schengeni határok semmibevételével az Uniót hátba is támadja.

Mindez láthatóan nem központi irányítással működött, hanem az oroszok a különböző szintekre beépített embereik révén tartják kezükben a magyar államot, s árasztják el Európát. A külügyminisztérium belső vizsgálati jelentése tartalmazza mindezt, amelyet titokban akartak tartani, de a NER által még el nem foglalt bíróságoktól az LMP kiperelte a dokumentumot.

A jelentésből döbbenetes adatok derültek ki. Ahogy olvasható: “A Monte Tokaj Kft. meghívására csak 2013 első felében 4000 orosz állampolgár kapott üzleti vízumot. A jelentés szerint ezek „tisztázatlan anyagi hátterű és foglalkozású orosz állampolgárok” voltak, akik „minden látható, dokumentált ellenőrzés nélkül” utazhattak be az Európai Unió területére.

A cikk szerint a legtöbb esetben a lakcímükön és a személyes adataikon kívül semmit sem tudtak ezekről az emberekről. A kérelmeket általában néhány órán belül jóváhagyták, 50 százalékuknak pedig semmilyen vízumreferenciája nem volt. Ráadásul a kérelmezők még csak meg sem jelentek a konzulátuson, személyes interjú sem volt. Bár a borászati cég meghívásának megfelelően magyar úti célt jelöltek meg, de aztán mégis valamelyik uniós tagállamban kötöttek ki.”

Ezt csak szervezetten, az oroszokkal alárendelti viszonyban levő konzulátusi és külügyes emberekkel lehetett megcsinálni. A magyarok segítségével az oroszok elárasztják Európát, és könnyen lehet, hogy hamarosan el is foglalják. Putyin háborút indított Ukrajna miatt a Nyugat ellen, és a Nyugat ezt nem hajlandó tudomásul venni. Magyarország nem őrizte meg a schengeni határt. Ezért felelősségre kellene vonni, egy ilyen botrányba jogállamban belebukik egy kormány...

TESZTELÉS HELYETT

GÉPNARANCS - GUMISZOBA BLOG
Szerző: Vasvári G. Pál
2017.02.08.


Ami a Moszkva Kálmán téri új órát illeti, igazán hálás téma. Mostanában már szinte naponta lehet róla olvasni valamit, ami megszépíti a múló időt – mert közröhej. Ja, meg írni is...

...Az origo.hu a BKK közleményéből megtudta, hogy „az óra vezérlő elektronikájában van a hiba, a beüzemeléséhez szükséges új hardverelemek illesztése megtörtént, az egyes modulok éles tesztüzeme elkezdődött, és ez jelenleg is folyamatban van”.

Magyarán: még kínlódnak vele. Ki tudja, meddig s mi a jó fenének… Habár ezt szabadalmaztatni is lehetne: „határtalan tesztidőszak”…

Persze túl azon, hogy eleve kár volt elvinni a térről a közkedvelt, ikonikus régi órát, s egy vagyont költeni a látszóbetonos, digitális órával koronázott ronda, szürke oszlopra, ami a kripli időmérő szerkentyűt tartalmazza – ha épp tartalmazza –, azért nekünk lenne hirtelenjében hat praktikus és főleg olcsó megoldási javaslatunk is.

1-Hagyják a fenébe a javítgatást, próbaüzemesdit; ne kísérletezzenek tovább, ha nem akarnak még nevetségesebbé válni! Megvan talán még a régi analóg óra, tegyék azt az új, szürke, fallikus szimbólum tetejére és működtessék úgy, mint hajdanán!

2-Jelöljék ki az oszlopot általános óratartónak és örüljenek ám nagyon, ha a fujj-fujj civilek merő mókából, a saját zsebük kárára, mindenféle filléres, ámde jól működő órákat ragasztgatnak rá. Hiszik vagy sem: világkultusz is lehet még ebből, mint a kerítéseket, hídkorlátokat már-már kidőléssel fenyegető szerelemlakatolásból…

3-Elő a fúrót és lyukat vele az oszlop délre néző oldalára, abba meg egy fémpálcát! Az napóraként legalább verőfényes időben pontosan jelzi majd az órák múlását.

4-Egyszerűen tekintsék az oszlopot a street art, az utcaművészet egyik önálló alkotásának! A mű címe: Megáll az idő.

5-Gurítsanak az oszlop tövébe egy hordót és nevezzék át az egész helyet! Lehetne mondjuk „Dr. Jekyll és Mr. Hyde corner”.

6-Sírkőhöz méltóan, helyezzenek el rajta egy szolid márványtáblát: „Itt nyugszik a Moszkva Kálmán tér első digitális órája. Élt X napot.” A kampókról se feledkezzenek meg! Sokan fognak ezután is ott találkozni, s futó pár percre megállva – néhányan tán megilletődve, többen röhögve – ám mindenképp könnyes szemmel, flashmob jelleggel emlékezve koszorúzni…


"ELŐKELŐ" HELYET FOGLALUNK EL A GLOBÁLIS KORRUPCIÓÉRZÉKELÉSI INDEXEN! - ITT A LEGFRISSEBB MUTYILISTA

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.02.09.


A Transparency International január végén tette közzé tanulmányát a globális korrupció világáról, és Magyarországról igen lesújtó képet kapunkMagyarország 48 pontot kapott, ami 3 pontos romlást jelent a tavalyi évhez képest, és az 57. helyen végzett, ami pedig hét helyes visszaesést jelent. Ha csak a januárban napvilágra került korrupciógyanús ügyleteket nézzük, akkor teljesen érthetővé válik, miért is szerepeltünk így a mostani felmérésben.

Kormányunk a 48 ponttal, illetve 57. helyezéssel az elmúlt évek legrosszabb eredményét produkálta, Romániával kerültünk egy szintre a korrupciós listán, de míg a románok javítottak a helyzetükön, mi ellentétes irányba menetelünk. A felmérés szerint jelentős probléma Magyarországon a szabályozási bizonytalanság, a versenyképesség zuhanása, a magas fokú kitettség az uniós forrásoknak, az oligarchák uralma és az apatikus társadalom. A Transparency indexének élmezőnyében egyébként Dánia és Új-Zéland végzett 90-90 ponttal. Ezektől az eredményektől azonban ettől még fényévekre vagyunk.

Martin József Péter, a Transparency magyarországi ügyvezető igazgatója szerint a legnagyobb problémát az okozza, hogy a korrupció sok esetben felülről irányított, legalizált. Mint mondta: „A korrupció a rendszer jellemzőjévé vált”.
Képviselőink januárban is bebizonyították, miért is csúsztunk le a Transparency listáján!
Itt van rögtön Mészáros Lőrinc, akinek hirtelen az ölébe pottyant január elején egy médiabirodalom és hozzá egy székház is. A székház az Angol utcában található, korábban Gyárfás tévéje kapott benne helyet, de miután az Úszószövetség elnöke lett, felajánlotta az épületet, potom 1 forintért. Ezzel majdnem egy időben Széles Gábor is szeretett volna megszabadulni a tévéjétől, ezért ő is felajánlotta megvételre Orbán Viktornak. Mészáros Lőrinc pedig egyéb elfoglaltságai mellett még médiatulajdonos is szeretett volna lenni, ezért megszerezte az Echo Tv-t Szélestől, hozzá pedig székháza is lett Gyárfástól, a felújítás pedig a vizes vébé költségvetéséből történik, mert az meg már úgyis meghaladta a 100 milliárd forintot. Végeredményben elmondhatjuk, hogy mindenki nyert, ha az adófizetőket nem számítjuk.
A nemzet gázszerelőjének vagyonnyilatkozatát a HVG ismertette: eszerint Mészáros a múltévben két cégéből 1,6 milliárdos osztalékot vett fel, és nagyon sok szántót, meg egy kultikus motort is vásárolt tavaly a felcsúti polgármester. Nyaralója szerencsére megmaradt, azzal együtt már 34 ingatlana van...

MENNYI VAGYONA VAN A MAGYAR ELITNEK?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Új Egyenlőség
2017.02.08.


A száz leggazdagabb magyar vagyona 2002 és 2016 között 632 milliárdról 2800 milliárdra nőtt, azaz több mint megnégyszereződött! A leggyorsabb növekedés a Gyurcsány-kormány időszakában volt tapasztalható, majd a válság beköszöntével enyhe visszaesés következett be, ám 2010-től a vagyonosodásuk ismét visszaállt a hosszú távú trendvonalra.

Évtizedek óta minden újabb megszorítási hullámnál előkerül, hogy nincs elég pénz az országban. Ez azonban nem igaz. Irdatlan mértékű presztízsberuházást hajtunk végre, nagyvállalatokat támogatunk indokolatlanul százmilliárdokkal, szintén százmilliárdokról mondunk le az szja, illetve az áfa kapcsán, nem is szólva a több száz milliárdos korrupciós veszteségről.

Az oktatás, az átképzés, az egészségügy, az épületszigetelés, a fenntartható energia, a közösségi közlekedés és a szociálpolitika tehát megfinanszírozható lenne. Nyugat-Európához képest a rossz magyar adórendszer jellegzetességei az alacsony legfelső szja adókulcs (helyette az egyetlen kulcs), illetve a vagyonadó és az örökösödési adó szinte teljes hiánya. Ennek hatása meg is látszik a leggazdagabbak vagyonosodásán.

A napi.hu 2002 óta folyamatosan nyomon követi a száz leggazdagabb magyar vagyonát. A listán szereplők összetétele sokat változott, erősen korrelálva az éppen regnáló kormányok színével. Mi viszont most az összevagyonra voltunk kíváncsiak:

A DEMOKRÁCIA MEGBUKOTT

ÁGOSTON LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Ágoston László
2017.01.28.Képzelj el egy repülőt, ahol szavazásra terjesztik, ki legyen a kapitány. Előáll az egyik kellően nagypofájú, de hozzá nem értő utas, hogy ő lesz az egyik jelölt. Ha meggyőzi a többit, ő lesz a kapitány? A demokrácia szabályai szerint igen. A nép akarata dönt. Minden rendszer annyira erős, mint a leggyengébb láncszeme. A demokrácia, mint rendszer tehát annyira erős, mint amennyire a okosak, bölcsek és tájékozottak a szavazók, akik döntenek. 2016 megmutatta az egész világon: a rendszer sajátossága miatt nem az fogja vezetni az országot, aki a legrátermettebb - hanem a legnagyobb pofájú utas, aki a legjobban tudja maga mellé állítani “az átlagszavazót”...

ITT OLVASHATÓ

VÍZUMMAL SEFTELTEK A MOSZKVAI MAGYAR KONZULÁTUSON, DE FELJELENTÉST NEM TETT A KÜLÜGYMINISZTÉRIUM

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Somodi Dániel
2017.02.09.


Gyanús figurák jutottak schengeni vízumhoz a moszkvai magyar konzulátuson; az adófizetők fizetik meg a 4-es metró szabálytalanságainak árát; maffiamódszerekkel félemlítik meg a dolgozókat a katolikus főiskolán.

Ezekről ne maradj le!

Súlyos visszaélések voltak a moszkvai magyar konzulátuson (Index)

Négyes metró: az adófizetők bűnhődhetnek a tenderek szabálytalanságai miatt (Átlátszó)

Maffiamódszerekről beszélnek a hallgatók a katolikus főiskolán (24)

Ha van 3 perced:


Súlyos visszaélések voltak a moszkvai magyar konzulátuson

Mindez a külügyminisztérium saját belső jelentéséből derült ki, melynek súlyos megállapításai miatt nem tettek feljelentést és amit el is akartak titkolni a közvélemény elől. az jelentés szerint 2012-13-ban gyanús figurák juthattak ellenőrizetlenül schengeni vízumhoz, az ügyben kulcsszereplő Kiss Szilárd volt agrárdiplomata és a Quaestor is. (Index)

Négyes metró: az adófizetők bűnhődhetnek a tenderek szabálytalanságai miatt
Az OLAF jelentésének majdnem összes megállapítása évekkel ezelőtti – bár bizalmasan kezelt – magyar jelentéseken vagy eljárások iratain alapul. Ráadásul „csupán” az uniós támogatási szabályok megsértését állapította meg, ezen felül csupán találgatásokba bocsátkozott. (Átlátszó)

Maffiamódszerekről beszélnek a hallgatók a katolikus főiskolán
Bár a múlt héten távozott posztjáról az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora, Fülöpné Erdő Mária (Erdő Péter bíboros húga), ez a visszaéléseknek aligha vet véget. Többek szerint idén januárig gyakori volt a munkahelyi megfélemlítés. Sorra bocsátják el vagy mondanak fel az intézmény dolgozói és oktatói. (24)

Részben téves ítéltet hangzott el a gyöngyöspatai ügyben

A rendőrségnek határozottabban kellett volna fellépnie a Gyöngyöspatán akciózó szélsőségesekkel szemben a Kúria szerint – hangzott el a tárgyalóteremben szerda délelőtt. Ezzel azonban még nem volt vége, délután ugyanis közleményt adott ki a Kúria, miszerint nem adtak teljesen igazat a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) beadványának. (444, Index)

Ha van még két perced:


Az NVB előcsarnokában fellépő 11 kopasz ellen névvel, címmel, bűnlajstrommal együtt nyújtott be keresetet Nyakó István szocialista képviselő. (24)

A kormány évi 300 milliós segítő kezet nyújtott a többszintes uszodája miatt adósságban fuldokló Szentendrének. (444)

Pikáns rokoni kapcsolatok sejlenek fel a röszkei terrorperben
. A Szegedi Törvényszék szerint törvényesen tárgyalták az ügyet. (HVG)

A Fidesz felfüggesztené az adószámát azoknak a civil szervezeteknek
, amelyek nem hajlandók nyilvánosságra hozni a külföldről kapott támogatásaikat. (HírTV)

A rendőrség állítása szerint ők nem az aláírásgyűjtést akadályozták
, hanem körözött személlyel szemben intézkedtek tegnap a Határ úti aluljáróban. (444)

Első fokon elvesztette a Legfőbb Ügyészség az Átlátszó ellen indított sajtóhelyreigazítási perét. (Átlátszó)

Korrupt állami hivatalnokok után nyomozott a Nemzeti Védelmi Szolgálat – 122 ügyben feljelentést tettek, nagyobb halak azonban nem akadtak horogra. (Index, 444)

Hirtelen eltűnt a HírTV a Mediaworks által kiadott műsorújságból. (Comment:com)

„Most könnyebb sunnyogni”
– Vágó Gábor a vagyonosodási vizsgálatok megszüntetéséről. (Átlátszó)

Tízmilliárdokkal tartozik
az ügyfeleinek egy fővárosi álbrókercég. (Blikk)

30 ezret is bukhat az, aki nem elég figyelmes a telefonos csalókkal szemben. (HVG)

24 óráig sem bírta a strapát a keddi újraindítás után Budapest legújabb jelképe, a Moszkva téri óra. (Vastagbőr, 444)

Mielőtt igazán belendülne a civil-ellenes kormányzati hadjárat, itt a lehetőség számot adni a sokat emlegetett szervezetekkel kapcsolatos tudásról. (Átlátszó)

Keserűvé és dühössé tették a szlovák EU-elnökség rendezése körül zajló visszaélések Zuzana Hlávkovát, aki – miután a hatóságok elhajtották – a nyilvánossághoz fordult a tapasztalataival. (444)

Megmérgezhették Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki aktivistát
, jelenleg mesterséges kómában tartják. (444)

Adófizetők pénze közvetlenül a Trump-család zsebébe:
az amerikai védelmi minisztérium a New York-i Trump toronyban készül helyet bérelni, hogy az ott tartózkodó elnök elláthassa a feladatát. (The Washington Post)

FA NÁNDOR: VAGY BELESZAKADSZ, VAGY BELEEDZŐDSZ - VIDEÓ

INDEX.HU
Szerzó: MÁTÉ DÁNIEL
2017.02.08.


93 nap alatt kerülte meg vitorlásával a Földet, még az utolsó éjszakája is kemény volt. Kizárta az érzelmeket, kávédarálás közben is képes volt aludni a vitorlázó, aki magát is meglepte nyolcadik helyével a Vendée Globe-on.

NAGYON SZÉGYELLEM, MÁRIA!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.02.08.


Nem leszek patetikus, mert az nem áll jól nekem. Aztán persze patetikus leszek, mert az most elkerülhetetlen.

Nem vagyok alkalmas vezetőnek. Mindenkinek hiszek, aztán rájövök, mások csak saját céljaikra akarnak felhasználni. Azt hittem, az emberek jók. Rájöttem, nem azok. A legtöbben önzők, épp a nyomor miatt, amiben élnek: az állandó nélkülözés, az állandó igazságtalanságok miatt. 
Csalódtak bennem, csalódtam bennük.

Ezt Sándor Mária, a feketeruhás nővér nyilatkozta a 168 órának. A lap holnapi számában megjelenő interjú előzeteséből sok minden kiderül, amitől az embernek átmenetileg legalább is elmegy a kedve. Nagyjából mindentől. Pedig az egész interjú csak holnap lesz olvasható, de nekem ennyi is elég volt.

Máriának nincs munkája, de esélye sem maradt munkát találni. A felvételi beszélgetéseken rendszerint közlik vele, hogy nem értenek egyet az elveivel, így aztán a visszahívások is elmaradnak. Mint ahogy társai is elmaradoztak mellőle, mint ahogy az egészségügyi dolgozók sem állnak mögötte.

Mária elfáradt. Öngyilkosságot kísérelt meg. Egészen konkrétan felvágta az ereit, de megmentették. Ennyi volt, végképp távozik a közéletből. Emelt fővel szeretne. Meg békében élni. Tavaly már majdnem feladta, de akkor még sokan kérték, hogy maradjon. Mária maradt és vívta a maga kis szélmalomharcát az egészségügy átalakításáért. Ma már úgy érzi kár volt. Ráment az egészsége.

Nem akarok patetikus lenni, de az leszek. És istentelenül szégyellem is magam. Azért, ahogyan a békemenetelő fülke- és fotelforradalmárok országa cserbenhagyta Sándor Máriát. A csendes, kényelmes túlélésre játszó, kifogásokat és bezzegeket kereső, a túlcsorduló nemzeti öntudattól kettőig nem látó magyar társadalom közönye elnyelte Sándor Máriát. A fekete ruhás nővért, aki csak normális, emberi körülmények között szerette volna a hivatását gyakorolni. Elnyelte a vigasztalan pöcegödör. Ahol úgy áll ki ember az emberért, saját magáért, a másikért, egy ismeretlen másikért, ahogyan Sándor Máriáért. Pontosan úgy, ahogy a fenti ábra mutatja.

Nem, Sándor Mária küzdelme nekünk nem volt elég drámai és tragikus. Mert mi szenvedni szeretünk, nekünk látni kell a hús-vér fájdalmat, azzal együtt tudunk érezni, akkor talán mozdulunk. Mozdulunk, ha gyászolni kell, ha önmagunkat sajnálhatjuk mások szerencsétlenségében, de Mária harca egyszerűen nem érte el az ingerküszöbünket. Nem értettük, mit akar, miről beszél, miért akarja annyira. Azt mondták a sokkal okosabbak és hatalmasabbak, hogy a rothadó egészségügy egy mítosz, nettó demagógia. Ugye hogy még mindig nem omlott össze? Akkor meg miről beszél ez a nő?

A tévé előtt, az interneten köpködtük, hogy alkalmatlan, hogy elcsuklik a hangja beszéd közben, hogy érzelemből nem lehet, hogy nem is érti, mi történik körülötte, hogy színészkedik, hogy gyenge, hogy miért szólal fel pártrendezvényen, hogy miért járja/nem járja a vidéket, hogy mégis miben bízik, hogy mit képzel magáról? Mi már akkor megmondtuk, hogy megvezették, hogy belevitték, hogy kihasználták, hogy visszaéltek a jóhiszeműségével, hogy úgysem lesz semmi a vergődéséből. Mi jobban tudtuk a fotelben ülve, hogy mit kellene, és mit nem lett volna szabad tennie. Megvolt a véleményünk róla, hogy a Jobbik meg aGyurcsány meg a többiek, és különben is miért ment oda.

Mielőtt bárki megsértődne és magára venné, ha mindez rá nézve nem aktuális, folytatom. Sándor Mária magányos harcos tragédiája ennek az országnak az erkölcsi bizonyítványa is egyben. A mi közös szégyenünk. Szimbólum. Az eltaposható, megalázható, rongyként eldobható kisember szimbóluma. Aki felemeli a fejét, veszi a bátorságot, kiáll a véleménye, az elvei mellett, ám azonnal vannak harmincan akik eltapossák. Ha nem is húzzák vissza abban a pillanatban, idővel elfárad, elbukik. Ő az, aki akkor is vette a bátorságot, amikor tudja, hogy kirúgják, ellehetetlenítik. Pedig ugyanannyi veszítenivalója volt, mint bárki másnak.

Sándor Mária nem oldotta meg helyettünk az egészségügy problémáit, nem buktatott kormányt. Belefáradt. Hogyan is tehette volna? Még melléállni sem voltunk képesek. Pedig nem azt kérte, hogy érte álljunk ki, hanem hogy magunkért. Az apánkért, az anyánkért, a nagyszüleinkért, gyerekeinkért, leendő önmagunkért. Mindenkiért, aki egyszer is szembesült már életében a fűtött gyepes stadionok árnyékában rothadó magyar egészségügyi rendszer csodájával, és tudja, hogy ez mit jelent. Függetlenül attól, hogy kire szavaz, hogy mennyire fázik -10 fokban, és hogy a kedvenc sorozatát esetleg lekési...