2016. október 20., csütörtök

A SZEGÉNYSÉG GYORSÍTJA AZ ÖREGEDÉST

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.10.20.


Néhány évtized szegénység elég az elöregedés meggyorsításához és a kognitív képességek idő előtti csökkenéséhez.

Az American Journal of Preventive Medicine-ben megjelent felmérés, amelyben epidemológusok, neurológusok és pszichiáterek vettek részt, 3400 olyan felnőtt állapotát kísérte figyelemmel 1985-86 óta, akik ma 50-60 évesek. A kutatók a figyelmüket arra összpontosították, hogy milyen hatással volt rájuk a hosszan tartó vagy megszakítottan akkumulált szegénység.

A mélyszegénység kategóriájába azokat sorolták, akiknek a jövedelme 200%-kal volt alacsonyabb az átlag jövedelemnél. Ennek a kritériumnak alapján 4 csoportra osztották a kísérleti alanyokat. Az első csoportba azok kerültek, akik soha nem voltak szegények, a másodikba azok, akik életük egyharmadában szegények voltak, a harmadikba,, akik a kísérlet idejének egyharmada és egész ideje közötti években és a negyedikbe, akik mindig szegények voltak...


ITT OLVASHATÓ

FÜTYÜLÜNK RÁ

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2016.10.20.


Hát elfogták, rendőrkézen van, legyen akárhányan is, majd kiderül a sajtótájékoztatón. Persze, hogy a körúti robbantóról van szó, és azért nem tudjuk, hogy hányról, mert van egy magyar, akit Zala megyében kaptak el és van egy szerb, akit talán a Balaton mentén, szóval lehet válogatni. Ezen kívül felmerül még egy csomó kérdés, de legfőképpen az, hogy miért pont most került meg a gyanúsított?

Mert most volt rá szükség. Kérem, helyzet van, sőt, helyzetek képezik kiemelt fennforgások tárgyát, kell ilyenkor a rendőrségi szenzáció, mint egy falat kenyér, addig sem máson tanakodik a nép, amíg ezt tárgyalja. Hát most nem jobb az a kormánynak, ha a robbantó a téma, mint ha a Népszabadság sorsa? És azért van két verzió a robbantóból, hogy lehessen rajta veszekedni a kocsmában.

Azért elmenni sem lehet mellette szó nélkül. Egyelőre annyit tudunk, de legalább ezt sem biztosan, hogy a TEK három BTR-70-es páncélozott csapatszállító bevetésével elfogott egy vagy két gyanúsítottat. A gyanúsított a hírek szerint nem volt páncélozott, de lehetett hernyótalpas, ellentétben a BTR-70-esekkel, melyek azonban nyolckerekűek. Az intézkedésekre két, esetleg három, netán négy helyszínen került sor, úgymint Hévízen, Keszthelyen, Karmacson, valamint túl az Óperencián, túl a tengeren. Másik megoldás a tegnapi nap kérdőjeleire, hogy lúzercasting volt a TEK-nél és a nyerteshez kiment a vezetőség, értesíteni az örömhírről. Na, de az a lényeg, hogy van címlap, mondaná bármelyik bulvárszerkesztő.

Hát címlap, az van, nagyon is van...

ITT OLVASHATÓ

6 JEL, AMI AZT MUTATJA, HOGY ROGÁNRA KIADTÁK A KILÖVÉSI ENGEDÉLYT

B1... BLOG
Szerző: nickgrabowszki
2016.10.20.


Nagyon erős jelek utalnak arra, hogy a miniszterelnök személye körüli propagandaminiszternek meg vannak számlálva napjai a kormányban.

1. Nyomozás indult ellene a belvárosi ingatlanügyek miatt

Ez nyilván
nem történhetett volna meg Orbán engedélye nélkül: ennél jelentősebb, nagyobb kárértékkel járó lopásokat se akar kinyomozni az ügyészség. Az eljárást utóbb "bűncselekmény hiányában" lezárták, de figyelmeztető jel volt Rogánnak: senki, még ő sem érinthetetlen.
2. Nem állt ki mellette a Fidesz-sajtó, amikor Portik elmondta, hogy lefizette

Portik júniusban a Rogán által Juhász Péter ellen kezdeményezett személyiségi jogi perének tárgyalásán tanúként beszélt arról, hogy egy alkalommal 10 millió forintnak megfelelő eurót adott át az akkori V. kerületi polgármesternek egy ingatlan áron aluli értékesítésében való közreműködésért.

Az ügyészség szerint
Portik vallomása nem volt életszerű, de a kormány kitartotta propagandasajtó nem áll ki mellette, nem plankolta fel, mint az ellenzék által igazságtalanul és ártatlanul meghurcolt politikust.
3. Leállítanák a letelepedési kötvénybizniszt

Bár a kormányoldalon és a kitartottjaik között sokan járnak jól azzal, hogy a magyar államtól monopoljogokat kaptak az állami bevételek lenyúlására, a letelepedési kötvényeket a parlament gazdasági bizottságának elnökeként Rogán járta ki; neki akkor nem volt más hozzáférése az állami
mézesbödönhöz.

A kiszivárgó hírek szerint viszont ezt még a Fidesz-szavazók se látják másnak, mint törvényesített lopásnak és a klientúra kifizetőhelyének, ezért Orbán a kötvénybiznisz - valamilyen mondvacsinált indokkal történő - megszüntetését fontolgatja. Ha így lesz, akkor ez egyrészt bevételt von el, másrészt bűnbakot is kell találni, akire rá lehet kenni a felelősséget a közvélemény előtt. Kézenfekvő lenne például, hogy a kötvények legnagyobb lobbistája vigye el a balhét...


ITT OLVASHATÓ

JÓ TANÁCSOK DIABÉTESZESEK HOZZÁTARTOZÓINAK (18+)

MEGGYÓGYULNÉK BLOG
Szerző: Kontent
2016.10.20.


Jó hír Önnek: Bár azt nem állíthatjuk, hogy nincs tennivalója, de semmivel sem kell többet vagy kevesebbet tennie hozzátartozója érdekében, mint amennyit saját teste is megköszönne. Az emberi szervezetet tekinthetjük egy olyan rendszernek, amely számára fontos, hogy az energiát adó táplálék beadagolása élvezetet is nyújtson, de ha nem vesszük figyelembe, hogy milyen üzemanyaggal működik ez a gépezet, akkor annak idővel meglesznek a következményei. Konkrétan kimondva, a cukor elhagyása vagy lecserélése valamilyen ízlés szerint bevált édesítőszerre, vagy a fehér finomliszt helyettesítése teljes kiőrlésű liszttel nem 20. századi flancolás.

Ha elfogadja ezt és cukorbeteg hozzátartozójával együtt csap bele abba a kalandba, hogy újra kipróbálják milyen is a natúr joghurt íze a túlcukrozott helyett, vagy együtt fedezik fel a tea saját aromáját, akkor Ön máris betartja az egyik fő szabályt: nem érezteti a hozzátartozójával, hogy terhet jelent a betegségével...

ITT OLVASHATÓ

EZÉRT ÉRDEMES KUTATNUNK ÉLETÜNK ÉRTELMÉT ÉS MÉLYEBB ÖSSZEFÜGGÉSEIT

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzabóElvira
2016.10.20.


„The purpose of life is a life of purpose.” /Robert Byrne/
 
Nem emlékszem olyasmire, hogy a felmenőim közül bárkivel beszélgettem volna arról fiatalabb koromban, van-e értelme az életünknek, vagy úgy általában „a dolgoknak”, amik velünk történnek. A felmenőim felkeltek reggel, és tették a dolguk, ahogy kell – a miérteken nem töprengtek sokat. Azt hiszem, nem volt szokás az ilyesmi. Aztán teltek az évek, felnőttem, és egyszer csak feltűnt valami: körülöttem egyre többen gondolkodtak el azon, és beszéltek nekem arról, hogy miért történt velük ez vagy az, és mi minden fontos számukra, ami löketet ad ahhoz, hogy továbbcsinálják. Valami megváltozott.
 
Nem is olyan régen eltöprengtem azon, hasznos-e egyáltalán a miérteken töprengeni – jobb lesz attól bármi, ha felteszek magamnak néhány kérdést? Meglepő – és aligha véletlen –, hogy erre a kérdésre villámgyorsan választ kaptam Kelly McGonigal amerikai egészségpszichológus könyvéből, A stressz napos oldalából: egyértelműen igen!
 
Egy angol szó, ami többet jelent, mint gondolnánk
 
Általános iskolai angolórákon megtanultam a „meaning” szó jelentését, ami nem más, mint: jelentés, a szavak jelentése. Később, ahogy elmélyedtem az angol nyelvben, rájöttem, hogy ez csak az elsődleges jelentése – a „meaning” további konnotációkkal bír, amik nemcsak magáról a szóról, de egy sajátos hozzáállásról is beszélnek. A „meaning” ugyanis a dolgok mélyebb jelentésére, értelmére is utal, arra, hogy a dolgoknak mélyebb összefüggéseik is lehetnek. Ezen túlmenően pedig azt is jelenti, hogy értelmet találunk („find meaning”) az életünkben, a munkánkban, a kríziseinkben stb. Tehát most valami olyasmiről próbálok írni, amit ez a bizonyos „meaning” szó, az angolszász kultúrák egyik sokat használt kifejezése magában foglal...
 

EZEK JÓL MEGSZAVAZTATTAK BENNÜNKET

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Adorján György
2016.10.20.


Persze már azt, aki szót fogadott nekik és elment. A haza valóban veszélyben van. De nem a menekültek, hanem az állandó nemzetbiztonsági kockázatot jelentő illiberális államépítők miatt. Kis János filozófust egyébként is többre tartom, mint akár a birkózó szövetség elnökét, vagy a cívisvárosi volt előembert, aki egyre ritkábban tud kimondani egy épkézláb mondatot. Jobban becsülöm a két szociológus írását is (Kozák Márton és Magyar Bálint), mint bármelyik fineszes, habonyizált gondolkodó akármiről szóló mondanivalóját.

Az október másodiki érvénytelen népszavazás kérdésfeltevése helyett, akár azt is kérdezhette volna a felcsúti kisvasutas, hogy akarja-e, hogy bárki megerőszakolja női hozzátartozóját, anyját, testvérét, gyermekét, feleségét, barátját, vagy ismerősét. Ki az a vadbarom, aki erre azt válaszolná, hogy igen. Hasonló szándékú volt anno a háromszáz forintos vizitdíj kérdése is. A magyarok tudatlansága, előítéletessége és tájékozatlansága határtalan. Aki pedig politikáját, abból eredő hatalmát erre alapozza, annak Isten irgalmazzon e cselekedetéért. Márpedig a tapasztalat azt mutatja, hogy ez a mostani jobboldali populista rendszer nem épül másra, csak erre.

A menekültügy napirenden tartása is ezen alapul. Eunuch legyek egy arab sejk válogatott gyönyörűségeinek klubjában, ha nagyobb veszélyt jelent a szervezett terrorizmus részéről a menekültáradat ideirányuló hulláma, mint a letelepedési kötvénnyel hazánkba utazóké. Hangsúlyozom, a szervezett terrorizmusról beszélek, és nem a magányos, hibbant kamikázékról, akiknek tettét aztán propaganda célzattal magára vállalja bármely ismert terrorszervezet. Tisztában van ezzel a volt liberális világszövetség hajdani alelnöke is, a pávatáncos kormányfő ugyanúgy, mint – jelenlegi tanácsadói által jelzetten – azzal, hogy a hazai választópolgárok szellemi felkészültsége milyen szintű. Ordenáré módon ki is használja ezt...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN BEBESZÉLTE MAGÁNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.10.20.


Az Orbán Viktor nevű ember már megint nyilatkozott és már megint mindenki helyett és nevében. Miután én továbbra sem óhajtok azonosulni az ő agymenéseivel, ez úton is szeretném kinyilvánítani az ellenvéleményemet. Már csak azért is, mert tudjuk a különféle kormánytagoktól, hogy nálunk szólás-, sajtó és mindenféle szabadság van, miután nem szokták börtönbe hurcolni az újságírókat sem, a másként gondolkodókat sem és még kivégezni sem szokás őket. Pedig.


Az Orbán nevű ember interjút adott a Passauer Neue Pressének, az MTI pedig részleteket közölt a cikkből.
Arra a felvetésre, hogy Angela Merkelhez közeli körök szerint hálával tartozik a kancellárnak, mert sok problémától megkímélte a Magyarországon áthaladó menekültek befogadásával, azt válaszolta, hogy ez nem igaz.
Kifejtette: elmondta a kancellárnak, hogy elfogadjuk a segítséget, de nem kérjük, mert Magyarország egyedül is meg tudja oldani a problémát. Azt is elmondta neki, számíthat arra, hogy Magyarország megvédi határát, és területéről egyetlenegy migráns sem fog Ausztriába érkezni. Ez csak akkor történhet meg, ha Merkel kéri, és ez aztán így is lett – idézte fel Orbán Viktor.

MTI
Ezzel szemben az az igazság, hogy bő egy évvel ezelőtt felkészületlenül érte Magyarországot a menekültek érkezése. Mégpedig úgy érte felkészületlenül, hogy akár fel is készülhettünk volna, de nem tettük. Már hónapok óta folyt az óriásplakát-kampány, de egyéb intézkedések nem történtek. Véleményem szerint szándékosan.

Habony azt találhatta ki, hogy jó ötlet beengedni és a fővárosra szabadítani a menekülteket, akik egyébként tovább szerettek volna utazni, de a hatóságok ezt meggátolták. Ez idáig nem is lett volna probléma, ha megfelelő menekültszállásokra szállítják őket, ahol lefolytatják a menekült státusz megadásához, vagy megtagadásához szükséges eljárást. Nem ez történt. Az történt, hogy jóformán összeterelték őket egy helyre, mindenféle ellátás és segítség nélkül hagyták a tömeget és várták, mikor robban a feszültség. Egy esetleges lázadás jó alapot szolgáltathatott volna a kemény fellépéshez és ahhoz, hogy Orbán megmutassa: mennyire vadak ezek és kizárólag csak a Fidesz-kormány képes megvédeni a magyar embereket a veszedelemtől.

Sajnos (a kormánynak sajnos) a civilek és különféle szervezetek gondoskodtak a menekültek ellátásáról, tolmácsot kerítettek, tájékoztatással látták el őket, nyugtatták a kedélyeket – ha emlékszünk, még Palya Bea is fellépett – így elmaradt a robbanás. Merkel alighanem pontosan látta, miben mesterkedik Orbán, ezért fogadta a menekült tömeget.
Orbán ezt soha nem fogja megbocsátani sem Merkelnek, sem a civileknek. Nem véletlenek azok a nemtelen támadások, amiket először az Ökotárs, majd más civil szervezetek ellen indítottak, most pedig a Soros Györgyhöz bármi módon köthető, vagy nem köthető, de ezzel gyanúsítható civilek megfenyegetése Németh Szilárd nyilatkozatán keresztül. Orbán rájött, hogy az igazi veszélyt a civil kurázsi jelenti a hatalmára...

ITT OLVASHATÓ

NEVÉBEN A SZERETET

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Révay András
2016.10.20.


Angolul tudók körében találós kérdésnek is jó lenne: melyik az az ország, amelyik nevében megtalálható a szeretet szó? Kipróbáltam. Tíz ember közül – három percen belül – egynek sem sikerült. A kérdés ugyanis nem annyira az ismereteket, inkább a vizuális képességet teszi próbára.
 
Ez az ország Európa középső részén, a Velence – Bécs – Budapest által alkotott háromszögön belül helyezkedik el. Így már könnyebb? Idén ünnepelte fennállásának huszonötödik évfordulóját. Közvetlen szomszédunk, tőlünk délnyugati irányban fekszik, természeti értékekben gazdag. Az Alpok, a Földközi-tenger, a Karszt-vidék és a Pannon-síkság övezi. Ott a természet csodálatosan zöld. Az ország 60 százalékát erdőség borítja. Területének több mint kétharmada védett övezet. Az pedig, hogy állami létében ennyire fiatal egy fontos előnyt is jelent: sohasem harcoltunk, sohasem háborúztunk egymás ellen, kapcsolataink most is kitűnőek! Ha eddig nem sikerült kitalálni, akkor hát álljon itt a megoldás! A világon az egyetlen ilyen ország Szlovénia! Ha angolul írom: Slovenia – mindjárt érhető a megfejtés...
 

ORBÁN-STRÓMAN VAGY A BALOS MÉDIA MEGMENTŐJEA NÉPSZAVA SVÁJCI VEVŐJE?

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2016.10.20.


A Jókai térre, a volt MSZP-székházba költözik információink szerint a Népszava, a Vasárnapi Hírek és a Szabad Föld, miután az újságokat a napokban veszi át a svájci Marquard-csoporthoz közeli liechtensteini cég. A Magyar Hírlap egykori tulajdonosáról sokan találgatják, vajon ő is Orbán Viktor érdekei szerint cselekszik-e, mint a Népszabadságot bedöntő osztrák Heinrich Pecina. Aki azt reméli, hogy talán mégsem, azzal is érvelhet, hogy 2014 óta a Marquard üzlettársa – idéntől közvetve a Class FM-ben is – Michael J. McNutt, aki kegyvesztett orosz ex-oligarcha ügyvédje egy londoni perben.
 
 
A napokban zárul a tranzakció a Népszava és a Geomédia-lapok (a Vasárnapi Hírek, illetve a Szabad Föld hetilap és kiadványai) eladásáról, a vevő a leichtensteini XXI. Century Invest AG. A cég nem áll messze a hírekben már vevőként emlegetett svájci Marquard-csoporttól, bár egyik tulajdonosa információink szerint a liechtensteini nagyherceg tanácsadója.
Úgy tudni, a liechtensteini-svájciak megveszik a Geomédia által nemrégiben létrehozott XXI. Század Média Kft.-t amibe bekerülnek a kiadói jogok.
„A XXI Century Invest AG az újonnan megszerzett médiaportfóliójának fejlesztéséhez szükséges – a vételárat jócskán meghaladó – pénzügyi forrásokat biztosítani képes. A médiaportfólió operatív és szakmai irányítását a jövőben is a Geomédia magyar menedzsmentje gyakorolja” – áll a szerződő felek közleményében, amelyben – az ilyenkor egyébként szokásos módon – hitet tettek a „szellemiség” megőrzése mellett is.
A tervek szerint integrálódó két balos kiadó ugyanakkor nem most került egy kosárba: a Népszava kiadói joga információink szerint már hónapok óta a Geomédia-csoportba tartozó VH Kiadó Kft.-é. Ebben az ügyben úgy fest, a kiadó kft-ben tulajdonos Puch László volt MSZP-pártpénzmacher svájci TGD Intermedia SA kihátrált a Népszava vezetősége mögül, ahol nem tűntek különösebben lelkesnek az összebútozást illetően...
 

A MEGERŐSZAKOLT ORSZÁG SPANYOLNÁTHÁVAL

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: Ungváry Rudolf
2016.10.20.


Felgyorsultak az események.

A hatalom totális kiterjesztésének lépései egyre sűrűbben követik egymást. A kormányzat bevándorlás ellenes gyűlöletpropagandája után csak egy hét telt el, és megsemmisítették az ellenzék egyik legjelentősebb napilapját, ráadásul elérhetetlenné téve az online változat összes korábbi cikkét is. Noha már hónapok óta hallani lehetett arról, hogy a Népszabadságot át akarják játszani egy Orbán-közeli tulajdonosnak, de ahhoz képest, hogy ez milyen égbekiáltó brutalitással játszódott le, csak a tehetetlenség vált nyilvánvalóvá.

A kis létszámú, hatástalan tüntetések és a méltatlankodó megnyilatkozások még világosabbá teszik, hogy teljes a kiszolgáltatottság. Minden Orbán ellenes erő eszköztelen.

A magyar demokraták mintha még mindig reménykednének. A népszavazás után is megpróbálták magukat megtéveszteni. Belekapaszkodtak annak jogi érvénytelenségébe, amivel csak azt árulták el, hogy mennyire foglyai a vágyaiknak. Miközben a vezér senkitől és semmitől nem akadályoztatva a vereségből de facto győzelmet kovácsolt, és annyiszor módosítja például az alkotmányt, ahányszor ő akarja

A lényeg, hogy nem létezik olyan erő, amelyre támaszkodva bármi megakadályozható. Még kevésbé, hogy a rendszer megváltoztatható. Ez az erőtlenség mutatja a jövőt. Helyette ott van az önáltatás a 2018-as választásokkal. Ha ezek a választások a vezér uralmára előnytelen eredménnyel járnának, ugyan ki és mi akadályozza meg, hogy akkor majd megerőszakolja a választások eredményét is, ahogy ezt tette a népszavazással? Az ellenzék majd akkor is megelégszik azzal, hogy „azért“ a választások érvénytelenek voltak?

Úgy tűnik, mintha a demokraták egy jelentős része nem lenne hajlandó tanulni mindabból, ami történik. Mint akik még mindig reménykednek. Nem néztek szembe a népszavazás eredményével. Belekapaszkodtak annak jogi érvénytelenségébe, amivel csak azt árulták el, hogy mennyire foglyai a vágyaiknak. Holott a majdnem 50 százalékos részvétel, és az orbáni menekültpolitika melletti szavazati arány a más államokban lezajló népszavazásokhoz képest rendkívül nagy sikere a rendszernek.

Nem néznek szembe azzal, hogy – noha számos jele volt annak, hogy valami készül a Népszabadság ellen –, sehol nem volt még csak nyoma sem annak, hogy erre bárki felkészült volna bármivel. Az újságot cserbenhagyták saját lehetséges olvasói, akik nem fizettek rá elő, pedig pontosan tudták, hogy mennyire ki kellene állni az ellenzéki sajtó mellett ilyen formában is. De cserbenhagyta még az a vállalkozói réteg is, amely részben a pártállami vagyon átmentésének, részben a baloldali-liberális kormányzásnak a haszonélvezője, vagy legalábbis a híve volt. Pedig – a vagyon is kötelez. Még a magát baloldalinak tekintő párt is úgy mondott le a lapról, hogy ennek minden lépése takarásban történt, és senkinek eszébe nem jutott, hogy a nyilvánossághoz fordulva időben félreverje a harangokat. Legalább az utóbbira azért csak akadt volna anyagi fedezet. Avagy nem kellene legalább küzdőképesnek látszani?

De nem néznek szembe saját csődjükkel a menekültkérdésben sem. Az EU meghatározó demokráciáiban fokozatosan megváltozik a menekültpolitika. A hangsúly lassan áttevődik arra, hogy nem engedhető meg befogadás elvárások teljesítése és a határok védelme nélkül. A magyar ellenzék egy jelentős, hangadó része érdemben még a jelét se adja annak, hogy felfogná, miről is van szó. Politikai üzeneteikben a hangsúlyt arra kellett volna helyezniük, hogy a feltételek és a befogadás egymással egyenrangú kérdések. Nem a kevés kifejezetten politikai menekültről van szó. A bevándorlóknak kötelezettségeket is kell vállalniuk, kezdve attól, hogy nem követelhetnek például semmiféle érvényességet az iszlám vallási jognak, a Sariának, addig, hogy határidőn belül kell nyelvet és szakmát tanulniuk. És aki ennek nem tesz eleget, az visszakerül a menekülttáborba, és ott is marad, ameddig hazájába nem térhet vissza.

Lényegtelen, hogy Magyarországon a feltételek tényleges alkalmazásának nincs jelentősége, mert ide menekült nem is akar jönni. Jelentősége azért van mégis, mert az orbáni demagógiának kiszolgáltatott választók megnyerésében jelentett volna és jelentene továbbra is többet. Az aggódókra teljesen hatástalan kizárólag a befogadás humanista kötelességét hangoztatni.

Ennek az egyoldalú politikai kommunikációnak meg is lett a kontraproduktív következménye. A jelek arra utalnak, hogy a migránsok ellen, mintegy az „Orbánnak ebben igaza van“ jegyében ezen a kvótanépszavazáson sok egyébként ellenzéki is Orbán szája íze szerint szavazott. Itt bosszulta meg magát, hogy az ellenzék (egyelőre) nem képes a harmadik világból érkező nagy tömegű, rövid idő alatt megnövekedett bevándorlás kérdésére olyan választ adni, mely sok, demokratikus beállítottságú polgártársunk számára megfelelő fogódzó lehetne. Ki vannak szolgáltatva aggodalmaiknak, mert érdemben semmi sem hangzik el arról, hogy mi mindent kell és lehet tenni a bevándorlók sikeres integrációja érdekében...


ITT OLVASHATÓ

FELTÉVE, HA MIND EGY CELLÁBA KERÜLTÖK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.10.19.


Eddig sem irigyeltem a kormányhoz közel sertepertélőket (ez minden érára vonatkozik), de most már kifejezetten kezdem sajnálni a srácokat. Na jó, ez nem igaz, de akár igaz is lehetne. Mindenesetre szar érzés lehet úgy létezni ebben az egyébként sem túlságosan hosszúra szabott létben, hogy folyamatosan fosni kell tőle, ki és milyen kérdéssel találja szájba az embert.
 
Így lehetett ezzel az ország legeslegfőbb ügyésze, az Orbán nevű, a Rogán nevű, Matolcsy nevű és még számtalan nevű újegységes kétséges figura őrangyalkája is a parlamentben. Mert gondoljunk bele! Reggel felkel a mit sem sejtő sejt, megberetválkozik, felhúzza az aznapi gatyát-zokni, megpusszantja az előszobatükröt, amiért olyan gyönyörű már megint a benne látott kép és sérthetetlensége teljes tudatában bevonul az ülésterembe, ahol is majd válaszol valamit azoknak, akik kérdést mernek feltenni.
 
Erre jön egy ilyen Hadházy, aki nem tisztel se istent, se embert, se Poltot és megkérdezi. Például azt, hogy a Quaestor-ügyben sikeresen eltüntetett 1,2 milliárd forint sorsát felderítették-e, az ügyészség miért nem foglalkozik a felügyelet felelősségével és mi a túróért nem hallgatták ki Polt Péter lányának élettársát, aki történetesen Tarsoly Csaba személyi titkára volt?
 

HAGYD A GYEREKED JÁTSZANI! - ÖT ÉVÜNK A FINN ÓVODÁVAL

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: Vilisics Feri
2016.10.19.


Leányunk nem kisbaba már: kijárta az óvodát, és pár hónapja már iskolába jár. A finn óvodában/óvodával töltött öt év során egészséges, nyelveken beszélő "nagylány" lett a szinte járni-beszélni is alig bíró babából. Mindeközben mi magunk, a felnőttek is beilleszkedtünk a szülői szerepbe illetve új lakóhelyünkön sem mozgunk idegenül többé. Akárcsak az új közegbe kerülő gyermek, úgy a költözéssel új közegbe kerülő felnőtt is sok kihívással néz szembe. A tanulás és beilleszkedés útját együtt tettük meg, kéz a kézben.


Mindeközben felmerült bennem a kérdés, vajon lehet-e a finn óvoda az alapja mindannak, ami jó a finn társadalomban?

Nos, ezt a nyájas olvasó döntse el maga, világnézete és épp esedékes hangulata szerint. Népünket, országunkat naponta vetjük össze más népekkel, országokkal, akár egész földrészekkel ("ázsiai viszonyok"), ha a retorika úgy kívánja. A mostani bejegyzés a finn óvodákról újabb lőszerül szolgálhat egy játszótéri beszélgetéshez, akár pro, akár kontra. Előre szólok: nem tudom, hogy a magyar óvodákban mi a gyakorlat, ezért még ha akarnám sem tudnék "összehasonlítgatni"...

Napi program
Az egyes óvodák "tanterve" letölthető pdf formátumban Helsinki város honlapjáról. 
A mi óvodánk fontos  programpontjai: 
- Pozitív énkép kialakítása
- Önállóság fejlesztése 
- Tanulási képesség erősítése
- Kooperációval erősíteni az együttműködést a családokkal
- A másság elfogadása és más kultúrák megismerése
 
Egészséges épület
Az épület 2001-ben épült és az akkor még újdonságnak számító "ökológiai" elveknek megfelelően építették. A város által vezetett pilot projekt célja az új középületek csökkentett energiafelhasználása, a természetes alapanyagok elterjedtebb használata, a beltéri levegő minőségének javítása, a környezetbe illeszkedő építészeti megoldások alkalmazása, az óvoda és a szülők közti kommunikáció erősítése, és a közösségek és óvodák közötti kooperáció javítása. A projekt zömmel pozitív visszajelzéseket kapott ezért a város folytatta a "fenntartható" óvodák építését.
 
Menta, levendula, rozmaring
Az ovi magába foglalja a bölcsődét is. A gyerekeket három fő korcsoportba sorolják: a pelenkás gyerkőcök a Menta, a 3-5 évesek a Levendula míg az 5-6 évesek a Rozmaring csoportba kerülnek, ami egyben az iskolai előkészítő is. 
Fontos megfigyelni a csoportnevekben rejlő semlegességet. A virágnevek egyik csoportot sem emelik a másik fölé, így senki nem érzi magát csupán emiatt a másiknál alantasabbnak vagy "felentesebbnek". :) 
A Menta, Levendula és Rozmaring csoportokon belül is vannak korkülönbségek, amelyek jelentősek is lehetnek. A háromévesek más foglalkozást igényelnek mint az ötévesek, ezért a gyerekeket kisebb csoportokra osztják. Mivel ezeknek az összetétele szintén évről-évre változik, a gyerekek évente választhatnak csoportnevet maguknak. Tavaly a Levendulák kiscsoportja a "Nyuszik" nevet kapta, idén ők "Teknőcök" lettek. A nagyobbak tavaly "Dinoszauruszok" voltak, idén a "Cicák" nevet választották. A névválasztás az óvónő elmondása szerint a sértődés kiküszöbölését szolgálja. Régebben ők is "kicsik" és "nagyok" megnevezéseket használták, amire a háromévesek bevágták a durcit, mondván, hogy ők már nagyok! 
 
Zöld zászló és krumpli
Az óvoda részt vesz az Eco-School nemzetközi programban, amely a gyerekek jobb környezeti nevelését célozza. Az óvoda egy sor feltételnek megfelel, ezért most ott leng rajta a képzeletbeli zöld zászló, amelyet azonban el is lehet veszíteni. 
Pár példa: az óvoda szelektálja a hulladékot és fokozottan ügyel az energiatakarékosságra. A vécében infraérzékelős lámpák és csapok vannak, amelyek csak akkor működnek, ha tényleg igény van rájuk. A gyerekek minden héten kirándulni mennek a (nagyon)közeli erdőbe, ahol játékos feladatokat kapnak a természet jobb megismeréséhez. Ha bekukkantunk egy ilyen erdőfoltba, akkor Robin Hood elképzelt erdeje (vagy a Blair Witch project) elevenedik meg előttünk. A természetesség csak a látszat, hiszen minden bot, minden kő már meg lett forgatva ezerszer, a lehullott ágak kupacokba hordva majd széttúrva majd újra összehordva...  A lányom szerint a rét közepén terpeszkedő kör alakú erdőcskében MörriMönki lakik, aki teheneket fogyaszt. 
Az ovisok tavasszal kertészkednek az óvoda saját veteményesében. A közeli szántóföldön a környék óvodái egy közös földterületet használnak, amelyen a gyerekek krumplit ültetnek. A betakarítást szintén a gyerekek végzik...

ITT OLVASHATÓ 

KRITIKUS TÖMEG

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Andor Mihály
2016.10.20.


El kell érkeznie annak a pillanatnak, amikor Orbán hívei már úgy érzik magukat, mint a megszállók egy idegen országban, ahol minden sötét zugból az ellenállók golyója leselkedik rájuk.

Tekintélyes tudósok és kevésbé tekintélyes politikusok azon vitatkoznak, hogy már diktatúra-e az Orbán-rendszer vagy még nem. Meg azon vitatkoznak, hogy legyőzhető-e Orbán demokratikus eszközökkel. Meg azon, hogy választási győzelem esetén van-e jogi alapja annak, hogy a demokrácián elkövetett kétharmados erőszakot feles törvényekkel megsemmisítsék. Meg azon, hogy a jogi megsemmisítést a legyőzöttek bevonásával vagy nélkülük kell-e elvégezni. Meg azon, hogy jogszerűen ki lehet-e rúgni az életfogytiglan bebetonozott legfőbb ügyészt és az összes kilenc évre kinevezett komisszárt. Érthető az aggodalom, mert – ahogy sokan kifejtették – kétharmadnál kisebb arányú győzelem esetén az orbáni törvények és az orbáni beépített emberek lehetetlenné teszik a kormányzást.

Én azonban úgy vélem, hogy az alapvető kérdés nem jogi, hanem szociológiai természetű. Mert megtalálhatják a jogtudósok a szakmai szempontból legtökéletesebb érveket, de ameddig a magyar társadalom jelentős részére ezek az érvek nem hatnak, addig Orbánt nem lehet elzavarni. Ahhoz viszont, hogy bármilyen jogi érv hasson, a rendszer elutasításának (nevezhetjük utálatnak vagy gyűlöletnek is) el kell érnie egy kritikus tömeget. El kell érkeznie annak a pillanatnak, amikor hívei már úgy érzik magukat, mint a megszállók egy idegen országban, ahol minden sötét zugból az ellenállók golyója leselkedik rájuk. Egy ilyen közhangulatban már saját katonáinak is egyre vállalhatatlanabbá válik a vezér melletti kitartás, és megindul a tömeges dezertálás. A történelemben sok példa volt erre.

A kérdés tehát úgy merül föl, hogy mikor és mitől éri el a rendszer elutasítottsága a kritikus tömeget. Bevallom, fogalmam sincs. Az elmúlt hat év során sokszor gondoltam úgy, hogy már-már eléri, hiszen az Orbán-rendszer egymás után taposott bele nagy társadalmi vagy foglalkozási csoportokba: a magánnyugdíjat gyűjtögetőkbe, a tűzoltókba, az orvosokba, a rendőrökbe, a pedagógusokba, a diákokba, a rokkantnyugdíjasokba, a munkanélküliekbe, a földművelőkbe, a bírói karba, a kiskereskedőkbe, a trafikosokba, a sztrájkjog elvételével és a munkaügyi törvényekkel minden alkalmazottba, a lezsírozott közbeszerzésekkel a vállalkozókba. Hallatszik morgolódás, érződik utálkozás, de a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy még mindig messze vagyunk a kritikus tömegtől.

Ameddig az Orbánt elzavaró és az Orbán-rendszer visszatérését lehetetlenné tevő kritikus tömeg nem áll össze, addig fölösleges azon vitatkozni, hogy milyen jogi eszközökkel mit lehet megtenni és mit nem. De amikor majd összejön ez a kritikus tömeg, akkor az igazságtétel bármilyen formájának meglesz a legitimitása...


ITT OLVASHATÓ

TÍZ ÉV HÁROM KONTINENSEN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Péter
2016.10.20.


Péter egészen fiatalon, egy családi örökség segítségével vágott neki a nagyvilágnak, és azóta nem aprózta el, hiszen az Egyesült Államok mellett élt és dolgozott Indonéziában és most a Közel-Keleten is. Ráadásul elég gyakran jár haza Magyarországra is, amit most már más szemmel lát. (A képeket köszönöm szépen.)

„A történetem valamivel több, mint 9 éve kezdődött. Akkor lettem 21 éves, amikor is olyan nulla élettapasztalattal nyakamba vettem a világot.

A szívem mélyén még kisgyerekkoromban választottam magamnak egy szakmát. Részleteibe menően mondhatni semmit nem tudtam róla, csak azt, hogy azzá akarok válni, abban szeretnék elhelyezkedni, élni és dolgozni.

Nem a családomból, de még az ismeretségi körömből sem volt olyan, aki ezzel foglalkozott volna. Nem adódott meg a kitaposott út kényelme, és azon tudás, ami ahhoz kellett volna, hogy a legrövidebb és legegyszerűbb utat járjam be.

Akkoriban Magyarországon az ide tartozó felsőoktatási képzésbe évente 4-6 embert vettek fel. Középiskolai eredményeim tükrében ez azonnal kiesett. A magánúton történő tanulás egyrészről költségesebb volt, mint a világban sok helyen máshol - amin nagyon meglepődtem -, másrészt akkoriban valahogy direkt úgy voltak beállítva a viszonyok, hogy a képzésről kapott magyar okmányokat csak otthon fogadták volna el.

Mivel egy olyan szakmáról beszélünk, amivel szinte a világ bármely országában el lehet helyezkedni - és a más országokban szerzett képesítést széles körben elismerik -, így ezt a lehető legnagyobb hátránynak, mondhatni igazságtalanságnak éreztem.

Átlagos budapesti család, alkalmazott szülők. Annyi előnyöm volt talán, hogy szüleim beszélnek nyelveket és néha dolgoztak külföldön, ergo utaztunk együtt párszor. Ez egy picit segített abban, hogyan kell elindulni, mire kell figyelni.

Hogy kell túlélni az első napokat és heteket, amikor egy teljesen új környezetbe csöppen bele az ember gyermeke úgy, hogy előtte egyedül még szinte sehol nem járt.

Kevés megtakarított pénzemen felül a nagyszülőktől örököltem egy lakást, amit - előbb családi közfelháborodásra, később aggódó beleegyezésre - eladtam, és ebből próbáltam finanszírozni külföldi tanulmányaimat.

Körülbelül egy bő fél év volt, amíg hosszas informálódások, levelezések, fórumok és a szokásos „hogyan induljunk az ismeretlenbe” keresgélések után nyakamba vettem a világot. Egyedül. Szülők, család, ott váró rokon vagy velem tartó barátok nélkül..."


ITT OLVASHATÓ

AZ ALAPTÖRVÉNY HETEDIK MÓDOSÍTÁSA - VONA FELTÉTELEKET SZABOTT

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.10.20.


Október 10-én kora délután felkerült a Parlament honlapjára az Alaptörvény hetedik módosításának terve. A parlament előre láthatólag november 8-án szavaz majd róla, és Kósa Lajos szerint november közepén válhat hatályossá. Ám ez a feltételes mód egyre feltételesebbnek tűnik, lévén, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke az október 18-ai egyeztetés után kijelentette, pártja csak akkor hajlandó támogatni a javaslatot, ha letelepedési- kötvény biznisz leáll. A jelek szerint azonban a kormány nem hajlandó engedni a Rogán-féle üzletből.

Míg a parlamentben támogatókat próbál szerezni a Fidesz, az továbbra sem zavarja a pártot, hogy a szöveg jogi szempontból meglehetősen „nyúlós”, és hogy szakértők szerint az EU jogrendjét is alááshatja. Orbán javaslatában négy pont is szerepel, amelyeken változtatnának.

Alkotmányos önazonosság

Az Alaptörvény Nemzeti Hitvallás részéhez, amely így szól: „Tiszteletben tartjuk a történeti Alkotmányunk vívmányait és a Szent Koronát, amely megtestesíti Magyarország alkotmányos állami folytonosságát és nemzeti egységét”, hozzátennék, hogy „valljuk, hogy a történeti Alkotmányban gyökerező alkotmányos önazonosságunk védelmezése az állam alapvető kötelessége”.

Mivel ez a módosítás nem állít semmilyen gyakorlatban teljesítendő kritériumot, meglehetősen puha. Ám kapaszkodó lehet a mindenkori kormány számára, hiszen általánosságban alkalmas arra, hogy a magyar Alkotmány védelmét a nemzetközi szerződések védelme elé helyezze...

ITT OLVASHATÓ

A FIDESZ TELHETETLEN HOLDUDVARÁNAK FONTOSABB A LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYES MILLIÁRDOS BULI, MINT A NEMZETI ÜGY?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2016.10.19.


Ha Vona Gábor nem csinál segget a szájából, akkor az Orbán nevű egyénnek – aki mindeddig nem szólalt meg és aki elképzelhető, hogy ez idő tájt is a dolgozószobája falait kapargatja szigorú orvosi felügyelet mellett – választ kell adnia arra a kérdésre, hogy a Habony-Rogán páros milliárdos üzlete, vagy a nemzeti ügy a fontosabb? Nekem ugyan egyáltalán sem nemzeti ügy, viszont a bolsevik többséget ezzel hülyítette és állította maga mellé, tehát nekik igenis nemzeti ügy.

A kérdés: mennyire fontos a Fidesz éhes, telhetetlen holdudvarának a letelepedési kötvényes milliárdos buli, aminek vesztese a magyar pórnép. Kompletten. Köztük azok is, akik kézzel-lábbal rohantak népszavazni a migránsok ellen október 2-án, leszarva, hogy se azelőtt, se azután nem jött egy rohadt terrorista migráns sem, ellenben a Teréz körúti robbantót még azóta sem sikerült elkapniuk profiéknak.

Azt fel nem foghatom, hogy Molnár Gyula és az LMP mivégre keringőzik Orbán asztala körül ebben a kérdésben (remélem nem kell nagyobbat csalódnom Szél Berniben, meg a vadiúj szocialista pártelnökben, mint már eddig is), de ennek a jobbosnak az ívét azért el kell ismernem. Populista, demagóg, de kétségtelenül jó kártya. A lehető legjobb, ami ebben a helyzetben a Jobbik rendelkezésére áll. Még akkor is, ha – félő, hogy ki fog derülni – nem mutat túl az egész egy trollkodáson, hát hiszen a Fidesz és a Jobbik egy tőről fakad, nem?

Ettől függetlenül az a büdös nagy helyzet, Viktorka, hogy 80%-ban migránsellenes közhangulatban 40%-os részvételt produkálni, aztán az érvénytelenségre nagy ívben szarva a katasztrófamentő alkotmánymódosítást is elbukni, igencsak arra utal, hogy fogy a levegő körülötted. Rekedt krákogásod és visszakézből minden kérdést elhárító bujkálásod az emberek elől, erodálja a köz bizalmát.

A 40%-os többség is felfogja előbb-utóbb, hogy miközben alig 1300 ember úgynevezett kényszerű befogadásáról ment a pánikkeltés, a hátsó ajtón 15-20 ezer sétált be. Pénzért. Amit a 40%-os többség fizet azért, hogy Rogán celebéknek, meg a Habony munkanélkülinek legyen miből helikopterezni, ha úgy alakul. Persze ha kizárjuk azt, hogy a legokosabb kollégiumi szobatárs tanácsára okosodott így meg Vona (szevasz, Lajos, hogy ityeg?), akkor azt is gondolhatjuk, hogy sima szemfényvesztésről van itt szó, amivel Vona is jóllakatja a sajátjait, Orbánék meg nagyjából akármit-bármit ígérhetnek, amiből lesz, vagy nem lesz valami, tökmindegy. Hiszen az ország lakosságának statisztikailag elsöprő többsége nem is érti, miről szól ez az évszázad legaljasabb üzletének is simán beillő letelepedési hisztéria...


ITT OLVASHATÓ

TRUMP ÚJRA VESZTETT, NEM FOGADJA EL A VÁLASZTÁS EREDMÉNYÉT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.10.19.


A CNN/ORC felmérése szerint a harmadik elnökjelölti vitát is Hillary Clinton nyerte. A vitát megtekintők körében végzett vizsgálat szerint a megkérdezettek 52 százaléka szerint Clinton nyert, míg 39 százalék szerint Donald Trump. Az utolsó vitát Las Vegasban rendezték.

Az eddigi legjobban vezetett, legtöbb kérdést érintő és legjobban kézben tartott vitán Trump elszalasztotta az utolsó lehetőséget is, hogy felzárkózzon és újra versenyben maradjon Clintonnal szemben. Az elején fegyelmezetten kezdett, de a végére nem tudta elrejteni valódi énjét, és szabályosan kiütötte magát.

Trump eddig is nagy hátrányba került, de ezen a vitán azon kívül, hogy minden szakmai kérdésben alulmaradt Clintonnal szemben, még az olyan kényes kérdésekben is, mint a határőrizet és az abortusz, elkövetett két akkora hibát, amivel kizárt, hogy amerikai elnök lehessen.

Az egyik, hogy előre bejelentette, nem fogadja el a választás eredményét. A médiára hivatkozott, hogy szerinte a New York Times és a média Clintonnak dolgozik. Egyrészt ez nem igaz, másrészt előtte volt a mikrofon, a harmadik 90 percen át győzhette volna le Clintont, de mindhárom esetben veszített.

Ez nem a média hibája, hanem az övé. A vita után több republikánus szenátor jelezte, hogy Trump nem azért fog veszíteni, mert elcsalja bárki a választást, hanem azért, mert nem alkalmas az elnöki posztra, amit az elmúlt hónapok alatt bebizonyított...

ITT OLVASHATÓ

AMIKOR BAYER ZSOLT AZT ÜZENI NEKED: LEMECCSELJÜK, OKÉ?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.10.20.


Három részes sorozatot szentelt nekem Bayer Zsolt a Magyar Hírlapban. Persze ez így hazugság. Hiszen Bayer csak a nevemet használta, nem nekem szól, amit írt, és nem rólam. Én csupán az elképzelt ellenség vagyok, akit Bayer felruházhat jelzőkkel, feltölthet tartalommal, felrakhat a tükör elé, és szavakkal püfölhet. Akin felfújhatja magát, és olvasóinak előállíthatja rajta az elképzelt terméket, az örök zsidó-komcsi-libsit, éppen azt, amit akar, vagy kell.

A kérdés számomra a cikkek kapcsán nem is a tartalmuk volt, hanem, hogy miért éppen én lettem kiválasztva, számtalan vidám percet szerezve ezzel nekem. (Bár bevallom, az utolsó részt már nem olvastam végig, csak az elejét és a végét, mert unalmas volt).

A válasz egyrészt az, hogy mivel nem ismernek Bayer olvasói, ezért bármit belém tud magarázni a kiérdemesült szerző. Másrészt pedig az, hogy elfogynak a baloldali és liberális publicisztikák. A HVG egykor naponta akár több cikket is megjelentető véleményrovata ma már hetente max 3-4 cikket termel. A Népszabadság bezárásával a legnagyobb véleményrovat szűnt meg a baloldali, liberális politikai térfélen, így lényegében csak mi bloggerek maradtunk, akik ezt a műfajt művelik.

Tehát én vagyok az egyik olyan szerző, akin el lehet magyarázni még az órási ellenséget, a képzelt zsidó-kommunista-liberálist, aki az ország vesztére tőr. Bayer szerint én erőszakot akarok, és ezért ő leütne, én a jobboldal életére török, és ezért le kell velem és a hozzám hasonlókkal számolni. Majd háromrészes sorozata végén (ha vége van), azt írja, hogy nincs velem, velünk mit beszélnie (miután 3 cikken keresztül elvileg hozzám beszélt).

Csak hát ugye a helyzet az, hogy én nem akarok erőszakos forradalmat, nem akarom megütni Bayert, nem akarom kiírtani a jobboldalt.

Én vitában állok a jobboldallal, és vitában állok Bayerrel. De a politikai vita nem a kiírtásról szól, és nem az ellenség elpusztításáról, nem az állandó háborúról, egymás verbális levadászásáról, hanem a közös ügyeink, a közügyeink megbeszéléséről.

Mert bármennyire is fáj bárkinek, valószínűleg ettünk már ugyanannál a hentesnél Zsolttal, és vásároltunk már ugyabbana boltban, utaztunk már ugyanazon a közlekedési járművön, és minden bizonnyal vannak közös ismerőseink is.

A helyzet az, hogy egy országban élünk, és ebben az országban akkor lesz jó élni, ha abbahagyjuk ezt a fajta baszakodást, hogy ki kit ver meg, és arról beszélünk, ami mindannyiunkat érint. A munkáról, a szexről, a gyerekeink felneveléséről, az ország helyzetéről, az egészségügyről, az oktatásról, a szegénységről, a mindennapjainkról, a közös jövőnkről. Mert bizony közös az...

ITT OLVASHATÓ

MEGJELENT A NÉPSZABADSÁG ÉS A FEDÉL NÉLKÜLKÖZÖS LAPSZÁMA - NEMZETKÖZI SAJTÓ

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.10.20.


A Fedél nélkül ma megjelenő száma lesz alighanem a legsikeresebb a kiadvány történetében, miután a hajléktalanok folyóirata fogadta be a Népszabadság újságíróinak írásait.

De hát a legnagyobb példányszámú lap munkatársai maguk is az utcára kerültek. Lehetne ezen mosolyogni, ha nem volna olyan komoly a helyzet. Bennfentesek abból indulnak ki, hogy az osztrák tulajdonos azért húzta le a rolót, mert követte a gazdasági érdekeit – amihez szüksége van a kormány jóindulatára. Mármint hogy egy hatalom közeli vállalkozásnak adja el a kiadó Mediaworks-öt. Megéri neki, ha szépen megemelt árat kap, ami nem csupán a bezárásból fakadó veszteségeket fedezi, hanem túlmegy azon. Maga Pecina nem kívánt nyilatkozni a Pressének arról, hogy tegnap miért járt Budapesten - tájékoztat a Die Presse.


A Mediaworks azonban nem csupán azért érdekes az Orbán-kabinet számára, mert rajta keresztül ki lehet kapcsolni a Népszabadságot és vele együtt a kormánypolitikusokról és korrupciós ügyekről készült leleplezéseket. Nagyon vonzóak a hozzá tartozó vidéki orgánumok is. A Fedél Nélkül-ben egyébként a Népszabadság újságírói leginkább álnéven szerepelnek, mert a munkáltató nem engedi, hogy saját néven publikáljanak. Maga a szerkesztőség együtt akar maradni és közös jövőben gondolkodik. Abban reménykednek, hogy felbukkan a színen egy külföldi megmentő, egy alapítvány, amelynek fontos a magyar sajtószabadság. Ezt persze a kormány közeli média úgy állítaná be, hogy az újság idegen adományozók szolgálatában ír rosszat Magyarországról. Amúgy az új laphoz évi 1 millió euró kellene a jelenlegi létszám mellett...


ITT OLVASHATÓ

A MI KIS REICHSTAGUNK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.10.19.


El Chapo - a Köpcös - elrendelte a győzelmet, ezért aztán a Párt Ökle lecsapott, mint sas a libára.
A Testőr felhívta a Gazdát és megkérdezte, hogy milyen fokú megfélemlítést rendeljen el, a válasz hallatán pedig felbőgtek a Szerv páncélozott harcjárműveinek motorjai, és a konvoj víg szirénaszóval elindult Keszthely felé, ahol a feltételezett tettes, egy volt polgármester gyermeke egy piros autóban várta őket, melynek tetejére horgászkalapot tett.
Hogy minek kellettek ehhez a páncélozott harcjárművek, jelenleg még senki sem tudja, de reggelre majd kitalálják...
Rendőrséghez közelálló források (Meleg Tégla)
megszellőztették a dezinformációt, mely szerint az elkövető szerbül kitűnően beszél, neve Mujkó Bombic, robbanószer-kereskedelemmel és leszámolással foglalkozik, huszonöt éve él Magyarországon, az informátornak Menyét altábornagy úr mutatta be, mint használható fiatalembert, ezelőtt tizenöt évvel.
Nem csoda, hogy ezidáig nem került a Terrorvédelem látókörébe, hiszen álnevet használt, az alvilágban csak Bombásként ismerik, és ezt a nevet rettenetesen nehéz volt összefüggésbe hozni a Teréz körúti robbantóval, aki egyébként eleinte még a helyszín tekintetében is megvezette a hatóságokat.
A robbantás után a Szerv harcosainak a kiadott parancsnak megfelelően a Király utcában kellett keresni a helyszínt, erre a szervek első lépésként megszállták az Orbán teret (közterület-közterület), aztán végigrohantak a Király utcán, majd a következő napon megtalálták a két fekvőrendőrt a Teréz-körúton - innentől kezdve már lendületesen folyt a nyomozás.

Első lépésként bemutatták a nagyközönségnek a horgászkalapos képet, melyen pontosan kivehető volt a kalap márkája, az elkövető hátizsákja, csak az arca maradt rejtve, - arról csak negyvenkét közterületi kamera készített felvételt, melyeket a Rendőrség kérésének megfelelően azóta is szent ereklyeként őriznek a tulajdonosok.
Később megmutatták az elkövetőt szépségkirálynőnek, bányásznak és atombombának öltözve, a nyugdíjas öregasszonyokra való tekintettel kérték a lakosság segítségét (1015 bejelentés, ebből 1014 a szomszédokra vonatkozott...), majd tegnap kérték a vadászok segítségét is.
Rájuk azért esett választás, mert ha az elkövető az erdőben tesztelte a bombáját, akkor a vadász, ki ül csak hosszú, méla lesben észlelhette volna a hangot és adataival segíthette volna a nyomozást.
A következő lépés a horgászok bevonása lett volna a nyomozásba, és ha az se segít, akkor az Állatkertben a teve kerülhetett még képbe, az köpni szokott...
De erre nem lett végül szükség, mert az elkövető olyan hibákat követett el, melynek alapján beazonosíthatóvá vált, például beleköpött a hátizsákba, ez pedig lehetővé tette, hogy DNS mintát nyerjenek tőle.
A Szerv ravasz, mint a róka, ezért az elkövető édesanyjától szereztek be DNS azonosítására alkalmas mintát, mely kilencvenkilenc százalékban egyezett az elkövető DNS-ével - ha belegondolunk, hogy a csimpánz és Nagyurunk génkészlete is 98 százalékban egyező, azonnal beláthatjuk, hogy innen már gyerekjáték volt a nyomozás..
.

ITT OLVASHATÓ

EHESS, IHASS, ÖLELHESS, ALHASS!

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.10.20.


A magyar társadalom hatvan százaléka nem európai módon él.

Innentől fogva: drága-drága hatalom és annak igen bájos ellenzéke, nincsen miről diskurálni. Mint az a második kormányzás második ciklusa, második évében – amely Orbánnak adatott – kiderült, ennyire futotta. Azoknak, akik őhozzá imádkoztak, és még ma is hozzá fohászkodnak – hogy jöjjön el az ő országa – jelentjük: eljött. És ezt hozta. Elbaszta: nem kicsit, nagyon.

Adva volt a suttyónak egy történelmi lehetőség: „Egyszer kell nyerni, de akkor nagyon.” – Amit arra használt föl, amire. Erre. Jön ez az elcseszett ünnep, már hetek óta megy a téma, hogy ott lesz-é a király avagy sem. Hogy lehet-e fütyölni avagy sem, meg: ki hol éltesse az ilyentájt gombamód felszaporodó partizánokat. Kit érdekel, magunk közt szólván, sőt, ilyen aspektusból az alaplófasz rajzolgatása, meg minden, ami nyomán szokásban van a habverés, teljesen és totálisan érdektelen.

A magyar társadalom huszonnégy százaléka éhezik.Te tetted ezt király.

Mert kellett a della az udvari bolondoknak: kalácsra, stadionra, kicsike vasútra, kicsike kampánykára, Audira, jachtra, Guccira, Ibizára, kokóra, testőrökre, kerítésre, Budavárára, Kossuth térre, Felszabadulás térre, plakátokra, konzultációra, Versacére, helikopterre, adriai nyaralóra, focira, futballra, labdarúgásra, szotyolára, olimpiára, mobilkeresésre, házra a kisded nevére, nemzeti erre, nemzeti arra, nemzeti lószarra, nemzeti harcra...


ITT OLVASHATÓ

AZ INTERPOL IS KŐRÖZI, MÉGIS ORBÁN SZEMBESZOMSZÉDJA LETT

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.10.19.


Ezekről ne maradj le!
 
Így szórhattak el másfél milliárdot Nagyszénáson (Átlátszó)

Csúszik a hármas metró felújítása, leállíthatják a szerelvényeket (
24, Index)
 
Luxusautót lízingel a csődközeli roma önkormányzat az elnökének (MNO)
 
Ha van 3 perced:

Így szórhattak el másfél milliárdot Nagyszénáson

Másfél milliárd forintnyi, részben uniós forintból újították fel a termálfürdőt, és építettek ki geotermikus fűtési rendszert Nagyszénáson 2015 végére. A projekt évekig húzódott, és egy helyi önkormányzati képviselő szerint végül szabálytalanul valósult meg. A termálfürdő kihasználatlanul működik, a felesleges termálvizet pedig visszasajtolás helyett egy titkos csövön a közeli patakba vezetik. (Átlátszó)
 
Csúszik a hármas metró felújítása, leállíthatják a szerelvényeketMegsemmisítették a közbeszerzési eljárást, amivel az időnként füstölő hármas metró felújításának idejére akartak pótlóbuszokat biztosítani. A tender eddig is csúszott: a főváros lengyel buszokat tartott gazdaságosnak, de a kormány hazai gyártót szeretett volna. A fejlesztési miniszter kezdeményezésére most olyan határozat született, amely szerint a kiírásnál hibázott a BKK. A főpolgármester felhatalmazást adott a metró leállítására. (24, Index)
 
TV2: „Nem kapunk feladatokat senkitől”„A mi függetlenségünk abban áll, hogy nem kapunk feladatokat, megrendeléseket, megbízásokat senkitől” – mondta a TV2-csoport vezérigazgatója arról, hogy az Eximbank közpénzből adott hitelén Andy Vajna kormánybiztos által megvásárolt csatorna nem lett-e elfogult. Dirk Gerkens szerint a hírigazgatóság belső ügye, hogy miről milyen anyagot készít, és kevesebb állami reklámmegrendelést kapnak, mint az emberek gondolják. (VG, 888)
 
Luxusautót lízingel a csődközeli roma önkormányzat az elnökénekA korábbi hivatali gépjármű rossz műszaki állapota és „közlekedésbiztonsági szempontok” tették szükségessé, hogy az Országos Roma Önkormányzat luxusautót lízingeljen – legalábbis ezzel indokolta a szervezet vezetője, miért van szüksége a kocsira. Az ORÖ egyébként csődközelben van, miután 1,6 milliárd forintot kell visszafizetnie egy botrányosan megvalósított uniós pályázata után. (MNO)
 
Nagyot kaszálhat Rogán feltalálótársának cége egy állami intézkedésselTöbbek között a hitelintézeteknek, a biztosítóknak és a befektetési vállalkozásoknak írta elő az állam, hogy szerezzenek tanúsítványt az informatikai rendszerükre. Hogy kitől, azt a Magyar Nemzeti Bank listájáról kell választani – de ezen csak egyetlen cég van. A vállalat többségi tulajdonát 2011-ben vette meg Csík Balázs, aki Rogán Antal propagandaminiszterrel talált fel egy elektronikus aláírási eljárást (azóta offshore cégé a többség). (VG)
 
Az Interpol is körözi, mégis Orbán szembeszomszédja lettFelsorolni is hosszú lenne, milyen bűnlajstromú banknak a vezetője vehetett a miniszterelnök tulajdonában lévő budapesti házzal szemben villát. Ghaith Pharaon ügyvédjéről nemrég készült kép, amelyen Orbán Viktor vejével és a kormányközeli Naffa család egyik tagjával tárgyal. A Magyar Narancs szerint az üzletember az Orbán családhoz közel álló cégekkel is bizniszelt. (Magyar Narancs)
 
Felelős és pártatlan pénzosztás megy az MNB környékénMatolcsy György jegybankelnök másodunokatestvére, Szemerey Szabolcs az MNB-alapítványok közpénzéből létrehozott Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. vezérigazgatójaként dolgozik. A felügyelőbizottság tagja többek között a legfőbb ügyész felesége, Polt-Palásthy Mariann, így havi 300 ezer forintot kap az ötmillió mellé, amit az MNB személyi ügyekért felelős igazgatójaként keres. (RTL Klub via 444)
 
Ha van még két perced:
 
Bevitték a rendőrök a Privát Kopó főszerkesztőjét a Teréz körúti robbantóról szóló cikke miatt. (Átlátszó)
 
Vajon mi történik egy politikussal, akit kilőnek a parlamentből az utcára? (Vastagbőr)
 
Az Alkotmánybíróság újabb döntése értelmében mégis lehet rendőrt fotózni és filmezni. (Átlátszó)
 
Kálomista Gábor producer elérte, hogy kivágják egy filmből – bezzeg ahhoz nem kért engedélyt a cége, hogy „Hurka Gyurka” képmását felhasználja. (Átlátszó)
 
Brüsszelből üzenik: „Je suis Népszabadság”, de eladhatják a lapcsoportot. Közben a Fedél Nélkül 12 oldalas mellékletet biztosít a felfüggesztett Népszabadságnak. (HVG, HVG, 444, EUrologus)
 
Így ígért szét több mint 460 milliárd forintot Orbán Viktor: útépítésekre százmilliárdok mennének el, oktatásra, egészségügyre és kultúrára viszont csak pár milliárd. (Index)
 
Az egész 444-et kitiltották a parlamentből. A zsebkendőnyi kijelölt területtől néhány méterre kérdeztek egy képviselőt, egy másikat pedig „fizikailag akadályoztak”. (444)
 
A Magyar Reklámszövetség részt akar venni az új plakáttörvény megalkotásában, mert több jogi kifogásuk van a mostani tervezettel. Az állásfoglalásban résztvevők és támogatók közt van Simicska Lajos Publimontja is. (Kreatív)
 
Elveszítette a MET a Szél Bernadett ellen „jó hírnév megsértése” miatt indított pert. A képviselő azt mondta, a cég óriásit nyerészkedett egy gázbehozatali üzleten, amivel megkárosíthatta az adófizetőket. (444)
 
A rendszerváltásról írt könyvével híressé vált Kerékgyártó István szerint még az általa leírtnál is durvább volt a privatizáció kora, de most már félelem nélküli lenyúlás folyik. (24)
 
Az 1956-os bátor szerepvállalásával kitűnő Kiss Tamást a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának tiszteletbeli elnökévé választották – de vajon mennyire képviseli a HÖOK ‘56 értékeit? (Átlátszó Oktatás)
 
Orosz hackert fogtak Prágában, akinek köze lehet az amerikai intézmények elleni korábbi adatlopásokhoz. (PC blog)
 
Letartóztatták a jegybank egyik vezetőjét – Romániában. Az ottani korrupcióellenes ügynökség szerint kenőpénzt fogadott el. (OCCRP via 444)
 
New York polgármestere is helikopterügybe keveredett, ráadásul rendőri géppel légitaxizott félórányi autózás helyett. Az esetről nem mondanak semmit, de legalább nem tagadták le. (444)
 
Korlátozták a WikiLeaks alapítójának internethozzáférését, mert az oldal az USA elnökválasztási kampányában többször szivárogtatott a demokrata jelölt Hillary Clintonról. (BBC via 444)
 
Egyre nagyobb biznisz a bérklónoztatás Dél-Koreában, már az orosz maffia is képbe került, mint a kísérletek egyik finanszírozója. (Darvas Béla blogja)