2023. március 21., kedd

BELVÁROSI SZABADEGYETEM: A MAGYAR GAZDASÁG HELYZETE 2023 ELEJÉN

BELVÁROSI SZABADEGYETEM / VIDEÓ
Moderátor: KARDOS PÉTER
2023.03.20.Vendégeinkkel választ kerestünk arra, hogy milyen az ország pénzügyi egyensúlyi helyzete, elemeztük a hazai fő folyamatokat, a kormánynak a világgazdasági folyamatokra és az új kihívásokra adott válaszait. Előadóink: Petschnig Mária Zita közgazdász, a Pénzügykutató Zrt. főmunkatársa és Bod Péter Ákos közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke.

ÉV VÉGÉN TÖMEGESEN FOGJÁK ELHAGYNI A PÁLYÁT A TANÁROK

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Műsorvezető: SZÉNÁSI SÁNDOR
2023.03.20.


A veszprémi Lovassy László Gimnázium nevelőtestületének 75 százaléka tiltakozik az ellen, hogy tovább rontsák a pedagógusok helyzetét, miután a kormány újabb jogfosztásra készül: megszüntetné eddigi jogállásukat, és egyes, őket is érintő kérdésekben még a véleménynyilvánításukat is ellehetetlenítené. Király Viktor, a pedagógusok nevében beszélt a Reggeli gyorsban arról, hogy a kormánynak nem célja a jobb oktatás.

A veszprémi Lovassy gimnázium tanári karának 75 százaléka követel párbeszédet a kormánnyal. Hogy ezt a követelést névvel is vállalták Király Viktor, a gimnázium tanára szerint gesztus értékű, és utalt rá, hogy nem csak a 75 százalékuk érzi így, de ennyien a nevükkel vállalták, hogy beleállnak. Más eszköz nagyon nincs a tanárok kezében, hogy kierőszakolják a változásokat, tette hozzá.

"Azt látni kell, hogy nagyon erősen megosztott társadalmi csoportról van szó, nagyon különböző élethelyzetben lévő csoportról". Nem véletlen, mondta, hogy ha a tanároknál 20 százalék beáll valami mögé, akkor az már egy borzasztóan egységes kiállásnak tűnik.

Arról is beszélt, hogy a tanárok 2016 óta tiltakoznak az oktatáspolitika, illetve annak hiánya ellen. "Ennek voltak hullámhegyei és hullámvölgyei", mondta Király Viktor, aki elmondta, éppen 2020-ban az új NAT bevezetésekor bontakozott ki egy "elég nagy tiltakozási hullám", amit a covid megtorpantott. "Ez volt az első nagy megmozdulás, amit a covid miatt lemondtak a szervezők".

A veszprémi tanár példa nélkülinek nevezte, hogy egy éve folyamatos a tiltakozás, de hozzátette, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy érzékelhető hatást elérnek. Ugyanakkor a tanárok érzik a szolidaritást, és "nagyon pozitív visszajelzéseket kaptak", "mozgalmak bontakoztak ki", de ennél is nagyobb társadalmi összefogásra van szükség a változásokhoz.

"Világosan látszik, hogy a kormány oktatási ambíciói nem arról szólnak, hogy az oktatás minél jobb minőségű legyen" - mondta Király Viktor tanár, aki szerint nemcsak a 13 kirúgott tanár, hanem rengetegen álltak fel eddig is, és rengetegen tervezik, hogy a tanév végén elhagyják a pályát. "Ebben a helyzetben, ami már eddig is tragikus volt, hogy a rendszer működéséhez képest mennyi tanár hiányzik, ez szörnyű lesz" - mondta. 

A tanárhiány azonban nem lesz érzékelhető, hiszen az iskolák továbbra is ki fognak nyitni, de az "egyének szintjén" meg fog jelenni, hogy ki, milyen minőségű oktatásban részesülhet. "De ez nem szempont az oktatási kormányzatnak. Ez mindegy" - mondta Király Viktor

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ


EZ A SZAKADÉK SZÉLE – ÚJ PÁLYÁRA KÉNYSZERÜLT A TREFORT VEZETŐTANÁRA

VÁLASZ ONLINE
Szerző: SASHEGYI ZSÓFIA
2023.03.21.


Sikeres szakember, népszerű tanár volt, aki rengeteget dolgozott a természettudományos pedagógushiány felszámolásáért. Szakmány Csaba, a Trefort vezetőtanára, akit a kémiaoktatás fejlesztéséért és tehetséggondozó tevékenységéért a Richter a Magyar Kémiaoktatásért Díjjal tüntetett ki, és akit tavaly májusban mi is megszólaltattunk podcastunkban, év végén felmondott. Nem feladta, nem kiégett, nem vált közömbössé mindaz iránt, amiért addig küzdött. Egyszerűen nem tudta eltartani többé a családját. A kémia–fizika szakos tanárt arról kérdeztük, milyen érzés volt feladni a hivatását, hogyan árazta be magát a munkaerőpiacon, miért mérhetetlen a tanári teljesítmény és hogyan lehetne megfordítani az oktatás szakadék felé száguldó mozdonyát. Nagyinterjú.


A százéves Gödöllői Premontrei Apátságban ülünk, a szomszédos épületben ’92-ben indult újra a rend által fenntartott iskola. Mi minden köti ide?

– Pont huszonöt éve itt kezdtem az iskolai tanulmányaimat és tizedikes koromban itt döntöttem el, hogy tanár leszek. Már akkor nagyon élveztem, hogy el tudtam magyarázni az osztálytársaimnak a fizikát. Boldog voltam, hogy így jobb jegyekhez segíthettem őket. Közben egyre tudatosabbá vált bennem, hogy ezzel akarok foglalkozni. A segíteni akarás indított el a tanári pályán, és ez segített át az egyetemi képzés nehézségein is. Ebben az iskolában kezdtem tanítani is, még a diploma előtt, néhány megüresedett órában. Amikor végeztem, teljes állásba kerültem itt. Mélyvízbe dobtak, rögtön kaptam egy 38 fős osztályt, heti 24 órával, de ismerős volt a környezet, jól ment, nagyon élveztem. Aztán elmentem Pestre, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumba, ahol később vezetőtanárként dolgoztam. Egészen tavaly tavaszig, amikor szembesültem azzal, hogy váltanom kell…

Ne szaladjunk ennyire előre! Az elmúlt években nemcsak trefortos diákokat oktatott, de a Szabó Szabolcs Alapítvány önkéntes szakmai vezetője is lett. Ennyi szabadideje volt a tanítás mellett?

– Túl sok szabadidőm nem volt, sőt általában egyáltalán nincs. De úgy gondoltam, nekem is meg kell tennem a magamét, így ahol csak tudtam, részt vállaltam ezekből a munkákból. Amellett, hogy a Trefortban is osztályfőnök voltam, majd vezetőtanárként az osztályaimban gyakorló utolsó éves kémia szakos hallgatókat segítettem a tanárrá válásban, az ELTE Természettudományi Karán három éven át fizika szakos tanárjelölteknek is tanítottam módszertani tárgyakat, tehát nyakig benne voltam az utánpótlás kinevelésében. Pontosan láttam, hogy bár a minőség kiváló, nem háromszor, hanem nyolcszor-tízszer többen kellett volna legyenek ahhoz a hallgatók, hogy elég tanár legyen az országban. Akkoriban kapcsolódtam be a Szabó Szabolcs Alapítvány munkájába, ahol sokat dolgoztunk azon, hogy legyen természettudományos tanári utánpótlás. Ott egy picit nagyobb rálátásom lett arra, hogy mennyire nagy a baj, és talán egy kicsit nagyobb ráhatásom is annál, mint amit én egy személyben addig tenni tudtam.

Mennyire nagy a baj?

– Szerettünk volna erről pontos adatokat kérni az Oktatási Hivataltól, a Köznevelés Információs Rendszeréből, de mondvacsinált okokra hivatkozva elutasították a kérésünket, úgyhogy csak tendenciákról tudok beszámolni. Nemcsak az a baj, hogy a nyugdíjasok száma a pályakezdők nyolc-tízszerese, de a pályaelhagyás miatt a 30-50 éves korosztályban legalább ugyanekkora a csökkenés a természettudományokat oktató tanárok körében. Amikor próbáltuk felhívni erre az illetékesek figyelmét, azzal szembesültünk, hogy nincsenek tisztában az adatokkal.

Személyes és megdöbbentő tapasztalatom, hogyan kerekedett el az általunk felkeresett, pozícióban lévő ember szeme, amikor meglátta a tanári fizetéseket. Amikor elmondtuk, mennyi tanár hiányzik a rendszerből, akkor is nagyot nézett.

Persze sok függ attól, ki, mit akar látni az adatok mögött. Elhangzott például, hogy milyen jó, hogy 126 ezren jelentkeztek pedagógusképzésre, de ha mögé néz valaki ezeknek az adatoknak – én néhány éve megtettem –, rájön, hogy ezeknek nagyjából csak a fele jelentkezik általános iskolai vagy középiskolai tanárnak, a többi pedagógiai asszisztensnek, óvodapedagógusnak és más szakokra megy. A természettudományos tanári képzésre jelentkezők száma pedig jelentős relatív csökkenést mutat. A Hoffmann-féle fizetésemelés után földrajz, informatika, biológia, földrajz, kémia, informatika szakra akkor a tanár szakra jelentkezők 30 százaléka ment, ma nagyjából 10 százalékuk megy oda...

ORBÁN AZ EU-BAN AZ OROSZOKNAK DOLGOZIK, ÁLTALA AZ OROSZOK MÁR A SPÁJZBAN VANNAK - EGYEDÜL MAGYARORSZÁG NEM ÍTÉLTE EL AZ OROSZ HÁBORÚS BŰNÖKET, AMIVEL BLOKKOLTÁK A KÖZÖS EU-NYILATKOZATOT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2023.03.20.


Újabb botránnyal gazdagodott az oroszbarát Orbán-rezsim “számlája”, miután az Európai Unió 26 igazságügyi miniszterének nyilatkozatát blokkolta – nyilván Orbán utasítására – Varga Judit azzal, hogy nem írta alá a hágai Nemzetközi Bíróság elfogatóparancsát üdvözlő dokumentumot. Ez azt jelenti, hogy Magyarország az Európai Unióban egyedül nem ítélte el a háborús bűnöket, amelyek miatt Putyin és (az ukrán gyerekek elrablását irányító) munkatársa ellen elfogatóparancsot adtak ki. Az okokról mindig csúsztatnak és hazudoznak.

Ennek a nyilvánvaló galádságnak semmi köze a “békéhez”, ez kizárólag az orosz érdekek képviseletét, Putyin szolgálatát fejezi i. Orbán az oroszoknak dolgozik, kém vagy ügynök vagy áruló vagy mindhárom. Orbán az Európai Unióban Putyin trójai falova, miután ugyanazt a nyugatellenes, EU-ellenes és NATO-ellenes ideológiát és politikát követi, amelynek nevében népirtást folytatnak az oroszok Ukrajnában. Orbán a háborúban nem a “béke”, nem is Ukrajna, nem is a Nyugat, hanem az oroszok oldalán áll. Orbán az Európai Unió és a NATO nyílt ellensége.

Tarthatatlan állapot, hogy Európa háborús bűncselekmények ügyében nem tud kiadni az értékrendjének és 26 ország álláspontjának megfelelő nyilatkozatot, mert az Unió első fasiszta állama, az Orbán Viktor tulajdonában levő Magyarország, blokkolja az orosz háborús bűnösöket és bűncselekményeket elítélő nyilatkozatot. Ez nem az a helyzet, amelyben megoszlanak a vélemények, amely helyzetben különféle álláspontok lehetnek, mert háborús bűncselekményeket védelmezni és fedezni, szintén háborús bűncselekményt jelent.

Itt az Európai Unió alapjairól, a jogrend alapjairól, a nemzetközi jogrendben biztosított alapelvekről és alapjogokról van szó. Aki ezeket tagadja és elutasítja, az a nemzetközi jogrend alapjait, és az Európai Unió alapjait utasítja el. Mindennek Magyarország népe látja a kárát, mert ez nemcsak a magyarok ma már nem létező jó hírére mér újabb csapást, hanem az EU országait arra indítja, hogy a jogállami normákat durván sértő fasiszta Magyarország ne kapjon semmiféle uniós támogatást. Orbán hiába “izmozik”, az erő nem az ő oldalán van, és ilyen zsarolásoknak nem engednek.

Ezúttal pedig még ennél is többről van szó. Orbán a vétójogát zsarolásra használja, hogy az EU tegyen engedményeket a jogállami követelmények tekintetében, kössön elvtelen kompromisszumot, legyen éppen olyan korrupt, mint Orbán. Az oroszok melletti vétók azonban ennél többről is szólnak és mást jelentenek. Annak kinyilvánítása ez, hogy Orbán a Nyugat ellensége, az oroszok mellett áll, Putyin embere, aki az Európai Unióban és a NATO-ban a Kreml parancsait teljesíti, az oroszok érdekeit képviseli, és harcot folytat a nyugati demokráciák szövetségi rendszere ellen.

Magyarország ezzel Kínához, Indiához, Észak-Koreához és néhány oroszok által kontrollált afrikai országhoz csatlakozott, akik a világ többi részével szemben nem hajnaldóak eltélni a háborús bűnös, tömeggyilkos Putyint. Magyarország az egyetlen európai ország, amely a törvénytelenség, az embertelenség és a népirtás mellett áll.

Tarthatatlan, hog az EU még egy erősen visszafogott nyilatkozatot sem tudott kiadni az ügyben, miközben a tagországok ennél sokkal keményebben fogalmaznának. Ez nem a vétójog használata, hanem az Európai Unió, az EU tagállamai, Európa népei elleni támadás. Orbán belépett Putyin oldalán a Nyugat ellen indított háborúba. Az Európai Uniónak és a NATO-nak ideje lenne határozott lépéseket tenni annak érdekében, hogy Orbánt kiszorítsák, mert általa az oroszok már a spájzban vannak...

ÁLLAMOSÍTANÁK A MAGYARORSZÁGI JÁRÓBETEG-ELLÁTÁST, MÁR LEVELET IS ÍRTAK A POLGÁRMESTEREKNEK

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2023.03.21.


Polgármestereknek írt levélben méri fel a kórházfenntartó, hol hajlandók átadni a járóbeteg-ellátókat az államnak. Az önkormányzatok sokat költöttek a rendelők műszerparkjára, emiatt sem adnák át szívesen a helyeket.


A hétvégéig kell nyilatkozniuk a helyhatóságoknak, hogy átadják-e a szakrendelőiket az államnak – derül ki az önkormányzatoknak küldött, lapunkhoz is eljutott levélből. Közben az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) már január óta gyűjti a 136 nem állami tulajdonban lévő járóbeteg ellátó intézmény gazdálkodási és egyéb adatait.

Mint emlékezetes, az Országgyűlés december végén fogadta el az egészségügy átalakításáról szóló törvényt, amely lehetővé tette, hogy az OKFŐ hivatala adatokat kérjen, hogy előkészíthesse a még nem állami fenntartású szakrendelők államosítását. A helyhatóságoknak most küldött tájékoztató levélben úgy fogalmaztak: „A szakrendelők állami átvétele lehetőséget jelent járóbeteg szakellátási feladatok hatékonyságának növelésére, a betegutak egységesítésére és a várakozási idők rövidítésére.”

Szeptemberben Takács Péter államtitkár egy szakmai fórumon elismerte, hogy a szakrendelők államosításának ötlete az övé, de mint mondta, ez ügyben „egy kicsit hűtené a kedélyeket.”

Ha ugyanis az önkormányzati szakrendelők építészeti, műszaki, betegforgalmi és kihasználtsági felméréséből az derülne ki, hogy nem jó ötlet az államosítás, akkor ő nem fogja azt erőltetni.

Takács Péter akkor beszélt arról is: az önkormányzatok abban érdekeltek, hogy a saját területükön élőknek minél szélesebb ellátási palettát biztosítanak. Ezért időnként olyan szakmákra is szerződtetnek pénzt nem kímélve szakorvosokat, amelyeknek nem feltétlenül van ott helye. Példaként említette, hogy egy kisvárosi szakrendelőben nem feltétlenül van szükség gyermekszívsebészetre, mert nyilván egy településen nem lehet ilyen betegből annyi, amennyire megéri egy szakorvos idejét lekötni. Az sem megengedhető, hogy egy orvos négy-öt helyen vállaljon két-két órás szakrendelést, mert ezzel több időt tölt majd az ellátóhelyek közötti utazgatással, mint a betegek kezelésével. Ez pedig a humánerőforrás pazarlása. „Azaz a rendszer legdrágább elemét, a szakorvosi munkaórát gyakorlatilag korlátlanul biztosítjuk, miközben nincs belőle elég” – állította. Ezeket a problémákat – szerinte – csak akkor lehetne orvosolni, ha egységes igazgatási rendszerhez tartoznának a szakrendelők.

A Fővárosi Közgyűlés tavaly év végén egyhangúlag megszavazta, hogy a szakrendelők átadásáról a kerületeknek maguknak kell dönteniük. Havasi Gábor, a Fővárosi Önkormányzat tanácsnoka lapunknak elmondta: – Budapestnek három szakrendelése van, valamennyi a hajléktalanellátásban. A városvezetés elzárkózik az államosítástól, azokat maga szeretné a továbbiakban is fenntartani. A Fővárosi Közgyűlés jövő héten szerdán dönthet az ezzel kapcsolatos előterjesztésről. Az államosítás ellentmond a főváros-kormány 2019-es megállapodásának, melynek az volt a célja, hogy a budapestiek érdekében fejlesszük az alap- és a járóbetegellátást...

KAPOTT-E DEÁK DÁNIEL CSŐBOMBÁT? A VÁLASZT ORBÁN VIKTOR HÁTSÓ FELÉBEN TALÁLJUK

POTTYONDY VLOG
Szerző: POTTYONDY EDINA
2023.03.21.Kapott-e Deák Dániel csőbombát? A választ Orbán Viktor hátsó felében találjuk...

A MATRJOSKA-MODELL: HOGYAN MŰKÖDIK AZ EMBER, ÉS MIÉRT CSALHATÓ OLYAN KÖNNYEN CSAPDÁBA?

QUBIT
Szerző: MAROSÁN GYÖRGY
2023.03.19.


A modern ember egymásra épülő evolúciós rétegekből tevődik össze, és ahogy a történelemben sokszor, ma is megesik, hogy egyes politikusok vagy cégek a számukra kívánatos rétegek előhívásával manipulálják a tömegeket, írja Marosán György.


A Jótékonysági vásár című, néhány éve bemutatott francia minisorozat egy a 19. század végén Párizsban bekövetkezett borzalmas tragédiát idéz fel. A zsúfolt vásáron, amit 1897-ben egy fából épült raktárépületben rendeztek meg, váratlanul tűz ütött ki, ami halálos csapdába ejtette a látogatókat, és 126 ember halálát okozta. A tragédián túl az eset érdekessége, hogy az áldozatok között csak 6 férfi volt, és az összes többi nő, amiről az embernek eszébe jut egy 2010-es tudományos publikáció, ami a Lusitania és a Titanic katasztrófájának következményeit elemzi. Amikor össze vetették az utasok és az életben maradottak névsorát, a svájci közgazdász, Bruno Frey és társai meghökkentő eredményre jutottak: a Titanic esetén jóval több gyerek, nő és magas társadalmi státuszú személy maradt életben, mint a Lusitania katasztrófája után. A felkínált magyarázat: a Lusitania 18 perc alatt süllyedt el, ami alig adott esélyt feljutni a fedélzetre, ezért mindent felülírt a túlélés ösztöne; a Titanic viszont 2 óra 40 perc alatt merült a hullámsírba, így lehetőség adódott akár a morális mérlegelésre is.

Ez a rendkívüli kutatási eredmény késztetett az ember működését magyarázó sajátos modell, a matrjoska-modell megalkotására. Abból a 20. század második felében sokak által felismert tényből indultam ki, hogy az élőlények az evolúció által barkácsolt, komplex szerkezetű konstrukciók. Felépítésük és részegységeik – a lábak és a szárnyak, a tüdő és a szív, a szemek és az agy –, valamint az őket működtető viselkedés-programok – az élelemkeresés, a partnerválasztás, az utódgondozás – egyaránt az evolúció során kikísérletezett túlélési eszközöknek tekinthetők. A lények emeletes építményre emlékeztető konstrukcióját az őket körülvevő jellegzetes körülmények, az úgynevezett evolúciós adaptáció környezete (environment of evolutionary adaptedness, EEA) formálja ki. Ennek a környezetnek két alapvető jellegzetessége van: egyrészt a korábbitól lényegesen eltérő és ezért adaptációra kényszerítő kihívásokat teremt, másrészt elegendő időt is hagy lényeknek a megoldásként szolgáló új evolúciós konstrukciók kikísérletezésére.

Az élőlények viselkedését tehát olyan konstrukcióik működési programjai vezérlik, amiket a környezet jelzései hoznak működésbe, és a különböző kutatók saját szakmai érdeklődésük alapján szemlélték az élőlények viselkedési programjának szerkezetét. A közgazdasági Nobel-díjas pszichológus, Daniel Kahneman 2011-es könyvében, a Gyors és lassú gondolkodásban a fejlett lények kétszintű viselkedésszabályozási rendszerét azonosította: a gyorsan, intuitív módon és automatikusan működőt, és az erre épülő, lassú, az akarat által vezérelt, logikus szemléletűt. Paul MacLean amerikai pszichológus és idegtudós a múlt század hatvanas éveiben az agy különböző evolúciós korban létrejövő, egymásra épülő és eltérő funkciójú háromszintű modelljét vetette fel, míg az ugyancsak amerikai filozófus, Daniel Dennett négyszintű és szintenként eltérő logikát követő viselkedésprogramok rendszerének modelljével írta le az emberi agy működését...

UKRÁN MENEKÜLTEK: OLYKOR EGY EGÉSZ CSALÁD OSZTOZIK EGY TÍZ NÉGYZETMÉTERES SZOBÁN

SZABAD EURÓPA
Szerző: NYUGAT.HU
2023.03.21.


Egy Szombathelyen működő ukrán egyesület, a Litera elnöke szerint némely honfitársa megalázó körülmények között robotol a magyarországi gyárakban. A szervezet ukrán gyermekeknek nevelő foglalkozásokat tart szombatonként, de igyekszik segíteni a felnőtteket is.


Szombathelyen 2022. október 10-én alakult meg az első ukrán egyesület, amely több hazai segélyszervezettel együttműködve aktívan támogatja mindazon ukránokat, akik Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt ideiglenesen Magyarországra menekültek.

A szervezet szombatonként foglalkozásokat tart ukrán gyermekeknek, de igyekeznek segíteni a felnőtteket is. A Litera Egyesület elnökével, Vitalij Zakharcsenkóval beszélgettünk a tapasztalatairól, a beilleszkedés nehézségeiről Gajdos Zsuzsanna tolmács segítségével.

Magyarország lett a második otthonuk

Mint kiderült, a 43 éves Vitalij immár nyolc éve él Szombathelyen családjával. Feleségével és egy gyermekével telepedtek le és vállaltak munkát 2015-ben. Oroszország ukrajnai, pontosabban donbászi és krími beavatkozása miatt jött Magyarországra. Azóta családja már öttagúvá gyarapodott, két gyermeke itt született. A gyerekek jól beszélnek magyarul, és szívesen járnak óvodába és iskolába, mert Magyarország lett a második otthonuk.

Mint elmondta, az egyesület nevében a litera szó betűt jelent. Az egyesület keretén belül létrehozták a Litera Ї Oktatási és Ismeretterjesztő Központot. (Az Ї betű [ejtsd: ji] azért különleges, mert csak az ukrán nyelvben van jelen.)...

OROSZ LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYESEK SZERINT NEM KAPTÁK VISSZA A PÉNZÜKET A ROGÁN ANTAL JÓBARÁTJÁHOZ KÖTŐDŐ CÉGTŐL

DIREKT36 / TELEX
Szerzők: PANYI SZABOLCS, MARTON KAMILLA
2023.03.21.


Bűncselekmény gyanújával feljelentést tervez és megkárosítva érzi magát több olyan orosz állampolgár, akik magyar letelepedési kötvényt és az Európai Unióban szabad utazást biztosító vízumot vásároltak a VolDan Investments Limited nevű közvetítőcégen keresztül, ám a kötvényük futamidejének lejártával nem kapták vissza a cégtől a kötvény áraként befizetett pénzüket – tudta meg a Direkt36 az érintettek magyarországi ügyvédeitől.

Az egyik ügyvéd, Fridman Róbert szerint a VolDan liechtensteini anyacége 2022 őszén már nem kommunikált az ügyfelekkel, cégbírósági iratok szerint pedig a magyarországi fiókcég ellen 2022. november 9-én kényszertörlés indult és eltiltották a további működéstől (ez azt jelenti, hogy a cég különféle jogszabályok be nem tartása miatt a megszűnés felé halad). A VolDan elérhetetlenné válásáról számolt be egy másik, névtelenséget kérő budapesti ügyvéd is, aki szintén egy orosz letelepedési kötvényes ügyfél pénzét próbálta sikertelenül visszaszerezni.

A liechtensteini cég és annak magyarországi leágazásai több szálon is Shabtai Michaeli grúz–izraeli üzletemberhez kötődnek, aki saját bevallása szerint az egész kötvényprogramot életre hívó Rogán Antal jelenlegi kabinetminiszter régi barátja.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a VolDan a kötvények ellenértékét jelentő 300 ezer eurós összegek mellett a kötvényvásárlóknak fejenként 60 ezer eurós ügyintézési díjat is felszámított, melyet nem kell visszafizetniük, és így utóbbiakból a cég több mint 7 milliárd forintos bevételre tett szert. Most azonban az orosz ügyfelek ügyvédjeinek állítása szerint a cég bizonyos esetekben még a kötvényeknek az ellenértékét se fizeti vissza...


PEKINGI PARLAMENT – SOK HŰHÓ...

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: BENDA LÁSZLÓ
2023.03.17.


A minap menetrendszerűen összeült a kínai törvényhozás, és (menet)rendszerszerűen rábólintott a kommunista pártvezetés alaposan előkészített döntéseire. Amióta bevezették az ötévente késő ősszel megtartandó pártkongresszusokat, a rá következő márciusban mindig lebonyolítja éves ülését az Országos Népi Gyűlés (parlament), hogy rányomja szentesítő pecsétjét a korábban megtervezett személyi és szervezeti változásokra. A hét elején befejeződött ülésszak ezúttal is „hozta a tervet”.

Emberfia nincs, aki azt állítaná, hogy a kínai törvényhozás ülésszakát más jellemezné, mint az unalom. Amikor a Nép Nagy Csarnokában március 5-én összegyűlt a csaknem háromezer küldött, kevesen számítottak hevenyészett meglepetésekre. Úgy is lett. Ment minden, mint a karikacsapás.

Ahogy mindenki tudta és várta, Hszi Csin-ping pártfőtitkárt a harmadik ötéves mandátumára is „megválasztották” a Kínai Népköztársaság elnökévé. Ennek a döntésnek már 2018-ban megágyaztak, amikor eltörölték azt a korábbi szabályt, hogy egy állami csúcstisztséget csak két ötéves perióduson át lehet betölteni. Hszi ezzel ugyanazt tette, mint Putyin (aki egyébként elsőként gratulált mostani újraválasztásához), és megnyújtott hatalomkoncentrációját tekintve maói magasságokba emelkedett.

A többi személyi mozgás is pontosan prognosztizálható volt. Tükrözte azt a hatalmi felállást, ahogy az októberi pártkongresszus végén „erősorrendben” bevonult az új félistenek tanácsa, a Politbüró Állandó Bizottságának hét tagja. Élén Hszi főtitkárral, akit most az állami vezetés másik legfőbb tisztségére, a Központi Katonai Bizottság elnökének is „újraválasztottak”. Persze egyhangúlag. Az államfői rang mellett ez a főparancsnoki tisztség a legfőbb hatalmi poszt. Ám valamennyit egy személyben a valós vezér, a pártfőtitkár irányítja. Ez az egyetlen személy pedig – ahogy Pekingben mondják – „mindennek az elnöke”...

Őt az akkori ünnepélyes bevonulás második helyén Li Csiang korábbi sanghaji párttitkár követte, akit mindenki a kormányfői tisztség várományosaként könyvelt el. Okkal. Elődje, a reformer hírében álló, két mandátumát kitöltő Li Ko-csiang már korábban bejelentette, hogy – bár életkorából adódóan posztot válthatott volna a vezetésben – lemond valamennyi tisztségéről. Netán belátta, hogy a túlhatalmat fölhalmozó Hszivel szemben nincs helye semmiféle különvéleménynek. Vasfegyelemmel elmondta ötéves összefoglaló beszámolóját, majd nagy taps közepette búcsút intett.

Az új második ember, a hatvanhárom éves Li Csiang soha nem töltött be országos közigazgatási vezetői tisztséget, de sikerességére van egy „garancia”: évtizedek óta Hszi főnök lojális beosztottjaként igazolta a belé fektetett bizalmat...


SCHOLZ: NEM ENGEDHETŐ MEG, HOGY EGYETLEN TAGORSZÁG VISSZATARTSA A TÖBBIT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2023.03.21.


A német kancellár szerint az uniós döntéshozatal reformjára van szükség, hogy az egyhangúság követelményét eltöröljék. A kínai diplomácia megnövekedett befolyással bír, Putyin első számú szövetségese, de Moszkvában az Egyesült Államokkal való szembenállását demonstrálta, Kijev mégsem fordul el tőlük. Miért tudnak a nácik Európa utcáin zavartalanul masírozni, holott a céljuk a demokrácia aláásása. Nemzetközi lapszemle.

A német nyelvű média beszámol arról, hogy Olaf Scholz német kancellár hétfőn este Düsseldorfban, a Rheinische Post által szervezett városházi találkozón, ismét szorgalmazta az uniós döntéshozatal reformját, és az egyhangúság követelményének a megtörését. "Nem engedhető meg, hogy egyetlen tagország visszatartsa az összes többit" – hangoztatta Scholz.

A kancellár szerint nem probléma, ha nem mindenkinek azonos a véleménye. Ehelyett meg kell keresni annak a lehetőségét, miként lehet így is döntésre jutni. A kancellár úgy gondolja, hogy egyes területeken, így a külpolitikában, illetve meghatározott pénzügyi és adózási kérdésekben át lehetne térni a minősített többséggel történő döntéshozatalra.

Az osztrák APA hírügynökség ennek kapcsán emlékeztet arra, hogy Scholz már tavaly augusztus végén, az Európa-politikáról szóló, Prágában elmondott beszédében is a többségi elv fokozatos bevezetése mellett érvelt, mégpedig Magyarország blokádpolitikájára tekintettel. Az erről szóló döntés azonban csak egyhangúlag hozható meg – jegyzi meg a hírügynökség.

Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz diktátor találkozójáról Lendvai Pál a Der Standardban azt írja, hogy a Kijev irányába tett, kozmetikai beavatkozásnak tekinthető lépések – így a kínai-ukrán külügyminiszteri telefonmegbeszélés - ellenére tény az, hogy a kínai média eddig egyetlen szóval sem marasztalta el Oroszországot az ukrajnai háború miatt, és Pekingben az Egyesült Államokat vádolják azzal, hogy kiprovokálta a válságot. Kína részéről nem valódi békéltető közvetítési szándékról, hanem az Egyesült Államokkal való szembenállás demonstratív támogatásáról van szó, és Hszi éles szóhasználata növeli azt az aggodalmat, hogy előbb-utóbb Tajvan lehet „a következő Ukrajna” – véli a kommentátor.

Az, hogy Hszi kiáll Putyin mellett, a kínai vezető szerep jegyében történik, és a kínai diplomácia megnövekedett befolyásának friss bizonyítéka a sikeres közvetítés Irán és Szaúd-Arábia között. A rendelkezésre álló értesülések szerint azonban belátható időn belül nincs politikai realitása annak, hogy hasonló sikerre vezessen a Moszkva és Kijev közötti béketárgyalásokra irányuló kínai kezdeményezés – hangsúlyozza Lendvai.

Politico ugyanakkor azt elemzi, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek Kínával hosszabb távú játszmája van, pedig Hszi Moszkva első számú szövetségesének tekinthető. A Politico szerint az ukrán államfőnek jó oka van arra, hogy ne bőszítse fel Pekinget: számít rá befektetőként, kereskedelmi partnerként, és az elkövetkező években Kína erőforrásai segíthetik majd Ukrajnát a háború utáni újjáépítésben.

Kína potenciális béketeremtő szerepét illetően azonban erősen megoszlanak a vélemények. A kétkedők szerint Pekingnek az Oroszországgal való stratégiai szövetség, a demokratikus Nyugattal szembeni ellensúly megtartása messze fontosabb szempont, mint a kereskedelmi megfontolás és a közvetítői imázs – olvasható a cikkben.

Miért nem vagyunk képesek megállítani a nácizmust dicsőítő masírozókat az európai uniós városok utcáin? – teszi fel a kérdést az EUObserverben Alina Bricman, a B'nai B'rith nemzetközi zsidó civilszervezet EU-ügyekben illetékes igazgatója, aki megállapítja, hogy az évente menetrendszerűen megtartott, náci háborús bűnösökre és a velük együttműködőkre emlékező ilyen vonulásoknak egyértelműen az a politikai célja, hogy az összeurópai fehér felsőbbrendűségi identitást erősítsék, összeesküvési mítoszokat gyártsanak, aláássák a demokráciát, és ellenségként, fenyegetésként állítsák be a zsidókat, a muszlimokat, a romákat, a menekülteket, az LMBT-közösséget.

Bricman aggasztónak nevezi az ultranacionalisták nemzeteken átnyúló hálózatépítését. A németországi náci menetek szervezői ott szónokolnak magyarországi és bulgáriai náci meneteken is – írja, és megállapítja: ezzel szemben az EU-ban nem használják ki eléggé a rendelkezésre álló jogi lehetőséget, így azt, hogy az Európai Emberi Jogi Bíróság több ízben jogszerűnek ítélte, ha a hatóságok korlátozzák a náci propagandát kifejtők szabadságjogait. A náci masírozások betiltásához politikai akaratra van szükség – írja a B'nai B'rith igazgatója. Üdvözli, hogy Finnországban, Németországban, Magyarországon és Bulgáriában hoztak ilyen tiltó döntéseket, bár ezek nem mindig bizonyultak hatékonynak.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

HOL TART ORBÁN VIKTOR BRANDÉPÍTÉSE?

SZEGEDI KATTINTÓS
Szerző: SZEKA
2023.03.20.


Felfoghatjuk a politikust, mint terméket? Természetesen igen, hiszen egy közéleti személyt is épp úgy el kell adni a közönségnek, mint egy mosóport vagy autót. Kérdés, hogy egy politikai közösséghez tartozó, esetleg az azt vezető személyt lehet-e külön utakon felépíteni, mint a pártját? Orbán Viktor esetében ez már nem kérdés, hiszen már egy éve azon ügyködnek a tanácsadói, marketingesei, hogy a miniszterelnök brandjét jól elkülönítsék a Fideszétől. Ez nem csak külsőségekben jelenik meg, hanem tartalmi elemekben is. A kormánypárt szavazói azonban még nem igazán látják a különbségeket, pedig ez a következetesen felépített stratégia kezdi megmutatni a jellegzetességeit.


Marketinges alapvetés, hogy a brandek harcolnak egymással, hogy minél több vásárlót, illetve szavazót vonzzanak magukhoz. Az Orbán Viktor külön brandjének kialakításáról hozott döntés első hallásra nem tűnt életszerűnek és praktikusnak, ám van benne logika, hogy a magyar politikai jövőt vesszük górcső alá. A saját márka kialakítása ugyanis azzal a haszonnal járhat, hogy a Fidesz brandje a miniszterelnök személyétől függetlenül építhető, ugyanakkor ez a két hívószó külön-külön is használható, egybefűzve pedig erősítheti a szavazótábort.

Azt kijelenthetjük, hogy Orbán brandépítése ugyan jóval rövidebb múltra tekint vissza, mint a Fideszé, ám máris erősebbnek tűnik ezen a területen, mint a párt. Ennek persze előzménye az, hogy Orbán Viktor több mint 30 éve meghatározó alakja a magyar politikának, így nem a nulláról kezdett saját márkája építésébe. Az is meghatározó tényező, hogy már régen népszerűbb, mint a pártja, vagyis nem ő függ a Fidesztől, hanem az függ tőle. Az önállósodásnak tehát nincs olyan kockázata, hogy elhidegül saját politikai környezetétől, hiszen kölcsönös függésben vannak egymástól, de ez a függés erősebb irányába, mint fordítva.

Az önállósodás tehát lényegében kiteljesíti azt a folyamatot, ami a '94-es választási vereség, illetve az azt követő válság kezelése után indult meg. Orbán ugyanis saját politikai közösségén belül mindenféle ellenállást felszámolt, és egyértelművé tette, hogy nem csak a Fideszt tekinti a sajátjának, hanem az egész magyar jobboldalt is. Aki ezt a felfogást nem volt képes tolerálni, az átigazolhatott másik pártba, vagy maradhatott, de a harmadik, negyedik vonalba száműzték a Fidesz hierarchiájában. A jelenlegi kormányfő tehát felépítette azt az imázst, ami csak nagyon kevés politikusnak sikerült: ő lett az alfája és omegája a saját politikai közösségének, vagyis elhitette a sajátjaival, hogy nélküle kudarcra vannak ítélve.

Ez a képesség persze arra is elegendő lehet, hogy a még mindig EU-barát magyar lakosságot az unió ellen fordítsa...

TÚLÉLÜNK TÉGED, BENCSIK

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.03.21.


Bencsik moszkovita szerint azzal, hogy Orbán Kiskőrösre ment az ünnepen magát Petőfinek képzelni, Budapesten nem volt otthon a macska, ezért cincogni kezdtek az egerek. Ez világos besorolás, a bűnös város ellenzéki, civil vagy akármilyen megemlékezői ebben a kontextusban sajtrajongó (legalábbis a mesék szerint) kis bajszosok, a kedves vezető viszont egyenesen Kacor király vagy Csizmás kandúr, a mesei hős, illetve hősök, bár egyikben sincs túl sok szeretni való. Bencsik moszkovita érezhette, hogy ez kevés, mert esetleg akadnak olyanok, akik jobban szeretik a kis egeret, mint a gőgös macskát, tehát tovább haladt szarral kikent útján.

Második nekifutásra, bár az elsőből egyáltalán nem következve, ilyképp a logika és kognitív képességek erős hiányát mutatva már svábbogaraknak nevezte ugyanezeket az ellenzékieket. Teljes volt a zűrzavar a moszkovita fejében, mert a macskás elgondolás szerint „ezek kinyomultak az utcára, és egyik pimaszabb volt, mint a másik”, a svábbogaras kontextusban pediglen „ezek a kis svábbogarak, ezek kitódulnak az utcára, mert látják, hogy lehet”. Első körben megkérnénk, tessen eldönteni már Bencsik moszkovita elvtársnak, hogy mik volnánk, mert egerek és svábbogarak egyszerre nem lehetünk.

Mielőtt azonban ezen eltűnődnénk, a Bencsik delírium szerint, ha a macska Budapesten van, akkor az egerek nem cincoghatnak, de jobb volna úgy fogalmazni, hogy nem engedik nekik, vagy nincsen rá módjuk. Ugyanis a Csizmás kandúrt (vagy Kacor urat) erősen elzárják, hogy mi, egerek a közelébe se férkőzhessünk, ebből pedig az fakad, hogy macska uram be van szarva az egerektől, tehát moszkovita elvtársnak vigyáznia kellene a hasonlataival. Mert és ugyanis ilyen megsemmisítő és megalázó dolgot szeretne közölni mindenről és mindenkiről, aki nem fideszista, aztán meg kiderül, hogy épp az ellenkezője az igaz.

Ha elképzeljük a kordonokat, a függöny-, és buszok mögé bújást, a macskán még az óvodában is ott virító kevlármellénykét, világosan látszik, ki az úr (Petőfivel a víz, csak erre sem gondolt a kedves vezető ott Kiskőrösön). Azaz, az egerek cincognak, csak a macsek elmenekül előlük, ez évben Kiskőrösre, tavaly meg Zalaegerszegre. Máskor a Kossuth stúdiójába, mint ahogyan Bencsik Moszkovitának is csak a sajátjai között oly nagy a pofája, s ha szembe találkozna akármely egérrel (vagy svábbogárral épp), menekülnie kellene, vagy arra volna késztetése, mert ezeknek mindig csak csapatban és mindig messziről habzik a szájuk...

EGY ORSZÁG VÉTÓZTA MEG AZ EU ÁLLÁSFOGLALÁSÁT PUTYIN ELFOGATÓPARANCSÁRÓL… HUPPA–LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.03.21.


A Bloomberg szerint Varga Judit nem írta alá a külügyminiszterek nyilatkozatát

A vétó miatt a közös állásfoglalás helyett Josep Borrell külügyi képviselő a saját nevében adta ki a dokumentumot.

Külügy: hazugság a Putyin melletti magyar vétó

Az igazság ellenben az, hogy a magyar kormány tudomásul veszi a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését, azt semmilyen módon nem kívánja kommentálni, ha azonban a főképviselő vagy bármely tagállam nyilatkozatot szeretne kiadni, Magyarország nem emel kifogást ellene…

Közös lőszervásárlással segítik uniós országok Ukrajnát, Magyarország ebből is kimarad

Ugyanakkor nem is akadályozza az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a konstruktív tartózkodás intézményét alkalmazza a kérdésben

Megint meghosszabbítaná a kormány a háborús veszélyhelyzetet

Nyílt levélben kérik a kormányt egykori miniszterek, hogy ratifikálja a svéd és a finn NATO-csatlakozást

“Külpolitikánkban azonnali fordulatra van szükség. Alapvető érdekünk, hogy helyreálljon a baráti, szövetségesi és bizalmi viszony a NATO és az Európai Unió tagállamaival, kiemelten az Egyesült Államokkal. Be kell szüntetni a velük szemben ellenséges propagandát, és törekedni kell a fennálló konfliktusok, nézetkülönbségek mielőbbi közös rendezésére. Ez alapvető nemzeti érdek.”

Orosz letelepedési kötvényesek szerint nem kapták vissza a pénzüket a Rogán Antal jóbarátjához kötődő cégtől

A kötvényüzlet nem csupán politikai-gazdasági, de nemzetbiztonsági okokból is súlyos kérdéseket vetett fel az elmúlt években – úgy tűnik, most perek is lesznek belőle.

Leszerelt katonáknak, kormányközeli civileknek és Szerbiába is jut a KSH népszámlálási tabletjeiből

A Rogán Antal vezette tárcától 133 milliós támogatást kapó Civilút és a Karácsonyt ekéző, milliókkal támogatott Pesti Fiatalokért Egyesület is a listán van.

Minden harmadik magyar a létminimum alatt él évek óta

2020-ban egy embernek legalább havi 124 ezer forintra volt szüksége a minimális életszínvonal fenntartásához a Policy Agenda elemzése alapján. A kutatóintézet most tette közzé a létminimum-számításait, eszerint a kisvárosokban és községekben élnek a legtöbben a létminimum alatt. Azóta eltelt 3 év… és nem akármilyen 3 év.

Hat állami kórházat is kijátszana egyetemi vagyonkezelő alapítványoknak a kormány

Az intézmények fenntartói jogának átadásával együtt a kapcsolódó ingó vagyonelemeket és ingatlanokat ingyenesen kapják meg az egyetemek, az esetleges adósságokkal, terhekkel együtt.

Újpest nem adja át rendelőintézetét az államnak

Nem azért költöttek rá pluszpénzt, hogy három évvel később a kormány elvegye azokat.

Keletről előzi az orosz propagandát az Origo

Kreml szóvivője és a berlini orosz nagykövet is reagált, de mindketten jóval visszafogottabbak voltak, mint a polgári-konzervatív Origo…

Egy hírben háromszor állított valótlanságot a Metropol

Az anyag olyan állítólagos eladásokról írt a fővárosi önkormányzattal kapcsolatban, amelyek semmilyen formában sem történtek meg.

KARDOS ANDRÁS: "KERTELJÜK MŰVEINKET"? – NYÍL LEVÉL KUKORELLY ENDRÉNEK

SZABADSÁG KLUB / KLUBRÁDIÓ
Szerző: KARDOS ANDRÁS
2023.03.20.


Te iróniát javasolsz attitűdnek, miközben a szomszéd tanárnőt kidobták az állásából. Derűt javallasz, miközben gyűlölethullám ömlik a szexuális kisebbségekre, bedarálnak mesekönyvet, színházak szűnnek meg, üldözik Iványi egyházát, és még milliónyi aljasság. A gyűlölet állami projektté lett. Mi meg nézzünk pozitívan a jövőbe és szedjünk szemetet.

Kedves Bandi!

Éppen most hallgattalak egy órán át a Klubrádióban, úgyhogy az általad követelt pozitív energia még bennem van. Ezért gyorsan írok egy vitalevelet, mielőtt belesüppednék az általad kárhoztatott panaszkultúra kontraproduktív mocsarába.

De miről is vitázom veled? Régóta hangoztatott alapvetésed, hogy „pozitívnak” kell lennünk, az élet rövid, és ha a rendszer „hülye”, akkor nem kell odafigyelni, hanem „tegyük a dolgunkat”, ahogy szellemesen mondtad: „kerteljük műveinket.” Csakhogy kedves Író barátom, ezzel a látszólag nagyvonalú, távolságtartó, önvédelemre berendezkedett ethosszal nagyon sok baj van. Ezért is írok végre Neked nyilvánosan, mert minden szeretetem mellett, úgy gondolom, hogy hosszú ideje egy olyan etikát propagálsz, mely látszólagos toleranciája és békés, ironikus attitűdje révén azt sugallja, hogy mindenki akkor jár a legjobban, ha mindenen mosolygunk, elnézően a távolba tekintünk... na és persze, mondod, párbeszéd, párbeszéd, párbeszéd mindenkivel, aki csak él és mozog, Hír Tv, Köztévé, Békemenet, Bayer Zsolt, Vidnyánszky, bárkivel és mindenkivel, akik szóban vagy tettben szétverték a CEU-t, az SZFE-t, az MTA-at, akik szétverik az oktatást, a MOK-ot és az egészségügyet.

Drága Bandi, ne vicceljünk már egymással. Te iróniát javasolsz attitűdnek, miközben a szomszéd tanárnőt kidobták az állásából. Derűt javallasz, miközben gyűlölethullám ömlik a szexuális kisebbségekre, bedarálnak mesekönyvet, színházak szűnnek meg, üldözik Iványi egyházát, és még milliónyi aljasság. És akkor mi, distanciált szegénylegények ironikusan mosolyogjunk, distanciáltan, pozitíven nézzünk a jövőbe, ja igen, és szedjünk szemetet.

Kedves Bandi! Te úgy csinálsz, mintha nem értenéd, hogy nem egy gügye, esetlen, csetlő botló „hatal macska” (hehe!) uralgása alatt töltögetjük életünk maradék perceit, hanem, kedves Endre, bizony immár 14. éve egy diktatúrában élünk, egy maffiaállamban, amelyben a gyűlölet állami projektté lett, a rombolás, az önkény, nem az esetlen jóindulat balga bűne, hanem tudatos lépése egy gátlás nélküli önkényuralomnak. Semmi se véletlen itten drága barátom. Se a stadionok százai, se a fékek és ellensúlyok megszüntetése, se az egyetemek álmagánosítása, se OJD (Orbán János Dénes - a szerk.) Kossuth-díja, se az iskolák elleni hadjárat, se a Mészárosok és Tiborczok közbeszerzéscunamija, érted Bandi? Ezek a rendszer belső lényegéből szökkenek szárba.

Te, aki rengeteg jóindulattal és tehetséggel vagy megáldva, aki segítesz ott ahol tudsz, úgy teszel, mintha merő hozzáállás és jóindulat kérdése volna, hogy az a hiányzó picinyke szabadságunk mikor jövend el ismét. Hogy mekkorát tévedsz, az pontosan kijött akkor, amikor Szénási Sándor rákérdezett a háborúra. Hogy akkor itten mi a helyzet a pozitív iróniával? Elsőbben, igen helyesen, azt válaszoltad, hogy a háború borzalmas dolog. Majd sikerült hozzátenned, hogy a háború mindannyiunkban benne van, csak Putyin pajtás, véletlenül persze, pont olyan helyzetben van, hogy éppen ő robbantotta ki. Hát egy frászt, kedves Bandi! Dehogy van benne mindenkiben a háború! Csak hogy személyeskedjek: nekem a fél családomat kiirtották Auschwitzban, komolyan gondolod, hogy bennem szunnyad egy háború szükséglete? És ez igaz milliókra és milliókra. Mit gondolsz, Orbán „béke maszlaga”, mert amit ő „békének” nevez, az maszlag, és nem béke, hiszen, ha ma béke lenne akkor az agresszor Putyin elfoglalná Ukrajna 20%-át, az meg milyen béke? Ugyan már. De mégis, pusztán az, hogy Orbán ezt hajtogatja sokak számára hiteles, hiszen még a mégoly Fidesz rajongók sem akarnak effektív háborút. Szóval itt súlyosan összemosol dolgokat, és ezzel bizony a bűnök és a felelősség kérdését is elkened.

Mint ahogyan éppen a rendszer, a diktatúra lényegéből fakadnak ezek az eszement „történelmi filmnek” nevezett zagyvalékok is, amivel a nacionalizmus ideológiai fenntartásának legalább a látszatát szolgálják, mert a lényeg az, hogy mindent kisajátítsanak ami nemzeti, és ellenséget képezzenek mindenkiből, aki nem áll be alattvalónak. Azt hiszed, hogy Bayer és Bencsik honfitársaink naponkénti gyűlöletrohamai az USA, az EU, a liberálisok ellen, pusztán a „szubjektív rosszindulat” és romlottság véletlen gyümölcsei? Egy frászt. Gyűlöletkeltés zajlik Bandikám itten több mint tíz éve, ellenségképzés, és kitagadás a nemzetből. És erre jössz te, és azt mondod: nyugi gyerekek, mosoly és distancia, meg „kerteljük műveinket.”

Hát nem. Ellenzék nincs, demokrácia nincs, civil ellenállás minimális, nekünk Bandi, és nem csak nekünk, az a dolgunk, hogy segítsük a diktatúra ellenében egy Ellenállási Mozgalom kiépülését, az a dolgunk, hogy a szabadság kis köreit építsük fel azért, hogy a szabadság nagy köre végre megrajzolható legyen, békés úton, de határozottan.

És bizony Bandi, ilyen zord időkben az irodalom dolga is más, mint ahogyan azt mind a ketten normális időkben elképzeljük.

Barátsággal: A

EZ TÖRTÉNT A HÉTEN – ÉS AMI ORBÁN HETI PR-VIDEÓJÁBÓL KIMARADT

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.03.20.


Sok fontos esemény történt a múlt héten is. Többek között továbbra is Magyarországon toronymagasan a legmagasabb az infláció az EU-ban; csak ígérgetés a finn és a svéd NATO-csatlakozás ratifikálása; a török elnököt másolva már a magyar parlamenti többség is egyelőre csak a finneket engedné be a katonai szövetségbe; kiderült, hogy nem teljes siker az orbáni propaganda: a korábbihoz képest még többen támogatják hazánk uniós tagságát. Orbán Viktor világában azonban ezek nem tételek, az ő heti összefoglalója másként fest.


Ha vasárnap este, akkor megjelenik Orbán Viktor Facebook-oldalán az „Ez történt a héten” videóleltár arról, hogy mit tart a kormányfő – pontosabban, a csapata – fontosnak kiemelni az éppen magunk mögött hagyott hét történései közül. A március 13.-19.-e közötti időszakot felölelő legfrissebb alkotás is a szokásos sémát követi: felvillanó képek, drámai zenei aláfestés és egy-egy, pár szavas szöveg. Ezeket rendre Orbánnak, a taglalt héten a honlapjára felkerült posztjaiból ollózzák egyébként össze, kiszűrve a legfrappánsabbnak vélteket. Olyannyira kizárólag PR-szempontok vezérlik a válogatást, hogy előre lehet már borítékolni, mi kerül bele az adott héten. Lássuk hát, mit tartott fontosnak a magunk mögött hagyott hétből kiemelni Orbán PR-csapata...