2022. június 21., kedd

RÁADÁS: MI TESZI RINGÓT NAGYSZERŰ DOBOSSÁ?

YOUTUBE / SINA-DRUMS
Szerző: Sina
2021.Mi teszi Ringót nagyszerű dobossá?

Aki ezt ezúttal meggyőző példákkal megválaszolja: Sina, aki maga is nagyszerű mestere ennek a hangszernek...


A Wikipédián a következőket olvashatjuk Ringóról: 

Ringo Starr dobstílusa fontos szerepet játszott a Beatles hangzásában. Világszerte sok dobos példaképei között tartja számon, például Max Weinberg az E Street Bandtől, Liberty De Vitto (Billy Joel dobosa), Phil Collins és Andy Sturmer a Jellyfishből. Collins szerint Ringót „mérhetetlenül alábecsülik. Az »A Day in the Life« dobszólója nagyon összetett. Kiválaszthatnánk mai nagyszerű dobosokat és megkérhetnénk őket, hogy így játsszanak. Nem tudnák, hogyan csinálják.” Mark Levisohnnak a Beatles lemezfelvételeire vonatkozó széles körű felmérése megerősítette, hogy Starr következetes, professzionális és rendkívül megbízható volt: a zenekar nyolcéves történetében talán, ha egy tucat alkalommal kellett leállítani felvételeket az ő hibájából, miközben a másik három társának játékában bekövetkezett hibák rengeteg leállást és újravételt okoztak. Starr nyilatkozata szerint a dobjáték szempontjából a valaha is előadott legnehezebb Beatles szám a „Rain” volt.

Lennon, McCartney és Harrison mind állították, hogy Ringo a világ legjobb dobosa, bár amikor egy interjúban erre rákérdeztek, Lennon gúnyosan annyit válaszolt „A Beatlesben nem ő a legjobb!” Ezzel utalt a White Albumon szereplő „Back in the USSR”-re, amelyben Paul volt kénytelen a dobokon játszani. Nem sokkal a felvétel előtt Ringo kiviharzott a stúdióból (a zenekar többi tagja közötti feszültség borította ki) és két hétig nem is tért vissza, ezért a "The Ballad of John and Yoko" és a "You Know My Name (Look Up the Number)" esetében is Paul ült a dobok mögött, mivel csak ő és Lennon volt elérhető. Voltak további Beatles-számok, amelyekben szintén nem ő dobolt. Például az együttes első kislemezén (Love Me Do/P.S. I Love You) Ringo Starr helyett egy stúdiódobos, Andy White hallható, ugyanis George Martin, a zenei producer nem volt mindenben elégedett Ringo játékával, az akkori szigorú elvárásoknak nem felelt meg.

Ringo általában egy számot énekelt albumonként. Néhány esetben kifejezetten neki írták a szöveget és a dallamot, mint John Lennon a „With a Little Help from My Friends”-et a Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band lemezen, vagy Paul McCartney a „Yellow Submarine”-t a Revolveren. Ezek dallamvezetése szándékosan egyszerűsített, figyelembe veszi Starr hangterjedelmét – „With a Little Help from My Friends” nagy része például nem több, mint öt hang távolságban énekelhető.

A zenekar tagjai közül ő írta a legkevesebb számot. Ezek közül kettő, a „Don’t Pass Me By” (White Album) és az „Octopus’s Garden” (Abbey Road) jelent meg Beatles lemezen. Ez utóbbihoz kapott némi segítséget George Harrisontól, aki érdeklődni kezdett a country zene iránt, épp Ringo hatására (a Rubber Soulon helyet kapott „What Goes On” társszerzője volt)...

ITT OLVASHATÓ

VANNAK A „BŰNÖS VÁROSOK”, AMELYEK HIÁBA KILINCSELNEK, SOHA NEM FOGNAK PÉNZT KAPNI – INTERJÚ BŐSZ ANETT FŐPOLGÁRMESTER-HELYETTESSEL

MFOR
Szerző: KOLLÁR DÓRA
2022.06.21.


Sűrű naptárral és nagy tervekkel vágott bele munkájába Budapest humánportfólióért felelős új főpolgármester-helyettese, Bősz Anett. Hogyan építene hidakat a társadalomban? Mit gondol a humánpolitikai helyzetről? Mit gondol a várandós nők munkaerőpiaci helyzetéről, mint érintett? Erről is beszélgettünk.Amikor beszélgetünk, pontosan egy hete választották meg főpolgármester-helyettesnek. Hogy telt az elmúlt egy hét?

Nyilván egy nagyon sűrű naptárral. Már a megválasztásom előtti pár hét is annak jegyében telt, hogy felkészültünk a csapattal, ami nekem nagy segítséget nyújtott, ugyanakkor viszont a hivatalba lépés előtt értelemszerűen néhány találkozót nem lehetett megejteni. A következő időszak abszolút arról szól majd – és erről szólt egyébként az elmúlt egy hét is – hogy akár a hozzám tartozó hatalmas terület lehetőség szerint minden szereplőjével találkozzam és összehangoljam a hivatali munkával. Gy. Németh Erzsébetnek az itteni munka már hosszú ideje a kisujjában volt. Számomra ez most egy izgalmas és felelősségteljes szakmai kihívás is.

Korábban említette, hogy „világok egyesítésében hiszek és hidak építésére vállalkozom”. Hogy képzelhető el majd mindez a gyakorlatban?

A magyar társadalomban sajnos mindig zéró összegű játékokban gondolkodunk, szinte mindegy, hogy ez az idősek és fiatalok, a szerencsések és a kevésbé szerencsések világa, de mindig valahogy azt érezzük, hogy ugyanazt a tortát szeleteljük újra. Mindeközben pedig a budapesti, illetve agglomerációs jelöltekkel mutattunk április 3-a előtt egy olyan arcot és vonulatot, amiben pedig a nem zéró összegű játékokkal is tényleg előre tudunk lépni mindnyájan.

A kulturális vagy a gazdasági élet szervezése a főváros és a vele szervesen összekapcsolódó városok között nem mindegy: én például a kutyusommal amerre futok, a mező végén már befutunk a XXII. kerületbe, tehát ténylegesen megtapasztalható, hogy összeérnek a városaink, összeérnek a kihívásaink, de valahogy a válaszaink ennek ellenére sem. Mindenki megfogalmazza a saját válaszait, aztán jól megharagszik a másikra, ha hirtelenjében megütköznek a nézőpontok. Én ilyen értelemben mondtam azt, hogy hidakat szeretnék építeni – ez egyébként ugyanígy igaz a kultúrában is, hogy jó lenne egymásra, illetve mondjuk más társadalmi csoportok kulturális életére úgy tekinteni, hogy az legalább olyan értékes, mint az enyém, vagy nem értéktelenebb és nem értékesebb, mint az enyém...

FOGSZABÁLYZÁSRA KELL VINNEM A KISFIAMAT, KAPHATNÉK EGY IDŐPONTOT? – TERMÉSZETESEN, 2023. MÁRCIUS 28., DÉLUTÁN FÉL 5!

QUBIT
Szerző: STEFFI GRAPH
2022.06.21.


Áprilisban történt, hogy az iskolai fogászati rutinvizsgálaton egy budapesti általános iskola alsó tagozatos diákja fogszabályzásra kapott beutalót. Az anya, hogy ne iskolaidőben kelljen intézni a hosszadalmasnak ígérkező vizsgálatsorozatot, a tanév utolsó heteiben feltárcsázta a megadott fogászati szakrendelő telefonszámát, és időpontot kért a vizsgálatra. Némi papírzörgést követően kapott is:

2023. március 28-án délután fél ötre.


A rendelőben dolgozó asszisztens azt is közölte a meghökkent szülővel, hogy felesleges máshol próbálkozni, mindenhol ilyen várólistákkal dolgoznak.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) várólistákat és előjegyzési listákat összesítő hivatalos nyilvántartása alapján jelenleg több mint 56 ezren várnak országszerte valamilyen beavatkozásra, a valóságban ennél azonban jóval többen is lehetnek. A fogászati vagy más szakrendelési beavatkozások például nem is tartoznak azok közé a beavatkozások közé, amelyeket a NEAK adatbázisa számon tart. Ha azonban csak a felsorolt kórházi műtéteket és orvosi eljárásra szoruló eseteket tekintjük, a Portfolio május végi cikke szerint akkor is sokkal magasabb lehet a várakozók száma a hivatalosan ismertnél, mivel a kórházak egy része egyszerűen nem közöl adatokat, hiába lenne kötelező. A műtétre váró betegeknek azt mondják, hogy már nem kell vezetni a központi várólistát. Emiatt a NEAK adatbázisa mindössze arra jó, hogy a várólisták becsült mértékéről valamiféle képet kapjunk, ezt szemléltetjük az alábbi ábrákon azokkal a területekkel, ahol a betegek legnagyobb számban a legtöbbet kénytelenek várni...

HADINAPLÓ – UKRAJNAI HELYZETKÉP A HÁBORÚ 116. NAPJÁN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2022.06.20.


Az orosz rakétatámadások elsősorban a közlekedési és az üzemanyag-ellátó infrastruktúrát érik, az ukrán veszteségekről szóló ellentmondásos bejelentések információs káoszt okoztak. Közben az ukránok egyre intenzívebben lépnek fel az orosz nyelvű kultúra ellen. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 116. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Jadwiga Rogoża, Piotr Żochowski. Fordította: Zeöld Zsombor.


A legfontosabbak röviden:

- Az orosz rakétatámadások elsősorban a közlekedési és az üzemanyag-ellátó infrastruktúrát érik

- Ugyan sporadikus ukrán sikerek születtek, de a kezdeményezés az oroszoknál maradt

- Az ukránok saját veszteségeiről szóló, általuk nyilvánosságra hozott adatok információs káoszt okoztak

- Az eloroszosítási lépésekre válaszul az ukránok egyre intenzívebben lépnek fel az orosz nyelvű kultúra ellen

Részletes helyzetkép:

Az orosz tüzérség és légierő a teljes harcérintkezési vonal mentén folytatja a támadásokat a védők állásai és háta ellen. A Donbaszon kívül a fő célok Harkiv és Mikolajiv, illetve ezek környező települései, Dnyipropetrovszk megye Krivij Rihtől délre (főleg Velika Kosztromszka [Велика Костромка]), illetve Zaporizzsjától délkeletre (Huljajpole [Гуляйполе]) eső járásai. Az oroszok Donyeck megyében, illetve Mikolajiv és Herszon megyék közös határterületén korlátozott visszatámadással találkoznak – utóbbi területen az orosz állásokat az ukrán légierő is támadja. Továbbra is tűz alatt vannak Szumi és Csernyihiv megye államhatár menti járásai (előbbit állandóan, utóbbit sporadikusan lövik). Az orosz rakétatámadások célpontjai a Dnyipropetrovszk, Poltava, Kijev, Mikolajiv és Odessza megyében lévő infrastrukturális létesítmények voltak (fenti sorrendben: Novomoszkovszkban [Новомосковськ] üzemanyag-raktárak semmisültek meg; a Kremencsukban [Кременчук] található finomítót újfent rakétatámadás érte; Mikolajivot és Ocsakivot [Очаків] is támadták, illetve Odesszát, Dnyeszterfehérvár [Білгород-Дністровський] térségét és az arcizi [Арциз] repülőteret). A védők a rakéták egy részének lelövéséről tájékoztattak, illetve a Kígyó-sziget térségében a fekete-tengeri flotta „Vaszilij Beh” vontatóhajójának elsüllyesztéséről (ezt eddig nem erősítették meg)...

OTP KÁRTYÁJA VAN? VIGYÁZZON, HOGY HASZNÁLJA! - DRÁGÁBB LEHET A SAJÁT ATM ÉS FIÓK, MINT AZ IDEGEN

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.06.21.


Régebben alapszabálynak számított, hogy bankunk saját bankjegykiadóit (ATM) olcsóbb használni, mint más hitelintézetét, személyesen felkeresni pedig mindig saját bankunk fiókját érdemes. Úgy tűnik, ezt a szokást éppen a legnagyobb magyar bank törte meg. A furcsa gyakorlatban pedig nincs is teljesen egyedül.


Az Azénpénzem egyik olvasója kérdezett rá arra, jól szerepelnek-e pénzmozgatási kalkulátorunkban (ezt itt találja) az OTP díjai. Nagyobb összeget akart ugyanis ATM-ből felvenni, és erősen meglepődött azt látván, hogy a legnagyobb magyar bank saját bankjegykiadóit használva jóval magasabb díj jött ki, mint más hitelintézetnél.

Leellenőriztük, és mi is úgy találtuk, hogy körülbelül 120 ezer forint felvételekor fordulnak a díjak. Efelett már olcsóbb az idegen automata használata a sajátnál. Annyira furcsálltuk mi is a helyzet, hogy megkérdeztük a bankot, nincs-e valamilyen tévedés a dologban. Az OTP jelezte, hogy az általunk alkalmazott hirdetmény „helytálló”.

Az ATM készpénzfelvétel árazását tájékoztatásuk szerint az ügyfélszokások, a piaci folyamatok alapján határozzák meg a hitelintézetek. Mint leírták: „az országos adatok alapján elmondható, hogy számosságukat tekintve inkább a kétszeri ingyenes készpénzfelvételi limit alatti tranzakciók jellemzőek”. Aki bankjánál nyilatkozatot tesz, annak jogszabály szerint a havi legfeljebb két részletben ATM-ből felvett 150 ezer forint után nem kell díjat fizetnie (megjegyezzük, ez a bankokra nem vonatkozik, azoktól beszedi az állam az erre az összegre jutó tranzakciós illetéket is)...

A MI HAZÁNK

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2022.06.17.


Van egy ország Közép-Európában, amelynek esetében a korrupció mérésének nincs olyan módszere, amelyikkel ez az ország ne szerepelne a toplistákon, de ott is általában a három legkorruptabb között. Ez Magyarország. A mi hazánk. A friss, júniusban kiadott GRECO- (Korrupció Elleni Államok Csoportja) jelentés szerint például az ország antikorrupciós teljesítménye elégtelen. A szervezet rendszeres ajánlásokat tesz arra vonatkozóan, hogyan csökkenthető tagországaiban a korrupciós veszély, és az ajánlásoknak a végrehajtását is ellenőrzi. Öt éve a GRECO 18 ajánlást tett Magyarországnak, ezek közül a magyar kormány összesen ötöt hajtott végre. A hvg.hu összefoglalója szerint négy további ajánlás esetében részlegesen, az ajánlások felében továbbra sem történt semmilyen előrelépés.

Egy másik szervezet, a Transparency International jelentése azt mutatja, hogy az unió három legkorruptabb országa a bolgár–magyar–román trió. Az országokat egytől százig terjedő skálán értékelő rendszerben Bulgária kapta a legkevesebb pontot (ez a leggyengébb), 42-t, utána következik Magyarország 43, majd Románia 44 ponttal. A világon és az EU-n belül is Dánia és Finnország a legkevésbé korrupt ország 88-88 ponttal, a skandinávok közül pedig Svédország is az élmezőnyben van a maga 85 pontjával.

A szóban forgó igen korrupt közép-európai országban a kormányfő családjában és baráti környezetében egyre több a milliárdos, és ezek egyike sem otthonról hozta a kezdő vagyont. Anélkül, hogy nemközszereplők zsebében turkálnánk, gondoljuk meg: az Orbán családban a kormányfőnél idősebb és fiatalabb generációban többen milliárdosok, igaz, hogy a kormányfő maga, saját bevallása szerint, családtagjaihoz képest úgyszólván nincstelen. Orbán milliárdos vejének most már évek óta magasabb jövedelme van cégeiből, mint a miniszterelnök szüleinek – írta a G7 –, „ám, ha az elmúlt 12 évet nézzük, még mindig idősebb Orbán Győző jutott több pénzhez”. Fej fej mellett mennek. Megemlítik még, hogy Tiborcz már évek óta szerepel A 100 leggazdagabb magyar rangsorában, a Dolomit Kft. pedig az ország száz legértékesebb cége közé került be a Forbes szerint. A kormányfő falubeli jó pajtásának, az egykori gázszerelőnek a vagyonosodási folyamatát és mára kialakult vagyoni helyzetét azért nem vázoljuk, mert annak megértéséhez türelem, idő és tűrőképes idegrendszer kell, legyen elég egy adalék: amikor néhány éve egy újságíró vagyonának nagysága felől érdeklődött, úgy válaszolt, hogy „hát ő azt nem tudja”...


A "MACRONIZMUS” SZÁMÁRA MEGVALÓSULT A KATASZTRÓFA-FORGATÓKÖNY - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.06.21.


Emmanuel Macron francia elnök pártja és centrista szövetségeseinek Együtt! elnevezésű koalíciója az élen végzett a francia törvényhozási választások második fordulójában, de elvesztette az abszolút többséget a nemzetgyűlésben - ezzel foglalkozik Kárpáti János nemzetközi lapszemléje.

A francia választók azt írták elő Emmanuel Macron elnöknek, hogy radikálisan változtasson a módszerein, ne akarjon csaknem teljesen egymaga kormányozni, vegye tudomásul a vitákat, szánjon időt mások meggyőzésére, vágjon bele a demokratikus élet "újraalapításába” – így értelmezi Jérôme Fenoglio, a liberális szellemiségű párizsi Le Monde igazgatója, saját lapjában közzétett vezércikkében, a nemzetgyűlési választások második fordulójának kimenetelét.

Két hónappal azután, hogy az államfőt újraválasztották, az őt támogató pártszövetség elveszítette abszolút többségét a törvényhozás alsóházában. A második legerősebb frakció az egyesült baloldal lett, a harmadik helyet pedig Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése szerezte meg. Utóbbinak a sikeres szereplésével kapcsolatban a Le Monde-kommentár felhívja a figyelmet arra, hogy a formáció háromszor annyi mandátumot szerzett most, mint eddigi csúcsán, 1986-ban, akkor még Nemzeti Front néven, a mostani pártvezér apjának, Jean-Marie Le Pennek a vezetésével. A nemrég újraválasztott köztársasági elnök vállára így most hatalmas felelősség nehezedik – írja Fenoglio, és sorolja a kihívásokat. Eszerint a második szavazási forduló előtti napok hőséghulláma aláhúzta a gyors cselekvés szükségességét a klímaválság ügyében, mielőbb reformokat kell végrehajtani annak érdekében, hogy a túlfogyasztó társadalom alkalmazkodjék a megváltozott körülményekhez, eközben pedig a geopolitikai válság Európában háború formáját ölti, és gazdasági megrázkódtatásokkal, hiánnyal, inflációval fenyeget. A demokratikus válság azzal a veszéllyel jár, hogy ellehetetlenül az európai Egyesült Államok terve. Magában Franciaországban ezt jelzi a választástól távolmaradók minden korábbinál magasabb aránya, valamint a csaknem száz szélsőjobboldali képviselő bejutása a nemzetgyűlésbe.

Nem mindenki bánik ilyen kíméletesen Emmanuel Macronnal. Alexis Brézet, a jobboldali Le Figaro szemleírója "a halva született ötéves terv kísértetének” nevezi az államfőt, arra utalva, hogy áprilisban még a második ötéves ciklusra választották meg. A szerző élesen bírálja Elisabeth Borne eddigi miniszterelnököt, aki rendre a szélsőjobboldali veszélytől óvott, most viszont – írja Brézet – a szélsőbal itt van az ajtóban. Szerinte a "macronista” stratégák azt remélték, hogy a radikális baloldali Mélenchon elutasítottsága mindent üt, de ez nagy tévedésnek bizonyult. Ilyen értelemben a nemzetgyűlési választás második fordulója negatív tükörképe lett az elnökválasztás második fordulójának: akkor a többség felzárkózott a hivatalban levő elnök mögé, most azonban Macron elleni népszavazás lett a dologból. A Le Figaro kommentátora szerint a mérsékelt jobboldal a második fordulóban tulajdonképpen jobban tudta csökkenteni saját veszteségeit, mint azt előzőleg remélte.

Az erősen balos Libération úgy fogalmaz, hogy Macron arculcsapást szenvedett el az egyesült baloldaltól, amely most a vezető ellenzéki erővé vált Franciaországban – miközben a Nemzeti Tömörülés szintén történelmi jelentőségű eredményt ért el. A "macronizmus” számára megvalósult a katasztrófa-forgatóköny, az új összetételű Nemzetgyűlés totálisan szétforgácsolódott - írja a Libération.

Az Unió második legnagyobb gazdasága a jelek szerint kormányozhatatlanná vált, és ez rossz hír nem csupán Franciaországnak, hanem egész Európának – ezt már a Handelsblatt, a német üzleti körök napilapja írja. Az elemző, Gregor Waschinski kérdésesnek tartja, hogy képes lesz-e Macron tartós koalíciót összekovácsolni a parlamentben. Ha blokkolni fogják az elképzeléseit, akkor legkevesebb egy év múlva feloszlathatja a Nemzetgyűlést, de ez azzal a kockázattal jár, hogy az előrehozott választáson a populista alternatívák még több teret nyerhetnek az államot fenntartó centrum rovására. A német lap úgy látja: a franciák többsége megvonta a támogatását Macron politikájától, annak ellenére, hogy az áprilisi elnökválasztáson Le Pen helyett – a kisebbnek gondolt rosszat választva - inkább a hivatalban levő államfő mögé álltak. A társadalmi elégedetlenség azonban már legkésőbb a sárgamellényesek tiltakozó akciói alatt nyilvánvalóvá vált.

Valamivel megengedőbb a helyzetmegítélést illetően Mujtaba Rahman, az Eurázsia Csoport elnevezésű elemző intézet európai igazgatója, aki a balliberális londoni Guardianben fogalmazta meg véleményét. Az ő nézete inkább a Le Monde igazgatójának a szavaira rímel: nem beszél kormányozhatatlanságról, de szerinte is elhúzódó politikai instabilitásra kell számítani Franciaországban. Macron – írja – vonzza a politikai precedenseket: 2017-es győzelmével felforgatta hazájában a hagyományos bal-jobb megosztottságot. Idén áprilisban ő lett az első olyan francia elnök, akit újraválasztottak. Most viszont, hogy az ötödik köztársaság történetében felettébb szokatlan módon elveszítette parlamenti többségét, meg kell tanulnia tárgyalni és kompromisszumot kötni, ami nem lesz számára könnyű feladat.

KEMÉNY DÉNES: ADDIG TUDUNK TENNI AZÉRT, HOGY VALAMI MARADJON UTÁNUNK, AMEDDIG ÉLÜNK

24.HU
Szerző: JUHA PÁL
2022.06.21.


Kemény Dénes már nem szövetségi kapitány, már nem elnöke a Magyar Vízilabda Szövetségnek, de 67 évesen is rengeteg munkája van, ő azonban így szereti az életét – vadászkutyái fitten tartják, ha pedig eljön az ebéd ideje, inkább készít egy szarvasgulyást, semmint hogy átmenjen a szomszéd falu kifőzdéjébe. A szövetségi kapitányként háromszoros olimpiai bajnok Kemény Dénes interjúnkban beszélt edzői korszakának sikereiről és nehézségeiről, a szívében örökké élő Benedek Tiborról és arról is, hogy mit jelent számára, amikor egy erdei séta során megpillant egy szarvasborjút vagy egy csíkos vadmalacot...

A FIDESZ AZ ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁS VÁRHATÓ EREDMÉNYÉT AKARJA AZ EURÓPAI PARLAMENTI VÁLASZTÁSRA TRANSZFORMÁLNI

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Amerikai Népszava
2022.06.21.


Az önkormányzati és az európai parlamenti választás egybecsúsztatása (a Kocsis Máté nevén készülő javaslat szerint a két választást egy napon tartanák) azt a célt szolgálja, hogy az egyik várható eredményt a másik választásra is transzfomálják. Az újabb hamiskodás abból indul ki, hogy senki nem fog különböző módon szavazni ugyanazon a napon két különböző választáson. Aki a fideszes jelöltre szavaz az önkormányzati választáson, az nem fog az európai parlamenti választáson a Fidesz ellen szavazni. Pedig ha nem egy időben tartanák a két választást, ez könnyen előfordulhatna.

Az Orbán-banda ezért akarja a két választást egybecsúsztatni, és megakadályozni azt, hogy a választók két teljesen különböző kérdésben különálló véleményt fogalmazhassanak meg. Nyilván arra számítanak, hogy a parlamenti választáson tragikus vereséget szenvedett és a Márki-Zay Péter által megosztott és szétvert ellenzéki összefogás nem tud (nem fog) összeállni újra az önkormányzati választásra, vagy hasonlóan rosszul szerepelnek. A választók megtanultak most már ellenük szavazni vagy bojkottálni őket, ha a tüzet és a vizet akarják egyesíteni kényszerből.

Ezért az európai parlamenti választás és az önkormányzati választás egy napra helyezése a fideszes választási csalások egyik formája. Azt a látszatot keltik, mintha a két választás ugyanarról szólna, a magyar választók egy jelentős része (különösen az elszigetelt kis településeken) fel sem fogja, hogy van különbség a két választás között, azt pedig már végképp nem, hogy az micsoda. Orbán ezzel leértékeli az európai parlamenti választás jelentőségét, és EU-ellenes politikáját elrejtheti a választók előtt, akik nem biztos, hogy egy EU-ellenes pártra szavaznának, ha tudnák, mire szavaznak.

Szokás szerint hazudnak, amikor gazdasági okokra hivatkoznak. Ennyi erővel el is törlhetnék bármelyik választást, az lenne a legolcsóbb. Csalnak, becsapják a tájékoztalan embereket, elrejtik azt, hogy mire szavaznak. Ezzel megakadályozzák azt is, hogy az ellenzék külön önkormányzati és EU parlamenti választási kampányt csináljanak. Így nemcsak az európai, hanem az önkormányzati választás is leértékelődik, nem kap megfelelő súlyt. Az emberek már nem is értik, mi ez a sok választás, a lényeg, amit tudniuk kell, hogy minden papíron a Fideszt kell bejelölni, oszt jónapot.

Orbán fasisztái jól számolnak, mert aki fideszesre szavaz az önkormányzati választáson, az gondolkodás nélkül fideszesre szavaz majd az európai parlamenti választási űrlapon is. Megfosztják ezzel a magyar uniós polgárokat attól, hogy gyakorolják európai választói jogukat, mert a magyar választók nagy többségének fogalma sem lesz arról, hogy mire szavaz, mit jelent az európai parlamenti választás, mert összemossák a magyar önkormányzati választással.

Ennek az újabb fideszes csalásnak európai politikai hatása is van, mert Orbán a magyar választók becsapásával igyekszik növelni a fideszes EP mandátumok számát, hogy a zsarolási potenciálja növekedjen, nem beszélve arról, hogy Putyin beépített embereként az orosz érdekek képviselete is a tét. A magyar választók erről semmit nem tudnak, az ellenzéknek nincs médiafelülete, amelyen felvilágosíthatná az embereket, a közszolgálati média fideszes propagandagyár része, amely goebbelsi propagandát közvetít.

Mindebből az következik, hogy az ellenzéknek azonnal fel kellene ráznia az Európai Uniót, és minden erejével tiltakozni az európai erőviszonyokat is befolyásoló választási csalás ellen. Az EU-nak joga és kötelessége, hogy megkövetelje a független és önálló európai parlamenti választás jogát a magyar uniós polgároknak. Gyalázat lesz, ha a magyar ellenzék ez ellen sem tesz semmit, ha nem lármázza fel az Európai Uniót, ha nem keresi ki a jogszabályi hátterét annak, ami alapján ezt megakadályozhatja. Ehhez Európának is köze van.

Orbán már európai szintre emeli a választási csalást, amit az EU nem engedhet meg. 
Az ellenzéki EU parlamenti képviselőknek azonnal tiltakozniuk kell ez ellen, és az európai demokratikus fórumok elé kell vinni ezt a közönséges csalást. Vajon, lesz-e ideje erre a nyaralgató ellenzéki politikusoknak?

ADDIG TRÜKKÖZÖTT AZ ORBÁN-KORMÁNY, HOGY TÖBB TÍZEZER KISVÁLLALKOZÁS MÉGIS ELESIK AZ OLCSÓ REZSITŐL

NÉPSZAVA
Szerző: MARNITZ ISTVÁN
2022.06.21.


Az úgymond a kis cégek rezsicsökkentett díjainak megtartásáról szóló, múlt pénteki rendelet számos szűkítő feltétele miatt híven tükrözi az Orbán-kabinet e körrel szembeni, eddig is ellentmondásos viszonyát.


A jelenlegi helyzethez képest több oldalról is trükkösen szűkítik a hatósági energiaár-jogosultságot augusztus 1. után is megőrző hazai cégek körét a „kisvállalkozások rezsicsökkentésének” szokás szerint péntek este megjelent részletszabályai – hívták fel lapunk figyelmét szakértők. Gulyás Gergely az aznapi kormányinfón lapunk kérdésére már elárulta: a legfeljebb háromszor 63 amperes villamosenergia-, illetve óránként 20 köbméteres gázmérőn keresztül fogyasztó cégek csak évi 4 606 kilowattóra (kWh) áram-, illetve 1489 köbméteres gázfogyasztásig jogosultak a – most a piaci ár kétségkívül töredékére rúgó – hatósági tarifára. A megjelent rendelet alapján ehhez számos „pontosítás” fűzendő. Az iratból kiderül például, hogy eme éves fogyasztás felett az ellátást végző egyetemes szolgáltató – vagyis az MVM – már piaci áron számláz. (Szombati felmérésünk szerint a megjelölt mennyiségek az átlagos háztartási fogyasztást valamivel több mint kétszer, illetve másfélszer haladják meg.)...

HÁROM AZ IGAZSÁG - TÉMA: HIDEG POLGÁRHÁBORÚ

KLUBRÁDIÓ / HÁROM AZ IGAZSÁG
Műsorvezető: SZÉNÁSI SÁNDOR
2022.06.20.


Három ember, három nézőpont a műsorban: Spiró György, Hatos Pál és Szénási Sándor.

A NER DUNAKANYARI GYÖNGYSZEME LEHET A MILLIÁRDOKBÓL RENDBEHOZOTT ZEBEGÉNYI PAVILON

MAGYAR NARANCS
Szerző: BÉRES MÁTÉ
2022.06.19.


Még pár év és kezdődhet a rongyrázás a festői dunakanyari településen: esküvők, partyk, konferenciák helyszínéül szolgálhat a jövőben a 2,7 milliárd állami támogatásból megújuló Zebegényi Dohány Pavilon. Mindez – természetesen – egy Rétvári Bence környezetében létrejövő alapítvány közreműködésével.


A héten számoltunk be róla, hogy a váci választókerület országgyűlési képviselője, Rétvári Bence környezetében létrejövő alapítványok hogyan tevékenykedtek, gazdálkodtak 2021-ben...


5 HÓNAP ALATT 42 MILLIÁRDOT BUKOTT AZ ÁLLAM AZON, HOGY HATÓSÁGI ÁRASSÁ TETTE AZ ÜZEMANYAGOT

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2022.06.21.


Tankolás közben egy átlagos autósnak a 480 forintos benzinár kapcsán nem éppen az jut eszébe, hogy milyen olcsó. Hiába tudjuk, hogy a 2021. november 15-e óta 480 forinton rögzített benzin ár olcsóbb a piacinál, abba már kevesen gondolnak bele, hogy ez a környező országok viszonylatában mennyivel kedvezőbb ár. Az Európai Bizottság 2020 óta minden tagállamból gyűjti az üzemanyagok heti árát. Ebből kiolvasható, hogy

2022 áprilisában Magyarországon egy liter 95-ös motorbenzin ára harmadával volt alacsonyabb az európai uniós átlagnál.


Mindez azért is érdekes, mert egy évvel korábban még 4 százalékkal haladta meg a hazai motorbenzin ára az uniós átlagot a kutakon, 2020-ban pedig még 13 százalékkal. A forint árfolyamának mélyrepülése az euróban kifejezett európai árakban még inkább olcsóbá tette a hazai benzint:

májusban 38, június első felében pedig már 40 százalékkal maradt el a benzinkutakon a 95-ös üzemanyag ára az európai átlagtól
...

„EMBERÉLETEKBEN LESZ MÉRHETŐ A HÁTRÁNY” – TOMKA BÉLA TÖRTÉNÉSZ AZ OROSZ AGRESSZIÓRÓL, MAGYARORSZÁGRÓL ÉS A GLOBALIZÁCIÓ NYERTESEIRŐL

SZABAD EURÓPA
Szerző: KERÉNYI GYÖRGY
2022.06.21.


A nyugati politikai és társadalmi modell sikeressége, így vonzereje tagadhatatlan: hosszú távon nem az autokráciáknak áll a zászló, mondja a Szegedi Tudományegyetem történészprofesszora. Az orosz politikai vezetés a nyugati civilizációt jellemző szabadságjogokkal, demokratikus intézményekkel kíván leszámolni. Az Európai Unió nélkül az európai nemzetállamok globálisan sokkal kevesebb befolyással rendelkeznének. A globalizációból azok az országok profitálnak leginkább, amelyeknek hatékony gazdasági intézményrendszerük van, ahol a politikai vezetés nem korrupt, ahol az emberek nyitottak, befogadók. Számvetés a globalizációról egy kis kitérővel a felsőoktatásért felelős új miniszter tudományos beköszönésére is.


Az orosz agresszió miatti nyugati szankciók – a SWIFT-rendszertől való lekapcsolástól a kereskedelmi és beutazási tilalmakig – az ország globalizációból való kizárását célozzák. Lehetséges-e kikapcsolni egy országot a globalizációból? Hiszen vannak alternatív kereskedelmi útvonalak, másrészt egy akkora ország sikeresen újraindíthatja az önellátást, az autarkiát is.

Teljesen nem lehet elzárni Oroszországot a globális gazdaságtól. A globalizációt nem úgy kell elképzelnünk, hogy az vagy van, vagy nincs, hanem fokozatai vannak. Így lehet, hogy egy-egy ország globalizálódási foka mérséklődik. Ez következik be Oroszország esetében is, de arról nincs szó, hogy teljesen elhagyná a globális kereskedelmi rendszert, hiszen például az eddig Európába érkező olaj jelentős részének ezután is piacokat fog találni. Már most Indiában adja el egy részét, egyébként jóval olcsóbban, mint ahogy Európában tudná.

Oroszországnak ez mindenképpen hátrányt jelent, de ha Indiával kereskedik, az ugyanúgy a globalizáció, a globális kereskedelmi kapcsolatok része, mintha Európával tenné. Vagyis Oroszországnak mérséklődik a globalizálódási foka, de a globális termékláncokban való részvétele nem szűnik meg teljesen.

Oroszország egyébként kis szereplője a világkereskedelemnek: bruttó hazai terméke a világ GDP-jének két százalékát adja, a világkereskedelemben pedig még ennél is kisebb az aránya: 1,7 százalék. Az, hogy Oroszország kevésbé vesz részt a kereskedelemben, önmagában még alig csökkenti a globalizáció előrehaladásának ütemét. Rövid távon persze lehetnek ebből adódó sokkhatások, de az ország lényegében csak nyersanyagexportra képes, már a közepes technológiaigényű termékekkel sem versenyképes. Gondoljunk csak arra, hogy milyen orosz termékekkel találkozunk az üzletekben. Húsz éve még jelen voltak az olcsó és mérsékelt műszaki színvonalú Lada gépkocsik Magyarországon, ma már ezekkel is alig találkozunk. Oroszország saját magát zárja ki a világkereskedelemből a nem provokált és a saját maga által is aláírt, Ukrajna határait garantáló nemzetközi egyezmény felrúgásával. Mások csak reagálnak az agresszióra: ezzel próbálják megakadályozni, hogy Oroszország újabb háborúkat indítson...

ÚJABB ÁLLAMMAL RÚGTA ÖSSZE A PORT MOSZKVA, BEKÉRETIK AZ UNIÓS NAGYKÖVETET – HÁBORÚS HÍREINK KEDDEN

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2022.06.21.


Az ukrajnai háború legsúlyosabb harcai továbbra is az ország keleti felére, Szeverodonyeck térségére koncentrálódnak. Az ukrán gabonaexport orosz blokkolása élelmiszerválsággal fenyeget, amelyet Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője "valódi háborús bűncselekménynek" nevezett. Oroszország időközben kijelentette, hogy válaszlépéseket ígér, amennyiben Litvánia nem engedélyezi az árutranzitot Kalinyingrádba. Moszkva közölte azt is, hogy az elfogott, Ukrajnában harcoló amerikaiakra nem vonatkozik a genfi egyezmény, mivel nem reguláris katonának minősülnek...

„NEM ÉRDEKÜNK MEGALÁZNI OROSZORSZÁGOT” – BIDEN HELYETTES ÁLLAMTITKÁRA A VÁLASZNAK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2022.06.21.


„Nem érdekünk megalázni Oroszországot. Nem is törekszünk rá, [de] akármi is lesz a háború vége, Moszkva már nem arathat stratégiai győzelmet” – mondja a Válasz Online-nak adott interjújában az Egyesült Államok külügyminisztériumának Közép- és Kelet-Európáért felelős helyettes államtitkára. Robin Dunnigan – akit múlt heti, magyar kormányzati tisztségviselőkkel folytatott tárgyalásai közben kérdeztünk az amerikai nagykövetségen – azt mondja: bár nem mindenben ért egyet a két kormány, Magyarország az Egyesült Államok megbízható szövetségese. Még akkor is, ha Orbán Viktor Biden elnök hazai ellenfeleit trombitálja össze Budapesten. A térségünkért felelős legmagasabb rangú amerikai külügyérként mit szól Magyarország Ukrajna-politikájához? Mikor tudta biztosan, hogy közel a baj a szomszédunkban, és amerikai–orosz proxyháború-e, amit az ukrán harcmezőkön látunk? Interjú...

RAKPARTVITA: AUTÓZNI NEM KÖTELEZŐ

TELEX
Szerző: PONGRÁCZ GERGELY
2022.06.21.


Rakpartvita:
A Telex – két korábbi társadalmi vitasorozatához, a Hídvitához és a Műemlékvitához hasonlóan – vitát indít a pesti alsó rakpart lezárási terveiről, annak várható hatásairól. Nemcsak város- és közlekedéstervezők, hanem mások véleményét is várjuk erre az emailcímre, amit, ha elég érdekes, akkor publikálni fogunk.A rakpartvita Molnár László közlekedésépítő mérnök interjújával indult.A pesti alsó rakpart átadása a sétáló, kerékpározó, rollerező embereknek, lényegében helyrebillentése a múlt század hibás közlekedéspolitikájának, ma ugyanis az autók miatt nincs hely Budapesten – írja Pongrácz Gergely, a Magyar Közlekedési Klub elnöke a Telex által kezdeményezett „rakpartvita” első hozzászólójaként.

Előrebocsátom, hogy ugyan Magyar Közlekedési Klub az egyesületünk neve, mégis úgy látjuk, a pesti rakpart ügye elsősorban NEM közlekedési kérdés. És hogy miért nem? Ezt próbálom megvilágítani az alábbi pár bekezdésben.

De először nézzük, hogyan is indult ez az egész ügy. 2019-ben a szokásos politikai árkokon túl is volt – legalábbis látszólag – lényegi különbség a főpolgármester-jelöltek között. Miközben Tarlós Istvánról tudni lehetett, hogy a számára kedves ‘70-es évek autóközpontú városa lebeg a szeme előtt, a másik két komolyabban vehető jelölt nyugati és távol-keleti trendeknek megfelelően az egyensúly helyrebillentésével, élhető, zöld várossal kampányolt. Karácsony Gergely programjában ugyan viszonylag kevés konkrétum volt, de egy tervezett intézkedés elég egyértelműen le volt írva: „A pesti alsó rakpartot fokozatosan átadjuk a sétáló, kerékpározó, rollerező emberek számára.”...

TRENCSÉNYI LÁSZLÓ: A HIBRID OKTATÁS OLCSÓBB LENNE, MINT A KISISKOLÁK BEZÁRÁSA

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.06.21.


(Az 1. részt itt olvashatják)


„Én úgy látom, hogy a kormánynak jelenleg egy XIX. századi iskolaképe van, és a racionalizálással ebből akar egy picit előbbre lépni. Szerintem azonban egész más iskolaképben kellene gondolkodni, például a hibrid oktatásban. Ez ma már a modern, internetes technikával és egy egészen új iskolaképpel az anyagi ráfordításban is olcsóbb lenne, mint bezárni a kisiskolákat.” Ezt Trencsényi László nyilatkozta lapunknak, amikor arról kérdeztük, mi a véleménye arról, hogy a Belügyminisztérium a közoktatásban őszre előáll egy racionalizálási programmal, ám ez Magyarországon többnyire a kisiskolák bezárását jelenti. A Magyar Pedagógiai Társaság elnöke szerint a raconalizálással az a helyi társadalom mindenképpen rosszul jár, hiszen az utolsó közösségi intézményétől is megfosztják.

„Aki ma Magyarországon a kisiskolák racionalizálásáról beszél, az szerintem nem ismeri a magyar közoktatási rendszert. Merthogy ma Magyarországon nincsenek kisiskolák, sőt iskolák sincsenek, hiszen a jogszabály feladat-ellátóhelynek nevezi azt az épületet, ahová időnként a gyerekek és a tanárok is bemennek, „tanulás céljából”. Mert a jogi személy a tankerület. Iskola, mint olyan nincs, nem is nevezik igazgatónak azt a szigorú bácsit, aki a rossz gyereket megfegyelmezi, őt intézményvezetőnek hívják. Az intézmény az maga a tankerület” – mondja Trencsényi László, a Magyar Pedagógiai Társaság (MPT) elnöke.

Hozzáteszi: „van erre egyébként nemzetközi példa, például Japánban is valahogy úgy van, hogy a tankerület az egy intézmény, amelyik szabadon mozgatja a maga hatósugarában elsősorban a pedagógusokat. Azért cserélgeti őket, hogy így biztosítsa az iskolák azonos színvonalát. A gyerekek pedig nyilván a lakóhelyük közelében járnak iskolába.”...

A KORMÁNY MÉG NEM BESZÉL RECESSZIÓRÓL, DE AZ ELMÚLT ÉVTIZEDEKBEN MINDEN KIIGAZÍTÁST AZ KÖVETETT

G7.HU
Szerző: KARSAI GÁBOR
2022.06.21.


(A szerző a GKI vezérigazgató-helyettese. Az Ekonomi a G7 véleményrovata.)

A magyar gazdaságban 2022-23 fordulóján recesszió várható, s ennek okai között ott van a magyar gazdaságpolitika is. A magyar GDP bővülési üteme 2022 első negyedévében az egy évvel korábbihoz viszonyított 8,2 százalékkal minden bizonnyal elérte idei csúcspontját. A második negyedévben lassulás lehetett, a harmadik és negyedik negyedévben pedig csak igen szerény növekedési ütem várható. Erre utal a magyar üzleti szféra és a fogyasztók gazdasági várakozásainak markáns romlása is. Ezzel együtt a magyar gazdaság éves átlagban várhatóan 3,5-4 százalékkal növekedni fog, ami azonban az első negyedéves 8,2 százalék után nagyon alacsony év végi ütemet sejtet. A lakosság fogyasztását az év során fékezi a jövedelmek választás előttinél sokkal kisebb bővülése. Így például a 13. havi nyugdíj, a családosok szja-visszatérítése, a rendvédelmi dolgozók fegyverpénze nem ismétlődik meg. Emellett az infláció egyelőre töretlenül gyorsul, az első negyedévi 8,2 százalékot a második negyedévben valószínűleg 10,5 százalék körüli ütem követi, s éves átlagban is kétszámjegyű mérték várható.

S bár az úgynevezett bázishatás – az áremelkedés már tavaly ősszel erősen gyorsulni kezdett – statisztikailag visszafogja az idei utolsó hónapok emelkedését, a gyengülő forint, a továbbhárított adók, a hitelterhek folytatódó részleges befagyasztása (s ezzel a lakossági kereslet halogatott visszafogása) inkább csak az év vége felé valószínűsíti az árdinamika némi lassulását. Komoly, kétirányú bizonytalanságot jelent a világpiaci energiaárak alakulása. Az év elejihez képest csökkenő jövedelemszint és magasabb árak mellett az lenne a meglepő, ha a következő negyedévekben nem lenne az év elejinél alacsonyabb a lakosság fogyasztása. Az állami beruházások már többször bejelentett – konkrétan egyébként nem ismert részének – halasztását a kormány reményei ellenére aligha ellensúlyozhatja kellőképpen az üzleti beruházások bővülése. Ezt valószínűtlenné teszi a háború térbeli közelsége, a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága, a fejlesztésekre fordítható források új adóterhek okozta csökkenése, az emelkedő kamatszínvonal és a támogatott konstrukciók kifutása miatt romló hitelfelvételi kondíciók, a költségvetés korlátozott teherviselő képessége és a restrikciós belpiaci keresleti helyzet együttese. Feltételezhető, hogy az év végi beruházási szint el fog maradni az év elejitől, bár éves átlagban némi növekedés lehetséges. S bár a belföldi kereslet szűkülése, és ezzel az importigény mérséklődése következtében a külkereskedelmi egyenleg javulhat, a magyar GDP-ben 2022 végén, 2023 elején az előző negyedévekhez viszonyítva visszaesés valószínű. Ezzel pedig a magyar gazdaság definiciószerűen recesszióba kerülne...

EGY NAGY LÓFASZT AZT MUTATJA KI!

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.06.20.


Van ez a Szabó László, aki a Magyar Teátrumi Társaság titkára, a Nemzeti Színház kommunikációs tanácsadója, s aki hetek óta arról a kultúrpolitikai eszményéről delirál, miszerint az a műalkotás érdemli meg az állami támogatást, amelyik azt harsogja égen-földön, hóban, fagyban, hogy „a világ legjobb dolga magyarnak lenni.” Aztán következik a kérdés, hogy „A Saul fiában például megjelenik ennek a mondatnak az igazsága? Támogatható volna ezen elv mentén?” Mire íme a felelet: „Abszolút. Én nagyra értékelem a Saul fiát, sokkoló és katartikus élmény volt moziban látni. Nem akarok átfogó értelmezésbe bocsátkozni, de az a film nem épp arról szól, hogy a haláltáborba hurcoltak között voltak olyan emberek is, akik még a legborzalmasabb borzalom borzalmának a mélyén is képesek voltak emberek maradni? És ők bizony magyarok voltak. Nem azt mutatja ez, hogy a világ legjobb dolga magyarnak lenni, mert köztünk ilyen emberek éltek?”
Akkor a lehető legvisszafogottabban és a kérdést feltevő Szabó László intellektusához és emberi nagyságához kellőképpen alkalmazkodva válaszolnék Szabó kérdésére: egy nagy lófaszt azt mutatja ki. Semmi ilyet „nem mutat ki”, de ha már, akkor például „azt mutatja ki”, hogy akadtak, akik zsidóságuk miatt nem lehettek magyarok, meg zsidóságuk miatt más nemzetiségűek, mert a magyarok (és más nemzetiségűek) egy igen jelentős része, a hatalom legfőbb csúcsáig felfelé és a saját elhurcolt zsidó szomszédját kifosztó kisemberig lefelé nem engedte ezeket magyarnak (és más nemzetiségűnek) lenni, s mert a fent említett magyarok (és más nemzetiségűek) osztották azt a vezérelvet, hogy ezeknek a magyar (és más nemzetiségű) zsidóknak mint „a nemzetek tuberkulózisának”, mint a haza testét rágcsáló férgeknek, patkányoknak, idegenszívű hazaárulóknak pusztulniuk kell, mind egy szálig.
Ekkoriban egyedül azok a magyarok gondolhatták azt, hogy a világ legjobb dolga magyarnak lenni, akik nem nagy munkával, kis erőfeszítéssel és kevés ráfordítással beballagtak az üresen maradt lakásokba, s ott egy mozdulattal leemelték a falról a képeket, felgöngyölítették a szőnyegeket, besöpörték a vászonzsákba az eszcájgot, s hogy ne kelljen annyit cipekedni, magukra öltötték a télikabátot és a bőrcipőt, s már ott sem voltak. Vagy a Duna parti „úsztatást” követően egyenest ott maradtak a már előre kinézett, meggusztált lakásban.
Szabó Lászlónak tökéletesen igaza van: ezeknek a magyaroknak valóban a világ legjobb dolga volt akkor és ott magyarnak lenni.

FELJELENTETTE A RYANAIRT A VÉDETT TÁRSADALOM ALAPÍTVÁNY – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2022.06.21.


A Földi László-féle alapítvány bejelentést tett a fogyasztóvédelemnél a légitársaság közleménye miatt

A Földi Lászó által gründolt és bevallottan a nyílt társadalom ellen indított alapítvány a Ryanair és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter közti extraprofitadós vitába szállt be, az utóbbi oldalán.

Zene hozzá:

A kormány máris megváltoztatta a különadók magyarázatát

A nép egyszerű gyermeke a harmadik után már csak legyinteni fog, és elfogadja a számára kínált legegyszerűbben hangzó megoldást.

Újabb hotelt épít Debrecen, állami támogatással

4,4 milliárd forint állami támogatással és 4,2 milliárdos hitellel.

Adócsalásért elítélték Samuel Eto’o-t

A futballista arról is beszélt a bíróság előtt, hogy az arculatátvételi jogait egy olyan cégre ruházta át, amelyet a kedvező adózási feltételek miatt Magyarországon jegyeztek be.

A nemzetbiztonsági szakszolgálat a weboldalán keres etikus hackereket

Változnak az idők: öt évvel ezelőtt még rendőrségi-ügyészségi eljárást kapott a nyakába az a fiatal etikus hacker, aki felhívta a figyelmet a BKV online jegyértékesítési rendszerének egy hibájára.

Kettős megfigyelési botrány Érden: poloska a hivatalban, illegális adatlekérések

Ingatlannyilvántartási adatokat kértek le illegálisan fideszes (és más ügyben nem fideszes) képviselőkről hónapokon át, majd nem sokkal később lehallgató-készüléket találtak a városházán.

Szijjártó Péter nem adja vissza az orosz kitüntetést, mert azt a háború előtt kapta

“Minden, ami a békeidőben, a háború előtt történt, annak nincs relevanciája a háborús időszakban.”

Ezt a mondatot azért jegyezzük fel.

Készül a visszatérésre Benjamin Netanjahu

Az izraeli kormányfő és külügyminiszter megállapodott, feloszlatják a parlamentet, új választásokat írnak ki.

Le Monde: Marine Le Pen lemond

Átengedi a párt vezetését másnak, hogy a parlamenti munkára tudjon koncentrálni.
Lemondott a lengyel kormányfőhelyettesi posztról Jaroslaw Kaczynski, de pártelnökként marad

Lemondott a lengyel kormányfőhelyettesi posztról Jaroslaw Kaczynski, aki ezentúl csak a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) elnökeként akarja folytatni munkáját – ezt a politikus maga jelentette be kedd reggel közölt interjújában. Kaczynski már tavaly októberben kilátásba helyezte lemondását, akkor azt mondta, hogy már év elején távozik posztjáról. Döntését a keddi beszélgetésben is a PiS hatékonyabb irányításának szükségességével hozta kapcsolatba a jövő ősszel esedékes parlamenti választások előtt. Megerősítette, hogy távozását az ukrajnai háború miatt halasztotta el eddig. Aposzton Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter váltja. (MTI)

És a háború után?

Ahogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök maga is elismerte, ez a háború egy lépés az állandó militarizáció világa felé, amelyben a katonai rendfenntartás izraeli modellje lesz a norma, és a nyers erő lesz a politikai nézeteltérések megoldásának legfőbb eszköze.

ELADÓSODÁSSAL VÉDEKEZNI AZ INFLÁCIÓ ELLEN

HOLDBLOG
Szerző: CSONKA ATTILA
2022.06.21.


Adott egy zseniális földrajzi adottságokkal, a Nyugat és a Kelet legjobb fortélyait ötvöző, családi kézben (elég jól) működő vállalatokkal bíró ország, ráadásul Európa kapujában. Ez a 70 százalékos inflációval, devizaválsággal és ennek tetejében elsőre őrültnek hangzó fogyasztói magatartással szenvedő-küzdő Törökország.


A török helyzetről gyakran tudósítanak a magyar lapok is. A 70 százalékos infláció olyan hír, ami felkelti az érdeklődést, különösen olyan időszakban, amikor a hazai fogyasztók életének is az egyik meghatározó eleme a dráguló megélhetés. Mi történik valójában ebben a hatalmas országban?

Cser Tamás, a HOLD Alapkezelő vezető részvényportfólió-kezelője a napokban járt ott, hogy testközelből, közvetlenül a helyi szereplőkkel találkozva tájékozódjon a helyzetről. Tapasztalatairól egy interjú keretében kérdeztem, amely teljes terjedelmében a HOLDBLOG-on olvasható el. Ezt az összefoglalót azok számára készítettem, akiket az érdekel, milyen az élet egy országban, ahol hétszer olyan gyorsan száguldanak az árak, mint itthon. (Májusban itthon 10,7 százalék volt fogyasztói áremelkedés a hivatalos statisztika szerint.)...

LUXUS LETT A BALATONI VÍKENDHÁZ, ELKÉPESZTŐ ÁRAKON CSERÉLNEK GAZDÁT A TÓPARTI INGATLANOK

NÉPSZAVA
Szerző: VAS ANDRÁS
2022.06.21.


Új vevőként lassan a középosztály is kiszorul, a vízközeli nyaralókat már csak a legtehetősebbek tudják megfizetni.


Lakás, autó, balatoni nyaraló: évtizedekkel ezelőtt sokak számára teljesülő szentháromságnak számított. Persze a felkapott részek, mint az északi parton a Tihany és Balatonalmádi közötti települések, vagy például Balatonkenese, Balatonakarattya, illetve a déli oldalon a Balatonföldvár és Siófok közötti partszakasz már akkor is drágábbnak számítottak. Ugyanakkor a tó nyugati oldalán, jellemzően Balatonberénytől Balatonlelléig sok átlagos keresetű család tudott telket venni, s rá felhúzni egy kisebb épületet. A kétezres évek végének gazdasági válsága miatt aztán ezek a nyaralók kerültek elsőként eladósorba, a hitelcsapdába került famíliák a leginkább nélkülözhető tóparti ingatlanoktól váltak meg, méghozzá sokszor áron alul...

EGYRE TÖBB GONDOT OKOZ AZ ÜZEMANYAGOK ÁRSAPKÁJA

HÍRKLIKK
Szerző: RÉDEI OTTÓ
2022.06.21.


Akár zavarokat is okozhat az üzemanyag ellátásban az, hogy a külföldi nagykereskedő cégek a februári ársapka-hosszabbítás után leállították magyarországi szállításaikat. Nekik ugyanis már nem éri meg a 480 forintban maximált nagykereskedelmi áron adni a benzint és a gázolajat. Erről a helyzetről beszélgettünk Holoda Attila volt energetikai helyettes államtitkárral...

MARGIT

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.06.21.


Méhkeréken tegnap választottak. Azért volt szükség megrendezni a demokrácia ünnepét, mert (Tát) Margit polgármester februárban kénytelen volt lemondani, lévén őt a tekintetes bíróság bűnösnek találta költségvetési csalás bűntette és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségében, ami miatt hősünk felfüggesztett börtönbüntetést kapott. (Tát) Margit uszkve harmincmillió magyari pénzecskével károsította meg a költségvetést. Ez manapság annyira nem tétel, hogy épphogy csak meg nem simogatták a buksiját. Mindenesetre a felfüggesztett börtön jogerős, ami értelmezésünkben azt mutatja, hogy (Tát) Margitot – Fidesz KDNP, hogy a kapkodásban el ne feledjük – bűnösnek találták.

Tehát felfüggesztés hatálya alatt áll. No most, (Tát) Margit februárban lemondott, tegnap pedig újraválasztotta a harminc millióval megkárosított közösség, mert nem találtak nála alkalmasabbat, illetve az ellenfelek nem a Fidesz KDNP soraiból érkeztek. Gondolkodásunk ezen a ponton kétfelé ágazik, és az egyik kis csermely azt firtatja, hogy az anyám valagába indulhatott el (Tát) Margit a választáson egyáltalán a felfüggesztés hatálya alatt, a másik kis patakocska pediglen arrafelé futrohan, hogy az ismert előzmények miatt és után a jó méhkerékiek miért választották meg őt elöljárójukul. Olyan bonyodalmak ezek, amely egy regény alapját képezhetnék, momentán azonban röviden kell mondanunk ítéletet.

Meglesz. Hogy (Tát) Margit miért indulhatott el a választáson, azt a Pintér Sándor felügyelte Belügyminisztérium jogszabályi értelmezése magyarázza el nekünk. Ez pedig azt mondja, hogy ad egy, nincs börtönben az indulni óhajtó alany – (Tát) Margit -, mivel az oda való bevonulását felfüggesztették. Tehát bűnös ugyan, mégis szabadon van, azt csinál tehát, amit akar. Polgármesternek pedig e nagy szabadságban azért indulhatott el, mert – így a Pintér-művek – „az időközi választással új tisztség keletkezik, méltatlanság pedig új tisztségre nem mondható ki”. Ez a polgármesterség tehát nem olyan, mint a fél évvel ezelőtti volt, mert míg arra ugyan méltatlan volna, ám erre meg nem az. A világ változik, de nem ennyire.

Ez az egész tehát azt mutatja, hogy nincs a polgármesterségről mint tisztségről, funkcióról egy kialakult idea, így az lesz, az következik, hogy (Tát) Margit ezt majd betölti teljes terjedelmével, és amikor benne van, eldől, hogy az új kabát illik-e rá. Legalábbis a Pintér-művek szerint. Volt ennek egy egyszerűbb eldöntési módja is valaha, mert például számos szakma vagy pozíció leginkább csak az úgynevezett erkölcsi bizonyítvány birtokában volt egyáltalán megpályázható. Így ebben az esetben azt nem tudjuk, a polgármesterség igényel-e ilyesmit, illetve más szemszögből, hogy aki felfüggesztett börtönbüntetés hatálya alatt áll, az kaphat-e. Vagy már semmilyen régi szabály nem érvényes egyáltalán, azaz, minden egész eltörött...