2022. augusztus 20., szombat

DUNA - BUDAPESTI TŰZIJÁTÉK - 2021. AUGUSZTUS 20.

BUDAPEST
2021.Tűzijáték. Budapest, 2021.augusztus 20.

„DÖNTÖTT AZ OPERATÍV TÖRZS: A RENDEZVÉNYSZERVEZŐKRE BÍZZÁK, HOGY LEFÚJJÁK-E AZ AUGUSZTUS 20-AI ESEMÉNYEKET.”

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.08.20.


„Döntött az operatív törzs: a rendezvényszervezőkre bízzák, hogy lefújják-e az augusztus 20-ai eseményeket.”
Ha nagy leszek, operatív törzs leszek, de persze ezzel az erővel lehetnék akár az atomerőmű elnöke, az agysebészet főigazgatója, tűzoltó főparancsnok, a terrorelhárítás vezetője, váltókezelő és mozigépész, Magyarország elnöke vagy miniszterelnöke, vadakat terelő juhász, csak azt kell majd felelősen szem előtt tartanom, hogy sosem én, hanem mindig mások mérlegelése alapján üzemeltessük az atomerőművet, műtsünk agyat, terrorelhárítsunk, vagy oltsunk tüzet.
A lényeg az, hogy bármely posztra rendeljen is a gondviselői akarat, piszokul jól legyek megfizetve.

AZ ORSZÁGOS GAZDATÜNTETÉS SZERVEZŐJE KÉRI A GAZDÁKAT, HOGY VÁRJANAK A TRAKTOROS INDULÁSSAL

TELEX
Szerző: IVÁN-NAGY SZILVIA
2022.08.20.


„Egyelőre azt kérem mindenkitől, aki várakozik, hogy legyenek türelemmel” – mondta Szabó Bálint önkormányzati képviselő, az országos gazdatüntetés szervezője szombaton reggel egy Facebook-videóban. Szabó délután négy órára szervezi a gazdatüntetést, és állítása szerint az ország több pontjáról 1800 mezőgazdasági gép és 2200 autós várja az indulást a főváros felé...


MEGDÖBBENTŐ RÉSZLETESSÉGŰ BESZÁMOLÓT TETT KÖZZÉ AZ AMERIKAI HÍRSZERZÉS AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚ ELŐESTÉJÉRŐL

PORTFOLIO
Szerző: ÁCS BENCE
2022.08.19.


A Washington Post soha nem látott részletességű beszámolót tett közzé az ukrán-orosz konfliktusról, melyben részletesen kifejtik a NATO tagállamok titkosszolgálatai, valamint az ukrán államvezetés közötti kommunikációt a háborút megelőző hónapokban. Az első, orosz inváziós tervekről szóló információmorzsáktól a február 23-i támadás pillanatáig követhetjük végig az eseményeket...


ORBÁN SZENT ISTVÁNNAL SZEMBEN A NYUGATTÓL VALÓ ELSZAKADÁST KÉSZÍTI ELŐ - MIT JELENTHET, HOGY EDDIG FUTBALLNEMZET VOLT A MAGYAR, MOST MÁR KATONANEMZET?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.08.19.


Az előző átkoshoz hasonlóan, meg kell tanulnunk a sorok között olvasni, hogy megértsük, mit akarnak mondani az ország urai, mire akarják felkészíteni a lakosságot. A hangsúlyok látványosan eltolódtak a stadionokról a hadsereg fejlesztésére, a retorika ennek megfelelően harcias, és burkoltan háborús konfliktusban való részvételre készíti fel az egykori futballnemzetet, amely most már inkább katonanemzet, nem futballnemzet, ahogy azt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi hadügyminiszter elmondta a nemzeti ünnep alkalmából.

Az is sokat elmond, hogy egy olyan országban, ahol a propaganda a nemzeti fő termék, a nemzeti ünnep előtt egy nappal a hadügyminiszter nyilatkozik, és az ő szövegeit terjesztik.

Katonanemzetnek olyan országot neveznek a vezetői, amely tudatosan háborúra készül, és arra készíti fel az ország polgárait is. Nincs ésszerű magyarázat arra a haderőfejlesztési programra, amit Szalay-Bobrovniczky Közép-Európa legjelentősebb haderőfejlesztési programjának nevezett. A NATO buzdítja a tagjait arra, hogy a haderőre megfelelő pénzt fordítsanak, fejlesszék, kvótákat is előír, amit általában a tagállamok nem tartanak be, mert az amerikai haderőre bíznak mindent, ha baj van. De a magyarok túlteljesítenek, és nem a NATO-t akarják ezzel erősíteni, ellenkezőleg.

Szalay-Bobrovniczky homályosan, de azért érthetően azt mondta, hogy Magyarországnak el kell fordulni a Nyugattól, a NATO-tól és önálló haderőt kell felépítenie. Ezt mondta: “Magyarország ismét útelágazáshoz érkezett, akárcsak Szent István idejében, és ebben a helyzetben is joga van megvédenie magát.” Mint ismert, Szent István idejében az elágazást az jelentette, hogy a nyugati vagy a keleti ortodox államokhoz csatlakozik, Szent István pedig a Nyugathoz való csatlakozást választotta. Az ország a rendszerváltás után ezt a választást megismételte, belépett az EU-ba.

Ez a mondat azonban azt jelenti, hogy Orbán fordított irányba akarja vinni Magyarországot, Szent Istvánnal szemben a Nyugattal való szakítást, s a Kelethez való csatlakozást készíti elő...

„CSAK CSODÁLKOZTAM, ENNEK MI KÖZE AUGUSZTUS 20-HOZ, ÉPPEN SZENT ISTVÁN VOLT AZ, AKI TŰZZEL-VASSAL IRTOTTA A POGÁNYSÁGOT”20.

NÉPSZAVA
Szerző: FORGÁCS IVÁN
2022.08.20.


Augusztus 20-a apropóján Pótó János történész arról is beszélt, hogy miért nem szabad az államnak ugyanarra a napra különböző tartalmú ünnepeket szerveznie. Márpedig nem csak a szocializmus korszakának kezdetén, hanem 1989-ben is ez történt.
Milyen szerepet töltenek be a nemzeti ünnepek egy ország életében?

A nemzeti ünnepek elsősorban a politika által meghatározott alkalmak. Tehát a mindenkori politikai szféra, politikai irány határozza meg azt, hogy mit tekint a múltból kiemelendőnek, mi az, amire emlékezni akar és mi az, amire emlékeztetni akarja a társadalmat. Az ünnepek mindig felülről szervezettek, azok nem alulról jövő kezdeményezések.

Mikor és hogyan lett éppen augusztus 20-a Magyarország legfontosabb állami ünnepe?

Legutóbb a rendszerváltáskor határozták meg, hogy melyek legyenek Magyarország nemzeti ünnepei. Március 15-ét, augusztus 20-át és október 23-át választották. Nem vita nélkül alakult úgy, hogy augusztus 20-a lett a fő ünnep. Sokan akarták október 23-át is. 1956-nak akkoriban azért volt felülreprezentálva az emlékezete, mert korábban nem volt semmiféle emlékezete, illetőleg csak ellenforradalomként emlegették. Március 15-ének szép hagyományai voltak ugyan, de többé-kevésbé ezt az ünnepet is elnyomták a szocializmus évtizedeiben...

ENGEDÉLY NÉLKÜL DOLGOZHATNAK KÜLFÖLDIEK A PAKSI BŐVÍTÉSEN, HATTYÚHÍD ÉPÜL FELCSÚTON

ÁTLÁTSZÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2022.08.19.


444: Mészáros Lőrinc cégének is jut állami támogatás a kínai akkugyár előkészítésénél

Egy csütörtöki módosítással a kormány bevette a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyek közé azt az infrastruktúra-fejlesztést is, ami a kínai CATL betelepülését készíti elő a debreceni Déli Gazdasági Övezetben. Eszerint a magyar kormány 2026-ig nettó 87,7 milliárd forinttal támogatja a beruházást. Ebből a Mészáros Lőrinc céguniverzumába tartozó OPUS TITÁSZ Áramhálózati Zrt. 16,6 milliárd forintot kap hálózati fejlesztések megépítéséhez.

Válasz Online: Valaki nagyon megbocsátott: Simicska-emberek kezébe kerül a teljes magyar úthálózat

Simicska Lajos egykori főbizalmasa, Németh Lászlóné lesz a Magyar Közút felügyelőbizottsági elnöke és a kormány által 35 évre kiszervezett sztrádafejlesztés és -üzemeltetés magáncégeit is olyanok irányítják, akik a kormányfővel összekülönbözött pénztárnok-üzletember legfontosabb bástyái voltak. Például az egykori államtitkár, a vízummutyikat is segítő Farkas Imre, valamint a kitaszított milliárdossal mindig egy lapon említett Szőke Gábor. De Varga Judit igazságügyi miniszter férje, a közszférától az év elején visszavonult Magyar Péter is visszatér.

RTL.hu: Másfél milliárd forint állami pénzből épül hattyúhíd, kilátó és üvegfalú étterem Felcsúton – miközben rengeteg beruházást visszafognak

Bár 1150 milliárd forintnyi beruházást takarékossági okokból felfüggesztett a kormány, a felcsúti mesterséges szigetre vezető hattyúhíd és az üvegfalú étterem tovább épül. Hadházy Ákos szerint az eltékozolt uniós és költségvetési pénzek jelképe lesz a látványosság. A hivatalos indoklás szerint a híd Felcsút turisztikai fejlesztését szolgálja majd.

Hvg.hu: Engedély nélkül dolgozhatnak a paksi bővítésen külföldi munkavállalók

Engedély nélkül dolgozhatnak a harmadik országbeli (vagyis EU-n és Európai Gazdasági Térségen kívüli külföldi) állampolgárok a paksi beruházás fő- és alvállalkozóinak. A csütörtök este közzétett kormányrendelet egyik pontja szerint a Paksi Atomerőmű két új blokkjának „tervezésével, beszerzésével, létesítésével, üzembe helyezésével, valamint az üzemeltetésre történő előkészítésével” összefüggő külföldi munkaerő-foglalkoztatással kapcsolatos eljárásban a megyei kormányhivatalnak sem kell szakhatóságként részt vennie.

Telex: Miniszteri biztosa lett a villamosenergia-ellátásnak és a lignittermelésnek is

A kormány most két új miniszteri biztost is kinevezett rezsitémában a friss Magyar Közlöny szerint: Horváth László hevesi országgyűlési képviselő, Fidesz-szóvivő a villamosenergia ellátásbiztonságáért felelős miniszteri biztos lesz 2022. szeptember 1. és 2024. augusztus 31. között, Riz Gábor ózdi országgyűlési képviselő pedig a hazai lignittermelés növeléséért, a villamos energia ellátásbiztonságáért, valamint a lakossági fűtési célú energiaellátás biztonságáért felelős miniszteri biztos lesz 2022. szeptember 1. és 2024. augusztus 31. között.

AZ EMBER VESZÉLYESEBB AZ ÁLLATNÁL, MERT UTÓBBI ÖSZTÖNBŐL MŰKÖDIK, ELŐBBI SZABAD AKARATÁBÓL BÁNTJA EMBERTÁRSÁT

SZABAD EURÓPA / SZELFI
Szerző: BÁTHORY RÓBERT
2022.08.20.


Családját hitük miatt üldözték Iránban, neki gyerekként, Ausztriában felnőve megkülönböztetésben volt része. Dr. Ajang Armin Farid most igazságügyi fogorvosszakértőként segít harapásnyomok vizsgálatával kézre keríteni gyilkosokat, erőszaktevőket, és azonosítani tömegszerencsétlenségek áldozatait.

SZÁZMILLIÁRDOKAT VESZÍT A MAGYAR LAKOSSÁG AZ INFLÁCIÓ MIATT HAVONTA

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2022.08.20.


Az infláció nagyon jól jön a kormányzatnak, de nagyon rosszul a magánembereknek. Míg az adóbevételek automatikusan növekednek az árak emelkedésével, az éves költségvetésben rögzített kiadások java nem, vagy csak legalább egy éves késéssel követi a pénzromlást. Ez igen rosszul érinti az állampolgárokat, hiszen az olyan szociális juttatások, mint a családi pótlék, vagy éppen az otthonteremtési támogatások folyamatosan vesztenek az értékükből.

A kormányzat számára ezért az infláció nem feltétlenül problémás, de komoly kockázatot jelent, ha nem sikerül féken tartani.

Csábító lehet az infláció folyamatos alábecslése a kormányzatoknak, hiszen így a kiadásaikat az alacsonyabb premisszák alapján tudják megtervezni és kifizetni, a bevételeik azonban a valós, magasabb áremelkedésnek megfelelően folynak be. Ezt a magyar kormányok a rendszerváltás óta rendszerszerűen alkalmazták is – Mellár Tamás tanulmányában részletesen elemezte az 1990 és 2004 közti időszakra vonatkozóan.

A megugró áremelkedés az államnak segítség lehet, a magánemberek vagyonát azonban csökkenti. Nem véletlenül hívják inflációs adónak is a pénzromlást, hiszen végső soron a pénzeszközök ára és értéke folyamatosan csökken. Ezért kiemelkedően fontos, hogy a pénzeszközök hozama ne legyen kisebb, mint az infláció mértéke.

A kormányok a hatósági árakkal jelentősen befolyásolják a fogyasztói árak emelkedésének mértékét, ebben pedig a Fidesz új szintre lépett, amikor korábban piacgazdasági keretek között itthon nem ismert módon, néhány piaci termék árát is maximalizálta. De nem csak az árakon keresztül növekednek a lakosság és a vállalatok költségei:

a készpénz értéke magas inflációs környezetben gyorsan csökken, de az inflációnál alacsonyabb látra szóló folyószámla kamatok és lekötött betét-kamatok is jelentősen csökkentik a lakossági és vállalati vagyont...

LEHULL AZ ÁLARC

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: BOKROS LAJOS
2022.08.19.„Helló, diktátor – talán szokatlan köszöntés az Európai Unió egyik vezetőjétől. De Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke éppen ezeket a szavakat használta, amikor fogadta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt az EU 2015. májusi csúcsértekezletén.

Metsző tréfa volt annak érdekében, hogy elsimítson egy nagyon kényelmetlen helyzetet. Az EU liberális demokráciák közösségének számít. Büszkén hirdeti, hogy segít biztosítani a politikai szabadságot Közép- és Kelet-Európában, ami sok évig szenvedett a szovjet tábor részeként. Az EU-hoz való csatlakozás érdekében Magyarországnak és a többi újoncnak el kellett fogadniuk a »koppenhágai követelményeket«, a demokráciát középpontba helyező politikai értékeket tartalmazó nyilatkozatot.

De 2015 nyarára már világossá vált, hogy Orbán Viktor Magyarországa az ellenkező irányba megy. Kétharmados parlamenti többséggel a háta mögött Orbán folyamatosan koptatta és pusztította az ország független intéz ményeit, amikor a bíróságokat, a médiumokat, a közszolgálatot, az egyetemeket és a kulturális intézményeket pártja ellenőrzése alá vonta. Azok a civil szervezetek, amelyek ellenezték Orbán egyre növekvő önkényét, adóellenőrzést kaptak, vagy egyenesen bezárták őket. A miniszterelnök haverjai pedig magas állásokat és gyümölcsöző állami szerződéseket nyertek el.”

Az idézet Gideon Rachman idén megjelent, Az erős ember kora című kitűnő könyvéből származik (89. oldal). A kötetben a Financial Times vezető külpolitikai kommentátora külön fejezetet szentel Putyin orosz, Hszi kínai, Trump amerikai, Erdogˇan török, Bolsonaro brazil, López Obrador mexikói, Duterte Fülöp-szigeteki elnököknek, de marad benne hely Johnson volt brit, Modi indiai, Netanjahu volt izraeli, Ahmed etióp miniszterelnökök, valamint Mohammed bin Salman szaúdi trónörökös, illetve Jarosław Kaczyński lengyel vezető számára is. Bevezetőjében a szerző igyekszik megragadni az „erős ember” jellemvonásait, elismerve, hogy távolról sem egyformák. Mégis, a hasonlóságok erőteljesek, sőt meghatározóak. Rachman a közös vonások között említi a személyi kultuszra való törekvést, a jogállam megvetését, hivatkozást a népre és annak állítólagos képviseletét a korrupt elittel szemben (populizmus), továbbá a félelemre és a nacionalizmusra alapozott politikai vonalvezetést.

A kiváló brit újságíró könyvét mindenkinek javaslom elolvasni, még akkor is, ha az Orbánra vonatkozó fejezetet magyar szemmel nézve maradt két erős hiányérzetem. Az egyik a konkrét magyarországi helyzetelemzésre vonatkozik, és vitatja, hogy a romlás csak 2015-ben vált volna világossá. A másik általánosabb; noha az „erős ember” kifejezés a külvilág érzékelése alapján megáll, nemcsak Orbán, hanem jó néhány más kollégája esetében is ennél sokkal többről van szó. A szerzőnek látnia kellene, és kimondania, hogy a populista-nacionalista vezető felfogását a szélsőjobboldalon csak egyetlen lépés, sokszor talán még annyi sem választja el a valóban ordas eszmétől, a fasizmustól...

ITT OLVASHATÓ 

AZ ÉS 2022/33. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

A CSURKA-DOLGOZAT EGYES MONDATAI MA IS ÜTNEK, ÉS VAN KÖZTÜK OLYAN, AMIBŐL KORMÁNYPOLITIKA LETT

TELEX
Szerző: TÓTH-SZENESI ATTILA
2022.08.19.


Nem volt írás a rendszerváltás utáni magyar politikatörténetben, ami olyan heves reakciókat váltott volna ki, annyira megosztó lett volna, mint Csurka István MDF-alelnök Néhány gondolata harminc évvel ezelőtt, 1992. augusztus 20-án.Debreczeni József MDF-képviselő (ma DK-s politikus) „komplett náci ideológiai alapvetésnek” nevezte Csurka művét.

- Antall József miniszterelnök a parlamentben arról beszélt, hogy Csurka írása számos káros és téves megállapítást tartalmaz, amivel nem tud azonosulni.

- A fideszes Kövér László a tanulmányt náci-szelleműnek, antiszemitának tartotta és a miniszterelnököt támadta, amiért a náci szellemiségű írásműtől nem határolódott el.

- A washingtoni képviselőházban a másfél órán keresztül vitáztak a dolgozatról, amit többen a nácizmus megnyilakozásaként értelmeztek.

- Csurka Istvánt decemberben megfosztották MDF-alelnöki posztjától, majd a politikus kilépett a pártból, és a pamflet megjelenése után kevesebb mint egy évvel megalapította a Magyar Igazság és Élet Pártját, ami 1998 és 2002 között a parlamentbe is bejutott...


SZÉN, GYERE FEL

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.08.20.


Emlékszünk még ezen a Szent Istvántól hömbölgő és fortyogó napon, hogy a kedves vezető milyen bájos tanácsot, mintegy útmutatást adott az ő éhen veszni készülő népének. Azt javallotta a megnyuvadás ellen, hogyha nincsen elég pénze rezsire, ne fogyasszon annyi gázt, egyebet, ne hörbölje mintegy átszellemülten a naftát, hanem fújjon visszavonulót, hátráljon meg csendesen a fűtés és világítás elől. De – emelte fel atyaian duci kis ujját egyetlenünk – az is gyógyír a bajra, ha több pénzt keres. Amióta ez a bölcsesség elhangzott, mindenki elindult pénzt keresni, de jól eldugták, s emiatt a kedves vezető anyukája manapság sűrűn csuklik.

A Fidesz, és ami vele egy, a NER arról híres, hogy megoldani dolgokat nem képes. Visítást generálni igen, a helyzetet fokozni még jobban, így momentán az ország valami tehetetlenségi erőtől hajtva eldöcög egy darabig, aztán hamarosan zökken egyet, s megáll. Addig is ordítunk. Ebben a Párt és annak tagjai, mindenféle funkcionárusok, miniszterek és más állatfajták járnak az élen. Egy hatalmas gyurcsánysorosbrüsszel az élet, nekünk pedig az atyai tanácsok maradnak. Lefordítva ezt kocsmában is érthető nyelvre, sörhabosan ezt kapjuk: felőlem föl is fordulhatsz. Ez jár a fejünkben a pénz keresése közben, amit persze nem találunk.

Eldugták egészen mélyre valahová. És úgy rójuk kietlen életünk szikes tájait, hogy közben tudván tudjuk, van, akire másképpen süt a nap. Mert létezik a Fidesz fazoka, ami a galeri törzshelyének közepén rotyog, és meregetnek belőle, kinek mennyi, hogy jutmarad a nagyok után, mint a krokodil fogait tisztogató kis madárkáknak, ha a krém a sűrejét már elvitte. Kegyetlen az élet ott a fazék körül, a helyzet jelen állása szerint csak a legelvetemültebbek maradnak színen, de ez csupán mellékszál a közlendőnkben. Mert a fideszistáknak is kell rezsit fizetni, a tél közelít, rövidülnek a napok és jön a soha véget nem érő éjszaka.

A gyurcsánysorosbrüsszel üvöltés által generált helyzetben nem létező veszélyekre találnak ki egyáltalán nem működő és nem lehetséges megoldásokat, amelyek közül a legszebb az az orbáni ábránd, mintegy lázálom, hogy az energiaválság ellenszere a magyari széntermelés felfuttatása, hogy ipari-agrár ország legyünk újra. De ez csak a zamata az egésznek a múlt század ötvenes éveiből fölszivárogva – ütemes taps –, mert mondani mindent lehet. Amint megszületett ez az eszement idea, az ehhöz értők azonmód mondták, ezt nem lehet, egészen konkrétan fizikailag lehetetlen, évekbe telhet a bányák újra nyitása, és bányász sincsen.

Mit nekünk ész, mit nekünk érv, a kurzus ragaszkodik a hülyeségéhez, és fokozza a helyzetet megint, amikor két fideszistát jobb név híján szénbiztossá nevez ki...

HÉTVÉGI OLVASNIVALÓ A TESZTEKET ÁTVERŐ COVIDTÓL A KÉRÉSZEKET MEGZAVARÓ LÁMPÁKIG

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2022.08.20.


Jó reggelt kívánok! 
István van! De augusztus 20-án is összeszedtük a hét legjobb, leghosszabb, legérdekesebb cikkeit a napindító hírlevelünk hétvégi kiadásárában. (Vannak más hírleveleink is.)

Lakmusz három újságban megnézte, a (vár)megyei lapok hogyan tudósítottak az elmúlt időszak országos jelentőségű eseményeiről: a 400 forint feletti euróról, a rezsicsökkentés megvágásáról és Orbán fajelméleti fejtegetéséből.

Orbán az új kormány megalakuláskor bejelentette, hogy 2200 új határvadászt akarnak kiképezni. Kedden Nyírbátoron tartottak ünnepélyes képzésindító eseményt az 55 megyei jelöltnek. Hogy milyen volt? A riport és a képek magukért beszélnek...

ITT OLVASHATÓ