2022. április 1., péntek

MAGYAR FUTBALL, AVAGY VERGŐDÉS ÉS KÚTBA DOBOTT MILLIÁRDOK

NÉPSZAVA
Szerző: VARGA T. RÓBERT
2022.04.01.


Mérlegen Orbán Viktor kedvenc hobbijának teljesítménye. Mire jutott a labdarúgás 12 évnyi kistafírozottsággal?


Korántsem túlzás azt állítani: semmi nem példázza jobban a miniszterelnök kormányzóképességének hatékonyságát, mint a futball. Orbán Viktor fanatikus rajongója a sportágnak. Rendszeres látogatója a Bajnokok Ligája- Eb- és vb-meccseknek, rendre feltűnik a Fehérvár díszpáholyában, sőt, alacsonyabb osztályú találkozókon is kedvtelve szotyolázik. A 2010-es ismételt hatalomra kerülése előtt fejébe vette: abban a kicsiny országban, ahol a sport, de kiváltképp a labdarúgás egykor elhitette az emberekkel, hazájuk milyen kiemelt szerepet tölt be a világban, a futball felvirágoztatásával visszaadható az önnön nagyszerűségükbe vetett meggyőződés. Hogy a politikai akarata és mániája épp összetalálkozott, korábban soha nem tapasztalt pénzáradatot eredményezett a sportágban. Orbán minden eszközt megadott, hogy célját elérje...

LASSULÓ NÖVEKEDÉS, GYORSULÓ INFLÁCIÓ, KELETI ZÁRÁS

GKI GAZDASÁGKUTATÓ ZRT
Szerző: GKI
2022.03.28.


Az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború, az ennek következtében meghirdetett széleskörű nemzetközi gazdasági szankciók új, rövid- és középtávon egyaránt nagy bizonytalansággal prognosztizálható gazdasági pályára kényszerítik a világ- és ezen belül a magyar gazdaságot. Rövid távon a markánsan megugró infláció, az általános tőzsdei áresés, a dollárhoz viszonyított általánosan jellemző leértékelődés, a globális ellátási-szállítási láncok (az energiától az élelmiszereken és nyersanyagokon át az alkatrészekig) bizonytalanná válása a legszembetűnőbb. Ez utóbbiak, főleg az energiaellátás középtávon új világgazdasági kapcsolatrendszer gyors kialakításának szükségességével szembesítik a kormányokat, miközben a környezetvédelmi szempontokra is tekintettel kell lenni.

Az előrejelzés letölthető innen.

Korábbi előrejelzéseink archívuma elérhető itt.

Részletes információk.

EZT HAGYJA HÁTRA MAGA UTÁN A FIDESZ - NEHÉZ IDŐSZAK KÖVETKEZIK, SOK JÓRA NEM SZÁMÍTHATUNK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2022.04.01.


Hatalmas költségvetési hiány, 10 százalék feletti infláció, elszálló forintárfolyam – így adja át a kormányrudat a Fidesz az ellenzéknek vagy éppen saját magának. Akárki is nyer, a mozgástere meglehetősen szűkös lesz. Az elmúlt években a gazdaság működését számos helyen eltérítő kormányzati intézkedések most visszaüthetnek. Ráadásul az sem mindegy, érkeznek-e majd az uniós pénzek.


Ha nem támadta volna meg a Putyin vezette Oroszország Ukrajnát, akkor is nagy gondban lenne a vasárnapi választásokon nyertes fél. Az Orbán Viktor vezette kormány ugyanis – finoman fogalmazva is – meglehetősen nagy problémahalmazt hagyna hátra. De megtámadta, és a háború azóta is tart. Az örökségként hátramaradó gondok pedig így még súlyosabbá válnak.

A GKI Gazdaságkutató már decemberi előrejelzésében is a járvány első évét követő helyreállítás miatt kiugró 2021. évi növekedés idei lassulásával (akkor még 4,5-5 százalékkal) számolt, a háború következtében azonban a csökkenés mértéke sokkal drasztikusabb lehet; csak 2,5-3 százalék körüli növekedés várható Magyarországon, igen nagy bizonytalanság mellett. (Az MNB 2,5-4,5 százalékos növekedéssel számol.) Az átlagosnál nagyobb prognózisrontást az Ukrajnához való közelség, az EU-transzferek beérkezésének bizonytalansága és valószínű csúszása, az Oroszországtól és a nagy nehézségekkel küzdő autóipartól való túlzott függés, illetve a rendkívül magas inflációnak a fogyasztás emelkedését fékező hatása magyarázza...

EGY ÓVODÁS NAPLÓJA 29. – MONDMEGA ZANYUNAK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2022.04.01.


Aszonta az Ibojnéni a tennap, hogy máma a vasárnapról fogunk beszélgetni sokat, de nem értettem, hogy mit kell a vasárnapról beszélgetni, sőt, sokat. Mondtam is az anyunak mega zapunak, hogy beszélgetni fogunk a vasárnapról az oviba, és az apu meg fölsóhajtott, hogy mit akar ez a némber már megint, de az anyu mondta neki, hogy ne a gyerek előtt. De mindegy volt már, meghallottam, hogy némber az Ibojnéni, de nem tudom mi az, ezért kérdeztem az anyut, hogy hogyan némber az Ibojnéni, de nekem meg azt mondta az anyu, hogy ne az apu előtt kisfiam. Az apu elment a konyhába morogni, én meg a szobámba legózni kicsit.

Eljöttünk az oviba reggel, tele voltak a lámpaoszlopok, a házak falai meg minden plakátokkal, bácsikkal, jöttünk a bácsik mellett, és csak néztek ránk. Aszonta az anyu, ahogy odaértünk, hogy jó legyél kisfiam, mondtam nekihogy jó leszek anyu, és bementem a némberhez, aki az Ibojnéni, de ezt senkinek nem mondtam, mert nem tudtam, csúnya-e, mert az apu szokott csúnyákat mondani, ha rossz neki a kedve, és mostanában rossz szok lenni gyakran és sűrűen. A Kisböske már csupa kakaó volt, mert valami miatt már korán kapott reggelit.

A Pityu is evett, pedig nem kapunk ilyen korán, nem tudtam, miért, és hát a sarokban állt az Ibojnéni, ahogyan a papbácsival sugózott meg pusmogott, meg nevettek is, hogy nem tudtam, mi lesz ez, hogy a vasárnapról beszélünk, az Ibojnéni, a papbácsi, meg mi, a gyerekek. Ahogyan összegyűltünk mind az oviba a gyerekek, az Ibojnéni tapsolt, hogy figyeljünk rá de nagyon, és megkérdezte, hogy tudjuk-e mi lesz a vasárnap, és, hogy készülődjünk, mert nagy dolgunk lesz nekünk. Nézzetek ki gyerekek, mondta az Ibojnéni, hogyan fúja szél odakint, meg milyen nagy a hideg, idebe meg jó meleg van.

Ugye, gyerekek, és mondtuk neki, hogy jó meleg. Naugye, mondta az Ibojnéni, aztán meg, hogy vasárnap választás lesz, és attól függ, hogy marad-e a meleg. Na gyerekek, mondta az Ibojnéni, meséljétek el az anyutoknak meg az aputoknak, hogy a miniszeteres bácsira kell szavazni nekik, a fiatalos demokráciásra, hogy maradjon a meleg. Mert ha nem, jön a másik és kikapcsolja a füttést. Az a feladat gyerekek, mondta az Ibojnéni, hogy mondjátok meg az anyunak meg az apunak, hogy a miniszteres bácsira, a fiatalos demokráciásra kell nekik szavazni, merkülönben nem lesz füttés az oviba.

Meg még a papbácsi is mondani akar valamit, mondta az Ibojnéni, és mondta nekihogy mondja, de nem kellett volna, mint később kiderült. Mer a papbácsi elkezdett magyarázni, hogy a fiúknak fütyije van a lányoknak meg puncija, ésha nem a miniszteres bácsira, a fiatalos demokráciásra szavazunk, illetve szavaz az anyu meg az apu, akkor jönnek a nagy gonosz bácsik, és levágják a fiúk fütyijét, amit nem is akarhatunk igazán. Meg a lányokkal is csinálnak valamit a nagy, gonosz bácsik, mondta a papbácsi, amitől a Kisböske felvisittott.

Nekilátott bömbölni nagyon, hogy jujj, jönnek a nagy, gonosz bácsik. Sőt, a Pityu is, aki nem is szok ilyen lenni, bömbölthogy levágják a fütyijét, és ekkor minden fiú meg minden lány kiabát, hogy fütyi meg punci, szaladgáltak, ordibáltak, mintahogy mindig ez a vége, amikor a papbácsi jön és megszólal az oviba, ahol most jó meleg van, de, ha vasárnap rosszul szavaz az apu meg az anyu, akkor hideg lesz meg fütyimetélés. No, gondoltam, ahogy láttam a zűrt meg a zavart, a sikittást meg ordittást, hogy énnekem ez már sok, hogy na, vára dömperemmegyek.

KIS GRÓFO, ELÉGETETT SZAVAZÓLAPOK, FORRÓSODÓ VÁLASZTÁSI HANGULAT | HÁROMHARMAD+

HÁROMHARMAD+ / PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.04.01.Mit jelent Győzike és Kis Grófo felbukkanása a Fidesz kampányában? Mekkora választási mozgósítás várható vasárnap? Hogyan kezeljük a választási csalásokkal kapcsolatos híreket? Mennyire hihetünk a közvélemény-kutatásoknak? A kormány vagy az ellenzék reagált jobban a kampányban felmerülő váratlan helyzetekre? 

Kampányértékelő Háromharmad+ Pető Péterrel, Bita Dániellel, Pap Szilárd Istvánnal és Gulyás Mártonnal!

MÁRKI-ZAYNÉ: HOGY LEHETNE KÁRPÓTOLNI, HOGY GYEREKGYILKOS SZÜLÉSZNŐNEK NEVEZTEK? SEHOGY

444.HU
Szerző: 444.hu
2022.04.01.Márki-Zayné: Hogy lehetne kárpótolni, hogy gyerekgyilkos szülésznőnek neveztek? Sehogy

A NER 12 ÉVE BUDAPESTEN | AGITPOP HAJÓS ANDRÁSSAL

PARTIZÁN
Szerző: PARTIZÁN
2022.04.01.Pénteken ismét jelentkezik az agitPOP, Marci társműsorvezetője ezúttal Hajós András! Az adás fő fókusza nem is lehet más, mint a választások: érkezik a stúdiónkba Huszár Viktor, a Megoldás Mozgalom alelnöke, valamint Szabó Szabolcs, az ellenzék közös képviselőjelöltje Csepel-Soroksáron. Ismét szó lesz a választási csalásokról, ma erről az Unhack Democracy csapatával beszélgetünk, továbbá a választási előrejelzésekkel is foglalkozunk majd adatelemzői szempontból. Juhász Pétert pedig az általa szombatra összehívott ukrán háború elleni tüntetésről kérdezzük. Tartsatok velünk! A műsor vendégei: Huszár Viktor, alelnök, Megoldás Mozgalom Erő Zoltán, Budapest főépítésze Szabó Szabolcs, képviselőjelölt, Egységben Magyarországért Juhász Péter, szervező, aktivista Sanyó Ádám, adatelemző, taktikaiszavazas.hu Banuta Zsófia, társalapító, Unhack Democracy
00:00 Visszaszámláló 4:09 Beköszönés, hírszemle 17:42 Megoldás Mozgalom 49:41 Budapest főépítésze 1:10:01 Választások 1:28:27 Tüntetés Ukrajnáért 1:48:58 Háború Arcai 1:57.29 Választási előrejelzések 2:07:26 Választási csalások

MÁR MOST LÁTTUK AZ ÉV EGYIK LEGJOBB FILMJÉT

HVG
Szerző: KOVÁCS BÁLINT
2022.04.01.


Első nekifutásra készített mesteri filmet egy fiatal magyar rendező: a Kilakoltatás nemcsak vicces, okos és sokrétegű, Fazekas Máté Bence pedig olyan biztos kézzel rendezte meg, mintha évtizedek óta csak filmeket rendezne. Jó filmeket

"A nőt ne lőjük le, Richárd? Akkor ebédre otthon lenne mindenki!"

Ez a készenléti rendőrök főnökének válasza a végrehajtó felvetésére, miszerint egyszerűbb lenne lelőni azt a tucatnyi kutyát, amelyek miatt bárki is képtelen bejutni az idős nőhöz, akit épp ki kellene lakoltatni a jelzálogtartozás miatt már el is árverezett házából. Ez Fazekas Máté Bence első nagyjátékfilmje, a Kilakoltatás alaphelyzete: egy átlagosnak ígérkező végrehajtás – amely után elvileg délre már jönnének is beköltözni az árverésen szerencsés új lakók – egyre inkább elharapózik, és persze végül nem marad benne semmi, amit átlagosnak lehetne nevezni, és ez így még elég erős eufemizmus is...

AZ ÉS 2022/13. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.04.01.


P U B L I C I S Z T I K A


Kovács Zoltán
Nincs több kebel

A filmkockákat már ismeri mindenki, cseh újhullámba illő jelenet. Esetleg Örkény egypercese is lehetne: két ember ül a tovasiető vonaton, és lázasan integetnek az ablakon kifelé. Egy államfő és egy miniszterelnök. Azért hangsúlyozom, hogy kifelé, mert integethetnének befelé is, se itt, se ott nincs senki, nincs egyetlen ember. Még mosolyognak is hozzá, amint üdvözlik az üres tájat, ahogy intenek az elsuhanó építmény betontömbjeinek, és köszöntik a téli álomba zuhant szilvafákat. A semmibe vesző tél végi messzeséget.

Mentségükre legyen mondva, mindketten országos választásra készülnek, ez pedig a térségi közélet kegyelmi állapota. Az úgynevezett választási kampányban az induló jelöltek bármelyike minden további nélkül bohócot, sőt, mint látjuk, hülyét is csinálhat magából. A szerelvény két utasa amúgy Aleksandar Vučić és Orbán Viktor.Tovább

Csepi Lajos
Mézet a madzagra!

Hajdu Nóra
A történelemnek nincs vége

Franklin Roosevelt első elnöksége óta gyakran „mágikus” jelentőségűnek tartják egy újonnan megalakult kormány működésének első 100 napját, legalábbis a németországi politikai közbeszédben ez visszatérően alkalmazott jelzőpont. Olaf Scholz német kancellár kormánya számára a 100. nap március 17-én telt le.Tovább

Gadó Gábor
Ugyanazok a cipők

Martin M. Šimečka
Az orosz bűn­tudat kérdése

Az orosz társadalom arra példa, hogy az erkölcsi számonkérés ellenkező hatású lehet, és csak radikalizálja a gonoszt.Tovább

Váncsa István
Folt a zsákját

Lakatos Júlia
Egy párt mind felett?

Gegesy Ferenc
Utolsó esély
Tovább

Darvas Béla
Forgóajtó

Molnár Erzsébet
Igazából csak kopogtatni

Bán-Forgács Nóra
El a kezekkel a jogászoknak az alkotmánytól
Take away the constitution from jurists

Hegyi Iván
A kínos 12

Szűcs R. Gábor
Két vágányon
Orbán Viktor vasúton

A hetvenes-nyolcvanas években Budapest–Belgrád viszonylatban helyjegy csak az egyébként kényelmesnek mondható magyar szakaszon volt, a határ után érvényét vesztette. A menetrendi pontosság többnyire a véletlen műve, egyszer megfordult a fejemben, hogy tán épp azt büntetik. A vécékhez a vonaton Szabadkától Belgrádig a zsúfolt folyosó miatt már nem lehetett hozzáférni, de ami a higiénét illeti, talán jobb is. A tényleges menetidő a Budapest–Belgrád négyszáz kilométerén elérhette a kilenc-tíz-tizenkét órát. Évtizedekig ment ez így. A vonal felújítása nem tűrt halasztást. Az persze erősen vitatható, hogy az európai uniós tagjelölt Szerbia Keleten kereste a megoldást. A felújított vonal egy részének átadására 2022. március 19-én került sor, Aleksandar Vučić szerb elnök, Orbán Viktor magyar kormányfő és mások jelenlétében.Tovább

Szerbhorváth György
Szarajevó, újratöltve

Losoncz Miklós
Háború és világgazdaság

Oroszország és Ukrajna közvetlen világgazdasági szerepe szerény, a két országra a globális GDP és kereskedelem mintegy két százaléka jut, nemzetközi pénz- és tőkepiaci részesedésük szintén csekély. Ennek ellenére Oroszország Ukrajna elleni háborújának igen jelentős rövid távú hatásai voltak, illetve vannak, hosszú távon pedig maradandó következményei lehetnek a világgazdaságban. Ezek mértéke nagymértékben függ az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók jellegétől és erősségétől, a háború időtartamától és Ukrajna jövőbeli státuszától. A rövid távú hatások a makrogazdasági mutatószámok romlásában, a hosszú távúak a globalizáció megtorpanásában, illetve visszafordulásában, tágabb értelemben a nemzetközi gazdasági és politikai viszonyok átrendeződésében jutnak kifejezésre.Tovább

Petőcz András
Búcsú Szkárosi Endrétől

V I S S Z H A N G

Martényi Csaba
Paks 2. végórái

P Á R A T L  A N

Csillag István
SZÍNÉSZEK

Szegő Márta
JÁRNI JÁR,
csak nem jut

jos
ÁRNYÉKVILÁG

-n-a
KORMÁNYPOGROM

msz
LAPOZGATÁS

Huszár Ágnes
GYAGYA

(Tódor)
A SUSZTER MEG AZ MLSZ

H. I.
NEMZETI SPORTPROPAGANDA

Völgyi Ferenc
AFFÉR

(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ

AZ ÉS 2022/13. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.04.01.


F E U I L L E T O N

Erdős László
Rachel Carson és a méregzöldek
60 éves a Néma tavasz és a környezetvédő mozgalom

I N T E R J Ú 

Hegedűs Claudia
„Az írás magányos, ördögi kör”
Beszélgetés Janne Tellerrel


K R I T I K A

Károlyi Csaba
Kis magyar történetek

Esterházy Miklós: Az Öreghegy meséi. Illusztrálta a szerző. Az utószót írta Németh Gábor. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2021, 86 oldal, 3499 Ft

Aki ezeket a történeteket meséli, szerintem igazából nem is tudja, mit csinál. Azt hiszi, csak elmondja őket, szeretettel, ám visszafogottan, csupa jószándékkal, ám a körülményekre való tekintettel, hétköznapi formában. Ehhez képest A kis herceg szirupos, mint a pitypangszörp. Németh Gábor utószava nagyon finoman érzékelteti a problémát: „Tegyük kezünket a szívünkre!” Ja, ha ezt lehetne. Ám itt semmi ünnep, semmi patetikusság, semmi érzelgősség, semmi, de semmi hamisság.

Természetesség van.Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

Branczeiz Anna
Ex libris

Bollobás Enikő: Kölcsönösségek
Klasszikus művek újrafordítása
John Ashbery: Önarckép konvex tükörben
Anne Sexton: Élj vagy halj meg

Ruff Borbála
Vagyunk lakói

Koniorczyk Borbála – Merker Dávid: Hosszúlépés Budapesten. Séták, titkok, történetek. XXI. Század Kiadó, Budapest, 2021, 256 oldal, 6490 Ft

Bizonyára sokan vettek már részt a Hosszúlépés egy-egy tematikus városnéző sétáján. Ők elsősorban Budapest területére szerveznek programokat (bár már Debrecenben vagy Tihanyban is jelen vannak, erre alkalmat kínálnak Szabó Magda, Térey János vagy az apátság személyesebb történetei), de elsősorban nem fontos épületek bemutatására vállalkoznak, hanem – a még soha meg nem valósult sétautakat magában foglaló könyvvel hangsúlyosabban, mint sétáikon – olyan történelmi folyamatok értelmezésére is, amelyek épületek létrejötte, változása vagy pusztulása nyomán követhetők.Tovább

Keresztes Balázs
Békebeli bölcsészet

Orosz István: Kép a tükörben, avagy a megevett tengerészek. Balassi Kiadó, Budapest, 2021, 108 oldal, 3200 Ft

Orosz vállalkozását „interdiszciplináris asszociatív esszének” nevezi, ami valójában annyit tesz, hogy gondolatmenetét a véletlen nyomok, találatok és asszociációk vezérlik. Ez az antikvárius technika, amely a bölcsészhallgatói szemináriumi dolgozatok többségének vesztét szokta okozni, Orosznál termékenyen működik: nemcsak azért, mert az esszé vadhajtásainak megtartása az olvasás elsődleges örömforrásául szolgál, hanem azért is, mert a folyamat során a szerző magát a véletlent teszi meg szervezőelvül. A termékeny véletlen, a Hasard objektif így nemcsak Poe detektívjeinek és a szürealisták munkamódszerével rokonítja, hanem azt is demonstrálja, hogy minden „tervezett rendet” feltáró kutatás is csak a véletlen játékaiból születhet. Tovább

Bokros Judit
Lemondás helyett felfedezés

Korda Zsuzsa: Gluténmentes könyv – diétázó hősöknek. Várkonyi Ágnes rajzaival. Pro Global Kiadó, Budapest, 2021, 40 oldal, 2490 Ft

A kötet zárásaként olvashatjuk Tudod-e? címmel a kisokost, amelynek segítségével a szülők elmagyarázhatják gyermeküknek, illetve a kisiskolások maguk is elolvashatják, mi az a gabona, a búza, a glutén, és miért kell utóbbit kerülni. Aztán arra is fény derül, mire kell figyelni a diéta betartása során, és mi lehet a következménye annak, ha mégsem tartják be.
A könyv elején és végén színező található, ami aktivitásra is ösztönözheti a gyerkőcöket, akik a színezés után még inkább a magukénak érezhetik a kiadványt.Tovább

Csehy Zoltán
A legmodernebb szirén

Ketten egy új könyvről – Bene Sándor: A harmadik szirén – Zrínyi Miklós költészete. Osiris Kiadó – Gondolat Kiadó, Budapest, 2021, 1068 oldal, 7985 Ft

Bene Sándor könyvéből egy olyan költői énformálási stratégiával megkonstruált szerző alakja sejlik ki, aki nemcsak a múltat tudta (kikezdhetetlen mesterségbeli tudása és költői invenciója révén) belakni, hanem döbbenetesen élő és modern poétikai „konstrukcióként” örökítette át magát a mindenkori jelenbe. Zrínyit, a szirént nem érdemes kiszolgáltatni a biográf mozzanatok roncsait a szöveg tengerén kutató szorgos allegóriafejtőknek. A viaszt ki lehet venni a fülből. Bene sokkal meggyőzőbb, nemzetközibb módszert választ: magát a sokszólamú barokkot szólaltatja meg, a rétegezettségek, transzkulturális tükörjátékok bonyolult rendszerét tárja elénk 1068 oldalon.Tovább

Mink András
Kortársunk, Zrínyi

Ketten egy új könyvről – Bene Sándor: A harmadik szirén – Zrínyi Miklós költészete. Osiris Kiadó – Gondolat Kiadó, Budapest, 2021, 1068 oldal, 7985 Ft

Miközben felismerhetjük, hogy ez mindmáig választóvíz a magyar kultúrában és politikában, a dichotómia Zrínyi költői művének értelmezését is évtizedekre kalodába zárta. Mintha a Zrínyi-kutatók nem vették volna észre, vagy nem akarták volna komolyan venni, hogy Zrínyi nem véletlenül szerkesztette egybe műfajilag és poétikailag látszólag össze nem tartozó verseit és eposzát, és eme értetlenség igazolására a legváltozatosabb életrajzi és irodalmi spekulációkba bocsátkoztak, vagy a zseniális, de költőnek mégis autodidakta főúr műfaji botladozásaira gyanakodtak. Bene Sándor azonban éppen ezt a lehetőséget állítja kutakodásai fókuszába: Zrínyi a maga korában szokatlan módon, de szándékosan keverte a lírát és az eposzt, a Syrena-kötet szerkezete tudatos döntés eredménye.Tovább

Csengery Kristóf
Pillanatkép a múltból

(Ünnepi hangverseny Bartók Béla születésnapján, Bartók Béla Emlékház, március 25.)

A legnagyobb feladatot a Bartók Emlékház estjén Farkas Gábor vállalta, hiszen ő valamennyi műsorszámban szerepelt. Olvasatában az 1. elégia dallamvilágának és harmóniáinak kromatikus telítettsége érzékenyen jelenítette meg a búcsúzó posztromantika és egy feszülten expresszív modern hangkeresés találkozását, az op. 14-es Szvit tolmácsolásában pedig ezek után élénk kontrasztként hatott az éles hangsúlyokkal, szögletességgel operáló konstruktivizmus. Kodály zongoradarabjait Farkas értelmezésében jelentős érzelmi-indulati felhajtóerő, színgazdagság és reprezentatív virtuozitás jellemezte.Tovább

Wagner István
Változékony világképek

(Renoir, Monet, Gauguin – Bilder einer Fliessenden Welt, Museum Folkwang, Essen. Megtekinthető május 15-ig.)

A centenáriumát ünneplő esseni Folkwang Múzeum a francia impresszionizmus nyomán egy német–japán kiállítással köszönti látogatóit. Saját anyagból és a tokiói Nyugati Művészet Nemzeti Múzeuma kölcsönzéseiből százhúsz képet, illetve plasztikát válogattak össze, az említett intézmények magánkollekcióból. A többértelmű címadás egyrészt a stílusirányzat tünékeny jellegére utal – a fodrozódó vízfelületeken vagy szélfútta faleveleken megcsillanó napfénnyel –, másrészt a kor gyors gazdasági-társadalmi-kulturális változásait tükrözi a rohamos iparosodás következtében.Tovább

Sinkó István
Tetten ért eltűnés és megjelenés

(A kiállításhoz kapcsolódó könyv a közeli hetekben jelenik meg. Szabados Árpád tárlata a MissionArt galériában április 25-ig tekinthető meg.)

A kiállítás a 80-as évek közepéig kíséri a fotós munkákat, melyek egyenértékűként jelennek meg az életműben, hisz Szabados is fontos képi közegként kezelte ezeket. 2012–15 között immár életregény-meseregény formában újra megjelennek a fotók (ebből hat darabot látunk a kiállításon). Árpád egy hatalmas plüssmackóval beszélget, barátkozik házuk teraszán, egy Micimackó – Róbert Gida felnőtt páros mély és tiszta emberséget sugárzó képein.Tovább

Stőhr Lóránt
Holttér, holtidő

(Hamagucsi Rjúszuke: Vezess helyettem)

A sokszoros rétegzettségű filmben számos téma épül rá az alaptörténetre és erősíti egymást, az elbeszélés komplexitása ugyanakkor a forgatókönyv némi túlírtságából, a motívumok kissé erőszakolt egymásra rímeltetéséből ered. A gyászmunka mellé a kommunikációképtelenség és a másik megértésének lehetetlensége emelkedik ki fő témaként Hamagucsi adaptációjában.Tovább

Gergics Enikő
Az űrkorszak elmúlt

(Szabó Magda: Az ajtó – Szeredás Emerenc emlékkoncert, r.: Gáspár Ildikó, Örkény Színház, 2022. márc. 27. előbemutató)

Gáspár Ildikó rendezése szabadfordítás egy másik műfaj nyelvére, és a történet ezzel ledobja adaptációmivoltának minden nehézkességét. Az előadás még az írónő szemszögéből elbeszélt regény bűntudatos, egyszerre vezeklő és szenvelgő emlékműállítás jellegét, sőt annak visszásságát is megtartja, továbbviszi, közben pedig az emlékmű tárgyát és túlvilági címzettjét, Szeredás Emerencet minden szentimentalizmus nélkül mutatja fel mint megemlékezésre érdemes személyt.Tovább

Végső Zoltán
Minden hang igaz

(Brad Mehldau: Jacob’s Ladder – None­such, 2022; Ethan Iverson – Every Note is True – Blue Note, 2022)

Jól ismerjük Mehldau viszonyát a pop-rockhoz, budapesti koncertjein is rendszeresen játszik feldolgozásokat a Beatlestől Joni Mitchellig, most azonban kiderült, hogy a progresszív rock a szíve csücske. A lemezen lényegében mindenki szerepel a trióján kívüli világából, akikkel zenélni szokott, és új arcokat is beemelt, ilyenpéldául a nagy lépésekkel a csúcs felé haladó énekes, Cécile McLorin Salvant. Ha a lemezeknek lenne rendezőjük, ezt az albumot Quentin Tarantino rendezte volna, annyi az oda-vissza hatás, kis megbújó elem, nivellálás, a kontextusok szédítő pörgetése.Tovább

Fáy Miklós
Nem az ő éve

(Encores – Deutsche Grammophon, 2022)

A szeretet itt sajnos összezavar mindent, mert olyan nagyon sok szeretetet nem érzek a CD iránt. Remélem, ez nem jelenti azt, hogy Daniel Barenboim sem szeret minket, csak hogy ez most így sikerült. Vagy tessék pozitívnak lenni: az is csoda, hogy nyolcvanévesen így játszik.Tovább

Torma Tamás
Elmúlt nyóc év

(Középületek 2014–2022)

És végül jöjjenek a stadionok. 2019-re készült ez új Népstadion (Puskás Aréna). Ez még visszafogva is 190 milliárdba fájt – az avatási meccset 2-1-re Uruguay nyerte meg. Igazi presztízsberuházás volt és hatalmi építészet: de annak jó. Hiába nyálazta körbe innen is, onnan is a politika, a tervezők sokat tettek, hogy ez legyen a nemzeti stadion. Közben sajnos vagy tucatnyi további is épült országszerte nagyjából annyiból, amennyiből a lakásállomány felének a korszerűsítését, hőszigetelését meg lehetett volna oldani. Hogy mindezt aktuálisban fordítsam: az orosz importgáz fele megspórolható lenne/lett volna vele.Tovább

Siba Antal
Nyilvánosság Bőstől Paksig

(A kormány és embereinek elsumákolt válaszai a tévében)

Pedig ne feledjük, ez a kormány az összes minisztériumával együtt a nyitottság, az őszinteség és az alázat meg a szolgálat programját hirdette meg. A kormányfő szűzbeszédében külön kiemelte, miniszernek lenni annyi, mint vállalni a szolgálatot, hiszen a szó maga is szolgálatot jelent. Elhiszem azt is, sok a kérdés, időt, energiát igényel a válasz szakszerű megadása, de azt is tudom, hogy a magyar kormányszervek olyan mértékben felduzzasztottak, hogy bizonyára akad ott néhány ember, akit erre a munkára be lehet állítani.

I R O D A L O M

Szív Ernő
Hafsa

Anya már negyedjére telefonál, hallotta mögötte apa dörmögő hangját, kétségbeesetten nyugtatta, valószínűleg most apának a legrosszabb, ilyenkor anya dührohamot kap, és sikoltozás a vége. Minden évben elmegy a háziorvoshoz. Mi a panasz, Zsuzsika. Ja, igen, a sikoltozás. A háziorvos ismerte apát és anyát, adott talán valeriánát. Vagy valami ilyesmit. Zsuzsa, harapjon rá egy fakanálra. Ilyeneket mondott. Anya egyszer a rendelő folyosóján is sikított.

Három napja hozták el őket. Samir és Hafsa, meg a két gyerek. Samir tört angolsággal azt magyarázta, hogy egy hónapon belül Düsseldorfban lesznek, az ő rokonsága ott él. Két unokatestvér, nagybácsi. Hafsának nincsen rokonsága.

Egyedül maradt.Tovább

Győri László
Paraván

Nem ihattam többé, ez volt az igazi elvonókúra. Kell ennél hatékonyabb? Mert addig, ha tudná a világ, hogy hányszor jártam idegen városok kórházait, hogy kivonják belőlem azt a rengeteg alkoholt, amit magamba döntöttem! Mindig a legnagyobb titokban történt, különféle betegségek ürügyén, és mindig messze attól a kisvárostól, ahol éltünk. Egyszer még tüdőrákos is voltam, amit el is lehetett hinni, mert sokat cigarettáztam. Sikeres volt a műtét – híreszteltük –, és újra munkába álltam, de időnként vissza kellett mennem kontrollra, ami természetesen egy újabb elvonókúra volt, nyugodt lélekkel járkáltam oda-vissza a tüdőrák örvén, egyszer azonban annak is véget kellett érnie, annyi kontrollt már nem vett volna be a város. Akkor viszont veseelégtelenséget állapított meg az orvos, kezdődő, bár még gyógyítható elégtelenséget, sikerült is helyrehoznia, és amikor már végképp kifogytunk minden hazugságból, elvágódtam a konyhában, nyöszörögtem, a mentők jöttek értem, megütött a guta, ezzel véget is ért az életem. Ha jól emlékszem, egy konyakos üveget rántottam magammal, a férjem azonban időben észrevette, a fehérköpenyesek elfintorították az arcukat, ömlött belőlem a konyakszag, de voltak olyan diszkrétek, hogy Zolinak nem tettek érte szemrehányást, a diagnózisba viszont kérlelhetetlenül belekerült, de nem azzal okolták az agyvérzést, egy érgörcs tette meg alaposan a magáét.Tovább

Fodor Sándor
Apacsúszda

És most merre? Mi lehet még nyitva? Örök kérdések, hajnali vacogásba csomagolva. Csak azt hallja, hogy nyikorogva döcög keresztül a villamos a nedves holdfényen. A kisfiára gondol, aki odahaza meleg szuszogással alszik, reszkető nyál a párnán. Az anyja ugrásra készen, nyitott szemmel, mégis szépen.Tovább

Magyar Csaba
Áttűnés

(Fuvallat) „Hát ilyen ez”, gondolta a bankigazgató némi derűvel, miközben eddig ismeretlen könnyűség fogta el. Az előbb még kétségbeesetten kapkodott levegőért, most pedig semmire sincs szüksége. Mindössze azt sajnálta, hogy ilyen váratlanul történt a dolog, és búcsú nélkül hagyta el a világot. A lányaival is alig váltott szót az utóbbi hetekben.

Dolgozószobájából, ahol előző éjszaka elnyomta az álom, átsiklott a hálóba. Érdekesnek, már-már szórakoztatónak találta, hogy a válaszfalon a legcsekélyebb ellenállás nélkül hatolt keresztül. Fentről figyelte szokott pózában, oldalán pihenő hitvesét. Az asszony nyitott szájjal, egyenletesen lélegzett.Tovább

Nattán-Angeli Nóra
Három, kettő, egy

Verőfény van. Az elfüggönyözött rendelő után megcsap a világosság. Jönnek-mennek az emberek. Én szédelgek köztük, akárcsak tizenöt éve, mikor Pozsonyból ide, a faluba költöztünk. Akkor is épp a sterilizálógéppel voltam elfoglalva, s az ajtón halkan kopogtattak. A hívásra egy négy-öt év körüli, mezítlábas lányka nyitott be, kinek rögtön le is gyökerezett a lába, azután köszönés nélkül elszaladt. Néhány perc múlva az ajtón ismét kopogtattak, ezúttal határozottabban. Egy férfiember lépett be, mellette a mezítlábas kislány. Babicz Lajos volt, ki azért jött, hogy köszöntsön engem mint a falu leendő orvosát. Bemutatta a lányát is, Herminát. A kislány most egy kicsiny kutyát szorongatott. Mi már ismerjük egymást, kacsintottam Herminára, s ő ettől már csaknem elmosolyodott. Babiczék szintén errefelé, a Rózsa utcában laktak. Kutyájuk nemrég öt kölyköt ellett, s ebből hoztak el nekem egyet. Jól jön az falun, bizonygatta Babicz Lajos. Rövid gondolkodás után a kutyát elfogadtam, s mentem hátra a rendelőből otthonunkba, hogy Ilkának az ebet megmutassam.Tovább

Horváth Benji
két hold

Tőzsér Árpád
Mélymerülés

Tőzsér Árpád
Másfél perces vers

Tőzsér Árpád
A magyar nyelv

Tőzsér Árpád
Űri bevásárlás

Tőzsér Árpád
Az antianyag nyomában

„ORBÁN VIKTOR A TÖRTÉNELEM SZEMÉTDOMBJÁRA FOG KERÜLNI” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: MAGYAR HANG
2022.04.01.


A TARTALOMBÓL:

– Márki-Zay Péter: Orbán a történelem szemétdombjára fog kerülni – A gazdaság már most romokban van, csak ezt szőnyeg alá söpönjték az osztogatással – mondja az ellenzéki kormányfőjelölt. Interjú

– „Ha én félreállnék, azt vegyék figyelmeztetésnek” – Hadházy Ákos 150 fős csapattal vágna neki a munkának, és szerinte meg lehet nehezíteni, hogy Polt Péter lassítsa a fideszes ügyek feltárását. Interjú

 Trükkök százai, amelyekről nektek nem kell tudni – Már április 3-a előtt beveti a Fidesz a választási csalások különféle formáit

– Fideszes 172 százalék a magyar Csikágóban – „Ez a Gyurcsány talán fajgyűlölő”. Lácacséke valósága alaposan besegít a kormánypártoknak. Riport

– Akadálypálya vezet a sztrájkhoz – 2010 óta új jogszabályok nehezítik a munkabeszüntetést

 Júliustól jön a feketeleves – Most még érdemes fix kamatozásúra váltani a lakáshitelt, de már nem sokáig

– Már napi ára van a drótfonatnak – A következő fél évben sem lesz olcsóbb az építőanyag. Alternatív beszerzési lehetőségeket kell keresni az orosz–ukrán háború miatt

– Dolgozhat-e zsebre egy katolikus pap? – Egy különös eltartási szerződés története. Út a budai lakástól a medgyesegyházi paplakig

– Elítélték a Traubi ügyvezetőjét – Újabb részletek derültek ki a Traubisodát hosszú pereskedés után jogszerűen palackozó cég bedőlésének körülményeiről

 Újabb diadalt hozhat a közöny az illiberárisoknak – Április 3-án Szerbiában is választásokat tartanak, Vucic és pártja a legnagyobb esélyes

– „Putyinnak rengeteg veszítenivalója van” – Alekszej Navalnij sajtófőnöke, Kira Jarmis az orosz imperializmusról, a szankciók hatásáról és arról, lehetséges lenne-e fenntartani a putyinizmust Putyin nélkül. Interjú

– Kijózanodás vagy megtévesztés? – Az orosz katonai erők csökkentésének híre Kijev környékén óvatos optimizmusra ad okot, de fordulatokból eddig sem volt hiány

 Az ukrán háború Keletről nézve – Tényleg az egész világ elítéli az orosz agresszort? Vagy ha kitekintünk a nyugati véleménybuborékból, már nem is olyan egyértelmű a kép

– „Goethének sem volt köze Hitlerhez” – Jelena Glazovával, az orosz származású lett művésszel a háború rémálmáról, a kulturális szankciókról és a költészet hatalmáról beszélgettünk

– Korzika autonómiájába kerülhet a dzsihadista gyilkosság Macronnak – Párizs egyre kevésbé kerülheti meg a korzikai autonómia kérdését

– Minden hiányzik – Helyzet-Képben Gemzse legszegényebb embere

– Dicsőséges korszakot nyitottak – Tovább folytatódhat a múzeumi terjeszkedés, információink szerint L. Simon László a nemzeti múzeum élén a műtárgyszállítási piacra is betörhet

– Napi egy kosár Zsolnay – Évek óta zárva tart az Iparművészeti Múzeum, és egyre valószínűbb, hogy a szecessziós palota már meg sem nyitja kapuit ebben az évtizedben

– Eszkalálj, hogy deeszkalálj – Most mindenki azt találgatja, vajon Putyin lehet-e annyira csalódott az ukrajnai fejlemények miatt, hogy átlépi a Rubicont. Az atomerőművek bombázása mindenesetre nem sejtet túl sok jót

– Sosemvolt pandémia – Bár sokan azt gondolják, hogy a világjárvány egész világunkat megváltoztatja, valójában ez szinte kizárt. A covidnál sokkal halálosabb spanyolnáthát is egyik pillanatról a másikra felejtették el az emberek

– Nem kell ezt misztifikálni! – Novák Ferenc „Tata” a Bihari együttes megalapításáról, az ötvenes években elérhető nyugati folyóiratokról és a táncházmozgalom kezdeteiről

– Mit lehet még mondani a párkapcsolatokról? – Paolo Genovese új filmjével, a Szuperhősökkel érkezett Budapestre, a Puskin moziban beszélgettünk vele

– Pótselejtező helyett újra kínkeserves csapatépítés – Két felkészülési mérkőzés jutott nekünk, változó minőségű ellenfelekkel

Publicisztika:
– Puzsér Róbert: A kormányváltás perspektívái
– Gulyás Balázs: A hatvanpusztai remete – Maga itt a kultúrhörcsög?
– Lányi András: Április harmadikán
– Szerető Szabolcs: Elég volt! – Álláspont
– Egressy G. Tamás: Alkalmazás törlése
– Nagy Attila Tibor: A NER mérlege – Ítélet Orbán felett
– Szabó Antal: Megöregedtetek
– P. Szathmáry István: Nem annyira (neg)édes Anne – Irodalomország és lakói
– Híd Jenő rajzol: Felnőtt színező egy háborús bűnösről
– Benedek Szabolcs: Osztálytalálkozó – Az én hangom mélyebb
– N. Fejérváry Gergő: Ízlések és izélések (A piros édes balladája)
– Szerető Szabolcs: Adják vissza a sportot (is)! – Szotyola
– Dévényi István: A 2022-es országgyűlési választások végeredménye
– Marabu: Húzós helyzet

Kritika:
– Gipszöntvénybe fagyott múlt – Mary Beard: Pompeji
– Miért kell mindig csodálkozni? – Szvoren Edina: Mondatok a csodálkozásról
– Fiatal forradalmárokból öreg zsarnokok. A besúgó. HBO Max

Időgép – történelmi mellékletünk

 „Őszintén akarta a békét, ezért gyűlölte a világ…” – Száz éve, 1922. április 1-jén halt meg az utolsó magyar király, IV. Károly

– „A nő is ember” – Száz éve hunyt el az első magyar orvosnő, Hugonnai Vilma

 Ahmat sila! – Az ukrajnai háborúban mind az oroszok, mind az ukránok oldalán feltűnnek csecsen harcosok. De mit keresnek ezek az észak-kaukázusi katonák idegen hadszíntereken, és miért harcolnak egymás ellen is?

– Egy kép anatómiája: szavazóhelyiség Nyáregyházán, 1971-ben

ITT OLVASHATÓ

NE SZAVAZZ PUTYINRA! - MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2022.03.30.


A SZERK.


A SZERK.
Ne szavazz Putyinra!

Menjenek el szavazni, mindazokért, amit itt leírunk, és főként azért, mert ezzel tartoznak a hazának, a becsületnek és saját maguknak.

A SZERK.
Ha ellenzékbe kerül, Orbán ugyanolyan kártékony marad

Kormányon pedig a gazdasági válságra hivatkozva hozhat újabb brutális intézkedéseket.

PUBLICISZTIKA

KENDE TAMÁS
Mert ő visszaütött!
Miért védhetetlen Oroszország ukrajnai agressziója?

A II. világháború után a háborúban győztes koalíció, az Egyesült Nemzetek által 1945 októberében elfogadott Alapokmány nem pusztán a háborúindítást tiltotta be, hanem ennél is tovább ment: a fegyveres erőszakot, illetve a fegyveres erőszakkal fenyegetést is tilalmi listára helyezte, ha azok az Alapokmány megfogalmazása szerint egy másik állam „területi épsége” vagy „politikai függetlensége” ellen irányulnak.

EGOTRIP
Sajó László: Öt és feles
Utolsó szivar a Netovább!-nál

Magyar László András emlékének

BELPOL

INTERJÚ
„Soha nem volt még ekkora esélyünk”
Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért szövetség miniszterelnök-jelöltje

Márki-Zay Péter szerint stratégiai szempontból 2010 óta nem volt ilyen jó helyzetben az ellenzék, és amit az igazságtalan körülmények között lehetett, azt megtették a kampányban. A kormányfőjelöltet az orosz–ukrán háború hatásairól és a program végrehajtásának vakfoltjairól is kérdeztük.

MIT ÍGÉR PROGRAMJÁBAN AZ ELLENZÉK?
Irány Kánaán!

A NER lebontása, harc a korrupció ellen, erősebb önkormányzatiság, életpályamodellek – milyen lenne Magyarország, ha nyerne az ellenzék?

NÉPSZAVAZÁS, CIVIL KAMPÁNY, ÉS AMI MÖGÖTTE VAN
Céltáblaként élni

Április 3-án népszavazást is tart a kormány, a civilek az érvénytelen szavazásra buzdítanak. Hogyan élik meg mindezt azok, akiknek az életét a leginkább befolyásolja az a négy kérdés? Meleg és transznemű fiatalokkal beszélgettünk erről, és megnéztük azt is, mi történik Lengyelországban.

POLITIKAI HIRDETÉSEK RONGÁLÁSA
Pofád leszakad!

Makón az állatorvos rajtakapott egy férfit, aki harapófogóval szedte le a Márki-Zay-plakátot a lámpaoszlopról. Szegváron a fideszes jelölt hirdetéseit rongálták meg. Ezek az akciók többnyire hidegen hagyják a pártok vezetését

INTERJÚ
„Középre, tehát balra”
Máté-Tóth András vallástudós vallás és politika viszonyáról

Hívő katolikus miniszterelnök-jelölt áll szemben a magát szintén keresztényként meghatározó kormánnyal. Van-e ennek bármi jelentősége ma Magyarországon? És vajon mit várnak a hívők a katolikus egyháztól, és az merre tart – és merre a pápa? A Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszéke és az MTA–SZTE „Convivence” Vallási Pluralizmus Kutatócsoport vezetőjével beszélgettünk.

KÜLPOL

INTERJÚ
„Nyitva tartani a határokat”
Simon Ernő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) magyarországi szóvivője a menekültválság dimenzióiról

Ukrajnából eddig három és fél millióan menekültek el a háború elől, az országon belül pedig tízmilliónál is többen kényszerültek elhagyni otthonukat. Interjúalanyunkat arról is kérdeztük, hosszú távon hogyan tudja biztosítani az ellátásukat Magyarország, Lengyelország és tágabban Európa.

SZERBIA AZ OROSZ CSAPDÁBAN
Teljes szívvel

Április 3-án Szerbiában is elnök- és parlamenti választásokat tartanak. Az államelnök Vučić és pártja magasan vezetnek, a szétforgácsolódott demokratikus ellenzék máig nem állt talpra a 2020-as bojkott után, s közben a nép túlnyomó többsége Putyinnak szurkol. A szörnyű háborús tükörben az ország önmagával néz szembe.

KÖNYV

GYÁSZ
„Tiszta, egyértelmű közlés”
Szkárosi Endre

Ezt a beszélgetést tavaly nyáron rögzítettük, és arra készültünk, hogy a felvett anyagot hamarosan kiegészítjük – erre már nincs lehetőség.

GYÁSZ
A máshol hangja
Szkárosi Endre (1952–2022)

Elsőre még azt is lehetett gondolni, hogy valamiféle (neo)avantgárd csalafintaságról, fikció és valóság határait megkísértő performance-ról, egy Simon Mágus-hommage-ról van szó.

KRITIKA

KÖNYV
Radikális felszabadultság
Erdős Virág: könnyei

„Ha költő lennék, beleköpnék a levesedbe” – mondja a lírai én a kötet legelső versének (Viszony) vége felé, aztán gyorsan hozzáteszi: „Nem vagyok költő. / Futár vagyok. / Nyugi.”

KIÁLLÍTÁS
Proletkult mindhalálig
Csodálatos történet? Egy avantgárd művészpár: Újvári Erzsi és Barta Sándor

Barta Sándor expresszionista író, költő és szerkesztő a Kassák Lajos szerkesztette, 1916 és 1925 között megjelent folyóirat, a Ma körének egyik tagja – életművét számon tartja az irodalomtörténet.

KIÁLLÍTÁS
X-világ
Nemes Csaba: Önarckép – az óra és az ágy között

A művészettörténészeknek, kurátoroknak, gyűjtőknek és műkritikusoknak roppant kényelmes, ha egy művész stiláris vagy gondolati „fejlődése” zökkenőmentesen leírható, azaz ha az alkotó egyéni kézjegyű munkái (a kisebb kilengésektől eltekintve) beszuszakolhatók egy-egy „kategóriába”.

FILM
Kanyargós utakon
Hamagucsi Rjúszuke: Vezess helyettem

E melankolikus, komótos film egyszerűnek látszik. A gyászba dermedt Kafuku, aki két éve vesztette el feleségét, Hirosimába utazik, hogy nemzetközi szereplőgárdával megrendezze a Ványa bácsit.

SZÍNHÁZ
Kellett nekünk pszichodráma!
Annie Baker: Körtükör

Nagyon szimpatikus, hogy a Radnóti Színház külső játszóhelyei rendre teret adnak a független színházi alkotóknak, mutatva, hogy a Kováts Adél vezette intézmény a tettek szintjén is szolidáris e lassan teljesen kifosztott szcénával.

KONCERT
Corea, Barron és az utódok
Kenny Barron – Dado Moroni; Chick Corea: Concerto for Trio

Chick Coreának (1941–2021) a Müpa felkérésére komponált Concertóját posztumusz mutatta be három pártfogoltja, pár nappal korábban pedig egy másik amerikai zongorista példakép, Kenny Barron adott bemutatót olasz famulusával két zongorán a Zeneakadémián.

VISSZHANG

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Pacsinkó

Min Jin Lee nagy fesztávolságú családregénye egy Japánba vándorolt koreai família négy generációját követi.

VISSZHANG: FILM
Minden rendben ment

Eredetileg a francia film egyik legprovokatívabb rendezője, Alain Cavalier filmesítette volna meg.

VISSZHANG: FILM
Út a díjesőig

Egy öreg és magányos milliárdos úgy kíván halhatatlanná válni, hogy egy zseniális filmet finanszíroz.

VISSZHANG: KONCERT
Nart Orchestra

Képzeljenek el egy 18 tagú big bandet, amely tökéletesen aknázza ki a formátumban rejlő lehetőségeket.

VISSZHANG: KONCERT
Orbay Lilla Group

Az Orbay Lilla Group bemutatkozását óriási érdeklődés, teljes telt ház kísérte a Budapest Jazz Clubban.

VISSZHANG: KÖNYV
Jelena Glazova: Sóvárgás

Zavarba ejtő olvasmány, ám amint közelebb engedjük magunkhoz a szövegek bizarr, rémálomszerű világát, rádöbbenünk, hogy ezek az objektíven szemlélt, távolinak tűnő látomások sokkal közelebb állnak a saját realitásunkhoz, mint gondolnánk.

VISSZHANG: SZÍNHÁZ
A trianoni csata

A szereplők leülnek, mintha stúdióbeszélgetés következne.

VISSZHANG: SZÍNHÁZ
Capa, a világhírű fotós

Két nagyszerű színész, pár bőrönd, néhány zakó és a híres Leica.

INTERAKTÍV


Egy hét kultúra 2022/13.

Rövid hírek: Eva Lindström, Marina Abramović, JR

Egy hét tudomány 2022/13.

Rövid hírek: aszály, zsírsav, kacsa, sarki fény

TÉVÉSMACI
Ürgemadár

Amikor Sztupa és Troché találkoztak a Rettenetes Legyőzhetetlen Kardfogú Hörcsöggel, váratlanul érte őket a támadás.

Szüret 2022/13.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

SZÍNHÁZ

RÉS A PRÉSEN
„Fel kell ébredni”

Kovács Géza bábjátékos, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója

ZENE

MI A KOTTA?
Kontra

Klasszikus zenei programajánló a 2022/13. hétre

LÉLEK

ANYASÁG HÁBORÚ IDEJÉN
Született: Kijiv, 2022. március…

Óvóhelyen, otthon, gyakran segítség nélkül kell megszülniük gyermeküket ukrán nőknek az ostromlott városokban, ráadásul a háborús körülmények stresszel terhelik a várandósság amúgy is kritikus időszakát. Az anyai szorongás nemcsak a terhességet és a szülést nehezítheti, de nyomot hagyhat a gyerekeken is.

GASZTRO

ÉTEL, HORDÓ
Nudli

Magyar tészták az Október 6. utcában

CHILI&VANÍLIA
Az első zöldek

Első zöldek levélpesztóval, burratával

ANONIM ALAPÍTVÁNYBA TOLT A KORMÁNY 15 MILLIÁRDOT, MÉSZÁROS LŐRINC VETT EGY REPTERET - AZ ÁTLÁTSZÓ HETI LAPSZEMLÉJE

ÁTLÁTSZŐ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2022.04.01.Napi.hu: A Miniszterelnökség a választások előtt 15 milliárdot folyatott egy alapítványba

Közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány létesítéséhez, valamint részére pénzbeli vagyoni juttatás nyújtásához szükséges forrás biztosítása – mindössze ennyit közölt a szerdai Magyar Közlönyben egy 15 milliárd forintos költségvetési átcsoportosításról a Miniszterelnökség. Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt kormányrendelet nem tisztázza, hogy pontosan milyen feladatokat lát majd el a most megalapítandó szervezet.

Szabad Európa: Szijjártó intézett állást Deutsch Tamás 23 éves unokaöccsének

Szijjártó Péter kérésére kapott állást a külügyminisztériumban Deutsch Domonkos, Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselőjének unokaöccse – derült ki a Szabad Európa birtokába került dokumentumból. A fiatal sportolót hamar elő is léptették. A lapnak telefonon sikerült elérnie Deutsch Domonkost, aki nem volt hajlandó válaszolni a kérdésekre. Azt sem árulta el, lediplomázott-e már.

444: Mészáros Lőrinc megvett egy repülőteret

Mészáros Lőrinc felcsúti nagyvállalkozónak március 17-én jegyezték be a Kutas Management Kft. nevű vagyonkezelő cégét, amely a KUTAS ’95 Mezőgazdasági Zrt.-n keresztül tulajdonosa lett a Bihar Airport Kft.-nek. Az pedig a Biharkeresztes, 0197/2 hrsz alatti területen IV. osztályú, nem nyilvános repülőteret üzemeltet. „A Beruházó a repülőteret fejleszteni kívánja, melynek keretében a jelenleg füves futópályát szilárd burkolattal látná el” – szerepel a repülőtér fejlesztésének várható környezeti hatásait vizsgáló, 2020-ban készített dokumentumban.

24.hu: Sok százmilliárd forintos állami vagyont kaptak, de még email-címük sincs

Gyakorlatilag elérhetetlen több, közérdekű feladatok ellátására létrehozott vagyonkezelő alapítvány, amelyeknek ezer milliárd forintnál is több állami vagyont adott át a kormány az elmúlt években. Voltak olyan szervezetek, amelyeket a bírósági bejegyzésében székhelyként szereplő címen sem találtunk meg, az oda küldött ajánlott levelek pedig visszajöttek. Többnek e-mail-címük és honlapjuk sincs, noha fontos feladatokat testált rájuk az állam.

Válasz Online: Itt a friss Tiborcz-mérleg: a százmilliárdosok ligájába igazolt a kormányfő veje

Elképesztő vagyonfelhalmozási hajrát bonyolít a választások előtti utolsó hetekben Tiborcz István. A 2013-ig Simicska Lajos árnyékában, majd átláthatatlan cégek rejtekében működő vállalkozó bő négy éve építi önálló üzleti karakterét és a BDPST-márkát. Nemrég még eseményszámba ment, hogy megvett egy-egy régi házat, szállodának való ingatlant, a minap viszont már bankpiaci szereplővé avanzsált a NER-elitet és Gattyán Györgyöt kiszolgáló Gránit bekebelezésével – frissen szerzett alapkezelője pedig 460 milliárd (!) forintnyi befektetést menedzsel. Ez persze nem mind az ő vagyona, de az biztos, hogy a százmilliárdosok ligájába tartozik.

OROSZORSZÁGOT TÁMADTA MA UKRAJNA, ELESETT DÉLUTÁN IZJUM - ITT VANNAK A LEGFONTOSABB HÍREINK PÉNTEKEN

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2022.04.01.


Kedden megígérte az orosz vezetés, hogy elkezdik leépíteni az orosz haderő jelenlétét Csernyihiv és Kijev körül. Péntek reggelre úgy tűnik, valóban elkezdtek kivonulni az orosz katonák az említett térségekből. Ukrajna keleti részében továbbra is heves harcok dúlnak: Mariupol szinte teljesen orosz kézen van, elesett a Harkiv melletti Izjum, illetve folyamatosan haladnak a bekerítő műveletek a Donbasz-térségben. Ma hajnalban ukrán helikopterek robbantottak fel egy olajtárolót Belgorodban, Oroszország területén. Ma videókonferencián folytatódnak az orosz-ukrán béketárgyalások...

ORBÁN VIKTOR NEM ILYEN PUTYINT AKART

SZEGEDI KATTINTÓS
Szerző: SZEKA
2022.04.01.


Bizonyára áprilisi tréfaként értelmezte volna Orbán Viktor, ha valaki egy éve azt mondja neki, hogy a parlamenti választás kampányát éppen Vlagyimir Putyin teszi számára nehézzé. Pedig így történt, és a kormányfő viselkedésén látszott is a zavarodottság. Bár nem jött jól neki, hogy a korábban eltervezett kampánystratégiát ki kellett hajítania az ablakon, és kényszerből egy teljesen új narratívát kellett összedobnia a stábjának, de van rá esély, hogy a vészforgatókönyv meghozza számára a kívánt eredményt. Ugyanakkor a Putyin által teremtett helyzetben nem egyszerűen pávatáncot kellett lejtenie, de mindezt egy szakadék fölött egy kötélen egyensúlyozva kellett megtennie.


Csak azok nem értik, miért olyan fontos a szimpatizánsok táborának egyben tartása Orbán Viktor számára, akik nem ismerik a kormányfő gondolkodásának legfontosabb elemeit. Az egyik ilyen, hogy a mintegy kétmilliós szavazótáborát egy hadseregként irányítja, amit bármikor be lehet vetni az ellenség ellen. A harci morál fenntartása ebben a seregben a választások idején a legfontosabb, hiszen ilyenkor mindennél nagyobb jelentősége van annak, hogy elszántak legyenek a szavazóik. Ha bármiféle kétely felmerül ilyenkor a szimpatizánsokban, megbomolhat az egység, lemorzsolódhat néhány százezer szavazó, és máris veszélybe kerül a Fidesz újabb négyéves kormányzása.

Ezért kell egy egyszerű, világos és erőteljes narratíva, amit a párt propagandistái minden rendelkezésükre álló eszközzel sulykolnak a hívek tudatába. Az üzenetek egyértelműek, ugyanakkor mindig ellentétben állnak azzal, amit szerintük az ellenzék gondol ugyanarról a témáról. Így például, ha az ellenzék a nyugati szövetségesek iránti elkötelezettségünk szükségességét hirdeti, akkor egyértelmű, hogy a keleti orientáció fontosságát harsogja a kormánymédia. Ez a stratégia jól is működött mindaddig, amíg Putyin csapatai meg nem támadták Ukrajnát, ami hirtelen zavarossá tette a Fidesz híveiben azt a képet, amit addig Oroszországról vallottak.

Orbán Viktor harmadik utas politikájának alapja az, hogy sem gazdaságilag, sem ideológiailag nem távolodhatunk el olyan fontos világpolitikai szereplőktől, mint Kína vagy Oroszország, hiszen számos előnyünk származhat abból, ha kiaknázzuk a keleti autokráciákban rejlő lehetőségeket. Orbán nem csupán energiahordozókkal és infrastrukturális fejlesztésekkel üzletel, hanem ideológiákkal is (Fudan Egyetem, CEU elüldözése, letelepedési kötvények stb.), így a hívek számára közvetített üzenetekben megjelenik az erős vezér fontossága, valamint az egység megőrzésének szükségessége. (Lásd: Békemenet)...